Buitenland

Oekraïne: De vijf lagen van het conflict (deel 3)

Avatar foto

op

Oekraïne: De vijf lagen van het conflict (deel 3)
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Tot nu toe hebben we gezien dat het in Oekraïne sterk draait om olie- en gasbelangen, en ook hoezeer die vervlochten zijn met corruptie tot in de hoogste kringen, zowel in Oekraïne als daarbuiten. Het zijn de eerste stukjes van de legpuzzel; in deze serie gaan we proberen het plaatje langzamerhand completer te maken, eerst dat van Oekraïne en daarna voegen we er Poetin aan toe.

Het jaar 2014 was voor Oekraïne een cruciaal jaar. We waren getuige van de Maidan-revolutie en het verjagen van de pro-Russische president Janoekovitsj, waar de pro-westerse Porosjenko voor in de plaats kwam. Vertegenwoordigers van de EU stonden mede op de barricaden, waaronder Europarlementariërs Hans van Baalen en Guy Verhofstadt. Kritische analyses van de situatie destijds die vraagtekens zetten bij de gebeurtenissen, zijn nog steeds heel actueel, maar zijn geen deel meer van de huidige nieuwsanalyses. Een voorbeeld:


Op 4 augustus 2014 interviewde The Real News Network prof. Michael Hudson, hoogleraar economisch onderzoek aan de Universiteit van Missouri.[1] Deze gaf uitleg over hoe de schaliegaswinning in Oekraïne gefinancierd wordt. Landbouwgrond in Oekraïne is heel vruchtbaar, maar veel van deze grond werd en wordt aan de landbouw onttrokken en verpacht aan westerse bedrijven voor fracking-doeleinden, gesteund door de Wereldbank. Het Amerikaanse Agency for International Development (USAID) stond garant voor de leningen ten behoeve van fracking, naar later bleek ook die van Burisma.

Hudson meldde verder dat het Oekraïense leger actief was in het oosten van Oekraïne om de fracking-apparatuur te beschermen. De bewoners van Oost-Oekraïne in en rond de gasvelden waren toen al een jaar aan het protesteren tegen fracking in hun gebied en wilden er hoe dan ook de controle over hebben. Ze waren zich maar al te bewust van de grote milieuschade die fracking tot gevolg zou hebben en dat hun watervoorziening in gevaar zou worden gebracht. Het antwoord van Kiev was, aldus prof. Hudson: “Jullie zijn terroristen als jullie tegenstand bieden tegen de oliewinning.” Vervolgens ging de regering er met grof geschut tegenaan.

Dat viel samen met het oplaaien van het tweede territoriale conflict (na de annexatie van de Krim door Rusland) in Oost-Oekraïne, in het Donbasgebied. Net als op de Krim waren er grote demonstraties en gewelddadigheden tussen aanhangers en tegenstanders van de Maidan-revolutie. Daarbij gebeurden er hele gruwelijke dingen, zoals 42 tegenstanders van de Maidan-revolutie die in mei 2014 levend verbrandden in een in brand gestoken gebouw in Odessa. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft deze gebeurtenis onderzocht. Pijnlijk is dat de daders nooit zijn vervolgd.[2]

Het is nog steeds moeilijk te zeggen hoe de opstanden in het Donbasgebied zijn begonnen. Feit is dat er heel veel oorspronkelijke Russen wonen en de Russische taal daar de gangbare taal was en is. Feit is ook dat dit gebied weliswaar een sterke oriëntatie op Rusland had, maar dat de bevolking zich ook sterk identificeerde met de streek zelf en er van eigen bodem separatistische bewegingen waren, mede gevoed door ontevredenheid over de nieuwe regering van Oekraïne. Op 7 april 2014 verklaarde de regio Donetsk zich onafhankelijk, gevolgd door Luhansk op 27 april. Referenda in deze gebieden over de vraag ‘wel of geen autonomie’ leverden sterke steun voor autonomie op, en deels ook voor onafhankelijkheid, zoals Chris de Ploeg in een uitstekend artikel in de Groene Amsterdammer van 24 december 2014 laat zien.[3] In april 2014 kwam Kiev met een militair offensief dat ze een antiterrorisme-operatie noemde. Dit was tegen de opstandelingen, maar ook om de gaswinning veilig te stellen.

