Binnenland
Kabinet haalt bezem door omroepen

op
Door
Redactie Indepen
Niet de door schandalen geteisterde NPO moet inleveren, maar de kleine vierhonderd, veelal door vrijwilligers gerunde lokale omroepen die niet alleen geliefd zijn, maar ook goedkoop.
Het kabinet wil af van de lokale omroepen in Nederland. Bijna elke gemeente heeft er wel een. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) wil die samensmelten tot streekomroepen. Dat klinkt beter, maar is toch gek: waar de uitzendingen uit Hilversum steeds duurder worden, en matig geliefd zijn bij het publiek, geldt voor de lokale omroep het tegenovergestelde. Door deze te ontwortelen uit stad of dorp, dreigt opnieuw zwakkere democratische controle.
De beweging die Uslu door wil zetten lijkt namelijk als twee druppels op de herinrichting van de jeugdzorg, die in 2015 werd gedecentraliseerd. Op papier kregen gemeenteraden het budgetrecht en sturing, maar de uitvoering gebeurt veelal in regionale samenwerkingsverbanden van gemeentelijke diensten. Controle hierop faalt: in de praktijk kan de volksvertegenwoordiging hooguit achteraf op details bijsturen, nadat de opgelopen tekorten elders zijn bezuinigd. Jeugdzorg blijkt namelijk chronisch duurder dan het kabinet aangaf. Raden kunnen nauwelijks iets uitrichten.
Bij de streekomroepen gaat het absoluut niet om bezuinigen, benadrukt het kabinet in zijn beleidsvisie, die ruim een week geleden naar de Tweede Kamer is gestuurd. De bedoeling is juist om méér te investeren in journalistiek, schrijft Uslu, het inhuren van betaalde professionals die elkaar versterken kan nu eenmaal beter als niet elke gemeente een eigen omroepje heeft, iets dat nog voortkomt uit de tijd van de ziekenomroep. Volgens het kabinet is dat goed voor de democratische controle. Zo’n professional zou immers bijvoorbeeld kunnen onderzoeken waarom de jeugdzorg zo duur is.
Voor dit soort kwaliteitsversterking is de komende jaren 19 miljoen euro beschikbaar, extra geld uit het regeerakkoord. Dat is op de mediabegroting van bijna 1 miljard euro een verwaarloosbaar bedrag, maar voor de lokale omroepen niet: het is landelijk gezien een verdubbeling van het totaalbudget nu.
De plannen voor ‘gemeentelijke herindelingen’ van de lokale omroep zijn niet nieuw, tien jaar geleden was men er al volop mee bezig. Maar tot nu toe kwam het er niet echt van. Uslu wil nu doorzetten. Maar hoe ziet die ‘versterking’ er straks in de praktijk uit? De pluriformiteit kan er wel eens schade onder lijden, leert een duik in de voornemens.
Volgens een studie van het Commissariaat voor de Media zijn ze in Achterhoek het meest tuk op lokale nieuwsvoorziening. Nu al werken omroepen daar samen, zo begon vorig jaar 1Achterhoek, een samenwerking tussen de drie meest oostelijke gemeenten in de streek. Naast een nieuwssite maken veelal vrijwilligers er radio en tv voor in totaal 130.000 inwoners.
Als het aan Uslu ligt, komt er straks maar één omroep voor de hele Achterhoek, op de herindelingskaart beslaat dit gebied alles ten oosten van Arnhem en Zutphen, twaalf gemeenten in totaal. Een razende reporter die van de ene uithoek van het verzorgingsgebied naar de andere moet, is een uur aan het autorijden. Journalistiek voordeel bij onderzoek zoals naar de jeugdzorguitgaven is ook maar beperkt: de gemeentelijke samenwerkingsverbanden.
Voor de jeugdzorgbureaucratie is het wel een uitkomst: nu bellen nog een stuk of acht lokale omroepen als er iets is, straks nog maar eentje, die dan op papier redactioneel onafhankelijk is, maar voor financiën aangewezen is op Den Haag.
Waar die afhankelijkheid toe kan leiden, leren de schandalen waarin de NPO de afgelopen jaren verwikkeld is geraakt. Waarom houdt Uslu geen grote schoonmaak in Hilversum? Daar waar intimidatie en MeToo ongebreideld konden voortwoekeren, en waar voormalig D66-bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO een klokkenluider kon kaltstellen door een spelletje te spelen met de topambtenaar op het ministerie (een privévriendin geworden, in de tijd dat beiden de scepter zwaaiden in omroepland).
