Klimaat
We zijn vrijwel immuun voor klimaatverandering
op
Door
Marcel CrokDankzij toegenomen welvaart is het aantal mensen dat overlijdt door extreem weer de afgelopen eeuw spectaculair gedaald. Dat is goed nieuws, dat echter zelden door de wetenschap en de media gebracht wordt. Recent probeerden onderzoekers deze dalende trend om te buigen in een stijgende. Een factcheck.
De misschien wel belangrijkste grafiek uit de klimaatdiscussie laat zien dat het aantal mensen dat overlijdt door extreem weer, denk aan orkanen, overstromingen, droogte en bosbranden, de afgelopen eeuw met maar liefst 97 procent is afgenomen. In dezelfde periode steeg de wereldbevolking van twee naar acht miljard mensen. Dit is een spectaculaire vooruitgang. Vier keer zoveel mensen, 97 procent minder sterfte door extreem weer.
Afname van klimaatgerelateerde sterfte sinds 1920. Bron: Bjorn Lomborg
De grafiek werd in 2020 wetenschappelijk gepubliceerd door de bekende Deense milieueconoom Bjorn Lomborg. Nu is natuurlijk iedere dode er één te veel, maar om de 10.000 in perspectief te plaatsen; jaarlijks overlijden er wereldwijd naar schatting 1,2 miljoen mensen in het verkeer.
De grafiek laat in één oogopslag zien waarom onze obsessie met klimaat totaal misplaatst is. De verklaring voor de trend is simpel: toegenomen welvaart. De mensheid is spectaculair welvarender geworden in de afgelopen eeuw. Welvaart bracht technologische vooruitgang. De meeste weersextremen zien we nu dagen tot weken van tevoren aankomen zodat er maatregelen genomen kunnen worden. Huizen en gebouwen zijn in rijkere landen veel beter bestand tegen orkanen en soms zelfs tegen aardbevingen (Japan).
Traditionele media stonden nooit erg te springen om de grafiek te tonen. Sterker nog, voor zover mij bekend heeft de Volkskrant pas onlangs, naar aanleiding van de publicatie van het boek ‘Niet het einde van de wereld’ van Hannah Ritchie als eerste en enige medium in Nederland de grafiek getoond.
Niet geliefd
Bjorn Lomborg is een wereldberoemde econoom en er is dan ook geen excuus te verzinnen waarom de grafiek niet al veel vaker in de media verschenen is. Een verklaring is er wel. Hoewel Lomborg het klimaatprobleem en de rol van CO2 daarop volledig erkent, in lijn met het klimaatpanel van de VN (het IPCC), stelt hij dat het klimaatbeleid niet slim en veel te kostbaar is. Door dat standpunt is hij niet geliefd.
Een tweede verklaring is dat de wetenschap zelf geen fan is van Lomborg. In een vorig jaar door stichting Clintel gepubliceerd boek, The Frozen Climate Views of the IPCC, laat zien dat het IPCC zelf deze toch evident belangrijke grafiek niet heeft getoond. Ook het KNMI of het PBL hebben de grafiek nooit in een van hun publicaties vermeld.
De wetenschappelijke wereld lijkt ‘not amused’ over het bestaan van de grafiek en negeert hem het liefst. Toch verscheen er enkele weken geleden een reactie op de grafiek van wetenschappers van de Emergency Event Database (EM-DAT) zelf, de database waarop de grafiek gebaseerd is. Zonder Lomborg met naam te noemen stelden ze dat de grafiek op sociale media nogal wat ‘beroering’ veroorzaakte en ze wilden dat in perspectief plaatsen. Hun artikel bevatte de volgende twee afbeeldingen:
Boven: grafiek met volledige data uit de EM-DAT database.
Onder: met uitsluiting van de 50 grootste rampen.
Door de 50 grootste rampen uit te sluiten is de dalende trend uit de Lomborg-grafiek plots veranderd in een stijgende sterftetrend. Maar waarom zou je de 50 grootste rampen uitsluiten van je grafiek? Het goede nieuws is toch juist dat zulke grote rampen tegenwoordig niet meer voorkomen? Lomborg reageerde in een draadje op X op de afbeeldingen van EM-DAT met de volgende aanvulling:
Opnieuw figuur A en B van EM-DAT, waarbij helemaal rechts de verticale schaal gelijk is gemaakt aan de schaal van A.
