Klimaat

Miljardairsfondsen achter nieuwe vloedgolf klimaatzaken

Avatar foto

op

Miljardairsfondsen achter nieuwe vloedgolf klimaatzaken
Deel dit nieuws
Foto: ANP Al Gore, Klimaat goeroe en Co-Founder van Generation Investment Management

Klimaatrechtszaken als van Milieudefensie tegen Shell en Urgenda tegen ‘de staat der Nederlanden’ worden gevoerd uit naam van mensenrechten. Maar de uitkomsten van die zaken verzwakken juist de positie van burgers en nationale overheden. Dat constateert oud-medewerker van Milieudefensie en jurist Meike Terhorst. “Veel medewerkers doorzien het dubbelspel nog niet dat gespeeld wordt.”

Juristen werkzaam voor prestigieuze advocatenkantoren lanceerden 7 februari bij de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam de stichting Recht voor Klimaat. Daarmee helpt deze juridische vakvereniging actiegroepen als Milieudefensie en Urgenda die bedrijven en overheden aanklagen voor ‘het klimaat’. Het initiatief past in een groeiend offensief om uit naam van ‘het klimaat’ bedrijven en overheden aan te klagen.

Zo begon Milieudefensie net een klimaatzaak tegen ING. Een buitenlands voorbeeld van zo’n zaak komt van Greenpeace Italië. Op 19 februari begon zijn proces tegen energiebedrijf Eni bij de civiele rechtbank in Rome. Greenpeace baseert zich op nieuwe Europese regulering (Anti-SLAPP) voor bescherming van inspraak van milieuclubs, om toegang tot die rechtbank te krijgen. De zaak wordt gevoerd op basis van mensenrechten, die dankzij Eni’s activiteiten in het geding zouden zijn. Zij claimen twaalf burgers te verdedigen die zich door ‘de klimaatcrisis’ getroffen voelen.

De Zuidas lijkt ‘klimaat’ nu dus ook als verdienmodel te ontdekken. Initiatiefnemer van Recht voor Klimaat is de jurist Danny Hoekzema, afkomstig van Allen & Overy. Naar eigen zeggen wil Hoekzema met zijn vereniging “het recht inzetten voor klimaat en planetaire grenzen waar we tegenaan lopen.” De stichting zal zelf niet als rechtspersoon procederen, zo stelt Hoekzema desgevraagd. Hij spreekt over “juridische oplossingen vinden die bijdragen aan een groene samenleving.” Dat kan juridisch advies zijn aan partijen die wél bedrijven en overheden aanklagen uit naam van ‘het klimaat’.

Fossielvrij voetbal

Hoofdspreker op het ‘kick-off event’ aan de VU op 7 februari dit jaar was Janneke Bazelmans, de senior legal officer van Milieudefensie. Zij is betrokken bij de nieuwe rechtszaak die de milieuclub tegen de ING Bank begint, omdat deze bank nog belegt in fossiele energie. Hiertoe namen zij een fulltime juridisch onderzoeker in dienst, Nicky ten Hoff. Om de kosten van de campagne te dekken, werft de milieuclub nu actief fondsen via YouTube onder de vlag ‘wordt mede-eiser’. Voor een euro donatie kun je helpen de advocatenkosten te dekken.

