Binnenland

Energie in België bijna helft goedkoper

Avatar foto

op

Energie in België bijna helft goedkoper
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Men neme één energieleverancier en -producent in 2 verschillende landen… Men neme Eneco in België en Nederland. Men neme dezelfde energiebehoefte (1500 m3 gas en 3500 kWh stroom) en men vergelijke de tarieven… zie hier het recept voor een vergelijk.

Jefke uit Mol in België gaat naar de site www.eneco.be en vult zijn gegevens in. Voor de goede orde: in België wordt gas afgerekend in kWh, en 1500 m3 gas wordt daardoor 14.653 kWh, stroom is 3.500 kWh. Jefke krijgt binnen een paar seconden een aanbod van Eneco in België van 384,58 euro per maand, omgerekend 4.615 euro per jaar.

Jan uit Amsterdam gaat naar de site www.eneco.nl en moet het doen met een tabelletje, hij kan geen getallen invullen. Hij leest in de tabel dat de elektriciteit bij Eneco 0,97 euro per kWh kost, en gas 3,52 euro per m3. Dit is echter zónder de transportkosten. ‘Grapje’ van Eneco is om de prijzen inclusief 21% BTW te publiceren, terwijl die in december 2022 op 9% liggen. Bij een verbruik van 1500 m3 gas en 3.500 kWh stroom is het jaarbedrag 5.280 euro plus 3.395 = 8.675 euro. Dan komt er nog 5,99 euro vaste leveringskosten per maand en per product bij. Voor de transportkosten moeten we te rade gaan bij allerhande complexe berekeningen die per distributiebedrijf verschillen en eigenlijk volstrekt ondoorgrondelijk zijn. We hebben voor het gemak die van Stedin genomen en die rekenen 0,69 euro per dag voor stroom (capaciteitstarief noemen ze dat daar, 251,85 euro per jaar) en 0,59 euro per dag voor gas (215,35 euro per jaar). De vermindering energiebelasting gaat er dan weer vanaf, dat is 596 euro op jaarbasis. Bent u de draad al kwijt? Wij (bijna) wel, maar uiteindelijk komen we uit op 7.499,96 euro op jaarbasis uitgaande van 9% BTW, oftewel 625 euro per maand.

Nu gaat de BTW voor energie in januari 2023 weer naar 21%, en dan wordt de som weer héél anders. Ook komt er nog zoiets bij als een prijsplafond. Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 euro per m3 tot een verbruik van 1.200 m3. Voor de 300 m3 extra van Jan is de prijs onbekend. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot 0,40 euro per kWh en het maximale verbruik tot 2.900 kWh. Voor Jan wordt het nu helemaal mistig, want ook hier ‘mist’ weer 600 kWh. Jan heeft werkelijk geen idee wat hij de komende maand januari moet gaan betalen.

Hoe dat verschil tussen Nederland en België mogelijk is, is met geen enkele logica te beredeneren. Jan betaalt zo’n anderhalf keer meer dan Jefke. Jefke kan binnen enkele minuten een contract afsluiten voor een jaar, en Jan is aan de goden overgeleverd; er is geen contract mogelijk, en iedere maand zijn er andere tarieven.

Wat de productie van energie betreft; Eneco produceert in België in totaal 3.369 GWh, in Nederland 10.572 GWh. In Nederland wordt dus, middels Nederlandse zon en wind, ruim 3 keer zoveel energie geproduceerd. Stroom transporteren van Nederland naar België kost energie (het zogenaamde netverlies) en geld. Het is dus zeer aannemelijk dat de in Nederland opgewekte stroom ook in Nederland blijft, dit staat overigens ook beschreven in het overzicht van Eneco zelf.

