Column
Belasting is diefstal
op
Door
Wybren Van HagaIn 1571 verhoogde de hertog van Alva, landvoogd over de Spaanse Nederlanden, de belastingen van 1 naar 10 procent, door de invoering van de zogenaamde ‘tiende penning van Alva’. Hiermee wilde hij een eind maken aan de financiële macht van de adel en de stadsbesturen en natuurlijk ook gewoon ordinair geld ophalen, net als de overheid dit de laatste jaren heeft gedaan. Deze exorbitante belasting zorgde voor een volksopstand die uiteindelijk leidde tot de Tachtigjarige Oorlog. Het volk won en de nieuwe belastingmaatregelen werden ingetrokken.
Bijna negenhonderd jaar later blijkt dat we ons alsnog door de overheid hebben laten belazeren. We zijn melkkoeien geworden die werkelijk overal belasting voor moeten betalen, terwijl de bestuurlijke elite nauwelijks verantwoording aflegt over de besteding van al dat geld. De overheid berooft hardwerkende burgers van hun zuurverdiende geld om het vervolgens te besteden aan allerlei projecten waar men zelf weinig invloed op heeft. Projecten die vaak weinig rendement opleveren voor de samenleving maar die ontsproten zijn uit de ideologische obsessies van bewindspersonen of ambtenaren. Of het nu IT-systemen zijn, kunstverkwanseling of klimaatverspillingen, het levert de belastingbetaler niet veel op.
Verkiezingsprogramma’s staan vol met loze beloftes over belastingverlagingen en vereenvoudigingen, maar als het pluche eenmaal veilig is gesteld dan regent het nieuwe regels, heffingen en accijnzen. Allemaal gedwongen transacties, waarbij de burger geen keuze heeft. Weigeren om belasting te betalen wordt bestraft en als je een conflict met de Belastingdienst te hoog laat oplopen dan word je met geweld je huis uit gesleurd en ga je berooid de gevangenis in. En als je denkt dat de emmer vol is moet je niet verbaasd zijn dat de overheid toch weer met nieuwe belastingen komt. Een paar recente belastingwijzigingen springen echter in het oog.
Box 3 aanpassingen
Het kabinet-Rutte IV heeft onverbloemd de aanval op vermogen geopend door de aanpassingen in box 3. Daar waar de VVD onder Bolkestein nog vond dat de overheid terughoudend moest zijn, is er niets meer over van dat oorspronkelijke mantra. Marnix van Rij kwam met een opeenstapeling van maatregelen die een desastreus effect hebben op het spaargeld, de beleggingen en de pensioenen van werkend en ondernemend Nederland. Het fictief rendement werd verhoogd van 4 naar 6,17 procent, de belastingdruk ging van 30 naar 36 procent, de leegwaarderatio werd vrijwel geschrapt en het salderen van vermogen met de daarvoor aangegane leningen werd om onnavolgbare redenen niet meer toegestaan. Het directe gevolg hiervan is dat veel box 3-beleggers, lees: mkb-ondernemers die hun eigen pensioen hebben opgebouwd en niet uit de decadente pensioenruif eten zoals alle ambtenaren, inmiddels verlies lijden op de beleggingen die ze in de afgelopen dertig jaar hebben opgebouwd. Gespaard en belegd door hard te werken, sober te leven en veel belasting te betalen. Van een overgangsregeling is geen sprake en door de bizar hoge overdrachtsbelasting van 10,4 procent is uitwijken naar box 2 vrijwel onmogelijk. Het wordt na 1 januari 2027 nog erger, want dan moet je belasting gaan betalen over ongerealiseerde vermogensaanwas. De WOZ-taxateur van de overheid plust er een tonnetje bij en hupsakee, je mag 36.000 euro overmaken naar de Belastingdienst. Verliezen daarentegen mogen niet worden verrekend. De overheid berooft je op klaarlichte dag. Je knippert met je ogen en alles is weg. Je spaargeld, je pensioen, je vermogen, en trouwens, Rutte zelf ook. Als een dief in de nacht.
