Economie

Hoe ziet een oorlogseconomie eruit als het echt oorlog is?

Avatar foto

op

Hoe ziet een oorlogseconomie eruit als het echt oorlog is?
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Twan Houben schreef een eerste column over de naderende oorlogseconomie in augustus 2024. Daarin een overzicht van de plannen tot dan toe. Maar inmiddels zijn we bijna een jaar verder en heeft Ursula von der Leyen de hysterische paniek over een ophanden zijnde oorlog met Rusland tot in het extreme opgedreven. De EU stuurt aan op een keiharde militaire confrontatie met Rusland terwijl de VS de oorlog met Oekraïne wil beëindigen. Hoe ziet Nederland eruit als de EU Europa in brand heeft gezet?

Extreem gevaarlijke oorlogstaal vanuit de EU

Op 14 februari 2025 hield de vicepremier van de VS – J.D. Vance – zijn inmiddels beruchte speech voor de jaarlijkse Veiligheidsconferentie van westerse landen in München. Op die conferentie sprak hij uit dat Europeanen niet bevreesd moesten zijn voor Rusland of China, maar vooral voor “interne dreigingen vanuit de EU zelf”. Een EU die steeds meer anti-democratisch en autoritair gedrag vertoont tegenover de eigen burgers, aldus Vance.

In zijn speech stelde Vance dat EU-politici zelf de democratische instituten van de EU en de vrijheid van meningsuiting voor Europese burgers ondermijnen. Het gebruik van verwerpelijke USSR-terminologie als disinformatie en misinformatie door EU-politici kan absoluut niet door de beugel in een vrij Europa, aldus Vance.

Vance bekritiseerde ook de Europese retoriek die de westerse houding ten opzichte van Rusland en Oekraïne voorstelde als een ‘verdediging van de democratie’, terwijl diezelfde EU feitelijk constant inbreuken op democratische principes in Europa pleegt.

Kortom; de EU is met een levensgevaarlijke ‘act’ bezig die aanstuurt op een vernietigende oorlog.

Jeffrey Sachs ziet in Rusland en China geen bedreiging van de EU

Tijdens ons exclusieve interview met professor Jeffrey Sachs, stelde deze ook dat Europeanen niet bang voor Rusland of de Chinezen moeten zijn, maar juist voor de VS.

Sachs is ervan overtuigd dat de VS voornemens is om Groenland te annexeren en daar zelfs geweld voor zou kunnen gebruiken. Economisch en/of militair.

Volgens de heren Vance en Sachs is de EU onder mevrouw Von der Leyen dus met een totaal verkeerd vijandbeeld bezig een oorlogsmachine op te tuigen die uiteindelijk tot de ondergang van Europa kan leiden. Alleen vanwege de dwaze fantasieën van een ontspoorde voorzitter van de Europese Commissie.

Stel het lukt de EU om uiteindelijk zo’n oorlog met Rusland uit te lokken. Wat gebeurt er dan in Nederland? Om dat te begrijpen, kunnen we het beste naar de huidige oorlogseconomieën van Oekraïne en Rusland kijken.

Hoe ziet de oorlogseconomie van Oekraïne eruit?

De oorlog maakt de aanzienlijke vooruitgang die Oekraïne sinds zijn onafhankelijkheid in 1991 heeft geboekt, ongedaan en draagt ​​catastrofaal bij aan zijn economische problemen, aldus de website van Economics Observatory.

De economische output van Oekraïne ligt nu op een fractie van het niveau van voor de oorlog. In het eerste jaar van het conflict verloor het land 30-35% van het BBP. Dit leidde tot de grootste recessie in de geschiedenis van Oekraïne (zie onderstaande grafiek).

Bron: Economics Observatory

Voor de Oekraïners zijn de inkomens gekelderd. Volgens de Wereldbank steeg de armoede in het land van 5,5 procent van de bevolking in 2021 naar 24,2 procent in 2022. De oorlog heeft dus 7,1 miljoen mensen meer in armoede gedrukt, waardoor 15 jaar economische vooruitgang is vernietigd.

