Gezondheid
Help, mijn collega is een narcist!

op
Door
Redactie Indepen
Narcisme als mentale ziekte kreeg jaren geleden vooral aandacht in relaties. Er werd al snel van een kwaadaardige ex beweerd dat deze een narcist zou zijn. De laatste jaren zien wij een toenemende belangstelling voor narcisme in de politiek en in het bedrijfsleven. Vooral omdat narcisme zoveel schade aanricht, hebben we als redactie gemeend meer aandacht aan dit onderwerp te moeten besteden. Dat begint met dit artikel waarin we nog eens uitleggen wat het is. In volgende artikelen laten we vooral ervaringsdeskundigen aan het woord met vaak spraakmakende verhalen uit de praktijk!
Narcisme op de werkvloer
Narcisten op de werkvloer zorgen er vooral voor dat collega’s ongelukkig worden. Dit kan ertoe leiden dat gezonde werknemers naar een andere organisatie vertrekken, aldus deze website. Dat vertrek gebeurt meestal in stilte omdat ze het probleem met een narcistische collega niet onder woorden kunnen brengen, of omdat HR of managers niet naar hen luisteren of geen actie op klachten ondernemen.
Narcisme en narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) op de werkplek worden gedeeltelijk begrepen en gedocumenteerd door zowel psychologen als binnen eigentijdse HR-organisaties. Narcistische trekken (grote ego’s, overdreven gevoelens van eigenwaarde, een buitensporige behoefte aan bewondering en aandacht, een gebrek aan empathie, het zoeken naar macht over anderen, regelmatig liegen) staan haaks op gewenste persoonlijkheidstrekken van werknemers, zoals teamwerk, openheid en het delen van ervaringen.
Paradoxaal genoeg genieten narcisten enorm van promotie en weten die ook meestal het snelst te realiseren.
De ‘kernkwaliteiten’ van narcisten
Behoefte aan bewondering, groots zelfvertrouwen, onvermogen om kritiek te accepteren, gebrek aan empathie, wispelturigheid in hun besluitvorming en een slechte mentor zijn maken slechte leiders. Veel narcisten bereiken echter vaak posities van autoriteit, voornamelijk door hun zelfpromotie. Hun impulsiviteit ziet eruit als besluitvaardigheid en zij hebben een obsessieve behoefte aan bewondering.
Narcisme is echter direct gerelateerd aan contraproductief gedrag op de werkplek: liegen, geruchten verspreiden, sabotage en belachelijk maken van de inspanningen van anderen, agressie, pesten, geheimhouding, tijdverspilling van andere werknemers en zeer slecht gedrag in een team. Het gevolg is altijd een afnemende motivatie onder teamleden, lagere productiviteit en hoger ziekteverzuim.
Hoe ontstaat narcisme?
Een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) ontstaat in de vroege kindertijd als reactie op:
- een verwaarlozende of mishandelende ouder (trauma en stress)
- een narcistische of antisociale ouder
- buitensporige verwennerij en lof van de ouders
- ouders met mentale problemen als verslavingen
- ouders die buitensporig op aanzien en prestatie gericht zijn
Dezelfde vijf bovengenoemde aanleidingen kunnen ook oorzaak zijn voor het tegenovergestelde van narcisme: een (zeer) lage eigenwaarde, negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Narcisme is eigenlijk een soort overcompensatie van de in de vorige zin genoemde negatieve gevolgen uit de vroege jeugd.
Onder die oppervlakkige laag van narcistische ijdelheid zit echter altijd een persoon met lage eigenwaarde en een negatief zelfbeeld. Omdat die onderlaag van de narcist een heel andere is dan wat hij/zij aan de buitenkant laat zien, wordt de uiterlijke persoonlijkheid van mensen met NPS benoemd met een ‘valse identiteit’.
Narcisme is niet af te leren
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis reageert doorgaans niet op gesprekstherapie, omdat de narcist niet ziet dat er iets mis is met hem of haar. De narcist gelooft dat de tekortkomingen van anderen het probleem zijn, niet die van hem of haar. Ze kunnen proberen een door de HR-afdeling ingezet therapieproces te saboteren door de therapeut te devalueren of gewoonweg niet aanwezig te zijn na een paar sessies.
In essentie worden de verwoestende effecten van deze persoonlijkheidsstoornis geëxternaliseerd zodat collega’s ze moeten ondergaan, opdat de narcist een geïdealiseerd beeld van zichzelf kan behouden dat haaks staat op de realiteit.
Hoe kan een bedrijf het beste omgaan met een narcistische werknemer?
Omdat NPS een klinische diagnose betreft die een HR-afdeling niet altijd kan vaststellen, kan een HR-afdeling zich het beste richten op de mate waarin de werknemer narcistisch gedrag vertoont bij het beoordelen van het loopbaanperspectief van de werknemer.
Een goede HR-afdeling is in staat om zo’n individu te managen door het rechtstreeks aanpakken van het gedrag (zoals liegen, slecht teamwerk, geruchten verspreiden, collega’s bekritiseren, enzovoort), en de werknemer uit te nodigen om paden te identificeren waarmee ze dat gedrag kunnen verbeteren en die verbeteringen vervolgens te meten.
Iemand met een klinische narcistische persoonlijkheidsstoornis zal die HR-doelen niet op duurzame basis volhouden. Bovendien zou zo’n NPS-werknemer het proces zelf waarschijnlijk ondraaglijk vinden omdat het kritisch op hen is en hen vraagt om constructief te reageren op kritiek.
Vaak zien HR-functionarissen dat werknemers met NPS na verloop van tijd een andere werkgever zoeken als hen een verbetertraject is opgelegd. Dat is uiteraard altijd beter dan dat geestelijk gezonde werknemers hun biezen pakken uit frustratie over een NPS-collega.
Wat is het verschil tussen NPS en ASP?
Een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijkt in veel opzichten op een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP). Toch zijn er aanzienlijke verschillen:
- Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis schenden de wet en de formele rechten van anderen. Zover gaan mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis doorgaans niet.
- Mensen met ASP hebben geen geweten. Dat is bij NPS wel het geval, maar in zeer beperkte mate ten opzichte van een geestelijk gezond mens.
- Mensen met ASP hebben minder behoefte aan aandacht, lof van anderen en de aanbidding van de directe omgeving, waar mensen met NPS juist zo hard behoefte aan hebben.
De bijbel van psychiatrische ziekten – DSM-5 – maakt onderscheid tussen de antisociale en narcistische persoonlijkheid, en merkt op dat een narcistische persoonlijkheidsstoornis doorgaans niet geassocieerd wordt met een geschiedenis van criminaliteit in de volwassenheid of gedragsstoornis in de kindertijd. Een narcistische persoonlijkheid wordt minder vaak geassocieerd met agressie, impulsiviteit en bedrog, wat antisociale persoonlijkheidsstoornis beter karakteriseert.
Kortom; iemand met ASP overtreft in kwaadaardigheid iemand met NPS. Daarbij valt de persoon met ASP ook minder duidelijk op in gezelschap; hij/zij heeft veel minder aandacht van anderen nodig, terwijl de persoon met NPS absoluut niet zonder aandacht kan.
Gezondheid
RIVM is doof voor de gevaren van windturbinelawaai

