Buitenland

Mark Rutte nieuwe NAVO-baas? Dit moet je weten!

Avatar foto

op

Mark Rutte nieuwe NAVO-baas? Dit moet je weten!
Deel dit nieuws
Foto: ANP I 24 januari 2013. Mark Rutte sluit een overeenkomst van 10 miljard dollar in Davos met Oekraïense president Viktor Janoekovitsj

Mark Rutte is bijna de nieuwe baas van de NAVO, maar is dat wel handig met zijn verleden in Oekraïne? Wat heeft hij in het verleden met Oekraïne, en daarmee in verband de onrust in de Donetsk regio, Shell, het WEF en Klaus Schwab te maken? Dit artikel licht een tip van de sluier op. Niet onbelangrijk in het huidige tijdsgewricht. Een nieuwe NAVO-baas moet wellicht met Rusland gaan onderhandelen over Oekraïne. Past dat wel met een verleden als Mark Rutte heeft? Oordeel zelf.

 


Shell actief in het Oekraïne van 2013-2014

In januari 2013 meldt de NOS dat Shell Oekraïens schaliegas wil: “Met de overeenkomst is 10 miljard dollar gemoeid, ongeveer 7,5 miljard euro. Het is de grootste Europese investering in schaliegas tot nu toe. De partijen gaan samenwerken op het Joezivska-veld in het oosten van Oekraïne (Donetsk). Op termijn zal het jaarlijks tenminste 7 miljard dollar moeten opleveren, aldus de Oekraïense minister van Energie. Het land heeft een van de grootste voorraden schaliegas in Europa.”

Interessant detail: die grootste voorraad schaliegas van Europa ligt in het momenteel door Rusland bezette Donetsk gebied, vlakbij de zwaar geteisterde stad Kharkiv.

De NOS meldt ook: ”Het winnen van schaliegas is omstreden. Op kilometers diepte wordt de grond met chemicaliën bewerkt, wellicht met schadelijke gevolgen voor het milieu. In de Verenigde Staten wordt nu al op grotere schaal schaliegas gewonnen.” Dat laatste weten we; de VS is inmiddels de grootste schaliegasleverancier van de EU.

Mark Rutte en het WEF komen Shell te hulp

Volgens persbureau Reuters (24 januari 2013), is bij het tot stand komen van de deal tussen Oekraïne en Shell, de bemiddeling van Mark Rutte van belang geweest. Let op de grote glimlach van Rutte op de foto van voornoemd artikel. De handtekeningen worden gezet in Davos tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF in daarvoor speciaal door Klaus Schwab ingerichte kamers.

In een filmpje van Milieudefensie is te zien hoe diepongelukkig de, oorspronkelijk voornamelijk Russische, bewoners van de Donetsk regio zijn met die schaliegas deal (vanaf 1 minuut en 17 seconden). Het zal hun leefomgeving drastisch verontreinigen, net als de mogelijke winning van lithium voor accu’s van in de EU te bouwen elektrische auto’s.

Alle essentiële grondstoffen voor de EU Green Deal liggen namelijk in het oorlogsgebied van Oekraïne dat door de Russen wordt bezet, aldus de website van Renewable Matter.

 2013: Conflict over Oekraïne tussen de EU en Rusland

Op 21 november 2013 begon de golf van grootschalige protesten in Oekraïne als reactie op het plotselinge besluit van president Viktor Janoekovytsj om de politieke associatie- en vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie (EU) niet te ondertekenen. De crisis was begonnen: de Euromaidan (pro-EU) protesten duurden maanden en hun reikwijdte werd steeds groter, met oproepen tot het aftreden van Janoekovytsj.

Wat hier nooit bij wordt verteld, is dat de grote onrust in de regio Donetsk destijds voornamelijk werd ingegeven door de angst van de bewoners voor de westerse schaliegas winning en niet door de angst (van de voornamelijk etnisch Russische bevolking) voor een aansluiting bij de EU, of de angst voor een burgeroorlog. Dat is althans te lezen in een artikel van Aljazeera America (augustus 2014, link werkt niet op Chrome, wel alle andere browsers).

