Gezondheid

Minister Kuipers jokte in senaat over PCR-testen

Avatar foto

op

Minister Kuipers jokte in senaat over PCR-testen
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Minister Kuipers heeft de Eerste Kamer onvolledig en onjuist geïnformeerd over hoe de overheid omging met de uitslagen van coronatesten. Dat blijkt uit documenten van de overheid zelf, boven water gekomen door onderzoek van Indepen. Data die volgens Kuipers zowel bestuurlijk als medisch ‘irrelevant’ zouden zijn, speelden juist een cruciale rol in het beleid.

Tijdens de behandeling van de omstreden pandemiewet in mei zei Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), dat de PCR-resultaten voor medici en beleidsmakers ‘medisch irrelevant’ waren. Uit documenten en e-mails van nota bene het RIVM die Indepen heeft gevonden, blijkt het tegendeel. Deze feiten kwamen aan het licht door nieuwe zoekslagen in de vele tienduizenden pagina’s aan openbaar gemaakte overheidsdocumenten uit de pandemie. Ook staan ze in meerdere wetenschappelijke artikelen, geschreven aan Nederlandse universiteiten.


In de discussie over testen in het parlement is de steen des aanstoots, dat nooit duidelijk is geworden hoe de resultaten uit de PCR-testen werden geïnterpreteerd. Dat is van belang, omdat bij deze methode een stukje DNA uit een sample vele malen wordt gekopieerd, zodat de machine dit goed kan analyseren. Uitleg: Dat heet amplificatie. Dit vermenigvuldigen gaat in cycli, en als een testsample veel virus bevat, dan zijn weinig cycli nodig om dit aan te tonen. Komt een positief resultaat na heel veel cycli, dan betekent dit dat er maar weinig virusdeeltjes in het monster zaten.

Maar: bij welk aantal cycli leg je de grens voor wat een positieve test is? Dat heet de afkapwaarde, de ‘cycle threshold’ of Ct-waarde. PCR-techniek heeft als nadeel, dat ‘ruis’ ontstaat in de resultaten, bij te vaak amplificeren. “Als je maar lang genoeg doorgaat, toon je soms dingen aan die helemaal niet in de sample zitten”, vertelt een bron die werkzaam is voor een producent van PCR-testmachines. Na hoeveel cycli dat gebeurt, is geen ijzeren wet. Vuistregels uit het lab, vertelt een laborant van een universitair ziekenhuis: is er een ‘hit’ tussen de 20 en 30 cycli zit je gebeiteld, boven de 35 cycli krijgt ruis de overhand.

Voor COVID-19-testen geldt: hoe lager de Ct-waarde van een sample is, hoe besmettelijker de onderzochte persoon. Deze data zijn dan ook een zeer goed middel om tijdens een pandemie de (snelheid van) de verspreiding in beeld te krijgen. Toch wordt door politiek en RIVM (het wetenschappelijk instituut dat onder verantwoordelijkheid van de minister van VWS valt) over deze resultaten al sinds het begin van de pandemie een rookgordijn opgetrokken. Dit terwijl achter de schermen de afkapwaarden die gelden voor een positieve test soms werden aangepast.

Uit onderzoek van Indepen blijkt, dat de grenswaarde niet op 35 cycli werd gelegd, maar veel hoger. “Optimaal” is volgens het ministerie namelijk “40 tot 45 cycli”, schrijft het ministerie van VWS in juni 2021 in antwoord op een Woo-verzoek. Zeker boven de 40 cycli is een testuitslag onbetrouwbaar, zeggen de experts die Indepen raadpleegde. Het blijkt ook uit documenten die bij het RIVM rondgingen. Is de CT waarde van een positieve test tussen de 36 en 45, dan is dit ‘laag positief / dubieus’. Het kan bijvoorbeeld zijn dat in deze gevallen virusdeeltjes zijn gevonden, die al lang inactief zijn.

De Ct-uitslagen zijn volgens Kuipers evenwel ‘medisch irrelevant’, zo herhaalde hij tijdens het debat over de pandemiewet in de Eerste Kamer (bekijk het volledige, tien minuten durende fragment hier). Die stelling klinkt wereldvreemd uit de mond van een oud-arts, die bovendien de bedenker is van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker (dat aanvankelijk de mist in ging door het gebruik van slechte testen, bekend geworden als de ‘Fyra onder de poeptesten’).

Nota bene een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van OMT-lid Marc Bonten toont aan hoe Kuipers hier de senaat bij de neus nam. In werkelijkheid was de Ct-waarde juist een van de belangrijkste meetgegevens waar ‘het testbeleid op leunt’. Uit het onderzoek van Indepen blijkt precies hetzelfde, en wel uit documenten die zijn vrijgegeven door de overheid zelf, via het RIVM. Als voorbeeld een uitbraak in Boxtel, halverwege juni 2020: geruststellend daarbij is volgens de GGD en het RIVM dat ‘mensen nauwelijks besmettelijk waren’, vanwege ‘hogere Ct-waarden en bijna iedereen zonder klachten’.

