Binnenland

Doodenge klimaat oplossing: ‘Eerder sterven en pijnstillers weigeren’

Avatar foto

op

Doodenge klimaat oplossing: ‘Eerder sterven en pijnstillers weigeren’
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Mensen die ziek zijn, zouden volgens emeritus hoogleraar Johan Mackenbach het goede voorbeeld kunnen geven, door vanwege het klimaat en hun carbon footprint eerder uit het leven te stappen, en geen pijnstillers meer te nemen. Mackenbach van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen: hoeder en duider van de wetenschap in Nederland) schreef zijn doodenge gedachtegang, recent in een opiniestuk in Medisch Contact, het vakblad voor artsen.

Volgens de man valt er niet aan te ontkomen dat we vanwege milieuschade gaan nadenken over echt radicale keuzevragen. ,,Zoals de vraag of we überhaupt nog moeten inzetten op levensverlenging, wanneer ecologische ruimte toenemend schaars is, en ieder extra levensjaar van huidige generaties de ruimte voor volgende generaties beperkt.’’

Volgens de emeritus hoogleraar is er veel werk aan de winkel voor adviesorganen en zorgverzekeraars, het ministerie en patiëntenverenigingen, ziekenhuisdirecties en onderzoeksinstituten. In een rapport van KNAW, Planetary Health, geven de wetenschappers alvast een voorzetje hoe het eerder sterven van mensen een antwoord op klimaatproblemen kan zijn.

,,Zou het niet kunnen helpen als er een voorhoede kwam van mensen die vrijwillig afzien van zorg met te groot milieubeslag, en daarmee van pijnvermindering, levensverlenging en andere gezondheidsbaten, zoals er al mensen zijn die vrijwillig afzien van vlees en vliegvakanties’’, aldus Mackenbach. Het rapport met het sinistere idee eerder het graf in te gaan, is inmiddels overhandigd aan klimaat- en gezondheidsonderzoekers en aan bestuurders.

In Medisch Contact reageren slechts een handvol artsen, die vanwege het stuk van Mackenbach compleet van hun stoel vallen vanwege het, in hun ogen, barbaarse idee. ,,Verbijsterend dat mijnheer Mackenbach dergelijke gedachten publiceert, en even verbijsterend als de stilte erover’’, schrijft verzekeringsarts M. Ouwens in een reactie in het vakblad. ,,Of we voor het klimaat  en de volgende generatie even willen afzien van behandeling en als het even kan, eerder doodgaan.’’

Een psychiater uit Heerenveen kwalificeert de ideeën van Mackenbach nog net niet als moordlustig. Maar hij gruwelt wel: ,,Een doodeng betoog.’’ Verzekeringsarts Ouwens verwacht dat niemand de beslissing om te sterven voor een schoner milieu zelf zal willen nemen. ,,Zo heel vrijwillig zal die voorhoede niet zijn’’, aldus de arts. ,,Mijnheer Mackenbach acht in zijn stuk ‘niet aannemelijk dat een aanpak die afhankelijk is van vrijwilligheid en lokale initiatieven voldoende tempo kan maken’.  Dus moet er volgens Mackenbach: ‘Een aansturing van bovenaf komen’. Uiteraard ondersteund door het bekende peloton van adviseurs, ambtenaren, deskundigen, instituten en directies die de zorg al zoveel zegeningen heeft gebracht.’’

Verder Lezen

32 Comments

 1. Bas

  4 oktober 2023 in 09:46

  Altijd weer die duitsers… En hoogstwaarschijnlijk lid van Demonen‘66.

  • Ivo M

   4 oktober 2023 in 11:33

   Ik vermoed toch echt dat het “carbon footprint” is en geen “carbon-foodprint”

  • edzjou

   4 oktober 2023 in 11:56

   Uiteraard ondersteun ik deze voorkeurs behandeling voor Johan en het peloton. Het misbruiken van hersencellen wordt dan op natuurlijke wijze gecorrigeerd.

   • M. M.. Ruiter

    4 oktober 2023 in 16:27

    Zijn we nou helemaal gek geworden,deze man opsluiten en nooit meer laten praten en gelijktijdig zijn titel ontnemen.

