Media

Integere journalistiek is alleen met een vergrootglas nog te vinden

Avatar foto

op

Integere journalistiek is alleen met een vergrootglas nog te vinden
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Het AD kopt op 1 april 2021: ‘Het bewijs is er nu: na vaccinatie kun je het coronavirus niet meer overdragen. Iedereen die een beetje ingevoerd was in de thematiek, wist dat dit echt klinkklare onzin is. Berichten uit Israël gaven op dat moment al langer aan dat de besmettelijkheid op zijn minst in beperkte mate ook ná vaccinatie aanwezig is. Inmiddels weten we wel beter, gevaccineerden verspreiden net zo goed.

Op de webpagina van de Rijksoverheid stond te lezen: ‘Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Maar als iedereen zich laat vaccineren, kan het coronavirus zich niet verspreiden. Een vaccinatie beschermt niet alleen u zelf, maar ook de mensen om u heen. De tekst is inmiddels aangepast naar ‘Maar hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder het virus zich kan verspreiden. Een vaccinatie beschermt niet alleen u zelf, maar ook de mensen om u heen.’ Met een vaccin dat niet steriel is (overdracht voorkomt), is dat lariekoek, zal iedere wetenschapper u weten te vertellen. Toch staat het op de website van de overheid. Hugo de Jonge tweette daar op 30 augustus 2021 nog overheen: ‘Nepnieuws en desinformatie ondermijnen het vertrouwen in vaccinatie. Laat je goed informeren!’. Bij wie dan rest dit alleen nog als vraag?

De Telegraaf kopt op 11 maart 2022: ‘Hoekstra: bezorgd over complottheorie Amerikaanse biolabs.’ Het artikel is inmiddels niet meer te vinden… Al op 9 maart werd door Victoria Nuland (Secretary of State) uitgesproken dat voorkomen moet worden dat biolabs (in Oekraïne) in handen van de Russen vallen. Inmiddels zijn papieren opgedoken waaruit blijkt dat de Amerikaanse regering heeft meebetaald aan deze zogenaamde complottheorie… allemaal nieuws dat al ruim vóór Wobkes bericht bekend was.

Laten we vooral zwijgen over de informatie in de laptop van Hunter Biden, 2 jaar lang geframed als nepnieuws. Plots komt diezelfde Amerikaanse media met verhalen over een laptop van Hunter Biden die ze ineens niet meer classificeren als complot van de Russische geheime dienst. Op de laptop staan documenten en e-mails waaruit blijkt dat de Biden-familie op grote schaal schimmige deals in Oekraïne heeft afgesloten. Hunter ontving maandelijks $50.000,- voor diensten die hij niet verrichtte. Over de foto’s op dezelfde laptop zullen we dan nog maar zwijgen. 2 Jaar geleden nog geframed als complot, nu is het opeens de waarheid.

Nepnieuws door de huidige media en overheid had bij enige verdieping in de materie zonder meer voorkomen kunnen worden. Waarom is er geen verdieping of ouderwetse onderzoeksjournalistiek meer bij de media? Daarvoor zijn meerdere redenen.

Op de eerste plaats is er de ratrace om het brengen van kakelvers nieuws. De krant brengt immers nieuws, de volgende dag verdwijnt de krant in de kattenbak. In vroeger tijden plofte het nieuws ’s morgens vroeg op de deurmat. Het nieuws werd de avond ervoor rond een uur of elf met grote drukpersen in beweging gebracht, nieuws ná dat tijdsstip volgde in de editie van 2 dagen later. Met de opkomst van internet en de nieuwsmedia op datzelfde internet is de ratrace om het hete nieuws teruggebracht van een uur of 6 naar enkele seconden. Clickbaits, uitnodigende koppen waar iedereen op klikt, zijn de macht van de media geworden. Als achteraf blijkt dat het artikel inhoudelijk niet klopt, verdwijnt het artikel of wordt de inhoud achteraf aangepast. Alleen internet-nerds weten de oorspronkelijke artikelen nog te achterhalen. In Nederland is de schrijvende media voor het overgrote deel in handen van één groot Belgisch mediaconcern. Wat is er handiger dan alle informatie te bundelen in zo’n agglomeraat? Gevolg is dat nieuws centraal gedistribueerd wordt en vrijwel gelijktijdig op alle nieuwskanalen van die kranten verschijnt. Velen nemen niet eens de moeite om de teksten te redigeren of nog eens kritisch tegen het licht te houden, met als gevolg dat de digitale media die onder het concern vallen exact dezelfde teksten verspreiden. De onschuldige lezer zal bevestigd worden in het nieuws, het staat overal te lezen, dus dan zal het wel kloppen.