De gevolgen voor de bevolking waren groot: vanaf dat moment is er sprake van een constante burgeroorlog, zware economische problemen, en een regelrechte humanitaire crisis. Daar maakte Rusland gebruik van door in augustus 2014 met een enorm konvooi aan hulpgoederen de bevolking te hulp te schieten. Dat was daadwerkelijke hulp, maar daar zaten ook militaire specialisten bij; volgens Poetin was dat noodzakelijk om de Russischsprekende bevolking te beschermen.[4] Die bevolking leed wel degelijk heel erg. De westerse media noemden het een invasie. Wat is de waarheid?

Ondanks onderhandelingen die leidden tot de Minsk Akkoorden op 15 september 2014 en Minsk II op 12 februari 2015, bleken zowel Kiev als de separatisten zich daar deels niet aan te houden, met als gevolg een ‘bevroren conflict’ waarbij de gewone bevolking nauwelijks of geen hulp van Kiev kreeg, maar Poetin wel de pensioenbetalingen van de ouderen in dit gebied op zich nam.[5] Stiftung Wissenschaft und Politik laat zien dat er bij regering en parlement in Kiev een brede consensus over bestond, dat de gebeurtenissen in Donbas deel waren van een hybride oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Ze plaatsten dat in een groter kader: ze beschouwden het als de Russische oorlog tegen de liberale globale orde van het Westen. Kiev beschouwde Oekraïne als deel van het Westen.

Die houding hield in dat een compromis met Rusland niet mogelijk was. Maar ook dat de bevolking van Oost-Oekraïne er het slachtoffer van werd: pas als het gebied weer helemaal onder Kiev zou vallen, zou er aan vrede gewerkt worden en hulp worden geboden.

In feite zien we nu vijf lagen van het conflict:

 • Er is een historisch gegroeid verschil tussen het oosten en het westen van Oekraïne, een ontwikkeling van eeuwen, met verschillende oriëntaties. Door de Maidan-opstanden zijn die verschillen intern op scherp gesteld.
 • Als tweede is er de controverse tussen Rusland en het Westen, waarbij aan de voormalige Sovjetunie, toen deze uit elkaar viel, door de NAVO, de VS en Europa was beloofd dat de NAVO zich nooit verder zou uitbreiden dan tot de toen bestaande grenzen, en dat was Duitsland. Er zou zo een bufferzone blijven tussen Rusland en de NAVO. Het Westen en de NAVO hebben zich daar niet aan gehouden, mede onder invloed van de geheime maar gelekte Wolfowitz Doctrine[6]. Die kwam erop neer dat alleen de VS een wereldmacht mocht zijn en de opkomst van welke andere wereldmacht ook voorkomen moest worden. Deze werd later omgewerkt tot de Bush Doctrine, door senator Edward Kennedy omschreven als een 21ste -eeuws Amerikaans imperialisme dat geen enkel land zou moeten pikken.[7] In die context breidde de NAVO zich tegen de afspraken toch verder uit en dreef Rusland in het nauw. Dat maakte Oekraïne tot geopolitiek strijdtoneel.
 • Het derde is de olie- en gaswinning, die ondanks de oorlog in het Oosten gewoon doorging, al dan niet beveiligd door knokploegen. Grote grondstoffenbelangen, waarbij de inkomsten uit de winning ervan wegvloeiden naar met name Amerika, maakten Oekraïne een begeerlijk object voor westerse bedrijven. Het IMF en de Wereldbank werkten daar volop aan mee.
 • De corruptie in alle kampen en op alle niveaus, en
 • Tot slot ook de ambities van de EU om zo groot mogelijk te worden, overigens mede ingegeven door wat de Verenigde Staten willen.

