Column
Hoe ziet een oorlogseconomie eruit?
op
Door
Twan HoubenNu de oorlogsplannen van de EU en VS in een hogere versnelling raken, is het goed om ons te beseffen wat ons te wachten staat als die oorlog er feitelijk is. Wat gaat er allemaal veranderen in ons dagelijks leven? Wie hebben hier belang bij? Welke politiek-strategische keuzes zitten achter de huidige escalatie? Zit Rusland hierachter, of toch meer het Westen zelf?
Oekraïense vredesplannen waarover deze maand wordt vergaderd
Op 27 mei jongstleden deed de Oekraïense president Zelensky een zoveelste oproep aan het Westen om Rusland tot vredesonderhandelingen te dwingen. Volgens de BBC wordt er deze maand in Zwitserland een vredesoverleg georganiseerd waarbij 90, vooral westerse landen aanwezig zullen zijn die het voorstel van Zelensky voor vrede zullen bespreken. Samengevat zijn de eisen van Kiev: de teruggave van al het binnengevallen gebied inclusief de Krim, herstelbetalingen voor oorlog gerelateerde schade en de oprichting van een speciaal tribunaal om Russische oorlogsmisdaden te vervolgen. Een plan dat Moskou botweg heeft afgewezen.
Tot nu toe was het alleen Oekraïne die opriep tot een volledige Russische terugtrekking. De top in Zwitserland op 15 en 16 juni zou Zelensky zijn laatste kans kunnen zijn om er ook voor zijn bondgenoten een onbespreekbaar punt van te maken, voordat er een verdere escalatie plaatsvindt tussen het Westen en Rusland. Rusland zelf is niet bij de top uitgenodigd en China heeft daarom afgezegd, aldus persbureau Reuters.
Snelle escalatie verwacht of gepland na 16 juni
Vrijwel alle westerse partijen gaan ervanuit dat Rusland niet instemt met het Oekraïense plan en daarom een oorlog met Rusland onvermijdelijk zal zijn. Hongarije doet hier niet aan mee, Orban beweert zelfs dat hij de EU tegen kan houden en dit zal bewijzen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen van 6 tot en met 9 juni.
De Times of India publiceerde op 29 mei een toespraak van Vladimir Poetin waarin hij vooral “kleine dichtbevolkte landen in de EU” bedreigt met militaire aanvallen. Nederland voldoet aan deze omschrijving, zeker na het leveren van vierentwintig F-16 vliegtuigen die ook boven Rusland zelf ingezet mogen worden.
Het is dan ook niet vreemd dat de Nederlandse strijdmachten zich op korte termijn op een oorlog tegenover Rusland voorbereiden zoals in dit filmpje is te zien.
Als die oorlog uitbreekt, wellicht al in de tweede helft van dit jaar, wat gaat er dan allemaal veranderen in ons land en binnen de EU?
De ‘positieve’ effecten van een EU-brede oorlog
Vanuit sommige perspectieven kan oorlog gunstig lijken in termen van het creëren van vraag, werkgelegenheid, innovatie en winst voor het bedrijfsleven (vooral wanneer de oorlog in andere landen plaatsvindt).
Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verkocht de VS bijna 56 procent meer wapens en munitie in 2023, grotendeels ten gevolge van de oorlog in Oekraïne.
Ook de EU ziet voordelen in een oorlog vanwege de nieuwe perspectieven van haar zieltogende industrie. Onlangs werd een nieuwe industriële politiek verkondigd waarin een zeer ruime plaats wordt ingeruimd voor innovaties en subsidies binnen de Europese defensie-industrie.
Ook heeft de Europese Raad voor de regeerperiode 2024-2029 de militaire productie en het Europese leger als eerste prioriteit benoemd in opvolging van de periode 2019-2024 waarin de realisering van de Green Deal het belangrijkste punt was.
