Politiek

Wie bepalen de agenda en koers van de EU Deel 1; Bilderberg

Avatar foto

op

Wie bepalen de agenda en koers van de EU Deel 1; Bilderberg
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Het algemene beeld bij agenda en wetgeving van de EU is dat deze worden bepaald door de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europese Parlement. Bekend hierbij is dat er vele lobbyisten in Brussel actief zijn om deze EU-instanties te ‘bewerken’ in het voordeel van hun opdrachtgevers. Minder bekend is de rol en invloed van supranationale organisaties op de EU. Er zijn enkele organisaties die hiertoe behoren. Eén daarvan is de Bilderberg Groep, nu opererend onder de naam ‘Bilderberg Meetings’.

Wat omvat Bilderberg Meetings?


De jaarlijkse Bilderberg Meeting is een driedaags forum voor informele discussies, ontworpen om de dialoog tussen politici en zakenlieden uit Europa en Noord-Amerika te bevorderen, aldus de officiële website van het Instituut.

De pioniersbijeenkomst in 1954 kwam voort uit de bezorgdheid bij vooraanstaande zakenlieden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, dat West-Europa en Noord-Amerika niet zo nauw samenwerkten als zou moeten bij kwesties van gemeenschappelijk belang.

De initiatiefnemers van de Bilderbergconferentie waren de Poolse dr. Józef Retinger, toenmalig Unilever voorzitter Paul Rijkens en Prins Bernhard aldus de website Bilderberg Meetings. Retinger werd de eerste secretaris van de groep en prins Bernhard de eerste voorzitter tot aan zijn aftreden wegens het Lockheed schandaal in 1976.

Er worden binnen Bilderberg geen besluiten genomen, maar wel overeenstemming bereikt over hoe bepaalde zaken verder vormgegeven kunnen worden. Dat leidt weer tot input voor de feitelijke beslissers zoals bij de invoering van de euro.

De EU als onderwerp tijdens de eerste Bilderbergconferentie in 1954

Tijdens de eerste Bilderbergconferentie werd uitgebreid aandacht besteed aan de (toen nog op te richten) Europese Unie.

De Verenigde Staten stoorden zich aan het nationalistische denken in Europa en hamerden keer op keer op meer gezamenlijk politiek en militair optreden, aldus het televisieprogramma Andere Tijden. Er werd door Amerikaanse deelnemers gesuggereerd dat een politieke unie, inclusief een eigen leger, de voorkeur had.

Europa moest zich politiek verenigen om zo een sterkere partner te zijn in de strijd tegen het kwaad vanuit de USSR. Veel Europese deelnemers vonden dit wat kort door de bocht en gaven de voorkeur aan een economische unie waarin vooral vrij verkeer van goederen de belangrijkste modus operandi zou zijn.

EU en ECB prominent op de agenda van Bilderberg

Ook in latere jaren zou de EU nog vaak op de agenda van de Bilderberg staan, zo blijkt uit originele agenda’s van deze organisatie zoals terug te vinden op hun eigen website.

Pagina 90 van een proefschrift uit 2022 genaamd ‘Global Elite and its Clubs: The Case of Bilderberg Group’, meldt dat de introductie van de euro een van de laatste verdienste van de Bilderbergconferentie is geweest binnen de EU. Op pagina 100 van dit document is te lezen dat alle ECB-presidenten deelnemers waren aan de Bilderberg Meetings voordat ze de baas van de ECB werden. De eerste voorzitter van de ECB, Wim Duisenberg, was zelfs jaren lid van de Bilderberg stuurgroep die de jaarlijkse agenda van Bilderberg Meetings bepaalt.

De 2023 Bilderberg Meeting Agenda

De agendapunten voor dit jaar waren de volgende:

Artificial Intelligence
Internationaal Bankensysteem
China
Energietransitie
Europa/ EU
Fiscale uitdagingen
India
Industrieel beleid en handel
NAVO
Rusland
Grensoverschrijdende bedreigingen
Oekraïne
Leiderschap van de VS

Leiderschap van de VS ter discussie gesteld

Dat het leiderschap van de VS ook ter discussie is gesteld, vind ik een opvallende zaak, zeker gezien de gasten van dit jaar. Er waren 31 Amerikanen aanwezig waaronder Sam Altman, directeur van het bedrijf ChatGPT. Ook waren mensen als Albert Bourla, directeur van Pfizer, Avril Haines, directeur van de Nationale inlichtingendiensten en (uiteraard) stamgast Henry Kissinger aanwezig. Daarnaast waren er een aantal professoren van Amerikaanse universiteiten en hoofdredacteuren van de grootste mediabedrijven.

Van Nederlandse zijde waren onder andere Mark Rutte, Sigrid Kaag, Ben van Beurden (Shell), Dolf van den Brink (CEO Heineken) en Peter Wennink (CEO ASML) van de partij. Verdere opvallende gasten waren de directeur van het World Economic Forum (WEF), een aantal CEO’s van grote banken als Goldman Sachs en enkele ministers van Buitenlandse Zaken.

