Column

Jongeren zijn het kapitaal van de samenleving

Avatar foto

op

Jongeren zijn het kapitaal van de samenleving
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Middenin de pandemie werd het tijd voor een borrel. Normaliter wordt er jaarlijks een culturele reis binnen Europa gepland door een groep Rotterdamse ondernemers maar ja. Qrona. Meer dan drie mensen binnen ontvangen was VERBOTEN, tennissen en golfen ook, winkels en restaurants waren dicht want je zou maar eerlijk geld verdienen door je vak uit te oefenen en dat gold dan allemaal ook nog ‘ns zo’n beetje in heel Europa. Reizen was dus al helemaal niet aan de orde.

Het enige wat restte, was gezond verstand – een ander woord voor burgerlijke ongehoorzaamheid. De groep ondernemers werd bijelkaar geappt: “as zondag stadswandeling in Rotterdam. Onze vaste gids vertelt de historie van het Scheepvaartkwartier. Na afloop borrel bij Ebru. Wie gaat ermee?”

Tussen alle enthousiaste reacties zat één vraag: ‘Ja maar wat doen we met de boa’s?’

Boa’s?

Hoezo boa’s?

Die zijn niet uitgenodigd.   

‘Ebru het is verboden om buiten met meer dan vier personen te zijn. Wat als we een boete krijgen?’

De stoppen sloegen door.

Er moet niet alleen heel wat water door de Maas stromen eer dat iemand mij gaat vertellen hoeveel mensen ik mag ontmoeten, maar er moet vooral een boa proberen mij een boete te geven omdat ik buiten loop met gezonde mensen. Ik doe niet aan qrona-boetes. Flikker op met je boetes. En waag het ‘ns om in mijn buurt te komen met je boa-pak. Ik negeer je. Je bestaat niet voor mij.

‘Er liggen nog steeds mensen in ziekenhuis, je doet net alsof Qrona niet bestaat.’

‘Het zal heus bestaan maar ik doe niet aan idioterie.’

Lang verhaal kort: er ging één koppel niet mee. De rest, een groep van twaalf, verzamelde zich eind maart 2021 bij mij, werd ontvangen met koffie en thee, gebak van Koekela en vertrok monter naar buiten, het historische Scheepvaartkwartier in dat redelijk ongeschonden het bombardement heeft overleefd. Onze gids vertelde over de gevels en de havenbaronnen, over de gedempte Zalmhaven waar nu het hoogste gebouw van Nederland staat. Tegen het einde haalden we voor een weeshuis aan borrelhappen op bij LOOS en een stapel pizza’s bij LaPizza – support your local, doe maar van alles een extra portie! Allemaal doordeweekse vanzelfsprekendheden in het gewone leven, vroeger. Nu voelde het als een uitbundig feest ondanks oorlogstijd.

‘Ik ken echt niemand die gestorven is aan Qrona,’ mompelde ik.

‘Maar ik ken wel drie studenten die zelfmoord hebben gepleegd,’ klonk het fel uit de mond van een moeder.

Zelfmoord? Studenten? WTF. ‘Hoezo staat dat niet in de krant?’ stamelde ik. Want dat het gebeurde, geloofde ik meteen. Mensen zijn niet gemaakt om weken, maanden en inmiddels jaren solitair te leven. De keren dat ik ertegen ageerde, zijn ontelbaar. Maar het sloeg niet aan. Geen enkele keer. Ja maar de ziekenhuizen. Ja maar de R-factor. Ja maar de zwakkeren. Ja maar we doen dit samen. Hoe is het leven van een tachtigjarige belangrijker dan dat van een jongere? Welke oma wil ten koste van haar kleinkind op de IC liggen – als dat kleinkind de IC überhaupt nodig heeft? Waarom worden er zulke achterlijke keuzes gemaakt ten koste van jongeren die nog een leven voor zich hebben, die zich moeten ontwikkelen en sociale contacten nodig hebben, die moeten leren en ontdekken? Welke idioot meent dat demente bejaarden voorgaan op levenslustige jongeren? En waarom staan de kranten niet bol van verontwaardiging over de maatregelen, waarom is er geen aandacht voor het leed van de jeugd, dat zich tot zelfmoorden gedwongen voelt vanwege een totaal uitzichtloos bestaan?