Inflatie escaleert tot hyperinflatie, instorten financiële systeem en verlies van privévermogen
In de meeste gevallen leidt oorlog tot hyperinflatie, wat leidt tot verlies van spaargeld van mensen, toename van de onzekerheid over en verlies van vertrouwen in het financiële systeem. De oorzaken daarvan zijn tekorten in supermarkten en aan benzinepompen door verstoorde aanvoerketens en tekorten door de behoefte van het leger.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zagen Duitsland en de Verenigde Staten een explosieve stijging van de inflatie vanwege de economie die bijna op volle capaciteit draaide, de hoge overheidsuitgaven en het tekort aan werknemers.
Levensmiddelen en brandstoffen op rantsoen, criminaliteit explodeert
De meeste primaire levensbehoeften worden via een beperkte rantsoenering ‘op de bon’ verstrekt. Daarnaast ontstaat een levendige zwarte markt met ultrahoge prijzen voor wie het kan betalen om buiten de rantsoenering in te kopen. Ook neemt de criminaliteit dramatisch toe door de tekorten. Overvallen op winkels en pompstations, fraude, omkoping en corruptie nemen een vlucht.
Vernietiging van gebouwen en infrastructuur, straatbeeld in steden onherkenbaar
Als een land wordt verwoest door oorlog en de capaciteit om goederen te produceren sterk wordt verminderd, kan dit de omstandigheden van hyperinflatie creëren, omdat regeringen wanhopig geld drukken om te proberen het gebrek aan goederen aan te pakken. Met een verwoeste economie ondervonden Hongarije en Oostenrijk in 1946 bijvoorbeeld de hoogste hyperinflatiecijfers ooit gemeten. In Oekraïne is dagelijks te zien wat dit betekent in het nu.
Exploderen van nationale schuldposities
Tijdens oorlog zien we vaak een snelle stijging van de schulden van de publieke sector. De regering is bereid veel meer te lenen dan normaal, omdat er patriottische steun is voor de oorlogsinspanningen.
Zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog waren zeer kostbaar voor Groot-Brittannië en de VS. In beide gevallen liep de staatsschuld zeer sterk op. In de naoorlogse periode bleven de schulden stijgen als gevolg van de wederopbouw en de oprichting van de verzorgingsstaat.
De huidige Amerikaanse schuldencrisis is al voornamelijk veroorzaakt door de exorbitante militaire uitgaven van de laatste vijf jaar.
Psychologische kosten
Het is moeilijker om de psychologische kosten van oorlog in te schatten; de pijn van de dood, het lijden, de angst en de invaliditeit. Een conflict kan soldaten en burgers voor de rest van hun leven getraumatiseerd achterlaten. De afgelopen jaren is het posttraumatische stresssyndroom op grotere schaal geaccepteerd, maar het is moeilijk om een prijskaartje te hangen aan de negatieve gevolgen van oorlog voor de betrokkenen.
Mijn eigen jeugd was niet de makkelijkste. In gesprekken met mijn ouders werd als verklaring daarvoor aangevoerd dat zij nooit de zelf bijgewoonde executies van vrienden en buren door de Duitsers hadden verwerkt en daardoor wellicht geen optimale ouderrol in hadden kunnen vullen.
Ineenstorten van de munteenheid
Je hoeft maar naar onderstaande grafiek van de waarde van de roebel te kijken om te snappen wat een oorlog doet met (nationale) munten. De euro is al niet veel meer waard tegenover de vroegere gulden en deze zal verder verdampen in een oorlog tegen Rusland.
Ik hoor je denken: het zal zo’n vaart niet lopen met die oorlog tegen Rusland. Bedenk maar eens wat het voor jou en je gezin betekent als slechts de helft van het bovenstaande uitkomt.
Lees verder
-
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
-
Op weg naar vrede en gerechtigheid (2)
-
Is WOIII op 19 november 2024 gestart?
