Column

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog ingerommeld (7), slot.

Avatar foto

op

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog ingerommeld (7), slot.
Deel dit nieuws
Foto credit: Esther Meijer

De klap kwam hard aan. Droomde ik? Beleefde ik een nachtmerrie? Dick Schoof als onze nieuwe premier? De non-descripte ambtenaar die nog het meeste weg heeft van Agent Smith in The Matrix? De man die twee Nederlandse geheime diensten leidde, de NCTV en AIVD? De topambtenaar die ik in 2004 al ontmoette tijdens onze Zembla-reportage ‘Als elke seconde telt’? De teflonman die ons toen als directeur-generaal van Binnenlandse Zaken te woord stond over het rampsysteem C2000, dat brakke totaal falende communicatiemiddel voor al onze politie- brandweer- en ambulancediensten? En de secret serviceman die (naar mijn overtuiging) de AIVD in maart 2018 de opdracht gaf om mijn laptop en externe harde schijf te roven? Het is geen nachtmerrie. Het is echt. En het is hallucinant.

Het bizarre is dat Schoof niet alleen figureerde in de eerste Zembla-uitzending over C2000, maar ook in de tweede medio 2009. In 2018 was er zelfs nog een derde C2000-uitzending over dit ‘klassiek Haagse drama,’ aldus mijn latere collega’s bij dit programma. Toen was ik al lang aan het graanboeren. In welk land kan dit? Je hulpdiensten moedwillig een falend communicatiesysteem opleggen, terwijl er bij aanvang alternatieven genoeg waren. Arie Slob was het enige Kamerlid die zich in dit dossier verdiepte.


Systeemcrash

Maar waar het mij om draait, en dat is wat me later (2016) de journalistiek definitief de rug deed toekeren: hoe kan het dat politici en topambtenaren in dit land met werkelijk alles weg kunnen komen? Je zegt een keer sorry, desnoods zeg je duizend keer sorry. Maar that’s it. In dit land bestaat geen accountability meer. Er hoeft geen rekenschap voor falen meer te worden afgelegd. We hebben al jaren een tandeloos parlement. Zelfs als je duizenden kinderen en gezinnen dupeert en maltraiteert in een toeslagenaffaire zoals blijkt in een parlementaire enquête, zelfs dan kom je er nog mee weg. Honderden kinderen zijn niet meer te traceren, een paar honderd zijn er overleden. Gewoon, omdat het kan. In Nederland dan. In 2016 gaf ik er de brui aan, want wat heeft het voor zin als je constateert dat we in een systeemcrash leven, in een tijd waarin gecorrumpeerde en falende bestuurders kunnen doen en laten wat ze willen zonder dat iemand ze wat doet? Dan heeft onderzoeksjournalistiek geen enkele zin meer.

Maar natuurlijk waren er meer redenen die mij als journalist deden stoppen. Met de vroegere, in april 2022 plots overleden, Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer hield ik daar vanaf 2010 indringende gesprekken over. Sommige dossiers waren dermate heftig, dat de persoonlijke veiligheid een issue werd. Dit land is helaas heel erg klein. Te klein. Bedreigend klein.

Bakkerista

Het was de beste stap die ik ooit heb gemaakt: het inruilen van het ene voor het andere ambacht. Van onderzoeksjournalist naar natuurboer met streekgranen en inmiddels ook de eigenaar van de GraanGeluk Bakkerista, de meest ambachtelijke warme desembakker van Arnhem en omstreken. Met onze Stichting GraanGeluk boeren we al op zo’n honderd hectare aan streekgraanakkers in Gelderland. We zitten voornamelijk op de Veluwezoom en de Veluwe. En we hebben ook op andere plekken in Nederland het begin gemaakt, het begin van een nieuwe tijd, een wel ecologische sociaaleconomisch empathische tijd. We herstellen de commons, de lokaal-regionale markt met molenaars, mouters, brouwers, herders en boeren die de menselijke en dier- en natuurvriendelijke maat weer oppakken. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch opende vorige week onze Bakkerista. Een mooi en trots moment. Eindelijk een bestuurder die GraanGeluk begrijpt.

