Binnenland

Klimaatgeld gaat in rook op

Avatar foto

op

Klimaatgeld gaat in rook op
Deel dit nieuws
Foto: ANP

De duurbetaalde belasting op gas en stroom verdwijnt in hoog tempo in de zakken van de vervuilende fossiele industrie. Ook in Nederland.

Red de wereld: sloop de natuur! Niet alleen in Nederland is dit nog steeds de cynische realiteit in de energietransitie. Want ook al wil minister Rob Jetten af van subsidies op biomassa als ‘groene’ brandstof, in weerwil van dit kabinetsbeleid vraagt Vattenfall doodleuk opnieuw bijna 400 miljoen euro subsidie aan voor het opstoken van houtpellets, voor stadsverwarming in Amsterdam. Shell heeft het al gekregen, in Rotterdam.


Honderden miljoenen voor olie- en gasbedrijven, dat klinkt nogal tegenstrijdig met alle mooie woorden over het bestrijden van de opwarming van de aarde. De geldstromen vanuit zowel de Green Deal van de Europese Commissie als van overheden zoals de Nederlandse, zijn dat ook: er gaat erg veel geld naar de fossiele industrie.

Daar zit een gedachte achter: met het geld kunnen de petrochemische- en energiebedrijven maatregelen bekostigen die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Als u subsidie kunt aanvragen voor zonnepanelen op je dak, dan geldt dat ook voor een fabriek. Bij de industrie zijn immers grote klappers te maken.

Dat is de groene droom, en net als bij zoveel andere wensgedachten staan wetten en praktische bezwaren in de weg bij het omzetten ervan in echte daden. Neem de oorlog in Oekraïne: door de gestegen energieprijzen en dalende levering van aardgas uit Rusland begon Duitsland, vlak over de Limburgse grens in Garzweiler, weer met de bruinkoolwinning, ook al is dit de meest vervuilende kolensoort die bestaat. Maar ja, de kerncentrales moesten nu eenmaal uit, zo hadden kabinetten-Merkel besloten.

Kan het cynischer? Jazeker: eigenaar van de mijn, energiebedrijf RWE, kon een jaar eerder nog een beroep doen op subsidie van de Duitse overheid, in ruil voor het versneld sluiten van Garzweiler en andere bruinkoolmijnbouw. Deze brandstof maakte in 2020 nog 17 procent uit van alle energiebronnen in Duitsland, tegen 10 procent afkomstig van zon.

In Nederland is weliswaar geen bruinkoolwinning, maar er zijn wel genoeg andere fossiele industrieën die graaien uit de klimaatpot (gevuld met onder andere duurzame opslagen op de energierekening, zoals SDE+). Neem al het afval dat uit Rome en het VK naar Amsterdam wordt vervoerd om in de Amsterdamse gemeentelijke afvalovens te verbranden: duurzame energie, mét subsidie.

Daar gaat minder geld in dan in biomassa subsidies, die minister Jetten vorig jaar zei te willen stoppen. Dat is niet gelukt. Sterker nog: houtpellets, -chips, zaagsel, snoeiafval en ‘brandhout’ voor de energieopwekking werden juist populairder dan ooit. Bomen zijn booming.

Dat is bijvoorbeeld te lezen in het jaarverslag van Staatsbosbeheer (SBB), verzelfstandigd maar nog steeds onderdeel van de overheid. Door de hoge energieprijzen was de vraag naar houtige biomassa zo groot, dat SBB in het buitenland extra moest inkopen om aan de contracten voor levering aan (energie)bedrijven te kunnen voldoen. De omzet van de voor gesubsidieerde verbranding verkochte biomassa steeg vorig jaar naar 9 miljoen euro, 14 procent meer dan het jaar ervoor.

In de bossen van SBB werd vorig jaar 43,6 miljoen kilo biomassa ‘geoogst’, tegen 52,3 miljoen een jaar eerder. Door de oorlog stegen de prijzen voor houtpellets dan ook met meer dan 30 procent, meldt het jaarverslag.

