Gezondheid
‘Pfizergate’ neemt steeds meer bizarre vormen aan

op
Door
Twan Houben
Het schandaal rond de contracten tussen de Europese Commissie en coronavaccin producent Pfizer neemt steeds extremere vormen aan. Wat begon als een ’persoonlijke’ megadeal tussen Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Albert Bourla, CEO van Pfizer, lijkt beiden nu in het gezicht te gaan ontploffen. Over dit onderwerp doen overigens vele halve waarheden de ronde, vandaar deze poging tot waarheidsvinding. Daar zou een les uit getrokken moeten worden over het ondemocratisch (dis-)functioneren van de Europese Commissie.
Het oorspronkelijke Pfizer contract uit 2021
Tot september 2022 heeft de Europese Commissie (EC) 4,2 miljard doses van diverse COVID-19-vaccins besteld en blijft de EC onderhandelen over extra leveringen. Al op 20 mei 2021 bestelde de EC bijna twee miljard van deze doses bij het Amerikaanse Pfizer. De helft van alle EU COVID-19-vaccins blijkt dus bij één fabrikant te zijn besteld voor aanvankelijk 15 euro per dosis, waarvan er telkens twee per patiënt nodig zijn, dus 30 euro per patiënt. Fors? Welnee! In oktober 2022 verhoogt Pfizer de prijs per dosis van 15 euro naar 120 euro, en dat maal twee is 240 euro per patiënt, zo schrijft persbureau Reuters 21 oktober 2022. Het ijzer smeden als het heet is, zal Alfred Bourla hebben gedacht.
Von der Leyen vertrapte de eigen EU-aanbestedingsregels onder haar designer pumps
De EU-gunning van bijna twee miljard doses aan Pfizer gaat om tientallen miljarden belastinggeld van Europese burgers. Je mag dus op zijn minst een zorgvuldige gunningsprocedure verwachten via de gangbare openbare aanbesteding. Helaas gebeurde dit niet met Ursula von der Leyen als ‘bevelhebber van Europa’.
Met de coronavaccin-aankopen heeft zij andermaal het lef gehad om, zonder de gangbare EU-aanbestedingsregels te respecteren, in haar eentje al deze miljarden euro’s uit te storten over Pfizer. De NOS bericht daar op 12 september 2022 over: “Voorzitter Ursula von der Leyen onderhandelde zelf over het grote vaccincontract, maar over haar rol wil de commissie niets kwijt.”
De Volkskrant schrijft in 2022 dat verzoeken van de Europese Rekenkamer om opheldering over de Pfizer aankopen structureel niet worden beantwoord. Op 21 oktober 2022 opent de officier van justitie van de EU een onderzoek naar mogelijke corruptie ter grootte van 35 miljard euro over de aankoop van het Pfizer-vaccin door Ursula von der Leyen. Dat onderzoek loopt nog.
Tientallen miljoenen vaccins te veel besteld door de Europese Commissie
Naast de vraag of er is gefraudeerd bij de aankoop van de Pfizer vaccins, blijkt het aantal bestelde vaccins exorbitant te veel te zijn geweest. Al in april 2022 schrijft de Franse krant Le Monde over de tientallen miljoenen te veel geproduceerde doses van het Pfizer vaccin die vooral in Afrika op de stort belanden wegens het ‘over de houdbaarheidsdatum’ zijn.
Inmiddels blijkt het om honderden miljoenen te veel geproduceerde coronavaccins te gaan waarvoor de EU-lidstaten wél betaald hebben. Er blijkt werkelijk met miljarden aan Europees belastinggeld gesmeten te zijn door de Europese Commissie! Dat is alleen al een onderzoek waard, naast de vermoedelijke fraude door Ursula von der Leyen persoonlijk, een vrouw die in juni 2024 herkozen hoopt te worden als ‘baas’ van de EU.
