Buitenland
De vijf besluiten op Trump zijn eerste werkdag

op
Door
Twan Houben
Donald Trump begint op 20 januari 2025 aan zijn tweede presidentschap. Op die eerste werkdag zal hij – volgens The Wall Street Journal – een vijftal besluiten tekenen waarmee de toon gezet moet worden voor de komende vier jaar leiderschap vanuit de VS. Om welke besluiten gaat het en wat gaan wij in Nederland daarvan merken?
- Immigratie en deportatie
Trump heeft gezegd dat hij op dag één – via een presidentieel decreet – zijn ‘blijf in Mexico’-beleid opnieuw zal invoeren. Dat decreet vereist dat asielzoekers in Mexico blijven totdat hun zaken door Amerikaanse immigratierechtbanken zijn behandeld.
Trump heeft daarnaast beloofd om ‘het grootste deportatieprogramma in de Amerikaanse geschiedenis’ te implementeren zodra hij aantreedt. Het gaat volgens EenVandaag om de deportatie van maar liefst 11 miljoen illegalen. Hij zal daartoe een vooraf opgesteld presidentieel bevel ondertekenen zodra hij aantreedt. Daarin worden het Department of Homeland Security en andere instanties opgedragen om niet-gedocumenteerde migranten te deporteren.
- De muur tussen de VS en Mexico
Samenhangend met het bovenstaande punt heeft Trump ook gezegd dat hij de bouw van de muur langs de grens tussen de VS en Mexico zal hervatten. Hij gaf herhaaldelijk kritiek op de regering-Biden omdat die de bouw had stopgezet.
- Ontslag van rechtsvervolging van de aangeklaagden voor geweld in het Capitool
Trump wil gratie verlenen aan geweldplegers tijdens de opstand in het Capitool op 6 januari 2021. Trump heeft de mensen die werden aangeklaagd van meet af aan gijzelaars en politieke gevangenen genoemd die gevrijwaard van rechtsvervolging moeten worden.
- Klimaat: terugtrekken uit VN-akkoord van Parijs
Trump heeft aangekondigd dat hij opnieuw een presidentieel bevel zal ondertekenen om de VS terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs (2015); het internationale verdrag dat de doelstellingen van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering implementeert.
President Biden had op zijn eerste dag in functie de VS teruggebracht binnen het akkoord uit het Obama-tijdperk (2015), terwijl Trump zich er al eerder in 2019 uit had teruggetrokken.
Ambtenaren die dicht bij Trump staan, geven aan dat dit bevel al klaarligt om ondertekend te worden op zijn eerste dag in functie.
- Bescherming van transgenderstudenten opheffen
In april dit jaar publiceerde de regering-Biden een laatste reeks wijzigingen in de wetgeving om discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit strafbaar te stellen. Trump heeft beloofd dergelijke bescherming voor transgenderstudenten in te trekken op de dag dat hij aantreedt. Dat kan ook per presidentieel besluit.
Bovenstaande opsomming is ontleend aan dit artikel uit The Wall Street Journal (WSJ) van 10 november 2024.
Verder te verwachten acties tijdens de eerste maanden van Trump II
Volgens het WSJ-artikel zijn Oekraïne en Israël geen kwesties die vanaf dag één met een presidentieel besluit kunnen worden opgelost. Ze staan echter wel hoog op Trump zijn agenda.
Trump heeft beloofd conflicten over de hele wereld te beëindigen, waaronder die in Oekraïne en het Midden-Oosten. Hij heeft onder andere gezegd dat hij prioriteit geeft aan de Amerikaanse nationale veiligheid en economische belangen in eigen land boven het betalen van miljarden dollars om bondgenoten in het buitenland te steunen.
