Buitenland

Amerikanen zien mega voordelen in de oorlog tegen Rusland

Avatar foto

op

Amerikanen zien mega voordelen in de oorlog tegen Rusland
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Het is van meet af aan bekend dat de VS achter de oorlog in Oekraïne staat, wat feitelijk een proxyoorlog tussen de VS en Rusland is, en daar veel geld aan hoopt te verdienen. Het Amerikaanse bedrijfsleven onder aanvoering van BlackRock wist vanaf 2023 grote deals met Zelensky te sluiten op de gebieden van overname van Oekraïense bedrijven en landbouwgrond. Inmiddels doen ook republikeinse senatoren mee aan de lofzang voor deze oorlog tussen de VS en Rusland en de grote voordelen daarvan voor de Amerikaanse economie. Een overzicht.

 

De senatoren Lindsey Graham en Mitch McConnell aan het woord

In onderstaand filmpjes komen de twee republikeinse senatoren Mitch McConnell en Lindsey Graham aan het woord. De interviews zijn afgenomen door het programma Face the Nation van omroeporganisatie CBS. Beide heren delen dezelfde mening over het grote belang van de oorlog in Oekraïne voor de Amerikaanse industrie, economie en hegemonie in de wereld.

Ad

Dit artikel is een samenvatting van wat er in die interviews is besproken.

Senator Mitch McConnell

Waar gaan al die Amerikaanse dollars steun aan Oekraïne naartoe?

In het gesprek van CBS met senator Mitch McConnell, licht deze schaamteloos toe dat een belangrijk deel van de tientallen miljarden dollars steun aan Oekraïne in de VS zelf wordt uitgegeven aan wapenfabrikanten in 38 verschillende Amerikaanse staten. In het interview met Lindsey Graham, legt deze desgevraagd uit dat het om bijna 90 procent van alle Amerikaanse donaties gaat.

McConnell legt ook uit dat de wapens die naar Oekraïne worden verscheept, oudere types betreffen. Het Amerikaanse leger zelf krijgt nieuwere versies in de plaats van deze oude – aan Oekraïne geschonken – spullen. Daarmee krijgt het Amerikaanse leger meteen een mooie opwaardering als gevolg van de oorlog in Oekraïne en tegen Rusland.

Vernieuwingen binnen het Amerikaanse militair-industriële complex

Een ander groot voordeel van de oorlog in Oekraïne is dat de technische innovaties binnen de Amerikaanse defensie-industrie een forse boost krijgen door de ontwikkelingen tijdens deze oorlog, aldus McConnell in het CBS-interview.

Amerikaanse soldaten hoeven niet te vechten in Oekraïne

Zowel McConnell als Graham leggen uit dat de Amerikaanse interventie in Oekraïne geen enkel Amerikaans leven eist omdat de Oekraïners zélf de grootste vijand van de VS – Rusland – bestrijden. Het zijn de Oekraïners die mensenlevens offeren, terwijl niets op dit gebied wordt gevraagd van de Amerikanen.

In het één op één gesprek tussen Graham en Zelensky (zie videoclip), bedankt Graham zelfs Zelensky voor het opofferen van Oekraïense levens om een Amerikaanse vijand te bestrijden.

Ook McConnell vindt het fantastisch dat het Oekraïense leger zijn mannen offert om één van de grootste rivalen van de VS te bestrijden.

De EU werkt ook lekker mee aan deze strijd van de VS tegen Rusland

Een ander prachtig voordeel van de oorlog tegen Rusland is de steun die de VS ervaart vanuit de EU. McConnell memoreert dat de EU al 90 miljard euro spendeerde aan deze oorlog tussen de VS en Rusland en dat diezelfde EU ook nog eens miljoenen Oekraïense vluchtelingen op heeft gevangen. Beter kan het bijna niet!

