Column

Erf- en schenkbelasting is een speerpunt van de socialistische agenda

Avatar foto

op

Erf- en schenkbelasting is een speerpunt van de socialistische agenda
Deel dit nieuws

Op 22 februari 2024 schreef ik in mijn column voor Indepen dat de erf- en schenkbelasting diefstal is. Het is de meest gehate belasting, waarbij een grote meerderheid deze belasting onrechtvaardig vindt. Zelfs mensen die niets erven hebben grote moeite met de immoraliteit van deze belasting, omdat zij vinden dat het prima is om belasting te betalen over inkomen uit arbeid, of over winst uit onderneming, maar dat het lastiger wordt om te beargumenteren waarom je belasting zou moeten betalen over geld waarover je al meerdere keren belasting hebt betaald en dat je wilt nalaten of schenken aan jouw kinderen, of aan een armlastige buurvrouw die het moeilijk heeft. Deze belasting is een uitwas van uit de hand gelopen socialisme dat gevoed wordt door jaloezie, een emotie die altijd weer de kop opsteekt bij bureaucraten in Den Haag die ten onrechte menen dat zij geen kostenpost zijn, maar vooral waarde toevoegen. BVNL is daarom enkele maanden geleden een burgerinitiatief gestart om de erf- en schenkbelasting af te schaffen. Nog even in vogelvlucht de argumenten voor het afschaffen van de erf- en schenkbelasting:

 

Familiebedrijven kunnen worden doorgegeven aan de volgende generatie

Nederlandse familiebedrijven hebben het extreem moeilijk vanwege de bureaucratische Brusselse nachtmerrie, maar niet in de laatste plaats ook omdat het voor veel Nederlandse bedrijven niet meer mogelijk is om een familiebedrijf op de volgende generatie over te dragen, vanwege de hoge belastingtarieven. De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de aangekondigde versobering daarvan is een regelrechte aanval op onze prachtige familiebedrijven en leidt tot een verslechtering van ons vestigingsklimaat. Veel families worden gedwongen om hun bedrijf te verkopen. Dit levert vaak ontzettend veel geld op, maar het resultaat is dat de productie naar China verdwijnt en de opbrengst wordt ondergebracht in een familiefonds in het buitenland, ver buiten bereik van de zakkenrollende Nederlandse fiscus. De exodus die op dit moment gaande is en de lange termijneffecten daarvan worden enorm onderschat. Noorwegen, Oostenrijk, Tsjechië, Zweden, Malta, Zwitserland, Portugal en Italië kennen geen erf- en schenkbelasting, dus fiscaal emigreren is geen straf en het loont ook nog eens.

Ad

Nivellering

De erf- en schenkbelasting zou ongelijkheid bestrijden door de herverdeling van rijkdom. Zoals eerder geschreven stelde het Centraal Planbureau al in 2019 vast dat de erf- en schenkbelasting vrijwel niets bijdraagt aan ‘de kloof van inkomensongelijkheid’. De ‘nouveau riche’ blijken het geld te hebben en de oude dynastieën hebben altijd wel een zwart schaap in de familie dat het fortuin vergokt of in zijn of haar neus duwt. Bovendien erven mensen over het algemeen pas nadat ze met pensioen zijn, dus veel invloed op de financiële situatie in de jonge jaren hebben erfenissen niet.

De erf- en schenkbelasting zijn voor de fiscus lastig en inefficiënt

In 2023 waren er vierhonderd ambtenaren bij de Belastingdienst bezig met het lastigvallen van nabestaanden en mensen die een schenking kregen. De opbrengst was een schamele 2,6 miljard euro aan erf- en schenkbelasting, een bedrag dat wegvalt in het geweld van de rest van de begroting.

De natuurlijke drang om voor je kinderen te zorgen

De Staat is niet de eigenaar van onze kinderen, dat zijn wij zelf. Wij zijn zelf verantwoordelijk en veel van onze motivatie om hard te werken en te sparen komt voort uit het oerinstinct om voor onze kinderen te zorgen. De abstractie waarbij de Staat die rol overneemt is verwerpelijk, gevaarlijk en diep collectivistisch. Het afpakken van geld dat gereserveerd is voor onze kinderen druist in tegen dat natuurrechtelijke principe.

