Binnenland

Waarom zijn de ‘wappies’ nog altijd zo boos?

Avatar foto

op

Waarom zijn de ‘wappies’ nog altijd zo boos?
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Ondergetekende daagt iedereen uit, vooral diegenen die zich als ‘wappie’ níét aangesproken voelen, onderstaande vooral te lezen. Neem voor één keer de moeite om dit verhaal ook eens vanuit een ander perspectief te bekijken, nu de gemoederen wat bedaard zijn.

Is iedere ‘wappie’ een ‘wappie’?


Het begint al met de term ‘wappie’. Vanaf het begin zijn kritische burgers weggezet als ‘wappies’ of ‘anti-vaxxers’. Wappie impliceert iets dommigs, niet geïnformeerd, ongeïnteresseerd in de samenleving, nee, zelfs aan de rand van de samenleving en laag opgeleid. Vanaf het prille begin heeft de media paradijsvogels uit deze groep mensen gebruikt om dit frame bevestigd te krijgen. Er kwamen vooral onsamenhangende verhalen uit deze monden: 5G, straling, gifprikken, Bill Gates, genocide en wat dies meer zij, dit tot grote ergernis van ondergetekende.

Ikzelf, twee afgeronde (technische) hbo-opleidingen, een goede baan en dito inkomen had simpelweg veel onbeantwoorde vragen in die periode. Daarnaast heb ik twee eigenschappen: ik neem nooit iets voor zoete koek aan, lees daarvoor alles wat los en vast zit om voor mijzelf een goed beeld over een onderwerp te vormen én ik heb een feilloos gevoel bij getallen. En met getallen werd in de coronaperiode flink gegoocheld, dat had ik snel in de gaten. Een grafiekje gemaakt uit onbekende brondata met een logaritmische as is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Allerbelangrijkste was nog wel de ‘beroemde’ en volledig uit het verband getrokken piramide van het RIVM, waaruit bleek dat de meesten onder ons (98,5 procent) volledig buiten de risicogroep vallen. De kans dat ikzelf na besmetting op de IC zou belanden was nagenoeg nihil. Toch werd de indruk gewekt alsof ik een enorm gevaar zou lopen, niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen.

Bij de persintroductie van het vaccin in december 2020 had ik ook goed opgelet: er werd duidelijk en helder verteld dat onbekend was of het vaccin transmissie van het virus zou verhinderen, er waren simpelweg nog geen cijfers. Hoe kunnen dan zoveel ‘experts’ zeggen ‘je doet het voor de ander’? Zonder die basale kennis klopt dat namelijk niet. En wáárom roepen ze dat, wat is hun doel met deze desinformatie? En zijn die vaccins wel goed getest? Wat weten we over de lange termijn effecten? Bij DES, Softenon en Pandemrix kwam ook pas jaren later aan het licht dat ze een stuk schadelijker waren dan was aangekondigd. Het is schier onmogelijk om iets zinnigs over een vaccin te zeggen als deze 6 maanden na ontwikkeling met een tijdelijke goedkeuring op de markt gebracht wordt, toch?

Tegenstrijdigheden in het coronaverhaal

Ik nam mij voor de kat uit de boom te kijken. Ik las alles wat ik voor ogen kreeg, dus niet alleen in de reguliere media, maar ook het aanbod van (destijds) minder bekende bronnen. Toen in januari 2021 in Noorwegen een half bejaardenoord werd weggevaagd ná vaccinatie werd mij wel duidelijk dat het vaccin niet of nauwelijks beschermde tegen overdracht. Toch bleef de reguliere pers bij hoog en bij laag volhouden dat het vaccin dat wel deed. Hadden ze allemaal de persintroductie van het vaccin gemist? Kennelijk wel.

Vooral Israël werd interessant, koploper in de vaccinatiecampagnes. In plaats van afname van het aantal besmettingen na vaccinatie, steeg het aantal juist naar ongekende hoogte en moest er uiteindelijk zelfs een derde prik in. Pardon? Is het vaccin zó goed dat er nu opeens een derde nodig is? ‘Men’ was toch klaar na 2 prikken?

Ondertussen werd in de Nederlandse reguliere media de druk opgevoerd en de ‘wappie’ steeds verder in de hoek gedrukt. Ze waren onverantwoordelijk, egoïstisch, ze moesten maar meer ziektekostenpremie gaan betalen, ze hadden zelfs geen ‘recht’ op een IC-bed… en dat werd allemaal uitgesproken door politici (die medisch van toeten nog blazen weten), journalisten (die een goed taalgevoel hebben maar dikwijls geen enkele inhoudelijke kennis) en zelfs door filosofen (filosofen hebben per definitie géén mening, zij beschouwen slechts). Er zat alleen een enorme discrepantie tussen datgene wat ze zeiden en de praktijk… vlak ná ‘dansen met Jansen’ kwam er bijvoorbeeld een enorme toename in besmettingen (net als in Israël), dat kan simpelweg niet als iedereen dan ‘beschermd’ is… deze discrepantie viel echter niemand op, ik werd een roepende in de woestijn.

September 2021: de fatale introductie van 3G, de praktijk…

Echt pijnlijk werd het eind september 2021 bij de introductie van 3G, en dat heb ik aan den lijve ondervonden. Het eerste weekend ná introductie van het 3G-beleid had ik met 10 studiegenoten afgesproken om in Maastricht te gaan stappen. De afspraak was al in juni van dat jaar gemaakt, niet wetende dat 3G er later doorgedrukt zou worden. In de groepsapp meldde ik voorafgaand nog: “hey mannen, ik heb geen QR hé”. Er werd wat lacherig op gereageerd, alsof ik de spot dreef met de ‘wappies’. Ben ik de enige dan? Dat bleek bij het ‘indrinken’ buiten op een terrasje op het Vrijthof, ja, ik was de enige. De rest was in het machtige bezit van een QR. Het Vrijthof was vergeven van politieagenten, ze reden en stonden overal. Motoren reden af en aan, overal politiebusjes. Het voelde ‘unheimisch’. In de Koestraat hadden we bij een restaurant een tafel voor tien personen gereserveerd. We kennen elkaar al zo’n dertig jaar en onderweg naar de Koestraat ontstond al snel de amicale sfeer van ‘we krijgen je wel naar binnen hoor, we zijn met tien man’. Ik had een willekeurige QR-code van de één of andere reclameboodschap op mijn telefoon gezet.

Aangekomen bij het restaurant werd iedereen gecontroleerd. De eerste vier kwamen erdoor en namen plaats aan de grote gereserveerde tafel. Ik was aan de beurt om gecontroleerd te worden. Terwijl ik de nep-code naar voren hield zei ik op zachte toon ‘hij is nep hoor, maar we zijn met tien man, ik ga er wel tussenin zitten.’ De eigenaresse die de controle uitvoerde werd nerveus. “Het spijt me, ik kan je niet binnenlaten”. Ondertussen stond één van de studiegenoten weer op van tafel en kwam naar mij en de eigenaresse gelopen. ‘Wat is er aan de hand? Kom erbij zitten’. “Ehhh, ik kom er niet in man”, zei ik. De eigenaresse bood haar excuses aan. “Ik ben het er ook niet mee eens, maar de politie komt hier ieder half uur controleren, en als ze je eruit pikken kan ik de tent wel sluiten en krijg ik ook nog eens een flinke boete.”

De drie andere studiegenoten stonden te wuiven en riepen “kom op, schiet eens op man”. Het drong niet tot hen door dat ik er niet in mocht. Wie het wel doorhad was de studiegenoot achter mij, die het hele tafereel had gadegeslagen. “Ik ga met jou wel buiten zitten, dan moet het maar zo.” De eigenaresse, ook ontstemd over de situatie greep in. “Nee, dat gaan we niet doen, ik ga buiten ruimte vrijmaken zodat jullie allemaal buiten kunnen zitten”. Ze liep naar buiten en ging wat losse tafels herschikken, reeds aanwezige gasten werd verzocht wat te schuiven en drie minuten later stond er een lange samengestelde tafel met plek voor tien man. De drie achtergebleven studiegenoten kwamen wat verbaasd naar buiten gelopen. “Wat is er aan de hand, komen jullie niet binnen zitten?” “Eh nee”, waarbij naar mij gewezen werd, “hij komt er niet in”. De eigenaresse maakte ten overstaan van de hele groep nogmaals haar excuses en nam de eerste drankjes op. Ondertussen begon het zachtjes te regenen, maar we bleven stug buiten zitten. Even later kwamen twee politieagenten het restaurant binnenlopen en controleerden iedereen op de QR-code. Niemand werd gepakt.

Halverwege het hoofdgerecht kwam de eigenaresse nogmaals naar mij toe. “Ik vind het zo vervelend voor je, het liefst zou ik hebben dat je hier midden op straat zou urineren om iedereen te laten zien wat er hier aan de hand is.” Oh ja, dat was ook nog eens zo, ik mocht ook niet naar binnen voor een sanitaire stop, dat had Hugo verboden. Bij het toetje kwam een jonge serveerster nog even praten. “Ik vind dit zo absurd allemaal. Ik ben niet gevaccineerd, ik mag hier wel binnen werken, mag wél naar de WC, maar bij sluitingstijd vanavond moet ik wegwezen, dan mag het opeens niet meer, het is allemaal zo onlogisch.”

Tegenover mijn vrienden hield ik me stoer, maar ik was woest. Ik zie mezelf als volwaardig onderdeel van deze samenleving. Ik betaal al dertig jaar op rij netjes meerdere tienduizenden euro’s aan loonbelasting waarop deze samenleving (mede) draait. Ik heb nog nooit mijn hand opgehouden bij deze overheid. Op het bonnetje van het restaurant staat ‘BTW’, en diezelfde BTW wordt gebruikt om mij buiten de samenleving te plaatsen? De politici, de politie, de zorgmedewerkers, de artsen, allemaal worden ze betaald uit deze mede door mij gefinancierde ruif. Ook betaal ik mee om de zorg te betalen voor notoire alcoholisten, verstokte rokers of obesitas mensen met een BMI waar ik drie keer in pas. Allemaal geen probleem. Maar nu ik even de kat uit de boom wil kijken omdat ik géén vertrouwen heb in de grote farmaceuten, die al meermaals miljardenboetes hebben betaald voor hun frauduleuze praktijken, word ik door diezelfde samenleving buitengesloten. Ik ben een ‘wappie’ volgens hen, en verdien kennelijk geen plek in deze samenleving.

