Binnenland

Banken blokkeren geld, en ruimen pinautomaten op: ‘Landelijk het beleid’

Avatar foto

op

Banken blokkeren geld, en ruimen pinautomaten op: ‘Landelijk het beleid’
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Dordrecht is hard op weg als een van de eerste steden in Nederland een cashloze gemeente te worden. Alle banken, ING, maar bijvoorbeeld ook ABN AMRO hebben inmiddels betaalautomaten in hun kantoren verwijderd. Geld ophalen of storten aan de kas kan ook niet meer. ,,Dit is niet normaal’’, zegt een Dordtenaar.

Meerdere bronnen van de banken, vertellen onafhankelijk van elkaar dat ze verwachten dat  geldautomaten er landelijk op termijn stuk voor stuk uitgaan. Dát is volgens die bronnen, van bovenaf besloten en cashgeld moet op termijn verdwijnen uit het betalingsverkeer, zeggen zij. ,,Het is vreemd’’, vindt een medewerker van een van de banken in de Randstad, over één onlangs gemoderniseerde bankkantoor. ,,Binnen ziet het er hier nu hip en uitnodigend uit. Maar geld ophalen, of storten kan hier voortaan niet meer. Waar is dit kantoor eigenlijk nog voor?’’


De geldautomaten die buiten waren  bij de Dordtse ABN AMRO aan de stationsweg zijn enige tijd geleden verwijderd, maar ook binnen zijn er sinds kort geen geldautomaten meer. Geld ophalen of storten aan een kas kan bovendien ook niet meer. ,,We hebben geen kas meer’’, aldus de bank. En ook de ING in het centrum van Dordrecht heeft opeens zijn geldautomaat die buiten stond weggehaald. De laatste andere automaten in het centrum zijn vaak buiten werking.

,,Waar kan ik mijn geld storten’’, vraagt een zwaar bezorgde oudere mevrouw, die met een envelopje in haar hand met cash geld rondloopt. De Dordtse is op een doordeweekse dinsdagochtend bij de twee overgebleven geldautomaten op het Statenplein  terechtgekomen. Bij een van de twee hangt een bordje: ‘Deze automaat is langdurig buiten werking’.

Volgens meerdere bronnen bij de banken gaan op termijn nog veel meer of zelfs alle geldautomaten eruit. Thuis cash geld opslaan in een oude sok is volgens deze bronnen zinloos. ,,Contant geld gaat eruit, verwacht ik. Dat is besloten aan de top. Het is beleid’’, zeggen deze bronnen. Ondertussen zijn in Dordrecht sinds kort stickers geplakt op parkeerautomaten bij openbare parkeerplekken in de binnenstad. ‘Per 2 oktober kunt u niet meer met muntgeld betalen bij de parkeerautomaten op straat’, is de tekst op de sticker.

Terwijl het in parkeergarages in de binnenstad sinds langere tijd al onmogelijk was om met cash te betalen. Wie toch binnenreed, met gewoon geld op zak, liep in een fuik en kon er met zijn auto wel in, maar niet meer uit. ,,Het is een testfase’’, vertelt een bron bij de banken. ,,’Ze’ (de banken) zijn aan het kijken of de samenleving het accepteert.’’  Het is volgens haar in heel Europa gaande. ,,Dit is beleid en het komt vanaf een veel hoger niveau. Ze willen alles controleren en het is om witwassen te voorkomen.”

Bronnen bij de banken bevestigen dat het lastig is grote spaartegoeden als cash weer in handen te krijgen, zonder dat een klant daar veel moeite voor moet doen. Overboeken naar je betaalrekening kan natuurlijk digitaal. ,,Maar daarna kun je bij de automaten die er landelijk nog te vinden zijn, maximaal 10.000 euro opnemen’’, zeggen meerdere bronnen bij ABN AMRO. ,,Je moet dan online checken op Geldmaat waar nog geldautomaten zijn. En  daarna tien automaten af gaan, tot je je hele spaartegoed, die ton, te pakken hebt: als je dat wil.”

Van alle kanten krijgt onze nieuwssite Indepen sinds enige tijd meldingen binnen hoe klanten door hun bank op het matje worden geroepen en soms regelrecht verantwoording moeten afleggen, aan hun éigen bank: waarvoor ze hun éigen geld willen gebruiken. ,,Mijn zoon had zijn huis in Nederland goed verkocht en wilde een deel van die winst  opnemen. Toen had hij een probleem. De bank wilde weten, waar hij het geld vandaan had, en wat hij met zijn geld ging doen.’’ De man is inmiddels verhuisd. ,,Hij wilde weg uit Nederland”, zegt zijn moeder. ,,Hij is vertrokken naar Santa Barbara, woont er in een schitterend nieuw huis.”

Overigens speelt de handelswijze van de machtige banken, niet alleen bij grote bedragen, vertelt een medewerker. ,,We hadden laatst een boze cliënt aan de balie. Zijn rekening was geblokkeerd nadat er 1800 euro op was binnengekomen. De bank wilde eerst weten waar hij (een zzp’er) dát bedrag vandaan had. Eerder kon hij zijn eigen geld niet krijgen.’’

Dit voorjaar werd door minister Kaag (Financiën) nog gesteld dat geld opnemen gratis moet zijn en dat het aantal pinautomaten op peil moet blijven. Iedere Nederlander zou binnen 5 kilometer van zijn woning een pinautomaat moeten kunnen vinden.

Verder Lezen

1 Reactie

 1. Jacoline Peek

  12 oktober 2023 in 09:36

  Stap direct over naar Regiobank. Daar kan je nog storten en kennen ze je persoonlijk.

  • Rianne van Dam

   12 oktober 2023 in 15:41

   Wij zijn sinds een jaar ook over naar RegioBank. Ik vrees dat ook deze bank hierin mee zal moeten, ze zijn onderdeel van de Volksbank.

   • Heemskerk

    13 oktober 2023 in 11:38

    Hebben we ook nog een stem of wordt alles maar aangenomen en geslikt

    • Els Van der Most

     16 oktober 2023 in 22:06

     Ik wil over mijn eigen geld kunnen blijven beschikken en contanten kunnen opnemen wanneer ik dat wil.
     Dus banken en pinautomaten moeten gewoon blijven. Zijn ze gek geworden?! Het is hun geld niet!!!

   • G de roo

    13 oktober 2023 in 12:19

    Te zot voor woorden weg met die Kaag.Gaat haar alleen maar om haar eigen aggie.

   • Peters

    13 oktober 2023 in 16:21

    Vind het gewoon schandalig we zijn niet eens meer baas over ons eigen geld. Contant geld is een wettig betaal middel. Waarom moeten wij doen wat er in Brussel wordt gezegd. Voor is het Nedxit.

    • Johanna

     16 oktober 2023 in 20:53

     Ik wil baas blyven over myn eigen geld en inkomen en de pinautomaten moeten blyven bestaan zyn jullie gek geworden of zo het is ons geld en niet van juliie dusssss contant geld niet blyven hoe dan ook 😡😡😡😡😡

     • Tiny W

      14 februari 2024 in 17:48

      Inderdaad dat is de enige oplossing

   • Fred De koning

    13 oktober 2023 in 16:53

    Banken doen geen klote en ze gewoon verplichten om pin automaten te hebben je betaalt je scheel aan kosten geen wonder dat ze het voor het zeggen hebben oprotten met deze manier van zaken doen

    • Jacqueline

     14 februari 2024 in 16:28

     De natte droom van Maxima, hier pleitte ze voor in Davos,CBDC,gekoppeld aan je co² verbruik en digitale ID, wie het nu nog niet in de gaten heeft zal het nooit zien,sparen kan dan niet meer want je CBDC is beperkt houdbaar, daarom willen ze ook een basisloon invoeren.
     Weg vrijheid…

   • Roos Meel

    13 oktober 2023 in 17:42

    Lieve mensen kom hier tegen in opstaand…hiermee zou een heel essentieel stukje vrijheid verloren gaan 💪

