Column

Ziet de luchtvaart ze vliegen?

Avatar foto

op

Ziet de luchtvaart ze vliegen?
Deel dit nieuws
Foto: ANP

We bevinden ons twee jaar in de coronacrisis, waardoor werkend Nederland te maken heeft gehad met veranderingen en aanpassingen vanwege de coronamaatregelen. Voor elke beroepsgroep hebben het virus, de vaccinaties, lockdowns en mondklapjesplicht een impact gehad. Mark Juch werkt al 31 jaar voor een grote vliegvaartmaatschappij en is blij dat hij over negen maanden met pensioen mag. “Dat gevoel heb ik nooit eerder gehad.” Wat voor impact hebben de overheidsrestricties op zijn werk gehad?

Geen koffers, maar vracht


Al 24 jaar vliegt Mark met verschillende toestellen de wereld over als captain. Tijdens de eerste totale lockdown in maart 2020 heeft hij drie tot vier weken niet kunnen werken. Daarna werd er met een beperkte vloot gevlogen, waaronder de Boeing 777, waar Mark mee vliegt. “Wij namen de hele intercontinentale productie op ons. Er was in die tijd veel behoefte aan vrachtverkeer. Omdat de vrachtprijs wel vijf keer over de kop ging in die tijd, werd het lucratief om met passagiersvliegtuigen vracht te vervoeren. We hadden vluchten met mondkapjes dozen op de stoelen vastgebonden om zo nog wat extra vracht mee te kunnen nemen. Het was een rare tijd.”

Behalve die paar weken heeft hij de afgelopen twee jaar fulltime gevlogen, echter wel tegen twintig procent minder salaris. “Dankzij de overheid”, aldus Mark. Het kabinet besloot in juni 2020 om de werkgever van Mark een lening van 3,4 miljard euro te verstrekken. “Het is een lening met een rente van 7 procent. Dat is belachelijk in deze tijd, waarin het geld gratis wordt weggeven. Daar ligt een contract aan ten grondslag met voorwaardes. Wij wilden dat contract inzien, omdat wij opeens twintig procent moesten inleveren. Dat was een voorwaarde van de overheid in het kader van ‘iedereen draagt zijn steentje bij’. Dat snapten we, maar we wilden wel graag zien waar we voor tekenden. We hebben het echter nooit gezien, maar ik denk wel te weten wat erin staat. Maar dat is uiteraard gissen.”

“Ik vind deze regel buiten proportioneel en ook heel onlogisch”

Mark vermoedt dat zijn werkgever mee moet werken met de maatregelen die de overheid oplegt, zoals de mondkapjesplicht in de cabine. ”Twaalf uur lang een mondkapje dragen is niet goed voor je gezondheid.” Hij heeft de afgelopen twee jaar collega’s met bloedneuzen en hoofdpijn gezien, éénmaal viel een stewardess flauw. Hij heeft nog nooit zoveel collega’s onwel zien worden.  “Ik vind het ongelofelijk dat daar niets tegen gedaan kan worden.” In de cockpit is een mondkapje gelukkig niet verplicht, omdat het buiten het zicht van de passagiers is. “Ik heb regelmatig tegen collega’s gezegd dat als ze het zat zijn, ze even in de cockpit kunnen zitten. De passagiers aan boord zijn vrijwel allemaal gevaccineerd of hebben een negatieve PCR test moeten laten zien bij het instappen. Bovendien zijn de vliegtuigen uitgerust met de duurste HEPA-filters in hun airconditioning systemen. Dus waarom dan ook nog de hele vlucht een mondkapje dragen?”

De afgelopen twee jaar is er aan boord polariserend gedrag ontstaan. Mark neemt een grote splitsing waar tussen collega’s die wel gevaccineerd zijn en collega’s die dit niet willen. “Soms komen stewardessen huilend bij mij in de cockpit zitten, omdat ze er niet vooruit durven te komen dat ze geen vaccin willen. Ze voelen zich buitengesloten. We hebben een periode gehad dat collega’s boos werden op elkaar, maar dat is gelukkig weer wat aan het normaliseren.” Er zijn duidelijke voor- en tegenstanders onder de bemanning ten aanzien van het beleid en het laten vaccineren. “Ik heb op een vlucht naast een copiloot gezeten, die bijna de hele vlucht zijn mond heeft gehouden omdat ik er anders insta. Dat is vreselijk, want je zit uren naast elkaar. Vanuit vaktechnische kant vind ik dat niet kunnen, want het kan de vliegveiligheid in gevaar brengen. Stel dat je een noodlanding moet maken, waarbij je als team moet opereren zonder enige vorm van ruis.”

