Economie
Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni
op
Door
Twan HoubenOnlangs verscheen de laatste opiniepeiling van Eurobarometer over de verwachte opkomst en stemgedrag bij de komende EU Parlementsverkiezingen van 6 juni aanstaande. De verwachte opkomst bij deze verkiezingen is 71 procent (was 60 procent in 2019) en het belangrijkste thema voor die verkiezingen is de sterk gegroeide armoede in de EU sinds het aantreden van de huidige Europese Commissie in 2019. Volgens die laatste peiling wijkt de Nederlandse kiezer zeer fors af van het EU-gemiddelde, zowel wat prioriteiten betreft, als stemgedrag. Nederland blijkt het meest EU-gezinde land van de 27 lidstaten, samen met Denemarken.
Gegroeide armoede grootste verkiezingsthema
Het gaat niet goed met de EU. Ten opzichte van de VS en Azië, liep de economische groei in de EU-lidstaten sinds de benoeming van Ursula von der Leyen enorm terug. Zie onderstaande grafiek.
De belangrijkste reden voor de zware economische tegenvallers, zijn de kosten voor het strenge milieubeleid van de EU, aldus dit artikel van Reuters. De Green Deal van Von der Leyen/ Timmermans doet de EU financieel de das om. Daar hebben vooral de armere lidstaten in het Oosten het meeste last van, zo blijkt uit de Eurobarometer.
In Nederland merken we ook de toegenomen belastingdruk en maatregelen om CO2-neutraal te worden, maar in ons land is de steun voor de groene agenda van de EU nog het sterkst. De interesse voor economische groei en werkgelegenheid is bij ons nauwelijks van belang in vergelijking met de meeste andere lidstaten. Nederland lijkt nog te zwelgen in de eigen welvaart.
Nederland versus de rest van de EU
Ons land blijkt een van de grootste fans van de EU en EU-beleid, wat uit onderstaande grafiek is af te leiden. Met name de ideeën van ministers Rutte en Ollongren hebben grote invloed gehad op het pro-EU denken van de meeste Nederlanders.
Waar de strijd tegen gegroeide armoede op nummer 1 staat voor de hele EU, blijkt dat onderwerp in ons land volledig weg te vallen tegenover de wens hier om meer wapens, een sterker leger en meer bescherming tegen de door Ollongren afgegeven oorlogsdreiging. In Nederland staat namelijk de Europese defensie en veiligheid op nummer 1 vanwege de hier sterk gegroeide angst voor Rusland.
Bron: Eurobarometer (lichtblauwe balk = Nederlandse kiezer, donkerblauwe balk = gemiddelde EU-kiezer).
Nederland wijkt op vier essentiële punten af van de rest van de EU
Als je bovenstaande grafiek bekijkt, zie je dat ons land op de volgende vier onderwerpen essentieel afwijkt van de rest van de EU:
- Defensie en veiligheid
- Maatregelen tegen klimaatverandering
- Migratie en asiel
- De toekomst van Europa
Het hele rapport over de voorkeuren van de Nederlandse kiezer is niet online te zien, maar wel vanaf deze pagina te downloaden.
De uitspraken van minister Ollongren over de grote dreigingen vanuit Rusland hebben duidelijk gevolg voor het Nederlandse stemgedrag op 6 juni aanstaande. Nederlanders hechten de grootste waarde aan een militaire versterking van de EU voor de komende 5 jaar. Dat is bij ons prioriteit nummer 1!
Op de tweede plaats voor ons Nederlanders komt het Europese immigratie- en asielbeleid. Daar heeft Geert Wilders klaarblijkelijk de meeste invloed op uitgeoefend. Voor de gemiddelde Europeaan komt EU-immigratie en asielbeleid op de zevende plaats, maar bij ons dus op de tweede.
Op de derde plaats komen verdere (strengere) maatregelen op klimaatgebied. De Nederlandse kiezer is over het algemeen gelukkiger met het strenge klimaatbeleid van de EU dan de meeste andere Europeanen. In Bulgarije maakt slechts 5 procent van alle kiezers zich daar druk over, terwijl 70 procent zich daar druk over armoede maakt.