Steenstraat

Deze column schrijf ik vanuit onze bakkerijwinkel, in een drukte van belang. De Steenstraat is een heerlijk chaotische, drukke wereldse winkelstraat in hartje Arnhem. Het leven bruist hier. Vandaag bakt het hele Bakkerista-team. Voor mijn neus brioches met geitenkaas, tijm en honing en een met ui, bacon en brie. Goddelijk genieten! Het is ook de dag waarop we voor het eerst huisgemaakte Franse croissants hebben. Gisteren waren er de eerste chocoladecroissants en in februari hadden we al de enige echte puur Franse Bakkerista Baguette op basis van zowel Franse als onze eigen Oosterbeeks-Arnhemse GraanGeluk-tarwe. De benoeming van Dick Schoof gaf me een ongenadig diepe harde mentale dreun. So much blast from the past. Om dan je eigen bakkerij in te stappen met zoveel GraanGeluk, maakt alles weer goed. Hier voel ik mij zielsgelukkig, deze plek klopt. Het was een flinke investering, maar hij is het dubbel en dwars waard. Deze Bakkerista graan een fenomeen worden. Let maar op.

Boernalist

Waarom de dreun zo hard aankwam? Omdat het moment dat bekend werd dat Dick Schoof de nieuwe premierskandidaat was, het jaar 2018 in één klap weer naar boven borrelde. Als gal. Het was mijn persoonlijke rampjaar, al konden 2010 en 2012 er ook wat van. In 2018 werden mijn laptop en externe harde schijf gestolen. En dat was nog niet eens de ergste gebeurtenis in de maanden februari-maart en december.  Ik hield me toen wel kranig, maar in feite sloeg ik stuk, en mijn huwelijk later dat jaar ook. Zomer 2019 had ik niets meer, letterlijk. Op 7 juli 2019 werd GraanGeluk geboren, een cadeau uit de Kosmos, dank nogmaals Josette Berg. Nu, ruim vijf jaar later en vijf prestigieuze prijzen verder staat GraanGeluk als een huis. Ook de journalist in mij keerde eind 2022 terug, via de nieuwe upstream media, die de journalist in mij reanimeerden en revitaliseerden. Vanaf 2023 noem ik mij ‘boernalist’.

Maar terug naar maart 2018, naar een moment dat bijna letterlijk op mijn netvlies staat gebrand, de diefstal uit mijn auto van mijn laptop en externe harde schijf. De wijze waarop dat gebeurde, op een parkeervlak pal voor de Albert Heijn in Oosterbeek, had alles van een set-up. In mijn memoires ‘Uitgehold, van haver tot gort’ (najaar 2024) vertel ik hier meer over. Van een voor mij belangrijke bron vernam ik later dat ik er inderdaad vanuit mocht gaan dat het de AVID was die mij van mijn laptop en externe harde schijf had beroofd. Maar welke van de twee gevaarlijke dossiers de reden waren, werd me niet duidelijk.

De zaak Demmink

Hoewel ik als onderzoeksjournalist nooit actief bezig ben geweest met een verhaal over het ontluisterende dossier over de hoogste justitieambtenaar Joris Demmink, ving ik daar vanaf de jaren negentig tot nu wel veel van op bij collega’s en bronnen. De zaak intrigeerde me altijd, maar ik hield me wijselijk op afstand. Totdat het dossier medio februari 2018 op een vreemde wijze ineens pal voor mijn neus werd gelegd en ik zo stom was om daar alsnog enigszins mee bezig te gaan. Kort daarop vond de roof plaats. Hard bewijs dat het Dick Schoof was die de opdracht gaf, ontbreekt natuurlijk. Wel zei een belangrijke bron van mij: “Marcel, ga er maar vanuit dat het de AIVD was.”

In coronatijd was het Schoof die besloot om burgers via nepaccounts en anderszins af te luisteren. Censuur en het verwijderen van de accounts op social media, zoals ook mij tot twee keer toe op LinkedIn overkwam en een traumatische ervaring was, waren aan de orde van de dag. En zijn het nog. Nederland is nu een DDR3.0.

Het wordt tijd dat ik mijn memoires afmaak. Het leeuwendeel is al in 2021 en 2022 op papier gezet, ik durfde de publicatie echter niet aan. Het motto is ontleend aan een uitspraak van Mario Vargas Llosa, de Zuid-Amerikaanse schrijver Nobelprijswinnaar en kenner van het totalitarisme. “Hoed je voor het moment waarop de zaken absurd worden,” schreef hij eens. “Want vanaf daar wordt alles alleen nog maar grotesker.” De wereld is uit het lood. Of zoals een wijze Albanese lerares mij ooit zei: “De wolf heeft altijd de mist nodig.” We zijn in het duister-donker aanbeland nu, door de gekte van onze elites. De tijd waarin we nu leven lijkt op een bizarre tot realiteit geworden mix van de films Alice in Horrorland, The Matrix, The Truman Show, They Live en Invasion of the Body Snatchers (versie uit 1978).

