Politiek

Wie wint de verkiezingen en welke partijen gaan regeren?

Avatar foto

op

Wie wint de verkiezingen en welke partijen gaan regeren?
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Wie wint de verkiezingen en welke partijen gaan regeren? Het speelveld lag nog nooit zo open als nu, ziet opiniepeiler Maurice de Hond in een interview met Indepen. “Alles valt of staat met de vraag wat Pieter Omtzigt gaat doen.”

Frans Timmermans zou de achterban van D66 leeg kunnen eten, de VVD zit in een spagaat: doorgaan met coalities smeden links van het politieke midden of het proberen over rechts? Na meer dan veertig jaar politieke voorkeuren peilen kan De Hond prima zien wat de bepalende verhuistrends gaan worden van de vele zwevende kiezers in Nederland. Maar vraag hem niet hoe globaal de exitpoll van de komende Tweede Kamerverkiezingen er op 22 november uit zal zien. “Er zijn twee smaken; eentje waarin Pieter Omtzigt meedoet met een eigen partij, de ander zonder Omtzigt.”


Wat gebeurt volgens jou in dat laatste geval?

“Dan zal de VVD gaan bepalen met wie ze wil gaan regeren. Maar dat is een dilemma voor de partij, al in de campagne: sluiten ze een samenwerking met PvdA/GL niet uit dan zullen de partijen rechts van hun daar heel hard campagne op gaan voeren, dat kan kiezers kosten. Maar doe je het andersom, wil je met rechts op bijvoorbeeld asielbeleid, dan maak je een samenwerking met links onmogelijk.”

Zo gek is het dus niet dat Ruben Brekelmans die discussie nu al opent?

“Het is de grote uitdaging van de VVD om de positie te bepalen: de polarisatie neemt linksom of rechtsom toe. De VVD is een middenpartij geworden. Dan moet D66 er misschien ook wel weer bij, hebben ze daar wel zin in?

Daarbij is het nog niet gezegd dat Dilan Yesilgöz kan zorgen dat de partij de grootste blijft. Zonder een premierbonus is dat lastiger. In de afgelopen 40 jaar werd een premier die aan de verkiezingen deel nam altijd de grootste op 2010 na. Het is in de laatste 40 jaar maar twee keer voorgekomen dat de premier niet meer verkiesbaar was: na Lubbers in 1994 en na de paarse kabinetten in 2002, toen Kok er niet meer was kreeg je de Fortuyn-revolte.”

Is dit dan een buitenkansje voor Frans Timmermans, die terug wil komen uit Brussel om de nieuwe linkse samenwerking te leiden?

“PvdA/GL kan misschien wel de grootste worden, maar zal dan met een grote andere partij in de slag moeten om een regering te vormen. Timmermans zou met een goede campagne veel kiezers kunnen weghalen bij D66, en misschien de Partij voor de Dieren, maar dat is samen bij lange na niet een meerderheid van de kiezers. En ik zie niet zo goed in hoe de VVD in een regering zal stappen met PvdA/Groen Links en Timmermans de premier laten zijn. Besef wel dat links in de afgelopen 20 jaar in omvang in Nederland is afgenomen.

Hoe kon dat gebeuren?

“Nederland is nu overwegend een land dat iets rechts van het midden kiest. Links is de kiezers kwijtgeraakt met lage inkomens, die een strenger asielbeleid willen. Ik denk dat de PvdA de slag heeft gemist die wel gemaakt is door de Deense sociaaldemocraten, een strenger asielbeleid. Dat zie ik de partij met Timmermans niet gaan doen. GroenLinks staat er immers helemaal anders in.”

Wie moet het dan straks met wie gaan doen in de formatie?

“Dat is lastig, het polariseert. Nederland stemt overwegend iets rechts van het midden, maar wat is het politieke midden nu nog? Dat is waar al die politici hun vertrek hebben aangekondigd. Het politieke midden wordt misschien nog het meest belichaamd door Pieter Omtzigt.”