“We kunnen niet veel doen, maar we kunnen wel verbinden”

Mark is niet de enige piloot die zich afvraagt wat er de afgelopen twee jaar met de eigen regie, het zelfbeschikkingsrecht en de lichamelijke integriteit is gebeurd. De maatregelen hebben volgens hem een impact op de menselijke kernwaarden en op het behoud van zijn baan, vrij van vaccinatiedwang. Samen met drie collega’s heeft hij daarom de stichting Luchtvaart Covid Collectief (www.luchtvaartcollectief.nl) opgericht. “We kunnen niet veel doen, maar we kunnen wel informeren, communiceren en verbinden. Vanuit het collectief zorgen we ervoor dat collega’s het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan. En we doen ook wel wat, want we helpen collega’s met hun rechten en plichten. Onze werkgever eist bijvoorbeeld dat iedereen die niet gevaccineerd is zich meldt op een digitale portal. Dat mag niet volgens de grondwet. Bovendien mag een werkgever die gegevens niet registreren want dat is medisch geheim. De vraag mag sinds kort wél gesteld worden door een werkgever, maar je hoeft als werknemer geen antwoord te geven. Onze werkgever verplicht ons echter te registreren op straffe van disciplinaire maatregelen. Heel vreemd en heel onterecht. Wij snappen best dat de Nederlandse Luchtvaartmaatschappijen willen weten wie er niet of niet volledig gevaccineerd zijn, zij moeten tenslotte ook de roosters kunnen maken. De landen waar we op vliegen vereisen nu eenmaal dat soms ook de crew gevaccineerd is. We hebben daar dan ook een oplossing voor aangedragen als stichting maar daar wilde ze niet in mee gaan helaas.”

Uiteindelijk komt zijn werkgever er rechtsom of linksom toch wel achter of je wel of niet (volledig) gevaccineerd bent, want er zijn bestemmingen met vaccinatieplicht. Mark mag momenteel alleen op vluchten vliegen naar landen waar geen vaccinatieplicht is. “Mijn baas heeft echter de vrijheid genomen om meerdere landen en bestemmingen aan te wijzen als ‘vaccin only’ vluchten voor personeel. Dit om andere redenen dan de vaccinatie verplichting van het land zelf, waardoor de spoeling op een gegeven moment steeds dunner wordt waar ik naartoe kan vliegen. Dit geldt ook voor cabinepersoneel. We zijn bang dat er straks door onze werkgever gezegd wordt: ‘Sorry, we hebben geen werk meer voor je’.”

Het zwaarst getroffen

En zo kan er een moment komen, aldus Mark, dat er niet meer voldoende vluchten beschikbaar zijn en dat hij overtollig wordt verklaard. Hij is van mening dat de mensenrechten worden aangetast, zowel binnen de luchtvaart, als daarbuiten. “Wij zijn een branche die als eerste het zwaarst wordt getroffen. Bij Swiss Air is het al zo dat piloten gevaccineerd moeten zijn, anders word je ontslagen. Daar lopen nu al honderden ontslagprocedures. Dat hangt ons ook boven het hoofd. Als het G2 beleid er alsnog door komt, dan moeten wij of gevaccineerd zijn of genezen, en dan moet je in het laatste geval alsnog een prik.”

Mark gaat over negen maanden met pensioen. Druk maken over het behoud van zijn baan doet hij niet, maar hij heeft collega’s die nog twintig jaar voor de boeg hebben. “Voor hen is het een ramp. Die worden straks gedwongen om zich te laten vaccineren. Ik spreek nu al collega’s die spijt hebben van hun vaccinatie en niet van plan zijn om een booster te nemen. Mensen denken dat de overheid het beste met ons voor heeft en dat ze na twee vaccinaties klaar zijn. Volgens voormalig minister de Jonge heeft Nederland al voor acht prikken ingekocht. Dat zijn verhalen, daar word ik niet vrolijk van.”

