Klimaat

Is Tristate City de reden van onteigening boeren?

Avatar foto

op

Is Tristate City de reden van onteigening boeren?
Deel dit nieuws
Foto: INDEPEN

In een interview met organisator en voorzitter Bart-Jan Oplaat van NVP, laat hij weten zich zorgen te maken over de toekomst van de boeren. Hierin benoemt hij ook Tristate City, een plan voor een nieuw soort superstad, waarbij Nederland, Brussel, Antwerpen en het Ruhrgebied samen de nieuwe hoofdstad moet gaan worden van Europa.

https://www.youtube.com/embed/8WJRIQ-mDAo

Bij elkaar zullen daar zo’n 40 miljoen mensen moeten gaan wonen, en daarin is geen ruimte meer voor de boeren. Dit kan alleen door de boeren hun land te laten afstaan voor de vesting van deze miljoenen extra inwoners. Hieronder de kaart van Tristatcity met het verwachte aantal inwoners per regio.


Bron: https://www.tristatecity.nl/

Veelgestelde vragen over tristate city

1. Wat is Tristate City en wat houdt het in?

Tristate City is een plan voor een nieuw soort superstad waarbij Nederland, Brussel, Antwerpen en het Ruhrgebied samen de nieuwe hoofdstad van Europa moeten worden. Het idee is om ongeveer 40 miljoen mensen in deze stad te laten wonen.

2. Wie is Bart-Jan Oplaat en wat zijn zijn zorgen met betrekking tot Tristate City?

Bart-Jan Oplaat is de organisator en voorzitter van NVP. Hij uit zijn zorgen over de toekomst van de boeren in relatie tot het Tristate City-plan. Hij benoemt dat dit plan betekent dat er geen ruimte meer is voor boeren, omdat hun land zou moeten worden afgestaan voor de bouw van deze stad.

3. Hoe wordt het aantal verwachte inwoners verdeeld in het Tristate City-plan?

Het Tristate City-plan verdeelt het verwachte aantal inwoners over verschillende regio’s. De totale populatie wordt geschat op zo’n 40 miljoen mensen. Voor meer details en specifieke cijfers per regio, kunt u de kaart bekijken op de officiële website van Tristate City.

4. Wat is de bron van het Tristate City-plan en waar kan ik meer informatie vinden?

De bron van het Tristate City-plan is de website tristatecity.nl. Hier vindt u gedetailleerde informatie over het plan, de visie erachter en de verwachte impact, inclusief de kaart die het verwachte aantal inwoners per regio weergeeft.

Verder Lezen

46 Comments

 1. Vilseledd

  22 juni 2022 in 22:18

  De Euregio Maas-Rijn lukt ze na 25 jaar nog niet, laat staan dit megalomane plan.

  • Jan Verwindt

   21 mei 2023 in 12:25

   ben bang dat het wel lukt indien wij hun niet tegenhouden en uit de EU stappen.

 2. Maria Westerman

  23 juni 2022 in 06:14

  Mijn hart gaat uit naar de boeren en de verlammende onrechtvaardige regerings’ politiek à la NWO: Depopulatie.

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:53

   Hoezo depopulate? Boeren hoeven alleen afstand te doen van hun boerderij, niet van het leven. En ze krijgen er flink voor betaald.

   • Lucas Spoel

    30 juli 2022 in 11:52

    You completely missed the point!

    • Joe Black

     31 juli 2022 in 05:38

     Maak ‘t punt dan nog eens, dan kunnen we het daarover hebben.

   • Dirk

    30 juli 2022 in 15:58

    Geld maakt alles idd weer goed.

    • Joe Black

     31 juli 2022 in 05:41

     Nee, niet alles, we krijgen ook natuur en biodiversiteit terug als we minder ammoniak uitstoten. Als de ammoniakuitstoot van een fabriek met hoge schoorstenen en graaiende aandeelhouders zou komen, zou iedereen riepen dat de vervuiling onmiddellijk moet stoppen.

     • Cas

      30 augustus 2022 in 16:15

      Zoals Tata Steel bedoel je?

     • Marl

      26 februari 2023 in 23:54

      Je snapt het echt niet he. Die natuur kan ze gestolen worden.is het nooit om.fe doen geweest. Alleen maar om de natte droom van die nazi’s door te voeren.in Nl onder aanvoering van Demons66

     • N.e.l. Weerd de

      25 mei 2023 in 06:16

      ???¿ wat een domme en gevoelloze reactie van iemand die niet weet hoelang het land al in be,it van deze boeren is, die bovendien met ziel en zaligheid hun land al jaren bewerkt hebben !! Stom en mogen bovendien niet meer een boerderij bezitten , voor jaren niet!!!