Earningsstrippingmaatregel
Een andere stiekeme, maar ingrijpende maatregel is de aanpassing van de earningsstrippingmaatregel. Kort en goed komt het erop neer dat vanaf 1 januari 2025 de aftrek van de rentelasten wordt beperkt tot 25 procent van de EBITDA. Dit is natuurlijk geen probleem als je nauwelijks gebruik maakt van een financiering, maar voor kapitaalintensieve bedrijven met lage marges en hoge financieringen is dit de nekslag. Aan welk jaloers neomarxistisch brein deze onzinnige aanpassing ontsproten is, is onduidelijk. Maar de effecten zullen enorm zijn. Faillissementen, fire-sales, verkopen van Nederlandse bedrijven aan buitenlandse sprinkhaaninvesteerders en een exodus van beleggers uit het vastgoed. Niemand wordt hier beter van. ‘You will own nothing, and you’ll be very unhappy.’
Belastingdruk in box 2 hoger dan in loondienst
Nederland is voor zover ik weet het enige land dat mensen in loondienst minder belasting laat betalen dan ondernemers die misschien wel even hard werken als hun collega’s in loondienst, maar daarnaast ook nog risico lopen. Jawel, risico. Een woord dat in Den Haag inmiddels taboe is geworden. Hoewel het lijkt alsof box 2 op het eerste gezicht een lager belastingtarief heeft dan box 1, kan de combinatie van vennootschapsbelasting, het ontbreken van aftrekposten, en het mechanisme van dubbele belasting de belastingdruk voor mensen met een aanmerkelijk belang aanzienlijk verhogen. Hierdoor valt de belastingdruk in box 2 in veel gevallen hoger uit dan voor mensen in loondienst. De vraag rijst: waarom zou je in Nederland in vredesnaam nog risico nemen?
Erf- en schenkbelasting
De meest perverse belasting is natuurlijk de erf- en schenkbelasting, die elke rechtvaardiging mist. Geld waarover al vele malen belasting is betaald moet op een gegeven moment van jouzelf zijn. En je moet er mee kunnen doen wat je wil. Weggeven aan de Voedselbank, het hondenasiel, aan een armlastige buurvrouw, aan een neefje dat zo graag wil gaan studeren om zijn studie te betalen of aan jouw eigen kinderen. Maar nee, ook daarvan vindt collectivistisch Nederland dat de overheid dan opnieuw een substantieel deel mag inpikken. Als je doodgaat is de situatie helemaal morbide. Partner en kinderen krijgen geen tijd om te rouwen want de fiscus staat meedogenloos op de stoep.
Tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer heb ik ooit gezegd: ‘belasting is diefstal’. Kamervoorzitter Vera Bergkamp vond dit zo erg dat zij mij verbood dit in het parlement te zeggen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze na het debat haar excuses aanbood en zelf ook vond dat ze hierin te ver was gegaan, maar het toont eens temeer aan hoever de antikapitalistische doctrine is doorgeschoten.
Belastingdwang
Belastingheffing heeft grote invloed op onze persoonlijke vrijheid. Door een groot deel van ons inkomen aan de staat af te dragen, verliezen we zeggenschap over onze eigen middelen. Het is de almachtige en inefficiënte overheid die bepaalt waar ons geld aan wordt besteed, niet wijzelf. Dit beperkt onze mogelijkheden om zelf keuzes te maken over zaken die voor onszelf van belang zijn, zoals onderwijs, gezondheidszorg, sport of liefdadigheid. De morele vraag die blijft staan voor iedere niet honderd procent libertariër is natuurlijk of het rechtvaardig is om mensen te dwingen een aanzienlijk deel van hun inkomen af te staan? In een vrije samenleving zou men kunnen stellen dat mensen zelf moeten kunnen beslissen hoe zij hun geld besteden. Het idee dat een groep mensen – in dit geval de overheid – het recht heeft om anderen te dwingen een deel van hun inkomen af te staan, druist in tegen het principe van individuele vrijheid. De belasting wordt vaak gezien als een solidaire bijdrage aan collectieve voorzieningen. Maar het dwingende karakter ervan maakt dat het helemaal geen vrijwillige solidariteit is, maar door de staat afgedwongen solidariteit. Dit roept de vraag op of dit wel de juiste manier is om een samenleving te organiseren. Is het niet beter om mensen meer vrijheid te geven om zelf te beslissen hoeveel en waaraan ze willen bijdragen?