De EM-DAT onderzoekers hebben de schaal langs de y-as drastisch aangepast waardoor de daling in figuur A omgezet lijkt te zijn in een net zo spectaculaire stijging in B. In de figuur helemaal rechts heeft Lomborg de schaal daarom identiek gemaakt aan die in figuur A en zien we hoe weinig slachtoffers er nog maar overgebleven zijn.
Slechtere registratie
De lichte stijging die hier waarneembaar is heeft overigens alles te maken met steeds betere registratie van kleine rampen. Pas in 1963 is de eerste ‘ramp’ met slechts één dode in de database opgenomen, maar in de decennia daarna is dat aantal sterk toegenomen.
Ook de suggestie dat voor 1920 het aantal slachtoffers aanzienlijk lager was is waarschijnlijk het gevolg van slechtere registratie. In de jaren tussen 1910 en 1920 lijken er diverse grote rampen niet opgenomen te zijn en is de database dus onbetrouwbaar. De Amerikaanse onderzoeker Roger Pielke jr. schat verder dat er in het decennium tussen 1870 en 1880 mogelijk tien keer zoveel slachtoffers zijn gevallen door extreem weer.
Schattingen van sterfte door extreem weer sinds 1870. Bron: Roger Pielke jr.
Kortom, veel wijst erop dat de dalende trend in sterfte door extreem weer al eerder dan in 1920 werd ingezet. We zullen zien of de analyse van de EM-DAT-onderzoekers binnenkort wel doorsijpelt naar de media en u te horen krijgt dat sterfte door extreem weer stijgt. U bent nu voldoende toegerust om niet in die onheilstijding te trappen.
Door welvaart zijn we nagenoeg immuun geworden voor weersextremen.
Lees verder
-
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
-
‘Climate: The Movie’ rekent keihard af met klimaatalarm
-
Kritiek uiten op klimaatwetenschappers kan je duur komen te staan
-
Incompetentie viert hoogtij in energietransitie
-
Om te denken dat je iets aan klimaatverandering kunt doen is een totale illusie
-
Het CO2-mysterie, om gallisch van te worden
Klimaat
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
Gepubliceerd
7 dagen geledenop
28 november 2024Door
Twan HoubenDe befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan het aanzienlijk toenemen van spanningen in de wereld. Die spanningen kunnen bijdragen aan het versneld uitbreken van een wereldoorlog. Trek vooral je eigen conclusies, of beter nog; lees ‘The Global Green Subsidy Race’ van The Economist.
De Inflation Reduction Act (IRA) als een basis voor internationale spanningen
De IRA die in 2022 in de VS werd aangenomen en mede door BlackRock werd ontwikkeld, is de grootste wettelijke toewijzing voor klimaatfinanciering wereldwijd en markeerde een keerpunt in de manier waarop de groene transitie wordt gefinancierd. De wet kent subsidies toe voor een breed scala aan activiteiten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het grootste segment (161 miljard dollar, of 41 procent) gaat naar subsidies voor schone elektriciteit, met aanvullende subsidies voor decarbonisatie van onder andere de productie-, transport-, bouw-, landbouwsectoren.
De IRA-subsidies trekken wereldwijd innovatieve bedrijven en kennis naar de VS
De subsidies vanuit de IRA eisen een productie of inkoop van componenten uit de VS. Deze bepalingen hebben zowel kritiek als imitatie van de westerse bondgenoten van de VS opgeleverd. De EU, Japan, Australië en andere westerse bondgenoten hebben hun bezorgdheid geuit dat de beschikbare Amerikaanse geldpot snelgroeiende en innovatieve schone-energie-industrieën vanuit hun landen naar Noord-Amerika zal verplaatsen. Daarbij speelt voor de EU nog mee dat de Amerikaanse energieleveringen (vooral LNG) driemaal zoveel kosten als de vroegere Russische leveringen.
Als reactie op de Amerikaanse IRA heeft een reeks landen daarom wetgeving ontwikkeld die vergelijkbaar is met de IRA. Het meest opvallend is dat de EU haar eigen regels voor staatssteun heeft versoepeld via het Green Deal Industrial Plan, en de Net-Zero Industry Act (NZIA) waarmee EU-lidstaten Europese subsidies ontvangen om buitenlandse staatssteun te evenaren als ze geloofwaardig kunnen maken dat bedrijven anders naar de VS zouden verhuizen. Frankrijk heeft al gebruikgemaakt van deze EU-regels om 25 tot 40 procent van de investeringen in groen kapitaal te subsidiëren. Duitsland blijft echter bedrijven naar de VS verplaatsen.
