Column
Afscheid van Frits Bolkestein – het einde van een klassiek liberale kathedraal

op
Door
Wybren Van Haga
Het overlijden van de 91-jarige Frits Bolkestein op 17 februari 2025 kwam voor niemand als een verassing. Toch ging er een schok door politiek Nederland. Frits Bolkestein was voor velen een baken van verzet in de periode dat Nederland voor het eerst politiek, cultureel en economisch in de uitverkoop werd gezet door socialisten die een nieuw ideologisch doel hadden gevonden: de opheffing van Nederland als soevereine staat. Ons land moest multicultureel worden, een provincie van de Europese Unie en een land zonder verschillen. Gelukkig heeft Bolkestein zich daar decennialang op scherpe, intellectuele, maar altijd beschaafde wijze tegen verzet. Op het hoogtepunt van zijn politieke carrière was hij niet bij iedereen geliefd, maar naarmate de jaren verstreken erkenden vriend en vijand dat hij uniek in zijn soort was. Een erudiete uitzondering in het parlement, het kabinet en als commissaris bij de EU. Zijn vertrek betekende het einde van het klassiek liberalisme bij de VVD.
Frits Bolkestein voltooide het gymnasium op het Barlaeus in Amsterdam en studeerde eerst in de Verenigde Staten en daarna wiskunde in Amsterdam. Hij werd lid van het ASC en trad toe tot Homerus, een traditioneel en klassiek dispuut. In Amsterdam studeerde hij vervolgens wijsbegeerte en Grieks, waarna hij vertrok naar Londen om daar economie te studeren. Deze imposante reeks aan opleidingen rondde hij af met een studie rechten aan de Universiteit Leiden. De kans is klein dat er ooit een Tweede Kamerlid is geweest dat meer universitaire opleidingen heeft voltooid. In 1960 startte hij zijn loopbaan Shell, waarvoor hij zestien jaar zou werken in verschillende landen, eindigend als directielid bij Shell Chemie in Parijs. Op zijn 43e nam hij ontslag om zijn levensdoel te verleggen en te proberen Tweede Kamerlid te worden.
Mijn eerste ontmoeting met Frits Bolkestein herinner ik me nog goed. In oktober 2017, na de vorming van het kabinet-Rutte III, werd ik geïnstalleerd als Tweede Kamerlid, maar raakte al snel in opspraak. Ik was de enige ingenieur en de enige ondernemer in de 33-koppige VVD-fractie en het was gauw duidelijk dat de sociaalliberale partijleiding geen economisch rechtse tegenspraak in de fractie duldde. Na eindeloze, door de VVD-top zelf georkestreerde integriteitsincidenten, kreeg ik op een goed moment een uitnodiging om mijn grote VVD-idool te ontmoeten. Zulks geschiedde. Interessant was dat de eerste vragen duidelijk bedoeld waren om duidelijk te maken wat de gezagsverhouding was. “Waarom bent u al na tien jaar gestopt bij Shell? Was het niet verstandig geweest om een paar jaar langer te blijven, zodat u in elk geval als een jobgroup A afscheid had kunnen nemen?” Over mijn studie elektrotechniek in Delft was hij op een grappige manier neerbuigend. “Aha, u bent dus wel technisch, maar praktisch opgeleid!” Trots als ik was probeerde ik nog mijn propedeuse rechten in Leiden in de strijd te gooien maar dat strandde op een aanmoediging: “En wanneer gaat u die eenvoudige opleiding afmaken?” Maar de insteek was positief en ik kreeg een waslijst aan namen, zoals die van René Leegte en Derk Jan Eppink, die mij eventueel zouden kunnen helpen. Het mocht allemaal niet baten en op 2 september 2019 werd ik nota bene door ‘spindoctor’ Kees Berghuis gesommeerd om naar Den Haag te komen, alwaar mij verteld werd dat ik uit de fractie gegooid zou worden. De volgende dag stemde de gehele fractie voor mijn verbanning en stond ik plotseling politiek op straat. Een van de vele gesprekken die ik in de weken daarna voerde was met Frits, in De IJsbreker in Amsterdam. De vraag was of ik mijn zetel moest teruggeven aan de VVD of door moest gaan als zelfstandig Kamerlid. Frits was vaderlijk resoluut. De linkse wind die met Dijkhoff door de VVD waaide was tijdelijk en 38 jaar VVD-lidmaatschap moest ik niet zomaar weggooien. ‘The winds of war may always change’. Zijn advies was helder: gewoon de