De hoofdfinancier van Milieudefensie haar activiteiten en campagnes is opmerkelijk genoeg de Staat der Nederlanden zelf: Het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat Ministerie financiert sinds 2016 jaarlijks 11 miljoen euro van Milieudefensie haar jaaromzet van 20 miljoen euro. Die subsidies staan in haar jaarverslag gelabeld voor ‘pleiten en beïnvloeden’. De A12-blokkades werden georganiseerd door beroepsactivisten, indirect door dit ministerie betaald. Daar komt nu dus ‘strafpleiten’ bij. De klimaatzaak tegen Shell kost de vereniging zeven ton euro advocaatkosten per jaar, voor het kantoor van Roger Cox. Deze advocaat is tevens werkzaam voor Urgenda.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt een broeinest voor klimaat- en genderactivisten. Zo was ook Nori Spauwen gastspreker bij de kick-off van ‘Recht voor Klimaat.’ Spauwen was tot afgelopen jaar coördinator Diversiteit en Inclusie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, als speciaal adviseur voor de Secretaris-Generaal. Spauwen voert nu campagne voor ‘fossielvrije’ voetbalwedstrijden met de eveneens van Buitenlandse Zaken afkomstige activist en diplomaat Frank Huisingh. Deze kreeg een jaar sabbatical van het ministerie om de campagne ‘Fossil Free Football’ op te zetten. Die campagne moet een kwaad licht werpen op sponsoring van voetbalclubs door olie- en gasbedrijven.

Miljardairs sponsoren klimaatactie

Milieudefensie haar ‘senior legal officer’ in de Shell-zaak, Eline Zeilmaker, lanceerde afgelopen maand tegelijk een 13-stappenplan voor internationale juristen. Op een interne internetpagina ‘climatecase.milieudefensie.nl’ staat stapsgewijs met juridische artikelen uitgelegd, hoe zij bij de rechtbank in Den Haag won van de koninklijke oliegigant. Milieudefensie voerde haar zaak tegen Shell uit naam van ‘mensenrechten’ bij de Rechtbank in Den Haag. Ook werden internationale klimaatverdragen gebruikt.

De Shell-zaak dient nu als internationaal voorbeeld, voor een waaier aan groeperingen met juristen, die klimaatzaken aanspannen. De oprichting van de stichting Recht voor Klimaat door Zuidas-advocaten kwam dan ook niet spontaan uit de lucht vallen, maar past in een internationaal offensief dat al jarenlang is voorbereid. Volgens de ‘Climate Litigation Databases’ die de Columbia Law School in New York bijhoudt sinds 2011, zouden nu al 891 klimaatgerelateerde zaken zijn gevoerd of nog lopen. Urgenda en Milieudefensie prijken als voorbeeld voor andere juridisch activisten in de top 5.

Maar wie representeren deze clubs nu? Urgenda ontstond in 2007 als afsplitsing van de Erasmus Universiteit, als actiegroep zonder leden. Urgenda wordt gefinancierd door de overheid en de Postcode Loterij. Niettemin beriep de actiegroep zich op een publiek belang dat werd geschaad. Na winst bij de Hoge Raad tegen De Staat der Nederlanden (lees: belastingbetaler) startten zij met extra Postcode Loterij-miljoenen een internationaal team van juristen voor nieuwe zaken: Het Climate Litigation Network in Amsterdam. Dat netwerk werkt samen met de in 2007 opgerichte juridische actiegroep ClientEarth in Londen.

Klimaatadvocaten waarschuwen overheden

In een ronkend persbericht ‘Top lawyers join forces to warn governments’ op 27 september 2023 liet dat Urgenda-netwerk met haar directrice Sarah Mead al dreigende taal klinken: “Klimaatactie is een wettelijke verplichting, en de wet staat aan onze kant. Advocaten en activisten gaan dat voordeel gebruiken om overheden aan te klagen die klimaatdoelen niet halen.” De inkomstenstroom lijkt dusdanig, dat dit Urgenda netwerk nu alweer drie nieuwe juristen zoekt.

Het Britse ClientEarth werd opgericht door de juridisch activist James Thornton van de Natural Resources Defense Council (NRDC). Deze voerde als Wall Street-advocaat al jaren succesvolle procedures tegen bedrijven en overheden. Het klimaat procederen van het in 2007 eveneens opgerichte Urgenda, blijkt dus geen origineel idee. Wall Street was hen voor. Thornton kreeg een startsubsidie van het investeringsfonds Imperial Capital, om de Amerikaanse manier van milieuactivisme naar Europa te brengen.