Vluchten gecanceld

Vluchten staan momenteel onder grote druk omdat er te weinig personeel is. Dat is volgens Mark al een tijd zo, maar is nu aan de orde van de dag. “Er worden wereldwijd duizenden vluchten per dag gecanceld vanwege ziekteverzuim, met name in Amerika. Bij ons valt het nog mee. Wij hebben 260 vluchten per dag. Er worden momenteel meerdere vluchten per dag gecanceld vanwege personeelstekort. Dat is nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis. Er wordt nu regelmatig rondgebeld of je een dag eerder wil beginnen. Waardoor dat ziekteverzuim komt? Dat laat zich makkelijk raden: de coronamaatregelen. Die kan je scharen onder de bijwerkingen van het vaccin of door het beleid dat je met een snottebel thuis moet blijven.”

Hij weet dat er een hoop collega’s thuis zitten omdat ze ziek zijn en zelfs tegen arbeidsongeschiktheid aanzitten door vaccinatieschade. De booster heeft daar in ieder geval niet in positieve zin aan bij gedragen, in tegendeel, aldus Mark. “We voelen ons zwaar benadeeld door de overheid. We hebben twintig procent van ons inkomen moeten inleveren terwijl andere grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld de NS of andere grote overheidsinstellingen niets hoeven te doen. En dan zitten we ook nog met die lening. Zo’n lockdown kost miljoenen per dag. Vind je het gek dat bedrijven hierdoor in de problemen komen? Ik had best langer willen doorvliegen, maar we moeten met 58 jaar met pensioen en bij een andere maatschappij doorvliegen zie ik niet zitten.”

Mark vindt het een prachtig beroep, nog steeds, en gaat iedere dag met plezier naar zijn werk. Dat is helaas de afgelopen twee jaar wel minder geworden. “Daarom ga ik vanaf komende oktober na 32 jaar voor dezelfde mooie luchtvaartmaatschappij gevlogen te hebben, van mijn welverdiende pensioen genieten.”

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column

Met Dick Schoof in het Torentje is de machtsovername compleet

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Met Dick Schoof in het Torentje is de machtsovername compleet
Foto: ANP

In de dystopische coronaperiode, die van totalitaire leugens aan elkaar hing, heb ik mij afgevraagd of de overheid echt maligne was, of dat het goedbedoelde domheid en vergeeflijke massahysterie was. Inmiddels weten we allemaal beter. De overheid is de grootste vijand van de burger, de ondernemer, onze kinderen en onze vrijheid. Zowel Mark Rutte als Hugo de Jonge logen erop los, het parlement werd buitenspel gezet en de democratie hing weerloos in de touwen. Parlementariërs lieten zich triomfantelijk muilkorven en injecteren met collectivistisch saamhorigheidselixer en de bestuurlijke elite wreef zich likkebaardend in de handen. De staatspropaganda blies een stevig deuntje mee en met de zelfbenoemde ‘wetenschapsjournalist’ Maarten Keulemans voorop hadden in elk geval de lezers van de Volkskrant geen enkele kans op genuanceerde journalistiek.

Als lemmingen werden we een totalitair regime ingeduwd en alleen de beruchte tien procent van Mattias Desmet, die volgens hem altijd een gezond wantrouwen in de overheid heeft, hield het hoofd koel en vroeg zich af hoe ze in deze Orwelliaanse nachtmerrie terecht waren gekomen. Hoe kon het gebeuren dat over de hele wereld dezelfde patronen zichtbaar waren? Hoe kon het coronatoegangsbewijs zo snel uitgerold worden? Hoe was het mogelijk dat het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) illegaal werd opgericht? En wat was de dubieuze rol van de NCTV precies?