Ondanks dit alles kiest het bewind van Rutte ervoor om juist meer gebruik te gaan maken van het organisatiemodel dat we kennen van de NPO: afgedwongen samenwerking, in nieuwe entiteiten. Allemaal omroepen die straks een eigen gebouw, huisstijl, website en logo’s, promo’s en jingles moeten hebben. Dit moet in samenspraak met Hilversum, en is er groot nieuws dan moet dit met de NOS worden gedeeld.
Wat gaat dit opleveren? Het kan alleen maar duurder worden door op de NPO-tour te gaan. Want dat tv en radio zo duur zijn, komt echt door Hilversum. Dat zit ‘m niet alleen in de hoge productiekosten van tv-programma’s: van al het geld dat lokale omroepen samen jaarlijks krijgen vanuit overheden, 19 miljoen euro, kan de koepelorganisatie NPO krap aan anderhalve maand draaien.
In Hilversum kom je daar niet ver mee. Met zo’n bedrag houd je drie maanden de zieltogende tv-zender NPO3 in de lucht. Of koop je de uitzendrechten van net geen vier speelrondes in de eredivisie (tegen het laagste bod in de huidige onderhandelingen, van sportkanaal ESPN). De websites van NPO3 en Z@ppelin (kinderprogramma’s) zijn samen al even duur als de gemeentelijke en provinciale bijdragen voor alle lokale omroepen bij elkaar.
De nieuw te vormen streekomroepen moeten allemaal een eigen bestuurslaag krijgen, en een raad van toezicht, die gesmeed worden naar Hilversums model. Dat is geen besparing: voor 19 miljoen per jaar kan het coördinerend orgaan NPO nog niet eens anderhalve maand draaien. Deze organisatie verdeelt de zendtijd en het geld onder alle landelijke omroepen, zodat elke kijkersdoelgroep bediend wordt. Alleen al dit regelwerk kost 155 miljoen euro per jaar. Van dit bedrag is maar liefst 25 miljoen euro bestemd voor enkel het bestuur en de directeuren. Zij kosten per jaar dus bijna een derde meer dan alle lokale omroepen samen.
De NPO-begroting voor het lopende jaar waarschuwt alvast voor stijgende kosten, nog boven de groei van de inkomsten van de afgelopen decennia, door stijgen van de mediabegroting van het Rijk.
In de rest van de wereld is evenwel het omgekeerde te zien: waar het maken van met name televisie vroeger nog investeringen van tonnen vergde, is dit tegenwoordig al vrijwel kosteloos met een mobiele telefoon mogelijk. Uitzendsoftware voor televisie is gratis beschikbaar en draait op elke moderne laptop. Een mengpaneel voor audio met de geluidskwaliteit van radio Veronica of 538 koop je voor nog geen zevenhonderd euro. Dat is ook de reden dat de lokale omroepen zoveel betere journalistiek hebben kunnen laten zien de afgelopen jaren: rond de eeuwwisseling stond hiervoor nog voor tienduizenden euro’s aan apparatuur en cd’s en vinyl bij de plaatselijke omroep in de lokale studio’s.
Waarom zou het bewind van Rutte deze pluriforme rijkdom af willen schaffen? Met als grote risico hiermee de worteling van de stadsomroep in de samenleving aan te tasten? Die ontworteling kan niet de bedoeling zijn? Toch? Of gaat het er soms om, beter op de verspreiding van de ‘juiste inhoud’ te kunnen sturen?
Na de klokkenluidersaffaire, Matthijs van Nieuwkerk en MeToo volgt geen reorganisatie van de kolos op het Mediapark, maar zijn de kleintjes, die niets misdaan hebben en wél geliefd zijn, aan de beurt. Uslu kiest voor organisatorische inrichting van het lokale bestel langs de weg die al is afgelegd door de Persgroep: ook daar verdween de dorpsredactie naar een regioredactie. Dit verschraalde het aanbod van nieuws; de versterking van lokale omroepen is juist bedoeld als antwoord hierop, ter versterking van de democratie. Het effect is te zien op landelijk niveau met de Belgische krantenuitgevers en Hilversum: de rest van het nieuwsaanbod wordt bij het minste of geringste al gauw weggezet als ‘gevaarlijke desinformatie’.
De misstanden op het Mediapark nodigen des te meer uit tot het opschudden van het omroepbestel, maar dan van onderaf in plaats van bovenaf. Haal geld weg uit Hilversum om te investeren in gemeentelijke omroepen, zodat ze de meest prikkelende podcasters en talentvolle TikTokkers aan zich kunnen binden. Dit kan door scholing, maar ook door het vooruitzicht op samen mooie dingen maken, iets wat doorgaans uit liefhebberij voortkomt. Dat is niet alleen beter voor de kwaliteit, maar ook nog eens een stuk goedkoper.
Binnenland
Meer dan 80 azc’s erbij, vaak zonder inspraak bevolking

