Buitenland

Mark Rutte nieuwe NAVO-baas? Dit moet je weten!

Avatar foto

op

Mark Rutte nieuwe NAVO-baas? Dit moet je weten!
Deel dit nieuws
Foto: ANP I 24 januari 2013. Mark Rutte sluit een overeenkomst van 10 miljard dollar in Davos met Oekraïense president Viktor Janoekovitsj

Mark Rutte is bijna de nieuwe baas van de NAVO, maar is dat wel handig met zijn verleden in Oekraïne? Wat heeft hij in het verleden met Oekraïne, en daarmee in verband de onrust in de Donetsk regio, Shell, het WEF en Klaus Schwab te maken? Dit artikel licht een tip van de sluier op. Niet onbelangrijk in het huidige tijdsgewricht. Een nieuwe NAVO-baas moet wellicht met Rusland gaan onderhandelen over Oekraïne. Past dat wel met een verleden als Mark Rutte heeft? Oordeel zelf.

 


Shell actief in het Oekraïne van 2013-2014

In januari 2013 meldt de NOS dat Shell Oekraïens schaliegas wil: “Met de overeenkomst is 10 miljard dollar gemoeid, ongeveer 7,5 miljard euro. Het is de grootste Europese investering in schaliegas tot nu toe. De partijen gaan samenwerken op het Joezivska-veld in het oosten van Oekraïne (Donetsk). Op termijn zal het jaarlijks tenminste 7 miljard dollar moeten opleveren, aldus de Oekraïense minister van Energie. Het land heeft een van de grootste voorraden schaliegas in Europa.”

Interessant detail: die grootste voorraad schaliegas van Europa ligt in het momenteel door Rusland bezette Donetsk gebied, vlakbij de zwaar geteisterde stad Kharkiv.

De NOS meldt ook: ”Het winnen van schaliegas is omstreden. Op kilometers diepte wordt de grond met chemicaliën bewerkt, wellicht met schadelijke gevolgen voor het milieu. In de Verenigde Staten wordt nu al op grotere schaal schaliegas gewonnen.” Dat laatste weten we; de VS is inmiddels de grootste schaliegasleverancier van de EU.

Mark Rutte en het WEF komen Shell te hulp

Volgens persbureau Reuters (24 januari 2013), is bij het tot stand komen van de deal tussen Oekraïne en Shell, de bemiddeling van Mark Rutte van belang geweest. Let op de grote glimlach van Rutte op de foto van voornoemd artikel. De handtekeningen worden gezet in Davos tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF in daarvoor speciaal door Klaus Schwab ingerichte kamers.

In een filmpje van Milieudefensie is te zien hoe diepongelukkig de, oorspronkelijk voornamelijk Russische, bewoners van de Donetsk regio zijn met die schaliegas deal (vanaf 1 minuut en 17 seconden). Het zal hun leefomgeving drastisch verontreinigen, net als de mogelijke winning van lithium voor accu’s van in de EU te bouwen elektrische auto’s.

Alle essentiële grondstoffen voor de EU Green Deal liggen namelijk in het oorlogsgebied van Oekraïne dat door de Russen wordt bezet, aldus de website van Renewable Matter.

 2013: Conflict over Oekraïne tussen de EU en Rusland

Op 21 november 2013 begon de golf van grootschalige protesten in Oekraïne als reactie op het plotselinge besluit van president Viktor Janoekovytsj om de politieke associatie- en vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie (EU) niet te ondertekenen. De crisis was begonnen: de Euromaidan (pro-EU) protesten duurden maanden en hun reikwijdte werd steeds groter, met oproepen tot het aftreden van Janoekovytsj.

Wat hier nooit bij wordt verteld, is dat de grote onrust in de regio Donetsk destijds voornamelijk werd ingegeven door de angst van de bewoners voor de westerse schaliegas winning en niet door de angst (van de voornamelijk etnisch Russische bevolking) voor een aansluiting bij de EU, of de angst voor een burgeroorlog. Dat is althans te lezen in een artikel van Aljazeera America (augustus 2014, link werkt niet op Chrome, wel alle andere browsers).

