Buitenland

Oekraïne: Als helpen geen hulp is (deel 5)

Avatar foto

op

Oekraïne: Als helpen geen hulp is (deel 5)
Deel dit nieuws
Foto: ANP

We zagen in de vorige aflevering dat Oekraïne intussen aan alle kanten gebonden was geraakt aan de eisen van IMF, Wereldbank, EU en de VS. Wat dat precies inhoudt, en vooral wat ons niet verteld wordt, heeft klokkenluider John Perkins uit de doeken gedaan in zijn boeken, die echte aanraders zijn, vooral zijn boek ‘The new confessions of an economic hit man’.[1]  Perkins was een officiële EHM, een ‘economic hit man’, oftewel een economisch huurmoordenaar. Hij vat zijn werk, waar hij veel spijt van kreeg, kort en bondig als volgt samen:

“Hoewel EHM’s op verschillende manieren werken, bestaat de algemene taak eruit om landen uit te zoeken die grondstoffen hebben die onze bedrijven nodig hebben. Vervolgens verleiden we deze landen, kopen ze om, en zetten de leiders aan om hun eigen bevolking te exploiteren, door leningen aan te nemen die het land nooit kan terugbetalen, door hun nationale bezittingen te privatiseren, en het doen legaliseren van de vernietiging van kwetsbare natuur en milieu. En tenslotte moeten deze felbegeerde grondstoffen en bronnen tegen dumpprijzen verkocht worden aan onze bedrijven. Wanneer de leiders weerstand bieden, worden ze aan de kant gezet of vermoord door de zogenaamde jakhalzen die door de CIA gesponsord worden.”


Perkins boeken zijn autobiografisch, hij beschrijft precies wat hij deed en hoe alles gericht was op het organiseren van regimewisselingen in strategisch belangrijke landen betreffende grondstoffen of ligging. Dat alles is geen geheim, zelfs op Wikipedia kun je overzichten aantreffen van waar de VS allemaal betrokken is geweest bij regeringswisselingen.[2] Ook het IMF en de Wereldbank zijn volop betrokken in deze strategie.

Dat werkt volgens Perkins als volgt:

Het land dat door schulden aan de afgrond is geraakt, moet bij het IMF aankloppen. Het IMF weet precies waar het land door in de schulden is gekomen, en is bereid ‘te helpen’ met leningen. Dat gaat wel onder voorwaarden om ‘het land weer gezond te maken’: het IMF  legt het betreffende land structurele aanpassingsprogramma’s (structural adjustment programs, SAP’s) op.

Die houden onder meer in:

 • het drastisch terugbrengen van de overheidsuitgaven,
 • het verhogen van de rente (in het verleden soms wel tot 30% of meer),
 • het privatiseren van verschillende sectoren en
 • het verkopen van de nationale bezittingen aan multinationals.

De leningen, die zijn aangegaan door enkele machthebbers die gepamperd zijn door de Verenigde Staten, moeten vervolgens op voorwaarden van het IMF door de bevolking worden terugbetaald. Dat heeft onherroepelijk een verarming van de bevolking tot gevolg. Perkins schrijft over de SAP’s letterlijk:

 • Ze bedreigen de nationale soevereiniteit en ondermijnen het democratisch proces door de controle aan buitenlanders over te dragen.
 • Ze begunstigen de grootste donoren (speciaal de VS, de EU, Canada en Japan), wier bedrijven uiteindelijk de geprivatiseerde bedrijven in handen krijgen en wier financiële instellingen de hoogste rentebetalingen krijgen.
 • Ze privatiseren bronnen die in het publieke domein horen.
 • Ze moedigen buitenlandse bedrijven aan om arbeiders en corrupte lokale ambtenaren uit te buiten in hun lobby om milieu- en arbeidsregels te laten versoepelen en om belastingontduikingsconstructies te verzinnen.
 • Ze ontmoedigen landbouw en landhervormingen en beschermen daarmee de aristocraten en faciliteren de groei van sloppenwijken en armoede.
 • Ze doen het gebruik van pesticiden en kunstmest toenemen, wat het milieu belast en schaadt, en ze maken boeren afhankelijk van buitenlandse chemische bedrijven.
 • Ze dwingen tot het snijden in de gezondheidszorg, in het onderwijs en andere sociale diensten doordat geld naar rentebetalingen moet.
 • Vrouwen, die juist voornamelijk in onderwijs, gezondheid en sociale diensten werkzaam zijn, marginaliseren.
 • Ze veroorzaken de trek van mannen van het platteland naar de stad of naar andere landen om geld te verdienen, en vrouw en kinderen achterlaten. 