Nederlanders zijn bijna tweemaal zoveel te porren voor de EU-klimaatagenda dan de gemiddelde Europeaan. Het heeft waarschijnlijk te maken met de relatieve rijkdom waarin wij leven ten opzichte van bijvoorbeeld Oost-Europese lidstaten als Litouwen waar nog geen 14 procent van de kiezers zich druk maakt over het klimaat. De vrees in Litouwen voor een Russische inval is daar overigens even groot als in Nederland. Met dank aan Ollongren blijken Nederlanders zichzelf net zo bedreigd te voelen als de Baltische lidstaten.
Ook de toekomst van de EU scoort bij ons hoog; de vierde plaats van de zestien thema’s. Ook daar zien we weer een parallel met de Baltische staten. De meeste Nederlanders willen net zo hard het versterken en vergroten van de EU als die Baltische lidstaten.
EU-beleid gericht op economie en werkgelegenheid is voor Nederlanders nauwelijks van belang
Waar voor de meeste Europeanen de zorg voor economie en werkgelegenheid op de derde plaats komt, bungelt dit onderwerp bij Nederlanders vrijwel onderaan het lijstje met prioriteiten, aldus bovenstaande grafiek.
Voor Nederlandse kiezers is de EU er vooral om ons tegen de Russen te beschermen, de klimaatagenda te realiseren en immigratie in te dammen. De onderwerpen waarvoor de EU destijds werd opgericht, economie en werkgelegenheid, bungelen bij ons onderaan.
Nederlandse kiezers lopen wat mij betreft achter de feiten aan. De EU-economie en -democratie laat steeds grotere achterstanden zien ten opzichte van het verleden en wij maken ons daar niet druk om. Waar we ons het meeste druk over maken zijn de Russische dreiging (1), immigratie (2) en het snel kunnen realiseren van de klimaatagenda van de EU (3). Rutte, Ollongren en Timmermans blijken het Europese stemgedrag van de Nederlanders sterk te hebben beïnvloed.
Denk nog eens goed na voordat je gaat stemmen op 6 juni. Wellicht is het toch verstandiger om je aan te sluiten bij de zorgen van de meeste Europeanen: dreigende armoede (1), volksgezondheid (2) en ondersteuning van de economie (3). Het wordt hoog tijd dat Nederlanders meer de realiteit onder ogen gaan zien; de EU is zijn welvaart, vermogen en toekomst kwijt aan het raken door de huidige bezetting van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Als je dat wil zien, ga je vanzelf op heel andere partijen dan de huidige stemmen.
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
-
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
-
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Slachtoffers klimaatverandering krijgen geen cent!
-
Volledig elektrische auto was vanaf begin complete waanzin
-
Wereldwijd gitzwart toekomstbeeld blijkt uit VS Defensie rapport
Economie
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
Gepubliceerd
1 week geledenop
2 december 2024Door
Twan HoubenDe Europese Unie wil dolgraag weer verder uitbreiden. Vooral om de ‘dreiging’ vanuit Rusland te kunnen pareren. Op 1 mei 2004 werd de EU uitgebreid met maar liefst 10 lidstaten – van 15 naar 25 – en in 2007 kwamen er nog eens twee bij. Hoe is het de EU sinds die tijd vergaan? Wat zijn de voor- en nadelen van die uitbreiding geweest? Heeft de volgende uitbreidingsronde met Oekraïne, Albanië, Noord-Macedonië, Georgië en Moldavië wel zin? En zo ja, voor wie vooral?
Voor- en nadelen van EU-lidmaatschap is een zeer complex vraagstuk
Als je een discussie over de voor- en nadelen van nieuwe EU-lidstaten wilt voeren, kun je het hebben over de groei van het bruto binnenlands product (bbp) van de EU als geheel, over het in kunnen zetten van goedkopere arbeidskrachten uit die nieuwe lidstaten, over meer macht voor Brussel, over overheveling van vermogen van oude naar nieuwe lidstaten, over een tegenkracht voor het ‘almachtige en bedreigende’ Rusland willen vormen, of over de voor- en nadelen van een steeds grotere culturele mix.
