Column
Afscheid van Frits Bolkestein – het einde van een klassiek liberale kathedraal

op
Door
Wybren Van Haga
Het overlijden van de 91-jarige Frits Bolkestein op 17 februari 2025 kwam voor niemand als een verassing. Toch ging er een schok door politiek Nederland. Frits Bolkestein was voor velen een baken van verzet in de periode dat Nederland voor het eerst politiek, cultureel en economisch in de uitverkoop werd gezet door socialisten die een nieuw ideologisch doel hadden gevonden: de opheffing van Nederland als soevereine staat. Ons land moest multicultureel worden, een provincie van de Europese Unie en een land zonder verschillen. Gelukkig heeft Bolkestein zich daar decennialang op scherpe, intellectuele, maar altijd beschaafde wijze tegen verzet. Op het hoogtepunt van zijn politieke carrière was hij niet bij iedereen geliefd, maar naarmate de jaren verstreken erkenden vriend en vijand dat hij uniek in zijn soort was. Een erudiete uitzondering in het parlement, het kabinet en als commissaris bij de EU. Zijn vertrek betekende het einde van het klassiek liberalisme bij de VVD.
Frits Bolkestein voltooide het gymnasium op het Barlaeus in Amsterdam en studeerde eerst in de Verenigde Staten en daarna wiskunde in Amsterdam. Hij werd lid van het ASC en trad toe tot Homerus, een traditioneel en klassiek dispuut. In Amsterdam studeerde hij vervolgens wijsbegeerte en Grieks, waarna hij vertrok naar Londen om daar economie te studeren. Deze imposante reeks aan opleidingen rondde hij af met een studie rechten aan de Universiteit Leiden. De kans is klein dat er ooit een Tweede Kamerlid is geweest dat meer universitaire opleidingen heeft voltooid. In 1960 startte hij zijn loopbaan Shell, waarvoor hij zestien jaar zou werken in verschillende landen, eindigend als directielid bij Shell Chemie in Parijs. Op zijn 43e nam hij ontslag om zijn levensdoel te verleggen en te proberen Tweede Kamerlid te worden.
Mijn eerste ontmoeting met Frits Bolkestein herinner ik me nog goed. In oktober 2017, na de vorming van het kabinet-Rutte III, werd ik geïnstalleerd als Tweede Kamerlid, maar raakte al snel in opspraak. Ik was de enige ingenieur en de enige ondernemer in de 33-koppige VVD-fractie en het was gauw duidelijk dat de sociaalliberale partijleiding geen economisch rechtse tegenspraak in de fractie duldde. Na eindeloze, door de VVD-top zelf georkestreerde integriteitsincidenten, kreeg ik op een goed moment een uitnodiging om mijn grote VVD-idool te ontmoeten. Zulks geschiedde. Interessant was dat de eerste vragen duidelijk bedoeld waren om duidelijk te maken wat de gezagsverhouding was. “Waarom bent u al na tien jaar gestopt bij Shell? Was het niet verstandig geweest om een paar jaar langer te blijven, zodat u in elk geval als een jobgroup A afscheid had kunnen nemen?” Over mijn studie elektrotechniek in Delft was hij op een grappige manier neerbuigend. “Aha, u bent dus wel technisch, maar praktisch opgeleid!” Trots als ik was probeerde ik nog mijn propedeuse rechten in Leiden in de strijd te gooien maar dat strandde op een aanmoediging: “En wanneer gaat u die eenvoudige opleiding afmaken?” Maar de insteek was positief en ik kreeg een waslijst aan namen, zoals die van René Leegte en Derk Jan Eppink, die mij eventueel zouden kunnen helpen. Het mocht allemaal niet baten en op 2 september 2019 werd ik nota bene door ‘spindoctor’ Kees Berghuis gesommeerd om naar Den Haag te komen, alwaar mij verteld werd dat ik uit de fractie gegooid zou worden. De volgende dag stemde de gehele fractie voor mijn verbanning en stond ik plotseling politiek op straat. Een van de vele gesprekken die ik in de weken daarna voerde was met Frits, in De IJsbreker in Amsterdam. De vraag was of ik mijn zetel moest teruggeven aan de VVD of door moest gaan als zelfstandig Kamerlid. Frits was vaderlijk resoluut. De linkse wind die met Dijkhoff door de VVD waaide was tijdelijk en 38 jaar VVD-lidmaatschap moest ik niet zomaar weggooien. ‘The winds of war may always change’. Zijn advies was helder: gewoon de zetel