Human

Woningcrisis(1): Annemarie (36) woont noodgedwongen met 1,5-jarige dochtertje op vakantiepark

Avatar foto

op

Woningcrisis(1): Annemarie (36) woont noodgedwongen met 1,5-jarige dochtertje op vakantiepark
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Het is crisis op de woningmarkt: huurwoningen zijn onbetaalbaar, huurders worden in onzekerheid gehouden met tijdelijke huurcontracten en de prijzen voor koopwoningen rijzen de pan uit. Veel mensen vallen tussen wal en schip. In deze serie vertellen we de verhalen achter de kille cijfers. Annemarie* (36) woont samen met haar dochtertje, die bijna twee jaar is, op een afgelegen vakantiepark in Brabant. Mede door alle woonstress werd ze meermaals ziek op haar werk en moest stoppen. “Ik schaam me voor het land waar ik geboren ben, het voelt alsof ik word weggepest.”

Annemarie woont samen met haar dochtertje op een afgelegen vakantiepark in een klein dorpje in Brabant. Een situatie die puur uit nood geboren is: nadat ze ontdekte dat ze zwanger was en haar relatie uiting, moest ze woonruimte zoeken. Haar aanvraag voor urgentie werd meermaals afgewezen. Intussen breekt ze onzekerheid haar op. Ze heeft slapeloze nachten, kan niet meer functioneren op haar werk als gevolg van de stress over woonruimte en zit in een burn-out.

Tijdens het gesprek maakt Annemarie een wandeling door het bos, dat aan het vakantiepark grenst. “Het is een mooie omgeving, als je hier net komt wonen”, begint ze haar verhaal. “Maar als je single moeder bent, is dat wel een ander verhaal. Dan kun je niet meer alle kanten op. Daar ben ik zo klaar mee. Het is dat ik een rijbewijs en een auto heb, maar ik kom hier haast niet meer weg.” In het park voelt Annemarie zich erg geïsoleerd met haar dochtertje. “Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt op 12 minuten rijden. Ook wonen er op het park geen mensen met kinderen, wat best eenzaam kan voelen.”

 

Ad

Dakloos na zwangerschap

Jarenlang woonde Annemarie in het buitenland. Ze woonde in onder meer Amerika, Koeweit, Turkije, Italië en in Antwerpen. “Ik ben van nature nomadisch aangelegd en heb op zo’n vijf plekken in de wereld gewoond. Ik ben zo’n 25 keer verhuisd en wist altijd mijn weg wel te vinden, qua woonruimte. Ik kan overal mijn mannetje wel staan en vind de regels buiten de regels, daar ben ik buitengewoon creatief in.” Tot ze zo’n zes jaar geleden naar Nederland terug verhuisde, een relatie kreeg, zwanger raakte en de relatie tijdens haar zwangerschap werd verbroken. Ze dreigde dakloos te worden. Het was extreem moeilijk om woonruimte te vinden, daarom zag ze geen andere mogelijkheid voor zich dan uit te wijken naar een vakantiepark. “Nederland is zo’n regelland, er zijn gewoon geen regels buiten de regels. Mijn grote frustratie is dat ik nergens in een hokje pas.”

De zoektocht naar woonruimte kostte haar enorm veel moeite. Als alleenstaande moeder moest ze de zorg dragen voor haar jonge dochter, waardoor ze minder kon werken. Als gevolg van stress, de zoektocht naar woonruimte, maar ook het moederschap dat veel van haar vraagt, kan ze maximaal 24 uur per week werken. Huurders stellen ‘bizarre eisen’, zoals vier keer de bruto maandhuur betalen of twee keer borg, wat voor Annemarie niet haalbaar is. “Ik heb altijd in mijn leven gewerkt, tot nu toe ben ik nog nooit afhankelijk geweest van een uitkering”, vertelt Annemarie. “Ook tijdens mijn werk was ik bezig met het zoeken van een woning. Dat zorgde voor ontzettend veel stress, het slokte al mijn energie op. Die energie nam ik mee naar mijn werk en daar werd ik letterlijk ziek van. Het was niet te doen: die zoektocht naar woonruimte, in combinatie met mijn werk. Ik wist niet meer hoe ik alle ballen omhoog kon houden, ik sliep niet meer, ik was vaak ziek. Collega’s, vrienden en familie zagen ook in hoezeer ik daar onder leed.”