Tegenstanders van het absurde beleid werden weggezet als complotdenkers, demonstranten werden in elkaar geslagen en de enkele parlementariër die kritische vragen durfde te stellen werd gecanceld. Zelfs na deze bizarre periode resteerde er nog lang een naar gevoel over wat er precies gebeurd was. Was er sprake van een Great Reset, zoals de doodenge Klaus Schwab van het World Economic Forum had voorspeld? Waarom riep Mark Rutte, onze ‘young global WEF-leader’, opeens dat dit een kans was om onze samenleving beter terug te bouwen? Build Back Better. In de verzetsgroepen werd gevreesd dat we te maken hadden met een coup van de bestuurlijke elite die de kapitalistische samenleving wilden omvormen tot een nieuw model waarin gelijkheid, diversiteit en zorg voor het klimaat de nieuwe kernwaarden zouden zijn. Lees: oude communistische wijn in nieuwe zakken.

Tweede Kamerverkiezingen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen was het overgrote deel van de bevolking alweer vergeten hoe de overheid ons gevangen had gezet en liet zich gedwee manipuleren om strategisch te stemmen. De mainstream media sprak van een ruk naar rechts en iedereen ging weer rustig slapen. Een half jaar lang onderhandelden de vier partijleiders, waarvan er drie nog nooit betaald werk hebben gehad buiten de overheid of de universiteit, over ditjes en datjes. Toen het ei uiteindelijk werd gelegd bleek dat de keizer geen kleren aanhad. De Lampedusiaanse veranderingen waren een belediging voor het volk dat zo hoopvol zijn strategische stem aan Geert Wilders had gegeven. En nu bleek dat de PVV, de partij die twee jaar lang het coronaverzet te vuur en te zwaard had bestreden, gewoon van ‘controlled opposition’ naadloos de macht in te schuiven. Met een volledig gevaccineerde fractie, die twee jaar lang mondkapjes had gedragen om te tonen dat ze klaar waren voor de verantwoordelijkheid, liet de Partij voor de Vrijheid zien dat ze met ‘vrijheid’ niet veel op hadden. Nood breekt namelijk wet.

Dick Schoof

De meeste mensen hadden het inleveren van alle idealen en het uitblijven van maatregelen die ondernemers zouden kunnen helpen nog wel kunnen billijken als Ronald Plasterk premier was geworden. Maar met de kandidatuur van Dick Schoof heeft Geert Wilders zijn laatste greintje geloofwaardigheid voorgoed verspeeld. Topambtenaar Dick Schoof, secretaris-generaal op het ministerie van Justitie en Veiligheid, is de apotheose van de geheime semi-illegale ambtenarencultuur, waarbij het bon ton is om bestuurders verkeerd te informeren. En ook onafhankelijke onderzoeken naar het MH17-drama waren niet veilig voor de machtsbeluste bemoeizucht van deze kandidaat-premier.

Dick Schoof, ex-baas van de AIVD, ex-baas van onze nationale afluisterclub in de hoedanigheid van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), en oud-directeur van de IND, is bij uitstek niet iemand die de gepolariseerde samenleving kan verbinden. Hij is juist iemand die in de schimmige krochten van de vierde macht is opgeklommen en zijn sporen heeft verdiend met het tegenwerken van een open en eerlijke democratie. Opnieuw is het volk belazerd en kunnen de strategische stemmers hun wonden gaan likken. De socialistische bureaucraten hebben het spel geweldig gespeeld. De vermeende stem tegen het establishment ontploft in het gezicht van hardwerkend Nederland. Want één ding staat vast. Met Dick Schoof in het Torentje is de machtsovername compleet. Laten we hopen dat dit kabinet geen lang leven beschoren is. In het belang van Nederland.

Verder Lezen

Column

AI is niet het probleem, maar de totalitaire overheid

Avatar foto

Gepubliceerd

op

AI is niet het probleem, maar de totalitaire overheid
Foto: ANP

In een verkiezingscampagne is het van belang dat je de kiezers weet te bereiken met jouw boodschap. Dat is niet makkelijk en zeker niet voor kleine partijen. Het partijkartel speelt elkaar handig de bal toe en de mainstream media doen hier vrolijk aan mee. Alleen de gevestigde partijen worden uitgenodigd voor debatten en mogen aanschuiven bij de verschillende praatprogramma’s. Voor nieuwe en kleine partijen is het daarom lastig om zendtijd te krijgen.