Gepubliceerd
2 maanden geledenop
29 april 2025Door
Willem Koert
Burgers en artsen protesteren al jaren tegen de duizenden windturbines die het Nederlandse vasteland bedekken onder een alsmaar dikkere deken van windturbinelawaai. Tevergeefs. De overheid en het RIVM weigeren de zorgen serieus te nemen. De spanning is nu zo hoog opgelopen dat kritische artsen een Woo-verzoek hebben ingediend bij het RIVM. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dat verzoek afgewezen. Inwilliging zou ‘het functioneren van de staat’ in gevaar brengen.
Het weigeren van het Woo-verzoek is een recente zet in een steekspel tussen artsen en overheid dat al begon in 2021. In dat jaar analyseerde oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl voor de artsengroep WindWiki de RIVM-rapporten over de gezondheidsgevolgen van het lawaai van windturbines.
Lawaai is lang niet het enige gezondheidsaspect van windturbines, maar het is op dit moment wel het beste bestudeerde gezondheidsaspect. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan continue blootstelling aan omgevingslawaai niet alleen stress en slaapproblemen veroorzaken, maar op langere termijn ook de kans verhogen op hart- en vaatziekten, depressie, angststoornissen, cognitieve problemen en hormonale afwijkingen. Dat geldt uiteraard ook voor het lawaai van windturbines.
Ruime lawaainorm
In buurlanden hanteren overheden om die redenen strikte regels voor de afstand tussen huizen en windturbines. Nederland doet dat niet. De Nederlandse overheden kijken naar de gemiddelde hoeveelheid lawaai die turbines voor omwonenden produceren. Als de gemiddelde belasting buiten de woning niet hoger is dan 47 decibel, is er volgens het RIVM en dus ook de Rijksoverheid geen sprake van noemenswaardige schade van de gezondheid.
Die norm is discutabel, blijkt uit het voor WindWiki en door Bijl opgestelde rapport. In 2009 stelde het RIVM in een rapport de norm nog op 40 decibel. Na 2009 werd weliswaar steeds duidelijker dat continue blootstelling aan lawaai de gezondheid beschadigt, maar groeide onder progressieve Nederlandse bestuurders ook het enthousiasme over de energietransitie en windturbines. In latere rapporten schoof het instituut de lawaainorm omhoog naar 47 decibel.
Energieproductie
Bij een bovengrens voor windturbinelawaai van 40 decibel kunnen windturbines op het Nederlandse vasteland ongeveer 7.000 megawatt aan stroom produceren. Voor een hogere productie zijn meer turbines nodig, maar daarvoor is dan geen plaats. Als de lawaainorm nu 45 decibel zou zijn, kon die energieproductie omhoog naar 25.000 megawatt, aldus het RIVM.
Bij een norm van 40 decibel waren er volgens het RIVM in 2009 al zo’n 1500 Nederlanders die horendol werden van het windturbinelawaai. Op basis van die cijfers zouden dat er anno 2025, nu steeds grotere windturbineparken steeds dichter bij steden en dorpen verrijzen, exponentieel veel meer moeten zijn.
Toch trekt het RIVM in latere rapporten die conclusie niet. Het instituut toont een steeds meer toleranter houding ten opzichte van windturbinelawaai. Tegelijkertijd is na 2009 de wetenschappelijke kwaliteit van de RIVM-documenten achteruit gehold, constateerde Dick Bijl in zijn WindWiki-rapport.
Slecht onderzoek
In Oost-Europese landen publiceerden onderzoekers studies waaruit bleek dat windturbines de gezondheid van omwonenden beschadigden, maar het RIVM liet die studies weg uit zijn analyses. Aan de andere kant nam het RIVM in zijn analyses wél geruststellende onderzoeksresultaten op, die waren gepresenteerd tijdens een congres maar niet peer-reviewed waren, of met uitkomsten van slordig opgezette studies die waren betaald door overheden die meer windturbines wilden bouwen.
