Economie
De macht van de onzichtbaren (deel III) – miljardairs en oligarchen
op
Door
Twan HoubenWie maken deel uit van de elite in de VS die – vaak achter de schermen – bepaalt wat de president van de VS al dan niet uitvoert, hoe dat uitgevoerd wordt, wie daaraan meewerken en met welke effecten. Wat voor uitwerking heeft deze elite en diens plannen op de EU? Dit deel gaat onder andere over mensen als Bill Gates en Jef Bezos, de multimiljardairs die, vooral via ‘liefdadigheid’, grote invloed op de samenleving uitoefenen. Niet te verwarren met CEO’s van multinationals die we vorige keer hebben besproken.
Omvang van de groep miljardairs
De ongeveer 800 Amerikaanse miljardairs zijn gezamenlijk een recordbedrag van 6 biljoen dollar waard op 11 juli 2024, aldus Forbes Analytics en opgesteld voor Americans for Tax Fairness (ATF). De top 20 rijksten zijn hier te vinden. Het betreft het meeste geld dat tot op heden ooit door de ultrarijken van het land is verzameld, en negen keer meer dan de miljardairsklasse in het jaar 2000 groot was.
Zo’n vernegenvoudiging van de rijksten in de VS in 24 jaar verklaart ook meteen waarom deze groep – als separate elite klasse – grotendeels de huidige wereldagenda bepaalt, inclusief de afbraak van democratieën en verzorgingsstaten overal in het Westen. Daar kom ik nog uitgebreid op terug.
De top 5 voor 2024 ziet er als volgt uit:
- Elon Musk (258 miljard dollar – Tesla)
- Jef Bezos (216 miljard dollar – Amazon)
- Mark Zuckerberg (187 miljard dollar – Facebook))
- Larry Ellison (176 miljard dollar – Oracle)
- Larry Page (157 miljard dollar – Google)
Tijdens de regeerperiode van Trump, is het vermogen van Amerikaanse miljardairs meer dan verdubbeld, met meer dan 3,1 biljoen dollar. Dit als gevolg van nieuwe belastingwetgeving van Trump in 2017. Deze is voornamelijk gunstig voor de superrijken, als Elon Musk, aldus Americans for Tax Fairness. De aanpassing van deze Trump-wet, blijkt de Amerikaanse schatkist maar liefst 2 biljoen dollar te kosten, en ten laste te komen van de armste Amerikanen.
Trump is de grootste oorzaak van de gegroeide kloof tussen arm en rijk in de VS, in tegenstelling tot zijn beloftes aan de ‘werkende klasse’ tijdens de verkiezingsstrijd van 2016.
Vanaf 2018 – het jaar dat de belastingreductie voor de rijken in werking trad – zie je de nationale schuld van de VS exploderen. Een schuld die door Amerikaanse burgers terugbetaald moet worden.
Lockdowns hadden een nucleair effect op de rijkdom van miljardairs
Al op 25 maart 2020 – 14 dagen na het uitroepen van de pandemie – verklaarde Bill Gates in een interview dat snelle en diepe lockdowns de enige uitweg voor de pandemie waren zolang er geen effectief vaccin zou bestaan.
In de coronajaren 2020-2021 verdubbelden de 10 rijkste mensen ter wereld hun vermogen van 700 miljard dollar, naar 1,5 biljoen dollar, aldus een rapport van Oxfam. Een belangrijk deel van die explosieve vermogensgroei was het gevolg van lockdowns waardoor grote delen van de wereldbevolking thuis kwamen te zitten en de mondiale economie zich online afspeelde. Meer Netflix kijken, online kopen bij Amazon en meer nieuwe laptops en smartphones kopen was het gevolg.
In diezelfde twee coronajaren, zag 99 procent van de wereldbevolking hun inkomen achteruitgaan en kwamen er 160 miljoen mensen onder de armoedegrens bij, aldus Oxfam. Corona was een ramp voor de wereld en een zegen voor de circa 1.000 allerrijksten van de planeet.
