Klimaat

Zullen we de Noordoostpolder maar weer laten onderlopen?

Avatar foto

op

Zullen we de Noordoostpolder maar weer laten onderlopen?
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Voor een leek is het moeilijk om te beoordelen wat nu precies die ‘stikstofcrisis’ is. Feitelijk komt het erop neer dat een aantal mensen een computermodel hebben ontwikkeld, AERIUS genaamd, en vanuit dat model wordt beoordeeld welke aanpassingen nodig zijn om weer tot een situatie terug te keren zoals het ‘ooit’ was. Dat ‘ooit’ is nogal vloeibaar. Het toverwoord is ‘stikstof’ geworden. Stikstof is nodig om plantjes te laten groeien, net als CO2 overigens. Daarom stoppen we stikstof in NPK-kunstmest en injecteren we CO2 in kassen voor extra groei. In heide- en veengebieden is er veel minder stikstof nodig voor begroeiing. De specifieke plantjes van heide- en veengebied hebben het gewoon minder nodig, maar een krop sla zal er nooit groeien, simpelweg omdat er te weinig stikstofverbindingen in de bodem aanwezig zijn.

In een ver verleden werd in delen van Drenthe het zogenaamde hoogveen (stikstofarm gebied) afgegraven door de turfstekers. Nadat de turf verwijderd was, ontstond er nieuwe natuur die er inmiddels zo’n 100 jaar zo bijligt. Wat komt er nu uit dat computermodel AERIUS van het RIVM? Dat er teruggegaan moet worden naar zo’n 150 jaar geleden, de periode waarin de ondergrond nog bestond uit turf met daarop het hoogveen. Nu is het een feit dat het turf weg is, opgestookt door onze voorouders, dus zal nu zónder dat turf weer teruggekeerd moeten worden naar een situatie alsof de turf nog de ondergrond was voor het hoogveen. Het mooie van een computermodel is, is dat dit model net zo slim is als de programmeur zelf. Als de programmeur het model zodanig inricht dat door een verlaging van de stikstofdepositie het hoogveen mét turf weer terugkomt, dan komt dat uit het model, en dan klopt het volgens de programmeur. Dat het in de praktijk ook zo gaat uitpakken kan niet gecontroleerd worden, want stikstofdepositie kunnen we nu eenmaal nauwelijks betrouwbaar meten, alleen creëren in een computermodel. Met één druk op de knop verdwijnen een aantal boeren en komt het hoogveen, maar nu zonder turf als ondergrond, weer terug. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, zeker niet als u bedenkt dat er 150 jaar geleden nog geen stikstof uitstotende vliegtuigen of auto’s te bekennen waren, maar dat zal toch wel in het model zitten?

Ad

Een ander voorbeeld is de Noordoostpolder, een vanaf 1924 door mensenhanden gecreëerd stuk natuur met een paar steden zoals Lelystad en Almere. Een klein deel hebben we later weer teruggegeven aan de natuur, de Oostvaardersplassen, maar dat pakte niet zo handig uit, ondanks de vele ‘experts’ met computermodellen die dit wel zo hadden voorspeld. Toch berekent het model dat ook in de Noordoostpolder stikstofreductie nodig is. Zouden we dezelfde criteria als in Drenthe aanhouden, dan zou dit betekenen dat we de polder maar weer zouden moeten laten onderlopen, immers, 150 jaar geleden lag daar nog de Zuiderzee. Maar kennelijk geldt hier weer een ander criterium, want onderlopen staat niet als uitkomst in de modellen. Met één druk op de knop verdwijnen een aantal boeren, draaien we de klok terug en komt de natuur weer terug uit de eh, de vijftiger jaren, of eh, de negentiger jaren? De wonderen zijn de wereld nog niet uit met zo’n computermodel.