Biljoenen dollars aan grondstoffen in Oekraïne die de VS goed van pas komen

In zijn één op één gesprek met Zelensky haalt Graham de vele biljoenen waarde aan essentiële grondstoffen aan die Oekraïne bezit. Hij geeft aan dat die grondstoffen heel goed zouden passen voor de Amerikaanse economie.

In hetzelfde gesprek geeft Zelensky aan dat de VS ook de grootste steunpilaar voor het Oekraïense regime is (en vergeet daarbij de EU te noemen).

Senator Lindsey Graham

Als Trump wint, gaat de VS niet/wel verder met de oorlog tegen Rusland

Donald Trump meldt het regelmatig: als hij de aanstaande presidentsverkiezingen wint, is de oorlog in Oekraïne afgelopen. Daarbij doelt Trump op een onderhandeling die hij voorstaat met Poetin om het conflict te eindigen.

Republikeins senator Graham gelooft hier niets van. In dit CBS-interview geeft hij aan dat de VS de oorlog tegen Rusland zonder concessies moet winnen om de Chinezen te laten zien dat ze geen schijn van kans maken als zij Taiwan in zouden willen nemen. Daarnaast haalt Graham nogmaals de schitterende bodenschatten aan die in de Oekraïense bodem zitten.

Oekraïne gaat over geld en macht, vooral voor de Amerikanen

We schreven het dik twee maanden geleden al: het Oekraïne conflict gaat over geld en macht van de VS, niet over Oekraïne. Niet over mensenlevens, Europa of de belangen van de EU.

In dat twee maanden oude artikel kwam senator Graham ook al aan bod. Volgens Graham kan Oekraïne de rijkste lidstaat van de EU worden als het is bevrijd van de Russische bezetter en kan het land de grootste Europese handelspartner van de VS worden. Duitsland verdween al in het afvoerputje als grootste VS-handelspartner en kan dan vervangen worden door Oekraïne.

Mensenlevens hebben nul waarde voor de VS en de EU is gedegradeerd tot een blindengeleidehond van de Amerikanen in dit conflict.

Het wordt hoog tijd dat lieden als Ursula von der Leyen en Olaf Scholz wakker worden.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Hedwich Kamphuis

    16 september 2024 in 10:27

    👍

  2. KeEsC

    17 september 2024 in 11:54

    Het is toch wel overduidelijk wat voor terroristenstaat de VS is (geworden). Om te kotsen!
    In De Andere Krant van vorige week stond daarover ook al het een en ander.

  3. Rene Reddington

    22 september 2024 in 12:11

    De meerderheid bij de EU heeft afgelopen week met grote meerderheid gestemd VOOR voortzetting van de oorlog tegen
    ” Rusland/Ukraine”.
    Ik denk dat o.a. vonder Leye , mevrouw Albrecht (vd Aldi) miljarden in het vooruitzicht heeft gekregen (of al heeft ontvangen) van de VS om aan de Amerikaanse leiband te blijven lopen. Een copiegedrag inzake Astra Zenica lijkt hier wel op zijn plaats.
    Hoe is het mogelijk dat de Europese bevolking en landen zich laten belazeren. Zijn ze werkelijk zo corrupt? Het lijkt er wel op.
    Hopelijk krijgt de Duitse deelstaat Brandenburg vandaag met de verkiezingen de juiste partijen aan de macht die vd Leye en haar vazallen zou kunnen stoppen.

  4. Paultje de Witte

    22 september 2024 in 21:21

    Die knettergekke spontaan verstijfde vent is toch al meermaals van het podium gehaald omdat hij compleet verstijfde als een apparaat dat op standby modus ging?