   • Liliane

    6 augustus 2022 in 01:01

    Vind u dat een oplossing ,boeren uitkopen om geen boer meer te zijn ,waar gaan we dan ons eten halen ,het gaat niet alleen maar om geld, ga je dan je geld opeten als je honger hebt ,wie de macht heeft over voedsel heeft de macht over de mensheid

   • Johan

    7 september 2022 in 00:07

    Flink voor betaald?? Wat denk je dat ze hebben moeten investeren om aan alle
    Milieu eisen van de regering te voldoen?? Dan praat je niet over een paar duizend euro!!!

   • Henry

    21 september 2022 in 14:36

    Als je zulke domme opmerkingen maakt zeg dan niks

   • BvH

    18 december 2022 in 13:35

    Men werkt met hart en ziel ! Dit komt al dicht bij ,,leven,, Hoofdzaak blijft ; zolang men leeft ! is er 78 % N2 dus Den Haag zit wel degelijk aan het leven icm. Snel oplevende ziekten door het veel besproken nep-vaccin Allemaal geld en macht, uitgevoerd door de Haagse poppetjes.

   • Rika de Haas 39

    3 januari 2023 in 22:13

    Joe black
    Heeft u wel door wat de werkelijke reden is van de ontwikkeling die nu bezig is.
    Om boeren uit te kopen.
    Om één staat te maken binnen
    Europa.
    Ze zijn compleet de weg kwijt
    de Overheid maar ook de EU.

   • Edwin

    26 januari 2023 in 12:46

    Inderdaad. Sowieso is er in NL geen ruimte meer voor veeboeren. Vlees wordt voor 70% geëxporteerd, dus het motto: “geen boer, geen voer” gaat hier totaal niet op. Het is gewoon een economisch model geworden die de gehele Nederlandse natuur ondermijnt. Je moet eens kijken in de sloten nadat er mest is geïnjecteerd. Alles gaat kapot.

    En dan nog ben ik het ermee eens, al is het uiteraard heel vervelend als het gebeurt, boer is ook maar gewoon een beroep. Ooit hadden we molenaars en werden molens ineens overbodig. Ook weg beroep van molenaar.

    Dus wat mij betreft: netjes afkopen, maar wel hasta la pasta.

    • Den

     20 maart 2023 in 17:43

     Actually no farmer no food could still apply because we are a global economy.
     Wether the Dutch export or sell the meat locally might be irrelevant.

     If The Netherlands imports their meat from country A, and exports theirs to country B. Where is country B going to buy their meat when they can’t buy from the Dutch? Maybe from country A like the Dutch do? Can country A keep up with this new Demand? if not it will still affect the Netherlands and prices will rise. Plus that country A may need to start using alot more nitrogen to keep up with this new demand.

     Another question is what new area will the Dutch government find replace the tax income for that 100 billion dollar export they’re getting rid of?

     And finally if that land is going to be re-used for this Tri-state city or for lots of building projects. then that won’t be any good for nature and the nitrogen problem either.
     But very good for real estate developers wallets.

   • N.e.l. Weerd de

    25 mei 2023 in 06:16

    ???¿ wat een domme en gevoelloze reactie van iemand die niet weet hoelang het land al in be,it van deze boeren is, die bovendien met ziel en zaligheid hun land al jaren bewerkt hebben !! Stom en mogen bovendien niet meer een boerderij bezitten , voor jaren niet!!!

   • Pietje bel

    6 juni 2023 in 19:57

    Correctie. Ze moesten eerst uitbreiden en groeien, groter en groter en nu willen ze dat ze zomaar stoppen. Dan blijft een boer met zo’n mega schuld zitten. Een voorbeeld van een boer uit de Veluwe. Moest groeien dus dan naar verhuizen naar Zeeland. Als hij nu moet stoppen blijft hij met een schuld van 15 miljoen zitten.

   • Ron

    20 juni 2023 in 21:09

    Sorry, dit is te gek voor woorden. Boeren zijn in de wieg gelegd om te boeren en volgen vaak generatie na generatie op. Zij zijn in hart en nieren boer, dit moet je niet willen afpakken!! En wat ze ervoor betaald krijgen is een schijntje!! 120% van de marktwaarde… als ze daar de boerderij nog voor moeten saneren en niet binnen bepaalde tijd opnieuw investeren houden ze nog geen 50% over en moeten ook hun weer snel aan het werk bij een baas om een boterham te verdienen! En dat zal ze niet meevallen! Als je altijd “eigen baas” bent geweest en gedaan hebt wat jij dacht dat goed was en je moet ineens voor een ander gaan werken en netjes tussen de lijntjes van een ander gaan leven, geef het je te doen! Dus kijk eerst in de spiegel en denk na of je dit zelf aangedaan wilt worden voordat je wat roept…

  • Niek van der Loo

   11 september 2022 in 09:39

   ‘…….depopulatie. En deportatie.