    • A.WG

     14 oktober 2023 in 10:42

     Opsluiten? Geef hem zelf een pilletje dan zijn we van hem af.

   • Janny Van Doorn

    5 oktober 2023 in 14:08

    Wanneer gaat Mackenbach achter de tralies ?
    Een gevaar voor zwakkeren en ouderen.

  • Will Van der Loop

   14 oktober 2023 in 08:22

   Wie denkt die vent dat ie is?? Josef mengele???

 2. herma

  4 oktober 2023 in 11:08

  Dit lijkt verdacht veel op deze uitgeranscheerde omgebouwde DJ Chris Korda .
  Een van zijn liedjes was “Save The Planet Kill Yourself”
  Teven is hij de leider van the Church of Euthanasia .

 3. boetoe

  4 oktober 2023 in 13:52

  wat is een foodprint? ik ken wel een foothub 😉 man man

 4. Brakkeleer

  4 oktober 2023 in 16:24

  Dit soort complete psychopaten zouden gewoon publiekelijk opgehangen moeten worden!

 5. Ed

  4 oktober 2023 in 16:50

  Ik dacht dat dit soort nazis al zo’n beetje opgeruimd waren.
  Deze emeritus hoort achter de tralies. Of in een psychiatrische kliniek

 6. Henk Okkes

  4 oktober 2023 in 16:51

  Kan hij zelf het beste voorbeeld zijn en meteen verdwijnen

 7. Janus

  4 oktober 2023 in 18:04

  Dat krijg je met een regering die genocide pleegt en bezig is ons over te leveren aan een stelletje psychoten. Hij wil met zijn overtreffende trap laten zien dat ie er bij hoort en hoopt stilletjes op een carrièreswitch.

 8. Martin

  4 oktober 2023 in 20:35

  Laat deze bejaarde emeritus, die zijn produktieve tijd al achter zich heeft gelaten, het goede voorbeeld geven. Ik verwacht een live uit te zenden suicidale actie.

  • Cja de Jong

   13 oktober 2023 in 10:59

   Ik ga ook geen inenting meet halen.want toen met de lock down zijn er heel veel mensen gestorven ook mede door de vaccinaties en ze willen juist dst de ouderen ern prik krijgen.mijn moeder zat in een tehuis.daar kreeg iedereen ern prik en een dag later iedereen overleden is echt gebeurd.was ern dodelijke prik.en de voetballer viel ook met bosjes op het veld omdat ze door die vaccinaties hart stilstand kregen.dit was al jaren geleden voorspeld ook dat de wereld een dictatuur wordt en we naar hun regels moeten leven.

 9. Aalt

  4 oktober 2023 in 21:47

  Als deze meneer er zo over denkt. Waarom stapt deze grote bejaarde dwaas zelf niet uit het leven?? Nee altijd maar voor een ander spreken, en zelf buiten schot blijven. Seniele gek.

 10. Daan

  4 oktober 2023 in 22:55

  Ik schrik hiervan, ben zelf getransplanteerd nierpatiënt na een aantal jaren te hebben gedialyseerd. Die Mackenbach is een gestoorde idioot, het is een trend die helaas gaande is.

 11. Cath

  4 oktober 2023 in 23:17

  “Soylent Green” was een profetische film blijkbaar!

  Het is alles waar zij van zeggen dat zij dat juist niet zijn. Puur Fascisme, genocidaal, geprofileerd op leeftijd, leeftijd discriminatie, zieken-discriminatie, moordzuchtig, enz.
  Maar zou er een boot vol met ouwe migranten binnenkomen rolt deze zieke gestoorde psychopaat absoluut de ‘welkom’ loper uit.

  Meer gekken buiten de inrichting dan daarbinnen. Ik hoop dat hij per direct het goede voorbeeld geeft.

 12. Arend de Wit

  5 oktober 2023 in 00:24

  Meest verwonderlijke en ergerlijke is dat er blijkbaar niemand op zo’n moment in de zaal zit die opstaat en zo’n walgelijke idioot meteen van repliek dient. Liefst live voor een draaiende camera.