teruggeven aan de VVD, daarmee royement voorkomen, om vervolgens, als de klassiek liberalen weer de overhand zouden krijgen, een flitsende comeback te maken. Met dit advies in de achterzak toog ik naar mijn laatste afspraak, met VVD-mastodont Ben Verwaaijen, ergens in een nouveau riche nieuwbouwvilla met kitscherige kunst in de hal. Op het moment dat ik hem net wilde vertellen dat ik op advies van Bolkestein mijn zetel ging opgeven brieste Verwaaijen: “jij moet maar voor twee zaken respect hebben: voor de VVD en voor mij!” De rest is geschiedenis en ik ben nog steeds blij dat ik het advies van Frits niet heb opgevolgd. We hebben er op zijn 90e verjaardag in het Rosa Spierhuis, na een prachtig gitaarconcert van Jan Depreter, nog eens smakelijk om gelachen.
Erfenis
De erfenis van Frits Bolkestein mag niet onderschat worden. Nadat hij door zijn vriend Peter Rauwerda, de oom van Willem Engel (wat is de wereld toch klein!), bij alle partijbaronnen was geïntroduceerd, kwam hij met de hakken over de sloot in 1978 in de Tweede Kamer. Daarna ging het crescendo.
Zo maakte hij van de VVD een zelfbewuste klassiek-liberale partij, die onversneden economisch rechts was. De VVD werd onder zijn leiding, zonder schaamte, een kapitalistische partij die, op het libertaire af, pleitte voor een vrije markt, een kleine overheid en minder bureaucratie. Werken moest lonen en verschillen mochten gevierd worden. Het is dan ook uitermate vreemd dat een van zijn medewerkers, in casu Geert Wilders, de lessen van zijn leermeester lijkt te zijn vergeten.
Het meest bekend is hij geworden omdat hij zich, als een van de eersten in Den Haag, grote kritiek uitte op de massa-immigratie, die een bom legde onder onze culturele identiteit. Hij zette grote vraagtekens bij de toenemende invloed van de islam op de Nederlandse samenleving en de integratieproblemen die ontstonden door de massale toestroom van mensen uit culturen die gestoeld waren op onverlichte waarden.
Een vaak vergeten punt is dat Bolkestein een uitgesproken mening had over mensen die in het verleden sympathie hadden getoond voor communistische regimes. Hij vond dat zij publiekelijk afstand moesten nemen van hun vroegere standpunten en hun fouten moesten erkennen. In verschillende interviews en opiniestukken stelde hij dat er met strenge maatstaven werd gekeken naar mensen met een nationaalsocialistisch verleden, terwijl voormalige communistische sympathisanten vaak minder kritisch werden beoordeeld. Bolkestein pleitte voor een gelijke morele beoordeling van totalitaire ideologieën, zowel fascisme als communisme, en vond dat voormalige aanhangers van communistische regimes zich daar net zo goed voor moesten verantwoorden. Helaas werd dit in Nederland niet opgepikt en heeft het zelfs kunnen gebeuren dat de herboren Communistische Partij van Nederland zelfs de burgemeester van Amsterdam mocht leveren.
Bolkestein was ook een van de eersten die openlijk kritiek durfde te uiten op de ‘ever closer union’ die de EU leek na te streven. Hij verzette zich tegen de uitbreiding met Griekenland, vond dat Turkije geen plaats had in de EU en zette grote vraagtekens bij de stabiliteit van de euro. Het tragische is dat hij uiteindelijk op alle punten gelijk heeft gekregen. Een visionair die tegen de stroom in waarschuwde voor de chaos waarin Nederland en de EU zich nu bevinden. Een man met visie die daarvoor niet, zoals Mark Rutte altijd badinerend stelde, naar de opticien hoefde. Met hem verdwijnt een klassiek liberale kathedraal. De beste premier die Nederland nooit heeft mogen hebben.
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
2,3 miljoen jongeren eisen wifi, laadplekken en portacabins aan het front
-
Op weg naar vrede en gerechtigheid (deel 4, slot)
-
Klimaatactivisten verdienen geen ruimte meer
-
TrumpCoin helpt ons ontsnappen uit de (financiële) matrix
-
Herinvoering van de dienstplicht is een politiek rookgordijn
-
Op weg naar vrede en gerechtigheid (3)
Column
2,3 miljoen jongeren eisen wifi, laadplekken en portacabins aan het front