Het is dus zaak om creatief te zijn. De voorvrouw van BBB arriveerde op het Binnenhof met een trekker, FVD trok tijdens de coronawaanzin met de vrijheidskaravaan het hele land door en de voorman van Samen Voor Nederland stond zelfs een nier af aan iemand die op een donor wachtte. Orgaanhandel gaat BVNL wat ver, het doel heiligt nou eenmaal niet alle middelen, maar ons campagneteam heeft gelukkig een aantal creatieve geesten, waaronder onze social media expert Joey Rademaker, tevens een gewaardeerd Gemeenteraadslid in Haarlem.

Met de beschikbaarheid van AI en de ervaring van inmiddels vele verkiezingscampagnes ontstond het idee om artificial intelligence in te zetten voor campagnefilmpjes en ik moet zeggen, ik vond het resultaat hilarisch. De doodenge voorzitter van het World Economic Forum, Klaus Schwab, die de kiezer smeekt om niet op BVNL te stemmen omdat hij niet wil dat zijn globalistische levenswerk vernietigd wordt is overduidelijk satire. En ook het AI-gegenereerde filmpje van Hugo de Jonge die voor brandende huizen staat terwijl de bliksem inslaat en oproept om de BVNL-petitie tegen de desastreuze Wet betaalbare huur níét te tekenen is overduidelijk niet echt.

Maar het effect was gigantisch. Op de BVNL-socials werd het AI-filmpje van Klaus Schwab meer dan 300.000 keer bekeken en de reacties waren in grote meerderheid positief. Uiteraard was er een enkele 60-plus-boomer die zich gefopt voelde, terugverlangde naar zijn of haar Nokia, en vond dat AI hier niet voor bedoeld was. Waarvan akte. Maar het is overduidelijk dat er wel degelijk een discussie moet worden gevoerd over hoe AI mag worden ingezet en vooral wíé het mag gebruiken.

Gemak versus controle

Microsoft heeft onlangs aangekondigd iets nieuws gaan implementeren in het Windows besturingssysteem. Ze gaan, zonder dat de gebruiker het merkt, screenshots nemen van het scherm en dat wordt dan vervolgens met behulp van AI geanalyseerd, zodat advertenties afgestemd kunnen worden op de behoeftes van de gebruiker. Of dit altijd een goed idee is vraag ik mij af want ik denk dat in veel gezinnen iedereen gebruik maakt van dezelfde computer. Of artificial intelligence dan ook zo intelligent is om niet de screenshots te gebruiken van de nachtelijke pornosurf-escapades van de vader des huizes en navenante aanbiedingen te doen aan de onschuldige kinderen die ’s ochtends zoeken naar een nieuwe aflevering van Gabby’s Poppenhuis of Hello Kitty (waarschijnlijk verschilt de zoekterm niet veel van die van pa) is nog maar de vraag. Maar gelukkig worden dit soort bedrijven bestreden door andere bedrijven en kun je bij www.ProPrivacy.io gewoon een laptop kopen die je vrijwaart van al deze commerciële spionage.

Het echte dystopische gevaar zit hem niet in het gebruik door burgers of bedrijven. Integendeel. Zoals altijd is het de overheid waar we voor moeten vrezen. Artificial intelligence biedt onze, steeds verder uitdijende overheid, de ultieme middelen om haar burgers te controleren. Op alle gebieden hollen collectivistische bureaucraten de vrijheid van het individu uit. Vergaderingen van het Europees Parlement hebben inmiddels veel weg van The Hunger Games, waarbij Ursula von der Leyen geen kans onbenut laat om de Staat meer controlebevoegdheden te geven. And the odds are never in your favour.

Het digitale Europese Identiteitsbewijs, een soort coronatoegangsbewijs, moet het hele leven van een EU-burger bevatten. De vaccinatiestatus, het opleidingsniveau, onze belastinggegevens, het aantal keren dat iemand door rood is gereden en wellicht binnenkort ook nog ons DNA-profiel. Cash geld wordt verboden en via de CBDC wordt ons geld ook nog eens ‘programmeerbaar’. De overheid kan dan bepalen hoelang je erover mag doen om jouw eigen geld uit te geven en waaraan.