 3. Marcel

  23 juni 2022 in 14:31

  40 miljoen mensen stoten heel wat meer stikstof/co2/fijnstof enz. uit dan 17 miljoen mensen en een paar boeren (de beste boeren ter wereld).
  Daar twijfel ik geen seconde over.
  Komt nog bij dat bouw, vooral het produceren van beton, het meest uitstotende is wat er maar bestaat.
  Die malloten in Den Haag zitten er alleen maar om hun zakken te vullen, voor de rest kunnen ze maar weinig.

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:38

   Er wonen al 40 mln mensen in deze regio…

   • Dirk

    30 juli 2022 in 16:26

    Hoeveel krijg jou er nou voor om al die comments te plaatsen?

    • Joe Black

     30 juli 2022 in 22:35

     Ik geniet ervan om te proberen de discussie aan te gaan met mensen die totaal anders denken dan ik. Maar de reacties die ik hier krijg zijn zelden inhoudelijk, bijna altijd gericht op het beledigen van mij, jij niet uitgezonderd.

     “Meet Joe Black” is een film uit eind jaren negentig waarin Brad Pitt De Dood speelt die iemand komt halen op aarde, maar nieuwsgierig is naar de reden dat mensen ze graag op aarde willen leven en daarom een tijdje op aarde verblijft. Ergo, ik ben nieuwsgierig naar wat “wappies” denken en wat hun argumentatie is. Mijn intenties zijn oprecht, maar de argumentatie die ik lees is echter bijna altijd heel slecht onderbouwd en daar erger ik me kapot aan…

     • Karina

      30 augustus 2022 in 12:40

      Als we de levensbehoeften en de gezondheidszorg uit de markt halen komt.t niemand wat te kort.

     • Kees

      30 september 2022 in 15:57

      @Joe Black
      Parels voor de zwijnen.

 4. Levi Patty

  30 juni 2022 in 19:35

  Laten we niet vergeten dat hun planing al paar decennia van voorbereiding en investering op de achtergrond heeft gedraaid. Patrick Wood die ook deel uitmaakt van de groep, FUELLMICH en Mikovits, heeft dit al voor de Corona al uitgelegd hoe de toekomst er uit gaat zien. NGO’s bepallen de uitvoering van de agenda. Burgers worden NIET gehoord. Die leven al in de Nieuwe Wereld.

  • Ed S

   25 juli 2022 in 04:14

   Er staat een wereld wijde rechtzaak aan te komen. 1000 Advocaten en 1 advocaat Duits/Amerikaan over de hele wereld gaan het schandaal omtrent de Corona leugen openbaar maken. Dit zal veel hoge omes de kop kosten, ook in Nederland. We moeten dus nog even door bijten en blijven demonstreren wereldwijd.

   • Joe Black

    29 juli 2022 in 02:37

    1000 en 1, het lijkt wel een sprookje… Ik snap trouwens niet wat demonstreren te maken heeft met het willen winnen van een rechtszaak, of heb ik teveel vertrouwen in de rechtsstaat? Zou het zo moeten werken dat als mensen op straat het willen, de rechter het zo moet besluiten?

  • A

   24 augustus 2022 in 10:49

   inderdaad,al willen sommige het nog niet(in)zien

 5. YelloBellow

  4 juli 2022 in 13:34

  En waar zouden deze mensen moeten werken dan?

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:39

   Ze werken er al… lees nou eens goed.

 6. me

  15 juli 2022 in 16:02

  saufen die nicht eh bald ab?

 7. H.M.

  16 juli 2022 in 09:25

  WEER EENS Allemaal mannen die dit beslissen.
  Zielloze megastallen, bevolkt met mensen in hokjes.

  When are we finally going to get out of this miserable immense prison?

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:50

   Er zitten anders behoorlijk wat vrouwen in de politiek, bevalt dat beter? En qua “prison”, maak eens een mooie reis naar China, vraag de Oeigoeren naar hun gevoel van vrijheid en overweeg dan nog eens of je vindt dat jij in een gevangenis leeft. Werkelijk bijna te onnozel voor worden dit. En totaal schaamteloos ten opzichte van mensen die werkelijk in onderdrukking leven. Lekker klagen met je onbeperkt internet, vrije pers (waaronder indepen.eu) en elke paar jaar verkiezingen, maar een wanstaltig gebrek aan relativeringsvermogen… Ga je schamen.