Gepubliceerd
21 uur geledenop
22 maart 2025Door
David van Diemen
Wie een beetje de mainstream media volgt en zelf kinderen in frontsoldaat-leeftijd heeft weet maar al te goed wat de hedendaagse jeugd belangrijk vindt en dus ook zal gaan eisen zodra zij door defensie onder de wapenen worden gebracht.
Laten we voorop stellen dat de rubber-tegel-generatie nu zo tussen de 30 en 40 jaar oud is. Dat is de generatie die is opgegroeid met rubber tegels onderaan de glijbaan, onder het klimrek en bij voorkeur ook bij de wipkip. Deze generatie zal zich naar alle waarschijnlijkheid massaal laten afkeuren of als dienstweigeraar ingeschreven willen worden en is bij uitstek ongeschikt als militair. De generatie eronder zal het dus moeten oplossen, zoals gewoonlijk bij conflicten tussen generaties.
De generatie waar we het nu over hebben is de generatie die momenteel ook aan het front staat in Oekraïne. Verschil is dat de Oekraïense jeugd van 18 tot zo’n 25 jaar al sinds de beschietingen op het Maidan-plein in 2013 gewend is geraakt aan stress. Stress omdat ze ieder moment door hun eigen regering beschoten of gebombardeerd konden worden, zeker in de oostelijke provincies.
De stress die de Nederlandse frontsoldaten zullen hebben is van een geheel andere orde. Ieder ouder weet dat zodra de huiselijke wifi uitvalt, binnen 2 á 3 minuten een enorme stresssituatie in huis ontstaat. Ook het feit ‘nog maar 5 procent batterij’ te hebben zorgt bij de hedendaagse jeugdigen voor enorme stress. Defensie zal dus alles in het werk moeten stellen om teleurstellingen te voorkomen en te zorgen dat de huidige jeugd wél naar het front wil.
We geven enkele suggesties voor het front:
- Gratis wifi, eventueel via Starlink, maar dan wel gratis
- Oplaadplaatsen voor iPhone en Android, of anders gratis powerbanks
- Gehoorbescherming
- Vloerverwarming in de loopgraven, airco in de zomer
- Portacabins die dagelijks schoon gemaakt worden
- 5 uur per dag vrij in verband met TikTok, Instagram en Snapchat
- Elektrische tanks in verband met het klimaat en laadstations voor die tanks met een Starbucks binnen bereik
- CO2-en stikstofvrije bommen, of tenminste boekhoudkundig klimaatneutraal
- Na iedere week aan het front minstens 3 weken vrij om te kunnen chillen met vrienden
- Soldij van een gemiddelde CEO bij Greenpeace of Extinction Rebellion
Mocht aan de eisen niet voldaan worden, dan zouden zeker de jeugdigen die inmiddels aan een studie zijn begonnen uit onvrede hun universiteit kunnen bezetten, cruciale verkeersknooppunten kunnen lamleggen door zich vast te plakken, kunstwerken besmeuren of gewoon weigeren te gaan.
Wij verwachten echter dat Brekelmans, Paternotte, Rutte, Yeşilgöz en andere politici zonder kinderen zich zullen inzetten voor de potentiële frontsoldaten en deze niet willen teleurstellen, zodat hun eigen dromen gerealiseerd kunnen worden.
Column
Overheid haalt komende vijf jaar bijna 100 miljard extra op bij burgers