Een beter en eenvoudiger belastingstelsel
Het is daarom tijd voor een grondige herziening van ons belastingstelsel, waarbij de nadruk moet komen te liggen op vrijwilligheid en efficiëntie. En niet de waslijst aan extra belastingen die de ambtenaren op het ministerie van Financiën recentelijk voorstelden in het rapport ‘Belastingen in maatschappelijk perspectief: Bouwstenen voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel’. In dit rapport wordt overigens ook de boete op vertrek uit Nederland voorgesteld waarbij je, na emigratie, nog vijf jaar in Nederland belasting moet betalen over inkomsten die je in het buitenland verdient. De lange arm van de poldersocialisten rijkt verder dan je lief is. Maar in een nieuw belastingstelsel zouden hardwerkende Nederlanders juist meer vrijheid moeten krijgen om hun eigen geld te besteden op een manier die voor hen het meest zinvol is. BVNL heeft al vaker voorstellen gedaan voor een veel eenvoudiger stelsel waarbij we alle toeslagen afschaffen en een vlaktaks invoeren van 20 procent. Hierdoor blijft het geld in de zakken van de mensen, kan 80 procent van de Belastingdienst en waarschijnlijk een groot deel van onze accountants en fiscalisten een andere baan gaan zoeken en zijn ondernemers verlost van al die onzinnige belastingregels. Enorm simpel en de overheid wordt daarmee eindelijk weer betrouwbaar. Met het geld dat binnenkomt kunnen de meest noodzakelijke collectieve voorzieningen worden bekostigd.
Het is tijd voor een systeem dat gebaseerd is op vrijheid, verantwoordelijkheid en respect voor het eigendomsrecht van de burger. In het belang van Nederland!
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
-
Op weg naar vrede en gerechtigheid (2)
-
Hoe integer zijn de vingerwijzende moraalridders van NSC?
-
Op weg naar gerechtigheid en vrede (1)
-
Geen ruimte voor competente bewindspersonen in kabinet
-
Geen ‘barmhartig’ asiel voor levensgevaarlijke Afghaanse bewakers
Column
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Gepubliceerd
2 dagen geledenop
3 december 2024Door
Wybren Van HagaHet was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten mogelijk zou maken, zodat Nederland ondanks de coronapandemie door kon draaien. De GGD beschikte al over zijn bestaande infrastructuur en ook commerciële bedrijven, zoals U-Diagnostics konden zonder problemen onmiddellijk aan dit overheidsverzoek voldoen. Toch koos een eigenwijze basisschooldocent, die op dat moment toevallig minister van VWS was, voor een onorthodoxe en peperdure andere variant. Met een royale zak geld, van maar liefst 1,1 miljard euro, en alle steun van de overheid leek niets een succes in de weg te staan. Toch zal SON de geschiedenis ingaan als een voorbeeld van hoe goede bedoelingen, gecombineerd met incompetente bestuurders en sluwe zwendelaars, kunnen ontaarden in chaos, wantrouwen en financieel wanbeheer.
In 2021 werd SON opgericht om toegangstesten te coördineren. Het plan van Hugo de Jonge was even ambitieus als onhaalbaar: binnen een paar maanden moest een grootschalig netwerk van teststraten uit de grond worden gestampt. Evenementen, theaters en sportwedstrijden konden hierdoor hun deuren openen voor iedereen met een negatieve testuitslag. Maar al snel bleek dat de operatie werd uitgevoerd met een haast en amateurisme die vragen oproepen over de governance en het toezicht op publiek geld. SON claimt niet onder de Woo te vallen en is daarmee volkomen buiten het beeld geraakt van de parlementaire controle. Gelukkig heeft deze blunder van één miljard euro nu eindelijk ook de reguliere media bereikt. NRC kwam afgelopen vrijdag met een bijzonder kritisch stuk waarin een beeld wordt geschetst van volslagen losgeslagen onderaannemers die blind declareerden voor nooit geleverde diensten. BVNL deed al eerder onderzoek naar SON en daaruit volgde klip en klaar dat de aanbestedingen niet rechtmatig en niet doelmatig waren. Het geld verdween in een bodemloze put van scharrige ondernemers die snel geld verdienden over de rug van de belastingbetaler, gefaciliteerd door bange bestuurders.