Ook is Trump van plan om hoge importtarieven op te leggen om de binnenlandse werkgelegenheid te stimuleren. Daarbij wordt gedacht aan een importtarief van 10 tot 20 procent op alle goederen uit de EU en zelfs aan 60 procent op alles dat uit China wordt geïmporteerd.
Wat gaan wij van deze besluiten in de EU en Nederland merken?
Volgens dit artikel van de NOS gaan we in de EU en Nederland een zeer onzekere toekomst tegemoet onder Trump II. Vooral op de terreinen van veiligheid, defensie en economie kunnen de gevolgen van het nieuwe presidentschap van Trump groot zijn. In zijn vorige periode wilde hij de 100.000 Amerikanen die nog altijd in de Europese Unie gelegerd zijn, terugtrekken. Toen ging dat niet door.
Eerder dreigde Trump uit de NAVO te stappen en zei hij dat hij de oorlog in Oekraïne “binnen 24 uur” zou beëindigen. In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen is de NAVO bezig geweest met ‘Trumpbestendiger’ worden. Zo verloopt de coördinatie van de militaire hulp aan Oekraïne nu direct via de NAVO in plaats van de VS.
Als Trump besluit om de VS-steun aan Oekraïne terug te trekken, zou de EU zich gedwongen kunnen voelen om de VS-steun aan het land ook voor eigen rekening te nemen. Dat zou een extra kostenpost van 60 miljard euro met zich mee kunnen brengen, iets dat grote weerstand op zal roepen bij de vredesbeweging in Europa en bij de anti-EU-beweging.
De anti-immigratieplannen van Trump zullen de anti-immigratiebeweging in de EU steunen en kunnen zorgen voor meer draagvlak onder anti-immigratiepartijen in de EU en ons eigen land.
Verder lijkt de Europese economie met Trumps ‘Amerika eerst’-houding zware tijden tegemoet te gaan. Eerder noemde hij de EU “een vijand”. Tijdens zijn campagne dreigde hij keer op keer met importheffingen van 10 tot 20 procent op alle producten die de EU naar Amerika exporteert. De EU exporteert meer naar de Verenigde Staten dan andersom. Daar zal een forse rem op ontstaan.
Veel Nederlanders zullen verheugd zijn als de oorlog in Oekraïne wordt gestopt en er meer steun komt voor het afremmen van immigratie. De Amerikaanse beperkingen voor Europese producten zal echter een groot remmend effect op de toch al – door de energietransitie – zwaar verzwakte Europese economie hebben.
Die Amerikaanse rem op import van Europese producten gaan wij in Nederland absoluut merken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is de VS de grootste handelspartner van Nederland buiten de EU. Ons land exporteert jaarlijks voor circa 52 miljard euro naar de VS. Trek daar maar eens 10 tot 20 procent van af en we zijn 5 tot 10 miljard euro per jaar kwijt.
Tot slot is het duidelijk dat terugtrekking uit het klimaatakkoord door de VS alle investeringen van de EU op dit gebied waardeloos maakt. Immers, de VS en China produceren gezamenlijk 42 procent van alle CO2-uitstoot wereldwijd, de EU ‘slechts’ 9,8 procent. China stopte in 2023 met het klimaatakkoord, de VS in 2025.
Voor Europa betekent dit dat er honderden miljarden euro’s belastinggeld door het putje zijn gespoeld.
Lees verder
-
De bestaande handelsoorlog tussen de EU en VS wordt uitgebreid
-
Hoe Zelensky zijn laatste kaarten verspeelde in het Witte Huis
-
Trump dwingt de EU tot nieuw leiderschap
-
Trump wil van Zelensky af, en hoe populair is de laatste nog?
-
Paniek en geveinsde blijdschap op de WEF-bijeenkomst 2025
-
Inauguratie Trump startschot voor aanpak regelzucht overheid
Buitenland
De NAVO-EU-dreiging: een Russische blik op de actuele spanningen