Gepubliceerd
3 dagen geledenop
20 maart 2025Door
David van Diemen
Mijn moeder zei altijd: “je kunt niet meer uitgeven dan er binnenkomt jongen”, en dat is een waarheid als een koe. Bij de overheid werkt dat anders. Je maakt een begroting, en als je die niet sluitend krijgt dan roof je gewoon nog meer bij de burgers. Dat is boekhouden voor dummies zeg maar. Bij de Belastingdienst zitten allemaal slimme koppen en die kijken tot hoever ze de burger kunnen uitknijpen.
Kijken we naar de begroting voor de komende jaren dan blijkt de roof van deze overheid de komende vijf jaar met 23 procent toe te nemen. De bèta’s onder ons lezen vanaf nu nog even door… Bijlage 8, tabel 54, belasting- en premieontvangsten. Gewoon leesbaar voor iedereen op een overheidssite. Totaal belasting- en premieontvangsten in 2024: 401.592.000.000 (401 miljard voor de bèta’s) euro, totaal belasting- en premieontvangsten in 2029: 492.506.000.000 (492 miljard voor de bèta’s) euro. Het verschil tussen deze twee getallen: 91 miljard euro. Dat is bijna 23 procent meer in vijf jaar tijd en dat is ronduit schokkend!
Waar komen de extra inkomsten dan vandaan volgens die Rijksbegroting? 24 miljard euro komt van ‘indirecte belastingen’. Wat dat zijn? Bijvoorbeeld accijns, belastingen op personenauto’s motorrijwielen (bpm), motorrijtuigenbelasting (mrb) of overdrachtsbelasting. Allerhande Peppi- en Kokki-belastingen die naar believen verhoogd kunnen worden. 17 miljard euro komt direct van omzetbelasting, reken er dus maar op dat het btw-tarief omhoog gaat ergens de komende jaren. 36 miljard euro komt van loon- en inkomensheffing en 25 miljard euro van premies werknemersverzekeringen (waarvan 16 miljard euro uit zorgpremies). Kortom, de ‘hardwerkende burger’ waar iedere partij zegt zich voor in te spannen, krijgt de rekening van het exorbitante uitgavepatroon van deze overheid.
Tegenover inkomsten staan natuurlijk uitgaven. Waar gaat dat geld dan naar toe? Op de eerste plaats is de overheid van plan in de komende vijf jaar maar liefst 106 miljard euro méér uit te geven, en dat op een begroting van 481 miljard euro in 2024. Dat is dus nog eens 15 miljard euro meer schulden dan dat er aan inkomsten naar binnen komen, bovenop de reeds extra geïnde 91 miljard euro aan inkomsten. De zorgtoeslag gaat bijvoorbeeld van een onkostenpost van 6,6 naar 8 miljard euro, de Oekraïnemiddelen gaan van 6,6 miljard in 2024 naar 88 miljoen euro positief (huh?) in 2029 (hoera, vrede!), de coronagerelateerde leningen gaan van 13 miljard euro naar nagenoeg nul, er gaat 11 miljard euro meer naar rijksbijdragen aan de sociale fondsen.
De bèta’s stuiteren inmiddels… waar zitten toch de grote posten bij de uitgaven dan? Nou, die vinden we bijvoorbeeld hier; 12 miljard euro extra naar ‘Internationale samenwerking inclusief EU-afdrachten’ of hier; 33 miljard euro extra naar ‘sociale zekerheid’ of 28 miljard euro extra naar de zorg of 12 miljard euro extra naar ‘investeringen’. En op die manier gaat de EMU-schuld van 47 procent van het bbp naar 55 procent van het bbp. Uiteraard is er nog geen ruimte ingeruimd voor defensie-uitgaven in EU-verband… kleine beetje van 800 miljard euro toch maar?
En weet u nou wat het leuke is? Op al die departementen zitten ze nu te rekenen met die extra inkomsten en geven het ook alvast weer uit. Zodra blijkt dat ze het niet redden, dan hebben ze opeens een tekort. Niet omdat ze te veel hebben uitgegeven, maar omdat ze te weinig hebben geïnd van de bevolking. Maak uw borst maar nat voor de komende jaren, alle ambtenaren rekenen op uw gulle hand zodat zij het weer kunnen uitgeven. Heeft Elon Musk nog wat tijd over om eens door onze rijksuitgaven te gaan? 23 procent meer inkomsten in de komende vijf jaar tijd en er kraait geen haan naar? Inderdaad, er kraait geen haan naar…
Column
De appelmoes wordt duur betaald, als Den Haag met geld blijft smijten

