Politiek
EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
op
Door
Twan HoubenDe Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer en vervolgens de Eerste Kamer. Wat bijna niemand weet, is dat de Europese Raad ieder jaar een aantal instructies afgeeft voor die Nederlandse Rijksbegroting, gebaseerd op een jaarlijkse analyse door de Europese Commissie. Die analyse maken de ambtenaren van de Europese Commissie voor iedere EU-lidstaat afzonderlijk. Dit artikel legt uit hoe dat in zijn werk gaat en wat de EU dit jaar voor de Nederlandse begroting heeft bedacht en bepaald. Daaruit blijkt wederom dat Nederland voor een aanzienlijk deel direct vanuit Brussel wordt bestuurd en we steeds minder te zeggen hebben over ons eigen land.
De centrale EU-sturing volgens het ‘Europees Semester’
Ik heb het in een vorig artikel al aangestipt; het bestaan van een zogeheten Europees Semester dat ieder jaar opnieuw ingericht wordt vanuit Brussel. Daarmee worden de lidstaten op tal van sociaal maatschappelijke en financiële onderwerpen centraal aangestuurd door die Brusselse bureaucratie.
Tot en met 2010 werden nationaal economisch en sociaal beleid, waaronder het opstellen van jaarlijkse Rijksbegrotingen, individueel en onder eigen verantwoordelijkheid van een EU-lidstaat uitgewerkt. In het kader van de doelstellingen van de EU op het gebied van een meer gelijke verdeling van welvaart over de lidstaten, heeft de Europese Raad in 2010, het Europees Semester in het leven geroepen.
Volgens deze EU-website over het Europees Semester, maakte de economische crisis van 2008 duidelijk dat er behoefte was aan een krachtigere economische coördinatie van financieel en sociaal beleid tussen de EU-lidstaten. Het aangrijpen van een crisis om meer macht te centraliseren in Brussel, zagen we onlangs weer gebeuren tijdens de coronapandemie. De crisis van 2008 is echter de halve waarheid achter het Europees Semester. Die andere helft bespreek ik in hoofdstuk 4 van mijn boek over de EU dat volgend jaar uitkomt.
Het Europees Semester heeft een aantal doelen die erop gericht zijn om de financiële en maatschappelijke verschillen tussen de EU-lidstaten te verkleinen en de economische groei en welvaart van alle lidstaten meer gelijk te trekken. Het gevolg moet zijn dat armere lidstaten welvarender worden, geholpen door de rijkere lidstaten. De Verenigde Staten van Europa komen daarmee steeds dichterbij.
Wettelijk kader voor het Europees Semester
De artikelen 121 en 148 van het Verdrag van Rome betreffende de werking van de Europese Unie (1957) en het ‘sixpack’ aan nieuwe wetgeving uit 2011 vormen samen de wettelijke basis voor het jaarlijkse semester proces vanuit Brussel. Met het ‘sixpack’ worden de zes wetteksten bedoeld waarmee het stabiliteits- en groeipact van de EU is hervormd sinds 2011.
Krachtens het stabiliteits- en groeipact zijn de individuele lidstaten verplicht om hun maatschappelijke en financiële plannen jaarlijks door de Europese Commissie te laten beoordelen.
De door de Europese Commissie gewenste vooruitgang die landen elk jaar met de Europese doelstelling moeten boeken, staat vermeld in de aanpassingstrajecten, die per land gemaakt worden. De website waarop al deze aanpassingstrajecten per land te vinden zijn is hier te vinden.
Op welke terreinen loopt Nederland achter volgens de EU?
De analyse van financiële en maatschappelijke ontwikkelingen die de Europese Commissie voor Nederland heeft vastgesteld, is vastgelegd in een 76 pagina’s tellend landenrapport dat hier te vinden is.
Nederland heeft volgens dit rapport een aantal afwijkingen tegenover andere landen binnen de EU.
Zo is op pagina 5 van het landenrapport te lezen dat Nederland al meer dan 20 jaar te maken heeft met een afnemende arbeidsproductiviteit. Dat komt volgens de EU door het exorbitant hoge aantal zzp’ers in verhouding tot de rest van de EU. Zzp’ers hebben per definitie een lagere productiviteit dan mensen met een vast dienstverband, aldus de Europese Commissie.