Europees Parlement wil Pfizer de toegang tot EU-instanties ontzeggen
Op 16 februari 2023 is op de site van Euractiv te lezen dat het Europees Parlement om een totaal toegangsverbod voor Pfizer medewerkers bij EU-instellingen heeft gepleit. De reden? Pfizer CEO Alfred Bourla heeft tot tweemaal toe geweigerd om gehoord te worden door het Europese Parlement over de wijze waarop hij met Ursula von der Leyen tot een deal is gekomen. Het Parlement vindt verder de hele aanschafprocedure van coronavaccins bij Pfizer en het gebrek aan transparantie een diepe schande voor de Europese democratie.
Het Parlement wordt echter in bovenbeschreven casus weggestemd door de voltallige ‘Conference of Presidents’, ofwel de gezamenlijke voorzitters van de politieke partijen binnen de EU. Die vinden dat Pfizer moet kunnen blijven lobbyen in Brussel.
Europese Commissie herziet de lopende afnameverplichtingen in een nieuw contract met Pfizer
Op 26 mei 2023 kondigt de Europese Commissie aan dat zij een herzien contract heeft afgesloten met Pfizer over de toekomstig nog te leveren aantallen coronavaccins. Dat aantal ligt lager dan de eerder overeengekomen 1,8 miljard doses. Maar hoeveel lager precies?
Op 29 mei 2023 dient het blad Politico een informatieverzoek in bij de Europese Commissie (EC) waarin om een precisering van dat ‘verlaagde aantal’ vaccins gevraagd wordt. De Commissie van Ursula von der Leyen wil deze vraag niet beantwoorden en verwijst hiervoor naar de individuele lidstaten. Die moeten maar laten weten hoeveel hun afnameverplichtingen onder het nieuwe EU-contract is.
Ook weigert de Europese Commissie aan te geven wat de nieuwe commerciële condities, dus de prijs per dosis, zal zijn in het herziene contract. Uit het Politico artikel blijkt dat Polen om de herziening van het contract met Pfizer heeft gevraagd omdat het land onder het oude contract tussen de EU en Pfizer werd gedwongen om hoeveelheden vaccins af te nemen die het helemaal niet nodig zou hebben.
Zo zou Polen miljarden euro’s aan ongewenste vaccins in de sloot gooien, terwijl de EU ook maar steeds hogere bijdragen blijft eisen voor de strijd tussen Oekraïne en Rusland. Datzelfde geldt voor de negen andere Oost-Europese lidstaten die niet meer mee willen betalen aan een waardeloos geworden contract uit 2021, gezien de huidige corona situatie.
Het Europees Parlement komt ook in opstand tegen een ondemocratische Europese Commissie
Op 19 juni 2023 zijn er vragen gesteld in het Europees Parlement over de onverkwikkelijke gang van zaken rondom de hernieuwde contracten met corona vaccin leveranciers, met name Pfizer. Tijdens die sessie is door het Parlement vastgesteld dat er aanvankelijk een veel te groot aantal vaccins door de Europese Commissie is besteld en dat de nieuwe contracten niet openbaar zijn.
Het Parlement is niet tevreden met de hernieuwingen van mei 2023 en dringt nogmaals aan op een herziening van de contracten tussen de Europese Commissie en vaccin leveranciers. De inzet daarbij moet zijn dat de commissie van Ursula von der Leyen duidelijkheid verschaft over die nieuwe aantallen, iets waar Politico ook al om gevraagd had.
Daarnaast vraagt het Europees Parlement aan de Europese Commissie om de volledige tekst van de contracten, inclusief latere herzieningen, alsnog online te plaatsten opdat alle Europese burgers hier kennis van kunnen nemen.
Tot dusver hult de Europese Commissie zich nog steeds in stilzwijgen over die aantallen en nieuwe tarieven. Dit is wederom een bewijs dat het machtigste orgaan van de EU de Europese democratie allang door het putje heeft gespoeld. Tegelijkertijd bewijst het dat het Europees Parlement, als vertegenwoordiger van de Europese burgers, in de huidige vorm een tandeloos instituut is binnen de EU. Het Parlement legt het keer op keer af tegen een almachtige Europese Commissie.
