Opinie
Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt
op
Door
David van DiemenDe druiven zijn zuur voor alle tegenstanders van wat zij noemen een ‘bruinrechts’ of ‘extreemrechts’ kabinet. Al direct na de verkiezingen kondigden velen hun vertrek aan uit dit ‘fascistische land’ nu er plots een einde komt aan wat zij noemen ‘verbinding’ en de ‘democratische rechtstaat’.
Laten we even wat punten nalopen om begrip te krijgen voor deze groep mensen. We gebruiken daarvoor dit lijstje (het hoofdlijnenakkoord) van de NOS.
Eigen risico gehalveerd vanaf 2027
Een typisch extreemrechts stokpaardje is altijd het eigen risico geweest. Betaalbaar voor de Grachtengordel maar onbetaalbaar voor de arbeider inmiddels. Extreemrechts wil ook dat arbeiders uit de PvdA- en SP-gelederen hun zorg nog kunnen betalen, daarom een halvering. Vreselijk, maar het moet.
Grip op asiel en migratie
Nog zo’n extreemrechts stokpaardje is het asielbeleid. Het verdienmodel van de asielprocedure is jarenlang gefaciliteerd door de overheid. Jarenlang procederen, compleet verkaasde kinderen met Gooisch accent moesten terug naar hun geboortegrond en bed-bad-brood na 15 jaar vergeefs procederen en liegen waren hiervan het gevolg. Asielzoekers of ‘documentlozen’ mochten zelfs niet in typische GroenLinks- of D66-wijken worden ondergebracht, de zogenaamde nimby’s. Statushouders krijgen geen voorrang meer bij de toewijzing van een huurwoning maar komen onderaan de lijst te staan ónder Gert en Hermien van de PVV die al 15 jaar op die lijst staan. Mensen die hier illegaal verblijven mogen hier niet meer legaal verblijven, dat klinkt voor sommigen als een contradictio in terminis overigens. Door het bruine beleid komt hier nu een einde aan. Onmenselijk volgens sommigen dus.
Wonen en volkshuisvesting
Om ook Ahmed en Fatima een koop- of huurwoning te gunnen, ze staan nu immers onderaan de lijst, worden de procedures om te kunnen bouwen versneld. Bovendien worden er 100.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd, waaronder 30 procent sociale huurwoningen. Kortom: typisch bruinrechts beleid, zeker dat sociale deel.
Tesla’s eerder leeg door 130 km/h
Omdat we in 2020 plots nog maar 100 km/h mochten rijden omwille van ‘de bouw’ en iets met onmeetbare stikstofreductie, heeft dit extreemrechtse kabinet besloten weer 130 km/h toe te staan op plekken waar dat weer kan. Dit is uitsluitend bedoeld om Tesla-rijders te treiteren, want deze zullen 100 km/h blijven rijden omdat anders hun ‘range’ dermate drastisch daalt dat ze thuis niet eens meer halen. Bovendien wordt de subsidie per 2025 stilgelegd voor deze groep van belastingontduikers en profiteurs. Dat scheelt D66’ers duizenden euro’s per jaar, bruinrechts beleid dus.
Landbouw en visserij
Het door ambtenaren kapot maken van boerengezinnen en gedwongen uitkopen stopt met onmiddellijke ingang. Typisch extreemrechts om dit nu te stoppen. Ook de meer dan 180 Natura2000-gebieden, waardoor bijna iedere Hollandse achtertuin grenst aan een Natura2000-gebied, gaan op de schop. Bruinrechts beleid. Ook het ‘beste-jongetje-van-de-klas’-natuurbeleid gaat stoppen, Nederland wil niet meer altijd vooroplopen als het om natuurbeleid gaat. Best logisch als je 18 miljoen mensen op zo’n heel klein stukje aarde wil proppen, maar sommigen vinden dat dus niet.