Voor de fauna wil men inmiddels zeldzame vogels weer terug hebben in de modellen. De tapuit bijvoorbeeld, met nu nog zo’n 250 paren in Nederland, broedt bij voorkeur in zanderige gebieden. De tapuit is al decennialang verdwenen op zogenaamd agrarisch cultuurland. In het model van het RIVM herleeft deze zangvogel echter weer. Met één druk op de knop verdwijnen een aantal boeren en komt in het model de tapuit weer terug, de wonderen zijn de wereld nog niet uit met zo’n computermodel.

We zijn er zeker van overtuigd dat het met rekenmodel AERIUS van het RIVM mogelijk moet zijn om de dinosauriër weer te doen terugkeren in Limburg. In Limburgse grotten zijn in het mergel de restanten nog te vinden, en aangezien het computermodel zowel de flora 40 tot 150 jaar kan laten terugrekenen, en de fauna enkele decennia, lijkt het slechts om 2 variabelen in het computermodel te gaan. Het scheelt slechts een paar nullen. Voor software geldt immers: garbage in, is garbage out.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Klaas_Zwabber

    29 juli 2022 in 18:40

    Smakelijk artikel. En was het maar slechts incompetentie. Het voordeel van dergelijke absurditeiten is, dat het een agenda verraadt. En die agenda ligt uiteindelijk niet in Den Haag. Coronacrisis?

  2. Joe Black

    31 juli 2022 in 08:01

    Wat een tendentieus artikel weer… Als dat stuk over dino’s er niet bij zou staan, zou het beter te verteren zijn, maar het einde verpest alles. Heeft niks te maken met journalistiek, alleen maar opruiing. En geen ene flikker verstand van modelleren en het doel daarvan.

    Modellen zijn er om dingen door te rekenen die je niet kunt meten en die je met je blote hoofd niet kunt berekenen. Iedere modelleur weet dat en beseft dat er één ding zeker is: het zal in het echt niet zo zijn als het model voorspelt. Maar bij gebrek aan beter kijken we naar modeluitkomsten die we mee laten wegen in ons besluit. Zo werkt het bij verkeer, bij consumentengedrag, bij financiële instellingen en ook bij RIVM. Zeker geen “druk op de knop en dan doen we wel wat het model zegt”, wat een lariekoek. Hoe zou het werken met je pensioen als een pensioenfonds de kans dat jij overlijdt niet mag modelleren van jou maar moet baseren op feiten…?

    Zodra we iets daadwerkelijk kunnen meten, hebben we het model niet meer nodig, want meten is weten. Dus het doel is om steeds meer elementen die gemodelleerd moeten worden, te vervangen door meetgegevens. Dat geldt ook voor stikstofdepositie: dat wordt al op 200 plekken gemeten en de consequenties voor die plekken zijn dus duidelijk, maar omdat meten per boerderij duur is en nu nog niet is aangelegd, modelleren ze de depositiebijdrage per bedrijf.

    En het doel is niet persé om de natuur in oude staat terug te brengen. Het doel is om verergering te voorkomen en herstel een kans te geven voor zover dat nog mogelijk is. Is stoppen met roken zinloos omdat je nooit meer de longen terugkrijgt die je had toen je begon met roken?

    Het lijkt wel of jullie denken dat “nuance” een leuk Frans dorpje is in plaats van een manier om een betoog gedetailleerder en duidelijker te maken…

    • JOE WHITE

      31 juli 2022 in 20:32

      Wat een lariekoek! Er zijn geen 200 meetpunten voor stikstofDEPOSITIE, er zijn 49 meetpunten voor stikstof-metingen IN DE LUCHT. De meting van stikstofDEPOSITIE is uitermate complex, wordt vervuild en ontregeld door met name ammoniak in de meetapparatuur zelf en is uitermate kostbaar. Precies daar gaat het ook fout. Er zijn welgeteld 8 meetlocaties voor natte DEPOSITIE en 4 voor droge DEPOSITIE. Alles wat u erbij haalt is om de indruk te wekken dat u er verstand van heeft en af te leiden, maar u heeft er werkelijk totaal geen kaas van gegeten. U maakt een parodie van uzelf, stop aub met die onzin. Ook op andere thema’s slaat u de plank compleet mis.