Onderzoeksjournalistiek is daarmee een ondergeschoven kindje geworden. Dit vergt uren, dagen, zo niet maanden werk zonder dat er een product als resultaat komt te liggen, en dat is kostbaar. Bovendien wordt het een beetje vreemd als de Telegraaf eerst bericht dat de Biden-laptop een complot is van de Russische geheime dienst, en een onderzoeksjournalist van dezelfde krant 4 weken later weet te melden dat het helemaal geen complot is maar bittere waarheid. Daarnaast vergt onderzoeksjournalistiek vakinhoudelijke kennis, een evenwichtig verhaal verdient waarheidsvinding en zonder kennis van zaken is dat onmogelijk. Zonder kennis van zaken is men de spreekbuis van de hardst schreeuwende geworden.

Om nepnieuws te voorkomen is men gaan ‘factchecken’. Dit zou veronderstellen dat journalisten of ingewijden met kennis van zaken nieuwsitems beoordelen op haar merites. Niets is echter minder waar. De factcheckers zaten er in de afgelopen 2 jaar zo vaak naast dat iedere geloofwaardigheid verloren is gegaan. Bij Nucheck.nl maken ze het helemaal bont. ‘Beweringen over Europees vaccinatiepaspoort ongefundeerd’ kopte men nog op 1 september 2020. Het artikel werd aangepast op 5 mei 2021 en aangevuld met de mededeling dat dit met de kennisstand van 1 september 2020 was, maar inmiddels toch blijkt te kloppen. Dit zou suggereren dat het op 1 september 2020 nog nepnieuws was, en er in de tussentijd een verandering van zaken heeft plaatsgevonden. Niets is minder waar, op Europees vlak wordt al sinds 2018 gewerkt aan een Europees vaccinatiepaspoort. Vervolgens wringt men zich door een uiterst vermakelijke tekst in allerlei bochten om maar niet toe te geven dat op 1 september 2020 ‘beweringen over een Europees vaccinatiepaspoort ongefundeerd’ het nepnieuws van Nu.nl was.

Facebook heeft een eigen ‘factchecker’: PolitiFact, onderdeel van Poynter Institute. Ontluisterend wordt het als je uitzoekt wie er achter deze factcheckers zit: de namen Gates en Soros duiken weer op als voornaamste sponsoren. Het leverde Facebook inmiddels diverse rechtszaken op, waarbij Facebook nu erkent dat het niet gaat om een inhoudelijke check, maar een soort ‘opinion-check. Factchecken houdt dus voor Facebook in ‘controleren of het bericht voldoet aan de heersende opinie.’ Om die reden zijn artikelen en verspreiders daarvan verwijderd van Facebook, niet omdat het een onwaarheid bevatte.

Precies daar lijkt iedere factcheck op te berusten. Het is geen inhoudelijke check, maar een check of het voldoet aan de heersende opinie. Rest de vraag waar nog betrouwbare informatie te vinden is die ook feitelijk klopt. Integere journalistiek bestaat nog weldegelijk, maar is alleen met een vergrootglas nog te vinden. Ga op zoek naar deze journalisten en houdt in het achterhoofd dat zodra zij zogenaamd nepnieuws verspreiden dit nog niet wil zeggen dat het niet de waarheid is. Er zijn 2 uitspraken die naar boven komen: ‘in oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste’ en ‘iedere oorlog in de afgelopen 50 jaar is het resultaat van een leugen door de media’. Deze laatste uitspraak is van Julian Assange, die sinds eind 2010 op de vlucht is en gevangengehouden wordt omdat hij stukken verspreidde waarin de waarheid stond.