In juni 2024 mogen we stemmen in Europa. Laten we voor democratie kiezen en de huidige corrupte leiding van de EC voorgoed aan de kant zetten.
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen
-
Europese multinationals op de vlucht door EU wanbeleid
-
ECB en EU op ramkoers: inflatie, schulden en dreigende oorlogseconomie
-
Ursula von der Leyen is de weg volkomen kwijt!
-
Het volgende EU-schandaal: twee keer voor hetzelfde betalen
-
De schokgolf van Trump en de gevolgen voor de EU
Gezondheid
Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken

Gepubliceerd
6 dagen geledenop
16 april 2025Door
Redactie Indepen
Ieder jaar gaan de zorgpremies schrikbarend omhoog. Dat is niet alleen om de stijgende zorgkosten te dekken. Ook om de steeds verder toenemende fraude en corruptie in de zorg te ‘betalen’ aangezien ons justitieel apparaat te weinig capaciteit zegt te hebben om boeven te vangen. Om hoeveel geld het gaat en welke sectoren binnen de zorg vooral betrokken zijn, lees je in dit artikel.
10 miljard euro verdwijnt jaarlijks in de zakken van fraudeurs
Terwijl de zorgsector kampt met grote tekorten, verdwijnt er ieder jaar tien miljard euro in de portemonnee van fraudeurs. Dat is 10 procent van alle jaarlijkse uitgaven aan zorg.
Telegraafjournalist Renate Curfs zegt in dit artikel: “Volgens deskundigen gaat het om steeds meer zware criminelen die in de zorg terechtkomen. Er zijn steeds vaker professionele netwerken die frauderen, waarbij de bedragen kunnen oplopen tot miljoenen euro’s per zaak.”
“Wat mij vooral is opgevallen is hoe machteloos zorgverzekeraars eigenlijk zijn”, zegt Curfs. “Zorgverzekeraars hebben erg weinig opsporingsbevoegdheden. Ze kunnen bijvoorbeeld niet iemand dwingen om mee te werken aan een onderzoek.” Dat kan alleen het Openbaar Ministerie en die lijkt weinig aan deze vorm van criminaliteit te (kunnen) doen.
Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat er steeds meer criminele netwerken in de zorg actief zijn. Het zou gaan om criminelen die zich eerder schuldig hebben gemaakt aan zaken als plofkraken, drugshandel en geweld.
Het zijn onder andere gemeenten en verzekeraars die de zorgcontracten afsluiten. Regelmatig sluit één gemeente met honderden bedrijven contracten af terwijl er niet of nauwelijks controle is. Door het ontbreken van controle bij de poort (zorgverzekeraars en/of gemeenten) kan het zo fout lopen, aldus het OM.
Het OM meent dat het momenteel ‘aan de achterkant blijft dweilen’.
De vraag hierbij is uiteraard waar de verantwoordelijkheid voor criminaliteitsbestrijding ligt; het OM of bij gemeenten en verzekeraars?
Het OM kan slechts 1,6 procent van alle fraude achterhalen
Er zijn honderden frauderende zorgbedrijven in Nederland. Volgens dit NPO-artikel zijn zo’n 75 daarvan jaarlijks schuldig aan miljoenenfraudes per bedrijf. Daarvan kan het OM er slechts 20 per jaar aan. Die opsporing is ook nog verminderd in de loop van de jaren. “Een paar jaar geleden werd er nog 80 miljoen euro aan zorgfraude opgespoord, in 2024 was dat nog maar 16 miljoen”, aldus NPO. Dus slechts 1,6 procent van alle jaarlijkse fraude wordt opgespoord. Bizar!
In welke sectoren van de zorg komt de meeste fraude voor?