-
Militaire steun in strijd met EU-Verdrag – genegeerd door Ursula von der Leyen
-
De Amerikaanse planning voor Derde Wereldoorlog loopt via de NAVO
Column
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Gepubliceerd
2 dagen geledenop
3 december 2024Door
Wybren Van HagaHet was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten mogelijk zou maken, zodat Nederland ondanks de coronapandemie door kon draaien. De GGD beschikte al over zijn bestaande infrastructuur en ook commerciële bedrijven, zoals U-Diagnostics konden zonder problemen onmiddellijk aan dit overheidsverzoek voldoen. Toch koos een eigenwijze basisschooldocent, die op dat moment toevallig minister van VWS was, voor een onorthodoxe en peperdure andere variant. Met een royale zak geld, van maar liefst 1,1 miljard euro, en alle steun van de overheid leek niets een succes in de weg te staan. Toch zal SON de geschiedenis ingaan als een voorbeeld van hoe goede bedoelingen, gecombineerd met incompetente bestuurders en sluwe zwendelaars, kunnen ontaarden in chaos, wantrouwen en financieel wanbeheer.
In 2021 werd SON opgericht om toegangstesten te coördineren. Het plan van Hugo de Jonge was even ambitieus als onhaalbaar: binnen een paar maanden moest een grootschalig netwerk van teststraten uit de grond worden gestampt. Evenementen, theaters en sportwedstrijden konden hierdoor hun deuren openen voor iedereen met een negatieve testuitslag. Maar al snel bleek dat de operatie werd uitgevoerd met een haast en amateurisme die vragen oproepen over de governance en het toezicht op publiek geld. SON claimt niet onder de Woo te vallen en is daarmee volkomen buiten het beeld geraakt van de parlementaire controle. Gelukkig heeft deze blunder van één miljard euro nu eindelijk ook de reguliere media bereikt. NRC kwam afgelopen vrijdag met een bijzonder kritisch stuk waarin een beeld wordt geschetst van volslagen losgeslagen onderaannemers die blind declareerden voor nooit geleverde diensten. BVNL deed al eerder onderzoek naar SON en daaruit volgde klip en klaar dat de aanbestedingen niet rechtmatig en niet doelmatig waren. Het geld verdween in een bodemloze put van scharrige ondernemers die snel geld verdienden over de rug van de belastingbetaler, gefaciliteerd door bange bestuurders.
Eén van de eerste problemen was de selectie van testbedrijven. SON koos voor een zogenaamde ‘open house’-procedure: bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldeden, konden zich aanmelden. Klinkt eerlijk, toch? Maar in de praktijk werden ervaren testbedrijven gepasseerd, terwijl sommige geselecteerde partijen nauwelijks ervaring hadden in de zorgsector. Sommige aanbieders waren zelfs pas vlak voor hun aanmelding opgericht. Snelle winst ging duidelijk boven kwaliteit en SON vond het prima. De vraag is uiteraard waarom. Er volgden rechtszaken en er ontstond publieke onrust. De rechter oordeelde uiteindelijk dat de selectieprocedure rechtmatig was, maar het kwaad was al geschied. Het vertrouwen van de samenleving in een eerlijke en zorgvuldige verdeling van overheidsgeld werd ernstig aangetast. Bovendien, als een stichting een miljard euro aan belastinggeld verbrandt, mag je toch wel iets meer verwachten dan minimale juridische zorgvuldigheid?
Maar het waren niet alleen de selectiecriteria die tot kritiek leidden. De uitvoering zelf was een drama in drie delen. Ondanks de enorme financiële middelen bleef het aantal uitgevoerde tests ver achter bij de verwachtingen. Teststraten stonden vaak grotendeels leeg, terwijl de kosten bleven oplopen en de leveranciers van de testen royaal mochten declareren voor niet geleverde testen en personeel dat zogenaamd stand-by stond. Bovendien werd de effectiviteit van het testen voor toegang überhaupt nooit aangetoond. Terwijl Maurice de Hond allang had bewezen dat aerosolen de dragers waren van het virus, en we dus beter hadden kunnen inzetten op goed ventileren en thuisblijven als je een snotneus hebt, bleef het overheidsapparaat doordenderen en ontstond er een wildgroei aan kostbare testlocaties. Een kostbare operatie die haar doel volledig voorbij schoot.