Daarmee worden ettelijke miljoenen per jaar verdiend; Staatsbosbeheer hield de opbrengsten op peil (23 miljoen euro inclusief zaaghout) terwijl de oogst flink verminderde. Het fanatieke kapbeleid staat inmiddels bovenaan de inventarisatie van de belangrijkste risico’s voor de bedrijfsvoering, de imagoschade is groot.

Biomassa was altijd al een dure oplossing uit het verleden die niet werkte. Honderden miljoenen euro subsidie zijn geen uitzondering, ook al maakt het bijstoken van groenafval maar een klein deel uit van onze energiemix.

Het is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit en vanwege de besparingen, het zou ook de acceptatie van de energietransitie ten goede komen. Niemand kan namelijk uitleggen dat geld voor schone lucht wordt verkregen, terwijl er boompjes en takken worden verbrand.

Het is dan ook schokkend, dat Vattenfall nu een subsidieaanvraag voor 395 miljoen euro indient, voor een biomassacentrale in Diemen, schrijft Fenna Swart. Zij is hoofd Onderwijs- en Onderzoeksbeleid bij de faculteit Gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam, en directeur van Comité Schone Lucht.

De centrale moet een zo energiezuinig mogelijk ding worden, daar doet Vattenfall echt zijn best voor, legt het bedrijf op haar eigen site uit. Technische dienstverlener Equans legt een E-boiler aan, die op zonnige dan wel winderige dagen via panelen en molens een reservoir van 20.000 liter water kookt, en dan nog ietsje hoger, tot het op 110 graden Celsius naar de stadsverwarming kan. Op andere dagen: bijstoken. Omdat het Amsterdam is, even groen als links en sinds 1966 ook Democratisch, mag in deze oven niet zomaar alles op de brandstapel. Het astronomische mestoverschot duurzaam vergisten bijvoorbeeld: pieker daar maar niet over.

In de hoofdstad mag alleen schoon hout in de stookoven, is contractueel vastgelegd. Vattenfall moet dat voor een belangrijk deel in het buitenland kopen, legt het bedrijf hier uit. Het gaat om restjes van hout dat ook naar Ikea zou kunnen, benadrukt Vattenfall.

Subsidie moet komen uit de pot met geld voor stimulering van duurzame energie. Die is Vattenfall toegezegd voor een nieuwe biomassacentrale die in Diemen gebouwd moet komen. De overheid zou in de bouwkosten en het gebruik als stadsverwarming voor huizen in Amsterdam maar liefst 395 miljoen euro bijdragen.

 

Er volgt nog een 2e deel.

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet
Foto: ANP

Was aardgas decennialang een bron van inkomsten voor de overheid dankzij de winning ervan in onder meer Groningen, tegenwoordig wordt de schatkist gevuld door torenhoge belastingen te heffen op gas. Deze ontwikkeling zet onverminderd door, ook al is Nederland volgens Ben Woldring al Europees kampioen taks heffen.

Volgend jaar neemt de belastingdruk toe met bijna 20 procent, becijferde de internetondernemer die via Gaslicht.com energiecontracten verkoopt. Naast de gasbelasting stijgt ook de btw. Die gaat weer naar 21 procent, ‘alsof energie een luxeproduct is’, sneert Woldring in een analyse van de Prinsjesdagstukken van het kabinet.


In 2021 was de belasting per kuub gas 42 cent, volgend jaar wordt dat 71 cent. In die 71 cent is wel de opslag voor duurzame energie opgenomen, die 10 cent per kuub was in 2021. De prijsopdrijving is geheel het gevolg van beleid van kabinetten-Rutte. Tien jaar geleden inde de overheid per kuub gas nog maar 23 cent energiebelasting. De bedoeling van de belastingverhoging is mensen stimuleren om over te schakelen op andere energiebronnen en om minder te consumeren.

Een gemiddeld huishouden gaat per jaar door de ingrepen nog eens 90 euro meer betalen dan nu. Naast de belasting stijgt ook het bedrag dat netbeheerders opeisen voor het leveren. Met dit geld moet de capaciteit van met name het stroomnet worden uitgebreid.