Fraude in de thuiszorg
Thuiszorg staat al jaren eenzaam bovenaan op de ladder van frauderende sectoren in de zorg. In een artikel van Zorgvisie uit 2008 staat: “ De FIOD heeft beslag laten leggen op de villa van Bart V., oud-topman van thuiszorgorganisatie Icare. Hij wordt verdacht van een miljoenenfraude.”
In hetzelfde jaar – 2008 – werden de bestuurders van islamitische thuisorganisatie UenZo opgepakt. Vier bestuurders werden aangehouden op verdenking van miljoenenfraude met pgb’s en zorg in natura.
Justitie heeft zeven jaar onderzoek gedaan naar de vermeende fraude bij UenZo. Volgens justitie was in een aantal gevallen gedeclareerd zonder dat er zorg was geleverd. Dat bleek echter fout. Na die zeven jaar bleek justitie er volkomen naast te zitten, na jarenlang zinloos werk te hebben verricht. In 2015 volgde vrijspraak door de rechtbank Rotterdam.
Maar de lijst van thuiszorg fraude is lang en omvat zaken als fraude in de wijkverpleging en fraude bij terminale patiënten.
Fraude in de jeugdzorg
Nog een categorie waar veel sprake is van zwendel en bedrog, betreft de kwetsbare groep van jeugdigen.
Karakter – een grote organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie – is in opspraak geraakt na beschuldigingen van een angstcultuur en fraude met declaraties. Die kwamen in 2024 naar buiten via Follow the Money. Zo zou de organisatie niet geleverde zorg declareren, te hoge tarieven hanteren en zorg dubbel declareren. De organisatie zelf distantieert zich van de aantijgingen. Het OM heeft nog steeds geen actie ondernomen.
Volgens dit artikel van de Jeugdautoriteit wordt er jaarlijks voor ongeveer 500 miljoen euro gefraudeerd alleen al in de jeugdzorg.
Pgb-fraude
Ook populair, maar meestal beperkt tot kleinere criminele vergrijpen, is fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Er is sprake van fraude als een budgethouder, zorgaanbieder of een derde (opzettelijk) regels overtreedt om er zelf (financieel) beter van te worden. Een paar voorbeelden:
- Het opstellen van valse zorgovereenkomsten.
- Het declareren van zorg die niet is geleverd.
- Het declareren van zorg die niet kan worden aangemerkt als langdurige zorg.
- Meer zorg declareren dan wordt gegeven.
Fraude bij zorgopleidingen
In de zorgsector wordt ook gefraudeerd met diploma’s. Zorgaanbieders incasseren geld met ongekwalificeerd personeel en er zijn serieuze fraudenetwerken ontstaan, aldus dit recente NOS-artikel.
“Jaarlijks gaat er zo’n drie miljard euro naar bemiddelaars, recruiters, uitzend- en detacheringsbureaus die actief zijn in de zorg. Een deel daarvan accepteert van de zorgmedewerkers (zzp’ers) die zij uitzenden vervalste diploma’s, ID’s en VOG’s of helpt daar zelfs bij. Deze criminele zzp’ers worden gelinkt aan heling, cybercrime, diefstal, plofkraken, handel in hard- en softdrugs, gewelds- en vermogensdelicten, oplichting, straatroof, en overvallen.”
Ze werken via de bemiddelingsbureaus vaak in de ondersteuning en begeleiding van gehandicapten en cliënten in de GGZ, thuiszorg en jeugdzorg.
Die onaardige ‘verpleegkundige’ in een GGZ-instelling – met gebruik van een gefalsificeerde opleiding – kan dus zomaar een eerdere carrière als oplichter, straatrover of geweldpleger hebben doorlopen.