Al deze argumenten maken dat het goed zou zijn om de erf- en schenkbelasting af te schaffen en BVNL blijft daarvoor strijden. Maar wat schetst mijn verbazing? Zowel onze nationale schimmelcommunist als de immer grappige staatspropagandist Arjan Lubach beklommen de socialistische barricaden en probeerden het volk van hun erfbelastingafkeer af te helpen. Laten we kijken naar hun argumenten. Helaas komt onze continu naar Zweden op en neer vliegende elitaire zelfbevlekker niet verder dan dat er in Zweden geen erfbelasting wordt geheven en dat zijn vriendin daardoor geen boothuis heeft. Verder scheldt hij nog een beetje op Elsevier Weekblad en noemt hij de eventuele afschaffing van de erfbelasting een ‘terugkeer naar de achterlijkheid’. Gelukkig heb ik geen abonnement meer op de Volkskrant, maar van zoveel boos en feitenvrij geschreeuw zou je spontaan je abonnement opzeggen. Maar dan Arjan Lubach: een geheel ander verhaal, met een aantal in het oog springende argumenten. Laten we ze stuk voor stuk behandelen.

Het erfbelastingtarief

Lubach start met het bagatelliseren van de hoogte van het tarief. Hij geeft aan dat er een vrijstelling geldt van 25.000 euro, dat er daarna tot 177.000 euro een tarief geldt van 10 procent en daarboven slechts 20 procent. Wie kan daar nou moeilijk over doen? Het probleem is, dat het niet waar is. Een kind betaalt tot 152.368 euro inderdaad slechts 10 procent met een vrijstelling van 25.187 euro, maar een kleinkind of andere familie betaalt een toptarief van 36 procent en iemand die helemaal geen familie is betaalt een absurd hoog toptarief van maar liefst 40 procent met een vrijstelling van slechts 2.658 euro. Dat noemen ze misleiding, fake news Arjan! De tarieven zijn dus veel hoger en het vervelende is dat je dit soort enorme percentages wel kunt betalen als je geld erft, maar dat het een stuk lastiger wordt als dat een bedrijf, een huis, een auto of een duur schilderij is. Dan wordt de erfgenaam gedwongen iets te verkopen dat soms al generaties in de familie is en geen monetaire, maar slechts emotionele waarde heeft.

Belasting zou goed zijn

Vervolgens komt Lubach met het argument dat Nederland vergrijst en dat we daardoor minder geld op arbeid kunnen heffen. Daarom moet de belastingdruk verschuiven naar bijvoorbeeld de erfbelasting. Wat vreemd is, is dat we net door de grens van 18 miljoen inwoners zijn gegaan en dat die toename volledig voor rekening komt van immigratie van jonge gelukszoekers die, naar ik mag aannemen, hier komen om te werken. ‘Steeds minder werkenden moeten voor steeds meer ouderen gaan betalen’. Deze demografische ontwikkeling is een feit, maar geen ramp. Nederland vergrijst inderdaad, maar niet in die mate dat het ook maar iets te maken heeft met extra geld dat de Belastingdienst denkt op te halen met het verhogen van de erfbelasting. Bovendien moeten we ook belasting heffen om scholen, wegen en verpleegkundigen te kunnen betalen. Alweer een botte drogreden. Als we stoppen met de hele asielindustrie scheelt dat 24 miljard euro per jaar en dan hebben we het probleem van de vergrijzing direct opgelost. Overigens kun je je afvragen of de overheid alleen maar geld uitgeeft aan goede zaken zoals wegen, zorg en onderwijs. Zolang er nog oorlogen en biomassacentrales mee worden gefinancierd moeten we onze verplichting om belasting te betalen misschien maar eens heroverwegen.

Ouderen zijn ‘fakking rijk’

Ja, inderdaad, ouderen zijn soms ‘fakking rijk’ Als je een leven lang hard werkt en spaart dan kan het zijn dat je meer vermogen hebt als je zeventig bent dan toen je achttien was. Dat is nou eenmaal het resultaat van een leven lang noeste arbeid verrichten. Lubach doet het voorkomen alsof de kinderen van pak hem beet zestig plus het geld überhaupt niet nodig hebben, omdat die ook al vermogen hebben opgebouwd. Bovendien zit het vermogen van onze bejaarde opa’s en oma’s voornamelijk in hun huis, dus is het volgens Lubach juist menselijk om te wachten tot ze dood zijn, zodat ze niet zelf belasting hoeven te betalen op de winst die ze op dat huis hebben gemaakt. Maar hij vergeet daarbij te vertellen dat de waardestijging komt door inflatie en die wordt kunstmatig gecreëerd, door, jawel, onze eigen overheid. De Europese Centrale Bank drukt vrolijk centjes bij, zodat de waarde van het geld elk jaar minder wordt en brood, benzine, auto’s en huizen elk jaar duurder. Een belachelijk argument dat dus geen standhoudt.