Is de ‘wappie’ dan zo gek?

Op vele punten heeft de ‘wappie’ inmiddels gelijk gekregen. Er zijn vele onwaarheden verteld door de reguliere media, politiek en zogenaamde experts, over de mondkapjes, de lockdowns en zeker over het vaccin zelf. Daarnaast speelde de propaganda van de overheid en het gericht ‘cancelen’ van andere geluiden door de overheid. De werkingsgraad daalde iedere maand, van ‘volledig beschermd’ gleden we zover af dat kinderarts Karóly Illy alleen nog maar ‘op vakantie gaan’ als argument kon aanvoeren om kinderen te vaccineren. En 3G dan? Dat was vanaf het begin een farce, maar wel het zwaarste middel in de naoorlogse jaren om mensen buiten de samenleving te plaatsen. Zolang een vaccin niet beschermt tegen overdracht is 3G nogmaals een farce. Het is slechts een dwangmiddel geweest, verorddoneerd door politici zonder verstand van zaken. En iedere ‘wappie’ houdt daar iedere politicus die daarmee ingestemd heeft voor verantwoordelijk, omdat de ‘wappie’ immers op de blaren van dat beleid heeft gezeten. En in die periode werd zelfs 2G ‘bespreekbaar’, door sommigen zelfs gepromoot. Met 2G geen werk, met 2G geen kinderen die onderwijs krijgen, met 2G geen toegang tot een ziekenhuis? Op dat moment was overduidelijk dat het vaccin niet beschermde tegen overdracht, maar wél politici die over 2G de mond vol hadden?

Waarom zijn de ‘wappies’ nog altijd zo boos?

De ‘wappies’ zijn vooral nog altijd zo boos omdat iedere bewijsvoering die hun gelijk aantoont onder het tapijt wordt geveegd. Wob-verzoeken en gerechtelijke uitspraken worden al drie jaar lang genegeerd, geweigerd of zwartgelakt. Wat valt er te verhullen? Als het gelijk van de overheid erin zou staan zou het juist goed zijn voor het debat. De laatste maanden komt zelfs geen enkele Wob-stuk meer vrij over dit thema. Wat doen die 120 speciaal hiervoor ingehuurde juristen dan? Wob-verzoeken zijn het enige middel van de burger om de politiek te controleren. Wob-stukken die wél vrijkomen en het gelijk van de ‘wappie’ aantonen krijgen geen enkele aandacht in de reguliere media. Ruwe data van het RIVM of het CBS worden tot op de dag van vandaag niet vrijgegeven waardoor onafhankelijk onderzoek onmogelijk is. Overal worden barrières opgeworpen. Sms’jes verdwijnen, contracten zijn staatsgeheim gemaakt, nog altijd worden onthullingen weggedrukt in de reguliere media en nog altijd zijn er zogenaamde journalisten die recht proberen te praten wat krom is.

Er is geen greintje begrip of empathie tegenover ‘de wappie’ terug te vinden, ondanks de opstapelende bewijzen van hun gelijk. Waarom? De ‘tone of voice’ in de corona-tijd van politici zoals De Jonge, Paternotte of Kuiken, ‘experts’ als Illy, Bonten, Osterhaus, Verweij of Pierik, het roept nog altijd een enorme aversie op. Het waren deze mensen die met name de tweespalt in de samenleving veroorzaakten. Het zijn ook deze mensen die in de ogen van de ‘wappies’ op dit moment alles in het werk stellen hun verantwoordelijkheid hiervoor te ontduiken. Maar ook de omgang met mensen die vaccinatieschade hebben, waarbij de overheid iedere vorm van verantwoordelijkheid lijkt te willen ontlopen wekt wrevel op. Want lang niet iedereen is ‘vrijwillig’ gevaccineerd, velen zijn gezwicht door de enorme sociale druk en de consequenties zoals beschreven in dit stuk.

Waar blijft het open debat?

Er vinden nog altijd geen publieke discussies over dit thema plaats. Het debat is nog altijd gepolariseerd, het is ‘wij’ tegen ‘zij’, de nuance ontbreekt volledig. En die nuance zou wel noodzakelijk zijn om dit tijdperk glad te strijken. De ‘wappies’ zijn niet diegenen die anderen hebben buitengesloten van deze samenleving. De ‘wappies’ hebben nooit gepleit voor een vaccinatieverbod. Het zijn met name politici die verantwoordelijkheid dragen, verantwoordelijkheid voor de héle samenleving. Het is een kapitale vergissing geweest om burgers buiten te sluiten van deelname aan het sociaal maatschappelijk leven op grond van een beleid dat geen enkele wetenschappelijke onderbouwing had. En het zijn nu wederom de ‘wappies’ die zich verzetten tegen de zojuist aangenomen Wet publieke gezondheid (Wpg). Niet omdat ze altijd dwarsliggen, maar omdat ze de hele samenleving willen behoeden voor datgene wat hen zelf is overkomen.

Verder Lezen

1 Reactie

 1. Mark

  12 juni 2023 in 10:12

  Dit stuk verwoordt precies het gevoel van vele burgers. De politiek heeft gefaald en faalt nog steeds op vele fronten. Burgers zijn teruggeworpen op zichzelf. Politieke leiders hebben zichzelf ontpopt als Onbetrouwbare machts-misbruikende, corrupte en egoïstische graaiers. Daar moeten we het dus niet meer van hebben. Denk voor jezelf, blijf bij je waardes en principes en wantrouw vooral politici ipv de medeburger….

  • John

   13 juni 2023 in 07:46

   Helemaal met je eens, ik ben ook nog steeds boos over al de BS die over ons uitgestort is en de doofpot die er is. Zelfs de definitie van oversterfte is door het CBS aangepast om de oversterfte te verhullen.

  • Willy

   13 juni 2023 in 07:50

   Juist. Niks aan toe te voegen.
   Grt
   Willy

   • Bert

    15 juni 2023 in 08:09

    Klopt ook weinig van wat zhn pplitiek doet. Trias politica bestaat niet meer. WOB wordt overtreden. Lieven zonder herinnering. Klimaatdrammen op vakse gronden?

    • Frans

     19 juni 2023 in 09:26

     De 2 deling is al lang een feit.De niet geprikten weten dat ze er normaal gesproken goed doorheen rollen.De geprikten weten niet of ze de kerst halen.De geprikten zullen alles recht praten wat krom is.Dat is mn eigen ervaring.Dat moet enorm frustrerend zijn.Niet weten hoelang je nog te leven hebt.Gelukkig zijn er ook veel placebo,s gezet.Dat dan weer wel

     • Ed

      4 augustus 2023 in 00:04

      Maar niemand weet of ie een placebo kreeg of de ‘real stuff’. Dus de onzekerheid blijft.

     • Ruud

      8 oktober 2023 in 16:40

      De term wappie is al discriminerend. Er is helemaal geen covid, wel een aangepast virus geweest, bewust losgelaten in China. De opzet is om zoveel mogelijk mensen te ruimen dmv vaccinaties. Vaccinaties doorlopen minstens een termijn van 10 jaar en nu een aantal gereed in een aantal maanden??? Denk eens na en laat je niet manipuleren door de staatsmedia. Geen onderzoek naar oversterfte? Geen parlementaire enquête? Vragen van FVD worden als complot afgedaan? Cijfers zijn gemanipuleerd! De conclusie moet zijn: het heeft nooit geklopt en de meerderheid is helaas in de leugens getrapt.

   • Cees

    16 juni 2023 in 12:41

    Ik moet toegeven dat de wappies inderdaad op veel punten gelijk hebben gehad. En dat had ik wat kritischer had moeten zijn,

    • Gea

     17 juni 2023 in 10:45

     Ik begrijp de frustratie, maar probeer het ook van de andere kant te zien. Er heerste een gevaarlijk virus en de overheid was genoodzaakt om maatregelen te treffen omdat de ziekenhuizen overvol stroomden. Ze moesten iets doen, terwijl de kennis over het virus nog beperkt was. Niet alles pakte goed uit, maar niks doen was geen optie. Ga er maar aan staan. Ik ben blij dat die hele situatie nu achter de rug is. Ik vind het vreselijk dat het mensen zo uit elkaar heeft gedreven.

     • Helena

      18 juni 2023 in 14:58

      sorry er was geen dangerous virus. Het was gewoon toevallig een nasty virus die alleen voor mensen die andere onder liggende ziektes hadden of hebben gevaarlijk. Als U een beetje de echte jounalisten en experts had gevolgd dan had U kunnen weten dat de overheid het probleem volledig overdreven. Toevallig had ik al in December 2019 gehoord over de virus die in China rond gingen. Was stom verbaasd dat de Chinese nog steeds konden reizen naar andere landen. Toen ging het verhaal al rond dat in September/October 2019 een Internationaal groep bij inkomst was en dat veel van die mensen een goede verkoudheid hadden toen ze thuis kwamen. Maar dat was nooit in de main news verteld. Nu blijkt uit bloed onderzoek in Italie de eerste covid daar al was in September 2019. We zijn met zijn alle flink in de maling genomen door de overheid en instanties. Ben niet boos maar eerder verdrietig. Heel veel mensen zijn in de problemen gekomen de kinderen hebben 2 tot 3 jaar hun education gemist en heleboel mensen hebben geen afscheid of familieleden niet gezien, Diep triest heel erg vind ik dit. Een Wappie!!!

     • Harry Muurling

      19 juni 2023 in 09:12

      That virus was created in America and China, funded by the NIH.
      This all came out last week with the revelations of the research they did and the american congress hearings, thats the fact, so what injected they in the people because before corona even came they aready patended the virus, thats also fact.
      Corona already existed in 1965 and from then on they changed it, fact.

