Binnenland
Nepnieuwspolitie: wapen in verkiezingstijd?
op
Door
Redactie IndepenHoe wordt desinformatie op social media bestreden, en wie bepaalt wat goed en fout is? Politieke afkeur speelt hierin mee, blijkt uit onderzoek van Indepen. Kan ‘nepnieuwspolitie’ verkiezingen beïnvloeden? Een reconstructie.
De Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 speelden zich af onder bizarre omstandigheden. De avondklok moest een dagje worden opgeschort omdat ’t stemmentellen openbaar hoort te zijn volgens de Kieswet. En het land raakte steeds meer verdeeld in voor- en tegenstanders van coronamaatregelen. Protesten gedoogde de overheid alleen niet: die werden hard neergeslagen.
De stembusgang werd uitgesmeerd over maar liefst drie dagen, en een campagne in het land werd er wegens de coronabeperkingen niet gevoerd, behalve door het Forum voor Democratie (FVD). Het Openbaar Ministerie vond het strafbaar, maar kon geen zaak maken.
Intussen kwamen dagelijks nieuwe barsten in de argumentatie onder het verhaal waarmee Rutte en De Jonge de avondklok rechtvaardigden. Daags voor de demonstraties heeft RIVM-voorman Jaap van Dissel in de Tweede Kamer aan Kamerlid Wybren van Haga erkend dat de sterftepercentages van COVID-19 inmiddels lager was geworden dan gevreesd, vergelijkbaar met die van de griep in een volledig open samenleving. Opzienbarende televisie, vastgelegd door de vaste camera’s van de Tweede Kamer. Op YouTube wordt het fragment echter binnen de kortste keren op zwart gezet omdat het in strijd is met de anti-desinformatie richtlijnen van de WHO.
Hoe social media hiertoe besluiten, is een black box. Techbedrijven hoeven het niet te melden, welke rol de overheid speelde houdt het kabinet tot nu toe strikt geheim, Wob-verzoeken zijn afgewimpeld en de Kamer wordt nog aan het lijntje gehouden. Maar bij de vorige Kamerverkiezingen is door onderzoekers onder de motorkap gekeken. Dat werpt een heel andere blik op de ban van Van Haga’s, door de WHO verboden, video met Van Dissels geruchtmakende ‘griepvergelijking’.
De machinekamer wordt gedetailleerd uitgelegd in een onderzoek van The London Story, een stichting die nog niet lang bestaat, en gevestigd is in het Humanity House te Den Haag. Dit is een verzamelgebouw voor organisaties van vredesactivisten, die overal ter wereld werken. The London Story (TLS) richt zich bijvoorbeeld vooral op India. Het eerste Nederlandse project is het monitoren van desinformatie in aanloop naar de verkiezingen. Dat is volgens de onderzoekers al van start gegaan in 2019.
Dat gebeurt door een heel team van ‘onderzoekers’ van TLS. De onderzoeksleider Ritumbra Manuvie van TLS werkt als docent rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is ook bestuurslid van de ngo.
In dezelfde maand publiceert een wetenschappelijke raad van het Europees Parlement een grote studie naar de inzet van geautomatiseerde verwijdering van desinformatie. Het is een opeenstapeling van voorbeelden en handleidingen voor alle mogelijke vormen van hulp bij de bestrijding van propaganda en strafbare hate speech.
Doelstelling van The London Story, volgens eigen opgave in het ANBI-register:
TLS heeft bovendien met haar Indiase bestuursleden techkennis aan boord. Hun namen zijn terug te vinden in handelsregisters bij IT-bedrijven. De polarisatie in Nederland is klein bier in vergelijking met conflicten tussen verschillende volkeren in het immense land.
Misschien wel daardoor is er veel oog voor details in het rapport ‘Digital Wildfire of Disinformation in the Netherlands’, over desinformatie in de verkiezingscampagne Tweede Kamer 2021.
Vooral kritiek op het coronabeleid wordt opgepikt door het team, dat handmatig en geautomatiseerd in kaart brengt welke ‘alternative facts’ rondgaan op alternatieve nieuwssites, in grote facebookgroepen en op Twitter. Ook de Jensen Show wordt niet vergeten. Opvallend is dat ook Argos en Bureau Buitenland op de lijst voorkomen: beide radioprogramma’s behoren tot de journalistieke top binnen de NPO, al vele jaren lang.