Terwijl er direct na de dystopische coronaperiode geen enkel draagvlak was om te evalueren lijkt nu het tij te keren. Vaccinatieschade zal ongetwijfeld pas als laatste worden blootgelegd, maar we beginnen in elk geval langzaam wat meer openheid te zien op het gebied van de financiële onregelmatigheden. Het artikel in NRC van 29 november 2024 schetst een onthutsend beeld van hoe dubieuze declaraties en ondoorzichtige financiële stromen SON nog verder in diskrediet hebben gebracht. Volgens het artikel hebben testaanbieders miljoenen verdiend met declaraties die achteraf niet te verantwoorden zijn. Dit soort praktijken voedt het beeld van een stichting die, bewust of onbewust, haar eigen processen niet op orde had, waardoor zij een makkelijke prooi werd van partijen die slim wisten te profiteren van de chaos.
Het dieptepunt in het financiële wanbeheer kwam in 2022, toen SON werd beschuldigd van het uitbetalen van prominente figuren, waaronder Jaap van Dissel. Via een ingehuurd detectivebureau werden bankafschriften verkregen waaruit vreemde transacties zouden blijken. Hoewel deze beschuldigingen later niet volledig hard konden worden gemaakt, heeft de zaak het vertrouwen in de stichting verder ondermijnd. Transparantie, of het gebrek daaraan, werd de achilleshiel van het project. De ‘O’ van open was niet van toepassing op SON en nog altijd zit het potdicht. SON werkt op geen enkele manier mee aan de Wet open overheid en ook het ministerie van VWS geeft niet thuis. Zelfs met de nieuwe minister van VWS, Fleur Agema, lijkt het erop dat de boekhouding van SON voorlopig het licht niet zal zien.
Wat kunnen we leren van de mislukking van SON? Ten eerste dat crisismanagement vraagt om meer dan alleen goede bedoelingen. Het opzetten van een miljardenoperatie vereist professionele governance, lange termijnvisie, strenge parlementaire controle en een focus op kwaliteit. Dat SON met een haastig opgezette structuur en een gebrek aan ervaring te werk ging, was een recept voor problemen.
Ten tweede laat deze affaire zien hoe kwetsbaar publieke organisaties zijn voor reputatieschade. Eén verkeerd gecommuniceerde beslissing, eén dubieuze declaratie of een beschuldiging, terecht of onterecht, kan het vertrouwen van de samenleving ondermijnen.
Ten derde zien we dat er een ongewenste tendens is om belastinggeld buiten de parlementaire controle te verkwisten. Dit soort grote operaties waarin met miljarden gesmeten wordt dienen gecontroleerd te kunnen worden. Als er sprake is van misstanden, of zelfs van fraude, dan moet het mogelijk zijn om de daders ter verantwoording te roepen en te straffen. En ja, dat zijn ook de bestuurders die dit faciliteren.
Maar bovenal toont het falen van SON aan hoe belangrijk het is om belastinggeld zorgvuldig te besteden. Het is ronduit schandalig om miljarden te verkwisten aan inefficiënte of overbodige operaties. Als er één les is die politici en bestuurders uit deze affaire zouden moeten trekken, is het wel dat transparantie, zorgvuldigheid en controle essentiële voorwaarden zijn om dit soort operaties tot een succes te maken. De overheid schittert vaak door geblunder en kostenoverschrijdingen door smijten met andermans geld. In het bedrijfsleven word je gewoon afgerekend op fouten en het lijkt niet door te dringen bij de overheid dat ook de overheid rekenschap moet afleggen over haar daden.