   • Andere mening

    1 juli 2023 in 19:45

    Voelt u zich nu gelukkig?

 8. Anonymous

  20 juli 2022 in 16:07

  What is estimated carbon-print value of the new Tristate City ?

  • Joe Black

   29 juli 2022 in 02:51

   The same as it is already. It’s only re-labelling an existing area.

 9. Joe Black

  23 juli 2022 in 13:41

  Dit plan is ruim 5 jaar geleden gelanceerd als een marketingpraatje om de 40mln mensen die al in deze regio wonen (dus geen 40 mln mensen erbij die nieuwe woningen nodig hebben en nieuwe uitstoot opleveren) te verkopen als één grote stad die kan concurreren met andere megasteden als vestigingsplaats en handelsregio. Het is niet van de grond gekomen, niks mis mee, leuk geprobeerd. De website stelt helemaal niks meer voor (gewon één pagina, je kunt nergens op klikken) en de enige reden dat ze er een opmerking op hebben gezet dat er geen relatie is met het uitkopen van boeren is omdat anderen die relatie eerst hebben gelegd. Niet andersom. Vergelijk het met verdacht worden van te hard rijden en als je dan zegt “ik rijd nooit te hard”, dat iemand dan zegt “als je het moet ontkennen, zal er wel een kern van waarheid in zitten…” Dat is toch niet oprecht?

 10. Frederik Verhorst

  4 augustus 2022 in 10:16

  We hebben al genoeg van de poging om die lelijke, bruine mengelmoes cultuur van de randstad ook bij ons verder uit te breiden, dus laat staan van dit gestoorde plan. Gaat dus lekker niets van door!!! WEGWEZEN HIER!!!

  • Joe black

   5 augustus 2022 in 23:27

   Dit plan gaat ook ik niet door. De enige reden dat het weer opgerakeld wordt, is omdat complotdenkers het van de plank halen en afstoffen.

 11. Machiavelli

  6 augustus 2022 in 11:28

  Prachtig verwoord. Helemaal mee eens

 12. mike

  18 augustus 2022 in 03:40

  wat een toekomst voor onze kinderen niet dus wat een pest zooi maken ze ervan

 13. alex

  28 februari 2023 in 04:28

  ik lees er nu voor het eerst over maar voor mijn gevoel zijn ze al een heel eind opweg
  wanneer je vanuit de randstad verhuist naar het heerlijk rustig gelegen zeeuwsvlaanderen
  merk je pas hoe heerlijk rustig het daar is en kijk je vanaf een afstand terug naar de randstad
  dan zie je de kern van een grote stad overal de zelfde drukte de zelfde criminalitijt zelfde slag mensen ect ect
  wat je vroeger vanuit een dorp alleen in de grote stad zag zie je in de randstad ook in elk dorp
  t maakt niet uit het i allemaal 1 geworden
  dingen die in dorpen gebeuren waarvan je zeg dat die dingen normaal niet in dorpen gebeuren daar zijn ze al jaren heel lakoliet over
  de politie uit de steden word gedwongen te gaan werken deze kleinere dorpen en komt heel relaxt op hun meldingen af zo van is dit alles

  en nee dit is niet alles want brabant is er ook bijna ik zn geheel al bij aan toegevoegt je merkt t aan ales dat alles meer en meer 1 geheel word
  dus dit plan is geen plan meer! nee dit is al een ver gevorderd plan met 80 % in de ten uitvoering gebracht nu alleen nog de boeren nog van het land want dit past totaal niet thuis is het grote plaatje want wat moet een boer nu is de stad ? hij kent alleen de dorpen,kerken t land en de oude boederrij
  en dat wat men zei dat is waar die wilde wijven leven die voor een stuuver mit naar voor de vrijenrij
  en guus moet het land,de boederij en al zn die nu maar op gan geven voof de rijke man of anders naar de de filiestine met zijn hard voor weinig werkende leventje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

‘Stoppen met mensen bang maken voor klimaat en vernietiging’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

‘Stoppen met mensen bang maken voor klimaat en vernietiging’
Foto: ANP

INDEPEN LIVE VANUIT STRAATSBURG

,,We moeten stoppen met de mensen bang maken.’’ De Italiaanse Europarlementariër Silvia Sardone van de fractie ID vindt het waanzin hoe Europeanen momenteel voortdurend ingepeperd wordt dat de ondergang nabij is door het klimaat. Dat zei ze 12 september in het Europees parlement in Straatsburg.