      https://www.rivm.nl/stikstof/meetnetten

      • Joe Black

        31 juli 2022 in 22:38

        “Het RIVM meet in ruim tachtig Natura 2000-gebieden de concentraties ammoniak. Maandelijks gebeurt dit op 283 meetpunten, en elk uur op 6 meetpunten.” Bron: RIVM

        • Gerret Van Dort Kroon

          8 augustus 2022 in 03:36

          In theorie bent u een zaadje wat nooit een plant zal worden en zeker nooit vrucht zal dragen. In de praktijk bent u een plant die nooit geoogst zal worden. Laat het slechte maar wegrotten

      • Joe Black

        31 juli 2022 in 22:52

        Dus het enige dat je er tegen in hebt te brengen is dat we het oneens zijn over het aantal meetpunten? Terwijl het artikel en mijn respons daar niet over gaat, maar over het gebruik van modellen.

        Bijzonder opbouwend ook om weer in het algemeen te roepen dat ik op ander thema’s ook de plank mis sla, terwijl ik keer op keer vraag aan te geven waar je het niet mee eens bent. “Jaha, ja, maar, jij weet niks!” En dat ik dan zeg “nouhou, nou, maar jij weet ook niks!”? Dat is toch geen discussie?

        Ik meng me in de reacties op deze site en dat kost me behoorlijk wat tijd. En lef, want ik ben de enige ‘andersdenkende’ hier in deze bubbel. Ik denk dat mijn bijdrage waardevol is tussen alle reacties van de dezelfde strekking, namelijk “iedereen moet voor een tribunaal worden gesleept”, “wij zijn de enigen die de waarheid zien” en “geloof jij nog steeds in fabeltjes en propaganda”. Ik kan 10 argumenten op tafel leggen en het enige dat er gezegd wordt is, je liegt, je snapt het niet en hoeveel krijg je hiervoor betaald. Dat is toch stuitend?

        • JOE WHITE

          1 augustus 2022 in 09:07

          U snapt het echt niet… die 283 meetpunten zijn LUCHTmetingen, geen DEPOSITIE. En waar worden de boeren op afgerekend? Depositie! In de link naar het RIVM staat dat ook, 4 voor droge en 8 voor natte depositie, maar omdat u het niet begrijpt haalt u er weer andere zaken bij.

          Dat is een inhoudelijke reactie en cruciaal, dus het gejammer over ‘niet opbouwend’ gaat ook nog eens aan u voorbij. Stuitend is dat ik u de gegevens voorleg en u het nog niet ziet, maar wel stelt dat uw bijdrage waardevol is. Waardevol voor wie dan?

          • Joe Black

            1 augustus 2022 in 11:10

            Dat is wel een beetje van het niveau “meet je de snelheid van een auto aan de wielen of aan de lucht”, terwijl je al weet dat de auto te hard rijdt. We weten dat er teveel stikstof neerslaat in N2000 gebieden, want de biodiversiteit staat onder druk. Hoe je dat vervolgens bewijst is niet zo relevant, hoe je bewijst wie de schuldige is, is wel relevant want die vinger wijst nu naar de boeren. Dat we voor dat bewijs niet uit kunnen gaan van metingen (aan de grond, of in de lucht, of naast de stal, of aan de kont van een koe) is een gegeven en het artikel gaat vervolgens over het gebruik van modellen en alle kolder die daaromheen wordt verkondigt, daar reageer ik op. Het gebruik van modellen is prima te rechtvaardigen wanneer je iets niet kunt meten en de uitkomst van een model wordt gewogen op basis van de onzekerheid rondom de aannames die je in een model stopt. Het artikel suggereert dat modelleurs heilig geloven in de uitkomst van hun model en nooit gehoord hebben van “garbage in, garbage out”.

