Klimaat

Zullen we de Noordoostpolder maar weer laten onderlopen?

Avatar foto

op

Zullen we de Noordoostpolder maar weer laten onderlopen?
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Voor een leek is het moeilijk om te beoordelen wat nu precies die ‘stikstofcrisis’ is. Feitelijk komt het erop neer dat een aantal mensen een computermodel hebben ontwikkeld, AERIUS genaamd, en vanuit dat model wordt beoordeeld welke aanpassingen nodig zijn om weer tot een situatie terug te keren zoals het ‘ooit’ was. Dat ‘ooit’ is nogal vloeibaar. Het toverwoord is ‘stikstof’ geworden. Stikstof is nodig om plantjes te laten groeien, net als CO2 overigens. Daarom stoppen we stikstof in NPK-kunstmest en injecteren we CO2 in kassen voor extra groei. In heide- en veengebieden is er veel minder stikstof nodig voor begroeiing. De specifieke plantjes van heide- en veengebied hebben het gewoon minder nodig, maar een krop sla zal er nooit groeien, simpelweg omdat er te weinig stikstofverbindingen in de bodem aanwezig zijn.

In een ver verleden werd in delen van Drenthe het zogenaamde hoogveen (stikstofarm gebied) afgegraven door de turfstekers. Nadat de turf verwijderd was, ontstond er nieuwe natuur die er inmiddels zo’n 100 jaar zo bijligt. Wat komt er nu uit dat computermodel AERIUS van het RIVM? Dat er teruggegaan moet worden naar zo’n 150 jaar geleden, de periode waarin de ondergrond nog bestond uit turf met daarop het hoogveen. Nu is het een feit dat het turf weg is, opgestookt door onze voorouders, dus zal nu zónder dat turf weer teruggekeerd moeten worden naar een situatie alsof de turf nog de ondergrond was voor het hoogveen. Het mooie van een computermodel is, is dat dit model net zo slim is als de programmeur zelf. Als de programmeur het model zodanig inricht dat door een verlaging van de stikstofdepositie het hoogveen mét turf weer terugkomt, dan komt dat uit het model, en dan klopt het volgens de programmeur. Dat het in de praktijk ook zo gaat uitpakken kan niet gecontroleerd worden, want stikstofdepositie kunnen we nu eenmaal nauwelijks betrouwbaar meten, alleen creëren in een computermodel. Met één druk op de knop verdwijnen een aantal boeren en komt het hoogveen, maar nu zonder turf als ondergrond, weer terug. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, zeker niet als u bedenkt dat er 150 jaar geleden nog geen stikstof uitstotende vliegtuigen of auto’s te bekennen waren, maar dat zal toch wel in het model zitten?

Een ander voorbeeld is de Noordoostpolder, een vanaf 1924 door mensenhanden gecreëerd stuk natuur met een paar steden zoals Lelystad en Almere. Een klein deel hebben we later weer teruggegeven aan de natuur, de Oostvaardersplassen, maar dat pakte niet zo handig uit, ondanks de vele ‘experts’ met computermodellen die dit wel zo hadden voorspeld. Toch berekent het model dat ook in de Noordoostpolder stikstofreductie nodig is. Zouden we dezelfde criteria als in Drenthe aanhouden, dan zou dit betekenen dat we de polder maar weer zouden moeten laten onderlopen, immers, 150 jaar geleden lag daar nog de Zuiderzee. Maar kennelijk geldt hier weer een ander criterium, want onderlopen staat niet als uitkomst in de modellen. Met één druk op de knop verdwijnen een aantal boeren, draaien we de klok terug en komt de natuur weer terug uit de eh, de vijftiger jaren, of eh, de negentiger jaren? De wonderen zijn de wereld nog niet uit met zo’n computermodel.

Voor de fauna wil men inmiddels zeldzame vogels weer terug hebben in de modellen. De tapuit bijvoorbeeld, met nu nog zo’n 250 paren in Nederland, broedt bij voorkeur in zanderige gebieden. De tapuit is al decennialang verdwenen op zogenaamd agrarisch cultuurland. In het model van het RIVM herleeft deze zangvogel echter weer. Met één druk op de knop verdwijnen een aantal boeren en komt in het model de tapuit weer terug, de wonderen zijn de wereld nog niet uit met zo’n computermodel.