‘De kranten schrijven er expres niet over,’ vervolgde de moeder. ‘Ze zouden er maar achter komen dat het er meer zijn dan ze voor mogelijk houden. Het hele draagvlak voor dit beleid zou afbrokkelen en dat kunnen we niet hebben. Maar ik alleen al ken drie studenten die zelfmoord gepleegd hebben dus het kan niet anders dat er veel veel meer zijn. En ik snáp het nog ook.’

Inmiddels zijn we tien maanden verder.

Opeens gaat het wél over de jongeren en de achterstanden die zij oplopen. Opeens gaat het wél over hun mentale gezondheid en komt naar buiten dat er de afgelopen periode meer zelfmoorden zijn gepleegd dan gebruikelijk is in een jaar. Hoewel, herstel: het aantal zelfmoorden is gelijk gebleven, alleen is het aantal zelfmoorden in de categorie 20-30 jarigen toegenomen .

https://www.113.nl/suicides-sinds-de-start-van-de-coronacrisis-nederland

De vaderlandse pers loopt aan de leiband van de politiek; wat ook niet anders kan met de salarissen van de inktkoelies. Nu de vaccinatiegraad de 100% nadert, mensen lam zijn geslagen door het booster-gelul, is er opeens ruimte voor het ware leed dat dit misdadige Qronabeleid heeft bewerkstelligd en nog steeds bewerkstelligt. Een samenleving die de mondvol heeft van solidariteit en daarbij focust op het ‘beschermen’ van mensen die hun leven al geleefd hebben, ten koste van de jongeren die die samenleving de toekomst moet bieden, is niet solidair maar kortzichtig. Een dergelijke samenleving wordt gerund door mensen met een eigenbelang, zonder oog voor het belangrijkste wat een samenleving kan voortbrengen: de jeugd. Elk besluit dat in een pandemie genomen wordt, zou gericht moeten zijn op het kapitaal van de samenleving: jongeren. Het gaat er bij mij, een bewust kinderloze columnist, niet in dat we ‘solidair’ moeten zijn met een branche (zorg) waar al jaren en jaren op bezuinigd wordt door onze heersers. Zoals het er ook niet ingaat dat onze heersers solidariteit eisten met ouderen, die door hun strategie welgeteld twee maanden extra mochten lijden in een verzorgingstehuis. Het beleid dat ons door de strot wordt geduwd, verdient niet anders dan burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het is hoog tijd voor een borrel.   

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

De VS is op rooftocht in Europa en de EU assisteert

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De VS is op rooftocht in Europa en de EU assisteert
Foto: ANP

Sinds de jaren ’50 is het Westen gewend aan de wijze waarop de VS zijn eigenbelangen dient door het economisch uitbuiten van andere, doorgaans niet-westerse landen. Inmiddels is de nood in de VS zo hoog, dat ook de ‘westerse bondgenoten’ het moeten ontgelden. Hoe gaan de VS te werk bij het financieel en economisch uitkleden van de eigen ‘bondgenoten’ en hoe lang gaat dat nog goed?

Bananenoorlogen

De Bananenoorlogen waren het begin van Amerikaanse buitenlandse interventies om de eigen economie te versterken ten koste van het buitenland. Het betrof een reeks door de VS uitgelokte conflicten die bestonden uit militaire bezetting, politieoptreden en interventie in Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Het speelde tussen het einde van de Spaans-Amerikaanse oorlog in 1898 en het begin van het goed nabuurschapsbeleid in 1934 van Rooseveld.

De Universiteit van Washington besteedde een aantal studies aan de hegemonie van de VS in Latijns-Amerika vanaf de 19e eeuw tot op heden. Centraal in die studies staat de United Fruit Company, later bekend onder de namen Chiquita en Fyffes.

Toen United Fruit Company in 1952 Guatemala binnenviel, kochten ze veel lokale boeren uit om land voor hun plantages te verwerven. Dit verdreef de boeren, die afhankelijk waren van de landbouw als enige bron van inkomsten. President Jacobo Árbenz voerde vervolgens een landbouwhervorming door waarbij land van United Fruit Company werd afgenomen en teruggegeven aan de boeren die onder dwang waren uitgekocht. De firma was verontwaardigd over deze hervorming en lanceerde onmiddellijk een propagandacampagne om de Amerikaanse regering en bevolking ervan te overtuigen dat Árbenz een communistische dictator was.

United Fruit Company liet vervolgens de CIA het Guatemalaanse leger omkopen, opdat president Árbenz zou worden afgezet. Na de overwinning werd Carlos Castillo Armas benoemd tot president van Guatemala. Armas was de rest van zijn ambtstermijn een marionet van United Fruit Company, aldus genoemde studie van de Universiteit van Washington.