Een ander probleem van Nederland is dat ‘Nederlandse bedrijven minder dynamisch zijn geworden en de productiviteitsgroei vooral uit de grotere bedrijven (lees: multinationals) moet komen’. Het Nederlandse mkb laat het dus afweten volgens deze visie.
Ook loopt Nederland fors achter op andere EU-landen bij de transitie naar duurzame energie. In 2021 was slechts 13 procent van alle energieconsumptie afkomstig uit duurzame bronnen, de rest was van fossiele herkomst, aldus het jaarrapport van de EU.
Op pagina 6 is te lezen dat het immigratiebeleid van Nederland te wensen overlaat. Vooral wat betreft het opleiden van migranten en het vinden van banen voor al deze, vaak laagopgeleide nieuwe Nederlanders.
Andere problemen die het rapport signaleert zijn; de huizenmarkt, onvolledige digitalisering van overheidsdiensten en problemen met oneigenlijke belastingconstructies voor buitenlandse firma’s (brievenbusfirma’s). Ook is ons land te coulant geweest met het toekennen van energiesubsidies aan huishoudens en bedrijven waardoor de ‘energietransitie’ als minder noodzakelijk kan worden gevoeld bij Nederlandse burgers. Daarnaast heeft ons land achterstanden op het gebied van stikstofreductie in de landbouw en de bouw.
Als je het zo leest, heeft ons land nog heel wat te verbeteren om (weer) een volwaardige EU-lidstaat te kunnen worden.
Wat zijn de eisen die de Europese Raad aan de financiële plannen van Nederland stelt?
Waar de analyses van de maatschappelijke en financiële tekortkomingen per lidstaat worden vastgelegd door de Europese Commissie, komen de eisen voor verbeteringen van de Europese Raad. Die eisen, in vakjargon ‘aanbevelingen’ geheten, zijn voor Nederland hier te vinden.
Deze aanbevelingen zijn echter niet vrijblijvend, maar gelinkt aan meetbare doelstellingen die ieder jaar opnieuw opgevolgd worden door de Europese Commissie als controlerend orgaan.
Ik citeer enkele passages uit de pagina’s 184 en 185 waarvan delen verwerkt zijn in de Rijksbegroting voor 2024;
(De Europese Raad) “beveelt aan dat Nederland in 2023 en 2024 de volgende acties onderneemt:
– In 2023 en 2024 de geldende noodsteunmaatregelen voor energie zo snel mogelijk afbouwen, met gebruikmaking van de daarmee samenhangende besparingen om het overheidstekort terug te dringen. In noodgevallen mogen alleen kwetsbare huishoudens en bedrijven nog worden geholpen (Rutte zei het al; geen energieplafonds of energiesubsidies meer voor bedrijven en burgers).
– Zorgen voor een prudent begrotingsbeleid, met name door de nominale stijging van primaire uitgaven in 2024 te beperken tot maximaal 3,5 procent.
– Nationaal gefinancierde overheidsinvesteringen in stand houden, met name om de groene en de digitale transitie te bevorderen.
– De bevoordeling van schulden van huishoudens en de verstoringen op de woningmarkt verminderen (lees: hypotheekrenteaftrek afschaffen).
– Belemmeringen voor investeringen, onder meer in woningbouw, wegnemen (lees: uitkopen piekbelasters stikstof in de agrarische sector).
– Prikkels om gebruik te maken van flexibele of tijdelijke contracten verminderen (lees: zorgen voor meer vaste arbeidscontracten en hoger belasten van zzp’ers).
– De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen door de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen (lees: uitvoering van het EU ‘Fit for 55’ plan, waaronder de accijns op fossiele brandstoffen verder verhogen).
– Het energieverbruik terug te dringen, met name in de bebouwde omgeving.
– De transitie naar duurzame landbouw ondersteunen. De beleidsinspanningen opvoeren die gericht zijn op de groene transitie.
Gedaan te Brussel, 14 juli 2023.”
Einde citaat (opmerkingen tussen haakjes zijn van mijzelf).