   • F Kwast

    13 oktober 2023 in 18:42

    De Abn is in Denhelder ook al niet meer te vinden. Alle automaten zijn van geldmarkt geworden

   • Am kleyn@gmail.com

    13 oktober 2023 in 20:27

    Dit woord vreselijk voor de mensen bah dit mag niet gebeuren

   • Bosman

    13 oktober 2023 in 21:45

    Ook ik moest,ik heb nooit meer dan 2000 euro staan, urgent contact opnemen. Ik verblijf langere tijd in het buitenland maar sta gewoon ingeschreven in Nederland. Betaal alle vaste lasten, huur,verzekeringen etc,iedere maand netjes.Doordat ik alleen pinde in het buitenland moest ik het hoe en waarom toch urgent uitleggen anders zou ik geen geld meer kunnen opnemen of overmaken. Dit moest van de belastingdienst. Na de schrik om zonder geld te komen zitten in het buitenland kwam de stoom zowat uit mijn oren! Ik heb uiteraard moeten doen wat ze wilden maar het zit mij nog steeds dwars. Blijkbaar houden ze bij waar je je geld opneemt en hoelang je dit achter mekaar doet. En dan zonder enig verder onderzoek mij een ultimatum stellen.
    Dit is/was de abnamro. Mailen met ze kan ook niet,was te fraudegevoelig!!??

    • Carlos

     19 oktober 2023 in 17:01

     Start thinking Crypto and the possibilities for the future.

   • Simone

    14 oktober 2023 in 12:22

    Te gek voor woorden.
    Banken weg pinautomaten weg.
    Te zot voor woorden.

    • Belle

     16 oktober 2023 in 13:20

     Het moet echt afgelopen zijn om dit soort desastreuze maatregelen er maar drukken zonder de burgers hierin te betrekken dmv b.v. een referendum hierover te houden. Wat een land is Nederland geworden!!! Burgers word wakker en laat dit niet gebeuren!!! En stem 22 november op de FVD, de enige partij die nog voor de burgers opkomt!!!

   • Rob

    20 oktober 2023 in 21:19

    Dit vind ik schandalig dat de regering beslist dat er geen contant geld meeraanwezig zal zijn.
    De banken hebben geen lef om tegen de beslissing van de regering in te gaan.

  • N

   12 oktober 2023 in 16:59

   Gewoon alles opnemen cash moet blijven en mogelijk zijn

   • Egbrecht Siebrandtszoon

    12 oktober 2023 in 20:17

    Yup, maar we geloven dat s wip komst van louter digitale betalingen en straks CBDC niet te stoppen is. Kaag liegt hierover. Wees geen Kaag 😂
    Oh, we zijn met ons gezin naar Hongarije verkast vanwege de aanstaande bende in het ooit prachtige Nederland. We hebben al 4 maanden met alleen maar CA$H bestaand. Lekker anoniem

    • Nicky

     16 oktober 2023 in 13:24

     Gewoon alles opnemen knetter gek worden ze daar cash geld moet blijven bestaan

   • Josina Ririhena Ririhena

    12 oktober 2023 in 21:59

    Vind ik ook!!!

   • Mike

    12 oktober 2023 in 22:46

    Deze regering is een nachtmerrie voor iedereen, ze zijn bezig met een totaal control , ze kunnen zelfs zien welke boodschappen je koopt. Mijn advies betaal contant.

   • Rinus

    13 oktober 2023 in 09:35

    Precies

    • Emmie Stals

     16 oktober 2023 in 19:41

     Contant geld moet blijven en is een wettig betaalmiddel!

   • Maria

    13 oktober 2023 in 10:31

    Gewoon schandalig omdat Brussel dat wil ze willen ons Gewoon onder controle hebben daar draait dit om

   • J J de Werd

    13 oktober 2023 in 11:26

    Het is gewoon belachelijk,mijn zoon zit in hetzelfde schuitje.moet een rekening betalen en kan niet aan zijn geld en komt zo in de problemen,kan toch gewoon niet zo.die banken hebben veel te veen macht.

   • July

    13 oktober 2023 in 12:41

    Helemaal mee eens

   • Zeldenrust

    13 oktober 2023 in 13:07

    Het kapot maken van Nederland hoera voor de regering goed bezig

   • Herman Favre

    13 oktober 2023 in 15:31

    Pinnen we toch in België, Nederland is helemaal gek aan het worden, als je je kleinkinderen €10 wil geven moet je het overboeken, een kind van 8 jaar oud, maar daar kan ze niets mee want ze kan niet Pinnen

   • Els

    13 oktober 2023 in 15:40

    In Duitsland staan er borden waarop staat: geen kaarten alleen contant

   • Dina Alles

    13 oktober 2023 in 16:50

    Cash moet blijven. Het geld is van de mensen en niet van de banken. Als ik wil moet ik het kunnen pinnen en ook zoveel als mijn tegoed is. Wij zijn geen criminelen, als we cash willen betalen is dat onze keus. Er is al een beperking op de biljetten, de centen zijn alleen in Nederland geen betaalmiddel, er blijft al teveel aan de strijkstok hangen. Betalen voor bankpasjes en versturen van overzichten. Stop hiermee.

   • Gaulette

    13 oktober 2023 in 18:08

    Helemaal mee eens. En wat moeten ouderen straks? Die hebben geen mobieltje, geen computer.

   • s.mangre

    13 oktober 2023 in 18:46

    Nu hebben de banken de absolute macht.ze kunnen doen wat ze willen. Kijk in Libanon, toen de meneer zijn geld niet kon krijgen, ging hij met een mitrailleur de bank in.al je rechten worden afgenomen. Onder het mom diefstal veiligheid enzo.als we geld nodig hebben moeten we smeken om je eigen geld. Ik zal binnenkort mijn geld deponeren, waar ik het kan opnemen. Denk goed wat er te wachten staat. Dank u hartelijk.

   • Elma E.M.Fagel

    13 oktober 2023 in 19:11

    Precies en wat dacht je van al die data centrum die er nu staal ,voor het opslaan van je gegevens een storing nou drama ,gaat een keer gebeuren, kun je op wachten

   • Pientje

    13 oktober 2023 in 20:23

    Ja en dan neem je alles op .en kan je er niets meer mee
    Ik vind dit allemaal te ver gaan .

   • Jankie

    13 oktober 2023 in 20:37

    mensen,gaan in een moeilijk situaties komen,vooral bij calamiteiten,ect… wat zich nu gebeurt in de wereld.

    Nederland doet ook mee,aan Oorlog
    ect…

   • Sander van Ginkel

    14 oktober 2023 in 13:59

    Cash moet blijven stop totale controle van regeringen. Straks zijn we poppetjes aan touwtjes.

  • Jay

   12 oktober 2023 in 19:42

   Gaat goed komen met al die storingen waar we nu al vaak last van hebben en wat gaat er gebeuren zodra de stroom de pijp uit gaat achterlijke land

   • Frederica Meivogel

    13 oktober 2023 in 03:47

    Ik vind dat cash ZEKER moet blijven. Het is een wettig betaalmiddel !!!
    Geen controle over onze uitgaven!
    Wat wordt het volgende:
    “Verplicht een BARCODE op de arm tatoeëren ???”

   • j.v.zetten

    13 oktober 2023 in 07:55

    Stem op D66. Veroorzaker Mevr. KAAG.

   • Yani

    13 oktober 2023 in 10:35

    Niet normaal dit, ze zijn goed op weg om ons te onderdrukken.
    Achterlijke samenleving die alles maar accepteert

   • Jacq.

    14 oktober 2023 in 12:32

    Belachelijk. Heel leuk als er een landelijke storing komt en er geen contant geld meer is.

  • J.M. de Bode

   12 oktober 2023 in 22:44

   Malaise in bankenwereld

  • Raymond

   13 oktober 2023 in 02:51

   Ik vind dat contant geld absoluut moet blijven te verkrijgen ,om de mensen bekend te houden met algemene vormgeving,anders word het zo onoverzichtelijk als een blanco A 4 tje.