Gepubliceerd
2 weken geledenop
30 mei 2025Door
Redactie Indepen
Door internationale conflicten is het aantal asielaanvragen in Nederland toegenomen. Om aan deze groeiende behoefte te voldoen, is het aantal asielzoekerscentra (azc’s) in Nederland fors gegroeid. In 2024 ging het al om 81 nieuwe azc’s, oftewel een stijging van bijna 30 procent (!) in één jaar, ondanks het regeerprogramma van het nieuwe kabinet. Daarbij wordt het recht op inspraak van de lokale bevolking vaak genegeerd. Dit alles raakt direct aan het dagelijks leven van lokale gemeenschappen waar die uitbreidingen plaatsvinden. Veel mensen hebben het gevoel niet serieus te zijn genomen en voelen zich bedonderd.
Toename van azc’s: de schrikbarende cijfers
Sinds 2021 kampt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met een structureel tekort aan opvangplekken. Dit leidde onder andere tot overvolle centra, zoals het veelbesproken Ter Apel. Het aantal mensen in de asielopvang van het COA groeide in de periode tot 1 januari 2025 aan tot 88.500. Daarvan zijn er 26.000 statushouders die nog geen woning kregen toegewezen, vanwege de groeiende woningnood in ons land.
Om de druk te verlichten, werden noodopvanglocaties ingericht, tijdelijke azc’s geopend, en bestaande locaties uitgebreid. In veel gevallen gebeurde dit in samenwerking met gemeenten, die onder toenemende druk van het Rijk staan om bij te dragen aan de opvangcapaciteit.
In de loop van 2024 groeide het aantal asiel-opvanglocaties maar liefst van 291 naar 372. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het COA. Vooral het aantal noodopvanglocaties is gegroeid. Inmiddels worden er in 197 gemeenten asielzoekers opgevangen, ten opzichte van 152 een jaar eerder.
Inmiddels heeft 85 procent van de gemeenten een asielzoekerscentrum, of zijn er plannen voor, aldus onderzoek van RTL.
Maatschappelijke en sociale impact op lokale gemeenschappen
De komst van een azc in een gemeente roept uiteenlopende reacties op. In de meeste gevallen leidt de vestiging ervan tot zorgen over leefbaarheid, criminaliteit, veiligheid en druk op bestaande voorzieningen. Ondanks de ingrijpende effecten van de komst van een azc, blijkt uit onderzoek dat in 2015 al 69 procent van de Nederlanders geen gelegenheid tot inspraak kreeg bij een gemeentelijk besluit tot het plaatsen van een azc.
Ondanks alle ophef over nieuwe azc’s sinds 2015, blijft de overheid vasthouden aan het plaatsen van nieuwe centra zonder consultatie van de eigen bevolking. Mensen voelen zich vaak bedonderd door de gemeente waarin ze leven. Azc’s worden overal in Nederland mensen ‘door de strot geduwd’ zonder een fatsoenlijk democratisch inspraakproces!
Recente voorbeelden van schendingen van elementaire burgerrechten vonden plaats in deze gemeenten:
- Nijkerkerkerveen
- Budel
- Gooise Meren
- Aalten
Verwoesting van sociale cohesie in de leefgemeenschap
De aanwezigheid van een azc kan een beroep doen op de sociale samenhang. Soms ontstaan spanningen, zeker als communicatie en voorbereiding door desbetreffende gemeente tekortschieten zoals de hierboven genoemde voorbeelden.
In 2016 bracht de Universiteit van Utrecht deze studie uit naar de vraag of een leefbare buurt behouden kan blijven als daar een asielzoekerscentrum in – of naast – wordt gevestigd.
Het rapport schrijft onder andere:
“De aankondiging van een nog te openen azc heeft meer dan eens geresulteerd in protesten vanuit de gemeenschap uit de directe omgeving van de nieuwe azc locatie.”