Energie en klimaatadaptatie
Extreemrechts wil af van de wiebelstroom door zonne-en windenergie. Daarom nemen ze de onlogische stap om te streven naar de bouw van maar liefst 4 kerncentrales die wél voor een constante energievoorziening kunnen zorgen. Tot overmaat van ramp willen ze daar ook nog de klimaatpot voor gaan gebruiken, die eigenlijk juist bedoeld was voor wiebelstroom en dientengevolge stroomuitval en overbelasting als de buurman de Tesla aan de laadpaal hangt. Typisch extreemrechts om op te komen voor een stabiele stroomvoorziening, energieonafhankelijkheid en eigen duurzame productie.
Zorg en onderwijs
Extreemrechts wil de regeldruk en administratieve lasten voor het zorgpersoneel gaan aanpakken. Hierdoor is er minder controle mogelijk door een complete bestuurslaag zorgmanagers en dat is uiteraard zorgelijk. Het onderwijs moet ‘ontengelst’ en ‘politiek-neutraal’ zijn. Vreselijk want daardoor krijgen kinderen met een lager IQ ook weer een kans op school. Typisch extreemrechts beleid. Daarnaast is de school een perfecte plek om kinderen te vormen met de SDG-doelstellingen en de LBTHQXY-genders en exact dat willen ze nu ook nog gaan aanpakken en terugkeren naar de oorsprong van het onderwijs: leren lezen en rekenen. Afschuwelijk dit nieuwe beleid waar Soros zoveel geld in had gestoken.
Sterke rechtstaat
In de coronatijd is zeer duidelijk geworden dat ongrondwettelijke wetgeving via noodwetgeving toch mogelijk is. Dit bruin-rechts kabinet wil hier een einde aan brengen door de introductie van een constitutioneel hof, een hof dat toetst aan de grondwet. Typisch extreemrechts om de rechtstaat te willen versterken. Nederland is één van de weinige landen ter wereld zónder constitutioneel hof, en dat had zo moeten blijven natuurlijk. Alleen op die manier krijg je ongrondwettelijke zaken toch erdoor gedrukt, en dat kan anders niet meer. Ook het kiesstelsel wil dit bruine kabinet aanpassen, zodat een boer uit Friesland evenveel invloed op het beleid heeft als een boer uit de Grachtengordel. Omtzigt legt nog wel eens uit hoe dat zit, deed hij ooit heel helder, maar nu is hij ook bruinrechts dus daar luistert niemand uit linkse hoek meer naar.
Veiligheid
De NAVO-norm van 2 procent dient weer ingevoerd te worden. Dit is een lang gekoesterde wens van links, die vrede tegenwoordig bereikt door wapens te sturen en oorlog te voeren. Dit is het enige punt dat niet typisch bruinrechts is, en zou dus nog een reden kunnen zijn om in Nederland te blijven.
En wat nu?
Het moge duidelijk zijn: de extreme hoeveelheid extreemrechtse plannen (behalve het oorlogsmaterieel dan) zijn ondemocratisch, bruinrechts, splijten de samenleving en brengen geen verbinding binnen de samenleving. Júíst zoveel mogelijk asielzoekers toelaten, de stroom van je buurman opvreten met je elektrische auto, oncontroleerbare ongrondwettelijke wetten, boeren onteigenen en iedereen laten meebetalen aan het klimaat zorgen voor verbinding, democratie en grondrechten. Dat gaat nu ‘down de drain’. Jammer, Paul van den Berg, en velen met hem zullen per fiets naar betere oorden verhuizen. Wij wensen hen een prettige reis!
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Vertrouwen kabinet Schoof? Slechts 26 procent gelooft er nog in
-
Waarom liegt PVV-minister Klever over het Pact for the Future?
-
PVV pleegt harakiri in de Tweede Kamer
-
De gitzwarte slagschaduw van Dick Schoof
-
Met Dick Schoof in het Torentje is de machtsovername compleet
-
Het nieuwe kabinet fêteert iedereen, behalve de ondernemer
Opinie
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
Gepubliceerd
4 dagen geledenop
6 december 2024Door
David van DiemenLane-assist is een typisch voorbeeld van Europese regeldwang die blootlegt hoe onzinnig Europese regelgeving op landelijk niveau kan uitpakken. Wat is ‘lane-assist’? Letterlijk vertaald is het een rijbaanassistent. Deze lane-assist houd je altijd binnen je rijstrook doordat de auto automatisch gaat tegensturen mocht een lijn of gestippelde lijn worden overschreden. Sensoren scannen continu de rijbaan en checken zo of de auto op koers blijft. Is de auto niet koersvast, dan stuurt lane-assist je keurig netjes terug naar het midden van de rijbaan.