Voor aardgas moet Eneco de markt op, ze hebben hier alleen een handelsfunctie. In Nederland hebben we een grote gasvoorraad onder de grond zitten, maar die wordt zoals bekend aan het buitenland verkocht, waaronder België. Eneco koopt dus voor Nederland het dure LNG (vloeibaar aardgas) uit Amerika of het Russische gas dat inmiddels via India geleverd wordt en misschien nog wat Noors aardgas. Voor België haalt Eneco het goedkope gas uit Nederland. En daardoor betaalt Jefke op jaarbasis 4.615 euro en Jan 7.499 euro. Van dit verschil, zo’n 2.900 euro, kan Jefke jaarlijks een keer op vakantie, en zit Jan in de kou naar de thermostaat te staren.

Waarvoor deden we dit ook alweer? Oh ja, om Putin op de knieën te krijgen. De enige die tot dusverre door de knieën is gegaan is de Nederlandse burger, 40% heeft inmiddels moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De energiemaatschappijen, de Nederlandse staatskas, Biden, Putin en eigenlijk heel Europa lachen zich een scheur in de broek om zoveel naïviteit van het Nederlandse volk, dat eerst de Oekraïense vlag ophangt, en vervolgens de Nederlandse vlag op de kop. Collectief noemen ze dat ‘verzet’. En Den Haag? Die graait nóg meer belastinggeld weg bij wederom diezelfde burger om vervolgens iedereen met 190 euro te ‘compenseren’ met zijn eigen geld.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Henk

    13 december 2022 in 17:41

    Wat hebben wij te klagen? We hebben straks niets meer maar zijn gelukkig, althans volgens het WEF met Rutte voorop. Ik ben benieuwd wat de volgende slachting zal zijn na Covid vaccinatie, immers de wereld bevolking moet met 7 miljard naar beneden? Ik vraag mij af wanneer worden wij wakker? Hoelang laten wij dit nog geneuren?

  2. Rick van Weering

    14 december 2022 in 12:37

    https://nl.globalpetrolprices.com/Czech-Republic/natural_gas_prices/
    Bekijk hier de gasprijzen maar eens. Nederland is verreweg het duurst en verkoopt zelfs gas aan andere landen..???????????? België Tjechië. Snapt u het nog?????

  3. jan van ling

    14 december 2022 in 19:14

    . . . Kan de >kamer< daar antwoord op geven?

    • Peter Terpstra

      20 december 2022 in 22:36

      Beste mensen, stem SP,

      de liberale marktwerking in EU verband heeft ons alleen maar narigheid gebracht. We moeten terug naar een soort ziekenfonds zoals we dat voor de privatisering hadden en toen er nog provinciale en gemeentelijke energiebedrijven waren,
      in plaats van goede sier maken in Europa door ons gas te goedkoop aan andere EU landen te verkopen en zelf zijn aangewezen op duur geïmporteerd gas.

      Dus: lees het verkiezingsprogramma stem SP

  4. Bep Mobee Vd velden

    16 december 2022 in 11:24

    Het zijn een stelletje boeven en criminele die Rutte met z’n aanhang word tijd dat wij is allemaal gaan opstaan en dit niet moeten pikken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Waarom raakt Nederlands onderwijs achterop?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Waarom raakt Nederlands onderwijs achterop?
Foto: ANP

De kwaliteit van het onderwijs bepaalt in hoge mate de economische groei en welvaart van een land. In Nederland gaan beide al jaren achteruit, net als in de rest van de westerse wereld. Dat verklaart deels waarom onze kennisontwikkeling, innovatie, economische groei en welvaart structureel afnemen. De oorzaken waarom zullen verbazen!

Gemiddeld genomen neemt overal in het Westen het onderwijs in kwaliteit af

De organisatie die voor het Westen bijhoudt hoe het met ons onderwijs gaat, is de ‘Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling’ (OESO). Deze maakt periodiek de balans op van alle 37 lidstaten volgens de zogeheten PISA-methodiek; Programme for International Student Assessment. Die methodiek meet de intelligentie van 15-jarige middelbare scholieren op de volgende drie hoofdonderwerpen:

  • Wiskunde
  • Wetenschap en technologie
  • Taalvaardigheden

Hieronder staat een grafische weergave van de ongekende afname van de kwaliteit van onderwijs in het Westen:

Bron: PISA

De situatie in Nederland

Al in 2018 plaatste de NOS een artikel op haar website met de titel ‘Het Nederlandse onderwijs glijdt af’.