Oekraïne is nu een van de meest voedselonzekere landen ter wereld, ondanks dat het vóór de oorlog één van ’s werelds grootste exporteurs was van gewassen zoals maïs, gerst en tarwe. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (VN) schat dat één op de drie Oekraïense huishoudens honger lijdt. In sommige gebieden in het oosten en zuiden loopt dit op tot 50 procent.

Sterfgevallen onder kostwinners dragen ook bij aan de ontbering. In augustus 2023 registreerde het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) 26.717 burgerslachtoffers in het land: 9.511 doden en 17.206 gewonden sinds het conflict begon. Dit is vrijwel zeker een grote onderschatting. Amerikaanse autoriteiten melden bijna een half miljoen slachtoffers in Oekraïne en Rusland in augustus 2023, waarvan ongeveer 60 procent (300.000) Russisch.

Oekraïne en Rusland waren wereldwijd de grootste producenten in landbouw en voedsel. Voor de oorlog werd 55 procent van het landoppervlak van Oekraïne gebruikt voor akkerbouw. ​​In dit zeer vruchtbare land was 14 procent van de bevolking werkzaam in de landbouw en dit was goed voor 45 procent – of 22,2 miljard dollar – van de exportinkomsten (International Trade Administration, ITA, 2022).

De oorlog heeft meer dan zes miljoen mensen gedwongen Oekraïne te ontvluchten. Dat is ongeveer 15 procent van de vooroorlogse bevolking van Oekraïne. Het laat een groot gat achter in de nationale beroepsbevolking. Zelfs nadat de oorlog voorbij is, zal deze exodus een ernstig tekort aan werknemers veroorzaken en tot jarenlange economische schade leiden.

De inflatie in Oekraïne steeg in 2024 tot bijna 30 procent als gevolg van de oorlog.

Hoe ziet de oorlogseconomie van Rusland eruit?

Na een krimp van de Russische economie in 2022, leek die van 2023 op een “marathonloper op steroïden” aldus The Bell. Door de focus op wapen- en munitieproductie in eigen land, vloog het bbp van Rusland omhoog, iets waar de EU ook op hoopt als de oorlogseconomie hier op volle toeren draait.

Die bbp-groei, ondanks alle sancties, was echter van zeer korte duur.

Wie de website van het Russische staatspersbureau TASS erop na slaat, leest dat de Russische economie niet meer is wat het voor de oorlog was.

De huidige situatie:

  • Een oververhitte economie qua loon- en prijsontwikkeling, alleen door de excessieve productie van wapentuig.
  • Stijgende lonen die bijgedragen hebben aan een torenhoge inflatie van 9,5 procent, die de Centrale Bank met moeite heeft weten in te dammen, aldus dit rapport van het Russische ministerie van Economische Zaken.
  • Een hypotheekrente die van 3,8 procent in 2021, naar 20 procent in 2024 vloog als gevolg van devaluatie van de nationale munt.

  • Torenhoge overheidsuitgaven aan defensie – 8 procent van het bbp (!) – waarbij alleen de sectoren die verbonden zijn met het leger uitbreiden en de overige delen van de economie achteruit hollen.
  • Groeiende economische risico’s, waaronder lagere olieprijzen, groeiende budgetbeperkingen en explosief toenemende bedrijfsschulden.
  • Explosief gegroeide lonen die de bbp-groei van het land fors overtreffen.
  • Explosief gestegen belastingen om de oorlogsmachine aan de gang te houden.
  • Een verdrievoudiging van de overheidsuitgaven sinds 2019 door de oorlog.

 

Kortom: los van de honderdduizenden doden die gaan vallen als de oorlogsplanning van de EU uitkomt, ontstaan er economische effecten in Nederland die honderdduizenden – wellicht miljoenen – van ons in de armoede zullen storten.

Naast explosieve inflatie, rentestijgingen en minder beschikbaarheid van voedsel en energie, zal ook de grip van de overheid op iedere Nederlander dramatisch toenemen en er geen sprake meer zijn van een functionerende democratie.