,,Laten we bij hittegolven ophouden met het alarmisme’’, zei ze over de toon in het debat. De EU wil een rampenfonds gaan creëren voor lidstaten die getroffen worden door overstromingen, hittegolven of bosbranden. Sardone is niet tegen zo’n solidariteitsfonds maar ze verzet zich wel tegen de politieke bangmakerij en over de zwaar beklemmende toon waarop gesproken wordt over de toekomst, het nieuwe fonds en het klimaat.

Europa is een risicogebied voor natuurrampen, zei de Spaanse María Soraya Rodríguez Ramos van Renew Europe (waar VVD en D66 bij aangesloten zijn). En zij sprak over ,,vernietigende klimaatverandering. We moeten de Green deal versnellen om deze natuurrampen af te remmen.’’

Martin Hojsík van Renew gaf een nog zwarter beeld. ,,Mensen worden gedood. Dieren worden gedood. Door bosbranden, overstromingen en hagelstenen zo groot als tennisballen. We kunnen niet langer ontkennen dat dit soort dingen het leven onmogelijk gaan maken.’’

Vanuit de linkerflank klinkt de roep om het versneld verbieden van benzineauto’s. ,,De planeet maakt een diepgaande klimaatcrisis door.’’

De Poolse Anna Zalewska van de rechtervleugel ECR (waarbij ook de Nederlandse Europarlementariër Rob Roos en de SGP horen) is voorstander van de komst van een rampenfonds. Maar ze vindt ook dat er een grondige analyse nodig is over de situatie rond het klimaat en de rampen in de wereld. ,,De bosbranden zijn in sommige gevallen ook aangestoken’’, berispte ze. ,,Dáár wil ik u wel aan herinneren.’’

De Bulgaar Angel Dzhambazki van diezelfde ECR denkt dat de groene lobbyisten de toon bepalen en   te veel macht en invloed hebben. ,,Lobbyisten bepalen de aanpak. Er is een compleet gebrek aan transparantie’’, zei hij over de machten achter de schermen.

De Europese Commissie en het parlement gaan verder onderzoek doen naar de komst van een rampenfonds. Onder andere Griekenland werd dit jaar hard getroffen door rampzalige bosbranden. Slovenië en Oostenrijk hebben gigantisch veel schade door zware overstromingen na noodweer.

In het debat klonk de roep om het planten van bomen die minder snel in brand vliegen, en om extra bergingsruimte bij rivieren tegen wateroverlast.
Verder Lezen

Binnenland

RePlanet: hoe een 76-jarige Nederlandse hoogleraar een jongerenbeweging opricht

Avatar foto

Gepubliceerd

op

RePlanet: hoe een 76-jarige Nederlandse hoogleraar een jongerenbeweging opricht
Foto: ANP

Jonge klimaatactivisten die meer kerncentrales willen, en daarom Greenpeace de oorlog verklaren: het was wereldnieuws, van de nieuwe ngo RePlanet. Hun boegbeeld is de 18-jarige Ia Aanstoot uit Zweden, ze deed nog mee met klimaatstakingen van Greta Thunberg. Maar de Drentse professor die RePlanet heeft opgericht is al lang geen 18 meer, maar even oud als het logo van de Verenigde Naties: uit eind 1946.

Oprichter Rudy Rabbinge raakte later als Nederlands diplomaat bij de VN bevriend met de hoogste baas Kofi Annan. De landbouwkundig professor wist vanuit zijn vakgebied veel over kunstmest en het innoveren van teeltmethoden, door het delen van die kennis kon de productie van landbouw wereldwijd enorm groeien.
Rabbinge behoorde tot de Nederlandse wetenschappelijke top. Ook was hij oud-bestuurder van Wageningen Universiteit. En nu is hij, lang na pensionering, degene die najaar 2022 in Gentbrugge in Vlaanderen een handtekening zette onder de eerste akten van ‘vereniging zonder winstoogmerk’ RePlanet. Zo’n vereniging zonder winstoogmerk (vzw) is te vergelijken met een ANBI in Nederland. RePlanet zegt een koepel te zijn van ‘grassroots’ organisaties, bewegingen die vanuit de maatschappij zijn opgebloeid.

Lid commissie-Remkes

Maar Rabbinge is eerder een vertegenwoordiger van de bestuurlijke kant; hij was topdiplomaat in de vele klimaatonderhandelingen bij de Verenigde Naties. Namens Nederland was hij speciaal voedselgezant bijvoorbeeld. In deze rol kon hij zijn kennis over het verhogen van de productie per hectare in de akkerbouw bijvoorbeeld delen via ontwikkelingssamenwerking. Naast dit soort opdrachten deed hij ook veel bestuurlijk werk in Nederland.