Wat verandert er dan als hij wel meedoet?

“Hij kan van verschillende partijen mensen in het midden verenigen. Om even te filosoferen over dat hij mee zou doen met een eigen lijst: ik denk dat heel wat CDA’ers of mensen die nu bij BBB actief zijn, voor hem in de Kamer willen zitten. En dan niet met een vastomlijnd programma, maar met mensen met kennis, die niet de hele tijd gehouden zijn aan het meestemmen met de fractie. Als dat bij andere partijen ook zou kunnen, zonder de kadaverdiscipline, dan zou er een nieuwe manier van politieke samenwerking kunnen ontstaan, met op verschillende thema’s verschillende partijen die de meerderheid hebben. Dat kan dan rechtser asielbeleid betekenen bijvoorbeeld, maar voor klimaatmaatregelen kan je dan misschien weer over links. Het politieke debat komt zo denk ik ook weer veel dichter bij de samenleving.”

Is het CDA dan weg, als Omtzigt mee gaat doen?

“Dat is de vraag, het kan ook zijn dat ze zichzelf op dit moment aan het heruitvinden zijn, misschien wel met een hele nieuwe partijnaam, het is zo stil. Ze moeten ook wel wat: als ze zo doorgaan als nu, vreest toch iedere kandidaat-lijsttrekker dat hij na de verkiezingen het licht uit kan gaan doen, dat is geen aanlokkelijk vooruitzicht.”

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

In Canada is het volgende ‘complot’ alweer realiteit geworden

Avatar foto

Gepubliceerd

op

In Canada is het volgende ‘complot’ alweer realiteit geworden
Foto: ANP

Soms vraag je je af hoeveel feiten er nog op tafel moeten komen voordat burgers in de gaten krijgen welke abjecte politici op dit moment op vele plekken in de wereld aan de touwtjes trekken.

‘Social credits’ kennen we uit dictatoriale communistische regimes en zeker niet uit democratieën. We kennen allemaal Justin Trudeau, de vriendelijk ogende president van het ‘democratische’ Canada, die zonder te knipperen met de ogen de protesterende truckers tijdens corona het leven onmogelijk maakte door hun bankrekeningen te blokkeren.


Stelt u zich eens voor dat alle asfaltklevers in Den Haag de volgende dag niet meer bij hun bankrekeningen zouden kunnen komen en dat Yeşilgöz de volgende dag vrolijk zou verkondigen dat ze dit uiteraard wel moest doen om de democratie te beschermen. Exact dat was de verklaring van Trudeau bij de truckers. En toch leeft Canada in een zogenaamde westerse democratie.

Het volgende paradepaardje van Trudeau is nu ‘credit scores’. Het wordt heel simpel uitgelegd: het is een ‘rating score’ van banken en financiële instellingen om burgers te kunnen classificeren in hoeverre ze verstandig met geld omgaan, aldus Trudeau.

Dus als banken vervolgens een lening willen verstrekken, dan kunnen ze de ‘credit score’ even checken. Simpel toch? Bij een ‘goede’ rating kunnen ze een ‘beter’ aanbod doen, want de bank vertrouwt dat men het ook terug gaat betalen. En hoe doe je dat bij mensen die nog geen lening hebben lopen? Dan ga je kijken of ze braaf hun huur betalen! Dus worden nu in het Canada van Trudeau de spelregels veranderd zodat banken alvast kunnen kijken of u uw huur ook netjes betaalt zodat ze u straks een beter aanbod kunnen doen voor een hypotheek!

Wie hier nog denkt dat dit allemaal onschuldig is, die zou zich alleen al moeten afvragen hoe die banken dat de afgelopen 100 jaar hebben gedaan en of ze daar allemaal aan onderdoor zijn gegaan! Natuurlijk wordt u hier een rad voor ogen gedraaid! Het social credit-systeem is al jarenlang ingevoerd in China (grappig hoe ze dat bij de NOS uitleggen), en precies dat is hetgeen Trudeau hier stapsgewijs aan het invoeren is.