Het onderwijs op de basisschool en in het voortgezet onderwijs gaat steeds verder achteruit, constateert de inspectie in het rapport Staat van het Onderwijs 2016/2017. Volgens de onderwijsinspectie glijdt het onderwijsniveau af en zijn de prestaties van leerlingen de afgelopen 20 jaar geleidelijk gedaald: “Dat is uniek en reden tot zorg.”

Met die constatering uit 2018 is nauwelijks wat gedaan door de kabinet-Rutte IV, getuige het rapport dat de minister van Onderwijs in december 2023 naar de Tweede Kamer stuurde.

In die brief van de minister staat als verklaring voor de toegenomen achterstand sinds het al dramatische jaar 2018:

“Dat in veel landen de scores zijn gedaald komt vermoedelijk door de invloed van corona op het onderwijs.”

Corona als verklaring voor de afname van onderwijskwaliteit, betekent voor mij dat deze minister zelf ook al slachtoffer is van de afgenomen kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Ze had er onderstaande statistiek maar bij hoeven te pakken om te zien dat haar ‘coronaverklaring’ de grootst denkbare onzin is, aangezien we hier met een structurele afname sinds het jaar 2000 te maken hebben.

Bron: OESO

Waar ligt het aan?

Op zoek naar verklaringen voor de vrije val waarin het Nederlandse onderwijs is beland, kom je vele rapporten tegen. Een greep daaruit:

  1. Een rapport van McKinsey&Company geeft als verklaringen voor de afnemende kwaliteit van het onderwijs:
  • – Kwaliteit van lerarenopleidingen in Nederland is voor verbetering vatbaar.
  • – Kwaliteit van leraren is te laag.
  • – Er is te weinig uitwisseling van ervaring tussen leraren.
  • – Beloning van onderwijskrachten basisonderwijs is te laag.
  1. Het rapport De Staat van het Onderwijs 2024 van het ministerie van Onderwijs. Dat verklaart de achteruitgang door:
  • Een schrijnend tekort aan leraren en schoolleiders.
  • Te vaak uitvallen van lessen.
  • Onvoldoende bewaking onderwijskwaliteit op de scholen zelf.
  • Onvoldoende kwaliteit binnen de besturen van scholen (in 25 procent van alle gevallen)
  • Te weinig doelmatige besteding van gelden binnen het ‘passend onderwijs’ (dat is onderwijs voor kinderen met leerproblemen en -achterstanden).
  1. Het rapport van het Centraal Planbureau meldt over deze materie:
  • Nederlandse studenten lopen steeds verder achter op studenten uit andere westerse landen.
  • Achteruitgang bij alle vakken, maar vooral bij de (Nederlandse) taal.

Immigratie als verklaring voor achteruitgang in taalvaardigheden

De invloed van immigratie op de kwaliteit van het onderwijs is een beladen onderwerp. Uit alle onderzoeken blijkt Nederlands onderwijs het snelst achteruit te zijn gelopen op het gebied van (Nederlandse) taalbeheersing, taalvaardigheid en het hieraan verbonden taalkundig redeneervermogen. Dat valt mij persoonlijk sterk op in de politiek. Verbanden leggen kunnen de huidige politici nauwelijks meer.