Denk hier even over na als je een oordeel wilt vellen over het huidige EU-beleid.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Kees

    28 maart 2025 in 12:19

    Ik vermoed zomaar dat de genoemde effecten ook precies de bedoeling zijn van onze “regering” en van de EU.
    Vooral “de grip van de overheid op iedere Nederlander zal dramatisch toenemen” klinkt onze leiders natuurlijk als muziek in de oren…

    • Bart

      29 maart 2025 in 11:36

      Dat vermoed ik ook misschien niet als primair doel maar zeker als zeer gewenst bij effect

  2. dre

    28 maart 2025 in 15:54

    Er zal snoeihard door de alternatieve media en bv Forum en miljoenen denkende burgers ingegrepen moeten worden in het totaal verkrampte en volledig geregisseerde beeld van Rusland en de oorlogsgeilheid van misdadigers als rutte en Zelensky en de plaspoppen van defensie : vonderleijen hoort in een inrichting en kan iedere dag voor een totale oorlog zorgen: helaas in Nederland een volksvertegnwoordiging van minder dan zwak niveau die het hele causale verband van de risico’s van de oorlogstaal van politiek en ambtelijk den haag ontgaat. Werkelijk alle NL media doen aan de oorlogstaal mee. Laat ON één keer de scherpe documentaire “Een verloren vrede ” uitzenden of de speech van Sachs voor het EUparlement

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Economie

Waarom zoveel meer bedrijfsbeëindigingen in Nederland 2019–2024?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Waarom zoveel meer bedrijfsbeëindigingen in Nederland 2019–2024?
Foto: ANP

De afgelopen jaren is er veel gesproken over het oplopende aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in Nederland. Vooral in 2023 en 2024 gingen er alarmerende cijfers rond: meer dan 4.000 faillissementen in 2024 en een recordaantal van ruim 153.000 bedrijfsbeëindigingen. Op het eerste gezicht lijken dit afzonderlijke ontwikkelingen, maar wie beter kijkt, ziet dat er een relatie bestaat tussen beiden. In dit artikel onderzoeken we of het hogere aantal bedrijfsbeëindigingen het relatief lagere aantal faillissementen kan verklaren.

Het verschil tussen een faillissement en een bedrijfsbeëindiging

Allereerst is het belangrijk om het onderscheid goed te begrijpen:

Faillissement = een juridische procedure waarbij een rechter vaststelt dat een bedrijf zijn schulden niet meer kan betalen. Een curator wordt aangesteld om het bedrijf af te wikkelen. Faillissementen zijn vaak duur, complex en stigmatiserend voor de ondernemer.

Bedrijfsbeëindiging = een vrijwillige keuze van de ondernemer om te stoppen met zijn of haar bedrijf. Dit gebeurt zonder tussenkomst van een rechter en vaak ook zonder problematische schulden. Veelvoorkomende redenen zijn pensioen, overstap naar loondienst, lage omzet of veranderende levensomstandigheden.

In mijn gesprek met een voormalig Tweede Kamerlid van de VVD gaf deze aan dat de meeste parlementariërs het bovenstaande verschil absoluut niet kennen en denken dat deze twee begrippen synoniemen van elkaar zijn.

In de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn deze twee processen echter strikt gescheiden. Maar in de praktijk kunnen ze wel met elkaar samenhangen.

Ontwikkeling van de faillissementen (2019–2024)

Uit CBS-gegevens blijkt het volgende verloop in het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken/zzp’ers):

2019: 3.209 faillissementen

2020: 2.703 (-16%), vooral door overheidssteun voor corona

2021: 1.818 (laagste aantal in decennia)

2022: 1.854 (lichte stijging)

2023: 3.271 (+52% t.o.v. 2022)

2024: 4.270 (+30,5% t.o.v. 2023)

De cijfers laten een opvallende daling zien in de coronajaren, gevolgd door een scherpe stijging in 2023 en 2024. Dat duidt op uitgestelde problemen: bedrijven die tijdens de pandemie overeind werden gehouden door overheidssteun – “zombiebedrijven” – kwamen na afloop alsnog in zwaar weer terecht.

