Klimaat

Is Tristate City de reden van onteigening boeren?

Avatar foto

op

Is Tristate City de reden van onteigening boeren?
Deel dit nieuws
Foto: INDEPEN

In een interview met organisator en voorzitter Bart-Jan Oplaat van NVP, laat hij weten zich zorgen te maken over de toekomst van de boeren. Hierin benoemt hij ook Tristate City, een plan voor een nieuw soort superstad, waarbij Nederland, Brussel, Antwerpen en het Ruhrgebied samen de nieuwe hoofdstad moet gaan worden van Europa.

https://www.youtube.com/embed/8WJRIQ-mDAo

Bij elkaar zullen daar zo’n 40 miljoen mensen moeten gaan wonen, en daarin is geen ruimte meer voor de boeren. Dit kan alleen door de boeren hun land te laten afstaan voor de vesting van deze miljoenen extra inwoners. Hieronder de kaart van Tristatcity met het verwachte aantal inwoners per regio.


Bron: https://www.tristatecity.nl/

Veelgestelde vragen over tristate city

1. Wat is Tristate City en wat houdt het in?

Tristate City is een plan voor een nieuw soort superstad waarbij Nederland, Brussel, Antwerpen en het Ruhrgebied samen de nieuwe hoofdstad van Europa moeten worden. Het idee is om ongeveer 40 miljoen mensen in deze stad te laten wonen.

2. Wie is Bart-Jan Oplaat en wat zijn zijn zorgen met betrekking tot Tristate City?

Bart-Jan Oplaat is de organisator en voorzitter van NVP. Hij uit zijn zorgen over de toekomst van de boeren in relatie tot het Tristate City-plan. Hij benoemt dat dit plan betekent dat er geen ruimte meer is voor boeren, omdat hun land zou moeten worden afgestaan voor de bouw van deze stad.

3. Hoe wordt het aantal verwachte inwoners verdeeld in het Tristate City-plan?

Het Tristate City-plan verdeelt het verwachte aantal inwoners over verschillende regio’s. De totale populatie wordt geschat op zo’n 40 miljoen mensen. Voor meer details en specifieke cijfers per regio, kunt u de kaart bekijken op de officiële website van Tristate City.

4. Wat is de bron van het Tristate City-plan en waar kan ik meer informatie vinden?

De bron van het Tristate City-plan is de website tristatecity.nl. Hier vindt u gedetailleerde informatie over het plan, de visie erachter en de verwachte impact, inclusief de kaart die het verwachte aantal inwoners per regio weergeeft.

Verder Lezen

49 Comments

 1. Vilseledd

  22 juni 2022 in 22:18

  De Euregio Maas-Rijn lukt ze na 25 jaar nog niet, laat staan dit megalomane plan.

  • Jan Verwindt

   21 mei 2023 in 12:25

   ben bang dat het wel lukt indien wij hun niet tegenhouden en uit de EU stappen.

 2. Maria Westerman

  23 juni 2022 in 06:14

  Mijn hart gaat uit naar de boeren en de verlammende onrechtvaardige regerings’ politiek à la NWO: Depopulatie.

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:53

   Hoezo depopulate? Boeren hoeven alleen afstand te doen van hun boerderij, niet van het leven. En ze krijgen er flink voor betaald.

   • Lucas Spoel

    30 juli 2022 in 11:52

    You completely missed the point!

    • Joe Black

     31 juli 2022 in 05:38

     Maak ‘t punt dan nog eens, dan kunnen we het daarover hebben.

   • Dirk

    30 juli 2022 in 15:58

    Geld maakt alles idd weer goed.

    • Joe Black

     31 juli 2022 in 05:41

     Nee, niet alles, we krijgen ook natuur en biodiversiteit terug als we minder ammoniak uitstoten. Als de ammoniakuitstoot van een fabriek met hoge schoorstenen en graaiende aandeelhouders zou komen, zou iedereen riepen dat de vervuiling onmiddellijk moet stoppen.

     • Cas

      30 augustus 2022 in 16:15

      Zoals Tata Steel bedoel je?

     • Marl

      26 februari 2023 in 23:54

      Je snapt het echt niet he. Die natuur kan ze gestolen worden.is het nooit om.fe doen geweest. Alleen maar om de natte droom van die nazi’s door te voeren.in Nl onder aanvoering van Demons66

     • N.e.l. Weerd de

      25 mei 2023 in 06:16

      ???¿ wat een domme en gevoelloze reactie van iemand die niet weet hoelang het land al in be,it van deze boeren is, die bovendien met ziel en zaligheid hun land al jaren bewerkt hebben !! Stom en mogen bovendien niet meer een boerderij bezitten , voor jaren niet!!!

   • Liliane

    6 augustus 2022 in 01:01

    Vind u dat een oplossing ,boeren uitkopen om geen boer meer te zijn ,waar gaan we dan ons eten halen ,het gaat niet alleen maar om geld, ga je dan je geld opeten als je honger hebt ,wie de macht heeft over voedsel heeft de macht over de mensheid

   • Johan

    7 september 2022 in 00:07

    Flink voor betaald?? Wat denk je dat ze hebben moeten investeren om aan alle
    Milieu eisen van de regering te voldoen?? Dan praat je niet over een paar duizend euro!!!

   • Henry

    21 september 2022 in 14:36

    Als je zulke domme opmerkingen maakt zeg dan niks

   • BvH

    18 december 2022 in 13:35

    Men werkt met hart en ziel ! Dit komt al dicht bij ,,leven,, Hoofdzaak blijft ; zolang men leeft ! is er 78 % N2 dus Den Haag zit wel degelijk aan het leven icm. Snel oplevende ziekten door het veel besproken nep-vaccin Allemaal geld en macht, uitgevoerd door de Haagse poppetjes.

   • Rika de Haas 39

    3 januari 2023 in 22:13

    Joe black
    Heeft u wel door wat de werkelijke reden is van de ontwikkeling die nu bezig is.
    Om boeren uit te kopen.
    Om één staat te maken binnen
    Europa.
    Ze zijn compleet de weg kwijt
    de Overheid maar ook de EU.