Ad

We zijn er zeker van overtuigd dat het met rekenmodel AERIUS van het RIVM mogelijk moet zijn om de dinosauriër weer te doen terugkeren in Limburg. In Limburgse grotten zijn in het mergel de restanten nog te vinden, en aangezien het computermodel zowel de flora 40 tot 150 jaar kan laten terugrekenen, en de fauna enkele decennia, lijkt het slechts om 2 variabelen in het computermodel te gaan. Het scheelt slechts een paar nullen. Voor software geldt immers: garbage in, is garbage out.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Klaas_Zwabber

    29 juli 2022 in 18:40

    Smakelijk artikel. En was het maar slechts incompetentie. Het voordeel van dergelijke absurditeiten is, dat het een agenda verraadt. En die agenda ligt uiteindelijk niet in Den Haag. Coronacrisis?

  2. Joe Black

    31 juli 2022 in 08:01

    Wat een tendentieus artikel weer… Als dat stuk over dino’s er niet bij zou staan, zou het beter te verteren zijn, maar het einde verpest alles. Heeft niks te maken met journalistiek, alleen maar opruiing. En geen ene flikker verstand van modelleren en het doel daarvan.

    Modellen zijn er om dingen door te rekenen die je niet kunt meten en die je met je blote hoofd niet kunt berekenen. Iedere modelleur weet dat en beseft dat er één ding zeker is: het zal in het echt niet zo zijn als het model voorspelt. Maar bij gebrek aan beter kijken we naar modeluitkomsten die we mee laten wegen in ons besluit. Zo werkt het bij verkeer, bij consumentengedrag, bij financiële instellingen en ook bij RIVM. Zeker geen “druk op de knop en dan doen we wel wat het model zegt”, wat een lariekoek. Hoe zou het werken met je pensioen als een pensioenfonds de kans dat jij overlijdt niet mag modelleren van jou maar moet baseren op feiten…?

    Zodra we iets daadwerkelijk kunnen meten, hebben we het model niet meer nodig, want meten is weten. Dus het doel is om steeds meer elementen die gemodelleerd moeten worden, te vervangen door meetgegevens. Dat geldt ook voor stikstofdepositie: dat wordt al op 200 plekken gemeten en de consequenties voor die plekken zijn dus duidelijk, maar omdat meten per boerderij duur is en nu nog niet is aangelegd, modelleren ze de depositiebijdrage per bedrijf.

    En het doel is niet persé om de natuur in oude staat terug te brengen. Het doel is om verergering te voorkomen en herstel een kans te geven voor zover dat nog mogelijk is. Is stoppen met roken zinloos omdat je nooit meer de longen terugkrijgt die je had toen je begon met roken?

    Het lijkt wel of jullie denken dat “nuance” een leuk Frans dorpje is in plaats van een manier om een betoog gedetailleerder en duidelijker te maken…

    • JOE WHITE

      31 juli 2022 in 20:32

      Wat een lariekoek! Er zijn geen 200 meetpunten voor stikstofDEPOSITIE, er zijn 49 meetpunten voor stikstof-metingen IN DE LUCHT. De meting van stikstofDEPOSITIE is uitermate complex, wordt vervuild en ontregeld door met name ammoniak in de meetapparatuur zelf en is uitermate kostbaar. Precies daar gaat het ook fout. Er zijn welgeteld 8 meetlocaties voor natte DEPOSITIE en 4 voor droge DEPOSITIE. Alles wat u erbij haalt is om de indruk te wekken dat u er verstand van heeft en af te leiden, maar u heeft er werkelijk totaal geen kaas van gegeten. U maakt een parodie van uzelf, stop aub met die onzin. Ook op andere thema’s slaat u de plank compleet mis.

      https://www.rivm.nl/stikstof/meetnetten

      • Joe Black

        31 juli 2022 in 22:38

        “Het RIVM meet in ruim tachtig Natura 2000-gebieden de concentraties ammoniak. Maandelijks gebeurt dit op 283 meetpunten, en elk uur op 6 meetpunten.” Bron: RIVM

        • Gerret Van Dort Kroon

          8 augustus 2022 in 03:36

          In theorie bent u een zaadje wat nooit een plant zal worden en zeker nooit vrucht zal dragen. In de praktijk bent u een plant die nooit geoogst zal worden. Laat het slechte maar wegrotten

      • Joe Black

        31 juli 2022 in 22:52

        Dus het enige dat je er tegen in hebt te brengen is dat we het oneens zijn over het aantal meetpunten? Terwijl het artikel en mijn respons daar niet over gaat, maar over het gebruik van modellen.

