Binnenland
Reddingsactie: natuurboer ziet droom de vernieling in gaan

op
Door
Redactie Indepen
Soms is dringend hulp nodig, moet je met de pet rond. Het oer-Hollands natuurboerenbedrijf GraanGeluk van Marcel van Silfhout is in nood.
En alleen Graandeelhouders, dus donateurs kunnen hem nog helpen, met pakweg duizend mensen moet dat kunnen lukken.
Dit verhaal gaat nota bene over iets dat we allemaal willen: puur Nederlands brood, speciaalbier en streekpasta. Het gaat over een overheid die ondernemers in het nauw drijft en over het behoud van voedselzekerheid.
,,Het is niet leuk om anderen teleur te stellen. Je voelt de pijn omdat je mensen niet betaalt. Dat is klote”, zegt Marcel, die eerder als onderzoeksjournalist voor tv-programma’s zoals Zembla en Reporter reportages maakte en boeken schreef over misstanden in de landbouw- en voedselindustrie. ‘Uitgebeend, hoe veilig is ons voedsel nog?’ maakte in 2014 furore; zijn conclusies haalden de opening van de kranten en het NOS-journaal.
Na een mooie loopbaan in de journalistiek, gooide hij in 2016 rigoureus het roer om en werd hij vol overtuiging natuurboer, omdat Marcel geloofde in akkerbouw met historische granen zonder gebruik te maken van kunstmest en pesticiden. “Ik wilde het beter doen. Ik ben eigenlijk een natuurbeheerder met boerenland.’’
Dít verhaal is een ode aan de boer. Dit is tevens een liefdesverklaring van mij, de schrijfster van dit stuk, maar voorál een maatschappelijke reddingsactie voor de hard werkende ondernemer achter de stichting GraanGeluk én zijn missie.
Van Silfhout richtte in 2019 in Wageningen de stichting GraanGeluk op. ,,We hebben hier altijd het pittoreske graanlandschap gehad. Op onze zandgronden op de Veluwezoom horen rogge, gerst, haver en boekweit. Ze horen hier gewoon thuis. Dat zijn cultuurhistorische natuurwaardes. Het is niet dat ik hier landbouw aan het bedrijven ben. Nee, ik ben hier natuur aan het bedrijven.’’
Op de 43 hectare akkers, bewerkt door de beste grondwerkers, kan jaarlijks graan worden geoogst om daarmee zo’n 350.000 Nederlandse broden van te bakken. In de Wageningse Stadsbrouwerij wordt er bovendien speciaalbier van gebrouwen, waarmee GraanGeluk drie grote prijzen won.
In 2020 won Gelders GraanGeluk de gouden medaille in de Brussels Beer Challenge, in de categorie voor het Beste Speciaalbier onder de zeven procent.
Van Silfhout won later de Arca Deli Award, een Europese prijs van de Save Foundation voor het behoud van oude gewassen en rassen.
In december sleepte Stichting GraanGeluk de Gouden Mispel in de wacht: een belangrijke prijs, uitgereikt aan personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlandse cultuurlandschap.
,,Dat waren hoogtepunten voor GraanGeluk. Dat was gewoon knap. Maar wat nu zo paradoxaal is, is dat we ook die gigantische geldzorgen hebben. Dat is een pijnlijk contrast.’’
Onder invloed van corona en andere tegenslag verdween helaas tijdelijk de flow. De rekeningen liepen op. Funding en giften bleven achter. Daarnaast haalde de provincie Gelderland akkers uit productie om er ‘nieuwe natuur’ van te maken; weg waardevolle akkers.
De mooie graanoogst ging bij GraanGeluk rond Wageningen dóor. De volle velden straalden. Maar financieel loopt het nu vast.
,,Corona heeft me enorm parten gespeeld. Ik heb events nodig, om mensen te inspireren.’’
Maar die positiviteit kwam ernstig onder druk door de lockdowns en andere tegenslagen. Donaties zijn nog ontoereikend en subsidies laten op zich wachten; inmiddels is er gat op de begroting van bijna 35.000 euro.