     • elizabth

      19 juni 2023 in 12:48

      Gea geloof jij dat sprookje van het gevaarlijke virus nou nog steeds,nou Dan kan ik je zeggen dat Bill Gates zelf heeft gezegd dat dat virus niet heeft bestan dat het maar gewoon de griep was ,.Dit hele theater is opgezet om ons te doden en alles af te nemen wat waardevol is en verder niks

     • Ben

      20 juni 2023 in 10:23

      De situatie is helaas niet achter de rug. Het gaat gewoon crescendo verder. Wordt alsjeblieft wakker.

     • Wilja

      25 juni 2023 in 12:03

      De situatie achter de rug is? Naïef en duidelijk niet ingelezen. Kennis over het virus? Deze werd onder het tapijt geveegd. Jouw onwetendheid leidt tot nog ergere situaties dan dit. Verdiep je en lees je in.

     • Ed

      4 augustus 2023 in 00:45

      De ziekenhuizen zijn op geen enkel moment ‘overvol’ geweest! Die bewering maakte deel uit van het propaganda-verhaal. Het aantal IC-bedden is het laatste decennium welbewust gehalveerd. Zelfs tijdens de corona-jaren is het aantal IC-bedden nog iets kleiner geworden. Dat was beleid! , want ‘kostenbesparing’.

      Aanvankelijk was inderdaad, zoals in dit artikel gesteld wordt, de mate van bescherming tegen transmissie onbekend. Maar al vrij snel, medio 2021 toen de jongere leeftijdscohorten nog niet gevaccineerd waren, werd al duidelijk dat de bescherming tegen transmissie zeer gering was.
      Toch werd er doorgedramd, terwijl de mensen < 60 jaar , zeker als ze een goede gezondheid hadden, GEEN ENKEL risico liepen!

      Zo kan ik nog wel even doorgaan.
      In onderstaand artikel wordt uiteen gezet, onderbouwd met zeer veel opgevraagde WOB-documenten, dat alles wat Nederland tot een democratische rechtstaat maakte, in korte tijd overboord werd gegooid.

      'Ze moesten iets doen' . Dát is wat ze gedaan hebben!

     • Ed

      4 augustus 2023 in 00:52

     • Martijn

      13 augustus 2023 in 13:09

      Je kan toch niet serieus meer die dingen beweren?
      Als feiten nu eenmaal niet meer overeenkomen met perceptie, dan moet je je perceptie bijstellen.
      We weten dat het helemaal niet zo gevaarlijk was als den haag ons wilde doen geloven.
      We weten dat “de overstromende ziekenhuizen” meer kwam doordat er de laatste jaren bizar bezuinigd is, ongeveer de helft van de ic bedden waren opgedoekt.
      Er was al binnen een paar maanden na het begin van de “crisis” duidelijkheid over hoe “gevaarlijk” het virus was.
      Het is niet veel dodelijker dan de griep, met een ifr van 0,25% ongeveer?
      Er is gegoocheld met cijfers tot en met.
      Maar inzien en zelf doordenken is enger dan propaganda te volgen.

  • davith smits

   13 juni 2023 in 11:32

   Helemaal mee eens. Een paar weken geleden is de pandemie wet goedgekeurd. Een paar weken erna zegt de media dat Rutte en de jonghe verhoord gaan worden over heel het covid gebeuren. Eerst een weg goedkeuren om
   nadien pas een politiekers te verhoren tegen 2025. Ik hoop dat elke persoon met normaal boeren verstand even nadenkt en even laat binnen dringen wat de overheid doet en
   zegt. Hoe de overheden omgaat met ons al mensen en hoe ze kijken naar ons al vrije mens van vlees en bloed.

  • Herman Teuling

   13 juni 2023 in 19:20

   Heel goed verwoord. Ik ben nog steeds pissed off en vorige week nog een goede vriend kwijtgeraakt omdat hij tijdens een etentje zei dat hij het ermee eens was en is, dat ongevaccineerden werden buitengesloten.
   Ik ben opgestapt en weggegaan, want ik werd woest!!

  • René van Hooff

   13 juni 2023 in 20:31

   Zo waar

  • Yeshe

   14 juni 2023 in 12:10

   Zo vermoeiend die mensen die maar blijven strijden om hun gelijk te krijgen wappie, geen wappie…what ever. Ga door met leven, geniet van het leven want voor je het weet is het voorbij.

   • Wendy Man

    15 juni 2023 in 11:18

    @ Yeshe, hoe zo vermoeiend, het is hartstikke belangrijk, vele doden hadden voorkomen kunnen worden en ziektes! Ik geloof niet dat je begrijpt waar het om gaat! En juist nu is het belangrijk, want het gaat in de toekomst ook gebeuren en dan heb je nu je kop in het zand gestoken! Ongelooflijk de absolute onwetendheid van sommige mensen!

   • Rienus

    15 juni 2023 in 23:20

    Je kinderen zullen je dankbaar zijn dat je je kop on het zand stak. Nu valt er misschien nog wat te genieten als je geluk hebt. Maar ik weiger te aanvaarden dat de zogenaamd gemakkelijke route ook de juiste is.
    Slaap lekker.

   • M

    28 maart 2024 in 12:51

    Het gaat niet om gelijk krijgen, maar om te voorkomen dat het weer gebeurt. Daarnaast moet het gaan over het terugdraaien van een aantal wetten die ons in de toekomst het genieten van het leven behoorlijk zouden kunnen tegenwerken.

  • Maria

   21 juni 2023 in 08:44

   Wat mooi en duidelijk verwoord, dank hiervoor❤

  • Nelleke Waiboer

   22 juni 2023 in 11:58

   Goed verwoord
   Dit kan ik naar mijn zoon sturen
   Misschien begrijpt hij dan z’n ” wappie” moeder beter

  • Janny Van Doorn

   26 juni 2023 in 15:55

   Het is verschrikkelijk hoe DerNeueUntermensch gecreëerd is.
   Door deze regering.
   Had nooit mogen gebeuren.
   Omdat er domweg geen enkele grond voor was.

 2. Huub

  12 juni 2023 in 11:24

  Goed en duidelijk verhaal. Bij dat een nuchter en nadenkend mens tot deze conclusies kan komen. Dat geeft toch enige hoop. Maar die juist zo opvallende tegenwerking van de overheid geeft het vermoeden dat er meer achter zit. Wat dat is blijft voorlopig speculeren en ‘complot’theorieën. Bedankt voor je bijdrage.

  • Peter van den Bos

   12 juni 2023 in 21:26

   Prima verwoord!!
   Helaas zal het niet goed komen, ben ik bang. De gemaakte fouten zijn dermate enorm en zo volledig gesteund door “experts”, media, politici, én door de overgrote meerderheid van de bevolking dat het zeker een generatie of twee, drie gaat duren voor de rekening vereffend wordt.

   • Willy

    13 juni 2023 in 07:52

    Mee eens. Ga het niet meer mee maken!
    Jammer dit zo te moeten zien gebeuren@
    Grt
    Willy

  • Rienus

   15 juni 2023 in 10:08

   Dan is het kennelijk gelukt om ook u om de tuin te leiden. Controle is waar het om draait en helaas gaat Thierry Baudet dus weer gelijk krijgen. Het is ook allemaal gewoon terug te vinden als je weet waar het staat. De volgend stap is de CBDC die er gewoon gaat komen en contant geld zal op zeker verdwijnen wat die vrouw op financiën ook beweert. Politiek bestaat nog louter uit puppets die uitvoeren wat NGO`s en andere onbetrouwbare, ongekozen organisaties dwingend opleggen, uiteraard omdat zij het zogenaamd beter weten.
   George Carlin had het lang geleden al correct, helaas.
   https://www.youtube.com/watch?v=FDQL1sHM6Aw

 3. Rudi

  12 juni 2023 in 13:58

  Duidelijk stuk! Geeft precies de knelpunten aan. Wij hebben er nog dagelijks mee te maken. Kritisch als wij (mijn vrouw en ik), met een klein Taxibedrijf. Het heeft ons vele klanten, vrienden en familie gekost! Gisteren nog: Op de jaarmarkt in ons dorp worden we nauwelijks begroet en zitten alleen op een terras. Geen vaccinatie, geen mondkapjes, geen beschermingsschermen in de auto. We hebben het ternauwernood, financieel overleefd. Omzetderving gemiddeld ca. €75.000 per jaar op een omzet van normaal zo’n ton per jaar. Maar “Jullie kregen toch ondersteuning”??
  Ons spaartegoed volledig verdampt, dat halen we nooit meer in. Nu MOETEN we 5 jaar door (tot 68). Maar het “menselijk aspect” is nog altijd het belangrijkste. We worden nog steeds genegeerd!

  • Agnes

   12 juni 2023 in 20:44

   Dit verwoordt inderdaad wat ons, mijn man en ik, als ongevaccineerden is overkomen! Dankjewel voor dit stuk. Ik ben nog steeds boos, omdat dit ook vriendschappen heeft gekost en scheve gezichten van de buren! Afschuwelijk hoe wij zijn weggezet als domme, laagopgeleide wappies, terwijl wij juist ons gezond verstand gebruikten!

   • W. vd weijden

    13 juni 2023 in 07:56

    Agnes…
    Hetzelfde overkwam mij.
    Ik ga verder in het besef dat vriendschap niet verder
    reikt als de deur. Enje je zou moeten gedragen als “de kudde”!Ik doe er niet aan mee!
    Ik heb ook vrienden die ondanks dat ze het niet eens zijn! Mij respecteren en mij in mn waarde laten!
    God dank!
    Grt Willy

    • Georgette bothof

     17 juni 2023 in 19:20

     Hé Willy , blindelings kudde gedrag zag ik in het prille begin van de zgn pandemie .Zag velen in een keer balen closetrollen inslaan .Was voor mij een signaal! Heeft ondanks de tragiek ook humor ! Had dolgraag een persiflage van Van Kooten en de Bie hiervan gezien !

