Politiek

Sigrid Kaag in functie: elders op haar best

Avatar foto

op

Sigrid Kaag in functie: elders op haar best
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Sigrid Kaag neemt afscheid van het Binnenhof, en daarmee verdwijnt een voorbeeld voor velen: als geen ander bleef ze altijd beleefd tegen kritische burgers, zelfs als die met een brandende fakkel voor haar huis stonden. Als dank hiervoor conformeert Indepen zich eenmalig aan het pr-beleid van de ‘magere mannetjes’ van D66: in dit profiel gaat het niet over Kaags functioneren als minister van Financiën.

Met het vertrek van Sigrid Kaag uit de Nederlandse politiek is de ineenstorting van de Haagse ‘institutionele elite’ compleet. De afgelopen jaren blonk de D66-leider volgens vriend en vijand vooral uit op terreinen waar ze niet politiek verantwoordelijk voor was. Wat weinig mensen weten is dat dit begon aan de vooravond van de coronapandemie.


Dat blijkt uit documenten die de afgelopen anderhalf jaar openbaar zijn gemaakt op het speciale open-overheidsportaal voor de pandemie. Op 30 januari 2020 werd het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitgenodigd door de World Health Organization (WHO) voor een webinar rondom het Wuhan-virus. Maar het was niet zorgminister Bruins die deelnam, maar collega Kaag (toen minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), blijkt uit mailverkeer.

Op die middag veranderde er iets, dat is onder meer te zien in de publieksvoorlichting van het RIVM. Tot die tijd werd op Twitter vooral sussend gereageerd op bezorgde vragen van burgers over COVID-19. Legendarisch zijn de kop-in-het-zand berichten waarin de verwachting werd uitgesproken dat het virus misschien wel helemaal niet ons land zou bereiken. Mocht dat toch gebeuren, dan waren de Nederlandse ziekenhuizen er klaar voor; ook deze geruststelling bleek onhoudbaar.

Na de 30e januari die lakse toon. In hoeverre dat te danken is aan optreden van Kaag, blijft tot aan de parlementaire enquête verstopt onder zwartgelakte passages in Woo-documenten, of mails die niet openbaar zijn gemaakt. De betrokkenheid van Buitenlandse Zaken richtte zich in die begindagen vooral op mogelijke evacuaties van Nederlanders uit Wuhan, later kwam daar onder meer de Europese afstemming van lockdownbeleid bij.

De D66-idealen van EU-samenwerking verdwenen eerst nog op de achtergrond: ondanks vijftig jaar politieke integratie tussen lidstaten was het ieder voor zich, toen het eerste mondkapjestekort zich aandiende. Daarna omzeilden Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië bovendien samen Brussel, door met z’n viertjes te gaan onderhandelen over de aankoop van coronavaccins. Dat gebeurde onder de vlag Inclusive Vaccine Alliance (IVA).

Niemand wist daar voorjaar 2020 nog van, behalve betrokkenen én behalve, gek genoeg, de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF), die na geruchten hierover meteen aan de bel trok bij het kabinet. Uiteindelijk werd de deal die de vier landen sloten, overgenomen door de Europese Commissie. Daarbij werd meteen groot ingekocht voor de derde wereld, via organisaties die aan de BMGF gelieerd zijn.

Of je Gates’ rol nu veracht of juist prijst, in die begindagen had Nederland vast enige baat bij de warme onderlinge contacten. Gates was immers al tien jaar bezig met voorbereidingen op een komende pandemie. Met complotten hoeft dat niets te maken te hebben, overigens: gemiddeld eens in de honderd jaar is er zo’n wereldwijde ziekte-uitbraak, leert de geschiedenis. Dat de bestrijding daarvan niet ophoudt bij de eigen landsgrenzen, is ook geen raketwetenschap.