Hoeveel meer bewijs hebben we nog nodig dat er al sprake is van de Verenigde Staten van Europa?
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Europees Parlement: laat alle EU-lidstaten meewerken aan directe aanvallen op Rusland met westerse wapens
-
EU-beleid Ursula von der Leyen mogelijk door haar verleden verklaard
-
EU-vermogensregister: nieuwste opmaat naar een totalitaire Europese Unie
-
Toegenomen EU-macht dreef politici en burgers uit elkaar
-
Brusselse bureaucratie doet bedrijfsleven de das om
-
Het Europees Parlement heeft nauwelijks wat te vertellen
Politiek
Wat is de EU allemaal van plan in 2025?
Gepubliceerd
4 dagen geledenop
9 januari 2025Door
Twan HoubenSteeds meer Nederlanders krijgen door dat ons land toenemend vanuit Brussel wordt bestuurd in plaats vanuit Den Haag. Om die reden is het goed een overzicht te hebben van de EU-plannen voor 2025 en wat Brussel specifiek met ons land voorheeft. De hoofdlijnen voor 2025 betreffen verdere uitrol van de energietransitie en voorbereidingen op een grotere oorlog in Europa.
Voortzetting energietransitie koste van het kost
2023 en 2024 stonden in het teken van de EU-Green Deal en daaraan gekoppelde energietransitie. Veel nieuwe wetten en nieuwe kostenposten werden gemaakt om van fossiele naar hernieuwbare energie te gaan. Voor Duitsland lag het tempo van omschakeling te hoog; door de transitie schoten de kosten van energie voor de Duitse industrie door het dak waardoor het land – de vroegere motor van de EU – in een recessie belandde met een negatieve groei over 2024. Ook voor 2025 wordt een verdere recessie of stagnatie voorzien. Aangezien Duitsland ons grootste exportland is, kan deze trend ook gevolgen hebben voor de Nederlandse economie.
Zoals bekend is de EU de aanjager geweest van het stoppen met invoeren van Russische olie en gas. Daar waren vele lidstaten niet blij mee. Duitsland en Nederland betaalden een hoge(re) prijs terwijl Hongarije, Tsjechië, Slovakije en Oostenrijk Russisch gas bleven importeren via een Oekraïense pijplijn. Voor Tsjechië, Slovakije en Oostenrijk hield dit per 1 januari 2025 plotseling op door het dichtdraaien van de Oekraïense lijn, een besluit waar de Europese Commissie zeer verguld mee is, doch betreffende drie landen niet. Hongarije betrekt nu Russisch gas via Turkije.
Slovakije is woedend en dreigt Oekraïne met sancties wegens het dichtdraaien van de gastoevoer uit Rusland. De kale gasprijs in Nederland liep op van 30 euro naar 49 euro per megawattuur (MWh) als gevolg van de Oekraïense actie en eigen belastingverhogingen op gas.
Toelaten meer lidstaten tot de EU
Een andere belangrijke taak voor Von der Leyen is de uitbreiding van de EU. De EU opende in 2024 haar armen — symbolisch — voor de lidmaatschapsaanvragen van Oekraïne en Moldavië. Von der Leyen zal in 2025 ook de lang lopende aanvragen van de westelijke Balkanstaten moeten begeleiden.
Toetreding van alleen Oekraïne tot de EU zou aan extra EU-landbouwsubsidies voor dat land een jaarlijkse last van 11,3 miljard euro betekenen, aldus dit artikel. Dit bedrag wordt in mindering gebracht van de subsidies voor de boeren van bestaande lidstaten, of extra wordt geïncasseerd bij de bestaande lidstaten.
Handelsoorlog met de VS
Donald Trump beloofde twee zaken die de EU direct raken; het snel beëindigen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en forse tariefverhogingen op Amerikaanse import van producten uit de EU (10-20 procent) en China (50 procent).
De EU heeft tot november 2024 122 miljard euro in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne geïnvesteerd, aldus dit EU-rapport. De EU zal die ‘investering’ niet zonder meer op willen geven als Trump met Poetin gaat onderhandelen. Een strijd tussen de VS en de EU over een door de EU verwachte return on investment (ROI) mag worden verwacht.