Maar het ergste is nog, zegt Perkins, dat de SAP’s niet werken. Ze helpen de landen niet uit de problemen, integendeel, ze drijven de landen dieper de crisis in.

Toen Griekenland financieel en economisch in zwaar weer terechtkwam, wat mede het begin van de financiële crisis van 2008 – 2012 inluidde, kwam het IMF samen met de EU in actie (de zogenaamde Trojka) om Griekenland van leningen te voorzien. De toenmalige Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, schreef een recensie over het boek van Perkins:

“Toen ik ‘Confessions of an economic hit man’ las, kon ik niet weten dat ik enkele jaren later aan de ontvangende kant zou staan van het soort ‘economische hit’ dat Perkins zo levendig vertelt. De ’New confessions’ resoneert met mijn ervaringen van de brute methoden en de grove economische irrationaliteit die machtige instellingen als leidraad hebben in hun poging om de democratische controle over de economische macht te ondermijnen. Perkins heeft opnieuw een substantiële bijdrage geleverd aan een wereld die klokkenluiders nodig heeft om de ogen te openen voor de ware bronnen van politieke, sociale en economische macht.”

In de afgelopen afleveringen van deze artikelenreeks hebben we al gezien hoe corrupt alle regeringen van Oekraïne zijn geweest, zowel die pro-Rusland als pro-Westen zijn. Eveneens gezien hoe westerse bedrijven plus de politiek tot in de hoogste kringen daar handig en met veel profijt op in hebben gespeeld en zelfs aan hebben bijgedragen. Wat Perkins beschrijft is ook met Oekraïne gebeurd. Ook daar zijn IMF en Wereldbank, multinationals, VS en EU actief. Prof. Hudson (zie artikel 4) zegt hierover dat de Wereldbank ook sterk tegen alle mogelijke beperkingen is, waaronder milieumaatregelen en maatregelen tegen pesticiden, en Oekraïne is meegegaan in die eisen. De Wereldbank gaf aan Oekraïne te willen steunen in het opvoeren van de landbouwproductie in West-Oekraïne, maar alléén als ze hun land zouden verkopen aan het buitenland. Dit betekent dat de Oekraïense landbouw in buitenlandse handen is, waarbij de eigenaren de productie exporteren en de Oekraïners het zelf niet kunnen kopen.[3] Zie bijvoorbeeld de websites van organisaties die wereldwijd kleine boeren steunen tegen de macht van de multinationals: Grain[4] of Farmlandgrab[5] bijvoorbeeld.

Farmlandgrab schreef in 2014:

“Nog voor Porosjenko op 7 juni aantrad, haastten de internationale financiële instellingen (IFI’s) zich om noodmissies naar het land te sturen, waarbij Reza Moghadam, directeur van de Europese afdeling van het IMF, tijdens een bezoek op 7 maart zei: “Ik ben positief onder de indruk van de vastberadenheid, het verantwoordelijkheidsgevoel van de autoriteiten en de inzet voor een economisch hervormingsprogramma”.[6]

Dat was rond de tijd van de Maidan-opstanden. Het artikel meldt verder: ”In de tien jaar voorafgaande daaraan heeft zich een scherpe verandering voorgedaan in de Oekraïense landbouwsector, waarbij buitenlandse investeerders en landbouwbedrijven hun eigendom en invloed in het land sterk hebben uitgebreid. Volgens een op 28 juli gepubliceerd rapport van het in de VS gevestigde Oakland Institute is sinds 2002 meer dan 1,6 miljoen hectare grond overgedragen aan multinationale ondernemingen, waaronder ‘meer dan 405.000 hectare aan een Luxemburgs beursgenoteerd bedrijf, 444.800 hectare aan investeerders met een vergunning in Cyprus, 120.000 hectare aan een Frans bedrijf en 250.000 hectare aan een Russisch bedrijf’.”