De twee jaar durende aanloop van het wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door de stichting, met geld van een internationale ngo, betaalt zich uit in een heel boeiend eindrapport. Het bevat veel feiten en cijfers, en gaat vaak recht op het doel af: al in de eerste zin van dit rapport toont TLS ‘hoe het verdienmodel van Facebook de COVID-19 infodemic in Nederland mogelijk maakt’.
Hier vonden de nepnieuwsdetectives namelijk het vaakst desinformatie die gevaarlijk wordt geacht, door autoriteiten zoals de WHO en overheden. De kritiek van TLS op Facebook (Meta) is dat misleidende ‘wappie-content’ niet of niet snel genoeg worden weggepoetst. Daar komt het team achter door te monitoren wat er gebeurt met meldingen die ze zelf maken. Klopt het dat nepnieuws veel sneller viraal gaat dan het officiële verhaal? En is dat dan ook een verdienmodel van Meta, met gevaarlijke gevolgen voor de democratie?
Voor Facebook blijken verkiezingen een cash cow: 15 procent van alle omzet in advertenties, en zelfs een kwart van de winst die daarop wordt gemaakt, schrijft TLS toe aan politieke partijen. Samen gaven ze 3,3 miljoen euro uit, in de 24 maanden tot aan de verkiezingen in 2021. Iets minder dan een derde daarvan is afkomstig van slechts twee partijen, CDA en FVD. Maar hoewel de christendemocraten meer betalen, heeft FVD een veel groter bereik.
En dan neemt de studie een opvallende wending. In de periode dat het team actief gaat rapporteren en monitoren, richt het zich nog maar op één subject. TLS toetst alleen nog de berichten van FVD. Eigenlijk had men ook de PVV willen monitoren, maar die adverteerde te weinig om te kunnen worden onderzocht. Wilders was een jaar eerder al door andere desinformatie-onderzoekers door de mangel gehaald, rapporteerde bijvoorbeeld de universiteit van Oxford.
TLS levert geen half werk: In de zeven weken tot aan de verkiezingsdag worden vervolgens niet minder dan 938 berichten aangetroffen, die in de ogen van The London Story niet voldoen aan de bekende feiten, zoals factchecks en de richtlijnen van de afzonderlijke socials of de WHO.
De ngo oordeelt met harde hand: elke letter die afwijkt van RIVM- of WHO-richtlijnen wordt gerapporteerd, zelfs als de feiten kloppen, zoals wanneer een groep wetenschappers publiceert dat ‘op termijn corona vergelijkbaar wordt met de seizoensgriep’. FVD mag volgens TLS daaruit namelijk niet redeneren dat de partij af wil van alle beperkende maatregelen.
Onder valse namen en met verzonnen identiteiten, ‘using digital ethnographic methods’, dringen teamleden namelijk ‘strategisch’ binnen in populaire besloten Facebook-groepen waar complotten worden besproken en coronabeleid bekritiseerd.
Manuvies team was niet het enige dat tijdens de campagne aan particuliere nepnieuwsrecherche deed: verschillende collectieven van journalisten of wetenschappers kregen subsidie om hetzelfde te doen. Ze hielden onderling contact, wat onder meer werd aangemoedigd (en betaald) door Brussel, via de organisatie EDMO.
Zo konden heel snel vanuit verschillende locaties mensen schadelijke berichten rapporteren bij de social media. Als er kort op elkaar een aantal over één post binnenkomen, dan grijpen automatisch de algoritmes van een platform in: meestal verbergen ze de berichten tijdelijk van de timeline, tot naar de inhoud is gekeken en een definitief besluit valt.
Hoe je zo’n melding het meest succesvol kan doen, en waar je op moet letten, staat minutieus beschreven in handleidingen, zoals die van Skeptical Science, die in 2020 verschijnt. Het is vertaald in alle Europese talen, ook in het Russisch.
The London Story wil met zoveel mogelijk andere ngo’s samenwerken bij het vlaggen van in hun ogen foute content, staat in het beleidsplan. Samen oefenen ze druk uit op de EU en de VS om wetgeving in te voeren tegen de algoritmes van techplatforms die ‘hate speech’ promoten.
Tot het zover is, nemen ze zelf het heft in handen, net als overheden, die bij social media een speciaal loket krijgen om foute content aan te geven: ze worden zogenaamde ‘trusted flaggers’. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) onthulde onlangs dat de Nederlandse overheid niet één, maar verschillende instanties heeft die met voorrang mogen rapporteren: niet alleen de politie, maar ook de toezichthouders NVWA, Kansspelautoriteit en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook haar eigen ministerie van Binnenlandse Zaken, met een speciale afdeling die nepnieuws bestrijdt, krijgt voorrang.