Ontwikkeling van bedrijfsbeëindigingen (2019–2024)

Het aantal vrijwillige bedrijfsopheffingen is nog indrukwekkender, doch is inclusief eenmanszaken en zzp’ers (= gemiddeld 90% van de onderstaande totalen per jaar):

2019: 104.000

2020: 133.130

2021: 85.310

2022: 143.730

2023: 120.690

2024: 153.015 (recordhoogte)

In 2024 betekende dit dat zo’n 6% van alle Nederlandse bedrijven werd opgeheven, met name onder eenmanszaken (90% van het totaal). De meeste beëindigingen vonden plaats in sectoren zoals vervoer en opslag (7,7%) en handel (7,6%). De bouwnijverheid kende in 2024 zelfs een sprong van 4,4% naar 6,3% in beëindigingsgraad. Grotendeels te verklaren door de EU-stikstofbeperkingen die tot en met dit jaar (2025) de bouw van 244.000 Nederlandse huizen op slot zetten en inmiddels voor een economische schade van 93,5 miljard euro gezorgd hebben, aldus de website van PONT Omgeving.

Wat is de relatie tussen faillissementen en bedrijfsbeëindigingen?

Op basis van de cijfers uit 2021–2023 valt op dat er een omgekeerde trend zichtbaar is: terwijl het aantal faillissementen historisch laag was, steeg het aantal vrijwillige beëindigingen juist sterk. Veel kleine ondernemers, met name eenmanszaken en zzp’ers, kozen ervoor om hun bedrijf op eigen initiatief te beëindigen voordat schulden zich opstapelden. Vaak door een zogenaamde “turboliquidatie”.

Meerdere factoren speelden hierbij een rol:

  • Einde overheidssteun: programma’s zoals NOW, TOZO en TVL hielden bedrijven tijdelijk in leven. Toen die steun stopte, kwamen de echte kosten weer in beeld.
  • Uitgestelde belastingverplichtingen: ondernemers kregen tijdens de pandemie uitstel van belastingbetaling. In 2022–2023 moesten deze schulden alsnog worden voldaan.
  • Stijgende kosten en explosie aan EU-regelgeving in de periode 2019–2024: inflatie, hogere energieprijzen, stijgende rente en excessieve EU-regelgeving maakten ondernemen zwaarder.

Het resultaat: duizenden ondernemers besloten zelf te stoppen vóórdat faillissement onafwendbaar werd. Deze vrijwillige beëindigingen drukten het aantal faillissementen uiteraard fors omlaag.

Wel een verband, maar geen automatische correlatie

Hoewel het logisch klinkt dat vrijwillige bedrijfsbeëindigingen faillissementen kunnen voorkomen, waarschuwen economen en het CBS voor het trekken van te simpele conclusies. Er is wel een verband, maar geen automatische causale relatie.

Dat komt doordat:

  • Faillissementen vaker voorkomen bij grotere bedrijven met personeel en schulden.
  • Vrijwillige beëindiging vooral plaatsvindt onder zzp’ers en microbedrijven zonder grote schulden.
  • Beide processen worden door andere factoren beïnvloed: juridisch, fiscaal, psychologisch en economisch.

Een ondernemer die stopt, doet dat vaak op basis van persoonlijke inschatting of levensfase. Een faillissement daarentegen ontstaat bij oplopende schulden en juridische noodzaak. Vaak speelt de bank en/of belastingdienst ook een rol in deze laatste beslissing.

Wat zien we in 2025?

Opvallend is dat sinds 2024 beide cijfers stijgen. Dat wijst op een breder economisch verval van Nederland:

  • Bedrijven met weinig reserves of marges konden de post-pandemische druk niet langer aan.
  • Ook grotere bedrijven, vooral in handel, bouw en specialistische dienstverlening, gingen ten onder.
  • De markt corrigeert zich na een kunstmatig stabiele pandemieperiode.

