Klimaat
Elektrische auto stoot 40% meer CO2 uit
op
Door
David van DiemenDe auto-industrie is het afgelopen decennium door wetgeving gedwongen schonere motoren te ontwikkelen. Dat dit technisch niet altijd haalbaar was, maar op papier wel, moge duidelijk zijn met de ‘sjoemel-diesel’. 90 Gram CO2 per kilometer kon voor een fabrikant een goudmijntje worden, 91 gram per kilometer de nekslag. De bijtelling betalende consument werd lekker gemaakt door een lage(re) bijtelling en koos nadrukkelijk voor de ’90 gram-modellen’.
Elektrische auto klimaatvriendelijk?
De elektrische auto wordt vanuit overheden nog eens extra gesubsidieerd vanuit de gedachte dat dit het klimaat zou helpen. Wie een beetje helder kan nadenken, kan ook zelf wel beredeneren dat dit afhangt van de manier waarop de stroom wordt opgewekt. Als dat niet voor 100% uit ‘schone’ elektriciteitsproductie komt dan is het slechts een verschuiving van CO2-emissie van de auto naar de kolen- of gascentrale. En als tot ‘schoon’ ook een biomassacentrale gerekend wordt, dan is die aanname ook niet erg realistisch, bij de verbranding van hout komt 10% meer CO2 vrij dan bij steenkool. Maar onderaan de streep kan de balans bij die benadering nog altijd gunstiger zijn voor de elektrische auto in vergelijking met een benzine- of dieselmotor.
CO2-footprint
Als men gaat rekenen met de ‘CO2-footprint’ wordt het verhaal een stuk lastiger. Bij de bepaling van de CO2-footprint wordt de gehele levenscyclus van een product in ogenschouw genomen, vanaf de winning en productie van grondstoffen voor de fabricage, de gebruiksperiode, tot aan de recycling van de onderdelen na afloop van de technische of economische levensduur. Bij de winning van lithium, hoofdbestanddeel van de accu’s, worden bijvoorbeeld enorme hoeveelheden water verbruikt en wordt de natuur onherstelbaar beschadigd. Een accu in een elektrische auto, laten we zeggen voor een gemiddelde Tesla, bestaat uit 25 pond lithium, 60 pond nikkel, 44 pond mangaan, 30 pond kobalt, 200 pond koper, en 400 pond aluminium, staal en plastic. Voor 1 lithiumaccu moet 500 ton aarde/erts worden verplaatst met een machine die 900-1000 liter brandstof per 12 uur verbrandt. Het transport van dit lithium naar de productielocatie van de accu’s, veelal vanuit ontwikkelingslanden, verloopt ook niet per Amsterdamse bakfiets.
Elektrische auto stoot 40% meer CO2 uit
Onderaan de streep blijkt bij de productie een elektrische auto 40% meer CO2 uitgestoten te worden in vergelijking met de productie van een benzineauto. Dat zeggen wij niet zelf, maar de experts van BMW, die bezig zijn het hele modellengamma te elektrificeren. Het meest zuivere vergelijk maakte het Zweedse Volvo, die op één productielocatie exact dezelfde auto bouwt met benzinemotor én met elektrisch aangedreven motor. Pas na 200.000 kilometer is het ‘break even’-moment aangebroken, mits ook 100% ‘klimaatvriendelijke’ elektriciteit is gebruikt, tot die tijd wint de benzinevariant. Zowel BMW als Volvo hebben zich tot doel gesteld het productieproces ‘klimaatneutraal’ te maken, waardoor de CO2-balans gunstiger gaat uitkomen. Tot die tijd blijft een elektrische auto beduidend klimaatonvriendelijker in vergelijking met een benzineauto.