Het RIVM gebruikte zelfs onderzoek dat was betaald door de windturbine-industrie. Volgens zulke gesponsorde studies produceren grote windturbines niet meer lawaai dan kleine. Mede op basis van die documenten heeft de gemeente Amsterdam besloten dat er een op een afstand van enkele honderden meters van woonhuizen een half dozijn megaturbines mogen komen.
Wat in Amsterdam speelt, speelt op tientallen andere plaatsen in Nederland, tot ontsteltenis van omwonenden. Ze slaan de handen ineen en proberen, soms in samenwerking met bezorgde artsen, de lokale overheid op andere gedachten te brengen.
Die protesten zijn kansloos. Overal liggen de rapporten van het RIVM bij wijze van spreken als bijbel op tafel. Daardoor is elke poging om de bouw van windturbines te voorkomen al bij voorbaat verloren.
Mede om die reden proberen artsen, verenigd in groepen als WindWiki, met het RIVM in gesprek te komen over de manier waarop dat instituut de effecten op de gezondheid afdoet. In zijn rapport voor WindWiki concludeerde Dick Bijl al dat het onderzoek van het RIVM niet deugde en dus kon beweren dat het lawaai van windturbines onschadelijk is. “Er is dringend behoefte aan goed wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door onafhankelijke onderzoekers die geen belang hebben bij de uitkomsten daarvan”, aldus het rapport.
Een harde conclusie, waarop het RIVM verbolgen heeft gereageerd. Volgens het instituut had Bijl de RIVM-documenten niet goed begrepen. Ook nam het RIVM Bijl kwalijk dat hij zijn rapport had gepubliceerd op het web, waar iedereen het kon lezen. Het RIVM had zijn windturbineonderzoek ook gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift – en wie daarop iets had aan te merken, kon ook een brief sturen naar dat tijdschrift. Wel bracht het RIVM een paar nietszeggende tekstwijzigingen aan in officiële documenten.
‘Gevaar voor het functioneren van de staat’
Na de weigering van het RIVM om de rapporten en richtlijnen te herzien, informeerde het artsencollectief het kabinet en de Tweede Kamer over de manco’s in de windturbinedocumenten van het RIVM. Ondertussen dienden de artsen een klacht in – eerst bij het RIVM, later bij Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit – over de manier waarop het RIVM in zijn windturbinedocumenten de wetenschappelijke literatuur vertekent. Die procedures lopen nog.
Ondertussen kregen de indieners van deze klachten aanwijzingen dat een vertrouwenspersoon die hun klacht moest afhandelen vertrouwelijke informatie naar derde partijen heeft gelekt. Daarom dienden ze een Woo-verzoek in om stukken boven water te krijgen die duidelijk moesten maken wat er precies is gebeurd.
Het RIVM en het ministerie van VWS weigerden echter op dit verzoek in te gaan. Vrijgave van de gevraagde informatie zou een ‘gevaar voor het functioneren van de staat’ opleveren. Dat is waarschijnlijk overdreven. Meer voor de hand ligt dat het RIVM gewoon bang is.
In de Tweede Kamer en in de regeringscoalitie groeien de zorgen over windturbines, die in Nederland dichter bij woningen worden gebouwd dan in omringende landen is toegestaan. Ook als de energietransitie niet mislukt, zal uiteindelijk boven water komen hoe schadelijk windturbines zijn – en zal de overheid er een groot aantal ervan moeten afbreken. Dat zal ingrijpende gevolgen hebben voor de schatkist. En natuurlijk ook voor het RIVM.
Gezondheid
Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken

Gepubliceerd
2 maanden geledenop
16 april 2025Door
Redactie Indepen
Ieder jaar gaan de zorgpremies schrikbarend omhoog. Dat is niet alleen om de stijgende zorgkosten te dekken. Ook om de steeds verder toenemende fraude en corruptie in de zorg te ‘betalen’ aangezien ons justitieel apparaat te weinig capaciteit zegt te hebben om boeven te vangen. Om hoeveel geld het gaat en welke sectoren binnen de zorg vooral betrokken zijn, lees je in dit artikel.
10 miljard euro verdwijnt jaarlijks in de zakken van fraudeurs
Terwijl de zorgsector kampt met grote tekorten, verdwijnt er ieder jaar tien miljard euro in de portemonnee van fraudeurs. Dat is 10 procent van alle jaarlijkse uitgaven aan zorg.
Telegraafjournalist Renate Curfs zegt in dit artikel: “Volgens deskundigen gaat het om steeds meer zware criminelen die in de zorg terechtkomen. Er zijn steeds vaker professionele netwerken die frauderen, waarbij de bedragen kunnen oplopen tot miljoenen euro’s per zaak.”
“Wat mij vooral is opgevallen is hoe machteloos zorgverzekeraars eigenlijk zijn”, zegt Curfs. “Zorgverzekeraars hebben erg weinig opsporingsbevoegdheden. Ze kunnen bijvoorbeeld niet iemand dwingen om mee te werken aan een onderzoek.” Dat kan alleen het Openbaar Ministerie en die lijkt weinig aan deze vorm van criminaliteit te (kunnen) doen.
Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat er steeds meer criminele netwerken in de zorg actief zijn. Het zou gaan om criminelen die zich eerder schuldig hebben gemaakt aan zaken als plofkraken, drugshandel en geweld.
Het zijn onder andere gemeenten en verzekeraars die de zorgcontracten afsluiten. Regelmatig sluit één gemeente met honderden bedrijven contracten af terwijl er niet of nauwelijks controle is. Door het ontbreken van controle bij de poort (zorgverzekeraars en/of gemeenten) kan het zo fout lopen, aldus het OM.
Het OM meent dat het momenteel ‘aan de achterkant blijft dweilen’.
De vraag hierbij is uiteraard waar de verantwoordelijkheid voor criminaliteitsbestrijding ligt; het OM of bij gemeenten en verzekeraars?
Het OM kan slechts 1,6 procent van alle fraude achterhalen
Er zijn honderden frauderende zorgbedrijven in Nederland. Volgens dit NPO-artikel zijn zo’n 75 daarvan jaarlijks schuldig aan miljoenenfraudes per bedrijf. Daarvan kan het OM er slechts 20 per jaar aan. Die opsporing is ook nog verminderd in de loop van de jaren. “Een paar jaar geleden werd er nog 80 miljoen euro aan zorgfraude opgespoord, in 2024 was dat nog maar 16 miljoen”, aldus NPO. Dus slechts 1,6 procent van alle jaarlijkse fraude wordt opgespoord. Bizar!
In welke sectoren van de zorg komt de meeste fraude voor?
Fraude in de thuiszorg
Thuiszorg staat al jaren eenzaam bovenaan op de ladder van frauderende sectoren in de zorg. In een artikel van Zorgvisie uit 2008 staat: “ De FIOD heeft beslag laten leggen op de villa van Bart V., oud-topman van thuiszorgorganisatie Icare. Hij wordt verdacht van een miljoenenfraude.”
In hetzelfde jaar – 2008 – werden de bestuurders van islamitische thuisorganisatie UenZo opgepakt. Vier bestuurders werden aangehouden op verdenking van miljoenenfraude met pgb’s en zorg in natura.
Justitie heeft zeven jaar onderzoek gedaan naar de vermeende fraude bij UenZo. Volgens justitie was in een aantal gevallen gedeclareerd zonder dat er zorg was geleverd. Dat bleek echter fout. Na die zeven jaar bleek justitie er volkomen naast te zitten, na jarenlang zinloos werk te hebben verricht. In 2015 volgde vrijspraak door de rechtbank Rotterdam.
Maar de lijst van thuiszorg fraude is lang en omvat zaken als fraude in de wijkverpleging en fraude bij terminale patiënten.