Eén van de eerste problemen was de selectie van testbedrijven. SON koos voor een zogenaamde ‘open house’-procedure: bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldeden, konden zich aanmelden. Klinkt eerlijk, toch? Maar in de praktijk werden ervaren testbedrijven gepasseerd, terwijl sommige geselecteerde partijen nauwelijks ervaring hadden in de zorgsector. Sommige aanbieders waren zelfs pas vlak voor hun aanmelding opgericht. Snelle winst ging duidelijk boven kwaliteit en SON vond het prima. De vraag is uiteraard waarom. Er volgden rechtszaken en er ontstond publieke onrust. De rechter oordeelde uiteindelijk dat de selectieprocedure rechtmatig was, maar het kwaad was al geschied. Het vertrouwen van de samenleving in een eerlijke en zorgvuldige verdeling van overheidsgeld werd ernstig aangetast. Bovendien, als een stichting een miljard euro aan belastinggeld verbrandt, mag je toch wel iets meer verwachten dan minimale juridische zorgvuldigheid?
Maar het waren niet alleen de selectiecriteria die tot kritiek leidden. De uitvoering zelf was een drama in drie delen. Ondanks de enorme financiële middelen bleef het aantal uitgevoerde tests ver achter bij de verwachtingen. Teststraten stonden vaak grotendeels leeg, terwijl de kosten bleven oplopen en de leveranciers van de testen royaal mochten declareren voor niet geleverde testen en personeel dat zogenaamd stand-by stond. Bovendien werd de effectiviteit van het testen voor toegang überhaupt nooit aangetoond. Terwijl Maurice de Hond allang had bewezen dat aerosolen de dragers waren van het virus, en we dus beter hadden kunnen inzetten op goed ventileren en thuisblijven als je een snotneus hebt, bleef het overheidsapparaat doordenderen en ontstond er een wildgroei aan kostbare testlocaties. Een kostbare operatie die haar doel volledig voorbij schoot.
Terwijl er direct na de dystopische coronaperiode geen enkel draagvlak was om te evalueren lijkt nu het tij te keren. Vaccinatieschade zal ongetwijfeld pas als laatste worden blootgelegd, maar we beginnen in elk geval langzaam wat meer openheid te zien op het gebied van de financiële onregelmatigheden. Het artikel in NRC van 29 november 2024 schetst een onthutsend beeld van hoe dubieuze declaraties en ondoorzichtige financiële stromen SON nog verder in diskrediet hebben gebracht. Volgens het artikel hebben testaanbieders miljoenen verdiend met declaraties die achteraf niet te verantwoorden zijn. Dit soort praktijken voedt het beeld van een stichting die, bewust of onbewust, haar eigen processen niet op orde had, waardoor zij een makkelijke prooi werd van partijen die slim wisten te profiteren van de chaos.
Het dieptepunt in het financiële wanbeheer kwam in 2022, toen SON werd beschuldigd van het uitbetalen van prominente figuren, waaronder Jaap van Dissel. Via een ingehuurd detectivebureau werden bankafschriften verkregen waaruit vreemde transacties zouden blijken. Hoewel deze beschuldigingen later niet volledig hard konden worden gemaakt, heeft de zaak het vertrouwen in de stichting verder ondermijnd. Transparantie, of het gebrek daaraan, werd de achilleshiel van het project. De ‘O’ van open was niet van toepassing op SON en nog altijd zit het potdicht. SON werkt op geen enkele manier mee aan de Wet open overheid en ook het ministerie van VWS geeft niet thuis. Zelfs met de nieuwe minister van VWS, Fleur Agema, lijkt het erop dat de boekhouding van SON voorlopig het licht niet zal zien.