            En het gejammer over “niet opbouwend” gaat niet aan mij voorbij, want kwam van mijzelf…

        • JOE WHITE

          1 augustus 2022 in 09:12

          U legt de koppeling tussen ‘meten is weten’ en het model. Het enige dat ik aangeef is dat ze het niet weten omdat ze het (bijna) niet meten en dus het model maar wat doet.

          TNO heeft in een rapport compleet gehakt gemaakt van het AERIUS-model van het RIVM.

          https://www.logistrata.com/temp/TNO_M10342_stikstof_2022.pdf

  3. Herman

    6 augustus 2022 in 15:04

    Zoals ook bij een ander artikel al aangegeven, denk ik dat in debat gaan met Joe Black een beetje zonde van de tijd is. De persoon praat graag krom wat recht is en/of recht wat krom is. Een bijzonder particuliere hobby… om ‘het spelletje’ maar te winnen. Niet echt van waarde. Laat staan onderbouwend / opbouwend.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klimaat

Nederlandse vissers solidair met eilandbewoners na ramp met windmolen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Nederlandse vissers solidair met eilandbewoners na ramp met windmolen
Foto: ANP I Windmolens voor de kust van Nantucket

Vissers in Nederland spreken solidair hun grote afschuw uit nadat bewoners op het Amerikaanse eiland Nantucket medio juli snoeihard zijn getroffen door het afbreken van een wiek van een windmolen voor hun kust. ,,Een wake up-call’’ wordt het incident genoemd.

Stranden aan de oostkust lagen er bezaaid met ontelbare aangespoelde scherpe splinters glasvezels en brokstukken. Zwemmen was verboden omdat het water vervuild was. En al zes vrachtwagen vol puin moesten worden verwijderd van de stranden.

,,Zie hier het voorportaal van de groene hel’’, schreef de Nederlandse brancheorganisatie EMK-vissers op haar sociale media X. Bestuurslid Dirk Kraak reageerde vanaf vakantie-eiland Ibiza dat zich een ongekende natuurramp afspeelt op de Noordzee en Atlantische Oceaan door alle windmolens die uit de grond gestampt worden. ,,Waarom trekken Nederlandse natuurorganisaties hierover niet aan de bel?’’, reageerde hij naar dit online nieuws- en opinieplatform Indepen.

Tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis van Nantucket heeft de Deense CEO Klaus Moeller van energiebedrijf Vineyard Wind inmiddels excuus aangeboden vanwege alle schade door de afgebroken reuzen-wiek. De betreffende windmolen was bijna net zo groot als de Eiffeltoren. ,,Maar de brokstukken zijn niet giftig’’, zei topman Moller tegen de razende eilandbewoners in de VS. Dat leverde hem hoongelach op vanuit de zaal.

Nauwlettend wordt de zaak gevolgd door de EMK-vissers. Aangezien zij hun hart vasthouden voor identieke schades door de windmolenparken die voor onze kust gestalte hebben gekregen.

Bestuurder Kraak en zijn mede-vissersmannen hebben de Noordzee afgelopen jaren voor hun ogen in industriegebied zien veranderen. En wie nu tijdens een vlucht met KLM naar Londen vliegt ziet hoe heel onze zee vol staat met de turbines: zover het oog reikt. ,,De meeste mensen weten dat niet. Dát is het probleem,’’ zegt Dirk Kraak.

Net als in de VS braken in Europa al windmolens af. Zo knakte vorig jaar een turbine op de dijk bij Zeewolde. En in Wallonië verboog afgelopen voorjaar een wiek waarbij puin naar beneden stortte.

Op Nantucket kwalificeert milieuorganisatie Green Oceans het Amerikaanse incident als ‘catastrofaal’ voor mensen en zeezoogdieren. In de oceaan bij het eiland (horende bij de staat Massachusetts) leven immers walvissen, dolfijnen en haaien.