   • Cato

    13 juni 2023 in 13:35

    Om nog maar te zwijgen over de relaties die hierdoor zijn verbroken/verpest. Families, vrienden, collega’s etc.
    Schrijver had nog het geluk dat een restaurant ‘meewerkte’ en de vrienden solidair waren om buiten te eten.
    Persoonlijk ben ik nog steeds verontwaardigd dat ‘vrienden’ vinden dat ik mij niet zo druk moet maken want ‘het is gebeurd en we moeten het maar gewoon vergeten ‘! Dezelfde ‘vrienden’ gaan daarentegen niet op vakantie in Duitsland vanwege WO II, die ze zelf niet eens hebben meegemaakt. Hoezo meten met 2 maten. Hypocriet gewoon.

   • Herman Teuling

    13 juni 2023 in 19:48

    Inderdaad on te janken. Maar ik heb me voorgenomen om het niet meer te accepteren. Heeft me vorige week nog een goede vriend gekost, maar dat is dan jammer. Op mijn begrafenis mogen in ieder geval geen gevaccineerden komen, zonder aanziens des persoons

 4. D Rozenberg

  12 juni 2023 in 14:40

  Mooi verwoord en duidelijk verhaal!

 5. Annette

  12 juni 2023 in 16:24

  De maatregelen waren zo bespottelijk dat ik niet snapte dat niet iedereen erdoor heen keek.
  En de politie deed precies wat ze in de oorlog ook deden: Befehl ist Befehl.
  Wat mij enorm stoorde waren de QR-code-meelopers zonder hersenen die de ongeprikten vertelden dat “er nu eenmaal consequenties aan waren”. Die snappen niet dat er absoluut geen consequenties kunnen zijn aan weigeren aan een experiment mee te doen. Dat is geen misdaad, dat is gezond verstand.
  Maar die meelopers gaan nog wat meemaken: onteigening door inflatie, hoge belastingen, de CBDC waardoor je geen baas meer bent over je eigen geld, 15 minutengetto’s, niet meer kunnen reizen, weer idiote maatregelen door die pandemiewet (er zijn geen pandemieën, het is allemaal nep), CO2- budget, voedseltekorten (overal worden de boeren weggetreiterd), dat suffe gendergedoe gericht op kinderen, klimaatlockdowns en Joost mag weten wat nog meer.

  • Hans

   12 juni 2023 in 21:04

   En nu staan er zelfs bussen bij hbo en universitaire opleidingen die 1 vaccin beloven tegen 6 soorten kanker! Gratis te verkrijgen!
   Waar is de reclame code commissie nu?

  • Herman Teuling

   13 juni 2023 in 19:52

   Je hebt gelijk de wereld staat op z’n kop. Idioterie viert hoogtij en de politici liegen en bedriegen.
   Het gezonde verstand is totaal aan het verdwijnen.
   Misschien moeten we allemaal op Twitter gaan en iets trending maken: #rehabiliteerwappies of zoiets!

  • Wendy

   15 juni 2023 in 11:21

   Maar dat gaan wij toch ook mee maken? Niet alleen de gevaccineerden!

   • SickOfBigGovernment

    14 augustus 2023 in 07:21

    Maar u kunt voorbereiden

 6. Donald

  12 juni 2023 in 16:31

  Goed artikel, maar hoe zorgen we ervoor dat er geen herhaling komt? De GGD’s zijn al druk bezig met het organiseren van een najaarscampagne middels het werven van medewerkers voor de vaccinatiestraten. Aangepaste vaccins voor een nieuwe variant worden ingekocht. Hierdoor zullen kinderen van 0 t/m 5 jaar onnodig 2 tot 3 keer gevaccineerd gaan worden, moeten mensen in de zorg weer een booster halen en als de tweede kamer niks doet, wordt het pandemieverdrag automatisch van kracht in 2024 waardoor de WHO praktisch het alleenrecht krijgt over Nederland. Iemand suggesties om het schip te keren voordat het de kant raakt?

  • Kitty

   12 juni 2023 in 22:11

   Ik verloor ook een vriendschap met een geprikte vriendin.
   Ze zei” het zijn de gevolgen van jouw keuze s”
   Ik vond dat ook heel heftig om mee te maken.

   • Lenie

    13 juni 2023 in 00:18

    Hei Kitty
    Heb dit ook meegemaakt. Heel heftig allemaal inderdaad 😪

 7. Patrick

  12 juni 2023 in 17:56

  Alsof ik dit zelf geschreven heb… treffend. Het ergste van alles vind ik dat diegenen verantwoordelijk nog steeds dit land besturen.

  • M.G. vd Velde

   12 juni 2023 in 19:06

   Helemaalveens met deze schrijver, ben ook een wappie, maar wat ben ik blij dat ik voet bij stuk heb gehouden, ondanks dat er werd gezegd dat ik een risico factor ben.

  • M@R!N

   12 juni 2023 in 20:48

   Die besturen het land niet, hoor.
   Ze zitten op het pluche voor de show, voeren braaf de hen opgelegde opdrachten uit en acteren zo nu en dan voor de bühne dat ze om het volk geven, vooral vlak voor verkiezingen.
   Ons land is net als veel andere landen ordinair verkwanseld, en de volksvertegenwoordigers zijn verworden tot volksverraders.

  • Leo

   13 juni 2023 in 11:22

   Men speelt de rol die men gekregen heeft in dit hele toneelstuk volledig uitspelen met een aangepast einde iets waar men niet op gerekend had.
   Momenteel speelt er zich meer achter de schermen af over de hele wereld

 8. Thijs

  12 juni 2023 in 18:10

  Emotioneel confronterend stuk tekst: ik ben zelf ook ongevaccineerd en ik heb er geen woorden voor, die heb jij hier mooi gevonden.

  Terwijl we windmolenparken op zee bouwen en onder het mom van immigratiebeleid mondjesmaat mensensmokkel faciliteren, en ons openstellen voor misbruik van onze soms wel erg ruimhartige voorzieningen, hebben de meeste “kindertjes in Afrika” geen paspoort dat afgepakt kan worden en is er daar geen “ergens” waar niet naar binnen gegaan kan worden.

  Je zou toch wensen dat die wereldwijde uitsluiting van veel basalere voorzieningen dan toiletbezoek wereldwijd meer aandacht en middelen kreeg, voor die inclusieve en planeetdelende samenleving.

 9. piet de klundert

  12 juni 2023 in 19:12

  vlak voor de coronatijd kreeg ik een herseninfarct. daar ik al bloedverdunners had, heb ik 100% geluk gehad. ons gezin en mijn schoonzoon zijn niet gevaccineerd en ook nooit ziek geweest. wel was ik nergens meer welkom en men wilde ook niet met mij praten. mijn buurvrouw heeft 4 of 5 prikken gehad en 2x corona. nog steeds geloof zij wat de overheid zegt waar is. WEL HEEFT HET CORONA GEBEUREN EEN TWEEDELING BIJ MIJ GEZORGD. IK BEN BLIJ DAT ONGEHOORD NEDERLAND VEEL AANDACHT AAN SCHENKT TOT ZEER ONGENOEGEN VAN NPO EN DE OVERHEID.nu liggen de spuiten alweer klaar voor de volgende ronde. HET LIJKT WEL OF ZIJ ONS ALLEMAAL DOOD WILLEN HEBBEN.

 10. Wilma

  12 juni 2023 in 19:49

  Niet boos maar verdrietig, teleurgesteld in de medemens…
  Uitgesloten, nog steeds..
  Van de week kom ik een kennis tegen, we hebben het over het plotselinge overlijden van een gezamenlijke kennis van nog geen 60 jaar.
  Althans, zij had het erover, ik luisterde en vanuit het niets zegt ze, op die speciale, minderwaardige toon, tsja, wij weten wel hoe jij erover denkt en loopt weg…
  Een opmerking van een andere kennis, “of ben jij hier soms ook al tegen”..

  Uitgekotst, persona non grata in mijn gemeente waar ik voorheen goed contact had met iedereen na het inspreken van de gemeenteraad in 2021..

  Maar ik troost me met de woorden, vergeef het ze, ze weten niet beter…
  De tijd zal het leren, voorlopig razen de ambulances door mijn stad en is de 47 reanimatie voor dit jaar, in tegenstelling tot 51 in 2020, genoteerd.

  Ik denk dat men zich nog wel eens diep gaat schamen voor wat men elkaar heeft aangedaan…

  • Elisa

   19 september 2023 in 00:41

   Triest, Wilma.

   Probeer contact te zoeken met gelijkgestemden. Dat heeft mij enorm geholpen!

 11. Nog steeds pissed

  12 juni 2023 in 19:55

  Zonder QRcode nergens naar binnen mogen echter heb ik wel die periode en erna nog maandenlang 60 a 70 uren per week in de zorg mogen (over)werken en mijn strontzieke gevaccineerde collega’s mogen vervangen. In de thuiszorg by the way, waar er geen enkele besmetting was ) 80 en 90-plussers totdat ze begonnen te vaccineren. Vergeet de sluiting vd grenzen niet en wat grensarbeiders( ik werk in Maastricht en woon in België) die periode hebben meegemaakt. Nog steeds verbolgen over idd. Maar wat ben ik blij dat ik die zooi niet genomen heb.

 12. Peter

  12 juni 2023 in 20:08

  Als eveneens ongevaccineerde niets aan toe te voegen. 10 punten.

 13. Gerrie Reintjens

  12 juni 2023 in 21:55

  Goed en duidelijk beschreven. Konden ook mijn woorden zijn. Ben woonachtig onder de rook van Maastricht. Zelf niet zo’n situatie meegemaakt, maar mijn zoon van toen 28 jaar wel. Zowel in eigen dorp (Eijsden) als in Maastricht. Zelf heel bewust horeca gemeden en met een goede vriend een “praatcafé” opgezet. Dit voor allen die we kenden (ruim 75 personen via een Telegramgroep) die het spuitje ook niet hadden genomen.