Oorlogszucht

De laatste weken ervaar ik op een diep niveau mega-onrust. Dat leverde mij een writer’s block op. Lees hier op Indepen mijn zes columns over hoe we slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in zijn gerommeld. Eigenlijk is daar al alles gezegd. We zijn aanbeland in pure oorlogshitserij en oorlogszucht. Onze Haagse politici spreken haast met graagte over een ‘oorlogseconomie.’ De dienstplicht zal terugkomen. Onze kinderen zullen net als in de Eerste Wereldoorlog worden afgeslacht in Oekraïense of Oost-Europese loopgraven. Het beste kun je nog hopen op een kernoorlog, zoals messcherp beschreven in het laatste boek van wat mij betreft ’s werelds beste onderzoeksjournaliste Annie Jacobsen, ‘Nuclear War, A Scenario’ (in het Nederlands verschenen als ‘Kernoorlog, Het scenario’). Het mooie is dat minstens het noordelijke halfrond van onze aarde binnen 72 minuten zal zijn weggevaagd. Dat is gelukkig lekker snel doodgaan met z’n allen. Het lot van Carthago, op wereldschaal.

Documentaire

We hebben onze oorlogslessen uit het verleden totaal niet geleerd. De waanzin heeft zich weer van onze westerse maatschappij meester gemaakt en dat levert monstrueuze politieke Matrixagent Smith-achtige leiders zonder ziel op als Rutte en Schoof. We krijgen Schoof als een Rutte 3.0 terwijl Mark Rutte zelf de nieuwe NAVO dictator-generaal mag spelen. En het is niet eens een film. Het is echte horror.

Komende weken zal ik eens flink kauwen op de vraag hoe door te graan als boernalist, wellicht kan de journalist een tandje minder. Kijkt u vooral naar de documentaire die Erwin Taams van mij heeft gemaakt, ‘De Toekomst is Toast’. Dan snapt u waarom ik stopte met de journalistiek.

Als er iets is dat energie geeft, dan zijn dat de natuurrijke akkers voor gezonde onbespoten granen, de Bakkerista en de bierbrouwerij waar we lokaal-regionaal streekbrood en wereldbier maken ‘van hier.’ De westerse wereld is gek geworden en daar is geen kruid meer tegen opgewassen.

–//–

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Kris Geluk

    2 juni 2024 in 11:32

    Grote vredes demonstratie in Boedapest
    https://x.com/SILVERF26971227/status/1796957975979884981

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column

Aan een oorlogshitsende symboolpoliticus is niemand sneuvelbereidheid verschuldigd

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Aan een oorlogshitsende symboolpoliticus is niemand sneuvelbereidheid verschuldigd
Foto: ANP

De Nederlandse mainstream media kwam plotseling en masse met de uitkomsten van een onderzoek door het Haagse instituut Clingendael. De propagandamachine draait weer op volle toeren en de psyop van het bondgenootschap maakt onze geesten rijp voor een hete zomer. Niet geheel toevallig, op het moment dat de verschillende NAVO-landen hun onderdanen klaarstomen voor de ‘boots on the ground’ in Oekraïne, meldt het onderzoek dat de ‘sneuvelbereidheid’ van Nederland omhooggaat. En dat wordt gepresenteerd als goed nieuws. Daar waar wij in de afgelopen jaren uitblonken in het ontwijken van onze NAVO-verplichtingen en inmiddels nauwelijks nog een functionerend leger hebben, is maar liefst 49 procent van de Nederlanders bereid om te vechten en te sterven voor het vaderland. En dit terwijl eerdere onderzoeken juist lieten zien dat Nederlanders van alle EU-landen juist de laagste sneuvelbereidheid hadden. Slechts 15 procent was voorheen bereid te vechten voor ons mooie kikkerlandje aan de Noordzee.

Natuurlijk is dit enigszins gecorreleerd aan het feit dat Nederland geen dienstplicht meer kent. In landen waar 18-plussers nog wel verplicht een jaartje onder de wapenen moeten is de sneuvelbereidheid traditiegetrouw veel hoger. Met de afschaffing van de opkomstplicht op 1 mei 1997 hebben Nederlanders geen gevoel meer bij onze krijgsmacht. Je ziet geen militairen meer op straat en de enige keren dat we op televisie Nederlanders in uniform zien is als er weer een schandaal binnen Defensie gemeld wordt. De burgerdoden in Hawija, een dodelijk ongeluk met mortiergranaten in Mali, de chaotische aftocht in Kaboel en de nationale schandvlek van de genocide in Srebrenica. Het treurige resultaat van decennialang socialistisch beleid, uitgevoerd door de VVD en D66, die de betreffende ministersposten bezetten.