Topvrouw Bonnie Brady, van visserijorganisatie Long Island Association heeft goed contact met de Nederlandse vissers. Het incident bij Nantucket noemt ze ,,een wake up call’’.

Om kennis te delen wisselen Amerikaanse, Nederlandse en Belgische vissers voortdurend informatie met elkaar uit. ,,In de VS speelt zich precies hetzelfde af als hier. We volgen elkaar en houden elkaar een beetje op de hoogte’’, aldus EMK die steeds minder visgrond heeft.

De inwoners van Nantucket, dichtbij Cape Cod en Boston, zijn ondertussen zwaar ondersteboven van alle microdeeltjes en brokstukken op hun stranden en in hun oceaan.

Voor Dirk Kraak is het onbegrijpelijk hoe er steeds meer windmolens bij komen. De onderdelen worden gemaakt met behulp van chemicaliën zoals met het kankerverwekkende PFAS dat niet afbreekt in het milieu. ,,Deze ontwikkeling gaat het klimaat niet helpen. Er is iets heel ernstigs aan de hand.’’

De EMK-vissers leven ondertussen mee met de Amerikanen. Geen begrip hebben ze voor mensen die het incident ‘klein’ maken omdat volgens hen deze schade nog altijd beter is, dan verontreiniging door olie-industrie. ,,Deze mensen gaan voorbij aan de ernst van de situatie en van de vervuiling”, reageert EMK.

Ook de Amerikaanse organisatie Green Oceans waarschuwt dat het zeeleven serieus gevaar loopt. De havenmeester van Nantucket stelde dat het weer veilig is om met schoenen aan op het strand te lopen. ,,Wat ze niet zei: walvissen slikken vaak per ongeluk drijvend puin,’’ aldus Green Oceans: ,,Wat gebeurt er als een walvis scherpe glasvezelscherven doorslikt? Godzijdank zijn er geen mensen gewond geraakt, maar wie weet hoeveel zeedieren er gewond kunnen raken?’’

 

Samen met ons impact maken? Dat kan! Of het nu gaat om een kleine eenmalige donatie of een maandelijkse donatie, wij zijn jullie dankbaar voor elke donatie! Doneren kan hier.

Verder Lezen

Klimaat

Weermanipulatie: complot of realiteit?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Weermanipulatie: complot of realiteit?

Zogenaamde complotten blijven een complot zolang er geen serieus onderzoek naar gedaan wordt, of worden pas helder zodra autoriteiten inzage geven. Weermanipulatie door middel van chemtrails of HAARP-technieken is zo’n dergelijk complot. Zo zijn er honderden patenten rondom weermanipulatie, waarom zouden die ongebruikt blijven?

Bekend is de weermanipulatie rondom de 1 mei-viering in Moskou, bekend is de overwogen weermanipulatie vlak na de ramp bij Tsjernobyl toen een radioactieve wolk richting Moskou dreigde te drijven en het meest recente voorbeeld is natuurlijk de uit de hand gelopen weermanipulatie in Dubai. Overigens werden persberichten hierover enkele dagen later ingetrokken of afgezwakt.

Ad

Dat onderzoek doen naar weermanipulatie weerstand oproept, ondervond Coen Vermeeren, in het verleden verbonden aan de TU Delft. Vermeeren zette halverwege de jaren negentig al vraagtekens bij de veranderende vliegtuigsporen in de lucht. Toen midden in een natuurgebied onderzoek werd gedaan naar sneeuw en de daarin aanwezige stoffen, bleken er vele stoffen aanwezig te zijn in de sneeuw uit die talrijke gepatenteerde weermanipulatie-technieken, maar die van nature niet op die plekken te vinden zijn. Klokkenluiders en een uit de school geklapte FBI-directeur triggerden Coen Vermeeren onderzoek te willen gaan doen bij de TU Delft naar weermanipulatie. Aanvankelijk ondervond hij overal steun voor zijn onderzoek, maar plots draaide iedereen als een blad aan de boom en mocht Vermeeren uiteindelijk het veld ruimen in Delft.