2014: burgeroorlog in Oekraïne

In het jaar 2014 liep het heel erg snel heel erg mis in Oekraïne. In januari van dat jaar brak de Euromaidan crisis uit die bestond uit gewelddadige confrontaties op het Maidan plein in de hoofdstad Kiev. Daarbij kwamen 103 burgers en 18 politieagenten om het leven. Op 22 februari stemde het Oekraïense parlement (dat voornamelijk pro-EU was) voor het afzetten van premier Janoekovytsj. Hij riep eerst nog de hulp van Rusland in met het argument dat er een coup tegen hem was gepleegd.

Op 24 februari 2014 liet Rusland weten de nieuwe regering van Oekraïne niet te erkennen en op 27 februari bezetten Russische troepen het parlementsgebouw van de Krim.

Op 16 maart 2014 werd op de Krim en in de stad Sebastopol door de Russen een referendum gehouden over de status van het schiereiland, waarna Rusland de Krim inlijfde bij zijn grondgebied. Noch Oekraïne, noch de EU, noch de Verenigde Staten erkenden de stemming en het begin van de bezetting van de Krim. Volgens Vladimir Poetin was de annexatie nodig op de Krim om de etnische Russen en de Zwarte Zeevloot te beschermen.

Enkele weken na de annexatie van de Krim, april 2014, riepen de bewoners de Volksrepubliek Donetsk uit en creëerden daarmee een niet erkende afscheiding van de rest van Oekraïne.

Volgens dit Aljazeera artikel (link werkt op alle browsers behalve Google), verklaarde de nieuwe leider van de Volksrepubliek Donetsk, Denis Pushilin, op 20 juni 2014 dat de “VS in Slovyansk significante activiteiten ontvouwde” om geld te verdienen met schaliegas en beloofde dat niemand onder zijn gezag ooit “de gevaarlijke ontwikkeling van schaliegas” in de Donetsk zou toestaan.

Vanaf medio 2014 brak een burgeroorlog uit tussen het Oekraïense leger en de (door Rusland ondersteunde) opstandige bevolking die tegen schaliegaswinning in de Donetsk regio was.

Op 17 juli 2014 wordt vlucht MH-17 uit de lucht geschoten boven Donetsk. Alle inzittenden, hoofdzakelijk Nederlanders, overlijden. Op 17 november 2022 veroordeelde de rechtbank van Den Haag een Oekraïense man en twee Russische mannen bij verstek voor betrokkenheid bij het neerschieten van het vliegtuig tot een levenslange gevangenisstraf en het aan de nabestaanden betalen van een schadevergoeding van in totaal meer dan zestien miljoen euro. De algemene conclusie is dat het neerhalen van MH-17 gevolg is van Russisch optreden.

2022: escalatie en Russische bezetting

Op 22 februari 2022, twee dagen voor de inval in Oekraïne, erkent de Russische Federatie formeel de onafhankelijke Volksrepubliek Donetsk, aldus een artikel die dag van Reuters.

Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen en vanaf die datum worden primair de oostelijke delen van het land bevochten en bezet gehouden door Rusland, de delen waarin de grootste hoeveelheden gas, olie en mineralen zoals lithium te vinden zijn.

Na dit overzicht de vraag: hoe verstandig is het om Mark Rutte tot nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te willen benoemen indachtig zijn eerdere bemoeienis vanaf 2014 met Oekraïne, met schaliegaswinning in de Donetsk regio, zijn bemoeienis bij het EU-lidmaatschap van Oekraïne en zijn rol en uitlatingen inzake het MH-17 drama?

De redenen waarom de VS en de EU zo ongelooflijk veel miljarden in de Oekraïne oorlog blijven pompen, is nu wellicht wat duidelijker geworden.

Verder Lezen

1 Reactie

 1. Bas

  3 maart 2024 in 11:58

  Zo lang die demente pedofiel in het witte huis zit en dat corrupte duitse kutwijf in brussel kan markje lekker baasje spelen van de noord atlantische verstandsverbijsterings organisatie. Mark is de ideale kandidaat; psychopaat, narcist, aartsleugenaar, emotieloze autist en gewetenloze hufter. Het is fijn om te weten dat dit soort gemankeerde volidioten over onze toekomst beslissen.