De lobby van klimaatactivisten is iedere keer weer luchtfietserij
Feitelijk is dit het gevolg van de zoveelste lobby van klimaatactivisten die zonder enig inzicht zaken promoten die loodrecht staan op de doelen die zij zeggen te vertegenwoordigen. Biomassa, ooit het pareltje onder de klimaatactivisten van GroenLinks, heeft de samenleving meer dan 25 miljard gekost. Wie kritiek had was een ‘klimaatontkenner’ omdat hij begreep dat het gegoochel met CO2 een boekhoudkundige truc was. Nu er meer dan 200 van deze biomassacentrales in Nederland staan die 10% méér CO2 uitstoten dan een kolencentrale staan exact dezelfde klimaatactivisten te demonstreren bij de geplande installatie in Diemen voor sluiting. De overheid heeft bij de elektrische auto’s verschillende keren de stekker uit de miljardensubsidies voor dit soort luchtfietserij gehaald, en ook al verschillende keren de stekker er weer in geduwd onder druk van klimaatactivisten. Wie profiteerden? Omhooggevallen kantoorklerken met een auto van de zaak, of ondernemers die uitrekenden dat ze met alle subsidies een Porsche Taycan kunnen rijden voor de prijs van een Audi A4. Er is geen particulier die het in zijn hoofd haalt om een elektrische auto aan te schaffen. Toch hebben dezelfde klimaatactivisten wetgeving erdoor gedrukt die de benzineauto moet elimineren. Als we er vast in geloven dat CO2 de aarde opwarmt, dan zijn de klimaatactivisten de grootste veroorzakers van nóg meer CO2. Dat doen ze vooral voor hun kinderen zeggen ze.
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Slachtoffers klimaatverandering krijgen geen cent!
-
Volledig elektrische auto was vanaf begin complete waanzin
-
Rechter maakt voor de goed verstaander gehakt van klimaatwaanzin
-
Water(s)nood, de nieuwe psychose waaraan we moeten geloven
-
De mensenhaat achter de ban op vlees
Klimaat
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
Gepubliceerd
2 weken geledenop
28 november 2024Door
Twan HoubenDe befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan het aanzienlijk toenemen van spanningen in de wereld. Die spanningen kunnen bijdragen aan het versneld uitbreken van een wereldoorlog. Trek vooral je eigen conclusies, of beter nog; lees ‘The Global Green Subsidy Race’ van The Economist.
De Inflation Reduction Act (IRA) als een basis voor internationale spanningen
De IRA die in 2022 in de VS werd aangenomen en mede door BlackRock werd ontwikkeld, is de grootste wettelijke toewijzing voor klimaatfinanciering wereldwijd en markeerde een keerpunt in de manier waarop de groene transitie wordt gefinancierd. De wet kent subsidies toe voor een breed scala aan activiteiten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het grootste segment (161 miljard dollar, of 41 procent) gaat naar subsidies voor schone elektriciteit, met aanvullende subsidies voor decarbonisatie van onder andere de productie-, transport-, bouw-, landbouwsectoren.
De IRA-subsidies trekken wereldwijd innovatieve bedrijven en kennis naar de VS
De subsidies vanuit de IRA eisen een productie of inkoop van componenten uit de VS. Deze bepalingen hebben zowel kritiek als imitatie van de westerse bondgenoten van de VS opgeleverd. De EU, Japan, Australië en andere westerse bondgenoten hebben hun bezorgdheid geuit dat de beschikbare Amerikaanse geldpot snelgroeiende en innovatieve schone-energie-industrieën vanuit hun landen naar Noord-Amerika zal verplaatsen. Daarbij speelt voor de EU nog mee dat de Amerikaanse energieleveringen (vooral LNG) driemaal zoveel kosten als de vroegere Russische leveringen.
Als reactie op de Amerikaanse IRA heeft een reeks landen daarom wetgeving ontwikkeld die vergelijkbaar is met de IRA. Het meest opvallend is dat de EU haar eigen regels voor staatssteun heeft versoepeld via het Green Deal Industrial Plan, en de Net-Zero Industry Act (NZIA) waarmee EU-lidstaten Europese subsidies ontvangen om buitenlandse staatssteun te evenaren als ze geloofwaardig kunnen maken dat bedrijven anders naar de VS zouden verhuizen. Frankrijk heeft al gebruikgemaakt van deze EU-regels om 25 tot 40 procent van de investeringen in groen kapitaal te subsidiëren. Duitsland blijft echter bedrijven naar de VS verplaatsen.