Militaire interventies in het belang van de VS

“De Verenigde Staten hebben in de afgelopen decennia talloze militaire interventies uitgevoerd in landen als Irak, Syrië, Afghanistan en Libië, met verwoestende gevolgen voor de betrokken regio’s. Onder het mom van het verspreiden van democratie en het beschermen van nationale belangen heeft de Amerikaanse oorlogsmachine chaos, vernietiging en onnoemelijk menselijk leed veroorzaakt”, aldus de website van BNN/VARA.

Professor Noam Chomsky, een vooraanstaand Amerikaans politiek activist, waarschuwt ons dat de VS de grootste bedreiging vormt voor de vrede en het voortbestaan van de mensheid. Hij noemt zijn eigen land ‘’s werelds grootste terrorist’.

Nu is Europa aan de beurt

Met westerse ‘bondgenoten’ gaat de VS ietsje voorzichtiger om. Geen militaire interventies, maar ‘extraterritoriale’ Amerikaanse wet- en regelgeving die onwillige westerse bondgenoten op de knieën dwingt. Dat begint tegenwoordig met dealtjes tussen de VS en de Europese Commissie.

Op 15 juni 2021 brachten het Witte Huis en de EU een verklaring uit over de gezamenlijke aanpak van de coronacrisis. Daarin staat onder andere het voornemen om gezamenlijk de coronavaccins voor de hele wereld te gaan produceren. Een intentie die later door de EU werd vertaald in een monstercontract met het Amerikaanse Pfizer. Meer dan 2 miljard doses van de 4,2 miljard zou door Pfizer geleverd worden en slechts een verwaarloosbaar gedeelte door Europese vaccinproducenten.

In dezelfde verklaring van 15 juni 2021 geven de VS en EU aan gezamenlijk de World Health Organization (WHO) te gaan hervormen opdat deze meer centrale bevoegdheden krijgt.

Op 28 januari 2022, vier weken voor de start van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, brachten VS president Joe Biden en EU president Ursula von der Leyen een gezamenlijke verklaring uit over het veilig stellen van de ‘Europese energievoorziening’ door het verder uitbreiden van de leveringen LNG (liquefied natural gas) vanuit de VS aan de EU. “We intend to work together, in close collaboration with EU Member States, on LNG supplies for security of supply and contingency planning”, vermeldt de website van het Witte Huis.

Op 7 april 2022, een paar weken na de overeenstemming tussen de VS en de EU inzake de leveringen van LNG vanuit de VS, sprak de EU de boycot uit over Russische gasleveringen en vlogen de prijzen voor energie en dus inflatie in de EU omhoog. De industrie van vooral Duitsland werd keihard geraakt en verloor zijn concurrentiepositie naar de VS.

De VS-politiek inzake leveringen van LNG aan de EU was overigens al door Bidens voorganger Trump bedacht. Op 21 december 2019 tekende Trump een extraterritoriale wet die sancties tegen ieder bedrijf mogelijk maakt dat aan de bouw van de Nord Stream 2 gaspijplijn meewerkt. Door Nord Stream 2 te boycotten, nam de export van LNG uit de VS naar de EU al fors toe, nog voordat de oorlog begon. Vervolgens werd Nord Stream 2 opgeblazen en is de dader daarvan nog steeds officieel zoek.

Onrechtmatige wetgeving VS om de wereldeconomie te domineren

In augustus 2023 bracht de Duitse staatsomroep Arte een documentaire uit getiteld ‘Der Kampf um Airbus’. Deze documentaire is twee weken op het YouTube kanaal van Arte te zien geweest, waarna het werd verwijderd. Het is alleen nog op arte.tv te zien. De documentaire gaat over de strijd van de Amerikaanse overheid tegen Europese multinationals en vliegtuigbouwer Airbus in het bijzonder.

Airbus is de grootste concurrent van Amerikaanse bedrijven zoals Boeing en Lockheed Martin. De Amerikaanse overheid gebruikte ‘grensoverschrijdende’ (extraterritoriale) wetgeving om Airbus boetes op te kunnen leggen wegens in strijd met Amerikaanse belangen. In totaal heeft Airbus voor vier miljard dollar aan boetes betaald in 2020.