Michael Cox, hoofd research bij investeringsbank Piper Jaffray, noemde Oekraïne een van de “meest veelbelovende groeimarkten voor de gigant Deere die landbouwmachines produceert en voor de zaadproducenten Monsanto en DuPont”.

Anuradha Mittal, uitvoerend directeur van het Oakland Institute, zei tegen IPS: “De IFI’s leggen Oekraïne structurele aanpassingsprogramma’s (SAP’s) op, waarvan we weten – uit ervaring in de Derde Wereld – dat ze ongetwijfeld zullen leiden tot strenge bezuinigingsmaatregelen voor de bevolking en tot meer armoede onder de Oekraïners.”

“Oekraïne is ook een van de 10 proeflanden van het nieuwe ‘Benchmarking the Business of Agriculture’ (BBA) project van de Wereldbank,” vertelde Mittal aan IPS, verwijzend naar een nieuw initiatief, nog in de ontwikkelingsfase, dat gekoppeld is aan de omstreden ‘Doing Business’ ranglijst van de bank.

Frederic Mousseau, medeauteur van het Oakland Institute, zegt verder dat de hervormingen er op papier goed uitzien, maar dat als je beter kijkt, je ziet dat ze eigenlijk bedoeld zijn om multinationals te bevoordelen, ten koste van arbeiders en kleine boeren. David Sedik van de FAO zei: “Een eerste stap in deze richting zou de opheffing van het moratorium op de verkoop van grond kunnen zijn.” Dat is dus opgeheven. Zelensky zette een volgende stap en heeft in lijn met de wensen van IMF, Wereldbank, EU etc. in 2021 een wet getekend om een markt voor landbouwgrond te lanceren. Deregulatie van de verkoop van landbouwgrond is definitief een feit. En de bevolking betaalt de prijs, waaronder een hogere prijs voor voedsel dat ze goedkoop zelf produceren. Want het moet ook steeds goedkoper. Mykola Babenko is de algemeen directeur van ‘The Centre for Improvement Animal Breeding’ en CEO van de ‘Meat Industry Association’. Hij ziet een grote toekomst voor de varkensindustrie in zijn land: niets minder dan wereldleider door de lage kosten.[7] Wat er niet bij vermeld wordt zijn de schrijnende dieronvriendelijkheid, de megastallen en de druk op het milieu en de leefomstandigheden in de omgeving. ‘Hulp’ dus, maar ten koste van wat? Het zijn de bevolking, de dieren en het milieu die de uiteindelijke rekening gepresenteerd krijgen.


[1] Boeken: ‘The new confessions of an economic hitman’ (1e druk 2004, aangevulde druk 2016), ‘The secret history of the American Empire: The truth about economic hit men, Jackals, and how to change the world’, (2008) en ‘Hoodwinked: An economic hit man reveals why the global economy imploded – and how to fix it’ (2011).  Zie ook zijn interview vlak na verschijnen van Confessions in november 2004 (NB: het artikel werd verwijderd, maar is nog terug te vinden via): https://web.archive.org/web/20071114225101/http://www.democracynow.org/article.pl?sid=04/11/09/1526251

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_policy_of_the_United_States#Covert_actions

[3] https://www.youtube.com/watch?v=2T7QcpodmQs

[4] https://grain.org/briefings?id=212

[5] https://www.farmlandgrab.org/post/special/17966

[6] https://www.farmlandgrab.org/post/view/23807-lukraine-est-elle-prete-pour-les-accaparements-de-terres

[7] https://ciab.expert/news/ukraine-will-become-a-world-food-factory/

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Schokkend: NAVO escaleert in hoog tempo richting WO III

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Schokkend: NAVO escaleert in hoog tempo richting WO III
Foto: ANP I 10 april 2024 NAVO-oefening Steadfast Defender: de grootste oefening sinds de Koude Oorlog

We hebben het nergens in de Nederlandse pers gezien, maar wel talloze keren in de buitenlandse media: de NAVO zet een ferme stap richting oorlog met Rusland. Hoe ziet die stap eruit en wat zijn de sentimenten in de Europese landen en Rusland over deze stap?