China heeft de grootste voorsprong in kennis en materialen voor de groene transitie
Volgens de analyses van The Economist is China de wereldleider in de productie van veel groene technologieën, waaronder fotovoltaïsche zonne-energie (PV) en lithium-ionbatterijen voor de productie van elektrische auto’s. The Economist verwacht dat China de dominante fabrikant blijft voor de meeste van deze technologieën tot 2030. Dit zal China’s positie in de wereldeconomie verder versterken, iets dat de VS moeilijk kan accepteren.
Bron: The Economist Intelligence Unit
De geopolitieke industriële strategie van de VS
De toeleveringsketen van kritieke grondstoffen wordt door westerse beleidsmakers meer gezien als een geostrategische noodzaak dan het productieproces, aldus The Economist. Daarbij frustreert het de westerse strategen – onder leiding van de VS – dat China ook hierin de dominante speler is.
Het gaat met name om de toeleveringsketens van kobalt, lithium, nikkel, grafiet en zeldzame aardmetalen, die geopolitieke spanningen veroorzaken tussen het Westen en China. De leveringszekerheid van deze materialen is voornamelijk in handen van de Chinezen. In deze context moet er ook gekeken worden naar de toenemende dreiging van een oorlog in plaats van alleen de strijd om Taiwan.
De VS heeft inmiddels overeenkomsten getekend met Japan, Australië en het VK om exportheffingen op kritieke mineralen af te schaffen en de coördinatie bij het sourcen van deze mineralen bij de VS te leggen. The Economist verwacht dat er in de komende tijd eveneens een soortgelijke deal tussen de VS en de EU zal volgen. De onderhandelingen hierover zijn reeds gestart.
Oekraïne als alternatieve leverancier van kritische grondstoffen voor de transitie
Het is bij Indepen al vaker voorbijgekomen; het grote belang van Oekraïne voor de toekomst van de EU en de klimaattransitie. De Republikeinse senator en partijgenoot van Trump, Lindsey Graham, werd in juni geïnterviewd door nieuwszender CBS. In dat interview meldt hij een aantal feiten die door Yale universiteit in kaart zijn gebracht, waaronder de voorraad kritische grondstoffen voor de groene transitie van het westen ter waarde van 12 biljoen dollar.
Het probleem bij de bodemschatten van Oekraïne is dat deze grotendeels in het door Rusland bezette gebied van de Donetsk liggen en daarom ontoegankelijk zijn voor het Westen en zijn zo felbevochten klimaattransitie.
De Derde Wereldoorlog wordt een oorlog op drie fronten – aangevoerd door de VS
Op 17 augustus 2024 kwam het toonaangevende Amerikaanse blad Fortune met de conclusie dat de VS zijn militair materieel en personeel aan het voorbereiden is op een tweefronten oorlog met Rusland en China, die uit te breiden moet zijn tot een oorlog met Iran als derde front.
Op 14 augustus 2024 kwam het Amerikaanse militaire blad The National Interest met een soortgelijke analyse als in Fortune.
In het licht van de westerse klimaatambities en de door de VS nagestreefde wereldhegemonie, is het niet verassend dat overal in de EU voorbereidingen worden getroffen voor de start van een Derde Wereldoorlog. Nog even snel voordat Trump aan de macht komt.
Het lijkt een logische volgende stap als vervolg op de volstrekt mislukte globalisering die in de jaren ’90 door de VS in gang zijn gezet en die de economische macht van die VS in de wereld heeft doen verschuiven naar China.
Een laatste – en wellicht allerlaatste stap voor de start van een Derde Wereldoorlog – is de recente escalatie met het afvuren van Amerikaanse en Engelse langeafstandsraketten op Russisch grondgebied. Ook de nieuw door Rusland ontwikkelde Oreshnik ultrasonische raket blijkt daar geen stop op te kunnen zetten, nu de NAVO op 26 november 2024 heeft besloten de raketaanvallen op Rusland voort te zetten. Op dezelfde dag werden twee nieuwe aanslagen met Amerikaanse raketten op Rusland ingezet. Rusland bereidt zich nu voor op een tegenaanval. Op 27 november 2024 besloot de Duitse regering tot het sluiten van het Duitse kantoor van de Russische staatstelevisie in Berlijn.