        Bijzonder opbouwend ook om weer in het algemeen te roepen dat ik op ander thema’s ook de plank mis sla, terwijl ik keer op keer vraag aan te geven waar je het niet mee eens bent. “Jaha, ja, maar, jij weet niks!” En dat ik dan zeg “nouhou, nou, maar jij weet ook niks!”? Dat is toch geen discussie?

        Ik meng me in de reacties op deze site en dat kost me behoorlijk wat tijd. En lef, want ik ben de enige ‘andersdenkende’ hier in deze bubbel. Ik denk dat mijn bijdrage waardevol is tussen alle reacties van de dezelfde strekking, namelijk “iedereen moet voor een tribunaal worden gesleept”, “wij zijn de enigen die de waarheid zien” en “geloof jij nog steeds in fabeltjes en propaganda”. Ik kan 10 argumenten op tafel leggen en het enige dat er gezegd wordt is, je liegt, je snapt het niet en hoeveel krijg je hiervoor betaald. Dat is toch stuitend?

        • JOE WHITE

          1 augustus 2022 in 09:07

          U snapt het echt niet… die 283 meetpunten zijn LUCHTmetingen, geen DEPOSITIE. En waar worden de boeren op afgerekend? Depositie! In de link naar het RIVM staat dat ook, 4 voor droge en 8 voor natte depositie, maar omdat u het niet begrijpt haalt u er weer andere zaken bij.

          Dat is een inhoudelijke reactie en cruciaal, dus het gejammer over ‘niet opbouwend’ gaat ook nog eens aan u voorbij. Stuitend is dat ik u de gegevens voorleg en u het nog niet ziet, maar wel stelt dat uw bijdrage waardevol is. Waardevol voor wie dan?

          • Joe Black

            1 augustus 2022 in 11:10

            Dat is wel een beetje van het niveau “meet je de snelheid van een auto aan de wielen of aan de lucht”, terwijl je al weet dat de auto te hard rijdt. We weten dat er teveel stikstof neerslaat in N2000 gebieden, want de biodiversiteit staat onder druk. Hoe je dat vervolgens bewijst is niet zo relevant, hoe je bewijst wie de schuldige is, is wel relevant want die vinger wijst nu naar de boeren. Dat we voor dat bewijs niet uit kunnen gaan van metingen (aan de grond, of in de lucht, of naast de stal, of aan de kont van een koe) is een gegeven en het artikel gaat vervolgens over het gebruik van modellen en alle kolder die daaromheen wordt verkondigt, daar reageer ik op. Het gebruik van modellen is prima te rechtvaardigen wanneer je iets niet kunt meten en de uitkomst van een model wordt gewogen op basis van de onzekerheid rondom de aannames die je in een model stopt. Het artikel suggereert dat modelleurs heilig geloven in de uitkomst van hun model en nooit gehoord hebben van “garbage in, garbage out”.

            En het gejammer over “niet opbouwend” gaat niet aan mij voorbij, want kwam van mijzelf…

        • JOE WHITE

          1 augustus 2022 in 09:12

          U legt de koppeling tussen ‘meten is weten’ en het model. Het enige dat ik aangeef is dat ze het niet weten omdat ze het (bijna) niet meten en dus het model maar wat doet.

          TNO heeft in een rapport compleet gehakt gemaakt van het AERIUS-model van het RIVM.

          https://www.logistrata.com/temp/TNO_M10342_stikstof_2022.pdf

  3. Herman

    6 augustus 2022 in 15:04

    Zoals ook bij een ander artikel al aangegeven, denk ik dat in debat gaan met Joe Black een beetje zonde van de tijd is. De persoon praat graag krom wat recht is en/of recht wat krom is. Een bijzonder particuliere hobby… om ‘het spelletje’ maar te winnen. Niet echt van waarde. Laat staan onderbouwend / opbouwend.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klimaat

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil
Foto: ANP

De gasprijzen in Nederland zijn een van de hoogste ter wereld en zijn om verschillende redenen zo extreem hoog:

  1. Hoge energiebelastingen: Nederland heeft een van de hoogste energiebelastingen in de wereld. In 2025 wordt de energiebelasting op gas per m³ verlaagd van 0,7054 euro naar 0,69962 euro, maar dit blijft nog steeds significant hoog. Deze belasting is een belangrijke factor in de eindprijs die consumenten betalen. Bovendien wordt er 21procent btw geheven over de netbeheerkosten, wat de prijs verder opdrijft.
  2. Geopolitieke factoren: De oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties tegen Rusland hebben de gasmarkt onstabiel gemaakt. Nederland importeert gas uit verschillende landen, waaronder Noorwegen en Qatar, maar de geopolitieke spanningen en de afhankelijkheid van deze import kunnen de prijzen doen stijgen.
  3. Marktdynamiek en voorraadbeheer: De Europese gasvoorraden en de vraag naar gas kunnen fluctueren, wat invloed heeft op de gasprijzen. Hoewel de voorraden in 2024 goed gevuld waren, blijft de markt gevoelig voor schommelingen door aanbod en vraag, onderhoud aan gasinstallaties en de toename van LNG in Azië.
  4. Beleidsmaatregelen en politieke belangen: Er zijn indicaties dat de hoge gasprijzen deels te maken hebben met overheidsbeleid om gasgebruik te ontmoedigen. Het Nederlandse klimaatbeleid en de belastingheffingen zijn ontworpen om de overgang naar duurzame energie te versnellen, wat gepaard gaat met hogere prijzen voor gasgebruik.
  5. Contracten en tarieven: De variabele en dynamische contracten kunnen leiden tot hogere prijzen voor consumenten omdat ze directer reageren op marktschommelingen. In 2025 worden de variabele tarieven voor gas door diverse energieleveranciers verhoogd, wat de energierekening verder opdrijft.

Deze factoren gecombineerd zorgen voor de hoge gasprijzen die we in Nederland zien. Het is een complex samenspel van belastingen, marktdynamiek, geopolitieke spanningen en overheidsbeleid.

Politieke onwil

Nu zijn er een aantal factoren in bovenstaande opsomming waar de overheid geen invloed op heeft (2,3 en 5), en een paar juist wél, en die laatste zijn juist de oorzaak van de extreem hoge prijzen. Zonder de extreem hoge belastingen zaten we op gasprijzen zoals die gangbaar zijn in de ons omringende landen. Voornaamste dogma is het forceren van de energietransitie, en de overheid denkt deze te kunnen forceren door extreem hoge prijzen. Maar wat is het alternatief? De warmtepomp zeker niet, zoals inmiddels wel duidelijk is. Zijn er andere alternatieven? Nee! U bent als Nederlandse staatsburger aan de goden overgeleverd zodra u uw huis wil verwarmen. Onze eigen overheid gooit onze eigen gasputten dicht met beton en koopt 16 keer zo duur schaliegas in LNG-vorm van 5.000 kilometer verderop met schepen die varen op bunkerolie… snapt u het nog? Wij in ieder geval niet, en kunnen alleen maar concluderen dat ‘het klimaat’ wordt gebruikt als ordinaire inkomstenbron van deze overheid terwijl de burger geen kant op kan. Compenseren van burgers met een prijsplafond zoals vorig jaar is inmiddels verboden door de EU, dus u zult in 2025 moeten bloeden. En de warmtepomp? Deze onzinnige ‘klimaatmaatregel’, inmiddels erkend door de overheid, wordt u anno 2025 nog altijd wettelijk door de strot geduwd en in 2026 wordt het er niet beter op…

 

https://www.energievergelijk.nl/energieprijzen

https://www.gaslicht.com/energienota/verwachting-energieprijzen

https://www.anwb.nl/energie/verwachting-energieprijzen

https://www.nextenergy.nl/artikelen/verwachting-energieprijzen-2025

https://zichtopenergie.nl/prijsontwikkelingen/ontwikkelingen-aardgasprijzen/

https://pure-energie.nl/energieprijzen/gasprijs-per-m3/

Verder Lezen

Klimaat

Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
Foto: ANP

De befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan het aanzienlijk toenemen van spanningen in de wereld. Die spanningen kunnen bijdragen aan het versneld uitbreken van een wereldoorlog. Trek vooral je eigen conclusies, of beter nog; lees ‘The Global Green Subsidy Race’ van The Economist.