  • Jan

   27 maart 2024 in 12:51

   ga es wat van de wereld zien, basje
   rond het baikalmeer zijn mooie campings waar je geen last hebt van amerikanen, duitsers of nederlanders. En zo lang het genie in het kremlin aan de macht is zijn nuttige idioten daar van harte welkom

 2. Max Q

  4 maart 2024 in 06:47

  Rutte is gewoon een NAZI, niks meer niks minder”Wie meewerkt aan een misdrijf dient even zwaar gestraft te worden als de hoofddader van dat misdrijf. In dezes is Zelensky de hoofddader !!

  • Jan

   27 maart 2024 in 12:53

   fris mijn geheugen even op: welk misdrijf heeft Zelensky dan wel gepleegd, max?

 3. Kees Simons

  4 maart 2024 in 14:52

  Volgens mij heeft Rutte de waarheid over de MH17 onder de pet gehouden en als dan krijgt hij zijn nieuwe baan.

 4. KeEsC

  4 maart 2024 in 15:09

  De vraag stellen is hem beantwoorden.
  Rutte is eenvoudig NERGENS geschikt voor. Geef hem een maandelijks zakgeld met de voorwaarde dat hij helemaal NIETS meer doet. Dat is het minst schadelijk voor Nederland en de rest van de wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Groot Duits leger naar Litouwen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Groot Duits leger naar Litouwen
Foto: ANP

Op 8 april 2024 stationeerde Litouwen een aanzienlijk aantal Duitse soldaten en militair materieel op zijn grondgebied ter bescherming tegen een dreigende inval door Rusland, zo bericht mediabedrijf Euronews, dat actief is binnen alle EU-lidstaten. Vanwaar deze paniek en hoelang gaat dit allemaal duren?

 


4.800 Duitse soldaten worden permanent gestationeerd in Litouwen

Duitsland is begonnen met het inzetten van troepen bij NAVO-bondgenoot Litouwen, waarbij de minister van Defensie van het land dit een “belangrijke stap” noemt.

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Duitse soldaten permanent buiten het land zijn gestationeerd.

Als reactie op de veranderende veiligheidssituatie in Europa beloofde de Duitse regering een gevechtsklare en onafhankelijk capabele gevechtseenheid naar Litouwen te sturen. Het gaat hier dus om een Duitse actie die los staat van verdere militaire EU- of NAVO-plannen.

Volledig operationeel in 2027

De brigade zou in 2027 volledig operationeel moeten zijn, meldde het Duitse persbureau dpa. Daarmee is een permanente aanwezigheid gepland van ongeveer 4.800 soldaten en ongeveer 200 burgerleden van de Bundeswehr, die hun gezinnen kunnen meenemen.

Het jaar 2027 wordt vaker genoemd door hoge legerofficieren en ministers van defensie van EU-lidstaten. Zie hiervoor ook mijn eerdere artikel op Indepen.

Duitse leger wil weer de trots van Europa worden volgens minister van Defensie

Op 5 april kondigde Boris Pistorius, minister van Defensie, een plan aan om het militaire commando van Duitsland te stroomlijnen en te reorganiseren, als onderdeel van de inspanningen om de strijdkrachten van het meest bevolkte Europese lid van de NAVO ‘oorlogsgeschikt’ te maken. Lagere en middelbare schoolkinderen krijgen ook onderwijs in oorlogsvoering en het belang van een sterk leger.

Pistorius heeft vanaf januari dit jaar regelmatig gewezen op het gevaar van een mogelijk toekomstige Russische aanval op een NAVO-land.

Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat het Duitse leger ‘oorlogsvaardig’ moet worden, een woordkeuze die vele Duitsers schokkend vinden, gezien de ervaringen van het land na de Tweede Wereldoorlog.

In 2022 beloofde Olaf Scholz de Duitse defensie-uitgaven te verhogen tot een NAVO-doelstelling van 2 procent van het bruto binnenlands product, een niveau waar Duitsland, net als een aantal andere landen, lang niet aan had voldaan. Hij zette een speciaal fonds op van 100 miljard euro extra om de Bundeswehr te moderniseren.

