Klimaat
De Nederlandse energiemarkt, de basis tot 1998

op
Door
David van Diemen
In Nederland hebben we al decennialang drie vormen van grootschalige energieopwekking: steenkolen, gas en kernenergie. Tot midden jaren negentig van de vorige eeuw werd hier strategisch mee omgegaan. 40% energieopwekking met steenkool, 55% met aardgas en 5% met kernenergie. Steenkool was de zogenaamde ‘basislast’. Steenkolencentrales hebben ongeveer een halve dag nodig om aan het energienet gekoppeld te worden en draaien het meest optimaal bij vollast. Vandaar dat deze centrales de basislast vormden waarbij ze op vollast volcontinu draaiden. Eens per 2 á 3 jaar gingen deze centrales enkele weken uit bedrijf om in revisie te gaan.
Gascentrales starten veel sneller op en zijn uitermate geschikt om pieken in het elektriciteitsnet op te vangen. Toen de energiebedrijven nog onder Staatsbeheer draaiden betekende dit een veilige en gegarandeerde energievoorziening voor Nederland. Nederland bestond uit een netwerk aan provinciale energiebedrijven met illustere namen als PLEM, PUEM, PZEM of PNEM, veelal in eigendom van gemeentes en provincies. De werknemers, die als semi-ambtenaren werden gezien, huisden in prachtige gebouwen, hadden goudomrande salarissen, schitterende afvloeiregelingen, een eigen bank die lange tijd buiten het zicht van de Belastingdienst bleef, vakantiehuisjes in binnen- en buitenland voor het personeel en bovenal een enorme vergadercultuur.
Centraal stond de zekerheid van energieopwekking en -distributie. Alles werd vaak viervoudig gezekerd, mocht het ene systeem niet functioneren, dan was er altijd een backup. Bovendien was Nederland door de sterke toename in energiebehoefte een energie-vragend land dat bij grote pieken in de energiebehoefte haar elektriciteit uit het buitenland haalde om aan de binnenlandse vraag te kunnen blijven voldoen. Steenkolen werden wereldwijd en strategisch ingekocht, zodanig dat de afhankelijkheid van vreemde mogendheden zo klein mogelijk was. In De Bilt werd deze steenkool centraal ingekocht voor alle kolencentrales in Nederland, een miljardenbusiness. De steenkool werd vervolgens geleverd aan de energiemaatschappijen met een kolencentrale.
In de hoogtijdagen stonden er twee in Geertruidenberg (Amer 8 en Amer 9), één in Borssele naast de enige kerncentrale, één in Amsterdam (Hemweg), één in Nijmegen (Centrale Gelderland), twee in Rotterdam (Maasvlakte 1 en 2) en in één in Buggenum. Aardgas was er voldoende in Nederland zelf, waardoor een strategische inkoop in het buitenland niet noodzakelijk was. Feitelijk was er sprake van een energie-kartel in Nederland, aangezien de afzonderlijke energiebedrijven samenwerkten via de SEP (Samenwerkende Elektriciteits-Productiebedrijven) om tot een collectieve energieproduktie en -distributie te komen. De aandeelhoudersverhoudingen werden per energiemaatschappij bepaald door het eigen opgesteld vermogen. Met de komst van de elektriciteitswet in 1989 ontstond er een aardbeving in de energiemarkt. In deze wet werd aangestuurd op een scheiding van productie en distributie. Om mee te mogen doen werden energiebedrijven gedwongen tot samenwerking om aan de gestelde minimale eis van 2.500 Megawatt opgesteld vermogen te komen.
Binnen de ambtenarenstructuur leidde dit tot haantjesgedrag van individuele bestuurders en vele langdurige paleisrevoluties. Met de komst van de nieuwe elektriciteitswet in 1998, die gebaseerd was op de Europese Electriciteitsrichtlijn kwam een einde aan de onderlinge samenwerking en ontstond een liberalisering van de energieproductie. De doelstelling van de wet was letterlijk ‘individuele vragers en aanbieders op de elektriciteitsmarkt geleidelijk meer keuzevrijheid geven binnen een raamwerk van regels die gericht zijn op het betrouwbaar, duurzaam en doelmatig functioneren van de elektriciteitsvoorziening.’ Feitelijk herbergt de nieuwe wet een tegenstelling: want hoe kun je een landelijk betrouwbaar en duurzame elektriciteitsvoorziening garanderen als de onderlinge partijen de concurrentie met elkaar aangaan? Het is immers niet meer het collectieve belang maar het individuele belang dat bij de aandeelhouders zal prevaleren. Het landelijk belang van de collectieve energievoorziening van de SEP werd ondergebracht bij Tennet, maar die kon eigenlijk alleen maar acteren op veranderingen in de markt die het gevolg waren van acties van de individuele partijen.
De eerste scheuren werden zichtbaar bij het vrijgeven van de energiemarkt voor grootverbruikers in 1998. Grote industrieën konden plotseling elektriciteit inkopen bij buitenlandse ondernemingen. Gevolg was een enorme dip in de energieproductie door steenkolencentrales in 1999. De plotselinge vraag naar een commercieel denkpatroon bij de voormalige ambtenaren die nog altijd op dezelfde plekken zaten was afwezig. Ook werden de energiemaatschappijen een dankbare prooi voor overnames door buitenlandse energiereuzen. Aldus geschiedde. Grote buitenlandse partijen namen de Nederlandse energieproducenten in recordtempo voor duizelingwekkende bedragen over. Provincies blij, gemeentes blij, want hun kassa rinkelde van door de gemeenschap opgebracht vermogen. Dat diezelfde gemeenschap de aankoopprijs weer voor de nieuwe aandeelhouders moest gaan ophoesten werd er gemakshalve niet bij vermeld… Rond het jaar 2001, waarbij ook kleinverbruikers (de burger) vrij energie kon inkopen drong ook het ‘commerciële’ denken door bij de inmiddels in buitenlandse handen gevallen productiebedrijven. Het was het startschot voor de introductie van ‘groene stroom’.
Lees verder
Klimaat
Doodvonnis klimaat- en stikstofgekte is al getekend