Alle landmacht brigades onder Duits commando

Weinig mensen hebben het meegekregen, maar op donderdag 30 maart 2023 om 17.00 uur was er een vlagceremonie in het Beierse Veitshöchheim. In het bijzijn van onze onvolprezen minister van Defensie, Kajsa Ollongren, die bij haar aantreden een jaar eerder het verschil tussen een sergeant en een majoor niet wist, werden alle landmacht brigades onder Duits bevel gebracht. Alleen het Korps Commandotroepen, de eenheid waar ik zelf bij heb gediend en een aantal ondersteunende eenheden ontkwamen aan deze naoorlogse vernedering. De drang van D66 en de VVD om onomkeerbare stappen te zetten om tot een Europees leger te komen won het van realiteitszin en de verplichting om de veiligheid van de Nederlanders centraal te stellen. De soevereiniteit van het Nederlandse leger werd geofferd voor een paar hopeloze globalistische idealen. De young global leaders hebben gedaan wat hen was opgedragen.

Onze oorlog in Oekraïne
Mark Rutte is ondertussen nog hard aan het werk om secretaris-generaal van de NAVO te worden. Na het vernederende ‘kus mijn ring moment’ bij president Erdogan zal hij nu zijn excuses moeten aanbieden aan Victor Orbán voor alle disproportionele kritiek en de respectloze commentaren die Rutte heeft gehad op de minister-president van het soevereine Hongarije. Bovendien heeft Orbán nog een belangrijke eis: dat de NAVO niet zal deelnemen aan militaire operaties tegen Rusland in Oekraïne. Geen boots on the ground, geen escalatie van het conflict, geen Derde Wereldoorlog. Zoals het een verstandig staatman betaamt dus. Een leider die het belang van zijn land vooropstelt. Gelukkig draaien de spindoctors van Rutte op volle toeren en lieten ze hem zelfs pontificaal met een lijnvlucht naar Ankara vliegen, waarbij iedereen moest horen dat onze Mark, premier van de 18e economie ter wereld, trots zijn eigen vliegticket had betaald. Waar een groot land klein in kan zijn.

De militaire dienstplicht van Mark Rutte

Mark Rutte is geboren in 1967, net als ik. Toen wij beiden 18 jaar werden kregen we een brief dat we gekeurd moesten worden en reisde ik af in de trein naar de Oranje-Nassau Kazerne aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Een ontnuchterende ervaring omdat je tientallen jongens ontmoet die allemaal op dezelfde dag geboren zijn en allemaal geconfronteerd worden met het feit dat het leven geen sinecure is. Veiligheid is niet gratis en oorlogen worden niet uitgevochten in de yogastudio, in de volkstuin, of thuis op de bank met een zak wokkels. En uiteraard hoefde je niet meteen in dienst, want als je ging studeren kon je nog even uitstel krijgen en het voordeel was dat je, na voltooiing van een universitaire opleiding, ook officier kon worden.

Een jaar of vijf later bevond ik mij dus opnieuw op een kazerne waar iedereen een schriftelijke test moest doen om te kijken of je geschikt was voor een officiersfunctie. Na die test volgde ook nog een gesprek waarin, zo werd in de wandelgangen gefluisterd, een cruciale vraag gesteld werd die je met ja moest beantwoorden als je officier wilde worden. Jongeman, bent u bereid om te sterven voor Nederland? Ik herinner mij deze vraag nog goed. En uiteraard heb ik de vraag met ja beantwoord. Natuurlijk ben ik bereid om te sterven voor ons prachtige land. Om het leven te laten op het slagveld voor de vrijheid en de toekomst van mijn kinderen. Zodra de Duitsers weer binnenvallen zal ik de eerste zijn die de wapens oppakt en gaat vechten, net als heel veel Nederlanders. Wat mij echter al langere tijd verbaast is dat Mark Rutte zijn militaire diensttijd heeft ontlopen. Daar waar alle gezonde Hollandse jongens anderhalf jaar van hun leven inleverden voor het vaderland, verkoos Rutte het om debatwedstrijdjes te organiseren bij de JOVD.