Het wordt al gauw een janboel van verschillende onderwerpen, meningen, visies en getallen waar niemand meer uitkomt. We moeten ons daarom beperken in de keuze van de sub-onderwerpen die betrekking hebben op dit vraagstuk. Ik heb gekozen voor;
- Groei bbp van nieuwe versus oude lidstaten.
- Effecten op de arbeidsmarkt van nieuwe toetreders versus de oudere lidstaten.
- Effecten op de totale groei van de EU-economie vergeleken met die van de VS en China.
Groei bbp van nieuwe versus oude lidstaten
Na het besluit tot toelating binnen de EU (december 2000), maar vóór de feitelijke toetreding op 1 mei 2004, zijn er een paar studies gedaan naar de te verwachten effecten van de toetreding op 1 mei 2004 door Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.
Zo’n studie uit 2002 is hier te vinden. Die studie is gebaseerd op een aantal economische rekenmodellen afkomstig uit het Oxford World Macroeconomic Model, en onderbouwt daarmee de volgende conclusies:
- De nieuwe lidstaten zullen – gemeten in termen van reëel bruto binnenlands product (bbp) – gemiddeld ongeveer 10 keer zoveel profiteren van de uitbreiding dan de bestaande EU-lidstaten.
- De totale EU zal in de jaren volgend op het toetreden nieuwe lidstaten in 2004, gemiddeld met slechts 0,5 procent per jaar groeien.
- Sommige oude lidstaten zullen groeien en sommige andere bestaande lidstaten zullen zelfs krimpen door de nieuwe toetreders. Tot de bestaande lidstaten die zouden groeien door de uitbreiding in 2004 behoren: Oostenrijk, Duitsland en Italië. Tot de verliezers van de uitbreiding behoren: Spanje, Portugal en Denemarken. Voor de rest van de oudere lidstaten maakt de toetreding van de nieuwe landen in 2004 nauwelijks wat uit.
- EU-uitbreiding is dus ronduit gevaarlijk voor sommige bestaande lidstaten!
Bovenstaande conclusies zijn gebaseerd op een rekenmodel.
Hetzelfde rapport bevat op pagina 14 ook gegevens over de feitelijke groei van lidstaten na hun toetreding, ten opzichte van de groei voordat het tot de EU was toegetreden.
Vanaf de eerste uitbreiding van de EU in 1973 tot en met 2001, blijkt alleen Ierland een succesverhaal. Het reële bbp per hoofd van de bevolking steeg daar jaarlijks met 2,4 procent meer dan dat van het EU-gemiddelde. Het bbp van het Verenigd Koninkrijk steeg met slechts 0,01 procent, dat van Denemarken kromp met 0,4 procent. De toetreding van Griekenland tot de EU in 1981 is een zware economische mislukking gebleken, aldus bovengenoemd rapport.
Een studie van ons eigen Centraal Plan Bureau (2001) is hier vinden.
Qua groei in mondiale koopkracht, bleek de uitbreiding met 10 lidstaten een onvoorstelbaar grote teleurstelling. Op deze EU-website is te lezen dat de mondiale koopkracht van de EU met 15 lidstaten – en vóór 2004 – 19,8 procent was. Na de toetreding van de tien nieuwe lidstaten in was deze slechts met 1,2 procent toegenomen tot 21 procent. Anno 2024 is deze ver onder de 20 procent gezakt. Zie verder laatste alinea van dit artikel.
Effecten op de arbeidsmarkt van nieuwe toetreders versus de oudere lidstaten
De lidstaten die na het jaar 2000 zijn toegetreden, zijn allemaal landen met een aanmerkelijk lagere productiviteit, een relatief hoog percentage armoede en aanmerkelijk lagere lonen. Zo blijkt uit meerdere studies die samengevat zijn in een artikel van medianetwerk Euractiv.