Gepubliceerd
3 weken geledenop
28 mei 2025Door
Redactie Indepen
In de afgelopen maanden hebben Russische media als TASS, RT en RIA Novosti herhaaldelijk gewaarschuwd voor de toenemende dreiging die uitgaat van de NAVO en EU. Volgens het Russische perspectief is deze dreiging geen abstract gevaar, maar een concrete realiteit die de nationale veiligheid van Rusland ondermijnt en de stabiliteit in Eurazië op het spel zet. Dit is geen pro-Rusland verhaal, maar een poging om vanuit de bril van een tegenstander te kijken. Dat maakt het plaatje completer.
De uitbreiding van de NAVO: een provocatie
Sinds de val van de Sovjet-Unie heeft Rusland herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over de voortdurende uitbreiding van de NAVO richting het Oosten. In Russische berichtgeving wordt deze uitbreiding vaak gepresenteerd als een flagrante schending van beloftes die in de jaren ’90 zijn gedaan aan Moskou. Staatspersbureau TASS stelt dat de uitbreiding van de NAVO richting de grenzen van Rusland niet alleen een bedreiging vormt voor de strategische stabiliteit, maar ook de fundamenten van het vertrouwen tussen Oost en West ondermijnt.
Het Nationale Veiligheidsarchief in de VS heeft in 2017 alle documenten vrijgegeven waarin de afspraken tussen de VS en Rusland over NAVO-uitbreiding zijn vastgelegd. Die liegen er niet om; op 9 februari 1990 beloofde de Amerikaanse regering aan president Gorbatsjov om de NAVO “geen centimeter verder naar het Oosten uit te zullen breiden”.
Die beloftes zijn door de VS en NAVO vele malen geschonden sinds 1990.
Met name de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de NAVO wordt gezien als een directe provocatie. Russia Today (RT) benadrukt in een analyse uit 2024 dat “de stationering van NAVO-troepen en infrastructuur in Oekraïne Rusland zou dwingen tot asymmetrische reacties om zijn veiligheid te waarborgen.”
De nieuwe Russische nucleaire doctrine: versterkte afschrikking
In een recente verklaring van 24 april 2025 heeft Sergei Shoigu, het hoofd van de Russische Veiligheidsraad, duidelijk gemaakt dat Rusland zijn nucleaire doctrine heeft aangepast in antwoord op wat hij “onverantwoordelijke westerse militaire escalatie” noemt. Volgens Shoigu behoudt Rusland zich het recht voor om kernwapens in te zetten niet alleen bij een nucleaire aanval, maar ook wanneer conventionele aanvallen de “soevereiniteit en territoriale integriteit van Rusland of zijn bondgenoten” in gevaar brengen.
Shoigu benadrukte dat de opbouw van militaire capaciteiten door de NAVO, inclusief de inzet van raketverdedigingssystemen in Oost-Europa, het risico op misverstanden verhoogt en ongecontroleerde escalatie snel dichterbij brengt. (RIA Novosti, 2025)
De verklaring van Shoigu verleent Rusland het ‘recht’ om nucleaire wapens in te zetten ingeval NAVO-lidstaten kruisraketten aan Oekraïne leveren die op doelen in Rusland worden afgevuurd.
De NAVO en EU als agressor
In Russische media wordt vaak gesteld dat de NAVO en EU, met name de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, de spanningen opzettelijk aanwakkeren.
Persbureau TASS legt in dit artikel (2024) uit dat de NAVO alles op alles zet om een oorlog met Rusland uit te lokken.
Hoofd van de Russische Veiligheidsraad Shoigu verklaarde op 24 april 2025: “Het afgelopen jaar is de strijdkracht van de NAVO-landen die aan de westelijke grenzen van Rusland is gestationeerd, bijna 2,5 keer zo groot geworden”.
Eerder gaf hij dit aan: “De militaire doctrines van de NAVO-landen tonen een duidelijke verschuiving van defensieve naar offensieve strategieën. Deze ontwikkeling vormt een ernstige bedreiging voor de Russische Federatie en vereist passende maatregelen.” (TASS, 2025)