Welke rol Kaag heeft gespeeld in deze vaccindiplomatie, is nog onderbelicht en dat is jammer. Haar netwerk kan namelijk wel eens van groot belang zijn geweest; zo vervulde ze een bestuursfunctie in het World Economic Forum, samen met Feike Sijbesma, ex-topman van DSM die in maart 2020 coronagezant werd. Sijbesma’s broer was op dat moment leidinggevende bij de Duitse afdeling van AstraZeneca, zo werd het eerste contact tot stand gebracht. Dat de coronagezant vanwege deze familiebanden zich niet met de onderhandelingen heeft bemoeid, benadrukte deze later nog in een speciale brief.

Daarmee is de kous alleen niet af, voor de enquêtecommissie blijft nog genoeg te vragen. Want rondom de vaccinalliantie zijn heel gekke dingen gebeurd. Het meest in het oog springende is het getouwtrek rondom het patent op het coronavaccin van AstraZeneca. De ontwikkelaars van de universiteit van Oxford vroegen geen patent aan, ze wilden het recept gratis delen met de hele wereld. Maar na de onderhandelingen met de IVA was het Oxford-vaccin niet langer patentvrij.

Nederland speelde hierin mogelijk een sleutelrol, helaas is deze geschiedenis nog verborgen onder dikke lagen zwarte lak in Woo-documenten. Wat wel duidelijk is: de overheid liet zich hierbij adviseren door een advocatenkantoor dat ook voor Pfizer en Janssen werkte (en zelfs voor AstraZeneca, trouwens). Dit moest van Financiën, VWS wilde het niet.

De lobbyclub van ‘big pharma’ in Nederland staat onder leiding van Gerard Schouw, oud-Kamerlid voor D66. Voor deze Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) was tijdens de pandemie het ministerie van Kaag belangrijk: via ontwikkelingshulpgeld werden voor miljoenen vaccins aangeschaft door Nederland. Kaags opvolger Liesje Schreinemacher moest zich inzetten om de vaccinatiebereidheid in Afrika te verhogen, aldus Schouw.

Kaag zelf zette zich voor de pandemie al op andere vlakken in: tijdens handelsmissies prees ze blockchaintechnologie aan, te gebruiken voor digitale EU-paspoorten en apps voor vaccinatiebewijzen. “The fourth industrial revolution is underway”, zegt ze in een voorwoord van een rapport aan de Verenigde Naties, over de juridische aspecten van deze technologie. Dat de Tweede Kamer in meerderheid tegen digitale paspoorten uit Brussel stemde, werd door het kabinet weggelachen.

Meer aandacht verdient ook de rol die het ministerie van Buitenlandse Zaken speelde bij de bestrijding van zogenaamde desinformatie via het beïnvloeden van social media. Daarbij zijn door overheden overal ter wereld de grenzen overschreden van vrije meningsuiting. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt zich hiermee bezig, maar tijdens de pandemie eiste ineens Buitenlandse Zaken hierin een hoofdrol op. Wie zijn die mensen?

Grote kans dus dat we Kaag nog wel een keer terugzien in Den Haag, voor een openbaar verhoor onder ede van de Tweede Kamer. En dan zonder haar ‘magere mannetjes’.

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

Rutte: een misdaad kan pas bepaald worden als bekend is wie de dader is

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Rutte: een misdaad kan pas bepaald worden als bekend is wie de dader is
Foto: ANP

Is dit Ruttiaans, Cruyffiaans of de uitspraak van iemand die een beetje in de war is? In een debat vraagt van Houwelingen of het land dat verantwoordelijk is voor het opblazen van de Nord Stream pijplijn (vanaf 6:48 min) daarmee een vijandige mogendheid is, of niet.

Het antwoord van Rutte is verbijsterend: “er zal eerst moeten worden vastgesteld wie het is en wat de motieven zijn”… kortom, of iets een misdaad is, is afhankelijk van de dader en het motief. Dit is de waanzin ten top.