Stichting Open Nederland begon met grote ambitie, incompetente mensen, een zak aan ‘gratis geld’ en een gebrek aan controle. SON zou Nederland openhouden tijdens de coronacrisis. De nare afdronk van SON is een dure les in hoe het niet moet. En laat dit NRC-onderzoek het begin zijn van een offensief van ouderwetse onderzoeksjournalistiek, waarbij de waarheid boven tafel komt en misleiders, fraudeurs en oplichters achter slot en grendel belanden. In het belang van Nederland.
Column
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Gepubliceerd
6 dagen geledenop
29 november 2024Door
David van DiemenDat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen enkele zogenaamde ‘klimaatexperts’ dat pas sinds enkele jaren en brengen zij dat sindsdien breed in het nieuws alsof het iets nieuws is. Eén van de eersten die na miljarden jaren hier opnieuw de focus op wist te leggen was bijvoorbeeld Al Gore, daarna volgden beroemdheden als Frans Timmermans en Wopke Hoekstra. Dat het gevolg, klimaatschade, nu bij de EU geclaimd kan worden is ook niet helemaal nieuw. Deze voorbeeldfunctie wordt op dit moment bekleed door Wopke Hoekstra, eurocommissaris voor klimaatactie, die afgelopen weekend jaarlijks minstens 300.000.000.000 dollar heeft toegezegd aan een aantal landen omdat zij lijden onder de klimaatverandering. Waar dat geld vandaan moet komen is nog volstrekt onduidelijk, maar het gaat tenslotte vooral om het gebaar, niet of het uitvoerbaar is uiteraard.
In Nederland al miljarden jaren klimaatverandering
Wat Wopke helaas vergeet is dat er ook in Nederland al miljarden jaren sprake is van klimaatverandering, en dus logischerwijze klimaatschade. Meest recent zijn de desastreuse overstromingen in Limburg van 2021. De enorme schade werd binnen de media breed uitgemeten als zijnde het gevolg van klimaatverandering, dus is het zo, en dit kon al na een historisch ongekend kortstondig onderzoek gemeld worden door de NOS in augustus 2021. Ook het Waterschap Limburg erkent de gevolgen van de al miljarden jaren optredende klimaatverandering in Limburg volmondig. Wat zeg ik? Zelfs de provincie Limburg erkent het eensluidend! En zelfs het 180 kilometer noordelijker gelegen KNMI in De Bilt erkent dat het in Limburg harder regent door de klimaatverandering. De schade van alleen al de watersnoodramp in Limburg in 2021 wordt geschat op 1,8 miljard euro volgens de NOS of, zo u wilt, 2 jaar later ‘slechts’ 383 miljoen euro volgens ambtenaren (dat is nog maar een fractie van die 300 duizend miljoen dollar van Wopke).
Als er sprake is van klimaatschade duikt iedereen weg
Nu wil het vreemde dat er een Europees rampenfonds is, maar dat dit fonds al in 2022 opgedroogd was nadat er slechts 4,7 miljoen euro uitgekeerd was aan Limburg. Drie jaar later is er niet zo veel terecht gekomen van herstelbetalingen door Wopke of de EU of door wie dan ook, uiteindelijk is pas 63 miljoen van de 1,8 miljard euro schade (of 383 miljoen) uitbetaald. Ook roept men in Limburg nu al 3 jaar om maatregelen om herhaling te voorkomen van deze klimaatramp, maar helaas allemaal vergeefs, dus zo serieus kan het niet zijn zou je denken. Verzekeraars tuimelden over elkaar heen toen er betaald moest worden om vooral niet te betalen. De overheid zou ‘ruimhartig’ ondersteunen werd toegezegd, maar trok van alles van de claims af om vooral niet de werkelijke schade te hoeven betalen, wat is dan de definitie van ‘ruimhartig’?