Klinkt prachtig mocht je urenlang sturen op Route 66 van de oost- naar de westkust in Amerika en slaapneigingen krijgen. En dat zal ook een EU ambtenaar achter een bureau in Brussel gedacht hebben. En dus dacht die Europese ambtenaar dat het wel verplicht gesteld kan worden. Voorwaarde is wel dat iedere auto alleen nog maar elektrisch (drive by wire) stuurt, en niet meer met zo’n ouderwets systeem. En dan schrijf je het verplicht voor, voor iedere auto in heel Europa. En definitief uitschakelen van dat systeem maak je strafbaar. En daar stemmen dan allemaal EU parlementsleden vóór, uiteraard in de veronderstelling dat ze weer iets goeds voor de Europese samenleving hebben gedaan. Volgens de Brusselse wijsheid moet lane-assist het verkeer veiliger maken.
Aldus geschiedde, en sindsdien is in Nederland iedere nieuwe auto verplicht uitgerust met lane-assist. Maar wat wil het geval? In Nederland kent men wegcategorieën en op veel van die wegen wordt rekening gehouden met de alhier zeer populaire fietser. Aldus zijn er doorgaande wegen in dorpen die de linker- en rechterweghelft reserveren voor de fietser, vaak te herkennen aan het rode asfalt. De scheiding tussen de hoofrijbaan en het fietspad gebeurt door een stippellijn. De bedoeling is dat de fietser rechts van de stippellijn blijft, en de automobilist de stippellijn overschrijdt indien er geen fietser(s) zijn omdat de weg anders te smal wordt om een tegenligger te laten passeren. Heel normaal in Nederland. Hetzelfde wegprofiel kennen we ook buiten de bebouwde kom, dus fietsers van de hoofdrijbaan gescheiden door een stippellijn, die de automobilist overschrijdt als er geen fietser is.
Iedere automobilist met een nieuwe auto in Nederland wordt sinds de verplichte invoering van lane-assist geconfronteerd met het feit dat nog vóórdat hij of zij zijn of haar dorp of stad heeft verlaten de EU ambtenaren van Brussel al een paar keer volautomatisch aan zijn of haar stuur hebben getrokken. Gevolg is dat de automobilist uiteindelijk het systeem uitschakelt, het werkt immers averechts en kan er zelfs voor zorgen dat men een tegenligger júíst frontaal aanrijdt doordat de virtuele handen uit Brussel de auto automatisch weer naar het midden van de weg dirigeren, exact de plek waar een tegenligger zich een weg baant. Een geoefende automobilist start na verloop van tijd zijn auto, loopt vervolgens door de menustructuur heen (want van Europa mag het niet met één knopje uit te schakelen zijn) en schakelt lane-assist úít. Denkt hij of zij er pas later aan, dan volgen deze handelingen uiteraard al rijdende.
Het hoeft geen betoog dat dit de verkeersveiligheid juist negatief beïnvloedt. Iedere autobezitter met het Europese lane-assist vervloekt deze functie en wil niets liever dan dat de dealer het systeem definitief uitschakelt. Dat kan echter niet, de EU heeft dat verboden.
