Column
Jongeren zijn het kapitaal van de samenleving

op
Door
Ebru Umar
Middenin de pandemie werd het tijd voor een borrel. Normaliter wordt er jaarlijks een culturele reis binnen Europa gepland door een groep Rotterdamse ondernemers maar ja. Qrona. Meer dan drie mensen binnen ontvangen was VERBOTEN, tennissen en golfen ook, winkels en restaurants waren dicht want je zou maar eerlijk geld verdienen door je vak uit te oefenen en dat gold dan allemaal ook nog ‘ns zo’n beetje in heel Europa. Reizen was dus al helemaal niet aan de orde.
Het enige wat restte, was gezond verstand – een ander woord voor burgerlijke ongehoorzaamheid. De groep ondernemers werd bijelkaar geappt: “as zondag stadswandeling in Rotterdam. Onze vaste gids vertelt de historie van het Scheepvaartkwartier. Na afloop borrel bij Ebru. Wie gaat ermee?”
Tussen alle enthousiaste reacties zat één vraag: ‘Ja maar wat doen we met de boa’s?’
Boa’s?
Hoezo boa’s?
Die zijn niet uitgenodigd.
‘Ebru het is verboden om buiten met meer dan vier personen te zijn. Wat als we een boete krijgen?’
De stoppen sloegen door.
Er moet niet alleen heel wat water door de Maas stromen eer dat iemand mij gaat vertellen hoeveel mensen ik mag ontmoeten, maar er moet vooral een boa proberen mij een boete te geven omdat ik buiten loop met gezonde mensen. Ik doe niet aan qrona-boetes. Flikker op met je boetes. En waag het ‘ns om in mijn buurt te komen met je boa-pak. Ik negeer je. Je bestaat niet voor mij.
‘Er liggen nog steeds mensen in ziekenhuis, je doet net alsof Qrona niet bestaat.’
‘Het zal heus bestaan maar ik doe niet aan idioterie.’
Lang verhaal kort: er ging één koppel niet mee. De rest, een groep van twaalf, verzamelde zich eind maart 2021 bij mij, werd ontvangen met koffie en thee, gebak van Koekela en vertrok monter naar buiten, het historische Scheepvaartkwartier in dat redelijk ongeschonden het bombardement heeft overleefd. Onze gids vertelde over de gevels en de havenbaronnen, over de gedempte Zalmhaven waar nu het hoogste gebouw van Nederland staat. Tegen het einde haalden we voor een weeshuis aan borrelhappen op bij LOOS en een stapel pizza’s bij LaPizza – support your local, doe maar van alles een extra portie! Allemaal doordeweekse vanzelfsprekendheden in het gewone leven, vroeger. Nu voelde het als een uitbundig feest ondanks oorlogstijd.
‘Ik ken echt niemand die gestorven is aan Qrona,’ mompelde ik.
‘Maar ik ken wel drie studenten die zelfmoord hebben gepleegd,’ klonk het fel uit de mond van een moeder.
Zelfmoord? Studenten? WTF. ‘Hoezo staat dat niet in de krant?’ stamelde ik. Want dat het gebeurde, geloofde ik meteen. Mensen zijn niet gemaakt om weken, maanden en inmiddels jaren solitair te leven. De keren dat ik ertegen ageerde, zijn ontelbaar. Maar het sloeg niet aan. Geen enkele keer. Ja maar de ziekenhuizen. Ja maar de R-factor. Ja maar de zwakkeren. Ja maar we doen dit samen. Hoe is het leven van een tachtigjarige belangrijker dan dat van een jongere? Welke oma wil ten koste van haar kleinkind op de IC liggen – als dat kleinkind de IC überhaupt nodig heeft? Waarom worden er zulke achterlijke keuzes gemaakt ten koste van jongeren die nog een leven voor zich hebben, die zich moeten ontwikkelen en sociale contacten nodig hebben, die moeten leren en ontdekken? Welke idioot meent dat demente bejaarden voorgaan op levenslustige jongeren? En waarom staan de kranten niet bol van verontwaardiging over de maatregelen, waarom is er geen aandacht voor het leed van de jeugd, dat zich tot zelfmoorden gedwongen voelt vanwege een totaal uitzichtloos bestaan?
‘De kranten schrijven er expres niet over,’ vervolgde de moeder. ‘Ze zouden er maar achter komen dat het er meer zijn dan ze voor mogelijk houden. Het hele draagvlak voor dit beleid zou afbrokkelen en dat kunnen we niet hebben. Maar ik alleen al ken drie studenten die zelfmoord gepleegd hebben dus het kan niet anders dat er veel veel meer zijn. En ik snáp het nog ook.’
Inmiddels zijn we tien maanden verder.
Opeens gaat het wél over de jongeren en de achterstanden die zij oplopen. Opeens gaat het wél over hun mentale gezondheid en komt naar buiten dat er de afgelopen periode meer zelfmoorden zijn gepleegd dan gebruikelijk is in een jaar. Hoewel, herstel: het aantal zelfmoorden is gelijk gebleven, alleen is het aantal zelfmoorden in de categorie 20-30 jarigen toegenomen .
https://www.113.nl/suicides-sinds-de-start-van-de-coronacrisis-nederland
De vaderlandse pers loopt aan de leiband van de politiek; wat ook niet anders kan met de salarissen van de inktkoelies. Nu de vaccinatiegraad de 100% nadert, mensen lam zijn geslagen door het booster-gelul, is er opeens ruimte voor het ware leed dat dit misdadige Qronabeleid heeft bewerkstelligd en nog steeds bewerkstelligt. Een samenleving die de mondvol heeft van solidariteit en daarbij focust op het ‘beschermen’ van mensen die hun leven al geleefd hebben, ten koste van de jongeren die die samenleving de toekomst moet bieden, is niet solidair maar kortzichtig. Een dergelijke samenleving wordt gerund door mensen met een eigenbelang, zonder oog voor het belangrijkste wat een samenleving kan voortbrengen: de jeugd. Elk besluit dat in een pandemie genomen wordt, zou gericht moeten zijn op het kapitaal van de samenleving: jongeren. Het gaat er bij mij, een bewust kinderloze columnist, niet in dat we ‘solidair’ moeten zijn met een branche (zorg) waar al jaren en jaren op bezuinigd wordt door onze heersers. Zoals het er ook niet ingaat dat onze heersers solidariteit eisten met ouderen, die door hun strategie welgeteld twee maanden extra mochten lijden in een verzorgingstehuis. Het beleid dat ons door de strot wordt geduwd, verdient niet anders dan burgerlijke ongehoorzaamheid.
Het is hoog tijd voor een borrel.
Lees verder
-
Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt
-
Artsen waarschuwen: ‘WHO krijgt dictatoriale bevoegdheid bij nieuwe crisis’
-
Kuipers wil wetswijziging met spoed doorduwen
-
De media en politiek kunnen uw oerbrein beetnemen
-
De volgende ‘pandemie’ is er al, mits u weer meewerkt!
-
Terug van weggeweest: de QR-app, weet u nog?
Binnenland
RePlanet: hoe een 76-jarige Nederlandse hoogleraar een jongerenbeweging opricht

