Gezondheid
Contract: Nederland betaalt alle letselschade bijwerkingen Pfizervaccin
op
Door
Redactie IndepenOnder ‘specifieke en strikte voorwaarden’ heeft Nederland ‘bepaalde’ aansprakelijkheid overgenomen van fabrikant Pfizer rond de introductie van het coronavaccin, aldus minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in mei. Dat was niet gelogen, maar ook niet het eerlijke verhaal, blijkt nu een contract is uitgelekt. Alle letselschade van bijwerkingen komt volgens dit document voor rekening van Nederlandse belastingbetalers.
Het gaat om de door de Europese Commissie afgesloten koopovereenkomst met Pfizer. Het document is wereldkundig gemaakt door de beruchte internetondernemer Kim Dotcom, een Duitser die tegenwoordig in Nieuw-Zeeland woont. De gelekte versie is op 20 november 2020 voorzien van handtekeningen van Eurocommissaris Stella Kyriakides en Nanette Cocero, Global President van Pfizer Vaccines. Brussel en de lidstaten hebben het contract tot nu toe angstvallig geheimgehouden, ook al zijn er miljarden euro’s mee gemoeid.
Wat staat over de aansprakelijkheid voor claims in het contract?
- Elke lidstaat die meedeed met deze Europese groepsaankoop moest de fabrikant en zijn leveranciers vrijwaren van aansprakelijkheid voor de volgende schade die kon ontstaan door introductie van de vaccins:
- Schade door ‘death, physical injury, mental or emotional injury, illness, disability, property loss or damage, economic losses or business interruption’
- Uitzondering hierop is wanneer sprake is van opzettelijk schadelijk handelen door de fabrikant (zoals bijvoorbeeld sabotage) of een ‘kwaliteitsdefect’
Dit zijn heel grote vrijwaringen voor de fabrikant, maar dat is niet ongebruikelijk als er bij virusuitbraken heel snel vaccins worden ontwikkeld. Het risico bij de farmaceuten neerleggen is economisch onhaalbaar: geen medicijnontwikkelaar kan het risico dragen van bijwerkingen, als er een wereldwijde pandemie is.
Het bedrijf kan daar geen verzekering voor afsluiten. En als het desondanks toch tot productie zou komen, dan is het logisch dat het hoge risico op claims door bijvoorbeeld bijwerkingen wordt doorberekend in een hogere prijs per prik. Die wordt al snel onbetaalbaar. Het risico is in het verleden te overzien gebleken voor overheden.
Ook bij de Mexicaanse griep in 2009 nam de Nederlandse overheid deze aansprakelijkheid over, het ging toen om de vaccins, toen nog met een Nederlands tintje: een van de wetenschappers betrokken bij de ontwikkeling was viroloog Ab Osterhaus. Een kleine groep kinderen ontwikkelde de slaapstoornis narcolepsie nadat ze op jonge leeftijd waren ingeënt met het vaccin Pandemrix.
Het RIVM heeft sinds die tijd verbeten juridische strijd gevoerd met 23 mensen die deze schade opliepen. De Nederlandse staat wordt verweten de ouders van de kinderen onjuist advies te hebben gegeven en de betrokkenen onjuist te hebben geïnformeerd over de mogelijke bijwerkingen. Pas in april dit jaar besloot het kabinet een (geheime) schikking te treffen met deze groep. Hiermee was ongeveer 5 miljoen euro gemoeid.
Hoe is dit anno 2023 geregeld? In het contract over de coronavaccins met Pfizer staat dat elke lidstaat afzonderlijk instemt met de onzekerheden over de uitwerking van een grootschalige inentingscampagne. De tekst komt overeen met eerder openbaar geworden contracten van Pfizer met landen buiten Europa:
- De langetermijneffecten en de effectiviteit van het vaccin zijn nog niet bekend.
- Er kunnen bijwerkingen aan het licht komen waarvan het bestaan nu nog niet bekend is.
In het licht van de Pandemrix-zaak is deze passage heel relevant: toen huisartsen in enkele praktijken een voorlichtingsbrief stuurden aan jongeren in hun patiëntenbestand, waarin hierop gewezen werd, ontstak minister De Jonge (Volksgezondheid) in woede, en liet hij zelfs uitzoeken of deze artsen niet uit hun ambt konden worden gezet. Ook in de Tweede Kamer werd moord en brand geschreeuwd, zo pleitte Attje Kuiken van de PvdA voor een beroepsverbod op ‘desinformatie verspreidende’ dokters.