Wat kunnen we leren van de mislukking van SON? Ten eerste dat crisismanagement vraagt om meer dan alleen goede bedoelingen. Het opzetten van een miljardenoperatie vereist professionele governance, lange termijnvisie, strenge parlementaire controle en een focus op kwaliteit. Dat SON met een haastig opgezette structuur en een gebrek aan ervaring te werk ging, was een recept voor problemen.
Ten tweede laat deze affaire zien hoe kwetsbaar publieke organisaties zijn voor reputatieschade. Eén verkeerd gecommuniceerde beslissing, eén dubieuze declaratie of een beschuldiging, terecht of onterecht, kan het vertrouwen van de samenleving ondermijnen.
Ten derde zien we dat er een ongewenste tendens is om belastinggeld buiten de parlementaire controle te verkwisten. Dit soort grote operaties waarin met miljarden gesmeten wordt dienen gecontroleerd te kunnen worden. Als er sprake is van misstanden, of zelfs van fraude, dan moet het mogelijk zijn om de daders ter verantwoording te roepen en te straffen. En ja, dat zijn ook de bestuurders die dit faciliteren.
Maar bovenal toont het falen van SON aan hoe belangrijk het is om belastinggeld zorgvuldig te besteden. Het is ronduit schandalig om miljarden te verkwisten aan inefficiënte of overbodige operaties. Als er één les is die politici en bestuurders uit deze affaire zouden moeten trekken, is het wel dat transparantie, zorgvuldigheid en controle essentiële voorwaarden zijn om dit soort operaties tot een succes te maken. De overheid schittert vaak door geblunder en kostenoverschrijdingen door smijten met andermans geld. In het bedrijfsleven word je gewoon afgerekend op fouten en het lijkt niet door te dringen bij de overheid dat ook de overheid rekenschap moet afleggen over haar daden.
Stichting Open Nederland begon met grote ambitie, incompetente mensen, een zak aan ‘gratis geld’ en een gebrek aan controle. SON zou Nederland openhouden tijdens de coronacrisis. De nare afdronk van SON is een dure les in hoe het niet moet. En laat dit NRC-onderzoek het begin zijn van een offensief van ouderwetse onderzoeksjournalistiek, waarbij de waarheid boven tafel komt en misleiders, fraudeurs en oplichters achter slot en grendel belanden. In het belang van Nederland.
Column
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Gepubliceerd
6 dagen geledenop
29 november 2024Door
David van DiemenDat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen enkele zogenaamde ‘klimaatexperts’ dat pas sinds enkele jaren en brengen zij dat sindsdien breed in het nieuws alsof het iets nieuws is. Eén van de eersten die na miljarden jaren hier opnieuw de focus op wist te leggen was bijvoorbeeld Al Gore, daarna volgden beroemdheden als Frans Timmermans en Wopke Hoekstra. Dat het gevolg, klimaatschade, nu bij de EU geclaimd kan worden is ook niet helemaal nieuw. Deze voorbeeldfunctie wordt op dit moment bekleed door Wopke Hoekstra, eurocommissaris voor klimaatactie, die afgelopen weekend jaarlijks minstens 300.000.000.000 dollar heeft toegezegd aan een aantal landen omdat zij lijden onder de klimaatverandering. Waar dat geld vandaan moet komen is nog volstrekt onduidelijk, maar het gaat tenslotte vooral om het gebaar, niet of het uitvoerbaar is uiteraard.
In Nederland al miljarden jaren klimaatverandering
Wat Wopke helaas vergeet is dat er ook in Nederland al miljarden jaren sprake is van klimaatverandering, en dus logischerwijze klimaatschade. Meest recent zijn de desastreuse overstromingen in Limburg van 2021. De enorme schade werd binnen de media breed uitgemeten als zijnde het gevolg van klimaatverandering, dus is het zo, en dit kon al na een historisch ongekend kortstondig onderzoek gemeld worden door de NOS in augustus 2021. Ook het Waterschap Limburg erkent de gevolgen van de al miljarden jaren optredende klimaatverandering in Limburg volmondig. Wat zeg ik? Zelfs de provincie Limburg erkent het eensluidend! En zelfs het 180 kilometer noordelijker gelegen KNMI in De Bilt erkent dat het in Limburg harder regent door de klimaatverandering. De schade van alleen al de watersnoodramp in Limburg in 2021 wordt geschat op 1,8 miljard euro volgens de NOS of, zo u wilt, 2 jaar later ‘slechts’ 383 miljoen euro volgens ambtenaren (dat is nog maar een fractie van die 300 duizend miljoen dollar van Wopke).