2014: burgeroorlog in Oekraïne

In het jaar 2014 liep het heel erg snel heel erg mis in Oekraïne. In januari van dat jaar brak de Euromaidan crisis uit die bestond uit gewelddadige confrontaties op het Maidan plein in de hoofdstad Kiev. Daarbij kwamen 103 burgers en 18 politieagenten om het leven. Op 22 februari stemde het Oekraïense parlement (dat voornamelijk pro-EU was) voor het afzetten van premier Janoekovytsj. Hij riep eerst nog de hulp van Rusland in met het argument dat er een coup tegen hem was gepleegd.

Op 24 februari 2014 liet Rusland weten de nieuwe regering van Oekraïne niet te erkennen en op 27 februari bezetten Russische troepen het parlementsgebouw van de Krim.

Op 16 maart 2014 werd op de Krim en in de stad Sebastopol door de Russen een referendum gehouden over de status van het schiereiland, waarna Rusland de Krim inlijfde bij zijn grondgebied. Noch Oekraïne, noch de EU, noch de Verenigde Staten erkenden de stemming en het begin van de bezetting van de Krim. Volgens Vladimir Poetin was de annexatie nodig op de Krim om de etnische Russen en de Zwarte Zeevloot te beschermen.

Enkele weken na de annexatie van de Krim, april 2014, riepen de bewoners de Volksrepubliek Donetsk uit en creëerden daarmee een niet erkende afscheiding van de rest van Oekraïne.

Volgens dit Aljazeera artikel (link werkt op alle browsers behalve Google), verklaarde de nieuwe leider van de Volksrepubliek Donetsk, Denis Pushilin, op 20 juni 2014 dat de “VS in Slovyansk significante activiteiten ontvouwde” om geld te verdienen met schaliegas en beloofde dat niemand onder zijn gezag ooit “de gevaarlijke ontwikkeling van schaliegas” in de Donetsk zou toestaan.

Vanaf medio 2014 brak een burgeroorlog uit tussen het Oekraïense leger en de (door Rusland ondersteunde) opstandige bevolking die tegen schaliegaswinning in de Donetsk regio was.

Op 17 juli 2014 wordt vlucht MH-17 uit de lucht geschoten boven Donetsk. Alle inzittenden, hoofdzakelijk Nederlanders, overlijden. Op 17 november 2022 veroordeelde de rechtbank van Den Haag een Oekraïense man en twee Russische mannen bij verstek voor betrokkenheid bij het neerschieten van het vliegtuig tot een levenslange gevangenisstraf en het aan de nabestaanden betalen van een schadevergoeding van in totaal meer dan zestien miljoen euro. De algemene conclusie is dat het neerhalen van MH-17 gevolg is van Russisch optreden.

2022: escalatie en Russische bezetting

Op 22 februari 2022, twee dagen voor de inval in Oekraïne, erkent de Russische Federatie formeel de onafhankelijke Volksrepubliek Donetsk, aldus een artikel die dag van Reuters.

Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen en vanaf die datum worden primair de oostelijke delen van het land bevochten en bezet gehouden door Rusland, de delen waarin de grootste hoeveelheden gas, olie en mineralen zoals lithium te vinden zijn.

Na dit overzicht de vraag: hoe verstandig is het om Mark Rutte tot nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te willen benoemen indachtig zijn eerdere bemoeienis vanaf 2014 met Oekraïne, met schaliegaswinning in de Donetsk regio, zijn bemoeienis bij het EU-lidmaatschap van Oekraïne en zijn rol en uitlatingen inzake het MH-17 drama?

De redenen waarom de VS en de EU zo ongelooflijk veel miljarden in de Oekraïne oorlog blijven pompen, is nu wellicht wat duidelijker geworden.