    Deze vent met twee benen in t graf wil oorlog en kent vrede niet,

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

De vijf besluiten op Trump zijn eerste werkdag

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De vijf besluiten op Trump zijn eerste werkdag

Donald Trump begint op 20 januari 2025 aan zijn tweede presidentschap. Op die eerste werkdag zal hij – volgens The Wall Street Journal  – een vijftal besluiten tekenen waarmee de toon gezet moet worden voor de komende vier jaar leiderschap vanuit de VS. Veel Nederlanders zullen verheugd zijn als de oorlog in Oekraïne wordt gestopt en er meer steun komt voor het afremmen van immigratie. De Amerikaanse beperkingen voor Europese producten zal echter een groot remmend effect op de toch al – door de energietransitie – zwaar verzwakte Europese economie hebben. De Amerikaanse rem op import van Europese producten gaan wij in Nederland absoluut merken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is de VS de grootste handelspartner van Nederland buiten de EU. Ons land exporteert jaarlijks voor circa 52 miljard euro naar de VS. Trek daar maar eens 10 tot 20 procent van af en we zijn 5 tot 10 miljard euro per jaar kwijt.

Verder Lezen

Buitenland

Hoe de CIA en de VS Europese multinationals slopen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Hoe de CIA en de VS Europese multinationals slopen
Foto: ANP

De VS heeft in de loop der jaren – met name vanaf 2000 – een beleid ontwikkeld waarbij Europese multinationals financieel worden verzwakt om daarna te pogen ze voor een habbekrats op te kopen. Op die manier hebben Amerikaanse multinationals en de VS-regering steeds meer grip op de EU verkregen ten koste van Europeanen. Een onderwerp waarover de reguliere media nooit bericht. De VS begon echter al na de Tweede Wereldoorlog met deze praktijken in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Hoe dat in zijn werk gaat en welke voorbeelden daarvan zijn, wordt in dit artikel besproken.

De CIA ondersteunt al decennia Amerikaanse multinationals in het buitenland

Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw is het gebruikelijk dat de CIA Amerikaanse multinationals in het buitenland ondersteunt. Dat gebeurde voornamelijk door het organiseren, of (doen) veroorzaken, van coups tegen zittende regeringen die de belangen van Amerikaanse multinationals dwarsbomen. Twee voorbeelden:

De United Fruit Company – later Chiquita Bananas – wist in 1954 de CIA in te zetten bij het plegen van een coup tegen de zittende regering van Guatemala. Die regering werd vervangen door een nieuwe, die de belangen van het bedrijf in Guatemala vooropstelde en daarmee de winsten van deze machtige multinational zeker stelde. Deze casus geldt als standaardvoorbeeld van Amerikaans kolonialisme aan Amerikaanse universiteiten. Als gevolg ervan kwamen ongeveer 200.000 burgers om het leven.

Ad

De Anaconda Copper Mine in bezit van de Amerikaanse familie Rockefeller – werd in 1971 genationaliseerd door de Chileense regering. Dit leidde tot de inzet van de CIA bij het omverwerpen van die Chileense regering – onder leiding van Salvador Allende – in 1973. Doel daarbij was het herstellen van het Amerikaanse bezit van kopermijnen in Chili. Met hulp van de VS werd het totalitaire regime van legerleider Augusto Pinochet in het zadel geholpen. Dat regime heeft volgens Amnesty International duizenden doden en vermisten op zijn naam.

Amerikaanse wetgeving ondersteunt de afbraak van EU en Nederlandse multinationals

Naast het inzetten van de CIA bij het ondersteunen van het Amerikaanse bedrijfsleven, heeft de VS een nieuw juridisch instrument ontwikkeld om de belangen van de multinationals te behartigen; de zogeheten ‘extraterritoriale wetgeving’.

Dit artikel uit het Nederlands Juristen Blad (NJB) legt duidelijk uit wat er aan de hand is: “De Amerikaanse extraterritoriale regelgeving heeft een aanzienlijke impact op de belangen van Nederlandse individuen, Nederlandse ondernemingen en de Nederlandse Staat zelf. Nederlandse (rechts-)personen worden geconfronteerd met handelsbeperkingen en aangifteverplichtingen, terwijl de politieke ruimte om een zelfstandig Nederlands (en Europees) buitenlands beleid vorm te geven verkleint ….”