Gepubliceerd
2 weken geledenop
11 maart 2025Door
Wybren Van Haga
Ursula von der Leyen roofde deze week achteloos 800 miljard euro van de belastingbetaler, om de reeds verloren oorlog in Oekraïne, te kunnen betalen. Volledig in strijd met de grondbeginselen waar de Europese Unie ooit voor stond, namelijk het bewaren van de vrede, en artikel 42 lid 2 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). Op hetzelfde moment staan wij, het volk, in de supermarkt verdwaasd ieder dubbeltje (och, hadden we die nog maar) om te draaien. Krimpflatie, graaiflatie, stagflatie, inflatie, het doet er niet meer toe. Eenvoudige levensbehoeften zijn niet meer te betalen. Iglo spinazie werd het afgelopen jaar 51 procent duurder. Appelsientje maar liefst 43 procent, Calvé mayonaise 40 procent, Omo waspoeder 34 procent en Unox rookworst 26 procent. Ons levensonderhoud is niet meer te betalen. Dagelijkse boodschappen, energieprijzen en andere essentiële uitgaven rijzen de pan uit, waardoor veel huishoudens in financiële problemen dreigen te komen. Brandstof voor de socialisten in de Tweede Kamer die, in plaats van de hand in eigen boezem te steken, uiteraard de zwarte piet bij de vrije markt neerleggen en roepen om – hoe kan het ook anders – nog meer overheidsingrijpen.
De exploderende prijzen roepen vragen op over de oorzaken van deze inflatie, de rol van de overheid en de effectiviteit van socialistische beleidsmaatregelen. Een combinatie van factoren heeft geleid tot de huidige inflatie, die gevaarlijk is opgelopen en zelfs een piek van 10 procent kende in 2022. In het grote politieke spel van angst creëren, oplossingen bieden en verkiezingen winnen, wordt er op grote schaal met geld gesmeten. Politieke gebeurtenissen, zoals de coronamaatregelen, het sluiten van het Groninger gasveld, de boycot van Russisch gas en de oorlog in Oekraïne, hebben geleid tot verstoringen in de toeleveringsketens en schaarste aan grondstoffen. Anderzijds speelt binnenlands beleid een cruciale rol. Belastingverhogingen, duurzaamheidseisen, overregulering, absurd hoge accijnzen op brandstoffen en energie, plus talloze andere overheidsheffingen hebben direct bijgedragen aan de stijging van consumentenprijzen.
Ter illustratie: het kost slechts 5 eurocent om een kubieke meter aardgas te produceren uit het Groninger gasveld. Inclusief belastingen en accijnzen betaalden wij in 2017 ongeveer 60 eurocent per kuub. In 2022, door het contraproductieve overheidsbeleid, betaalden we maar liefst 2,26 euro per kuub. Dat is een stijging van bijna 300 procent, die uiteraard door producenten van goederen wordt doorberekend aan de consument. Want als de overheid meer belasting heft om haar hobby’s te betalen komt de rekening altijd bij de consument te liggen.
De rol van de overheid