Een belastingverhoging op brandstof, die waarschijnlijk niet doorgaat, is de verhoging van de accijns op benzine en diesel. Een tijdelijke verlaging vanwege de oorlog in Oekraïne wordt volgend jaar in stand gehouden, als het aan een meerderheid van de Kamer ligt. Desondanks blijft ook hier Nederland een Europese koploper belasting heffen.

Volgens economen profiteren vooral de rijkere Nederlandse automobilisten van deze verlenging van de korting; zij rijden meer dan armere mensen.

Zonder ingrijpende veranderingen in het klimaatbeleid is ook onder toekomstige kabinetten geen verlaging van de heffingen te verwachten. Het aankomende kabinet moet al flink bezuinigen dan wel belastingen verhogen, om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Die zijn de pan uit gerezen tijdens de laatste twee kabinetten.

Aan de vrijstelling voor grootverbruikers van gas wordt evenwel niets veranderd, zo lijkt het. D66-fractievoorzitter Paternotte zei tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dat Nederland aanpassingen beter in Europees verband kan afspreken, om te voorkomen dat bedrijven die veel energie gebruiken wegtrekken. Naar verwachting krijgt het demissionaire kabinet deze opdracht mee van de Kamer.

In Groot-Brittannië trapt intussen premier Rishi Sunak opvallend hard op de rem in de verduurzaming van de economie. Zo is een verbod op verkoop van benzineauto’s dat voor 2030 was voorzien, op 20 september met tenminste vijf jaar uitgesteld. Dit uitstel geldt ook voor het vervangen van cv-ketels voor warmtepompen.

Sunak belooft ook geen vlees- en vliegtaks in te voeren om consumptie te ontmoedigen.

Verder Lezen

Binnenland

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Door

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
Foto: ANP

Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september:

Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop met het financieren van de industriële landbouw en vergoed de schade die is aangericht. Als #Rabobank niet binnen 15 dagen toezegt volgen er kantoorsluitingen door het hele land. #stopRabo


De Rabobank, of vroeger Boerenleenbank, wordt door Greenpeace verantwoordelijk gehouden voor de financiering van de industriële landbouw. Of deze publiekelijk vorm van chantage strafbaar is, is voer voor een rechtbank, maar het riekt toch wel behoorlijk naar chantage. Belangrijke sponsor van Greenpeace is de Postcodeloterij. Dit is, naast de vele goede doelen van de Postcodeloterij, toch vreemd. Het geld dat Greenpeace ontvangt van de Postcodeloterij wordt kennelijk ook gebruikt voor dergelijke lastercampagnes. Het is overigens niet de eerste keer dat de Postcodeloterij een nogal vreemd doel ondersteunt. Ook Urgenda ontvangt rijkelijk van de Postcodeloterij en voert daarmee activistische rechtszaken om de staat op de knieën te dwingen. Urgenda staat aan de basis van de stikstofcrisis. Dat heeft de Postcodeloterij veel donateurs gekost, we zijn benieuwd of eenzelfde actie te verwachten is nu Greenpeace dergelijke praktijken erop nahoudt.

Verder Lezen

Binnenland

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Door

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
Foto: ANP

Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen dat een drietal bussen volgepakt met anti-Pieten-activisten een kinderfeestje in Dokkum zouden gaan verstoren. De persofficier onderstreepte destijds de zaak ‘zeer serieus’ te nemen, aangezien het opzettelijk versperren van een weg volgens artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht als ‘ernstig misdrijf’ kan worden opgevat en kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 9 jaar of een geldboete van de vijfde categorie.

Alle ‘blokkeerfriezen’ werden opgespoord, een aantal van hen werd gedwongen DNA af te geven, ondanks dat hier geen rechtsgronden voor waren. Er volgde een instructiefilmpje van het Openbaar Ministerie (OM) over ‘het beschermen van de vrijheid van meningsuiting’ en de 15 blokkeerfriezen werden in een heus uiteindelijk mediaspektakel berecht. Het gerechtshof in Leeuwarden stelde dat alle verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij de vermeende organisatrice Douwes bestond de veroordeling ook uit opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten.