De VS gebruikt extraterritoriale economische regelgeving om hun nationale belangen veilig te stellen en is die regelgeving de laatste jaren steeds meer gaan gebruiken als geopolitiek wapen.

Het NJB stelt dat de VS op onrechtmatige wijze intervenieert in het buitenland en daarmee voor ontelbare miljarden euro’s schade creëert voor de EU.

Een recent voorbeeld van het bovenstaande, zijn de door de VS aan Nederland opgelegde beperkingen ten aanzien van export van technologie naar China. In dit NOS-artikel wordt helder uitgelegd hoe het Nederlandse ASML gedupeerd werd door de wetgeving en exportbeperkingen van de VS.

Volgens het NJB-artikel is de extraterritoriale wetgeving van de VS zo opgesteld, dat de VS zware sancties op kan leggen aan landen die zich niet aan die wetgeving houden. Ook kunnen boetes tot in de honderden miljoenen euro’s aan bedrijven opgelegd worden en zelfs gevangenisstraffen aan directeuren van Europese bedrijven die zich niet aan die VS-wetgeving houden.

De VS en CIA hebben nu het Europese bedrijfsleven en Oekraïne in het vizier

Na aanvankelijk vooral in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten te hebben geopereerd, is sinds 2000 in toenemende mate het Europese continent doelwit van Amerikaanse economische belangen. Dat is niet beperkt tot de EU. De oorlog in Oekraïne mag ook als onderdeel van dit VS-beleid gezien worden volgens professor Robert H. Wade van de London School of Economics (LSE).

Volgens Wade – professor in de economische politicologie – heeft de VS Rusland uitgelokt tot een oorlog met Oekraïne op een vergelijkbare manier als destijds in Guatemala en Chili werd geopereerd. Het doel: de zittende macht – Poetin – vervangen door een president die Rusland opent voor Amerikaanse exploitatie. Ook de CIA heeft hierbij weer een bepalende rol, aldus deze analyse van professor Wade.

CIA en VS extraterritoriale wetgeving ingezet om EU-multinationals financieel te breken

Inmiddels zijn er ook meerdere dossiers bekend waarin de VS een combinatie van de CIA en extraterritoriale wetgeving inzet om in de EU gevestigde multinationals eerst financieel te ruïneren om ze vervolgens tegen een prikje op te kunnen kopen.

De werkwijze is simpel: eerst worden door de CIA belastende gegevens verzameld binnen een Europese multinational (target), vervolgens wordt – meestal door de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) – een rechtszaak tegen desbetreffende EU-multinational aangespannen. Daarna worden boetes opgelegd ter hoogte van vele tientallen tot honderden miljoenen euro’s. Die boetes leiden tot een naderend faillissement van desbetreffend bedrijf. Vervolgens koopt een Amerikaanse concurrent het zieltogende Europese bedrijf voor een habbekrats over.

Enkele praktijkvoorbeelden

Tegen het Duitse Volkswagen AG zijn enkele tientallen zaken vanuit de VS aangespannen. Dat begon in september 2015 met het Dieselgate emissieschandaal, aangespannen door de eerdergenoemde SEC. Diezelfde SEC spande daarna nog tientallen procedures tegen Volkswagen aan. De meest recente betreft de gedwongen verkoop van de Volkswagenproductie in China wegens beschuldigingen van de VS-regering inzake mensenrechtenschendingen. Ook in Duitsland is het bedrijf gedwongen om drie fabrieken te sluiten en tienduizenden werknemers te ontslaan.

De Franse multinational Alstom Power werd in 2015 overgenomen door zijn Amerikaanse concurrent General Electric, nadat Alstom eerder dat jaar tot een boete van een kleine miljard dollar was veroordeeld door het Amerikaanse ministerie van Justitie wegens vermeende omkoping. De EU verleende haar medewerking aan deze vijandelijke overname.

