Gezondheid

NOS valt van geloof in lablek-dossier

Avatar foto

op

NOS valt van geloof in lablek-dossier
Deel dit nieuws
Foto: ANP

“De FBI houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus (COVID-19) is ontstaan in een laboratorium in de Chinese stad Wuhan”, meldde de NOS gisteren op haar site. Als bron werd de Amerikaanse nieuwszender Fox News aangehaald.

Dat was even schrikken.


Niet omdat het virus uit een lab komt (want dat wisten we al), maar wel: Fox News als bron?! Dat had in dit dossier namelijk al veel eerder opgenomen kunnen worden. Al in juni 2021 nam Fox News de ‘lablek’ hypothese bloedserieus. Zeg maar: dit werd al aangehaald op een moment waarop de NOS nog gedwee achter de Rotterdamse viroloog Marion Koopmans aanhobbelde.

Wat is intussen dan veranderd? De geopolitieke situatie.

Lange tijd was het in het Amerikaanse belang om de lablek-theorie te downplayen. China werd uit de wind gehouden, vooral sinds de komst van Joe Biden. Maar de laatste weken zijn de spanningen opgelopen, door het incident met de spionageballon en vooral wegens mogelijke Chinese wapenleveranties aan Rusland. Het lijkt erop dat de VS hierover nu actief de confrontatie zoekt met China. En het mogelijke ‘lablek’ is in dat (gevaarlijke) spel één van de schaakstukken. De Nederlands regering steunt de VS in het ‘Rusland-dossier’, dus sluit ook de staatsomroep zich aan bij het veranderde narratief.

Maar het blijft een spectaculaire ommezwaai. Lange tijd leek de NOS namelijk heilig te geloven in de natuurlijke oorsprong van het virus. Daarmee diende zij de belangen van ‘de wetenschap’, die niet graag de schuld krijgt van de pandemie. Het ging zelfs zó ver, dat de NOS vorig jaar twee keer hetzelfde nieuws bracht over de oorsprong, zonder die doublure te melden. Er werd (zeg maar) twee keer hetzelfde feestje gevierd, met Marion Koopmans als feestvarken. Op 28 februari 2022 kopte de NOS: “Studie levert nieuw bewijs voor dierenmarkt Wuhan als bron coronavirus”. Koopmans werkte mee aan de studie, en zei: “Alles bij elkaar opgeteld, maakt dit het echt heel onwaarschijnlijk dat er een andere verklaring is”. Vijf maanden later werd het onderzoek gepubliceerd in Science. Bij die gelegenheid pakte de NOS opnieuw uit, op 26 juli: “Wetenschappers: corona ontstond op dierenmarkt in Wuhan”. Dezelfde studie werd weer geprezen, en Koopmans wederom aangehaald: “Hoe je ook naar de gegevens kijkt, het bewijs wijst in de richting van de markt als het epicentrum”.

In de reclamewereld geldt herhaling als het meest effectieve instrument dat bestaat. Bij de NOS begrijpen ze dat dus ook. Maar juist door dit soort propaganda-trucs werden veel Nederlanders op het verkeerde been gezet.

Inmiddels moet het ‘viropolitieke’ belang wijken voor de grote geopolitiek. Het illustreert dat officiële berichtgeving over de herkomst van het virus SARS-CoV-2 doorgaans een politiek karakter heeft. Moet ‘de wetenschap’ beschermd worden? Dan kan het virus niet in een lab zijn ontstaan. Moet China worden aangevallen? Dan gaan de belangen van de virologen op een laag pitje. Niet leuk voor Koopmans natuurlijk, die zich nu verraden voelt. En evenmin voor haar Rotterdamse voorganger Ab Osterhaus. Daar rij je dan elke avond voor naar Hilversum, zal hij hebben gedacht. Denk je het narratief drie jaar op koers te houden, vliegt het alsnog uit de bocht.