Nu, enkele jaren later, komt steeds meer aan de oppervlakte dat filantropisch ingestelde miljardairs grote sommen geld steken in weermanipulatie met als doel het zonlicht op aarde te blokkeren in de veronderstelling daarmee de temperatuur te kunnen laten dalen. Maar alle partijen die er onderzoek naar doen hullen hun expertise in nevelen en willen niet kenbaar maken op welke schaal men bezig is met weermanipulatie. Ook bij de TU Delft loopt een groots onderzoek op dit vlak. Opvallend is wel dat autoriteiten nu, gedwongen door de maatschappelijke druk, bezig zijn weermanipulatie en de impact daarvan in te kaderen. In de Verenigde Staten is in diverse staten weermanipulatie inmiddels bij wet verboden en ook de EU werkt aan wet- en regelgeving.

Waarom zouden autoriteiten wetten uitvaardigen voor complot-theorieën? Ja, dat is een lastige vraag…

Wilt u het boek bestellen? Dan kan dat hier!

Verder Lezen

Klimaat

Groeiende EU-milieuhysterie: dammen en stuwen opblazen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Groeiende EU-milieuhysterie: dammen en stuwen opblazen
Foto: ANP I Bedenker van de Natuurherstelwet voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans

De Europese milieuhysterie wordt steeds extremer naarmate de tijd verstrijkt. Waar het in 2019 (begin van het voorzitterschap van Von der Leyen in de EU) hoofdzakelijk CO2- en stikstofreductie betrof, werden er de afgelopen jaren steeds meer onderwerpen toegevoegd aan die milieuagenda. Het betreft vooral onderwerpen die de ‘biodiversiteit’ aangaan zoals het afnemen van insectensoorten, schimmels, bacteriën en vissoorten. Voor dat laatste probleem is nu in Brussel een oplossing bedacht: blaas zoveel mogelijk dammen en stuwen in Europese rivieren op en er zal meer vis in die rivieren komen. Over de financiële en overige gevolgen van zo’n besluit is totaal niet nagedacht, maar dat zijn we gewend van de Brusselse elite.

 

De Europese natuurherstelwet

De natuurherstelwet komt voort uit de Europese Green Deal en de EU-biodiversiteitsstrategie 2030. Uit deze strategie volgt dat het niet enkel genoeg is om de natuur te beschermen, maar dat de natuur ook hersteld moet worden. Ongeacht de kosten.

Op 27 februari 2024 nam het Europees Parlement de wet aan. Op 17 juni werd deze als laatste door de Oostenrijkse minister van Milieu ondertekend, doch zonder dat haar baas, de Oostenrijkse bondskanselier, hier mee had ingestemd. Er speelt momenteel een heftige rel in de Oostenrijkse regering.

In die nieuwe EU-wet (indertijd bedacht door Frans Timmermans) staat dat er in 2030 herstelmaatregelen moeten komen voor 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn en dat zou gelden voor 80 procent van het EU-oppervlak. In 2050 zou er voor 90 procent een herstelplan moeten zijn. Het gaat dan om beschermde Natura 2000-gebieden, maar ook om ‘gewone’ bossen of veengebieden en rivieren.

Alle lidstaten moeten op basis van deze EU-wet een eigen herstelplan maken.

Kaderrichtlijn Water (KRW) basis voor het opblazen van dammen en stuwen

De Kader Richtlijn Water (2000/60/EG) is erop gericht de kwaliteit van watersystemen te verbeteren, zoals grondwater en oppervlaktewater. Het moet de vervuiling van waterlichamen verminderen en voorkomen.

De KRW maakt onderdeel uit van de onlangs aangenomen natuurherstelwet en vormt de juridische basis voor het wegnemen (vaak middels opblazen) van dammen en stuwen in het stroomgebied van Europese rivieren.