Verder Lezen

1 Reactie

 1. Bas

  3 maart 2024 in 11:58

  Zo lang die demente pedofiel in het witte huis zit en dat corrupte duitse kutwijf in brussel kan markje lekker baasje spelen van de noord atlantische verstandsverbijsterings organisatie. Mark is de ideale kandidaat; psychopaat, narcist, aartsleugenaar, emotieloze autist en gewetenloze hufter. Het is fijn om te weten dat dit soort gemankeerde volidioten over onze toekomst beslissen.

  • Jan

   27 maart 2024 in 12:51

   ga es wat van de wereld zien, basje
   rond het baikalmeer zijn mooie campings waar je geen last hebt van amerikanen, duitsers of nederlanders. En zo lang het genie in het kremlin aan de macht is zijn nuttige idioten daar van harte welkom

 2. Max Q

  4 maart 2024 in 06:47

  Rutte is gewoon een NAZI, niks meer niks minder”Wie meewerkt aan een misdrijf dient even zwaar gestraft te worden als de hoofddader van dat misdrijf. In dezes is Zelensky de hoofddader !!

  • Jan

   27 maart 2024 in 12:53

   fris mijn geheugen even op: welk misdrijf heeft Zelensky dan wel gepleegd, max?

 3. Kees Simons

  4 maart 2024 in 14:52

  Volgens mij heeft Rutte de waarheid over de MH17 onder de pet gehouden en als dan krijgt hij zijn nieuwe baan.

 4. KeEsC

  4 maart 2024 in 15:09

  De vraag stellen is hem beantwoorden.
  Rutte is eenvoudig NERGENS geschikt voor. Geef hem een maandelijks zakgeld met de voorwaarde dat hij helemaal NIETS meer doet. Dat is het minst schadelijk voor Nederland en de rest van de wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Schokkend: NAVO escaleert in hoog tempo richting WO III

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Schokkend: NAVO escaleert in hoog tempo richting WO III
Foto: ANP I 10 april 2024 NAVO-oefening Steadfast Defender: de grootste oefening sinds de Koude Oorlog

We hebben het nergens in de Nederlandse pers gezien, maar wel talloze keren in de buitenlandse media: de NAVO zet een ferme stap richting oorlog met Rusland. Hoe ziet die stap eruit en wat zijn de sentimenten in de Europese landen en Rusland over deze stap?

 


De oproep van NAVO-voorzitter Jens Stoltenberg

Tot voor kort was het zo dat door NAVO-lidstaten aan Oekraïne geleverde wapens en munitie alleen gebruikt mochten worden in Oekraïne zelf en om het land te verdedigen tegen de Russische agressor. Stoltenberg roept nu alle lidstaten op om toe te staan dat Oekraïne rechtstreeks Rusland aanvalt met door het westen gedoneerde wapens.

“Door te veel beperkingen voor de inzet van westerse wapens te hebben, binden we de handen van de Oekraïense strijdkrachten op hun rug”, aldus de secretaris-generaal van de NAVO op 27 mei 2024.

“Het is aan de bondgenoten om te beslissen over beperkingen op de wapens die zij aan Oekraïne leveren. Dat is geen NAVO-besluit, het is een besluit dat door individuele bondgenoten wordt genomen.”

Sommige NAVO-lidstaten aarzelen om Kiev te voorzien van krachtigere wapens met een groter bereik die doelen diep in Rusland kunnen treffen, omdat ze vrezen dat dit de spanningen kan doen escaleren en het risico bestaat dat Europa in een bredere oorlog wordt meegesleurd.

Anderen (waaronder Frankrijk en het VK) zeggen dat Oekraïne alle vuurkracht nodig heeft die het kan krijgen om een ​​grotere, beter bewapende en beter uitgeruste tegenstander af te weren. Ze wijzen er vaak op dat Moskou ook geen beperkingen kent bij het aanvallen van Oekraïne, waarbij civiele en niet-militaire doelen in het hele land worden getroffen, aldus deze analyse van Euronews.