Het valt alleen wel op dat de inspanningen alleen gericht zijn op groepen die kritisch zijn op de Nederlandse overheid, en rechts georiënteerd zijn. Klimaatactivisten bijvoorbeeld die de regels overtreden, worden niet gerapporteerd. Dat is mogelijk te wijten aan de grote subsidiestromen die de afgelopen jaren zijn losgekomen vanuit overheden, de EU en de Verenigde Naties.
Hierdoor neemt de factchecking gemeenschap al dan niet gewild de vorm aan van een trollenleger.
Welke berichten in hun ogen zoal niet deugen? Onder meer een kritische tweet van FVD-Europarlementariër Derk-Jan Eppink, die zich cynisch afvraagt waarom de Europese Commissie zo stil is over de rekening van de klimaatagenda van 11.500 miljard euro. Hoewel nergens vraagtekens bij nut of noodzaak worden gesteld, luidt het oordeel: klimaatscepsis.
Afbeelding: de lijst met Facebookgroepen die het vaakst gerapporteerd werden wegens vermeende desinformatie
Zo wordt ook het fragment van Jaap van Dissel over de sterftepercentages van COVID-19 aangegeven. Dit is precies zoals minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) het graag ziet: niet de overheid moet aan de bel trekken over desinformatie, maar de samenleving zelf. De politiek is immers geen censor in een vrij land.
Alleen: The London Story is niet vrij van politiek. Ten tijde van het onderzoek is een prominent D66’er lid van de driekoppige raad van advies: Simone Filippini, oud-diplomaat bij Buitenlandse Zaken, voorzitter van D66 Dordrecht én voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties.
Over welke rol social media in de D66-campagne hebben gespeeld, verhaalt het rapport niet, de partij wordt slechts op vier plaatsen genoemd in het 80 pagina’s lange document. Op één ervan is wel de geruchtmakende foto te zien waarop Sigrid Kaag op tafel danst na de eerste exitpolls. De begeleidende tekst: “Terwijl zij op tafel danste, keken wij onder het succes, naar de verkoolde as die achterbleef door het ongecontroleerde wildvuur van desinformatie en onjuiste feiten dat tijdens de verkiezingsperiode in Nederland smeulde.”
Op een enkel interview na krijgt het rapport weinig aandacht. Jammer, want het is een van de weinige studies rondom verspreiding van is, die onder de motorkap kijkt. Wel wordt de conclusie over het ‘inferno van nepnieuws’ enkele malen aangehaald in de Tweede Kamer, door een D66-Kamerlid en door D66-minister Ollongren.
Wat niet wordt besproken in het debat: hoeveel invloed heeft dit ene onderzoek gehad in de verkiezingscampagne? De duizend gerapporteerde berichten, waarbij op ingrijpen werd aangedrongen door de onderzoekers als techbedrijven niet spontaan reageerden, bevatten namelijk echt niet allemaal complottheorie of valse voorlichting over het virus. Wybren van Haga zou heel goed direct getroffen kunnen zijn door de acties: hij was in de dagen voor de verkiezingen aan een flinke opmars bezig; hij haalde uiteindelijk bijna evenveel stemmen als lijsttrekker Baudet. Wat zou er zijn gebeurd als Van Haga, zonder de tech-tegenwerking, er meer had gekregen dan de leider?
Omdat Indepen niet kan binnenkijken in de machinekamer van Facebook of de onderzoekers, is het lastig om te bepalen hoe groot de invloed van de rapporteercampagne is geweest. Immers, meer zelfbenoemde factcheckers hielden zich hiermee bezig. Zij hadden onderling contact, bevorderd door onder meer Europese subsidies. Hoe vaker over content wordt geklaagd, hoe hoger deze op de prioriteitenlijst van techbedrijven komt.
Wetenschappelijke ‘flaggers’, zoals de factcheckers genoemd worden, hebben een streepje voor. Dat geldt ook voor zogenaamde ‘trusted flaggers’.
De Rijksoverheid houdt tot op de dag vandaag geheim wie en welke berichten allemaal zijn gerapporteerd bij social media, ondanks vragen uit het parlement en informatieverzoeken uit de samenleving.