Vlees of benzine waarschijnlijk niet, maar krekels en waterstof dan weer wel. En met AI wordt het mogelijk om zonder veel manuren te spenderen een waterdicht controlesysteem op te tuigen. Met een druk op de knop kan de overheid dan iemands toegang tot de samenleving ontzeggen, of erger nog, dit kan geheel over worden gelaten aan AI. Menselijke interventie wordt dan overbodig en we hebben maar één verkeerde verkiezingsuitslag nodig om een onomkeerbaar proces in te gaan waarbij de vrijheid van het individu zal verdwijnen en de overheid, door middel van AI, ons leven zal besturen. Geen ‘red pill’ zal ons dan helpen. Uit die AI-gevangenis is er geen ontsnappen mogelijk.

Knock knock. Wake up, Neo!

Verder Lezen

Column

Het nieuwe kabinet fêteert iedereen, behalve de ondernemer

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het nieuwe kabinet fêteert iedereen, behalve de ondernemer

Het moet gezegd worden, het feit dat er überhaupt een hoofdlijnenakkoord is gesloten door de vier formerende partijen is een zegen voor Nederland. Het feit dat D66 uit het landsbestuur verdwijnt is cruciaal en hopelijk kunnen we de schade die deze globalistische woke-sekte heeft berokkend aan ons mooie land nog enigszins repareren. Helaas hebben de D66-bewindspersonen ver over hun graf heen geregeerd en is sommige schade op korte termijn onherstelbaar. Kajsa Ollongren heeft onze wapens weggegeven aan Oekraïne en het Nederlandse leger onder Duits commando gebracht. We hebben daarmee geen soeverein leger meer en het verbaast mij dat wij, het volk, niet massaal in opstand zijn gekomen tegen deze riskante linkse zet. ‘Topambtenaar’ Hans Vijlbrief heeft in zijn hoedanigheid van staatssecretaris Mijnbouw het gasveld in Groningen definitief gesloten door de gasputten vol te storten met beton. Een technisch onnavolgbare actie die Nederlanders berooft van schoon en duurzaam aardgas voor slechts 5 eurocent per kubieke meter.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, want het laatste kabinet Rutte werd niet voor niets Kaag I genoemd. Het opheffen van Nederland als hoofddoel in combinatie met het verketteren van verschillen, het collectiviseren van de samenleving en het beboeten van succes was de opdracht van het door D66 gepropageerde jaloeziebeleid. Missie geslaagd, Kaag gevlucht en Rutte gaat zich binnenkort toeleggen op zijn grote passie: oorlog voeren. De grote vraag is nu natuurlijk of er daadwerkelijk iets gaat veranderen nu Nederland massaal op andere partijen heeft gestemd.

 

Het hoofdlijnenakkoord

Natuurlijk hebben alle partijen iets binnengehaald: met name hun stokpaardjes, hun oneliners, de onderwerpen waarvan hun spindoctors hebben gezegd dat ze daarop ‘issue ownership’ moeten hebben. De PVV heeft het ‘strengste immigratiebeleid ooit’ binnengehaald en alleen daarom krijgt het hoofdlijnenakkoord een voldoende. Linkse partijen hebben, gesteund door asielkoning Eric van den Burg, van Nederland een onveilige multiculturele vuilnisbak gemaakt waarin je je inmiddels moet schamen als je een originele Nederlander bent. De uit de hand gelopen asielindustrie kost ook nog eens 24 miljard euro per jaar, dus mooi dat Geert dit speerpunt in het akkoord heeft gekregen. NSC kan een paar abstracte wensen in vervulling zien gaan, zoals het constitutioneel hof en de verzelfstandiging van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Geen hardwerkende Nederlander gaat er iets van merken, maar Pieter is blij. De BBB levert eindelijk iets voor de boeren en dat is goed nieuws. Het stikstofbeleid gaat van tafel, de gedwongen onteigening van boeren stopt, het derogatiefiasco wordt opgelost en de Natura 2000-gebieden worden herzien, zodat we stoppen met de snippernatuuridiotie waardoor de hele economie wordt lamgelegd. Wat de VVD heeft binnengehaald is volstrekt onduidelijk, maar waarschijnlijk is voor de VVD ‘meedoen aan het spel belangrijker dan de knikkers’. Zonder deelname tenslotte geen plekje in de baantjescarrousel. Nu kan de VVD staatssecretarissen, ministers en burgemeesters blijven leveren, waarmee de liberale doelen zijn gehaald. Alleen de naar links afgeslagen JOVD spartelt nog een beetje tegen, maar dat zal op de Noord-Koreaanse ALV weinig problemen veroorzaken.