De financiers van het jaarbudget van 33 miljoen euro zijn, net als bij Milieudefensie nu, de overheid en miljardairs. Top-geldschieter vormt de Londense miljardair Chris Hohn zijn Children’s investment Fund Foundation (CIFF). Daarnaast is ook de Postcode Earth Trust belangrijkste geldschieter. Dat is het Britse exportproduct van Postcode Loterij-miljardair Boudewijn Poelmann. Het lijkt dus dat dergelijke clubs vooral de belangen van een kleine groep mensen vooruithelpt.

‘Boemerang in gezicht burger’

Alle aanspraak op mensenrechten verhult, dat juist burgers de rekening krijgen van klimaatzaken. Op de winst van Urgenda volgde in 2022 een extra Rijksuitgave van 35 miljard euro aan ‘klimaat’, die door belastingbetalers wordt opgebracht. Urgenda schrijft die extra rijksuitgave in haar jaarverslag 2022 toe aan haar eigen lobby. Ook de Shell-zaak kan grotendeels ten laste komen van doorsnee-autorijders.

De door de rechtbank in Den Haag aan Shell opgelegde 45 procent CO2-reductiedoelen voor 2030, komen namelijk vooral op het conto van gebruikers van Shell zijn producten. Slechts 15 procent van de CO2-emissies van Shell komen direct voor rekening van haar eigen activiteiten. De rest valt onder zogenaamde ‘Scope 3-emissies.’ Dat zijn gebruikers-emissies die bijvoorbeeld autorijders veroorzaken die Shell-benzine tanken.

De rechtbank bleef in het vage, over hoe de overige 85 procent Scope 3-emissies moeten worden weggepoetst door Shell: “Zo kan niet Shell, maar de gebruiker – dus via een omweg de burger – worden aangepakt”, aldus Meike Terhorst van Koopman advocaten. Zij werkte in 2020 als jurist voor Milieudefensie, bij de lobby tegen het Canadees-Europese vrijhandelsverdrag CETA. Dat verdrag geeft internationale investeerders meer bescherming tegen regels van nationale overheden.

“Burgers hebben niet zomaar een CO2-loos alternatief vervoer”, stelt Terhorst. “Terwijl Shell gewoon door kan gaan met olie- en gasverkoop. Ook kunststoffen worden immers van olie gemaakt.” Een schijnbaar vanuit ‘burgers’ opgestarte klimaatzaak werkt zo volgens haar dus mogelijk “als boemerang in het gezicht van die burger. “Met zo’n rechterlijke uitspraak veroorzaak je een rechtsbasis voor persoonsgebonden CO2-budgetten en een CO2-voetafdruk”, aldus Terhorst. “Een zaak die uit naam van publiek belang gevoerd wordt, kan zo als boemerang terug keren in het gezicht van burgers. Maar ook van kleinere bedrijven en nationale overheden.”

Al Gore klaar om te cashen

Hetzelfde kartel van banken en energiemultinationals kan ook profiteren van klimaatwetten. Daardoor moeten bedrijven en overheden duizenden miljarden euro’s uitgeven. Doen ze dat niet, dan staan klimaatjuristen klaar om ze naar de rechtszaal te dwingen. Een voorbeeld van het nieuwe corporate verdienmodel is klimaatgoeroe Al Gore. Net als Larry Fink van BlackRock en Feike Sijbesma (DSM) is Gore commissaris van het World Economic Forum (WEF).

Op 21 februari 2024 lanceerde hij bij het WEF een voorstel, om jaarlijks 5000 miljard dollar investeringen te doen in ‘klimaat’ tot 2030. Lees: publieke kapitaalinjecties, wat Gore eerder ‘politieke wil’ noemde. Dat zijn bestedingen waar zijn geldfirma Generation Investment Management van profiteert. Hij richtte die firma op met een bankier van Goldman Sachs. Plots vallen de juridische klimaatoffensieven op hun plek: zij helpen investeerders als Al Gore aan ‘groene’ miljarden.