Achteraf is het nauwelijks te rechtvaardigen dat iemand die zich op zo’n moment in zijn leven zo opportunistisch amoreel heeft opgesteld nu secretaris-generaal zou worden van de grootste militaire macht ter wereld. Des te meer omdat hij geen enkele loyaliteit lijkt te hebben bij het Nederlandse leger. De apotheose hiervan was dat hij, al staande voor een Oekraïense vlag, ‘Slava Ukraini’ scandeerde; een zeer dubieuze kreet uit de Tweede Wereldoorlog. En nu lijkt deze man bereid om niet alleen Russische en Oekraïense jongeren de dood in te jagen op het slagveld, maar ook onze eigen kinderen. De ultieme test voor iemands houding ten opzichte van een oorlog is sinds jaar en dag: ‘bent u bereid uw eigen kinderen te laten sterven voor deze oorlog?’ Het antwoord is bijna altijd nee. Er is bijna geen vader of moeder in Nederland te vinden die de oorlog in Oekraïne zo belangrijk vindt dat zijn of haar nakomelingen daar mogen sneuvelen voor de goede zaak. In de Tweede Kamer heb ik het Mark Rutte tijdens een debat gevraagd. Bij gebrek aan kinderen, maar op de man af. ‘Bent u zelf bereid om te sterven voor Oekraïne?’ Uiteraard kreeg ik geen antwoord, maar het is zonneklaar. De aanstaande secretaris-generaal van de NAVO is niet bereid om zelf te sterven voor Oekraïne maar wel om anderen te laten sterven in deze absurde oorlog, die hij steevast liefkozend ‘onze oorlog’ noemt.

Oekraïense sneuvelbereidheid

Maar Rutte is in goed gezelschap. Er zijn inmiddels meer dan zes miljoen Oekraïners naar Europese landen gevlucht. De grove schatting is dat hiervan zo’n 860.000 dienstplichtige mannen zijn die blijkbaar een hele lage sneuvelbereidheid hebben voor hun eigen land. Net als onze eigen demissionaire oorlogspremier. Laten we hier daarom heel helder over zijn. Als 860.000 jonge Oekraïense mannen niet bereid zijn om te vechten voor hun eigen land en zolang we een oorlogshitsende premier hebben die wél bereid is om anderen een hoge sneuvelbereidheid aan te praten, maar het op het moment suprême liet afweten en militaire dienst weigerde, kan er geen sprake van zijn dat er Nederlandse jongens en meisjes gaan sneuvelen voor een zinloze oorlog in een niet-EU land dat geen lid is van de NAVO. No boots on the ground. In het belang van Nederland!

Verder Lezen

Column

Hoe ziet een oorlogseconomie eruit?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Hoe ziet een oorlogseconomie eruit?
Foto: ANP

Nu de oorlogsplannen van de EU en VS in een hogere versnelling raken, is het goed om ons te beseffen wat ons te wachten staat als die oorlog er feitelijk is. Wat gaat er allemaal veranderen in ons dagelijks leven? Wie hebben hier belang bij? Welke politiek-strategische keuzes zitten achter de huidige escalatie? Zit Rusland hierachter, of toch meer het Westen zelf?

 


Oekraïense vredesplannen waarover deze maand wordt vergaderd

Op 27 mei jongstleden deed de Oekraïense president Zelensky een zoveelste oproep aan het Westen om Rusland tot vredesonderhandelingen te dwingen. Volgens de BBC wordt er deze maand in Zwitserland een vredesoverleg georganiseerd waarbij 90, vooral westerse landen aanwezig zullen zijn die het voorstel van Zelensky voor vrede zullen bespreken. Samengevat zijn de eisen van Kiev: de teruggave van al het binnengevallen gebied inclusief de Krim, herstelbetalingen voor oorlog gerelateerde schade en de oprichting van een speciaal tribunaal om Russische oorlogsmisdaden te vervolgen. Een plan dat Moskou botweg heeft afgewezen.

Tot nu toe was het alleen Oekraïne die opriep tot een volledige Russische terugtrekking. De top in Zwitserland op 15 en 16 juni zou Zelensky zijn laatste kans kunnen zijn om er ook voor zijn bondgenoten een onbespreekbaar punt van te maken, voordat er een verdere escalatie plaatsvindt tussen het Westen en Rusland. Rusland zelf is niet bij de top uitgenodigd en China heeft daarom afgezegd, aldus persbureau Reuters.

Snelle escalatie verwacht of gepland na 16 juni

Vrijwel alle westerse partijen gaan ervanuit dat Rusland niet instemt met het Oekraïense plan en daarom een oorlog met Rusland onvermijdelijk zal zijn. Hongarije doet hier niet aan mee, Orban beweert zelfs dat hij de EU tegen kan houden en dit zal bewijzen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen van 6 tot en met 9 juni.

De Times of India publiceerde op 29 mei een toespraak van Vladimir Poetin waarin hij vooral “kleine dichtbevolkte landen in de EU” bedreigt met militaire aanvallen. Nederland voldoet aan deze omschrijving, zeker na het leveren van vierentwintig F-16 vliegtuigen die ook boven Rusland zelf ingezet mogen worden.