 14. Klaas

  12 juni 2023 in 22:17

  Duidelijk verhaal. Vooral onder tijdperk Rutte heeft hij het een spel gevonden hoe politiek leider te blijven no matter what. Alle coalitiegenoten zijn bang voor zetels wat vooruitgang in de land juist verlammend werkt. Het woord verantwoordelijkheid nemen is een holle schadelijke frase geworden. Wat mij betreft mag je alleen minister worden met kennis ervaring en opleiding. Niet omdat je lid bent van vvd en het goed kan vinden met Rutte. Een land heeft visie nodig, vooral bij tegenslagen en een identiteit. Er is onder onze neus een goedgekeurd collectieve verarming gaande. Behalve bij de beleidsmakers. Kortom NL is al jaren een ziek land en moet zichzelf weer uitvindingen zonder EU.. liefst alleen EEG verdragsvormen.

  • Anny

   16 juni 2023 in 23:16

   Jammer genoeg is het niet alleen in ons land dat er nog weinig is wat naar behoren functioneert. Het lijkt er op dat de hele wereld op drift is.
   De volgende pandemie is al in de maak als je deze dagen zo’n wijsneuzerig Kamerlid hoort kakelen over de gevaren van de vogelgriep. Alsof er al niet genoeg ontregeld is in dit land.
   We zijn onderhand een stuurloos schip waarop overal kleine brandjes zijn, met een kapitein die stoer op de brug blijft staan maar niet in de gaten heeft dat hij toch een keer tegen de wal klapt.
   Vroeg of laat, eens zijn de rapen gaar! Je kunt bijv. een hond lang opsluiten en hem in die kooi alsmaar sarren. Als ie vroeg of laat de kans heeft om los te komen, dan is het goed raak.

   We vergeten met zijn allen wat Rutte zélf zei: “zolang we niet worden weg gestuurd, blijven we gewoon verder gaan”.
   Al vele jaren eerder zei een wijze man waarvan ik de naam niet meer weet, hetzelfde. “De macht is in principe bij het volk, maar als ze die uit handen geven worden ze onderdrukt totdat ze er zelf een eind aan maken”.
   Hoe lang het allemaal nog goed gaat……?

 15. Derk

  12 juni 2023 in 23:28

  Ook ik heb me niet laten steken, werd wel positief getest, maar toen dat in een QR verwerkt kon worden werd de grens op een halfjaar gesteld (andere landen een jaar) en daar zat ik al overheen. Later werd het toch een jaar en kon ik naar een vergadering een congrescentrum, maar merkte wel op dat men discrimineerde. Het congrescentrum is inmiddels door brand verwoest!

 16. Gerrit

  13 juni 2023 in 00:20

  Het meest zieke aan deze plandemieën is het feit dat het in wetenschappelijke experimenten nooit gelukt is om te bewijzen dat ook maar 1 zogenaamd besmettelijke ziekte ook daadwerkelijk overdraagbaar is!!!
  Dat is slechts een aanname…..
  .
  Alle zogenaamde ‘vaccinaties’ ooit gegeven zijn enkel schadelijk geweest!

 17. Betsy Aardema

  13 juni 2023 in 07:21

  Mooi verwoord, blijf je verzetten tegen dat serum en alles wat er op ons afkomt!steun elkaar!

 18. Ben Mobach

  13 juni 2023 in 07:58

  Fantastisch verwoord.

 19. Tom Brans

  13 juni 2023 in 08:25

  Een duidelijk verhaal, waarin ik mij prima kan vinden. Zelf heb ik vrijwillig, voornamelijk ter geruststelling van mijn echtgenote, uiteindelijk 1x het Jansen-vaccin laten zetten (waar de pers en de overheid nogal op neer keken) en 1x een herhaalprik gehaald. Voor de rest kan ik alleen maar zeggen dat ik mijn petje af neem voor al diegenen die, zonder tot polarisatie te vervallen, rustig en kalm hun goed onderbouwde verhaal blijven doen. Vóór ik het Jansen vaccin liet zetten, hadden mijn vrouw en haar broer (die bij ons inwoont) al Corona gehad, terwijl ik en mijn zoon (die nog thuis woont) eenvoudigweg de dans ontsprongen, terwijl we toch echt onder hetzelfde dak wonen. Er blijven dus toch de nodige vragen open …. .

 20. Patricia Notting

  13 juni 2023 in 10:11

  Dit stuk slaat de spijker precies op zijn kop! Niks aan toe te voegen.

 21. Mordecai Mohktar

  13 juni 2023 in 13:19

  Bloody good article !

  I can tell you that all this happened for [perhaps not so] good reasons.

  Contact me if you wish to know, or rather believe, more than you already do.

  Kind Greetings,

  M

 22. Gerlinde

  13 juni 2023 in 17:30

  Ik krijg er een beetje kippenvel van. Zo ontzettend herkenbaar allemaal! Goed en duidelijk verwoord!
  Ik voel nog altijd frustratie als ik er over praat of bijv een de jonge op tv zie. Ook vraag ik me regelmatig af: kunnen we hier met z’n allen niks aan doen?!?! We zijn met zo veel!! Maar goed, we hebben al een hoop geprobeerd, maar dit kabinet heeft heel andere prioriteiten.. dat is ondertussen ook wel duidelijk.
  Maar, goed stuk! 💪🏻

 23. Rob

  13 juni 2023 in 18:23

  Goed stuk, zo herkenbaar, op alle vlakken. Dank je wel.
  Ik heb het op mijn Fb pagina geplaatst, al zal het mij benieuwen hoe lang dit artikel mag blijven staan of dat ik weer een blokkade krijg of dat er (zoals vaker) weer zo’n misinformatie banner onder geplaatst wordt.
  Mijn schoonmoeder vroeg mij, in haar ogen goedbedoeld, waarom ik toch maar doorging met het plaatsen van in haar ogen opstandige meningen. We weten nu wel hoe jij erover denkt, schreef ze. Mijn reactie was dat ik dat deed uit liefde voor mijn kinderen, mijn vrouw, mijn familie en mijn vrienden.

 24. ALEX

  13 juni 2023 in 18:58

  Ik had het zelf geschreven kunnen hebben! Goed gedaan.
  Ook ik ben nog stééds boos vanwege buitengesloten worden en het makke schapen gehalte van de samenleving. Vanwege het stug volgehouden overheidsnarratief terwijl er al láng meer informatie bekend was. Vanwege het cancellen van experts die er genuanceerder in stonden. Vanwege het mensonwaardig opsluiten van bejaarden in verzorgingstehuizen, die in de laatste dagen van hun leven hun geliefden niet meer mochten zien. Hoe wreed was dat. Terwijl ik zélf kan nadenken en informatie kan vergaren, en ik zélf wil bepalen wat er wel en niet in mij gespoten wordt. En nu ik dat tijdens die covid periode heb meegemaakt, zijn me de ogen geopend en zie ik dat het nog steeds gebeurt, op andere gebieden, klimaat, de boeren, etc. Nul vertrouwen nog in de overheid, terwijl ik vóór 2020 dat wel had.

 25. Tanni Koens

  13 juni 2023 in 22:30

  Heel goed verwoord, natuurlijk hebben we er met gelijkgestemden ‘ iets’ van gemaakt, eigen thuis restaurantje, gewoon bij echte vrienden op bezoek komen etc. Maar de houding van mensen die we tot die tijd vrienden noemden. Dat was voor ons het ergste, de afwijzing, de veroordeling, de gelijkhebberigheid. We hebben vrienden en familie verloren, we hebben er nieuwe echtere voor terugverkregen. Maar het blijft pijn doen, wringen.

 26. Jannus

  13 juni 2023 in 22:58

  Mooi is dat zoveel mensen niet mee deden, ondangs dat die mensen niet georganiseerd waren
  Mooi is ook dat die mensen allemaal stuk voor stuk mentaal nog veel sterker zijn geworden
  De twijfel is weg, die overtuiging voelen vele andere ook, en zo groeit de groep Wappies
  De wereld zal hierdoor transformeren, maar dat zal zeker niet gebeuren met een rechtszaak en het aanwijzen van schuldigen
  Daarvoor is geen ruimte in deze politieke malaise
  Op naar een nieuw systeem, op naar een andere bestuur vorm en financieel systeem,

 27. Gerben

  14 juni 2023 in 12:06

  Wat een goede verwoording waarin diversen van ons zich zullen herkennen…
  Het gevoel van uitsluiting heeft ook ons diep geraakt … gewoon de toegang geweigerd worden, uit de rij gehaald worden …
  Vrienden die gedag hebben gezegd, alleen omdat je iets verder nadacht over die vaccinaties, het gebruik van bekpampers, de avondklok.
  Hopende dat velen nu eens wakker gaan worden, beseffend wat er eigenlijk allemaal nu gaande is.

 28. Willem

  14 juni 2023 in 18:15

  Onzin verhaal. Er wordt voor een oplossing gekozen, daar hebben we mensen voor gekozen. Of je het ermee eens bent of niet, dan heb je je maximaal in te zetten om het te laten slagen. Dat is teamwork. Achteraf kan je evalueren of het juist was allemaal. En er moest toen en direct actie ondernomen worden. Er gingen bij bosjes mensen dood en nu nog zijn er mensen levenslang beschadigd door long COVID. Door gewoon tegen te werken en zielig te doen degradeer je jezelf en ons allemaal. Juist in deze situatie. Voor mij blijf je een wappie die ons hele democratische systeem saboteert en respectloos is naar alle medelanders.

  • Wendy

   15 juni 2023 in 11:37

   @ Willem???? Zeg dat ook even tegen al die mensen die zijn overleden van de vaccinaties, figuurlijk natuurlijk want dat kan niet meer, of tegen al die mensen met hartziektes, turbo kanker, Bell Palsy et cetera, afschuwelijke is dat mensen zoals jij nog steeds niet door hebben wat voor schade mensen ondervinden van de niet werkende vaccinaties en dat ze nog steeds oorzaak gevolg niet zien. Letterlijk in mij omgeving denken ze dat ze ‘pech’ hebben. Ik zie zoveel ellende om me heen van wel geprikten.

   De zogenaamde door jou uitgekotste wappies wisten dit van te voren, omdat we wel de moeite namen om de trials te lezen en ons te informerem wat er in andere landen werd gemeld aan bijwerkingen! Van te voren was alles al bekend! Nee, geen woorden voor dat je nog steeds valt voor die pr achtige veroordeling en jij juist voor tweedeling in de maatschappij staat! Het heeft allang bewezen dat juist gevaccineerden de ziekte in stand hebben gehouden en juist op de IC belanden!