(Bron: reliefweb/ EU)
De door Trump beoogde importtarieven zullen – afhankelijk van de precieze omvang en tijdstip van introductie – de groeiprognoses van de EU fors negatief beïnvloeden. Voor Nederland zou het zelfs een halvering van de voor 2025 verwachte groei kunnen betekenen, volgens De Nederlandsche Bank (DNB). De vraag is dus of de EU tegenmaatregelen gaat nemen zoals importtarieven voor producten uit de VS, wat een handelsoorlog in zou luiden.
Financieren Oekraïense staatsschulden
Oekraïne heeft – als gevolg van de eindeloze oorlog – onvoorstelbare schulden gemaakt. De G7 heeft daarover in 2024 besloten om deze te financieren, waarbij de EU het grootste deel voor haar rekening neemt. Het betreft een totaal van 50 miljard euro. Als gevolg van deze beloftes worden de bijdragen van de lidstaten mogelijk verhoogd in 2025.
EU-lidstaten ombouwen naar een oorlogseconomie
In maart 2024 nam de EU het initiatief om de Europese industrie meer te richten op een oorlogseconomie. In een verklaring van de Europese Raad van 19 maart 2024 staat:
“We moeten daarom klaar zijn voor de verdediging en overschakelen naar een ‘oorlogseconomie’-modus. Het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen veiligheid.”
Als vervolg op bovenstaande verklaring werd de strategie voor de Europese defensie-industrie bedacht die tot doel heeft Europese bedrijven te stimuleren zich meer op wapenproductie te richten.
In samenwerking met de NAVO het EU-wegennet voorbereiden op wapentransporten
Sinds de oorlog in Oekraïne zijn er meerdere overeenkomsten gesloten over een steeds verder gaande samenwerking tussen de EU en de NAVO. Op deze NAVO-website is onder andere het volgende te lezen:
“Een gestructureerde dialoog over militaire mobiliteit, die belangrijke belanghebbenden van beide organisaties samenbrengt, is in dit opzicht cruciaal gebleken. Het werd in 2018 opgezet en stelt stafleden in staat om gedeelde prioriteiten te bespreken, zoals militaire vereisten, transportinfrastructuur, het vervoer van gevaarlijke goederen, douane, evenals toestemmingen voor grensoverschrijdende verplaatsingen en relevante oefeningen. Sindsdien draagt de NAVO bij aan de ontwikkeling en actualisering van de militaire vereisten van de EU voor militaire mobiliteit binnen en buiten de EU.”
Het bovenstaande houdt onder andere een plan in om – samen met de NAVO – het Europese wegennet voor te bereiden op meer militaire transporten, zoals vastgelegd in dit militair mobiliteitsplan van de EU.
Welke instructies heeft de EU specifiek voor Nederland?
Ieder jaar stelt de EU land-specifieke plannen op binnen het Europees Semester. In het semester voor 2025 worden de volgende instructies aan de Nederlandse regering gegeven:
- “Stem de belasting op verschillende soorten inkomsten uit vermogen beter op elkaar af, om de huishoudschulden te verminderen.” Dit advies werd onlangs door DNB-directeur Klaas Knot vertaald met: Verhoog de vermogensbelasting en schaf de hypotheekrenteaftrek af.
- “Bezuinig op het systeem van gezondheidskosten gezien de stijging van het aantal oudere patiënten.” De verzekeringspremies gingen per 1-1-2025 omhoog.
- “Verhoog de implementatie van de energietransitie aanzienlijk door financiële maatregelen te nemen.”
- “Maak het minder aantrekkelijk voor werkgevers om zzp’ers in dienst te nemen.” Deze instructie vertaalde zich onder andere in de volledige handhaving op schijnzelfstandigheid van zzp’ers vanaf 1 januari 2025.
- “Zet een nationaal raamwerk op voor elektriciteitsproducenten waarmee zij bijdragen aan het verminderen van de congestie van het elektriciteitsnet.” Deze instructie vertaalde zich in het minder aantrekkelijk maken van de aanschaf van zonnepanelen door de salderingsregeling af te schaffen per 1 januari 2027.