Mochten er claims ontstaan, dan moet Nederland de betrokken mensen bij Pfizer onmiddellijk op de hoogte stellen. Ook mag Pfizer in voorkomende gevallen claims afhandelen, die eigenlijk op het bordje van Nederland horen te liggen. Beide partijen moeten elkaar over claims informeren, net als over de afhandeling ervan.
Opmerkelijk is, dat wanneer het tot rechtszaken komt, er weliswaar ‘onafhankelijke deskundigen’ mogen worden aangesteld, maar alleen als Pfizer vooraf op de hoogte wordt gesteld. Daarbij moet Nederland dan ook verklappen wíe de beoogd expert is. Bevalt dit niet, dan kan de vaccinmaker hier een stokje voor steken.
Het contract is in te zien via:
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Hartspierziekte werpt nieuw licht op coronavaccin
-
Heeft u vragen, vraag het Maarten Keulemans!
-
Corona: Waar blijft het ‘alleen samen krijgen we ze onder controle’?
-
RKI-coronafiles: de wrede misdaad die kinderen is aangedaan
-
Volksverraad corona nu helemaal en definitief blootgelegd
-
Alles behalve de vaccinaties
Gezondheid
Hartspierziekte werpt nieuw licht op coronavaccin
Gepubliceerd
2 weken geledenop
26 november 2024Door
David van DiemenAl heel vroeg werd erkend dat myocarditis (ontsteking van de hartspier) een bijwerking was van het coronavaccin, zowel die van Pfizer als van Moderna en AstraZeneca. Ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wist al in juli 2021 te melden dat het vaccin kon zorgen voor myocarditis, alleen betitelden zij dit als ‘zeer zeldzaam’. Toch is er nog lange tijd zand in de raderen gegooid door zogenaamde experts door te beweren dat myocarditis óók komt door corona zelf, en dat is altijd al pertinente onzin geweest.
Myocarditis exclusief gevolg van vaccinatie
Dat het onzin is, is nu nogmaals aan het licht gekomen door een onderzoek van The National Academies of Sciences waaruit blijkt dat myocarditis exclusief een gevolg is van het vaccin zelf. Nu staan in de bijsluiter van 700 pagina’s van Pfizer (een jaar geleden nog 574 pagina’s) wel meer bijwerkingen die zeldzaam zijn, maar myocarditis is volgens dit onderzoek helemaal niet zo zeldzaam: 1 procent van de gevaccineerden krijgt myocarditis. Dat wil dus zeggen dat van iedere miljoen inwoners die zich laten vaccineren er 10.000 myocarditis krijgen. En wat is het vervelende van myocarditis volgens de medische experts als Professor Sucharit Bhakdi? 20 tot 50 procent komt te overlijden binnen 10 jaar na vaccinatie; myocarditis is een erkend sluipmoordenaar.
Vaccin erger dan corona zelf
De dodelijkheid van het vaccin uitslúítend door myocarditis komt daarmee te liggen op 0,2 procent tot 0,5 procent. Dat gevaar om te komen overlijden noemen ze de ‘infection fatality ratio’ (IFR). En kunt u zich nog herinneren wat de IFR van corona was? Oh ja, voor gezonde mensen zo rond de 0,04 procent en voor kinderen praktisch niet meetbaar en gemiddeld rond de 0,23 procent (in 2020), of toch 0,035 procent (in 2022) volgens een ander onderzoek, of toch weer 0,5-1 procent volgens de WHO in 2020? Valt u iets op? Zelfs de meest pessimistische benadering maakt dat het vaccin gevaarlijker is dan het virus zelf voor gezonde volwassenen dan de ziekte waartegen het vaccin zou moeten beschermen. En dat is dan één bijwerking uit de duizenden bijwerkingen binnen de 700 pagina’s van Pfizer.
CBG blijft steggelen en weigerachtig
En dan zult u zich vast afvragen waarom het vaccin niet verboden wordt toch? Nou dat is simpel. Het CBG heeft dat eerder wél gedaan voor AstraZeneca maar steggelt nu al bijna een jaar binnen de vier muren van de rechtszaal omdat het CBG plots vindt dat het daartoe niet bevoegd is. Nog altijd zo’n geloof in de overheid en de wetenschap? Het Duitse ARD, vergelijkbaar met de Nederlandse mainstream media, begint inmiddels het deksel van de beerput te lichten, wanneer komen de feiten nu eens op tafel in Nederland?