In de documentaire is te zien dat die boetes aan vele Europese bedrijven zijn opgelegd om allerlei redenen. Na de boetes (die veelal in de honderden miljoenen lopen) zijn de bedrijven in kwestie vaak financieel zó verzwakt, dat het voor een appel en een ei moet worden verkocht. Aan… je raadt het al; een Amerikaanse concurrent. De documentaire noemt als voorbeelden van deze acties diverse Europese multinationals op de gebieden energie, telecommunicatie en IT.

Ook de Nederlandse economie lijdt onder de Amerikaanse wetgeving

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bezit de VS 20 procent van alle aandelen van in Nederland gevestigde bedrijven en is daarmee de grootste buitenlandse partij binnen de Nederlandse economie.

Op 18 juni 2021 publiceerde het Nederlands Juristen Blad (NJB) een wetenschappelijk artikel over de schade aan Nederlandse en Europese belangen, veroorzaakt door onrechtmatige Amerikaanse wetgeving. De conclusies liegen er niet om. De wetgeving:

 • wordt gebruikt als een Amerikaans geopolitiek wapen
 • is bedoeld om de hegemonie van de VS over de wereld te bestendigen
 • is bedoeld om Chinese dominantie op het wereldtoneel te voorkomen
 • schaadt de belangen van Nederlandse bedrijven, met name die van ASML
 • dreigt met het gevaar dat Europese / Nederlandse bedrijven niet meer aan de VS kunnen leveren
 • bedreigen Europese / Nederlandse ondernemingen met bestuurlijke en strafrechtelijke boetes, zelfs gevangenisstraf!
 • is onrechtmatig voor Europese / Nederlandse bedrijven
 • remt de ontwikkeling van Europa
 • verstoort de verhoudingen tussen de EU en China
 • verstoort de Europese / Nederlandse energiesoevereiniteit
 • legt de EU aan de leiband van de VS

Over dat laatste (de EU aan de leiband van de VS) merkt de auteur op dat de VS dit ook al in de jaren ’80 heeft geprobeerd. Dat leidde in de EU van toen, met slechts 11 lidstaten, tot hevige protesten waardoor de toenmalige Europese Commissie de Amerikaanse wetten en sancties als onrechtmatig bestempelde en de VS de lopende sancties voor de EU introk.

Vreemd genoeg heeft de huidige Europese Commissie met 27 lidstaten niet meer die ruggengraat van toen en laat alles over zich heen komen met alle desastreuze gevolgen voor de economie in de EU. Daarover meer in een ander artikel.

Ondanks het gebrek aan ruggengraat van de huidige Europese Commissie onder Ursula von der Leyen, biedt het artikel van het NJB nog een beetje hoop en advies voor Europa. Als de relatieve omvang van de Amerikaanse economie afneemt en de reserve status van de dollar ook, zal de extraterritoriale wetgeving steeds minder gevaar opleveren. De EU doet er wijs aan om zichzelf meer los te koppelen van de Amerikaanse economie en handelsrelaties met andere partijen aan te gaan. Daarvoor zal eerst het VS-schoothondje Von der Leyen haar biezen moeten pakken. Dat kan al in juni 2024.

Verder Lezen

Column

De corona witwasoperatie van mainstream journalist Tijs van den Brink

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De corona witwasoperatie van mainstream journalist Tijs van den Brink

Na de uitzending van EO-boegbeeld Tijs van den Brink over zijn te beperkte verslaggeving in coronatijd, kunnen we het beroemde citaat van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer (1788-1860) weer van stal halen: “Elke waarheid doorloopt drie stadia. Eerst wordt ze belachelijk gemaakt. Dan wordt ze hevig bestreden. Tenslotte wordt ze als iets dat altijd al vanzelfsprekend was aangenomen.”

Nu we de fases van wappie, complotdenker en censuur bijna voorbij zijn en het finale derde stadium naderen, propt Van den Brink met zijn tv-reeks ‘de coronakloof’ een diep cynisch vertragend stadium ertussen. Hij poogt de waarheid alsnog beentje te lichten in een journalistieke witwasoperatie vermomd als zelfonderzoek. De mainstream journalist, die het valse corona overheid narratief al drie jaar te vuur en te zwaard verkondigt, denkt met een grote verdwijntruc zijn eigen falen en tevens alle coronaleugens en leugenaars nog even snel onder het tapijt te vegen voor het nakende moment aanbreekt waarop ineens iedereen beseft flink belazerd te zijn geweest met immens grote coronaleugens.