Het moge andermaal duidelijk zijn; de EU is er níét voor de Europese burger en drijft door instructies als hierboven de kosten van levensonderhoud continue op.
Politiek
Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
Gepubliceerd
5 dagen geledenop
8 januari 2025Door
Redactie IndepenVan 20 tot en met 24 januari dit jaar wordt de jaarlijkse meeting in Davos bij het World Economic Forum (WEF) gehouden. Daarbij zijn vele wereldleiders uit de politiek en topfunctionarissen vanuit multinationals aanwezig. Wat zijn de onderwerpen waarover de mondiale elite zich druk gaat maken en wie zijn er uit Nederland bij?
De Davos-agenda 2025
Het WEF-motto voor 2025 is “samenwerking voor het intelligente tijdperk”. De belangrijkste agendapunten zijn hier te vinden en betreffen:
Vertrouwen hernieuwen. De maatschappelijke verschillen tussen arm en rijk zijn groter geworden. Dit gebeurt tegen de achtergrond van een verschuiving in geopolitiek, toenemende strijd tussen wereldmachten en beleidsverschuivingen richting protectionisme. Daardoor staat internationale samenwerking op een kruispunt waardoor zowel handel als investeringen worden belemmerd.
Groei opnieuw stimuleren. Met beperkte fiscale ruimte en monetaire beleidsinstrumenten (vanwege de enorme schulden in de wereld door eerder massaal bijdrukken van geld), zullen politici moeten kijken naar nieuwe grenzen en bronnen voor groei. Gewaakt moet worden voor het spook van een trage groei, recordhoge schuldenniveaus en uitgeputte fiscale buffers. Volgens het WEF is de digitale economie nu goed voor meer dan 15,5 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) en zou de basis kunnen vormen voor maximaal 70 procent van alle nieuwe waarde die in de wereldeconomie wordt gecreëerd tot 2035. Dus (nog) meer ruimte voor Big Tech en minder voor industriële productie
Investeren in mensen. Technologische ontwikkelingen hebben invloed op alles, van werkgelegenheid, vaardigheden en vermogensverdeling tot gezondheidszorg, onderwijs en openbare diensten. Een van de meest urgente gevolgen is de noodzaak om mensen om te scholen en bij te scholen om te voldoen aan de eisen van de digitale economie van morgen. Hoewel bijna 40 procent van de wereldwijde werkgelegenheid wordt vervangen door AI, moet gewaakt worden voor het automatiseren van alle bestaande beroepen. “Het zal cruciaal zijn om technologische winsten te blijven vertalen in positieve resultaten voor de beroepsbevolking”, aldus het WEF. Mogelijk wordt hiermee gedoeld op een versnelde invoering van het universeel basisinkomen voor allen die geen baan meer hebben in de AI-economie.
De planeet beschermen. Innovatieve partnerschappen die investeringen en de inzet van klimaat- en schone technologieën mogelijk maken, moeten verder ontwikkeld worden volgens dit WEF-agendapunt. Volgens het Internationaal Energieagentschap kan de huidige technologie 66 procent van de wereldwijde emissiereducties realiseren die nodig is om in 2050 netto nul te bereiken. Een forse opschaling van ambitie, bestuur, partnerschappen en kapitaal is dus noodzakelijk om de inspanningen voor CO2-reductie te versnellen om netto nul te bereiken in 2050. De huidige technologieën zijn onvoldoende.
Industrieën in het intelligente tijdperk. Industrieën hebben hun bedrijfsstrategieën aan moeten passen als gevolg van grote geopolitieke en technologische verschuivingen. Technologie is nu de belangrijkste motor van verandering en ontwrichting voor bedrijven in alle sectoren. Dat vereist anders geschoolde leiders om zich aan te passen aan deze diepe en structurele veranderingen. Hoewel vooruitgang in AI, quantum computing, biotechnologie, robotica en automatisering talloze kansen biedt, zorgen deze nieuwe technologieën ook voor een ongekende vraag naar energie welke bedreigend is voor de CO2-doelstellingen. De mondiale vraag naar elektriciteit voor technologie zou volgens het WEF in 2026 al 1.000 terawattuur (TWh) kunnen bereiken, vergeleken met 460 TWh in 2024. En we waren toch zo goed op weg naar minder energieconsumptie?