Gezondheid
Ontdek de wereld na de pandemie: het belang van onafhankelijk medisch onderzoek
Gepubliceerd
2 maanden geledenop
9 oktober 2024Door
Redactie IndepenHotel Hills in Sarajevo zal 11-13 oktober 2024 het toneel zijn van een conferentie gericht op de gezondheidsproblematiek die volgde op de COVID-19-pandemie. Georganiseerd door het Kroatische Hippocrates initiatief en het Nederlandse Artsen Collectief zullen experts uit verschillende disciplines samenkomen om de langdurige effecten van de pandemie, waaronder de gevolgen van mRNA-vaccinaties en de uitdagingen rondom medische vrijheid, te bespreken. De Kroatische patholoog Ivana Pavić MD, PhD en verschillende Nederlanders zoals immunoloog prof. Theo Schetters, data-analist Wouter Aukema, advocaat Meike ter Horst en onderzoeker dr. Maarten Fornerod zullen spreken tijdens deze conferentie.
Integriteit in de wetenschap en het taboe rond mRNA-vaccinaties
Dr. Fornerod, een biomedisch onderzoeker met een passie voor detail, zal onder meer een sessie leiden die de integriteit van wetenschappelijk onderzoek onder de loep neemt. De focus zal hier liggen op de vraag hoe wetenschappelijke belangenconflicten, vooral in de biomedische hoek, de publieke gezondheidsadviezen beïnvloeden. “Het hele wetenschappelijke bouwwerk is niet solide”, stelt hij, een zorg die veel deelnemers delen.
Een van de meest beladen thema’s zal de behandeling en erkenning van lange-termijnbijwerkingen van mRNA-vaccinaties zijn, die vaak over het hoofd worden gezien of ontkend in de mainstream medische gemeenschap. Dit onderwerp is taboe binnen veel medische kringen in Nederland, waar algemeen aangenomen wordt dat mRNA-vaccinaties bescherming bieden tegen long covid. De conferentie zal deze kwesties openlijk adresseren, met als doel de blinde vlekken binnen de huidige medische praktijk te verhelderen.
Juridische en medische vrijheid
Naast medische en wetenschappelijke sessies zullen er ook juridische experts spreken over de inperking van medische vrijheid, een onderwerp dat tijdens de pandemie van groot belang was. De sprekers zullen onderzoeken hoe beleidsmakers en gezondheidsorganisaties hebben bijgedragen aan deze inperkingen en wat de gevolgen daarvan zijn voor zowel zorgverleners als patiënten.
Een belangrijke uitdaging die tijdens de conferentie zal worden aangepakt, is hoe zorgverleners en patiënten toegang kunnen krijgen tot onafhankelijke informatie. “Momenteel hebben bepaalde instituties het monopolie op medische informatie, maar het is duidelijk dat zij niet onafhankelijk meer zijn” benadrukt dr. Fornerod. Dataspecialisten zijn uitgenodigd om te debatteren over de onafhankelijkheid van medische informatie en de rol van instituties die momenteel een monopoliepositie innemen op dit gebied.
Netwerken met een doel
De conferentie in Sarajevo zal meer zijn dan alleen een plek voor presentaties en lezingen; het biedt ruimte voor diepgaande discussies en interactie. Aan het eind van elke sessie is er een rondetafeldiscussie waar deelnemers hun ervaringen en inzichten kunnen delen, wat bijdraagt aan de samenwerking tussen verschillende disciplines en hen in staat stelt directe feedback te ontvangen. Het programma, bestaande uit kritische discussies en praktische workshops, zal niet alleen dienen als een platform voor het uitwisselen van kennis, maar ook als fundament voor toekomstige acties en beleid binnen de post-pandemische gezondheidszorg. Deze samenkomst van wetenschappers, juristen en dataspecialisten is een unieke kans om de uitdagingen aan te gaan die de pandemie heeft achtergelaten.
Sarajevo: een stad van weerstand en vrijheid
Dr. Fornerod benadrukt Sarajevo ‘s rijke geschiedenis en veerkracht als extra inspiratie voor de conferentie; “Het is een prachtige stad met een heftige geschiedenis vanwege de Balkanoorlog; het gevecht ging niet om Moslim tegen Christen, noch om Serviër tegen Bosniër, maar om de vrijheid om in een multiculturele stad te leven.”
Deelnemers worden niet alleen ondergedompeld in belangrijke medische en wetenschappelijke kwesties, maar krijgen ook de kans om de culturele en historische diepte van Sarajevo te ervaren, een stad die symbool staat voor multiculturele weerstand en vrijheid. Deze achtergrond maakt Sarajevo de ideale locatie voor een conferentie die zich richt op vrijheid in wetenschap en geneeskunde.