  • Angelieke

   15 juni 2023 in 12:28

   We hebben daar helemaal niet voor gekozen. O.a. van Ranst (die jaren geleden al lezingen gaf hoe mensen bang te maken met valse gegevens) en van Dissel/Koopmans die vieze spelletjes speelden, die er voor zorgden dat mensen met opleidingen in de gezondheidszorg/epidemieën etc die tegengeluid gaven gecancelled werden, bewezen werkzame geneesmiddelen verboden werden, want dat leverde geen geld op.
   Voorlopig zijn er diverse gevaccineerden in mijn omgeving overleden aan de gevolgen van die vaccinaties en vecht mijn zuster nog tegen kanker. Leve de bijwerkingen 🤬 die allang bekend waren, niet voor niets dat alles 75 jaar geheim moest blijven. Ik ben blij dat ik niet meer jong ben in deze verziekte wereld, maar vrees voor onze kinderen.

  • Cees

   15 juni 2023 in 13:02

   Lekker genuacnceerd, Willem, fijn dat je de dialoog start.
   Ga eens in op de feiten. Er was Covid, maar de crisis is aangedikt door de overheid. Op het moment dat deze maatregelen werden genomen was het voor weldenkende mensen (wappies in jouw ogen) al helder dat er niets van klopte. Ook gerenommeerde wetenschappers hebben dit gemeld maar die werd de mond gesnoerd.
   Het volk moest en zou aan de prik. Het middel is waarschinlijk erger geweest dan de kwaal.
   Neem eens de tijd om je te verdiepen in de argumenten in plaats van kritiekloos achter figuren als De Jonge en Rutte aan te lopen.
   Je bent belazerd, en niet zon’n beetje. Denktank desinformatie? Wel eens van gehoord. Bewust manipuleren en bagmaken van de bevolking. Walgelijk.

  • Richard

   15 juni 2023 in 13:26

   Fijn dat jij je zo inleeft in anderen Willem.
   Het gaat er hier om of in een volgende situatie dezelfde weg bewandeld moet worden.
   Zoals het nu staat wordt er nergens getoetst en dus ook niet geleerd van het verleden.
   Het is jouw idee dat “wappies” het systeem saboteerden.
   De vraag die hier voor ligt is:
   Is dit idee gebaseerd op wetenschap of op framing vanuit de overheid en media.

  • Ron

   15 juni 2023 in 14:04

   Onzin reactie…Er was niet een bijzonder hoge overstertfte voor de vaccinaties. Wel na de vaccinaties.

   Democratie is geen democratie als niet ook de belangen van minderheden gegarandeert worden. Het mensen dwingen grotendeels ongeteste en expirementele injecties te nemen – terijl veel van die mensen allang met Covid besmet waren geweetst – is onvergefelijk. Zeker als er geen data is om de maatregelen op te baseren en decennia van medische kennis zonder goede redenen aan de kant worden gezet.

   “Achteraf kun je evalueren of het juist was allemaal”, nu steeds duidelijker was dat de meeste maatregelen niets bijdroegen en enorme financiele en maatschappelijke schade veroorzaakten legt men zonder enige evaluatie die onzinnige maatregelen in de wet vast. Waarom? Omdat dat vanaf dag 1 het doel was.

   Wat ik geleerd hebt is dat grote groepen Nederlanders gewoon met hun handje omhoog gestaan zouden hebben in de jaren 30 van de vorige eeuw. Ook toen werden er ‘democratische’ maatregelen tegen medeburgers genomen met concensus van velen.

  • Albert

   15 juni 2023 in 22:36

   Teamwork zal nooit onstaan door van bovenaf opgelegde dwang en drang….

 29. Lydia

  14 juni 2023 in 18:27

  Boos maar daaronder een enorm verdriet. Verdriet om de teleurstelling, verdriet om de eenvoud waarmee ik aan de kant ben geschoven, verdriet om de sociale schade bij mijn kinderen, verdriet om de verloren en verstoorde vriendschappen, verdriet om het voor altijd verloren naïef leven. Het zal vast slijten maar het zit hoog, heel hoog.

 30. Hein Danser

  14 juni 2023 in 21:13

  Ik kan me goed vinden in dit verhaal, En vind het onbegrijpelijk, dat juist in mijn omgeving, juist mij de rare snuiter vind??? Door mijn werk, kom ik vaak in aanraking met anderen, en het valt me op, dat ze alleen de dingen weten>> wat de NOS zegt<< En helemaal NIET op de hoogte zijn van…
  Zelf ook 2 x een restaurant uitgezet. En 1 x Hornbach , betreft mondkapje.

 31. Eric Huls

  15 juni 2023 in 11:08

  Voor iemand die zich in het begin van het artikel op de borst klopt hoogopgeleid te zijn en goed onderzoek te doen staan er storende fouten in het artikel.

  Het klopt dat er bij de start van de vaccinatie nog geen gegevens waren of het vaccin ook tegen transmissie beschermde. Echter kwamen er daarna al vrij snel wetenschappelijke rapporten uit dat het vaccin ook tegen transmissie zou beschermen. Niet voor de volle 100%, maar men kwam op een percentage uit van rond de 60%.

  Weer later bleek dat die bescherming tegen transmissie alleen gold in de periode kort na vaccinatie, en in de maanden daarna afnam tot praktisch nul. Maar dit feit lijkt lange tijd wel door de politiek genegeerd.

  De bescherming tegen (ernstig) ziek worden en overlijden van de vaccins neemt over tijd ook wel af, maar niet zo dramatisch als de bescherming tegen transmissie. Ik zie de bescherming tegen transmissie en de bescherming tegen ziek worden vaak met elaar verward worden, ook dit artikel lijkt dat te doen.

  De TU Delft heeft een studie gedaan naar de effectiviteit van een mogelijk 3G beleid. Op dat moment was al bekend dat de bescherming tegen transmissie over tijd afnam. Echter in de studie was de bescherming tegen transmissie op 60% gezet, wat je dus alleen haalt in een ruimte vol met mensen die net gevaccineerd zijn. De uitkomst van die studie was dat een 3G beleid een beperkt procentueel aantal besmettingen kon voorkomen. Precieze percentage is me ontschoten, maar het was ergens in de orde van 15% of zo. De politiek is vervolgens met deze studie aan de haal gegaan als dat een 3G beleid een effectief middel zou zijn tegen de verspreiding van het virus. Terwijl je zelfs al zou die studie gelijk hebben (Wat ik dus betwijfel), je je kunt afvragen of de beperkte winst van een zwaar instrument 3G maatregel opweegt tegen nadelen er van. De politiek was op dat moment echter al compleet gepolariseerd.

  Overigens kon je met het 3G beleid ook een QR-code krijgen door middel van een negatieve PCR-test, het artikel meldt nergens waarom de schrijver dat niet wilde, de afspraak stond volgens het artikel al ver vantevoren gepland dus er was alle mogelijkheid om een QR-code via een PCR-test te halen.

 32. DJeanette

  15 juni 2023 in 12:54

  De schrijver had tenminste nog mensen om zich heen, die bij hem ging zitten. Ik heb de ervaring dat het mensen geen zak kon schelen dat ik als enige buiten moest zitten. Een zei zelfs: had je de prik maar moeten halen. Men leert de mensen zo wel door en door kennen en dan begrijp je hoe het met die jodenvervolging zo kon gebeuren. Men voelt zich verheven ten opzichte van de mensen, die gedownplayed worden door een substituut als de Overheid en meer dan 95 procent loop daar achteraan. Zo intens zielig kunnen mensen dus zijn,

 33. Anny Toonen

  16 juni 2023 in 23:25

  Wappie?
  Ik ben blij dat ik vanaf het begin een “snappie” ben gebleven.
  Daar kan het uitsluiten door mensen waarvan je altijd dacht je daarmee op goed voet leefde, niet tegen op.
  Het kleine groepje mensen die respect hadden voor elkaars mening en elkaars handelen en die daarom elkaar niet afschreven zijn me daardoor des te dierbaarder.

 34. J.Lewis

  19 juni 2023 in 10:25

  Ik zie wappies meer als snappies. Dat dekt de lading beter. Helaas willen ze dat woord niet gebruiken omdat wappies al zo ingeburgerd was. Daarnaast is het begin van de protestbeweging voortgekomen uit de mensen die al vaak en nog steeds door de roverheid op allerlei manieren onderdrukt worden en werden. Veel gele hesjes. Dit zijn mensen die door roverheids acties, ongeacht hun opleiding en achtergrond, tussen wal en schip geraakt zijn en niet meer de kans kregen om aan te haken om een volwaardig leven te leiden. Hetgeen alleen voor bijna 100% de roeverheid verwijtbaar is. Ik ken al jaren iemand uit het maatschappelijk werk die ronduit toegeeft dat de roverheid een en al een grote criminele bende is. Deze persoon doet het werk nog om de mensen die aankloppen om in zoverre met de mogelijkheden die deze persoon heeft te helpen. Uit morele overwegingen en uit overtuiging en deze persoon dat kan opbrengen. Ik zou ook liever zien dat het woord snappies gebruikt zou worden.

 35. KimD

  19 juni 2023 in 19:07

  Dankjewel voor het artikel! Ik heb het gedeeld op linkedin en blijkbaar wordt het toch wel echt heel veel gelezen. Positieve reacties erop. Jammer dat sommige mensen die hieronder reageren nog steeds niet willen toegeven net als de politiek dat er voor bepaalde beslissingen totaal geen goede onderbouwing was.

 36. Peter Damm

  22 juni 2023 in 18:32

  Voor de mensen die het nog steeds allemaal niet geloven, ga eens praten met begrafenisondernemers. Dan kom je wel ergens achter!