“Stress naar woonruimte breekt op”

De druppel wat betreft werk, kwam toen haar manager besloot dat ze een bepaalde opleiding niet mocht volgen. “Dat was het enige in mijn leven, waarmee ik nog vooruit zou kunnen gaan. Verder staat mijn leven helemaal stil. Mijn intrinsieke motivatie raakte ik kwijt.” Door alle stress heeft ze haar baan niet kunnen behouden. Inmiddels leeft ze van een WW-uitkering. Er komt zo’n 1600 euro per maand binnen, maar haar vaste lasten zijn 1550 euro, dus ze moet ook haar spaargeld aanbreken.

Nu woont ze in een chalet, op een vakantie park, in ‘the middle of nowwhere’, een situatie waarvan ze nooit gedacht had daar te belanden. Ze voldoet dan ook niet aan het stereotype beeld dat veel mensen hebben van mensen die geen woning hebben, een taboe dat ze wil doorbreken door met haar verhaal naar buiten te treden. “Ik ben universitair geschoold en heb een master in de bedrijfscommunicatie gedaan. Daarnaast heb ik Engelse taal en cultuur  gestudeerd aan de Universiteit van Antwerpen. In het verleden heb ik ook als docent Engels gewerkt.”

De zorg voor haar dochter en de zoektocht naar woonruimte neemt veel tijd in beslag, de stress breekt haar op. Haar droom om haar eigen praktijk te beginnen, kwam stil te staan door het zwangerschap. “Mijn droom is een eigen praktijk te beginnen. Op dit moment is dat lastig te combineren met het moederschap. Mijn moederschap is zo’n tachtig procent van mijn leven. Het is mooi en verrijkend, maar om dat alleen te doen, is ontzettend zwaar. Vooral als je ook nog eens afgelegen woont.”

Daklozenopvang

Omdat ze veel in het buitenland heeft gewoond, staat ze niet lang genoeg op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Wachtlijsten kunnen oplopen tot wel vijftien jaar in grote steden. Annemarie staat ingeschreven bij woningcorporaties en loot regelmatig mee op woningen, vanwege haar te korte inschrijfduur. Tot nu toe vist ze steeds naast het net: soms reageren er wel tweeduizend mensen op een woning. “Ik hoorde via mijn een ex-collega dat ik in aanmerking zou komen voor gezinsopvang: dat is een soort van daklozenopvang voor mensen met kinderen”, vertelt Annemarie. “Ook omdat ik zo ontzettend afwezig was, en toch de zorg voor mijn dochtertje moet dragen. Met een groot gevoel van schaamte, heb ik mij toch maar op de wachtlijst laten zetten.”

Maar zelfs daar bleek een addertje onder het gras te zitten: je moet wel last hebben van psychische problemen om in aanmerking voor een woning te komen.. “Die heb ik ook aangedikt in het intakeformulier”, zegt Annemarie. “Ik heb maar verteld dat ik geen overzicht heb en de structuur kwijt ben, wat ook wel klopt. Ik wacht nu al zeven maanden, er is nog steeds geen plek en ik weet ook niet wanneer die er wel gaat konen.”

Dan is er nog een enorme stressfactor. Volgens de wetgeving mag je niet op vakantieparken wonen, je mag er alleen ‘recreëren’. Er is een aantal vakantieparken dat in hun voorwaarden heeft staan dat je er 365 dagen per jaar mag recreëren, puur om de wetgeving te omzeilen. Er zijn dan ook veel woningzoekenden – exacte aantallen ontbreken – die hun toevlucht zoeken tot vakantiewoningen. Maar daar zitten wel een aantal haken en ogen aan: je kunt je daar niet inschrijven, je betaalt parkkosten die flink kunnen oplopen en ieder moment kan een boa langskomen, om een waarschuwing of zelfs een boete uit te delen.

Dwangsom van 16.500 euro

In Annemaries geval ging het om een dwangsom, waar ze al snel na de aankoop vaan haar chalet mee werd geconfronteerd,  vertelt ze. “Men kwam erachter dat ik op het vakantiepark woon. Op 4 januari 2025 zou ik mijn woning moeten verlaten, anders zou ik een dwangsom van maar liefst 16.500 euro moeten betalen. Toen ben ik naar de gemeente gegaan, om mijn situatie uit te leggen. Dat ik daar woon met een kind en zelf ook weg wil. Gelukkig heb ik toen respijt gekregen, en een jaar uitstel gekregen van die dwangsom.”