 

24 NAVO-lidstaten zijn akkoord met de nieuwe aanpak

Een dag na de oproep van Stoltenberg (op 28 mei) hebben al 24 van de 32 NAVO-lidstaten zich akkoord verklaard met de nieuwe NAVO-koers. Deze landen, waaronder Nederland, stemmen in met het rechtstreekse gebruik van door hen geleverde wapens en munitie tegen doelen in Rusland, zo blijkt uit dit bericht op de website van Euractiv.

Al een week voordat Jens Stoltenberg deze oproep deed, heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, aangegeven een voorstander te zijn van het gebruik van Nederlandse wapens om Rusland aan te vallen, zo is te lezen in de NL Times.

 

Oekraïne is de strijd aan het verliezen

Volgens de Engelse vertegenwoordiger van de NAVO is Oekraïne in rap tempo de oorlog aan het verliezen en zijn daarom directe aanvallen op Russisch grondgebied, ook met westerse wapens, noodzakelijker geworden, aldus Euractiv.

Op 28 mei jongstleden gaf ook Zelensky zelf aan dat toestemming om directe aanvallen in Rusland uit te voeren met westerse wapens noodzakelijk is om de strijd niet te verliezen.

Duitsland, België en Hongarije zijn enkele van de acht lidstaten die nog niet mee willen werken aan een escalatie richting Rusland.

 

Hoe kijken de Russen tegen de nieuwe NAVO-strategie aan?

Het Russische staatspersbureau TASS laat weten de oproep van 27 mei door Jens Stoltenberg als een ernstige escalatie in de spanningen tussen Rusland en de NAVO-lidstaten te zien. Tegelijkertijd zien ze ook een strategie van de Amerikaanse president Biden achter deze uitspraken.

De NAVO is immers een verlengstuk van de Amerikaanse macht over het Westen en Biden zou deze macht misbruiken om zijn kansen op een tweede termijn te vergroten, aldus een ander artikel op TASS.

 

Hoe zien de volgende stappen tot een volledige oorlog eruit?

Vanaf begin 2023 hebben een groot aantal NAVO-landen speciale tienjarige veiligheidsovereenkomsten met Oekraïne afgesloten. Nederland deed dat op 23 februari dit jaar. Deze overeenkomsten zijn conform een NAVO-raamwerk opgesteld en omvatten een aantal verplichtingen door desbetreffende NAVO-lidstaat tegenover Oekraïne.

De veiligheidsovereenkomst bevat onder meer afspraken op het gebied van militaire steun voor de middellange en lange termijn, samenwerking voor het verstevigen van de defensie-industrie, het vergroten van de (cyber)weerbaarheid van Oekraïne en het versterken van de interoperabiliteit van het Oekraïense leger met de NAVO.

Op 29 mei 2024 publiceerde het Russisch staatspersbureau TASS de verwachtingen voor verdere ontwikkelingen met NAVO. Volgens dat bericht zijn het toenemende aantal veiligheidsovereenkomsten tussen NAVO-lidstaten en Oekraïne het bewijs dat het tijdspad voor lidmaatschap van Oekraïne binnen de NAVO steeds korter wordt.

Uiteraard zal niemand binnen de NAVO vooraf een uitspraak doen wanneer het lidmaatschap in zal gaan.

“Het pakket zal zich richten op het versterken van de Oekraïense strijdkrachten om ervoor te zorgen dat Oekraïne klaar is om onmiddellijk lid te worden van de NAVO wanneer de alliantieleiders het erover eens zijn dat de tijd rijp is”, aldus TASS.

Als die tijd rijp is, weten we wat dan staat te gebeuren. De grootste EU-lidstaat Duitsland, treft al verregaande voorbereidingen op een grondoorlog met Rusland.