Ondertussen leed de bevolking van Oost-Oekraïne enorm. Maar ook de rest van Oekraïne had meer te lijden dan ze misschien zelf in de gaten hadden, en daar hadden financiële trucks en het wegsluizen van Oekraïens geld alles mee te maken.

Biden en het IMF wisten een openbaar aanklager (die overigens ook niet in alle opzichten brandschoon was) weg te jagen. Een nieuwe procureur stond op en ging aan de slag. Zijn persconferentie met vernietigend onderzoek bespreken we in de volgende aflevering.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=2T7QcpodmQs

[2] https://www.ohchr.org/Documents/Countries/UA/HRMMUReport15May2014.pdf

[3] https://www.groene.nl/artikel/in-oekraine-werkt-europa-samen-met-oligarchen-en-fascisten

[4] https://www.interpretermag.com/day-968/#15291  en https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/12054164/Vladimir-Putins-annual-press-conference-2015-live.html

[5] Stiftung Wissenschaft und Politik, Research Paper 5, April 2019, Berlin https://www.swp-berlin.org/publications/products/research_papers/2019RP05_fhs.pdf

[6] Tyler, Patrick E. (8 March 1992). “U.S. Strategy Plan Calls For Insuring No Rivals Develop”. The New York Times.

[7] Caputo Leiva, Orlando (2007). “The World Economy and the United States at the Beginning of the Twenty-first Century”. Latin American Perspectives. 34 (1): 9–15. doi:10.1177/0094582×06296357. JSTOR 27647989.

Verder Lezen

1 Reactie

 1. Max

  23 juli 2023 in 20:13

  Karen Hamaker;De oorlog in Oekraïne is niet op 24 februari 2022 begonnen, maar tijdens het voorjaar van 2014, toen burgers van de Donbas in opstand kwamen tegen de regering die aan de macht kwam na de gebeurtenissen op de Maidan-een staatsgreep geleid door de CIA.Nieuwe Maidan-regering, begon onmiddellijk de Russische cultuur te verbieden en de oppositie in de Donbas eiste een referendum over een grondwetswijziging die de rechten van Russisch-sprekende en andere niet-ethnische Oekraïners zou erkennen en de staat op federale basis zou herinrichten.De Maidan-regering – met acht ministers uit fascistische middens – stuurde gewapende fascistische benden naar het gebied om de opstand met geweld te onderdrukken. In Odessa werden 41 mensen levend verbrand nadat Oekraïense neonazi’s het vakbondsgebouw, waarin ze zich hadden verschanst, in brand hadden gestoken.De burgeroorlog, waar een enkeling in de westerse pers voor had gewaarschuwd, was begonnen.Zelensky werd verkozen met de belofte een einde te maken aan de burgeroorlog. Neonazi’s bedreigden hem met de dood als hij toegevingen zou doen aan de rebellen en aan Moskou. De Minsk-akkoorden, die onder ander federalisering en autonomie voor de Donbas inhielden, bleven dode letter…

  De oorlog in Oekraïne werd uitgelokt door de schendingen van de Oekraïense soevereiniteit in 2004 en 2014. Deze schendingen werden gevolgd door een acht jaar durende burgeroorlog.In acht jaar tijd vielen er 20.000 doden. Rusland sloot de Minsk-overeenkomst met enkele leden van het NAVO-pact om deze burgeroorlog te beëindigen.Voormalig bondskanselier Angela Merkel zei tegen Die Zeit dat ze alleen tijd wilde kopen zodat de NAVO de autoriteiten in Kiev kon bewapenen.En voormalig president François Hollande bevestigde de woorden van mevrouw Merkel.Men moet zich realiseren dat Angela Merkel en François Hollande met hun valse vredesonderhandelingen de ergste misdaad van allemaal hebben begaan. Want volgens het Tribunaal van Neurenberg zijn de “misdaden tegen de vrede” nog erger dan de “misdaden tegen de menselijkheid”. Zij zijn niet de oorzaak van dit of dat bloedbad, maar van de oorlog zelf. Daarom heeft de voorzitter van de Doema, Vjatsjeslav Volodin, opgeroepen tot het bijeenroepen van een nieuw Neurenberg Tribunaal om Angela Merkel en François Hollande te berechten Rusland heeft de Minsk-akkoorden ter beëindiging van de burgeroorlog mede ondertekend. Maar omdat het niet van gisteren is, heeft het vanaf het begin begrepen dat het Westen geen vrede wilde, maar oorlog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Groot Duits leger naar Litouwen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Groot Duits leger naar Litouwen
Foto: ANP