In plaats van burgers te beschermen tegen economische tegenslagen, neemt een grote meerderheid in de Tweede Kamer voortdurend maatregelen die de financiële druk op huishoudens vergroten. Het recente Belastingplan 2025 introduceert bijvoorbeeld een tweede schijf in de inkomstenbelasting, hetgeen de belastingdruk voor middeninkomens verhoogt. De asielindustrie kost per jaar 24 miljard euro en ook aan de stikstofdwaling en de klimaatpsychose worden per jaar vele tientallen miljarden uitgegeven. Socialistische beleidsmaatregelen, gericht op herverdeling van welvaart, uitgebreide overheidsinterventie en het bouwen van luchtkastelen in plaats van daadwerkelijke woningen, hebben vaak geleid tot economische inefficiënties en een verminderde prikkel voor individuen om te excelleren. Het streven naar gelijkheid resulteert altijd in een nivelleringsspiraal naar beneden, waarbij zowel innovatie als economische groei worden belemmerd.
De huidige inflatie en stijgende prijzen kunnen worden gezien als een direct gevolg van dergelijke beleidsmaatregelen, waarbij doorgeslagen regulering, overheidsuitgaven en belastingen de markt verstoren en leiden tot hogere kosten voor consumenten. Het verschil in de prijs per land voor een pot appelmoes is daarom makkelijk te verklaren. In België wordt minder belasting geheven op bijna alles en daarom is de appelmoes daar voor de helft van de prijs te koop. Maar in plaats van de hand in eigen boezem te steken, wijzen onze Kamerleden onmiddellijk naar de ondernemers, die ‘gierend rijk worden over de rug van de consument’. Ze voelden zich zelfs geschoffeerd omdat supermarkten niet in de Tweede Kamer het boetekleed wilden komen aantrekken. Enkele dagen later jubelen ze over de niet uit te leggen verspilling van tientallen miljarden euro’s belastinggeld die in de Oekraïense loopgraven zullen verdwijnen, samen met onze kinderen die, nu de Oekraïners bijna allemaal op zijn, straks die duurbetaalde wapens zullen moeten opnemen. Met de groeten en de sneuvelbereidheid van dienstweigeraar Rutte!
Gevolgen voor de burger
De directe gevolgen van het falen van de overheid zijn voelbaar in de portemonnee van de hardwerkende Nederlander. Huishoudens moeten steeds meer betalen voor dezelfde producten en diensten, met een afname van de koopkracht en een verslechtering van de levensstandaard tot gevolg. Daarnaast zorgt de onzekerheid over toekomstige prijsstijgingen en het diepgewortelde wantrouwen in de overheid voor een afname van het consumentenvertrouwen en een rem op bestedingen, wat weer leidt tot een daling van de economische groei.
De stijgende prijzen en inflatie in Nederland zijn het resultaat van een complex samenspel van mondiale en nationale factoren. Maar één ding is duidelijk, namelijk dat een overheid met een gat in de hand en allerlei kostbare socialistische maatregelen een significante bijdrage hebben geleverd aan de huidige economische malaise. Het is daarom essentieel dat beleidsmakers kritisch kijken naar de effectiviteit van hun maatregelen en streven naar een beleid dat economische groei stimuleert, de belastingdruk verlaagt en de koopkracht van burgers beschermt. Want de door de huidige politici gepropageerde socialistische heilstaat staat garant voor lage kwaliteit, hoge prijzen en een onbedwingbare inflatie. Dus in plaats van te zeuren over dure appelmoes, moeten degenen wiens salarissen betaald worden door de mensen die de grens over moeten om nog een betaalbare maaltijd op tafel te zetten eens kijken naar wat Nederland echt in de rode cijfers duwt: zij zelf.
Recent