Ook Nederland moet zich voorbereiden op de ontvangst van lijkzakken

Demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Geoffrey van Leeuwen, maakte het op 8 april nog wat bonter met de uitspraak dat Nederland eraan zal moeten wennen dat het mogelijk een hoge prijs betaalt voor zijn veiligheid en welvaart. “Ook als die wordt gemeten in burgerslachtoffers of bodybags.” Hiermee bedoelt hij dat er in de naaste toekomst doden kunnen vallen, onder burgers of militairen, aldus persbureau ANP.

Wennen aan dit idee is nodig omdat Europa niet langer kan leunen op de Verenigde Staten, zei de minister in een toespraak op de Universiteit Leiden. Maar het is ook nodig om een signaal af te geven aan landen als China, Rusland en Iran dat het Westen zijn belangen zal verdedigen.

Oekraïne is slechts het begin

Het Poolse ‘Centre for Eastern Studies’ (OSW), onderdeel van het ministerie van Defensie, stelt in deze documentaire dat de inval in Oekraïne slechts het begin is van een veel groter Russisch – Chinees plan om de Verenigde Staten ‘op te ruimen’ als dominante wereldmacht. De VS-hegemonie moet worden vervangen door de combinatie China-Rusland-Europa. De eerdergenoemde documentaire legt uit hoe dat in zijn werk zou moeten gaan en op welke termijn. In die planning komt ook het jaar 2027 weer naar voren als het jaar waarin de oorlog waarschijnlijk losbarst.

Persoonlijk naschrift

De wereld, en vooral de westerse wereld, is de afgelopen jaren opgeschrikt door de ene extreme gebeurtenis na de andere. Het begon in 2019 met de door de EU afgekondigde Klimaatcrisis die tot wereldvernietiging kan leiden, in 2020 kwam de (eveneens wereldwijde) coronacrisis, in 2022 de Rusland-Oekraïne oorlog, in 2023 de Israël-Gaza oorlog en als sausje daaroverheen een alomvattende dreiging van een wereldwijde financieel-economische crisis als gevolg van het jarenlange opbouwen van schulden door wanbeleid van centrale banken.

Het wordt gepresenteerd als een opeenvolging van pure pech, maar achter al deze mondiale ellende is wel degelijk een breder politiek wanbeleid te herkennen. Wanbeleid als gevolg van een gebrek aan acceptatie dat de westerse wereld haar eigen kaarten heeft verspeeld en nu probeert de rest van de wereld op de blaren te laten zitten van dat eigen wanbeleid.

Verder Lezen

Buitenland

“Hell, no!” Julian Assange wijst spionageschikking met de VS af

Avatar foto

Gepubliceerd

op

“Hell, no!” Julian Assange wijst spionageschikking met de VS af
Foto: ANP

Voormalig CIA-analist en klokkenluider John Kiriakou bevestigde op 23 maart 2024, in een interview met Fault Lines, dat WikiLeaks oprichter Julian Assange drie maanden eerder een schikkingsaanbod van de Verenigde Staten heeft afgeslagen. De Australische online-uitgever, die sinds 2019 in een uitleveringsproces verwikkeld is met de VS, zou in ruil voor zijn vrijheid hebben moeten bekennen dat de hem voorgeworpen aanklacht van spionage terecht was.


De bevestiging van Kiriakou volgde op berichten in de Wall Street Journal en Consortium News van 20 maart dit jaar, waarin gewag werd gemaakt van schikkingsonderhandelingen tussen de VS en de online-uitgever. Dit bericht werd vrijwel direct door een de Amerikaanse advocaat van Assange, Barry Polack, tegengesproken: “Aangezien het voor advocaten van de heer Assange ongepast is te reageren terwijl de zaak nog bij het Britse gerechtshof ligt, kan alleen gesteld worden dat wij geen indicatie gekregen hebben dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de zaak wenst op te lossen en dat de Verenigde Staten met dezelfde vastbeslotenheid voortgaan om Assange op basis van alle 18 aanklachten uitgeleverd te krijgen en hem 175 jaar gevangenisstraf op te leggen.” Het ministerie zelf heeft niet op de berichten gereageerd.