Gepubliceerd
2 weken geledenop
8 april 2025Door
David van Diemen
Linksom of rechtsom, de klimaatgekte van de afgelopen decennia is gedoemd te stoppen. De globalisten hier te lande vragen nu al om uitzonderingen voor de stikstofgekte om defensie vorm te geven maar beargumenteren dat met ‘omdat Poetin zich niets van Natura 2000-gebieden aantrekt’. Dat is de wereld op zijn kop. Op de eerste plaats is er helemaal niemand die zich wat aantrekt van Natura 2000 behalve een paar ambtenaren en een rekenprogramma dat rijp voor de sloop is. In Duitsland, Denemarken of Frankrijk hebben ze nog nooit van ‘Natura 2000’ gehoord, het is een Nederlands ambtelijk verzinsel dat zijn oorsprong vindt in Europese wetgeving.
Dat Poetin ervan gehoord heeft is ongeloofwaardig, dat hij er rekening mee zou houden hilarisch. Net zo goed als er geen enkele Oekraïner of Rus rekening houdt met de CO2-uitstoot aan het front. Maar waar zijn de protesten over deze CO2-uitstoot in het verre Oekraïne? Klimaatactivisten vingerwijzen wel naar Amerika, India en China, maar over de oorlog in Oekraïne hebben we nog niemand gehoord? Dat de klimaatactivisten oorlog voeren belangrijker vinden dan het klimaat is nieuw en nieuws. De pacifisten van weleer zijn op oorlogspad en willen de natuur vernietigen, om maar net zulke dramatische woorden te gebruiken.
En dan rechtsom? Zolang de globalisten zich in de kijker blijven spelen met dergelijk hypocriet gedrag gniffelt ‘rechts’. En hoe meer mensen het doorzien, hoe groter de kans dat de hele klimaat- en stikstofgekte tot stilstand komt. Want waarom mag een leger wel uitbreiden in Natura 2000-gebieden ‘om het land veilig te houden’ en een boer die lokaal voor voedsel kan zorgen in oorlogstijd niet? Leg dat maar eens uit! Waarom mogen er wel asielzoekers gehuisvest worden in Natura 2000-gebieden maar de eigen bevolking niet? Waarom gaan nationale parels als ASML ten onder aan het stikstofspook uit een rekenmodel dat kant noch wal raakt?
Als gevolg van de klimaatwaanzin, omgedoopt tot energietransitie, staat het complete elektriciteitsnet op ploffen, iets waar al decennialang voor gewaarschuwd werd. Grote bedrijven kunnen niet uitbreiden nu het al te laat is, woningen kunnen niet aangesloten worden omdat ‘het net’ het niet aankan, de overheid wil ingrijpen in het stroomverbruik van warmtepompen en elektrische auto’s, en desnoods de levering van zonnestroom stilleggen. Dit is allemaal het gevolg van de klimaat- en stikstofgekte die geen enkel meetbaar resultaat op heeft geleverd in de afgelopen decennia.
Waar staan we nu?
Buiten de kantoorklerk die zonder bijtelling een gesubsidieerde leasebak heeft kunnen bemachtigen is niemand geïnteresseerd in een volledig elektrische auto. Op de tweedehandsmarkt leveren ze nauwelijks nog iets op. De zonnepanelen kunnen weer van het dak aangezien ze op het moment dat ze energie leveren geen cent meer opleveren of zelfs van het net gehaald worden. De warmtepomp is al niet meer verplicht, maar vervangen door een hybride-warmtepomp. De windmolens zijn niet meer rendabel te krijgen en niemand wil ze nog bouwen. Kortom, wat heeft 15 jaar klimaatdrammen opgeleverd? Heeft ooit iemand al eens een rekensom gemaakt? Met hoeveel graden is de temperatuur dan gedaald, of niet, of gestegen? Niets leest u erover, simpelweg omdat het gebakken lucht is. Het doodvonnis van de klimaat- en stikstofgekte is al getekend, alleen heeft nog niet iedereen dat in de gaten.
INDEPEN staat voor een onafhankelijk en pluriform medialandschap met ruimte voor kritische en diepgaande journalistiek. Steun INDEPEN vandaag nog en maak samen met ons het verschil!
Klimaat
Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?