   • Edwin

    26 januari 2023 in 12:46

    Inderdaad. Sowieso is er in NL geen ruimte meer voor veeboeren. Vlees wordt voor 70% geëxporteerd, dus het motto: “geen boer, geen voer” gaat hier totaal niet op. Het is gewoon een economisch model geworden die de gehele Nederlandse natuur ondermijnt. Je moet eens kijken in de sloten nadat er mest is geïnjecteerd. Alles gaat kapot.

    En dan nog ben ik het ermee eens, al is het uiteraard heel vervelend als het gebeurt, boer is ook maar gewoon een beroep. Ooit hadden we molenaars en werden molens ineens overbodig. Ook weg beroep van molenaar.

    Dus wat mij betreft: netjes afkopen, maar wel hasta la pasta.

    • Den

     20 maart 2023 in 17:43

     Actually no farmer no food could still apply because we are a global economy.
     Wether the Dutch export or sell the meat locally might be irrelevant.

     If The Netherlands imports their meat from country A, and exports theirs to country B. Where is country B going to buy their meat when they can’t buy from the Dutch? Maybe from country A like the Dutch do? Can country A keep up with this new Demand? if not it will still affect the Netherlands and prices will rise. Plus that country A may need to start using alot more nitrogen to keep up with this new demand.

     Another question is what new area will the Dutch government find replace the tax income for that 100 billion dollar export they’re getting rid of?

     And finally if that land is going to be re-used for this Tri-state city or for lots of building projects. then that won’t be any good for nature and the nitrogen problem either.
     But very good for real estate developers wallets.

    • Kim

     15 februari 2024 in 11:09

     Wat is dit voor onwetende idiote OERDOMME kutopmerking. Je hebt de melk horen klotsen maar weet niet waar de uier hangt dat is maar weer duidelijk hier. Mest KAN niet in de sloten komen! En KOMT ook niet in sloten! Mest wordt geïnjecteerd. IN de grond geduwd door schijven die gleuven maken. Daarnaast is mest het meest eerlijke , gezonde en pure kringloop materiaal dat er bestaat om alles wat groen is te kunnen laten groeien. Al EEUWEN! Zonder kunnen we niet. Tuinen kunnen ook niet zonder bemesting. Overal wordt grove desinformatie gepost en in de media gedreven om mensen dit soort onzin te laten geloven! Boeren die uitgekocht worden ( en dat gaat helemaal NIET gepaard met grove bedragen! Mogen hun leven lang niet meer in de EU boeren! Alleen voor de stal kun je 10 procent meer krijgen dan de dagwaarde aangeeft. Voor de rest wordt niets meer betaald , eerder minder! Boeren is niet een baan, wij werken iedere dag! 365 dagen per jaar tot laat in de avond. Het is een levenswijze met enorm veel verantwoording. Naar de natuur en naar onze medemens.

   • N.e.l. Weerd de

    25 mei 2023 in 06:16

    ???¿ wat een domme en gevoelloze reactie van iemand die niet weet hoelang het land al in be,it van deze boeren is, die bovendien met ziel en zaligheid hun land al jaren bewerkt hebben !! Stom en mogen bovendien niet meer een boerderij bezitten , voor jaren niet!!!

   • Pietje bel

    6 juni 2023 in 19:57

    Correctie. Ze moesten eerst uitbreiden en groeien, groter en groter en nu willen ze dat ze zomaar stoppen. Dan blijft een boer met zo’n mega schuld zitten. Een voorbeeld van een boer uit de Veluwe. Moest groeien dus dan naar verhuizen naar Zeeland. Als hij nu moet stoppen blijft hij met een schuld van 15 miljoen zitten.

   • Ron

    20 juni 2023 in 21:09

    Sorry, dit is te gek voor woorden. Boeren zijn in de wieg gelegd om te boeren en volgen vaak generatie na generatie op. Zij zijn in hart en nieren boer, dit moet je niet willen afpakken!! En wat ze ervoor betaald krijgen is een schijntje!! 120% van de marktwaarde… als ze daar de boerderij nog voor moeten saneren en niet binnen bepaalde tijd opnieuw investeren houden ze nog geen 50% over en moeten ook hun weer snel aan het werk bij een baas om een boterham te verdienen! En dat zal ze niet meevallen! Als je altijd “eigen baas” bent geweest en gedaan hebt wat jij dacht dat goed was en je moet ineens voor een ander gaan werken en netjes tussen de lijntjes van een ander gaan leven, geef het je te doen! Dus kijk eerst in de spiegel en denk na of je dit zelf aangedaan wilt worden voordat je wat roept…

   • Sandra Evers

    7 februari 2024 in 15:54

    “Alleen” maar van hun boerderij….. dus hun werk, land, huis en leven…
    Wat heb je dan aan geld als je in een rijtjeshuis of flat moet gaan zitten werkeloos!

  • Niek van der Loo

   11 september 2022 in 09:39

   ‘…….depopulatie. En deportatie.

 3. Marcel

  23 juni 2022 in 14:31

  40 miljoen mensen stoten heel wat meer stikstof/co2/fijnstof enz. uit dan 17 miljoen mensen en een paar boeren (de beste boeren ter wereld).
  Daar twijfel ik geen seconde over.
  Komt nog bij dat bouw, vooral het produceren van beton, het meest uitstotende is wat er maar bestaat.
  Die malloten in Den Haag zitten er alleen maar om hun zakken te vullen, voor de rest kunnen ze maar weinig.

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:38

   Er wonen al 40 mln mensen in deze regio…

   • Dirk

    30 juli 2022 in 16:26

    Hoeveel krijg jou er nou voor om al die comments te plaatsen?

    • Joe Black

     30 juli 2022 in 22:35

     Ik geniet ervan om te proberen de discussie aan te gaan met mensen die totaal anders denken dan ik. Maar de reacties die ik hier krijg zijn zelden inhoudelijk, bijna altijd gericht op het beledigen van mij, jij niet uitgezonderd.