Hij zat vlak voor oprichting van RePlanet vzw nog in de commissie-Remkes die het kabinet moest adviseren in de stikstofcrisis. En van 1999 tot 2007 was hij Eerste Kamerlid voor de PvdA.

Hij was niet alleen lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en bestuurder van de Wageningen Universiteit, maar ook topgezant namens Nederland bij de Verenigde Naties.

Vooruitgangsdenken

Rabbinge is een van de aanvoerders van een denkrichting in de klimaatwetenschappen die ‘ecomodernisme’ wordt genoemd. Waar de huidige plannen van de VN klimaatakkoorden en de EU-ingrepen in het consumptiegedrag veelal zijn gericht op (via belastingen en subsidies) verminderen van consumptie, is het ecomodernisme op zoek naar alternatieven uit innovatie en natuurwetenschappelijke kennis.

De vraag of atoomstroom een klimaatvriendelijke brandstof is, verdeelt de milieubeweging al langer tot op het bot. Omdat kernafval niet te recyclen is en het nog tot in lengte van dagen gevaarlijk radioactief blijft, is het niet duurzaam, aldus de anti-fossiele stroming. Greenpeace maakt hiervan onderdeel uit.

Maar kernenergie is dan weer wel helemaal CO2-vrij op te wekken, en dat dan ook nog eens jarenlang en op een stabiel aanvoertempo. Dit argument is wat technisch, maar wint steeds meer terrein, nu de EU-plannen van ‘Fit for 55’ en de Green Deal van commissaris Timmermans in de praktijk gebracht worden. Het energienet raakt op steeds meer plekken in Nederland vol.

Wispelturige bronnen

Wind en zon zijn te wispelturig voor wat nodig is voor uitbreiding van het net: een stabiele netspanning (220 V uit het stopcontact). Dit gebeurt al terwijl nog maar net de transitie naar stroom op gang komt. Dat frustreert in een tijd waarin steeds meer mensen een e-auto hebben of koken op inductie- en andere elektrische fornuizen.

Als alle zonnepanelen in de zomer staan te loeien, is er teveel stroomaanbod. Dit is een van de redenen dat nu het mes gaat in de regels voor het terugleveren van energie aan het net door consumenten.

Parijs onhaalbaar

Tegen deze achtergrond is RePlanet positief ontvangen. Maar de juridische ingreep in de procedure van Greenpeace tegen de Europese Commissie is tegelijkertijd een greep aan de noodrem. Immers: mocht Greenpeace gelijk krijgen van de hoogste EU-rechters, dan verliest kernenergie definitief zijn label ‘groene stroom’, en dat betekent dat de reductiedoelen van het VN-klimaatakkoord van Parijs in Europa in 2050 feitelijk niet meer haalbaar worden.

Als dat tot de mensheid zou doordringen, zou het draagvlak voor de 1000 miljard euro kostende ingrepen in de deals van eurocommissaris Timmermans op veel meer plekken in de Europese maatschappij wegvallen, dan nu gebeurt onder invloed van prijsverhogingen en belastingen en verboden op het nuttigen van veel vlees of zuivel.

Ironisch genoeg is de angst voor verlies aan draagvlak, ook een van de katalysatoren bij Greenpeace om á la Johan Vollenbroek in Nederland op het hoogste Europese niveau de juridische strijd aan te gaan tegen het ‘groen’ labelen van kernenergie. Een centraal leerstuk in deze milieubeweging is dat kernenergie ook slecht is als oplossing, omdat er zeer makkelijk heel veel extra stroom mee kan worden opgewekt. En als die er overvloedig is, dan merken gewone consumenten niets van de schaarste die er is aan natuurlijke hulpbronnen in de wereld. Dan wil niemand meer meedoen, is de vrees.

D66 meteen om

RePlanet heeft intussen een groeiende aanhang. D66 haakte meteen vorige week al aan, en laat zijn twijfels over kernenergie varen, kondigde nota bene de demissionair minister van Klimaat Rob Jetten aan, toen hij als nieuwe voorman het verkiezingsprogramma presenteerde.

De PvdA is altijd écht tegen kernenergie geweest, D66 hield de deur al een tijdlang op een kiertje. Voor Frans Timmermans kan dit in de verkiezingscampagne een heikel punt worden. Hij was immers de Eurocommissaris die van plan was om het opstoken van hout in energiecentrales wél als groene stroom te labelen, en kernenergie niet. Dat is door ingrijpen van Europese regeringsleiders later aangepast. Door deze Brusselse draai ontstond, dankzij dit voorstel van Timmermans, een juridisch haakje voor Greenpeace om kernenergie aan te vechten.