Het gemiddelde inkomen in de tien nieuwe EU-lidstaten, was in 2004 40 procent lager dan dat van de oude lidstaten. Dat verschil had een aantal effecten:
- Veel grotere bedrijven, vooral beursgenoteerd, verplaatsten hun productiebedrijven naar de nieuwe EU-lidstaten in Oost-Europa vanwege de lagere loonkosten. Dat heeft – volgens Euractiv – tot (slechts) 3 miljoen nieuwe banen geleid in de nieuwe Oostelijke lidstaten zoals Polen en Hongarije. Een groot deel daarvan ging ten koste van werkgelegenheid in de oudere EU-lidstaten in West-Europa.
- Volgens deze studie van de Europese Centrale Bank zijn ongeveer 2,2 miljoen arbeidskrachten uit de 10 nieuwe EU-lidstaten tussen 2004 en 2006 naar rijkere EU-lidstaten vertrokken.
- Alleen Ierland, Oostenrijk en Duitsland hadden significante arbeidsmigratie vanuit de tien nieuwe lidstaten volgens dit Deze werknemers waren overwegend jong, hadden een bovengemiddelde opleiding en vulden toch niet de vaardigheidstekorten aan, maar vulden wel het tekort aan arbeidskrachten voor laagbetaald, ongeschoold werk. Dat heb ik zelf meegemaakt als interim-directeur bij een plantenteler. Daar werkten Poolse jongeren in de kassen met een universitaire opleiding. Ze vertelden me meer euro’s in de kassen te verdienen dan in een academische functie in Polen.
- Nederland zou momenteel ongeveer 800.000 arbeidsmigranten uit de EU aan het werk hebben aldus dit onderzoek van Emerald Publishing. Veel werkgevers zijn maar wat blij met de goedkope arbeidskrachten. Maar het begint wel te knellen bij de huisvesting en integratie binnen Nederland.
- De nieuwe lidstaten raken universitair geschoolden kwijt die vaak laagopgeleid werk in het Westen gaan doen, de zogeheten ‘braindrain’.
Effecten op de totale groei van de EU-economie vergeleken met die van de VS en China
Ondanks, of dankzij, het bovenstaande is de EU-economie per saldo fors in belang afgenomen op wereldschaal.
De EU was in 1980 – met slechts 9 lidstaten – het grootste blok qua koopkracht in de wereld met 26 procent van het totaal, de VS was met 21 procent nummer twee en China met slechts 2 procent nummer drie.
Anno 2024 bungelt de EU onderaan wat betreft de mondiale koopkracht. Met 27 lidstaten in plaats van 9 is de EU-koopkracht nu – op het moment van schrijven – 14,7 procent, die van de VS 15,5 procent en staat China bovenaan met 19,0 procent.
Deze trends zijn te zien in onderstaande grafiek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), welke ik al eerder toonde.
Bron: IMF
De EU is – economisch gezien – een mislukt project en uitbreidingen maken het nog erger.
Economie
Maandelijkse update Nederlandse economie – november 2024
Gepubliceerd
3 weken geledenop
22 november 2024Door
Twan HoubenBinnen de redactie van Indepen wordt maandelijks een update gemaakt over de Nederlandse economie in de tweede helft van iedere maand. In deze updates komen een paar vaste rubrieken voor zoals inflatiecijfers, arbeidsmarkt, consumenten en producentenvertrouwen. Daarnaast worden de belangrijkste Europese nieuwtjes van de afgelopen maand gedeeld. Met dit maandbericht wil Indepen een compacte berichtgeving verzorgen, die snel duidelijkheid biedt over waar ons land staat en verder gaat dan de eenzijdige hosanna verhalen in de mainstream media.
Inflatie behoort nog steeds tot de allerhoogste in de EU
De Nederlandse inflatie over oktober bleef – net als in september – steken op 3,5 procent aldus het CBS. De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen zorgde voor een stijging van de inflatie. De prijzen van benzine stegen met 10 eurocent per liter in oktober. Dat komt volgens UnitedConsumers door de forse daling van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar. En die daling is weer veroorzaakt door de veel te snel ingezette rentedaling door de ECB.
Ook de rest van de EU ervaart een stijgende inflatie door ECB-rentebeleid
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie: één op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en één op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren in oktober volgens de HICP 3,3 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.