Het is de spreekwoordelijke kikker die langzaam in steeds heter water zit totdat het te laat is. Trudeau kon al eerder bankrekeningen gericht blokkeren, zoals de Nederlandse overheid dat ook al doet met dissidenten als Willem Engel en Huig Plug, de social credit score is de volgende stap. Centraal vanuit de overheid geregeld, zogenaamd speciaal voor de banken.

Bij dictaturen wordt de volgende stap altijd verkocht als een voordeel: je kunt er gemakkelijker een hypotheek door krijgen, je krijgt er je vrijheid voor terug, of na lang nadenken bij de CBDC (Central Bank Digital Currency, de digitale euro) “als back-up betaalsysteem, zodat iedereen kan blijven betalen als andere betaalsystemen tijdelijk niet werken.”

Zodra u niet langer denkt dat de overheid het beste met u voor heeft, zult u even snel ontdekken welke creatieve zaken vervolgens óók mogelijk zijn met al die zaken die nu nog als ‘voordelen’ worden gepresenteerd. De verleiding is simpelweg te groot als het volk niet doet wat de politiek wil, ook in Nederland.

Verder Lezen

Politiek

Amsterdam laat bewoners betalen voor uitvoering Transgenderwet

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Amsterdam laat bewoners betalen voor uitvoering Transgenderwet
Foto: ANP I De minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind

Die Amsterdammers boffen maar! Zolang de wijzigingen in de Transgenderwet niet zijn aangenomen door de Tweede Kamer worden de administratieve kosten die gepaard gaan met de ‘vernederende’ documenten door de gemeente Amsterdam vergoed.

Dus als u ‘gewoon’ een Amsterdammer bent dan gaat u meebetalen aan andermans geslachtswijzigingen in de geboorteakte (gratis voor transgenders), de Basisregistratie Personen (BRP, gratis voor transgenders), een nieuw paspoort (gedeeltelijk vergoed voor transgenders), een nieuwe identiteitskaart (gedeeltelijk vergoed voor transgenders), een nieuw rijbewijs (gedeeltelijk vergoed voor transgenders) en de juridisch kosten (gedeeltelijk vergoed voor transgenders).


Bent u ‘gewoon’ een Amsterdammer, dan betaalt u ‘gewoon’ het volle pond als u zelf deze kosten maakt voor een nieuw paspoort of rijbewijs, tenzij u transgender bent uiteraard. Dit alles geldt totdat de Transgenderwet wordt aangenomen.

Deze nog niet aangenomen wijziging van de Transgenderwet wil echter een meerderheid van de huidige Tweede Kamer niet, maar de verantwoordelijk minister Franc Weerwind weigert simpelweg de wens van de Kamer te accepteren. In de aanloop van de Transgenderwet is iedere vorm van inspraak op grove wijze gemeden, en nu de wet er alsnog bij meerderheid van stemmen niet dreigt te komen lapt de minister gewoon de democratie aan de spreekwoordelijke laars en verwijt hij partijen dat er niet over gesproken wordt.

Democratie geldt voor woke-Nederland alleen als deze in haar/hun/hen voordeel werkt. Weerwind laat zien dat hij desnoods de Tweede Kamer schoffeert en de democratische rechtstaat negeert, de gemeente Amsterdam laat zien dat zij de rest van de stedelingen laat betalen voor een wet die niet eens rechtsgeldig is.

Verder Lezen

Binnenland

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van Geert Wilders, Frans Timmermans vervolgen?

Frans Timmermans deed de volgende uitspraak: “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.”