Met bovenstaande vijf grote onderwerpen hoopt het WEF opnieuw een aanzienlijke bijdrage te gaan leveren aan discussies onder de pakweg 3.000 gasten, opdat er een betere wereld ontstaat aan de hand van de door het WEF geschetste scenario’s.
Wie kom je zoal tegen in Davos?
Naast ruim vijftig presidenten en premiers van over de hele wereld worden ook topfunctionarissen van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, het IMF, de Wereldbank, de EU, Interpol, de NAVO, de Europese Centrale Bank en de WTO verwacht in Davos voor de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF 2025. Dat schrijft de grootste krant van India – The Hindu – in dit artikel.
Volgens The Hindu heeft India een groeiend belang bij deelname aan de activiteiten van het WEF aangezien het land momenteel de snelst groeiende economie ter wereld is met 8 procent bbp-groei in 2024. Dat is meer dan het dubbele van China.
De hamvraag: welke Nederlanders gaan dit jaar (weer) naar Davos?
Premier Dick Schoof zal samen met drie ministers aanwezig zijn bij de 54ste jaarlijkse bijeenkomst van het WEF. Naast Schoof zouden ook ministers Sophie Hermans (Klimaat, VVD), Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) en Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) meegaan. Laatstgenoemde heeft volgens het AD zijn deelname echter onlangs afgezegd, vermoedelijk wegens een confrontatie met Geert Wilders over zijn deelname.
Naast de politieke top zijn uiteraard ook wederom Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), en Erik Akerboom, directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), onderdeel van de Nederlandse delegatie.
Andere bekende Nederlandse deelnemers zijn Mark Rutte, als secretaris-generaal van de NAVO, en Sigrid Kaag, die tegenwoordig een rol speelt bij de Verenigde Naties. Ook Wopke Hoekstra, EU-klimaatcommissaris, zal aanwezig zijn.
Kortom; iedere Nederlander die een gedegen bijdrage aan de globalistische ideologie kan geven, is present! Wat ons betreft lijkt het WEF daarmee steeds meer op een gezelligheidsclubje van mondiale heersers die de belangen van de Amerikaanse Big Tech en het Europese grootbedrijf dienen; belangen die grotendeels haaks staan op die van de Nederlandse bevolking.
BBB-Kamerlid Henk Vermeer diende op 27 december 2024 een reeks Kamervragen in over de Nederlandse WEF-delegatie. Volgens Vermeer is het opvallend dat Nederland zo’n zware delegatie naar Davos stuurt. Daar kunnen we van alles bij bedenken!
Er is nog geen antwoord op deze vragen gegeven hetgeen andermaal bewijst dat – ook deze regering – het parlement niet erg serieus meer neemt.
Politiek
EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren
Gepubliceerd
1 week geledenop
3 januari 2025Door
Twan HoubenDe vertrekkende EU-Ombudsman deed tegenover tijdschrift Politico een boekje open over de toegenomen schimmigheid en oncontroleerbaarheid binnen de EU. Daarbij geeft ze Ursula von der Leyen de directe schuld van het steeds minder democratisch worden van de Europese Commissie die kenmerken van Italiaanse maffiadienaren zou vertonen. Volgens de Ombudsman wordt de Europese Commissie geleid door een vrouw die de democratie binnen de EU systematisch om zeep helpt.
Wat doet de EU-Ombudsman?
“De Europese Ombudsman werkt aan de bevordering van een goed bestuur op EU-niveau” volgens deze EU-website.
De Ombudsman onderzoekt klachten over wanbeheer door EU-instellingen en -organen en kijkt proactief naar bredere structurele problemen. De uitkomsten van die onderzoeken zijn helaas beperkt tot het adviseren over verbetertrajecten zonder dat er afdwingbare consequenties aan verbonden worden.