Ondanks de prachtige resultaten op de akkers, slaat de wanhoop toe. Een droom dreigt in rook op te gaan. Een uniek en baanbrekend boerenbedrijf zal toch het ravijn niet instorten, inclusief lokale voedselzekerheid? Ons eigen eten!
Wij hebben in Nederland ondertussen onze hardwerkende Noordzee-vissers al zien versplinteren. En veeboeren worden haast als milieucriminelen gedemoniseerd.
Maar ook natuurboer Marcel, die juist géén pesticiden of ander gif gebruikt, staat door alle systeemveranderingen en de gegijzelde landbouw zwaar onder druk. Akkers werden opgekocht door de provincie, omdat de overheid biodiversiteit wil.
Terwijl dat júíst is, wat GraanGeluk brengt: de tijd ver vooruit. Met natuurinclusief boeren. Oergranen, zoals Veluwse Kruiprogge. Zwarte Emmer, Spelt en Grijs Brabants Zandboekweit, met daartussen bedreigde inheems akkerflora, zoals klaproos, kamille, korenbloem en akkerogentroost. Vlinders en bijen.
,,Het is woest makend”, zegt Marcel van Silfhout, terwijl hij evenwel trots en vol passie zijn akkers laat zien, die omringd zijn door bos met stoere eiken en wilgen. ,,Je ziet dat ik in gevecht ben met een overheid die maar niet acteert. Je vraagt je haast af of ze nog wel willen dat we in Nederland ons eigen eten produceren.’’
Liefde is magisch. En met Marcel ben ik in een heidevallei geweest. We liepen langs graan, velden vol geluk en wilde bloemen. In de verte klonken Veluwse wolven.
Op een houten bankje zaten we in dat bos, vlakbij dié akkers. Door het lot, God óf toeval in elkaars aura beland. En nu schrijf ik dít stuk.
Het is een bloemlezing over het vasthouden aan idealen. Over een overheid die ook andere ondernemers met lockdowns, fiscale toeslagen, harde klimaat-deadlines en CO2 straffen over de kling jaagt en in het nauw brengt. Over soevereiniteit, solidariteit en voedselzekerheid.
Marcel gelooft rotsvast dat zijn stichting GraanGeluk kan overleven en zelfs nog gigantisch kan groeien, zodra dat gat op de begroting eenmaal is gedicht. Dit is mogelijk als geld binnenstroomt van burgers en andere geldschieters zodat hij kan doorstarten en investeren.
,,Ik wil naar een andere economie toe. Een lokale zelfvoorzienende economie. Wat ook goed is voor de aarde. Lokaal produceren, waarbij we ons graan verkopen aan de plaatselijke bakker en brouwer. Het is veel te risicovol om al ons eten uit het buitenland te gaan betrekken.’’
Om te overleven en door te groeien, heeft zijn stichting GraanGeluk in ieder geval 35.000 euro nodig. Graandeelhouders en andere geldschieters kunnen de stichting redden en daarmee bijdragen aan het behoud van een stuk voedselzekerheid in ons land.
Een ‘Graandeel’ kost honderd euro. Het is daarmee geen stukje bezit. Het is een gebaar van solidariteit naar deze stichting. Het is ook een belangrijk politiek signaal dat wij ónze ondernemers én agrariërs, met ons éígen eten, koesteren en dat wij dit alles willen behouden.
Een kleinere donatie kan ook: het GraanDeeltje .
Geld storten kan via www.graangeluk.nl
Voor de Graandeelhouders is er als gebaar-van-dank een symbolisch pakketje van pasta en graan. En met een nieuwsbrief wordt iedereen op de hoogte gehouden; ook de graandeeltjeshouders.
3 Comments
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie
-
Ook RIVM gooit nu eigen stikstofmodel voor de bus
-
Dankzij WEF loopt Nederland vast
-
Sympathieke graanboer dankbaar voor alle giften en lieve woorden
-
Natuurboer- in-nood ironisch genoeg buurman van machtig WEF
-
De olievlek van uitsluiting wordt steeds groter, onverbiddelijk en keihard.
Binnenland
Postcodeloterij gaat Rabobank slopen