Wetgeving door de elite en voor de elite
Een aanzienlijke rol bij het aansturen van de Amerikaanse politiek door de elite van miljardairs vormt de American Legislative Exchange Council (ALEC), aldus professor Gautney. Deze club bestaat uit een combinatie van miljardairs, CEO’s van multinationals en landelijk actieve politici. De belangrijkste activiteit van ALEC is het ontwerpen van wetgeving die de belangen van de superrijken en Amerikaanse multinationals steunen.
Fiscale wetgeving bepaalt het grootste deel waarmee ALEC zich bezighoudt. Deze wordt vaak simultaan ontwikkeld met de inzet van een uitgebreid lobby netwerk dat desbetreffende (concept) wetten ondersteunt.
De gebroeders Koch
Speciale aandacht wordt in het boek The New Power Elite van professor Heather Gautney besteed aan miljardairs die al jaren actief de Amerikaanse politiek en wetgeving bewerken. Een goed voorbeeld daarvan zijn de gebroeders Koch van Koch Industries. Dit is het tweede grootste familiebedrijf in de VS met 115 miljard dollar omzet en 100.000 werknemers wereldwijd.
De gebroeders Koch worden door professor Heather Gautney Amerikaanse oligarchen genoemd omdat zij, naast hun vele miljarden privébezit en invloed op Amerikaanse presidentsverkiezingen (Trump) ook talloze ngo’s op hebben gezet die dagelijks ingrijpen op het leven van Amerikaanse burgers. Die ngo’s houden zich onder andere bezig met:
- Onderwijsprogramma’s (Charles Koch Institute)
- Financieren van salarissen op hbo’s en universiteiten (Charles Koch Foundation)
- Wetenschappelijk en medisch onderzoek (David H. Koch Charitable Foundation)
- Inclusiviteit en diversiteitsprogramma’s (Fred C. and Mary R. Koch Foundation)
- Milieuonderzoek gericht op ontkrachten van klimaatveranderingen (Charles G. Koch Charitable Foundation)
Via bovengenoemde stichtingen en activiteiten beïnvloeden en bepalen zij veel van de politieke agenda van de Republikeinen in de VS.
Michael Bloomberg en Bill Gates
Oud-burgemeester van New York, mediamagnaat, politicus en multimiljardair Michael Bloomberg (Democraten) financiert en herstructureert het basisonderwijs in de VS met zijn Bloomberg Philantropies.
Bloomberg werkt vaak samen met Bill Gates zijn stichting. Hun doel hierbij is om de Amerikaanse jeugd in hun eerste – vormende – jaren al te overtuigen van de normen en waarden van democratische politici als Joe Biden, Kamala Harris, de Obama’s en de Clintons.
Steeds meer monopolies leiden tot autoritaire politieke structuren
Het boek wijst op een aantal trends die de hedendaagse westerse politiek steeds meer autoritair en antidemocratisch maken. Het zijn trends die de elite van de miljardairs veel meer macht over de huidige politiek en politici geven:
- Een kleinere concentratie van 800 miljardairs heeft de vroeger grotere en versplinterde groep van miljonairs vervangen als politiek machtscentrum.
- De meeste economische en politieke macht in de VS raakte (vooral post-corona) geconcentreerd bij een handjevol technologiebedrijven (Meta, Amazon, Apple, Alphabet en Microsoft).
- Door een enorme overnamegolf in de bankensector, is het aantal banken in de VS teruggebracht tot 30 procent van het aantal in de jaren ’90 van de vorige eeuw. De huidige concentratie van ‘too big to fail’-banken heeft de financieel-politieke macht in de VS weten te consolideren.
Het volgende deel – IV – gaat over een kleinere groep: de militaire elite. Deze is verantwoordelijk voor de meeste oorlogen die de VS heeft gevoerd en voor de productie van wapentuig.
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
De toenemende bemoeizucht van de EU
-
Wereldwijd gitzwart toekomstbeeld blijkt uit VS Defensie rapport
-
De macht van de onzichtbaren (deel VIII) – Nederlandse elite?