Alleen de Europese Commissie – vaak juist onderwerp van onderzoek door de Ombudsman – en het Europees Parlement kunnen consequenties verbinden aan de uitkomsten van de Ombudsman. In de meerderheid van de gevallen wordt er niets gedaan met die uitkomsten, aldus dit onderzoek. Vermoedelijk door de uiterst zwakke positie van de Ombudsman, nam het aantal ingediende klachten bij dit EU-instituut ook af.
“Emily O’Reilly is sinds 2013 Europese Ombudsvrouw. O’Reilly en haar team helpen mensen, organisaties en bedrijven door administratieve klachten te onderzoeken en bredere, structurele problemen op EU-niveau onder de loep te nemen”, aldus eerdergenoemde EU-website. Terugblikkend op haar ambtstermijn – in februari 2025 wordt ze opgevolgd door Teresa Anjinho – vindt O’Reilly dat haar effectiviteit zeer beperkt is geweest.
In de 11 jaar dat ze werkte voor de EU, heeft ze geen enkele keer een gesprek met voorzitter Von der Leyen gekregen.
Politico tekende de ervaringen van O’Reilly op
In dit artikel van Politico (20 december 2024), verhaalt O’Reilly over haar ontluisterende ervaringen met de teloorgang van democratie en transparantie binnen de Europese Unie. Hierin zegt Emily O’Reilly dat “ze zich ‘nooit op haar gemak’ voelde bij de kabinetsleden van de president, die ‘intelligente mensen’ zijn, maar ‘niet gekozen’.”
De EU-Ombudsman beschreef een sterke, niet-gekozen en ondoorzichtige cultuur aan de top van de Europese Commissie en legde de schuld volledig bij de voorzitter ervan, Ursula von der Leyen.
Politico meldt verder: “O’Reilly, die in februari vertrekt, zei dat ze tijdens haar 11-jarige ambtstermijn von der Leyen geen enkele keer heeft ontmoet en dat ze zich ‘nooit op haar gemak’ voelde bij de ‘machtige consiglieri’ die in het kabinet van de voorzitter van de Commissie zitten. ‘Consiglieri’ wordt in het Engels doorgaans gebruikt als een term voor adviseurs van een maffiabaas.”
“’De cultuur komt altijd van bovenaf’, zei O’Reilly, verwijzend naar een gebrek aan transparantie in de EU-uitvoerende macht. Ze voegde toe dat als informatie ‘om politieke redenen wordt achtergehouden en die cultuur van bovenaf komt — dan zijn het waarschijnlijk de president [Von der Leyen] en haar kabinet die de cultuur bepalen’.”
Ontwikkelingen binnen de EU sinds Von der Leyen aan de macht is
O’Reilly ziet een duidelijke achteruitgang in de kwaliteit van de Europese democratie sinds Ursula von der Leyen aan de macht is (2019). De weigeringen van de Europese Commissie, als het gaat om het overhandigen van documenten, ziet ze als een zeer ‘zorgelijke’ trend.
“’Je kunt de frustratie begrijpen als we maandenlang geduldig een zaak over toegang tot documenten doornemen, we citeren de wet [van het Europese Hof van Justitie], we doen dit allemaal — en de Commissie blijft weigeren’, zei ze. ‘Dat is frustrerend’.”
In bovengenoemd geval wordt onder andere verwezen naar de illegale aankopen van de Pfizer-vaccins door Ursula von der Leyen persoonlijk. De daarbij met Pfizer CEO Alfred Bourla uitgewisselde mails en appjes worden niet vrijgegeven aan de Ombudsman, noch het Hof van Justitie van de Europese Unie, terwijl daar wel een wettelijke plicht toe bestaat.
Waardoor wordt de democratie in de EU steeds verder uitgehold?
Indepen besteedde er al vaak aandacht aan; de redenen waarom een ronduit onbetrouwbare persoon als Von der Leyen aan de macht wordt gehouden binnen de EU- burelen en tegelijkertijd de democratie binnen de EU verder kan afbreken.
In dit artikel van Indepen wordt aangetoond dat Amerikaanse internationale wetgeving Europese en Nederlandse multinationals op de knieën brengen met steun van de Europese Commissie. De VS ziet de EU als een nieuwe kolonie en heeft de leiding van de Europese Unie en de Europese Commissie daarbij ingelijfd als vazal van de Amerikaanse staat.