Nobelprijswinnaar

Rudy Rabbinge opent niet voor het eerst de aanval op het linkse milieubeleid. Eerder was hij, samen met andere topwetenschappers onder wie Nobelprijs winnend natuurkundige Ben Feringa, al fel tegen de bijstook van biomassa. De politiek sloeg die noodkreet destijds in de wind. Maar inmiddels raakt het bos op, net als vele miljarden euro’s subsidie. Die geldstroom vloeide naar energiebedrijven, en werd betaald als opslag op de torenhoge gasrekeningen van de afgelopen jaren.

RePlanet is hiermee een midscheepse aanval op het beleid en de resultaten van de premierskandidaat van GroenLinks en PvdA. Wat vindt Timmermans van RePlanet? Nota bene opgericht door een voormalig partijprominent uit eigen kring?

Bij de PvdA hebben ze ervaring met bèta-wetenschappers in de politiek. Zo hadden ze 22 jaar geleden een stelletje ‘Rode Ingenieurs’ rondlopen, zoals leden met een technische studieachtergrond zichzelf hadden gedoopt. Ze zouden het programma wel eens op z’n kop zetten. Voorop gingen Diederik Samsom, de architect van Timmermans’ klimaatbeleid (en z’n assistent in Brussel), en Jeroen Dijsselbloem, die een decennium later voorzitter van de Eurogroep werd.

Gelukkig voor Frans Timmermans is de kans klein dat Rudy Rabbinge nog grote politieke ambities heeft bij de PvdA.

Verder Lezen

Binnenland

Statenleden trekken racismekaart om uitleg kernenergie te ontlopen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Door

Prof. Kees de Lange: Nederland heeft geen ‘stikstofcrisis’
Foto: Indepen

Ook in de provincie Flevoland, ondanks de vele windmolens, betaalt de burger zich krom aan energie. Onder meer om die reden werd professor Kees de Lange, natuurkundige, uitgenodigd om bij Provinciale Staten iets te vertellen over thorium-reactoren, een moderne en volgens velen veelbelovende variant van kernenergie.

Volksvertegenwoordigers van het CDA, PvdD, GroenLinks, PvdA en de SP wilden echter juist niet geïnformeerd worden op welke wijze Flevoland een CO2-vrije en betaalbare toekomst tegemoet zouden kunnen zien en boycotten de bijeenkomst op voorhand, zonder ook maar één woord van professor De Lange te hebben gehoord.

Indepen heeft Professor Kees de Lange vandaag om een reactie gevraagd. De Lange: “Het begint eigenlijk al met het feit dat ik uitgenodigd werd door Forum voor Democratie en 50PLUS, en dan ligt een puur inhoudelijke discussie bij sommigen al bij voorbaat moeilijk. De argumenten die aangevoerd werden om de voordracht te boycotten hebben dan ook niets met thoriumreactoren te maken maar alles met framing”, aldus De Lange. Dat wordt ook duidelijk bij de tweet van Kjell van Wijlandt namens de Partij voor de Dieren. In een volgende tweet wordt deze framing nog duidelijker. De Lange: “Ik ben helemaal geen klimaatontkenner, dat zou onwetenschappelijk zijn. Het klimaat wijzigt al sinds het bestaan van de aarde. Verder klopt het dat ik bij SHELL-Research heb gewerkt, maar dat is inmiddels 50 jaar geleden want ik ben in 1972 na 2 jaar SHELL bij de VU gaan werken. Ook schijnt het een probleem te zijn dat ik gepensioneerd ben. Ik zou zeggen dat het om mijn wetenschappelijke productie gaat, en juist daar heb ik nu meer tijd voor. Waarom dat een argument zou zijn begrijp ik dus niet. Ik begrijp nu ook dat ik voor het eerst van mijn leven opeens een racist zou zijn volgens Van Wijlandt. Die kwalificatie schijnt terug te voeren te zijn op een tweet van mij van 6 jaar geleden. Geen idee waar dit over gaat. Ik vind het allemaal maar vreemde argumenten die niets inhoudelijks over thoriumreactoren in zich hebben, en daar maak ik me veel meer zorgen over, het zijn tenslotte gekozen volksvertegenwoordigers die in dit geval beslissingen nemen voor de Flevolandse bevolking.”