“Maar dat lost het probleem op termijn niet op”, benadrukt Annemarie. “Je verschuift het probleem alleen maar, want ik sta nog steeds onder ontzettende stress. Intussen staat mijn leven compleet stil, ik kan nergens heen. Op alle terreinen heeft dit invloed: ik ben een ontzettend sociaal persoon, maar mijn sociale leven staat stil. Ik kan ’s avonds niet meer weg, vanwege mijn dochtertje. Natuurlijk ben ik blij met het uitstel, maar het is geen ‘sustainable solution’.”

“Elk jaar begint de hekserij vanuit de gemeente”

Op het vakantiepark waar zij woont, zijn meerdere ‘permanente bewoners’ die min of meer in hetzelfde schuitje zitten. Ze hebben steun aan elkaar, vertelt Annemarie. “Permanente bewoners kunnen elk moment worden weggejaagd door de gemeente. In september begint jaarlijks de heksenjacht, zoals wij dat noemen. Om tien uur ’s avonds kwamen boa’s langs om op de ramen te kloppen, om te kijken of ik thuis was. Het waren mannen, die bij mijn chaletje aanklopten. Ik werd daar zo bang van, ik was toen ook net mijn kind aan het voeden, en voelde mij heel kwetsbaar. Als ik meerdere keren thuis zou zijn, zouden ze mij betichten van permanente bewoning en zou ik een dwangsom krijgen.”

Ook andere permanente bewoners voelen constant die druk: via een groepsapp houden ze elkaar op de hoogte over de ‘heksenjacht’ vanuit de gemeente om hen weg te krijgen. “We appen dan: ‘ze komen vanuit de gemeente, doe je ramen maar dicht!’” Enerzijds heeft ze steun aan haar medebewoners – ze heeft fijne sociale contacten en als iemand ziek is, is er altijd wel iemand bereid om boodschappen te doen. “Toch voelt het soms heel eenzaam, omdat ik een van de weinigen ben met een kind. Ik heb mij nog nooit zo eenzaam gevoeld. Mensen zonder kinderen, snappen niet hoe isolerend het kan zijn om in zo’n vakantiepark te wonen.”

Ze voelt veel schaamte over haar situatie, daarom wil ze haar naam onder een schuilnaam doen. “Ik heb dit lange tijd toch wel voor mij houden. Maar toch vind ik het belangrijk hiermee naar buiten te treden. Mensen die geen huis hebben, blijven een soort van anoniem, ook vanuit schaamte. Ik krijg te maken met stigma’s die ik nog nooit eerder heb gehad. Ik heb een goede opleiding, ik heb nog nooit eerder in een uitkering gezeten en altijd gewerkt. Nu heb ik geen huis, geen man en ben ik bijna dakloos. Dan heb je voor de maatschappij gefaald. En het schrijnende is ook dat niemand jou ziet of hoort.”

Als ze haar verhaal vertelt, lopen de emoties soms hoog op bij Annemarie. “Ik ben bij twee sociale werkinstanties geweest die urgentie toewijzen. Maar dit is afgewezen. In een van de brieven stond: jij hebt ervoor gekozen het kind te behouden in jouw woonsituatie. Die brief kon ik haast niet lezen, het liefst had ik hem weggegooid. Als ik zoiets lees, schaam ik mij voor mijn eigen land. Wat doe ik hier nog? Ik voel me weggepest.”

Coronacrisis zorgde voor bewustwording

Voordat ze vertrok uit Nederland, om de wereld over te reizen, was ons land nog heel anders, vindt Annemarie. “Er was meer betrokkenheid, het was echt nog een sociaal land. Nu is het zo kil en individualistisch en zo gericht op het systeem, er is echt een crisis gaande in dit land.” Ze heeft alles in het werk gezet om woonruimte te vinden, van reageren op huurwoningen op Funda tot het wonen op een community in ruil voor kost en inwoning, maar zonder resultaat. “Voor sociale huur sta ik te kort ingeschreven, voor de privémarkt is mijn inkomen te laag. Verhuurders willen tegenwoordig een motivatie, ik heb veel gereageerd en heb goede referenties, maar dat maakt blijkbaar geen indruk meer. Ze vonden altijd wel een reden om mij af te wijzen, als was het maar omdat ik een huisdier – een kat – heb. Daar kun je op de privémarkt ook al niet mee aankomen.”