     “Meet Joe Black” is een film uit eind jaren negentig waarin Brad Pitt De Dood speelt die iemand komt halen op aarde, maar nieuwsgierig is naar de reden dat mensen ze graag op aarde willen leven en daarom een tijdje op aarde verblijft. Ergo, ik ben nieuwsgierig naar wat “wappies” denken en wat hun argumentatie is. Mijn intenties zijn oprecht, maar de argumentatie die ik lees is echter bijna altijd heel slecht onderbouwd en daar erger ik me kapot aan…

     • Karina

      30 augustus 2022 in 12:40

      Als we de levensbehoeften en de gezondheidszorg uit de markt halen komt.t niemand wat te kort.

     • Kees

      30 september 2022 in 15:57

      @Joe Black
      Parels voor de zwijnen.

     • Rustindetent023

      16 oktober 2023 in 09:29

      Joe Black, ben het zo eens met je! Soms denk ik vechten tegen de bierkaai! Gisteren nog (8n de familie) zo’n moeizaam gesprek gehad. Hij en zijn collegae in de bouw waren verongelijkt over alles, waar duidelijk een eigen idee over aan het groeien is.
      Lees over arme boeren, ze bedoelen de veeteelt, want daar moet echt een einde aan worden gemaakt. Vooral grootfokkers. En als je vind dat boeren eerst mogen groeien en dan weg moeten, val dan o.a. de RABO-bank aan, die heeft veel op z’n kerfstok qua boerenleed. (Niet voor niets een grootschalige bezetting van deze bank). Ik kan niet alles opschrijven, maar het verhaal, dat Nederland boeren uitloopt om 1 grote havenstad te worden, wist hij niet precies waar dat erg kwam. Heb gezegd ik zoek het sowieso uit, vandaar deze pagina en zie hier m’n familielid in veelvoud spreken. Gelukkig zie ik ook andere berichten, zoals die van jou. Wat ik vooral merk, is de verongelijking van de klagers over Nederland en de EU, zij trekken áltijd aan het kortste eind, denken ze. 😑😐🤔

 4. Levi Patty

  30 juni 2022 in 19:35

  Laten we niet vergeten dat hun planing al paar decennia van voorbereiding en investering op de achtergrond heeft gedraaid. Patrick Wood die ook deel uitmaakt van de groep, FUELLMICH en Mikovits, heeft dit al voor de Corona al uitgelegd hoe de toekomst er uit gaat zien. NGO’s bepallen de uitvoering van de agenda. Burgers worden NIET gehoord. Die leven al in de Nieuwe Wereld.

  • Ed S

   25 juli 2022 in 04:14

   Er staat een wereld wijde rechtzaak aan te komen. 1000 Advocaten en 1 advocaat Duits/Amerikaan over de hele wereld gaan het schandaal omtrent de Corona leugen openbaar maken. Dit zal veel hoge omes de kop kosten, ook in Nederland. We moeten dus nog even door bijten en blijven demonstreren wereldwijd.

   • Joe Black

    29 juli 2022 in 02:37

    1000 en 1, het lijkt wel een sprookje… Ik snap trouwens niet wat demonstreren te maken heeft met het willen winnen van een rechtszaak, of heb ik teveel vertrouwen in de rechtsstaat? Zou het zo moeten werken dat als mensen op straat het willen, de rechter het zo moet besluiten?

  • A

   24 augustus 2022 in 10:49

   inderdaad,al willen sommige het nog niet(in)zien

 5. YelloBellow

  4 juli 2022 in 13:34

  En waar zouden deze mensen moeten werken dan?

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:39

   Ze werken er al… lees nou eens goed.

 6. me

  15 juli 2022 in 16:02

  saufen die nicht eh bald ab?

 7. H.M.

  16 juli 2022 in 09:25

  WEER EENS Allemaal mannen die dit beslissen.
  Zielloze megastallen, bevolkt met mensen in hokjes.

  When are we finally going to get out of this miserable immense prison?

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:50

   Er zitten anders behoorlijk wat vrouwen in de politiek, bevalt dat beter? En qua “prison”, maak eens een mooie reis naar China, vraag de Oeigoeren naar hun gevoel van vrijheid en overweeg dan nog eens of je vindt dat jij in een gevangenis leeft. Werkelijk bijna te onnozel voor worden dit. En totaal schaamteloos ten opzichte van mensen die werkelijk in onderdrukking leven. Lekker klagen met je onbeperkt internet, vrije pers (waaronder indepen.eu) en elke paar jaar verkiezingen, maar een wanstaltig gebrek aan relativeringsvermogen… Ga je schamen.

   • Andere mening

    1 juli 2023 in 19:45

    Voelt u zich nu gelukkig?

 8. Anonymous

  20 juli 2022 in 16:07

  What is estimated carbon-print value of the new Tristate City ?

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:51

   The same as it is already. It’s only re-labelling an existing area.

 9. Joe Black

  23 juli 2022 in 13:41

  Dit plan is ruim 5 jaar geleden gelanceerd als een marketingpraatje om de 40mln mensen die al in deze regio wonen (dus geen 40 mln mensen erbij die nieuwe woningen nodig hebben en nieuwe uitstoot opleveren) te verkopen als één grote stad die kan concurreren met andere megasteden als vestigingsplaats en handelsregio. Het is niet van de grond gekomen, niks mis mee, leuk geprobeerd. De website stelt helemaal niks meer voor (gewon één pagina, je kunt nergens op klikken) en de enige reden dat ze er een opmerking op hebben gezet dat er geen relatie is met het uitkopen van boeren is omdat anderen die relatie eerst hebben gelegd. Niet andersom. Vergelijk het met verdacht worden van te hard rijden en als je dan zegt “ik rijd nooit te hard”, dat iemand dan zegt “als je het moet ontkennen, zal er wel een kern van waarheid in zitten…” Dat is toch niet oprecht?

 10. Frederik Verhorst

  4 augustus 2022 in 10:16

  We hebben al genoeg van de poging om die lelijke, bruine mengelmoes cultuur van de randstad ook bij ons verder uit te breiden, dus laat staan van dit gestoorde plan. Gaat dus lekker niets van door!!! WEGWEZEN HIER!!!

  • Joe black

   5 augustus 2022 in 23:27

   Dit plan gaat ook ik niet door. De enige reden dat het weer opgerakeld wordt, is omdat complotdenkers het van de plank halen en afstoffen.