Grove leugens die zelfs onze grondrechten en lichamelijke integriteit schonden met onwetenschappelijke en zelfs uiterlijk schadelijke in wetten vastgelegde maatregelen als 1,5 meter afstand, mondkapjes, avondklok, lockdown, een tot uitsluiting leidende QR-pas en volstrekt onvoldoende geteste experimentele gen-therapeutische mRNA-injecties waarvan niet uitgesloten kan worden dat die de huidige aanhoudende oversterfte zouden kunnen verklaren.

Interessant is dat zowel Maurice de Hond als Marianne Zwagerman in een gezamenlijke live-uitzending afgelopen zondagavond gehakt maakten van de uitzendingen van Van den Brink. Ze voelen zich tekortgedaan, maar in mijn ogen zijn ze zelfs misbruikt als kijkcijfer-trekkers. Niet meer kijken dus, u kunt uw tijd beter gebruiken voor de kritische nabeschouwingen. De interviews die de EO-presentator van het programma ‘Dit is de kwestie’ hield met De Andere Krant en Blckbx-programmamaker Flavio Pasquino spreken ook boekdelen. De coronakloof heeft niet de waarheid als doel, maar het schoonvegen van Tijs zijn eigen straatje. Dat heet witwassen. Hij zegt dit overigens ook zelf in De Andere Krant: “(..) Ik ben geen onderzoeksjournalist. Ik maak praatprogramma’s.”

Als ik één ding heb geleerd van ruim een decennium werken voor het Hilversumse ‘ministerie van televisie’ dan is het dat alle aandacht en middelen vanaf de jaren negentig naar de talkshows gingen. Research-journalistiek werd langzaam maar zeker tot de enkels toe afgebroken, honderden echte redacteuren (journalisten) verloren hun baan. En als de nieuwe Hilversumse talkshowhelden met boegbeelden als Tijs van den Brink en Mathijs van Nieuwkerk (DWDD) ergens bang voor waren, dan was het wel voor een onderzoeksjournalist aan tafel. Die meden ze als de pest. Stel je voor dat ze het over de inhoud moesten hebben…. Alleen kijkcijfers en de show telden. Het werden uitgeholde programma’s. Babbel-diarree van een elitaire kletsende klasse zoals de links-wakkere hoogleraar Ewald Engelen dat zo treffend noemt.

Deze columns op dit onafhankelijke journalistieke platform Indepen markeren voor mij een nieuwe levensfase die eind november 2022 per toeval begon en die bijna omgekeerd is aan die van praathoofd-boegbeeld en overheidslakei Van den Brink. Het is de hoogste tijd voor het 2500 jaar oude parrhesia, ‘het vrij en gevaarlijk durven spreken’, het zoeken naar en weer durven benoemen van zoiets ruraals als waarheid; hoe naakt en pijnlijk die ook is. Hoewel ik op deze plaats als columnist vooral zal beschouwen met memoires en opinie, hebben deze Indepen-columns wel een missie: ze zijn een pleidooi voor wederopstanding van mijn oude ambacht. De (wel) kritische, onafhankelijke diepgravende onderzoeksjournalistiek moet terug. Hopelijk zijn er investeerders bereid om Indepen op te tillen. Want we moeten weer graven, spitten, ploegen en uitzoeken. We moeten leugens en verborgen geschiedenis onthullen, geheimen ontrafelen. Want met alleen een kakafonie aan praatshows, columns en opinie komen we er niet.

Tijdens, naar nu blijkt zo ongeveer het enige echte mediadebat over de coronaverslaggeving in De Balie (Amsterdam), eind november 2022 georganiseerd door de links-intellectuele kritische beweging De Vierde Golf, stond ik letterlijk op met de laatste vraag: waarom lieten Giselle van Cann (hoofdredacteur NOS Nieuws) en René Moerland (hoofdredacteur NRC) fundamentele thema’s als censuur, zelfcensuur en het doen verdwijnen van social media berichten (posts) en zelfs hele accounts door LinkedIn, Twitter en Facebook totaal onbelicht? Ik vroeg dit omdat wij, de coronakritische stemmen, als dissidenten werden behandeld. We werden zowel door de overheid als de mainstream media bewust de mond gesnoerd. Wij waren de onfatsoenlijken, gevaarlijk uitschot.