Haar toekomst ziet ze dan ook niet in Nederland, na zo’n 3,5 jaar dag in dag uit zoeken is de rek er wat Annemarie betreft volledig uit en ze ziet het politieke beleid ook niet op korte termijn veranderen. “Sowieso heb ik Nederland zien veranderen. Zoveel mensen zijn gericht op materie, met een eigen tuin, een mooie auto, meerdere keren per jaar op vakantie gaan. In Nederland wonen zoveel mensen in hun hoofd. Deze periode mij ook wel laten inzien, dat ik zo niet in het leven wil staan. Ik moet zelf in actie komen, in Nederland gebeurt dat toch nog niet.

Ik wil naar een betere plek, een eenvoudiger leven, waar kinderen nog gewoon buiten kunnen spelen en waar er meer contact is met de mensen om je heen. Nu richt ik mij op Portugal en Spanje, ik zie sowieso dat meer mensen daarheen gaan om uit het systeem te stappen. De coronacrisis liet mij ook zien van wat wij nu eigenlijk aan het doen zijn. Mensen zijn erg kritisch op  anderen  geworden, die sociale inslag van ‘leven en laten leven’, is er niet meer. Steeds meer zie ik in dat dit een ‘dead end road is’. Blijf je strijden als Don Quichot of ga je met de stroom mee? Die stroom stroomt wel ergens, maar niet hier.”

Binnenkort wil ze naar Portugal. “Het liefst schrijf ik een blog om ook andere single mama’s in te laten zien en inspireren. Dat het ook echt anders kan. Ondanks de uitdagingen en tegenslagen, blijf ik daarin geloven. Wij zijn niet gemaakt om in isolatie te leven, maar juist samen met anderen. It takes a village to raise a child.”

*om privacy redenen is de naam van Annemarie gefingeerd.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Jake

    20 december 2024 in 18:40

    Lees het verhaal maar eigenlijk kan ik niets met deze Stories van personen die altijd voor zichzelf hebben geleefd, ooh wacht, nee nomadisch hebben geleefd. Een aantal landen bezocht, misschien wel overal een relatie aangegaan en nu na de laatste relatie met een kind overgebleven. Meest trieste vind ik dit voor het kind. Met Annemarie heb ik eerlijk gezegd weinig band. Zoals ik dit inschat is het wederzijds.

    • Nelly Meuwissen

      27 december 2024 in 16:21

      Jake zielig persoon ben jij.
      Egoïstisch en zelf ingenomen.nooit buiten je dorp geweest wed ik.
      Je zult de boerderij van je ouders wel hebben overgenomen en single zijn. Die zo reageert !! Bekrompen

      Mensen die willen ontdekken heb ik respect voor .
      En zijn intressant . En openmindet!
      Ze heeft altijd gewerkt totdat de bureaucratie haar achtervolgende met veel sancties .
      Schandalig ik zou zo n beroep niet willen hebben zou me schamen. Me zo voor de kar laten spannen.
      Lieve Annemarie en dochtertje hoop dat het snel beter met jullie gaat !!

      • Jake

        3 januari 2025 in 10:13

        Jij klinkt ook heel open minded kan ik lezen. Zoveel vooroordelen in een paar zinnen. Best knap. Ga ervan uit dat jij nu woonruimte beschikbaar gaat stellen? Kun je lekker babbelen over nomadisch leven waarbij uiteraard wel de overheid elk voorkomend probleem moet oplossen.De bureaucratie achtervolgde haar niet, ze werd zwanger van misschien een zoveelste relatie. Even oorzaak en gevolg uit elkaar halen lieve Nelly.

        • Huub

          8 januari 2025 in 07:53

          Jake, ik sta aan jouw kant, deze (waarschijnlijk D66 of PvdD) mevrouw. zorgt met voor oordelen, dat jij je klein moet voelen. gelukkig ben je niet zielig. en sla je terug.

          Echter mensen het probleem is simpel. waarom mag je niet wonen op een vakantiepark? 1 je betaald minden belasting, 2 de huizenmarkt stort in, lees minder belasting.