China heeft de grootste voorsprong in kennis en materialen voor de groene transitie
Volgens de analyses van The Economist is China de wereldleider in de productie van veel groene technologieën, waaronder fotovoltaïsche zonne-energie (PV) en lithium-ionbatterijen voor de productie van elektrische auto’s. The Economist verwacht dat China de dominante fabrikant blijft voor de meeste van deze technologieën tot 2030. Dit zal China’s positie in de wereldeconomie verder versterken, iets dat de VS moeilijk kan accepteren.
Bron: The Economist Intelligence Unit
De geopolitieke industriële strategie van de VS
De toeleveringsketen van kritieke grondstoffen wordt door westerse beleidsmakers meer gezien als een geostrategische noodzaak dan het productieproces, aldus The Economist. Daarbij frustreert het de westerse strategen – onder leiding van de VS – dat China ook hierin de dominante speler is.
Het gaat met name om de toeleveringsketens van kobalt, lithium, nikkel, grafiet en zeldzame aardmetalen, die geopolitieke spanningen veroorzaken tussen het Westen en China. De leveringszekerheid van deze materialen is voornamelijk in handen van de Chinezen. In deze context moet er ook gekeken worden naar de toenemende dreiging van een oorlog in plaats van alleen de strijd om Taiwan.
De VS heeft inmiddels overeenkomsten getekend met Japan, Australië en het VK om exportheffingen op kritieke mineralen af te schaffen en de coördinatie bij het sourcen van deze mineralen bij de VS te leggen. The Economist verwacht dat er in de komende tijd eveneens een soortgelijke deal tussen de VS en de EU zal volgen. De onderhandelingen hierover zijn reeds gestart.
Oekraïne als alternatieve leverancier van kritische grondstoffen voor de transitie
Het is bij Indepen al vaker voorbijgekomen; het grote belang van Oekraïne voor de toekomst van de EU en de klimaattransitie. De Republikeinse senator en partijgenoot van Trump, Lindsey Graham, werd in juni geïnterviewd door nieuwszender CBS. In dat interview meldt hij een aantal feiten die door Yale universiteit in kaart zijn gebracht, waaronder de voorraad kritische grondstoffen voor de groene transitie van het westen ter waarde van 12 biljoen dollar.
Het probleem bij de bodemschatten van Oekraïne is dat deze grotendeels in het door Rusland bezette gebied van de Donetsk liggen en daarom ontoegankelijk zijn voor het Westen en zijn zo felbevochten klimaattransitie.
De Derde Wereldoorlog wordt een oorlog op drie fronten – aangevoerd door de VS
Op 17 augustus 2024 kwam het toonaangevende Amerikaanse blad Fortune met de conclusie dat de VS zijn militair materieel en personeel aan het voorbereiden is op een tweefronten oorlog met Rusland en China, die uit te breiden moet zijn tot een oorlog met Iran als derde front.
Op 14 augustus 2024 kwam het Amerikaanse militaire blad The National Interest met een soortgelijke analyse als in Fortune.
In het licht van de westerse klimaatambities en de door de VS nagestreefde wereldhegemonie, is het niet verassend dat overal in de EU voorbereidingen worden getroffen voor de start van een Derde Wereldoorlog. Nog even snel voordat Trump aan de macht komt.
Het lijkt een logische volgende stap als vervolg op de volstrekt mislukte globalisering die in de jaren ’90 door de VS in gang zijn gezet en die de economische macht van die VS in de wereld heeft doen verschuiven naar China.
Een laatste – en wellicht allerlaatste stap voor de start van een Derde Wereldoorlog – is de recente escalatie met het afvuren van Amerikaanse en Engelse langeafstandsraketten op Russisch grondgebied. Ook de nieuw door Rusland ontwikkelde Oreshnik ultrasonische raket blijkt daar geen stop op te kunnen zetten, nu de NAVO op 26 november 2024 heeft besloten de raketaanvallen op Rusland voort te zetten. Op dezelfde dag werden twee nieuwe aanslagen met Amerikaanse raketten op Rusland ingezet. Rusland bereidt zich nu voor op een tegenaanval. Op 27 november 2024 besloot de Duitse regering tot het sluiten van het Duitse kantoor van de Russische staatstelevisie in Berlijn.