 

Ondernemers zijn vergeten

Nadat de stofwolken waren neergedaald, rechts Nederland voorzichtig positief had gereageerd en links Nederland en masse als een driftige peuter die zijn zin niet krijgt in woede en huilbuien was ontstoken, bleek dat geen van de vier partijen iets heeft willen doen voor ondernemers. Het mkb, de multinationals, de zzp’ers, op geen enkele manier krijgen zij aandacht in het hoofdlijnenakkoord. Logisch, want in de Tweede Kamer zit bijna geen enkele ondernemer, dus die belangen zijn totaal onbekend en onbelangrijk. Ook van de vier partijleiders kan niet gezegd worden dat ze ooit ondernemer zijn geweest. De enige die in de grote boze mensenwereld een baan heeft gehad, namelijk als journalist, is Caroline van der Plas, maar de andere drie hebben nooit een serieuze betrekking gehad buiten de universiteit, de ambtenarij of de politiek. Het verklaart waarom de banenmotor van de samenleving, het Nederlandse bedrijfsleven, de ploeterende mkb’ers, simpelweg zijn vergeten. Allerlei armlastige groepen worden benoemd en gefêteerd, maar als je een eigen bedrijf probeert te runnen dan mag je van de PVV/VVD/NSC/BBB opnieuw op een houtje bijten.

Okay, Erik Ziengs, de nieuwe voorzitter van het VVD-bolwerk ONL glundert van geluk omdat de voorgenomen verlaging van de mkb-winstvrijstelling wordt teruggedraaid en het minimumloon niet verder wordt verhoogd. En hij is ook blij dat ‘regeldruk’ hoog op de agenda staat van het nieuwe kabinet. Saillant detail is dat Ziengs, toen hij nog woordvoerder mkb was in de VVD-fractie op het moment dat ik zelf daar nog deel van uitmaakte, geen werk wilde maken van het thema regeldruk omdat hij ‘nog nooit een ondernemer had gesproken die hem een zinloze regel had kunnen geven’. Tsja, dat is het probleem als woordvoerders zelf geen idee hebben van wat het is om ondernemer te zijn.

Ook MKB-Nederland, de onderafdeling van VNO-NCW, dat zich voornamelijk richt op diversiteit en klimaat, reageert positief. De extra verhoging van de CO2-heffing gaat niet door. Joepie! En de belasting op de inkoop van eigen aandelen ook niet. Bravo! Daarnaast vindt MKB-Nederland het ook goed dat de NAVO-norm van 2 procent bbp wettelijk wordt vastgelegd. Met zulke vrienden hebben ondernemers geen vijanden meer nodig.

De regeldruk loopt namelijk de spuigaten uit en de meeste van deze onzinnige bureaucratie komt uit Brussel. IMVO, CSDDD, CBDC, het UBO-register, verplichte taxaties, de earningsstrippingmaatregel, risico-inventarisaties, de nieuwe omgevingswet en nog vele andere wetten en regels die veel tijd en geld kosten maar niets toevoegen worden niet genoemd in het hoofdlijnenakkoord. De Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, leidt ertoe dat 25 procent van alle bankmedewerkers bezig zijn met controle, compliance en ‘know your customer’. Niet dat daar witwassers of terroristen mee worden gepakt, want die doen hun criminele zaken natuurlijk niet via de reguliere banken. Niets hierover in het hoofdlijnenakkoord.

De erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) waardoor Nederlandse ondernemers, in tegenstelling tot veel van hun Europese collega-ondernemers, hun bedrijven niet meer op de volgende generatie kunnen overdragen is een blinde vlek voor de genoemde vier partijen. Nederland heeft de hoogste accijnzen van de EU op brandstoffen waardoor onze energie-intensieve industrie op apegapen ligt.