De stijging in zowel faillissementen als beëindigingen laat zien dat de economie in een moeilijke fase zit. De buffer van vrijwillige beëindiging is uitgeput en daardoor zal het aantal faillissementen dit jaar sneller oplopen dan het aantal bedrijfsbeëindigingen.

Volgens deze analyse van de Rabobank – eind 2024 – hoeft de hierboven geschetste ontwikkeling geen echt probleem te zijn, omdat het voor de komende drie jaren verwachte aantal faillissementen nog ver onder dat van de crisis in 2007–2008 zal blijven.

Dat was echter vóór de introductie van Trumps plannen.

(bron: Rabobank)

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de eerste berekening van het CBS steeg het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2025 met slechts 0,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2024. De economische groei is de afgelopen vier kwartalen steeds kleiner geworden. Dat komt volgens het CBS doordat de overheid steeds meer is gaan consumeren en doordat het aantal ambtenaren blijft groeien.

Tegenover de groei van consumptie bij de overheid en meer overheidsbanen staan volgens CBS-analyses:

  • Een daling van consumptie bij huishoudens
  • Een forse daling van investeringen in het bedrijfsleven (-2,2%)
  • Een afname van de export (-0,8%)
  • Een stijgende inflatie t.o.v. 2024

De Nederlandsche Bank (DNB) – filiaal van de ECB – stelde de economische verwachtingen voor 2025 op 5 juni naar beneden bij en verwacht nu 1,1% groei in plaats van de eerder verwachte 1,9%. Als je echter de groei van het eerste kwartaal – 0,1% – extrapoleert over heel 2025, kom je op slechts 0,4% groei uit over heel 2025.

De gevolgen van deze nieuwe raming laten zich raden: een toenemend aantal faillissementen en een recordaantal bedrijfsbeëindigingen dit jaar. Kortom: hoog tijd voor consumenten om de broekriem aan te trekken en voor ondernemers om hun strategie te herzien.

Verder Lezen

Economie

Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie
Foto: ANP

Onderzoeksbureau Ipsos I&O voert periodiek peilingen uit bij Nederlandse ondernemers. Daar werk ik ook aan mee. De meest recente peiling – editie 12 – toont een nieuwe zorgelijke trend binnen ondernemend Nederland; verwachte afname in groei door geopolitieke instabiliteit en internationale conflicten en dreigende oorlog. De huidige generatie politieke ‘leiders’ in het Westen maakt er een rommel van en dat gaan we allemaal merken, niet alleen de ondernemers. Een samenvatting.

Ondernemers aanmerkelijk minder positief over economie

Ondernemers zijn ten opzichte van december 2024 veel minder positief over de stand van de economie, aldus het meest recente onderzoek van Ipsos I&O.

Het aandeel dat vindt dat het goed gaat met de economie is gedaald van 47 procent naar 41 procent. In vergelijking met de peiling van december 2024 is het percentage dat denkt dat de economie zal verslechteren flink gestegen. In december dacht een derde (35 procent) dat de economie zou verslechteren, in de huidige peiling is dit toegenomen tot de helft (49 procent).

2024 was al niet zo’n topjaar en 2025 wordt aanmerkelijk minder

Slechts drie op de tien ondernemers (30 procent) geven aan dat hun omzet in 2024 is gegroeid en nu verwacht nog slechts een kwart (25 procent) dat de omzet in 2025 zal stijgen.

Leggen we de formele ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) naast de feitelijke ervaringen en verwachtingen van ondernemers, dan zien we – zoals altijd – dat de cijfers van DNB rooskleuriger worden gepresenteerd. Dat zal te maken hebben met het feit dat DNB een filiaal van de Europese Centrale Bank (ECB) is en dus vooral mooie verhalen moet zien te verkopen over het eurogebied.

DNB zegt in de meest recente raming dat de Nederlandse economie in 2025 fors zal groeien met bijna het dubbele van de groei uit 2024; 1,5 procent groei (2025) in plaats van 0,9 procent in 2024.