Dmitry Medvedev, voormalig president en vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad, ging zelfs nog verder. Hij waarschuwde dat elke poging om president Vladimir Poetin te arresteren – zoals gesuggereerd na het uitvaardigen van het internationale arrestatiebevel – zou leiden tot “directe militaire confrontaties en mogelijk nucleaire escalatie.”
De diplomatieke bereidwilligheid van Rusland
Hoewel de toon van de Russische media vaak fel is, benadrukken zij ook regelmatig dat Rusland openstaat voor diplomatie en dialoog. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov stelde onlangs op de BRICS meeting van 29 april 2025:
“Natuurlijk hebben we de situatie in Oekraïne uitgebreid besproken. We hebben onze fundamentele principes voor het oplossen van het conflict nogmaals uiteengezet, waarbij we de noodzaak benadrukten om de grondoorzaken ervan aan te pakken en weg te nemen.”
Hij merkte voor de zoveelste maal op dat de oorzaken van de oorlog in Oekraïne gezocht moeten worden in ‘meerjarige pogingen om de NAVO oostwaarts uit te breiden tot aan de Russische grenzen’.
Tijdens de bijeenkomst met zijn BRICS-collega’s benadrukte Lavrov “hoe belangrijk het is om een einde te maken aan de praktijk van het regime in Kiev om alles uit te roeien wat op de een of andere manier met Rusland en de Russische wereld te maken heeft, inclusief de Russische taal, de Russische cultuur, de Russisch-talige media en de canonieke orthodoxe kerk.”
Het beeld van een omsingeld Rusland
Een terugkerend verhaal in Russische berichtgeving is dat Rusland zich omsingeld voelt door westerse militaire bases en bondgenootschappen. RIA Novosti publiceerde in 2024 een kaart waarop militaire installaties en NAVO-bases in Europa werden aangeduid als bewijs van de ‘cordon sanitaire’ die volgens Russische analisten rond Rusland wordt opgebouwd.
Het meest recente – en uitzonderlijk alarmerend – bericht van TASS hierover dateert van 29 april 2025 en stelt dat de NAVO bezig is met een voorbereiding op het innemen van de Russische enclave Kaliningrad om vervolgens aanvallen te openen op het nucleaire wapenarsenaal dat de Russen daar opgeslagen hebben.
Welke kant gaat dit op?
Vanuit Russisch perspectief vormen de NAVO en EU een groeiende en reële bedreiging die niet genegeerd kan worden. De Russische media presenteren deze dreiging als het resultaat van westerse expansiedrift en militaire provocaties, en niet als een gevolg van Russische agressie. Tegelijkertijd wordt de deur naar diplomatie op een kier gehouden, mits de westerse landen bereid zijn de Russische zorgen serieus te nemen.
Kijken we naar de wijze waarop Nederland over de Russische dreiging bericht, dan zien we op alle gebieden, vaak direct afkomstig van de Rijksoverheid dat die dreiging toe zou nemen en wij ons voor moeten bereiden op agressie vanuit Rusland.
De berichtgeving over die dreigende oorlogsdreiging vanuit Rusland is echter, zoals met bijna alle politieke onderwerpen in ons land tegenwoordig, afkomstig uit het Brussel van Ursula von der Leyen.
Europa bereidt zich voor op oorlog tegen Rusland zonder steun van de VS, aldus het Australische ABC News.
Von der Leyen heeft niet alleen de EU-economie volledig te gronde gericht en de armoede in Europa doen terugkeren, als het een beetje tegenzit wordt ze ook verantwoordelijk voor de vernietiging van Europa en zijn bevolking.
Buitenland
Trump wil van Zelensky af, en hoe populair is de laatste nog?