  • Raymond Begieneman

   13 oktober 2023 in 02:52

   Ik vind dat contant geld absoluut moet blijven te verkrijgen ,om de mensen bekend te houden met algemene vormgeving,anders word het zo onoverzichtelijk als een blanco A 4 tje.

  • Flory Peetoom

   13 oktober 2023 in 06:13

   ik kan bij de regiobank ook niet storten.De SNS valt daar toch ook onder?

  • John Veerkamp

   13 oktober 2023 in 07:18

   Je zal er aan moeten wennen

  • P. Puk

   13 oktober 2023 in 08:45

   Het is absurd dat dit zo maar kan. En wie is “van bovenaf”? Wordt daar in de 2e Kamer niets aan gedaan? Er moet breed verzet tegen komen.

  • Tin

   13 oktober 2023 in 09:20

   Dit is nep nieuws. Sterker nog er ligt bij de EU een wetsvoorstel on instellingen en bedrijven te verbieden contant geld te weigeren.

   • FJF

    27 oktober 2023 in 23:25

    Geen CBDC
    CONTANT GELD ALTIJD GEBRUIKEN

  • Marie-Louise Jacobs

   13 oktober 2023 in 09:21

   Ik ben al jaren bij de Regiobank, nooit geen problemen. Hier ben je nog klant en wordt je vriendelijk geholpen.

  • Heemskerk

   13 oktober 2023 in 11:39

   Hebben we ook nog een stem of wordt alles maar aangenomen en geslikt

  • Bas

   13 oktober 2023 in 11:40

   Banken, overheid één grote criminele bende!

  • Lohle

   13 oktober 2023 in 18:35

   Het is een schandaal. Mensen met een laag inkomen willen overzichthouden wat zij uitgeven. Dat is waarom casch betaal.

  • Raymond van Reek

   13 oktober 2023 in 23:58

   Alleen criminelen kunnen dit bedenken. Ik wordt al genoeg bestolen door de Nederlandse overheid.

  • Hendrik de leeuw

   14 oktober 2023 in 10:34

   dat kunnen de banken niet want de pinautomaat zijn van een onafhankelijke maatschappij
   en niet van de banken dus die kunnen ze niet opruimen

  • Simone

   14 oktober 2023 in 12:26

   Worden de oudere mensen zo maar vergeten
   Oja dat is waar ook, die tellen toch niet meer mee.
   Weg met dit idee, bespottelijk gewoon.
   Referendum hier over

  • Ron Schonfeld

   15 oktober 2023 in 16:49

   Klaus Schwabe was niet voor niks 2wkn terug in Den Haag.
   The great reset is in de end game mbt Israel ect
   Wakker worden #22novpartykantoordag

  • K. De Vries

   16 oktober 2023 in 10:16

   Agenda 2030. Totale controle over de bevolking
   ” you will own nothing but you will be happy” WEF Claus Schwab.

  • José Platjes

   16 oktober 2023 in 15:01

   Belachelijk ze willen juist dat contant betalen moet blijven. Sommige mensen kunnen niet eens meer terugtellen met wisselgeld. Met contant geld heb je meer overzicht dan met een pinpas.

  • S.D. van den Bercken

   16 oktober 2023 in 17:36

   Onacceptabel dit beleid

  • Luc

   17 oktober 2023 in 21:37

   Wij het Volk

   Gaan dit niet pikken

 2. aCID

  12 oktober 2023 in 13:51

  Prevent money laundering, right… Can I have a BS here? Thanks.

  • Gerard

   13 oktober 2023 in 14:56

   Cash rules tenzij Wij het overgaan naar de digital quercy laten gebeuren.

  • Bert Rijkes

   13 oktober 2023 in 18:56

   Maakt niet uit. Als ze geen cash willen hebben halen we het toch ergens anders op tenslotte is dit het wettige betaalmiddel. En banken zijn niet echt nodig hoor. Laat je niet gek maken. 40 jaar geleden waren er ook geen geldautomaten en haalde we het geld ook gewoon op.

  • Helene

   14 oktober 2023 in 04:43

   Steeds meer controle. Het wordt heel eng op deze manier

 3. Désirée L. Röver

  12 oktober 2023 in 14:08

  Landverraders

  • Ineke Nederpel

   12 oktober 2023 in 15:35

   Wat als je geen telefoon heb. En alleen met cash werkt . Kan je dan niets meer betalen. Graag uitleg. Wel eens gedacht aan alle ouderen die niet eens weten hoe een je met een telefoon moet werken als het om betalen gaat. Laat staan ermee betalen. Wie komt daartegen in opstand. I

   • Erwin

    13 oktober 2023 in 09:17

    Ik heb ook geen internet bankieren en onlangs hebben die bankhuftertjes de papieren betalingsopdracht formulieren ook al in de ban gedaan. Ratten zijn het die zelf regelmatig voor enorme crisissen zorgen ten gunste van hun eigen portemonnee. En dan ook nog deze rotstreken uitvoeren.

   • Marie Louise Jacobs

    13 oktober 2023 in 09:24

    Schandalig hoe men met onze ouderen omgaat. Mijn moeder is 85 en in ons dorp is geen pinautomaat meer. En nu heeft de RABO zelfs de betaalopdrachten niet meer in gebruik..

    • Hans

     16 oktober 2023 in 20:30

     Klopt..je zal voor hun internetbankieren moeten gaan doen en ergens anders pinnen voor ze of alles gaan doen voor ze aan boodschappen en alles voorschieten bv..ik kan het weten..ik doe dat allemaal al..noodgedwongen

   • Dina Alles

    13 oktober 2023 in 16:42

    Het is werkelijk van de zotte wat ze de Nederlanders aan doen.Zijn wij hier de criminelen? Banken die de dienst uit gaan maken. Van wie is dat geld? Contact betalen waar en wanneer ik wil. Dit kan overal en alleen hier willen ze controle over ons geld hebben.

   • Rocky

    13 oktober 2023 in 17:32

    Ik wil ook alleen cash geld hebben beter overzicht………

   • Theo de Bruijn

    13 oktober 2023 in 19:26

    Het is een schande maar ook op gelicht te voelen
    Het gebeurd al als een prijs wind staat je eerst te juichen . Maar als je het bedrag boven het bedrag komt van €400 euro moet men al 27 % belasting betalen ,Dst is het feit Lotto, Euroloterij . Staatslot ect Zijn de grootste verdiensten
    Met andere worden zij weten de plek waar om zonder belasting te betalen aan zogenaamde plekken te schenken met???

   • Alie

    14 oktober 2023 in 13:45

    De slapende schapen niet

  • Shar

   13 oktober 2023 in 07:28

   Vooral blijven janken met zijn allen. En er niet in verzet tegen gaan. Staat in stuk tekst proberen tot hoever ze bij de burger kunnen gaan en deze het accepteert. Dit land is naar de klote. En ik help dan nog een handje mee. Laat het maar helemaal naar de donder gaan. Kan het weer opnieuw opgebouwd worden. Dit is niks meer met alles!!

  • Sophie

   13 oktober 2023 in 14:20

   Niet normaal meer niet iedereen heeft genoeg geld om te pinnen idioten

  • Twan

   14 oktober 2023 in 11:25

   Ik geef elke mnd 50 € aan mijn kleindochter, dit kost elke mnd 0,80€ dat tikt op een gegeven moment lekker aan, is toch belachelijk allemaal, we mogen nieteens ons eigen held zomaar opnemen bij ing. Kinderen leren juist beter met geld omgaan als ze contant betalen, dan zien ze de waarde van geld beter en sneller.
   Is dit een democratie ??? Het wordt allemaal zomaar besloten zonder inbreng van de burger,,terwijl dankzij het geld van de burgers de banken miljarden verdienen, stelletje afzetters

 4. Ijda van. Tol

  12 oktober 2023 in 14:38

  Smeerlapperij oudere mensen hebben meestal geen kennis van digitaal, het is ondemocratisch om dat zomaar te doen en dan op 5 kilometer een geldmarkt gezellig voor mensen die niet goed ter been zijn en geen cmvervier hebben

  • A Djaswadi

   13 oktober 2023 in 06:08

   In vind erg schandaling wat de banken deed er wordt met de dag erger hier. Ze willen de baas spelen met iemand zijn geld. Hier hebt je geen privacy meer wij worden onder controle wat je doet. Wij worden gecontroleerd door de instantie. Is onze geld wij willen contant in onze handen zien. Weg met alle stomme regels. Denk aan de ouderen digital weet die wil met contant betalen niet alleen pinnen. Wat gebeurt er met all die storingen ??? Hoe moet je betalen als geen contant meer is. Weg met al die stomme regels! Voor je eigen moet verantwoorden is te gek voor woorden. Contant moet kunnen!!!!!!