Als er sprake is van klimaatschade duikt iedereen weg
Nu wil het vreemde dat er een Europees rampenfonds is, maar dat dit fonds al in 2022 opgedroogd was nadat er slechts 4,7 miljoen euro uitgekeerd was aan Limburg. Drie jaar later is er niet zo veel terecht gekomen van herstelbetalingen door Wopke of de EU of door wie dan ook, uiteindelijk is pas 63 miljoen van de 1,8 miljard euro schade (of 383 miljoen) uitbetaald. Ook roept men in Limburg nu al 3 jaar om maatregelen om herhaling te voorkomen van deze klimaatramp, maar helaas allemaal vergeefs, dus zo serieus kan het niet zijn zou je denken. Verzekeraars tuimelden over elkaar heen toen er betaald moest worden om vooral niet te betalen. De overheid zou ‘ruimhartig’ ondersteunen werd toegezegd, maar trok van alles van de claims af om vooral niet de werkelijke schade te hoeven betalen, wat is dan de definitie van ‘ruimhartig’?
Iedereen heeft recht op zijn of haar klimaatschade
Nu is het probleem wel dat ‘klimaatverandering’ al miljarden jaren over de hele wereld voorkomt, dus in principe kan iedereen op aarde aanspraak maken op klimaatschade. Binnen linkse kringen heeft men de mond echter vol van zogenaamde ‘klimaatrechtvaardigheid’. Limburger Frans Timmermans kan, overigens tot afgrijzen van Elsevier Magazine, zo alle klimaatschade in Nederland aanwijzen, dus dat zal het grootste probleem niet zijn. Ook voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra die naar eigen zeggen een eredoctoraat ontving door niets te doen en Reinier van den Berg zijn inmiddels gepromoveerd van weerman tot klimaat-expert en kunnen blind aanwijzen waar in Nederland klimaatschade optreedt.
300 miljard per jaar is een schijntje
Nu Wopke een onzichtbaar maar zeer draagkrachtig (maar dat heeft u kennelijk nog niet in de gaten) fonds heeft gevonden om schade te gaan (laten) verhalen op de EU tuimelt iedereen over elkaar heen. U zult héél snel moeten zijn, want de pot is heel snel leeg. Oxfam Novib bijvoorbeeld, die claimen nog véél meer dan die 300 miljard. “Landen die nu al het zwaarst getroffen worden door de klimaatcrisis en daar zelf het minst verantwoordelijk voor zijn, is al in 2009 beloofd dat zij financiële ondersteuning krijgen”, aldus Oxfam Novib. Zij noemen de toegezegde 300 miljard ‘een schijntje’ en hopen op jaarlijks 1.300 miljard dollar.
Betalen zult gij burger, de politiek speelt wel voor Sinterklaas
Eigenlijk is iedereen wel teleurgesteld, aldus de NOS. Waar waren de Limburgse vertegenwoordigers in Bakoe om klimaatschade op te eisen? De gouverneur bijvoorbeeld, de burgemeester van Valkenburg a/d Geul, of Frans Timmermans of voor mijn part Beppie Kraft? Onderaan de streep gaat het om het innen van zoveel mogelijk klimaatpegels, eerst bij hen die er zo hard mogelijk om vragen en vervolgens bij hen die het mogen gaan betalen, en vooral ook in die volgorde. Want betalen zult gij burger, linksom of rechtsom. Via belastingen, via accijnzen, via claims, via herstelbetalingen, via ngo’s, via de EU, het maakt niet uit hoe. En de politiek gaat voor u bepalen wat ‘klimaatrechtvaardig’ is, en dat is zeker niet Limburg, al wil de politiek het maar al te graag als voorbeeld van klimaatverandering aandragen. ‘Klimaatrechtvaardig’ is daar waar het grootste eigen belang zit, en dan maakt het niet meer uit of u slachtoffer bent of voor Sinterklaas mag spelen, just follow the money.