De voorbereidingen voor een laatste escalatie worden in hoog tempo getroffen, voordat Trump het Witte Huis betreedt.
Klimaat
Volledig elektrische auto was vanaf begin complete waanzin
Gepubliceerd
2 weken geledenop
21 november 2024Door
David van DiemenZoals Ronald Plasterk op subtiele wijze aan Rob Jetten duidelijk maakt dat hij een onwetende was op notabene zijn eigen departement, zo wordt langzaamaan ook bij de burger duidelijk dat álle ‘klimaatmaatregelen’ worden opgedrongen door onwetenden en regelrechte onzin zijn. Zoals bijvoorbeeld gesubsidieerde biomassacentrales waarmee 10 procent meer CO2 ten opzichte van een kolencentrale de lucht wordt ingeblazen. Of de warmtepomp die helemaal geen gas bespaart omdat de benodigde elektriciteit uit een gasgestookte elektriciteitscentrale komt. Of de op subsidie draaiende, niet te recyclen windmolens.
De vraag is alleen of het journalisten lukt om in eenvoudige Jip & Janneke-taal uit te leggen waaróm het onzin is. En dat is nogal een dingetje, want zodra het onderwerp aan de orde komt is de boodschapper volgens de voorstanders van al deze onzin een ‘klimaatontkenner’, niet deskundig genoeg op welk vakgebied dan ook of welk ander verzonnen oordeel dan ook. Een inhoudelijke discussie is simpelweg onmogelijk. Ook getallen zeggen de voorstanders echt helemaal niets, en dus herhalen ze met droge ogen de doelstelling: 0,000036 graden minder opwarming van de aarde bijvoorbeeld. De bèta’s onder ons noemen dat ‘nul’ of ook wel een meetfout. Toch wil Indepen de navolgende uitleg u niet onthouden: de waanzin van een volledig elektrische auto.
Accu’s laden: hoe sneller, hoe beter
Nederland is inmiddels bezaaid met laadstations. 152.000 publieke laadpalen, en bijna 5.000 publieke snelladers. ‘Hoe sneller, hoe beter‘ tenslotte. Tijd is geld. Bij snelladen laad je met een vermogen van minimaal 50 kilowatt (kW), maar meestal meer. Zogenaamde ‘supersnelladers’ hebben een vermogen van tot wel 350 kW. Een laadpaal thuis levert een vermogen tussen de 3,7 en 11 kW, terwijl een laadpaal op straat goed is voor vermogens tussen de 11 en 22 kW. Via het stopcontact laad je met een vermogen van 2,3 kW. De ‘k’ staat voor kilo en betekent 1.000, dus 350.000W bij een supersnellader. Onze overheid noemt een dergelijk snellaadstation ‘duurzame bewustwording’ overigens…
Vermogen en verbruik in perspectief geplaatst
Hoe realistisch die ‘duurzame bewustwording’ van de overheid is, maken we duidelijk door het in perspectief te plaatsen. Sinds 2017 is er een wet die bepaalt dat uw stofzuiger maximaal een motorvermogen van 900 Watt mag hebben, dat is 0,9 kW. Staat de stofzuiger op vol vermogen een uur aan, dan verbruikt deze 0,9 kilowattuur (kWh). De Tesla Model 3 op de oprit heeft een vermogen van 208 kW (231 stofzuigers) en verbruikt 14,2 kWh per 100 kilometer, dat is dus equivalent aan 15,7 stofzuigers die een uur aanstaan. In het ene geval bent u 100 km verder gekomen, in het andere geval is uw huis onderhand vacuüm gezogen.
Kijkt iemand met een rijtjeshuis op zijn jaarafrekening energieverbruik dan blijkt dat hij gemiddeld op jaarbasis uitkomt op 2.640 kWh. Dat is evenveel als een Tesla die 12,5 uur lang plankgas rijdt en de rest van het jaar stilstaat. Een gemiddelde woning verbruikt 1,25 kW, dat is de optelsom van uw wasmachine, tandenborstel, cv-ketel, stofzuiger, computer, tv, kortom, alles wat stroom verbruikt.