Het Europese inflatiecijfer van de HICP is hetzelfde als bij de snelle raming. In september was de inflatie volgens de HICP ook 3,3 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 1,7 procent in september naar 2,0 procent in oktober.
Het verschil tussen de gemiddelde EU-inflatie en die van Nederland komt volgens het CBS vooral door de prijsontwikkelingen van diensten en accijns op tabaksproducten.
Waarom verlaagt de ECB de rente nu al?
De officiële lezing waarom de ECB de rente verlaagt is dat de inflatie in de EU voldoende is gedaald. Dit geldt helaas niet voor ons land en ook in de rest van de EU gaat het weer fout.
Buurland België kent ook een stijging van de inflatie naar 3,2 procent in oktober.
De werkelijke redenen voor de ECB-renteverlaging zijn helaas dus niet de gedaalde inflatie. Die is immers gestegen.
De twee werkelijke redenen voor de renteverlagingen door de ECB zijn:
- De miljardenverliezen die de ECB zelf heeft geleden door de renteverhogingen sinds 2021. De ECB betaalt de commerciële banken een hogere rentevergoeding voor het spaargeld van burgers. Dat leidt tot hogere winsten bij commerciële banken, maar ook tot verliezen bij de ECB.
- Het naderend faillissement van Italië door de verhoogde ECB-rente sinds 2021. De Italiaanse staat kan de door de ECB sinds 2021 verhoogde rente niet meer opbrengen en dreigt kopje onder te gaan. De Italiaanse Centrale Bank heeft de ECB in oktober dringend verzocht de rente snel te verlagen.
Arbeidsmarkt minder gespannen
Uit de meest recente gegevens over de arbeidsmarkt blijkt dat:
- Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met 5 duizend.
- Het aantal werklozen nam toe met 4 duizend. De arbeidsmarkt werd hierdoor iets minder krap.
- Het aantal vacatures daalt nu al ruim twee jaar vrijwel onafgebroken, alleen in het eerste kwartaal van 2024 was nog een lichte toename.
De grootste vraag naar nieuw personeel ligt momenteel bij de overheid, zoals uit onderstaande grafiek blijkt.
Bron: CBS
Bron: CBS
Consumentenvertrouwen structureel te laag
Volgens de CBS-gegevens van oktober is het consumentenvertrouwen verder afgenomen. De koopbereidheid kwam in oktober uit op -12 tegen -11 in september. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was negatiever en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden ook.
Ik vermoed dat veel mensen onzeker zijn over de toekomst door oorlogsdreigingen en toename van maatschappelijke onrust door falende politici.
Producentenvertrouwen is in oktober verslechterd
Het vertrouwen van producenten in de industrie verslechterde in oktober. Het vertrouwen ging van -1,7 in september naar -3,2 in oktober. Fabrikanten waren vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid.
Structureel is dat vertrouwen echter al vanaf 2022 te laag, zoals uit onderstaande grafiek blijkt. Vanaf april 2023 onder de 0-lijn;
Bron: CBS
Producenten waren minder positief over de verwachte productie in de komende drie maanden. Ook waren ze negatiever over hun orderpositie en de voorraden gereed product.
In ruim de helft van de belangrijkste branches van de industrie verslechterde het vertrouwen. De fabrikanten in de elektrotechnische- en machine-industrie waren het meest positief van alle branches, maar wel minder positief dan in september.
Bron: CBS
Economische groei Nederland
Waar BNR Nieuwsradio – zoals altijd – hosanna verhalen weet te verzinnen over de Nederlandse economie, laat het CBS het tegenovergestelde beeld zien.
BNR Nieuws meldt in dit recente artikel dat de Nederlandse economie met een onvoorstelbaar positieve 0,8 procent is gegroeid in het derde kwartaal: “De stijging van het bbp in het derde kwartaal is vooral te danken aan de gestegen consumptie door huishoudens en door de overheid. In september consumeerden huishoudens 2,6 procent meer dan in dezelfde periode in 2023.”