Verder Lezen

Buitenland

Wat moet ‘vaccinexpert’ Bill Gates met zoveel grond?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat moet ‘vaccinexpert’ Bill Gates met zoveel grond?
Foto: ANP I Covoorzitter BMGF Bill Gates kijkt toe tijdens een paneldiscussie op Berlin Global Solutions Summit

Wie de jaren negentig bewust heeft meegemaakt, kent Bill Gates als de baas van Microsoft. Zonder die historische ballast ken je Bill Gates als een filantroop die alles op alles zet om elke wereldbewoner tegen elke denkbare ziekte te vaccineren. Da’s raar. Maar nog raarder is dat diezelfde Bill Gates het ene perceel landbouwgrond na het andere opkoopt.

Geen enkele persoon in de Verenigde Staten heeft zoveel grond als Bill Gates. De multimiljardair was in 2023 al eigenaar van een hoeveelheid landbouwgrond een oppervlakte ter grootte van een kwart van Nederland. Sommige journalisten vermoeden dat Gates zijn landerijen gebruikt om nieuwe klimaatvriendelijke landbouwtechnieken te ontwikkelen, maar Gates zelf ontkent dat. Hij ziet landbouwgrond gewoon als een belegging, zei hij in een post op Reddit. Wie Bill Gates een beetje kent, weet dat de werkelijkheid waarschijnlijk anders in elkaar zit en dat we ons moeten schrap zetten voor zware tijden.


Meedogenloos

Bill Gates, geboren in 1955, heet voluit William Henry Gates III. Hij is de zoon van William Henry II, een succesvol advocaat. Geboren en getogen in een invloedrijke familie, onderscheidde Bill zich al op jonge leeftijd door zijn intelligentie. Als tiener hackte Gates, samen met zijn jeugdvriend Paul Allen, de computer die in zijn school stond. Het wapenfeit bezorgde de jonge computercrimineel zijn eerste baan. Een lokaal IT-bedrijf huurde hem in om mazen in de beveiliging op te sporen.

Na zijn middelbareschooltijd richtte Gates samen met zijn vriend Allen Microsoft op, een bedrijf dat software ontwikkelde voor het snelgroeiende aantal pc’s. Microsoft kreeg in de jaren tachtig de wind in de zeilen en Gates werd rijk en invloedrijk. Allen ook, maar in mindere mate. Allen kreeg kanker en kon geen werkweken van 80 uur meer maken. In zijn boek Idea Man vertelde hij hoe Gates hem stapje voor stapje uit Microsoft werkte, en vervolgens Allens opstappremie verkleinde. Gates was niet alleen intelligent, maar ook berekenend en gevoelloos.

Microsoft weerspiegelde de persoonlijkheid van Gates. Microsoft domineerde al snel de softwaremarkt, niet alleen door zijn eigen creativiteit, maar ook door het elimineren van concurrenten. Het bedrijf zorgde er bijvoorbeeld voor dat zijn programma’s niet werkten in combinatie met die van een andere producent. Er kwamen zoveel klachten van concurrenten en consumenten, dat de EU maatregelen nam. De grootste klap kwam echter van de Amerikaanse rechter Thomas Penfield Jackson, die in 2000 oordeelde dat Microsoft was uitgegroeid tot een ‘roofdierachtige monopolist’ en moest worden opgesplitst.

Liefdadigheid

Toen Microsoft onder vuur van rechters en autoriteiten kwam te liggen, verlegde Gates zijn aandacht. Hij richtte, samen met zijn toenmalige echtgenote de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ (BMGF) op. De BMGF was een filantropische organisatie, die geld van het echtpaar Gates in nieuwe technologie investeerde. De meest in het oog springende activiteiten van de BMGF hadden betrekking op de bestrijding van infectiezieken als ebola en polio.