  • Huub Kirchholtes

   13 oktober 2023 in 11:02

   Je kan beter naar Rusland verhuizen, je bent daar vrijer dan hier. Nederland is ee NAZI en crimineel gestuurd land.

  • Jose

   13 oktober 2023 in 13:37

   Helemaal mee eens , ratten zijn het , vele oudere mensen kunnen niet met laptop of telefoon omgaan , durven niet te pinnen bij de supermarkt , omdat mensen mee kijken , en bang zijn dat de pas word geroofd word , ga een keer in de bank pinnen voor geld , en voelen zo veilig , het is verschrikkelijk hier in Nederland .

  • St.maarten

   13 oktober 2023 in 17:33

   Je zuurverdiende geld je hebt er hard voor gewerkt en gespaard dan komt er zomaar een bank beslissen hoe jij je geld mag en moet gebruiken wat doet de regering vreselijk ik heb liever ook contant geld.gewoon met z’n allen al je geld opnemen het is jou geld laten wij nu samen eens 1 vuist maken en er tegengaan dit is absurd.

  • Eric Hoogenes

   13 oktober 2023 in 23:31

   Dat doen ze voor het milieu, wij moeten voor moeders in verz tehuis 2x per maand casch brengen met de auto 2x 25 km iedere keer.Zeker door Rutte bedacht, werkt dus niet…..

 5. Jens

  12 oktober 2023 in 14:50

  Vuile bloedhonden zijn het, als je contant wilt betalen kijken ze je aan of ze nog nooit geld gezien hebben

  • Bieuwkje van Velde

   13 oktober 2023 in 11:00

   Al het geld van de bank halen. Dan piepen ze wel anders
   Bankrun

  • Sonja Bosman

   13 oktober 2023 in 17:54

   Waar zijn we mee bezig.
   Maken alles kapot.
   Behandelen mensen die geld storten als een..crimineel.
   Terwijl de grote jongens in een deuk
   Leggen.

  • Wil

   13 oktober 2023 in 21:31

   Ja. Het word steeds gekker in Nederland en ze denken helemaal niet aan de ouderen

 6. Jan

  12 oktober 2023 in 14:53

  Daar zou de EU een stokje voor moeten steken, wettig geld niet meer kunnen ophalen te gek voor woorden

  • Een boze burger

   13 oktober 2023 in 08:41

   Hoi je hebt helemaal gelijk maar het idee is helaas uit Brussel/ EU gekomen zamen met onze minister van financiën Kaag die hebben afgesproken dat ze in Europa v,a 2026 geen contant geld meer willen
   We gaan naar een dictatuur waar ze alle van je afnemen en wij burgers niets meer hebben te vertellen.

  • Jch Akkermans

   13 oktober 2023 in 10:13

   Cash moeten houden omdat sommige mensen met een perking hebben een onder bewindvoering zitten kunnen
   En geen overzicht hebben kunnen niet pinnen

  • Bieuwkje van Velde

   13 oktober 2023 in 10:57

   Kijk na de Gaza Electra uit geschakeld en je kan nergens meer bij
   Advies iedereen hetheld op halen
   . Zul je zien wat de banken dan doen
   Bankrun

  • Inge

   13 oktober 2023 in 16:39

   Dit beleid komt van de eu!!

  • Luppi

   13 oktober 2023 in 20:34

   De eu heeft hier zelf aan meegewerkt ,ze zitten achter het geld van de mensen

  • Peter

   13 oktober 2023 in 23:36

   Wedden dat dat van het WEF afkomstig is waar ook bijna alle politieke partijen aan meewerken.

  • Eric Groenendijk

   15 oktober 2023 in 00:10

   Ik ben bang dat die regels juist bij de EU/ WEF vandaan komen

  • R. Noorda

   15 oktober 2023 in 10:57

   Dat komt vanuit de EU, Europees beleid wat in het artikel staat
   Denk je echt dat de EU er voor de burgers is dan?? 😂😂😂

 7. Ijda van Til

  12 oktober 2023 in 17:13

  Schandalig ze hebben nu alle macht toen we nog een loonzakje met je verdiende geld kreeg was de klant koning nu hebben die ratten de macht over je eigen geld en worden we als onmondig behandeld

  • j.v.zetten

   13 oktober 2023 in 07:57

   STEM OP D66, DE VEROORZAKER, STEM OP MEVR. KAAG.

  • Lieke Prins

   13 oktober 2023 in 09:29

   Bizar en over de grens in Duitsland willen ze juist cash.
   Lekker 1 europa

  • Eli

   13 oktober 2023 in 09:46

   Ben nog niet echt oud maar heb niets met betalen met mobiel/telefoon. Heb altijd contant bij me. Maar betaal ook wel met kaart. Als je contant betaald heb je veel beter overzicht van wat je uitgeeft. Als ze het contant af willen schaffen is het puur om dat de graaiers in Den Haag nog meer van ons af kunnen pakken. Wij Nl moeten maar eens een week van het contant geld in voren. Moet je ze dan eens horen kraaien in Den Haag.

  • Yvonne

   13 oktober 2023 in 11:42

   Petitie starten dat we hiermee niet akkoord gaan

  • Theresia

   13 oktober 2023 in 12:58

   Ik ben al een paar weken bezig geweest (tot heden)om geld te storten op de verschillende plaatsen in Gelderland bij geldmat maar allemaal niet in gebruikt! Ik heb nu probleem daardoor kan ik mijn rekeningen niet kunnen overmaken..enz..🤦‍♀️🤨

  • Roxanne

   13 oktober 2023 in 13:09

   helemaal mee eens met deze reactie.Er moet ook aan de ouderen gedacht worden die hebben helemaal geen kennis van de digitale wereld.

 8. Anita

  12 oktober 2023 in 18:19

  We zouden laatst een auto kopen. Mijn man woonde voorheen in Duitsland. Hij kon een deel contant betalen, we hadden contant gekregen toen hij in Duitsland zijn auto verkocht. Maar toen we hier in NL de auto zouden ophalen bij de garage kregen we te horen dat het alleen met briefjes van 100€ kon, niet met 200€ briefjes. Niet dat de garage dat niet wilde, maar de bank nam dat niet meer aan. Zo idioot! Hij is naar Duitsland gegaan om het daar bij zijn, nog Duitse, bank te wisselen, dat kon, maar kreeg daarna wel de Duitse belasting op zijn nek, waar kwam dat geld vandaan? Het ging om 5000€.

  • Thomas

   13 oktober 2023 in 10:02

   Pff ik ga terug van waar ik vadaan kom
   Nederland dagen na dagen worden nog zaaier, jammer!
   Wanneer is het storing , dan alle winkels dicht, laat je een baby hongerig , omdat is alleen pinnen ,je kan niet contant betalen voor een melk of wat dan ook dat spoed nodig is pffff!!

   Wat de beleid doen is laten mensen stressen!!!

 9. Els

  12 oktober 2023 in 18:36

  Er wordt gezegd dat we in een Democratisch land leven maar het gaat steeds meer op een Dictatuur lijken.
  Eerst werd het roken op diverse plekken verboden. Zelf rook ik al jaren niet meer maar ik vind wel dat het erg door gedrukt wordt.
  Nu zijn ze bezig om het vlees eten aan banden te leggen want je ziet niks anders meer als Vegan bij de reclame.
  En nu gaan ze al over cash geld beginnen.
  Hebben ze helemaal de controle over je want dan zien ze precies wat er binnenkomt en waar je het aan uit geeft.
  Het is echt van de zotte.