 37. Jan Zijnstra

  28 juni 2023 in 16:33

  De “macht” die onze politici en dus ook de politie als hun controlerende apparaat hebben, is zuiver en alleen gebaseerd op onze gehoorzaamheid.
  Het grote nadeel echter in deze nep-pandemie is dat dagelijks op de angst-trom werd geroffeld.
  Het zeventig-jarig bestaan van de televisie (in het Engels: tel-a-vision) heeft daarmee haar dieptepunt bereikt want immers is dat ding ervoor ontworpen én gemaakt om je het zelfstandig denken áf te leren!!
  Kortweg zijn er twee zaken die belangrijk zijn om te doen;
  1. Gooi je TV de deur uit
  2. Start weer met zélf na te denken. Ónafhankelijk!!

 38. Amy Versteeg

  3 juli 2023 in 10:22

  Ik ben ook niet gevaccineerd voor cojona, nooit één genomen maar nog steeds boos over wat ons is aangedaan. Onze vrijheden waren bruut afgenomen en als ongevaccineerde, compleet gedemoniseerd. Uitschelden, buitengesloten worden, was toen de norm. Continue roepen dat je niet mag discrimineren maar bij ongevaccineerden, is blijkbaar alles geoorloofd. Alsof wij het ineens allemaal veroorzaakt hadden. Want ja… als je je niet laat vaccineren? Mensen zijn onder druk gezet die prikken te nemen door valse beloftes, wij zijn opgesloten, buitengesloten, voor gek verklaard, gecanceld, geblokt… De media heeft ons zo band gemaakt en ons ongevaccineerden weggezet als idioten. Natuurlijk komen onze ‘leiders’ daar weer lekker mee weg. We praten er niet meer over, onderzoeken houden we tegen en we gaan gewoon over tot de orde van de dag!

  Natuurlijk zijn we nog steeds kwaad. Overigens heet ik geen ‘wappie’.Ik ben een verstandig, weldenkend mens.

 39. SickOfBigGovernment

  14 augustus 2023 in 07:02

  “Ziek en ouderen eerst” voor een zeer experimentele vaccinatie…. onthou jullie die nog?

 40. ProtonMan

  23 augustus 2023 in 12:14

  Goed artikel. Heb zelf een vergelijkbaar verhaal over hoe ik de hele Corona periode heb beleefd. Zelf was ik in het begin ook helemaal niet tegen de vaccinatie, ik wilde eenvoudigweg even wachten om te zien wat de resultaten waren, er had immers geen goed onderzoek kunnen plaatsvinden in de periode vooraf. Ik was ook in de veronderstelling dat de meeste mensen wel begrepen dat ze een risico namen door er zo vroeg bij te zijn.

  Toen er vanuit allerlei hoeken een hoge sociale druk (door kennissen, mensen en media) bij mij kwam te liggen heb ik besloten vanuit ideologische redenen mij niet te vaccineren, omdat het tegen mijn principes wat betreft vrijheid en zelfbeschikking van lichaam en geest in gaat. Bij vriend en vijand sta ik gelukkig bekend als iemand die pal voor zijn kernwaarden staat, het overkomt hun wel vaker dat ik op bepaalde vlakken principieel en vasthoudend uit de hoek kom.

  De sociale druk (met name door media) maakte mij echter zeer sceptisch en deed mij afvragen of hier niet vooral financiële motieven aan ten grondslag lagen. Een goed vaccin zou zich zelf moeten kunnen verkopen zonder censuur, uitbanning van concurrerende oplossingen etc. Toen pas ben ik de onderzoeken en cijfers ingedoken omdat ik van de hoed en de rand wilde afweten. Na enig onderzoek van wetenschappelijke artikelen van de Lancet, nog wat andere bronnen en zelfs de cijfers die door het RIVM zelf gepubliceerd werden was duidelijk dat het hele corona/ vaccinatie beleid daar in elk geval niet op gebaseerd was. Tel daarbij op dat de producenten niet aansprakelijk waren, de tijdelijke goedkeuring op een ander soort vaccin was gebaseerd etc etc. en er blijft weinig van over.

  De Nederlandse bevolking (en velen in het hele westen) hebben laten zien goedgelovig te zijn en over maar weinig kernwaardes te beschikken, en dat deze eenvoudig uit te onderhandelen zijn in ruil voor een beetje comfort. Erg jammer.

  Wat dat betreft weer een teleurstelling te verwerken over Nederland en mijn landgenoten. Maar vergeet niet, de echte slachtoffers zijn de mensen die misleid zijn en zich onnodig hebben blootgesteld aan de risico’s van een vaccin dat in de meeste gevallen helemaal geen significante bijdrage heeft geleverd m.b.t. bescherming. De misleiding heeft er voor gezorgd dat ze zich misdragen hebben naar mensen die dicht bij hen stonden.

  Hen wil ik dan ook de hand reiken en het vergeven. Ze zijn immers misleid (Op persoonlijk vlak nuanceer ik dat t.a.v. enkele individuen, gezien sommig gedrag ook met misleiding onvergeeflijk is geweest). Fouten maken kan iedereen overkomen, ze onder ogen zien en er van leren is wat telt.

  Wat nu belangrijk is, is dat we als Nederlanders samen een vuist maken tegen de misleiders, mensen die opzettelijk een verkeerde voorstelling van de situatie hebben geschetst met duizenden slachtoffers als gevolg door medisch letsel, emotionele schade, inbreuk in hun privé leven door de overheid en de nog vele andere gevolgen die dit beleid heeft gehad. De enige manier hoe vertrouwen hersteld kan worden is als er gerechtigheid komt voor de slachtoffers en de daders berecht worden. Als er nog geen wetten voor zijn, dienen die gemaakt te worden en retroactief van kracht te worden. Wanneer men het corona/ vaccinatie beleid naast de nuremberg code legt zijn er al goede handvatten hiervoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van Geert Wilders, Frans Timmermans vervolgen?

Frans Timmermans deed de volgende uitspraak: “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.”


Het OM kleurt met enige regelmaat flink buiten de lijntjes waardoor er velen twijfelen over de onafhankelijkheid van datzelfde OM. Zo is een snelweg blokkeren een voorrecht dat nog altijd aan Extinction Rebellion toebehoort. Dat kan inmiddels meer dan 35 keer straffeloos. Eén keertje voor ‘blokkeerfriezen’ was voldoende voor een spektakelstuk van het OM. ‘Uitlegfilmpjes’ kwamen er om uit te leggen hoe gevaarlijk het blokkeren van de snelweg is, een compleet mediacircus werd opgestart om aan te geven hoe belangrijk het demonstratierecht is, en DNA werd afgenomen van de blokkeerfriezen. Nu is het al maanden stil bij het OM om exact hetzelfde vergrijp: het blokkeren van de snelweg.

Gideon van Meijeren wordt voor opruiing tot geweld vervolgd omdat hij meermaals opriep tot vreedzaam en geweldloos verzet. Hoewel het OM erkent dat hij niet direct heeft aangezet tot geweld meent het OM toch over te moeten gaan tot vervolging omdat “je zou kunnen zeggen dat hij mensen op ideeën brengt, namelijk het idee dat geweld gebruiken geoorloofd is, misschien zelfs wel noodzakelijk. En dan is er sprake van een strafbare opruiing tot geweld”, aldus het OM.

Als het OM consequent is zou dus vervolging op Timmermans moeten worden ingezet. De uitspraak “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt” sluit geweld zelfs niet uit, terwijl Gideon van Meijeren dat wél deed.

Geruststellend voor Timmermans is wellicht de recente uitspraak van Mark Rutte over het opblazen van Nordstream; het zal afhankelijk zijn van wie de dader is en met welk motief. Of, zoals George Orwell het verwoordde in Animal Farm: some pigs are more equal than others.

 

Verder Lezen

Binnenland

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits
Foto: ANP

Er zijn twee psychologische fenomenen die in de huidige tijd vechten om de meeste aandacht: het messiascomplex en het Stockholmsyndroom.

Een messiascomplex (soms ook een Christuscomplex, een verlosserscomplex of redderscomplex genoemd) is een gemoedstoestand waardoor een persoon gelooft dat hij voorbestemd is een redder of verlosser te worden.


Het Stockholmsyndroom is het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt. Het is een vorm van een traumaband.

Het messiascomplex valt toe te wijzen aan bijna de voltallige Tweede Kamer. Het is volstrekte waanzin om 28 miljard euro gemeenschapsgeld te willen uitgeven aan de bestrijding van de opwarming van de aarde met 0,000036 graden terwijl tegelijkertijd in India en China alle ‘inspanningen’ meer dan volledig teniet worden gedaan. En dat terwijl de bestaanszekerheid van steeds meer Nederlanders teniet wordt gedaan door verdergaande lastenverzwaringen vanuit exact dezelfde individuen. Ook is het volstrekte waanzin te dénken dat CO2 de holy grail is, maar juist het messiascomplex zorgt ervoor dat het niet uitmaakt wat de gevolgen zijn van het ingrijpen in de samenleving ten koste van alles. Ook is het volstrekte waanzin de voltallige industrie het land uit te jagen, wetende dat ze het industriële complex ergens anders op aarde weer opbouwen. Ook is het volstrekte waanzin de energievoorziening van een land compleet overhoop te gooien; het is niet langer de vraag óf we in Nederland een black-out krijgen, maar slechts wannéér.

Het gevolg van zo’n black-out zal zijn dat de politiek naar de netbeheerders zal wijzen, maar de samenleving zal dat, tegen hun verwachting in, niet doen. Die zal de klimaatdrammers aanwijzen als oorzaak. Want alles was te voorzien, voor alles wordt al meer dan een decennium gewaarschuwd door experts. De drammerij heeft gezorgd voor een tsunami aan regelgeving, verboden en subsidies. En dit allemaal ten koste van de samenleving waarbij een geprivilegieerde kaste ervan heeft mogen profiteren. En op alle terreinen zien we dat terug, of het nu stikstof, PFAS, CO2, het klimaat, de oorlog in Oekraïne, corona of de asielzoekers zijn. Totale nitwits die met de slechts denkbare argumenten de meest idiote dingen de samenleving opleggen zonder daarbij oog te willen hebben voor de consequenties. Een kosten-batenanalyse is aan dergelijke nitwits niet besteed.