DNB zegt dat 2025 beter wordt dan 2024, maar de ondernemers zeggen dat 2025 aanmerkelijk minder wordt. Logisch?

Zorgen om geopolitieke instabiliteit

Ondernemers beoordelen het ondernemersklimaat in Nederland met een magere 6,0. Als grootste zorg voor de Nederlandse economie noemt men geopolitieke instabiliteit en militaire conflicten.

Dit onderwerp vormt een veel grotere bedreiging dan in de vorige meting van Ipsos in december 2024. Met geopolitieke instabiliteit als grootste bedreiging hopen meer ondernemers dat het lidmaatschap van de Europese Unie een uitweg biedt voor de Nederlandse economie. De hoop op redding vanuit de EU (!) is ook flink gestegen ten opzichte van de vorige peiling, aldus Ipsos I&O.

Die hoop en verwachtingen ten aanzien van de EU vanuit ondernemers staan mijns inziens diametraal tegenover de werkelijkheid, zoals ik hieronder aan zal tonen.

Vanuit EU-belang zie je weliswaar de meer dan uitstekend werkende pr-machine van die EU.

In de praktijk raakt de EU echter steeds verder achterop ten opzichte van de andere machtsblokken China en VS. Dat bewijst onderstaande grafiek van het IMF. De EU gaat daarin van het economisch machtsblok met de meeste koopkracht (PPP) in 1980 (slechts 9 lidstaten!), naar het blok met de minste koopkracht voor burgers in 2025 (27 lidstaten!)

Hoe groter de EU, hoe armoediger de lidstaten.

Bron: International Monetary Fund (IMF)

Sterker nog; de EU heeft – door het veroorzaken van de energiecrisis in Europa – de allergrootste bijdrage geleverd aan de sloop van de Europese welvaart.

De geoliede pr-machine van de EU in combinatie met een ook door de EU beheerste Mediaraad zorgen wel voor het voortbestaan van sprookjes over een almaar groeiende Europese welvaart, terwijl de bovenstaande grafiek van het IMF duidelijk het tegenovergestelde laat zien.

Kwart zzp’ers ervaart negatieve effecten handhaving wet DBA

Vanaf 1 januari 2025 wordt de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie), die schijnzelfstandigheid van zzp’ers moet tegengaan, gehandhaafd. Een kwart van de zzp’ers ondervindt (zeer) negatieve effecten op de hoeveelheid opdrachten/werk sinds deze wet  wordt gehandhaafd. Maar liefst een derde van de ondernemers met werknemers huurt in 2025 minder zzp’ers in dan in 2024.

De handhaving krachtens de wet DBA is ook weer ingegeven door een instructie van de EU krachtens het zogeheten Europees Semester. In deze jaarlijkse opdracht aan de Nederlandse regering heeft de Europese Commissie aangegeven dat het aantal zzp’ers in Nederland moet worden verlaagd. Dat proces verloopt voor de EU naar wens sinds 1 januari dit jaar.

Verwachtingen over winst

Van de ondernemers verwacht een vijfde (22 procent) dat de winst zal stijgen in de komende twaalf maanden. Iets meer dan een derde (36 procent) verwacht een daling; dit percentage is hoger dan in de meting van december 2024.

Vier op de tien ondernemers (39 procent) denken dat de winst ongeveer gelijk zal blijven. Zzp’ers verwachten vaker dat de winst ongeveer gelijk zal blijven, terwijl niet-zzp’ers vaker verwachten dat de winst zal dalen.

Persoonlijk vind ik de hooggespannen verwachtingen van de ondernemers over de EU – zoals te lezen in de 12e Ipsos I&O-peiling – het meest gevaarlijk. Immers, die EU is in vele gevallen juist oorzaak van de tegenvallende bedrijfsresultaten zoals hierboven aangetoond. Dat besef is nauwelijks ingedaald bij de meeste Nederlandse ondernemers.

En dat gebrek aan realiteitsbesef is zeer gevaarlijk voor de toekomst van ons land.