 

De oproep van NAVO-voorzitter Jens Stoltenberg

Tot voor kort was het zo dat door NAVO-lidstaten aan Oekraïne geleverde wapens en munitie alleen gebruikt mochten worden in Oekraïne zelf en om het land te verdedigen tegen de Russische agressor. Stoltenberg roept nu alle lidstaten op om toe te staan dat Oekraïne rechtstreeks Rusland aanvalt met door het westen gedoneerde wapens.

“Door te veel beperkingen voor de inzet van westerse wapens te hebben, binden we de handen van de Oekraïense strijdkrachten op hun rug”, aldus de secretaris-generaal van de NAVO op 27 mei 2024.

“Het is aan de bondgenoten om te beslissen over beperkingen op de wapens die zij aan Oekraïne leveren. Dat is geen NAVO-besluit, het is een besluit dat door individuele bondgenoten wordt genomen.”

Sommige NAVO-lidstaten aarzelen om Kiev te voorzien van krachtigere wapens met een groter bereik die doelen diep in Rusland kunnen treffen, omdat ze vrezen dat dit de spanningen kan doen escaleren en het risico bestaat dat Europa in een bredere oorlog wordt meegesleurd.

Anderen (waaronder Frankrijk en het VK) zeggen dat Oekraïne alle vuurkracht nodig heeft die het kan krijgen om een ​​grotere, beter bewapende en beter uitgeruste tegenstander af te weren. Ze wijzen er vaak op dat Moskou ook geen beperkingen kent bij het aanvallen van Oekraïne, waarbij civiele en niet-militaire doelen in het hele land worden getroffen, aldus deze analyse van Euronews.

 

24 NAVO-lidstaten zijn akkoord met de nieuwe aanpak

Een dag na de oproep van Stoltenberg (op 28 mei) hebben al 24 van de 32 NAVO-lidstaten zich akkoord verklaard met de nieuwe NAVO-koers. Deze landen, waaronder Nederland, stemmen in met het rechtstreekse gebruik van door hen geleverde wapens en munitie tegen doelen in Rusland, zo blijkt uit dit bericht op de website van Euractiv.

Al een week voordat Jens Stoltenberg deze oproep deed, heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, aangegeven een voorstander te zijn van het gebruik van Nederlandse wapens om Rusland aan te vallen, zo is te lezen in de NL Times.

 

Oekraïne is de strijd aan het verliezen

Volgens de Engelse vertegenwoordiger van de NAVO is Oekraïne in rap tempo de oorlog aan het verliezen en zijn daarom directe aanvallen op Russisch grondgebied, ook met westerse wapens, noodzakelijker geworden, aldus Euractiv.

Op 28 mei jongstleden gaf ook Zelensky zelf aan dat toestemming om directe aanvallen in Rusland uit te voeren met westerse wapens noodzakelijk is om de strijd niet te verliezen.

Duitsland, België en Hongarije zijn enkele van de acht lidstaten die nog niet mee willen werken aan een escalatie richting Rusland.

 

Hoe kijken de Russen tegen de nieuwe NAVO-strategie aan?

Het Russische staatspersbureau TASS laat weten de oproep van 27 mei door Jens Stoltenberg als een ernstige escalatie in de spanningen tussen Rusland en de NAVO-lidstaten te zien. Tegelijkertijd zien ze ook een strategie van de Amerikaanse president Biden achter deze uitspraken.

De NAVO is immers een verlengstuk van de Amerikaanse macht over het Westen en Biden zou deze macht misbruiken om zijn kansen op een tweede termijn te vergroten, aldus een ander artikel op TASS.

 

Hoe zien de volgende stappen tot een volledige oorlog eruit?

Vanaf begin 2023 hebben een groot aantal NAVO-landen speciale tienjarige veiligheidsovereenkomsten met Oekraïne afgesloten. Nederland deed dat op 23 februari dit jaar. Deze overeenkomsten zijn conform een NAVO-raamwerk opgesteld en omvatten een aantal verplichtingen door desbetreffende NAVO-lidstaat tegenover Oekraïne.

De veiligheidsovereenkomst bevat onder meer afspraken op het gebied van militaire steun voor de middellange en lange termijn, samenwerking voor het verstevigen van de defensie-industrie, het vergroten van de (cyber)weerbaarheid van Oekraïne en het versterken van de interoperabiliteit van het Oekraïense leger met de NAVO.