Staat er thuis een laadpaal, dan heeft deze een vermogen van 3,7 tot 11 kW. Als deze een uurtje een elektrische auto staat op te laden dan is dat dus het 3- tot bijna 9-voudige van het huidige verbruik! Zou bijvoorbeeld in een straat van 8 woningen iedereen een thuislaadstation hebben, dan krijgt de netbeheerder te maken met een 3- tot bijna 9-voudig hoger verbruik van 8 woningen, mochten alle auto’s gelijktijdig opgeladen worden, dus 24 tot 72 keer meer verbruik door slechts 1 kleine straat! Doorgerekend is 1 gemiddelde laadpaal op straat van 16,5 kW (het gemiddelde van 11 en 22 kW), gedeeld door 1,25 kW (verbruik gemiddelde woning), equivalent aan 13,2 woningen, en een supercharger van 350 kW is dus equivalent aan 280 huizen! En staan er 6 op een rijtje langs de snelweg, dan is dat equivalent aan 1.080 woningen! Op deze site vonden we een leuke tabel:
Doelstelling van de overheid is om in 2028 of 2030 iedereen aan de elektrische auto te krijgen. Maar hoe dan? Ons wagenpark telt 9,2 miljoen personenauto’s. Als 10 procent volledig elektrisch zou zijn, dus 920.000 auto’s, dan klapt het onderliggende elektriciteitsnetwerk aangezien de vraag veel groter wordt dan het aanbod. Op dit moment is 14 procent van het wagenpark elektrisch, volledig en hoofdzakelijk hybride tezamen. Daarmee bewegen wij ons op de rand van het mogelijke en vandaar dat distributiebedrijven inmiddels moord en brand schreeuwen. Bedrijven maar ook particulieren kunnen nu al niet meer aangesloten worden op het net; het net kan het simpelweg niet aan. Doelstelling van de overheid is echter 100 procent volledig elektrisch, nog 86 procent te gaan dus, bovendien hybrides er nog uitwerken en dat is ook al een volstrekte utopie. Tot welke ridicule ‘oplossingen’ dit leidt kon u eerder al lezen.
Auto-industrie gaat kapot aan volledig elektrische auto
Bij de auto-industrie is inmiddels doorgedrongen dat de focus op elektrisch vervoer hen aan de rand van de afgrond heeft gebracht, de klant wil het simpelweg niet. Volkswagen sluit in zijn eigen Heimat maar liefst drie fabrieken, Porsche verkeert in zwaar weer en is in versneld tempo benzine-varianten op de markt aan het brengen, Mercedes-Benz steekt een dikke middelvinger op naar Brussel en (her)introduceert een uitermate milieuvriendelijke diesel in de E-klasse en BMW wint zelfs de eerste prijs met een diesel voor ‘das Goldene Lenkrad 2024’, de hoogst haalbare automotive-prijs in Duitsland. BMW laat daarbij twee elektrische auto’s achter zich.
Onwetende politiek leeft in utopie
Was dit allemaal te voorzien? Uiteraard! Iedereen wist dat het Nederlandse stroomnetwerk een dergelijke transitie in dit tempo niet zou aankunnen. Elektrisch vervoer is een deeloplossing, maar wordt gepresenteerd als de hoofdoplossing. En de onwetende politiek gaat vervolgens de meest absurde regelgeving proclameren: dieselverboden, benzineverboden, emissievrije zones en ga zo maar door. Het zijn volstrekt onuitvoerbare dwangneuroses van politici die van toeten noch blazen weten. Gefinancierd zijn deze dwangneuroses door de burger, door allerhande belastingen te heffen waardoor de Tesla-rijder bestaansrecht heeft. De belastingontduikende elektrische rijder is gepamperd door deze overheid, terwijl de doelstellingen altijd al onrealistisch en onhaalbaar waren. Als gevolg hiervan ligt de auto-industrie inmiddels aan het infuus, want er is geen droog brood mee te verdienen. De inruilprijzen van volledig elektrische auto’s zijn dramatisch, niemand wil ze na vier of vijf jaar nog rijden. En nog altijd houden ze in Den Haag en Brussel vol, iedereen zal en moet aan de elektrische auto. In welke utopie leeft de politiek eigenlijk?