Een raadsel waarom het OM zo inefficiënt is bij de opsporing
Zorgfraude is zo’n beetje de grootste jaarlijkse fraudepost op de Rijksbegroting, toch weet het OM slechts 1,6 procent van de gefraudeerde 10 miljard euro per jaar op te sporen. Als excuus daarvoor lees je in bovengenoemde artikelen:
- Te weinig capaciteit bij het OM.
- Zorg vragende gemeenten zijn te weinig kritisch.
- Zorgverzekeraars zijn te weinig kritisch.
Ons lijken alle genoemde verklaringen onacceptabel als je hier leest hoe makkelijk fraudeurs opgespoord kunnen worden.
Alle zorgbedrijven zijn verplicht hun jaarcijfers openbaar te maken via deze website van het ministerie van VWS. Kenmerkend voor de zorg is dat er doorgaans per jaar maximaal 3 procent winst gemaakt wordt.
Een zorgbedrijf dat meer dan 10 procent winst boekt, is een indicator dat er sprake is van frauduleuze praktijken, aldus dit NOS-artikel. Met dit uitgangspunt wist al in 2019 platform Pointer 85 zorgbedrijven te identificeren die in de categorie ‘potentieel frauduleus’ vallen.
Het OM doet hier echter nauwelijks iets mee met als gevolg dat onze ziektekostenpremies ieder jaar maar blijven stijgen….
Wanneer krijgen we een regering die eens doorpakt?
Gezondheid
Bizarre uitspraak Raad van State zet huisartsen volledig klem

Gepubliceerd
1 maand geledenop
21 maart 2025Door
David van Diemen
Op 12 maart 2025 maakte de Raad van State vier uitspraken bekend inzake het off-label voorschrijven van medicatie voor COVID-19. De boetes die uitgedeeld zijn aan enkele artsen worden gehandhaafd omdat volgens de rechters de protocollen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) 100 procent leidend en bepalend zijn; afwijking van deze protocollen is dus vanaf heden voor elk ziektebeeld altijd beboetbaar! Hierdoor wordt iedere Nederlandse huisarts verplicht zich aan de richtlijnen van de NHG te houden, zelfs als hij of zij geen lid is van het genootschap! Alles wat de NHG voorschrijft is leidend en iedereen die daarvan afwijkt is in overtreding met de geneesmiddelenwet volgens de Raad van State.
Dat dit vergaande gevolgen heeft zullen de rechters van de Raad van State niet begrijpen omdat ze geen arts zijn, maar het maakt wel duidelijk dat een genootschap als het NHG enorm veel macht krijgt toegewezen door rechters met tunnelvisie. In elke huisartsenpraktijk en in elk ziekenhuis in Nederland worden namelijk dagelijks duizenden off-label geneesmiddelen ingezet op basis van internationale standaarden en wetenschap maar die vaak wel expliciet in tegenspraak zijn met een genootschap als het NHG.
Enkele voorbeelden:
- Alle huisartsen die quetiapine (Seroquel) 25 mg, de anti-piekerpil, voorschrijven of voorgeschreven hebben zijn in overtreding van de geneesmiddelenwet omdat het NHG in zijn protocollen negatief adviseert om dit middel in te zetten bij slaapstoornissen.
- Datzelfde geldt voor off-label recepten van mirtazapine, melatonine, en amitriptyline bij slaapstoornissen. Iedereen die dat wel eens heeft voorgeschreven is in overtreding van de geneesmiddelenwet want het NHG adviseert negatief omdat de werking in hun ogen niet voldoende wetenschappelijk is aangetoond.
- Stel je hebt spierkrampen in de nacht dan is het adviseren of voorschrijven van magnesiumzouten ook een overtreding van de geneesmiddelenwet want het NHG zegt dat dat niet werkt. Hetzelfde geldt voor 0,5 mg clonazepam (Rivotril) bij dezelfde klacht: ook dat werkt niet volgens het NHG. Als je dat toch voorschrijft dan overtreed je dus de wet terwijl het ontzettend effectief is.