Fraude in de jeugdzorg
Nog een categorie waar veel sprake is van zwendel en bedrog, betreft de kwetsbare groep van jeugdigen.
Karakter – een grote organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie – is in opspraak geraakt na beschuldigingen van een angstcultuur en fraude met declaraties. Die kwamen in 2024 naar buiten via Follow the Money. Zo zou de organisatie niet geleverde zorg declareren, te hoge tarieven hanteren en zorg dubbel declareren. De organisatie zelf distantieert zich van de aantijgingen. Het OM heeft nog steeds geen actie ondernomen.
Volgens dit artikel van de Jeugdautoriteit wordt er jaarlijks voor ongeveer 500 miljoen euro gefraudeerd alleen al in de jeugdzorg.
Pgb-fraude
Ook populair, maar meestal beperkt tot kleinere criminele vergrijpen, is fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Er is sprake van fraude als een budgethouder, zorgaanbieder of een derde (opzettelijk) regels overtreedt om er zelf (financieel) beter van te worden. Een paar voorbeelden:
- Het opstellen van valse zorgovereenkomsten.
- Het declareren van zorg die niet is geleverd.
- Het declareren van zorg die niet kan worden aangemerkt als langdurige zorg.
- Meer zorg declareren dan wordt gegeven.
Fraude bij zorgopleidingen
In de zorgsector wordt ook gefraudeerd met diploma’s. Zorgaanbieders incasseren geld met ongekwalificeerd personeel en er zijn serieuze fraudenetwerken ontstaan, aldus dit recente NOS-artikel.
“Jaarlijks gaat er zo’n drie miljard euro naar bemiddelaars, recruiters, uitzend- en detacheringsbureaus die actief zijn in de zorg. Een deel daarvan accepteert van de zorgmedewerkers (zzp’ers) die zij uitzenden vervalste diploma’s, ID’s en VOG’s of helpt daar zelfs bij. Deze criminele zzp’ers worden gelinkt aan heling, cybercrime, diefstal, plofkraken, handel in hard- en softdrugs, gewelds- en vermogensdelicten, oplichting, straatroof, en overvallen.”
Ze werken via de bemiddelingsbureaus vaak in de ondersteuning en begeleiding van gehandicapten en cliënten in de GGZ, thuiszorg en jeugdzorg.
Die onaardige ‘verpleegkundige’ in een GGZ-instelling – met gebruik van een gefalsificeerde opleiding – kan dus zomaar een eerdere carrière als oplichter, straatrover of geweldpleger hebben doorlopen.
Een raadsel waarom het OM zo inefficiënt is bij de opsporing
Zorgfraude is zo’n beetje de grootste jaarlijkse fraudepost op de Rijksbegroting, toch weet het OM slechts 1,6 procent van de gefraudeerde 10 miljard euro per jaar op te sporen. Als excuus daarvoor lees je in bovengenoemde artikelen:
- Te weinig capaciteit bij het OM.
- Zorg vragende gemeenten zijn te weinig kritisch.
- Zorgverzekeraars zijn te weinig kritisch.
Ons lijken alle genoemde verklaringen onacceptabel als je hier leest hoe makkelijk fraudeurs opgespoord kunnen worden.
Alle zorgbedrijven zijn verplicht hun jaarcijfers openbaar te maken via deze website van het ministerie van VWS. Kenmerkend voor de zorg is dat er doorgaans per jaar maximaal 3 procent winst gemaakt wordt.
Een zorgbedrijf dat meer dan 10 procent winst boekt, is een indicator dat er sprake is van frauduleuze praktijken, aldus dit NOS-artikel. Met dit uitgangspunt wist al in 2019 platform Pointer 85 zorgbedrijven te identificeren die in de categorie ‘potentieel frauduleus’ vallen.
Het OM doet hier echter nauwelijks iets mee met als gevolg dat onze ziektekostenpremies ieder jaar maar blijven stijgen….
Wanneer krijgen we een regering die eens doorpakt?
Gezondheid
Bizarre uitspraak Raad van State zet huisartsen volledig klem