Foto ANP: VALKENBURG – De Geul in het centrum van Valkenburg, maanden na de watersnood in 2021
Column
Slachtoffers klimaatverandering krijgen geen cent!
Gepubliceerd
1 week geledenop
25 november 2024Door
David van DiemenEr wordt op dit moment een zeer vreemde discussie gevoerd op de klimaattop in Bakoe. Er vinden verwoede onderhandelingen plaats tussen de belangrijkste onderhandelaars maar twee landenblokken zijn halverwege weggelopen.
De groep minst ontwikkelde landen en de kleine eilandstaten, die allebei zeer kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, willen dat zij meer klimaatsteun krijgen. Er is grote onvrede over het voorgestelde bedrag van 250 miljard dollar in 2035, dit zou veel te laag zijn.
De grootste slachtoffers van de klimaatverandering zijn echter de inwoners van Nederland! Zij zijn jarenlang bedrogen door hun eigen overheid en hebben miljarden moeten ophoesten om zogenaamde ‘klimaatverandering’ tegen te gaan. Zo ging er voor tientallen miljarden euro’s gemeenschapsgeld in biomassa, terwijl daardoor juist meer CO2 in de lucht is gekomen. Ook kochten ze massaal zogenaamde CO2-vrije elektrische auto’s, terwijl deze via een omweg elektriciteit kregen geleverd uit biomassa, steenkolen en aardgas. Als een zwaard van Damocles zweeft nog het verbod op de aanschaf van benzine- en dieselauto’s.
Dit verbod wil men laten gelden in een aantal landen in Europa (leden van de EU) terwijl men in de rest van de wereld gewoon kan blijven doorrijden. Het valt te verwachten dat de benzineauto’s voor een prikkie verhandeld worden naar Afrikaanse landen waardoor deze inwoners voor heel weinig geld kunnen gaan autorijden. Bovendien kost de aanschaf van een elektrische auto ieder gezin in Nederland toekomstig minstens 25.000 euro. Daarnaast gaat de Nederlandse overheid de Nederlanders 28 miljard euro afpakken om de temperatuur op aarde met 0,000036 graden te laten dalen. Daar merken ze in Maastricht niets van, maar ook niet op het eiland Samoa waar juist wél miljarden naar toe zouden gaan.
Eurocommissaris Wopke Hoekstra zou Nederland en de Nederlanders een dienst bewijzen indien hij zich zou inzetten voor herstelbetalingen aan Nederland. Volgens hem lopen de gesprekken ‘niet gemakkelijk’ maar hij ‘hoopt dat de landen constructief zullen blijven overleggen.’ Wij hopen dit met Wopke mee en rekenen erop dat hij zich zal inzetten voor de grootste slachtoffers van de klimaatverandering: de Nederlander.
Fragment: Dit was het nieuws
Naschrift: Dat papa Wopke niet al te serieus genomen moet worden zodra hij 300 miljard Europees gemeenschapsgeld over de schutting gooit moge duidelijk zijn, dat doet hij alleen voor de show.
Recent
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
Een flink stuk van de dennenbossen in de duinen van Schoorl, vlak bij het Noord-Hollandse Bergen, is niet meer. De...
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Het was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten...
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
De Europese Unie wil dolgraag weer verder uitbreiden. Vooral om de ‘dreiging’ vanuit Rusland te kunnen pareren. Op 1 mei...
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Dat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen...
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
De befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan...
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
Al meer dan 1.000 dagen zijn er een aantal ‘experts’ in Den Haag die ons willen doen geloven dat het...
De vijf besluiten op Trump zijn eerste werkdag
Donald Trump begint op 20 januari 2025 aan zijn tweede presidentschap. Op die eerste werkdag zal hij – volgens The...
Hartspierziekte werpt nieuw licht op coronavaccin
Al heel vroeg werd erkend dat myocarditis (ontsteking van de hartspier) een bijwerking was van het coronavaccin, zowel die van...