 11. Machiavelli

  6 augustus 2022 in 11:28

  Prachtig verwoord. Helemaal mee eens

 12. mike

  18 augustus 2022 in 03:40

  wat een toekomst voor onze kinderen niet dus wat een pest zooi maken ze ervan

 13. alex

  28 februari 2023 in 04:28

  ik lees er nu voor het eerst over maar voor mijn gevoel zijn ze al een heel eind opweg
  wanneer je vanuit de randstad verhuist naar het heerlijk rustig gelegen zeeuwsvlaanderen
  merk je pas hoe heerlijk rustig het daar is en kijk je vanaf een afstand terug naar de randstad
  dan zie je de kern van een grote stad overal de zelfde drukte de zelfde criminalitijt zelfde slag mensen ect ect
  wat je vroeger vanuit een dorp alleen in de grote stad zag zie je in de randstad ook in elk dorp
  t maakt niet uit het i allemaal 1 geworden
  dingen die in dorpen gebeuren waarvan je zeg dat die dingen normaal niet in dorpen gebeuren daar zijn ze al jaren heel lakoliet over
  de politie uit de steden word gedwongen te gaan werken deze kleinere dorpen en komt heel relaxt op hun meldingen af zo van is dit alles

  en nee dit is niet alles want brabant is er ook bijna ik zn geheel al bij aan toegevoegt je merkt t aan ales dat alles meer en meer 1 geheel word
  dus dit plan is geen plan meer! nee dit is al een ver gevorderd plan met 80 % in de ten uitvoering gebracht nu alleen nog de boeren nog van het land want dit past totaal niet thuis is het grote plaatje want wat moet een boer nu is de stad ? hij kent alleen de dorpen,kerken t land en de oude boederrij
  en dat wat men zei dat is waar die wilde wijven leven die voor een stuuver mit naar voor de vrijenrij
  en guus moet het land,de boederij en al zn die nu maar op gan geven voof de rijke man of anders naar de de filiestine met zijn hard voor weinig werkende leventje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klimaat

Auto-industrie als eerste zélf slachtoffer klimaatwaanzin

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Auto-industrie als eerste zélf slachtoffer klimaatwaanzin
Foto: ANP

Kocht u tien jaar geleden nog een ‘milieudiesel’ dan kocht u een auto die voldeed aan de wensen van de politiek. De machtige auto-industrie was meegegaan met de politiek en liet zich door hen knevelen en dus rolden er keurig diesels van de band die maximaal 110 gram CO2 per kilometer uitstoten. Stootten ze 111 gram uit, helaas, dan een totaal onverkoopbaar model… tenzij er natuurlijk gesjoemeld werd met de software. Dat laatste was een noodgreep van de auto-industrie om niet financieel gelyncht te worden door de consument die alleen nog bijtellingsvriendelijke ‘mileudiesels’ wilde. Die ‘milieudiesels’ zijn inmiddels grotendeels het land uit, een particulier kan zich immers geen diesel veroorloven omdat de wegenbelasting op deze uitermate klimaatvriendelijke auto’s onbetaalbaar is. En dus verdwenen ze richting Oostblok of Afrika, daar wil immers iedereen ook een milieudiesel toch?

 

Hybride

Toen de hybride-auto’s hun intrede deden gingen de kantoorklerken massaal aan de bijtellingsvriendelijke hybride. Dat de veel te zware Mitsubishi Outlander alleen maar benzine weg gorgelde om deze kolos voort te bewegen deerde geen enkele ambtenaar bij de Belastingdienst: 7 procent bijtelling was de beloning voor deze uiterst milieuonvriendelijke mastodont. Ze rijden inmiddels in Afrika rond, ‘stekkeren’ is voor kantoorklerken tenslotte. Het ding doet het ook op ouderwetse benzine, de noodzaak voor een stekker is er niet, maar een particulier in Nederland gaat zich natuurlijk niet scheel betalen aan belastingen en benzine want ze zuipen wel 1 op 8.

Fully electric

Steeds onlogischere wetgeving maakte uiteindelijk de ‘fully electric’ fiscaal uiterst aantrekkelijk, en dus meerde er tussen kerst en nieuwjaar 2020 nog een dikke ‘zie ginds komt de Tesla-boot’ aan vol met Model 3’s om de hongerige fiscale consument te bedienen. Van een 100 procent elektrische auto weet inmiddels iedereen dat de uitstoot niet uit de auto zelf komt, maar uit de schoorsteen van de elektriciteitscentrale. En met het milieu loopt het al helemaal fout met al dat lithium en andere zeldzame grondstoffen. Maar waar naartoe met zo’n Tesla als de kantoorklerk hem fiscaal heeft uitgemolken? De particulier lust hem namelijk niet. Maar ook de Oostblokker niet. En ook de Afrikaan niet. Zijn er al laadpalen in Nigeria of Angola? Gevolg is een tweedehandsmarkt waar je akelig van wordt als autohandelaar of leasebedrijf, want niemand wil die dingen nog!

Zero-emission

De beleidsambtenaren in Brussel en op de gemeentehuizen in Nederland fantaseren er onverminderd op los. Zero-emission steden bijvoorbeeld. Kan iemand zo’n ongeschoolde ambtenaar nog eens uitleggen dat het juist géén zero-emission is, zo’n 100 procent elektrische auto? De burgers snappen het namelijk wél. Of wat te denken van een totaalverbod op de verkoop van verbrandingsmotoren in 2035? Dat is complete waanzin omdat nu al met 5 procent elektrische auto’s het elektriciteitsnet totaal overbelast is in Nederland. Snapt de burger wel, maar de beleidsambtenaar nog altijd niet. Die blijven vanuit de gemeentehuizen prijsschieten op alles wat beweegt.

Autofabrikanten en consumenten zijn wakker

Degenen die nu wakker zijn geworden zijn de autofabrikanten zelf en de consumenten. Want een auto die in 5 jaar tijd 70 tot 80 procent afschrijft is ook nieuw onverkoopbaar, ondanks al dat belastingvoordeel voor de kantoorklerk. En de banken zitten met hun vingers vuistdiep in de leasemaatschappijen, die lopen nu het risico. En dus keren grote autofabrikanten zich nu tégen de politiek en steken een dikke middelvinger op, ze geloven er niet meer in. Volkswagen ziet de bui hangen, Mercedes snapt het inmiddels, Ford snapt het en ook Fiat snapt het. Wanneer snappen de (beleids-)ambtenaren het nu een keer?