Gepubliceerd
3 maanden geledenop
21 maart 2025Door
David van Diemen
Op 12 maart 2025 maakte de Raad van State vier uitspraken bekend inzake het off-label voorschrijven van medicatie voor COVID-19. De boetes die uitgedeeld zijn aan enkele artsen worden gehandhaafd omdat volgens de rechters de protocollen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) 100 procent leidend en bepalend zijn; afwijking van deze protocollen is dus vanaf heden voor elk ziektebeeld altijd beboetbaar! Hierdoor wordt iedere Nederlandse huisarts verplicht zich aan de richtlijnen van de NHG te houden, zelfs als hij of zij geen lid is van het genootschap! Alles wat de NHG voorschrijft is leidend en iedereen die daarvan afwijkt is in overtreding met de geneesmiddelenwet volgens de Raad van State.
Dat dit vergaande gevolgen heeft zullen de rechters van de Raad van State niet begrijpen omdat ze geen arts zijn, maar het maakt wel duidelijk dat een genootschap als het NHG enorm veel macht krijgt toegewezen door rechters met tunnelvisie. In elke huisartsenpraktijk en in elk ziekenhuis in Nederland worden namelijk dagelijks duizenden off-label geneesmiddelen ingezet op basis van internationale standaarden en wetenschap maar die vaak wel expliciet in tegenspraak zijn met een genootschap als het NHG.
Enkele voorbeelden:
- Alle huisartsen die quetiapine (Seroquel) 25 mg, de anti-piekerpil, voorschrijven of voorgeschreven hebben zijn in overtreding van de geneesmiddelenwet omdat het NHG in zijn protocollen negatief adviseert om dit middel in te zetten bij slaapstoornissen.
- Datzelfde geldt voor off-label recepten van mirtazapine, melatonine, en amitriptyline bij slaapstoornissen. Iedereen die dat wel eens heeft voorgeschreven is in overtreding van de geneesmiddelenwet want het NHG adviseert negatief omdat de werking in hun ogen niet voldoende wetenschappelijk is aangetoond.
- Stel je hebt spierkrampen in de nacht dan is het adviseren of voorschrijven van magnesiumzouten ook een overtreding van de geneesmiddelenwet want het NHG zegt dat dat niet werkt. Hetzelfde geldt voor 0,5 mg clonazepam (Rivotril) bij dezelfde klacht: ook dat werkt niet volgens het NHG. Als je dat toch voorschrijft dan overtreed je dus de wet terwijl het ontzettend effectief is.
De eed van Hipocrates die iedere arts aflegt wordt dus nu door een paar rechters in een pand in Den Haag overruled, het is onbegrijpelijk dat deze beroepsgroepen dat laten gebeuren, zowel de rechters als de artsen.
Hieronder de uitspraken:
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@149032/202305309-1-a3/
Katharina Deutsch:
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@149040/202401563-1-a3/
Niek Rogger:
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@149036/202402243-1-a3/
Alexander van Walraven:
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@149034/202402431-1-a3/
Recent


Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf.
Na een sabbatical van minstens drie LinkedIn-posts lang is Klaas terug. Niet als politicus – daar moet je dingen voor...


Waarom zoveel meer bedrijfsbeëindigingen in Nederland 2019–2024?
De afgelopen jaren is er veel gesproken over het oplopende aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in Nederland. Vooral in 2023 en...


PETITIE: GEEN OORLOG IN ONZE NAAM
Aan de Nederlandse regering: Voer geen oorlogen in onze naam. Kies voor vrede, diplomatie en menselijkheid. Wij, bezorgde burgers van...


Woningcrisis drukt geboortecijfers: de prijs van EU-beleid
Er blijkt een relatie te bestaan tussen de hoogte van woonlasten – koop en huur – en het krijgen van...


Aziatische media zijn respect voor het Westen volledig kwijt
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en die in Gaza hebben wereldwijd veel reacties opgeroepen, maar niet overal ter wereld...


De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat
VVD-leider Dilan Yeşilgöz gooide op 9 juni 2025 wederom de deur dicht voor Wilders: ‘Eén derde van de VVD-kiezers is...


NAVO en leger krijgen de macht over ons land
We schrijven maandelijks over de macht die de Europese Commissie via nieuwe EU-wetgeving direct over onze landelijke politiek uitoefent. Die...


De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders
Begin april dit jaar nam Klaus Schwab onverwacht afscheid van ‘zijn’ WEF. Enkele dagen later werd bekend dat Schwab wordt...


Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie
Onderzoeksbureau Ipsos I&O voert periodiek peilingen uit bij Nederlandse ondernemers. Daar werk ik ook aan mee. De meest recente peiling...


Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester
Terwijl ons land langzaam richting de afgrond glijdt, vergeten we bijna dat de clowneske lokale kliek wellicht meer schade toebrengt...
Trending
-
Politiek1 week geleden
NAVO en leger krijgen de macht over ons land
-
Oproep3 dagen geleden
PETITIE: GEEN OORLOG IN ONZE NAAM
-
Column2 weken geleden
Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester
-
Media5 dagen geleden
Aziatische media zijn respect voor het Westen volledig kwijt
-
Politiek1 week geleden
De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders
-
Politiek1 week geleden
De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat
-
Column14 uur geleden
Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf.
-
Economie2 weken geleden
Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie
Jan Boomsma
4 maart 2025 in 20:08
De beschrijvingen en uitleg over NPS en ASP zijn duidelijk. En herkenbaar. De bron, genoemd als de bijbel van psychiatrische ziekten, plaats ik in een ander daglicht. Omdat dit geen heiligverklaring waard is. Het is een verlengstuk van de medische industrie en is heel vaag. De behandelaar kan er alle kanten mee op en het zorgt voor nog meer diagnoses die vaak moeten worden herzien.
Twan Houben
14 maart 2025 in 23:20
Dank voor je reactie en eens met wat je schrijft.