  • Dymphy Peters

   17 oktober 2023 in 14:52

   Klopt ….. wie zwijgt stemt toe

 13. Frank

  5 oktober 2023 in 08:47

  En wat vinden/vonden de artsen er van? Dat stuk mis ik nu. Dan weten we ook hoe zij erover denken.

 14. Mevr. J. van Merrebach

  5 oktober 2023 in 10:06

  Ik herinner me een periode uit de geschiedenis in de vorige eeuw waarin bepaalde kwaadaardige individuen ook op koele, afstandelijke en satanische wijze besluiten namen over levens van mensen. In dat geval waren dat vooral de Joodse mensen. Eén van de meest bekende barbaren uit die periode was een man waarvan de naam begon met Meng en eindigde op ele…….
  Toen gebeurde het met het excuus dat het “Joodse probleem” opgelost moest worden. Nu gebeurt het met het excuus dat “het klimaat gered moet worden”. Nu geen Joodse mensen maar zieke en oude mensen. Niet hetzelfde, zou je kunnen zeggen. Maar als je de overeenkomst niet ziet door een bepaalde bevolkingsgroep in een hokje te duwen en te denken dat jij kunt beslissen over hun leven ‘voor het hogere doel’, dan zou ik nog maar eens heel goed hierover nadenken.
  Als Joodse met familie vermoord in de concentratiekampen wordt het me koud om het hart als ik dit soort ideeën zie ontstaan. Levensgevaarlijk. Laten we vooral blijven roepen: “Nooit meer”! Ook naar deze meneer Mackenbach, die voor mijn gevoel totaal niet begrijpt waar hij het over heeft. Of toch wel?……..Helaas moet ik constateren dat de mensheid niets leert van de geschiedenis.

  • Roger

   8 oktober 2023 in 21:34

   De engel des doods

 15. cath

  5 oktober 2023 in 10:09

  Had gisteren een comment geplaats wat geweigerd is.

  Blijkbaar mag je bij Dissident niet al teveel of te scherpe kritiek hebben op een emeritus hoogleraar die het liefst de oudere generatie uit wil gummen tbv ‘anderen’ Vooral geen onvertogen woord. Hoe gruwelijk ook het onderwerp als je maar wel je woorden politiek correct en zeer zorgvuldig kiest.

  Dit zal ook wel geweigerd worden en dan heb ik hier ook niets meer te zeggen. So much for Freedom of speech.

  Fijne dag allemaal.

 16. Ruud

  5 oktober 2023 in 18:44

  Ook wel iets voor boatrix , George soros , Seniele Joe Biden , klauSS schwab

 17. Chris

  6 oktober 2023 in 00:41

  Eindeloos het leven rekken tot de laatste snik is een ander uiterste. Nadat mijn vader (86 jr) ziek werd heeft de huisarts mij verteld dat zijn lichaam aan het sterven is en geadviseerd om hem niet in het ziekenhuis op te nemen maar om hem in vertrouwde omgeving te laten sterven. Uiteraard met pijnstilling en medische ondersteuning waar mogelijk/zinvol.

  Wij hebben hem elke dag verwend met zijn citroentje, ijsjes, puddinkjes… hij was een zoetekauw.

  In de dagen daarop hebben alle familieleden en vrienden bij leven afscheid kunnen nemen en een week later is hij in zijn slaap overleden.

  Ik was in eerste instantie kwaad op de huisarts om niet te behandelen maar mijn vrouw heeft me overtuigd om hem niet te tracteren op vervelende onderzoeken maar om het onvermijdelijke te accepteren en hem nog zoveel mogelijk aandacht en liefde te geven.

  Ik ben gezegend met een wijze vrouw !

  • Marc

   6 oktober 2023 in 22:22

   Net zoals foutloos schrijven, denk ik dat begrijpend lezen voor jou nogal moeilijk is.

  • Ik

   10 oktober 2023 in 18:34

   Kijk zo’n huisarts wil ik ook ! Voorlopig hou ik me nog wel op met vette paracetamol en ander lekkers. Daar doe ik het goed op !