In de periode 2021-2023 legde het Amerikaanse ministerie van Justitie voor een bedrag van bijna 8 miljard euro aan boetes op waarvan het merendeel aan bedrijven die in de EU zijn gevestigd.

De nieuwswebsite over de EU – BrusselsReport – noemde de boetes vanuit de SEC en het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) aan de EU een grote vorm van financiële dwang.

Tot de bedrijven die elk voor minimaal honderden miljoenen, tot meer dan een miljard euro zijn beboet, horen onder andere:

  • Airbus
  • ING (619 miljoen dollar)
  • HSBC
  • Société Générale SA
  • Siemens
  • Daimler-Benz
  • Volkswagen
  • Alcatel
  • ABB
  • BAE

Kortom: met de VS als vriend, heeft de EU economische gezien verder geen vijanden meer nodig.

Verder Lezen

Buitenland

De blinde vlek van de media over Oekraïne

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De blinde vlek van de media over Oekraïne
Foto: ANP I Zelenskyy verlaat Downing Street na ontmoeting met Britse premier Kier Starmer.

De meeste mensen denken dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in 2022 begon omdat Oekraïne lid van de NAVO en EU wilde worden tegen de wil van Rusland. Sommige anderen vinden dat de oorlog in 2014 is begonnen met de bezetting van de Krim door Rusland, na de Maidan-revolutie. De aanleiding tot deze oorlog gaat echter veel langer terug en had dertig jaar geleden voorkomen kunnen worden. Maar…dat was niet de bedoeling van de VS en zijn vazallen: de EU en NAVO.

Oorlog in Oekraïne het gevolg van NAVO-uitbreidingen?

Na enkele maanden stug vol te houden dat er zeker geen inval in Oekraïne plaats zou vinden, gebeurde dat toch in de vroege ochtend van 24 februari 2022. De avond ervoor was Poetin op tv te zien en horen met een lange verklaring over het waarom. Samengevat komt het erop neer dat Rusland tot en met december 2021 had geprobeerd om van NAVO-baas de VS, verzekerd te krijgen dat Oekraïne nooit tot de NAVO toe zal treden. Hij had op dit verzoek een afwijzing ontvangen en daarop besloten tot specifieke militaire acties om de macht in Oekraïne af te nemen van de huidige regering aldaar. Wat daarna volgde, heeft de wereld verbaasd en heeft onvoorstelbaar verdriet, ontreddering en een nieuwe stroom vluchtelingen richting de EU veroorzaakt.

 

Ad

Niet nagekomen beloftes van de VS en EU aan Rusland

Op 7 maart 1992 lekte er een belangrijk document naar The New York Times, afkomstig van de VS-staatssecretaris van Defensie, Paul Wolfowitz. Het document – later genoemd ‘the Wolfowitz doctrine’ – bepaalt dat de VS de heersende macht in de wereld moet blijven. In het document wordt Rusland als een potentiële dreiging voor die Amerikaanse hegemonie bestempeld, vooral omdat dit het enige land in de wereld is met een kernwapenarsenaal dat de VS volledig kan vernietigen.

Zbigniew Brzeziński, Amerikaans veiligheidsadviseur van meerdere VS-presidenten, schreef vervolgens in 1997 ‘The Grand Chessboard’. Dit boek beschrijft onder andere de potentiële – voor de VS bedreigende – relatie tussen Rusland en Europa. Rusland met zijn enorme natuurlijke voorraden aan gas, olie, edelmetalen en hout én hoge opleidingsniveau, zou met de EU samen een existentiële bedreiging voor de hegemonie van de VS kunnen vormen. Dat zou – koste wat het kost – voorkomen moeten worden.

In 2017 werden door het Amerikaanse National Security Archive deze documenten vrijgegeven over de onderhandelingen tussen de VS en USSR inzake de hereniging van Duitsland eind 1990. Daarbij zijn aan Gorbatsjov heldere toezeggingen gedaan om de NAVO niet verder naar het Oosten uit te breiden. Bij die toezeggingen aan Gorbatsjov was niet alleen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken – James Baker – betrokken, maar ook de toenmalige presidenten van het VK, Duitsland en Frankrijk.