Uit meerdere academische studies zoals deze van de Universiteit van Groningen en deze van de Universiteit van Leiden, blijken zaken waarover de media liever zwijgen:

  • De gemiddelde sociaaleconomische status (SES) van de immigranten ligt aanmerkelijk lager dan die van de autochtone bevolking.
  • De studies hebben aangetoond dat leerlingen met een migratieachtergrond lagere cijfers halen op de basisschool, lagere opleidingen volgen en afronden op de middelbare school, minder vaak hoger onderwijs volgen en een lager opleidingsniveau hebben als volwassene dan Nederlandse kinderen.
  • 16 procent van de 18 miljoen inwoners van Nederland bestaat uit immigranten, oftewel 2.880.000 inwoners.
  • Leerlingen met een migratieachtergrond scoren lager op maatschappelijke kennis, aldus de Universiteit van Groningen.
  • De opleidingsniveaus van kinderen met een migratie-achtergrond stijgen, maar lopen nog steeds fors achter bij die van Nederlandse kinderen.
  • Cultureel kapitaal van de ouders heeft grote invloed op de onderwijsprestaties van kinderen. Dit kapitaal verwijst specifiek naar hoe ouders culturele codes, praktijken en normen aan hun kinderen doorgeven via socialisatie. Als die culturele codes van immigrantouders (te)veel afwijken van de Nederlandse codes, ontstaan achterstanden bij de kinderen. Als de immigrantouders (te) weinig socialiseren met de directe woonomgeving, ontstaan verdere achterstanden bij de ontwikkelingsmogelijkheden van hun kinderen.
  • Dit OESO-rapport toont aan dat kinderen in Nederland met een migratieachtergrond vaak uit armere gezinnen komen en daardoor op school in het nadeel zijn. Maar ook als ze uit rijkere huishoudens komen, blijven hun schoolprestaties vaak achter bij die van Nederlandse leeftijdsgenoten vanwege taalachterstand.
  • De taalontwikkeling bij Nederlandse scholieren ligt ver onder het gemiddelde van de OESO-landen (zie grafiek hieronder, de oranje lijn is het OESO-gemiddelde)
  • Volgens dit OESO-landenrapport voor Nederland, is 14 procent van alle schoolkinderen tot 15 jaar oud een immigrant. 67 procent van die kinderen spreekt thuis geen Nederlands waardoor ze de Nederlandse taal minder goed leren beheersen en in de klas aan taalachterstanden bij autochtone kinderen bij kunnen dragen.

 

Bron: OESO

Als je het totaal overziet, is het duidelijk aan welke knoppen gedraaid moet worden om het onderwijs te verbeteren en daarmee de toekomstige welvaart van Nederland veilig te stellen.

Daarvoor moet toch allereerst aan de taalvaardigheid van Nederlandse politici worden gewerkt, want die lijken onvoldoende in staat om verbale verbanden te leggen tussen de diverse vormen van informatie over dit onderwerp om daarmee effectief beleid vorm te geven.

Verder Lezen

Binnenland

Nederland wordt van zijn pensioen beroofd

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Nederland wordt van zijn pensioen beroofd
Foto: ANP

Al vaker schreven we hier over de door de overheid georganiseerde pensioenroof. Toen bleek dat onze parlementariërs zelf niet beroofd zouden worden omdat hun pensioenen wettelijk beschermd zijn, was het accorderen van de nieuwe pensioenplannen snel gebeurd. Zeer zeker toen bleek dat er enkele miljarden uit de EU-coronapot anders niet uitgekeerd zouden gaan worden.

Complex

Het pensioenstelsel is dermate complex dat slechts weinigen weten hoe het exact in elkaar zit. Het geld dat u maandelijks afdraagt gaat naar een pensioenverzekering die vervolgens met dit geld gaat beleggen. Tegen de tijd dat u met pensioen gaat wordt het opgebouwde pensioenvermogen vervolgens uitgekeerd. Wisselt u gedurende uw loopbaan een aantal keren van pensioenbeheerder dan wordt het alweer wat complexer, u krijgt dan te maken met verschillende pensioenpotjes bij verschillende beheerders.