Ook hun Erasmus MC-vriendjes Kuipers & Gommers zullen ‘not amused’ zijn over deze wending. Tja, misschien bestaat God dan toch. Weet u het nog? De vriendenclub uit het Erasmus MC hielp om ons gedwongen thuis te laten blijven, gaf het restrictieve corona-testbeleid mede vorm en zweepte de vaccingekte op tot ongekende hoogten. Dissidente stemmen hielden ze buiten de deur in het Erasmus MC en in de tv-studio’s. Volgens ons is hiervoor de term netwerkcorruptie bedacht, maar we kunnen ons vergissen. Datzelfde Erasmus MC had overigens een merkwaardige rol in het ‘gain-of-function’-voortraject, dat uiteindelijk culmineerde in de pandemie. Speelden Erasmus MC-functionarissen toen de globale ramp zich aandiende een actieve rol in de cover-up die de lab-oorsprong moest toedekken? Het is moeilijk je aan die indruk te onttrekken.

Nu kun je denken: eind goed, al goed. Met Amerikaanse rugwind begint de MSM-berichtgeving eindelijk te kantelen. Maar vergeet niet dat érg lang de andere kant op is gekeken. Zo somde Fox News al vorig jaar februari tien redenen op om de ‘natuurlijke’ oorsprong bij het grofvuil te zetten. Vorig week gaf de Stichting Artsen Collectief ook nog een overzicht met argumenten. Alleen wie in sprookjes gelooft, hecht nog waarde aan de mythe van de natuurlijke oorsprong.

Goed nieuws dus dat de VS de zaak nu opengooit? Dat staat te bezien. Als dit achteraf de olie blijkt die een nieuwe wereldoorlog mede heeft doen ontbranden, zullen we daar waarschijnlijk anders over denken.

Verder Lezen

2 Comments

 1. Do Your Own Research

  4 maart 2023 in 10:08

  De zoveelste poging om het hele virusverhaal in stand te houden. Was Corona geen omgedoopte griep? En wat is een virus? Bestaat een virus wel, of is dit een schoonmaakactie van het lichaam? Er zijn grote geldbedragen gezet op het aantonen van ‘het virus’ volgens Koch’s postulaten. Tot op de dag van vandaag nog door niemand aangetoond. En waarom heeft o.a. Ab Osterhaus een patent op MERS? Zijn al deze door virologen gedefinieerde ‘virussen’ menselijke knutselwerken? Immers, op natuurlijke zaken kan geen patent worden aangevraagd.

  De uitvinder van de PCR-test (Kary Mullis) verklaarde dat deze test nooit bedoeld is als diagnostisch instrument. ‘Toevallig’ overleed deze man kort voor de plandemie (geoefend met Event 201). Bij een cycle treshold (CT-waarde) die hoog genoeg is, vind je iedere ziekte in iedereen. Daarom blijft de minister van VWS roepen dat die CT-waardes er niet toe doen en procedeert hij zich scheel om deze niet vrij te hoeven geven. Kun je bij een volgende ‘pandemie’ weer de PCR-test van stal halen en je huidige misdaden onder het tapijt blijven vegen.

  Het lablek-verhaal zie ik als de zoveelste afleidingsmanoeuvre: kijkt u allen naar links, dan ziet u rechts niets. De vraag is waarvan wij afgeleid moeten worden. Waarom wordt dit verhaal juist nu opgevoerd? Moet China inderdaad als nieuwe dreiging worden gezien? Moet dat de nieuwe angstgegner worden? Dat men nu bereid is Fauci onder de bus te gooien – met in zijn kielzog o.a. Marion Koopmans en niet te vergeten Ron Fouchier – betekent wel dat de inzet in dit spel steeds hoger wordt. Hopelijk gaan nu meer mensen zich afvragen wat men uitspookt in de biolaboratoriums.

  Zolang het virusverhaal overeind blijft – wat dan ook de oorsprong moge zijn – zal men blijven proberen met draconische maatregelen mensen onder controle te houden en de eerder uitgevoerde maatregelen blijven legitimeren. Als het virusverhaal valt, kan de hele virologie en Big Pharma inpakken met hun handel en is een virusuitbraak als instrument om angst aan te jagen voorgoed onschadelijk gemaakt, kan de pandemische paraatheid de prullenbak in en de Wet Publieke Gezondheid terug naar de tekentafel.