De eed van Hipocrates die iedere arts aflegt wordt dus nu door een paar rechters in een pand in Den Haag overruled, het is onbegrijpelijk dat deze beroepsgroepen dat laten gebeuren, zowel de rechters als de artsen.
Hieronder de uitspraken:
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@149032/202305309-1-a3/
Katharina Deutsch:
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@149040/202401563-1-a3/
Niek Rogger:
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@149036/202402243-1-a3/
Alexander van Walraven:
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@149034/202402431-1-a3/
Gezondheid
Zorg of wapens: waar gaat ons belastinggeld heen?

Gepubliceerd
1 maand geledenop
19 maart 2025Door
Twan Houben
De zorg in Nederland verslechtert in rap tempo, maar een wachttijd van 810 dagen voor een afspraak bij een oogarts in het Isala ziekenhuis te Zwolle slaat alles! Wat is er aan de hand met de (oog-)zorg in ons land? En hoe kan het in vredesnaam dat er miljarden aan kogels en bommen voor Oekraïne vrij worden gemaakt, terwijl de Nederlandse gezondheidszorg op de klippen loopt? Snappen Schoof en consorten nog wel waar landsbestuur om draait?
Helemaal mis met de oogartsen in ziekenhuis Isala
Regionaal nieuwsblad de Stentor kwam enkele weken geleden met dit bericht met als kop: “Twee jaar wachten op oogarts? Zó gaat ziekenhuis Isala dat te lijf.”
Nee, het ligt niet aan je ogen: de wachttijd voor een afspraak met de oogarts in ziekenhuis Isala in Zwolle is echt 810 dagen. Een nieuwe werkwijze moet daar snel verandering in brengen en dat zal voor sommige mensen wennen zijn. ”Als patiënt heb je recht op goede zorg, geen recht op een oogarts”, aldus het ziekenhuis.
Je hebt dus geen recht meer op een oogarts in Isala, alleen op goede zorg. Maar als die oogarts niet meer beschikbaar is, kun je fluiten naar die goede zorg lijkt me.
Wachttijden in Nederlandse ziekenhuizen zijn al vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw een probleem, maar de laatste jaren loopt het steeds vaker spaak, zo blijkt uit dit onderzoek van Medisch Contact.
Er zijn afspraken gemaakt over maximaal aanvaardbare wachttijden in de zorg, de zogenaamde Treeknorm. Deze is maximaal vier weken voor poliklinische zorg. In het jaar 2024 zat bijna 50 procent van alle zorg boven die norm.
De oogartsen van Isala scoren dus een wachttijd van – schrik niet – 115 weken. Dat is 111 weken boven de norm! Onvoorstelbaar.
Een persoonlijke ervaring
Ik ben al jaren oogpatiënt bij de Isala in Zwolle. Bij het laatste onderzoek werd ik gebeld of het goed was dat een optometrist het onderzoek zou doen. Over de uitslag zou ik worden gebeld.
Ik ging akkoord mits de oogarts me wel op zou roepen als er sprake zou zijn van achteruitgang. Dat was akkoord, alleen als er niets aan de hand was zou ik worden gebeld, anders volgde een oproep voor een afspraak.
Na de onderzoeken kreeg ik te horen dat er gebeld zou worden. Niets aan de hand dus, dacht ik.
Fout!
Op de bewuste dag zou de oogarts mij om 9.00 u bellen. Het bleef stil. Om 12.00u ook nog niets gehoord. Om 16.00u, ik kwam net uit een vergadering, belt de oogarts uiteindelijk met de mededeling dat mijn ogen achteruit waren gegaan, maar dat we nog wel een half jaar konden wachten met een gesprek hierover.
‘Het geld is op en er is geen capaciteit’
Nu was de afspraak dat ik gezien zou worden in geval van achteruitgang. Tijdens zo’n gesprek kun je dan ook de scans op een scherm met de arts bekijken om zelf een beeld te krijgen hoe ernstig die achteruitgang is.