Belasting op arbeid is hoger

Met een modaal inkomen van 44.000 euro per jaar betaal je 21 procent belasting en dat wordt vergeleken met 4 procent erfbelasting voor een kind over datzelfde bedrag. Wat vergeten wordt is dat de grondslag volledig anders is en dat over de erfenis al meerdere keren belasting is betaald. Daarna wordt gesteld dat als je een huis van 468.000 euro erft, dit zóveel geld is, dat 16 procent belasting voor een ervend kind een fooi is. Wat Lubach niet vertelt is dat een kleinkind of een niet familielid veel meer betaalt. In het laatste geval zelfs 170.900 euro, hetgeen neerkomt op 36,5 procent erfbelasting. Weg huis dus.

Ontwijking is een scam

Als je bij leven al iets wil schenken dan kan dat. Dat is geen criminele activiteit en je kunt dit ook op papier doen, waarbij je ieder jaar de belastingvrije schenking doet maar het terug leent van jouw kinderen. Daar betaal je dan weer rente over. Dit is volkomen legaal en het is dan ook verbijsterend dat Lubach dit wegzet als een ‘scam’, alsof de heren van Palm Invest het zelf hebben bedacht. Opnieuw een grote dosis nepinformatie die met een grap en een grol door het humorteam is bedacht. Als je je niet aan de morele code van de socialistische NPO-tijgers houdt word je op primetime lachend weggezet als fraudeur, terwijl je niets anders doet dan je aan de absurde fiscale regels aan te passen.

Mark Rutte, Caroline van der Plas en Geert Wilders worden nog even op de korrel genomen omdat ze zogenaamd de belangen van de rijken verdedigen. De meeste erfenissen komen niet van puissant rijke mensen. De leden van de Quote 500 zijn prima in staat om fiscaal te vluchten, of om een constructie aan te leggen waardoor ze nauwelijks erfbelasting betalen. Laten we een keer ophouden met deze populistische linkse NPO-praatjes en zeggen waar het op staat. De erfbelasting is de meest gehate belasting van Nederland, het levert nauwelijks iets op en het komt op een moment dat je aan het rouwen bent om een overleden familielid of vriend. Kortom, de erfbelasting is diefstal en het zou van moreel fatsoen getuigen als we deze verwerpelijke jaloeziebelasting zo spoedig mogelijk afschaffen. In het belang van Nederland.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. KeEsC

    12 september 2024 in 16:37

    Helemaal mee eens.
    Maar ja, in ons krankzinnige land zijn feiten niet meer belangrijk

  2. Mira

    13 september 2024 in 12:21

    Eens !, als de overheid kan pikken van ons zuurverdiende geld zullen ze het niet laten onder het mom van,….
    We betalen ons hele leven al inkomstenbelasting daar hoeft de overheid niets voor te doen.

    Wij werken ons rot en aan het einde van ons leven wil
    de overheid ook nog een flink deel v h overblijfsel hebben.
    Het is een grote schande en gewoon diefstal.

  3. Monique

    14 september 2024 in 08:39

    Meest idiote van dit systeem is dat je zelfs als kind belasting betaalt als één van de ouders sterft over jouw erfdeel dat je mogelijk niet eens zult ontvangen omdat het bij overlijden van de andere ouder op is! En dan wordt helemaal lastig als dit geld nog vast zit in bijvoorbeeld een huis…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column

Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
Foto: ANP

De Nederlandse woningmarkt verkeert in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag naar woningen is geëxplodeerd, met name door de ongecontroleerde massa-immigratie, terwijl het aanbod is gestagneerd door overheidsbeleid dat het voor verhuurders en projectontwikkelaars onmogelijk maakt om rendement te behalen. Deze giftige cocktail heeft geleid tot een onhoudbare situatie waarin zowel huurders als verhuurders de dupe zijn van de perverse politieke spelletjes van Hugo de Jonge. Want wie kon er nu tegen de ‘Wet betaalbare huur’ stemmen? Iedereen wil toch dat de huur betaalbaar is? En zo maakte een slimme marketingtruc Nederland dakloos.