Verder Lezen

Politiek

Oekraïne beerput van complotten, maar is dat wel zo?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Oekraïne beerput van complotten, maar is dat wel zo?
Foto: ANP

Voor alle zogenaamde of vermeende complotten van Forum voor Democratie is doorgaans weinig media-aandacht, terwijl er toch regelmatig zaken worden onthuld die allerminst een complot, maar juist zeer pijnlijke onthullingen zijn. Gisteren nog onthulde Van Houwelingen de drijfveer van de proxy-oorlog op Oekraïens grondgebied, gewoon uit officiële stukken. Vervolgens schiet Paternotte in een kramp, want de betreffende informatie zou vertrouwelijk zijn en de kamervoorzitter gaat hier vervolgens in mee. Natuurlijk gaat het daarna niet meer over de inhoud, want die geeft loepzuiver weer wat de werkelijke intenties van deze oorlog zijn.

Baudet vroeg enkele dagen eerder al aan Rutte wat nu werkelijk het doel van de oorlog is en wie bepaalt wanneer er sprake is van een overwinning, maar kreeg ook daar een heel mistig antwoord. Baudet verwees daarbij naar het uitgelekte telefoongesprek van Victoria Nuland uit februari 2014 (Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken) en Geoffrey Pyatt (ambassadeur in Oekraïne). In dat telefoongesprek, dat Baudet onder andere op Instagram plaatste, wordt besproken wat Amerika gaat doen nadat het Amerikaanse State Department de macht heeft gegrepen in Kiev.


In het telefoongesprek worden exact alle ministerposten benoemd en ingevuld na de geplande staatsgreep van maart 2014. Een maand later is de staatsgreep en zijn alle benoemingen daadwerkelijk een feit. Was Nuland helderziende of wist ze exact wat de Amerikanen zouden forceren aldaar? Ook de talloze uitspraken van Biden uit die periode duiden op een vergaande invloed van Amerika op het reilen en zeilen in Oekraïne. Amerika regeert Oekraïne, dat blijkt uit talloze bewijzen die glashard zijn.

Rutte geeft in eerste instantie ter verdediging aan dat niet hij of Amerika maar ‘Kiev’ besluit wat de voorwaarden zijn waaronder sprake is van een overwinning of een verlies. Maar als ‘Kiev’ direct geleid wordt door Amerika dan is het dus niet ‘Kiev’ die beslist, maar Amerika toch? Even later merkt Rutte op dat Oekraïne niet onder Russische invloed mag vallen omdat dit direct de Amerikaanse veiligheidsbelangen raakt, dat is dan toch weer een vreemde uitspraak. Rutte komt steeds verder klem te zitten in zijn betoog en trekt vervolgens de complot-kaart. Wat Baudet beweert is volgens Rutte ‘echt volstrekte nonsense’. Daarmee ontkent Rutte de vergaande militaire en economische invloed van Amerika in Oekraïne en het bestaan van de opnamen van het telefoongesprek van Nuland. ‘Vanaf maart 2014 is Oekraïne bezet door Rusland’, aldus Rutte.

Er is een hele grote aantoonbare militaire en economische vervlochtenheid tussen Oekraïne en de US, dat is geen complot, dat is een feit. Er zitten NAVO-militairen in Oekraïne op dit moment, ook dat is een feit. Toch blijft Rutte dit naar het land van complotten verwijzen en dat is zeer zorgelijk. Want is het niet diezelfde Rutte die aast op het hoogste ambt bij de NAVO, en is het daarmee tegelijkertijd ook van het hoogste belang dat Rutte goed op de hoogte is van de situatie in Oekraïne?

Als Rutte alles verwijst naar het land van complotten dan kan het niet anders dan dat Rutte niet door de sollicitatieprocedure bij de NAVO komt, iemand die zo slecht geïnformeerd is, kan onmogelijk op een dergelijke positie in een dergelijk explosieve situatie functioneren.