In Nederland zijn daarvoor de stroomgebieden van de Eems, Rijn, Maas en Schelde aangewezen, aldus het Kenniscentrum Europa Decentraal. Het uiteindelijke doel is om in de hele Europese Unie in 2030 ten minste 25.000 kilometer vrij stromende rivieren zonder dammen of stuwen te hebben.

In 2022 is al een recordaantal van 325 dammen uit rivieren in 16 Europese landen verwijderd. Dat is een stijging van 36 procent vergeleken met 2021. Koploper is Spanje, gevolgd door Zweden en Frankrijk, aldus de website van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

In de afgelopen drie jaar zijn er minstens tien waterkrachtdammen opgeblazen en ontmanteld in Engeland, Finland, Frankrijk, Noorwegen, Spanje en Zweden, aldus de organisatie die dit in Europa begeleidt, Dam Removal Europe. De elektriciteitsproductie die daarmee verloren ging, moet door zon, wind en kernenergie worden gecompenseerd.

Maar wacht eens even! Die dammen zijn toch niet voor niets geplaatst?

Dammen, sluizen en stuwen verdelen Nederlands water en beschermen ons zo tegen overstromingen. Ook houden ze water zoveel mogelijk vast bij lage waterstanden. Dit is te lezen op de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het ministerie stelt op zijn website dat we steeds vaker te maken krijgen met droogte en een lage waterstand in onze rivieren omdat de zomers in Nederland warmer en droger lijken te worden. “Bij droogte verdelen we via stuwen, pompgemalen en sluizen het weinige zoete water uit de grote rivieren en meren zo goed mogelijk onder alle watergebruikers.”

Dammen, stuwen en sluizen zijn dus in de huidige tijd veel harder nodig dan vroeger, terwijl een stel onnozele halzen in Brussel deze willen verwijderen in het kader van ‘biodiversiteit’ en meer zalm?

Hoe gek moet het nog worden voordat Nederland besluit die hele doorgedraaide EU vaarwel te zeggen??

Nederland heeft zelf de oplossing, maar deze wordt niet geaccepteerd door Brussel

Op de website van ons eigen ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is ook het volgende te lezen:

“Stuwen en sluizen en gemalen zijn nodig voor watermanagement, maar maken de wateren tegelijk moeilijker bereikbaar voor vissen. We maken deze barrières passeerbaar door sluizen op een kier te zetten. Ook leggen we vispassages aan.”

Kortom; met alle bezwaren die de EU heeft inzake biodiversiteit is door ons ministerie rekening gehouden. Dat is echter niet genoeg voor de ingedutte club hersenloze ambtenaren uit Brussel!

De wereldvreemde EU Kaderrichtlijn Water zegt dat er in 2030 minimaal 25.000 km rivier zonder obstakels moet zijn. Dus ook in Nederland moeten er infrastructurele werken vernietigd worden die ons tegen droogte moeten beschermen, met als gevolg minder beschikbaar water voor landbouw en huishoudens.

Je kunt alleen maar over je nek gaan van zoveel bureaucratische bullshit uit Brussel.

Het grote probleem: armlastige EU-lidstaten

De productiviteit en dus welvaart per EU-lidstaat loopt gigantisch uiteen. Van een hoogste bruto binnenlands product (bbp) per jaar in Luxemburg van 119.000 euro per inwoner tot de laagste productiviteit per inwoner van een treurige 12.400 euro in Bulgarije.

Niet iedere lidstaat heeft dus geld genoeg voor sluizen die op een kier gezet kunnen worden om de visstand op peil te houden, zoals in ons land. Dus moeten dammen en sluizen verdwijnen, ook in landen die wél technische oplossingen kunnen betalen om de biodiversiteit op peil te houden. De EU- wetgeving (natuurherstelwet en KRW) maakt namelijk geen onderscheid tussen rijkere en armere lidstaten.