-
De macht van de onzichtbaren (deel VII) – de CEO’s van de EU
-
De macht van de onzichtbaren (deel VI) – van VS naar de EU
-
De macht van de onzichtbaren (deel V) – celebrities
Economie
Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
Gepubliceerd
2 weken geledenop
2 januari 2025Door
Twan HoubenIeder jaar vind ik het een uitdaging om te voorspellen hoe het nieuwe jaar er uit gaat zien in termen van economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij kijk ik naar wat organisaties als de ECB, DNB en CBS daarover schrijven. Maar toch ook naar wat vermogensbeheerders als BlackRock en vakbladen als The Economist te melden hebben.
Hoe de Europese Centrale Bank naar 2025 kijkt
Op deze website is in detail na te lezen wat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2025 ziet gebeuren:
- De gemiddelde inflatie in de EU daalt vanaf april 2025 naar circa 2 procent.
- Lonen zullen nog significant stijgen (heeft dat geen invloed op stijgende inflatie?).
- Nieuwe ‘groene’ wetgeving voor CO2-reductie zal de EU-economie in 2025 met 0,1 procent doen krimpen, terwijl het de inflatie met 0,2 procent verhoogt.
- Totale groei van het bruto nationaal product (bnp) van de EU zal in 2025 op 1,2 procent uitkomen.
- Om die 1,2 procent groei te realiseren, moet de ECB de rente in 2025 zeer fors verlagen tot 2 procent of lager. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de 4,5 procent medio 2024.
- Als gevolg van de renteverlagingen, gaan mensen weer meer uitgeven omdat de spaarrente weer richting nul procent gaat. Bedrijven gaan door het goedkopere geld weer meer investeren dan in 2024.
- Als gevolg van de renteverlagingen in 2025 zullen de huizenprijzen in de EU nog verder gaan stijgen. Dat geldt ook voor de huurprijzen.
Al met al geen erg rooskleurig beeld voor de gemiddelde Europeaan.
(Bron: ECB)
Wat gebeurt er in 2025 volgens De Nederlandsche Bank?
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft voorspellingen gedaan voor Nederland in 2025. Samengevat komt 2025 op het volgende neer:
- De Nederlandse economie groeit met 1,5 procent. Dat is ietsje (0,3 procent) beter dan het EU-gemiddelde.
- De inflatie van 3,2 procent is helaas aanmerkelijk slechter dan gemiddeld in de EU (2 procent).
- De Nederlandse inflatie wordt in belangrijke mate aangedreven door binnenlandse factoren: hoge vraag, hoge loongroei en stijging van huren. Ook de verhoging van belastingen op bijvoorbeeld tabak en hotelovernachtingen dragen bij aan de inflatie in Nederland.
- De grootste bedreigingen van de bovengenoemde cijfers zijn de plannen voor een handelsoorlog met de EU vanuit de Trump- regering en een verdere escalatie van de spanningen rond Oekraïne. Alleen al de plannen van Trump kunnen de groeicijfers voor 2025 in Nederland halveren.
Hoe kijkt BlackRock tegen 2025 aan?
De meeste lezers van Indepen zijn, net als ik, geen fan van BlackRock. Toch is het verstandig kennis te nemen van zijn inzichten, gebaseerd op gegevens uit het grootste economische IT-netwerk ter wereld, Aladdin.
In dit jaarrapport geeft BlackRock zijn visie op 2025. BlackRock hanteert daarbij de visie dat de wereld niet meer in een normale conjunctuurcyclus zit, maar een trendbreuk meemaakt van alles dat economisch voorspelbaar was door megakrachten zoals AI. Die krachten brengen een ongekende economische transformatie teweeg. De details zijn in dit document uitgewerkt, samengevat:
- De centrale bank van de VS – FED – zal de rente niet onder de 4 procent verlagen omdat de inflatie aan blijft houden. De ECB zakt wel helemaal weg met de rente in 2025 omdat de EU-economie veel zwakker staat dan die van de VS.