Explosieve vraag door migratie

Nederland is een van de dichtstbevolkte landen van Europa en de bevolking blijft groeien, ondanks het feit dat het geboortecijfer van de autochtone bevolking zo laag is dat de bevolking zou moeten krimpen. Volgens de Rijksoverheid is immigratie de drijvende factor achter de enorme groei en dat leidt tot druk op de zorg, het onderwijs, de veiligheid, de gevangenissen en op de woningmarkt. Nieuwkomers krijgen met voorrang een sociale woning en onze eigen kinderen hebben het nakijken en moeten tot hun 40ste bij ons blijven wonen. Vooral in de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, met linkse stadsbesturen, zorgt de instroom van migranten voor extra druk op de woningmarkt.

 

Ad

Meer overheid, minder aanbod

Terwijl de vraag naar woningen stijgt, wordt het aanbod beperkt door overheidsmaatregelen die het voor verhuurders moeilijk maken om rendement te behalen. Er is sprake van een stapeling van maatregelen die onafhankelijk van elkaar zijn beoordeeld, maar in samenhang de woningmarkt hebben verpulverd. Niet alleen minister Hugo de Jonge, maar ook zijn collega’s hebben hun best gedaan om de frontale aanval op het eigendom en vermogen gestalte te geven. Zo heeft CDA-staatsecretaris Marnix van Rij de box 3-belasting zo aangepast dat beleggers met gierende banden naar het buitenland uitwijken. Daar bovenop heeft Hugo de Jonge beleid geïntroduceerd dat verhuurders tot faillissement drijft, hetgeen heeft geleid tot een massale verkoop van huurwoningen. Tijdelijke overeenkomsten werden verboden, bestaande huurovereenkomsten werden opengebroken en het middenhuursegment werd onder het juk van het woningwaarderingsstelsel gebracht. Op basis van de cijfers die het ministerie aandroeg om de zogenaamd zo onterechte zorgen weg te wuiven, leek de door mij voorspelde uitpondgolf compleet uit te blijven. Maar Hugo is niet in zijn eerste leugen gestikt en het CBS corrigeerde deze week de fabels van de ex-minister en publiceerde cijfers waaruit bleek dat verhuurders wel degelijk massaal hun woningen hebben verkocht. In tegenstelling tot de eerdere desinformatie die Hugo verspreidde. Maar dat zal hem een worst wezen, want onze nationale sloopkogel is vooral goed in afbreken. Het opbouwen na de rampen die hij heeft veroorzaakt laat hij graag aan anderen over.

Het beleid heeft niet alleen geleid tot een afname van het aantal beschikbare huurwoningen, maar ook tot hogere huurprijzen voor de resterende woningen. Verhuurders die hun woningen behouden, worden geconfronteerd met strenge reguleringen, hoge boetes en beperkte mogelijkheden om huurprijzen aan te passen aan de markt, wat hun financiële positie verder onder druk zet. Een belegger staat voor een eenvoudige keuze. Veel geld investeren om de woning boven de 187 punten te brengen zodat de woning in de vrije sector blijft, of de woning leeg voor de hoofdprijs verkopen. In beide gevallen staat Hugo met lege handen en blijken de loze beloftes niets waard.

Gevolgen voor de samenleving

Starters en mensen met een laag of middeninkomen kunnen nauwelijks een betaalbare woning vinden. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn enorm en de woningcorporaties doen weinig. Dit komt deels door het feit dat ze de klap van de verhuurdersheffing nog niet te boven zijn gekomen en deels omdat een woningcorporatie feitelijk een overheidsinstelling is, waardoor alles twee keer zoveel kost en drie keer zo lang duurt. Dit leidt tot een groeiende kloof tussen mensen die wel en geen toegang hebben tot betaalbare huisvesting. De politieke marketingafdelingen draaien ondertussen op volle toeren en de reguliere media kotsen het ene na het andere artikel uit waaruit blijkt dat het allemaal de schuld is van malafide verhuurders. De huisjesmelker is de wortel van het kwaad op de woningmarkt. Niet de overheid, niet de corporatie en niet de gemeenteraden die geen grond meer uitgeven.