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Media

Framing van Baudet door NPO wil maar niet lukken

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Framing van Baudet door NPO wil maar niet lukken
Foto: ANP

De NPO, of eigenlijk alle media links van Forum voor Democratie, trachten al dagen Thierry Baudet op de één of andere manier te framen. Waarmee en hoe maakt eigenlijk niet meer uit. Hadden we eerst nog een non-binaire Bram die vooral binair denkt zodra het zijn eigen situatie betreft, vervolgens gingen Baudet en zijn partijleden op de grill bij Nieuwsuur.

Onderzoeksjournalisten van het alom geprezen Nieuwsuur hadden ‘nogal’ wat ontdekt namelijk. Zo is partijlid Ralf Dekker ooit werkzaam geweest voor de Rabobank, en die Rabobank is weer lid van het WEF, en daarom is Ralf indirect ‘dus’ een WEF-aanhanger. Partijlid Pepijn van Houwelingen, die heeft ‘dus’ nog een mogelijkheid om terug te keren bij zijn oude werkgever, en ‘dus’ is hij helemaal niet zo zeker over zijn bestaan in de arena van de Tweede Kamer.

En dan die voedselpakketten van FVD! Daar heeft een onderzoeksjournalist van Nieuwsuur een abonnementje op genomen en die heeft ‘dus’ ontdekt dat er ook wel eens iets uit China tussen zit… hoe durven ze daar in hemelsnaam bij FVD te beweren dat ze voor de Nederlandse boeren opkomen dan? En die beschuldiging van ‘controlled opposition’ door FVD aan het adres van andere partijen dan? Wie zegt dat FVD niet ook controlled opposition is dan? Dat is ‘dus’ zeer verdacht, dat begrijpt u wel.

Wie wat verder kijkt ziet een verwoede poging van Nieuwsuur en de media, die erin meegaan om de door Hugo de Jonge zo gevreesde en verafschuwde staatsondermijnende en democratiegevaarlijke ‘complotretoriek’ te bezigen. Er is alleen één klein probleempje: ze beheersen daar bij de NPO het spel nog niet zo goed en gans het volk doorziet het.

Complotretoriek is het koppelen van losse feiten, en die dan op samenzweerderige toon aan elkaar smeden en vervolgens de conclusie ofwel zelf ook mededelen, ofwel door de kijker zelf laten trekken. Dus als de Rabobank lid is van het WEF en in uw portemonnee een Rabobank-pasje zit, ja, dan is de conclusie wel duidelijk toch? Of als u iemand ‘veel geluk’ toewenst, dan bedoelt u eigenlijk dat u hem ‘beterschap’ wenst met zijn non-binaire waanbeelden, snapt u?

Nog een voorbeeld: als diverse kabinetsleden openlijk lid zijn van het WEF, en u legt de contracten op tafel waaruit blijkt dat die kabinetsleden juridisch bindende afspraken hebben gemaakt met het WEF, maar u kunt die contracten dan weer niet inzien omdat het WEF een private organisatie is, dan is het bewijs duidelijk dat die kabinetsleden er met een dubbele pet zitten… eh wacht even… dat zou nu een leuk item zijn voor Nieuwsuur toch? Waarom zouden ze dat nu niet onderzoeken bij Nieuwsuur, iemand enig idee ‘dus’?

Verder Lezen

Buitenland

Dilemma: moet Twitter op zwart bij val kabinet?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Dilemma: moet Twitter op zwart bij val kabinet?
Foto: ANP

Als het kabinet is gevallen, zal er gedurende de rest van de nacht, tot na de vrijdagmiddagborrel geen mogelijkheid zijn om gebruik te maken van Twitter, Facebook en Instagram. Zo wil de overheid voorkomen dat anti-institutioneel sentiment zich kan verspreiden in Nederland.

Deze alinea klinkt absurd. Maar in Frankrijk is dit aan de gang: president Emmanuel Macron heeft een avondklok ingesteld voor social media, in een poging de rellen overal in het land te smoren. Daar zit een ratio achter: als beelden van onlusten verspreiden, kunnen hooligans in de buurt zich bij de andere geweldplegers voegen.

Maar tegelijkertijd ontneemt de Franse staat zijn burgers ook de mogelijkheid om de informatie te verzamelen die ze nodig hebben om hun eigen veiligheid te bewaken: wanneer is het tijd om weg te gaan ergens, kan ik nog naar het ziekenhuis met mijn zieke kind of is de weg geblokkeerd door brandende auto’s?