- De kloof tussen EU- en VS-groei neemt verder toe in 2025.
- De zeven grootste VS-multinationals nemen gezamenlijk meer dan 30 procent van de hele aandelenmarkt voor hun rekening en zijn daarmee bepalend voor het verloop van de wereldeconomie.
- De VS profiteert het meest van de vele crises in de wereld en zal daarom ook de best presterende bedrijven en economie wereldwijd behouden. Zie de grafiek hieronder:
Bron: BlackRock
- Gezien de onhoudbare VS-staatsschulden, is het niet wijs om in VS-staatsobligaties te investeren.
- De investeringen met het hoogste rendement betreffen; AI, privatiseren van infrastructuur in landen en groene technologieën gericht op CO2-reductie.
- Staatsobligaties, investeringen in onroerend goed en ‘private equity’ hebben hun beste tijd gehad.
De drie grootste risico’s voor afbreuk van groei in 2025 zijn:
- Handelsoorlog VS-China,
- Ontkoppelen handelsketens China-VS,
- Escaleren van de strijd tussen Rusland en VS/NAVO over Oekraïne.
De visie van The Economist op de EU in 2025
De Inlichtingendienst van The Economist brengt ieder jaar een visie op Europa en de EU uit.
De rode draad voor 2025 is dat de oudere, West-Europese EU-lidstaten zoals Nederland een verdere afname van hun welvaart zullen ervaren, terwijl de lidstaten in Centraal- en Zuid-Europa een gezonde groei doormaken. Daardoor zal de EU verder versplinteren in steeds meer teleurgestelde oudere lidstaten en enthousiaste nieuwe lidstaten.
Een versnelde afbraak van de welvaart in de West-Europese lidstaten zou voornamelijk door de VS worden veroorzaakt. Volgens The Economist zullen de hogere VS-importtarieven eind 2025 ingevoerd zijn, waardoor vanaf die tijd tot in 2026 een serieus gevaar voor een recessie in de EU ontstaat.
Duitsland, Nederland, België, Ierland en Italië zijn het meest kwetsbaar voor een recessie. Daartegenover zal de groei in 2025 in Oost-Europa worden gestimuleerd door het verplaatsen van fabrieken vanuit China naar landen met goedkopere arbeidskrachten zoals Roemenië, Polen, Hongarije en de Baltische staten.
In Zuid-Europa wordt groei door toerisme verwacht waarbij de prijzen aanzienlijk zijn verhoogd ten opzichte van de periode voor corona.
Bron: The Economist Intelligence Unit
Wat betekent dit allemaal voor Nederland?
Nederland gaat dus een jaar met een bescheiden groei van 1,5 procent tegemoet; hoger dan het EU-gemiddelde van 1,2 procent, maar lang niet zo hoog als een aantal Zuid- en Midden-Europese EU-lidstaten.
De Nederlandse groei van 1,5 procent is een optimaal scenario, want als de VS-importtarieven onder Trump snel ingevoerd worden, kan dat een halvering van onze groei in 2025 betekenen. Verder blijft de inflatie in Nederland hoog, bijna het dubbele van de EU. Dat komt door de belastingverhogingen door onze regering en de hoge loongroei in 2025. Ook heeft de halvering van de rente door de ECB in 2025 een dramatisch effect op te toch al krankzinnige huizen- en huurprijzen in ons land.
Kortom; tijd om te verhuizen naar een EU-lidstaat waar het beter gaat. Denk dan vooral aan de nieuwe lidstaten in het Oosten die vanaf 2004 toetraden, of het zonnige Zuid-Europa!
Economie
Verontrustende ontwikkeling Nederlandse economie
Gepubliceerd
4 weken geledenop
15 december 2024Door
Redactie IndepenWelkom bij aflevering 5 van Indepen Business Nieuws. In deze aflevering gaan we verder in op de verontrustende ontwikkeling van de Nederlandse economie. Kim Tjoa gaat in gesprek met bedrijfsstrateeg en columnist bij Indepen, Twan Houben.