Nederland wordt dus ook gedwongen om, voor voldoende drinkwater, essentiële voorzieningen te slopen in het kader van ‘gelijke monniken, gelijke kappen.’

Dit gaat steeds meer spanningen opleveren. Zeker als er weer nieuwe armlastige lidstaten worden toegelaten zoals nu het plan is met Oekraïne en Moldavië.

De EU, ooit opgericht om de welvaart in Europa te vergroten, sloopt ons land en onze welvaart.

Verder Lezen

Recent

Celstraf voor wie niet meegaat met transgekte Celstraf voor wie niet meegaat met transgekte
Buitenland3 uur geleden

Celstraf voor wie niet meegaat met transgekte

Als het voorstel voor de Wet strafbaarstelling conversiehandelingen erdoor komt, kan u hetzelfde overkomen als de Ierse leraar Enoch Burke....

De absurditeit over de werking van het corona-vaccin De absurditeit over de werking van het corona-vaccin
Opinie3 dagen geleden

De absurditeit over de werking van het corona-vaccin

De beide kampen, de gelovigen en de ongelovigen, graven zich steeds dieper in. De conclusies zijn inmiddels van een absurditeit...

De fatbikes zijn helemaal niet het probleem De fatbikes zijn helemaal niet het probleem
Opinie4 dagen geleden

De fatbikes zijn helemaal niet het probleem

Vroeger was alles beter: opgevoerde Puchjes, uitgeboorde Zündapps, op je veertiende al op een brommer, bijna alles kon míts de...

Britten na Brexit juist minder vrij Britten na Brexit juist minder vrij
Buitenland4 dagen geleden

Britten na Brexit juist minder vrij

De afgelopen jaar in werking getreden Online Safety Act in Groot-Brittannië, biedt een voorloper van wat de EU haar campagne...

Overtreedt de minister van Defensie het Wetboek van Strafrecht? Overtreedt de minister van Defensie het Wetboek van Strafrecht?
Politiek5 dagen geleden

Overtreedt de minister van Defensie het Wetboek van Strafrecht?

Bij ons op de redactie zitten we regelmatig met samengeknepen billen en een krampachtig gevoel in onze maag naar de...

Oorlogsverklaring Brekelmans brengt Nederland in gevaar Oorlogsverklaring Brekelmans brengt Nederland in gevaar
Politiek5 dagen geleden

Oorlogsverklaring Brekelmans brengt Nederland in gevaar

Onze vorige minister van Defensie, de D66-topambtenaar Kajsa Ollongren, informeerde het volk trots op sociale media dat Nederland 200 Stingers...

CBS wil niet praten over weggemoffelde vaccinatiedoden CBS wil niet praten over weggemoffelde vaccinatiedoden
Gezondheid6 dagen geleden

CBS wil niet praten over weggemoffelde vaccinatiedoden

Het CBS en het RIVM gaan niet in gesprek met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester over de fouten in hun registratie...

De meest gebruikte leugens over de economie De meest gebruikte leugens over de economie
Economie1 week geleden

De meest gebruikte leugens over de economie

Binnen het neoliberale gedachtengoed – niet te verwarren met het kapitalisme – worden er sinds de jaren ‘80 van de...

Schrikbarende manipulatie van Nederlandse inkomens sinds 2001 Schrikbarende manipulatie van Nederlandse inkomens sinds 2001
Economie1 week geleden

Schrikbarende manipulatie van Nederlandse inkomens sinds 2001

De Nederlandse overheid heeft – samen met de EU en in Nederland actieve multinationals – een grote invloed op het...

VVD maakt van ondernemers tegen wil en dank potentieel paard van Troje VVD maakt van ondernemers tegen wil en dank potentieel paard van Troje
Column1 week geleden

VVD maakt van ondernemers tegen wil en dank potentieel paard van Troje

In 2005 werd de Verklaring Arbeidsrelatie ingevoerd. In de volksmond werd dat de VAR genoemd en het was niets meer...

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via