Zie hier een voorbeeld waarbij Europese regelgeving doorgedrukt wordt zonder rekening te houden met lokale invloeden die hier haaks op staan. Wilt u het via Den Haag weer gewijzigd krijgen? Wij wensen u veel succes, want voor de parlementariërs in Den Haag is Brussels wil namelijk wet. Het volgende? Ook dat is er al, iedere auto gaat vanaf 1 juni 2024 piepen, mocht u het in uw hoofd halen de toegestane snelheid te willen overschrijden. Om gek van te worden…
Opinie
Wegkijkend bestuur is het grootste gevaar, gevoed door de media
Gepubliceerd
4 weken geledenop
14 november 2024Door
David van DiemenPolitici vertonen in de meeste gevallen een zeer opmerkelijk gedrag: zodra men een richting heeft gekozen wordt daar niet meer vanaf geweken. ‘Voortschrijdend’ inzicht is hen onbekend, nee, ze durven zelfs te spreken van ‘consensus’ binnen de wetenschap al overspoel je ze met het tegendeel. En dus krijg je allerhande verwrongen situaties die hier het gevolg van zijn. Het gevolg van het wegkijken.
Jodenhaat
De jodenhaat zit diepgeworteld in Nederland. Waarom? Omdat we een bepaalde niet nader te benoemen bevolkingsgroep in groten getale importeren in dit land. Waarom ‘niet nader te benoemen’? Omdat links hier al decennialang wegkijkt en iedereen die het benoemt wegzet als racist. Bovendien is er binnen een samenwerkingsverband van twee politieke partijen één kant die pro-Israël is, en binnen de andere kant broeit het onversneden antisemitisme. De leider van deze niet bij name te noemen linkse partij probeert het iedere keer weer onder het tapijt te vegen, het is tenslotte de niet nader te noemen partij die juist de verbinding predikt. Het gevolg van het wegkijken.
Homohaat
Homohaat door bepaalde groepen in onze samenleving mag niet benoemd worden. Er is wel een rapport over verschenen waarbij de daders benoemd worden, maar helaas ligt dat rapport in de onderste lade van Rutger Groot W., een niet nader te noemen politicus in een niet nader te noemen hoofdstad, die zogenaamd op vakantie was toen het rapport in de onderste lade gevonden werd. Daarna is er (uiteraard) niets gebeurd met de bevindingen uit dat rapport, en dus blijft het een probleem. Het gevolg van het wegkijken.
Oversterfte
De oversterfte mag niet benoemd worden in relatie tot een bepaalde activiteit die gestart is begin 2021. De politiek stemt ieder voorstel weg om dit te onderzoeken, heeft een niet nader te noemen statistisch bureau in Heerlen ingehuurd om, zodra het er weer duimendik op ligt, ‘opeens’ een welgevallig grafiekje naar boven te toveren om vooral niet te hoeven toegeven dat er wel eens iets aan de hand zou kunnen zijn met die cijfers. Het wordt doodgezwegen want anders rollen er koppen, overal. Het gevolg van het wegkijken.
Energietransitie
De zogenaamde ‘energietransitie’ is niets anders dan een blind gedreven en uitgevoerde ‘energie-inquisitie’ waarbij alle bestaande vormen van energieopwekking worden vernietigd ten faveure van heilig verklaarde nieuwe energieopwekking. Dat het één niet zonder het ander kan, en onherroepelijk zal leiden tot een energie-armageddon staat in vuistdikke rapporten die allemaal onder in de laden van ambtelijk Nederland liggen. En dat de nieuwgekozen vorm van energieopwekking helemaal niet zo ‘klimaatneutraal’, of welk ander gekozen geuzennaam, is, dat schuift men onder het tapijt. De eenmaal ingeslagen weg is heilig. Het gevolg van het wegkijken.
Rechtspraak
De rechtspraak lijdt aan dezelfde kwaal. Eenmaal een richting gekozen helpt ook geen voortschrijdend inzicht meer. Zoals artsen die een niet nader te noemen medicijn off-label hebben gebruikt. Alle instanties in het buitenland hebben inmiddels toegegeven dat de voorgeschreven middelen inderdaad hielpen, maar in Nederland worden tot op de dag van heden nog artsen vervolgd. Sterker nog, soms is er één rechter die wél gebruik maakt van voortschrijdend inzicht, maar dan is er weer een andere rechter die iedereen en alles weer terugwerpt op het oorspronkelijke pad. Gekmakend is dit. Het gevolg van het wegkijken.