Maar wat is nu de oplossing? Heel simpel: laat de markt zijn werk doen, zorg dat vraag en aanbod weer in balans komen, stop de massa-immigratie en geef ondernemers de ruimte. Zorg dat scheefwoners geen sociale woningen meer bezet kunnen houden zonder daar een marktconforme huur voor te betalen. Zorg voor contractvrijheid, zodat tijdelijke verhuur gewoon weer mogelijk is, waardoor verhuurders niet noodgedwongen hun woningen moeten laten leegstaan. Schrap alle regels, sta woningdelen toe, maak splitsen makkelijker, maak vergunningen eenvoudiger, schrap de kostendelersnorm, sta permanente bewoning op vakantieparken toe, maak optoppen makkelijker, en zorg dat de overheid zich terugtrekt uit de woningmarkt. Meer overheidsbemoeienis betekent: minder woningen. Wonen moet inderdaad weer betaalbaar worden. Daarom moet iedereen bij voorkeur een eigen huis kunnen kopen. Zodat mensen niet afhankelijk zijn van de Staat, maar vermogen opbouwen doordat hun huis in waarde stijgt.

Conclusie

De Nederlandse woningmarkt is uit balans geraakt door een combinatie van ongecontroleerde migratie en overheidsbeleid dat het voor verhuurders onmogelijk maakt om rendement te behalen. Om deze crisis het hoofd te bieden, is een herziening van het migratiebeleid noodzakelijk, evenals het creëren van een gunstiger klimaat voor verhuurders om het aanbod van huurwoningen te vergroten. Alleen door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, kan de woningmarkt weer in balans worden gebracht en kunnen de negatieve gevolgen voor de samenleving worden beperkt. Maar bovenal is de crisis op de woningmarkt het gevolg van verkeerde voorstellingen van zaken, aperte leugens en perverse politieke motieven van Hugo de Jonge die een klein politiek succesje heeft uitgeruild tegen een tranendal voor huurders en verhuurders. Dus wie is hier nou eigenlijk de huisjesmelker?

Verder Lezen

Column

Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement

Het was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten mogelijk zou maken, zodat Nederland ondanks de coronapandemie door kon draaien. De GGD beschikte al over zijn bestaande infrastructuur en ook commerciële bedrijven, zoals U-Diagnostics konden zonder problemen onmiddellijk aan dit overheidsverzoek voldoen. Toch koos een eigenwijze basisschooldocent, die op dat moment toevallig minister van VWS was, voor een onorthodoxe en peperdure andere variant. Met een royale zak geld, van maar liefst 1,1 miljard euro, en alle steun van de overheid leek niets een succes in de weg te staan. Toch zal SON de geschiedenis ingaan als een voorbeeld van hoe goede bedoelingen, gecombineerd met incompetente bestuurders en sluwe zwendelaars, kunnen ontaarden in chaos, wantrouwen en financieel wanbeheer.

In 2021 werd SON opgericht om toegangstesten te coördineren. Het plan van Hugo de Jonge was even ambitieus als onhaalbaar: binnen een paar maanden moest een grootschalig netwerk van teststraten uit de grond worden gestampt. Evenementen, theaters en sportwedstrijden konden hierdoor hun deuren openen voor iedereen met een negatieve testuitslag. Maar al snel bleek dat de operatie werd uitgevoerd met een haast en amateurisme die vragen oproepen over de governance en het toezicht op publiek geld. SON claimt niet onder de Woo te vallen en is daarmee volkomen buiten het beeld geraakt van de parlementaire controle. Gelukkig heeft deze blunder van één miljard euro nu eindelijk ook de reguliere media bereikt. NRC kwam afgelopen vrijdag met een bijzonder kritisch stuk waarin een beeld wordt geschetst van volslagen losgeslagen onderaannemers die blind declareerden voor nooit geleverde diensten. BVNL deed al eerder onderzoek naar SON en daaruit volgde klip en klaar dat de aanbestedingen niet rechtmatig en niet doelmatig waren. Het geld verdween in een bodemloze put van scharrige ondernemers die snel geld verdienden over de rug van de belastingbetaler, gefaciliteerd door bange bestuurders.

Eén van de eerste problemen was de selectie van testbedrijven. SON koos voor een zogenaamde ‘open house’-procedure: bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldeden, konden zich aanmelden. Klinkt eerlijk, toch? Maar in de praktijk werden ervaren testbedrijven gepasseerd, terwijl sommige geselecteerde partijen nauwelijks ervaring hadden in de zorgsector. Sommige aanbieders waren zelfs pas vlak voor hun aanmelding opgericht. Snelle winst ging duidelijk boven kwaliteit en SON vond het prima. De vraag is uiteraard waarom. Er volgden rechtszaken en er ontstond publieke onrust. De rechter oordeelde uiteindelijk dat de selectieprocedure rechtmatig was, maar het kwaad was al geschied. Het vertrouwen van de samenleving in een eerlijke en zorgvuldige verdeling van overheidsgeld werd ernstig aangetast. Bovendien, als een stichting een miljard euro aan belastinggeld verbrandt, mag je toch wel iets meer verwachten dan minimale juridische zorgvuldigheid?