Hoewel Assange al vijf jaar in vrijwel eenzame opsluiting in Londen verkeert (op 11 april 2024 begint hij aan zijn zesde jaar) en zijn (mentale) gezondheid slecht is, verwierp Assange het voorstel. “Hij zei niet alleen ‘Nee’, maar ‘Nee, nooit’ (‘Hell, no!’)”, aldus Kiriakou. Assange weigert verantwoordelijk gehouden te kunnen worden voor eventuele toekomstige vervolgingen van journalisten. De schuldverklaring zou impliceren dat het bedrijven van journalistiek voortaan per definitie aangemerkt kan worden als spionage. De desastreuze precedentwerking die van deze schikking uit zou gaan, zou betekenen dat iedere verslaggever die oorlogsmisdaden en andere misdrijven van de Amerikaanse overheid aan het licht wil brengen, waar hij zich ook ter wereld bevindt, eveneens op basis van de Espionage Act vervolgd zou kunnen worden.

De spionageaanklacht van de Verenigde Staten stoelt op de gedachte dat artikelen die overheid kritische en -gevoelige informatie onthullen, gelezen kunnen worden door terroristen. Journalistiek wordt daarmee geclassificeerd als het doorgeven van geheime informatie aan vijandelijke machten. Voor spionageactiviteiten geldt in de Verenigde Staten de doodstraf, althans, tijdens oorlogstijd. De vraag is in hoeverre het conflict in Oekraïne (waaraan de Verenigde Staten continu geld, wapens en/of mankrachten leveren), of de oorlog in Afghanistan of Irak (met terugwerkende kracht) bij de berechtiging van Assange als de doodstraf-legaliserende oorlogssituatie zal worden opgevat.

Inmiddels is er een tweede schikkingsvoorstel gedaan, de ‘plea deal’ waarover de Wall Street Journal en Consortium News berichtten. Assange wordt nu gevraagd schuld te bekennen aan het verkeerd behandelen (‘mishandling’) van geheime informatie. Dit geldt als een veel minder zwaar misdrijf dan spionage, maar valt wel in dezelfde juridische categorie. De maximale straf die hiervoor gegeven kan worden is vijf jaar, precies de tijd die Assange inmiddels al in de Londense Belmarsh gevangenis heeft uitgezeten. Net als in het eerdere voorstel zou Assange, in ruil voor zijn bekentenis, het Verenigd Koninkrijk moeten verlaten en zich als een vrij man in zijn geboorteland Australië mogen vestigen, aldus Kiriakou. Assange en zijn advocatenteam hebben gezegd het voorstel in overweging te nemen.

Julian Assange is de enige journalist, een buitenlander bovendien, bij wie de Espionage Act daadwerkelijk tot een strafproces heeft geleid. Tot nog toe heeft de First Amendment van de Amerikaanse The Bill of Rights de persvrijheid gegarandeerd en journalisten beschermd. De pogingen hem als spion te bestempelen zijn uitzonderlijk te noemen. Assange is geen Amerikaanse staatsburger, heeft nooit in of voor de Verenigde Staten gewerkt, noch ooit een geheimhoudingsverklaring of andere overeenkomst met de Verenigde Staten ondertekend. Hij publiceerde documenten die hem door met name klokkenluiders werden toegestuurd. Dit geldt in de journalistiek als een normale ‘behandeling van informatie’.

De uitleveringszaak gaat om de in 2010 door Chelsea (toen nog Bradley) Manning gelekte documenten en video’s, waaronder de Afghan War Diary, Iraq War Logs en video Collateral Murder. Andere mediakanalen, zoals de New York Times, zijn voor het publiceren van dezelfde informatie niet vervolgd. Cryptome.org publiceerde de informatie zelfs zonder persoonsnamen geredigeerd te hebben. Ook dat medium is nooit aangeklaagd. Obama verleende Manning in 2016 gratie. In 2019 werd ze opnieuw gearresteerd omdat ze weigerde tegen Assange te getuigen. De rechter sprak haar in 2020 weer vrij. De Verenigde Staten lijken het specifiek op Assange en diens denkbeelden gemunt te hebben en lijkt het dus om een politiek proces te gaan.