Gepubliceerd
2 dagen geledenop
26 september 2023Door
Bullseye
Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september:
Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop met het financieren van de industriële landbouw en vergoed de schade die is aangericht. Als #Rabobank niet binnen 15 dagen toezegt volgen er kantoorsluitingen door het hele land. #stopRabo
De Rabobank, of vroeger Boerenleenbank, wordt door Greenpeace verantwoordelijk gehouden voor de financiering van de industriële landbouw. Of deze publiekelijk vorm van chantage strafbaar is, is voer voor een rechtbank, maar het riekt toch wel behoorlijk naar chantage. Belangrijke sponsor van Greenpeace is de Postcodeloterij. Dit is, naast de vele goede doelen van de Postcodeloterij, toch vreemd. Het geld dat Greenpeace ontvangt van de Postcodeloterij wordt kennelijk ook gebruikt voor dergelijke lastercampagnes. Het is overigens niet de eerste keer dat de Postcodeloterij een nogal vreemd doel ondersteunt. Ook Urgenda ontvangt rijkelijk van de Postcodeloterij en voert daarmee activistische rechtszaken om de staat op de knieën te dwingen. Urgenda staat aan de basis van de stikstofcrisis. Dat heeft de Postcodeloterij veel donateurs gekost, we zijn benieuwd of eenzelfde actie te verwachten is nu Greenpeace dergelijke praktijken erop nahoudt.
Binnenland
De dubbele moraal van het OM: XR profiteert

Gepubliceerd
3 dagen geledenop
25 september 2023Door
Bullseye
Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen dat een drietal bussen volgepakt met anti-Pieten-activisten een kinderfeestje in Dokkum zouden gaan verstoren. De persofficier onderstreepte destijds de zaak ‘zeer serieus’ te nemen, aangezien het opzettelijk versperren van een weg volgens artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht als ‘ernstig misdrijf’ kan worden opgevat en kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 9 jaar of een geldboete van de vijfde categorie.
Alle ‘blokkeerfriezen’ werden opgespoord, een aantal van hen werd gedwongen DNA af te geven, ondanks dat hier geen rechtsgronden voor waren. Er volgde een instructiefilmpje van het Openbaar Ministerie (OM) over ‘het beschermen van de vrijheid van meningsuiting’ en de 15 blokkeerfriezen werden in een heus uiteindelijk mediaspektakel berecht. Het gerechtshof in Leeuwarden stelde dat alle verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij de vermeende organisatrice Douwes bestond de veroordeling ook uit opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten.
Hoe anders gaat het OM om met het opzettelijk versperren van de A12! Al 14 dagen op rij wordt de A12 opzettelijk geblokkeerd, is de organisatie van Extinction Rebellion (XR) overduidelijk aan te wijzen als de grote organisator en wordt keer op keer artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht overtreden. Bovendien worden de activisten door activistische organisaties betaald voor het opzettelijk overtreden van de wet.
Met een beetje geluk wordt bij warme dagen de tuinslang nog even uitgerold zodat de activisten niet oververhit raken, met fluwelen handschoentjes worden de activisten van de A12 verwijderd om vervolgens even verderop weer vrijgelaten te worden. En dat niet eenmalig, maar dus al 14 dagen op rij. Geen persofficieren die het hebben over ‘ernstige misdrijven’, geen persofficieren die de zaak ‘zeer serieus’ opnemen en geen filmpjes van het OM. Nee, het lijkt allemaal min of meer gedoogd te worden.
Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgeworpen en houdt er een dubbele moraal op na, zoveel is wel duidelijk. Wat dit doet met het vertrouwen in het functioneren van de rechtsstaat is ook wel duidelijk: het schept verwarring. De ene keer wordt keihard ingegrepen, de ander keer wordt de andere kant opgekeken. Tegen coronademonstranten op het Malieveld werd keihard opgetreden met Romeo’s, waterkanonnen, knuppelende ME’ers en bijtgrage politiehonden.
XR-extremisten die op dit moment de A12 moedwillig blokkeren worden afgevoerd op karretjes en even later weer vrijgelaten. Zonder een veroordeling doen ze de volgende dag weer exact hetzelfde, en het OM kijkt toe.
Gelijke monniken, gelijke kappen Vrouwe Justitia: ook een gelijke behandeling voor iedere burger is onderdeel van ons wetboek.
Binnenland
Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie

Gepubliceerd
7 dagen geledenop
21 september 2023Door
Bullseye
Stikstofminister, alleen al de term zou op de lachspieren moeten werken. In een land met talrijke structurele problemen krijgen we er op de koop toe nog een ‘stikstofminister’ bij: Christianne van der Wal. Na een studie facility management en tot het jaar 2014 leek er niets aan de hand. In dat jaar rolde ze de politiek in en kwam uiteindelijk in 2022 op een nieuw gecreëerde ministerspost terecht: die van minister voor natuur en stikstof.
Nu heeft facility management en het boerenleven weinig met elkaar te maken, maar ze kreeg wel als taakstelling de stikstofuitstoot met 50 procent te reduceren vóór het jaar 2030. Ik stel me zo voor dat je dan even nadenkt… weet ik van het vakgebied voldoende af, hoe kom ik aan expertise en kan ik iets betekenen voor het land, toch? En dan hak je een knoop door… ja, ik doe het, of nee, ik kan dit niet. Met evenveel verve als ze korte tijd daarvoor nog vliegveld Lelystad promootte, gaat Christianne toch het stikstofspook verwijderen, een volmondig ‘ja’ dus van Christianne.
Waar komt de expertise vandaan? Nou, wat dacht u van haar eigen departement? Allemaal nijvere ambtenaren die ook de doelen van ‘hun’ Christianne nastreven. En die duwen haar dan een kaartje van Nederland in de hand waar iedere boer uit kan afleiden of zijn bedrijf nog bestaansrecht heeft volgens haar departement. Nog dezelfde avond staan de boeren met tractoren voor haar huisdeur. Al vrij snel komt de uitspraak dat ‘we het kaartje zo niet moeten lezen’. Maar hoe dan wel? Zou er in huize Van der Wal flink gevloekt zijn? Welke halvegare ambtenaar drukte haar dat kaartje dan in de hand waar ze nu mee voor schut staat?
Het kaartje verdween van het toneel en er kwam een nieuw kaartje. Opeens kleurden sommige provincies héél anders? Huh? Het bleek dat sommige provincies al akkoorden hadden gesloten waardoor het kaartje van kleur veranderde. Blijkbaar behoeft het RIVM-kaartje dan toch enige nuance, want de wetenschap is blijkbaar flexibel als het de politiek in verdwijnt. Vervolgens kwam er een lijstje met ‘piekbelasters’. Vol trots presenteerde Christianne het lijstje, maar dat lijstje bleek niet te kloppen. Begrijpelijkerwijze snapte Christianne het zelf ook niet, met facility management snap je ook niks van zo’n lijstje… enkele dagen later moest het lijstje weer ingetrokken worden, want het klopte niet.
Er kwam een nieuw lijstje. Al hortend en stotend verdedigd Christianne haar verhaal in de media en in de Kamer. Maar er klopt niet veel van. Af en toe wordt ze bijgestaan door minister Rob die bestuurskunde heeft gestudeerd en het over een ‘verstikkende deken’ heeft, Christianne neemt het over en heeft het opeens over het ‘stapelen’ van stikstof. Iedereen met vmbo en hoger en natuurkunde in zijn of haar pakket raakt van de leg van dergelijke uitspraken, maar politiek Den Haag, op een enkele uitzondering na, juist niet. Ze krijgt ook nog hulp van kamerlid Tjeerd met alweer een opleiding bestuurskunde die verwijst naar de regenwurmen die gek worden van de mest op hun hoofd.
Het mag allemaal niet baten, want de kuil die Christianne heeft gegraven wordt steeds dieper. Als ze dan met de provincies gaat praten komt ze met de boodschap terug dat het onbetaalbaar is geworden, de provincies willen te veel en dat past niet in het budget! En nu trekt het RIVM zich dan ook nog helemaal terug uit de hele stikstofdiscussie. Wat blijft er dan nog over van dit ‘beleid’ en al die ambities?
De vraag die zich stelt is natuurlijk: ‘Hoe heeft dit allemaal kunnen gebeuren?’ Wat er wél is bereikt is een boerenstand die op scherp staat en zich de kaas niet van het brood laat eten en de verkondigde aantoonbare onzin niet pruimt. Wat er wél is bereikt is dat de tergende incompetentie in Den Haag zichtbaar is geworden. Wat er wél is bereikt is dat de nodige boeren zich uit pure wanhoop van het leven hebben beroofd, dat er op boerenzonen is geschoten door de politie en dat het land bezaaid was met omgekeerde vlaggen.
Maar Christianne draait inmiddels door, letterlijk en figuurlijk. Bij omroep WNL kan ze haar eigen leugens en verdraaiingen niet meer verhullen en legt het balletje nu bij de ngo’s die (hoofdzakelijk) ook weer gefinancierd worden door de eigen overheid. Christianne is ten onder gegaan aan opportunisme, een veel voorkomende ziekte onder parlementariërs die van toeten noch blazen weten, maar wel de verantwoordelijkheid krijgen een land (mee) te besturen.
Recent


EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
De Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer...


Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september: Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop...


De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen...


EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
In de jaren 2020 – 2021 namen de regeringen van veel Europese landen binnen korte tijd vergelijkbare maatregelen om de...


ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten
INDEPEN LIVE VANUIT BRUSSEL Opkomst globalisten baart ECR zorgen: ‘Als je woke ontkent, kom je in de problemen’ BRUSSEL –...


VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet
De VVD heeft sinds de val van het kabinet begin juli al meer dan een half miljoen euro aan donaties...


Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie
Stikstofminister, alleen al de term zou op de lachspieren moeten werken. In een land met talrijke structurele problemen krijgen we...


Gedragscode Universiteit Leiden stuit op verzet bij studenten
Een groeiende onvrede borrelt op onder een kleine groep nieuwe studenten aan de Universiteit Leiden, waarbij de Faculteit Geesteswetenschappen in...


Lampedusa overspoeld door bootmigranten
Lampedusa wordt overspoeld door bootmigranten uit West-Afrika, omdat mensen uit deze regio tegenwoordig naar Tunesië kunnen reizen, zonder overgeleverd te...


Vattenfall staakt bouw biomassacentrale
Vattenfall ziet af van de bouw van een biomassacentrale in Diemen. Na een uitspraak van de Raad van State dat...
Trending
-
Binnenland1 week geleden
Ook RIVM gooit nu eigen stikstofmodel voor de bus
-
Politiek18 uur geleden
EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
-
Buitenland4 dagen geleden
EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
-
Binnenland3 dagen geleden
De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
-
Binnenland7 dagen geleden
Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie
-
Economie2 weken geleden
Inflatie dit jaar aanzienlijk hoger dan CBS meldt
-
Politiek6 dagen geleden
VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet
-
Binnenland2 dagen geleden
Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
O. Heijn
1 juni 2023 in 12:20
Wat een goed geschreven verschrikkelijk verhaal over een prachtig project dat eigenlijk door de overheid omarmd had moeten worden.
Ik wordt Graandeelhouder en ga dat nu regelen.
Tjomme
3 juni 2023 in 20:36
Ik sluit mij aan. Geen twijfel.
SummerMoon
7 juni 2023 in 08:00
Er staat in het artikel “Je vraagt je haast af of ze nog wel willen dat we in Nederland ons eigen eten produceren.”
Dat is precies wat hier en op andere plaatsen aan de hand lijkt te zijn.
Eerst de boeren, de vissers en door de lockdowns vele middenstanders failliet.
Ik kan geen vergelijkbare situatie in de menselijke geschiedenis bedenken. Horeca bleef altijd doorgaan behalve als het werd plat gebombardeerd.
Met wat er de laatste jaren gebeurd, lijkt het wel of we moedwillig een voedselcrisis in moeten.
Goed, dat dieze journalist daar aandacht voor vraagt.