Verder Lezen

Klimaat

BlackRock, JPMorgan en State Street, stappen uit de grootste Klimaatalliantie ter wereld!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

BlackRock, JPMorgan en State Street, stappen uit de grootste Klimaatalliantie ter wereld!
Foto: ANP

Het was groot nieuws in de internationale pers op vrijdag 15 februari; enkele van de grootste financiële instellingen ter wereld, BlackRock, JPMorgan en State Street, stappen uit de grootste Klimaatalliantie ter wereld, aldus de Financial Times. Waarom houden deze financiële mastodonten met hun participaties Climate Action 100+ voor gezien en wat kunnen de gevolgen van deze stap zijn?

 

Wat is Climate Action 100+?

Climate Action 100+, gelanceerd in december 2017, trok vanaf het begin wereldwijde aandacht, volgens de eigen website. Het is sindsdien uitgegroeid tot het grootste wereldwijde initiatief voor beleggers op het gebied van klimaatverandering ooit. Met ruim 700 investeerders, verantwoordelijk voor 68 biljoen dollars aan beheerd vermogen, betrekt het bedrijven bij het beheer van klimaatverandering, het terugdringen van CO2-uitstoot en het versterken van klimaat gerelateerde financiële rapportages (ESG).

Climate Action 100+ werd aanvankelijk gelanceerd als een vijfjarig initiatief (2017-22), maar kondigde in 2022 aan dat het zou lopen tot 2030 en daarmee synchroon aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. In juni 2023 kondigde het zijn fase 2-strategie aan, die van 2023 tot 2030 loopt. En daarin schuilt nu het grootste probleem voor de financiële mastodonten van de westerse wereld zoals BlackRock en State Street.

Volgens Fox Business betreft die fase 2 van Climate Action 100+ de verplichting voor grote investeerders om zich actief te bemoeien met het klimaatbeleid van de bedrijven waarin zij investeren. En dat zou die grote investeerders als BlackRock, JPMorgan en State Street te ver gaan; het plaatsnemen op de stoel van de directie van hun deelnemingen.

JPMorgan gaf als reden voor vertrek uit Climate Action 100+ aan, dat zij binnen de eigen organisatie al meer dan genoeg doen op klimaatgebied. Het ook nog betrekken van hun investeringen hierbij zou een stap te ver zijn. Door het vertrek uit Climate Action 100+, is een aanzienlijk deel van de Amerikaanse bedrijven in portefeuille van de grote drie niet meer gebonden aan het beleid van de grootste milieuclub van de VS.

BlackRock heeft een andere klimaatagenda voor de EU dan voor de VS

Het vertrek van BlackRock uit de Amerikaanse klimaatalliantie komt niet uit de lucht vallen. Al in augustus 2023 bleek dat de koers van het bedrijf in de VS veel meer af ging wijken van eerdere klimaat toezeggingen.

Fox Business meldt op 23 augustus 2023 dat de aandeelhouders van BlackRock in het seizoen 2022-2023 maar liefst 813 voorstellen hebben gedaan om sociale- en klimaat gerelateerde investeringen op de agenda te krijgen. De directie van BlackRock wees maar liefst 742 hiervan af (90 procent). Het bedrijf gaf bij Fox Business aan dat het hier allemaal om lage kwaliteit investeringsvoorstellen ging (lees: voorstellen met een te laag rendement) gebaseerd op de politieke klimaatagenda van de regering Biden.

In de Financial Times (FT) lezen we dat BlackRock een andere agenda heeft voor haar participaties in de EU dan in de VS, waar het beleid meer op het behalen van optimaal financieel rendement is gericht, terwijl het in Europa meer op ondersteuning van de EU-klimaatagenda is gericht. Volgens eerdergenoemd FT artikel kiezen BlackRock, JPMorgan en State Street in de VS primair voor democratie en de Amerikaanse economie, terwijl voor de EU de klimaatresultaten boven financiële, democratische en economische resultaten worden gesteld.

Republikeinen drukken een andere agenda door bij financiële giganten

Zowel uit de twee eerdergenoemde artikelen van Fox Business, als van de Financial Times blijkt dat de Republikeinen een sterke duit in het zakje van de drie genoemde financiële instellingen hebben. Het zijn met name de Republikeinen die in de VS het gewijzigde klimaatbeleid van BlackRock, State Street en JPMorgan afdwingen.

De FT stelt dat Republikeinen primair voor de olie- en gasindustrie kiezen en tegen het ‘woke’ kapitalisme zijn. De Democraten daarentegen zijn tegen de fossiele industrieën en kiezen primair voor het klimaat. Aangezien de Republikeinen in de VS steeds meer terrein winnen en de meerderheid verwacht dat Trump de volgende president wordt, kiezen de financiële giganten eieren voor hun geld en passen hun klimaatagenda aan. Maar dat geldt alleen voor de VS, niet voor de EU.

In de Republikeinse staten Texas en West Virginia, werden JPMorgan, Goldman Sachs en BlackRock keihard uitgesloten van deelname in staatsfondsen vanwege hun klimaat agenda “waarmee de energiebedrijven in onze staten worden bedreigd”, aldus FT.

ESG-wetgeving onder druk in de VS

Net als in de EU, neemt in de VS de ESG-wetgeving een steeds grotere plaats in binnen het bedrijfsleven. Kort samengevat komt ESG neer op een aantal gedwongen maatregelen die grotere bedrijven (meer dan 250 fte) moeten nemen om aan de VN-klimaateisen en CO2-agenda te voldoen. Die maatregelen zijn fors kostenverhogend en daarmee concurrentie gevaarlijk.

In de VS groeit de weerstand bij beleggers en burgers tegen de ESG-wetgeving. Mede om die reden zijn BlackRock, State Street en JPMorgan uit Climate Action 100+ en andere klimaatbewegingen gestapt.

Wat betekent deze ontwikkeling voor de EU en Nederland?

Uit de genoemde artikelen en uit recente berichten van BlackRock blijkt dat er voor Europa en Nederland vooralsnog niets gewijzigd wordt in de klimaatstrategie, de ESG-adoptie en het nastreven van de Agenda’s 2030 en 2050 van de Verenigde Naties.