Op 8 april 2024 stationeerde Litouwen een aanzienlijk aantal Duitse soldaten en militair materieel op zijn grondgebied ter bescherming tegen een dreigende inval door Rusland, zo bericht mediabedrijf Euronews, dat actief is binnen alle EU-lidstaten. Vanwaar deze paniek en hoelang gaat dit allemaal duren?

 

4.800 Duitse soldaten worden permanent gestationeerd in Litouwen

Duitsland is begonnen met het inzetten van troepen bij NAVO-bondgenoot Litouwen, waarbij de minister van Defensie van het land dit een “belangrijke stap” noemt.

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Duitse soldaten permanent buiten het land zijn gestationeerd.

Als reactie op de veranderende veiligheidssituatie in Europa beloofde de Duitse regering een gevechtsklare en onafhankelijk capabele gevechtseenheid naar Litouwen te sturen. Het gaat hier dus om een Duitse actie die los staat van verdere militaire EU- of NAVO-plannen.

Volledig operationeel in 2027

De brigade zou in 2027 volledig operationeel moeten zijn, meldde het Duitse persbureau dpa. Daarmee is een permanente aanwezigheid gepland van ongeveer 4.800 soldaten en ongeveer 200 burgerleden van de Bundeswehr, die hun gezinnen kunnen meenemen.

Het jaar 2027 wordt vaker genoemd door hoge legerofficieren en ministers van defensie van EU-lidstaten. Zie hiervoor ook mijn eerdere artikel op Indepen.

Duitse leger wil weer de trots van Europa worden volgens minister van Defensie

Op 5 april kondigde Boris Pistorius, minister van Defensie, een plan aan om het militaire commando van Duitsland te stroomlijnen en te reorganiseren, als onderdeel van de inspanningen om de strijdkrachten van het meest bevolkte Europese lid van de NAVO ‘oorlogsgeschikt’ te maken. Lagere en middelbare schoolkinderen krijgen ook onderwijs in oorlogsvoering en het belang van een sterk leger.

Pistorius heeft vanaf januari dit jaar regelmatig gewezen op het gevaar van een mogelijk toekomstige Russische aanval op een NAVO-land.

Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat het Duitse leger ‘oorlogsvaardig’ moet worden, een woordkeuze die vele Duitsers schokkend vinden, gezien de ervaringen van het land na de Tweede Wereldoorlog.

In 2022 beloofde Olaf Scholz de Duitse defensie-uitgaven te verhogen tot een NAVO-doelstelling van 2 procent van het bruto binnenlands product, een niveau waar Duitsland, net als een aantal andere landen, lang niet aan had voldaan. Hij zette een speciaal fonds op van 100 miljard euro extra om de Bundeswehr te moderniseren.

Ook Nederland moet zich voorbereiden op de ontvangst van lijkzakken

Demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Geoffrey van Leeuwen, maakte het op 8 april nog wat bonter met de uitspraak dat Nederland eraan zal moeten wennen dat het mogelijk een hoge prijs betaalt voor zijn veiligheid en welvaart. “Ook als die wordt gemeten in burgerslachtoffers of bodybags.” Hiermee bedoelt hij dat er in de naaste toekomst doden kunnen vallen, onder burgers of militairen, aldus persbureau ANP.