 18. Jan Vingerhoets

  6 oktober 2023 in 18:00

  Recent vernamen we dat de regering jaarlijks tientallen miljarden aan fossiele subsidies verstrekt. Zolang dat doorgaat kan ik me zo voorstellen dat niet iedereen meteen warm loopt om op de door Mackenbach voorgestelde wijze bij te dragen aan de vergroening.
  Ook ik heb enige tijd geleden met verbazing zijn artikel gelezen. Het lijkt aanvankelijk een pleidooi voor duurzaamheid, maar het venijn zit in de staart. Hier wekt hij schijnbaar achteloos de suggestie
  dat het wel een goed idee zou zijn als er mensen zouden zijn die vrijwillig van levensverlenging zouden afzien. Afzien van levensverlenging kan soms een invoelbare en zelfs wijze beslissing zijn als iemand ziek is en daarbij weloverwogen kwaliteit van leven verkiest boven een ziekmakende behandeling. Maar dat is natuurlijk niet wat hier bedoeld wordt: het gaat om mensen die niet ziek zijn maar toch, wellicht met wat ‘nudging’, hun CO2 voetafdruk beperken door eerder te overlijden dan nodig is.
  Hoe ziet dat er uit in dit bizarre het pleidooi? Moeten deze mensen geëuthanaseerd worden? Welke arts leent zich daarvoor? Stoppen met eten en drinken dan?
  En om wie gaat het eigenlijk? Dat schrijft hij er niet bij. Moeten het ouderen zijn? Die hebben hun grootste CO2 uitstoot al gehad dus dat levert weinig op. Kinderen dan? Kan ik ook wel wat bezwaren tegen bedenken. Kwetsbaren misschien? Die groep kan hij evenmin niet bedoelen, want de laatste jaren was het verhaal juist dat we de kwetsbaren moesten beschermen. Maar wie blijft dan over? De asocialen die zich niet lieten prikken wellicht. Of de boeren, scheelt niet alleen CO2 maar ook stikstof. Maar anderzijds: wat let de heer Mackenbach eigenlijk zelf om zijn bijdrage te leveren aan de verduurzaming? Het zou vast voor wat afkoeling zorgen.

 19. Jacqueline

  11 oktober 2023 in 07:53

  Waar kan je daadwerkelijk lezen of horen dat hij deze woorden heeft gezegd/geschreven??

 20. Désirée L. Röver

  12 oktober 2023 in 14:16

  De klimaatcrisis is een bezopen verzinsel.
  En deze Mackenbach mag van mij als allereerste aan de euthanasie naald!
  Wie denkt hij wel niet wie hij is? God zelf?
  Voor mij is hij de Duivel!

 21. AntiD66

  22 oktober 2023 in 17:41

  Lid van D66?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Nederlandse Steun aan Oekraïne; wanneer is het genoeg geweest?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Nederlandse Steun aan Oekraïne; wanneer is het genoeg geweest?
Foto: ANP

In totaal leverde Nederland sinds het begin van de oorlog in Oekraïne voor meer dan 8 miljard euro aan directe steun: 2,6 miljard aan wapens en meer dan 5 miljard aan opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarmee is ons land de grootste supporter van Oekraïne binnen de EU na het VK, Duitsland en Polen, aldus het Belgische zakenblad Business AM. Waaraan zijn die ruim 8 miljard euro Nederlands belastinggeld uitgegeven en in hoeverre had ons parlement daar nog wat over te zeggen?

Een grote uitgavenpost bestaat uit wapens en munitie: 2,6 miljard euro

Nederland geeft militaire steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Defensie stuurt materieel, geeft training aan Oekraïense militairen en verricht onderhoud. Op de website van het ministerie van Defensie is na te lezen hoeveel (en welke) wapens en munitie er aan Oekraïne zijn gedoneerd. Tot aan oktober 2023 was dat voor een bedrag van 2,1 miljard euro aan Nederlands belastinggeld. Op 3 november dit jaar besloot demissionair minister van Defensie, Kajsa Ollongren, daar nog eens 500 miljoen euro aan toe te voegen, puur voor de levering van munitie om wapens mee te voorzien. Munitie waarmee de tegenstanders van Oekraïne worden uitgeschakeld of gedood. Dat brengt het totaal aan wapenleveringen op 2.600.000.000 euro.