In een ander document schrijven laboranten dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat een onderzochte persoon die positief wordt getest met een Ct-waarde van 38 of hoger, het coronavirus nog kan verspreiden. Door niet 38 maar 45 cycli als maatstaf te nemen, is het aantal gevallen dus veel hoger geworden. Maar hoeveel precies? Dat is alleen na te gaan met de statistieken over de frequentie van de aangetroffen Ct- waardes. Dat de overheid daar wel degelijk beschikking over had, blijkt bijvoorbeeld uit dit document.

Medisch gezien is de besmettelijkheid bij uitstek relevant. Maar niet alleen dat, ook voor het zorgmanagement. Vandaar dat Nijmeegse artsen juist schrokken van testen met een heel láge Ct-waarde. Dat gebeurde in juli 2021, toen plotseling Sars-Cov-2 werd aangetroffen bij 42 medewerkers van het Radboud UMC (34 van hen waren volledig gevaccineerd). Juist omdat bij de testen ‘opvallend’ is dat de helft van deze testen al positief werd bij ‘relatief lage Ct-waarden (<20)’. “De combinatie van klachten met lage Ct-waarden maakt besmettelijkheid wel aannemelijk”, schrijft onder anderen arts en hoogleraar microbiologie Heiman Wertheim in Medisch Contact.

De Eerste Kamer vroeg hierover afgelopen voorjaar niet door, ondanks dat veel informatie al bekend was. Door deze nalatigheid bij het toetsen van wetgeving, zit Nederland nu vast aan een dubieuze wet die zorgt voor geruisloze legalisering van vaak ongrondwettelijke ingrepen in de vrijheid van burgers.

Verder Lezen

5 Comments

 1. Albrecht

  14 augustus 2023 in 11:55

  De Real Time PCR-test van veearts Drosten (geen dr.) is een farce. Het echte instrument is de Reverse Transcriptase PCR (geen test) van Kary Mullisch.
  De paper van Drosten geeft aan dat hij geen beschikking had over het SarsCov-2/ Covid-19 virus. Deze test kan sowieso niet Covid-19 detecteren.
  De echte RT PCR plakt alle deeltjes DNA van een zelfde DNA omgekeerd aan elkaar (Reverse Transcriptase). Het maakt geen nieuw DNA aan. De wetenschap kan geen leven creëren, wel geforceerd mengen.
  Nadat de hierdoor ontstane grotere stukjes DNA van de verschillende stoffen in het mengsel per soort zijn geplakt, volgt een laboratoriumtest, die hiermee eenvoudiger kan onderzoeken welke stoffen er in het mengsel zitten.
  De RT PCR-test kan dit niet.
  Uit eerste hand blijkt, dat de test-procedure over 2 tot 3 laboratoria wordt verdeeld. Daardoor heeft geen enkele laborant een overzicht van het test-resultaat. Dit is een bekende truuc bij de overheid, in de wetenschap en het bedrijfsleven.
  De Real Time PCR-test was al in 2017 te koop, en gekocht door de meeste landen. Biochemicus Kary Mullisch bekritiseerde de RT PCR-test en werd 2 maanden voor de uitbraak van SarsCov-2 dood in huis gevonden. Covid-19 is niet losgelaten; het zit in de spuit.
  Zoals met alle wetenschappelijke en politieke mededelingen bestaan deze uit meerdere lagen leugens.
  Einde woordenvloed.

  • Klara vdf Honorits

   14 augustus 2023 in 21:18

   Bedankt voor jouw woordenvloed! Het geeft duidelijkheid.

  • Dr. Wouter

   23 augustus 2023 in 13:58

   Sorry Albrecht, er klopt echt weinig van je reverse transcriptase verhaal. Reverse transcriptase zet RNA in DNA om, zodat je het kan PCRen.. Maar goed ik werk in een laboratorium, dus ik zal wel onderdeel van de samenzwering zijn?

 2. Anita Gottschalk

  16 augustus 2023 in 15:55

  En wat is er met Kary Mullisch gebeurd… juist ja!

 3. Tha Cleaner

  20 augustus 2023 in 12:23

  “De paper van Drosten geeft aan dat hij geen beschikking had over het SarsCov-2/ Covid-19 virus. Deze test kan sowieso niet Covid-19 detecteren.”

  Klopt, hij nam SARS uit 2003 omdat dit virus voor een groot gedeelte overeen komt met SARS-COV2 en dus voldoende uitslag heeft, aangezien SARS uit 2003 niet meer voorkomt.

  Later is het gemaakt opbasis van de informatie van SARS-Cov2.