Wennen aan dit idee is nodig omdat Europa niet langer kan leunen op de Verenigde Staten, zei de minister in een toespraak op de Universiteit Leiden. Maar het is ook nodig om een signaal af te geven aan landen als China, Rusland en Iran dat het Westen zijn belangen zal verdedigen.

Oekraïne is slechts het begin

Het Poolse ‘Centre for Eastern Studies’ (OSW), onderdeel van het ministerie van Defensie, stelt in deze documentaire dat de inval in Oekraïne slechts het begin is van een veel groter Russisch – Chinees plan om de Verenigde Staten ‘op te ruimen’ als dominante wereldmacht. De VS-hegemonie moet worden vervangen door de combinatie China-Rusland-Europa. De eerdergenoemde documentaire legt uit hoe dat in zijn werk zou moeten gaan en op welke termijn. In die planning komt ook het jaar 2027 weer naar voren als het jaar waarin de oorlog waarschijnlijk losbarst.

Persoonlijk naschrift

De wereld, en vooral de westerse wereld, is de afgelopen jaren opgeschrikt door de ene extreme gebeurtenis na de andere. Het begon in 2019 met de door de EU afgekondigde Klimaatcrisis die tot wereldvernietiging kan leiden, in 2020 kwam de (eveneens wereldwijde) coronacrisis, in 2022 de Rusland-Oekraïne oorlog, in 2023 de Israël-Gaza oorlog en als sausje daaroverheen een alomvattende dreiging van een wereldwijde financieel-economische crisis als gevolg van het jarenlange opbouwen van schulden door wanbeleid van centrale banken.

Het wordt gepresenteerd als een opeenvolging van pure pech, maar achter al deze mondiale ellende is wel degelijk een breder politiek wanbeleid te herkennen. Wanbeleid als gevolg van een gebrek aan acceptatie dat de westerse wereld haar eigen kaarten heeft verspeeld en nu probeert de rest van de wereld op de blaren te laten zitten van dat eigen wanbeleid.

Verder Lezen

Buitenland

“Hell, no!” Julian Assange wijst spionageschikking met de VS af

Avatar foto

Gepubliceerd

op

“Hell, no!” Julian Assange wijst spionageschikking met de VS af
Foto: ANP

Voormalig CIA-analist en klokkenluider John Kiriakou bevestigde op 23 maart 2024, in een interview met Fault Lines, dat WikiLeaks oprichter Julian Assange drie maanden eerder een schikkingsaanbod van de Verenigde Staten heeft afgeslagen. De Australische online-uitgever, die sinds 2019 in een uitleveringsproces verwikkeld is met de VS, zou in ruil voor zijn vrijheid hebben moeten bekennen dat de hem voorgeworpen aanklacht van spionage terecht was.

De bevestiging van Kiriakou volgde op berichten in de Wall Street Journal en Consortium News van 20 maart dit jaar, waarin gewag werd gemaakt van schikkingsonderhandelingen tussen de VS en de online-uitgever. Dit bericht werd vrijwel direct door een de Amerikaanse advocaat van Assange, Barry Polack, tegengesproken: “Aangezien het voor advocaten van de heer Assange ongepast is te reageren terwijl de zaak nog bij het Britse gerechtshof ligt, kan alleen gesteld worden dat wij geen indicatie gekregen hebben dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de zaak wenst op te lossen en dat de Verenigde Staten met dezelfde vastbeslotenheid voortgaan om Assange op basis van alle 18 aanklachten uitgeleverd te krijgen en hem 175 jaar gevangenisstraf op te leggen.” Het ministerie zelf heeft niet op de berichten gereageerd.