Lichten we als Indepen het doopceel van de critici dan wordt duidelijk door wie de kiezers van deze partijen zich laten leiden. Kjell van Wijlandt, 28 jaar, maatschappelijk werker en tevens statenlid van de Partij voor de Dieren, wil alleen het debat over de koers aangaan op grond van ‘wetenschappelijke consensus’ en ‘feitelijke informatie’. Dat is een opmerkelijke uitspraak aangezien iedere wetenschapper het bestaan van ‘wetenschappelijke consensus’ op ieder wetenschappelijk onderwerp juist zal ontkennen; discussie is juist een kenmerk van de wetenschap. Statenlid Jaya Noordman van GroenLinks, 21 jaar, eerstejaars student en momenteel shiftleider service bij de Albert Heijn, heeft het over ‘feitelijke wetenschap’ en wil zich niet inlaten met ‘retoriek die geweld en verdeeldheid bevorderen’. PvdA statenlid Abassin Nessar, 37 jaar en notabene strategisch adviseur bij het ministerie van Binnenlandse zaken noemt De Lange een ‘aantoonbare racist’. Verder zegt hij zich vooral in te willen zetten voor de energietransitie…

De argumenten die de Statenleden aanvoeren getuigen van weinig inhoudelijke kennis over thoriumreactoren, iets wat nog eens bevestigd wordt in een gezamenlijk persbericht: “De heer De Lange is niet alleen bekend om zijn klimaatsceptische standpunten – hij zal ook tijdens de presentatie op woensdag het bestaan van een klimaatcrisis ontkennen – maar ook om zijn controversiële en racistische uitlatingen op sociale media.” Dit persbericht lijkt inmiddels verdwenen van internet.

De Lange: “Iedereen kan de voordracht die ik gehouden heb op internet zien. Ik ben al 60 jaar op dit vakgebied actief en heb zo’n 250 wetenschappelijke publicaties op mijn naam staan. Iedereen kan nagaan over welke vakinhoudelijke onderwerpen ik heb geschreven. Ik maak mij zorgen over de toekomst van Nederland als partijen als het CDA, PvdD, GroenLinks, PvdA en de SP zonder enige relevante kennis of ervaring maar uitsluitend nog middels framing hun gelijk willen halen over dit soort onderwerpen. De kiezers op dit soort partijen moeten het met dergelijke framing doen, terwijl er inhoudelijk echt wel interessante dingen over te vertellen zijn. Ik nodig iedereen uit de voordracht te bekijken en zelf maar te oordelen of hun volksvertegenwoordigers de juiste beslissingen voor hen nemen.”

Bovenstaande komt bovendien in een uitermate vreemd daglicht te staan als we op de GroenLinks-pagina van Jaya Noordman lezen: “We moeten zorgen voor meer verbinding tussen de volksvertegenwoordigers en de bevolking, maar ook tussen mensen onderling: aan het einde van de dag moeten we immers samenwerken aan een betere wereld.”

Blijkbaar geldt dat alleen voor mensen die dezelfde mening hebben, of zou de website van GroenLinks inmiddels verouderd zijn?

 

De link naar de presentatie:

Statencommissie Ruimte, Natuur en Duurzaamheid (RND) 06 september 2023 19:00:00, Provincie Flevoland en klikken op agendapunt 4a

Verder Lezen

Recent

BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS
Binnenland1 dag geleden

BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS

De inflatie over september is – volgens de eerste raming van het CBS – slechts 0,2 procent!! Fantastisch succes van...

Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt
Binnenland2 dagen geleden

Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt

Jongerenwerkers zijn in Nederland de ogen en oren van de maatschappij. Ze luiden de noodklok over polarisatie en radicalisering onder...

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet
Binnenland3 dagen geleden

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet

Was aardgas decennialang een bron van inkomsten voor de overheid dankzij de winning ervan in onder meer Groningen, tegenwoordig wordt...

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
Politiek4 dagen geleden

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen

De Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer...

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
Binnenland5 dagen geleden

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen

Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september: Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop...

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
Binnenland6 dagen geleden

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert

Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen...

EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
Buitenland6 dagen geleden

EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten

In de jaren 2020 – 2021 namen de regeringen van veel Europese landen binnen korte tijd vergelijkbare maatregelen om de...

ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten
Buitenland1 week geleden

ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten

INDEPEN LIVE VANUIT BRUSSEL Opkomst globalisten baart ECR zorgen: ‘Als je woke ontkent, kom je in de problemen’ BRUSSEL –...

VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet
Politiek1 week geleden

VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet

De VVD heeft sinds de val van het kabinet begin juli al meer dan een half miljoen euro aan donaties...

Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie
Binnenland1 week geleden

Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie

Stikstofminister, alleen al de term zou op de lachspieren moeten werken. In een land met talrijke structurele problemen krijgen we...

Trending