 

De militaire leveringen aan Oekraïne hebben negatieve invloed op de operationele gereedheid van de Nederlandse defensie, maar de gevolgen zijn tot nu toe door onze regering als acceptabel beoordeeld aldus het ministerie.

Waar leveringen invloed hebben op de eigen gereedheid voor oorlog, probeert Defensie zo snel als mogelijk weer nieuw materieel aan te kopen. Het geld hiervoor komt niet uit de Defensiebegroting. Het wordt betaald vanuit de algemene middelen van de Rijksbegroting, aldus de website van het ministerie.

Als je naar die specifieke post in de begroting voor 2023 kijkt, zie je dat deze voor Oekraïne op 446 miljoen euro is begroot. Dit bedrag wordt alleen al door de donatie van 500 miljoen euro aan munitie per november dit jaar overschreden door een demissionaire minister die hier niet toe bevoegd is. Democratische regels worden niet meer gerespecteerd.

Voor het jaar 2024 wordt het nog veel bonter. Dan wordt er 1.042 miljoen (!) euro extra uitgetrokken voor Oekraïne bovenop de miljarden die voor dat jaar al voor steun aan de oorlog en vluchtelingen zijn weggeschreven (zie tabel hieronder). Je ziet dat de extra uitgaven voor Oekraïne zowel in 2023 als 2024 die van het bestrijden van corona (2022) overtreffen!

 

 

Kosten opvang Oekraïners: 5,5 miljard euro (2022-2023)

Naast de 2,6 miljard euro aan wapens en munitie, heeft de opvang van Oekraïense vluchtelingen tot op heden de Nederlandse belastingbetaler 5,5 miljard euro gekost, zo’n 2,3 miljard in 2022 en nog eens 3,2 miljard voor 2023. Daarmee worden circa 100.000 Oekraïense vluchtelingen in ons land opgevangen, aldus de website van de SER. Over een periode van 2 jaar komt dat neer op 55.000 euro belastinggeld per Oekraïense vluchteling.

Dan hebben we het nog niet gehad over de kosten van die circa 60.000 asielzoekers per jaar, die geen Oekraïense vluchtelingen zijn. Daarvoor was 500 miljoen euro begroot voor het jaar 2022, maar het werd 1.500 miljoen, dus drie keer zoveel als begroot, aldus opinieweekblad EW in januari 2023. De kosten voor opvang van Oekraïense vluchtelingen overtreffen die van de reguliere asielzoekers. Dat is merkwaardig omdat Oekraïners hier meteen mogen werken en asielzoekers pas nadat ze een statushouder zijn geworden.

De EU als derde pilaar van Nederlandse steun aan Oekraïne

Behalve de steun aan Oekraïne via wapenleveranties en opvang van vluchtelingen, neemt Nederland ook nog deel aan financiële steun aan het land via de donaties van de Europese Unie.

In het eerste jaar na de invasie (2022) heeft de EU meer dan 67 miljard euro aan economische, humanitaire en militaire steun aan Oekraïne verstrekt.

Maar het gaat nog veel verder: “In februari 2023 hebben de Europese Commissie en Oekraïne een baanbrekend pact gesloten om Oekraïne te associëren met het programma voor de eengemaakte markt. Dit moet het land een betere markttoegang geven, een gunstig ondernemingsklimaat bevorderen en duurzame groei op lange termijn stimuleren”, aldus deze EU-website. Met dat pact is een bedrag van 134,8 miljard euro gemoeid dat als volgt is verdeeld:

 

 

In 2022 heeft ons land in totaal 10 miljard euro aan de EU bijgedragen. Dat is circa vier procent van de totale bijdragen van lidstaten aan de EU. Als je die vier procent weer loslaat op de totale steun van 200 miljard euro vanuit de EU aan Oekraïne over de jaren 2022 en 2023, dan heeft ons land via de EU ook nog eens 8 miljard euro gedoneerd.

Daarmee komt de totale Nederlandse steun aan Oekraïne op 16,1 miljard euro steun over de periode 2022-2023, dus 8 miljard euro per jaar.