          Gooi open die markt, probleem opgelost. dan komen er ook vanzelf meer kinderen wonen, zullen er ook door marktwerking winkels dichterbij komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Immigratie en asiel: een wereldwijd probleem deels door het Westen zelf veroorzaakt

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Immigratie en asiel: een wereldwijd probleem deels door het Westen zelf veroorzaakt
Foto: ANP

Veel welvarende landen hebben te maken met een explosie aan asielzoekers. Deels zijn dat mensen die oorlogsgebieden ontvluchten en deels betreft het economische vluchtelingen. De landen waar vluchtelingen naartoe gaan voor een beter leven, reageren verschillend op deze tsunami; van executies aan de grens en het plaatsen van muren, tot een warm ontvangst die de eigen maatschappij dreigt te ontwrichten. Echte oplossingen voor dit wereldwijde probleem blijven uit, terwijl die in wezen niet zo moeilijk zijn; onder andere een pittige dialoog met de VS.

De dodelijke grens van Saudi-Arabië versus die van de VS en de EU

Het meest extreme voorbeeld van hoe landen met asielzoekers omgaan, is waarschijnlijk Saudi-Arabië. Aan de grens van dat land worden asielzoekers vaak simpelweg geëxecuteerd. Dat blijkt onder andere uit deze documentaire van Nieuwsuur. Het wordt de dodelijkste migratieroute ter wereld genoemd: de oversteek van Ethiopië en Somalië naar Saudi-Arabië. Honderden mensen worden jaarlijks doodgeschoten bij de grens, aldus Nieuwsuur.

Minder dodelijk, maar gevaarlijker dan bijvoorbeeld de grensbewaking in de EU, is de grensmuur tussen de VS en Mexico. Deze wordt ook wel The Wall, of The Trump wall genoemd en is bedoeld om economische vluchtelingen uit Mexico en andere Zuid-Amerikaanse landen tegen te houden.

Ad

In de EU kennen we bewaking aan de buitengrenzen, uitgevoerd door Frontex. Frontex is een operationeel agentschap dat op elk willekeurig moment meer dan 1.500 functionarissen uit de lidstaten inzet om de buitengrenzen te bewaken. Op het agentschap is veel kritiek. Enerzijds zou dit niet effectief genoeg zijn om voldoende (economische) vluchtelingen tegen te houden, anderzijds zou het weer te agressief zijn in het tegenhouden van bootvluchtelingen. Een bijkomend nadeel van Frontex is dat een aanzienlijk deel van de asielzoekers hier per vliegtuig aankomt en dus niet alleen per boot over de Middellandse Zee.

Over welke aantallen hebben we het in 2023?

De EU ontving in 2023 meer dan 1 miljoen asielzoekers, aldus deze site. Daarvan gingen er bijna 400.000 naar Duitsland en meer dan 50.000 naar Nederland, waarvan er doorgaans 85 procent uiteindelijk de felbegeerde statushouderpositie bereikt. Dus zo’n 42.500 asielzoekers uit 2023 zullen uiteindelijk aan een Nederlandse woning geholpen moeten worden in de loop van 2024 en 2025, nadat ze hun procedure hebben afgerond.

Even ter vergelijking: van 2014 tot en met 2021 kwamen er in totaal 184.000 statushouders bij in Nederland, oftewel zo’n 23.000 per jaar. In 2023 is dat aantal bijna verdubbeld!

Het voorgaande impliceert dat in 2023 zo’n 7.000 asielzoekers naar Nederland zijn gekomen die economische vluchtelingen (gelukzoekers) zijn en weer het land uitgezet moeten worden. In de praktijk gebeurt dat nauwelijks en komen deze mensen vaak in het illegale circuit terecht, met alle gevolgen van dien.

Werk en huisvesting voor statushouders

Vaak wordt als positief argument aangevoerd dat deze nieuwe Nederlanders een bijdrage aan de economie zullen leveren middels werk en ter compensatie van de snelle vergrijzing van de Nederlandse samenleving.

Als je het CBS raadpleegt over het aantal statushouders dat in de Nederlandse samenleving aan het werk gaat, is het toch even schrikken.

Van de statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning kregen, had 45 procent na negen jaar (!) een baan, aldus het onderzoek ‘Asiel en integratie 2023’ van het CBS. In de acht voorafgaande jaren werden ze grotendeels op kosten van de staat gehuisvest en van inkomen (een bijstandsuitkering) voorzien.