Iedereen wil uit de pensioenpot roven

De pensioenfondsen zijn gebonden aan strenge regels ten aanzien van de gekozen methoden om uw pensioenvermogen te beleggen. Aangezien er vele partijen geïnteresseerd zijn in de enorme pot met geld van de pensioenbeheerders, azen ook vele partijen op pensioenfondsen die willen ‘investeren’ in hun business. Het doel van de pensioenbeheerders is echter lange termijn succes, en zeker niet korte termijn succes. Toch worden pensioenbeheerders verleid tot politieke besluiten bij het uitkiezen van renderende ondernemingen. Zo is altijd de afspraak geweest dat er niet geïnvesteerd zou worden in de wapenindustrie. Als Mark Rutte vervolgens zegt dat de ‘investeringen’ in de NAVO ook ten koste mogen gaan van de pensioenen, dan bedoelt hij dat pensioenbeheerders zouden moeten ‘investeren’ in de NAVO. Investeren? Levert de NAVO dan geld op? Natuurlijk niet. Op eenzelfde leest zijn ‘investeringen’ in de groene gekte gestoeld; groen levert helemaal geen geld op aangezien we alleen maar gesubsidieerde groenprojecten kennen, zonder subsidie is ‘groen’ verliesgevend.

Banken gaan gokken met uw geld

Het nieuwe pensioenstelsel wordt ook wel het ‘casino-pensioen’ genoemd, aangezien de banken grip zullen krijgen op úw pensioen en daarmee gaan ‘gokken’ op de beurs en in allerhande projecten. Dat banken dat doen zal iedereen zich kunnen herinneren die ooit heeft meegedaan aan het loonsparen eind jaren negentig. Van alle prachtige scenario’s is helemaal niets terecht gekomen.

Invaren eerste grote hobbel

Het eerste grote probleem is echter het ‘invaren’ (hier een uitgebreide uitleg); het reeds belegde vermogen van uw pensioen zal gewaardeerd moeten worden om vervolgens ‘ingevaren’ te moeten worden in het nieuwe pensioenstelsel. En exact daar knelt het door de enorme complexiteit van het pensioenstelsel. Want als het pensioenfonds heeft geïnvesteerd in een winkelcentrum, wat is de waarde van uw stukje pensioen daarin nou exact? Dat bepalen is schier onmogelijk! En zo zal dat gelden voor vrijwel ieder pensioen. En dat u als ‘simpele’ mini-aandeelhouder in dat gigantische pensioenfonds helemaal niets in de melk te brokkelen heeft moge duidelijk zijn. En dús verwachten de mensen die het wél weten en snappen een enorme hoeveelheid rechtszaken, aangezien over de hoofden van de burgers de pensioenfondsen en banken gaan beslissen wat uw pensioen nog waard is, om het daarna ook nog eens te gaan ‘vergokken’. En dan ligt het er maar net aan op welk moment u met pensioen gaat wat ze ervan gebakken hebben. Na 40 jaar gedwongen sparen komt u er dan achter dat ze er mogelijk een puinhoop van hebben gemaakt.

Slechts enkele parlementariërs begrijpen het, terwijl er 150 over beslissen

Er zijn slechts enkele Kamerleden die begrijpen hoe het pensioenstelsel in elkaar zit, en we mogen in onze handen knijpen dat dezen zich alsnog gaan bemoeien met de reeds gesloten deal. Agnes Joseph van NSC is zo iemand, Pieter Omtzigt is zo iemand, en ook BBB begint zich te roeren. Allen willen ze een beslismoment waarop een eigenaar van een pensioen kan beslissen of zijn of haar pensioen ook daadwerkelijk ingevaren wordt of juist niet. Het moet een bewuste keuze worden, en geen gedwongen, het is tenslotte úw geld en dat wordt nog wel eens vergeten.