Maar het waren niet alleen de selectiecriteria die tot kritiek leidden. De uitvoering zelf was een drama in drie delen. Ondanks de enorme financiële middelen bleef het aantal uitgevoerde tests ver achter bij de verwachtingen. Teststraten stonden vaak grotendeels leeg, terwijl de kosten bleven oplopen en de leveranciers van de testen royaal mochten declareren voor niet geleverde testen en personeel dat zogenaamd stand-by stond. Bovendien werd de effectiviteit van het testen voor toegang überhaupt nooit aangetoond. Terwijl Maurice de Hond allang had bewezen dat aerosolen de dragers waren van het virus, en we dus beter hadden kunnen inzetten op goed ventileren en thuisblijven als je een snotneus hebt, bleef het overheidsapparaat doordenderen en ontstond er een wildgroei aan kostbare testlocaties. Een kostbare operatie die haar doel volledig voorbij schoot.

Ad

Terwijl er direct na de dystopische coronaperiode geen enkel draagvlak was om te evalueren lijkt nu het tij te keren. Vaccinatieschade zal ongetwijfeld pas als laatste worden blootgelegd, maar we beginnen in elk geval langzaam wat meer openheid te zien op het gebied van de financiële onregelmatigheden. Het artikel in NRC van 29 november 2024 schetst een onthutsend beeld van hoe dubieuze declaraties en ondoorzichtige financiële stromen SON nog verder in diskrediet hebben gebracht. Volgens het artikel hebben testaanbieders miljoenen verdiend met declaraties die achteraf niet te verantwoorden zijn. Dit soort praktijken voedt het beeld van een stichting die, bewust of onbewust, haar eigen processen niet op orde had, waardoor zij een makkelijke prooi werd van partijen die slim wisten te profiteren van de chaos.

Het dieptepunt in het financiële wanbeheer kwam in 2022, toen SON werd beschuldigd van het uitbetalen van prominente figuren, waaronder Jaap van Dissel. Via een ingehuurd detectivebureau werden bankafschriften verkregen waaruit vreemde transacties zouden blijken. Hoewel deze beschuldigingen later niet volledig hard konden worden gemaakt, heeft de zaak het vertrouwen in de stichting verder ondermijnd. Transparantie, of het gebrek daaraan, werd de achilleshiel van het project. De ‘O’ van open was niet van toepassing op SON en nog altijd zit het potdicht. SON werkt op geen enkele manier mee aan de Wet open overheid en ook het ministerie van VWS geeft niet thuis. Zelfs met de nieuwe minister van VWS, Fleur Agema, lijkt het erop dat de boekhouding van SON voorlopig het licht niet zal zien.

Wat kunnen we leren van de mislukking van SON? Ten eerste dat crisismanagement vraagt om meer dan alleen goede bedoelingen. Het opzetten van een miljardenoperatie vereist professionele governance, lange termijnvisie, strenge parlementaire controle en een focus op kwaliteit. Dat SON met een haastig opgezette structuur en een gebrek aan ervaring te werk ging, was een recept voor problemen.

Ten tweede laat deze affaire zien hoe kwetsbaar publieke organisaties zijn voor reputatieschade. Eén verkeerd gecommuniceerde beslissing, eén dubieuze declaratie of een beschuldiging, terecht of onterecht, kan het vertrouwen van de samenleving ondermijnen.

Ten derde zien we dat er een ongewenste tendens is om belastinggeld buiten de parlementaire controle te verkwisten. Dit soort grote operaties waarin met miljarden gesmeten wordt dienen gecontroleerd te kunnen worden. Als er sprake is van misstanden, of zelfs van fraude, dan moet het mogelijk zijn om de daders ter verantwoording te roepen en te straffen. En ja, dat zijn ook de bestuurders die dit faciliteren.

Maar bovenal toont het falen van SON aan hoe belangrijk het is om belastinggeld zorgvuldig te besteden. Het is ronduit schandalig om miljarden te verkwisten aan inefficiënte of overbodige operaties. Als er één les is die politici en bestuurders uit deze affaire zouden moeten trekken, is het wel dat transparantie, zorgvuldigheid en controle essentiële voorwaarden zijn om dit soort operaties tot een succes te maken. De overheid schittert vaak door geblunder en kostenoverschrijdingen door smijten met andermans geld. In het bedrijfsleven word je gewoon afgerekend op fouten en het lijkt niet door te dringen bij de overheid dat ook de overheid rekenschap moet afleggen over haar daden.