zetel teruggeven aan de VVD, daarmee royement voorkomen, om vervolgens, als de klassiek liberalen weer de overhand zouden krijgen, een flitsende comeback te maken. Met dit advies in de achterzak toog ik naar mijn laatste afspraak, met VVD-mastodont Ben Verwaaijen, ergens in een nouveau riche nieuwbouwvilla met kitscherige kunst in de hal. Op het moment dat ik hem net wilde vertellen dat ik op advies van Bolkestein mijn zetel ging opgeven brieste Verwaaijen: “jij moet maar voor twee zaken respect hebben: voor de VVD en voor mij!” De rest is geschiedenis en ik ben nog steeds blij dat ik het advies van Frits niet heb opgevolgd. We hebben er op zijn 90e verjaardag in het Rosa Spierhuis, na een prachtig gitaarconcert van Jan Depreter, nog eens smakelijk om gelachen.
Erfenis
De erfenis van Frits Bolkestein mag niet onderschat worden. Nadat hij door zijn vriend Peter Rauwerda, de oom van Willem Engel (wat is de wereld toch klein!), bij alle partijbaronnen was geïntroduceerd, kwam hij met de hakken over de sloot in 1978 in de Tweede Kamer. Daarna ging het crescendo.
Zo maakte hij van de VVD een zelfbewuste klassiek-liberale partij, die onversneden economisch rechts was. De VVD werd onder zijn leiding, zonder schaamte, een kapitalistische partij die, op het libertaire af, pleitte voor een vrije markt, een kleine overheid en minder bureaucratie. Werken moest lonen en verschillen mochten gevierd worden. Het is dan ook uitermate vreemd dat een van zijn medewerkers, in casu Geert Wilders, de lessen van zijn leermeester lijkt te zijn vergeten.
Het meest bekend is hij geworden omdat hij zich, als een van de eersten in Den Haag, grote kritiek uitte op de massa-immigratie, die een bom legde onder onze culturele identiteit. Hij zette grote vraagtekens bij de toenemende invloed van de islam op de Nederlandse samenleving en de integratieproblemen die ontstonden door de massale toestroom van mensen uit culturen die gestoeld waren op onverlichte waarden.
Een vaak vergeten punt is dat Bolkestein een uitgesproken mening had over mensen die in het verleden sympathie hadden getoond voor communistische regimes. Hij vond dat zij publiekelijk afstand moesten nemen van hun vroegere standpunten en hun fouten moesten erkennen. In verschillende interviews en opiniestukken stelde hij dat er met strenge maatstaven werd gekeken naar mensen met een nationaalsocialistisch verleden, terwijl voormalige communistische sympathisanten vaak minder kritisch werden beoordeeld. Bolkestein pleitte voor een gelijke morele beoordeling van totalitaire ideologieën, zowel fascisme als communisme, en vond dat voormalige aanhangers van communistische regimes zich daar net zo goed voor moesten verantwoorden. Helaas werd dit in Nederland niet opgepikt en heeft het zelfs kunnen gebeuren dat de herboren Communistische Partij van Nederland zelfs de burgemeester van Amsterdam mocht leveren.
Bolkestein was ook een van de eersten die openlijk kritiek durfde te uiten op de ‘ever closer union’ die de EU leek na te streven. Hij verzette zich tegen de uitbreiding met Griekenland, vond dat Turkije geen plaats had in de EU en zette grote vraagtekens bij de stabiliteit van de euro. Het tragische is dat hij uiteindelijk op alle punten gelijk heeft gekregen. Een visionair die tegen de stroom in waarschuwde voor de chaos waarin Nederland en de EU zich nu bevinden. Een man met visie die daarvoor niet, zoals Mark Rutte altijd badinerend stelde, naar de opticien hoefde. Met hem verdwijnt een klassiek liberale kathedraal. De beste premier die Nederland nooit heeft mogen hebben.
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Box 3 is de doodskist van mkb-pensioenen
-
2,3 miljoen jongeren eisen wifi, laadplekken en portacabins aan het front
-
Op weg naar vrede en gerechtigheid (deel 4, slot)
-
Klimaatactivisten verdienen geen ruimte meer
-
TrumpCoin helpt ons ontsnappen uit de (financiële) matrix
-
Herinvoering van de dienstplicht is een politiek rookgordijn
Column
Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf.