Op 29 mei 2024 publiceerde het Russisch staatspersbureau TASS de verwachtingen voor verdere ontwikkelingen met NAVO. Volgens dat bericht zijn het toenemende aantal veiligheidsovereenkomsten tussen NAVO-lidstaten en Oekraïne het bewijs dat het tijdspad voor lidmaatschap van Oekraïne binnen de NAVO steeds korter wordt.

Uiteraard zal niemand binnen de NAVO vooraf een uitspraak doen wanneer het lidmaatschap in zal gaan.

“Het pakket zal zich richten op het versterken van de Oekraïense strijdkrachten om ervoor te zorgen dat Oekraïne klaar is om onmiddellijk lid te worden van de NAVO wanneer de alliantieleiders het erover eens zijn dat de tijd rijp is”, aldus TASS.

Als die tijd rijp is, weten we wat dan staat te gebeuren. De grootste EU-lidstaat Duitsland, treft al verregaande voorbereidingen op een grondoorlog met Rusland.

Verder Lezen

Buitenland

Wat moet ‘vaccinexpert’ Bill Gates met zoveel grond?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat moet ‘vaccinexpert’ Bill Gates met zoveel grond?
Foto: ANP I Covoorzitter BMGF Bill Gates kijkt toe tijdens een paneldiscussie op Berlin Global Solutions Summit

Wie de jaren negentig bewust heeft meegemaakt, kent Bill Gates als de baas van Microsoft. Zonder die historische ballast ken je Bill Gates als een filantroop die alles op alles zet om elke wereldbewoner tegen elke denkbare ziekte te vaccineren. Da’s raar. Maar nog raarder is dat diezelfde Bill Gates het ene perceel landbouwgrond na het andere opkoopt.

Geen enkele persoon in de Verenigde Staten heeft zoveel grond als Bill Gates. De multimiljardair was in 2023 al eigenaar van een hoeveelheid landbouwgrond een oppervlakte ter grootte van een kwart van Nederland. Sommige journalisten vermoeden dat Gates zijn landerijen gebruikt om nieuwe klimaatvriendelijke landbouwtechnieken te ontwikkelen, maar Gates zelf ontkent dat. Hij ziet landbouwgrond gewoon als een belegging, zei hij in een post op Reddit. Wie Bill Gates een beetje kent, weet dat de werkelijkheid waarschijnlijk anders in elkaar zit en dat we ons moeten schrap zetten voor zware tijden.

Meedogenloos

Bill Gates, geboren in 1955, heet voluit William Henry Gates III. Hij is de zoon van William Henry II, een succesvol advocaat. Geboren en getogen in een invloedrijke familie, onderscheidde Bill zich al op jonge leeftijd door zijn intelligentie. Als tiener hackte Gates, samen met zijn jeugdvriend Paul Allen, de computer die in zijn school stond. Het wapenfeit bezorgde de jonge computercrimineel zijn eerste baan. Een lokaal IT-bedrijf huurde hem in om mazen in de beveiliging op te sporen.

Na zijn middelbareschooltijd richtte Gates samen met zijn vriend Allen Microsoft op, een bedrijf dat software ontwikkelde voor het snelgroeiende aantal pc’s. Microsoft kreeg in de jaren tachtig de wind in de zeilen en Gates werd rijk en invloedrijk. Allen ook, maar in mindere mate. Allen kreeg kanker en kon geen werkweken van 80 uur meer maken. In zijn boek Idea Man vertelde hij hoe Gates hem stapje voor stapje uit Microsoft werkte, en vervolgens Allens opstappremie verkleinde. Gates was niet alleen intelligent, maar ook berekenend en gevoelloos.

Microsoft weerspiegelde de persoonlijkheid van Gates. Microsoft domineerde al snel de softwaremarkt, niet alleen door zijn eigen creativiteit, maar ook door het elimineren van concurrenten. Het bedrijf zorgde er bijvoorbeeld voor dat zijn programma’s niet werkten in combinatie met die van een andere producent. Er kwamen zoveel klachten van concurrenten en consumenten, dat de EU maatregelen nam. De grootste klap kwam echter van de Amerikaanse rechter Thomas Penfield Jackson, die in 2000 oordeelde dat Microsoft was uitgegroeid tot een ‘roofdierachtige monopolist’ en moest worden opgesplitst.