In een recent betoog van Agnes Joseph lijkt ze wel een roepende in de woestijn, maar feitelijk snappen slechts weinigen iets van haar betoog en treft het bovendien ook niemand van de toehoorders. Als slechts enkele parlementariërs het begrijpen, ze zelf niet geraakt worden door hun eigen beslissing en er 150 parlementariërs over gaan beslissen zouden bij iedereen alle alarmbellen moeten afgaan.

Verder Lezen

Binnenland

Jan van de Beek rekent uit wat u niet mag weten over migratie

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Jan van de Beek rekent uit wat u niet mag weten over migratie
Foto: ANP

Migranten zijn onmisbaar voor onze welvaart. Asielzoekers vormen maar een klein deel van de migrantenstroom die Nederland binnenkomt. Als u luistert naar de NPO en een kwaliteitskrant als NRC leest, weet u dat er bijna niets zo mooi is als migratie. Toch jammer dat uit de rekensommen van Jan van de Beek blijkt dat er weinig van waar is.

Het is geen wonder dat progressieve opinieleiders, politici, wetenschappers en ambtenaren Jan van de Beek, wiskundige en cultureel-antropoloog, overladen met kritiek. Zeker nadat in het najaar van 2024 zijn boek Migratiemagneet Nederland verscheen, regent het verdachtmakingen en beschuldigingen over de vermeende politieke kleur van Van de Beek en zijn kwaliteiten als wetenschapper.

“Ik wil daar liever niet te lang bij stilstaan”, zegt Van de Beek, die inhoudelijk al elders op de kritiek is ingegaan. “Het debat over migratie is gepolitiseerd. Op universiteiten en in de reguliere media wordt het gedomineerd door een ideologie waarin migratie per definitie ‘goed’ is en waarin weinig ruimte is voor cijfers en statistieken. Ook niet als die van instituten komen als het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau.”

Taboe

In 2010 promoveerde Van de Beek aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar het ontbreken van cijfers in de onderbouwing van het migratiebeleid. Dat onderzoek liet zien dat vooral de overtuiging, dat immigratie gunstig is voor de economie, en het taboe, om ‘extreemrechts in de kaart te spelen’, het Nederlandse beleid bepalen. Die situatie is niet veranderd.

Toch is de samenleving zelf anders over immigratie gaan denken. De wrevel en de kritiek groeien. In kranten als Volkskrant en NRC en op de universiteiten dicteert een progressieve ideologie dan wel wat mensen over migratie mogen zeggen, maar daarbuiten niet meer. “Kijk maar naar de samenstelling van de Tweede Kamer”, zegt Van de Beek.

“Tachtig procent van de Nederlandse belastingbetalers is inmiddels migratie-kritisch”, vervolgt de onderzoeker. “Dat wil niet zeggen dat die tachtig procent een hekel heeft aan migranten. Het zegt alleen dat die tachtig procent aanpassing van het beleid noodzakelijk vindt.”

Ook bij linkse belastingbetalers is de visie op migratie veranderd. In die groep is inmiddels de helft kritisch op het immigratiebeleid.

Kostenposten

De kritiek op het immigratiebeleid heeft weinig tot niets te maken met nationalistische onderbuikgevoelens, benadrukt Van de Beek. In Migratiemagneet Nederland rekent hij voor dat voortzetting van het beleid onmogelijk is.

“Jaarlijks over de afgelopen 10 jaar komen er ongeveer 240.000 migranten Nederland in”, zegt Van de Beek. “Omdat de autochtone bevolking afneemt, is de migratiestroom de belangrijkste bepalende factor in de bevolking die straks in Nederland zal wonen.”

Als er niets verandert, is dat een bevolking die de overheid steeds minder zal opleveren. Als Van de Beek kijkt naar wat de gemiddelde immigrant afdraagt aan de schatkist en wat diezelfde immigrant de schatkist kost, dan is die immigrant een verliespost voor de Nederlandse economie van meer dan een ton.