Gepubliceerd
14 uur geledenop
20 juni 2025Door
David van Diemen
Na een sabbatical van minstens drie LinkedIn-posts lang is Klaas terug. Niet als politicus – daar moet je dingen voor oplossen. Ook niet als bestuurder – dat vereist overzicht. Nee, Klaas heeft een veel heroïschere missie gevonden: hij gaat Nederland beschermen tegen de grootste dreiging sinds de Frikandelcrisis van 2004 – mensen met een mening.
Klaas richt namelijk een actiegroep op. Geen politieke partij (dan moet je stemmen tellen), geen krant (veel te stoffig), geen beweging (dat klinkt alsof je iets moet doen). Nee, een actiegroep. Voor de “milde meerderheid”. Je weet wel, die denkbeeldige groep mensen die alles wel oké vindt, zolang het de tuin niet inwaait. Ooit noemden we dat “de zwijgende meerderheid”, maar dat klonk te veel als een groep mensen die op dinsdagavond massaal sudoku oplost met de televisie op mute. Dus nu heet het “mild”.
Met steun van een communicatiestrateeg, een acteur (altijd handig voor het nadoen van empathie) en een loeischerpe green screen-studio gaat Klaas de strijd aan met het populisme. Want dat is het probleem lieve mensen. Niet de inflatie, niet de woningnood, niet de overheid die verdwijnt als je haar nodig hebt. Nee, het echte probleem is dat Jan en Anja uit Appingedam zélf zijn gaan nadenken. Over dingen. En dat kan dus echt niet.
Deze nieuwe verzetsgroep wil een einde maken aan het gevaar van “zeggen wat je denkt”. Volgens insiders komt dat namelijk hard binnen bij mensen die liever geloven wat op de autocue staat. Talkshows kijken? Ja graag. Zelf een mening vormen? Liever niet. Stemmen op iets anders dan het kartel? Wacht, even bellen met de denktank.
Klaas’ oplossing? Een mediaplan! Met opiniemakers die de nuance zó hard opdringen dat niemand meer weet waar ze nou precies vóór zijn. Met zinnen als “we moeten het samen doen” en “de extremen bedreigen onze samenleving”, waarbij het ‘extreme’ inmiddels betekent: vragen stellen op een verjaardag.
Klaas is dus niet tegen de democratie – hij is vóór een speciale versie van de democratie. Eentje die alleen werkt als iedereen netjes zijn mond houdt, in het midden blijft staan en vooral niet naar de flanken kijkt (je zou eens perspectief krijgen). Want wie niet meebeweegt, radicaliseert. En wie twijfelt, heeft iets te verbergen.
Het mooie is: de mensen tegen wie Klaas het opneemt, zijn exact dezelfde mensen namens wie zijn actiegroep zogenaamd spreekt. En zo wordt het redden van Nederland een soort politieke toneelvoorstelling met Klaas in de hoofdrol als bezorgde vader die wil dat iedereen veilig op de bank blijft zitten, terwijl het huis in brand staat – “want naar buiten rennen is gevaarlijk populisme!”
Volgens Klaas komt hij op voor de democratie. Maar het zou ook best kunnen dat hij probeert te redden wat er nog over is van het gelijk van gisteren.
Klaas heeft daar een speciaal bedrijfje voor opgericht, gespecialiseerd in het bespelen van het onbewuste brein, aan de Tulpenstraat in het Brabantse Breda en een adresje in het mondaine Amsterdam. Uurtje factuurtje gaat naar het campagnebureau van de VVD zeker? Wachtgeld blijft ook niet oneindig doorklotsen tenslotte, en Klaas is weer even onder de pannen. Dus wil je de democratie beschermen tegen populisten, dan creëert Klaas speciaal voor jou draagvlak voor lockdowns, oorlog, onteigening of de CBDC. Zo simpel is het.
Succes Klaas!
Column
Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester

Gepubliceerd
2 weken geledenop
9 juni 2025Door
Wybren Van Haga
Terwijl ons land langzaam richting de afgrond glijdt, vergeten we bijna dat de clowneske lokale kliek wellicht meer schade toebrengt aan de directe leefomgeving dan wie dan ook op nationaal niveau. Burgemeesters en wethouders vliegen zonder gêne de wereld over, met een air van diplomatiek belang, maar zonder enig tastbaar resultaat. De gemeentelijke snoepreis is terug van nooit weggeweest. En alsof dat nog niet potsierlijk genoeg is, vertrekt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema binnenkort naar Boedapest om daar mee te lopen in een Pride-mars die door de Hongaarse autoriteiten expliciet verboden is. Wie betaalt deze narcistische onzin? Wij, het volk.
In een land waar de belastingdruk zo hoog is dat ondernemers naar Dubai vluchten, de woningnood escaleert, een invasie van immigranten de grens over rent en de criminaliteit welig tiert, zou je verwachten dat een burgemeester zich richt op de veiligheid en het welzijn van haar stad. Maar Amsterdam heeft Femke Halsema. Een ideologisch gedreven bestuurder, die liever pronkt op internationale podia dan zich te bekommeren om haar eigen burgers.
Pride-mars in Boedapest
Haar laatste politieke zet? Femke gaat naar Boedapest. Niet voor diplomatieke betrekkingen, niet op uitnodiging van een zusterstad, maar om mee te lopen in een Pride-mars die door de Hongaarse autoriteiten is verboden. Een daad van verzet? Nee, een bestuurlijke provocatie. Een schoffering van het internationaal recht en een klap in het gezicht van de gewone Amsterdammer die nergens meer kan parkeren, die met dertig kilometer per uur over de Nassaukade moet slakken, die geen woning meer kan krijgen, zich door het zich opstapelende huisvuil een weg door de stad moet banen en die gebukt gaat onder de continue terreur van het linkse stadsbestuur.
Hans Teeuwen
Maar deze groteske reis is slechts de kers op de rotte taart die het burgemeesterschap van Halsema is geworden. Laten we de feiten op een rijtje zetten. In 2024 liet ze Hans Teeuwen, een van de weinige cabaretiers die nog durft te zeggen wat hij denkt, oppakken wegens vermeend wapenbezit, vanwege zijn plastic pistool dat even in beeld kwam als verwijzing naar het verboden wapenbezit van Halsema zelf een paar jaar eerder. Terwijl in Mokum dagelijks steekpartijen, schietincidenten en drugsgerelateerde afrekeningen plaatsvinden, besloot Halsema haar macht te misbruiken om een grappige criticus te intimideren. Kunstenaars en cabaretiers worden keihard aangepakt, maar drugsdealers kunnen gewoon op hun scooters rondscheuren in de hoofdstedelijke narco-enclave.
Coronahypocrisie
En wie herinnert zich niet het dieptepunt van coronahypocrisie? Terwijl horeca-exponent Barry van den Berg van Café del Mondo op de Nieuwmarkt snoeihard werd aangepakt omdat hij zijn café niet wilde sluiten, ouderen eenzaam stierven en kinderen niet naar school mochten, besloot Halsema dat de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam wél door kon gaan. Zonder afstand, zonder mondkapjes, maar mét politieke bijval. Sterker nog, burgemeester Halsema liep zelf mee, ostentatief een button dragend met het jaartal 1873, en meldde aan de lokale pers dat het onderwerp te belangrijk was om niet te demonstreren. Een paar honderd meter verderop werden coronademonstranten in elkaar gemept door haar eigen elitaire garde, want als het om haar ideologische agenda gaat, gelden de regels plots niet meer.
Met 30 kilometer per uur in de dienstauto naar privé-afspraken
Een persoonlijke irritatie heb ik met betrekking tot haar besluit om de maximumsnelheid in Amsterdam naar 30 kilometer per uur te verlagen. Niet vanwege aantoonbare verkeersonveiligheid, maar vanwege een dogmatisch klimaatplan dat rechtstreeks uit de GroenLinks-sekte komt. Geen enkele wetenschappelijke onderbouwing, maar goed, dat geeft Pyongyang ook niet. Het onvermijdelijke resultaat? Files, verkeershinder, gefrustreerde Amsterdammers en een stad die letterlijk stil komt te staan. Maar de SUV’s van het stadsbestuur mogen natuurlijk wel gewoon blijven rijden en de sos-brommers hebben blijkbaar geen effect op de opwarming van de aarde. Vervolgens speelt er nog de zaak met betrekking tot het privé gebruik van haar dienstauto, die door gedegen onderzoek inmiddels is blootgelegd. Op de vraag of er sprake was van privégebruik van de dienstauto, was het antwoord in eerste instantie een volmondig ‘nee’. Nadat Woo-pitbull Geert Dales de rittenadministratie had opgevraagd bleek de situatie toch anders te liggen. Het stadhuis erkende dat ze fout zaten, er werd met terugwerkende kracht alsnog aangifte gedaan van de fiscale bijtelling en de Gemeente Amsterdam kreeg een boete van de fiscus voor zijn kiezen waarvan het bedrag niet is bekend gemaakt. Uiteraard allemaal betaald door de belastingbetaler. Geen publieke uitleg, geen transparantie, geen verantwoording, geen excuses. De regels zijn blijkbaar flexibel, zolang je Femke Halsema heet. Quod licet Jovi, non licet bovi.
De afdronk is duidelijk. Halsema is niet de burgemeester van álle Amsterdammers. Ze is de burgemeester van de culturele elite, de klimaatlobby, de woke-sekte en haar eigen carrière. Haar bestuur draait niet om veiligheid of dienstverlening, maar om het najagen van ideologische dromen en haar eigen politieke positie – die zij heus nooit meer zou bekleden – op kosten van de burger. Het Amsterdam van Halsema is een stad waar wetten selectief worden toegepast, waar kritische stemmen worden gesmoord, en waar internationale activistische uitjes belangrijker zijn dan fatsoenlijk bestuur. Maar het doek valt. Dankzij het grondige speurwerk van oud-wethouder Dales en het binnenkort te verschijnen boek Pluchevirus, wordt de hele beerput eindelijk opengetrokken. De leugens, de dubbele agenda’s, het cliëntelisme en het elitaire gesol met belastinggeld: het komt allemaal aan het licht. De val van Halsema is onvermijdelijk geworden, net zoals de val van kabinet-Schoof I dat meteen al was. En terecht. Want Nederland snakt naar bestuurders die met beide benen op de grond staan. Geen wereldvreemde burgemeesters die zich gedragen als internationale influencers, of als activisten op een Pride-mars in Boedapest. We verdienen nuchtere vakmensen die hun stad schoon, veilig en leefbaar houden. We hebben weliswaar op 29 oktober 2025 Tweede Kamerverkiezingen maar op 18 maart 2026 zijn de gemeenteraadsverkiezingen en die zijn minstens zo belangrijk. Het is tijd dat we afscheid nemen van de bestuurlijke ijdelheid en de hoofdstad bevrijden van deze neomarxistische terreur. In het belang van Amsterdam.
Column
28 miljard klimaatgeld in rook op gegaan