Conferentie een bijdrage aan toekomstig beleid
De conferentie in Sarajevo belooft een belangrijk evenement te worden dat niet alleen de huidige medische en wetenschappelijke discussies zal verrijken, maar ook zal bijdragen aan de vorming van toekomstig beleid en praktijken in de gezondheidszorg post-pandemie, met een speciale nadruk op de waarheid, integriteit, en het welzijn van de gemeenschap.
Gezondheid
Door nepwetenschappers en flutjournalisten weten we nog niet hoe link glyfosaat is
Gepubliceerd
2 maanden geledenop
9 oktober 2024Door
Willem KoertVolgens het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is het landbouwgif glyfosaat niet kankerverwekkend en mag het spul dus op de markt blijven. En dat vindt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) ook. Ze heeft het volste vertrouwen in het Ctgb, zei ze op 24 september 2024 in de Tweede Kamer.
In mei had de Tweede Kamer een motie aangenomen om het gebruik van glyfosaat zo veel mogelijk van de markt te halen, totdat er meer duidelijkheid was over de veiligheid van het middel. Een half jaar eerder, in november 2023, had Brussel met instemming van het Ctgb al besloten dat glyfosaat nog minstens tien jaar op de markt kon blijven.
De aanleiding voor Ines Kostić (PvdD) om Wiersma in september aan haar jasje te trekken was een recente Zembla-documentaire. Die ging over de manier waarop de glyfosaatproducenten wetenschappers buiten spel zetten die de kankerverwekkende eigenschappen van het landbouwgif bestuderen. Dat onderzoek is cruciaal bij de beslissing om glyfosaat op de markt te houden. Zolang instituties als het Ctgb en zijn Europese tegenhanger, het European Chemical Agency (ECHA), op basis van de beschikbare studies concluderen dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, blijft glyfosaat op de markt.
Volgens de Zembla-documentaire was er zoveel gerommeld met het onderzoek, dat het Ctgb niet in staat was een goede afweging te maken. Toen Kostić aan Wiersma vroeg wat ze daarvan vond, antwoordde de minister dat ze het Ctgb vertrouwde, maar dat ze toch een gesprek zou organiseren tussen het Ctgb en kritische wetenschappers over de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen.
Nepwetenschap
Of dat iets gaat opleveren? Iedereen die het glyfosaatdossier kent, zal er een hard hoofd in hebben. Al in 2015 kwam het International Agency for Research on Cancer (IARC) tot de slotsom dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ was. De onderzoekers baseerden zich vooral op dierstudies, waarin ratten die dagelijks glyfosaat binnenkregen vaker kanker kregen. Daarbij valt wel op te merken dat de doses waarbij dat gebeurde fors hoger waren dan een normaal mens binnenkrijgt. Bovendien waren er ook studies waarin proefdieren hun hele leven lang glyfosaat kregen, zonder dat ze daar last van leken te hebben.
De producenten van glyfosaat hadden dus rationele argumenten om vraagtekens bij het IARC-rapport te zetten. Die producenten zijn in de eerste plaats Monsanto, het bedrijf dat glyfosaat in de jaren zeventig als Roundup op de markt zette, en Bayer, de chemiereus die Monsanto in 2018 overnam. In de hoek gedrongen door geruchtmakende rechtszaken, kozen de producenten echter voor een agressievere aanpak.
Uit documenten die Monsanto heeft moeten vrijgeven, blijkt dat Monsanto zelf nep-wetenschappelijke artikelen schreef. Daaruit moest blijken dat glyfosaat veilig was. Het bedrijf haalde vervolgens wetenschappers over om hun naam onder die artikelen te zetten en ze te publiceren. Die artikelen kwamen vervolgens op het bureau van de wetenschappers die voor autoriteiten als het Nederlandse Ctgb, het Europese ECHA en het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) moesten beoordelen of glyfosaat veilig was.
De autoriteiten kwamen tot een andere slotsom dan het IARC. Dat kwam niet alleen doordat het Ctgb, ECHA en EPA de studies van de industrie serieuzer namen dan het IARC. Een grotere factor was dat het IARC uitsluitend afging op gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek, terwijl het Ctgb, ECHA en EPA ook honderden studies meenamen die nooit waren gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en ook nooit kritisch door objectieve wetenschappers waren bekeken, maar direct waren aangeleverd door de industrie.