Iedereen heeft recht op zijn of haar klimaatschade
Nu is het probleem wel dat ‘klimaatverandering’ al miljarden jaren over de hele wereld voorkomt, dus in principe kan iedereen op aarde aanspraak maken op klimaatschade. Binnen linkse kringen heeft men de mond echter vol van zogenaamde ‘klimaatrechtvaardigheid’. Limburger Frans Timmermans kan, overigens tot afgrijzen van Elsevier Magazine, zo alle klimaatschade in Nederland aanwijzen, dus dat zal het grootste probleem niet zijn. Ook voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra die naar eigen zeggen een eredoctoraat ontving door niets te doen en Reinier van den Berg zijn inmiddels gepromoveerd van weerman tot klimaat-expert en kunnen blind aanwijzen waar in Nederland klimaatschade optreedt.
300 miljard per jaar is een schijntje
Nu Wopke een onzichtbaar maar zeer draagkrachtig (maar dat heeft u kennelijk nog niet in de gaten) fonds heeft gevonden om schade te gaan (laten) verhalen op de EU tuimelt iedereen over elkaar heen. U zult héél snel moeten zijn, want de pot is heel snel leeg. Oxfam Novib bijvoorbeeld, die claimen nog véél meer dan die 300 miljard. “Landen die nu al het zwaarst getroffen worden door de klimaatcrisis en daar zelf het minst verantwoordelijk voor zijn, is al in 2009 beloofd dat zij financiële ondersteuning krijgen”, aldus Oxfam Novib. Zij noemen de toegezegde 300 miljard ‘een schijntje’ en hopen op jaarlijks 1.300 miljard dollar.
Betalen zult gij burger, de politiek speelt wel voor Sinterklaas
Eigenlijk is iedereen wel teleurgesteld, aldus de NOS. Waar waren de Limburgse vertegenwoordigers in Bakoe om klimaatschade op te eisen? De gouverneur bijvoorbeeld, de burgemeester van Valkenburg a/d Geul, of Frans Timmermans of voor mijn part Beppie Kraft? Onderaan de streep gaat het om het innen van zoveel mogelijk klimaatpegels, eerst bij hen die er zo hard mogelijk om vragen en vervolgens bij hen die het mogen gaan betalen, en vooral ook in die volgorde. Want betalen zult gij burger, linksom of rechtsom. Via belastingen, via accijnzen, via claims, via herstelbetalingen, via ngo’s, via de EU, het maakt niet uit hoe. En de politiek gaat voor u bepalen wat ‘klimaatrechtvaardig’ is, en dat is zeker niet Limburg, al wil de politiek het maar al te graag als voorbeeld van klimaatverandering aandragen. ‘Klimaatrechtvaardig’ is daar waar het grootste eigen belang zit, en dan maakt het niet meer uit of u slachtoffer bent of voor Sinterklaas mag spelen, just follow the money.
Foto ANP: VALKENBURG – De Geul in het centrum van Valkenburg, maanden na de watersnood in 2021
Column
Slachtoffers klimaatverandering krijgen geen cent!
Gepubliceerd
1 week geledenop
25 november 2024Door
David van DiemenEr wordt op dit moment een zeer vreemde discussie gevoerd op de klimaattop in Bakoe. Er vinden verwoede onderhandelingen plaats tussen de belangrijkste onderhandelaars maar twee landenblokken zijn halverwege weggelopen.
De groep minst ontwikkelde landen en de kleine eilandstaten, die allebei zeer kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, willen dat zij meer klimaatsteun krijgen. Er is grote onvrede over het voorgestelde bedrag van 250 miljard dollar in 2035, dit zou veel te laag zijn.