Gepubliceerd
3 weken geledenop
11 september 2023Door
Redactie Indepen
Jonge klimaatactivisten die meer kerncentrales willen, en daarom Greenpeace de oorlog verklaren: het was wereldnieuws, van de nieuwe ngo RePlanet. Hun boegbeeld is de 18-jarige Ia Aanstoot uit Zweden, ze deed nog mee met klimaatstakingen van Greta Thunberg. Maar de Drentse professor die RePlanet heeft opgericht is al lang geen 18 meer, maar even oud als het logo van de Verenigde Naties: uit eind 1946.
Oprichter Rudy Rabbinge raakte later als Nederlands diplomaat bij de VN bevriend met de hoogste baas Kofi Annan. De landbouwkundig professor wist vanuit zijn vakgebied veel over kunstmest en het innoveren van teeltmethoden, door het delen van die kennis kon de productie van landbouw wereldwijd enorm groeien.
Rabbinge behoorde tot de Nederlandse wetenschappelijke top. Ook was hij oud-bestuurder van Wageningen Universiteit. En nu is hij, lang na pensionering, degene die najaar 2022 in Gentbrugge in Vlaanderen een handtekening zette onder de eerste akten van ‘vereniging zonder winstoogmerk’ RePlanet. Zo’n vereniging zonder winstoogmerk (vzw) is te vergelijken met een ANBI in Nederland. RePlanet zegt een koepel te zijn van ‘grassroots’ organisaties, bewegingen die vanuit de maatschappij zijn opgebloeid.
Lid commissie-Remkes
Maar Rabbinge is eerder een vertegenwoordiger van de bestuurlijke kant; hij was topdiplomaat in de vele klimaatonderhandelingen bij de Verenigde Naties. Namens Nederland was hij speciaal voedselgezant bijvoorbeeld. In deze rol kon hij zijn kennis over het verhogen van de productie per hectare in de akkerbouw bijvoorbeeld delen via ontwikkelingssamenwerking. Naast dit soort opdrachten deed hij ook veel bestuurlijk werk in Nederland.
Hij zat vlak voor oprichting van RePlanet vzw nog in de commissie-Remkes die het kabinet moest adviseren in de stikstofcrisis. En van 1999 tot 2007 was hij Eerste Kamerlid voor de PvdA.
Hij was niet alleen lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en bestuurder van de Wageningen Universiteit, maar ook topgezant namens Nederland bij de Verenigde Naties.
Vooruitgangsdenken
Rabbinge is een van de aanvoerders van een denkrichting in de klimaatwetenschappen die ‘ecomodernisme’ wordt genoemd. Waar de huidige plannen van de VN klimaatakkoorden en de EU-ingrepen in het consumptiegedrag veelal zijn gericht op (via belastingen en subsidies) verminderen van consumptie, is het ecomodernisme op zoek naar alternatieven uit innovatie en natuurwetenschappelijke kennis.
De vraag of atoomstroom een klimaatvriendelijke brandstof is, verdeelt de milieubeweging al langer tot op het bot. Omdat kernafval niet te recyclen is en het nog tot in lengte van dagen gevaarlijk radioactief blijft, is het niet duurzaam, aldus de anti-fossiele stroming. Greenpeace maakt hiervan onderdeel uit.
Maar kernenergie is dan weer wel helemaal CO2-vrij op te wekken, en dat dan ook nog eens jarenlang en op een stabiel aanvoertempo. Dit argument is wat technisch, maar wint steeds meer terrein, nu de EU-plannen van ‘Fit for 55’ en de Green Deal van commissaris Timmermans in de praktijk gebracht worden. Het energienet raakt op steeds meer plekken in Nederland vol.
Wispelturige bronnen
Wind en zon zijn te wispelturig voor wat nodig is voor uitbreiding van het net: een stabiele netspanning (220 V uit het stopcontact). Dit gebeurt al terwijl nog maar net de transitie naar stroom op gang komt. Dat frustreert in een tijd waarin steeds meer mensen een e-auto hebben of koken op inductie- en andere elektrische fornuizen.