Gates gebruikte de BMGF om zijn imago op te poetsen en zichzelf neer te zetten als een expert. In TED Talks orakelde hij dat er wereldwijde uitbraken van gevaarlijke virusziekten zouden komen en sprak hij de hoop uit dat er dan een technologie zou zijn waarmee bedrijven snel een vaccin zouden kunnen ontwikkelen.

Samen met het Word Economic Forum (WEF) organiseerde de BMGF op 19 oktober 2019 Event 201, een simulatie van zo’n virusuitbraak. Wie het wilde, kon de simulatie volgen via het internet. Een paar maanden later verspreidde SARS-CoV-2 zich vanuit Wuhan over de wereld. Wie Event 201 had gezien, herkende alle facetten van de aanpak van de pandemie.

Media onder controle

In 2020 ging de wereld in lockdown. De economie implodeerde. Bijna iedereen werd armer, maar de allerrijksten werden nog rijker. Zo ook William Henry Gates III. Zijn vermogen groeide met 20 miljard dollar. Hoewel de ontwikkeling van een vaccin langer dan een decennium vergt, waren er binnen een jaar al vaccins beschikbaar. Ze waren bovendien ‘veilig en effectief’, wist iedereen dankzij de media. Dankzij diezelfde media ‘wist’ iedereen hoe link SARS-CoV-2 was en dat iedereen die anders over het virus of vaccins dacht niet bij z’n verstand was.

Diezelfde media hadden de afgelopen jaren in totaal minstens 319 miljoen dollar van de BMGF gekregen. Onder het mom van ‘onafhankelijke journalistiek is verdraaid belangrijk’ had de BMGF omvangrijke bedragen overgemaakt naar onder meer de Amerikaanse publieke omroep NPR, CNN en de BBC.

Miljarden

Het meest toegediende vaccin tijdens de crisis was dat van BioNTech/Pfizer. De basistechnologie van dat vaccin was ontwikkeld door het Turks-Duitse BioNTech, een bedrijf dat financiële ondersteuning van de BMGF ontving.

Volgens de website van de BMGF spendeerde de organisatie tussen 2000 en nu 78 miljard dollar. Een vergelijkbaar bedrag heeft de organisatie nog in kas. Bill Gates zelf heeft volgens zijn biograaf Tim Schwab nog eens een privékapitaal van 117 miljard dollar aan spaargeld, een bedrag dat “ondanks Gates’ filantropische activiteiten maar niet lijkt af te nemen”.

Gates’ privékapitaal en zijn BMGF  geven hem macht en invloed, maar daarnaast heeft Gates nog een flinke vinger in de filantropische pap via andere organisaties, zoals door de BMGF gefinancierde vaccinorganisatie Gavi en de door Gates opgerichte ‘Coalition for Epidemic Preparedness Innovations’ (CEPI). Via zijn ngo’s is Gates de belangrijkste geldschieter van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat geeft Gates ongekend veel invloed op de WHO, meer invloed dan landen als de Verenigde Staten of China. Veel van wat tijdens de coronacrisis is gebeurd, was ons wellicht bespaard als Gates een fatsoenlijk beroep had geleerd en (we noemen maar wat) natuurkundeleraar was geworden.

Landbouw

Bill Gates maakt zich niet alleen zorgen over virusuitbraken, maar ook over het klimaat. Hij richtte samen met bevriende miljardairs Breakthrough Energy op, een ngo die investeert in de ontwikkeling van elektrische auto’s en kunstvlees. Tegelijkertijd investeert Gates in arme landen in een technologische landbouw met genetisch gemanipuleerde gewassen, die klimaatvriendelijk moet zijn en waarin grote producenten van zaden, landbouwgiffen en kunstmest alle touwtjes in handen hebben.