Dan de huisvesting van statushouders; een zeer groot probleem, dat ook de Nederlandse bevolking direct treft. Er zijn immers veel te weinig woningen in ons land. Om het even concreet te maken: medio 2023 waren er maar liefst 32.000 statushouders zonder een passende woonruimte, aldus een artikel in het AD van augustus dat jaar. Momenteel is dat aantal vermoedelijk boven de 40.000 en groeiende.

Het schreeuwende woningtekort in Nederland wordt inmiddels hoofdzakelijk veroorzaakt door de uit de hand gelopen immigratie en het groeiend aantal statushouders, aldus het Parool. Ook de Rijksoverheid zelf geeft aan dat immigratie een van de grootste redenen is van ons woningtekort. Al in 2022 gaf De Jonge, toen minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening, aan dat er urgent wat aan immigratie gedaan moest worden om het woningtekort op te kunnen lossen.

Inmiddels is kabinet Rutte-IV gevallen wegens onenigheid over het immigratieprobleem, dat ook een volkshuisvestingsprobleem is.

Het Westen is zelf medeschuldig aan de grootste stroom van asielzoekers

Meer dan de helft van de verblijfsvergunningen uit de periode 2014-2022 werd verleend aan Syriërs, volgens eerdergenoemd CBS-rapport. In 2014 besloot de VS om de strijd in dat land aan te gaan met IS aangezien de VS van mening was dat in Syrië wereldwijd de grootste concentratie aan IS-strijders aanwezig zou zijn.

Afghanistan, Iran en Irak zijn, naast Turkije, de andere landen waarvan de meeste statushouders afkomstig zijn. In de eerste drie landen heeft het Westen, en met name de VS, ook een duidelijke rol gespeeld. In 2001 begon de VS, met volle ondersteuning van de NAVO, een oorlog in Afghanistan omdat dit land niet mee wilde werken aan het uitleveren van de vermeende dader van 9/11, Osama Bin Laden. Inmiddels is de VS meer dan 20 jaar in oorlog geweest met Afghanistan, aldus het Britse Imperial War Museum.

Over de oorlogen in Irak en Iran hebben we de afgelopen ruim 20 jaar ook genoeg in Nederland kunnen lezen. In 2003 viel de VS (samen met het VK) Irak binnen onder het voorwendsel dat daar massa vernietigingswapens zouden zijn opgeslagen die tegen de VS konden worden ingezet. Het bleek jaren later een verzinsel van de regering Bush II. In die jarenlange strijd hebben 4.700 Amerikaanse soldaten en meer dan 100.000 Iraakse burgers het leven gelaten, aldus de website van de Amerikaanse Council on Foreign Relations. De werkelijke reden van de oorlog zou met oliewinning te maken hebben gehad.

De geschiedenis tussen de VS en Iran gaat al terug tot 1953 toen de Amerikaanse CIA het leger van Iran een coup hielp te plegen tegen de toenmalige president van het land. Tot op de dag van vandaag gaat die strijd door. Actuele onderwerpen daarbij zijn de oorlog tussen Israël en Gaza, en de vermeende kernwapens die Iran zou ontwikkelen.

Als we iets aan de asielinstroom willen veranderen, is een discussie over het buitenlandbeleid van de VS dus geen overbodige luxe. Maar wie durft die discussie aan te gaan? De EU duidelijk niet.

Hoe zit het met de gelukszoekers onder de asielaanvragers?

We zagen het hierboven; volgens Nederlandse cijfers is circa 85 procent van de asielaanvragen terecht en dus circa 15 procent niet, oftewel jaarlijks circa 7.000 asielzoekers. Die mensen komen niet uit de eerdergenoemde landen, maar vooral uit West-Afrika, hét continent met de grootste bevolkingsaanwas per jaar in de wereld. Volgens dit NOS-artikel betreft het de Ivoorkust, Gambia, Guinee-Bissau, Burkina Faso en zeker Ghana.

Ghana en Nigeria zijn de grootste economieën van Afrika, en Ghana geldt al jaren als een van de stabielere landen in West-Afrika, zowel op economisch als politiek gebied. Asielzoekers die uit deze landen vluchten, nemen meestal de route in bootjes via de Middellandse Zee en komen als eerste in Italië en Griekenland terecht, vaak via mensensmokkelaars die het verdienmodel van de asielindustrie bepalen.