De voorbereidingen voor een laatste escalatie worden in hoog tempo getroffen, voordat Trump het Witte Huis betreedt.
Klimaat
Volledig elektrische auto was vanaf begin complete waanzin
Gepubliceerd
3 weken geledenop
21 november 2024Door
David van DiemenZoals Ronald Plasterk op subtiele wijze aan Rob Jetten duidelijk maakt dat hij een onwetende was op notabene zijn eigen departement, zo wordt langzaamaan ook bij de burger duidelijk dat álle ‘klimaatmaatregelen’ worden opgedrongen door onwetenden en regelrechte onzin zijn. Zoals bijvoorbeeld gesubsidieerde biomassacentrales waarmee 10 procent meer CO2 ten opzichte van een kolencentrale de lucht wordt ingeblazen. Of de warmtepomp die helemaal geen gas bespaart omdat de benodigde elektriciteit uit een gasgestookte elektriciteitscentrale komt. Of de op subsidie draaiende, niet te recyclen windmolens.
De vraag is alleen of het journalisten lukt om in eenvoudige Jip & Janneke-taal uit te leggen waaróm het onzin is. En dat is nogal een dingetje, want zodra het onderwerp aan de orde komt is de boodschapper volgens de voorstanders van al deze onzin een ‘klimaatontkenner’, niet deskundig genoeg op welk vakgebied dan ook of welk ander verzonnen oordeel dan ook. Een inhoudelijke discussie is simpelweg onmogelijk. Ook getallen zeggen de voorstanders echt helemaal niets, en dus herhalen ze met droge ogen de doelstelling: 0,000036 graden minder opwarming van de aarde bijvoorbeeld. De bèta’s onder ons noemen dat ‘nul’ of ook wel een meetfout. Toch wil Indepen de navolgende uitleg u niet onthouden: de waanzin van een volledig elektrische auto.
Accu’s laden: hoe sneller, hoe beter
Nederland is inmiddels bezaaid met laadstations. 152.000 publieke laadpalen, en bijna 5.000 publieke snelladers. ‘Hoe sneller, hoe beter‘ tenslotte. Tijd is geld. Bij snelladen laad je met een vermogen van minimaal 50 kilowatt (kW), maar meestal meer. Zogenaamde ‘supersnelladers’ hebben een vermogen van tot wel 350 kW. Een laadpaal thuis levert een vermogen tussen de 3,7 en 11 kW, terwijl een laadpaal op straat goed is voor vermogens tussen de 11 en 22 kW. Via het stopcontact laad je met een vermogen van 2,3 kW. De ‘k’ staat voor kilo en betekent 1.000, dus 350.000W bij een supersnellader. Onze overheid noemt een dergelijk snellaadstation ‘duurzame bewustwording’ overigens…
Vermogen en verbruik in perspectief geplaatst
Hoe realistisch die ‘duurzame bewustwording’ van de overheid is, maken we duidelijk door het in perspectief te plaatsen. Sinds 2017 is er een wet die bepaalt dat uw stofzuiger maximaal een motorvermogen van 900 Watt mag hebben, dat is 0,9 kW. Staat de stofzuiger op vol vermogen een uur aan, dan verbruikt deze 0,9 kilowattuur (kWh). De Tesla Model 3 op de oprit heeft een vermogen van 208 kW (231 stofzuigers) en verbruikt 14,2 kWh per 100 kilometer, dat is dus equivalent aan 15,7 stofzuigers die een uur aanstaan. In het ene geval bent u 100 km verder gekomen, in het andere geval is uw huis onderhand vacuüm gezogen.
Kijkt iemand met een rijtjeshuis op zijn jaarafrekening energieverbruik dan blijkt dat hij gemiddeld op jaarbasis uitkomt op 2.640 kWh. Dat is evenveel als een Tesla die 12,5 uur lang plankgas rijdt en de rest van het jaar stilstaat. Een gemiddelde woning verbruikt 1,25 kW, dat is de optelsom van uw wasmachine, tandenborstel, cv-ketel, stofzuiger, computer, tv, kortom, alles wat stroom verbruikt.