Tot voorjaar 2020 was ik naast boer nog steeds ook onderzoeksjournalist, auteur en expert inzake zoönoses, pandemieën, vaccinontwikkeling en falende uitgebeende toezichthouders. Maar vanaf april 2020 bleek ik volledig gecanceld te zijn in de mainstream media. Na mijn publicatie van mijn boek ‘Uitgebeend’ was ik met grote regelmaat een graag geziene gast op radio en tv en in de krant. En ook al had ik zelf het toneel als onderzoeksjournalist verlaten om traditionele schaapherders te redden (2015-2017) en in 2017 graanboer te worden, op LinkedIn liet ik vanaf april 2020 stevig van mij horen als een van de meest scherpe en goed geïnformeerde kritische corona-experts.

Ik zocht de media niet op, maar waarom ze mij ineens nooit meer opzochten of belden was ronduit bizar. Tot tweemaal toe verloor ik tijdelijk mijn LinkedIn-account. Hoe zou u zich voelen als zoiets u zou overkomen? Ik vond mijn account met duizenden volgers verliezen even traumatisch als weerzinwekkend. Letterlijk de mond gesnoerd, de pen ontnomen. En dat als gerenommeerd auteur van twee veelgeprezen diepgravende non-fictieboeken en twintig jaar werk als gedegen onderzoeksjournalist voor onder meer ‘Zembla’ (VARA), ‘Reporter’ (KRO) en ‘Follow the Money’.

Vanaf eind 2022 was ik er weer, nu als ‘boernalist’, met voor beide professies dezelfde oer-vaardigheid in pacht: ik ben en blijf expert in het scheiden van koren en kaf en sta borg voor passie, ambachtelijkheid, vakmanschap en kwaliteit. Vandaar ook dat de titel van mijn boek op Uitgebeend: Uitgehold, van haver tot gort (verschijningsdatum medio 2024). Dit boek was eigenlijk al af met Pinksteren 2021. Maar ik durfde het niet te publiceren, uit angst voor totale cancelling.

Wel bleef ik mij altijd uitspreken via LinkedIn (nadat mijn account weer actief was) en via diverse platforms, waaronder Indepen. Op naar een APO nu, een Alternatieve Publieke Omroep die links noch rechts is, maar wel onafhankelijk en onderzoeksjournalistiek bedrijft met kraak en smaak.

 

Verder Lezen

Column

Woede en Tijd

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De corona witwasoperatie van mainstream journalist Tijs van den Brink

De verkiezingsoverwinning van de PVV van Geert Wilders is een totale mokerslag waarvan de klap nog kolossaal nagalmt. In feite is het de vierde mokerslag. Negen dagen na de moord op Pim Fortuyn haalde diens Lijst Pim Fortuyn (LPF) 26 zetels in 2002. Fortuyn sprak toen al over ‘de verweesde maatschappij.’ Thierry Baudet veroorzaakte een megaschok door de provinciale verkiezingen in 2019 te winnen en de BBB van Caroline van der Plas deed dat in maart dit jaar, ook bij de provinciale verkiezingen. En nu dan de PVV, met de allergrootste dreun, maar liefst 37 zetels. De Nederlandse kiezer is niet boos, maar woest.

Een week geleden beschreef ik hier op Indepen twee kakelverse boeken met klinkende titels als ‘Boze Boeren en Burgers’ (Ewald Engelen) en ‘Landverraad’ (Dick Bijl, Willem Koert). Toen kwam Maurice de Hond met een stijgende lijn van de PVV in zijn peiling. Hij zag de uitslag al aankomen en ik besloot op dat moment om het boek (2007) van een van mijn favoriete Duitse filosofen, Peter Sloterdijk, nog eens te lezen: ’Woede en Tijd’. In het Duits slaat de titel de spijker nog beter op de kop: ‘Zorn und Zeit’; toorn dus, de overtreffende trap van woede. Sloterdijk definieert een politieke partij of beweging als een ‘woedebank.’ De partij of politicus die de woede van zijn tijd het beste weet te vangen, is spekkopper in een democratie. Als een bank die de actuele woede in kiezersstemmen collecteert.

Je kunt je inmiddels afvragen hoeveel dikke middelvingers het Haagse establishment, ­­en dan met name de VVD, het CDA, D66 en het (te) linkse spectrum, nodig heeft om te beseffen wat decennialange uitgeholde, neoliberale technocratische bureaucratie en een volstrek abjecte cynische anti-burger bestuurscultuur teweeg hebben gebracht: niets minder dan de totale afbraak van onze maatschappij, samenleving en economie.