Jack Welch, ex-CEO van General Electric, heeft het ooit treffend gezegd: “Als de boekhouder aan de macht komt, is dit het einde van het bedrijf”. Hetzelfde geldt voor Nederland. Als mensen die nog nooit een baan hebben gehad, laat staan ondernemer zijn geweest, ons land gaan besturen dan is dat het einde van het bedrijfsleven. Beroepspolitici hebben een hoofdlijnenakkoord geschreven dat goed is voor politici. En de twee miljoen ondernemers die Nederland telt zijn opnieuw het kind van de rekening.

Verder Lezen

Recent

De gitzwarte slagschaduw van Dick Schoof De gitzwarte slagschaduw van Dick Schoof
Politiek53 minuten geleden

De gitzwarte slagschaduw van Dick Schoof

Met het naar voren schuiven van de 67-jarige topambtenaar Dick Schoof als opvolger van Mark Rutte begint een nieuw hoofdstuk...

Schokkend: NAVO escaleert in hoog tempo richting WO III Schokkend: NAVO escaleert in hoog tempo richting WO III
Buitenland9 uur geleden

Schokkend: NAVO escaleert in hoog tempo richting WO III

We hebben het nergens in de Nederlandse pers gezien, maar wel talloze keren in de buitenlandse media: de NAVO zet...

Met Dick Schoof in het Torentje is de machtsovername compleet Met Dick Schoof in het Torentje is de machtsovername compleet
Column1 dag geleden

Met Dick Schoof in het Torentje is de machtsovername compleet

In de dystopische coronaperiode, die van totalitaire leugens aan elkaar hing, heb ik mij afgevraagd of de overheid echt maligne...

AI is niet het probleem, maar de totalitaire overheid AI is niet het probleem, maar de totalitaire overheid
Column2 dagen geleden

AI is niet het probleem, maar de totalitaire overheid

In een verkiezingscampagne is het van belang dat je de kiezers weet te bereiken met jouw boodschap. Dat is niet...

CBAM resulteert in verdere sloop van mkb en EU-welvaart CBAM resulteert in verdere sloop van mkb en EU-welvaart
Economie3 dagen geleden

CBAM resulteert in verdere sloop van mkb en EU-welvaart

Een van de vele nieuwe EU-milieuwetten met grote financiële en economische consequenties is het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Dit...

Van dwangpomp weer naar warmtepomp: gezond verstand wint van incompetentie Van dwangpomp weer naar warmtepomp: gezond verstand wint van incompetentie
Opinie6 dagen geleden

Van dwangpomp weer naar warmtepomp: gezond verstand wint van incompetentie

Verheugend nieuws in de kabinetsplannen: de warmtepomp wordt niet meer verplicht. De installatiebranche staat op zijn achterste poten, maar is...

Nexit vereist voor realisering nieuw regeerakkoord? Nexit vereist voor realisering nieuw regeerakkoord?
Politiek1 week geleden

Nexit vereist voor realisering nieuw regeerakkoord?

Het is werkelijk wereldnieuws: het onlangs bereikte akkoord voor een nieuwe Nederlandse regering. Van de VS en Canada tot aan...

Het nieuwe kabinet fêteert iedereen, behalve de ondernemer Het nieuwe kabinet fêteert iedereen, behalve de ondernemer
Column1 week geleden

Het nieuwe kabinet fêteert iedereen, behalve de ondernemer

Het moet gezegd worden, het feit dat er überhaupt een hoofdlijnenakkoord is gesloten door de vier formerende partijen is een...

De verzwegen gevolgen van de WHO-verdragen De verzwegen gevolgen van de WHO-verdragen
Gezondheid1 week geleden

De verzwegen gevolgen van de WHO-verdragen

Volgens het demissionair kabinet is er helemaal niks mis met de WHO en de nieuwe WHO-verdragen. Ons land zal ze...

Wat moet ‘vaccinexpert’ Bill Gates met zoveel grond? Wat moet ‘vaccinexpert’ Bill Gates met zoveel grond?
Buitenland1 week geleden

Wat moet ‘vaccinexpert’ Bill Gates met zoveel grond?

Wie de jaren negentig bewust heeft meegemaakt, kent Bill Gates als de baas van Microsoft. Zonder die historische ballast ken...

TrendingThis will close in 0 seconds