Staat er thuis een laadpaal, dan heeft deze een vermogen van 3,7 tot 11 kW. Als deze een uurtje een elektrische auto staat op te laden dan is dat dus het 3- tot bijna 9-voudige van het huidige verbruik! Zou bijvoorbeeld in een straat van 8 woningen iedereen een thuislaadstation hebben, dan krijgt de netbeheerder te maken met een 3- tot bijna 9-voudig hoger verbruik van 8 woningen, mochten alle auto’s gelijktijdig opgeladen worden, dus 24 tot 72 keer meer verbruik door slechts 1 kleine straat! Doorgerekend is 1 gemiddelde laadpaal op straat van 16,5 kW (het gemiddelde van 11 en 22 kW), gedeeld door 1,25 kW (verbruik gemiddelde woning), equivalent aan 13,2 woningen, en een supercharger van 350 kW is dus equivalent aan 280 huizen! En staan er 6 op een rijtje langs de snelweg, dan is dat equivalent aan 1.080 woningen! Op deze site vonden we een leuke tabel:
Doelstelling van de overheid is om in 2028 of 2030 iedereen aan de elektrische auto te krijgen. Maar hoe dan? Ons wagenpark telt 9,2 miljoen personenauto’s. Als 10 procent volledig elektrisch zou zijn, dus 920.000 auto’s, dan klapt het onderliggende elektriciteitsnetwerk aangezien de vraag veel groter wordt dan het aanbod. Op dit moment is 14 procent van het wagenpark elektrisch, volledig en hoofdzakelijk hybride tezamen. Daarmee bewegen wij ons op de rand van het mogelijke en vandaar dat distributiebedrijven inmiddels moord en brand schreeuwen. Bedrijven maar ook particulieren kunnen nu al niet meer aangesloten worden op het net; het net kan het simpelweg niet aan. Doelstelling van de overheid is echter 100 procent volledig elektrisch, nog 86 procent te gaan dus, bovendien hybrides er nog uitwerken en dat is ook al een volstrekte utopie. Tot welke ridicule ‘oplossingen’ dit leidt kon u eerder al lezen.
Auto-industrie gaat kapot aan volledig elektrische auto
Bij de auto-industrie is inmiddels doorgedrongen dat de focus op elektrisch vervoer hen aan de rand van de afgrond heeft gebracht, de klant wil het simpelweg niet. Volkswagen sluit in zijn eigen Heimat maar liefst drie fabrieken, Porsche verkeert in zwaar weer en is in versneld tempo benzine-varianten op de markt aan het brengen, Mercedes-Benz steekt een dikke middelvinger op naar Brussel en (her)introduceert een uitermate milieuvriendelijke diesel in de E-klasse en BMW wint zelfs de eerste prijs met een diesel voor ‘das Goldene Lenkrad 2024’, de hoogst haalbare automotive-prijs in Duitsland. BMW laat daarbij twee elektrische auto’s achter zich.
Onwetende politiek leeft in utopie
Was dit allemaal te voorzien? Uiteraard! Iedereen wist dat het Nederlandse stroomnetwerk een dergelijke transitie in dit tempo niet zou aankunnen. Elektrisch vervoer is een deeloplossing, maar wordt gepresenteerd als de hoofdoplossing. En de onwetende politiek gaat vervolgens de meest absurde regelgeving proclameren: dieselverboden, benzineverboden, emissievrije zones en ga zo maar door. Het zijn volstrekt onuitvoerbare dwangneuroses van politici die van toeten noch blazen weten. Gefinancierd zijn deze dwangneuroses door de burger, door allerhande belastingen te heffen waardoor de Tesla-rijder bestaansrecht heeft. De belastingontduikende elektrische rijder is gepamperd door deze overheid, terwijl de doelstellingen altijd al onrealistisch en onhaalbaar waren. Als gevolg hiervan ligt de auto-industrie inmiddels aan het infuus, want er is geen droog brood mee te verdienen. De inruilprijzen van volledig elektrische auto’s zijn dramatisch, niemand wil ze na vier of vijf jaar nog rijden. En nog altijd houden ze in Den Haag en Brussel vol, iedereen zal en moet aan de elektrische auto. In welke utopie leeft de politiek eigenlijk?