De ultieme poging van de VS om Rusland tot bondgenoot te maken

Vanaf het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1992, en in lijn met de Wolfowitz-doctrine, probeerde de VS in eerste instantie een direct verbond met het nieuwe Rusland van president Jeltsin te sluiten. Dat bondgenootschap, geïnitieerd door president Clinton, zou ervoor zorgen dat de VS zowel naar de EU als naar Rusland de leidende factor werd. Hoe dat allemaal in zijn werk is gegaan, is terug te vinden in deze documenten van het Amerikaanse National Security Archive (NSA).

Het NSA meldt tot hoever de relatie tussen de VS en Rusland werd uitgebreid:

  • Het terugtrekken van Russische kermwapens uit Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan.
  • Toetreding van Rusland tot de G-7, waardoor (tijdelijk) de G-8 heeft bestaan.
  • Gezamenlijke vredesmissie van de VS en Rusland in Bosnië.
  • Russisch lidmaatschap van de Raad van Europa.
  • Uitgebreide financiële steun vanuit de VS aan Rusland tijdens de economische crisis aldaar, begin jaren negentig.

Belangen van de VS bliezen de relatie met Rusland ook weer op

In dezelfde periode dat Clinton een hechte band met Rusland probeerde te smeden, was het ook de dezelfde VS onder Clinton die deze pogingen weer tenietdeed, aldus de documenten van het NSA. De VS had een dubbele agenda.

De geopolitiek onder Clinton leidde tot vele controversiële kwesties met Rusland. Tijdens het presidentschap van Clinton en Jeltsin, werd ook de NAVO uitgebreid en gaf de VS de instructie aan de NAVO tot de militaire campagne in Kosovo.

Achter alle retoriek van gelijkheid en vriendschap lag de realiteit van een enorme machts- en statusongelijkheid. Rusland was niet langer de supermacht van vroeger, de VS (nog) wel.

Moskou voelde zich vaak niet gerespecteerd en beweerde dat zijn belangen en prioriteiten niet naar behoren in overweging werden genomen. Van zijn kant was de VS alleen bereid om samen te werken – in de woorden van VS-minister Strobe Talbott – op “wat wij legitieme veiligheidszorgen achten, niet op alles wat de Russen beweerden belangrijk te vinden”, aldus documenten van het NSA.

Uitbreidingen EU en NAVO ten voordele van de VS en ten nadele van Rusland

Na het uiteenvallen van de USSR in 1992, begon ook de EU meteen met uitbreiden. Eerst met landen als Oostenrijk, Finland en Zweden (1995). Vervolgens met Polen, Slovenië, Tsjechië, Slowakije en voormalige USSR-landen Estland, Letland, Litouwen (2004). Daarna volgden Bulgarije en Roemenië (2007). Alle voormalige USSR-lidstaten die tot de EU toetraden, werden vrijwel gelijktijdig ook lid van de NAVO, in strijd met de aan Gorbatsjov gedane beloftes begin jaren negentig.

In lijn met de aanpak zoals verwoord door de Amerikaanse geopolitieke strategen Wolfowitz (1992) en Brzeziński (1997), wordt de EU door de VS vooral gezien als een verlengstuk van de VS. Dat is onder andere in deze analyse te lezen en beluisteren. De EU fungeert als een vazallenstaat van de VS in het gezamenlijk domineren van Eurazië.

Maidan-revolutie in 2014 veroorzaakt door VS en EU?

Op 18 februari 2014 braken gewelddadige protesten uit op het Maidanplein in Kiev waarbij talloze Oekraïners werden gedood door de eigen oproerpolitie. Voorafgaand aan die Maidan-revolutie, op 7 februari 2014, bracht de BBC een artikel uit waarin een onthullend telefoongesprek wordt weergegeven van de VS-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland met de VS-ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt. In dat gesprek geeft Nuland aan hoe zij denkt dat de nieuwe Oekraïense regering eruit moet zien nadat de zittende president Janoekovitsj is verdreven.