Tot welke maatschappelijke problemen en kosten de asielproblematiek in Nederland leidt, anders dan werk en huisvesting, is voor een volgend artikel.

Verder Lezen

Binnenland

Tijs van den Brink, laten we de corona-handschoen oppakken waar hij is blijven liggen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Tijs van den Brink, laten we de corona-handschoen oppakken waar hij is blijven liggen

Beste Tijs,

Bedankt voor het fijne gesprek dat wij hebben gehad in het kader van de tweedelige serie ‘Dit is de kwestie’, waarin jij een zoektocht hebt gedaan naar jouw rol als journalist gedurende de coronaperiode. In deze periode is een zwart-wit polarisatie ontstaan tussen zij die menen de waarheid in pacht te hebben en de ‘wappies’: de coronakloof.

Jij bent door het land gereden om met mensen hierover van gedachten te wisselen. Met mij, met onder andere Maurice de Hond en Marianne Zwagerman. Ook heb je een interview gegeven in De Andere Krant en ben je in gesprek gegaan met Flavio Pasquino bij BlckBx.

Jouw eindconclusie van je zoektocht was dat je te bang bent geweest voor desinformatie en dat je misschien meer critici op andere gebieden dan virologie had moeten uitnodigen.

Ad

Ons gesprek in het Amsterdamse Bos heb ik qua sfeer heel positief ervaren. Ik heb het gevoel dat je oprecht op zoek bent naar de kloof. Bij veel geïnterviewden blijkt achteraf dat zij, ondanks jouw inspanningen, zich niet gehoord voelen. Zij spreken daar nu hun frustratie over uit.

Ik heb je meermaals in de uitzending horen zeggen “heb ik zoveel impact dan gehad?” Ja Tijs, zoveel impact heb je gehad. Voor een groot deel van de bevolking is de televisie hét medium om zich te informeren. Ook hoor ik je zeggen dat je voldoende experts hebt geïnterviewd, maar te weinig experts met een ander geluid. Ook dat kan ik beamen, de wetenschap is namelijk niet dé wetenschap. De wetenschap bestaat juist bij de gratie van vragen stellen, iedere keer weer opnieuw.

Door je belangrijke rol om via een medium als de televisie de Nederlander te informeren ligt er ook een zware last op je schouders. Het ontslaat je niet van de taak om ook verantwoordelijk te zijn voor datgene wat je verkondigt of door anderen aan tafel laat verkondigen. De taak om nepnieuws en echt nieuws van elkaar te onderscheiden rust op zo’n moment op jouw schouders en die van je team, en je dient de verkondiger van zogenaamde feiten van repliek te dienen door kritische vragen te stellen. En nepnieuws en echt nieuws laat zich niet onderscheiden door slechts één kant van de medaille te belichten of te onderzoeken. Net zo goed als in de wetenschap zelf behoort ook hoor en wederhoor onlosmakelijk bij de journalistiek, dat ben je toch met mij eens?

Ik zie in alle interviews in ‘Dit is de kwestie’ dat je vasthoudt aan het proces, maar de verantwoordelijkheid voor de inhoud bij de boodschapper laat. En precies daar zit in mijn overtuiging de kloof, de bereidheid om samen ook naar de inhoud te kijken. Om samen aan hoor- en wederhoor te doen. Wellicht komen we dan samen tot de conclusie dat een andere visie niet tot desinformatie hoeft te leiden, maar juist naar meer inzicht in elkaars inzichten. Misschien komen we er samen wel achter dat er júíst desinformatie is verspreid op het moment dat jij aan tafel zat en dacht de waarheid te horen? Zoals dat het vaccin helpt de overdracht te voorkomen bijvoorbeeld?

Laten we samen die zoektocht voortzetten waardoor die ‘kloof’ in ieder geval tot begrip gaat leiden voor elkaars standpunten. Wie er achteraf of destijds al gelijk had laten we dan in het midden.