Europa moet dezelfde kant op, schrijft Gates nota bene zelf op zijn blog. Met zijn ngo zet hij zich in voor het decimeren van de Europese veestapel en een nog grote rol voor multinationals. En terwijl westerse overheden in naam van de klimaatverandering onze agrosector het mes op de keel zetten, boeren vechten om te overleven en voedselprijzen exorbitant stijgen, koopt Bill Gates de ene hectare landbouwgrond na de andere. Wat de plannen van William Henry Gates III ook zullen zijn, hijzelf zal er beter van worden. Wij niet.

Verder Lezen

Buitenland

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO
Foto: ANP I Handlova 15 mei 2024 Beveiligingspersoneel ontfermt zich over Slowaakse premier Robert Fico ​​na aanslag

Volgens Slowaakse media is Robert Fico woensdag 15 mei na een regeringsvergadering in Handlová neergeschoten. De 59-jarige premier van Slowakije zou zijn getroffen in de buik, maar er circuleren ook berichten over verwondingen aan zijn borst en hoofd. Fico is door zijn beveiligers naar een ziekenhuis gebracht.

Over de toestand van de Slowaakse premier is op dit moment nog geen duidelijkheid. De berichten spreken elkaar tegen. Volgens het ziekenhuis zou Fico, toen hij werd binnengebracht, bij bewustzijn zijn geweest. De Facebookpagina van Fico vermeldt echter dat “de komende uren beslissend zullen zijn”.


Ooggetuigen zeggen in de media dat er diverse schoten zijn gevallen. De schutter bevond zich in een menigte die zich had verzameld in het gebouw dat Fico verliet.

“Ik was net zijn hand gaan schudden”, verklaarde één van de ooggetuigen op de website van de lokale krant Denník N. Een andere ooggetuige zag bloed op het hoofd van de regeringsleider en beschreef dat Fico na de aanslag op de grond viel. Zijn beveiligers brachten hem daarna na een traumahelikopter.

Arrestatie

Volgens persbureau Reuters zouden agenten na de aanslag een man tegen de grond hebben gewerkt, in een auto hebben geduwd en vervolgens afgevoerd. Media melden dat dit de dader zou moeten zijn. Beelden van de arrestatie zijn hier. Over de identiteit van de dader is nog niets bekend.

Populaire politicus

De sociaaldemocratische Fico won op 30 september 2023 de landelijke verkiezingen en begon daarna aan zijn derde ambtstermijn. Hoewel populair onder een groot deel van zijn eigen bevolking, waren organisaties als NATO, de EU en de WHO niet te spreken over zijn beleid.

Hoewel Fico een klassiek links-progressief politicus is, verwijten westerse media hem doorgaans dat hij een ‘extreemrechts’ of ‘populistische’ koers zou varen. Omdat ook de Slowaakse staatsomroep Fico na verkiezingszege van 2023 consequent op die manier neerzette en zelfs een campagne tegen hem voerde, nam Fico zich voor om de staatsomroep te hervormen. Westerse reguliere media als Politico spraken van een poging ‘om de vrije pers te ontmantelen’. Fico zelf zag dat anders. Hij vond de vooringenomenheid van de Slowaakse staatsomroep “een schending van het fundamentele recht van Slowaakse burgers op objectieve informatie”.

Fico is een euroscepticus, die niet alleen kritisch staat tegenover de Europese sancties tegen Rusland maar ook geen geld en wapens wil spenderen aan de oorlog in Oekraïne. In januari van dit jaar draaide Fico de geldkraan naar Oekraïne ook daadwerkelijk dicht.

In december haalde Fico alle alternatieve media toen zijn regering besloot het WHO-pandemieverdrag niet te ondertekenen. “Wij zullen niet instemmen met een WHO-verdrag dat tijdens een pandemie de nationale soevereiniteit overdraagt aan een transnationaal orgaan”, zei minister Tomáš Taraba toen. Erik Kaliňák, een persoonlijk adviseur van Fico, noemde het verdrag “de zoveelste poging van de globalisten om de macht van natiestaten uit te hollen”.