Op 19 februari 2014, de tweede dag van de Maidan-revolutie, verschijnen opeens twee Europarlementariërs op het grote podium van het Maidanplein: VVD-er Hans van Baalen en Guy Verhofstadt, voormalig premier van België. Verhofstadt zegt tegen de menigte: “Er komt iedere week een nieuwe EU-delegatie hierheen tot jullie de strijd hebben gewonnen.” Van Baalen vult hem aan: “We blijven bij jullie.” Met deze uitspraken heeft de EU olie op het vuur van de Oekraïense revolutie gegooid, aldus dit NOS artikel.

Alleen als je het volledige geschiedkundige plaatje tot je wilt nemen, is een goed begrip van de vernietigende oorlog in Oekraïne mogelijk.

De redactie van Indepen verwerpt deze oorlog ten diepste, maar tracht met dit artikel een bijdrage aan begrip te leveren voor de oorzaken van deze oorlog, welke veel verder en dieper gaan dan de gewone media ons melden.

Zie de oorlog tussen de VS en Rusland over Oekraïne als een vechtscheiding na een mislukt huwelijk waarin de ene partner de andere te vaak heeft bedrogen en misbruikt. Zonder dat begrip en inzicht, wordt de escalatie tot een mogelijke wereldoorlog alleen maar groter. Dat wensen wij niet voor 2025.

Verder Lezen

Recent

Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in? Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?
Column2 dagen geleden

Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?

Alarmerend nieuws uit België: er heerst een griepgolf! Code oranje! Ongetwijfeld wrijven een aantal virologen zich weer in de handen,...

Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door
Column2 dagen geleden

Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door

De Nederlandse woningmarkt is een episch slagveld geworden waarop huurders hun woningen kwijtraken, starters geen kans maken, ouderen vastzitten in...

Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos
Binnenland3 dagen geleden

Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos

Laura (53)* is sinds een half jaar dakloos. Ze is gescheiden en heeft drie tieners, die inwonen bij hun vader,...

Wat is de EU allemaal van plan in 2025? Wat is de EU allemaal van plan in 2025?
Politiek4 dagen geleden

Wat is de EU allemaal van plan in 2025?

Steeds meer Nederlanders krijgen door dat ons land toenemend vanuit Brussel wordt bestuurd in plaats vanuit Den Haag. Om die...

Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
Politiek5 dagen geleden

Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos

Van 20 tot en met 24 januari dit jaar wordt de jaarlijkse meeting in Davos bij het World Economic Forum...

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil
Klimaat6 dagen geleden

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil

De gasprijzen in Nederland zijn een van de hoogste ter wereld en zijn om verschillende redenen zo extreem hoog: Hoge...

Klimaatdeugen wordt steeds duurder Klimaatdeugen wordt steeds duurder
Opinie7 dagen geleden

Klimaatdeugen wordt steeds duurder

Deugen was tot voor kort vooral financieel aantrekkelijk. Als het je lukt om met een universitaire opleiding in bijvoorbeeld sociologie...

EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren
Politiek1 week geleden

EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren

De vertrekkende EU-Ombudsman deed tegenover tijdschrift Politico een boekje open over de toegenomen schimmigheid en oncontroleerbaarheid binnen de EU. Daarbij...

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien? Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
Economie2 weken geleden

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?

Ieder jaar vind ik het een uitdaging om te voorspellen hoe het nieuwe jaar er uit gaat zien in termen...

De toenemende bemoeizucht van de EU De toenemende bemoeizucht van de EU
Politiek2 weken geleden

De toenemende bemoeizucht van de EU

Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is al vanaf 2010 fors afgenomen. De redenen daarvoor worden in deze aflevering besproken....

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via



Dit zal sluiten in 0 seconden