  • Peter

   13 oktober 2023 in 11:49

   Het wordt gewoon tijd dat er acties door de gewone burger ondernomen worden
   En anders links en rechts wat opruimen 😡😡😡😡😡😡

  • Gerard

   13 oktober 2023 in 12:27

   Alles wijst erop dat we zo langzamerhand in een echte dictatuur leven.
   Volledige controle over de mensheid.
   Erg genoeg dat de mensen die dit uitvoeren te dom zijn om te begrijpen wat zij doen of waar zij aan meewerken.
   Het groot kapitaal grijpt steeds meer macht, ook overheden zijn niet meer onafhankelijk.
   Kijk naar de financiers van de macht.niets voor niets.

  • Ineke

   13 oktober 2023 in 15:05

   Helemaal mee eens Els .

 10. Jan

  12 oktober 2023 in 19:57

  Wat een onzin dat het Europees is. In het belangrijkste land in Europa , Duitsland , loopt deze discussie niet. Daar komt ook gewoon een 200 Euro biljet uit de pinautomaat. Hier ben je daarmee een crimineel.

  • Elizabeth

   13 oktober 2023 in 12:39

   Dat hoort allemaal bij het WEF verhaal,ze willen ons gewoon opsluiten en contoleren zodat je met je eigen geld nog niet meer kunt kopen wat je zelf wil

  • Herman Peters

   13 oktober 2023 in 13:54

   Duitsland loopt ongeveer 15 jaar achter, maar cash is belangrijk.

  • Firoz

   13 oktober 2023 in 14:12

   What a shame for this country. One side government is declearing that cash money should be a legal payment and should not be replaced by pin or card.
   Your own hard earnings you can be ask where your money comes from. You can’t sell your house or car ???? Because that money becomes illegal, shame shame shame.
   Banks already made their money past years, closing down all bank shops, firing all employees, no rent no cost. But customers are paying till now their fees.

  • Alice

   13 oktober 2023 in 15:23

   Dat klopt. Als je momenteel op pad bent in o.a. oostenrijk duitsland of Italië kun je in de meeste gevallen niet met pin betalen maar alleen cash! Daar is het precies het tegenovergestelde er getelde van Nederland.

 11. J. Van Iwaarden

  12 oktober 2023 in 20:53

  Ik wist ook geen raad om een spaarpot met kleingeld te storten. Tot ik er achterkwam dat de Gamma en Karwei de nieuwe banken zijn. Munten en biljetten storten geen probleem. Behalve de kosten van munten storten dan.

 12. DDijkema

  12 oktober 2023 in 21:17

  Ik vind het ook zo belachelijk . Als digitaal het niet doet of er uit ligt. Dan moet je ze horen . Kan u cash betalen ?,, hoe dan?? Ooit . Geven ze dan je boodschappen mee triest dit land . En snap het ook niet . Dat je alles nog gewoon kan doen in Duitsland . Veel vriendelijke dan je eigen vaderland zou verboden moeten worden al dit onderscheid

 13. A Djaswadi

  13 oktober 2023 in 06:19

  In het vind erg schandaling wat de banken deed er wordt met de dag erger hier. Ze willen de baas spelen met iemand zijn geld. Hier hebt je geen privacy meer wij worden onder controle wat je doet. Wij worden gemonitor door de instantie. Is onze geld wij willen contant in onze handen zien. Weg met alle stomme regels. Denk aan de ouderen die niet digital weet die willen met contant betalen niet alleen pinnen. Wat gebeurt er met al die storingen ??? Hoe moet je betalen als geen contant meer is. Weg met al die stomme regels! Voor je eigen moet je verantwoorden is te gek voor woorden. Contant moet blijven en kunnen!!!!!! Ik heb eraan gedacht om naar het buitenland te gaan verhuizen, weg met al die stomme regels van de regering. Denk wie je gaat stemmen binnen kort!

 14. Henk thiry

  13 oktober 2023 in 07:15

  Hoi allemaal maar wat gaan we er aan doen?

 15. j.v.zetten

  13 oktober 2023 in 08:00

  STEM OP D66, MEVR- KAAG. DE VEROORZAKER.

 16. Marius

  13 oktober 2023 in 08:48

  Volgens mij cash geld nog steeds een wettig betaalmiddel. In andere Europese landen kan je er gewoon mee betalen.

 17. Yvonne Boot

  13 oktober 2023 in 10:00

  Werkelijk te gek voor woorden, chash geld is een wettelijke betaalmiddel!!!

 18. Anette

  13 oktober 2023 in 11:01

  Te gek voor woorden , dictatuur, totale controle, wanneer wrd NL wakker !! Cash is vrijheid 🗽

 19. Wilma Mollenaar

  13 oktober 2023 in 11:11

  Ik vind het niet meer dan normaal dat er een kantoor is waar mensen rondlopen
  Dat je daar in alle rust je geld kan storten
  Nu sta je buiten
  Grote letters
  Met een beetje geluk staan er meerdere mensen achter je
  Grote letters op het scherm
  Hoeveel je wilt storten 😒😒
  Of hoeveel je wilt opnemen
  En ja oudere mensen
  Daar word geen rekening meer mee gehouden
  Er word met niks en niemand geen rekening meer gehouden
  In en in triest voor een land als Nederland

 20. Peter

  13 oktober 2023 in 11:49

  Het wordt gewoon tijd dat er acties door de gewone burger ondernomen worden
  En anders links en rechts wat opruimen 😡😡😡😡😡😡

 21. Gerard

  13 oktober 2023 in 12:28

  Alles wijst erop dat we zo langzamerhand in een echte dictatuur leven.
  Volledige controle over de mensheid.
  Erg genoeg dat de mensen die dit uitvoeren te dom zijn om te begrijpen wat zij doen of waar zij aan meewerken.
  Het groot kapitaal grijpt steeds meer macht, ook overheden zijn niet meer onafhankelijk.
  Kijk naar de financiers van de macht.niets voor niets.

 22. Jamal

  13 oktober 2023 in 12:29

  Ja en maar lekker met z’n allen zeiken in de comments… maar de straat opgaan en echt actie ondernemen tegen dit onzin beleid? Ho maar! Nederlanders zijn de zwakste en meest lafste volk dat ik ooit heb gezien. Het is jullie eigen vette dikke schuld!

 23. Jan legerstee

  13 oktober 2023 in 13:01

  Hoe moet je een kind betalen die aan de deur komt met iets?
  Die heeft geen pinapparaat, ik vind het schandalig

 24. Pim

  13 oktober 2023 in 13:08

  Beste mensen,
  Deze grootmachten storen zich steeds minder aan hun klanten.
  Dat is het bekende nadeel van de bankenwereld ten opzichte van de echte wereld. Bespaar de moeite om dit te willen veranderen

 25. Hennie Loi

  13 oktober 2023 in 14:17

  SNS die zich graag zo lekker gewoon noemt
  doet dit al jaren. Hun kantoren zijn enkel te bezoeken voor verzekeringen ed af te sluiten
  Maar geld opnemen of storten is niet mogelijk.
  Storten is enkel mogelijk bij een grens wisselkantoor waar je dan moet melden hoe je aan het geld komt( ook kleine bedragenj) je voelt je een crimineel . Ook was de SNS bank de eerste die kantoren sloot.
  SNS bank als ik je reclame hoor en zie “lekker gewoon en de mens staat voorop” dan wordt ik misselijk

 26. W A Lagrand

  13 oktober 2023 in 14:45

  Lees het boekje van Joris Luijendijk, en begrijpt dan precies hoe de vork in de steel zit.
  Namelijk dat ze in de top ook niet eens weten hoe alles werkt, en daarom worden er ridicule beslissingen genomen.

 27. André

  13 oktober 2023 in 15:00

  WEET WAT JE GAAT STEMMEN! Alleen zo kun je voorlopig het verkrijgen van cash waarborgen.