Saillant detail: van de 2400 studies die het ECHA en Ctgb gebruikten voor hun beoordeling vielen 1600 studies in die categorie. De overige 800 studies verschenen wél in een wetenschappelijk tijdschrift, maar daarbij zat dus ook het namaakonderzoek van de industrie. De gegevens waarop het ECHA en Ctgb zich baseren, zijn dus gekleurd.
Nepjournalistiek
Dezelfde aanpak gebruikte Monsanto om de publieke opinie te beïnvloeden. Het bedrijf schreef artikelen die het IARC zwartmaakten en liet die publiceren door journalisten die er hun naam onder wilden zetten. Volgens één van die artikelen zou het IARC zelfs onderzoek onder het tapijt hebben geveegd waaruit zou blijken dat glyfosaat veilig was.
Het was van A tot Z gelogen, legde het IARC in 2018 in een verklaring uit. Toch nam Maarten Keulemans, een wetenschapsjournalist van de Volkskrant, de aantijgingen van Monsanto klakkeloos over, onthulde Zembla.
Glyfosaat in voedsel
Hoe het gesprek tussen het Ctgb en verontruste wetenschappers ook zal uitpakken, de belangrijke beslissingen over de toekomst van glyfosaat zullen niet in Nederland, maar in Brussel worden genomen. In de machtscentra van de EU maken bureaucraten met een groene agenda en machtige bedrijven zich op voor een juridische veldslag. De EU wil in 2030 het gebruik van bestrijdingsmiddelen halveren, terwijl de chemiereuzen als Bayer tientallen miljoenen euro’s investeren in lobbywerk om dat te voorkomen.
De uitkomst van die titanenstrijd hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de Nederlandse landbouw. Volgens onderzoekers kan die op dit moment nog niet zonder glyfosaat. Bovendien, los van de vraag of glyfosaat voor mensen nu wel of niet schadelijk is, is nog steeds niet duidelijk of de Nederlandse landbouw in het glyfosaatdossier blaam treft.
Voor mensen is voedsel de voornaamste bron van glyfosaat. Tegelijkertijd komen veel voedingsmiddelen met hoge concentraties glyfosaat, waaronder sojaproducten, koffie, cacao, zachtfruit zoals frambozen en bessen, uit het buitenland. We moeten dus nog maar afwachten of de volksgezondheid zal verbeteren door een verbod op glyfosaat in Nederland of Europa. Wellicht zijn striktere regels voor voedselimport zinvoller. Maar die boodschap zal er bij de globalistische politici, bestuurders en topambtenaren in Brussel niet in willen.
Recent
Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
De Nederlandse woningmarkt verkeert in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag naar woningen is geëxplodeerd, met name...
Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU
Huizenprijzen in Nederland zijn explosief gestegen terwijl huizenprijzen dalen in de rest van de EU. Twan Houben, bedrijfsstrateeg en Indepen-columnist,...
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
Lane-assist is een typisch voorbeeld van Europese regeldwang die blootlegt hoe onzinnig Europese regelgeving op landelijk niveau kan uitpakken. Wat...
Vertrouwen kabinet Schoof? Slechts 26 procent gelooft er nog in
Op 26 november 2024 publiceerde EenVandaag de laatste cijfers over het vertrouwen in het kabinet. Daaruit blijkt dat deze zich...
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
Een flink stuk van de dennenbossen in de duinen van Schoorl, vlak bij het Noord-Hollandse Bergen, is niet meer. De...
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Het was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten...
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
De Europese Unie wil dolgraag weer verder uitbreiden. Vooral om de ‘dreiging’ vanuit Rusland te kunnen pareren. Op 1 mei...
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Dat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen...
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
De befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan...
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
Al meer dan 1.000 dagen zijn er een aantal ‘experts’ in Den Haag die ons willen doen geloven dat het...
Trending
-
Binnenland6 dagen geleden
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
-
Klimaat2 weken geleden
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Economie1 week geleden
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
-
Column18 uur geleden
Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
-
Opinie4 dagen geleden
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
-
Binnenland2 dagen geleden
Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU
-
Column2 weken geleden
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
-
Column7 dagen geleden
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Jeroen
7 november 2023 in 12:38
Daar ben je klaar mee dat de regering verantwoordelijk is voor schade.
1 De belastingbetaler is de klos
2 De overheid is nog al makkelijk met betalen ( niet dus)
Erna
8 november 2023 in 17:15
In ieder geval voor de mensen die spuit niet genomen hebben
Eigen risico niet laten betalen hun verdere leven lang.
Ria van delft Delft
24 juli 2024 in 01:11
Ik heb ook een herseninfarct gehad