Het Europese Parlement heeft vragen over deelname door leden van de Europese Commissie

De laatste groep van de elite die niet mocht ontbreken zijn commissarissen van de EU waaronder Josep Borrell (EU Buitenlandse Zaken) en Paolo Gentiloni (EU Economie). Dat leidde onmiddellijk na de bijeenkomst tot vele vragen in het Europese Parlement.

Dat Parlement wil weten met welke motieven en agenda de leden van ‘hun’ Europese Commissie naar de Bilderberg Meeting waren afgereisd. Ook werd de vraag gesteld welke/ wat voor soort besluiten van de EU door Bilderberg Meeting worden beïnvloed. Voorzitter Ursula von der Leyen moet nog schriftelijk antwoord op deze vragen geven. We wachten dat maar weer even af.

Positief is dat de invloed, agenda’s en activiteiten van de zogenaamde ‘elite clubs’ steeds meer worden gedeeld. Dat is belangrijk in tijden waarin de democratie zo snel wordt afgebroken.

 

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van Geert Wilders, Frans Timmermans vervolgen?

Frans Timmermans deed de volgende uitspraak: “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.”


Het OM kleurt met enige regelmaat flink buiten de lijntjes waardoor er velen twijfelen over de onafhankelijkheid van datzelfde OM. Zo is een snelweg blokkeren een voorrecht dat nog altijd aan Extinction Rebellion toebehoort. Dat kan inmiddels meer dan 35 keer straffeloos. Eén keertje voor ‘blokkeerfriezen’ was voldoende voor een spektakelstuk van het OM. ‘Uitlegfilmpjes’ kwamen er om uit te leggen hoe gevaarlijk het blokkeren van de snelweg is, een compleet mediacircus werd opgestart om aan te geven hoe belangrijk het demonstratierecht is, en DNA werd afgenomen van de blokkeerfriezen. Nu is het al maanden stil bij het OM om exact hetzelfde vergrijp: het blokkeren van de snelweg.

Gideon van Meijeren wordt voor opruiing tot geweld vervolgd omdat hij meermaals opriep tot vreedzaam en geweldloos verzet. Hoewel het OM erkent dat hij niet direct heeft aangezet tot geweld meent het OM toch over te moeten gaan tot vervolging omdat “je zou kunnen zeggen dat hij mensen op ideeën brengt, namelijk het idee dat geweld gebruiken geoorloofd is, misschien zelfs wel noodzakelijk. En dan is er sprake van een strafbare opruiing tot geweld”, aldus het OM.

Als het OM consequent is zou dus vervolging op Timmermans moeten worden ingezet. De uitspraak “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt” sluit geweld zelfs niet uit, terwijl Gideon van Meijeren dat wél deed.

Geruststellend voor Timmermans is wellicht de recente uitspraak van Mark Rutte over het opblazen van Nordstream; het zal afhankelijk zijn van wie de dader is en met welk motief. Of, zoals George Orwell het verwoordde in Animal Farm: some pigs are more equal than others.

 

Verder Lezen

Politiek

Rutte: een misdaad kan pas bepaald worden als bekend is wie de dader is

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Rutte: een misdaad kan pas bepaald worden als bekend is wie de dader is
Foto: ANP

Is dit Ruttiaans, Cruyffiaans of de uitspraak van iemand die een beetje in de war is? In een debat vraagt van Houwelingen of het land dat verantwoordelijk is voor het opblazen van de Nord Stream pijplijn (vanaf 6:48 min) daarmee een vijandige mogendheid is, of niet.

Het antwoord van Rutte is verbijsterend: “er zal eerst moeten worden vastgesteld wie het is en wat de motieven zijn”… kortom, of iets een misdaad is, is afhankelijk van de dader en het motief. Dit is de waanzin ten top.


Verder Lezen

Politiek

Oekraïne beerput van complotten, maar is dat wel zo?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Oekraïne beerput van complotten, maar is dat wel zo?
Foto: ANP

Voor alle zogenaamde of vermeende complotten van Forum voor Democratie is doorgaans weinig media-aandacht, terwijl er toch regelmatig zaken worden onthuld die allerminst een complot, maar juist zeer pijnlijke onthullingen zijn. Gisteren nog onthulde Van Houwelingen de drijfveer van de proxy-oorlog op Oekraïens grondgebied, gewoon uit officiële stukken. Vervolgens schiet Paternotte in een kramp, want de betreffende informatie zou vertrouwelijk zijn en de kamervoorzitter gaat hier vervolgens in mee. Natuurlijk gaat het daarna niet meer over de inhoud, want die geeft loepzuiver weer wat de werkelijke intenties van deze oorlog zijn.