Als alle zonnepanelen in de zomer staan te loeien, is er teveel stroomaanbod. Dit is een van de redenen dat nu het mes gaat in de regels voor het terugleveren van energie aan het net door consumenten.
Parijs onhaalbaar
Tegen deze achtergrond is RePlanet positief ontvangen. Maar de juridische ingreep in de procedure van Greenpeace tegen de Europese Commissie is tegelijkertijd een greep aan de noodrem. Immers: mocht Greenpeace gelijk krijgen van de hoogste EU-rechters, dan verliest kernenergie definitief zijn label ‘groene stroom’, en dat betekent dat de reductiedoelen van het VN-klimaatakkoord van Parijs in Europa in 2050 feitelijk niet meer haalbaar worden.
Als dat tot de mensheid zou doordringen, zou het draagvlak voor de 1000 miljard euro kostende ingrepen in de deals van eurocommissaris Timmermans op veel meer plekken in de Europese maatschappij wegvallen, dan nu gebeurt onder invloed van prijsverhogingen en belastingen en verboden op het nuttigen van veel vlees of zuivel.
Ironisch genoeg is de angst voor verlies aan draagvlak, ook een van de katalysatoren bij Greenpeace om á la Johan Vollenbroek in Nederland op het hoogste Europese niveau de juridische strijd aan te gaan tegen het ‘groen’ labelen van kernenergie. Een centraal leerstuk in deze milieubeweging is dat kernenergie ook slecht is als oplossing, omdat er zeer makkelijk heel veel extra stroom mee kan worden opgewekt. En als die er overvloedig is, dan merken gewone consumenten niets van de schaarste die er is aan natuurlijke hulpbronnen in de wereld. Dan wil niemand meer meedoen, is de vrees.
D66 meteen om
RePlanet heeft intussen een groeiende aanhang. D66 haakte meteen vorige week al aan, en laat zijn twijfels over kernenergie varen, kondigde nota bene de demissionair minister van Klimaat Rob Jetten aan, toen hij als nieuwe voorman het verkiezingsprogramma presenteerde.
De PvdA is altijd écht tegen kernenergie geweest, D66 hield de deur al een tijdlang op een kiertje. Voor Frans Timmermans kan dit in de verkiezingscampagne een heikel punt worden. Hij was immers de Eurocommissaris die van plan was om het opstoken van hout in energiecentrales wél als groene stroom te labelen, en kernenergie niet. Dat is door ingrijpen van Europese regeringsleiders later aangepast. Door deze Brusselse draai ontstond, dankzij dit voorstel van Timmermans, een juridisch haakje voor Greenpeace om kernenergie aan te vechten.
Nobelprijswinnaar
Rudy Rabbinge opent niet voor het eerst de aanval op het linkse milieubeleid. Eerder was hij, samen met andere topwetenschappers onder wie Nobelprijs winnend natuurkundige Ben Feringa, al fel tegen de bijstook van biomassa. De politiek sloeg die noodkreet destijds in de wind. Maar inmiddels raakt het bos op, net als vele miljarden euro’s subsidie. Die geldstroom vloeide naar energiebedrijven, en werd betaald als opslag op de torenhoge gasrekeningen van de afgelopen jaren.
RePlanet is hiermee een midscheepse aanval op het beleid en de resultaten van de premierskandidaat van GroenLinks en PvdA. Wat vindt Timmermans van RePlanet? Nota bene opgericht door een voormalig partijprominent uit eigen kring?
Bij de PvdA hebben ze ervaring met bèta-wetenschappers in de politiek. Zo hadden ze 22 jaar geleden een stelletje ‘Rode Ingenieurs’ rondlopen, zoals leden met een technische studieachtergrond zichzelf hadden gedoopt. Ze zouden het programma wel eens op z’n kop zetten. Voorop gingen Diederik Samsom, de architect van Timmermans’ klimaatbeleid (en z’n assistent in Brussel), en Jeroen Dijsselbloem, die een decennium later voorzitter van de Eurogroep werd.
Gelukkig voor Frans Timmermans is de kans klein dat Rudy Rabbinge nog grote politieke ambities heeft bij de PvdA.
Binnenland
Val kabinet: opnieuw volgens draaiboek?