 28. Erik Kaspersen

  13 oktober 2023 in 15:15

  Volstrekt onverantwoord dit.

  Dit moet echt stoppen! Please, pin wat vaker cast, Ook al is voor jou mss niet nodig.

  Er zijn veel mensen afhankelijk van cash (voor zakgeld/ boodschappengeld, leefgeld/ en/of bepaalde dag- week, maand activiteiten cash in de knip).
  Zo kan je letterlijk ook zien hoeveel geld je hebt.
  Er zijn ook véél meer mensen, dan je zou denken,die zelf geen pinpas ( mee hebben) bewust of niet in eigen beheer.
  Ouderen, kinderen, veel mensen die in woongroepen,begeleid wonen, mensen met schulden/ budgetbeheer, vele die welbewust budgeteren. De lijst is eindeloos.

  Het is sowieso belachelijk dat je vrijwel nergens briefjes vam €10,- laat staan briefjes van €5,- uit de muur kan halen.
  In Duitsland ook geen probleem

 29. Peter Mh Janssen

  13 oktober 2023 in 16:04

  Als dit toekomst wordt ga ik geld iedere maand van mijn rekening halen
  En ja in oude zou bewaren

 30. F. Van Beek

  13 oktober 2023 in 16:40

  Witheet ben ik. Contant geld zou blijven bestaan, dat heeft Siegfried Kaag beloofd. Ik weiger alles te pinnen.neem gewoon contact geld op en betaald ook contact. Bij AH, DVdB en Ludil. Daar waar ik niet meer contant kan betalen ga ik niet meer naar toe!

 31. Huub Janssen

  13 oktober 2023 in 17:04

  Waanzin in Duitsland, Oostenrijk en Italië had men de afgelopen zomer het liefst dat ik contant betaalde ipv met de pinpas. Hoe kunnen ze dan in godsnaam zeggen dat dit in heel Europa speelt.

 32. T.bruin

  13 oktober 2023 in 17:10

  Nederland is een politie staat aan het worden.
  We hebben als consument geen donder meer te vertellen ze doen maar de service is er niet meer vrije keuze worden aan banden gelegd
  Ik voel me totaal niet meer thuis in de achterlijke land.
  Bah!!!!!¡

 33. Brahim

  13 oktober 2023 in 17:20

  De overheid wil volledige controle over de bevolking, moderne slavernij straks kan je niet eens een broodje cash betalen. Pas op voor zulke overheden, ze willen de burgers alles ontnemen. En zij maar graaien en komen met alles weg. Politieke elite, niemand die ze wat kan doen. Jullie hebben op ze gestemd.

 34. St.maarten

  13 oktober 2023 in 17:38

  Wat een vuile ratten je hebt hard gewerkt voor je geld en dan wordt er zomaar beslist hoe jij je geld mag gebruiken.laten wij 1 vuist maken en al ons geld weg halen van de banken.dat dit zomaar kan wat doen ze in den haag.

 35. S

  13 oktober 2023 in 18:04

  Als we allemaal, een bank die niet mee doet aan deze beleid .
  Alle geld die we verdienen op die bank storten,dan kan andere banken geen cent meer verdienen.
  Ha ha ha

 36. Schmidt

  13 oktober 2023 in 18:16

  ‘Big browser is watching you’. Wie had gedacht dat dit ooit in ons ‘democratische’ land zou gebeuren? Ik wil gewoon contant kunnen betalen! Het is tenslotte MIJN geld en ik wil ermee doen wat ik wil op mijn manier en zonder controle van dit soort geldwolven/dictators!

 37. Math Van wijhe

  13 oktober 2023 in 18:18

  We kunnen ook in het buitenland pinnen gaan e daar toch heen weg van deze boeven

 38. Corrie

  13 oktober 2023 in 19:17

  Allemaal zelf in de hand gewerkt.
  Zoveel mogelijk pinnen mensen .
  Vooral doorgaan

 39. Martin

  13 oktober 2023 in 19:20

  Dus de banken blokkeren een wettig betaalmiddel. Denkt u dat de digitale geldstroom het goedkoper heeft gemaakt? Welnee, vraagt u maar even aan ondernemers. Het lijkt wel ze bang zijn voor een bankrun.

  • Harm

   13 oktober 2023 in 19:26

   Met zijn allen al je geld opnemen, piepen ze wel anders.

  • O.jordans.

   14 oktober 2023 in 13:43

   Vuile tyves regering jullie brengen alles naar de klote. blijft met je poten van ons geld af.die teringlijders willen ook al onze pensioenen inpikken.oprotten jullie.

 40. Mare

  13 oktober 2023 in 19:21

  De slang die in zijn eigen staart bijt overleeft het niet. Zo is dit systeem. Mensheid heeft het miljarden jaren overleeft met gekkigheden. Dit kan er ook nog wel bij. Er zijn al zat sytemen in opmars die wel functioneren naast dit oude in elkaar gerommelde zooitje.

 41. TC

  13 oktober 2023 in 19:42

  Totale economische crash komt eraan en banken gaan failliet, dan kan je niet meer aan je geld komen

 42. Pientje

  13 oktober 2023 in 20:22

  Ik als vrouw van 76 jaar vind het dat wij met dit alles naar dr klote gaan .Wij moeten gewoon meer met contant geld gaan betalen en niet altijd maar pinnen ..Het kan niet dat men .de hoge heren precies moeten weten wat wij met ons geld doen .Schandalig dit alles

 43. Pientje

  13 oktober 2023 in 20:24

  Ja en dan neem je alles op .en kan je er niets meer mee
  Ik vind dit allemaal te ver gaan .

 44. Karin Lewis

  13 oktober 2023 in 21:47

  Niet pinnen maar cash betalen.
  Het is bewezen dat je makkelijker geld uitgeeft als je de betalingen met je pinpas afrekent. Hierdoor heb je namelijk minder zicht op hoeveel geld je uitgeeft en hoeveel nog over is. Als je moet rondkomen van leefgeld, is dat een probleem. Haal 1x per week het geld voor de boodschappen uit de geldautomaat en betaal alles contant. Zo zie je precies hoeveel geld nog in je portemonnee zit voor de rest van de week.

 45. S. Can

  13 oktober 2023 in 22:28

  In 2025 is het gedaan met de digitale monster wereld, dit allemaal dankzij een zeer krachtige zonnestorm.

 46. Kamaran

  14 oktober 2023 in 02:13

  Iedereen vindt overal wat van maar niemand doet hier wat aan😅😂 maak
  Een Facebook page prik een datum en ga in de haag protesten en pin vanaf morgen 40% van je inkomsten en betaal vanaf het heden alleen nog contant!?

 47. S

  14 oktober 2023 in 02:17

  Time to STOP these responsible dictators who want to deprive us of OUR internationally PROTECTED fundamental human rights upon freedom, privacy, selfdetermination etc. etc.

  Drag those responsible dictators to court, counteract, be disobedient, FORCE them to respect the people and their fundamental human rights and INDEPENDANCY NOW !

 48. Christa Meijer

  14 oktober 2023 in 02:47

  Alle andere europese landen hebben gewoon cash het is gewoon een weg naar dictatuur.

 49. Marc Dümmer

  14 oktober 2023 in 07:12

  Te belachelijk voor woorden.
  Mijn geld waarvoor ik gewerkt heb is van mij en niet van de bank.
  Het is het laatste stukje vrijheid dat we nog hebben.
  Ik wordt hier zo boos over.