 2. PiXeng

  9 maart 2023 in 11:27

  Goed artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenland

Hilarische tijden keren terug, de mondkapjes zijn weer in aantocht!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Door

Hilarische tijden keren terug, de mondkapjes zijn weer in aantocht!
Foto: ANP

Het wordt weer een geweldige slapstick-tijd want de mondkapjes komen er weer aan. Gidsland Amerika doet de aftrap, Duitsland begint al een beetje, dus het is wachten op een Nederlandse ‘expert’ die ons gaat vertellen dat mondkapjes tóch weer wél werken, nou ja, een beetje dan… misschien, mits goed gebruikt, ach, baat het niet dan schaadt het niet tenslotte. Leidend zijn het aantal ‘besmettingen’, en van 10 naar 20 ‘besmettingen’ is toch 100 procent meer en dus reden tot paniekzaaierij. En die aantallen ‘besmettingen’ zijn gemakkelijk te sturen met de zogenaamde Ct-waarden van de PCR-test, een lijk dat nu ook uit de kast komt en wederom de vermeende integriteit van VWS blootlegt.

Natuurlijk is iedereen vergeten dat we de mondkapjes die niet werkten verplicht moesten dragen. Deden we dat niet dan volgde een bekeuring van een hermandad ‘die zijn werk doet’. Mondkapjes waar een minimale werking van uitgaat mochten juist niet worden gedragen, op straffe van wederom een bekeuring. Is er dan geen ‘wetenschappelijk’ onderzoek? Tuurlijk wel, maar alleen van de wetenschap die past bij het beleid, anders is het staatsondermijnend, nepnieuws en verboden. Toen de Nederlandse overheid ontdekte dat het RIVM niet meeging in de gekte werd het doel ‘afstand bewaren’ door middel van mondkapjes, maar na onderzoek concludeerden ze zelf dat dit faalde, het werkt juist averechts.


En dan de toepassing natuurlijk. In het vliegtuig tijdens uw 8 uur durende vlucht mag het mondkapje alleen af als er gegeten wordt, op 30 centimeter van je buurman of buurvrouw. En op scholen wél in de gangen, maar niet in de klas en op 50 centimeter van je klasgenootje. En in het restaurant wél tijdens het lopen, maar niet tijdens het eten. En buiten natuurlijk, in de open lucht, deden ze overal elders dus zal het wel geholpen hebben toch? Demonstreren in Amsterdam mag wél met mondkapje voor een ‘goed’ doel zoals racisme of klimaat, maar niet tegen de waanzin zelf, dit om besmettingen te voorkomen.

Het waren hilarische tijden, en de amusementswaarde wordt alleen maar groter als hier nu nóg mensen in gaan trappen. Gaatjes van 160 micrometer kunnen geen virusdeeltje van 0,1 micrometer tegenhouden, dat is kippengaas spannen tegen de muggen. Mondkapjes werken niet, en ze zullen ook nooit werken. Nu nog het brein van de dragers.

Verder Lezen

Gezondheid

RIVM krijgt miljoen dollar van Bill & Melinda Gates Foundation

Avatar foto

Gepubliceerd

op

RIVM krijgt miljoen dollar van Bill & Melinda Gates Foundation
Foto: ANP

De Nederlandse overheid heeft een nieuwe samenwerking met de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF). In Bilthoven gaan mensen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werken aan een project waarmee massasurveillance naar ziektes kan worden ingezet in arme landen.

Dat staat op de website van de BMGF. De donatie van 995 duizend dollar is voor een periode van 25 maanden, en is specifiek bedoeld voor ‘kennisoverdracht’ naar ‘low and middle income countries’. De schenking is in augustus vastgesteld, maar bij het RIVM zelf is er niets over te vinden.


Op de site van de Amerikaanse filantroop wordt als doel van het project ‘integrated serosurveillance technology’ opgegeven; studie via bloedonderzoek naar de verspreiding van bepaalde ziekten in de samenleving. Vanuit het RIVM gebeurt dat bijvoorbeeld via het PIENTER- onderzoek, een steekproef naar virussen.

Het is niet voor het eerst dat Gates hier de portemonnee voor trekt, ook niet in Nederland. Gedurende de pandemie kregen onderzoekers gelieerd aan het Erasmus MC (waar huidig zorgminister Ernst Kuipers toen de baas was) al vele tonnen voor onderzoek naar rioolwatersurveillance.

De BMGF koopt met haar filantropie invloed in de wetenschap en politiek, is veelgehoorde kritiek. Daarom rijst de vraag of het RIVM dit geld moet aannemen.