“Mensen zullen over het algemeen alleen in actie komen wanneer de azc-locatie binnen hun eigen leefomgeving valt. Dit is een duidelijk voorbeeld van het Not in my backyard of NIMBY-principe”.
“Het woongenot wordt na de komst van een azc mogelijk aangetast door een vermindering van de privacy, meer drukte op straat, een verslechterde reputatie en meer criminaliteit (Theebe, 2002). Een ander genoemd argument bij de protesten tegen de komst van een azc in de buurt is de waardedaling van de woningen rondom het azc.”
Objectief gezien veranderen bij de vestiging van een azc de samenstelling en het inwonersaantal van de buurt; subjectief gezien kan de komst van een azc een rol spelen in de waardering van bewoners over kenmerken van de eigen buurt, zoals het veiligheidsgevoel en de ervaren overlast. Dat kan – zeker in wijken met huurwoningen – leiden tot een versneld vertrek van de oorspronkelijke bewoners waardoor de sociale cohesie in de wijk verwoest wordt.
Gaat het om een buurt met veel koopwoningen, dan vertrekken de oorspronkelijke bewoners minder snel omdat – vooral in dunbevolkte gebieden – de huizenprijzen fors dalen nadat er een azc is gevestigd en mensen dus hun vermogen zien verdampen door de komst van een azc.
Druk op gemeentelijke voorzieningen en ontwikkeling van schoolkinderen
Lokale gemeenschappen maken zich regelmatig zorgen over de druk op scholen, huisartsen en openbare diensten. Vooral kleinere gemeenten kunnen moeite hebben om op korte termijn voldoende capaciteit te organiseren.
Alleen als een groot azc wordt gevestigd – met minimaal 300 asielzoekers – blijkt die vrees minder terecht. Zo is de gemeente Aalten van plan zo’n groot centrum toe te laten omdat dan het COA ook eigen voorzieningen mee financiert waardoor de lokale druk op die voorzieningen niet toeneemt.
Het effect van de komst van asielzoekers op de kwaliteit van het onderwijs is een beladen onderwerp. Uit alle onderzoeken blijkt Nederlands onderwijs het snelst achteruit te zijn gelopen op het gebied van (Nederlandse) taalbeheersing, taalvaardigheid en het hieraan verbonden taalkundig redeneervermogen. Een onderzoek van de Universiteit van Leiden legt de duidelijke link met immigratie.
De plannen van het huidige kabinet versus die van de EU
Een belangrijke reden om voor de huidige coalitie te stemmen, waren de plannen om de asielinstroom fors te beperken en de gevreesde Spreidingswet weer af te schaffen. Wat minister Marjolein Faber betreft had dat al eind 2024 gebeurd moeten zijn.
Helaas! Naar nu blijkt, zal de wet pas in de loop van 2026 worden afgeschaft. Ondertussen meldt RTL Nieuws dat de Spreidingswet effect heeft: “grootste deel gemeenten heeft plannen asielopvang”.
Nederland mag geen asielstop invoeren volgens het asielrecht van de EU. Ook het meest recente verzoek van minister Faber voor een opt-out voor het Nederlandse asielbeleid belandde in de prullenbak van Brussel, nadat de Europese Commissie het verzoek van de Nederlandse regering had afgewezen. Volgens de Europese Commissie zou voor een opt-out een (migratie)verdragswijziging nodig zijn en daartoe is Brussel niet bereid.
Kortom; de huidige asielzoekersproblematiek, de explosieve groei van het aantal azc’s en de maatschappelijke ontwrichting van ons land zal niet wijzigen zolang Nederland lid van de EU blijft!
Tot slot; wil je weten of er ook in jouw gemeente nieuwe plannen voor een azc worden ontwikkeld krachtens de Spreidingswet, kijk dan even hier en zoek de naam van jouw gemeente in de lijst.
Binnenland
De NAVO onder Rutte blijkt corrupt