Economie
Economische groei in 2021 en 2022 kunstmatig gecreëerd
Gepubliceerd
1 maand geledenop
13 december 2024Door
Twan HoubenOp 25 september 2024 bracht het CBS de jaarlijkse analyse uit van de ontwikkelingen van bedrijfswinsten versus de lonen van werknemers. Daaruit blijkt dat de economische groei in de jaren 2021 en 2022 grotendeels kunstmatig is gecreëerd en dat loonstijgingen achterbleven bij de gestegen bedrijfswinsten. Dat laatste is een fenomeen dat al decennia in Nederland zichtbaar is en te maken heeft met het gestegen aandeel van multinationals bij de totstandkoming van ons bnp.
Fors gestegen winsten ondanks hogere energieprijzen en inflatie
Het CBS schrijft in zijn analyse van 25 september dat tijdens de periode 2019 tot en met 2023 de Nederlandse economie twee zware schokken te verduren kreeg: eentje “door COVID-19” en een tweede door de “sterke stijging van de energieprijzen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne”.
Ondanks de twee economische schokken groeiden de winsten van bedrijven en de beloning van werknemers. De winsten stegen harder dan de lonen; met 32 procent voor de bedrijven tegenover 24 procent voor de werknemers. Dat blijkt uit het artikel ‘Lonen en winsten in tijden van pandemie en prijsstijgingen, 2019-2023’ van het CBS.
Sterke economische groei in 2021 en 2022 kunstmatig gecreëerd
De economische groei in de jaren 2021 en 2022 zorgde ervoor dat de winsten van niet-financiële bedrijven (= alle bedrijven buiten de bankensector) omhooggingen. De hoge winsten werden vooral bereikt door verschillende subsidies die onderdeel waren van de steunmaatregelen in de coronaperiode, aldus het CBS.
Hogere winsten betekenen niet automatisch een hogere winstgevendheid, want dit kan ook komen door meer productie. Een standaard die veel gebruikt wordt voor de winstgevendheid is de winstquote. In 2022 was de winstquote 44,3 procent, het hoogste niveau sinds 1995, het eerste jaar waarvan dit cijfer bekend is. In 2023 nam de winstquote iets af door de dat jaar afgenomen economische groei als gevolg van de afbouw van staatssubsidies. De winstquote bleef op een historisch hoog niveau door de eerder verleende staatssteun in de jaren 2021 en 2022. Zie de grafiek hieronder.
Bron: CBS
Beleid van de kabinetten Rutte leidden tot winstgroei multinationals
Organisatieadviesbureau McKinsey Global Institute publiceerde een geruchtmakend onderzoek naar de groei van het aantal multinationals. Het onderzoek vermeldt ook hoe groot het percentage van het bruto nationaal product (bnp) is uit het mkb en hoe groot deze is vanuit de in een land gevestigde multinationals. Voor Nederland is dat enorm schrikken geblazen.
Maar liefst 61 procent (!) van ons bnp in 2018 kwam van bedrijven met een jaaromzet van minimaal 1 miljard euro. De rest van ons bnp komt van de kleinere bedrijven, mkb-bedrijven tot 250 fte en tot 50 miljoen euro jaaromzet. Als je daarbij bedenkt dat in 1996 nog maar 34 procent van ons bnp van die multinationals kwam en 66 procent van het mkb, snap je dat het mkb geen motor van onze economie meer is.
En dat heeft gevolgen gehad!
Hogere winstgevendheid multinationals komt niet bij werknemers terecht
Ik schreef er al eerder over op Indepen; het besteedbaar inkomen van Nederlanders staat al minimaal zo’n twintig jaar stil. Het aandeel van huishoudens in het totale inkomen is sinds de jaren tachtig sterk gedaald.
Het aandeel van multinationals in het nationaal inkomen is de afgelopen decennia het meest gestegen (zie hierboven), maar is vervolgens nauwelijks uitgekeerd als inkomen aan huishoudens.