Het gewijzigde beleid in de VS is grotendeels het gevolg van de toenemende macht en invloed van de Republikeinse partij aldaar. In de EU en Nederland kan dat veranderen na de nieuwe Europese Parlementsverkiezingen in juni 2024. Als dan blijkt, dat ook hier de rechtse politieke stroming de overhand krijgt, zal het beleid van de in dit artikel besproken financiële giganten automatisch volgen. Net als in de VS.

Verder Lezen

Klimaat

Kritiek uiten op klimaatwetenschappers kan je duur komen te staan

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Kritiek uiten op klimaatwetenschappers kan je duur komen te staan
Foto: ANP

De Amerikaanse klimaatonderzoeker Michael Mann klaagde in 2012 twee conservatieve bloggers aan vanwege smaad. Een jury in Washington DC stelde hem in het gelijk en veroordeelde een van de bloggers tot het betalen van een schadevergoeding van 1 miljoen dollar. De boodschap is duidelijk: kritiek uiten op prominente klimaatonderzoekers kan je duur komen te staan.

Terwijl in Nederland Milieudefensie haar volgende klimaatrechtszaak aankondigde, na Shell is nu ING aan de beurt, was er aan de andere kant van de oceaan een andere intrigerende klimaatrechtszaak bezig. Michael Mann, een van de meest zichtbare klimaatonderzoekers ter wereld (niet te verwarren met de gelijknamige maar veel beroemdere filmregisseur), had twee conservatieve bloggers aangeklaagd voor smaad. De bloggers Rand Simberg van het libertaire Competitive Enterprise Institute en de Canadese auteur Mark Steyn voor de conservatieve website National Review noemden in 2012 (!) Manns werk ‘frauduleus’ en ze maakten vergelijkingen met een voor seksueel misbruik veroordeelde voetbalcoach, die aan dezelfde universiteit verbonden was als Mann. Pas na twaalf jaar kwam het daadwerkelijk tot een rechtszaak met jury.

 

Om deze zaak te kunnen begrijpen moeten we terug in de tijd. Michael Mann is beroemd geworden dankzij een door hem en collega’s gepubliceerde grafiek in Nature in 1998 en Geophysical Research Letters in 1999. De grafiek laat de gereconstrueerde temperatuur zien op het noordelijk halfrond vanaf het jaar 1000 en is de hockeystick-grafiek gaan heten vanwege de vorm.

 

De hockeystick-grafiek van Mann zoals gepubliceerd in 1999.

De grafiek suggereert heel sterk dat het klimaat voor honderden jaren lang vrij stabiel was, totdat de mens fossiele brandstoffen ging gebruiken en boem de temperatuur omhoogschoot. Het internationale klimaatpanel van de VN, het IPCC, voerde de grafiek zeer prominent op in het derde IPCC-rapport in 2001 en Al Gore gebruikte de grafiek ook in zijn wijdverspreide documentaire ‘An Inconvenient Truth’ in 2006.

Voor mij persoonlijk heeft deze grafiek een grote invloed gehad op mijn carrière. In februari 2005 publiceerde ik na twee maanden onderzoeksjournalistieke research een uitgebreid artikel in Natuurwetenschap & Techniek. Twee Canadezen, Stephen McIntyre en Ross McKitrick, hadden aangetoond dat de grafiek rammelde aan alle kanten. Door een fout in de statistiek kwam er altijd een hockeystick uit, zelfs als je random data gebruikte. Ik was de journalist die de primeur van deze kritiek had. We publiceerden het verhaal niet alleen in Nederland maar ook in het Financiële Dagblad van Canada. Ik won dat jaar met het artikel de Glazen Griffioen, een prijs van 10.000 euro voor jonge wetenschapsjournalisten.

Mijn eigen ervaringen met Mann waren niet al te best. Ik stelde hem destijds zeer inhoudelijke vragen over de kritiek van McIntyre en McKitrick. Hij maakte direct allerlei ad hominem opmerkingen. Zo zei hij: “Ik moet beginnen met benadrukken dat McIntyre en McKitrick niet serieus genomen worden door de wetenschappelijke gemeenschap.” Ook suggereerde hij dat ze betaald zouden worden door de olie-industrie, iets wat niet waar was en is.

Toen volgde in 2009 Climategate, duizenden e-mails van onder andere Mann werden door een onbekende hacker openbaar gemaakt. De meeste e-mails gaan over de hockeystick-affaire. De e-mails toonden onethisch gedrag van Mann en zijn collega’s. In een van de meest beruchte e-mails schrijven ze dat ze “Mike’s Nature tric” gaan gebruiken “om de daling te verbergen”. Een van de gepubliceerde hockeystick-reconstructies, die vooral gebaseerd zijn op boomring-onderzoek, begon te dalen na 1960, een periode waarvan we juist weten door metingen met thermometers dat er opwarming was. In plaats van je af te vragen of boomringen wel geschikt zijn voor temperatuurreconstructies, besloten de onderzoekers de onwelgevallige data (de daling na 1960) gewoon weg te laten. Ze bespraken dat onderling dus in e-mails maar meldden dat echter niet in hun publicaties.

McIntyre is vanwege zijn kritiek vaak de gebeten hond. Tijdens de rechtszaak kwamen er e-mails naar boven waarin Mann McIntyre “dat stuk menselijk vuil” noemde. Zelfs tijdens de rechtszaak noemde Mann McIntyre een “blanke racist”. Mark Steyn, verreweg de bekendste van de twee aangeklaagden, stelde in de rechtszaal dan ook terecht dat Mann iemand is die wel wil uitdelen maar niet kan ontvangen.

Er zijn meerdere boeken over de hockeystick-affaire verschenen waarvan ‘The Hockey Stick Illusion’ van Andrew Montford de beste is. Op Wikipedia (altijd enorm alarmistisch over klimaat) wordt dit boek uiteraard omschreven als een vorm van ‘klimaatontkenning’. Steyn schreef nadat hij aangeklaagd was door Mann ook een boek waarin hij allerlei wetenschappers citeert die kritiek hebben op Mann en de hockeystick. Mann zelf publiceerde ook al meerdere boeken over wat hij noemt de “de hockeystick en de klimaatoorlogen”. De controverse leidde ook tot een soort blogoorlog, waarbij Mann en collega’s publiceerden op de blog RealClimate terwijl McIntyre de website Climate Audit begon, waar inmiddels 2500 artikelen zijn verschenen.