Gepubliceerd
3 weken geledenop
29 mei 2025Door
Redactie Indepen
Op 15 mei 2025 stonden wereldwijd vele kranten – behalve uiteraard in Nederland – er vol mee; de recent ontdekte corruptie binnen de inkooporganisatie van de NAVO. Twee Belgische en drie Nederlandse medewerkers van de NAVO werden die dag gearresteerd wegens verdenkingen van grootschalige corruptie. De NAVO wil wereldwijd duizenden miljarden euro’s extra vrij laten maken om de wapenproductie op te voeren voor een oorlog tegen Rusland en dat betekent dat de organisatie steeds meer macht krijgt over de portemonnee van individuele lidstaten. De kansen op interne corruptie nemen daarmee toe. Hoe erg is dat?
De NAVO onder Rutte blijkt corrupt
Het Belgische Openbaar Ministerie maakte woensdag 14 mei 2025 bekend dat de Belgische autoriteiten een grensoverschrijdend onderzoek starten naar voormalige en huidige medewerkers van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) vanwege “mogelijke onregelmatigheden” bij het NAVO-agentschap voor inkoop en aanbestedingen (NSPA).
Het Belgische Openbaar Ministerie heeft medewerking gevraagd van het Agentschap van de Europese Unie voor samenwerking op strafrechtelijk gebied (Eurojust) om “een gecoördineerde justitiële aanpak te waarborgen”.
Op zich vinden wij dit een lastige constructie. De EU en NAVO hebben beiden hun hoofdkantoor in Brussel en hebben de laatste jaren – onder voorzitterschap van Ursula von der Leyen – een zeer nauwe samenwerking opgezet en nu gaat de ene partij (EU) meewerken aan onderzoek tegen de andere partij (NAVO) in een strafzaak?
Waar gaat die corruptie over?
De corruptiezaak heeft volgens justitie betrekking op contracten voor militair materieel – waaronder de aankoop van drones en munitie – geleverd door de NSPA. Dit in Luxemburg gevestigde NAVO-agentschap is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de 32 NAVO-lidstaten bij – honderden miljarden euro’s omvattende – inkoopcontracten, logistiek, militaire beveiligingssystemen en -ondersteuning.
Volgens het Openbaar Ministerie van België is het onderzoek gestart naar aanleiding van aanwijzingen dat ‘verschillende’ NSPA-medewerkers vertrouwelijke informatie hebben overgedragen om bepaalde defensiebedrijven, die in aanmerking komen voor NAVO-inkoopcontracten, de voorkeur te geven.
Het Openbaar Ministerie onderzoekt ook de mogelijkheid dat het geld – dat via de illegale praktijken door de NAVO-medewerkers is verkregen – mogelijk via speciaal daarvoor opgerichte adviesbureaus is binnengeharkt.
Arrestaties in Nederland
Volgens dit artikel heeft de Nederlandse Rijksrecherche op 13 mei 2025 arrestaties in ons land verricht in dezelfde NAVO-zaak als die in Brussel speelt. Het gaat om een voormalige medewerker van het ministerie van Defensie – destijds onder verantwoordelijkheid van Kasja Ollongren – die al in 2023 omgekocht zou zijn door wapenproducenten om Nederlandse belastinggelden voor militair materieel specifiek bij hen te besteden en dus geen concurrenten meer in overweging te nemen.
Daarnaast heeft de Rijksrecherche ook nog twee andere Nederlanders burgers in hechtenis genomen die gelieerd zijn aan deze omkoopzaak.
NAVO-expansie betekent ook meer corruptie bij wapenaankopen
De Duitse publieke omroep besteedde onlangs dit artikel aan de gevolgen van de expansiewoede van de NAVO onder leiderschap van Mark Rutte – en de dwang van de Amerikaanse president Trump – om tot 5 procent van het bruto binnenlands product van lidstaten aan het leger uit te gaan geven.
Het artikel beschrijft onder andere:
“Het inkoopagentschap van de militaire alliantie staat onder druk vanwege deals over wapens en munitie. In een sector met een notoir gebrekkig toezicht zijn de corruptierisico’s zeer reëel.”
“Vorig jaar tekende de NSPA namens verschillende lidstaten een contract ter waarde van bijna 700 miljoen dollar (624 miljoen euro) voor Stinger-luchtdoelraketten. Voormalig NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg kondigde de overeenkomst in mei 2024 aan, zonder de namen van de betrokken landen te noemen, zo meldde persbureau Reuters.”
“In 2024 gaf de alliantie gezamenlijk 1,3 biljoen dollar uit aan defensie, volgens cijfers die de NAVO vorige maand [april 2025, red.] publiceerde.”
Als er via de NAVO meer dan 1 biljoen jaarlijks te verdelen valt bij een uitgaveverplichting van 2 procent aan militair materieel, dan is het sommetje makkelijk te maken, als dat percentage in juni 2025 op een verplichte 5 procent wordt vastgesteld.
NAVO-corruptieonderzoek wordt uitgebreid naar meerdere lidstaten
Het eerdergenoemde artikel van de Duitse omroep meldt dat het corruptieonderzoek binnen de NAVO-inkooporganisatie inmiddels ook is uitgebreid naar andere NAVO-lidstaten dan Nederland en België.
In Luxemburg bevestigde het Openbaar Ministerie dat er in in eigen land documenten in beslag zijn genomen die met de NAVO-corruptie te maken hebben en meldde het dat het onderzoek ook is uitgebreid naar Italië, Spanje en de VS, gecoördineerd door Eurojust.
Hoe erg is deze NAVO-corruptiezaak?
Het Amerikaanse persbureau AP besteedde onlangs aandacht aan de enorme druk die vanuit de regering-Trump op de NAVO wordt gelegd om de defensie-uitgaven naar 5 procent te verhogen, die dan bij voorkeur bij Amerikaanse wapenleveranciers besteed zouden moeten worden.
Volgens het AP kunnen vele NAVO-lidstaten nu al niet aan de huidige norm van 2 procent voldoen en is de verhoging naar 5 procent een onhaalbare kaart. Tot de landen die in de problemen komen met deze eis van de regering-Trump behoren onder andere: België, Canada, Kroatië, Italië, Luxemburg, Montenegro, Portugal, Slovenië en Spanje.
Als landen, die nu al niet in staat zijn de norm van 2 procent te halen, gedwongen worden om 5 procent uit te geven en daarmee het hele huishoudboekje van hun land overhoop gooien, dan is het voor te stellen wat de negatieve effecten van deze corruptiezaak zijn.
Een land als Nederland zou van 20 miljard naar 46 miljard euro per jaar aan defensie-uitgaven moeten gaan. Dat betekent 26 miljard euro minder beschikbaar voor andere nationale uitgavenposten zoals onderwijs, zorg en sociale voorzieningen.
Als dan ook nog bekend is dat een deel van die exorbitante stijging in defensie-uitgaven – via de NAVO-inkooporganisatie – in de zakken van corrupte ambtenaren en politici belandt, dan zijn de rapen gaar.
De nationale steun voor de plannen van de NAVO en de VS om de defensie-uitgaven te verhogen naar 5 procent zal bijzonder gering zijn.
Binnenland
Protest tegen azc in Aalten: “Wij voelen ons bedonderd”