NCTV
En dan hebben we natuurlijk nog de onzichtbare geheime diensten, de MIVD, de AIVD maar vooral de NCTV. Ze staren zich blind op allerhande zogenaamde ‘democratie-ondermijnende’ activiteiten van burgers die simpelweg een andere mening hebben… en terwijl het wegknuppelen van vredelievende mensen nog vers in het geheugen zit, knuppelt – zogenaamd geheel uit het niets – een niet nader te benoemen groep ‘jongeren’ op scooters joden het land uit. Natuurlijk is GroenLinks Femke ‘geschokt’. Het gevolg van het wegkijken.
Trump, Wilders, BBB, FvD
En opeens is iedereen geschokt en schaamt zich te pletter op het internationale toneel. Het is dezelfde groep die geschokt was toen Trump de verkiezingen won, dezelfde groep die geschokt was toen Wilders de verkiezingen won, dezelfde groep die geschokt was toen de BBB de verkiezingen won en ook dezelfde groep die geschokt was toen destijds FvD de Provinciale Staten won. Het gevolg van het wegkijken.
Hoe lang nog?
De mensen die vandaag zeggen geschokt te zijn, zijn morgen alweer bezig hun positie te verdedigen door de democratie te ondermijnen, exact datgene waartegen ze zeggen zich te verzetten. De hand in eigen boezem steken doen ze niet, zelfs als het helemaal fout gaat. Geholpen door activistische media die hen dekken daar waar dat noodzakelijk is, is er een kaste in Nederland die het land de afgrond induwt. In Duitsland dringt dat inmiddels door, wanneer in Nederland?
Opinie
Klussen 2.0 in 020 met de klushub, je verzint het niet!
Gepubliceerd
1 maand geledenop
8 november 2024Door
David van DiemenHet heeft de ambtenaren van 020 vanuit hun luxe bureaus behaagd een uitstootvrije zone te bepalen voor hun geliefde stad. Omdat dit nogal schuurt met allerhande regeltjes is er voor ondernemende klussers een zeer creatieve oplossing gevonden: de klushub!
“Klushubs zijn overstapplekken in de stad die speciaal zijn ontworpen voor servicelogistieke bedrijven. Denk aan monteurs, elektriciens, schilders en loodgieters. In een klushub kunt u uw bestelbus parkeren. Vervolgens stapt u over op een (al opgeladen) elektrisch deelvoertuig van uw keuze. In zo’n deelvoertuig kunt u uw gereedschap en materialen makkelijk meenemen. Vanuit de hub rijdt u ermee naar uw klant.”
Laten we dit fantastische Amsterdamse initiatief nu eens proberen zo neutraal mogelijk te benaderen vanuit de praktijk:
Sam heeft een verstopte afvoer en komt daar achter omdat Saartje de soep van gisteren door de afvoer gooide. Nu staat de spoelbak vol met kippensoep en niets spoelt meer weg. Sam belt Moos met de vraag of hij dit zo spoedig mogelijk kan komen oplossen, want Sam heeft vanavond eters, dus dan moet het opgelost zijn. Moos pakt de ultrahandige app van de gemeente Amsterdam om te kijken wanneer er een vrij slot is bij de klushub. Er komen zo’n 12.000 busjes per dag via de Ring A10 de binnenstad van Amsterdam binnen, waarvan er 1800 busjes in aanmerking komen voor de klushub, maar helaas, er is geen elektrisch busje beschikbaar vandaag…
Hè flauw om nu al op een onmogelijkheid te wijzen… opnieuw…
Moos heeft geluk! Het laatste elektrische busje staat klaar op het tijdslot van 17 uur…
Hè flauw om nu alweer op een onmogelijkheid te wijzen… opnieuw…
Moos heeft geluk! Het laatste elektrische busje staat klaar op het tijdslot van 11.30 uur. Als een speer rijdt Moos richting de klushub aan de rand van de uitstootvrije zone. Gelukkig valt hem onderweg nog in dat hij de waterpomptang is vergeten dus hij keert om naar huis, pakt de tang en is nog net op tijd (er was file op de Ring A10) bij de klushub. Waardoor precies de verstopping is ontstaan is onbekend, waar de verstopping zit ook, dus Moos neemt geen enkel risico! Hij laadt zijn complete busje om naar de elektrische klusbus. Helaas is de klusbus een stuk kleiner dan de bus van Moos, dus het lukt lang niet helemaal. 30 minuten later kan Moos op weg naar Sam, die 500 meter van de uitstootvrije zone…