Stichting Open Nederland begon met grote ambitie, incompetente mensen, een zak aan ‘gratis geld’ en een gebrek aan controle. SON zou Nederland openhouden tijdens de coronacrisis. De nare afdronk van SON is een dure les in hoe het niet moet. En laat dit NRC-onderzoek het begin zijn van een offensief van ouderwetse onderzoeksjournalistiek, waarbij de waarheid boven tafel komt en misleiders, fraudeurs en oplichters achter slot en grendel belanden. In het belang van Nederland.

Verder Lezen

Column

Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Foto: ANP I Wopke Hoekstra, eurocommissaris voor klimaatactie

Dat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen enkele zogenaamde ‘klimaatexperts’ dat pas sinds enkele jaren en brengen zij dat sindsdien breed in het nieuws alsof het iets nieuws is. Eén van de eersten die na miljarden jaren hier opnieuw de focus op wist te leggen was bijvoorbeeld Al Gore, daarna volgden beroemdheden als Frans Timmermans en Wopke Hoekstra. Dat het gevolg, klimaatschade, nu bij de EU geclaimd kan worden is ook niet helemaal nieuw. Deze voorbeeldfunctie wordt op dit moment bekleed door Wopke Hoekstra, eurocommissaris voor klimaatactie, die afgelopen weekend jaarlijks minstens 300.000.000.000 dollar heeft toegezegd aan een aantal landen omdat zij lijden onder de klimaatverandering. Waar dat geld vandaan moet komen is nog volstrekt onduidelijk, maar het gaat tenslotte vooral om het gebaar, niet of het uitvoerbaar is uiteraard.

In Nederland al miljarden jaren klimaatverandering

Wat Wopke helaas vergeet is dat er ook in Nederland al miljarden jaren sprake is van klimaatverandering, en dus logischerwijze klimaatschade. Meest recent zijn de desastreuse overstromingen in Limburg van 2021. De enorme schade werd binnen de media breed uitgemeten als zijnde het gevolg van klimaatverandering, dus is het zo, en dit kon al na een historisch ongekend kortstondig onderzoek gemeld worden door de NOS in augustus 2021. Ook het Waterschap Limburg erkent de gevolgen van de al miljarden jaren optredende klimaatverandering in Limburg volmondig. Wat zeg ik? Zelfs de provincie Limburg erkent het eensluidend! En zelfs het 180 kilometer noordelijker gelegen KNMI in De Bilt erkent dat het in Limburg harder regent door de klimaatverandering. De schade van alleen al de watersnoodramp in Limburg in 2021 wordt geschat op 1,8 miljard euro volgens de NOS of, zo u wilt, 2 jaar later ‘slechts’ 383 miljoen euro volgens ambtenaren (dat is nog maar een fractie van die 300 duizend miljoen dollar van Wopke).

 

Ad

 

Als er sprake is van klimaatschade duikt iedereen weg

Nu wil het vreemde dat er een Europees rampenfonds is, maar dat dit fonds al in 2022 opgedroogd was nadat er slechts 4,7 miljoen euro uitgekeerd was aan Limburg. Drie jaar later is er niet zo veel terecht gekomen van herstelbetalingen door Wopke of de EU of door wie dan ook, uiteindelijk is pas 63 miljoen van de 1,8 miljard euro schade (of 383 miljoen) uitbetaald. Ook roept men in Limburg nu al 3 jaar om maatregelen om herhaling te voorkomen van deze klimaatramp, maar helaas allemaal vergeefs, dus zo serieus kan het niet zijn zou je denken. Verzekeraars tuimelden over elkaar heen toen er betaald moest worden om vooral niet te betalen. De overheid zou ‘ruimhartig’ ondersteunen werd toegezegd, maar trok van alles van de claims af om vooral niet de werkelijke schade te hoeven betalen, wat is dan de definitie van ‘ruimhartig’?

Iedereen heeft recht op zijn of haar klimaatschade

Nu is het probleem wel dat ‘klimaatverandering’ al miljarden jaren over de hele wereld voorkomt, dus in principe kan iedereen op aarde aanspraak maken op klimaatschade. Binnen linkse kringen heeft men de mond echter vol van zogenaamde ‘klimaatrechtvaardigheid’. Limburger Frans Timmermans kan, overigens tot afgrijzen van Elsevier Magazine, zo alle klimaatschade in Nederland aanwijzen, dus dat zal het grootste probleem niet zijn. Ook voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra die naar eigen zeggen een eredoctoraat ontving door niets te doen en Reinier van den Berg zijn inmiddels gepromoveerd van weerman tot klimaat-expert en kunnen blind aanwijzen waar in Nederland klimaatschade optreedt.