Gepubliceerd
4 weken geledenop
20 mei 2025Door
Redactie Indepen
AALTEN – Terwijl binnen in de Zuiderkerk een besloten bijeenkomst plaatsvond over de komst van een groot asielzoekerscentrum (azc), verzamelden zich buiten enkele honderden demonstranten. Het protest verliep vreedzaam, maar de emoties liepen hoog op.
De beslissing om het azc te vestigen werd achter gesloten deuren genomen door het college van burgemeester en wethouders. Zelfs raadsleden waren gebonden aan een geheimhoudingsplicht. Buurtbewoners spreken van een overval en zeggen zich buitenspel gezet te voelen. “We zijn net in deze wijk komen wonen, pal naast wat nu een azc wordt. Dit voelt als bedrog. We hadden dit huis nooit gekocht als we hierover van tevoren waren geïnformeerd,” aldus meerdere bewoners uit de aangrenzende wijken.
Zorgen over veiligheid en leefbaarheid vormen een belangrijk onderdeel van het verzet tegen de komst van het azc. Ook binnen, tijdens de toelichting door de gemeente, overheerste de frustratie. Volgens aanwezigen bleven veel vragen van bewoners onbeantwoord. Men voelde zich niet gehoord of serieus genomen.
Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren sloot zich aan bij de demonstranten. Niet, zo stelde hij, om aan lokale politiek te doen, maar om een landelijk statement te maken tegen de hoge asielinstroom en de plaatsing van centra zoals deze.
Recent