Hè flauw om nu alweer de boel te verzieken… opnieuw…
30 minuten later kan Moos op weg naar Sam, die 750 meter van de uitstootvrije zone woont. Daar aangekomen de gebruikelijke parkeerproblemen, maar goed, die zouden er ook geweest zijn met zijn dieselbusje… na intensief speurwerk vindt Moos de oorzaak: het is een verstopte standleiding die vervangen moet worden, maar die ligt nog in het busje bij de klushub…
Hè flauw om nu alweer de boel te verzieken… opnieuw…
Na intensief speurwerk vindt Moos de oorzaak, maar daarvoor moet Moos eerst naar de bouwmarkt. Geen probleem (we denken mee!)! Hij neemt de elektrische klusbus en rijdt naar de bouwmarkt aan de rand van de stad. Helaas rijdt hij 33 kilometer per uur in Amsterdam en krijgt een bekeuring, maar dat is een ander verhaal. Weer aangekomen bij Sam meldt de ultrahandige app van de Gemeente Amsterdam dat Moos als de wiedeweerga naar de klushub moet omdat zijn gereserveerde tijd op is. Omdat Moos ook nog de bus weer helemaal moet uitladen gaat dit ten koste van de tijd van Ahmed, die het volgende tijdslot had gereserveerd. Dit levert Moos een bekeuring op van de gemeente Amsterdam wegens discriminatie…
Gelukkig is Sam een rijke D66’er en werkt zijn vrouw bij de gemeente Amsterdam, dus ze kunnen de forse rekening van Moos met gemak betalen. Sam geholpen en Moos blij.
Tot zover het sprookje over de klusbus uit de klushub.
Recent
Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
De Nederlandse woningmarkt verkeert in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag naar woningen is geëxplodeerd, met name...
Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU
Huizenprijzen in Nederland zijn explosief gestegen terwijl huizenprijzen dalen in de rest van de EU. Twan Houben, bedrijfsstrateeg en Indepen-columnist,...
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
Lane-assist is een typisch voorbeeld van Europese regeldwang die blootlegt hoe onzinnig Europese regelgeving op landelijk niveau kan uitpakken. Wat...
Vertrouwen kabinet Schoof? Slechts 26 procent gelooft er nog in
Op 26 november 2024 publiceerde EenVandaag de laatste cijfers over het vertrouwen in het kabinet. Daaruit blijkt dat deze zich...
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
Een flink stuk van de dennenbossen in de duinen van Schoorl, vlak bij het Noord-Hollandse Bergen, is niet meer. De...
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Het was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten...
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
De Europese Unie wil dolgraag weer verder uitbreiden. Vooral om de ‘dreiging’ vanuit Rusland te kunnen pareren. Op 1 mei...
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Dat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen...
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
De befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan...
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
Al meer dan 1.000 dagen zijn er een aantal ‘experts’ in Den Haag die ons willen doen geloven dat het...
Trending
-
Binnenland6 dagen geleden
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
-
Klimaat2 weken geleden
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Economie1 week geleden
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
-
Column19 uur geleden
Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
-
Opinie4 dagen geleden
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
-
Binnenland2 dagen geleden
Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU
-
Column2 weken geleden
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
-
Column7 dagen geleden
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Chris
16 mei 2024 in 18:54
Nog zo’n bruinrechtse maatregel: afschaffing van de salderingsregeling waardoor zonnepaneelbezitters hun stroomkosten niet langer over de schutting kunnen gooien bij hun buren die geen geld hebben voor zonnepanelen.