Klimaat
Gisteren in Valencia, morgen in Castricum
Gepubliceerd
3 weken geledenop
20 november 2024Door
Willem KoertTerwijl de media nog steeds berichten over de rampzalige gevolgen van de aanhoudende overstromingen in de Spaanse regio’s Catalonië en Malaga, graven machines van duinbeheerder Puur Water & Natuur (PWN) bij Castricum gaten in de duinen. Dat is goed voor de natuur, aldus PWN. En verstandig, want de kans op een overstroming wordt kleiner door het graven van gaten in de Nederlandse duinen. Vindt PWN.
Niet alleen gewone Nederlanders met een boerenverstand hebben moeite met die redenering. Ook Wil Lases, een gepensioneerde waterbouwkundige, snapt niet waar de duinbeheerder mee bezig is. Op zijn Facebookpagina noemde Lases de bewering dat het maken van inkepingen in de duinen zou leiden tot een betere bescherming tegen de zee ‘je reinste flauwekul’. “Waaruit zou dat eerder dan zijn gebleken?”, vraagt de ingenieur zich af.
Zijn bezorgde posts zorgden er vrijwel onmiddellijk voor dat Facebook Lases censureerde. Het internetplatform stuurt nu bezoekers door naar een pagina waar factcheckers vertellen dat Lases er niets van heeft begrepen.
Afbraak van waterwerken
De factcheckers reproduceren nauwgezet het verhaal van PWN. Als het zeewater verder het binnenland kan binnendringen, wordt de natuur interessanter, legde een woordvoerder van PWN uit in een interview met NH Nieuws. “We zijn eigenlijk weer een levend, dynamisch landschap aan het maken achter de zeereep.”
Kalkrijk zand dat met het zeewater meekomt, moet stikstof gaan neutraliseren. Bovendien moet dat zand de duinen ‘robuuster en sterker’ maken, vertelde de PWN-zegsman. Ongetwijfeld heeft de duinbeheerder indrukwekkende excelbestanden en een fraaie powerpoint die deze uitspraken onderbouwen. Maar als een ervaren expert als Lases ongerust is, is er toch reden om kritisch naar het afgraven van duinen te kijken. Facebook denkt daar kennelijk anders over.
Beeld: PWN I Duinen van Castricum
Het maken van inkepingen in de duinen van Castricum staat niet op zichzelf. Overal in Nederland spelen beleidsmakers met plannen om dijken en andere waterwerken af te breken. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) ontwikkelde bijvoorbeeld het plan om in Zeeland de kering van de Oosterschelde af te breken of buiten bedrijf te zetten. Volgens een nieuwsbericht van de NOS wordt daardoor niet alleen de natuur in Zeeland interessanter, maar wordt de provincie ook ‘klaargestoomd voor klimaatverandering’.
Het Nederlandse ontwerpbureau KuiperCompagnons is nog ambitieuzer. Die organisatie lanceerde in 2022 een plan voor het Nederland van de volgende eeuw. Het westelijk deel van Nederland staat in de toekomstvisie van het bureau voor de helft onder water.
Lijken
Columnist Marianne Zwagerman is, net als waterbouwkundige Lases, boos en ongerust over de nonchalance waarmee Nederlandse bestuurders en plannenmakers bouwwerken willen afbreken die Nederland beschermen tegen het water. “In Valencia drijven de lijken nog altijd in modderige ondergrondse parkeergarages”, schreef Zwagerman begin november in de Telegraaf. “En hier slopen we dijken om de natuur te redden.”
Toen dit stukje werd geschreven, waren in Noord-Spanje de meeste lichamen geborgen. De teller stond op 223. Voor zover bekend vielen de meeste doden tijdens de eerste overstromingen van eind oktober. Daarnaast verloren duizenden Spanjaarden hun huis.