 

Carolien

Verder Lezen

Buitenland

Na migratiedeal: ‘Vluchtelingen zonder water woestijn ingejaagd’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Na migratiedeal: ‘Vluchtelingen zonder water woestijn ingejaagd’
Foto: ANP

INDEPEN LIVE VANUIT STRAATSBURG

De barbaarse opdrijving door Tunesië, die vluchtelingen zonder water de woestijn injaagt om te voorkomen dat ze illegaal oversteken naar Europa, moet stoppen. Europarlementariër Mick Wallace en veel andere Europarlementariërs sloegen 12 september op de plenaire vergadering van het Europees parlement in Straatburg groot alarm over de weerzinwekkende taferelen die zich sinds enkele maanden afspelen in de woestijn van Tunesië en Libië. Wallace ziet Afrikaanse woestijnen veranderen in kerkhoven.

De migratiedeal, die demissionair premier Rutte, zijn ambtsgenoot Meloni van Italië en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in juli sloten met de president van Tunesië, zou door grensbeheer de migratiestroom naar Europa moeten verminderen. Maar volgens Wallace en andere Europarlementariërs worden de vluchtelingen door Tunesië regelrecht een wrede dood ingedreven.

,,In augustus zijn 27 dode lichamen ontdekt in de Tunesische woestijn. De mensen waren door de autoriteiten gedwongen er rond te lopen’’, aldus Wallace. En dat zonder water.

Ad

De EU betaalt ongeveer een miljard euro, zodat Tunesië mensensmokkelaars zou opsporen en de toestroom over de Middellandse zee zou stoppen. Maar er zijn in die deal onvoldoende harde voorwaarden gesteld, was deze dinsdag de kritiek.

Volgens Isabel Santos van de fractie S&D zijn sinds 2014 meer dan 25.000 vluchtelingen verdronken. De mensen blijven, gelokt door mensensmokkelaars, in gammele bootjes de oversteek wagen over de Middellandse zee, in de hoop op een andere toekomst.

Volgens commissaris Olivér Várhelyi boekt de nieuwe strategische aanpak tussen de EU en Tunesië echt wel succes. In 2022 zijn volgens hem 24.000 vluchtelingen onderschept door de kustwacht van dat land.

 

Verder Lezen

Recent

Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in? Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?
Column2 dagen geleden

Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?

Alarmerend nieuws uit België: er heerst een griepgolf! Code oranje! Ongetwijfeld wrijven een aantal virologen zich weer in de handen,...

Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door
Column2 dagen geleden

Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door

De Nederlandse woningmarkt is een episch slagveld geworden waarop huurders hun woningen kwijtraken, starters geen kans maken, ouderen vastzitten in...

Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos
Binnenland3 dagen geleden

Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos

Laura (53)* is sinds een half jaar dakloos. Ze is gescheiden en heeft drie tieners, die inwonen bij hun vader,...

Wat is de EU allemaal van plan in 2025? Wat is de EU allemaal van plan in 2025?
Politiek4 dagen geleden

Wat is de EU allemaal van plan in 2025?

Steeds meer Nederlanders krijgen door dat ons land toenemend vanuit Brussel wordt bestuurd in plaats vanuit Den Haag. Om die...

Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
Politiek5 dagen geleden

Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos

Van 20 tot en met 24 januari dit jaar wordt de jaarlijkse meeting in Davos bij het World Economic Forum...

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil
Klimaat6 dagen geleden

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil

De gasprijzen in Nederland zijn een van de hoogste ter wereld en zijn om verschillende redenen zo extreem hoog: Hoge...

Klimaatdeugen wordt steeds duurder Klimaatdeugen wordt steeds duurder
Opinie7 dagen geleden

Klimaatdeugen wordt steeds duurder

Deugen was tot voor kort vooral financieel aantrekkelijk. Als het je lukt om met een universitaire opleiding in bijvoorbeeld sociologie...

EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren
Politiek1 week geleden

EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren

De vertrekkende EU-Ombudsman deed tegenover tijdschrift Politico een boekje open over de toegenomen schimmigheid en oncontroleerbaarheid binnen de EU. Daarbij...

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien? Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
Economie2 weken geleden

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?

Ieder jaar vind ik het een uitdaging om te voorspellen hoe het nieuwe jaar er uit gaat zien in termen...

De toenemende bemoeizucht van de EU De toenemende bemoeizucht van de EU
Politiek2 weken geleden

De toenemende bemoeizucht van de EU

Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is al vanaf 2010 fors afgenomen. De redenen daarvoor worden in deze aflevering besproken....

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via



Dit zal sluiten in 0 seconden