De Inflation Reduction Act (IRA) als een basis voor internationale spanningen

De IRA die in 2022 in de VS werd aangenomen en mede door BlackRock werd ontwikkeld, is de grootste wettelijke toewijzing voor klimaatfinanciering wereldwijd en markeerde een keerpunt in de manier waarop de groene transitie wordt gefinancierd. De wet kent subsidies toe voor een breed scala aan activiteiten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het grootste segment (161 miljard dollar, of 41 procent) gaat naar subsidies voor schone elektriciteit, met aanvullende subsidies voor decarbonisatie van onder andere de productie-, transport-, bouw-, landbouwsectoren.

 

De IRA-subsidies trekken wereldwijd innovatieve bedrijven en kennis naar de VS

De subsidies vanuit de IRA eisen een productie of inkoop van componenten uit de VS. Deze bepalingen hebben zowel kritiek als imitatie van de westerse bondgenoten van de VS opgeleverd. De EU, Japan, Australië en andere westerse bondgenoten hebben hun bezorgdheid geuit dat de beschikbare Amerikaanse geldpot snelgroeiende en innovatieve schone-energie-industrieën vanuit hun landen naar Noord-Amerika zal verplaatsen. Daarbij speelt voor de EU nog mee dat de Amerikaanse energieleveringen (vooral LNG) driemaal zoveel kosten als de vroegere Russische leveringen.

Als reactie op de Amerikaanse IRA heeft een reeks landen daarom wetgeving ontwikkeld die vergelijkbaar is met de IRA. Het meest opvallend is dat de EU haar eigen regels voor staatssteun heeft versoepeld via het Green Deal Industrial Plan, en de Net-Zero Industry Act (NZIA) waarmee EU-lidstaten Europese subsidies ontvangen om buitenlandse staatssteun te evenaren als ze geloofwaardig kunnen maken dat bedrijven anders naar de VS zouden verhuizen. Frankrijk heeft al gebruikgemaakt van deze EU-regels om 25 tot 40 procent van de investeringen in groen kapitaal te subsidiëren. Duitsland blijft echter bedrijven naar de VS verplaatsen.

China heeft de grootste voorsprong in kennis en materialen voor de groene transitie

Volgens de analyses van The Economist is China de wereldleider in de productie van veel groene technologieën, waaronder fotovoltaïsche zonne-energie (PV) en lithium-ionbatterijen voor de productie van elektrische auto’s. The Economist verwacht dat China de dominante fabrikant blijft voor de meeste van deze technologieën tot 2030. Dit zal China’s positie in de wereldeconomie verder versterken, iets dat de VS moeilijk kan accepteren.

Bron: The Economist Intelligence Unit

De geopolitieke industriële strategie van de VS

De toeleveringsketen van kritieke grondstoffen wordt door westerse beleidsmakers meer gezien als een geostrategische noodzaak dan het productieproces, aldus The Economist. Daarbij frustreert het de westerse strategen – onder leiding van de VS – dat China ook hierin de dominante speler is.

Het gaat met name om de toeleveringsketens van kobalt, lithium, nikkel, grafiet en zeldzame aardmetalen, die geopolitieke spanningen veroorzaken tussen het Westen en China. ​​De leveringszekerheid van deze materialen is voornamelijk in handen van de Chinezen. In deze context moet er ook gekeken worden naar de toenemende dreiging van een oorlog in plaats van alleen de strijd om Taiwan.

De VS heeft inmiddels overeenkomsten getekend met Japan, Australië en het VK om exportheffingen op kritieke mineralen af ​​te schaffen en de coördinatie bij het sourcen van deze mineralen bij de VS te leggen. The Economist verwacht dat er in de komende tijd eveneens een soortgelijke deal tussen de VS en de EU zal volgen. De onderhandelingen hierover zijn reeds gestart.

Oekraïne als alternatieve leverancier van kritische grondstoffen voor de transitie

Het is bij Indepen al vaker voorbijgekomen; het grote belang van Oekraïne voor de toekomst van de EU en de klimaattransitie. De Republikeinse senator en partijgenoot van Trump, Lindsey Graham, werd in juni geïnterviewd door nieuwszender CBS. In dat interview meldt hij een aantal feiten die door Yale universiteit in kaart zijn gebracht, waaronder de voorraad kritische grondstoffen voor de groene transitie van het westen ter waarde van 12 biljoen dollar.