Baudet vroeg enkele dagen eerder al aan Rutte wat nu werkelijk het doel van de oorlog is en wie bepaalt wanneer er sprake is van een overwinning, maar kreeg ook daar een heel mistig antwoord. Baudet verwees daarbij naar het uitgelekte telefoongesprek van Victoria Nuland uit februari 2014 (Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken) en Geoffrey Pyatt (ambassadeur in Oekraïne). In dat telefoongesprek, dat Baudet onder andere op Instagram plaatste, wordt besproken wat Amerika gaat doen nadat het Amerikaanse State Department de macht heeft gegrepen in Kiev.


In het telefoongesprek worden exact alle ministerposten benoemd en ingevuld na de geplande staatsgreep van maart 2014. Een maand later is de staatsgreep en zijn alle benoemingen daadwerkelijk een feit. Was Nuland helderziende of wist ze exact wat de Amerikanen zouden forceren aldaar? Ook de talloze uitspraken van Biden uit die periode duiden op een vergaande invloed van Amerika op het reilen en zeilen in Oekraïne. Amerika regeert Oekraïne, dat blijkt uit talloze bewijzen die glashard zijn.

Rutte geeft in eerste instantie ter verdediging aan dat niet hij of Amerika maar ‘Kiev’ besluit wat de voorwaarden zijn waaronder sprake is van een overwinning of een verlies. Maar als ‘Kiev’ direct geleid wordt door Amerika dan is het dus niet ‘Kiev’ die beslist, maar Amerika toch? Even later merkt Rutte op dat Oekraïne niet onder Russische invloed mag vallen omdat dit direct de Amerikaanse veiligheidsbelangen raakt, dat is dan toch weer een vreemde uitspraak. Rutte komt steeds verder klem te zitten in zijn betoog en trekt vervolgens de complot-kaart. Wat Baudet beweert is volgens Rutte ‘echt volstrekte nonsense’. Daarmee ontkent Rutte de vergaande militaire en economische invloed van Amerika in Oekraïne en het bestaan van de opnamen van het telefoongesprek van Nuland. ‘Vanaf maart 2014 is Oekraïne bezet door Rusland’, aldus Rutte.

Er is een hele grote aantoonbare militaire en economische vervlochtenheid tussen Oekraïne en de US, dat is geen complot, dat is een feit. Er zitten NAVO-militairen in Oekraïne op dit moment, ook dat is een feit. Toch blijft Rutte dit naar het land van complotten verwijzen en dat is zeer zorgelijk. Want is het niet diezelfde Rutte die aast op het hoogste ambt bij de NAVO, en is het daarmee tegelijkertijd ook van het hoogste belang dat Rutte goed op de hoogte is van de situatie in Oekraïne?

Als Rutte alles verwijst naar het land van complotten dan kan het niet anders dan dat Rutte niet door de sollicitatieprocedure bij de NAVO komt, iemand die zo slecht geïnformeerd is, kan onmogelijk op een dergelijke positie in een dergelijk explosieve situatie functioneren.

Verder Lezen

Recent

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Binnenland14 uur geleden

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van...

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits
Binnenland24 uur geleden

Groot deel samenleving slachtoffer van bureaucratische nitwits

Er zijn twee psychologische fenomenen die in de huidige tijd vechten om de meeste aandacht: het messiascomplex en het Stockholmsyndroom....

Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan
Media2 dagen geleden

Toenemende censuur op sociale media neemt onaanvaardbare vormen aan

Ons bereiken in toenemende mate berichten van verontruste lezers over censuur op sociale media zoals X, LinkedIn, Instagram en Pinterest....

Stuitende coronawaarheid roept veel vragen op Stuitende coronawaarheid roept veel vragen op
Column3 dagen geleden

Stuitende coronawaarheid roept veel vragen op

Liegen door weg te laten De ‘RKI-files’ geven inmiddels een angstaanjagend inzicht in de breinen van politici, wetenschap en media....

EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden
Column4 dagen geleden

EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden

Demissionair baantjesjager Mark Rutte noemde het migratiepact een ‘historisch akkoord’. Ook zijn stoffige tassendrager, Malik Azmani, was dolgelukkig met het...

De criminele activiteiten van de WHO-voorzitter De criminele activiteiten van de WHO-voorzitter
Buitenland5 dagen geleden

De criminele activiteiten van de WHO-voorzitter

De World Health Organization (WHO) ligt al sinds de start van de coronapandemie onder een vergrootglas. Na corona bleef dat...

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd! Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Column6 dagen geleden

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land....

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Column6 dagen geleden

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren...

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie
Klimaat7 dagen geleden

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie

Baalde u al dat de zon tijdens een dag met druk vliegverkeer verscholen raakt achter een waas van vliegtuigsporen? Luchtvaartexperts...

EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden EU-migratiepact is links fopakkoord dat nergens toe gaat leiden
Column1 week geleden

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het...

TrendingThis will close in 0 seconds