“De reden om juist met die gegevens te rekenen is niet alleen omdat het huishoudboekje van de Staat der Nederlanden belangrijk is”, licht Van de Beek toe. “Je kunt vanuit dat aspect ook uitspraken doen over andere zaken. Over criminaliteit, bijvoorbeeld. Hoe meer een groep afdraagt aan de fiscus en de schatkist oplevert, hoe geringer de criminaliteit in die groep.”

Dat is logisch. Mensen die relatief veel belasting afdragen hebben een hoger inkomen. Voor hen is criminaliteit minder aantrekkelijk.

Desastreus asielbeleid

Tussen de verschillende groepen migranten zitten grote verschillen. “De grootste problemen zitten bij de asielmigranten”, verzucht Van de Beek. “Als je de gezinshereniging in die groep meerekent, vormt asielmigratie de laatste tien jaar minstens een kwart van de bevolkingsgroei.”

Gemiddeld kost elke asielzoeker de Nederlandse samenleving  800.000 euro. Van alle asielzoekers die tussen 2005 en 2021 een verblijfsstatus kregen, had gedurende deze hele periode de helft tot driekwart een uitkering.

Sommige groepen asielzoekers doen het trouwens prima. Recente Turkse immigranten, inclusief de asielzoekers onder hen, zijn relatief hoog opgeleid. De kinderen in deze groep doen ongeveer even vaak HAVO of VWO als autochtone kinderen. “Dat is een goede voorspeller voor hoe deze groep gaat integreren en zal bijdragen aan de economie”, zegt Van de Beek.

De overweldigende meerderheid van de asielzoekers zullen echter moeizaam, gedeeltelijk of helemaal niet integreren. Ze komen vooral uit landen uit de Hoorn van Afrika zoals Somalië, Ethiopië en Eritrea, of landen uit het Midden-Oosten, zoals Syrië en Irak. “Het opleidingsniveau van de asielzoeker uit deze landen is gemiddeld nu eenmaal bijzonder laag”, verklaart Van de Beek. “Bovendien sluit de cultuur van deze mensen niet goed aan op de Nederlandse.”

Als Van de Beek het immigratiebeleid zou mogen veranderen, zou hij als eerste het recht op asiel beperken tot Europeanen. “Aan Oekraïners en Moldaviërs hebben we onze handen meer dan vol”, zegt hij.

Arbeidsmigranten

Ook over de huidige arbeidsmigratie maakt Van de Beek zich zorgen. “Met arbeidsmigranten uit westerse landen gaat het prima”, zegt hij. “Dat geldt ook voor Japanners, Zuid-Koreanen en Zuid-Afrikanen. Deze hoogopgeleide mensen integreren goed en dragen bij aan de schatkist. Maar er gaat wel iets mis met arbeidsmigranten uit de periferie van Europa.”

Die groep verricht laaggeschoold en slecht betaald werk. Ze plukken bijvoorbeeld rozen en tomaten in kassen of werken in de distributiecentra die in Nederland als paddenstoelen uit de grond schieten. “Het inkomen van deze groep is zo laag dat de schatkist er niets wijzer van wordt. Door ons systeem van voorzieningen en toeslagen kosten deze arbeidsmigranten gedurende hun levensloop uiteindelijk meer geld dan ze uiteindelijk opleveren. Dergelijke laaggeschoolde arbeidsmigratie maakt Nederland grosso modo armer en minder productief.”

Met strikte regelgeving zou de Nederlandse overheid deze vorm van migratie zover als maar mogelijk is moeten terugdringen, vindt Van de Beek. “Het werk dat deze groep doet, zou prima door robots gedaan kunnen worden”, zegt hij. “Werkgevers zien daarvan af als de arbeid zo bespottelijk goedkoop is. Maar zo rem je natuurlijk wel de innovatie. Bovendien drukken deze goedkope arbeidskrachten het loon dat mensen aan de onderkant van de samenleving verdienen.” Daar zitten trouwens opvallend veel mensen met een migratieachtergrond bij.