Het probleem bij de bodemschatten van Oekraïne is dat deze grotendeels in het door Rusland bezette gebied van de Donetsk liggen en daarom ontoegankelijk zijn voor het Westen en zijn zo felbevochten klimaattransitie.

De Derde Wereldoorlog wordt een oorlog op drie fronten – aangevoerd door de VS

Op 17 augustus 2024 kwam het toonaangevende Amerikaanse blad Fortune met de conclusie dat de VS zijn militair materieel en personeel aan het voorbereiden is op een tweefronten oorlog met Rusland en China, die uit te breiden moet zijn tot een oorlog met Iran als derde front.

Op 14 augustus 2024 kwam het Amerikaanse militaire blad The National Interest met een soortgelijke analyse als in Fortune.

In het licht van de westerse klimaatambities en de door de VS nagestreefde wereldhegemonie, is het niet verassend dat overal in de EU voorbereidingen worden getroffen voor de start van een Derde Wereldoorlog. Nog even snel voordat Trump aan de macht komt.

Het lijkt een logische volgende stap als vervolg op de volstrekt mislukte globalisering die in de jaren ’90 door de VS in gang zijn gezet en die de economische macht van die VS in de wereld heeft doen verschuiven naar China.

Een laatste – en wellicht allerlaatste stap voor de start van een Derde Wereldoorlog – is de recente escalatie met het afvuren van Amerikaanse en Engelse langeafstandsraketten op Russisch grondgebied. Ook de nieuw door Rusland ontwikkelde Oreshnik ultrasonische raket blijkt daar geen stop op te kunnen zetten, nu de NAVO op 26 november 2024 heeft besloten de raketaanvallen op Rusland voort te zetten. Op dezelfde dag werden twee nieuwe aanslagen met Amerikaanse raketten op Rusland ingezet. Rusland bereidt zich nu voor op een tegenaanval. Op 27 november 2024 besloot de Duitse regering tot het sluiten van het Duitse kantoor van de Russische staatstelevisie in Berlijn.

De voorbereidingen voor een laatste escalatie worden in hoog tempo getroffen, voordat Trump het Witte Huis betreedt.

Verder Lezen

Klimaat

Volledig elektrische auto was vanaf begin complete waanzin

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Volledig elektrische auto was vanaf begin complete waanzin
Foto: ANP

Zoals Ronald Plasterk op subtiele wijze aan Rob Jetten duidelijk maakt dat hij een onwetende was op notabene zijn eigen departement, zo wordt langzaamaan ook bij de burger duidelijk dat álle ‘klimaatmaatregelen’ worden opgedrongen door onwetenden en regelrechte onzin zijn. Zoals bijvoorbeeld gesubsidieerde biomassacentrales waarmee 10 procent meer CO2 ten opzichte van een kolencentrale de lucht wordt ingeblazen. Of de warmtepomp die helemaal geen gas bespaart omdat de benodigde elektriciteit uit een gasgestookte elektriciteitscentrale komt. Of de op subsidie draaiende, niet te recyclen windmolens.

De vraag is alleen of het journalisten lukt om in eenvoudige Jip & Janneke-taal uit te leggen waaróm het onzin is. En dat is nogal een dingetje, want zodra het onderwerp aan de orde komt is de boodschapper volgens de voorstanders van al deze onzin een ‘klimaatontkenner’, niet deskundig genoeg op welk vakgebied dan ook of welk ander verzonnen oordeel dan ook. Een inhoudelijke discussie is simpelweg onmogelijk. Ook getallen zeggen de voorstanders echt helemaal niets, en dus herhalen ze met droge ogen de doelstelling: 0,000036 graden minder opwarming van de aarde bijvoorbeeld. De bèta’s onder ons noemen dat ‘nul’ of ook wel een meetfout. Toch wil Indepen de navolgende uitleg u niet onthouden: de waanzin van een volledig elektrische auto.