Want in de Tweede Kamer kon D66 dan wel verwijtend het TLS-rapport aanhalen om FVD te verwijten dat men ‘maar liefst twee ton overhad voor het actief promoten van desinformatie over COVID-19’, maar zelf gaf de partij in die periode veel meer uit aan social media, op Google bijvoorbeeld maar liefst tienmaal zoveel als FVD. Wie betaalt, die bepaalt: geldt dat misschien ook voor factcheckers?
Lees hier het hele onderzoek van The London Story
Lees verder
-
De absurditeit over de werking van het corona-vaccin
-
De media zijn het allergrootste gevaar voor de democratie
-
Mediacensuur door overheden steeds ernstiger en agressiever
-
Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan
-
Tijs van den Brink, laten we de corona-handschoen oppakken waar hij is blijven liggen
-
Het vele fakenieuws over de economie heeft een reden
Binnenland
Kosten ambtenarenapparaat stijgen met ruim 16 miljard euro
Gepubliceerd
2 weken geledenop
29 augustus 2024Door
Redactie IndepenMet bovenstaande kop opent een hoofdartikel van het blad Binnenlands Bestuur op 27 augustus 2024. Kabinet-Rutte IV heeft in zijn laatste volle regeringsjaar 2023 een volledig uit de hand gelopen ambtelijk apparaat veroorzaakt. Een ontwikkeling die aan de explosies van ambtelijke kosten in de voormalige USSR doet denken. Wat zijn de oorzaken en consequenties van dit extreme wanbeleid van het laatste VVD-kabinet?
Kosten ambtenaren versus totale overheidsuitgaven
De kosten voor het ambtelijk apparaat van de overheid namen in 2023 met 9 procent toe tot 156,1 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De ambtelijke kosten vormen ongeveer een derde van de totale jaarlijkse overheidsuitgaven. Vooral bij de rijksoverheid en gemeenten namen de apparaatskosten het meeste toe, aldus dit artikel.
De totale overheidsuitgaven bedroegen in 2023 461,2 miljard euro. De ambtelijke kosten, bestaande uit salarissen, organisatie-, huisvestings-, materieel-, en bijvoorbeeld automatiseringskosten, maken dus ruim een derde van het totaal aan overheidsuitgaven uit. Alleen al de salarissen stegen in 2023 met in totaal 6,8 miljard euro. Het gaat overigens om voorlopige cijfers van het CBS. Voorgaande jaren bleek de stijging uiteindelijk nog veel hoger.
Verhelderende clip van Kees van Kooten over hoe dit al 30 jaar kon bestaan.
Sociale uitkeringen ook gegroeid
Nog groter dan de kosten voor het ambtenarenapparaat zijn de uitgaven aan sociale uitkeringen. Dat zijn uitkeringen in geld of natura die bedoeld zijn om huishoudens financiële zekerheid te bieden tegen inkomsensrisico’s als ziekte, invaliditeit en arbeidsongeschiktheid. Ook huisvesting, onderwijs en zorguitgaven zoals uitkeringen via de Zorgverzekeringwet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) worden tot de sociale uitkeringen gerekend.
De uitkeringslasten kwamen in 2023 uit op 218 miljard euro, ten opzichte van bijna 196 miljard euro in 2022. Dat staat in schril contrast met al die mooie verhalen over de Nederlandse economie en hoe geweldig het met onze werkgelegenheid zou zijn gesteld.
Cijfers vertellen de waarheid, ordinaire pr-berichten niet.
Minder subsidies uitgekeerd
Niet alle overheidsuitgaven namen in 2023 toe. Zo daalde het bedrag aan uitgekeerde subsidies, van 19,2 miljard euro in 2022 naar 18 miljard euro in 2023. Dat komt onder andere door het eindigen van corona gerelateerde maatregelen.
De overheidsschuld liep in 2023 met één miljard euro op tot 481,5 miljard euro. Hiermee groeit de schuld veel minder hard dan in het laatste coronajaar, toen deze met 30,8 miljard euro toenam.
Een verwoestende trend die door de kabinetten Rutte werd voortgezet
Een CBS-rapport geeft aan dat het reëel besteedbare inkomen van de gemiddelde Nederlander al meer dan 15 jaar nauwelijks tot niet is gestegen, ondanks een gegroeide economie:
“Het meest in het oog springt de stagnatie van het beschikbaar inkomen van de gemiddelde Nederlander in de eerste vijftien jaar van de huidige eeuw. Tussen 2001 en 2015 nam het gemiddelde inkomen per Nederlander 0,1 procent toe. In dezelfde periode steeg het bbp per inwoner met 10 procent.”