Daarbij helpt het dat Ursula von der Leyen al eerder werd uitgeroepen als Europa’s Amerikaanse president vanwege haar directe banden met het Witte Huis en de veiligheidsadviseur van president Biden.
Naïevelingen als de aanhangers van politieke partij Volt onderkennen ook dat de EU weinig democratisch is ingericht, doch zien de oplossing van dat probleem in een nog verder centraal geleide Unie tot en met een versie die als ‘Verenigde Staten van Europa’ gaat gelden. Daarbij hebben de nationale parlementen van lidstaten niets meer te vertellen.
Exact dat is wat de Amerikanen al willen vanaf de brief die toenmalig VS-president Eisenhower in 1955 stuurde aan de regeringsleiders van West-Europa: het tot stand brengen van de Verenigde Staten van Europa naar Amerikaans model. Dat zou de aansturing van de EU vanuit de VS een stuk makkelijker maken!
Ik ben benieuwd hoe de kolonisering van de EU verder gaat verlopen nadat Trump president van de VS is geworden op 20 januari 2025.
Saai zal 2025 zeker niet worden!
Recent
Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?
Alarmerend nieuws uit België: er heerst een griepgolf! Code oranje! Ongetwijfeld wrijven een aantal virologen zich weer in de handen,...
Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door
De Nederlandse woningmarkt is een episch slagveld geworden waarop huurders hun woningen kwijtraken, starters geen kans maken, ouderen vastzitten in...
Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos
Laura (53)* is sinds een half jaar dakloos. Ze is gescheiden en heeft drie tieners, die inwonen bij hun vader,...
Wat is de EU allemaal van plan in 2025?
Steeds meer Nederlanders krijgen door dat ons land toenemend vanuit Brussel wordt bestuurd in plaats vanuit Den Haag. Om die...
Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
Van 20 tot en met 24 januari dit jaar wordt de jaarlijkse meeting in Davos bij het World Economic Forum...
Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil
De gasprijzen in Nederland zijn een van de hoogste ter wereld en zijn om verschillende redenen zo extreem hoog: Hoge...
Klimaatdeugen wordt steeds duurder
Deugen was tot voor kort vooral financieel aantrekkelijk. Als het je lukt om met een universitaire opleiding in bijvoorbeeld sociologie...
EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren
De vertrekkende EU-Ombudsman deed tegenover tijdschrift Politico een boekje open over de toegenomen schimmigheid en oncontroleerbaarheid binnen de EU. Daarbij...
Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
Ieder jaar vind ik het een uitdaging om te voorspellen hoe het nieuwe jaar er uit gaat zien in termen...
De toenemende bemoeizucht van de EU
Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is al vanaf 2010 fors afgenomen. De redenen daarvoor worden in deze aflevering besproken....
Trending
-
Politiek1 week geleden
EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren
-
Politiek4 dagen geleden
Wat is de EU allemaal van plan in 2025?
-
Politiek5 dagen geleden
Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
-
Klimaat6 dagen geleden
Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil
-
Economie2 weken geleden
Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
-
Opinie7 dagen geleden
Klimaatdeugen wordt steeds duurder
-
Column2 dagen geleden
Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?
-
Binnenland3 dagen geleden
Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos
pondes diny
28 september 2023 in 22:45
De eu kan dood vallen.is de regering hiermee eens? Dan hoop ik dat er een binnenlandse oorlog uitbreekt.en moet nu eens een stop komen .op dat eu gedram
Deguelle
30 september 2023 in 19:52
Met ongeloof…..hadden wij niet een “ NEE “ laten horen tegen de EU en haar ongebreideldheid ?
De macht van ambtenaren in Nederland en in Europa, is onthutsend.
Wie zijn toch die ambtenaren….hét gevaar voor elke democratie wegens het autocratische DNA van deze VIERDE MACHT.
De Nieuwe DICTATUUR van de 21e eeuw?
Food for Thought.
Frank Stolk
1 oktober 2023 in 09:07
Ik heb geen probleem als iemand een standpunt inneemt, maar daar moet wel een naam bij!