Liefdadigheid

Toen Microsoft onder vuur van rechters en autoriteiten kwam te liggen, verlegde Gates zijn aandacht. Hij richtte, samen met zijn toenmalige echtgenote de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ (BMGF) op. De BMGF was een filantropische organisatie, die geld van het echtpaar Gates in nieuwe technologie investeerde. De meest in het oog springende activiteiten van de BMGF hadden betrekking op de bestrijding van infectiezieken als ebola en polio.

Gates gebruikte de BMGF om zijn imago op te poetsen en zichzelf neer te zetten als een expert. In TED Talks orakelde hij dat er wereldwijde uitbraken van gevaarlijke virusziekten zouden komen en sprak hij de hoop uit dat er dan een technologie zou zijn waarmee bedrijven snel een vaccin zouden kunnen ontwikkelen.

Samen met het Word Economic Forum (WEF) organiseerde de BMGF op 19 oktober 2019 Event 201, een simulatie van zo’n virusuitbraak. Wie het wilde, kon de simulatie volgen via het internet. Een paar maanden later verspreidde SARS-CoV-2 zich vanuit Wuhan over de wereld. Wie Event 201 had gezien, herkende alle facetten van de aanpak van de pandemie.

Media onder controle

In 2020 ging de wereld in lockdown. De economie implodeerde. Bijna iedereen werd armer, maar de allerrijksten werden nog rijker. Zo ook William Henry Gates III. Zijn vermogen groeide met 20 miljard dollar. Hoewel de ontwikkeling van een vaccin langer dan een decennium vergt, waren er binnen een jaar al vaccins beschikbaar. Ze waren bovendien ‘veilig en effectief’, wist iedereen dankzij de media. Dankzij diezelfde media ‘wist’ iedereen hoe link SARS-CoV-2 was en dat iedereen die anders over het virus of vaccins dacht niet bij z’n verstand was.

Diezelfde media hadden de afgelopen jaren in totaal minstens 319 miljoen dollar van de BMGF gekregen. Onder het mom van ‘onafhankelijke journalistiek is verdraaid belangrijk’ had de BMGF omvangrijke bedragen overgemaakt naar onder meer de Amerikaanse publieke omroep NPR, CNN en de BBC.

Miljarden

Het meest toegediende vaccin tijdens de crisis was dat van BioNTech/Pfizer. De basistechnologie van dat vaccin was ontwikkeld door het Turks-Duitse BioNTech, een bedrijf dat financiële ondersteuning van de BMGF ontving.

Volgens de website van de BMGF spendeerde de organisatie tussen 2000 en nu 78 miljard dollar. Een vergelijkbaar bedrag heeft de organisatie nog in kas. Bill Gates zelf heeft volgens zijn biograaf Tim Schwab nog eens een privékapitaal van 117 miljard dollar aan spaargeld, een bedrag dat “ondanks Gates’ filantropische activiteiten maar niet lijkt af te nemen”.

Gates’ privékapitaal en zijn BMGF  geven hem macht en invloed, maar daarnaast heeft Gates nog een flinke vinger in de filantropische pap via andere organisaties, zoals door de BMGF gefinancierde vaccinorganisatie Gavi en de door Gates opgerichte ‘Coalition for Epidemic Preparedness Innovations’ (CEPI). Via zijn ngo’s is Gates de belangrijkste geldschieter van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat geeft Gates ongekend veel invloed op de WHO, meer invloed dan landen als de Verenigde Staten of China. Veel van wat tijdens de coronacrisis is gebeurd, was ons wellicht bespaard als Gates een fatsoenlijk beroep had geleerd en (we noemen maar wat) natuurkundeleraar was geworden.

Landbouw

Bill Gates maakt zich niet alleen zorgen over virusuitbraken, maar ook over het klimaat. Hij richtte samen met bevriende miljardairs Breakthrough Energy op, een ngo die investeert in de ontwikkeling van elektrische auto’s en kunstvlees. Tegelijkertijd investeert Gates in arme landen in een technologische landbouw met genetisch gemanipuleerde gewassen, die klimaatvriendelijk moet zijn en waarin grote producenten van zaden, landbouwgiffen en kunstmest alle touwtjes in handen hebben.