Gepubliceerd
3 maanden geledenop
8 juli 2023Door
Redactie Indepen
Voor de tweede keer binnen anderhalf jaar valt een kabinet onder leiding van premier Rutte in slow motion, en opnieuw springt de timing in het oog: dit moment werd maanden geleden al aangekondigd door verschillende politiek commentatoren.
Op 14 april nog zei Wouter de Winther van De Telegraaf in zijn podcast ‘Afhameren’ dat het ‘wachten is tot dit opnieuw uit de hand loopt’. Toen al was hem duidelijk dat de apotheose vlak voor het zomerreces zou komen. Maar sindsdien boekte het kabinet een paar successen, de omstreden pensioenwet en de pandemiewet werden nog snel, voor de komst van BBB naar de Eerste Kamer, goedgekeurd door dit huis. De senatoren in de coalitie en bij PvdA en GroenLinks lieten zich niets gelegen liggen aan de golven kritiek uit het land.
Hier, en op andere dossiers, leek zich een samenwerking af te kondigen van de coalitie met de twee linkse partijen, die gezamenlijk opereren in de Eerste Kamer. Vanuit het oogpunt van de oppositiepartijen leek dat slim. Wie een meerderheid mogelijk maakt, kan het meest binnenslepen bij onderhandelingen.
Maar hoe valt dit bij de eigen achterban en bij potentiële kiezers, als die komend najaar in het stemhokje staan? De linkse partijen hebben geluk dat de SP intern rommelt, en het bovendien moet stellen zonder stemmenkanon Renske Leijten.
De VVD heeft in geen van die linkse partijen behoefte aan de formatietafel, valt af te leiden uit het onderwerp waarop Rutte heeft gebroken; gezinshereniging van toegelaten vluchtelingen. Dit is niet alleen pas het slotstuk van de migratie, het is ook maar een beperkt probleem. Het vastlopen van het asielsysteem is in de eerste plaats gevolg van het grote aantal migranten in de procedure dat op basis van de internationale verdragen geen recht heeft op een verblijfsstatus. In Nederland kunnen hierover naar hartenlust rechtszaken worden aanspannen, maar tot daarin een definitieve uitspraak is, behoudt een asielzoeker recht op een opvangplek.
Dat Rutte heeft gebroken op het thema gezinshereniging, lijkt een opmaat naar een formatie waarin de VVD geen behoefte heeft aan een ‘linkse wolk’.
Na de toeslagenaffaire duurde het weken voor het kabinet ontbonden werd, eerst was nog gekeken of de schuld bij een aantal bewindslieden gelegd kon worden. Maar met de verkiezingen in aantocht bood het voltallige kabinet toch zijn ontslag aan. De verkiezingscampagne stond toen al op het punt van starten, veel maakte het derhalve niet uit.
Ook toen had het kabinet een exit-strategie klaar: campagnevoeren was beperkt tot media-optredens en advertenties, door de lockdowns. Angst voor verandering in de politiek leefde breed in de samenleving, vanwege de pandemie. Die angst wakkerde het kabinet aan door een avondklok in te stellen, daags na de val van het kabinet.
De Kamer vond het prima. Die is nu herkiesbaar.
Buitenland
Poetin wil politieke unie met China, Iran en India