Hoewel Assange al vijf jaar in vrijwel eenzame opsluiting in Londen verkeert (op 11 april 2024 begint hij aan zijn zesde jaar) en zijn (mentale) gezondheid slecht is, verwierp Assange het voorstel. “Hij zei niet alleen ‘Nee’, maar ‘Nee, nooit’ (‘Hell, no!’)”, aldus Kiriakou. Assange weigert verantwoordelijk gehouden te kunnen worden voor eventuele toekomstige vervolgingen van journalisten. De schuldverklaring zou impliceren dat het bedrijven van journalistiek voortaan per definitie aangemerkt kan worden als spionage. De desastreuze precedentwerking die van deze schikking uit zou gaan, zou betekenen dat iedere verslaggever die oorlogsmisdaden en andere misdrijven van de Amerikaanse overheid aan het licht wil brengen, waar hij zich ook ter wereld bevindt, eveneens op basis van de Espionage Act vervolgd zou kunnen worden.

De spionageaanklacht van de Verenigde Staten stoelt op de gedachte dat artikelen die overheid kritische en -gevoelige informatie onthullen, gelezen kunnen worden door terroristen. Journalistiek wordt daarmee geclassificeerd als het doorgeven van geheime informatie aan vijandelijke machten. Voor spionageactiviteiten geldt in de Verenigde Staten de doodstraf, althans, tijdens oorlogstijd. De vraag is in hoeverre het conflict in Oekraïne (waaraan de Verenigde Staten continu geld, wapens en/of mankrachten leveren), of de oorlog in Afghanistan of Irak (met terugwerkende kracht) bij de berechtiging van Assange als de doodstraf-legaliserende oorlogssituatie zal worden opgevat.

Inmiddels is er een tweede schikkingsvoorstel gedaan, de ‘plea deal’ waarover de Wall Street Journal en Consortium News berichtten. Assange wordt nu gevraagd schuld te bekennen aan het verkeerd behandelen (‘mishandling’) van geheime informatie. Dit geldt als een veel minder zwaar misdrijf dan spionage, maar valt wel in dezelfde juridische categorie. De maximale straf die hiervoor gegeven kan worden is vijf jaar, precies de tijd die Assange inmiddels al in de Londense Belmarsh gevangenis heeft uitgezeten. Net als in het eerdere voorstel zou Assange, in ruil voor zijn bekentenis, het Verenigd Koninkrijk moeten verlaten en zich als een vrij man in zijn geboorteland Australië mogen vestigen, aldus Kiriakou. Assange en zijn advocatenteam hebben gezegd het voorstel in overweging te nemen.

Julian Assange is de enige journalist, een buitenlander bovendien, bij wie de Espionage Act daadwerkelijk tot een strafproces heeft geleid. Tot nog toe heeft de First Amendment van de Amerikaanse The Bill of Rights de persvrijheid gegarandeerd en journalisten beschermd. De pogingen hem als spion te bestempelen zijn uitzonderlijk te noemen. Assange is geen Amerikaanse staatsburger, heeft nooit in of voor de Verenigde Staten gewerkt, noch ooit een geheimhoudingsverklaring of andere overeenkomst met de Verenigde Staten ondertekend. Hij publiceerde documenten die hem door met name klokkenluiders werden toegestuurd. Dit geldt in de journalistiek als een normale ‘behandeling van informatie’.

De uitleveringszaak gaat om de in 2010 door Chelsea (toen nog Bradley) Manning gelekte documenten en video’s, waaronder de Afghan War Diary, Iraq War Logs en video Collateral Murder. Andere mediakanalen, zoals de New York Times, zijn voor het publiceren van dezelfde informatie niet vervolgd. Cryptome.org publiceerde de informatie zelfs zonder persoonsnamen geredigeerd te hebben. Ook dat medium is nooit aangeklaagd. Obama verleende Manning in 2016 gratie. In 2019 werd ze opnieuw gearresteerd omdat ze weigerde tegen Assange te getuigen. De rechter sprak haar in 2020 weer vrij. De Verenigde Staten lijken het specifiek op Assange en diens denkbeelden gemunt te hebben en lijkt het dus om een politiek proces te gaan.