  Je “claim” over spuiten zegt genoeg, je komt niet verder dan de standaard onzin claims.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Hilarische tijden keren terug, de mondkapjes zijn weer in aantocht!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Door

Hilarische tijden keren terug, de mondkapjes zijn weer in aantocht!
Foto: ANP

Het wordt weer een geweldige slapstick-tijd want de mondkapjes komen er weer aan. Gidsland Amerika doet de aftrap, Duitsland begint al een beetje, dus het is wachten op een Nederlandse ‘expert’ die ons gaat vertellen dat mondkapjes tóch weer wél werken, nou ja, een beetje dan… misschien, mits goed gebruikt, ach, baat het niet dan schaadt het niet tenslotte. Leidend zijn het aantal ‘besmettingen’, en van 10 naar 20 ‘besmettingen’ is toch 100 procent meer en dus reden tot paniekzaaierij. En die aantallen ‘besmettingen’ zijn gemakkelijk te sturen met de zogenaamde Ct-waarden van de PCR-test, een lijk dat nu ook uit de kast komt en wederom de vermeende integriteit van VWS blootlegt.

Natuurlijk is iedereen vergeten dat we de mondkapjes die niet werkten verplicht moesten dragen. Deden we dat niet dan volgde een bekeuring van een hermandad ‘die zijn werk doet’. Mondkapjes waar een minimale werking van uitgaat mochten juist niet worden gedragen, op straffe van wederom een bekeuring. Is er dan geen ‘wetenschappelijk’ onderzoek? Tuurlijk wel, maar alleen van de wetenschap die past bij het beleid, anders is het staatsondermijnend, nepnieuws en verboden. Toen de Nederlandse overheid ontdekte dat het RIVM niet meeging in de gekte werd het doel ‘afstand bewaren’ door middel van mondkapjes, maar na onderzoek concludeerden ze zelf dat dit faalde, het werkt juist averechts.


En dan de toepassing natuurlijk. In het vliegtuig tijdens uw 8 uur durende vlucht mag het mondkapje alleen af als er gegeten wordt, op 30 centimeter van je buurman of buurvrouw. En op scholen wél in de gangen, maar niet in de klas en op 50 centimeter van je klasgenootje. En in het restaurant wél tijdens het lopen, maar niet tijdens het eten. En buiten natuurlijk, in de open lucht, deden ze overal elders dus zal het wel geholpen hebben toch? Demonstreren in Amsterdam mag wél met mondkapje voor een ‘goed’ doel zoals racisme of klimaat, maar niet tegen de waanzin zelf, dit om besmettingen te voorkomen.

Het waren hilarische tijden, en de amusementswaarde wordt alleen maar groter als hier nu nóg mensen in gaan trappen. Gaatjes van 160 micrometer kunnen geen virusdeeltje van 0,1 micrometer tegenhouden, dat is kippengaas spannen tegen de muggen. Mondkapjes werken niet, en ze zullen ook nooit werken. Nu nog het brein van de dragers.

Verder Lezen

Gezondheid

RIVM krijgt miljoen dollar van Bill & Melinda Gates Foundation

Avatar foto

Gepubliceerd

op

RIVM krijgt miljoen dollar van Bill & Melinda Gates Foundation
Foto: ANP

De Nederlandse overheid heeft een nieuwe samenwerking met de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF). In Bilthoven gaan mensen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werken aan een project waarmee massasurveillance naar ziektes kan worden ingezet in arme landen.

Dat staat op de website van de BMGF. De donatie van 995 duizend dollar is voor een periode van 25 maanden, en is specifiek bedoeld voor ‘kennisoverdracht’ naar ‘low and middle income countries’. De schenking is in augustus vastgesteld, maar bij het RIVM zelf is er niets over te vinden.


Op de site van de Amerikaanse filantroop wordt als doel van het project ‘integrated serosurveillance technology’ opgegeven; studie via bloedonderzoek naar de verspreiding van bepaalde ziekten in de samenleving. Vanuit het RIVM gebeurt dat bijvoorbeeld via het PIENTER- onderzoek, een steekproef naar virussen.

Het is niet voor het eerst dat Gates hier de portemonnee voor trekt, ook niet in Nederland. Gedurende de pandemie kregen onderzoekers gelieerd aan het Erasmus MC (waar huidig zorgminister Ernst Kuipers toen de baas was) al vele tonnen voor onderzoek naar rioolwatersurveillance.

De BMGF koopt met haar filantropie invloed in de wetenschap en politiek, is veelgehoorde kritiek. Daarom rijst de vraag of het RIVM dit geld moet aannemen.