Verder Lezen

Politiek

Waarom burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Waarom burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn?
Foto: ANP

Steeds meer Nederlanders worden woedend als ze aan Mark Rutte denken, of een nieuwsbericht over hem voorbij zien komen. Je ziet het vooral op LinkedIn, maar ook aan de reacties op sites zoals NU.nl. Ligt deze woede alleen aan het optreden van Rutte, of is er meer aan de hand?

 


Een samenleving in malaise

De toename van woede op Mark Rutte kan worden gezien als een symptoom van een dieperliggende malaise binnen onze samenleving. Het is een manifestatie van het gevoel van machteloosheid en frustratie dat veel burgers ervaren in het licht van politieke besluitvorming die hen niet lijkt te vertegenwoordigen of te dienen. Deze emotie is niet exclusief voor Nederland, het is een wereldwijd fenomeen waarbij het vertrouwen in traditionele politieke structuren en figuren afneemt.

Een kernaspect van deze groeiende woede ligt in de perceptie dat politici, inclusief Rutte, steeds meer gezien worden als deel van een elite die niet meer in contact staat met de basisbehoeften en zorgen van de gewone burger. Dit wordt versterkt door incidenten en beleidsbeslissingen die als onrechtvaardig of als een breuk met beloftes worden gezien. Het gevoel dat politieke leiders niet langer de belangen van hun kiezers vooropstellen, maar eerder die van multinationals, lobbygroepen of hun eigen carrières, voedt de woede.

Kwaliteit van de overheidscommunicatie ging er ook niet op vooruit

Ook speelt de wijze van communicatie een cruciale rol. Er is een groeiende kloof tussen de politieke retoriek en de realiteit van alledag. Wanneer burgers het gevoel hebben dat hun zorgen niet serieus worden genomen of dat er met dubbele tong wordt gesproken, leidt dit tot een erosie van vertrouwen en respect. Dit wordt deels verergerd door de rol van sociale media, waar echokamers en desinformatie de polarisatie en woede verder kunnen aanwakkeren.

 De samenleving schreeuwt om verandering

Het is belangrijk om te erkennen dat deze woede niet enkel gericht is op individuen zoals Rutte, maar ook op het systeem als geheel. Het is een roep om verandering, om een politiek die meer in lijn is met de waarden en noden van de bevolking. In deze context moet men zich afvragen: wat zijn de fundamentele veranderingen die nodig zijn om het vertrouwen te herstellen? Welke stappen kunnen we zetten om een politiek klimaat te creëren waarin burgers zich weer gehoord en vertegenwoordigd voelen?

Politiek moet gaan over het vertegenwoordigen van de wensen van de bevolking

Het is essentieel dat we ons realiseren dat politiek niet alleen gaat over het maken van beleid, maar ook over het vertegenwoordigen van de wil van het volk. Het is een dynamisch proces waarbij de stem van de burger centraal moet staan. De uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen het behartigen van nationale en internationale belangen en het tegemoetkomen aan de directe zorgen van de burgers. Dit vereist een herijking van onze democratische structuren en een herwaardering van de rol die politici spelen in onze maatschappij.

Rutte heeft te vaak gelogen en onwaarheden verkondigd

Het herhaaldelijk liegen en verkondigen van onwaarheden door politici, zoals ook geldt met betrekking tot Mark Rutte, is een symptoom van een dieperliggend probleem binnen onze politieke cultuur. Het is een manifestatie van een crisis in vertrouwen en geloofwaardigheid die niet enkel beperkt blijft tot individuele figuren, maar zich uitstrekt tot de gehele politieke establishment. Deze praktijken van misleiding en onwaarheden hebben een corrosief effect op de fundamenten van onze democratie, waarbij het vertrouwen van de burger in de politiek ernstige schade oploopt.

Het is alsof we in een tijdperk leven waarin de waarheid ondergeschikt is gemaakt aan politieke strategie en beeldvorming, een tijdperk waarin de politieke arena meer weg heeft van een theater dan van een instituut dat gebaseerd is op integriteit en moreel leiderschap.