Met alle subsidies en miljardairsfondsen, lijken vroegere ‘grassroots’-clubs dus ingekapseld te zijn voor een elitaire agenda. “De meeste medewerkers van Milieudefensie doorzien nog niet het dubbelspel dat gespeeld wordt”, stelt Terhorst, die recent het bestuur van de club verliet. “Ze geloven echt met iets goeds bezig te zijn, en kunnen het zich niet voorstellen. Al zijn er ook mensen die dat wel degelijk moeten doorzien.”

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Marcel

    18 maart 2024 in 11:41

    “Bazelmans”. Nomen est omen.

  2. Aalt

    19 maart 2024 in 10:24

    Het kon wel een broer van Timmermans zijn. Die lopende klimaat roeptoeters, zijn varkens op 2 poten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klimaat

Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?
Foto: ANP

Minister Sophie Hermans heeft veel weg van een langspeelplaat die keer op keer hetzelfde riedeltje afspeelt. Ondanks kritische inhoudelijke vragen waarop de langspeelplaat niet meer van toepassing is, volgt toch iedere keer weer een groef uit diezelfde langspeelplaat. Dat dit inmiddels irritatie bij deze en gene oproept moge duidelijk zijn, maar met name Kamerlid Lidewij de Vos blijft stug doorvragen. Op minister Hermans lijkt dit weinig indruk te maken, de langspeelplaat blijft stug in dezelfde groef hangen en de inmiddels uitgekauwde onzinnige slogans gaan weer in de herhaling.

Wind- en zonne-energie maakt ons per definitie niet ‘onafhankelijk’

Wat minister Hermans maar niet wil begrijpen, maar keer op keer herhaalt, is dat de energietransitie ons ‘onafhankelijk’ maakt. Dat is pertinente onzin, aangezien de energietransitie grotendeels bestaat uit wind- en zonne-energie en die maakt ons per definitie niet onafhankelijk. Als er geen wind is, is er ook geen windenergie. Als er geen zon is, is er ook geen zonne-energie. En voor iedere ‘oplossing’ dient er dus een backup te zijn, of dat nu een Nederlandse gasgestookte elektriciteitscentrale of een kolencentrale is, of een bruinkoolcentrale in Duitsland. Wind- en zonne-energie leiden dus per definitie naar afhankelijkheid, namelijk naar vervangende energiebronnen op het moment dat de wind of zon verzaakt, en dat laatste is een feitelijkheid die maar niet wil doordringen tot de klimaatminister.

Trump uit klimaatakkoord Parijs

Een factor die ook maar niet wil doordringen tot de klimaatminister is het feit dat Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs is gestapt. De invloed van Nederland op de wereldwijde temperatuur, mocht men de invloed van de mens daarop al geloven of kunnen aantonen, bedraagt 0,00007 graden minder opwarming. Hermans bevestigt dat dit de doelstelling is en dat daarmee doorgegaan wordt. Iedere enigszins wiskundig onderlegd persoon snapt wel dat het nastreven van deze onmeetbare daling in temperatuur volstrekt onzinnig is en ook altijd al onzinnig is geweest. Tóch geeft klimaatminister Hermans aan dat dit het na te streven doel is.

Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?

Het stugge vasthouden aan mantra’s die allang weerlegd zijn begint inmiddels gênant te worden voor deze klimaatminister. Een paar giebelende Kamerleden, die denken dat de wereld ten onder gaat aan klimaatverandering, helpen daar ook niet bij, ze bevestigen slechts de uitgesproken onzin. Als in één zin de woorden ‘ik geloof’ en ‘consensus in de wetenschap’ aan elkaar gekoppeld worden door deze klimaatminister dan is er iets zeer structureel mis in de opvattingen en kennis van de klimaatminister. Zodra het Hermans te heet onder de voeten wordt verwijst ze nu structureel naar een tweede termijn, waarna er een door ambtenaren geconstrueerde riedel van dezelfde langspeelplaat volgt. Het doet allemaal sterk denken aan de inmiddels uitgezwaaide stikstofminister die wist te excelleren in onzinnige uitspraken, maar ondertussen de boerenstand om zeep hielp.