 50. Nisha

  15 oktober 2023 in 10:42

  Dit kunnen de banken niet maken🤔 is wel goed bedoeld maar cash geld helemaal afschaffen🥺dat is onmogelijk, ze zetten mensen nog meer in stress,dus als er geen stroom is dan verhongeren mensen dood en dan heb je ook niks aan aan je bankpasje😡dus cash moet iedereen bij zicht hebben voor nood als er je pasje niet meer werkt of geen stroom is of beschadig is wat er ook kan gebeuren contant geld moet blijven bestaan,anders zal km rij zijn bij automaten dat er ook als autos in file zijn ook bij de automaten ook gebeuren, de hoge pieten moeten goed nadenken over burgers en niet alleen aan hun zelf 🙈

 51. Dj

  15 oktober 2023 in 19:44

  Niet normaal hier meer in nl cash moet blijven stel je voor dat je iemand een tip geeft en ze geen belasting krijgen word moe van al die digitalisering waar is de menselijkheid

 52. Snijders sendy

  16 oktober 2023 in 08:53

  Ik wil baas blijven pver mijn eigen geld

  • edzjoe

   22 oktober 2023 in 18:42

   Fijn deze link. Het voorstel is vooralsnog een praatstuk terwijl de automaten verdwijnen en kosten oplopen. Het contante gebeuren zou bij de banken weggehaald moeten worden als de kosten te duur worden en ondergebracht bij de staat als nutsvoorziening. Graag zou ik de betalingen van en aan de overheid ook cash willen kunnen ontvangen.

 53. Dj

  16 oktober 2023 in 23:06

  Honden zijn het we hebben niks te zeggen erg zorgelijk gaan hoop mensen problemen me krijgen je maakt niet meer zelf uit wat jij met je geld doet als of papa en mama je in de gaten houden

 54. Patrick

  19 oktober 2023 in 19:44

  Wordt tijd om op te staan.
  Desnoods met geweld!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van Geert Wilders, Frans Timmermans vervolgen?

Frans Timmermans deed de volgende uitspraak: “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.”


Het OM kleurt met enige regelmaat flink buiten de lijntjes waardoor er velen twijfelen over de onafhankelijkheid van datzelfde OM. Zo is een snelweg blokkeren een voorrecht dat nog altijd aan Extinction Rebellion toebehoort. Dat kan inmiddels meer dan 35 keer straffeloos. Eén keertje voor ‘blokkeerfriezen’ was voldoende voor een spektakelstuk van het OM. ‘Uitlegfilmpjes’ kwamen er om uit te leggen hoe gevaarlijk het blokkeren van de snelweg is, een compleet mediacircus werd opgestart om aan te geven hoe belangrijk het demonstratierecht is, en DNA werd afgenomen van de blokkeerfriezen. Nu is het al maanden stil bij het OM om exact hetzelfde vergrijp: het blokkeren van de snelweg.

Gideon van Meijeren wordt voor opruiing tot geweld vervolgd omdat hij meermaals opriep tot vreedzaam en geweldloos verzet. Hoewel het OM erkent dat hij niet direct heeft aangezet tot geweld meent het OM toch over te moeten gaan tot vervolging omdat “je zou kunnen zeggen dat hij mensen op ideeën brengt, namelijk het idee dat geweld gebruiken geoorloofd is, misschien zelfs wel noodzakelijk. En dan is er sprake van een strafbare opruiing tot geweld”, aldus het OM.

Als het OM consequent is zou dus vervolging op Timmermans moeten worden ingezet. De uitspraak “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt” sluit geweld zelfs niet uit, terwijl Gideon van Meijeren dat wél deed.

Geruststellend voor Timmermans is wellicht de recente uitspraak van Mark Rutte over het opblazen van Nordstream; het zal afhankelijk zijn van wie de dader is en met welk motief. Of, zoals George Orwell het verwoordde in Animal Farm: some pigs are more equal than others.

 

Verder Lezen

Binnenland

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits
Foto: ANP

Er zijn twee psychologische fenomenen die in de huidige tijd vechten om de meeste aandacht: het messiascomplex en het Stockholmsyndroom.

Een messiascomplex (soms ook een Christuscomplex, een verlosserscomplex of redderscomplex genoemd) is een gemoedstoestand waardoor een persoon gelooft dat hij voorbestemd is een redder of verlosser te worden.


Het Stockholmsyndroom is het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt. Het is een vorm van een traumaband.

Het messiascomplex valt toe te wijzen aan bijna de voltallige Tweede Kamer. Het is volstrekte waanzin om 28 miljard euro gemeenschapsgeld te willen uitgeven aan de bestrijding van de opwarming van de aarde met 0,000036 graden terwijl tegelijkertijd in India en China alle ‘inspanningen’ meer dan volledig teniet worden gedaan. En dat terwijl de bestaanszekerheid van steeds meer Nederlanders teniet wordt gedaan door verdergaande lastenverzwaringen vanuit exact dezelfde individuen. Ook is het volstrekte waanzin te dénken dat CO2 de holy grail is, maar juist het messiascomplex zorgt ervoor dat het niet uitmaakt wat de gevolgen zijn van het ingrijpen in de samenleving ten koste van alles. Ook is het volstrekte waanzin de voltallige industrie het land uit te jagen, wetende dat ze het industriële complex ergens anders op aarde weer opbouwen. Ook is het volstrekte waanzin de energievoorziening van een land compleet overhoop te gooien; het is niet langer de vraag óf we in Nederland een black-out krijgen, maar slechts wannéér.

Het gevolg van zo’n black-out zal zijn dat de politiek naar de netbeheerders zal wijzen, maar de samenleving zal dat, tegen hun verwachting in, niet doen. Die zal de klimaatdrammers aanwijzen als oorzaak. Want alles was te voorzien, voor alles wordt al meer dan een decennium gewaarschuwd door experts. De drammerij heeft gezorgd voor een tsunami aan regelgeving, verboden en subsidies. En dit allemaal ten koste van de samenleving waarbij een geprivilegieerde kaste ervan heeft mogen profiteren. En op alle terreinen zien we dat terug, of het nu stikstof, PFAS, CO2, het klimaat, de oorlog in Oekraïne, corona of de asielzoekers zijn. Totale nitwits die met de slechts denkbare argumenten de meest idiote dingen de samenleving opleggen zonder daarbij oog te willen hebben voor de consequenties. Een kosten-batenanalyse is aan dergelijke nitwits niet besteed.

Aan de andere kant van het spectrum staan de lijders aan het Stockholmsyndroom bij wie het maar niet wil doordringen dat we naar een toneelstukje kijken waarbij een stel lijders aan het messiascomplex (of het is het leiders van het messiascomplex?) de hele samenleving de afgrond ingooien ter meerdere eer en glorie van henzelf. Terwijl de overheid miljarden euro’s verkwanselt aan aantoonbare onzin en daar niet op gecontroleerd wenst te worden, wordt de burger de duimschroeven aangedraaid.

Zelf ontspringen de messiaslijders de dans, voor hén zijn de uitzonderingen. Zij mogen vliegen, autorijden, vlees eten, vijf keer per jaar op vakantie en krijgen géén AZC voor de deur en géén windmolen in de achtertuin. Als dank stroomlijnen ze de subsidiestromen richting hun vrindjes, die hen vervolgens een leuke baan bezorgen mocht het allemaal te spannend worden op het pluche.

Het stopt pas als de wal het schip keert. En dat ligt bij iedereen ergens anders. Bij de één is dat als er een windmolen in de achtertuin komt te staan en de gemeente én de rechter aangeven ‘het belang van de samenleving te dienen’, bij de ander op het moment dat de auto onbetaalbaar wordt en de deur uit moet, bij weer een ander als het eten onbetaalbaar wordt en bij weer een ander nooit. Die laatste vindt het allemaal prima, want hij of zij heeft nergens last van en hangt op de één of andere manier aan de subsidie-injectie van hun eigen Messias, de uitdijende overheid zelf met al haar salarisverhogingen en compensaties. Follow the money, dat geldt altijd, in goede en in slechte tijden.