Europa moet dezelfde kant op, schrijft Gates nota bene zelf op zijn blog. Met zijn ngo zet hij zich in voor het decimeren van de Europese veestapel en een nog grote rol voor multinationals. En terwijl westerse overheden in naam van de klimaatverandering onze agrosector het mes op de keel zetten, boeren vechten om te overleven en voedselprijzen exorbitant stijgen, koopt Bill Gates de ene hectare landbouwgrond na de andere. Wat de plannen van William Henry Gates III ook zullen zijn, hijzelf zal er beter van worden. Wij niet.

Verder Lezen

Buitenland

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO
Foto: ANP I Handlova 15 mei 2024 Beveiligingspersoneel ontfermt zich over Slowaakse premier Robert Fico ​​na aanslag

Volgens Slowaakse media is Robert Fico woensdag 15 mei na een regeringsvergadering in Handlová neergeschoten. De 59-jarige premier van Slowakije zou zijn getroffen in de buik, maar er circuleren ook berichten over verwondingen aan zijn borst en hoofd. Fico is door zijn beveiligers naar een ziekenhuis gebracht.

Over de toestand van de Slowaakse premier is op dit moment nog geen duidelijkheid. De berichten spreken elkaar tegen. Volgens het ziekenhuis zou Fico, toen hij werd binnengebracht, bij bewustzijn zijn geweest. De Facebookpagina van Fico vermeldt echter dat “de komende uren beslissend zullen zijn”.

Ooggetuigen zeggen in de media dat er diverse schoten zijn gevallen. De schutter bevond zich in een menigte die zich had verzameld in het gebouw dat Fico verliet.

“Ik was net zijn hand gaan schudden”, verklaarde één van de ooggetuigen op de website van de lokale krant Denník N. Een andere ooggetuige zag bloed op het hoofd van de regeringsleider en beschreef dat Fico na de aanslag op de grond viel. Zijn beveiligers brachten hem daarna na een traumahelikopter.

Arrestatie

Volgens persbureau Reuters zouden agenten na de aanslag een man tegen de grond hebben gewerkt, in een auto hebben geduwd en vervolgens afgevoerd. Media melden dat dit de dader zou moeten zijn. Beelden van de arrestatie zijn hier. Over de identiteit van de dader is nog niets bekend.

Populaire politicus

De sociaaldemocratische Fico won op 30 september 2023 de landelijke verkiezingen en begon daarna aan zijn derde ambtstermijn. Hoewel populair onder een groot deel van zijn eigen bevolking, waren organisaties als NATO, de EU en de WHO niet te spreken over zijn beleid.

Hoewel Fico een klassiek links-progressief politicus is, verwijten westerse media hem doorgaans dat hij een ‘extreemrechts’ of ‘populistische’ koers zou varen. Omdat ook de Slowaakse staatsomroep Fico na verkiezingszege van 2023 consequent op die manier neerzette en zelfs een campagne tegen hem voerde, nam Fico zich voor om de staatsomroep te hervormen. Westerse reguliere media als Politico spraken van een poging ‘om de vrije pers te ontmantelen’. Fico zelf zag dat anders. Hij vond de vooringenomenheid van de Slowaakse staatsomroep “een schending van het fundamentele recht van Slowaakse burgers op objectieve informatie”.

Fico is een euroscepticus, die niet alleen kritisch staat tegenover de Europese sancties tegen Rusland maar ook geen geld en wapens wil spenderen aan de oorlog in Oekraïne. In januari van dit jaar draaide Fico de geldkraan naar Oekraïne ook daadwerkelijk dicht.

In december haalde Fico alle alternatieve media toen zijn regering besloot het WHO-pandemieverdrag niet te ondertekenen. “Wij zullen niet instemmen met een WHO-verdrag dat tijdens een pandemie de nationale soevereiniteit overdraagt aan een transnationaal orgaan”, zei minister Tomáš Taraba toen. Erik Kaliňák, een persoonlijk adviseur van Fico, noemde het verdrag “de zoveelste poging van de globalisten om de macht van natiestaten uit te hollen”.

Fico zelf liet toen weten dat zijn regering op geen enkele manier de bevoegdheden van de WHO gaat versterken. De premier noemde het verdrag “onzin uit de koker van onverzadigbare farmaceutische bedrijven”.