Laat dit even op je inwerken!
Dit zijn fors negatieve ontwikkelingen voor alle Nederlanders die ‘toevallig’ parallel lopen met de introductie van de euro (2001) en de uitbreiding van de Europese Unie met tien lidstaten in 2004.
Bezuinigingsplannen van de nieuwe regering
De volstrekt uit de hand gelopen overheidsuitgaven onder Rutte zijn leiding moet worden teruggedraaid, aldus de plannen van de nieuwe regering.
Eén op de vijf rijksambtenaren moet de overheid verlaten. Dat staat in de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord dat de vier regeringspartijen medio mei 2024 sloten. Vanaf 1 januari 2026 gaat ook een nullijn gelden voor rijksambtenaren én politieke ambtsdragers voor één jaar. De nullijn moet de loonontwikkeling van rijksambtenaren matigen.
De partijen schrijven in het hoofdlijnenakkoord dat de groei van het aantal ambtenaren en de inzet van consultants bij (kern-)departementen van de afgelopen jaren ‘meer dan teruggedraaid’ wordt. De bezuiniging moet structureel 1 miljard euro opleveren. Deze ‘taakstelling’ moet wel worden gekoppeld aan het verminderen van regels en administratieve lasten voor de samenleving en de uitvoering.
Groeiende spanningen binnen de ambtenarij
Het terugdraaien van de ongezonde ontwikkelingen met betrekking tot de groei van het ambtenarenapparaat, gaat in de naaste toekomst spanningen opleveren, mede omdat een aanzienlijk deel van die explosieve groei van het ambtenarenapparaat het gevolg is van een explosief toegenomen EU-wetgeving op het gebied van milieu en CO2-reductie.
Twan Houben schreef hier al eerder het volgende over:
“In algemene zin is die uitbreiding (van het ambtenarenapparaat) noodzakelijk gebleken door de enorme toevloed aan wet- en regelgeving vanuit de EU sinds het aantreden van Ursula von der Leyen in 2019. Het UWV schrijft hierover: ‘Door ontwikkelingen als de energietransitie en klimaatverandering hebben gemeenten, provincies en waterschappen er veel werk bij gekregen’.”
Het nieuwe kabinet heeft veel werk te doen – met name in het terugdraaien van problemen die eerder veroorzaakt werden door één van de vier huidige regeringspartijen; de VVD van mevrouw Yeşilgöz.
Samen met ons impact maken? Dat kan! Of het nu gaat om een kleine eenmalige donatie of een maandelijkse donatie, wij zijn jullie dankbaar voor elke donatie! Doneren kan hier.
Binnenland
Koopwoningen in Nederland 11 procent gestegen, in de rest van de EU fors gedaald
Gepubliceerd
2 weken geledenop
23 augustus 2024Door
Twan HoubenEr is iets heel vreemds aan de hand op de Nederlandse woningmarkt. Volgens de op 22 augustus 2024 gepubliceerde CBS-gegevens zijn Nederlandse koopwoningen met 11 procent gestegen in amper een jaar tijd en met fors gestegen hypotheekrentes. In de rest van het eurogebied daalden de prijzen. In Duitsland zelfs met -/- 8 procent! Wat is er in Nederland aan de hand?
De Nederlandse markt voor koopwoningen
In juli 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 10,6 procent hoger dan in juli 2023, aldus het CBS. Ten opzichte van juni 2024 stegen de prijzen in juli met 1,4 procent. Dat is de grootste maandelijkse stijging in bijna twee jaar! Ten opzichte van mei 2024 stegen de prijzen in juni met 1,3 procent. Het gaat ongelooflijk hard. Deze prijsontwikkelingen zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten eerder in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd door de hogere rente. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer.
Deze ontwikkeling is uiterst merkwaardig als je de ontwikkelingen van de hypotheekrente bekijkt; deze stegen immers alleen maar sinds 2021 en staan momenteel op zo’n 3,7 procent bij tien jaar vast.
Probeer dit maar eens te begrijpen; 11 procent prijsstijging voor bestaande woningen bij een rente die driemaal zo hoog is dan drie jaar geleden!
De situatie in het eurogebied
Volgens het statistiekbureau Eurostat zijn de huizenprijzen in het eurogebied met -/- 0,4 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Wat een verschil met Nederland!