Het is dan ook niet vreemd dat de Nederlandse strijdmachten zich op korte termijn op een oorlog tegenover Rusland voorbereiden zoals in dit filmpje is te zien.

Als die oorlog uitbreekt, wellicht al in de tweede helft van dit jaar, wat gaat er dan allemaal veranderen in ons land en binnen de EU?

De ‘positieve’ effecten van een EU-brede oorlog

Vanuit sommige perspectieven kan oorlog gunstig lijken in termen van het creëren van vraag, werkgelegenheid, innovatie en winst voor het bedrijfsleven (vooral wanneer de oorlog in andere landen plaatsvindt).

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verkocht de VS bijna 56 procent meer wapens en munitie in 2023, grotendeels ten gevolge van de oorlog in Oekraïne.

Ook de EU ziet voordelen in een oorlog vanwege de nieuwe perspectieven van haar zieltogende industrie. Onlangs werd een nieuwe industriële politiek verkondigd waarin een zeer ruime plaats wordt ingeruimd voor innovaties en subsidies binnen de Europese defensie-industrie.

Ook heeft de Europese Raad voor de regeerperiode 2024-2029 de militaire productie en het Europese leger als eerste prioriteit benoemd in opvolging van de periode 2019-2024 waarin de realisering van de Green Deal het belangrijkste punt was.

Inflatie escaleert tot hyperinflatie, instorten financiële systeem en verlies van privévermogen

In de meeste gevallen leidt oorlog tot hyperinflatie, wat leidt tot verlies van spaargeld van mensen, toename van de onzekerheid over en verlies van vertrouwen in het financiële systeem. De oorzaken daarvan zijn tekorten in supermarkten en aan benzinepompen door verstoorde aanvoerketens en tekorten door de behoefte van het leger.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zagen Duitsland en de Verenigde Staten een explosieve stijging van de inflatie vanwege de economie die bijna op volle capaciteit draaide, de hoge overheidsuitgaven en het tekort aan werknemers.

Levensmiddelen en brandstoffen op rantsoen, criminaliteit explodeert

De meeste primaire levensbehoeften worden via een beperkte rantsoenering ‘op de bon’ verstrekt. Daarnaast ontstaat een levendige zwarte markt met ultrahoge prijzen voor wie het kan betalen om buiten de rantsoenering in te kopen. Ook neemt de criminaliteit dramatisch toe door de tekorten. Overvallen op winkels en pompstations, fraude, omkoping en corruptie nemen een vlucht.

Vernietiging van gebouwen en infrastructuur, straatbeeld in steden onherkenbaar

Als een land wordt verwoest door oorlog en de capaciteit om goederen te produceren sterk wordt verminderd, kan dit de omstandigheden van hyperinflatie creëren, omdat regeringen wanhopig geld drukken om te proberen het gebrek aan goederen aan te pakken. Met een verwoeste economie ondervonden Hongarije en Oostenrijk in 1946 bijvoorbeeld de hoogste hyperinflatiecijfers ooit gemeten. In Oekraïne is dagelijks te zien wat dit betekent in het nu.

Exploderen van nationale schuldposities

Tijdens oorlog zien we vaak een snelle stijging van de schulden van de publieke sector. De regering is bereid veel meer te lenen dan normaal, omdat er patriottische steun is voor de oorlogsinspanningen.

Zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog waren zeer kostbaar voor Groot-Brittannië en de VS. In beide gevallen liep de staatsschuld zeer sterk op. In de naoorlogse periode bleven de schulden stijgen als gevolg van de wederopbouw en de oprichting van de verzorgingsstaat.

De huidige Amerikaanse schuldencrisis is al voornamelijk veroorzaakt door de exorbitante militaire uitgaven van de laatste vijf jaar.

Psychologische kosten

Het is moeilijker om de psychologische kosten van oorlog in te schatten; de pijn van de dood, het lijden, de angst en de invaliditeit. Een conflict kan soldaten en burgers voor de rest van hun leven getraumatiseerd achterlaten. De afgelopen jaren is het posttraumatische stresssyndroom op grotere schaal geaccepteerd, maar het is moeilijk om een ​​prijskaartje te hangen aan de negatieve gevolgen van oorlog voor de betrokkenen.

Mijn eigen jeugd was niet de makkelijkste. In gesprekken met mijn ouders werd als verklaring daarvoor aangevoerd dat zij nooit de zelf bijgewoonde executies van vrienden en buren door de Duitsers hadden verwerkt en daardoor wellicht geen optimale ouderrol in hadden kunnen vullen.