Het OM kleurt met enige regelmaat flink buiten de lijntjes waardoor er velen twijfelen over de onafhankelijkheid van datzelfde OM. Zo is een snelweg blokkeren een voorrecht dat nog altijd aan Extinction Rebellion toebehoort. Dat kan inmiddels meer dan 35 keer straffeloos. Eén keertje voor ‘blokkeerfriezen’ was voldoende voor een spektakelstuk van het OM. ‘Uitlegfilmpjes’ kwamen er om uit te leggen hoe gevaarlijk het blokkeren van de snelweg is, een compleet mediacircus werd opgestart om aan te geven hoe belangrijk het demonstratierecht is, en DNA werd afgenomen van de blokkeerfriezen. Nu is het al maanden stil bij het OM om exact hetzelfde vergrijp: het blokkeren van de snelweg.

Gideon van Meijeren wordt voor opruiing tot geweld vervolgd omdat hij meermaals opriep tot vreedzaam en geweldloos verzet. Hoewel het OM erkent dat hij niet direct heeft aangezet tot geweld meent het OM toch over te moeten gaan tot vervolging omdat “je zou kunnen zeggen dat hij mensen op ideeën brengt, namelijk het idee dat geweld gebruiken geoorloofd is, misschien zelfs wel noodzakelijk. En dan is er sprake van een strafbare opruiing tot geweld”, aldus het OM.

Als het OM consequent is zou dus vervolging op Timmermans moeten worden ingezet. De uitspraak “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt” sluit geweld zelfs niet uit, terwijl Gideon van Meijeren dat wél deed.

Geruststellend voor Timmermans is wellicht de recente uitspraak van Mark Rutte over het opblazen van Nordstream; het zal afhankelijk zijn van wie de dader is en met welk motief. Of, zoals George Orwell het verwoordde in Animal Farm: some pigs are more equal than others.

 

Verder Lezen

Recent

Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving
Column16 uur geleden

Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving

Hoe kneuterig leuk was het Songfestival vroeger? Gezellig samen met de hele familie voor de televisie, cassetterecorder in de aanslag...

Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank? Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank?
Binnenland1 dag geleden

Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank?

Klaas Knot is al sinds 1 juni 2011 directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) als opvolger van Nout Wellink. Maar...

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt
Opinie2 dagen geleden

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt

De druiven zijn zuur voor alle tegenstanders van wat zij noemen een ‘bruinrechts’ of ‘extreemrechts’ kabinet. Al direct na de...

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in? Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?
Economie2 dagen geleden

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?

BNR Nieuwsradio pretendeert de zakelijke markt in Nederland te bedienen. Veel bedrijven en CEO’s luisteren naar de berichtgeving van dit...

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO
Buitenland3 dagen geleden

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO

Volgens Slowaakse media is Robert Fico woensdag 15 mei na een regeringsvergadering in Handlová neergeschoten. De 59-jarige premier van Slowakije...

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht! Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!
Opinie3 dagen geleden

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!

In deze hectische tijd dienen er belangrijke beslissingen te worden genomen, en de media helpt u daarbij: is Joost in...

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven
Column4 dagen geleden

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven

Eerste Bedrijf Een paar dagen geleden zag ik in een Quote podcast, dat Ronald Kahn, man achter modemerken Cool Cat,...

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone Geplande slijtage van de dure Apple iPhone
Economie4 dagen geleden

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone

Geplande slijtage is een methode van industrieel ontwerp die inhoudt dat producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur. Het...

De mensenhaat achter de ban op vlees De mensenhaat achter de ban op vlees
Gezondheid5 dagen geleden

De mensenhaat achter de ban op vlees

De betweterige Nederlandse overheid is vastbesloten om ons minder biefstukken, kippenpoten en hamlapjes te laten eten. Aangespoord door onduidelijke supranationale...

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni
Economie1 week geleden

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni

Onlangs verscheen de laatste opiniepeiling van Eurobarometer over de verwachte opkomst en stemgedrag bij de komende EU Parlementsverkiezingen van 6...

TrendingThis will close in 0 seconds