Die tijd is blijkbaar voorbij. Ik werd over een half jaar wel weer opgeroepen. De oogarts vond eerder contact, of een toelichting op de geconstateerde achteruitgang, niet nodig.
Bij mij knapte er toen iets.
Na het indienen van een klacht bij Isala is een – inmiddels 2 maanden durende – procedure in gang gezet waarbij ik te horen kreeg dat de capaciteit in Isala tekortschiet en het geld voor goede zorg in Nederland op zou zijn.
Ik heb inmiddels echt last van die achteruitgang, maar nog steeds geen arts gezien. Om gek van te worden!
Is alleen Isala een ondermaats ziekenhuis?
Op deze website van het ministerie voor Volksgezondheid , Welzijn en Sport staan de gemiddelde wachttijden per medisch specialisme in Nederland.
De top 3 langste wachttijden:
- Transgenderzorg (23 weken)
- Maag-, darm- en leverziekten (15 weken)
- Oogheelkunde (12,2 weken)
De wachttijd oogheelkunde is dus gemiddeld 12,2 weken in Nederland, maar bij de Isala klinieken is deze 115 weken!
Ik vrees dat ik naar een ander ziekenhuis moet omzien.
Redenen voor lange wachttijden in Nederlandse ziekenhuizen
“De afgelopen jaren steeg de zorgvraag, door armoede, (ongezonde) leefgewoonten en vergrijzing, maar ook dankzij verbeterde technologie en meer medische mogelijkheden”, aldus Medisch Contact.
Oorzaken van exploderende wachtlijsten, in combinatie met een groeiende zorgvraag, zijn:
- Steeds minder, of ontoereikende inkoop van zorg door zorgverzekeraars.
- Grote uitstroom van zorgpersoneel: bijna de helft van de werknemers verlaat de zorgwerkgever binnen twee jaar.
- 200 openstaande vacatures in de zorg.
- Explosief toegenomen administratieve lasten per patiënt door EU-regelgeving.
- Strakke capaciteitsplanningen voor artsen
Waar geven we ons belastinggeld aan uit: gezondheidszorg of kogels voor Oekraïne?
Het licht ging zo’n beetje uit in mijn bovenkamer toen ik op 5 maart 2025 las dat premier Dick Schoof, zonder overleg met zijn ministersploeg, had besloten om 3,5 miljard euro extra (!) aan Oekraïne te doneren voor de aankoop van munitie om het Russische leger mee te bestoken.
Pardon? 3,5 miljard euro extra voor kogels en bommen naar Oekraïne terwijl de Nederlandse gezondheidszorg op knappen staat en de VS op weg is om vrede te creëren met Rusland? Wat mankeert Dick Schoof? Is hij volledig de weg kwijt? Het wordt nog gekker als je leest dat er meerdere ministers hun ongeloof over deze spilzucht uit hebben gesproken.
Vooral de vicepremiers Fleur Agema (PVV) en Mona Keijzer (BBB) toonden zich verrast door de toezegging van Schoof. Zij spraken tegenover de NOS hun ongerustheid uit dat er te weinig geld overblijft voor hun ministeries. Agema gaf aan volledig overvallen te zijn en zij gaat over die Nederlandse gezondheidszorg waar ‘het geld op is’ volgens die arts van Isala te Zwolle.
Beide ministers vinden – terecht – dat de financiële steun aan Oekraïne onderdeel moet zijn van de onderhandelingen rond de Voorjaarsnota. Daarin wordt de begroting opnieuw bekeken. Daar blijkt een Schoof dus compleet lak aan te hebben en dat leidt tot ernstige vragen omtrent de geschiktheid van deze man als premier.
Is Schoof wel een premier die de democratie dient, of meer een Einzelgänger die zich niets aantrekt van democratische grondbeginselen, ministeriele overlegstructuren of respect voor de Tweede Kamer?