 

Verder Lezen

Gezondheid

De puzzel is compleet: klimaat en gezondheid worden nu gekoppeld

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Door

De puzzel is compleet: klimaat en gezondheid worden nu gekoppeld
Foto: ANP

De World Health Organization (WHO) legt nu ook het laatste puzzelstukje op tafel: Dr. Vanessa Kerry (de dochter van John…) is aangesteld als ‘WHO Director-General Special Envoy for Climate Change and Health’. Door ‘klimaatverandering’ te koppelen aan ‘gezondheid’ is nu iedere verandering van het klimaat als gezondheidsrisico in te schalen en kunnen er maatregelen getroffen worden om de gezondheid van de burger te beschermen.

Nu zijn er slechts 2 criteria vloeibaar in deze omschrijving: klimaatverandering en gezondheid. Klimaatverandering is volgens klimaatpaus Frans Timmermans al een omvallende boom na een windvlaag in Lutjebroek, maar klimaatverandering is van alle tijden. Iedere dag kan gekenmerkt worden als ‘verandering’ ten opzichte van de vorige dag, de vorige week, maand, jaar of decennium. Het is maar net waar de lat gelegd wordt.


Gezondheid is het volgende vloeibare begrip: is de BMI een indicatie van gezondheid terwijl u dagelijks onder de rook van Corus werkt, of heeft u slechte longen door jarenlang roken en woont u in een bosrijke omgeving op de Veluwe? En wie wilt u gaan beschermen? Die persoon met een veel te hoge BMI of die verstokte roker? Het doet vooral denken aan de coronaperiode waarbij een complete samenleving in lockdown moest gaan om de gezondheid van de hele bevolking te beschermen, terwijl slechts een zeer beperkte groep risico liep. En dat een samenleving maatregelen voor de kiezen krijgt als er sprake is van ‘klimaatverandering’ wordt in Iran duidelijk: het land kreeg onlangs van staatswege twee dagen ‘vrij’ om de warmte te kunnen ontvluchten.

Wie zich het gekronkel van Ernst Kuipers in de Eerste Kamer nog kan herinneren bij de behandeling van de pandemiewet weet wel beter: zodra het de overheid uitkomt roepen zij op tot maatregelen tegen de ‘klimaatverandering’ in het belang van de ‘volksgezondheid’. De open deur die Kuipers intrapt dat hij de bevolking wil overtuigen dát er sprake is van klimaatverandering is tevens aanleiding voor hem om te veronderstellen dat dit ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt op ‘tal van terreinen’. Kuipers heeft het in november 2021 al over malaria, knokkelkoorts ‘en dat soort aandoeningen’. Het blijft bij vage veronderstellingen en verwachtingen die nergens op gebaseerd zijn.

Waarom is de puzzel nu compleet? Omdat de onlangs aangenomen pandemiewet nu ingezet kan worden op instigatie van de WHO. Aangezien de nieuwe afspraken met de WHO onderdeel worden van de reeds geldende afspraken kan Nederland deze richtlijnen en de daaruit voortvloeiende consequenties niet zomaar naast zich neerleggen.De WHO is een ngo die gesponsord en gefinancierd wordt door hoofdzakelijk filantropen met heel andere belangen dan die van de Nederlandse burger. De WHO is in staat om vanuit een bureau ergens in een ver land te bepalen of in Nederland een gezondheidsrisico bestaat.

Vanessa gaat dat vanaf nu bepalen, dat u het alvast weet.

Verder Lezen

Recent

BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS
Binnenland1 dag geleden

BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS

De inflatie over september is – volgens de eerste raming van het CBS – slechts 0,2 procent!! Fantastisch succes van...

Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt
Binnenland2 dagen geleden

Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt

Jongerenwerkers zijn in Nederland de ogen en oren van de maatschappij. Ze luiden de noodklok over polarisatie en radicalisering onder...

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet
Binnenland2 dagen geleden

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet

Was aardgas decennialang een bron van inkomsten voor de overheid dankzij de winning ervan in onder meer Groningen, tegenwoordig wordt...

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
Politiek3 dagen geleden

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen

De Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer...

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
Binnenland4 dagen geleden

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen

Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september: Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop...

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
Binnenland5 dagen geleden

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert

Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen...

EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
Buitenland6 dagen geleden

EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten

In de jaren 2020 – 2021 namen de regeringen van veel Europese landen binnen korte tijd vergelijkbare maatregelen om de...

ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten
Buitenland1 week geleden

ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten

INDEPEN LIVE VANUIT BRUSSEL Opkomst globalisten baart ECR zorgen: ‘Als je woke ontkent, kom je in de problemen’ BRUSSEL –...

VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet
Politiek1 week geleden

VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet

De VVD heeft sinds de val van het kabinet begin juli al meer dan een half miljoen euro aan donaties...

Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie
Binnenland1 week geleden

Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie

Stikstofminister, alleen al de term zou op de lachspieren moeten werken. In een land met talrijke structurele problemen krijgen we...

Trending