Gepubliceerd
2 weken geledenop
5 juni 2025Door
David van Diemen
Zoals u weet streven zichzelf serieus noemende partijen naar een temperatuurdaling van de aarde van een nog altijd serieus te nemen 0,000036 graden. De kosten van deze operatie, die Nederland geheel op zijn schouders neemt, zijn te overzien volgens dezelfde nog altijd serieus nemende partijen: 28 miljard euro. Dit gaat ten koste van de Nederlandse welvaart zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en bijvoorbeeld de armoedebestrijding, maar dat is het waard volgens hen. Diezelfde zichzelf serieus nemende partijen geven tenslotte vergelijkbare bedragen uit aan de instroom van CO2-verbruikende asielzoekers (alle records worden momenteel gebroken) en nu ook de opmaat naar een oorlog. Dus kazernes en opvanglocaties gewoon in Natura 2000-gebieden plaatsen heeft een hogere prioriteit dan het klimaat.
Italianen gooien roet in het eten
Het moet dan ook wel een immense klap in het gezicht zijn van deze zichzelf serieus nemende partijen om te vernemen dat de Italianen zich niet aan de afspraken houden. Wat is er gebeurd? Binnen enkele seconden hebben de Italianen vanuit het eiland Sicilië een allesvernietigende explosie gehad vanuit de vulkaan Etna. Binnen enkele seconden is er net zo veel stikstof, fijnstof en CO2 gelanceerd als dat Nederland van plan was geweest om te reduceren ten koste van onze welvaart en met een prijskaartje van 28 miljard euro.
Tipping point nóg dichterbij
En nu? Terug naar de tekentafel natuurlijk! Het IPCC zal snel moeten uitrekenen hoeveel Nederland nu éxtra zal moeten doen om de gestelde globale doelen te halen. De VVD, D66, de PvdA, GroenLinks en andere zichzelf serieus nemende partijen zullen met een nieuwe begroting moeten komen. Het ‘tipping point’, zoals zo vaak door zichzelf serieus nemende professoren genoemde moment is alwéér dichterbij gekomen, dankzij de Italianen dit keer.
Voorkomen is beter dan genezen
Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Er zijn wereldwijd ongeveer 1500 vulkanen die als actief of potentieel actief worden beschouwd. Wat is er simpeler dan een dikke laag beton in die kraters te gooien? Net als het zonlicht tegenhouden zou dit een mooi doel zijn voor een zichzelf serieus nemende partij. Het is nu slechts wachten op een voorstel zodat het in het nieuwe regeerakkoord kan komen. De kosten? Daar gaat het niet om, het gaat erom dat u de klimaatcrisis serieus neemt en dat u bereid bent daar een offer voor te brengen. Dat bestempelt alle klagers over de toestroom van asielzoekers, alle klagers die geen huis kunnen bouwen door stikstofnormen en alle wegpiraten die harder dan 100 kilometer per uur willen rijden automatisch als klimaatontkenners.
Recent


Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf.
Na een sabbatical van minstens drie LinkedIn-posts lang is Klaas terug. Niet als politicus – daar moet je dingen voor...


Waarom zoveel meer bedrijfsbeëindigingen in Nederland 2019–2024?
De afgelopen jaren is er veel gesproken over het oplopende aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in Nederland. Vooral in 2023 en...


PETITIE: GEEN OORLOG IN ONZE NAAM
Aan de Nederlandse regering: Voer geen oorlogen in onze naam. Kies voor vrede, diplomatie en menselijkheid. Wij, bezorgde burgers van...


Woningcrisis drukt geboortecijfers: de prijs van EU-beleid
Er blijkt een relatie te bestaan tussen de hoogte van woonlasten – koop en huur – en het krijgen van...


Aziatische media zijn respect voor het Westen volledig kwijt
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en die in Gaza hebben wereldwijd veel reacties opgeroepen, maar niet overal ter wereld...


De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat
VVD-leider Dilan Yeşilgöz gooide op 9 juni 2025 wederom de deur dicht voor Wilders: ‘Eén derde van de VVD-kiezers is...


NAVO en leger krijgen de macht over ons land
We schrijven maandelijks over de macht die de Europese Commissie via nieuwe EU-wetgeving direct over onze landelijke politiek uitoefent. Die...


De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders
Begin april dit jaar nam Klaus Schwab onverwacht afscheid van ‘zijn’ WEF. Enkele dagen later werd bekend dat Schwab wordt...


Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie
Onderzoeksbureau Ipsos I&O voert periodiek peilingen uit bij Nederlandse ondernemers. Daar werk ik ook aan mee. De meest recente peiling...


Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester
Terwijl ons land langzaam richting de afgrond glijdt, vergeten we bijna dat de clowneske lokale kliek wellicht meer schade toebrengt...
Trending
-
Politiek1 week geleden
NAVO en leger krijgen de macht over ons land
-
Oproep3 dagen geleden
PETITIE: GEEN OORLOG IN ONZE NAAM
-
Column2 weken geleden
Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester
-
Media5 dagen geleden
Aziatische media zijn respect voor het Westen volledig kwijt
-
Politiek1 week geleden
De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders
-
Politiek1 week geleden
De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat
-
Column14 uur geleden
Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf.
-
Economie2 weken geleden
Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie
Nare smaak in de mond
21 maart 2025 in 13:43
Dezelfde Frits Bolkestein die zo’n goede premier zou zijn werd begin 2002 na terugkomst van een verre reis op Schiphol door de media gevraagd wat hij ervan vond dat Pim Fortuyn zo hoog in de polls stond dat hij waarschijnlijk de nieuwe premier van Nederland zou worden.
Zijn antwoord was: “Ik moet er niet aan denken dat Pim Fortuyn premier zou worden, Nederland zou de risé van Europa zijn”
Als je zo iets zegt dan heb je niet de grootsheid die een premier moet hebben, dan ben je een klein mannetje.
Tot op de dag van vandaag besef ik wat wij, de mensen die een andere politiek wilden, hebben gemist door de moord op Pim Fortuyn, hij had de staatsman kunnen zijn die Frits Bolkestein, gelukkig maar, nooit is geworden.
Nee, als ik aan Frits Bolkestein denk dan krijg ik een nare smaak in de mond.