Ik hoop dat we snel een antwoord op deze vraag krijgen.
Recent


Nederlandse belastingheffingen: penny wise, pound foolish
Talrijk zijn de berichten van Nederlanders die over de grens gaan inkopen om de exorbitante Nederlandse belastingen te omzeilen. Maar...


Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude
In deze aflevering van Indepen Nieuws praten we met Hester Bais, advocaat, klokkenluider en auteur van het boek Worst Bank...


Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen
Tot dusver zijn we alleen gewend dat we aan onze eigen belastingdienst geld betalen. Vanaf 2027 komt de EU daar...


Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken
Ieder jaar gaan de zorgpremies schrikbarend omhoog. Dat is niet alleen om de stijgende zorgkosten te dekken. Ook om de...


Leven in Nederland onbetaalbaar door extreme belastingen
Onze belastingdruk werd de laatste tien jaar onvoorstelbaar opgevoerd ten opzichte van andere EU-lidstaten, armoede nam toe en inflatie behoort...


Keijzer plakt pleister op de puinhopen van De Jonge
Een doekje voor het bloeden, daar kwam woonminister Mona Keijzer deze week mee om de gapende wond, die Hugo de...


Bontenbal: internet vergeet niet!
In de peilingen stijgt het CDA van Bontenbal inmiddels tot grote hoogte. Kennelijk is het geheugen van de gemiddelde (nu)...


Gaan we oorlog voeren op basis van modellen?
De afgelopen jaren zijn we geconfronteerd met bureaucratische onzin louter op basis van modellen. We hebben een stikstofcrisis op basis...


De ware redenen waarom de ECB een CBDC wil
De digitale euro (CBDC) komt eraan en dat houdt veel mensen bezig. Vooral vanwege de mogelijkheden om deze munt te...


De vernietigende invloed van ECB-beleid op de huizenmarkt
Er werd al jaren gespeculeerd over de mogelijke invloed van het monetaire ECB-beleid op de rampzalige ontwikkelingen binnen de Europese...
Trending
-
Politiek5 dagen geleden
Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen
-
Politiek1 week geleden
Leven in Nederland onbetaalbaar door extreme belastingen
-
Economie5 dagen geleden
Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude
-
Column1 week geleden
Bontenbal: internet vergeet niet!
-
Gezondheid6 dagen geleden
Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken
-
Column2 weken geleden
Gaan we oorlog voeren op basis van modellen?
-
Column1 week geleden
Keijzer plakt pleister op de puinhopen van De Jonge
-
Column12 uur geleden
Nederlandse belastingheffingen: penny wise, pound foolish
Bas
15 februari 2024 in 11:02
Er ontploft helemaal niets. De corruptie gaat door en neemt nog grotere vormen aan. Er zijn er teveel bij gebaat dat de deksel op de strontsmurrie in de put blijft. Willen we echt wat veranderen dan moeten we dat tuig met harde hand verwijderen. De rest is wensdenken.
Teus
15 februari 2024 in 14:31
De baas van Pfizer heet Albert, niet Alfred
Bert van Baar
16 februari 2024 in 11:06
Democratie bestaat al lang niet meer in de EU met NL vooroplopend. Onze “grondwet” die geen grondwet meer is met al die sluiproutes van Rutte & Co! NL dat nog nooit een constitutioneel hof heeft gehad en waar allerlei Rutteriaanse sluiproutes in zijn geslepen, en dat allemaal zonder die ⅔ meerderheid die wij ‘op school’ moesten leren! Wat een farce!
Petrus Lechanteur
13 maart 2024 in 17:12
Ze hadden de grenzen in Schengen moeten sluiten.
J.H. Coolen
16 februari 2024 in 11:23
Als ik hier een punt zou moeten geven een tien voor het falen en een tien voor het misleiden maar ook de gebruikers van deze giftspuit een tien voor zich zo voor de gek hebben laten houden.