President Macron is bovendien ook niet per se iemand met de honneurs om opnieuw zo’n brute inbreuk te maken in de democratie. Maar hij kan niet anders, nu de geest uit de fles is op veel meer plekken dan alleen in de Parijse banlieues. Hij kan ook niet veel méér. Natuurlijk kan hij het leger ter bescherming tegen de eigen burgers inzetten, maar voeren zijn generaals zo’n bevel zomaar uit? Het lijkt bij voorbaat een faux pas ook, in het land waar de moderne democratie ontstond.

Wat Macron natuurlijk ook kan doen, is aftreden. Niet om het geweld van nu, de afgelopen jaren heeft hij genoeg Fransen tegen zich in het harnas gejaagd met hervormingen. Hoeveel dit zou schelen in de maatschappij, is niet te zeggen. Maar er zijn in de lockdowns, Frankrijk voorop, in Europa wel sociale experimenten gedaan waarvan op voorhand vaststond dat ze minder impact zouden hebben, en meer bijwerkingen dan nieuwe verkiezingen.

Om te laten zien dat hij het ook niet makkelijk heeft, laat zijn bestie Mark Rutte op dit moment in Den Haag het kabinet bungelen op een asieldeal. De vraag is of dit voor de bühne is of niet. De nieuwe eis gaat over gezinshereniging, op een onderdeel dat in Europese verdragen juridisch flink dichtgetimmerd zit, wat pas nog bleek bij de Raad van State. De VVD-achterban zal zich niet opnieuw knollen voor citroenen laten verkopen.

De kabinetscrisis in Nederland is een spiegelbeeld van die in Frankrijk: nergens in het land zwarte rook, wel overal voorzichtige, niet helemaal on-opportunistische opluchting. Het kabinet zal het niet boeien: daar begint de verantwoordelijkheidszomervakantie een weekje eerder.

Verder Lezen

Binnenland

Zo wordt de wereld afgeleid van CBDC

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Zo wordt de wereld afgeleid van CBDC
Foto: ANP

Het is niet zozeer een wereldwijd complot, als wel de perfecte illustratie van hoe de media worden gebruikt door de politieke elite: vorige week woensdag werd de presentatie van de digitale euro vakkundig overschaduwd door ander nieuws: van de gemeenteraad tot in de ruimte.

Al maanden gonsde dat koningin Ursula von der Leyen (Europese Commissie) en Christine Lagarde (Europese centrale bank) deze datum zouden uitkiezen. Twee krachtige vrouwen, én uit Frankrijk én uit Duitsland. Wow. Wat een fraai symbool van een veranderende orde in de wereld. Je hoeft geen groot regisseur te zijn om daar een propagandashow met inhoud van te maken.

Maar ja, het blijkt dat Europa helemaal niet op de digitale euro zit te wachten. Een tijdlang werd die daarom maar afgedaan als een complottheorie. Maar goh: nog dezelfde middag stuurde minister Sigrid Kaag (Financiën) de Nederlandse verwerking al naar de Tweede Kamer. Wat daar in staat, moeten we nog lezen. Want we hebben nog steeds het nieuws van woensdag 28 juni niet uit:

 1. Al twintig jaar voor het woord wappie bestond, werd je zo bestempeld bij angst om ziek te worden van de zoetstof aspartaam. Deze alom gebruikte zoetstof is, naar nu blijkt, mogelijk kankerverwekkend.
 2. “Een avondklok voor de slijter of een voetbalkantine zonder tap: zoek zelf maar uit wat ik van jullie tegen drankmisbruik mag doen”, zei staatssecretaris Maarten van Ooijen tegen Kamerleden, inclusief een keuzemenu. Dat lekt uit, zodat het kan worden afgeschoten, De Telegraaf kwam er als eerste achter.
 3. Wat gebeurde gelijktijdig in het hoofdprogramma van het parlement: de wappies waren aan de beurt, de baas van de geheime dienst kwam aan fractievoorzitters uitleggen hoe gevaarlijk hun gedachtengoed is. Alleen: dat leek verkeerd te zijn gelezen. AIVD-baas Erik Akerboom: “Het is heel logisch dat er grieven zijn. Het is ook logisch dat ze de schuld krijgen van de dingen die fout gaan.”
  Burgers die boos worden op de politiek zijn niet meteen staatsgevaarlijk. “Het gaat pas mis als je dit alles samenvat onder ‘één noemer, het kwaad. Dat alles wordt aangestuurd, mondiaal, en dat de elite die dat doet, iedereen slaaf wil maken en soms zelfs vermoordt.”
 4. Akerboom deed moeite om de politici het verschil uit te leggen tussen radicale oppositie en extremisten, ook al is dat verschil simpel: de laatste soort gebruikt geweld.
  Kort door de bocht zei hij: voor extremisten mag je mijn spionnen bellen, maar de rest moet je zelf oplossen. “Ook demonstraties waarbij de wet wordt overtreden, horen bij de democratie.” Daar is de AIVD niet tegen, maar voor. Een urgent punt, aldus Akerboom: “Het is hard nodig dat de overheid een spiegel voorgehouden wordt.
 5. Terwijl de fractievoorzitters luisterden, mocht Kamervoorzitter Vera Bergkamp het briefje rondsturen: VVD, CDA, D66 én oppositiepartij GroenLinks doen even niet meer mee aan voorbereidingen voor de parlementaire corona enquête.
 6. Nu we toch bij corona en de elite zijn: Bill Gates was er woensdag ook! Niet in de spotlights, maar geo-engineering wel, en die industrie is echt zijn kindje . Het klinkt futuristisch: de opwarming van de aarde tegengaan door in de dampkring met speciale gassen een soort zonwerende laag aanbrengen, waardoor minder warmte op het aardoppervlak terechtkomt. Maar sinds woensdag weten we: Europa gaat dat gewoon doen! Als het lukt tenminste, via Brussel betalen alle burgers gelukkig mee. Keurig op de ochtend voorafgaand aan het persmoment lekte dit nieuws uit.
  Bloomberg had de primeur, maar die staat achter een slotje. Gelukkig heeft Fox News heeft niet alleen de samenvatting maar ook een verrassende pop-up met ‘breaking news live from The Hague’
 7. Voor de duidelijkheid: dit is niet live. Indepen zegt het er veiligheidshalve bij, want de officiële Nederlandse factcheckers deden er nog geen onderzoek naar. Wel waren ze heel erg in de buurt: FOX is ook de zender van The Simpsons. Leidse unversitair onderzoekers ontdekten namelijk: de bedenkers van de tekenfilm zijn toch geen helderzienden.
 8. Tekenfilms beschrijven voor EU-subsidie dus. Weet je wie wel ging checken? Sikkom, een Gronings weblog dat is opgeslokt door uitgeverij Mediahuis. We hebben in dit overzicht immers nog helemaal geen relletje over de BoerBurgerBeweging. En dat kan niet, middenin een nieuwspandemie.
 9. Gedeputeerde is nog niet begonnen of ze vinden bij hem al ‘de grootste bagger’ én Poetin in zijn Twitterprofiel. Dat het een klein aantal hartjes betreft onder tweets van een ander, mag de #ophef niet deren.
 10. De VVD was ook wat van plan, en omdat het om de gemeentepolitiek in Den Haag ging, werd dat einde weekend alvast rondgebazuind: zonder nieuwe gesprekken met Richard de Mos door de coalitie zou de Haagse VVD opstappen. Het raadsdebat werd een politieke operette, maar de liberalen bliezen de boel keurig aan het eind van de avond op.
 11. Brits politicus Nigel Farage werd afgesloten van zijn bankrekeningen, om vage redenen. Als je iemand waarschuwt, dan is dit toch wel de uitgelezen dag, moet de bank bedacht hebben.