Fico zelf liet toen weten dat zijn regering op geen enkele manier de bevoegdheden van de WHO gaat versterken. De premier noemde het verdrag “onzin uit de koker van onverzadigbare farmaceutische bedrijven”.

Verder Lezen

Recent

Moordaanslag op Donald Trump gebagatelliseerd door Nederlandse media Moordaanslag op Donald Trump gebagatelliseerd door Nederlandse media
Column7 uur geleden

Moordaanslag op Donald Trump gebagatelliseerd door Nederlandse media

Op 13 juli 2024 pleegde de 20 jaar oude Thomas Matthew Crooks een moordaanslag op oud-president en waarschijnlijk toekomstig president...

Dit moet je weten voordat je straks het vogelgriepvaccin neemt Dit moet je weten voordat je straks het vogelgriepvaccin neemt
Gezondheid2 dagen geleden

Dit moet je weten voordat je straks het vogelgriepvaccin neemt

Het vogelgriepvaccin Audenz, dat ziekte na besmetting met het H5N1-virus zou moeten voorkomen, heeft een vervelende bijwerking. Je gaat er...

PVV pleegt harakiri in de Tweede Kamer PVV pleegt harakiri in de Tweede Kamer
Column3 dagen geleden

PVV pleegt harakiri in de Tweede Kamer

Op 22 november 2023 bracht half Nederland een proteststem uit op het NSC van Pieter Omtzigt en op de PVV...

De hypocrisie van slavernij-excuses De hypocrisie van slavernij-excuses
Column3 dagen geleden

De hypocrisie van slavernij-excuses

De recente aandacht voor Keti Kotie, het slavernijverleden en de misdaden tegen de menselijkheid tegen de zwarte medemens begaan door...

Oekraïne conflict gaat over geld en macht, niet over Oekraïne Oekraïne conflict gaat over geld en macht, niet over Oekraïne
Politiek4 dagen geleden

Oekraïne conflict gaat over geld en macht, niet over Oekraïne

Twan Houben publiceerde in november 2022 een eerste artikel over de financieel-economische redenen waarom de EU zoveel geld en energie...

Sinds corona worden particuliere bankrekeningen en spaargelden geplunderd Sinds corona worden particuliere bankrekeningen en spaargelden geplunderd
Economie5 dagen geleden

Sinds corona worden particuliere bankrekeningen en spaargelden geplunderd

Er wordt al langer gespeculeerd over een nieuwe op handen zijnde wereldwijde economische crisis. Tegelijkertijd zijn de beurzen nog steeds...

Woorden verbieden per motie, gewoon omdat het kan! Woorden verbieden per motie, gewoon omdat het kan!
Opinie6 dagen geleden

Woorden verbieden per motie, gewoon omdat het kan!

De huidige linkse oppositie heeft iets nieuws gevonden! Woorden verbieden per motie! En zo kan het geschieden dat het woord...

Een hoofddoekje voor het bloeden Een hoofddoekje voor het bloeden
Column7 dagen geleden

Een hoofddoekje voor het bloeden

Terwijl het “Oranjelegioen” -een term die moed doet vermoeden- maar die in werkelijkheid staat voor een meute identiek geklede bierbuiken,...

Hoe het vogelgriepvirus verandert in een massamoordenaar Hoe het vogelgriepvirus verandert in een massamoordenaar
Gezondheid7 dagen geleden

Hoe het vogelgriepvirus verandert in een massamoordenaar

In de Middeleeuwen roeide de pestbacterie Yersinia pestis een derde van de Europese bevolking uit. Een vergelijkbare catastrofe, maar dan...

Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie
Economie1 week geleden

Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie

Ik heb een gruwelijke hekel aan nepnieuws en desinformatie en kies daarom altijd zorgvuldig mijn bronnen. Het valt me op...

TrendingDit zal sluiten in 0 seconden