Hoe anders gaat het OM om met het opzettelijk versperren van de A12! Al 14 dagen op rij wordt de A12 opzettelijk geblokkeerd, is de organisatie van Extinction Rebellion (XR) overduidelijk aan te wijzen als de grote organisator en wordt keer op keer artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht overtreden. Bovendien worden de activisten door activistische organisaties betaald voor het opzettelijk overtreden van de wet.

Met een beetje geluk wordt bij warme dagen de tuinslang nog even uitgerold zodat de activisten niet oververhit raken, met fluwelen handschoentjes worden de activisten van de A12 verwijderd om vervolgens even verderop weer vrijgelaten te worden. En dat niet eenmalig, maar dus al 14 dagen op rij. Geen persofficieren die het hebben over ‘ernstige misdrijven’, geen persofficieren die de zaak ‘zeer serieus’ opnemen en geen filmpjes van het OM. Nee, het lijkt allemaal min of meer gedoogd te worden.

Vrouwe Justitia heeft haar blinddoek afgeworpen en houdt er een dubbele moraal op na, zoveel is wel duidelijk. Wat dit doet met het vertrouwen in het functioneren van de rechtsstaat is ook wel duidelijk: het schept verwarring. De ene keer wordt keihard ingegrepen, de ander keer wordt de andere kant opgekeken. Tegen coronademonstranten op het Malieveld werd keihard opgetreden met Romeo’s, waterkanonnen, knuppelende ME’ers en bijtgrage politiehonden.

XR-extremisten die op dit moment de A12 moedwillig blokkeren worden afgevoerd op karretjes en even later weer vrijgelaten. Zonder een veroordeling doen ze de volgende dag weer exact hetzelfde, en het OM kijkt toe.

Gelijke monniken, gelijke kappen Vrouwe Justitia: ook een gelijke behandeling voor iedere burger is onderdeel van ons wetboek.

Verder Lezen

Recent

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet
Binnenland39 minuten geleden

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet

Was aardgas decennialang een bron van inkomsten voor de overheid dankzij de winning ervan in onder meer Groningen, tegenwoordig wordt...

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
Politiek1 dag geleden

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen

De Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer...

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
Binnenland2 dagen geleden

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen

Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september: Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop...

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
Binnenland3 dagen geleden

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert

Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen...

EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
Buitenland4 dagen geleden

EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten

In de jaren 2020 – 2021 namen de regeringen van veel Europese landen binnen korte tijd vergelijkbare maatregelen om de...

ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten
Buitenland6 dagen geleden

ECR waarschuwt voor indoctrinatie studenten

INDEPEN LIVE VANUIT BRUSSEL Opkomst globalisten baart ECR zorgen: ‘Als je woke ontkent, kom je in de problemen’ BRUSSEL –...

VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet
Politiek6 dagen geleden

VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet

De VVD heeft sinds de val van het kabinet begin juli al meer dan een half miljoen euro aan donaties...

Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie
Binnenland1 week geleden

Van der Wal: volslagen opportunistische incompetentie

Stikstofminister, alleen al de term zou op de lachspieren moeten werken. In een land met talrijke structurele problemen krijgen we...

Gedragscode Universiteit Leiden stuit op verzet bij studenten Gedragscode Universiteit Leiden stuit op verzet bij studenten
Binnenland1 week geleden

Gedragscode Universiteit Leiden stuit op verzet bij studenten

Een groeiende onvrede borrelt op onder een kleine groep nieuwe studenten aan de Universiteit Leiden, waarbij de Faculteit Geesteswetenschappen in...

Lampedusa overspoeld door bootmigranten Lampedusa overspoeld door bootmigranten
Buitenland1 week geleden

Lampedusa overspoeld door bootmigranten

Lampedusa wordt overspoeld door bootmigranten uit West-Afrika, omdat mensen uit deze regio tegenwoordig naar Tunesië kunnen reizen, zonder overgeleverd te...

Trending