De grootste slachtoffers van de klimaatverandering zijn echter de inwoners van Nederland! Zij zijn jarenlang bedrogen door hun eigen overheid en hebben miljarden moeten ophoesten om zogenaamde ‘klimaatverandering’ tegen te gaan. Zo ging er voor tientallen miljarden euro’s gemeenschapsgeld in biomassa, terwijl daardoor juist meer CO2 in de lucht is gekomen. Ook kochten ze massaal zogenaamde CO2-vrije elektrische auto’s, terwijl deze via een omweg elektriciteit kregen geleverd uit biomassa, steenkolen en aardgas. Als een zwaard van Damocles zweeft nog het verbod op de aanschaf van benzine- en dieselauto’s.
Dit verbod wil men laten gelden in een aantal landen in Europa (leden van de EU) terwijl men in de rest van de wereld gewoon kan blijven doorrijden. Het valt te verwachten dat de benzineauto’s voor een prikkie verhandeld worden naar Afrikaanse landen waardoor deze inwoners voor heel weinig geld kunnen gaan autorijden. Bovendien kost de aanschaf van een elektrische auto ieder gezin in Nederland toekomstig minstens 25.000 euro. Daarnaast gaat de Nederlandse overheid de Nederlanders 28 miljard euro afpakken om de temperatuur op aarde met 0,000036 graden te laten dalen. Daar merken ze in Maastricht niets van, maar ook niet op het eiland Samoa waar juist wél miljarden naar toe zouden gaan.
Eurocommissaris Wopke Hoekstra zou Nederland en de Nederlanders een dienst bewijzen indien hij zich zou inzetten voor herstelbetalingen aan Nederland. Volgens hem lopen de gesprekken ‘niet gemakkelijk’ maar hij ‘hoopt dat de landen constructief zullen blijven overleggen.’ Wij hopen dit met Wopke mee en rekenen erop dat hij zich zal inzetten voor de grootste slachtoffers van de klimaatverandering: de Nederlander.
Fragment: Dit was het nieuws
Naschrift: Dat papa Wopke niet al te serieus genomen moet worden zodra hij 300 miljard Europees gemeenschapsgeld over de schutting gooit moge duidelijk zijn, dat doet hij alleen voor de show.
Recent
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
Een flink stuk van de dennenbossen in de duinen van Schoorl, vlak bij het Noord-Hollandse Bergen, is niet meer. De...
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Het was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten...
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
De Europese Unie wil dolgraag weer verder uitbreiden. Vooral om de ‘dreiging’ vanuit Rusland te kunnen pareren. Op 1 mei...
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Dat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen...
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
De befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan...
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
Al meer dan 1.000 dagen zijn er een aantal ‘experts’ in Den Haag die ons willen doen geloven dat het...
De vijf besluiten op Trump zijn eerste werkdag
Donald Trump begint op 20 januari 2025 aan zijn tweede presidentschap. Op die eerste werkdag zal hij – volgens The...
Hartspierziekte werpt nieuw licht op coronavaccin
Al heel vroeg werd erkend dat myocarditis (ontsteking van de hartspier) een bijwerking was van het coronavaccin, zowel die van...
Slachtoffers klimaatverandering krijgen geen cent!
Er wordt op dit moment een zeer vreemde discussie gevoerd op de klimaattop in Bakoe. Er vinden verwoede onderhandelingen plaats...
Klimaattop in Bakoe: een theater van hypocrisie en geldverspilling
De recente klimaattop in Bakoe heeft weer eens bewezen dat internationale bijeenkomsten over klimaatverandering niets meer zijn dan een slecht...
Trending
-
Gezondheid1 week geleden
Hartspierziekte werpt nieuw licht op coronavaccin
-
Klimaat7 dagen geleden
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Binnenland17 uur geleden
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
-
Buitenland1 week geleden
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
-
Economie3 dagen geleden
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
-
Column1 week geleden
Klimaattop in Bakoe: een theater van hypocrisie en geldverspilling
-
Buitenland1 week geleden
De vijf besluiten op Trump zijn eerste werkdag
-
Column6 dagen geleden
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!