Accu’s laden: hoe sneller, hoe beter

Nederland is inmiddels bezaaid met laadstations. 152.000 publieke laadpalen, en bijna 5.000 publieke snelladers. ‘Hoe sneller, hoe beter‘ tenslotte. Tijd is geld. Bij snelladen laad je met een vermogen van minimaal 50 kilowatt (kW), maar meestal meer. Zogenaamde ‘supersnelladers’ hebben een vermogen van tot wel 350 kW. Een laadpaal thuis levert een vermogen tussen de 3,7 en 11 kW, terwijl een laadpaal op straat goed is voor vermogens tussen de 11 en 22 kW. Via het stopcontact laad je met een vermogen van 2,3 kW. De ‘k’ staat voor kilo en betekent 1.000, dus 350.000W bij een supersnellader. Onze overheid noemt een dergelijk snellaadstation ‘duurzame bewustwording’ overigens…

Vermogen en verbruik in perspectief geplaatst

Hoe realistisch die ‘duurzame bewustwording’ van de overheid is, maken we duidelijk door het in perspectief te plaatsen. Sinds 2017 is er een wet die bepaalt dat uw stofzuiger maximaal een motorvermogen van 900 Watt mag hebben, dat is 0,9 kW. Staat de stofzuiger op vol vermogen een uur aan, dan verbruikt deze 0,9 kilowattuur (kWh). De Tesla Model 3 op de oprit heeft een vermogen van 208 kW (231 stofzuigers) en verbruikt 14,2 kWh per 100 kilometer, dat is dus equivalent aan 15,7 stofzuigers die een uur aanstaan. In het ene geval bent u 100 km verder gekomen, in het andere geval is uw huis onderhand vacuüm gezogen.

Kijkt iemand met een rijtjeshuis op zijn jaarafrekening energieverbruik dan blijkt dat hij gemiddeld op jaarbasis uitkomt op 2.640 kWh. Dat is evenveel als een Tesla die 12,5 uur lang plankgas rijdt en de rest van het jaar stilstaat. Een gemiddelde woning verbruikt 1,25 kW, dat is de optelsom van uw wasmachine, tandenborstel, cv-ketel, stofzuiger, computer, tv, kortom, alles wat stroom verbruikt.

Staat er thuis een laadpaal, dan heeft deze een vermogen van 3,7 tot 11 kW. Als deze een uurtje een elektrische auto staat op te laden dan is dat dus het 3- tot bijna 9-voudige van het huidige verbruik! Zou bijvoorbeeld in een straat van 8 woningen iedereen een thuislaadstation hebben, dan krijgt de netbeheerder te maken met een 3- tot bijna 9-voudig hoger verbruik van 8 woningen, mochten alle auto’s gelijktijdig opgeladen worden, dus 24 tot 72 keer meer verbruik door slechts 1 kleine straat! Doorgerekend is 1 gemiddelde laadpaal op straat van 16,5 kW (het gemiddelde van 11 en 22 kW), gedeeld door 1,25 kW (verbruik gemiddelde woning), equivalent aan 13,2 woningen, en een supercharger van 350 kW is dus equivalent aan 280 huizen! En staan er 6 op een rijtje langs de snelweg, dan is dat equivalent aan 1.080 woningen! Op deze site vonden we een leuke tabel:

Doelstelling van de overheid is om in 2028 of 2030 iedereen aan de elektrische auto te krijgen. Maar hoe dan? Ons wagenpark telt 9,2 miljoen personenauto’s. Als 10 procent volledig elektrisch zou zijn, dus 920.000 auto’s, dan klapt het onderliggende elektriciteitsnetwerk aangezien de vraag veel groter wordt dan het aanbod. Op dit moment is 14 procent van het wagenpark elektrisch, volledig en hoofdzakelijk hybride tezamen. Daarmee bewegen wij ons op de rand van het mogelijke en vandaar dat distributiebedrijven inmiddels moord en brand schreeuwen. Bedrijven maar ook particulieren kunnen nu al niet meer aangesloten worden op het net; het net kan het simpelweg niet aan. Doelstelling van de overheid is echter 100 procent volledig elektrisch, nog 86 procent te gaan dus, bovendien hybrides er nog uitwerken en dat is ook al een volstrekte utopie. Tot welke ridicule ‘oplossingen’ dit leidt kon u eerder al lezen.