De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat
VVD-leider Dilan Yeşilgöz gooide op 9 juni 2025 wederom de deur dicht voor Wilders: ‘Eén derde van de VVD-kiezers is...


NAVO en leger krijgen de macht over ons land
We schrijven maandelijks over de macht die de Europese Commissie via nieuwe EU-wetgeving direct over onze landelijke politiek uitoefent. Die...


De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders
Begin april dit jaar nam Klaus Schwab onverwacht afscheid van ‘zijn’ WEF. Enkele dagen later werd bekend dat Schwab wordt...


Peiling Ipsos: ondernemers somberder dan eerder over economie
Onderzoeksbureau Ipsos I&O voert periodiek peilingen uit bij Nederlandse ondernemers. Daar werk ik ook aan mee. De meest recente peiling...


Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester
Terwijl ons land langzaam richting de afgrond glijdt, vergeten we bijna dat de clowneske lokale kliek wellicht meer schade toebrengt...


Chemicus Ferdinand Meeus uit felle kritiek op klimaatbeleid
In deze aflevering van Indepen Nieuws praten we met Ferdinand Meeus. Meeus is een Belgische chemicus met een doctoraat in...


28 miljard klimaatgeld in rook op gegaan
Zoals u weet streven zichzelf serieus noemende partijen naar een temperatuurdaling van de aarde van een nog altijd serieus te...


Val kabinet onthult: Brussel en NAVO aan het roer in Den Haag
Op 3 juni 2025 viel het ‘nieuwe’ kabinet. Reeds binnen het eerste jaar van zijn prille bestaan. De officiële lezing...


De schurende geschiedenis van seksuele hervorming en kindveiligheid
De christelijke organisatie Civitas Christiana mag niet meer zeggen dat Rutgers, de architect van de Lentekriebels, schoolkinderen met sekslessen wil...


De EU en haar lidstaten schenden op grove wijze de privacy wetgeving
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een van de strengste privacywetten ter wereld en geldt voor alle lidstaten van de...
Trending
-
Politiek4 dagen geleden
NAVO en leger krijgen de macht over ons land
-
Politiek2 weken geleden
Val kabinet onthult: Brussel en NAVO aan het roer in Den Haag
-
Column7 dagen geleden
Femke Halsema: De aanstaande val van een wereldvreemde burgemeester
-
Klimaat1 week geleden
Chemicus Ferdinand Meeus uit felle kritiek op klimaatbeleid
-
Column1 week geleden
28 miljard klimaatgeld in rook op gegaan
-
Politiek5 dagen geleden
De donkere kant van het WEF, ECB en hun leiders
-
Politiek3 dagen geleden
De dubieuze rol van Yeşilgöz in het immigratiedebat
-
Opinie2 weken geleden
De schurende geschiedenis van seksuele hervorming en kindveiligheid
wim bierman
10 juni 2023 in 10:15
Mondsnoeren en slopen. Wij kunnen veel beter geld weggooien en hou jullie je mond maar. Wel betalen hoor !