Dit CBS-rapport (28 mei 2024) verklaart Nederland een van de allerduurste lidstaten in het eurogebied als het om koopprijzen van woningen gaat. Hierbij keek het CBS niet naar de absolute prijzen voor een koopwoning, maar naar het gedeelte van een inkomen dat aan wonen wordt uitgegeven.
In een land als Bulgarije, waar de prijzen van koopwoningen een fractie van die in Nederland zijn, kan je dus toch nog als Bulgaar duurder uit zijn dan in ons land omdat je nettoloon een schijntje is van het Nederlandse equivalent.
Als je naar de verhouding tussen netto-inkomsten en woonlasten kijkt, dan blijkt een straatarme EU-lidstaat als Griekenland relatief de duurste in de EU te zijn qua woonlasten.
De situatie in Duitsland als vergelijk
In Duitsland zijn de koopprijzen van huizen sinds 2023 (net als in de meeste EU-lidstaten) fors aan het dalen als gevolg van de gestegen rente. In de jaren 2021 en 2022 stegen daar de prijzen nog behoorlijk. Zie onderstaande grafiek:
In het Duitse buitengebied, ongeveer 50 kilometer over de grens van Nederland, koop je nog een prachtige villa voor 299.000 euro, zoals deze:
(foto: Funda.nl)
Probeer dat maar eens in ons land!
De EU, stikstof en immigratie als slopers van de Nederlandse huizenmarkt
Als je je afvraagt hoe het in vredesnaam mogelijk is dat je in ons land 11 procent meer betaalt voor een woning dan een jaar geleden, terwijl de gemiddelde prijsontwikkeling in de eurozone 0,4 procent is, kom je bij de Europese Unie uit.
Boosdoener is de nieuwbouw, die ver achterblijft bij wat de Nederlandse markt eigenlijk nodig heeft en wat je in de rest van de EU ziet gebeuren. Om diverse redenen, maar vooral door de Europese stikstofnormering voor Nederland, worden er te weinig bouwvergunningen afgegeven, aldus beleggingssite Morningstar. Daar komt nog bij dat een aantal jaar geleden de bouwsector, ook vanwege de stikstofdiscussie, in zodanige crisis verkeerde dat veel bedrijven destijds mensen hebben ontslagen en daardoor structureel gekrompen zijn. Snel meer bouwen is ook om die reden niet mogelijk.
Kortom: door de stikstofwetgeving is het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen gedaald waardoor er te weinig nieuwe woningen aan de woningvoorraad werd toegevoegd. Een probleem dat andere EU-lidstaten niet, of nauwelijks kennen. Daarnaast is het extreem hoge aantal asielaanvragen in Nederland medeoorzaak van het tekort aan woningen waardoor de prijzen omhoogvliegen, aldus een onderzoek dat in 2023 door minister Hugo de Jonge aan de Tweede kamer werd gepresenteerd.
Het CBS besteedde een aparte publicatie aan de dramatische ontwikkelingen omtrent nieuwbouw in Nederland. Grafisch ziet dat er zo uit:
Kortom: de EU is ook hier weer een showstopper voor de ontwikkeling van ons land, zoals op de meeste financiële of economische terreinen.
De EU moet op korte termijn drastisch hervormen en meer bij de Europese economische realiteit aansluiten voordat heel Europa een tweede wereldregio wordt.
Binnenland
Groeiende paniek over de Nederlandse oorlogseconomie
Gepubliceerd
3 weken geledenop
22 augustus 2024Door
Twan HoubenTer voorbereiding op een oorlog met Rusland – en mogelijk ook China – is de NAVO in goed overleg met de EU gestart om de Europese Unie om te bouwen naar een oorlogseconomie. Zo’n oorlogseconomie is zeer veelomvattend. In dit artikel gaat het om de eerste fase: de bouw en uitbreiding van wapenproductie in ons land. Daarvoor zijn meerdere projecten gestart, tot groot ongenoegen van de omwonenden die soms uit zo’n gebied moeten vertrekken, of zich bedreigd zien door mogelijke raketaanvallen op zo’n nabijgelegen fabriek. Wat speelt hier allemaal?
Oorlogsbeleid EU-NAVO
Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de toegenomen spanningen met China, zijn de NAVO en de EU steeds meer gaan samenwerken. Een overzicht van alle onderdelen van de EU-NAVO samenwerking, tref je hier aan. De hoofdlijnen van die samenwerking betreffen:
- Gezamenlijk bestrijden van desinformatie, onder andere door de Europese Digital Services Act (DSA) die vanaf februari 2024 alle “online misleiding en illegale informatie” aanpakt.