300 miljard per jaar is een schijntje

Nu Wopke een onzichtbaar maar zeer draagkrachtig (maar dat heeft u kennelijk nog niet in de gaten) fonds heeft gevonden om schade te gaan (laten) verhalen op de EU tuimelt iedereen over elkaar heen. U zult héél snel moeten zijn, want de pot is heel snel leeg. Oxfam Novib bijvoorbeeld, die claimen nog véél meer dan die 300 miljard. “Landen die nu al het zwaarst getroffen worden door de klimaatcrisis en daar zelf het minst verantwoordelijk voor zijn, is al in 2009 beloofd dat zij financiële ondersteuning krijgen”, aldus Oxfam Novib. Zij noemen de toegezegde 300 miljard ‘een schijntje’ en hopen op jaarlijks 1.300 miljard dollar.

Betalen zult gij burger, de politiek speelt wel voor Sinterklaas

Eigenlijk is iedereen wel teleurgesteld, aldus de NOS. Waar waren de Limburgse vertegenwoordigers in Bakoe om klimaatschade op te eisen? De gouverneur bijvoorbeeld, de burgemeester van Valkenburg a/d Geul, of Frans Timmermans of voor mijn part Beppie Kraft? Onderaan de streep gaat het om het innen van zoveel mogelijk klimaatpegels, eerst bij hen die er zo hard mogelijk om vragen en vervolgens bij hen die het mogen gaan betalen, en vooral ook in die volgorde. Want betalen zult gij burger, linksom of rechtsom. Via belastingen, via accijnzen, via claims, via herstelbetalingen, via ngo’s, via de EU, het maakt niet uit hoe. En de politiek gaat voor u bepalen wat ‘klimaatrechtvaardig’ is, en dat is zeker niet Limburg, al wil de politiek het maar al te graag als voorbeeld van klimaatverandering aandragen. ‘Klimaatrechtvaardig’ is daar waar het grootste eigen belang zit, en dan maakt het niet meer uit of u slachtoffer bent of voor Sinterklaas mag spelen, just follow the money.

Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!

Foto ANP: VALKENBURG – De Geul in het centrum van Valkenburg, maanden na de watersnood in 2021

 

Verder Lezen

Recent

Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
Column20 uur geleden

Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin

De Nederlandse woningmarkt verkeert in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag naar woningen is geëxplodeerd, met name...

Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU
Binnenland2 dagen geleden

Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU

Huizenprijzen in Nederland zijn explosief gestegen terwijl huizenprijzen dalen in de rest van de EU. Twan Houben, bedrijfsstrateeg en Indepen-columnist,...

Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
Opinie4 dagen geleden

Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland

Lane-assist is een typisch voorbeeld van Europese regeldwang die blootlegt hoe onzinnig Europese regelgeving op landelijk niveau kan uitpakken. Wat...

Vertrouwen kabinet Schoof? Slechts 26 procent gelooft er nog in Vertrouwen kabinet Schoof? Slechts 26 procent gelooft er nog in
Politiek5 dagen geleden

Vertrouwen kabinet Schoof? Slechts 26 procent gelooft er nog in

Op 26 november 2024 publiceerde EenVandaag de laatste cijfers over het vertrouwen in het kabinet. Daaruit blijkt dat deze zich...

Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
Binnenland6 dagen geleden

Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert

Een flink stuk van de dennenbossen in de duinen van Schoorl, vlak bij het Noord-Hollandse Bergen, is niet meer. De...

Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Column7 dagen geleden

Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement

Het was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten...

De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
Economie1 week geleden

De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding

De Europese Unie wil dolgraag weer verder uitbreiden. Vooral om de ‘dreiging’ vanuit Rusland te kunnen pareren. Op 1 mei...

Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke! Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Column2 weken geleden

Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!

Dat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen...

Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
Klimaat2 weken geleden

Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot

De befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan...

Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin… Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
Buitenland2 weken geleden

Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…

Al meer dan 1.000 dagen zijn er een aantal ‘experts’ in Den Haag die ons willen doen geloven dat het...

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via



Dit zal sluiten in 0 seconden