 

Verder Lezen

Gezondheid

Minister Kuipers jokte in senaat over PCR-testen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Minister Kuipers jokte in senaat over PCR-testen
Foto: ANP

Minister Kuipers heeft de Eerste Kamer onvolledig en onjuist geïnformeerd over hoe de overheid omging met de uitslagen van coronatesten. Dat blijkt uit documenten van de overheid zelf, boven water gekomen door onderzoek van Indepen. Data die volgens Kuipers zowel bestuurlijk als medisch ‘irrelevant’ zouden zijn, speelden juist een cruciale rol in het beleid.

Tijdens de behandeling van de omstreden pandemiewet in mei zei Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), dat de PCR-resultaten voor medici en beleidsmakers ‘medisch irrelevant’ waren. Uit documenten en e-mails van nota bene het RIVM die Indepen heeft gevonden, blijkt het tegendeel. Deze feiten kwamen aan het licht door nieuwe zoekslagen in de vele tienduizenden pagina’s aan openbaar gemaakte overheidsdocumenten uit de pandemie. Ook staan ze in meerdere wetenschappelijke artikelen, geschreven aan Nederlandse universiteiten.


In de discussie over testen in het parlement is de steen des aanstoots, dat nooit duidelijk is geworden hoe de resultaten uit de PCR-testen werden geïnterpreteerd. Dat is van belang, omdat bij deze methode een stukje DNA uit een sample vele malen wordt gekopieerd, zodat de machine dit goed kan analyseren. Uitleg: Dat heet amplificatie. Dit vermenigvuldigen gaat in cycli, en als een testsample veel virus bevat, dan zijn weinig cycli nodig om dit aan te tonen. Komt een positief resultaat na heel veel cycli, dan betekent dit dat er maar weinig virusdeeltjes in het monster zaten.

Maar: bij welk aantal cycli leg je de grens voor wat een positieve test is? Dat heet de afkapwaarde, de ‘cycle threshold’ of Ct-waarde. PCR-techniek heeft als nadeel, dat ‘ruis’ ontstaat in de resultaten, bij te vaak amplificeren. “Als je maar lang genoeg doorgaat, toon je soms dingen aan die helemaal niet in de sample zitten”, vertelt een bron die werkzaam is voor een producent van PCR-testmachines. Na hoeveel cycli dat gebeurt, is geen ijzeren wet. Vuistregels uit het lab, vertelt een laborant van een universitair ziekenhuis: is er een ‘hit’ tussen de 20 en 30 cycli zit je gebeiteld, boven de 35 cycli krijgt ruis de overhand.

Voor COVID-19-testen geldt: hoe lager de Ct-waarde van een sample is, hoe besmettelijker de onderzochte persoon. Deze data zijn dan ook een zeer goed middel om tijdens een pandemie de (snelheid van) de verspreiding in beeld te krijgen. Toch wordt door politiek en RIVM (het wetenschappelijk instituut dat onder verantwoordelijkheid van de minister van VWS valt) over deze resultaten al sinds het begin van de pandemie een rookgordijn opgetrokken. Dit terwijl achter de schermen de afkapwaarden die gelden voor een positieve test soms werden aangepast.

Uit onderzoek van Indepen blijkt, dat de grenswaarde niet op 35 cycli werd gelegd, maar veel hoger. “Optimaal” is volgens het ministerie namelijk “40 tot 45 cycli”, schrijft het ministerie van VWS in juni 2021 in antwoord op een Woo-verzoek. Zeker boven de 40 cycli is een testuitslag onbetrouwbaar, zeggen de experts die Indepen raadpleegde. Het blijkt ook uit documenten die bij het RIVM rondgingen. Is de CT waarde van een positieve test tussen de 36 en 45, dan is dit ‘laag positief / dubieus’. Het kan bijvoorbeeld zijn dat in deze gevallen virusdeeltjes zijn gevonden, die al lang inactief zijn.

De Ct-uitslagen zijn volgens Kuipers evenwel ‘medisch irrelevant’, zo herhaalde hij tijdens het debat over de pandemiewet in de Eerste Kamer (bekijk het volledige, tien minuten durende fragment hier). Die stelling klinkt wereldvreemd uit de mond van een oud-arts, die bovendien de bedenker is van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker (dat aanvankelijk de mist in ging door het gebruik van slechte testen, bekend geworden als de ‘Fyra onder de poeptesten’).