Ineenstorten van de munteenheid

Je hoeft maar naar onderstaande grafiek van de waarde van de roebel te kijken om te snappen wat een oorlog doet met (nationale) munten. De euro is al niet veel meer waard tegenover de vroegere gulden en deze zal verder verdampen in een oorlog tegen Rusland.

Ik hoor je denken: het zal zo’n vaart niet lopen met die oorlog tegen Rusland. Bedenk maar eens wat het voor jou en je gezin betekent als slechts de helft van het bovenstaande uitkomt.

Verder Lezen

Column

De media wil u doen geloven dat Nederlanders ‘sneuvelbereid’ zijn

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De media wil u doen geloven dat Nederlanders ‘sneuvelbereid’ zijn
Foto: ANP

De reguliere media heeft alweer de volgende ethische vraag opgeworpen: in hoeverre is de Nederlander ‘sneuvelbereid’. ‘Sneuvelbereid’ betekent in de huidige setting dat u bereid bent uw leven te geven voor Vanguard en BlackRock, de partijen die de politiek ertoe bewegen oorlog te (blijven) voeren. De politiek vertaalt dat dan naar ‘het beschermen van de democratie’, wat weer zoveel wil zeggen als het beschermen van henzelf, de vertegenwoordigers van de democratie.

 


Er is nog nooit een oorlog gestart zónder een leugen van de media. Zelfs Zelensky, die inmiddels alle oude westerse militaire meuk tot schroot heeft laten schieten of bombarderen, is de laatste weken nerveus. Het volk keert zich al lange tijd in steeds groteren getale tegen hem (leest u uiteraard niet in de reguliere media) aangezien hij vaders en zonen, sneuvelbereid of niet, al 2 jaar lang in de gehaktmolen van het front duwt. De Oekraïners die nog niet naar het front zijn geweest, worden onder andere opgeleid door Nederlandse en Britse militairen. Zelden hebben ze zo slecht gemotiveerde krachten moeten opleiden klinkt het uit betrouwbare Nederlandse defensiebronnen.

Zelensky weet wat de Russische beer werkelijk kan als hij tot in het oneindige getart wordt. Speldenprikjes hebben de Russen op hun broedervolk losgelaten, meer niet. De westerse Patriots werden tot poeder geschoten door hypersonische raketten waar de westerse wereld helemaal geen antwoord op heeft. Binnen de NAVO is volstrekt onbekend welk wapentuig de Russen in alle stilte ontwikkeld hebben de laatste 15 jaar. Het blufpoker van de zogenaamde wereldleiders maakt nauwelijks indruk op Putin. Maar als een demente Biden of een politiek fragiele en chantabele Von der Leyen op Putins grondgebied actief worden, en daar heeft hij al maandenlang voor gewaarschuwd, dan slaat hij terug. Dus als de Amerikanen de Russische equivalent van Vliegbasis Volkel aanvallen, dan zal Putin dat ook omgekeerd doen, met als doelwit het NAVO-hoofdkwartier in Brussel misschien wel, of een militaire basis in Duitsland of Volkel met haar kernwapens, wie zal het zeggen? Dan komt die oorlog opeens akelig dichtbij… en hypersonische raketten zijn er vijf keer sneller dan het geluid.

En nu beginnen de oorlogshitsers nóg stoerdere taal uit te slaan tegenover Rusland. Zelensky moest al eerder een vredesverdrag tussen Oekraïne en Rusland van Boris Johnson verscheuren, inmiddels zoekt hij zijn heil bij de wijzen uit het Oosten. Onze politici willen in overgrote meerderheid maar één ding: oorlog. En wie gebruiken ze daarvoor? De media, zoals altijd de laatste 100 jaar. Bereidt u dus voor op persmededelingen in de reguliere media over ‘weapons of mass destruction’, vermeende gifgasaanvallen of welke andere media-leugen dan ook. Reken alleen niet meer op de steun van onze nationale oorlogshitser Rob de Wijk, hij maakt namelijk zelf nu terugtrekkende bewegingen nu hij in de gaten krijgt wat de consequenties zijn van zijn kletspraatjes. Het onzinnige, niet kloppende en onethische onderzoek van Clingendael naar de ‘sneuvelbereidheid’ van de Hollandse huisvaders is slechts propaganda en de media neemt het klakkeloos over.