Steeds meer mensen stoppen met het volgen van het nieuws, omdat ze dit soort spelletjes ook doorzien en het wel een keer beu zijn. Het patroon is helder. Is er opzet in het spel? Hier kunnen we dit nu niet bewijzen. En het is een harde beschuldiging in ambtenarenland, dat ze lijken uit de kast proberen te laten verdwijnen. Dat zullen wij dus ook niet beweren. Woo-ambtenaren zijn niet het probleem. En in de gepolariseerde Haagse werkelijkheid is te zien: nog even en dan overdrijven mensen dat het hier wel Argentinië lijkt onder dictator Pinochet. Dat is natuurlijk niet waar, er worden hier geen lijken in zee gegooid vanuit vliegtuigen, dit zou een schandalige vergelijking zijn.

We zouden dit dan ook niet opschrijven als niet de Rijksoverheid woensdag stilletjes een nieuwe stapel documenten over Julio Poch aan de straat had gezet.

Nog steeds niet overtuigd van een opzetje? Dan rest alleen nog: de moord op JFK.

Verder Lezen

Recent

Wopke Hoekstra deelt nieuwe klap uit aan boeren: veeteelt moet bloeden Wopke Hoekstra deelt nieuwe klap uit aan boeren: veeteelt moet bloeden
Klimaat23 uur geleden

Wopke Hoekstra deelt nieuwe klap uit aan boeren: veeteelt moet bloeden

De jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties is nog maar een paar dagen oud, maar nu al is duidelijk dat...

De Puinhopen van Rutte De Puinhopen van Rutte
Politiek2 dagen geleden

De Puinhopen van Rutte

Mark Rutte lijkt op weg naar zijn volgende grote uitdaging; secretaris-generaal van de NAVO of voorzitter van de Europese Commissie....

Briefje aan Tijs van den Brink Briefje aan Tijs van den Brink
Opinie5 dagen geleden

Briefje aan Tijs van den Brink

Tenenkrommend, dat is het. De zogenaamde ‘zelfreflectie’ van Tijs van den Brink komt niet verder dan ‘we hebben te weinig...

Links loopt leeg door eigen hypocrisie Links loopt leeg door eigen hypocrisie
Politiek5 dagen geleden

Links loopt leeg door eigen hypocrisie

Een ‘rechtse’ buurman staat ’s morgens op, drinkt een kopje koffie, en denkt na hoe hij er een fijne dag...

VN: ‘1270.000.000.000 euro CO2-belasting in 2030’ VN: ‘1270.000.000.000 euro CO2-belasting in 2030’
Klimaat7 dagen geleden

VN: ‘1270.000.000.000 euro CO2-belasting in 2030’

Een nieuw demissionair kabinetsvoorstel met minimum CO2-prijzen, hogere energiebelasting en kolenbelasting voorziet onomwonden een verslechterde concurrentiepositie van Nederland. Het voorstel...

Woede en Tijd Woede en Tijd
Column1 week geleden

Woede en Tijd

De verkiezingsoverwinning van de PVV van Geert Wilders is een totale mokerslag waarvan de klap nog kolossaal nagalmt. In feite...

PVV slaat slag in grote steden door thuisblijvende linkse kiezer PVV slaat slag in grote steden door thuisblijvende linkse kiezer
Politiek1 week geleden

PVV slaat slag in grote steden door thuisblijvende linkse kiezer

De overwinning van de PVV bij de verkiezingen werd dit weekend beklaagd en bejammerd bij betogingen in tal van steden....

Yeşilgöz gooit 84 procent van eigen electoraat onder de bus Yeşilgöz gooit 84 procent van eigen electoraat onder de bus
Politiek2 weken geleden

Yeşilgöz gooit 84 procent van eigen electoraat onder de bus

De PVV heeft overweldigend de verkiezingen gewonnen, maar daarmee is het premierschap van Geert Wilders nog geenszins zeker. Zowel nationale...

Bij de NPO zweten ze inmiddels peentjes Bij de NPO zweten ze inmiddels peentjes
Opinie2 weken geleden

Bij de NPO zweten ze inmiddels peentjes

‘Heb je de media, dan heb je de macht’, een gevleugelde uitspraak van menig dictatoriaal regime. De directie van BNN/VARA...

Domrechts heeft gewonnen! Domrechts heeft gewonnen!
Politiek2 weken geleden

Domrechts heeft gewonnen!

Je zult maar vanuit je geschakelde rijtjeswoning van 1,5 miljoen euro in Amsterdam-Zuid bij de NPO het nepnieuws vernemen dat...

Trending