Auto-industrie gaat kapot aan volledig elektrische auto

Bij de auto-industrie is inmiddels doorgedrongen dat de focus op elektrisch vervoer hen aan de rand van de afgrond heeft gebracht, de klant wil het simpelweg niet. Volkswagen sluit in zijn eigen Heimat maar liefst drie fabrieken, Porsche verkeert in zwaar weer en is in versneld tempo benzine-varianten op de markt aan het brengen, Mercedes-Benz steekt een dikke middelvinger op naar Brussel en (her)introduceert een uitermate milieuvriendelijke diesel in de E-klasse en BMW wint zelfs de eerste prijs met een diesel voor ‘das Goldene Lenkrad 2024’, de hoogst haalbare automotive-prijs in Duitsland. BMW laat daarbij twee elektrische auto’s achter zich.

Onwetende politiek leeft in utopie

Was dit allemaal te voorzien? Uiteraard! Iedereen wist dat het Nederlandse stroomnetwerk een dergelijke transitie in dit tempo niet zou aankunnen. Elektrisch vervoer is een deeloplossing, maar wordt gepresenteerd als de hoofdoplossing. En de onwetende politiek gaat vervolgens de meest absurde regelgeving proclameren: dieselverboden, benzineverboden, emissievrije zones en ga zo maar door. Het zijn volstrekt onuitvoerbare dwangneuroses van politici die van toeten noch blazen weten. Gefinancierd zijn deze dwangneuroses door de burger, door allerhande belastingen te heffen waardoor de Tesla-rijder bestaansrecht heeft. De belastingontduikende elektrische rijder is gepamperd door deze overheid, terwijl de doelstellingen altijd al onrealistisch en onhaalbaar waren. Als gevolg hiervan ligt de auto-industrie inmiddels aan het infuus, want er is geen droog brood mee te verdienen. De inruilprijzen van volledig elektrische auto’s zijn dramatisch, niemand wil ze na vier of vijf jaar nog rijden. En nog altijd houden ze in Den Haag en Brussel vol, iedereen zal en moet aan de elektrische auto. In welke utopie leeft de politiek eigenlijk?

Verder Lezen

Recent

Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in? Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?
Column2 dagen geleden

Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?

Alarmerend nieuws uit België: er heerst een griepgolf! Code oranje! Ongetwijfeld wrijven een aantal virologen zich weer in de handen,...

Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door
Column3 dagen geleden

Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door

De Nederlandse woningmarkt is een episch slagveld geworden waarop huurders hun woningen kwijtraken, starters geen kans maken, ouderen vastzitten in...

Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos
Binnenland3 dagen geleden

Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos

Laura (53)* is sinds een half jaar dakloos. Ze is gescheiden en heeft drie tieners, die inwonen bij hun vader,...

Wat is de EU allemaal van plan in 2025? Wat is de EU allemaal van plan in 2025?
Politiek4 dagen geleden

Wat is de EU allemaal van plan in 2025?

Steeds meer Nederlanders krijgen door dat ons land toenemend vanuit Brussel wordt bestuurd in plaats vanuit Den Haag. Om die...

Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
Politiek5 dagen geleden

Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos

Van 20 tot en met 24 januari dit jaar wordt de jaarlijkse meeting in Davos bij het World Economic Forum...

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil
Klimaat6 dagen geleden

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil

De gasprijzen in Nederland zijn een van de hoogste ter wereld en zijn om verschillende redenen zo extreem hoog: Hoge...

Klimaatdeugen wordt steeds duurder Klimaatdeugen wordt steeds duurder
Opinie7 dagen geleden

Klimaatdeugen wordt steeds duurder

Deugen was tot voor kort vooral financieel aantrekkelijk. Als het je lukt om met een universitaire opleiding in bijvoorbeeld sociologie...

EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren
Politiek1 week geleden

EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren

De vertrekkende EU-Ombudsman deed tegenover tijdschrift Politico een boekje open over de toegenomen schimmigheid en oncontroleerbaarheid binnen de EU. Daarbij...

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien? Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
Economie2 weken geleden

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?

Ieder jaar vind ik het een uitdaging om te voorspellen hoe het nieuwe jaar er uit gaat zien in termen...

De toenemende bemoeizucht van de EU De toenemende bemoeizucht van de EU
Politiek2 weken geleden

De toenemende bemoeizucht van de EU

Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is al vanaf 2010 fors afgenomen. De redenen daarvoor worden in deze aflevering besproken....

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via



Dit zal sluiten in 0 seconden