- Coördinatie van samenwerking op het gebied van de Europese marinevloten.
- Het gezamenlijk monitoren en beveiligen van het internet tegen hackers.
- Politieke dialoog onderhouden om wederzijdse transparantie inzake bijvoorbeeld Oekraïne te waarborgen.
- Het gezamenlijk houden van militaire oefeningen.
- Het uitwisselen van informatie over militair-industriële- en onderzoekszaken.
- De gezamenlijke ontwikkeling van een Europese defensie-industrie.
- Het gezamenlijk opbouwen van militaire capaciteiten.
Op 3 juni 2024 brachten de NAVO en EU de laatste gezamenlijke update van deze afspraken uit.
EU-oorlogsstrategie voor de periode 2024-2029
Voorafgaand aan haar herbenoeming tot president van de Europese Commissie, hield Ursula von der Leyen een toespraak waarin ze het belang van een Europese ‘Defensie-unie’ onder EU-vlag uiteenzette en aangaf dat de EU fors gaat investeren in de bouw van een Europese wapenindustrie.
Eind 2023 stelde de EU zelf voor om oorlogsobligaties uit te gaan geven: obligaties ter financiering van de Europese wapenindustrie vanuit een EU-initiatief en met EU-dekking. Volgens de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zou er minimaal 600 miljard euro nodig zijn aan oorlogsobligaties.
De EU wil haar defensie-industrie op oorlogsniveau brengen en heeft haar plannen hiervoor uiteengezet in een 27 pagina’s tellend concept van een Europese defensie-industriestrategie, aldus Politico. In dezelfde week dat dit nieuws naar buiten kwam, stelde voormalig minister van Defensie Kajsa Ollongren voor om de Nedcar-autofabriek in Limburg militaire voertuigen te laten produceren.
Forse onrust in Limburg over de geplande wapenproductie in Born
Een goede vriend van mij woont op 500 meter afstand van de Nedcar fabriek in Born, net als de meeste inwoners van de stad Sittard (37.000 inwoners). Hij vertelde me over de angsten van de inwoners van deze stad voor de ombouw tot wapenfabriek. De verwachting bij veel inwoners is dat – in geval van een oorlog met Rusland – deze fabriek als een van de eersten met een strategische kernraket wordt bestookt. Daarmee zou de provincie Limburg tot één groot kerkhof worden gereduceerd.
Er bestaan voornemens onder de inwoners om een grote petitie tegen dit voornemen van de Rijksoverheid in te dienen, ondanks dat een dergelijke ombouw de werkgelegenheid in de omgeving in stand houdt.
Hoe gaat die ombouw van Nedcar in zijn werk? Op de website van Regionale Omroep Limburg staat:
“’Nedcar is nu een autofabriek, het is niet zo dat je daar ineens legervoertuigen kunt bouwen’, zegt woordvoerder Miel Timmers van VDL Nedcar. ‘Maar VDL werkmaatschappij Special Vehicles bouwt wel al legervoertuigen, en dat gebeurt straks in Born.’”
Onteigeningen in Overijssel en Drenthe vanwege oorlogsplannen
Midden juni kwam de Overijsselse gemeente Dalfsen (vlakbij Zwolle) met de mededeling dat het ministerie van Defensie in overleg met de NAVO het voornemen heeft om een nieuw groot munitiedepot in die gemeente te bouwen.
Om dat munitiedepot te kunnen bouwen, moeten maar liefst 51 bedrijven en gezinswoningen onteigend en gesloopt worden. Uit dit bericht van de gemeente blijkt dat Defensie maar liefst acht locaties in Nederland aangewezen heeft voor grootschalige munitieopslag. Dat wil zeggen heel erg veel munitie en explosieven – van allerlei soorten en maten – voor alle geledingen van het Nederlandse én vooral het Amerikaanse leger. Amerika bereid zich blijkbaar voor op een grootschalige oorlog in Europa.
De sociale en zakelijke impact in Dalfsen is gigantisch en per direct. Bedrijven kunnen vanaf juni niet meer uitbreiden en woningen zijn onverkoopbaar totdat er een definitief besluit wordt genomen. De geplande nieuwe woonwijk in Dalfsen staat ook op losse schroeven, aangezien deze aan Explosie Zone-C grenst. Ook in Dalfsen zijn bewoners bang om doelwit van een Russische raketaanval te worden.