Slachtoffers klimaatverandering krijgen geen cent!
Er wordt op dit moment een zeer vreemde discussie gevoerd op de klimaattop in Bakoe. Er vinden verwoede onderhandelingen plaats...
Klimaattop in Bakoe: een theater van hypocrisie en geldverspilling
De recente klimaattop in Bakoe heeft weer eens bewezen dat internationale bijeenkomsten over klimaatverandering niets meer zijn dan een slecht...
Trending
-
Gezondheid1 week geleden
Hartspierziekte werpt nieuw licht op coronavaccin
-
Klimaat7 dagen geleden
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Binnenland17 uur geleden
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
-
Buitenland1 week geleden
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
-
Economie3 dagen geleden
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
-
Column1 week geleden
Klimaattop in Bakoe: een theater van hypocrisie en geldverspilling
-
Buitenland1 week geleden
De vijf besluiten op Trump zijn eerste werkdag
-
Column6 dagen geleden
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Bart Stemmer
9 augustus 2024 in 15:05
Daarom moet je bij aangifte kunnen aangeven waar jouw belasting geld naar toe gaat. Directe democratie heet zoiets.
mar hummel
9 augustus 2024 in 16:04
Uw beste stukje tot nu toe. Nu de vraag, hoe stopt men de overheid met hun ongebreidelde honger naar geld en draai je dit proces om ?
Wybren Van Haga
9 augustus 2024 in 20:30
Dankjewel! Een eerste stap zou zijn om bij de volgende Tweede Kamer verkiezingen op BVNL te stemmen. Dan gaan wij dat regelen! 😉
Conquesta
9 augustus 2024 in 18:16
Goede vraag van Mar Hummel. De autonome beweging probeert dit door autonoom te worden en enkel nog te betalen voor wat zij daadwerkelijk willen en gebruiken. Belasting hoort daar vaak niet bij. Maar veel autonomen komen in de problemen, omdat de deurwaarder beslag komt leggen op huis, auto en andere bezittingen. Uiteindelijk trekt de Belastingdienst aan het langste eind. We hebben een leger nodig om ons te beschermen tegen de wandaden van de overheid. In plaats daarvan zijn politie, leger en rechtsspraak juist volledig in dienst van een misdadige overheid.
Cor
9 augustus 2024 in 22:00
Klopt, de overheid berooft hardwerkende burgers van hun zuurverdiende geld
En berooft je op klaarlichte dag. Wat doe jij zelf Wybren als je eenmaal verkozen bent en gaat regeren? Schaf jij de verplichting dan wel af of ga je het alleen versimpelen? Minder stelen dus? Zo maar een vraag. En hoezo kan een stelende overheid eindelijk weer betrouwbaar worden met een versimpeling van de diefstal? Grote of kleine buit.., het blijft crimineel!
Het is inderdaad tijd voor een systeem dat gebaseerd is op vrijwilligheid, verantwoordelijkheid en respect voor het eigendomsrecht van de burger en niet op halve vrijwilligheid door het te versimpelen want halve vrijwilligheid bestaat niet, dat heet verplichting.
Kuki
10 augustus 2024 in 08:54
U heeft natuurlijk 100% gelijk en iedereen die dit leest wil een ontzorgingsdienst i.p.v. een belastingdienst. Echter, waar ‘m de schoen wringt, is dat u zegt dat de politiek hier verandering in kan brengen en daar gaat u mank. U speelt net zo goed uw rol op het politieke toneel. Het is allemaal 1 grote poppenkast en daar prikken veel mensen (niet genoeg) inmiddels doorheen. Of wilt u ons doen geloven dat we in een democratie leven? Laat me niet lachen. Iedereen die je de vraag stelt: ” wilt u oorlog?” zegt “nee”. En waar stuurt de politiek het meeste geld naartoe? Naast de belastingdienst, moet ook de politiek op de schop. Het besturen of regeren over mensen kan anders ingericht worden. Ga daar uw tijd maar aan besteden. Voor onze kinderen en voor de toekomst van deze aarde.
Turbopater
10 augustus 2024 in 19:16
Super samenvatting