Smaad
Gezien deze achtergrond was het logischer geweest als Mann een zaak was begonnen tegen McIntyre, maar hij koos er dus voor om twee conservatieve bloggers aan te pakken, relatieve buitenstaanders in deze wetenschappelijke controverse. Daarmee maakt Mann de affaire politiek. Twee Ierse filmmakers vonden deze rechtszaak zo belangrijk vanuit het perspectief van vrijheid van meningsuiting dat ze een dagelijkse podcast erover maakten, waarbij de belangrijkste gebeurtenissen van de dag werden nagespeeld door acteurs. Bij smaad moet de aanklager (Mann in dit geval) aantonen dat hij schade heeft geleden door de twee blogartikelen. Tijdens de drie weken durende zittingen werd duidelijk dat Mann dat op geen enkele manier kon hardmaken. Een hilarisch moment was dat Mann vertelde dat hij in de supermarkt een “gemene blik” toegeworpen had gekregen van een andere klant. Was dat omdat je hem had afgesneden op de parkeerplaats of omdat hij Rand Simberg had gelezen, vroeg Steyn, die zichzelf verdedigde in de rechtszaal, aan Mann.

Verder beweerde Mann dat zijn onderzoeksfinanciering in de jaren na 2012 sterk waren teruggelopen. De advocaat van Simberg ontdekte echter dat Mann zijn bedragen helemaal niet op orde had en daarmee de jury op het verkeerde been had gezet. Een beurs van 9 miljoen dollar die hij zou hebben misgelopen, bleek bij nader inzien te gaan om een bedrag van slechts 100.000 dollar. Bovendien vertelde Judith Curry, een bekende kritische stem in het klimaatdebat, in de rechtszaal dat in die jaren alle wetenschappers te maken hadden met teruglopende fondsen voor onderzoek vanwege de naweeën van de economische crisis.

De verdediging maakte meer dan aannemelijk dat in plaats van schade te hebben geleden Manns ster al die jaren alleen maar rijzende is geweest. Zijn salaris ging omhoog, hij verhuisde van Pennsylvania State University naar het meer prestigieuze University of Pennsylvania, hij ging op de foto met onder anderen Bill Clinton en Leonardo di Caprio. Mann deed in de rechtszaal alsof hij zich niet meer kon herinneren dat hij een prijs had gewonnen van 100.000 dollar.

Jerry Sandusky
Een belangrijke rol in de zaak speelde de associatie die de twee bloggers hadden gelegd met de voor seksueel misbruik veroordeelde voetbalcoach Jerry Sandusky, die verbonden was aan dezelfde universiteit als Mann. Mann stelde uiteraard dat hij direct vergeleken was met deze pedofiel en serieverkrachter. Maar zowel Simberg als Steyn stelden dat ze niet zozeer Mann vergeleken met Sandusky, maar stelden dat als een universiteit jarenlang een serieverkrachter in bescherming nam, waarom zouden ze dan niet ook hun prominente klimaatonderzoeker de hand boven het hoofd willen houden. Met name de rol van Graham Spanier, de toenmalige president van de universiteit kwam aan bod. De universiteit deed in 2010 onderzoek naar het gedrag van Mann vanwege de Climategate-e-mails. In de rechtszaal kwam aan het licht dat Spanier zich achter de schermen met dit onderzoek bemoeid had waarna Mann volledig werd vrijgepleit. McIntyre stelde op zijn blog dat het onderzoek ernstig tekortschoot en dat geen enkele poging was gedaan om ook critici zoals hijzelf en McKitrick, die de Climategate-e-mails zeer goed konden duiden, te interviewen. Spanier werd in 2011 ontslagen en later ook veroordeeld voor zijn rol in het Jerry Sandusky-schandaal en verdween enige tijd achter de tralies. Mann bleef Spanier ook daarna noemen in het dankwoord voor zijn boeken.

Steyn heeft in de loop der jaren meerdere malen geschreven dat “het proces de straf is”. Mann gaf in de rechtszaal toe dat de zaak hem geen cent gekost heeft. Wie zijn rekeningen betaalt wilde Mann niet zeggen. Steyn kan zich inmiddels geen advocaten meer veroorloven, kreeg ook nog eens drie hartaanvallen vorig jaar, en moest crowdfunding starten om een maand lang überhaupt zijn hotelkamer in Washington DC te kunnen bekostigen. Vanuit een rolstoel verdedigde hij zichzelf maar welbespraakt als hij is deed hij dat met verve.

In het slotwoord dat de advocaten van Mann kregen, speelden ze heel slim de politieke kaart. Ze vergeleken de ‘klimaatontkenners’ die Mann aanvallen met Trump-aanhangers die de verkiezingsuitslag ontkennen. “Deze aanvallen op klimaatwetenschappers moeten stoppen.” De verdediging protesteerde heftig tegen deze opmerkingen en de rechter gaf hen daarin gelijk (“toegewezen”) maar het kwaad was mogelijk al geschied. Mann had geen sterke zaak, maar de jury beschouwde hun oordeel blijkbaar als een kans om een signaal af te geven. De jury stelde dat Mann een symbolisch bedrag van 1 dollar per blogger aan daadwerkelijke schade had geleden maar veroordeelde Simberg tot het betalen van 1000 dollar aan zogenoemde ‘punitive damages’ en Steyn zelfs tot 1 miljoen dollar. Ook stelde de jury dat hun intentie ‘kwaadaardig’ was geweest, wat suggereert dat Simberg en Steyn deze informatie verspreidden terwijl ze wisten dat het niet waar was, een absurde aantijging waarvoor geen enkel bewijs was geleverd. De schadevergoeding die Steyn moet betalen lijkt dus vooral een afschrikwekkende functie te moeten hebben. Waag het niet klimaatonderzoekers te bekritiseren, want we klagen je aan en dat kan je veel geld gaan kosten.