Gepubliceerd
4 maanden geledenop
21 februari 2025Door
Redactie Indepen
Trump wil duidelijk van de Oekraïense president Zelensky af. Daarbij worden harde woorden als ‘dictator’ en cijfers over de populariteit van de Oekraïense president door Trump gebezigd. Waarom wil Trump van de Zelensky af en welke cijfers over populariteit bij de Oekraïnse bevolking passen daarbij?
Zelensky is een dictator volgens Trump
Volgens dit NOS-bericht van 19 februari 2025, noemt de Amerikaanse president Trump de Oekraïense president Zelensky op zijn sociale mediaplatform Truth Social “een dictator zonder verkiezingen”. Trump spreekt van een “gematigd succesvolle komiek” die de VS ervan heeft weten te overtuigen “om miljarden te spenderen aan een oorlog die hij nooit zou kunnen winnen”.
Als je kijkt naar wat Zelensky allemaal achter de schermen in zijn land uit heeft gevoerd, kun je niet anders dan een eind meegaan in de kwalificatie van Zelensky door Trump.
Sinds het begin van de oorlog heeft Zelensky:
- De parlementaire immuniteit afgeschaft
- Een aantal artikelen uit de Oekraïense Grondwet gewijzigd
- De positie van het parlement aanzienlijk verzwakt
- 70 procent van de Oekraïense werknemers uitgesloten van bescherming vanuit arbeidsrecht
- De Russische taal verboden als tweede taal in het land
- 11 politieke partijen verboden
- Alle commerciële tv-zenders gesloten
- Alleen de formele staatszenders toegestaan om nieuws via tv te verspreiden
- Vrijheid van godsdienst ingeperkt
Het hele rijtje met Zelensky zijn democratie ondermijnende activiteiten en bronnen is in dit artikel te vinden.
Hoe populair is Zelensky in eigen land?
Volgens dit NOS-artikel van 19 februari 2025 stelt Trump dat nog slechts 4 procent van alle Oekraïners hun eigen president steunt. Volgens Zelensky zijn de door Trump gebruikte cijfers afkomstig uit Rusland en daarom niet betrouwbaar.
Een Oekraïens onderzoeksinstituut berekende in december 2024 dat 52 procent van de Oekraïners nog vertrouwen heeft in hem. In een op 19 februari 2025 gepubliceerde update is dat volgens The Kyiv Independent inmiddels weer gestegen naar 57 procent.
Betrouwbare cijfers zijn er volgens het bovengenoemde NOS-artikel niet.
Waarom wil Trump van Zelensky af?
Het zit Trump dwars dat er financieel niets tegenover de Amerikaanse steun van 350 miljard dollar aan Oekraïne staat. Hij schrijft op X dat de VS maar liefst 200 miljard dollar meer heeft uitgetrokken voor militaire steun dan Europa, en dat “het Europese geld is gewaarborgd, terwijl de VS niets terugkrijgt”. “Deze oorlog is veel belangrijker voor Europa dan voor ons.”
Veel partijgenoten van Trump en zijn voorganger Biden zagen echter juist de grootste voordelen voor de VS in het winnen van de oorlog tegen Rusland. Zo blijkt uit onderstaande kop en de opsomming van voordelen in dit Indepen-artikel.
Volgens CNN wees Zelensky onlangs een voorstel van de regering-Trump af over Amerikaanse aanspraak op grondstoffen in Oekraïne, als compensatie voor de geboden militaire hulp.
Dat zou een reden achter de aanval vanuit Trump op Zelensky kunnen zijn.
Het Oekraïneconflict gaat over geld en macht, niet over Oekraïne. Dat wordt duidelijk aangetoond in dit artikel, waaruit helder naar voren komt dat er twee ‘honden’ vechten om hetzelfde been: de VS en de EU.
Welke cijfers zijn betrouwbaar in de discussie tussen Trump en Zelensky?
De Universiteit van Manchester doet al jaren eigen onderzoek naar Zelensky en toont in dit artikel aan dat de door Trump genoemde 4 procent populariteit niet klopt. Het zou 63 procent moeten zijn, aldus de Universiteit.
Dan is er nog die door Trump op X genoemde Amerikaanse uitgaven aan Oekraïne van 350 miljard dollar, versus de EU uitgaven van ‘slechts’ 150 miljard dollar. Wat klopt daarvan?
De realiteit van de totale steun uit de VS versus die uit de EU ziet er als volgt uit:
Als je de militaire en humanitaire steun aan Oekraine bij elkaar optelt, heeft Europa tot en met einde 2024 circa 15 miljard euro meer besteed dan de VS, aldus zeer recent onderzoek van het toonaangevende Duitse Kiel Instituut voor de Wereldeconomie.
Op 20 januari dit jaar publiceerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de eigen cijfers over de militaire steun van de VS aan Oekraïne vanaf de start van de oorlog tot aan januari dit jaar: 65,9 miljard dollar. Dat bedrag staat een heel eind af van de door Trump genoemde 350 miljard dollar.
Trump bestuurt de VS en de rest van de wereld als een zakenman
Je hoort en leest vaak dat Trump de wereldpolitiek als een zakenman benadert. Dat is ongetwijfeld waar en dat blijkt uit zijn enorme dadendrang van de afgelopen weken die zowel op kostenbesparingen als op nieuwe commerciële kansen gericht zijn: van de poging tot het volledig stilleggen van hulporganisaties als de USAID tot de massaontslagen van tienduizenden ambtenaren en reorganisaties bij instellingen als de FBI tot de meer commerciële doelstellingen als het opkopen van Groenland of het overnemen van het Panamakanaal. Niet te vergeten de honderden miljarden aan verdiensten voor de VS uit de onlangs afgekondigde importheffingen.
Overal ziet Trump nieuwe kansen om de VS aan kostenbesparingen en nieuwe omzetgroei te helpen.
Op zich begrijpelijk. De man leeft echt zijn mantra ‘Make America Great Again’.
Het ondergraaft wellicht zijn kansen op blijvend succes als daarbij gebruik wordt gemaakt van cijfers die niet kloppen of activiteiten die een directe bedreiging vormen voor andermans bezittingen en verworvenheden.
Buitenland
EU-infraproject verslindt geen 5 maar 24 miljard euro!