Verder Lezen

Recent

Indepen legt hand op profielschets burgemeesterspost Rotterdam Indepen legt hand op profielschets burgemeesterspost Rotterdam
Opinie9 uur geleden

Indepen legt hand op profielschets burgemeesterspost Rotterdam

Indepen heeft de hand weten te leggen op wat mogelijk het profiel is voor de burgemeesterspost van Rotterdam. Een kuchende...

Aan een oorlogshitsende symboolpoliticus is niemand sneuvelbereidheid verschuldigd Aan een oorlogshitsende symboolpoliticus is niemand sneuvelbereidheid verschuldigd
Column1 dag geleden

Aan een oorlogshitsende symboolpoliticus is niemand sneuvelbereidheid verschuldigd

De Nederlandse mainstream media kwam plotseling en masse met de uitkomsten van een onderzoek door het Haagse instituut Clingendael. De...

Macron verliest van Le Pen en schrijft nieuwe verkiezingen uit Macron verliest van Le Pen en schrijft nieuwe verkiezingen uit
Politiek1 dag geleden

Macron verliest van Le Pen en schrijft nieuwe verkiezingen uit

De uitslagen van de EU-verkiezingen zijn bekend. De belangrijkste posities van de oude garde (christendemocraten en midden-rechts) zijn nauwelijks gewijzigd...

Sleurt Fauci nu Koopmans en het Erasmus mee in zijn val? Sleurt Fauci nu Koopmans en het Erasmus mee in zijn val?
Opinie2 dagen geleden

Sleurt Fauci nu Koopmans en het Erasmus mee in zijn val?

Eigenlijk is het wel vermakelijk. Het coronakaartenhuis dondert de laatste weken nog sneller in elkaar dan dat de grootste ‘coronaontkenner’...

Hoe ziet een oorlogseconomie eruit? Hoe ziet een oorlogseconomie eruit?
Column5 dagen geleden

Hoe ziet een oorlogseconomie eruit?

Nu de oorlogsplannen van de EU en VS in een hogere versnelling raken, is het goed om ons te beseffen...

De media wil u doen geloven dat Nederlanders ‘sneuvelbereid’ zijn De media wil u doen geloven dat Nederlanders ‘sneuvelbereid’ zijn
Column6 dagen geleden

De media wil u doen geloven dat Nederlanders ‘sneuvelbereid’ zijn

De reguliere media heeft alweer de volgende ethische vraag opgeworpen: in hoeverre is de Nederlander ‘sneuvelbereid’. ‘Sneuvelbereid’ betekent in de...

Niet zo snel, meneer Tedros Niet zo snel, meneer Tedros
Gezondheid6 dagen geleden

Niet zo snel, meneer Tedros

Toen de World Health Organization (WHO) er het afgelopen weekeinde niet in slaagde om tot een pandemieverdrag te gekomen, haalden...

Voorkom een dystopisch Europa, stuur een rebel met een rechte rug naar Brussel Voorkom een dystopisch Europa, stuur een rebel met een rechte rug naar Brussel
Column1 week geleden

Voorkom een dystopisch Europa, stuur een rebel met een rechte rug naar Brussel

In 1918 werden in Rusland alle landbouwgronden onteigend en genationaliseerd. Fabrieken en bedrijven kwamen eerst in handen van de werknemers,...

Toegenomen EU-macht dreef politici en burgers uit elkaar Toegenomen EU-macht dreef politici en burgers uit elkaar
Politiek1 week geleden

Toegenomen EU-macht dreef politici en burgers uit elkaar

Meerdere politieke partijen voeren al twee decennia niet meer uit wat het belooft aan zijn kiezers. Het boek ‘Gedoogdemocratie’ van...

Ontslag twintig procent van alle rijksambtenaren. Wat betekent dat? Ontslag twintig procent van alle rijksambtenaren. Wat betekent dat?
Binnenland1 week geleden

Ontslag twintig procent van alle rijksambtenaren. Wat betekent dat?

In het nieuwe regeerakkoord staat dat 20 procent van alle rijksambtenaren ontslagen moet worden. Waarom, om hoeveel mensen gaat het...

TrendingDit zal sluiten in 0 seconden