De toeslagenaffaire, de ongekende woningnood, de hausse aan bedrijfssluitingen en faillissementen in de middenstand, de absurde crisis en stilstand in de landbouw en tal van erbarmelijke situaties in de jeugdzorg, de zorg en het onderwijs, terwijl er in Den Haag vooral zinloos over stikstof werd gezwamd en er 28 miljard euro over de balk werd gesmeten voor ‘klimaatmaatregelen’ om vanuit Nederland tot 0,000036 graden minder opwarming van de aarde voor elkaar te boksen, zonder dat ook aantoonbaar te kunnen maken met te monitoren data (aldus onze Rekenkamer). Totale gekte, maar allee, als er iets in de mode is dezer dagen dan is het gekte en de kunst om te doen alsof waanzin het nieuwe normaal is.

Toch kan het altijd nog gekker. Een VVD die bij monde van de grote verliezer (tien zetels minder!) Dilan Yeşilgöz een coalitie met de PVV saboteert door niet mee te willen doen met de formatie. Dus dan krijg je een electorale megadreun en dan zeg je daarna ook nog doodleuk tegen heel Nederland en je eigen stemmers (84 procent van de VVD-achterban wil graag met de PVV regeren): ‘barst maar’?

Er klinken geluiden dat Mark Rutte zijn NAVO-baantje zal missen als de VVD meewerkt aan een coalitie met de PVV. ‘Brussel’ zou de VVD aan een touwtje hebben en eist dat die partij niet meewerkt aan de formatie in Nederland omdat Wilders anti-Europa is. Eerlijk gezegd klinken deze berichten dusdanig hallucinerend dat bij het ter perse gaan van deze column vast weer een andere draai gemaakt zal worden. Een dergelijke cynische en egomane machtspolitiek zal toch ook de meeste VVD’ers te gortig zijn?

Dat veel mensen zich met de PVV als grootste partij onveilig voelen, is even evident als zorgelijk. Churchill zou ooit hebben gezegd: “Wie jong is en rechts, heeft geen hart; wie oud is en links geen verstand.” Gelukkig zijn mijn kinderen nog links. Larry Alex Taunton, een Amerikaan uit rechts-conservatief-christelijke hoek, raakte me onlangs met een al even scherp aforisme. “Als ik wakker word, dan pak ik een kop koffie en ga ik eens nadenken over mijn dag. Maar als mijn linkse buurman wakker wordt, dan pakt hij een kop koffie en gaat hij nadenken over mijn dag.”

Inmiddels is, vanuit links gezien, vrijwel iedereen die niet links is, ook meteen een fascistoïde rechts-extremist. Iedere keer dat mijn links-groene collega-boeren en Extinction Rebellion (XR) op de A12 of de Dam staan, heb ik daar een dubbel gevoel bij. Mijn respect voor hun activisme en organisatiekracht worstelde met het besef dat hun extreme klimaatangst en dito zorgen mogelijk terecht zouden kunnen zijn, maar misschien ook niet. Immers: wetenschap is nooit ‘finaal.’ Maar het eisenpakket van XR is heftig, te heftig. Ik kreeg de opmerking dat ook mijn agro-ecologische GraanGeluk nog niet groen en fossiel-vrij genoeg zou zijn. Want GraanGeluk gebruikt nog trekkers en dorschmachines…?

Burgers, bakkers, vissers en boeren trekken alle verzwaarde lasten in Nederland nu al niet meer, en dan schreeuw je keihard om nog meer Timmermans-like maatregelen die de toch al getroffen bevolkingsgroepen nog verder het economische Hollandse moeras induwen? Als je de burgerij naar rechts wilt hebben, dan is dit de ultieme methode. XR, D66 en Timmermans voerden de perfecte PVV-campagne!

Klimaatverandering tegengaan, als je dat al wilt of menselijkerwijs kunt, wat nog een heel vraagstuk is, is alleen mogelijk met totalitair mondiale ingrepen. Maar wie wil er een klimaat totalitaire D66-achtige wereldregering? Wil links dat? De VVD? XR? Daar heeft het inmiddels wel alle schijn van. Klimaatadaptatie is een veel reëler en wel te financieren aanpak, één die haalbaar is zonder de burger-boer-bakker en de ganse westerse economie onderuit te trekken. Voor woke geldt hetzelfde als voor D66 en Timmermans. Waarom probeer je een hele maatschappij iets op te leggen, met dwang en drang? Natuurlijk, je hebt alle recht te zijn wie je wilt zijn, maar waarom die dwingende wil om een ander jouw terminologie en narratieve taalbegrenzing dwingend op te leggen? Wat is er mis met normaliteit?