Hetzelfde is nu aan de hand met klimaatminister Hermans. Ze wil tientallen miljarden gemeenschapsgeld besteden aan een onmeetbaar en volstrekt onzinnig doel. Klimaatverandering is van alle tijden. Om een temperatuurdaling van 0,00007 graden te willen realiseren en daarvoor miljarden gemeenschapsgeld over de balk te willen gooien is waanzin. Zou minister Hermans intelligent genoeg zijn om dat te begrijpen, of is ze juist op deze plek terecht gekomen omdat ze zoiets juist niet begrijpt?

Verder Lezen

Klimaat

Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie
Foto: ANP

We schreven het al eerder: de Belastingdienst dwarsboomt op allerhande manieren de energietransitie. Zoals bekend is het stroomnet door de ‘aanwinsten’ van wind- en zonne-energie overbelast geraakt. Belangrijkste oorzaak van deze overbelasting is het feit dat vers opgewekte stroom altijd via het hoofdstroomnet gedistribueerd moet worden. Moet? Ja moet! Dat moet namelijk uitsluitend van de Belastingdienst.

Technisch is het zonder meer mogelijk dat de door u zelf opgewekte zonnestroom rechtstreeks naar uw buurman gaat en dus het onderliggende en zwaar overbelaste stroomnet niet onnodig belast wordt. Maar dan is er een probleem voor de Belastingdienst! De Belastingdienst kan daar technisch niet tussen gaan zitten met een metertje om (opnieuw) btw en energiebelasting te heffen, en aangezien de Nederlandse overheid wereldwijd recordhouder is met haar belastingen op energie, gaat dat om heel veel geld. Geld dat ze vooral zelf willen weggraaien bij deze nieuwe energiebronnen en niet bij de burger terecht willen laten komen. Energie die u zelf opwekt en overhoudt moet tegenwoordig voor een appel en ei terug geleverd worden, waarna de leverancier het tegen marktprijzen kan doorverkopen (en die kunnen zelfs negatief zijn) en de Belastingdienst wederom maximaal kan graaien. Dat zijn pas slimme ambtenaren daar bij die Belastingdienst!

Ook elektrische auto’s de pineut door de Belastingdienst

Het ‘probleem’ van de Belastingdienst voert nog veel verder. Bij de nieuwe volledig elektrische Renault 5 speelt namelijk een vergelijkbaar ‘probleem’, een probleem uitsluitend voor de Belastingdienst wederom. Deze Renault kan namelijk besteld worden met de accu-optie om ook stroom weer af te geven in plaats van alleen op te slaan. Dat maakt het mogelijk dat u overdag op kantoor zonnestroom (die tegenwoordig niets meer oplevert) van het dak van kantoor gaat laden met uw Renault, en ’s avonds bij thuiskomst tijdens de piekuren thuis zelf gaat gebruiken. Een prachtige oplossing voor het grootste probleem van de distributiebedrijven: overbelasting tijdens de piekuren. Die piekuren wil de Belastingdienst en de leverancier in de toekomst echter vooral graag ‘omdat het stroomnet overbelast is’ extra gaan belasten, en dús ligt de Belastingdienst dwars bij Renault aangezien de Belastingdienst in deze constructie er niet met de vingers tussen kan gaan zitten met een metertje terwijl er juist een technisch probleem wordt opgelost. Aannemelijk is het dat dit voor alle automerken geldt waarbij er een optie is om opgeladen elektriciteit weer af te geven.

Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie

Uit betrouwbare bron weten wij ook dat in alle door de overheid aangestuurde ‘energietransitie’-commissies de ‘gouden regel’ geldt dat de Belastingdienst te allen tijde tussen de ‘producent’ van stroom en de afnemer moet kunnen zitten om te voorkomen dat er geen belasting kan worden geheven. Zelfs de TU-Delft wéét de oplossing wel, maar kan deze slechts beschrijven (smart grid) maar niet uitvoeren omdat juist de Belastingdienst dwarsligt. Het euvel is ook bekend van bedrijfsverzamelgebouwen met het dak vol met zonnepanelen; zodra de eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw de stroom wil leveren aan zijn huurders in hetzelfde gebouw staat de Belastingdienst op zijn achterste poten en dient er afgerekend te worden. Zeker nu burgers ook elektrisch gaan verwarmen omdat ook de gasrekening door de Belastingdienst zeer zwaar belast wordt, wordt het probleem alleen maar groter.