2,3 miljoen jongeren eisen wifi, laadplekken en portacabins aan het front
Wie een beetje de mainstream media volgt en zelf kinderen in frontsoldaat-leeftijd heeft weet maar al te goed wat de...


Bizarre uitspraak Raad van State zet huisartsen volledig klem
Op 12 maart 2025 maakte de Raad van State vier uitspraken bekend inzake het off-label voorschrijven van medicatie voor COVID-19....


Overheid haalt komende vijf jaar bijna 100 miljard extra op bij burgers
Mijn moeder zei altijd: “je kunt niet meer uitgeven dan er binnenkomt jongen”, en dat is een waarheid als een...


Zorg of wapens: waar gaat ons belastinggeld heen?
De zorg in Nederland verslechtert in rap tempo, maar een wachttijd van 810 dagen voor een afspraak bij een oogarts...


Huawei-schandaal onthult opnieuw corruptie binnen EU parlement
Op 13 maart 2025 kwam het zoveelste interne corruptie schandaal van de EU aan het licht. Op 21 adressen in...


Roemenië weert EU-kritische Georgescu uit verkiezingen
Wat op dit moment in Roemenië gebeurt, is nog niet eerder in de Europese Unie vertoond. Roemeense rechters hebben, in...


Jeffrey Sachs: EU moet stoppen met oorlogstaal en werken aan vrede
Twan Houben sprak namens Indepen met professor Jeffrey Sachs over de verslechterde relatie tussen de EU en de VS onder...


Schoof regeert eigenhandig: op weg naar een dictatuur?
Hij begon onwennig en onzeker aan zijn premierschap op 2 juli 2024: Dick Schoof. De voormalige spionagebaas oogde gespannen in...


Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?
Minister Sophie Hermans heeft veel weg van een langspeelplaat die keer op keer hetzelfde riedeltje afspeelt. Ondanks kritische inhoudelijke vragen...


Artsen waren, zijn en blijven aansprakelijk voor vaccinatieschade
Er lopen op dit moment diverse rechtszaken tegen instanties die in de afgelopen jaren overduidelijk hebben liggen slapen gedurende de...
Trending
-
Politiek7 dagen geleden
Jeffrey Sachs: EU moet stoppen met oorlogstaal en werken aan vrede
-
Klimaat1 week geleden
Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?
-
Column3 dagen geleden
Overheid haalt komende vijf jaar bijna 100 miljard extra op bij burgers
-
Politiek5 dagen geleden
Huawei-schandaal onthult opnieuw corruptie binnen EU parlement
-
Gezondheid1 week geleden
Artsen waren, zijn en blijven aansprakelijk voor vaccinatieschade
-
Politiek1 week geleden
Schoof regeert eigenhandig: op weg naar een dictatuur?
-
Klimaat2 weken geleden
Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie
-
Gezondheid2 dagen geleden
Bizarre uitspraak Raad van State zet huisartsen volledig klem
Nare smaak in de mond
21 maart 2025 in 13:43
Dezelfde Frits Bolkestein die zo’n goede premier zou zijn werd begin 2002 na terugkomst van een verre reis op Schiphol door de media gevraagd wat hij ervan vond dat Pim Fortuyn zo hoog in de polls stond dat hij waarschijnlijk de nieuwe premier van Nederland zou worden.
Zijn antwoord was: “Ik moet er niet aan denken dat Pim Fortuyn premier zou worden, Nederland zou de risé van Europa zijn”
Als je zo iets zegt dan heb je niet de grootsheid die een premier moet hebben, dan ben je een klein mannetje.
Tot op de dag van vandaag besef ik wat wij, de mensen die een andere politiek wilden, hebben gemist door de moord op Pim Fortuyn, hij had de staatsman kunnen zijn die Frits Bolkestein, gelukkig maar, nooit is geworden.
Nee, als ik aan Frits Bolkestein denk dan krijg ik een nare smaak in de mond.