Nota bene een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van OMT-lid Marc Bonten toont aan hoe Kuipers hier de senaat bij de neus nam. In werkelijkheid was de Ct-waarde juist een van de belangrijkste meetgegevens waar ‘het testbeleid op leunt’. Uit het onderzoek van Indepen blijkt precies hetzelfde, en wel uit documenten die zijn vrijgegeven door de overheid zelf, via het RIVM. Als voorbeeld een uitbraak in Boxtel, halverwege juni 2020: geruststellend daarbij is volgens de GGD en het RIVM dat ‘mensen nauwelijks besmettelijk waren’, vanwege ‘hogere Ct-waarden en bijna iedereen zonder klachten’.

In een ander document schrijven laboranten dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat een onderzochte persoon die positief wordt getest met een Ct-waarde van 38 of hoger, het coronavirus nog kan verspreiden. Door niet 38 maar 45 cycli als maatstaf te nemen, is het aantal gevallen dus veel hoger geworden. Maar hoeveel precies? Dat is alleen na te gaan met de statistieken over de frequentie van de aangetroffen Ct- waardes. Dat de overheid daar wel degelijk beschikking over had, blijkt bijvoorbeeld uit dit document.

Medisch gezien is de besmettelijkheid bij uitstek relevant. Maar niet alleen dat, ook voor het zorgmanagement. Vandaar dat Nijmeegse artsen juist schrokken van testen met een heel láge Ct-waarde. Dat gebeurde in juli 2021, toen plotseling Sars-Cov-2 werd aangetroffen bij 42 medewerkers van het Radboud UMC (34 van hen waren volledig gevaccineerd). Juist omdat bij de testen ‘opvallend’ is dat de helft van deze testen al positief werd bij ‘relatief lage Ct-waarden (<20)’. “De combinatie van klachten met lage Ct-waarden maakt besmettelijkheid wel aannemelijk”, schrijft onder anderen arts en hoogleraar microbiologie Heiman Wertheim in Medisch Contact.

De Eerste Kamer vroeg hierover afgelopen voorjaar niet door, ondanks dat veel informatie al bekend was. Door deze nalatigheid bij het toetsen van wetgeving, zit Nederland nu vast aan een dubieuze wet die zorgt voor geruisloze legalisering van vaak ongrondwettelijke ingrepen in de vrijheid van burgers.

Verder Lezen

Recent

Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week
Politiek8 uur geleden

Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week

Worden we allemaal een beetje armer? Van het ministerie van Financiën kun je dat moeilijk zeggen: minister Kaag nam gemiddeld,...

Het CO2-mysterie, om gallisch van te worden Het CO2-mysterie, om gallisch van te worden
Binnenland1 dag geleden

Het CO2-mysterie, om gallisch van te worden

CO2, een stofje in de lucht met ongekende capaciteiten. Enerzijds een onmisbare voedingsstof voor plantengroei, anderzijds een stofje in staat...

Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht
Binnenland2 dagen geleden

Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht

Minister Dilan Yeşilgöz van Veiligheid en Justitie heeft het hoogste woord als asielzoekers diefstallen plegen. Maar doet het ministerie dat...

BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS
Binnenland4 dagen geleden

BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS

De inflatie over september is – volgens de eerste raming van het CBS – slechts 0,2 procent!! Fantastisch succes van...

Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt
Binnenland4 dagen geleden

Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt

Jongerenwerkers zijn in Nederland de ogen en oren van de maatschappij. Ze luiden de noodklok over polarisatie en radicalisering onder...

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet
Binnenland5 dagen geleden

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet

Was aardgas decennialang een bron van inkomsten voor de overheid dankzij de winning ervan in onder meer Groningen, tegenwoordig wordt...

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
Politiek6 dagen geleden

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen

De Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer...

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
Binnenland1 week geleden

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen

Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september: Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop...

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
Binnenland1 week geleden

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert

Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen...

EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
Buitenland1 week geleden

EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten

In de jaren 2020 – 2021 namen de regeringen van veel Europese landen binnen korte tijd vergelijkbare maatregelen om de...

Trending