Overheid wil vooral geld verdienen aan energietransitie

Gratis energie door duurzame opwekking blijft door dit handelen van de Belastingdienst dan beperkt tot direct eigen gebruik. Alles wat je extra hebt (teruglevering) of tekort komt gaat langs de kassa van de Belastingdienst. Energie delen, wat in essentie tot een sociaal stelsel had moeten leiden, wordt zo door de Belastingdienst weer om zeep geholpen. Zodra de overheid u wijs wil maken dat het op peil brengen van het stroomnet de aankomende jaren de samenleving 200 miljard extra gaat kosten, houdt dan in het achterhoofd dat de belangrijkste oorzaak niet het netwerk zelf is of de distributiebedrijven die hier al jarenlang voor waarschuwen, maar de volstrekte onwil van de Belastingdienst om de technisch meest logische oplossingen te gebruiken en daarmee juist tientallen miljarden euro’s voor de samenleving te besparen. Geen aansluiting als bedrijf of particulier? Overbelast netwerk? Wijs dan in het vervolg naar de Belastingdienst en niet naar het distributiebedrijf. Wat de Belastingdienst creëert is ‘energie-armoede’, namelijk dat er op bepaalde momenten gewoon ‘afgeschakeld’ moet worden (fabrieken uitzetten, zwembad uitschakelen etcetera) omdat het hoogspanningsnet het gewoon niet aankan.

Belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken.

Verder Lezen

Klimaat

Klimaatwoordenboek voor dummies

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Klimaatwoordenboek voor dummies
Foto: ANP

Klimaatneutraal

In de winter de stroom uit de kolencentrale halen en in de zomer van zonnepanelen is gemiddeld gezien klimaatneutraal. Een boom verbranden waarbij CO2 vrijkomt is ook klimaatneutraal, omdat de boom tenslotte al tijdens zijn leven CO2 opgenomen heeft uit de lucht. Feitelijk geef je de CO2 weer terug aan de aarde. Klimaatneutraal is ook héél veel CO2 in de lucht blazen, maar daarna bomen planten die CO2 opnemen. Zelfs benzine kun je klimaatneutraal kopen. Feitelijk is het een algemene term om aan te geven dat u plussen en minnen optelt, en de uitkomst nul is. Is de uitkomst niet nul, dan verandert u tussentijds de formule of gebruikt u de term ‘hernieuwbaar’; de meesten raken dan de draad wel kwijt.

Klimaatrechtvaardigheid

Een term voor het feit dat hoogopgeleide D66’ers en GroenLinksers warmtepompen, zonnepanelen en Tesla’s kunnen kopen en daarmee alle door hen zelf bedachte subsidies binnen harken voor eigen gewin en vervolgens erop wijzen dat dit oneerlijk is omdat lager opgeleiden dat niet kunnen. D66’ers zetten zich daarvoor in door benzineauto’s te verbieden en warmtepompen te verplichten. Tegen de tijd dat lager opgeleiden het ook kunnen kopen, worden de subsidies afgeschaft. Dat is klimaatrechtvaardigheid, hadden ze maar eerder moeten zijn.

Klimaatopwarming

Iedere opwarming van het ‘klimaat’ kan gezien worden als opwarming. Ook 0,1 graden extra Celsius is opwarming tenslotte. De aarde mag zeker niet meer dan 1,5 graad opwarmen, dat is namelijk catastrofaal. Van min 20 naar min 18,5 graden is catastrofaal voor de ijsberen bijvoorbeeld, of van plus 20 naar 21,5 op het Vrijthof, ronduit catastrofaal. Ook de zeespiegel gaat stijgen daardoor. Sinds 1870 is er sprake van een rechtlijnige stijging van 1,8 millimeter aan de Nederlandse kust. In Stockholm daalt hij zelfs, maar dat is heel ingewikkeld en verdiend extra onderzoek. Mogelijk is de meting onbetrouwbaar geweest.

Klimaatverandering

Klimaatverandering is in principe iedere verandering van het klimaat. Kouder, warmer, meer stormen, minder stormen, alles is klimaatverandering. Dat maakt de discussie ook helder: u bent tégen klimaatverandering. En als de temperatuur op aarde al 8 jaar daalt, zoals nu het geval is, dan is dat ook klimaatverandering. Een stad die al eeuwen om de zoveel tijd onderloopt is sinds kort ook toe te wijzen aan klimaatverandering, evenals een zonnige winterdag of een regenachtige zomerdag. Het is belangrijk tijdig de term ‘klimaatopwarming’ te wijzigen in ‘klimaatverandering’ omdat dit meer de lading dekt en discussies over klimaatopwarming ondervangt.

Klimaatontkenner

Een klimaatontkenner is iemand die zich in de discussie mengt maar er overduidelijk geen verstand van heeft. Zo roepen klimaatontkenners dat het klimaat al honderdduizenden jaren verandert, en dat er vroeger wijn is verbouwd op Groenland. Dat kan wel zo zijn, maar toen waren er geen kolencentrales, auto’s en veel minder mensen, dus dat is onzin. Onder mensen die rechtsradicaal zijn of in 5G geloven komen veel klimaatontkenners voor, maar dat terzijde, we moeten de discussie zuiver zien te houden tenslotte.

Klimaattafel

Een klimaattafel is een tafel gevuld met experts van ministeries en deskundigen uit de markt, heel gemêleerd dus. Vaak wordt de discussie aan klimaattafels verstoord door mensen die een andere visie hebben. Dat is jammer, en vroeg of laat worden deze mensen uit de klimaattafels verwijderd aangezien zij bij nader inzien de voortgang verstoren en toch niet echt goede experts blijken te zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat er een goed advies komt uit zo’n klimaattafel. De gevolgen voor de samenleving worden verder niet onderzocht, dat is aan de politiek.

Klimaathysterie

Veel klimaatactivisten zijn in de ogen van klimaatontkenners klimaathysterici. Nu zou het hysterisch zijn als boeren zich aan snelwegen en talkshowtafels zouden vastplakken of kunstwerken zouden besmeuren, maar in het geval van klimaatactivisten zijn de zorgen gegrond te noemen en is het een verwoede roep om aandacht. Sterker nog, ook geweld valt te overwegen mits de gevangenisstraf maar onder de 15 jaar ligt. Sommige politici en advocaten zijn het hiermee eens, maar melden zich op het laatste moment af als klimaatkenners het met hen willen bespreken.

Klimaatkenner

Iemand die het verschil weet tussen CO2 en koolstofdioxide. Verder is de klimaatkenner een wandelende encyclopedie van uitspraken van experts die te pas en te onpas zijn te gebruiken. Een verdere onderbouwing is niet nodig omdat de meeste zaken zich in de toekomst afspelen, en niemand kan in de toekomst kijken. Terugkijken op eerdere voorspellingen die anders zijn uitgekomen is typisch iets voor klimaatontkenners. Achteraf heeft iedereen met de kennis van nu natuurlijk gelijk.

Klimaatadaptatie

Een zeer complexe materie waarbij geanticipeerd wordt op klimaatvoorspellingen binnen een bepaalde bandbreedte. Klimaatadaptatie is vooral belangrijk voor ambtenaren met strategisch inzicht en voor aannemers die hierop anticiperen door alvast met oplossingen te komen. Vaak zitten deze ervaren ambtenaren al op een andere plek voordat de eerste spade de grond ingaat. Als het misgaat kan de opvolger het meestal wel afhandelen.

 

Verder Lezen

Recent

Oorlog levert meer angst, geld en macht op dan CO2 Oorlog levert meer angst, geld en macht op dan CO2
Column6 uur geleden

Oorlog levert meer angst, geld en macht op dan CO2

‘Never waste a good crisis’; deze gevleugelde uitspraak van tal van politici is in de huidige tijd wederom van toepassing....

Box 3 is de doodskist van mkb-pensioenen Box 3 is de doodskist van mkb-pensioenen
Politiek1 dag geleden

Box 3 is de doodskist van mkb-pensioenen

De Nederlandse politiek is weer in oude gewoontes vervallen: graaien in de portemonnee van hardwerkende ondernemers. Ditmaal via de achterdeur...

2,3 miljoen jongeren eisen wifi, laadplekken en portacabins aan het front 2,3 miljoen jongeren eisen wifi, laadplekken en portacabins aan het front
Column3 dagen geleden

2,3 miljoen jongeren eisen wifi, laadplekken en portacabins aan het front

Wie een beetje de mainstream media volgt en zelf kinderen in frontsoldaat-leeftijd heeft weet maar al te goed wat de...

Bizarre uitspraak Raad van State zet huisartsen volledig klem Bizarre uitspraak Raad van State zet huisartsen volledig klem
Gezondheid4 dagen geleden

Bizarre uitspraak Raad van State zet huisartsen volledig klem

Op 12 maart 2025 maakte de Raad van State vier uitspraken bekend inzake het off-label voorschrijven van medicatie voor COVID-19....

Overheid haalt komende vijf jaar bijna 100 miljard extra op bij burgers Overheid haalt komende vijf jaar bijna 100 miljard extra op bij burgers
Column5 dagen geleden

Overheid haalt komende vijf jaar bijna 100 miljard extra op bij burgers

Mijn moeder zei altijd: “je kunt niet meer uitgeven dan er binnenkomt jongen”, en dat is een waarheid als een...

Zorg of wapens: waar gaat ons belastinggeld heen? Zorg of wapens: waar gaat ons belastinggeld heen?
Gezondheid6 dagen geleden

Zorg of wapens: waar gaat ons belastinggeld heen?

De zorg in Nederland verslechtert in rap tempo, maar een wachttijd van 810 dagen voor een afspraak bij een oogarts...

Huawei-schandaal onthult opnieuw corruptie binnen EU parlement Huawei-schandaal onthult opnieuw corruptie binnen EU parlement
Politiek1 week geleden

Huawei-schandaal onthult opnieuw corruptie binnen EU parlement

Op 13 maart 2025 kwam het zoveelste interne corruptie schandaal van de EU aan het licht. Op 21 adressen in...

Roemenië weert EU-kritische Georgescu uit verkiezingen Roemenië weert EU-kritische Georgescu uit verkiezingen
Politiek1 week geleden

Roemenië weert EU-kritische Georgescu uit verkiezingen

Wat op dit moment in Roemenië gebeurt, is nog niet eerder in de Europese Unie vertoond. Roemeense rechters hebben, in...

Jeffrey Sachs: EU moet stoppen met oorlogstaal en werken aan vrede Jeffrey Sachs: EU moet stoppen met oorlogstaal en werken aan vrede
Politiek1 week geleden

Jeffrey Sachs: EU moet stoppen met oorlogstaal en werken aan vrede

Twan Houben sprak namens Indepen met professor Jeffrey Sachs over de verslechterde relatie tussen de EU en de VS onder...

Schoof regeert eigenhandig: op weg naar een dictatuur? Schoof regeert eigenhandig: op weg naar een dictatuur?
Politiek2 weken geleden

Schoof regeert eigenhandig: op weg naar een dictatuur?

Hij begon onwennig en onzeker aan zijn premierschap op 2 juli 2024: Dick Schoof. De voormalige spionagebaas oogde gespannen in...

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via



Dit zal sluiten in 0 seconden