Klimaat
Gisteren in Valencia, morgen in Castricum
Gepubliceerd
2 weken geledenop
20 november 2024Door
Willem KoertTerwijl de media nog steeds berichten over de rampzalige gevolgen van de aanhoudende overstromingen in de Spaanse regio’s Catalonië en Malaga, graven machines van duinbeheerder Puur Water & Natuur (PWN) bij Castricum gaten in de duinen. Dat is goed voor de natuur, aldus PWN. En verstandig, want de kans op een overstroming wordt kleiner door het graven van gaten in de Nederlandse duinen. Vindt PWN.
Niet alleen gewone Nederlanders met een boerenverstand hebben moeite met die redenering. Ook Wil Lases, een gepensioneerde waterbouwkundige, snapt niet waar de duinbeheerder mee bezig is. Op zijn Facebookpagina noemde Lases de bewering dat het maken van inkepingen in de duinen zou leiden tot een betere bescherming tegen de zee ‘je reinste flauwekul’. “Waaruit zou dat eerder dan zijn gebleken?”, vraagt de ingenieur zich af.
Zijn bezorgde posts zorgden er vrijwel onmiddellijk voor dat Facebook Lases censureerde. Het internetplatform stuurt nu bezoekers door naar een pagina waar factcheckers vertellen dat Lases er niets van heeft begrepen.
Afbraak van waterwerken
De factcheckers reproduceren nauwgezet het verhaal van PWN. Als het zeewater verder het binnenland kan binnendringen, wordt de natuur interessanter, legde een woordvoerder van PWN uit in een interview met NH Nieuws. “We zijn eigenlijk weer een levend, dynamisch landschap aan het maken achter de zeereep.”
Kalkrijk zand dat met het zeewater meekomt, moet stikstof gaan neutraliseren. Bovendien moet dat zand de duinen ‘robuuster en sterker’ maken, vertelde de PWN-zegsman. Ongetwijfeld heeft de duinbeheerder indrukwekkende excelbestanden en een fraaie powerpoint die deze uitspraken onderbouwen. Maar als een ervaren expert als Lases ongerust is, is er toch reden om kritisch naar het afgraven van duinen te kijken. Facebook denkt daar kennelijk anders over.
Beeld: PWN I Duinen van Castricum
Het maken van inkepingen in de duinen van Castricum staat niet op zichzelf. Overal in Nederland spelen beleidsmakers met plannen om dijken en andere waterwerken af te breken. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) ontwikkelde bijvoorbeeld het plan om in Zeeland de kering van de Oosterschelde af te breken of buiten bedrijf te zetten. Volgens een nieuwsbericht van de NOS wordt daardoor niet alleen de natuur in Zeeland interessanter, maar wordt de provincie ook ‘klaargestoomd voor klimaatverandering’.
Het Nederlandse ontwerpbureau KuiperCompagnons is nog ambitieuzer. Die organisatie lanceerde in 2022 een plan voor het Nederland van de volgende eeuw. Het westelijk deel van Nederland staat in de toekomstvisie van het bureau voor de helft onder water.
Lijken
Columnist Marianne Zwagerman is, net als waterbouwkundige Lases, boos en ongerust over de nonchalance waarmee Nederlandse bestuurders en plannenmakers bouwwerken willen afbreken die Nederland beschermen tegen het water. “In Valencia drijven de lijken nog altijd in modderige ondergrondse parkeergarages”, schreef Zwagerman begin november in de Telegraaf. “En hier slopen we dijken om de natuur te redden.”
Toen dit stukje werd geschreven, waren in Noord-Spanje de meeste lichamen geborgen. De teller stond op 223. Voor zover bekend vielen de meeste doden tijdens de eerste overstromingen van eind oktober. Daarnaast verloren duizenden Spanjaarden hun huis.
Het officiële verhaal is dat de overstromingen zijn veroorzaakt door een terugkerend weerfenomeen dat Spaanse meteorologen Dana noemen. Het ontstaat als water in de Middellandse Zee relatief warm is, terwijl in hogere luchtlagen de temperatuur juist relatief laag is. Hevige regenval is het gevolg.
Extreemrechts?
Het is niet de eerste keer dat Dana huishoudt in de getroffen gebieden, maar dit keer was de schade wel heel erg groot. De grote reguliere nieuwskanalen schrijven dat uiteraard toe aan de opwarming van het klimaat, maar op sociale media circuleren berichten die een verband leggen met het recordaantal dammen dat de Spaanse overheid heeft afgebroken.