Gepubliceerd
5 maanden geledenop
28 januari 2025Door
Twan Houben
Zoals bekend subsidieert de EU vele infrastructurele projecten in nieuwe lidstaten. Eén daarvan is Rail Baltica; een spoorlijn tussen Polen en de drie Baltische EU-lidstaten. Daarbij loopt de financiering gierend uit de hand waarbij ook weer ons belastinggeld wordt verprutst. Wat is daar aan de hand en wat heeft de NAVO ermee te maken?
De omvang van Rail Baltica
In 2017 ratificeerden alle drie de Baltische parlementen de intergouvernementele overeenkomst voor het Rail Baltica-project, waarmee vijf landen van de Europese Unie – Polen, Litouwen, Letland, Estland en indirect ook Finland via een hogesnelheidslijn met elkaar verbonden worden. Het verbindt de steden Helsinki, Tallinn, Pärnu, Riga, Panevéžys, Kaunas, Bialystok, Vilnius, en Warschau.
Volgens de Rail Baltica website gaat het om een Europees project dat de 150 jaar oude Russische breedspoorverbinding moet vervangen door een EU-smalspoor over een lengte van 870 kilometer. Personen moeten met een snelheid van 240 kilometer per uur worden verplaatst.
De begroting voor het gehele project was oorspronkelijk 5 miljard euro. De financiers zijn de EU, Estland, Letland en Litouwen.
In juni 2024 werd het hele project echter opnieuw gecalculeerd en kwam het volgens Newsweek maar liefst uit op 15,3 miljard euro; het drievoudige!
Wat ging er allemaal fout bij Rail Baltica?
De toegenomen kosten worden volgens Newsweek deels toegeschreven aan de complexiteit van het bouwen op diverse terreinen, maar vooral aan de noodzaak om te voldoen aan de strenge normen van de Europese Unie. Bovendien hebben geopolitieke spanningen robuustere beveiligings- en infrastructuurmaatregelen noodzakelijk gemaakt, wat de kosten verder opdrijft.
Maar is dat echt het hele verhaal, of is er (veel) meer aan de hand?
Het meest recente nieuws over dit project dateert van eind december 2024. Het Amerikaanse zakenblad Barron’s meldt dat er een rechtszaak in Letland is aangespannen tegen de directie van het project wegens ernstig mismanagement en mogelijk fraude. Die rechtszaak werd aangespannen nadat een parlementaire onderzoekscommissie zich eerder over het dossier had gebogen.
De parlementaire commissie stelde vast dat er bij het project sprake is van “grove nalatigheid en niet-goedgekeurde projectwijzigingen” en daardoor “zijn de geraamde kosten verviervoudigd, van minder dan zes miljard euro naar bijna 24 miljard euro”.
De tweede raming van 15,3 miljard euro uit juni 2024, is in december 2024 dus opgelopen naar 24 miljard euro! De staatsomroep van Litouwen bevestigde onlangs de overschrijding van de oorspronkelijke begroting van 5 miljard euro met een ongekend bedrag van 19 miljard euro!
De EU als grootste financier van deze bodemloze put
Volgens de staatsomroep van Litouwen is de EU van meet af aan de grootste financier van deze bodemloze put. Daarvoor gebruikt de EU de zogenaamde Connecting Europe Facility for Transport. Het geld dat daaruit wordt geput, is in 2027 echter opgebruikt. Vanaf dat jaar zouden de drie Baltische staten de zware overschrijdingen van de begroting zelf moeten gaan dragen. De vraag is echter of dat realistisch is, gezien de beperkte financiën van deze drie landen.
Als financiering door de Baltische staten vanaf 2027 niet mogelijk is, zal de EU dus opnieuw bij moeten springen met miljarden, vooral omdat de NAVO grote plannen met de spoorverbinding heeft! De EU besloot vorig jaar al een eerste extra bijdrage van 1,2 miljard euro aan het project te doneren vanwege de toegenomen militaire belangen van de lijn.
De recente NAVO-EU-oorlogsplannen voor Rail Baltica
Hoewel Rail Baltica begon als een civiel project, is het door de NAVO en EU nu getransformeerd tot een essentiële versterking van de militaire mobiliteit en een strategische noodzaak geworden, meldde de BBC in dit artikel.
Rail Baltica wordt sinds eind 2024 door de NAVO gezien als een eindschakel in de verwachte oorlog tegen Rusland over enkele jaren.
“Rail Baltica zal de militaire mobiliteit vergroten en ervoor zorgen dat treinen rechtstreeks van Nederland naar Tallinn kunnen rijden,” aldus commandant Peter Nielsen van de Force Integration Unit van de NAVO.
Management van Rail Baltica is een grote puinhoop
Met zoveel miljardenoverschrijdingen en zoveel economische en militaire belangen bij deze spoorverbinding zou je toch een professioneel management verwachten.
Helaas, dat is niet het geval. Volgens de Litouwse staatsomroep is het management van de spoorlijn nog steeds in behoorlijke chaos: “Volgens de accountants hebben landen nog steeds geen belangrijke beslissingen genomen om de nieuwe infrastructuur uiterlijk in 2031 operationeel te hebben.”
“Er is geen reglement waarin de rollen, verantwoordelijkheden en principes van het bestuur van de spoorwegen zijn vastgelegd, inclusief hoe winsten en verliezen zullen worden verdeeld, conflicten zullen worden opgelost, etcetera”, aldus het eerdergenoemd rapport van de parlementaire onderzoekscommissie.
Kortom: het zoveelste grootschalige EU-project – en sinds kort ook NAVO-project – dat slecht gemanaged wordt, extreme kostenoverschrijdingen kent, de deadlines bij lange na niet haalt en toch maar geld uit de EU-pot blijft ontvangen waarin onze belastingcentjes zijn gestort.
Ik blijf mezelf de vraag stellen: wanneer houdt dit eens een keer op?
Recent


Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf.
Na een sabbatical van minstens drie LinkedIn-posts lang is Klaas terug. Niet als politicus – daar moet je dingen voor...


Waarom zoveel meer bedrijfsbeëindigingen in Nederland 2019–2024?
De afgelopen jaren is er veel gesproken over het oplopende aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in Nederland. Vooral in 2023 en...


PETITIE: GEEN OORLOG IN ONZE NAAM
Aan de Nederlandse regering: Voer geen oorlogen in onze naam. Kies voor vrede, diplomatie en menselijkheid. Wij, bezorgde burgers van...


Woningcrisis drukt geboortecijfers: de prijs van EU-beleid
Er blijkt een relatie te bestaan tussen de hoogte van woonlasten – koop en huur – en het krijgen van...


Aziatische media zijn respect voor het Westen volledig kwijt
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en die in Gaza hebben wereldwijd veel reacties opgeroepen, maar niet overal ter wereld...


De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat
VVD-leider Dilan Yeşilgöz gooide op 9 juni 2025 wederom de deur dicht voor Wilders: ‘Eén derde van de VVD-kiezers is...


NAVO en leger krijgen de macht over ons land
We schrijven maandelijks over de macht die de Europese Commissie via nieuwe EU-wetgeving direct over onze landelijke politiek uitoefent. Die...


De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders
Begin april dit jaar nam Klaus Schwab onverwacht afscheid van ‘zijn’ WEF. Enkele dagen later werd bekend dat Schwab wordt...


Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie
Onderzoeksbureau Ipsos I&O voert periodiek peilingen uit bij Nederlandse ondernemers. Daar werk ik ook aan mee. De meest recente peiling...


Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester
Terwijl ons land langzaam richting de afgrond glijdt, vergeten we bijna dat de clowneske lokale kliek wellicht meer schade toebrengt...
Trending
-
Politiek1 week geleden
NAVO en leger krijgen de macht over ons land
-
Oproep3 dagen geleden
PETITIE: GEEN OORLOG IN ONZE NAAM
-
Column2 weken geleden
Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester
-
Media5 dagen geleden
Aziatische media zijn respect voor het Westen volledig kwijt
-
Politiek1 week geleden
De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders
-
Politiek1 week geleden
De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat
-
Column14 uur geleden
Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf.
-
Economie2 weken geleden
Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie