Column

Eat Ze Bugs! Met een sausje van door de EU goedgekeurde algen

Avatar foto

op

Eat Ze Bugs! Met een sausje van door de EU goedgekeurde algen
Deel dit nieuws

Terwijl de formerende winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen het belang van Nederland alweer uit het oog lijken te zijn verloren en elkaar op Twitter met digitale modder bekogelen, stoomt de Brusselse tanker ongecontroleerd door. Inclusiviteit en diversiteit voeren de boventoon en gezondheid en klimaat zijn fantastische wapens om de goedgelovige bevolking van voorheen soevereine landen eerst angst aan te jagen, om ze daarna grof te laten betalen voor de oplossing. De Europese Raad heeft onlangs een nieuw economisch ‘governance framework’ vastgesteld met nieuwe fiscale regels die van toepassing moeten worden in de hele EU. Het betreft hier duurzame overheidsfinanciën en steun voor de groene- en digitale transities. Rob Roos waarschuwt niet voor niets al tijden dat de EU op het punt staat om de soevereiniteit van de lidstaten drastisch in te perken door onder andere het vetorecht af te schaffen. De EU propageert de dystopische Agenda 2030, waarin duurzaamheid en klimaatverandering zo’n grote rol spelen dat basale zaken zoals voedselzekerheid, energiezekerheid en de economie worden verwaarloosd.

Deze maand keurde het Europees Parlement maar liefst drie duurzaamheidspakketten goed die het nog moeilijker zullen maken voor bedrijven om binnen de EU te ondernemen. Van een gelijk speelveld was al lang geen sprake meer, maar met deze drie aanpassingen is het hek van de dam. De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD of CS3D) zorgt voor een absurde controle op de hele productieketen van bedrijven. Milieu- en mensenrechtenschendingen moeten worden opgespoord, tot in China aan toe, en als dat niet goed gebeurt dan kan de EU boetes opleggen tot 5 procent van de omzet. Ook wordt er gesproken over straffen door gebruik te maken van ‘naming and shaming’ om de betreffende bedrijven nog verder het moeras in te duwen. Cancelen is tenslotte niet voor niets een ‘unique selling point’ van de deugende duurzaamheidsbeweging.


Een tweede initiatief dat vanuit Brussel op ons neerdaalde was een nieuwe wet die het hergebruik van verpakkingen regelt. Bepaalde soorten verpakkingen worden per 2030 verboden en er volgen strenge regels voor het recyclen. Bovendien moet duurzaamheid worden meegenomen bij het ontwerpen van producten. Dit is voor de gewone ondernemer allemaal niet meer bij te houden. Europese bedrijven zullen op deze manier nooit de concurrentie vol kunnen houden met economische supermachten als de VS, China, India en Japan.

Mijn oog viel deze week ook nog op iets anders. De EU heeft in al haar wijsheid besloten dat er in totaal twintig soorten micro-algen worden toegestaan als voeding. Voorheen werden algen door onze duurzame broeders nog voornamelijk gezien als vervanging van biobrandstoffen en palmolie, omdat de productie van olie uit algen hoger ligt en er geen tropisch regenwoud voor hoeft te worden gekapt. Een palmolieplantage produceert gemiddeld 6.000 liter olie per hectare per jaar, terwijl een algenkwekerij wel tot 50.000 liter per hectare per jaar kan opleveren. Tot zover lijkt alles nog vrij onschuldig. Maar de EU heeft een hele andere invalshoek. We moeten binnen enkele jaren namelijk 11 miljard mensen voeden op onze planeet en daar hebben we een eiwittransitie voor nodig. We mogen geen biefstuk meer eten en om toch de vereiste hoeveelheid proteïnen binnen te krijgen heeft de EU haar zinnen gezet op micro-algen, die hiervoor de oplossing zouden moeten bieden. Algen worden ook geroemd om hun vermogen om CO2 op te nemen, dus het klimaatmes snijdt aan twee kanten.

Maar er zitten nog wel een paar nadelen aan. Een voorbeeld. De Britse startup Brilliant Planet probeert met algen op een goedkope en technisch eenvoudige manier CO2 uit de lucht te halen. Dit duurzame bedrijf heeft een kuil gegraven in de woestijn van Marokko die ze volpompen met zeewater. Zodra de kuil vol met algen zit, pompen ze het algenwater terug de oceaan in en pompt Brilliant Planet een nieuwe slok zeewater op. Ik heb er niet aan gerekend, maar het rondpompen van zeewater kost veel energie. En de hoeveelheid CO2 die door onze dappere algjes uit de lucht wordt gehaald is volstrekt verwaarloosbaar en kan bijgezet worden in de prijzenkast van Rob Jetten, met zijn legendarische 28 miljard euro voor 0,000036 graden minder opwarming.

Een microalg is eencellig en bestaat uit olie, eiwit en koolhydraten. Deze duurzame kleine vriend kan op twee manieren groeien, namelijk fototroof, waarbij slechts CO2 en zonlicht nodig zijn, of fermentatief. In het eerste geval moet je veel water rondpompen en dat kost veel energie, zoals Brilliant PIanet al voor ons had geconstateerd. In het tweede geval is er suiker nodig voor de groei en dat kost natuurlijk geld en is minder duurzaam. De enige manier waarop dure algen ons door de strot geduwd kunnen worden is het schrappen of belasten van de alternatieven. Laat dit nu net het plan zijn dat de EU in het kader van de Agenda 2030 heeft geadopteerd. Vlees en vis wordt uitgefaseerd, schaars gemaakt en zwaar belast. Op deze manier worden algen goedkoper dan een kipfilet of een rundervink. You wil eat ze bugs! Met een sausje van micro-algen…

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Monica

    3 mei 2024 in 21:24

    Geweldig geschreven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven
Foto credit: Davide Heijmans

Eerste Bedrijf

Een paar dagen geleden zag ik in een Quote podcast, dat Ronald Kahn, man achter modemerken Cool Cat, Sapph en America Today, Nederland gaat verlaten. Hij is er klaar mee.


Kahn is een klassiek voorbeeld van de typische Hollandse handelsgeest. Amsterdamse tongval. Pientere kraaloogjes, een helder hoofd en een neus voor kansen.

Een vrije jongen die ideeën zaait en welvaart oogst.

Een man die de grootste lol heeft in geld verdienen, die nog een minikini aan Asha ten Broeke zou kunnen verkopen en een broodje runderham aan Ronny Naftaniel.

Kahn is één van de laatste rasondernemers, waar onze drassige polder ooit zo rijk aan was. Onze moerasdelta, waar iedere ambitie tegenwoordig al snel wegzinkt in de zuigende modder van regeltjes en wetjes.

Kahn is een tengere verschijning, maar stiekem een gigant, tientallen jaren was hij gever van werk aan duizenden winkelverkopers, etalagepophandelaren, reclamemensen, modellen, ontwerpers, schoonmakers, naaisters en beveiligers. Nettobetaler van een miljard euro belastinggeld, dat zonder één bedankje, juichend werd weggepist aan mRNA prikjes, de BMW met chauffeur van Yasser Feras, aan Nigér, de EU, de WHO, de UN aan verre oorlogen en aan het leger kansloze handophouders, van wie er steeds meer moedwillig hiernaartoe worden gehaald, om de ooit zo trotse en blakende Nederlandse bevolking allemaal even arm, gedwee, verweesd en ongelukkig te maken, terwijl uitblinkers als Kahn juist worden weggejaagd.

Onze Neo Marxistische upperclass ziet nu eenmaal liever onderdanen die levenslang hun handje ophouden en met opengesperde mondjes krijsen om de krekeltjes die vadertje staat ze wil geven; willoze kijkbuislaven die makkelijk in hun malletje te persen zijn, dan mannen die behalve hun eigen broek, ook die van vele anderen ophouden.

Kahn is de zoveelste gebroken halm die boven het maaiveld uitstak, zijn ijzersterke schouders geknakt onder de regeltjes, de bureaucratie, de onvrijheid, de frustratie van het ondernemertje pesten en het geestdodende “equality of outcome” juk.

Een vechter, die pas het bijltje erbij neergooit als de steel gebroken is.

Eeuwig zonde en een veeg teken, want mannen als Kahn zijn niet zomaar kanaries in de kolenmijn, zij zijn de opzichters van de mijnwerkers.

En Kahn is niet de enige hoektand die uit de bek van de leeuw valt. Niet enige parel die een gapend gat achterlaat in de Nederlandse kroon.

Maar liefst één op de vijf Nederlandse ondernemers droomt van een verlossend vertrek uit de krankzinnige neo Marxistische bureaucratenhel, die Nederland in sneltrein tempo geworden is.

Onze boeren worden massaal weggepest naar graziger weiden in Polen, Wit Rusland of Canada. Boskalis is al weg, Flowtraders is gone. Handelshuis IMC ook. DSM is naar Zwitserland. Shell en Unilever zijn opgehoepeld naar de City. Starbucks was de meute voor en ASML gaat er eveneens vandoor.

En zoveel bedrijven, als Tesla, kwamen toch maar niet.

En zonder boeren is het vrije ondernemerschap de laatste overgebleven pilaar die ons land nog overeind houdt. Zonder handelsgeest zijn we definitief verloren.

Tweede Bedrijf

Het wordt hoog tijd dat wij ons realiseren dat het einde van Nederland snel nadert.

Dat als wij nog meer bedrijvigheid, inventiviteit, werklust, kapitaal, kracht en creativiteit, nog meer Ronald Kahn’s uit ons land laten wegvloeien, de miljoenen overgebleven duo Penotti schaapjes straks in een door de kunstmatige zeikregen aangevreten, beschimmelde betonnen hel zullen leven. De DDR, zonder eindeloze bossen, maar met Big brother Siri die in je hoofd kan kijken en je gedachten kan lezen.

Een leegstaand industrieterrein, zonder pientere ondernemers, zonder høkende boeren en moedige vissers. Zonder moedertjes met kinderwagens en kirrende kleutertjes.

Een mistroostig bureaucratisch moeras vol raamambtenaren, vuilnisbakinspecteurs en neuspeuterende verkeersregelaars op van kip en kraai verlaten buitenwegen. Een land vol slagbomen en luisterpalen, schooltjes met ingegooide ruiten en zandbakken vol injectienaalden, vol kunststof blokkendozen, hubs en districenters. Met moderne slaven opgehokt in zwarte miniflats van ribbelstaal, zonder trots of binding met dit land, zonder kennis of kwaliteiten, zonder kunst, geloof of gedeelde cultuur. Zonder God gegeven inventiviteit of talent dat tot wasdom mag komen. Zonder eerlijk eten en drinken.

Een doodgeboren volk op dode grond, een Gaza aan de Noordzee, dat eenmaal platgewalst een uitstekende plek zou zijn to “Build Back Better”. Tri State City anyone?

Derde Bedrijf

Wat een schade wordt er op dit moment aangericht, uit naam van de gelijkheid van het laagste punt; het afvoerputje.

Alles wat slecht, pervers, zwak of zielig is, wordt opgehemeld en gepamperd, terwijl kracht, intelligentie en bezieling worden onderdrukt en uitgedoofd. En degenen waar Nederland zoveel van zou kunnen leren, mensen met moed en ballen zoals Ronald Kahn, worden weggejaagd.

Dat kan niet eeuwig zo doorgaan. We bewegen nog wel, maar bloeden langzaam dood uit duizend kleine wonden.

Straks als het laatste geld waardeloos is geworden en de laatste fabrieken en winkels hun deuren sluiten, is het pamperen van de zieligen pardoes voorbij. Dan zit iedereen die wel iets kon in Paraguay, in Rusland of in de gevangenis.

Dan zijn niet alleen de akkers leeg. Maar ook alle spuuglelijke bedrijfspanden. Dan zijn ineens alle magazijnen uitgeput, behalve die vol vochtig krekelmeel, injecties en wormenpoeder, dan zijn alle huizen staatseigendom en de laatste winkels leeggeroofd, behalve die met boeken.

En het enige dat de overblijvers dan nog rest is eindeloos noodnummers bellen die niet worden opgenomen, onderling elkaar de ogen uitkrabben voor de laatste stoffige tompouce, gevonden onder de toonbank van de allerlaatste bakker en snikken tot de traantjes opgedroogd zijn.

En dat moment komt al binnen een week, als de laatste fles Cola Cola Zero uit het schap is geroofd, de laatste zak regenboogchips in de machteloze muilen is verdwenen. En het enige dat rest een enorme berg WC papier zal zijn.

De Amerikaanse schrijver Alfred Henry Lewis zei het al; “There are only nine meals between mankind and anarchy”

Pauze

Zo, strek maar even de benen, neem een kopje keuteltjeskoffie met havermelk.

Dan zal ik jullie een geheim verklappen.

Het schrijven van dystopische nabijgezichten, zoals deze, gaat mij niet moeilijk af. Jan Dijkgraaf noemde mijn stukken ooit “gestolde woede” en die gestolde woede vloeit, voor het tot stilstand komt, traag maar onstuitbaar uit mijn pen, als lava.

Het zijn die vermaledijde oplossingen die weken en weken van peinzen en dromen kosten. En dan nog zijn zij vaak vruchteloos en gericht aan dovemansoren. Maar ik kan jullie niet hier zo achterlaten en als Ronald Kahn van een onverduisterde zon en mijn kroost gaan genieten.

Vierde Bedrijf

De toekomst dendert als een konvooi Peterbilt roadtrains  op ons af. Zelfs de lafste normie ziet zolangzamerhand zwijgend de felle flarden van die snel groter wordende trucks, afgeladen met Bijbelse plagen. Oorlog met Rusland, Disease x, omvolking, geldontwaarding, verarming, onteigening, dictatuur, honger en corruptie, en de collegaatjes krijgen toch wel erg vaak kanker. Zo jong nog.

Als spreekwoordelijke konijnen staren we in de koplampen, terwijl de trucks al langs en over ons heen zoeven en de eersten van ons, geboosterd en wel, mee naar de eeuwige jachtvelden zijn gesleurd.

Wat kunnen we doen…

Fight, Flight or Freeze?

Ik heb alle drie de opties overwogen en verworpen, want op al die mogelijkheden hebben zij zich voorbereid in eindeloze denktank sessies.

Ze hopen er zelfs stiekem op.

Die vlucht van talent en kapitaal. Het kansloos verzet van sterken en moedigen, waar hun gelijkgeschakelde media wel raad mee weten. Het bevroren wachten op het lot dat komen gaat. Het is me allemaal te makkelijk en te bewezen kansloos.

Ik zou een vierde optie toe willen voegen.

De optie van de mieren die met hun eigen lichamen een brug bouwen als ze een stroompje tegenkomen. De optie van bijen, horzels en wespen die hun nest, tegen beren verdedigen in een zwerm. De optie van de trombocyten die met ontelbaren het gat in het weefsel dichten en het bloeden stoppen.

Fight, Flight or Freeze? Nee. Unite.

En wel op het aller, allerlaagste niveau.

Zonder inspanningsverplichting, zonder lidmaatschapskaart. Niet verschuilend achter een persoon, partijprogramma of een politiek ideaal, maar eenvoudig beginnend bij de bewustwording dat we allemaal hetzelfde willen.

Als we kiezen voor een banier, een leider of een geloof, is verdeeldheid en dus de nederlaag, al in de taart gebakken, omdat er altijd een andere vlag tegenover wordt gesteld, het verdeel en heers opnieuw zijn aanvang kan nemen en de lachende derde vanuit het kasteelraam kan blijven schateren om de voorspelbare reflexen van het volk.  

We moeten buiten het systeem gaan denken dat voor ons is gecreëerd.

Dissidente politici kunnen immers wel namens ons het beest in de bek kijken, aan dode paarden sleuren, maar als je zelf werkt in het hol van de leeuw, is de kans levensgroot dat je verzuipt in haar stront.

We moeten ons scharen achter menselijke basisbehoeften. En gemeenschappelijk doelen kiezen, waar iedereen het over eens is.

Of je immers in Christus gelooft of in “iets” in Allah of in “niets”, we komen elkaar allemaal tegen aan de voet van de piramide van Maslov. Want we geloven allemaal in de basisbehoeften voor ons en onze kinderen.

Iedereen wil gezond eten en drinken. Iedereen wil onderdak, een beetje eigen bezit, vrijheid in vrede en veiligheid. Het minimale, dat zo bedreigd wordt.

Dus pleit ik voor een vakbond.

Een vakbond voor iedereen, die gewoon willen leven.

Ik ging zoeken naar voorbeelden uit het verleden en kwam uit bij Solidarność.

Een buiten politieke bond met verbluffend eenvoudige uitgangspunten.

Principiële geweldloosheid.

Alleen realistische concessies eisen.

De macht een morele spiegel voorhouden.

Solidarność werd de bond die de Sovjetunie niet alleen liet wankelen, maar het hele beest op haar knieën dwong.

Het is tijd voor solidariteit tussen de talloze miljoenen die gewoon willen leven. Mensen zoals jij en ik en Ronald Kahn.

Verder Lezen

Column

Geert en Gidi lekken zich Omtzichtig richting kabinet-Wilders I

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Geert en Gidi lekken zich Omtzichtig richting kabinet-Wilders I
Foto: ANP

Iedereen herinnert zich nog Kajsa Ollongren die, in haar rol van verkenner voor het kabinet-Rutte IV, na een positieve coronatest, hooggelaarsd en gemondkapt halsoverkop het Binnenhof verliet, met pontificaal en heel toevallig een dossier onder haar arm dat door fotograaf Bart Maat op de gevoelige plaat werd vastgelegd. De rest van het verdorven politieke schimmenspel is geschiedenis, maar de bedoeling van de spindoctors van D66 was van meet af aan duidelijk. Per ongeluk-expres lekken. Omtzigt buitenspel zetten, het selectieve geheugen van Mark Rutte publiek maken, of een premierschap voor Sigrid Kaag dichterbij brengen.

We zullen het waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten, omdat dit soort verachtelijke spelletjes meestal eindigen in een handgranaat die in het eigen gezicht ontploft. Het beruchte 1 april 2021 ‘functie elders debat’ eindigde tegen alle verwachtingen in niet met een aangenomen motie van wantrouwen tegen Mark Rutte. In plaats daarvan bezegelde Sigrid Kaag met een boterzachte D66-motie van afkeuring haar eigen ondergang. Vanaf dat moment ging het crescendo de bietenbrug op.


Pieter Omtzigt zou Pieter Omtzigt niet zijn als hij hier niet een politiek slaatje uit wist te slaan. Dus haalde hij in december 2023, in het prille begin van de onderhandelingsfase van het eerste kabinet Wilders, hetzelfde trucje uit en bood de Haagse fotografen een glimp van een notitie, waaruit bleek dat hij niet met de PVV en de BBB in een kabinet wilde zitten. Ditmaal viel de eer te beurt aan fotograaf Robin van Lonkhuijsen die de symbiose tussen lekgrage politici en kiekbeluste fotografen gestalte gaf.

Het doel van Omtzigt? Piketpaaltjes slaan, duidelijk maken dat NSC een partij van principes is, dat er een keiharde ‘ondergrens’ is waar noch hij, noch zijn hyper-integere nieuwe partij doorheen zal zakken. Dat NSC vier maanden later, in het belang van Nederland, haar eigen principes overboord heeft gezet deert helemaal niemand meer. De kiezer heeft een slecht geheugen en mensen zijn inmiddels zo formatie-moe dat alles beter is dan de demissionaire deugtrein verder te laten rijden.

En inmiddels blijkt ook de PVV aangeschoven te zijn aan de politieke pokertafel. De beloftes uit het verkiezingsprogramma zijn, zoals het een echte establishment-partij betaamt, binnen enkele weken na de verkiezingen bij het grofvuil gezet. De kroonjuwelen van ’s lands socialistische anti-Islampartij belandden haastje-repje in de ijskast toen regeringsdeelname gloorde. Het verbod op moskeeën werd ingetrokken. Islamitische scholen moesten voortaan juist wél kunnen bestaan, de Nexit verdween van tafel en onder druk van Pieter Omtzigt beloofde Wilders de Grondwet te respecteren. Ook internationale verdragen werden door de PVV niet meer bestreden. Een bizarre concessie, want verdragen kun je te allen tijde opzeggen en zelfs de Grondwet is geen wet van Meden en Perzen, zoals wij de afgelopen jaren hebben kunnen ervaren. Er is alleen een tweederdemeerderheid voor nodig in beide Kamers.

Maar het foppen van de strategische stemmers blijkt niet het enige trucje dat de PVV van de VVD heeft afgekeken. De zilveren camera kan dit jaar naar persfotograaf Dirk Hol, die inzoomde op het conceptregeerakkoord dat PVV-onderhandelaar Gidi Markuszower wel zeer Omtzigtig onder zijn arm had. Drentelend voor een deur die niet openging wapperde hij keiharde PVV-standpunten in de richting van de fotograaf die niet aarzelde om de foto van het jaar te maken. Zo blijkt er gesproken te worden over lastenverlichting vanaf 2025 en ’het strengste toelatingsregime voor asiel ooit’.

Wilders reageerde zoals hij geleerd had bij de Haya van Somerenstichting; het opleidingscentrum van de VVD. ‘Verschrikkelijk, heel onhandig, maar absoluut per ongeluk’. Zelfs de fotograaf sloot niet uit dat het expres gebeurde, de HEMA zette de zwarte multomappen weer in de etalage en de rest van Nederland lag op de grond van het lachen. Het vertrouwen in de politiek kan toch niet verder dalen, de formatie is een lachertje en Rutte regeert als nooit tevoren. En iedereen weet: zelfs in Den Haag stoten de ezels zich echt niet drie keer aan dezelfde steen.

Maar wat was het doel van de PVV om dit nu op deze manier te lekken? De PVV heeft veel weggegeven en daalt inmiddels in de peilingen. Op deze manier claimt de PVV zowel de toekomstige lastenverlichtingen, als het strenge asielbeleid. Een mooi stukje populistische poppenkast, waarvan we hopen dat het ook echt waar wordt als het doek van het formatietheater straks eindelijk valt en het eerste kabinet Wilders op het bordes de staande ovatie in ontvangst neemt. Tenslotte is het nu toch een beetje zo dat Pieter Omtzigt zich de bedrogen bedrieger kan voelen en hij nog steeds zomaar de stekker uit het formatieproces kan trekken. In dat geval ontploft ook dit opzetje weer in het eigen gezicht en is de fotograaf de enige die profijt heeft gehad van dit soort kinderachtige spelletjes. Want in dat geval denk ik dat het dolkomisch duo Geert en Gidi de lachers niet meer op hun hand hebben.

Verder Lezen

Column

De euro is niet door de EU bedacht

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De euro is niet door de EU bedacht
Foto: ANP 11 December 1989, Bijeenkomst van de Associatie voor de Monetaire Eenheid van Europa met vice-voorzitter Agnelli en voorzitter C.J. Van Der Klugt (Philips)

Als je aan de euro denkt, denk je meestal aan de ECB, EU of de Europese Commissie. Het idee voor een gemeenschappelijke munt, die later de euro zou heten, is echter uit een andere bron afkomstig: de presidenten van Frankrijk en Duitsland samen met de grootste multinationals binnen de EU. Het is van belang te snappen hoe dat zit met het oog op de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement in juni dit jaar.

 


Formele lezing ontstaan van de euro

Zoekend op internet naar de geschiedenis van de euro, kom je doorgaans de verklaring tegen dat de munteenheid is ontstaan als gevolg van de inspanningen van de Europese Commissie (EC) onder voorzitterschap van Jacques Delors en het latere Verdrag van Maastricht uit 1992. Althans, dat is wat je op de website van de EU als verklaring tegenkomt.

Het is absoluut waar dat de EC onder Delors het grote werk heeft verricht en het Verdrag van Maastricht de wettelijke basis bevat. Aan deze activiteiten ging echter nog veel meer vooraf dat uit de media gehouden wordt.

 

De Duitse hereniging

Door de Duitse hereniging van 1990 tot één Duitsland werd een einde gemaakt aan de periode van verdeeldheid tussen de voormalig communistische Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland) en de kapitalistische Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland).

De EU-lidstaten waren aanvankelijk helemaal niet enthousiast over deze ontwikkeling in Duitsland. De Franse president Mitterrand en de Engelse premier Thatcher waren bezorgd over een te groot en te machtig Duitsland dat de macht van Frankrijk en het VK in de EU zou gaan overtreffen.

Er moest dus een veiligheidsklep worden bedacht die zou voorkomen dat Duitsland (en daarmee de Duitse mark) de machtigste partij binnen de EU zou worden na de hereniging. Die veiligheidsklep werd de euro. In ruil voor de Duitse eenwording kreeg Franse president Mitterrand de Duitse steun voor de invoering van de euro. Bush en Kohl garandeerden daarbij dat de hereniging van beide delen van Duitsland geen gevaar zou opleveren voor de rest van Europa. Zo werd de West-Europese leiders duidelijk gemaakt dat het eenwordingsproces moeilijk was te stoppen.

 

De belangrijkste speler om tot de euro te komen: de AMUE

De Association for the Monetary Union of Europe (AMUE), reeds opgericht in 1987, was volgens Wikipedia France een in Parijs gevestigde vereniging die werd gesteund door meer dan 100 Europese multinationals.

In het naslagwerk over de EU (The Penguin Companion to the European Union) wordt de AMUE als de voorloper van zowel de Europese Commissie Delors (1988) en de deal tussen Mitterrand en Kohl (1990) als het Verdrag van Maastricht (1992) gezien.

Het bestuur van de AMUE pleitte voor de invoering van een gemeenschappelijke munt in Europa (de latere euro) om het succes van de interne markt te verzekeren. De vereniging heeft 15 jaar bestaan (1987 – 2002).

Nagenoeg alle documentatie over de activiteiten van de AMUE in haar 15-jarig bestaan zijn van het internet verdwenen en dat is jammer, want deze club van Europese multinationals had heel expliciete gedachten bij de euro. Deze zijn deels waargemaakt, maar ook deels door politieke belangen tenietgedaan.

 

De leden van de AMUE en hun doelen

Volgens het archief van Corporate Europe Observatory (CEO), waren Europese multinationals en grootbanken vooral gediend bij het bestaan van de AMUE en haar doel: het realiseren van de euro. Daarbij waren de belangen van Europese burgers en het mkb van ondergeschikt belang.

Het CEO-archief vermeldt: ”Een van de diensten die AMUE aan haar leden aanbiedt, is het beschermen van grote bedrijven tegen elke verdenking over speciale voordelen die zij uit de euro zouden kunnen halen ten koste van het publiek of van kleine bedrijven. En hoe kan AMUE deze verdenking wegnemen?? Met volop bijeenkomsten en publicaties waarin zij de gewone man proberen te overtuigen om van de euro te gaan houden. Ze (=AMUE) gebruiken aantrekkelijke argumenten als verlaagde prijzen, wegvallen van kosten voor het wisselen van geld en kosten voor internationale betalingen om ‘een politiek gevoelige volksreactie’ te vermijden.”

De AMUE werd aanvankelijk voorgezeten door Cor van der Klugt, destijds president van Philips, later door Étienne Davignon, voormalig vicevoorzitter van de Europese Commissie. In het boek ‘Europe Inc.’ staat in hoofdstuk 2 dat AMUE leden Unilever en Toyota de Britse regering gedreigd hebben dat land te verlaten als de Britten de euro niet zouden invoeren.

Een belangrijke vicevoorzitter van AMUE, de Fransman François-Xavier Ortoli, was eerder voorzitter van de Europese Commissie (1973 – 1977) en de latere CEO van Frankrijks grootste oliemaatschappij TotalEnergies. Tot de directieleden van de AMUE behoorden verder onder anderen Giovanni Agnelli, CEO van FIAT en Frans politicus Bertrand de Maigret. Het bestuur van de AMUE vormde daarmee een ideale mix van deelnemers uit het multinationale bedrijfsleven en het bestuur van de EU.

 

AMUE was ook controversieel binnen de EU

De 300 grootbedrijven die lid waren van de AMUE hadden gezamenlijk bijna tien miljoen mensen in dienst en droegen via studiegroepen bij aan de publicaties van werken over de economie, de munteenheid en vervolgens de invoering van de euro in het bedrijfsleven.

Alhoewel de AMUE een sterke voorvechter van de euro was, stelde de organisatie ook zware eisen aan potentiële EU-lidstaten die de munt zouden mogen gebruiken, eisen waar de Europese Commissie niet altijd blij mee was.

In zijn werk ‘European Monetary Union, Convergence and Sustainability’ van 28 november 1997, schetst AMUE-bestuurslid en hoogleraar politieke economie Stefan Collignon een duidelijk beeld van wanneer landen wel of niet de euro zouden mogen invoeren. Dat hangt volgens hem niet alleen af van de politieke wil zoals opgeschreven in het Verdrag van Maastricht, maar vooral van twee andere zaken. Ten eerste: of de landen die bij die euro aangesloten zullen worden voldoende monetaire gelijkheid kennen, dus vergelijkbare staatsschulden, basisrente en bnp per hoofd van de bevolking. Ten tweede: of de aangesloten landen passen bij de principes van de van de ‘optimum currency area‘, een theorie die beschrijft aan welke vereisten een geografische regio moet voldoen om succesvol een gezamenlijk munt te exploiteren.

Volgens AMUE passen ‘zwakke landen’ als bijvoorbeeld Italië en Griekenland niet zomaar binnen een gemeenschappelijke Europese munt. Dat is een idee dat lijnrecht tegenover de expansiedrang van de Europese Commissie stond en staat. Wellicht dat om deze reden weinig meer op internet te vinden is over deze zeer invloedrijke en omvangrijke club van multinationals en hun strijd voor de euro.

De EU heeft zich ontwikkeld tot een samenwerking van multinationals en systeembanken die zeker niet direct de Europese burger dienen. Kies wijs op 6 juni, voor een partij die kritisch op de machtsconcentratie vanuit Brussel is.

 

Verder Lezen

Recent

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt
Opinie14 uur geleden

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt

De druiven zijn zuur voor alle tegenstanders van wat zij noemen een ‘bruinrechts’ of ‘extreemrechts’ kabinet. Al direct na de...

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in? Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?
Economie22 uur geleden

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?

BNR Nieuwsradio pretendeert de zakelijke markt in Nederland te bedienen. Veel bedrijven en CEO’s luisteren naar de berichtgeving van dit...

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO
Buitenland2 dagen geleden

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO

Volgens Slowaakse media is Robert Fico woensdag 15 mei na een regeringsvergadering in Handlová neergeschoten. De 59-jarige premier van Slowakije...

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht! Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!
Opinie2 dagen geleden

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!

In deze hectische tijd dienen er belangrijke beslissingen te worden genomen, en de media helpt u daarbij: is Joost in...

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven
Column3 dagen geleden

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven

Eerste Bedrijf Een paar dagen geleden zag ik in een Quote podcast, dat Ronald Kahn, man achter modemerken Cool Cat,...

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone Geplande slijtage van de dure Apple iPhone
Economie3 dagen geleden

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone

Geplande slijtage is een methode van industrieel ontwerp die inhoudt dat producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur. Het...

De mensenhaat achter de ban op vlees De mensenhaat achter de ban op vlees
Gezondheid4 dagen geleden

De mensenhaat achter de ban op vlees

De betweterige Nederlandse overheid is vastbesloten om ons minder biefstukken, kippenpoten en hamlapjes te laten eten. Aangespoord door onduidelijke supranationale...

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni
Economie7 dagen geleden

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni

Onlangs verscheen de laatste opiniepeiling van Eurobarometer over de verwachte opkomst en stemgedrag bij de komende EU Parlementsverkiezingen van 6...

De Jonge prees gevaarlijk vaccin van AstraZeneca de hemel in De Jonge prees gevaarlijk vaccin van AstraZeneca de hemel in
Gezondheid1 week geleden

De Jonge prees gevaarlijk vaccin van AstraZeneca de hemel in

Voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge kan het bloed van de CEO’s van AstraZeneca waarschijnlijk wel drinken. Heeft hijzelf in 2021...

Geert en Gidi lekken zich Omtzichtig richting kabinet-Wilders I Geert en Gidi lekken zich Omtzichtig richting kabinet-Wilders I
Column1 week geleden

Geert en Gidi lekken zich Omtzichtig richting kabinet-Wilders I

Iedereen herinnert zich nog Kajsa Ollongren die, in haar rol van verkenner voor het kabinet-Rutte IV, na een positieve coronatest,...

Trending