Aan de andere kant van het spectrum staan de lijders aan het Stockholmsyndroom bij wie het maar niet wil doordringen dat we naar een toneelstukje kijken waarbij een stel lijders aan het messiascomplex (of het is het leiders van het messiascomplex?) de hele samenleving de afgrond ingooien ter meerdere eer en glorie van henzelf. Terwijl de overheid miljarden euro’s verkwanselt aan aantoonbare onzin en daar niet op gecontroleerd wenst te worden, wordt de burger de duimschroeven aangedraaid.

Zelf ontspringen de messiaslijders de dans, voor hén zijn de uitzonderingen. Zij mogen vliegen, autorijden, vlees eten, vijf keer per jaar op vakantie en krijgen géén AZC voor de deur en géén windmolen in de achtertuin. Als dank stroomlijnen ze de subsidiestromen richting hun vrindjes, die hen vervolgens een leuke baan bezorgen mocht het allemaal te spannend worden op het pluche.

Het stopt pas als de wal het schip keert. En dat ligt bij iedereen ergens anders. Bij de één is dat als er een windmolen in de achtertuin komt te staan en de gemeente én de rechter aangeven ‘het belang van de samenleving te dienen’, bij de ander op het moment dat de auto onbetaalbaar wordt en de deur uit moet, bij weer een ander als het eten onbetaalbaar wordt en bij weer een ander nooit. Die laatste vindt het allemaal prima, want hij of zij heeft nergens last van en hangt op de één of andere manier aan de subsidie-injectie van hun eigen Messias, de uitdijende overheid zelf met al haar salarisverhogingen en compensaties. Follow the money, dat geldt altijd, in goede en in slechte tijden.

 

Verder Lezen

Binnenland

Wat zit er achter die heibel over nieuwe onderzeeboten?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat zit er achter die heibel over nieuwe onderzeeboten?
Foto: ANP

Op woensdagavond 13 maart debatteert de Tweede Kamer over de vraag waarom scheepsbouwer Damen een mega-order voor nieuwe Nederlandse onderzeeboten dreigt mis te lopen, aldus het blad voor de maritieme industrie ‘Schuttevaer’. Met name de SGP blijkt zich hard te maken om de order zoveel mogelijk in Nederland te houden. Het kabinet onder leiding van Mark Rutte had eerder al besloten om de opdracht aan het Franse bedrijf Naval te gunnen. Dat zou de goedkoopste aanbieder zijn, maar wel dankzij Franse staatssteun, aldus de Telegraaf op 12 maart jongstleden. Wat speelt er allemaal achter de politieke schermen? En wanneer hebben we dit eerder meegemaakt?

 


Besluit tot aanschaf en offerte aanvraag in 2022 genomen

Volgens het Financieele Dagblad (FD) van 16 oktober 2022 is het besluit tot de aanschaf van de nieuwe duikboten in 2022 genomen. In november van dat jaar ging de offerte de deur uit naar drie potentiële leveranciers. De Tweede Kamer eiste destijds garanties voor de betrokkenheid van de Nederlandse industrie.

Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) uit Duitsland, Naval Group Frankrijk en Saab Kockums uit Zweden zijn destijds om die offertes gevraagd, aldus het FD. Daarbij heeft Saab aangegeven samen te willen werken met de Nederlandse scheepswerf Damen.

Als het aan Mark Rutte en collega Kajsa Ollongren ligt, gaat de opdracht van 4 tot 6 miljard euro nu dus naar het Franse Naval en niet naar Saab/Damen.

Spelen persoonlijke belangen van Mark Rutte mogelijk een rol?

In de Volkskrant van 12 maart lezen we dat de opdrachtgever voor de bouw van de nieuwe onderzeeboten, het ministerie van Defensie van mevrouw Ollongren, zich behoorlijk heeft verslikt in deze opdracht. Ook is er in het artikel te lezen dat Franse president Macron persoonlijk aan deze opdracht heeft lopen trekken. Macron zijn steun is weer nodig om Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO benoemd te krijgen.

SGP-leider Chris Stoffer kan er met zijn verstand niet bij dat het demissionaire kabinet de vier nieuwe onderzeeboten wil laten bouwen door de Franse Naval Group. “Mijn politieke nachtmerrie is uitgekomen”, verzucht Stoffer bij omroep Wij Nederland (WNL) op 13 maart. Met de bouw in Frankrijk gaan vier tot zes miljard Nederlandse euro’s de grens over.

Op de website van WNL (13 maart 2024) is ook te lezen dat Stoffer vermoedt dat de vriendschap tussen demissionair premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron een rol speelt in het besluit. “Er zit ook iets tussen onze premier en de hoogste man in Frankrijk, Emmanuel Macron. Er is een vriendschap, er zijn altijd contacten geweest. Als Macron naar Nederland komt, komt toevallig de CEO van Naval mee. Het is iets wat ongrijpbaar is voor mij”, aldus Stoffer.

Rutte doneerde begin maart al miljarden Nederlands belastinggeld aan Oekraïne

Op 1 maart 2024 tekende Mark Rutte in Kiev een overeenkomst met de Oekraïense president Zelenski om het land de komende 10 jaar militair, financieel en economisch te ondersteunen in de strijd tegen Rusland. De volledige tekst van deze overeenkomst is hier te downloaden.

De overeenkomst is gebaseerd op het Partnership for Peace programma uit 1995, dat niet-NAVO-landen in de gelegenheid stelt om met de NAVO samen te werken. Hoe die samenwerking zal zijn, wordt uitgewerkt in individuele overeenkomsten, zoals die tussen Nederland en Oekraïne welke op 1 maart getekend werd.

In de overeenkomst is onder meer bepaald dat Nederland Oekraïne zal ondersteunen middels het doneren van wapens en munitie gedurende het jaar 2024 voor een waarde van maar liefst 2 miljard euro Nederlands belastinggeld. Ook zal ons land helpen bij het herstellen van de oorspronkelijke grenzen van het land (lees: terugwinnen van de Krim). Hoe dat laatste moet gebeuren (inzet van militairen?) is nog even onduidelijk.

Wat wel duidelijk is, zijn de recente keuzes van onze demissionaire minister-president in het kader van zijn beoogde benoeming als nieuwe NAVO-baas. Zowel de keuze voor Franse onderzeeërs, als de aanzienlijke steun aan Oekraïne, passen bij zijn ambities.

Mislukt Nederlands industriebeleid

Het duikboten verhaal wordt pas echt droevig als je jezelf realiseert dat de huidige klasse onderzeeërs nog volledig in Nederland werd gebouwd en dat nog steeds het geval had kunnen zijn.

Nederland opereert momenteel vier duikboten van de Walrus klasse, aldus het eerdergenoemde FD- artikel. Deze zijn in de jaren ’90 in ons land gebouwd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Die werf was tot en met 1991 in handen van de Nederlandse staat en ging in 1996 ten onder aan een combinatie van gebrekkig management en gebrekkig inzicht vanuit de Nederlandse politiek inzake het belang van een eigen maritieme defensie-industrie.

In het laatste jaarverslag (1995) van de destijds zieltogende RDM is te lezen dat, gezien de situatie van dat moment, de keuze was gemaakt om twee nieuwe bedrijfsonderdelen op te richten die het meest toekomstbestendig zouden zijn; RDM Submarines BV en RDM Technology BV. Het eerste bedrijf zou nieuwe duikboten gaan bouwen en het tweede zou het onderhoud van die boten voor zijn rekening nemen.

Het bedrijf was eerder in de financiële problemen gekomen toen de Nederlandse overheid in 1990 zelf besloot om een grote order voor duikboten uit Taiwan af te blazen onder druk van China. Vervolgens werd het in 1991 verkocht aan de Royal Begemann Group van ‘bedrijvendokter’ Joep van den Nieuwenhuyzen.

We zitten momenteel weer in zo’n situatie waarin de Nederlandse overheid bakzeil haalt met een vlaggenschip van onze economie. Ditmaal heet dat drama ASML en gingen Rutte cum suis overstag voor dreigementen uit de VS waardoor ASML vervolgens plannen ging ontwikkelen om uit ons land te vertrekken.

Moraal van dit verhaal: de Nederlandse economie is vaker geofferd om de persoonlijke belangen van politici. We hebben absoluut een ander type politiek leider nodig in ons land. Mensen die primair in het nationaal belang denken in plaats van aan zichzelf.

Verder Lezen

Recent

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Binnenland14 uur geleden

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van...

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits
Binnenland1 dag geleden

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits

Er zijn twee psychologische fenomenen die in de huidige tijd vechten om de meeste aandacht: het messiascomplex en het Stockholmsyndroom....

Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan
Media2 dagen geleden

Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan

Ons bereiken in toenemende mate berichten van verontruste lezers over censuur op sociale media zoals X, LinkedIn, Instagram en Pinterest....

Stuitende coronawaarheid roept veel vragen op Stuitende coronawaarheid roept veel vragen op
Column3 dagen geleden

Stuitende coronawaarheid roept veel vragen op

Liegen door weg te laten De ‘RKI-files’ geven inmiddels een angstaanjagend inzicht in de breinen van politici, wetenschap en media....

EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden
Column4 dagen geleden

EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden

Demissionair baantjesjager Mark Rutte noemde het migratiepact een ‘historisch akkoord’. Ook zijn stoffige tassendrager, Malik Azmani, was dolgelukkig met het...

De criminele activiteiten van de WHO-voorzitter De criminele activiteiten van de WHO-voorzitter
Buitenland5 dagen geleden

De criminele activiteiten van de WHO-voorzitter

De World Health Organization (WHO) ligt al sinds de start van de coronapandemie onder een vergrootglas. Na corona bleef dat...

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd! Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Column6 dagen geleden

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land....

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Column6 dagen geleden

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren...

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie
Klimaat7 dagen geleden

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie

Baalde u al dat de zon tijdens een dag met druk vliegverkeer verscholen raakt achter een waas van vliegtuigsporen? Luchtvaartexperts...

EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden
Column1 week geleden

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het...

TrendingThis will close in 0 seconds