Opvallend is dat zes dagen na het verschijnen van het artikel in de Wall Street Journal, het Britse gerechtshof aankondigde direct de volgende dag uitspraak te doen met betrekking hoger beroep verzoek van Assange. De uitspraak bleek een voorlopige: Assange mag in hoger beroep gaan op drie van de negen aangedragen gronden, mits de Verenigde Staten vóór 17 april geen acceptabele garanties kunnen geven die de drie gronden zouden opheffen. Terwijl Assange de schikking overweegt, bereiden beide partijen zich voor op de volgende zitting, gepland voor 20 mei 2024.

Verder Lezen

Buitenland

Wat de Oekraïense bevolking offert om bij de EU en NAVO te komen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat de Oekraïense bevolking offert om bij de EU en NAVO te komen
Foto: ANP

Oekraïne wil graag zo snel mogelijk lid worden van de NAVO en de EU. Om dat proces te versnellen is Zelensky (al voor de oorlog met Rusland) begonnen met een aantal hervormingen door te voeren, bijvoorbeeld in het arbeidsrecht om daarmee de westerse multinationals zo min mogelijk in de weg te zitten. Ook de Grondwet en de wetten op grondeigendom worden aangepast. De vraag daarbij is wie hiermee gediend zijn. De Oekraïners zelf niet zozeer. Meer de buitenlandse multinationals op zoek naar nieuwe wingewesten.

 


Hoe Zelensky zijn land voorbereidt op een toetreden tot de EU

Het Oekraïense parlement heeft, op voordracht van Zelensky in 2019, de parlementaire immuniteit afgeschaft en werkt aan verschillende grondwetswijzigingen om het land voor te bereiden op toetreding tot de EU en de NAVO. Hoewel sommige voorstellen populair zijn, zijn ze verwerkt met weinig inbreng van de bevolking en belanghebbenden. De door Zelensky voorgestelde wijzigingen blijken vaak niet duidelijk en kunnen het parlement mogelijk verzwakken en een toch al machtige president in een nog sterkere positie brengen, aldus ConstitutionalNet.

Nieuw Oekraïens arbeidsrecht om westerse bedrijven tegemoet te komen

Het Oekraïense parlement heeft twee nieuwe, radicale maatregelen inzake de arbeidsmarkt aangenomen, wat de vrees veroorzaakt dat veel Oekraïners hun arbeidsrechten permanent zullen verliezen. In de twee wetten die op 22 juli 2022 werden aangenomen, stemden parlementsleden voor het onttrekken van tot 70 procent van de beroepsbevolking aan de nationale arbeidswetgeving. Dit houdt in dat die nationale arbeidswetgeving of arbeidsbescherming niet langer van toepassing is op werknemers van kleine en middelgrote ondernemingen, aldus Social Europe

Zelensky’s wetsontwerp 5371 werd eerder bekritiseerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties, evenals door Oekraïense en Europese vakbonden, op grond van het feit dat het ‘inbreuk zou kunnen maken op internationale arbeidsnormen’.

Een vooraanstaand lid van de partij van Zelensky beloofde in juli 2022 een nog verdere liberalisering van de Oekraïense arbeidswetgeving. “Dit zijn wetsontwerpen waar het internationale bedrijfsleven op zit te wachten, wetsontwerpen die de belangen van alle ondernemers beschermen”, schreef parlementslid Danylo Hetmantsev.

Verbieden van elf politieke partijen en sluiten van commerciële tv-zenders

Op 20 maart 2022 berichtte de Engelse krant The Guardian, dat Zelensky per decreet elf politieke partijen heeft verboden die banden met Rusland onderhouden. Op 8 juli 2024 werden alle commerciële tv-zenders afgeschaft en één centrale staatszender ingevoerd, aldus de Amerikaanse nieuwszender NPR.