Opvallend is dat zes dagen na het verschijnen van het artikel in de Wall Street Journal, het Britse gerechtshof aankondigde direct de volgende dag uitspraak te doen met betrekking hoger beroep verzoek van Assange. De uitspraak bleek een voorlopige: Assange mag in hoger beroep gaan op drie van de negen aangedragen gronden, mits de Verenigde Staten vóór 17 april geen acceptabele garanties kunnen geven die de drie gronden zouden opheffen. Terwijl Assange de schikking overweegt, bereiden beide partijen zich voor op de volgende zitting, gepland voor 20 mei 2024.

Verder Lezen

Buitenland

Wat de Oekraïense bevolking offert om bij de EU en NAVO te komen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wat de Oekraïense bevolking offert om bij de EU en NAVO te komen
Foto: ANP

Oekraïne wil graag zo snel mogelijk lid worden van de NAVO en de EU. Om dat proces te versnellen is Zelensky (al voor de oorlog met Rusland) begonnen met een aantal hervormingen door te voeren, bijvoorbeeld in het arbeidsrecht om daarmee de westerse multinationals zo min mogelijk in de weg te zitten. Ook de Grondwet en de wetten op grondeigendom worden aangepast. De vraag daarbij is wie hiermee gediend zijn. De Oekraïners zelf niet zozeer. Meer de buitenlandse multinationals op zoek naar nieuwe wingewesten.

 

Hoe Zelensky zijn land voorbereidt op een toetreden tot de EU

Het Oekraïense parlement heeft, op voordracht van Zelensky in 2019, de parlementaire immuniteit afgeschaft en werkt aan verschillende grondwetswijzigingen om het land voor te bereiden op toetreding tot de EU en de NAVO. Hoewel sommige voorstellen populair zijn, zijn ze verwerkt met weinig inbreng van de bevolking en belanghebbenden. De door Zelensky voorgestelde wijzigingen blijken vaak niet duidelijk en kunnen het parlement mogelijk verzwakken en een toch al machtige president in een nog sterkere positie brengen, aldus ConstitutionalNet.

Nieuw Oekraïens arbeidsrecht om westerse bedrijven tegemoet te komen

Het Oekraïense parlement heeft twee nieuwe, radicale maatregelen inzake de arbeidsmarkt aangenomen, wat de vrees veroorzaakt dat veel Oekraïners hun arbeidsrechten permanent zullen verliezen. In de twee wetten die op 22 juli 2022 werden aangenomen, stemden parlementsleden voor het onttrekken van tot 70 procent van de beroepsbevolking aan de nationale arbeidswetgeving. Dit houdt in dat die nationale arbeidswetgeving of arbeidsbescherming niet langer van toepassing is op werknemers van kleine en middelgrote ondernemingen, aldus Social Europe

Zelensky’s wetsontwerp 5371 werd eerder bekritiseerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties, evenals door Oekraïense en Europese vakbonden, op grond van het feit dat het ‘inbreuk zou kunnen maken op internationale arbeidsnormen’.

Een vooraanstaand lid van de partij van Zelensky beloofde in juli 2022 een nog verdere liberalisering van de Oekraïense arbeidswetgeving. “Dit zijn wetsontwerpen waar het internationale bedrijfsleven op zit te wachten, wetsontwerpen die de belangen van alle ondernemers beschermen”, schreef parlementslid Danylo Hetmantsev.

Verbieden van elf politieke partijen en sluiten van commerciële tv-zenders

Op 20 maart 2022 berichtte de Engelse krant The Guardian, dat Zelensky per decreet elf politieke partijen heeft verboden die banden met Rusland onderhouden. Op 8 juli 2024 werden alle commerciële tv-zenders afgeschaft en één centrale staatszender ingevoerd, aldus de Amerikaanse nieuwszender NPR.