Het officiële verhaal is dat de overstromingen zijn veroorzaakt door een terugkerend weerfenomeen dat Spaanse meteorologen Dana noemen. Het ontstaat als water in de Middellandse Zee relatief warm is, terwijl in hogere luchtlagen de temperatuur juist relatief laag is. Hevige regenval is het gevolg.
Extreemrechts?
Het is niet de eerste keer dat Dana huishoudt in de getroffen gebieden, maar dit keer was de schade wel heel erg groot. De grote reguliere nieuwskanalen schrijven dat uiteraard toe aan de opwarming van het klimaat, maar op sociale media circuleren berichten die een verband leggen met het recordaantal dammen dat de Spaanse overheid heeft afgebroken.
Het afbreken van dammen gebeurt de laatste jaren in heel Europa, maar in 2022 was Spanje volgens het Wereld Natuur Fonds de absolute koploper. Daardoor zou de natuur moeten verbeteren, berichtte Indepen eerder dit jaar. Onmiddellijk nadat op sociale media berichten verschenen die de ramp in verband brachten met de afbraak van waterwerken, rukten factcheckers uit om de gemoederen tot bedaren te brengen.
Wie nu op Google ‘dam removal Valencia floods’ intikt, krijgt bijna alleen nog maar berichten van factcheckers te zien. Ze vertellen allemaal hetzelfde verhaal. De ramp in Valencia was het gevolg van klimaatverandering en wie iets anders vertelt maakt zich schuldig aan desinformatie. Bovendien komt die desinformatie uit de extreemrechtse hoek, voegt de ngo WeAreWater daar nog aan toe.
Inwoners van het Spaanse rampgebied hadden, toen ze op 5 november een bezoekje kregen van koning Felipe VI, kennelijk nog geen tijd gehad om die berichten te lezen. Ze waren boos over de lakse respons van de overheid, die pas alarm sloeg toen het water de steden was binnengedrongen. Ze waren boos over de slachtoffers en de dagen zonder gas, voedsel, water, medicijnen en elektriciteit, berichtte de BBC. Toen ze de vorst in hun verwoeste wijken zagen, barstte de bom. Ze bekogelden de koning met modder en scholden hem uit voor ‘moordenaar’. De Spaanse premier Pedro Sánchez, die een ander deel van het rampgebied bezocht, moest zelfs de benen nemen.
Voor verslaggevers van de Volkskrant was het duidelijk wat de boze Spanjaarden bezielde: ze waren ‘radicaal-rechts’. Toch hadden de inwoners van het rampgebied goede redenen om boos te zijn op hun overheid. Die waarschuwde niet alleen te laat, maar heeft volgens het Spanish National Committee on Large Dams ook het onderhoud van de waterwerken laten versloffen. Driekwart van de Spaanse waterwerken is in slechte staat.
Of dat een rol heeft gespeeld bij de ramp, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Er is nog maar één verhaal over Valencia dat mag worden verteld – en in dat verhaal draait alles om klimaatverandering. Al het andere is extreemrechtse desinformatie.
In Nederland is dat niet anders, bleek uit de verbolgen reactie van minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans (VVD), op een kritische vraag van Pepijn van Houwelingen (FVD). Hopelijk hebben de inwoners van Castricum, de Zeeuwse gebieden en alle andere laaggelegen gebieden van Nederland opgelet.
Recent
Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
De Nederlandse woningmarkt verkeert in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag naar woningen is geëxplodeerd, met name...
Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU
Huizenprijzen in Nederland zijn explosief gestegen terwijl huizenprijzen dalen in de rest van de EU. Twan Houben, bedrijfsstrateeg en Indepen-columnist,...
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
Lane-assist is een typisch voorbeeld van Europese regeldwang die blootlegt hoe onzinnig Europese regelgeving op landelijk niveau kan uitpakken. Wat...
Vertrouwen kabinet Schoof? Slechts 26 procent gelooft er nog in
Op 26 november 2024 publiceerde EenVandaag de laatste cijfers over het vertrouwen in het kabinet. Daaruit blijkt dat deze zich...
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
Een flink stuk van de dennenbossen in de duinen van Schoorl, vlak bij het Noord-Hollandse Bergen, is niet meer. De...