Jaarlijkse armoedebestrijding in Nederland; 2 miljard euro

In schril contrast met de ongeëvenaarde steun aan Oekraïne, staat de steun aan de eigen bevolking. Door de hoge inflatie nam de armoede in ons land schrikbarend toe. Dat is voor het eerst onderkend door het Centraal Planbureau in 2022. Toen werd berekend dat 4,9 procent van de Nederlandse bevolking in armoede zou leven vanaf 2023. Het gaat dan om ca. 900.000 landgenoten.

Vervolgens maakte de Rijksoverheid op 19 september 2023 bekend dat ter bestrijding van deze armoede jaarlijks structureel 2 miljard euro vrijgemaakt wordt om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Hierdoor stijgt het aantal mensen in armoede niet en daalt het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, aldus de Rijksoverheid op haar website.

De verhouding in Nederland is wat overheidsuitgaven betreft volledig zoek.

Democratie in Nederland om zeep geholpen?

Als je de moeite neemt om de Tweede Kamer debatten uit februari over de steun aan Oekraïne na te lezen, realiseer je jezelf dat het steeds meer is afgedaan met de democratie in Nederland zoals die zich heeft ontwikkeld onder partijen als VVD en D66. Op tweedekamer.nl is het hele (steno)verslag van het debat van 21 februari 2023 (50 pagina’s) te lezen. Centraal in de discussie stond het gebrek aan transparantie en tijdige informatieverschaffing vanuit de regering aan de Tweede Kamer. Oftewel: ons parlement wordt weinig (en soms niet) betrokken bij de besluiten inzake steun aan Oekraïne. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie heeft ‘vrijheid’ en ‘democratie’ onder de bus gegooid. Daarbij is de VVD ondersteund door haar vrienden van Democraten 66 die ook vergeten lijken te zijn wat het woord inhoudt.

Denk hier maar eens over na voor je gaat stemmen.

Verder Lezen

Binnenland

Draaikont Timmermans: 2 minuten video en u weet genoeg

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Draaikont Timmermans: 2 minuten video en u weet genoeg
Foto: ANP Henri Bontenbal (CDA) en Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA) tijdens de Telegraaf Verkiezingsmiddag

Dat Frans Timmermans een draaikont is weten we al heel lang. Dat hij geen verstand heeft van ‘het klimaat’ weten we nog veel langer. Maar zijn retoriek wordt tenenkrommend als u in slechts twee minuutjes deze video bekijkt: Bontebal maakt binnen die tijd gehakt van al zijn ‘argumenten’.

Binnen twee minuten wisselt Timmermans van het argument dat “we 1000 dagen niets aan het klimaat hebben gedaan” naar “dat Nederland van de achterhoede naar de kop van het peloton is gegaan wat betreft de energietransitie”. Al snel wordt het Timmermans te heet onder de voeten en roept hij “wat hebben jullie gedaan aan de versterking van die stroomnetten in die 1000 dagen?” Bontebal, die zelf bij een netbeheerder heeft gewerkt, weet als geen ander dat Timmermans hier een feitelijke onwaarheid uitspreekt en dat er enorm geïnvesteerd is in de stroomnetten. Als dat niet werkt zegt draaikont Timmermans “ik prijs je ook de hemel in als het gaat om energie”, terwijl hij een zin eerder het als onzin afdeed.

Daarna komt de quote van draaikont Timmermans “je kan toch niet ontkennen dat het op stikstof helemaal is vastgelopen?” Voor Timmermans is stikstof en klimaat hetzelfde, waaruit weer blijkt dat hij er écht geen kaas van heeft gegeten. Bontebal doorziet het spel en spreekt Timmermans daarop aan: stikstof en klimaat zijn niet hetzelfde. Timmermans dendert erover heen en begint over 60 procent stikstofreductie, maar ook dat klopt niet. Bontebal heeft zelf meegeholpen het coalitieakkoord op te stellen en betrapt Timmermans op de volgende leugen en deelt dat ook fijntjes mee.

We willen hier niet pleiten om op Bontebal te stemmen, maar een stem op Timmermans is een stem op een rancuneuze windvaan, of draaikont als u dat beter vindt klinken. Al zijn onwaarheden over kernenergie heeft u al eerder in de media kunnen vernemen, deze kon er nog wel bij. Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard. Zelfs het paard is al uit het zicht verdwenen als we het over Air Timmerfrans hebben.