Onderstaande grafiek geeft duidelijke aan hoe ernstig de ontwikkeling voor Nederlandse burgers is geweest. In de jaren 1980 tot en met 1990 ging het grootste deel van de economische groei direct naar de Nederlandse burger. Vanaf 2001 is een dramatische duik naar beneden zichtbaar en kreeg de Nederlandse burger steeds minder geld in handen van de groeiende economie.
In de periode 2010-2016 was de ontwikkeling nog dramatischer: wat niet bij de burger terechtkwam, verdween toenemend in de zakken van een explosief gegroeide overheid en in die van multinationals.
Tabel; Ontwikkeling inkomen huishoudens in procenten van het Bruto Nationaal Product (Rabobank)
Bij deze ontwikkelingen passen een paar conclusies:
- Er is een duidelijk overheidsbeleid noodzakelijk om de balans tussen mkb en grootbedrijf weer te herstellen. Het mkb was immers de motor van de economie.
- Onder kabinet-Rutte IV is het ambtelijk apparaat explosief gegroeid, vooral om de toegenomen EU-wetgeving te bewaken. In lijn met het regeerakkoord moet er gereorganiseerd worden in het ambtelijk apparaat. Vooral in Den Haag zelf.
- Nederland heeft meer economen nodig in de politiek en Tweede Kamer.
Recent
Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?
Alarmerend nieuws uit België: er heerst een griepgolf! Code oranje! Ongetwijfeld wrijven een aantal virologen zich weer in de handen,...
Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door
De Nederlandse woningmarkt is een episch slagveld geworden waarop huurders hun woningen kwijtraken, starters geen kans maken, ouderen vastzitten in...
Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos
Laura (53)* is sinds een half jaar dakloos. Ze is gescheiden en heeft drie tieners, die inwonen bij hun vader,...
Wat is de EU allemaal van plan in 2025?
Steeds meer Nederlanders krijgen door dat ons land toenemend vanuit Brussel wordt bestuurd in plaats vanuit Den Haag. Om die...
Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
Van 20 tot en met 24 januari dit jaar wordt de jaarlijkse meeting in Davos bij het World Economic Forum...
Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil
De gasprijzen in Nederland zijn een van de hoogste ter wereld en zijn om verschillende redenen zo extreem hoog: Hoge...
Klimaatdeugen wordt steeds duurder
Deugen was tot voor kort vooral financieel aantrekkelijk. Als het je lukt om met een universitaire opleiding in bijvoorbeeld sociologie...
EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren
De vertrekkende EU-Ombudsman deed tegenover tijdschrift Politico een boekje open over de toegenomen schimmigheid en oncontroleerbaarheid binnen de EU. Daarbij...
Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
Ieder jaar vind ik het een uitdaging om te voorspellen hoe het nieuwe jaar er uit gaat zien in termen...
De toenemende bemoeizucht van de EU
Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is al vanaf 2010 fors afgenomen. De redenen daarvoor worden in deze aflevering besproken....
Trending
-
Politiek1 week geleden
EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren
-
Politiek4 dagen geleden
Wat is de EU allemaal van plan in 2025?
-
Politiek5 dagen geleden
Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
-
Klimaat6 dagen geleden
Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil
-
Economie2 weken geleden
Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
-
Opinie7 dagen geleden
Klimaatdeugen wordt steeds duurder
-
Column2 dagen geleden
Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?
-
Binnenland3 dagen geleden
Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos
Léon Algra
27 september 2024 in 11:55
De macht
De
Macht
Van
De
Onzichtbaren
Wordt
Schijnbaar
En
Zichtbaar
De
Macht
Van
De
Zichtbaren
Die
Vanuit
Puur
Eigen
Belang
Meer
Vermogen
En
Macht
Vergaren
De
Macht
Niet
Langer
Meer
Verborgen
Maar
Zichtbaar
En
Blijkbaar
Gedoogd
Voor
De
Dag
Van
Morgen
Léon Algra
“Stijlfiguren”
http://www.leonalgra.nl