Het afbreken van dammen gebeurt de laatste jaren in heel Europa, maar in 2022 was Spanje volgens het Wereld Natuur Fonds de absolute koploper. Daardoor zou de natuur moeten verbeteren, berichtte Indepen eerder dit jaar. Onmiddellijk nadat op sociale media berichten verschenen die de ramp in verband brachten met de afbraak van waterwerken, rukten factcheckers uit om de gemoederen tot bedaren te brengen.
Wie nu op Google ‘dam removal Valencia floods’ intikt, krijgt bijna alleen nog maar berichten van factcheckers te zien. Ze vertellen allemaal hetzelfde verhaal. De ramp in Valencia was het gevolg van klimaatverandering en wie iets anders vertelt maakt zich schuldig aan desinformatie. Bovendien komt die desinformatie uit de extreemrechtse hoek, voegt de ngo WeAreWater daar nog aan toe.
Inwoners van het Spaanse rampgebied hadden, toen ze op 5 november een bezoekje kregen van koning Felipe VI, kennelijk nog geen tijd gehad om die berichten te lezen. Ze waren boos over de lakse respons van de overheid, die pas alarm sloeg toen het water de steden was binnengedrongen. Ze waren boos over de slachtoffers en de dagen zonder gas, voedsel, water, medicijnen en elektriciteit, berichtte de BBC. Toen ze de vorst in hun verwoeste wijken zagen, barstte de bom. Ze bekogelden de koning met modder en scholden hem uit voor ‘moordenaar’. De Spaanse premier Pedro Sánchez, die een ander deel van het rampgebied bezocht, moest zelfs de benen nemen.
Voor verslaggevers van de Volkskrant was het duidelijk wat de boze Spanjaarden bezielde: ze waren ‘radicaal-rechts’. Toch hadden de inwoners van het rampgebied goede redenen om boos te zijn op hun overheid. Die waarschuwde niet alleen te laat, maar heeft volgens het Spanish National Committee on Large Dams ook het onderhoud van de waterwerken laten versloffen. Driekwart van de Spaanse waterwerken is in slechte staat.
Of dat een rol heeft gespeeld bij de ramp, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Er is nog maar één verhaal over Valencia dat mag worden verteld – en in dat verhaal draait alles om klimaatverandering. Al het andere is extreemrechtse desinformatie.
In Nederland is dat niet anders, bleek uit de verbolgen reactie van minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans (VVD), op een kritische vraag van Pepijn van Houwelingen (FVD). Hopelijk hebben de inwoners van Castricum, de Zeeuwse gebieden en alle andere laaggelegen gebieden van Nederland opgelet.
Recent
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
Een flink stuk van de dennenbossen in de duinen van Schoorl, vlak bij het Noord-Hollandse Bergen, is niet meer. De...
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Het was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten...
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
De Europese Unie wil dolgraag weer verder uitbreiden. Vooral om de ‘dreiging’ vanuit Rusland te kunnen pareren. Op 1 mei...
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Dat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen...
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
De befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan...
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
Al meer dan 1.000 dagen zijn er een aantal ‘experts’ in Den Haag die ons willen doen geloven dat het...
De vijf besluiten op Trump zijn eerste werkdag
Donald Trump begint op 20 januari 2025 aan zijn tweede presidentschap. Op die eerste werkdag zal hij – volgens The...
Hartspierziekte werpt nieuw licht op coronavaccin
Al heel vroeg werd erkend dat myocarditis (ontsteking van de hartspier) een bijwerking was van het coronavaccin, zowel die van...
Slachtoffers klimaatverandering krijgen geen cent!
Er wordt op dit moment een zeer vreemde discussie gevoerd op de klimaattop in Bakoe. Er vinden verwoede onderhandelingen plaats...
Klimaattop in Bakoe: een theater van hypocrisie en geldverspilling
De recente klimaattop in Bakoe heeft weer eens bewezen dat internationale bijeenkomsten over klimaatverandering niets meer zijn dan een slecht...
Trending
-
Gezondheid1 week geleden
Hartspierziekte werpt nieuw licht op coronavaccin
-
Klimaat7 dagen geleden
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Binnenland18 uur geleden
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
-
Buitenland1 week geleden
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
-
Economie3 dagen geleden
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
-
Column1 week geleden
Klimaattop in Bakoe: een theater van hypocrisie en geldverspilling
-
Buitenland1 week geleden
De vijf besluiten op Trump zijn eerste werkdag
-
Column6 dagen geleden
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!