Bron: Geenstijl

Of de reguliere media ooit hun verantwoordelijkheid zullen nemen valt zeer te betwijfelen. Ze verkondigen slechts de boodschap van de macht. We schrijven het hier op Indepen even wat anders op om praatpaal Rob de Wijk wat tegenwicht te bieden met zijn neponderzoek: er is in Nederland geen hond met een IQ van meer dan 80 te vinden die zijn gezin wil verlaten om kanonnenvoer te zijn voor een paar schreeuwers in politieke en militaire kringen. Het gaat ze allemaal om de poen en de macht, zodra ze zelf of hun eigen kinderen naar het front moeten zijn ze naarstig op zoek naar een uitweg, net als iedere andere Nederlander.

Verder Lezen

Recent

Indepen legt hand op profielschets burgemeesterspost Rotterdam Indepen legt hand op profielschets burgemeesterspost Rotterdam
Opinie10 uur geleden

Indepen legt hand op profielschets burgemeesterspost Rotterdam

Indepen heeft de hand weten te leggen op wat mogelijk het profiel is voor de burgemeesterspost van Rotterdam. Een kuchende...

Aan een oorlogshitsende symboolpoliticus is niemand sneuvelbereidheid verschuldigd Aan een oorlogshitsende symboolpoliticus is niemand sneuvelbereidheid verschuldigd
Column1 dag geleden

Aan een oorlogshitsende symboolpoliticus is niemand sneuvelbereidheid verschuldigd

De Nederlandse mainstream media kwam plotseling en masse met de uitkomsten van een onderzoek door het Haagse instituut Clingendael. De...

Macron verliest van Le Pen en schrijft nieuwe verkiezingen uit Macron verliest van Le Pen en schrijft nieuwe verkiezingen uit
Politiek1 dag geleden

Macron verliest van Le Pen en schrijft nieuwe verkiezingen uit

De uitslagen van de EU-verkiezingen zijn bekend. De belangrijkste posities van de oude garde (christendemocraten en midden-rechts) zijn nauwelijks gewijzigd...

Sleurt Fauci nu Koopmans en het Erasmus mee in zijn val? Sleurt Fauci nu Koopmans en het Erasmus mee in zijn val?
Opinie2 dagen geleden

Sleurt Fauci nu Koopmans en het Erasmus mee in zijn val?

Eigenlijk is het wel vermakelijk. Het coronakaartenhuis dondert de laatste weken nog sneller in elkaar dan dat de grootste ‘coronaontkenner’...

Hoe ziet een oorlogseconomie eruit? Hoe ziet een oorlogseconomie eruit?
Column5 dagen geleden

Hoe ziet een oorlogseconomie eruit?

Nu de oorlogsplannen van de EU en VS in een hogere versnelling raken, is het goed om ons te beseffen...

De media wil u doen geloven dat Nederlanders ‘sneuvelbereid’ zijn De media wil u doen geloven dat Nederlanders ‘sneuvelbereid’ zijn
Column6 dagen geleden

De media wil u doen geloven dat Nederlanders ‘sneuvelbereid’ zijn

De reguliere media heeft alweer de volgende ethische vraag opgeworpen: in hoeverre is de Nederlander ‘sneuvelbereid’. ‘Sneuvelbereid’ betekent in de...

Niet zo snel, meneer Tedros Niet zo snel, meneer Tedros
Gezondheid6 dagen geleden

Niet zo snel, meneer Tedros

Toen de World Health Organization (WHO) er het afgelopen weekeinde niet in slaagde om tot een pandemieverdrag te gekomen, haalden...

Voorkom een dystopisch Europa, stuur een rebel met een rechte rug naar Brussel Voorkom een dystopisch Europa, stuur een rebel met een rechte rug naar Brussel
Column1 week geleden

Voorkom een dystopisch Europa, stuur een rebel met een rechte rug naar Brussel

In 1918 werden in Rusland alle landbouwgronden onteigend en genationaliseerd. Fabrieken en bedrijven kwamen eerst in handen van de werknemers,...

Toegenomen EU-macht dreef politici en burgers uit elkaar Toegenomen EU-macht dreef politici en burgers uit elkaar
Politiek1 week geleden

Toegenomen EU-macht dreef politici en burgers uit elkaar

Meerdere politieke partijen voeren al twee decennia niet meer uit wat het belooft aan zijn kiezers. Het boek ‘Gedoogdemocratie’ van...

Ontslag twintig procent van alle rijksambtenaren. Wat betekent dat? Ontslag twintig procent van alle rijksambtenaren. Wat betekent dat?
Binnenland1 week geleden

Ontslag twintig procent van alle rijksambtenaren. Wat betekent dat?

In het nieuwe regeerakkoord staat dat 20 procent van alle rijksambtenaren ontslagen moet worden. Waarom, om hoeveel mensen gaat het...

TrendingDit zal sluiten in 0 seconden