Zou het nog kunnen? Links herbronnen en rechts milder in plaats van wilder? Hoe krijgen we de welvarende, zorgeloze ‘roaring nineties’ terug, toen bijna alles nog leuk, fris en vrolijk was? Ergens daar ging het mis. Ergens daar (en misschien ook wel eerder) sloeg onze wereld totaal uit het lood. Wilders gaat dat in zijn dictatoriale eentje niet herstellen. Links of rechts, het grote wantrouwen is nu peilloos diep en daar heeft gans politiek Den Haag het naar gemaakt.

Verder Lezen

Recent

Tijs van den Brink, laten we de corona-handschoen oppakken waar hij is blijven liggen Tijs van den Brink, laten we de corona-handschoen oppakken waar hij is blijven liggen
Binnenland6 uur geleden

Tijs van den Brink, laten we de corona-handschoen oppakken waar hij is blijven liggen

Beste Tijs, Bedankt voor het fijne gesprek dat wij hebben gehad in het kader van de tweedelige serie ‘Dit is...

De VS is op rooftocht in Europa en de EU assisteert De VS is op rooftocht in Europa en de EU assisteert
Buitenland1 dag geleden

De VS is op rooftocht in Europa en de EU assisteert

Sinds de jaren ’50 is het Westen gewend aan de wijze waarop de VS zijn eigenbelangen dient door het economisch...

De corona witwasoperatie van mainstream journalist Tijs van den Brink De corona witwasoperatie van mainstream journalist Tijs van den Brink
Column1 dag geleden

De corona witwasoperatie van mainstream journalist Tijs van den Brink

Na de uitzending van EO-boegbeeld Tijs van den Brink over zijn te beperkte verslaggeving in coronatijd, kunnen we het beroemde...

Afgeserveerde ministers maken verwoestend tripje naar Dubai Afgeserveerde ministers maken verwoestend tripje naar Dubai
Klimaat2 dagen geleden

Afgeserveerde ministers maken verwoestend tripje naar Dubai

Van ministers Kaag van Financiën en Kuipers van Volksgezondheid tot de burgemeester van Utrecht en een D66-Statenlid uit de provincie...

Pfizer ‘bijsluiter’ inmiddels 574 pagina’s dik, best veel voor een frikandel Pfizer ‘bijsluiter’ inmiddels 574 pagina’s dik, best veel voor een frikandel
Opinie3 dagen geleden

Pfizer ‘bijsluiter’ inmiddels 574 pagina’s dik, best veel voor een frikandel

Stel u koopt een auto en er zitten twee handleidingen bij: de ene handleiding staat op de kaft een foto...

Wopke Hoekstra deelt nieuwe klap uit aan boeren: veeteelt moet bloeden Wopke Hoekstra deelt nieuwe klap uit aan boeren: veeteelt moet bloeden
Klimaat4 dagen geleden

Wopke Hoekstra deelt nieuwe klap uit aan boeren: veeteelt moet bloeden

De jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties is nog maar een paar dagen oud, maar nu al is duidelijk dat...

De Puinhopen van Rutte De Puinhopen van Rutte
Politiek5 dagen geleden

De Puinhopen van Rutte

Mark Rutte lijkt op weg naar zijn volgende grote uitdaging; secretaris-generaal van de NAVO of voorzitter van de Europese Commissie....

Briefje aan Tijs van den Brink Briefje aan Tijs van den Brink
Opinie1 week geleden

Briefje aan Tijs van den Brink

Tenenkrommend, dat is het. De zogenaamde ‘zelfreflectie’ van Tijs van den Brink komt niet verder dan ‘we hebben te weinig...

Links loopt leeg door eigen hypocrisie Links loopt leeg door eigen hypocrisie
Politiek1 week geleden

Links loopt leeg door eigen hypocrisie

Een ‘rechtse’ buurman staat ’s morgens op, drinkt een kopje koffie, en denkt na hoe hij er een fijne dag...

VN: ‘1270.000.000.000 euro CO2-belasting in 2030’ VN: ‘1270.000.000.000 euro CO2-belasting in 2030’
Klimaat1 week geleden

VN: ‘1270.000.000.000 euro CO2-belasting in 2030’

Een nieuw demissionair kabinetsvoorstel met minimum CO2-prijzen, hogere energiebelasting en kolenbelasting voorziet onomwonden een verslechterde concurrentiepositie van Nederland. Het voorstel...

Trending