Verder Lezen

Economie

Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude

In deze aflevering van Indepen Nieuws praten we met Hester Bais, advocaat, klokkenluider en auteur van het boek Worst Bank Scenario. Hester Bais ontmaskert een grootschalige, internationale bankenfraude en netwerkcorruptie die sinds het begin van deze eeuw gaande is. Centraal staat een nieuw ‘gedekt’ financieel stelsel, dat in 2008 door de G20 werd aangeduid als “Bretton Woods 2.0”.

Banken, toezichthouders en overheden maskeren de omvangrijke onderpandtekorten in dit stelsel door hergebruik en centralisatie van onderpanden. Dit nieuwe stelsel werd na de crisis van 2008 geïntroduceerd en draait inmiddels proef achter de schermen. Het is gebouwd met Distributed Ledger Technology en ondersteunt ook cryptovaluta.

Hester stelt dat deze praktijken de welvaart, het welzijn en de vrijheden van burgers wereldwijd in gevaar brengen, en toekomstige generaties zullen opzadelen met enorme schulden.

Het boek Worst Bank Scenario kunt u hier bestellen.

Verder Lezen

Recent

Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf. Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf.
Column15 uur geleden

Klaas Dijkhoff redt Nederland. Van zichzelf.

Na een sabbatical van minstens drie LinkedIn-posts lang is Klaas terug. Niet als politicus – daar moet je dingen voor...

Waarom zoveel meer bedrijfsbeëindigingen in Nederland 2019–2024? Waarom zoveel meer bedrijfsbeëindigingen in Nederland 2019–2024?
Economie2 dagen geleden

Waarom zoveel meer bedrijfsbeëindigingen in Nederland 2019–2024?

De afgelopen jaren is er veel gesproken over het oplopende aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in Nederland. Vooral in 2023 en...

PETITIE: GEEN OORLOG IN ONZE NAAM PETITIE: GEEN OORLOG IN ONZE NAAM
Oproep3 dagen geleden

PETITIE: GEEN OORLOG IN ONZE NAAM

Aan de Nederlandse regering: Voer geen oorlogen in onze naam. Kies voor vrede, diplomatie en menselijkheid. Wij, bezorgde burgers van...

Woningcrisis drukt geboortecijfers: de prijs van EU-beleid Woningcrisis drukt geboortecijfers: de prijs van EU-beleid
Binnenland4 dagen geleden

Woningcrisis drukt geboortecijfers: de prijs van EU-beleid

Er blijkt een relatie te bestaan tussen de hoogte van woonlasten – koop en huur – en het krijgen van...

Aziatische media zijn respect voor het Westen volledig kwijt Aziatische media zijn respect voor het Westen volledig kwijt
Media5 dagen geleden

Aziatische media zijn respect voor het Westen volledig kwijt

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en die in Gaza hebben wereldwijd veel reacties opgeroepen, maar niet overal ter wereld...

De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat
Politiek1 week geleden

De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat

VVD-leider Dilan Yeşilgöz gooide op 9 juni 2025 wederom de deur dicht voor Wilders: ‘Eén derde van de VVD-kiezers is...

NAVO en leger krijgen de macht over ons land NAVO en leger krijgen de macht over ons land
Politiek1 week geleden

NAVO en leger krijgen de macht over ons land

We schrijven maandelijks over de macht die de Europese Commissie via nieuwe EU-wetgeving  direct over onze landelijke politiek uitoefent. Die...

De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders
Politiek1 week geleden

De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders

Begin april dit jaar nam Klaus Schwab onverwacht afscheid van ‘zijn’ WEF. Enkele dagen later werd bekend dat Schwab wordt...

Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie
Economie2 weken geleden

Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie

Onderzoeksbureau Ipsos I&O voert periodiek peilingen uit bij Nederlandse ondernemers. Daar werk ik ook aan mee. De meest recente peiling...

Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester
Column2 weken geleden

Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester

Terwijl ons land langzaam richting de afgrond glijdt, vergeten we bijna dat de clowneske lokale kliek wellicht meer schade toebrengt...

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via


 


Dit zal sluiten in 0 seconden