Paradox

Dat betekent dat juist de progressieve groep die zich in het migratiedebat voorstaat op zijn menslievendheid, de onderkant van Nederland verandert in een economische hel van armoede en sociale ontwrichting en marginaliteit. “Het is paradoxaal”, besluit Van de Beek. Maar je kunt het ook wel cynisch noemen.

Verder Lezen

Recent

Schoof regeert eigenhandig: op weg naar een dictatuur? Schoof regeert eigenhandig: op weg naar een dictatuur?
Politiek20 uur geleden

Schoof regeert eigenhandig: op weg naar een dictatuur?

Hij begon onwennig en onzeker aan zijn premierschap op 2 juli 2024: Dick Schoof. De voormalige spionagebaas oogde gespannen in...

Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam? Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?
Klimaat1 dag geleden

Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?

Minister Sophie Hermans heeft veel weg van een langspeelplaat die keer op keer hetzelfde riedeltje afspeelt. Ondanks kritische inhoudelijke vragen...

Artsen waren, zijn en blijven aansprakelijk voor vaccinatieschade Artsen waren, zijn en blijven aansprakelijk voor vaccinatieschade
Gezondheid2 dagen geleden

Artsen waren, zijn en blijven aansprakelijk voor vaccinatieschade

Er lopen op dit moment diverse rechtszaken tegen instanties die in de afgelopen jaren overduidelijk hebben liggen slapen gedurende de...

Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie
Klimaat3 dagen geleden

Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie

We schreven het al eerder: de Belastingdienst dwarsboomt op allerhande manieren de energietransitie. Zoals bekend is het stroomnet door de...

De appelmoes wordt duur betaald, als Den Haag met geld blijft smijten De appelmoes wordt duur betaald, als Den Haag met geld blijft smijten
Column4 dagen geleden

De appelmoes wordt duur betaald, als Den Haag met geld blijft smijten

Ursula von der Leyen roofde deze week achteloos 800 miljard euro van de belastingbetaler, om de reeds verloren oorlog in...

Klimaatwoordenboek voor dummies Klimaatwoordenboek voor dummies
Klimaat5 dagen geleden

Klimaatwoordenboek voor dummies

Klimaatneutraal In de winter de stroom uit de kolencentrale halen en in de zomer van zonnepanelen is gemiddeld gezien klimaatneutraal....

Ursula von der Leyen is de weg volkomen kwijt! Ursula von der Leyen is de weg volkomen kwijt!
Politiek1 week geleden

Ursula von der Leyen is de weg volkomen kwijt!

Na eerst slaafs de regering-Biden gevolgd te hebben, vervolgens door Trump bij het politieke oud vuil te zijn gezet, werkt...

De bestaande handelsoorlog tussen de EU en VS wordt uitgebreid De bestaande handelsoorlog tussen de EU en VS wordt uitgebreid
Economie1 week geleden

De bestaande handelsoorlog tussen de EU en VS wordt uitgebreid

Met importtarieven van 25 procent op producten die de EU naar de VS verkoopt, ontstaat de discussie in hoeverre de...

Clintel zet vraagtekens bij Nationaal Burgerberaad Klimaat (2) Clintel zet vraagtekens bij Nationaal Burgerberaad Klimaat (2)
Klimaat1 week geleden

Clintel zet vraagtekens bij Nationaal Burgerberaad Klimaat (2)

In het Nationaal Burgerberaad Klimaat buigen 175 burgers zich over de vraag hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een beter...

Clintel hekelt klimaatalarmisme KNMI (deel 1) Clintel hekelt klimaatalarmisme KNMI (deel 1)
Klimaat1 week geleden

Clintel hekelt klimaatalarmisme KNMI (deel 1)

Marcel Crok, mede-oprichter van Stichting Clintel, uit stevige kritiek op het klimaatalarmisme van het KNMI. In deze eerste aflevering van...

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via



Dit zal sluiten in 0 seconden