Gepubliceerd
3 maanden geledenop
7 juli 2023Door
Redactie Indepen
In een videotoespraak voor staatshoofden van landen uit Eurazië die lid zijn van de Shanghai Cooperation Organization (SCO), heeft de Russische president Poetin aangekondigd dat dit samenwerkingsverband gaat uitgroeien naar een xl-tegenhanger van de Europese Unie. Meteen wordt al samengewerkt op politiegebied, in de strijd tegen terrorisme.
Dit is volgens Poetin de stap naar het vervolmaken van de verschuiving van de geopolitieke macht richting het oosten, weg uit de VS en Europa, op weg naar China en India. De SCO-landen omvatten buurlanden van Rusland en deze twee landen, maar sinds kort hoort in dit rijtje een andere regionale grootmacht: ook Iran is lid geworden.
Poetin wil met dit gezelschap de komende tijd gemeenschappelijk optrekken in de internationale machtspolitiek. Samen moeten de staten op weg naar een nieuwe, multipolaire wereldorde, als opvolger van de Amerikaanse hegemonie, die na de Tweede Wereldoorlog begon.
“Wij vinden het belangrijk dat alle leden van de vereniging hun benaderingen delen met betrekking tot de situatie in de mondiale politiek, veiligheid en de sociaaleconomische sfeer. Tegelijkertijd is onze organisatie sterk gericht op het creëren van een werkelijk rechtvaardige en multipolaire wereldorde”, sprak hij vanuit Rusland.
Daar staat hij onder zware druk nu de oorlog in Oekraïne niet goed loopt, en huurlingen van de Wagnergroep zelfs naar Moskou oprukten twee weken geleden. Van die benarde situatie is niet veel te merken in de speech, niet bij het bekijken van de video, maar al helemaal niet in de tekst, die in het Engels is gepubliceerd op de site van het Kremlin.
Vanuit Nederland is deze site niet toegankelijk, vanwege een politiek besluit dat in een ommezwaai werd doorgevoerd in heel Europa na de inval vorig jaar lente. Ook klaagden twitteraars dat ze in Nederland de video niet konden zien. Inderdaad: Russische toestanden, van eigen makelij.
Poetin schetst hoe dit samenwerkingsverband voor hem van belang is, in de oorlog. Het machtsblok steunt hij zo hartstochtelijk omdat moet worden voorkomen dat de expansie van de EU en de NAVO verder gaat. Hij wil dit oplossen via diplomatie. “Een orde gebaseerd op internationaal recht en gemeenschappelijke principes van wederzijds respectvolle samenwerking tussen soevereine staten, met de centrale coördinerende rol van de Verenigde Naties.”
“Dit is vooral belangrijk vandaag, nu geopolitieke onenigheid groter wordt, de afbraak van het internationale veiligheidssysteem voortduurt, de risico’s van een nieuwe mondiale economische en financiële crisis toenemen door jaren van ongecontroleerde schuldopbouw door ontwikkelde landen, met daarnaast sociale verdeeldheid en groei van armoede over de hele wereld, verslechtering van voedselveiligheid.
“Al deze kwesties, elk op zich complex en divers, leiden samen tot een aanzienlijke toename van het conflict. Rusland ervaart dit alles op dit moment. Lange tijd hebben externe krachten in de buurt van onze grenzen een project uitgevoerd om van ons buurland, Oekraïne, een de facto vijandige staat te maken, een anti–Rusland.”
Financieel staat het SCO blok er goed voor, waarschuwt Poetin de westerse landen. Door de gestegen olieprijzen staat de roebel goed, een flink deel van de handel tussen China en Rusland gaat in een van de valuta van beide landen: er is onderling vertrouwen in elkaars munt. De dollar en de euro als wereldwijde ‘reservemunt’ hebben ze niet nodig, is de boodschap.
De landen van de Shanghai Unie gaan ook samenwerken op andere terreinen: te beginnen bij klimaatverandering, en digitalisering. Maar wat ook veel deelnemende staten gemeen hebben: problemen met opstandige extremisten. Het fanatisme dat we van Ursula von der Leyen en Frans Timmermans kennen rondom klimaat, uitbreiding en een ‘ever closer union’, maar dan met prioriteit gericht op jihadistische rebellen. Hoeveel volkeren als de Oeigoeren leven in deze United States Of Eurasia? Bij deze gedachte lopen nog meer rillingen over de rug dan bij dat jaartal, 2030.
Timmermans kennen rondom klimaat, uitbreiding en een ‘ever closer union’, maar dan met prioriteit gericht op jihadistische rebellen. Hoeveel volkeren als de Oeigoeren leven in deze United States Of Eurasia? Bij deze gedachte lopen nog meer rillingen over de rug dan bij dat jaartal, 2030.
Recent


Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week
Worden we allemaal een beetje armer? Van het ministerie van Financiën kun je dat moeilijk zeggen: minister Kaag nam gemiddeld,...


Het CO2-mysterie, om gallisch van te worden
CO2, een stofje in de lucht met ongekende capaciteiten. Enerzijds een onmisbare voedingsstof voor plantengroei, anderzijds een stofje in staat...


Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht
Minister Dilan Yeşilgöz van Veiligheid en Justitie heeft het hoogste woord als asielzoekers diefstallen plegen. Maar doet het ministerie dat...


BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS
De inflatie over september is – volgens de eerste raming van het CBS – slechts 0,2 procent!! Fantastisch succes van...


Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt
Jongerenwerkers zijn in Nederland de ogen en oren van de maatschappij. Ze luiden de noodklok over polarisatie en radicalisering onder...


Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet
Was aardgas decennialang een bron van inkomsten voor de overheid dankzij de winning ervan in onder meer Groningen, tegenwoordig wordt...


EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
De Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer...


Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september: Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop...


De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen...


EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
In de jaren 2020 – 2021 namen de regeringen van veel Europese landen binnen korte tijd vergelijkbare maatregelen om de...
Trending
-
Politiek7 dagen geleden
EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
-
Buitenland1 week geleden
EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
-
Binnenland2 dagen geleden
Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht
-
Binnenland1 week geleden
De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
-
Politiek13 uur geleden
Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week
-
Politiek2 weken geleden
VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet
-
Binnenland4 dagen geleden
BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS
-
Binnenland1 week geleden
Postcodeloterij gaat Rabobank slopen