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Het was vanaf het begin een absurd idee: het oprichten van de Stichting Open Overheid (SON), die in crisistijd toegangstesten...
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
De Europese Unie wil dolgraag weer verder uitbreiden. Vooral om de ‘dreiging’ vanuit Rusland te kunnen pareren. Op 1 mei...
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
Dat er sprake is van klimaatverandering, daar is binnen de wetenschap al een aantal miljard jaren consensus over, alleen erkennen...
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
De befaamde Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist, bracht een rapport uit dat uitlegt hoe de klimaattransitie bijdraagt aan...
Brekelmans let je nog wel op? Die Mach 10-raketten komen van Putin…
Al meer dan 1.000 dagen zijn er een aantal ‘experts’ in Den Haag die ons willen doen geloven dat het...
Trending
-
Binnenland6 dagen geleden
Hoe Staatsbosbeheer Nederland ontbost en de schatkist plundert
-
Klimaat2 weken geleden
Hoe de klimaattransitie de kans op een wereldoorlog vergroot
-
Economie1 week geleden
De desastreuze gevolgen van EU uitbreiding
-
Column18 uur geleden
Hugo de Jonge vernietigde de woningmarkt voor eigen politiek gewin
-
Opinie4 dagen geleden
Europese bemoeizucht leidt tot verkeersonveiligheid in Nederland
-
Binnenland2 dagen geleden
Huizenprijzen Nederland stijgen explosief, dalingen in de rest van de EU
-
Column2 weken geleden
Klimaatverandering en -schade in Limburg? Vraag het vooral niet aan Wopke!
-
Column7 dagen geleden
Het falen van de Stichting Open Nederland: een dure les in crisismanagement
Peter Tromp
3 oktober 2022 in 13:31
Dit is een misleidend artikel. Jullie moeten wel wat beter leren lezen: Volgende conclusie in jullie artikel vanuit de Volvo-referentie naar het Carscoop artikel is echt apert onjuist. Jullie schrijven: “Pas na 200.000 kilometer is het ‘break even’-moment aangebroken, mits ook 100% ‘klimaatvriendelijke’ elektriciteit is gebruikt, tot die tijd wint de benzinevariant.”
Ze hebben na 200.000 km gemeten, maar onder het plaatje staat vervolgens echter pas het break-even point bij productie en gebruik in verschillende brandstofscenario’s (huidige energie vs schone energie): “When using the average global energy supply, a Volvo C40 Recharge will need to cover 68,300 miles (109,918 km) before it breaks even with the ICE XC40 — in this scenario, that’s over half of the car’s lifetime. However, over that lifespan, the EV will account for 15 percent fewer overall emissions than the ICE vehicle.
Running the C40 on the EU28 electricity scenario doubles the overall reduction in emissions to 30 percent and reduces the breakeven point to 48,000 miles (77,248 km). And if you’re able to charge your C40 on renewable energy alone, the carbon footprint of the EV is half that of the ICE, breaking even in just over 30,000 miles (48,280 km).”
Dus als 100% ‘klimaatvriendelijke’ elektriciteit is gebruikt dan ligt het break-even point bij 50.000 km en als dat niet zo is dan ligt – afhankelijk van de gebruikte mix tussen schone en niet-schone energie – het break-even point op 80.000 – 110.000 km. Waarvan nota.
Jan
4 oktober 2022 in 08:42
Dus: klimaatactivisten eli!mineren!
Edwin
5 oktober 2022 in 15:24
This article totally misrepresents the study by Volvo. In the study, they drive the cars for 200,000 km, they don’t claim the break-even moment is 200,000 km. In fact, with 100% ‘climate-friendly’ electricity’ being used, the break-even moment is 48,280 km.
So indepen.eu, please amend your article or remove it completely. As it is now, it is total nonsense what you write.
ronald
11 oktober 2022 in 15:01
lieve mensen, dit artikeltje geeft wel aan dat het rijden van een gebruikte auto veel CO2 vriendelijker is dan iedere keer een nieuwe elektrische auto kopen (of leasen) het beleid zou dus gewoon gericht moeten zijn op het zo lang mogelijk gebruiken van je voertuig.