Mann was uiteraard in extase over de uitspraak. “Ik hoop dat dit vonnis duidelijk maakt dat het ten onrechte beschuldigen van klimaatwetenschappers niet behoort tot de vrijheid van meningsuiting”, schreef hij in een verklaring op X. Aan de sceptische kant van het spectrum merkte de Australische blogger Joanne Nova op dat precies het doel van dit soort rechtszaken is om critici de mond te snoeren. In Nederland was er nauwelijks aandacht voor de zaak, met uitzondering van NRC Handelsblad, dat een vrij uitgebreid artikel aan de uitspraak wijdde waarin de zaak vrij voorspelbaar eenzijdig belicht werd vanuit het perspectief van Mann.

 

Kop en intro in NRC Handelsblad naar aanleiding van de uitspraak.

Meer rechtszaken
Is de zaak nu ten einde? Vermoedelijk niet. Er zijn uitspraken van het Hooggerechtshof dat ‘punitive damages’ niet meer dan een factor tien hoger mogen zijn dan de daadwerkelijke schade. Dat zou betekenen dat Steyn maximaal 10 dollar aan schadevergoeding opgelegd zou mogen worden in plaats van de opgelegde 1 miljoen dollar. Dat klinkt ook logisch natuurlijk. Waarom zou iemand 1 miljoen dollar aan schade moeten betalen terwijl de werkelijk geleden schade nihil is of in dit geval een symbolische 1 dollar. Steyn wil dus in beroep gaan bij het Hooggerechtshof. Mann op zijn beurt overweegt om het CEI en National Review alsnog  (eerder in het proces werden die ertussenuit gehaald) voor het gerecht te slepen. Een hele reeks aan klimaatrechtszaken kan het gevolg zijn.

De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere wetenschappelijke controverses zoals bijvoorbeeld die over de herkomst van het coronavirus. Daags na de uitspraak werden op X al toespelingen gemaakt dat onderzoekers die wijzen op een lek uit het laboratorium in Wuhan als waarschijnlijke oorzaak van de pandemie hetzelfde lot boven het hoofd hangt.

Dit is de eerste column van Marcel Crok voor Indepen. Crok (1971) is de bekendste klimaatjournalist van Nederland en schrijft al sinds 2005 over het klimaatdebat. Zijn boek ‘De Staat van het Klimaat’ werd aangeprezen door vriend en vijand. Samen met emeritus-hoogleraar Guus Berkhout runt hij stichting Clintel, dat het ongehoorde verhaal over klimaatverandering (dat er geen sprake is van een klimaatcrisis) bekendheid probeert te geven.

 

 

Verder Lezen

Recent

Mark Rutte nieuwe NAVO-baas? Dit moet je weten! Mark Rutte nieuwe NAVO-baas? Dit moet je weten!
Buitenland17 uur geleden

Mark Rutte nieuwe NAVO-baas? Dit moet je weten!

Mark Rutte is bijna de nieuwe baas van de NAVO, maar is dat wel handig met zijn verleden in Oekraïne?...

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (3) Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (3)
Column2 dagen geleden

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (3)

Het lijkt al onvermijdelijk, deze pure non-fictie horror. Na dertien Haagse politieke crisisjaren onder leiding van minister-president Mark Rutte is...

Auto-industrie als eerste zélf slachtoffer klimaatwaanzin Auto-industrie als eerste zélf slachtoffer klimaatwaanzin
Klimaat3 dagen geleden

Auto-industrie als eerste zélf slachtoffer klimaatwaanzin

Kocht u tien jaar geleden nog een ‘milieudiesel’ dan kocht u een auto die voldeed aan de wensen van de...

Hugo Jonge maakt wonen betaalbaar op papier, onbetaalbaar op woningmarkt Hugo Jonge maakt wonen betaalbaar op papier, onbetaalbaar op woningmarkt
Column4 dagen geleden

Hugo Jonge maakt wonen betaalbaar op papier, onbetaalbaar op woningmarkt

Terwijl het land moet wennen aan de term extraparlementair kabinet zijn vriend en vijand het erover eens dat we in...

BlackRock, JPMorgan en State Street, stappen uit de grootste Klimaatalliantie ter wereld! BlackRock, JPMorgan en State Street, stappen uit de grootste Klimaatalliantie ter wereld!
Klimaat5 dagen geleden

BlackRock, JPMorgan en State Street, stappen uit de grootste Klimaatalliantie ter wereld!

Het was groot nieuws in de internationale pers op vrijdag 15 februari; enkele van de grootste financiële instellingen ter wereld,...

Het hele ambtenarenleger duwt de burger de afgrond in Het hele ambtenarenleger duwt de burger de afgrond in
Opinie6 dagen geleden

Het hele ambtenarenleger duwt de burger de afgrond in

Alle crisissen zijn het gevolg van het rigoureus doordrukken van wetgeving door ambtenaren zonder daarbij de gevolgen voor de burger...

Kritiek uiten op klimaatwetenschappers kan je duur komen te staan Kritiek uiten op klimaatwetenschappers kan je duur komen te staan
Klimaat6 dagen geleden

Kritiek uiten op klimaatwetenschappers kan je duur komen te staan

De Amerikaanse klimaatonderzoeker Michael Mann klaagde in 2012 twee conservatieve bloggers aan vanwege smaad. Een jury in Washington DC stelde...

Interne EU-corruptie en -fraude steeds omvangrijker? Interne EU-corruptie en -fraude steeds omvangrijker?
Buitenland7 dagen geleden

Interne EU-corruptie en -fraude steeds omvangrijker?

Op 31 januari 2024 publiceerde Follow the Money (FTM) de resultaten van hun onderzoek naar recente corruptie en fraude binnen...

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (3) Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (3)
Column1 week geleden

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (2)

Is het toeval? In één week tijd is de Russische dissident Aleksej Navalny ineens dood  (vermoedelijk vermoord) en is er...

Ernst Kuipers: we got him! Ernst Kuipers: we got him!
Binnenland2 weken geleden

Ernst Kuipers: we got him!

Ladies and gentleman: we got him! Dat is voldoende om te weten om wie het gaat. Hij was 6 weken...

TrendingThis will close in 0 seconds