In de Drentse plaats Havelte bestaat het voornemen om een onverharde landingsbaan voor ‘tactisch luchttransport’ aan te leggen, aldus het AD. In datzelfde artikel staat ook dat de weerstand van burgers voor alle plannen veel hoger is dan gehoopt werd.
Hoe serieus zijn al die oorlogsplannen van de VS en de EU?
In nagenoeg alle EU-lidstaten worden serieuze voorbereidingen getroffen voor een ‘eventueel’ gewapend conflict met Rusland op een termijn van 2 tot 5 jaar. Die voorbereidingen betreffen allen miljarden euro’s aan investeringen in wapentuig en infrastructuur. Duitsland lijkt daarin het meest ver te gaan met een recentelijk plan om 800.000 soldaten en 200.000 legervoertuigen aan de oostgrens van het land gereed te houden.
Op de vraag hoe serieus die dreiging vanuit Rusland en China is, kun je van alles op internet vinden. Volgens geopolitiek onderzoeksjournalist Ben Norton is het echter niet de dreiging vanuit deze landen waardoor de westerse oorlogsplannen zijn gesmeed. De plannen vloeien voort uit de ambitie van de VS om de wereld te blijven domineren en de wens om, net als in Oekraïne, de staatsbezittingen en -bedrijven van deze landen onder VS-controle te krijgen. Dat wordt betoogd in onder andere deze reportage. Volgens Norton zou de dreigende oorlog met Rusland en China gaan om de grootste imperialistische zet in de geschiedenis van de VS.
Samen met ons impact maken? Dat kan! Of het nu gaat om een kleine eenmalige donatie of een maandelijkse donatie, wij zijn jullie dankbaar voor elke donatie! Doneren kan hier.
Recent
Celstraf voor wie niet meegaat met transgekte
Als het voorstel voor de Wet strafbaarstelling conversiehandelingen erdoor komt, kan u hetzelfde overkomen als de Ierse leraar Enoch Burke....
De absurditeit over de werking van het corona-vaccin
De beide kampen, de gelovigen en de ongelovigen, graven zich steeds dieper in. De conclusies zijn inmiddels van een absurditeit...
De fatbikes zijn helemaal niet het probleem
Vroeger was alles beter: opgevoerde Puchjes, uitgeboorde Zündapps, op je veertiende al op een brommer, bijna alles kon míts de...
Britten na Brexit juist minder vrij
De afgelopen jaar in werking getreden Online Safety Act in Groot-Brittannië, biedt een voorloper van wat de EU haar campagne...
Overtreedt de minister van Defensie het Wetboek van Strafrecht?
Bij ons op de redactie zitten we regelmatig met samengeknepen billen en een krampachtig gevoel in onze maag naar de...
Oorlogsverklaring Brekelmans brengt Nederland in gevaar
Onze vorige minister van Defensie, de D66-topambtenaar Kajsa Ollongren, informeerde het volk trots op sociale media dat Nederland 200 Stingers...
CBS wil niet praten over weggemoffelde vaccinatiedoden
Het CBS en het RIVM gaan niet in gesprek met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester over de fouten in hun registratie...
De meest gebruikte leugens over de economie
Binnen het neoliberale gedachtengoed – niet te verwarren met het kapitalisme – worden er sinds de jaren ‘80 van de...
Schrikbarende manipulatie van Nederlandse inkomens sinds 2001
De Nederlandse overheid heeft – samen met de EU en in Nederland actieve multinationals – een grote invloed op het...
VVD maakt van ondernemers tegen wil en dank potentieel paard van Troje
In 2005 werd de Verklaring Arbeidsrelatie ingevoerd. In de volksmond werd dat de VAR genoemd en het was niets meer...
Trending
-
Binnenland2 weken geleden
Kosten ambtenarenapparaat stijgen met ruim 16 miljard euro
-
Economie1 week geleden
Schrikbarende manipulatie van Nederlandse inkomens sinds 2001
-
Gezondheid7 dagen geleden
CBS wil niet praten over weggemoffelde vaccinatiedoden
-
Politiek5 dagen geleden
Oorlogsverklaring Brekelmans brengt Nederland in gevaar
-
Economie1 week geleden
De meest gebruikte leugens over de economie
-
Opinie4 dagen geleden
De absurditeit over de werking van het corona-vaccin
-
Opinie4 dagen geleden
De fatbikes zijn helemaal niet het probleem
-
Politiek5 dagen geleden
Overtreedt de minister van Defensie het Wetboek van Strafrecht?