Gepubliceerd
1 maand geledenop
14 maart 2025Door
David van Diemen
Minister Sophie Hermans heeft veel weg van een langspeelplaat die keer op keer hetzelfde riedeltje afspeelt. Ondanks kritische inhoudelijke vragen waarop de langspeelplaat niet meer van toepassing is, volgt toch iedere keer weer een groef uit diezelfde langspeelplaat. Dat dit inmiddels irritatie bij deze en gene oproept moge duidelijk zijn, maar met name Kamerlid Lidewij de Vos blijft stug doorvragen. Op minister Hermans lijkt dit weinig indruk te maken, de langspeelplaat blijft stug in dezelfde groef hangen en de inmiddels uitgekauwde onzinnige slogans gaan weer in de herhaling.
Wind- en zonne-energie maakt ons per definitie niet ‘onafhankelijk’
Wat minister Hermans maar niet wil begrijpen, maar keer op keer herhaalt, is dat de energietransitie ons ‘onafhankelijk’ maakt. Dat is pertinente onzin, aangezien de energietransitie grotendeels bestaat uit wind- en zonne-energie en die maakt ons per definitie niet onafhankelijk. Als er geen wind is, is er ook geen windenergie. Als er geen zon is, is er ook geen zonne-energie. En voor iedere ‘oplossing’ dient er dus een backup te zijn, of dat nu een Nederlandse gasgestookte elektriciteitscentrale of een kolencentrale is, of een bruinkoolcentrale in Duitsland. Wind- en zonne-energie leiden dus per definitie naar afhankelijkheid, namelijk naar vervangende energiebronnen op het moment dat de wind of zon verzaakt, en dat laatste is een feitelijkheid die maar niet wil doordringen tot de klimaatminister.
Trump uit klimaatakkoord Parijs
Een factor die ook maar niet wil doordringen tot de klimaatminister is het feit dat Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs is gestapt. De invloed van Nederland op de wereldwijde temperatuur, mocht men de invloed van de mens daarop al geloven of kunnen aantonen, bedraagt 0,00007 graden minder opwarming. Hermans bevestigt dat dit de doelstelling is en dat daarmee doorgegaan wordt. Iedere enigszins wiskundig onderlegd persoon snapt wel dat het nastreven van deze onmeetbare daling in temperatuur volstrekt onzinnig is en ook altijd al onzinnig is geweest. Tóch geeft klimaatminister Hermans aan dat dit het na te streven doel is.
Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?
Het stugge vasthouden aan mantra’s die allang weerlegd zijn begint inmiddels gênant te worden voor deze klimaatminister. Een paar giebelende Kamerleden, die denken dat de wereld ten onder gaat aan klimaatverandering, helpen daar ook niet bij, ze bevestigen slechts de uitgesproken onzin. Als in één zin de woorden ‘ik geloof’ en ‘consensus in de wetenschap’ aan elkaar gekoppeld worden door deze klimaatminister dan is er iets zeer structureel mis in de opvattingen en kennis van de klimaatminister. Zodra het Hermans te heet onder de voeten wordt verwijst ze nu structureel naar een tweede termijn, waarna er een door ambtenaren geconstrueerde riedel van dezelfde langspeelplaat volgt. Het doet allemaal sterk denken aan de inmiddels uitgezwaaide stikstofminister die wist te excelleren in onzinnige uitspraken, maar ondertussen de boerenstand om zeep hielp.
Hetzelfde is nu aan de hand met klimaatminister Hermans. Ze wil tientallen miljarden gemeenschapsgeld besteden aan een onmeetbaar en volstrekt onzinnig doel. Klimaatverandering is van alle tijden. Om een temperatuurdaling van 0,00007 graden te willen realiseren en daarvoor miljarden gemeenschapsgeld over de balk te willen gooien is waanzin. Zou minister Hermans intelligent genoeg zijn om dat te begrijpen, of is ze juist op deze plek terecht gekomen omdat ze zoiets juist niet begrijpt?
Klimaat
Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie

Gepubliceerd
1 maand geledenop
12 maart 2025Door
David van Diemen
We schreven het al eerder: de Belastingdienst dwarsboomt op allerhande manieren de energietransitie. Zoals bekend is het stroomnet door de ‘aanwinsten’ van wind- en zonne-energie overbelast geraakt. Belangrijkste oorzaak van deze overbelasting is het feit dat vers opgewekte stroom altijd via het hoofdstroomnet gedistribueerd moet worden. Moet? Ja moet! Dat moet namelijk uitsluitend van de Belastingdienst.
Technisch is het zonder meer mogelijk dat de door u zelf opgewekte zonnestroom rechtstreeks naar uw buurman gaat en dus het onderliggende en zwaar overbelaste stroomnet niet onnodig belast wordt. Maar dan is er een probleem voor de Belastingdienst! De Belastingdienst kan daar technisch niet tussen gaan zitten met een metertje om (opnieuw) btw en energiebelasting te heffen, en aangezien de Nederlandse overheid wereldwijd recordhouder is met haar belastingen op energie, gaat dat om heel veel geld. Geld dat ze vooral zelf willen weggraaien bij deze nieuwe energiebronnen en niet bij de burger terecht willen laten komen. Energie die u zelf opwekt en overhoudt moet tegenwoordig voor een appel en ei terug geleverd worden, waarna de leverancier het tegen marktprijzen kan doorverkopen (en die kunnen zelfs negatief zijn) en de Belastingdienst wederom maximaal kan graaien. Dat zijn pas slimme ambtenaren daar bij die Belastingdienst!
Ook elektrische auto’s de pineut door de Belastingdienst
Het ‘probleem’ van de Belastingdienst voert nog veel verder. Bij de nieuwe volledig elektrische Renault 5 speelt namelijk een vergelijkbaar ‘probleem’, een probleem uitsluitend voor de Belastingdienst wederom. Deze Renault kan namelijk besteld worden met de accu-optie om ook stroom weer af te geven in plaats van alleen op te slaan. Dat maakt het mogelijk dat u overdag op kantoor zonnestroom (die tegenwoordig niets meer oplevert) van het dak van kantoor gaat laden met uw Renault, en ’s avonds bij thuiskomst tijdens de piekuren thuis zelf gaat gebruiken. Een prachtige oplossing voor het grootste probleem van de distributiebedrijven: overbelasting tijdens de piekuren. Die piekuren wil de Belastingdienst en de leverancier in de toekomst echter vooral graag ‘omdat het stroomnet overbelast is’ extra gaan belasten, en dús ligt de Belastingdienst dwars bij Renault aangezien de Belastingdienst in deze constructie er niet met de vingers tussen kan gaan zitten met een metertje terwijl er juist een technisch probleem wordt opgelost. Aannemelijk is het dat dit voor alle automerken geldt waarbij er een optie is om opgeladen elektriciteit weer af te geven.
Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie
Uit betrouwbare bron weten wij ook dat in alle door de overheid aangestuurde ‘energietransitie’-commissies de ‘gouden regel’ geldt dat de Belastingdienst te allen tijde tussen de ‘producent’ van stroom en de afnemer moet kunnen zitten om te voorkomen dat er geen belasting kan worden geheven. Zelfs de TU-Delft wéét de oplossing wel, maar kan deze slechts beschrijven (smart grid) maar niet uitvoeren omdat juist de Belastingdienst dwarsligt. Het euvel is ook bekend van bedrijfsverzamelgebouwen met het dak vol met zonnepanelen; zodra de eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw de stroom wil leveren aan zijn huurders in hetzelfde gebouw staat de Belastingdienst op zijn achterste poten en dient er afgerekend te worden. Zeker nu burgers ook elektrisch gaan verwarmen omdat ook de gasrekening door de Belastingdienst zeer zwaar belast wordt, wordt het probleem alleen maar groter.
Overheid wil vooral geld verdienen aan energietransitie
Gratis energie door duurzame opwekking blijft door dit handelen van de Belastingdienst dan beperkt tot direct eigen gebruik. Alles wat je extra hebt (teruglevering) of tekort komt gaat langs de kassa van de Belastingdienst. Energie delen, wat in essentie tot een sociaal stelsel had moeten leiden, wordt zo door de Belastingdienst weer om zeep geholpen. Zodra de overheid u wijs wil maken dat het op peil brengen van het stroomnet de aankomende jaren de samenleving 200 miljard extra gaat kosten, houdt dan in het achterhoofd dat de belangrijkste oorzaak niet het netwerk zelf is of de distributiebedrijven die hier al jarenlang voor waarschuwen, maar de volstrekte onwil van de Belastingdienst om de technisch meest logische oplossingen te gebruiken en daarmee juist tientallen miljarden euro’s voor de samenleving te besparen. Geen aansluiting als bedrijf of particulier? Overbelast netwerk? Wijs dan in het vervolg naar de Belastingdienst en niet naar het distributiebedrijf. Wat de Belastingdienst creëert is ‘energie-armoede’, namelijk dat er op bepaalde momenten gewoon ‘afgeschakeld’ moet worden (fabrieken uitzetten, zwembad uitschakelen etcetera) omdat het hoogspanningsnet het gewoon niet aankan.
Belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken.
Recent


Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude
In deze aflevering van Indepen Nieuws praten we met Hester Bais, advocaat, klokkenluider en auteur van het boek Worst Bank...


Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen
Tot dusver zijn we alleen gewend dat we aan onze eigen belastingdienst geld betalen. Vanaf 2027 komt de EU daar...


Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken
Ieder jaar gaan de zorgpremies schrikbarend omhoog. Dat is niet alleen om de stijgende zorgkosten te dekken. Ook om de...


Leven in Nederland onbetaalbaar door extreme belastingen
Onze belastingdruk werd de laatste tien jaar onvoorstelbaar opgevoerd ten opzichte van andere EU-lidstaten, armoede nam toe en inflatie behoort...


Keijzer plakt pleister op de puinhopen van De Jonge
Een doekje voor het bloeden, daar kwam woonminister Mona Keijzer deze week mee om de gapende wond, die Hugo de...


Bontenbal: internet vergeet niet!
In de peilingen stijgt het CDA van Bontenbal inmiddels tot grote hoogte. Kennelijk is het geheugen van de gemiddelde (nu)...


Gaan we oorlog voeren op basis van modellen?
De afgelopen jaren zijn we geconfronteerd met bureaucratische onzin louter op basis van modellen. We hebben een stikstofcrisis op basis...


De ware redenen waarom de ECB een CBDC wil
De digitale euro (CBDC) komt eraan en dat houdt veel mensen bezig. Vooral vanwege de mogelijkheden om deze munt te...


De vernietigende invloed van ECB-beleid op de huizenmarkt
Er werd al jaren gespeculeerd over de mogelijke invloed van het monetaire ECB-beleid op de rampzalige ontwikkelingen binnen de Europese...


Doodvonnis klimaat- en stikstofgekte is al getekend
Linksom of rechtsom, de klimaatgekte van de afgelopen decennia is gedoemd te stoppen. De globalisten hier te lande vragen nu...
Trending
-
Politiek4 dagen geleden
Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen
-
Politiek2 weken geleden
De ware redenen waarom de ECB een CBDC wil
-
Politiek6 dagen geleden
Leven in Nederland onbetaalbaar door extreme belastingen
-
Economie3 dagen geleden
Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude
-
Column7 dagen geleden
Bontenbal: internet vergeet niet!
-
Gezondheid5 dagen geleden
Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken
-
Column1 week geleden
Gaan we oorlog voeren op basis van modellen?
-
Economie2 weken geleden
De vernietigende invloed van ECB-beleid op de huizenmarkt