Ik vroeg een in ons dorp verblijvende Oekraïense vluchteling wat zij van al deze veranderingen in haar thuisland vond. Met een vermoeide glimlach antwoordde ze me dat dit de tol is om Oekraïne aantrekkelijk te maken voor Europese en Amerikaanse multinationals. “Minder rechten voor werknemers en minder kans op onrust via allerlei niet door de staat gecontroleerde media, maken ons land veel aantrekkelijker voor buitenlandse investeringen. Wij hebben het er graag voor over!”

Ondertussen neemt de populariteit van Zelensky aanzienlijk af in eigen land, aldus het Amerikaanse blad Newsweek. In de loop van 2023 nam deze af van 84 procent naar 62 procent. Dat heeft ook te maken met de inmiddels meer dan 50.000 doden die het land telt sinds de uitbraak van de oorlog en het feit dat er geen enkel uitzicht op vrede is.

De EU riskeert een Derde Wereldoorlog voor Oekraïne, maar in wiens belang?

In 2021 werd er al een strategische overeenkomst tussen de EU en Oekraïne getekend om toegang tot Oekraïense grondstoffen te verkrijgen, die volgens de EU van levensbelang zijn voor het realiseren van haar lange termijnstrategie en het waar kunnen maken van de Green Deal. Die strategie geldt vooral voor de grondstoffen in het gebied dat momenteel door de Russen bezet wordt.

Het EU-beleid om Oekraïne te steunen, zal een ongekende recessie en mogelijk een bredere oorlog in Europa veroorzaken. Dat moeten we er met z’n allen voor over hebben, zo lijkt het.

De door de EU besloten energieboycot heeft inmiddels tot forse inflatie in de EU geleid. Nederland en Duitsland behoren daarbij tot de landen met de hoogste inflatie. Dit zal bij een grote groep van de bevolking tot armoede leiden zoals we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben meegemaakt. De nieuwe steunpakketten van vele miljarden euro’s ten spijt.

De vraag is altijd hoe de kosten versus de baten uit zullen vallen. Kijkend naar hoe de EU met de eigen financiën omgaat, zou die balans weer dramatisch in het nadeel van de Europese bevolking uit kunnen vallen.

Des te meer reden om in juni 2024 te gaan stemmen voor een heel andere bezetting dan het huidige Europese Parlement.

Verder Lezen

Recent

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd! Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Column5 uur geleden

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land....

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Column10 uur geleden

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren...

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie
Klimaat1 dag geleden

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie

Baalde u al dat de zon tijdens een dag met druk vliegverkeer verscholen raakt achter een waas van vliegtuigsporen? Luchtvaartexperts...

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond
Column4 dagen geleden

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat4 dagen geleden

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)

Binnen de alternatieve onderzoekswereld is Nordangård internationaal bekend om zijn graafwerk naar de Rockefeller-dynastie. Die miljardairsfamilie werd groot dankzij haar...

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries
Opinie5 dagen geleden

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries

Hollènder zijn arrogante verheven schreeuwers die met hun grote bek in Limburg altijd de mooie baantjes wisten weg te pikken...

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO
Gezondheid5 dagen geleden

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO

Beschamend, dat is het enige woord dat nog overblijft na het aanschouwen van deze beelden. Minister Pia Dijkstra, bekend van...

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040 De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040
Opinie5 dagen geleden

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040

De 342 gemeenten van Nederland zijn niet in staat om zelf te ontdekken welke problemen ze hebben, dat vindt de...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat6 dagen geleden

Oekraïne-oorlog helpt ideaal wereldregering (1)

De Zweedse politiek wetenschapper én hardrockzanger doctor Jacob Nordangård komt aanstaande 13 april naar Nederland. In Stavoren presenteert hij zijn...

Groot Duits leger naar Litouwen Groot Duits leger naar Litouwen
Buitenland1 week geleden

Groot Duits leger naar Litouwen

Op 8 april 2024 stationeerde Litouwen een aanzienlijk aantal Duitse soldaten en militair materieel op zijn grondgebied ter bescherming tegen...

TrendingThis will close in 0 seconds