Ik vroeg een in ons dorp verblijvende Oekraïense vluchteling wat zij van al deze veranderingen in haar thuisland vond. Met een vermoeide glimlach antwoordde ze me dat dit de tol is om Oekraïne aantrekkelijk te maken voor Europese en Amerikaanse multinationals. “Minder rechten voor werknemers en minder kans op onrust via allerlei niet door de staat gecontroleerde media, maken ons land veel aantrekkelijker voor buitenlandse investeringen. Wij hebben het er graag voor over!”

Ondertussen neemt de populariteit van Zelensky aanzienlijk af in eigen land, aldus het Amerikaanse blad Newsweek. In de loop van 2023 nam deze af van 84 procent naar 62 procent. Dat heeft ook te maken met de inmiddels meer dan 50.000 doden die het land telt sinds de uitbraak van de oorlog en het feit dat er geen enkel uitzicht op vrede is.

De EU riskeert een Derde Wereldoorlog voor Oekraïne, maar in wiens belang?

In 2021 werd er al een strategische overeenkomst tussen de EU en Oekraïne getekend om toegang tot Oekraïense grondstoffen te verkrijgen, die volgens de EU van levensbelang zijn voor het realiseren van haar lange termijnstrategie en het waar kunnen maken van de Green Deal. Die strategie geldt vooral voor de grondstoffen in het gebied dat momenteel door de Russen bezet wordt.

Het EU-beleid om Oekraïne te steunen, zal een ongekende recessie en mogelijk een bredere oorlog in Europa veroorzaken. Dat moeten we er met z’n allen voor over hebben, zo lijkt het.

De door de EU besloten energieboycot heeft inmiddels tot forse inflatie in de EU geleid. Nederland en Duitsland behoren daarbij tot de landen met de hoogste inflatie. Dit zal bij een grote groep van de bevolking tot armoede leiden zoals we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben meegemaakt. De nieuwe steunpakketten van vele miljarden euro’s ten spijt.

De vraag is altijd hoe de kosten versus de baten uit zullen vallen. Kijkend naar hoe de EU met de eigen financiën omgaat, zou die balans weer dramatisch in het nadeel van de Europese bevolking uit kunnen vallen.

Des te meer reden om in juni 2024 te gaan stemmen voor een heel andere bezetting dan het huidige Europese Parlement.

Verder Lezen

Recent

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd! Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Column4 uur geleden

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land....

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Column10 uur geleden

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren...

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie
Klimaat1 dag geleden

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie

Baalde u al dat de zon tijdens een dag met druk vliegverkeer verscholen raakt achter een waas van vliegtuigsporen? Luchtvaartexperts...

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond
Column4 dagen geleden

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat4 dagen geleden

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)

Binnen de alternatieve onderzoekswereld is Nordangård internationaal bekend om zijn graafwerk naar de Rockefeller-dynastie. Die miljardairsfamilie werd groot dankzij haar...

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries
Opinie5 dagen geleden

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries

Hollènder zijn arrogante verheven schreeuwers die met hun grote bek in Limburg altijd de mooie baantjes wisten weg te pikken...

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO
Gezondheid5 dagen geleden

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO

Beschamend, dat is het enige woord dat nog overblijft na het aanschouwen van deze beelden. Minister Pia Dijkstra, bekend van...

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040 De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040
Opinie5 dagen geleden

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040

De 342 gemeenten van Nederland zijn niet in staat om zelf te ontdekken welke problemen ze hebben, dat vindt de...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat6 dagen geleden

Oekraïne-oorlog helpt ideaal wereldregering (1)

De Zweedse politiek wetenschapper én hardrockzanger doctor Jacob Nordangård komt aanstaande 13 april naar Nederland. In Stavoren presenteert hij zijn...

Groot Duits leger naar Litouwen Groot Duits leger naar Litouwen
Buitenland1 week geleden

Groot Duits leger naar Litouwen

Op 8 april 2024 stationeerde Litouwen een aanzienlijk aantal Duitse soldaten en militair materieel op zijn grondgebied ter bescherming tegen...

TrendingThis will close in 0 seconds