 Politici overschrijden steeds vaker de grenzen van de ethiek en de waarheid

De kern van het probleem ligt in de perceptie en de realiteit dat politici, in hun jacht op macht en invloed, bereid zijn de grenzen van ethiek en waarheid te overschrijden. Dit heeft geleid tot een situatie waarin de burger zich vervreemd voelt van de politiek en waarin cynisme en apathie de overhand krijgen. Het is een vicieuze cirkel waarin het verlies aan vertrouwen leidt tot minder betrokkenheid, wat op zijn beurt weer leidt tot een politiek die nog verder verwijderd raakt van de werkelijke behoeften en zorgen van de bevolking.

Radicalisering van de bevolking is het gevolg van falende politiek

De radicalisering van de bevolking is een complex en veelzijdig fenomeen, dat niet enkel voortkomt uit politieke leugens, maar ook uit een dieper gevoel van vervreemding en onmacht. Het is alsof de samenleving een kookpot is waarbij verschillende ingrediënten, zoals economische onzekerheid, culturele veranderingen, en politieke desillusie, samen een explosief mengsel vormen. Het herhaaldelijk liegen van politici, werkt als een katalysator voor dit proces. Het ondermijnt het vertrouwen in het systeem en voedt de perceptie dat de ‘gewone’ burger geen stem meer heeft in het maatschappelijke debat.

Een belangrijk aspect is ook het gevoel van verlies van culturele identiteit. Sommige groepen in de samenleving voelen zich bedreigd door de snelle culturele veranderingen en de globalisering. Dit kan leiden tot een verlangen naar een geromantiseerd verleden, waarin alles ‘beter’ was. Een hang naar de jaren ’50 van de vorige eeuw!

In deze context is het cruciaal om te begrijpen dat radicalisering niet enkel een kwestie is van individuele keuzes, maar ook een symptoom van maatschappelijke structuren die falen om iedereen een gevoel van zekerheid en erkenning te bieden. Het is een teken dat de samenleving als geheel moet reflecteren op haar waarden en de manier waarop deze worden uitgedragen en verdedigd. Het is een oproep tot een herijking van onze democratische instituties en een herwaardering van de rol van de burger daarin.

Verder Lezen

Recent

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd! Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Column6 uur geleden

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land....

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Column11 uur geleden

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren...

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie
Klimaat1 dag geleden

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie

Baalde u al dat de zon tijdens een dag met druk vliegverkeer verscholen raakt achter een waas van vliegtuigsporen? Luchtvaartexperts...

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond
Column4 dagen geleden

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat4 dagen geleden

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)

Binnen de alternatieve onderzoekswereld is Nordangård internationaal bekend om zijn graafwerk naar de Rockefeller-dynastie. Die miljardairsfamilie werd groot dankzij haar...

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries
Opinie5 dagen geleden

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries

Hollènder zijn arrogante verheven schreeuwers die met hun grote bek in Limburg altijd de mooie baantjes wisten weg te pikken...

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO
Gezondheid5 dagen geleden

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO

Beschamend, dat is het enige woord dat nog overblijft na het aanschouwen van deze beelden. Minister Pia Dijkstra, bekend van...

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040 De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040
Opinie5 dagen geleden

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040

De 342 gemeenten van Nederland zijn niet in staat om zelf te ontdekken welke problemen ze hebben, dat vindt de...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat6 dagen geleden

Oekraïne-oorlog helpt ideaal wereldregering (1)

De Zweedse politiek wetenschapper én hardrockzanger doctor Jacob Nordangård komt aanstaande 13 april naar Nederland. In Stavoren presenteert hij zijn...

Groot Duits leger naar Litouwen Groot Duits leger naar Litouwen
Buitenland1 week geleden

Groot Duits leger naar Litouwen

Op 8 april 2024 stationeerde Litouwen een aanzienlijk aantal Duitse soldaten en militair materieel op zijn grondgebied ter bescherming tegen...

TrendingThis will close in 0 seconds