 

Verder Lezen

Binnenland

Wat zit er achter die heibel over nieuwe onderzeeboten?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat zit er achter die heibel over nieuwe onderzeeboten?
Foto: ANP

Op woensdagavond 13 maart debatteert de Tweede Kamer over de vraag waarom scheepsbouwer Damen een mega-order voor nieuwe Nederlandse onderzeeboten dreigt mis te lopen, aldus het blad voor de maritieme industrie ‘Schuttevaer’. Met name de SGP blijkt zich hard te maken om de order zoveel mogelijk in Nederland te houden. Het kabinet onder leiding van Mark Rutte had eerder al besloten om de opdracht aan het Franse bedrijf Naval te gunnen. Dat zou de goedkoopste aanbieder zijn, maar wel dankzij Franse staatssteun, aldus de Telegraaf op 12 maart jongstleden. Wat speelt er allemaal achter de politieke schermen? En wanneer hebben we dit eerder meegemaakt?

 


Besluit tot aanschaf en offerte aanvraag in 2022 genomen

Volgens het Financieele Dagblad (FD) van 16 oktober 2022 is het besluit tot de aanschaf van de nieuwe duikboten in 2022 genomen. In november van dat jaar ging de offerte de deur uit naar drie potentiële leveranciers. De Tweede Kamer eiste destijds garanties voor de betrokkenheid van de Nederlandse industrie.

Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) uit Duitsland, Naval Group Frankrijk en Saab Kockums uit Zweden zijn destijds om die offertes gevraagd, aldus het FD. Daarbij heeft Saab aangegeven samen te willen werken met de Nederlandse scheepswerf Damen.

Als het aan Mark Rutte en collega Kajsa Ollongren ligt, gaat de opdracht van 4 tot 6 miljard euro nu dus naar het Franse Naval en niet naar Saab/Damen.

Spelen persoonlijke belangen van Mark Rutte mogelijk een rol?

In de Volkskrant van 12 maart lezen we dat de opdrachtgever voor de bouw van de nieuwe onderzeeboten, het ministerie van Defensie van mevrouw Ollongren, zich behoorlijk heeft verslikt in deze opdracht. Ook is er in het artikel te lezen dat Franse president Macron persoonlijk aan deze opdracht heeft lopen trekken. Macron zijn steun is weer nodig om Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO benoemd te krijgen.

SGP-leider Chris Stoffer kan er met zijn verstand niet bij dat het demissionaire kabinet de vier nieuwe onderzeeboten wil laten bouwen door de Franse Naval Group. “Mijn politieke nachtmerrie is uitgekomen”, verzucht Stoffer bij omroep Wij Nederland (WNL) op 13 maart. Met de bouw in Frankrijk gaan vier tot zes miljard Nederlandse euro’s de grens over.

Op de website van WNL (13 maart 2024) is ook te lezen dat Stoffer vermoedt dat de vriendschap tussen demissionair premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron een rol speelt in het besluit. “Er zit ook iets tussen onze premier en de hoogste man in Frankrijk, Emmanuel Macron. Er is een vriendschap, er zijn altijd contacten geweest. Als Macron naar Nederland komt, komt toevallig de CEO van Naval mee. Het is iets wat ongrijpbaar is voor mij”, aldus Stoffer.

Rutte doneerde begin maart al miljarden Nederlands belastinggeld aan Oekraïne

Op 1 maart 2024 tekende Mark Rutte in Kiev een overeenkomst met de Oekraïense president Zelenski om het land de komende 10 jaar militair, financieel en economisch te ondersteunen in de strijd tegen Rusland. De volledige tekst van deze overeenkomst is hier te downloaden.

De overeenkomst is gebaseerd op het Partnership for Peace programma uit 1995, dat niet-NAVO-landen in de gelegenheid stelt om met de NAVO samen te werken. Hoe die samenwerking zal zijn, wordt uitgewerkt in individuele overeenkomsten, zoals die tussen Nederland en Oekraïne welke op 1 maart getekend werd.

In de overeenkomst is onder meer bepaald dat Nederland Oekraïne zal ondersteunen middels het doneren van wapens en munitie gedurende het jaar 2024 voor een waarde van maar liefst 2 miljard euro Nederlands belastinggeld. Ook zal ons land helpen bij het herstellen van de oorspronkelijke grenzen van het land (lees: terugwinnen van de Krim). Hoe dat laatste moet gebeuren (inzet van militairen?) is nog even onduidelijk.

Wat wel duidelijk is, zijn de recente keuzes van onze demissionaire minister-president in het kader van zijn beoogde benoeming als nieuwe NAVO-baas. Zowel de keuze voor Franse onderzeeërs, als de aanzienlijke steun aan Oekraïne, passen bij zijn ambities.

Mislukt Nederlands industriebeleid

Het duikboten verhaal wordt pas echt droevig als je jezelf realiseert dat de huidige klasse onderzeeërs nog volledig in Nederland werd gebouwd en dat nog steeds het geval had kunnen zijn.

Nederland opereert momenteel vier duikboten van de Walrus klasse, aldus het eerdergenoemde FD- artikel. Deze zijn in de jaren ’90 in ons land gebouwd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Die werf was tot en met 1991 in handen van de Nederlandse staat en ging in 1996 ten onder aan een combinatie van gebrekkig management en gebrekkig inzicht vanuit de Nederlandse politiek inzake het belang van een eigen maritieme defensie-industrie.

In het laatste jaarverslag (1995) van de destijds zieltogende RDM is te lezen dat, gezien de situatie van dat moment, de keuze was gemaakt om twee nieuwe bedrijfsonderdelen op te richten die het meest toekomstbestendig zouden zijn; RDM Submarines BV en RDM Technology BV. Het eerste bedrijf zou nieuwe duikboten gaan bouwen en het tweede zou het onderhoud van die boten voor zijn rekening nemen.

Het bedrijf was eerder in de financiële problemen gekomen toen de Nederlandse overheid in 1990 zelf besloot om een grote order voor duikboten uit Taiwan af te blazen onder druk van China. Vervolgens werd het in 1991 verkocht aan de Royal Begemann Group van ‘bedrijvendokter’ Joep van den Nieuwenhuyzen.

We zitten momenteel weer in zo’n situatie waarin de Nederlandse overheid bakzeil haalt met een vlaggenschip van onze economie. Ditmaal heet dat drama ASML en gingen Rutte cum suis overstag voor dreigementen uit de VS waardoor ASML vervolgens plannen ging ontwikkelen om uit ons land te vertrekken.

Moraal van dit verhaal: de Nederlandse economie is vaker geofferd om de persoonlijke belangen van politici. We hebben absoluut een ander type politiek leider nodig in ons land. Mensen die primair in het nationaal belang denken in plaats van aan zichzelf.

Verder Lezen

Recent

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Binnenland14 uur geleden

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van...

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits
Binnenland1 dag geleden

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits

Er zijn twee psychologische fenomenen die in de huidige tijd vechten om de meeste aandacht: het messiascomplex en het Stockholmsyndroom....

Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan
Media2 dagen geleden

Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan

Ons bereiken in toenemende mate berichten van verontruste lezers over censuur op sociale media zoals X, LinkedIn, Instagram en Pinterest....

Stuitende coronawaarheid roept veel vragen op Stuitende coronawaarheid roept veel vragen op
Column3 dagen geleden

Stuitende coronawaarheid roept veel vragen op

Liegen door weg te laten De ‘RKI-files’ geven inmiddels een angstaanjagend inzicht in de breinen van politici, wetenschap en media....

EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden
Column4 dagen geleden

EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden

Demissionair baantjesjager Mark Rutte noemde het migratiepact een ‘historisch akkoord’. Ook zijn stoffige tassendrager, Malik Azmani, was dolgelukkig met het...

De criminele activiteiten van de WHO-voorzitter De criminele activiteiten van de WHO-voorzitter
Buitenland5 dagen geleden

De criminele activiteiten van de WHO-voorzitter

De World Health Organization (WHO) ligt al sinds de start van de coronapandemie onder een vergrootglas. Na corona bleef dat...

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd! Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Column6 dagen geleden

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land....

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Column6 dagen geleden

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren...

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie
Klimaat7 dagen geleden

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie

Baalde u al dat de zon tijdens een dag met druk vliegverkeer verscholen raakt achter een waas van vliegtuigsporen? Luchtvaartexperts...

EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden
Column1 week geleden

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het...

TrendingThis will close in 0 seconds