Verder Lezen

Binnenland

Hugoshenko: deze kartonnen auto is veilig en uitgebreid getest

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Hugoshenko: deze kartonnen auto is veilig en uitgebreid getest
Foto credits: RTL nieuws

De Fabeltjeskrant heeft gisteren het nieuwste product van de auto-industrie onthuld: de kartonnen auto. Buiten het feit dat deze auto klimaatneutraal is gebouwd met behulp van de allerlaatste technologieën, is de auto vooral veilig. “Deze auto is uitgebreid getest en iedereen die twijfelt aan de veiligheid zou ik op het hart willen drukken dat hij vertrouwen moet hebben in de fabrikant en de wetenschap”, aldus verkeersminister Hugoshenko tegenover de Fabeltjeskrant.

Volgens Hugoshenko is de Rijksdienst voor het Wegverkeer razend enthousiast en zal een tijdelijke toelating voor de Nederlandse wegen slechts een formaliteit zijn. Ook de Fabeltjeskrant zelf is laaiend enthousiast. “Dit wordt dé oplossing voor alle problemen die we momenteel hebben”, stond er gisteren nog in chocoladeletters in een hoofdredactioneel artikel op de voorpagina.

Ab Westerhaus, belangenbehartiger van de auto-industrie, looft de genialiteit van de kartonnen auto. “Iedereen die geen kartonnen auto koopt zou eigenlijk naar een eiland verbannen moeten worden”, aldus Westerhaus. Er zijn wel mensen die kritisch zijn en zich afvragen of een kartonnen auto wel veilig is bij een aanrijding, maar volgens verkeersminister Hugoshenko is dat ‘complotretoriek’.

In een uitgelekt contract van de fabrikant van de kartonnen auto met de Nederlandse overheid, een contract dat overigens tot staatsgeheim is gemaakt, staat dat de fabrikant geen enkele aansprakelijkheid heeft mocht het onverhoopt toch misgaan. Volgens minister Ernst Badkuip, die jarenlang voor de auto-industrie gewerkt heeft, zal ‘geval voor geval bekeken moeten worden hoe het zit met de aansprakelijkheid’. Bovendien is de Nederlandse overheid een aankoopverplichting aangegaan voor 14 miljoen exemplaren van dit revolutionaire model en is het belang voor de Nederlandse samenleving daarmee wel duidelijk. Ook de politiek is vrijwel eensluidend over het verwachte succes.

Adje Veulen, woordvoerder van het ministerie van Landbouw, pleit er dan ook voor om autodealers die zich negatief uitlaten over de kartonnen auto hun BOVAG-lidmaatschap af te nemen. “Het kan niet zo zijn dat er enkele dealers tussen zitten die kritisch zijn”, aldus Veulen, “die zul je dan het recht moeten ontnemen om nog langer als autodealer op te treden.”

Juffrouw Mier van de Fabeltjeskrant was vanaf het begin al kritisch op de kartonnen auto, maar is inmiddels ontslagen. “We kunnen het ons niet permitteren het beleid van Hugoshenko te ondermijnen, dit is cruciaal voor onze samenleving”, aldus Meneer de Uil van de Fabeltjeskrant. “Het ondermijnt de auto-strategie van de overheid”, aldus Hugoshenko.

Kamerlid Tjerie Bidet is kritisch over de veiligheid en met name de drang die erachter zit om iedereen te verplichten een kartonnen auto aan te schaffen. “We weten helemaal niets over de veiligheid, zijn er al botsproeven gedaan, wat gebeurt er na een regenbui?”, aldus Bidet. Volgens Hugoshenko zijn dit geen relevante vragen en het voltallige kabinet is het hiermee eens. Al verschillende keren is door kamervoorzitster Vera Heuvelkamp de microfoon uitgezet nadat Bidet, of zijn compagnon Marmot, het woord namen en kritisch waren over de kartonnen auto.

Jan Pastoornotte (geen ver familielid van Jack de Vries overigens) prijst de daadkracht van Hugoshenko en plaatste inmiddels op X foto’s van eigenaren met auto’s uit de bouwjaren 1967 en 1968, die in aanmerking komen voor een kartonnen auto.

De Fabeltjeskrant, feitelijk de beste.

Verder Lezen

Recent

Yeşilgöz gooit 84 procent van eigen electoraat onder de bus Yeşilgöz gooit 84 procent van eigen electoraat onder de bus
Politiek2 dagen geleden

Yeşilgöz gooit 84 procent van eigen electoraat onder de bus

De PVV heeft overweldigend de verkiezingen gewonnen, maar daarmee is het premierschap van Geert Wilders nog geenszins zeker. Zowel nationale...

Bij de NPO zweten ze inmiddels peentjes Bij de NPO zweten ze inmiddels peentjes
Opinie3 dagen geleden

Bij de NPO zweten ze inmiddels peentjes

‘Heb je de media, dan heb je de macht’, een gevleugelde uitspraak van menig dictatoriaal regime. De directie van BNN/VARA...

Domrechts heeft gewonnen! Domrechts heeft gewonnen!
Politiek4 dagen geleden

Domrechts heeft gewonnen!

Je zult maar vanuit je geschakelde rijtjeswoning van 1,5 miljoen euro in Amsterdam-Zuid bij de NPO het nepnieuws vernemen dat...

Coronafeiten dan nu écht op tafel: Nederland is bedonderd en belazerd Coronafeiten dan nu écht op tafel: Nederland is bedonderd en belazerd
Gezondheid5 dagen geleden

Coronafeiten dan nu écht op tafel: Nederland is bedonderd en belazerd

De talloze Wob- en Woo-onthullingen hier op Indepen ten spijt: velen wilden niet geloven dat de politiek en de media...

Wat delen Dilan Yeşilgöz en Frans Timmermans met elkaar? Wat delen Dilan Yeşilgöz en Frans Timmermans met elkaar?
Politiek6 dagen geleden

Wat delen Dilan Yeşilgöz en Frans Timmermans met elkaar?

In recente tv-debatten zie je de nieuwe leiders van de (vroeger) rechtse VVD en de (gedwongen) linkse GroenLinks-PvdA combinatie regelmatig...

Europees Geneesmiddelenbureau legt bom onder vaccinatiecampagne Europees Geneesmiddelenbureau legt bom onder vaccinatiecampagne
Gezondheid6 dagen geleden

Europees Geneesmiddelenbureau legt bom onder vaccinatiecampagne

In een brief aan een groep Europarlementariërs erkent de geneesmiddelenwaakhond Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat de coronavaccins helemaal niet bedoeld waren...

Opmars Wilders onbegrijpelijk voor wegkijkers Opmars Wilders onbegrijpelijk voor wegkijkers
Politiek6 dagen geleden

Opmars Wilders onbegrijpelijk voor wegkijkers

Benauwd hebben ze het, allemaal. Alle hedendaagse crisissen zijn door gedram en wegkijken ontstaan, en nu de kiezer dit meer...

Stemadvies voor aanstaande woensdag gehaktdag Stemadvies voor aanstaande woensdag gehaktdag
Column6 dagen geleden

Stemadvies voor aanstaande woensdag gehaktdag

Misschien een idee voor een peiling door Maurice de Hond: wat zou er met de verkiezingsuitslag gebeuren als er naast...

Ernstige bedenkingen bij boosters Pfizer, EU-leden komen nu in actie Ernstige bedenkingen bij boosters Pfizer, EU-leden komen nu in actie
Gezondheid7 dagen geleden

Ernstige bedenkingen bij boosters Pfizer, EU-leden komen nu in actie

Als in Nederland in een potje babyvoeding glasscherven worden gevonden zijn de rapen gaar voor de producent. De Nederlandse Voedsel-...

Klimaat is alleen interessant als het geld oplevert Klimaat is alleen interessant als het geld oplevert
Klimaat1 week geleden

Klimaat is alleen interessant als het geld oplevert

Terwijl het al drie weken pijpenstelen regent, staan de kranten vol met een ‘watertekort’ in ons waterrijke land in 2030....

Trending