Op dezelfde dag dat BNR zijn analyse voor een Teletubbies-publiek uitbracht, schrijft het CBS: “Economisch beeld ongeveer even negatief in oktober” om te vervolgen met: “Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in oktober ongeveer even negatief als in september. In de Conjunctuurklok van oktober presteerden 11 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend.”
De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand en het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.
Bron: CBS
Wat denk jij: doen we het goed in Nederland?
Op zoek naar verklaringen waarom ons land achterblijft bij de rest van de EU, kom ik op zaken als de fors teruggelopen arbeidsproductiviteit in ons land. Daar schreef het CBS onlangs deze analyse over.
Volgende maand een nieuwe update!
Economie
Nieuw EU plan Draghi kan leiden tot explosie van schulden (3)
Gepubliceerd
1 maand geledenop
7 november 2024Door
Redactie IndepenDe economie van de EU loopt steeds verder achter op die van China en de VS als gevolg van jarenlang EU-wanbeleid. De Europese Commissie vroeg aan voormalig ECB-voorzitter Draghi om een oplossing. Hij adviseert de EU om jaarlijks honderden miljarden te lenen om die vervolgens aan te wenden als lening, of subsidie, voor grotere bedrijven die zich met de Groene Transitie bezighouden. Een levensgevaarlijk idee volgens Twan Houben. Die nieuwe EU-leningen kunnen tot een explosie van Europese schulden leiden waar de Europese burger voor opdraait.
Recent
Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
De Nederlandse woningmarkt verkeert in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag naar woningen is geëxplodeerd, met name...
Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU
Huizenprijzen in Nederland zijn explosief gestegen terwijl huizenprijzen dalen in de rest van de EU. Twan Houben, bedrijfsstrateeg en Indepen-columnist,...
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
Lane-assist is een typisch voorbeeld van Europese regeldwang die blootlegt hoe onzinnig Europese regelgeving op landelijk niveau kan uitpakken. Wat...
Vertrouwen kabinet Schoof? Slechts 26 procent gelooft er nog in
Op 26 november 2024 publiceerde EenVandaag de laatste cijfers over het vertrouwen in het kabinet. Daaruit blijkt dat deze zich...
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
Een flink stuk van de dennenbossen in de duinen van Schoorl, vlak bij het Noord-Hollandse Bergen, is niet meer. De...
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Het was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten...
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
De Europese Unie wil dolgraag weer verder uitbreiden. Vooral om de ‘dreiging’ vanuit Rusland te kunnen pareren. Op 1 mei...
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Dat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen...
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
De befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan...
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
Al meer dan 1.000 dagen zijn er een aantal ‘experts’ in Den Haag die ons willen doen geloven dat het...
Trending
-
Binnenland6 dagen geleden
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
-
Klimaat2 weken geleden
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Economie1 week geleden
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
-
Column18 uur geleden
Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
-
Opinie4 dagen geleden
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
-
Binnenland2 dagen geleden
Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU
-
Column2 weken geleden
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
-
Column7 dagen geleden
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Bas
10 mei 2024 in 12:12
De tergende armoede in de politiek zou een beter thema zijn.
David
11 mei 2024 in 10:11
Nederlanders maken zich wel degelijk zorgen om de economie en mopperen over de hoge belastingdruk en prijzen. Maar zolang ze nog twee keer per jaar op vakantie kunnen en voldoende brood op de plank komt, zal de meerderheid zich geen zorgen maken. We zwelgen inderdaad nog in onze welvaart (uitzonderingen daargelaten).
Opaul Marus
12 mei 2024 in 17:04
Daar komen de naïevelingen wel achter als je met pensioen mag want dat is jarig ook als je 40 jaar gewerkt hebt. Ik ben process technoloog zowaar geen simpel baantje en toch niet kunnen sparen. Mijn kinderen heb ik gewaarschuwd: ga ondernemen en maak een plan anders armoe Tenzij het je lukt 3 ton vrij te maken om lekker te leven. Ik ben met 66 ZZP-er geworden, er valt niets te erven want uit een arm best, wordt 68 en zorg nu voor aanvullende potjes die het goed moeten doen. Verder doe ik er alles aan om goed gezond te blijven.