Buitenland

Oekraïne: De vijf lagen van het conflict (deel 3)

Avatar foto

op

Oekraïne: De vijf lagen van het conflict (deel 3)
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Tot nu toe hebben we gezien dat het in Oekraïne sterk draait om olie- en gasbelangen, en ook hoezeer die vervlochten zijn met corruptie tot in de hoogste kringen, zowel in Oekraïne als daarbuiten. Het zijn de eerste stukjes van de legpuzzel; in deze serie gaan we proberen het plaatje langzamerhand completer te maken, eerst dat van Oekraïne en daarna voegen we er Poetin aan toe.

Het jaar 2014 was voor Oekraïne een cruciaal jaar. We waren getuige van de Maidan-revolutie en het verjagen van de pro-Russische president Janoekovitsj, waar de pro-westerse Porosjenko voor in de plaats kwam. Vertegenwoordigers van de EU stonden mede op de barricaden, waaronder Europarlementariërs Hans van Baalen en Guy Verhofstadt. Kritische analyses van de situatie destijds die vraagtekens zetten bij de gebeurtenissen, zijn nog steeds heel actueel, maar zijn geen deel meer van de huidige nieuwsanalyses. Een voorbeeld:


Op 4 augustus 2014 interviewde The Real News Network prof. Michael Hudson, hoogleraar economisch onderzoek aan de Universiteit van Missouri.[1] Deze gaf uitleg over hoe de schaliegaswinning in Oekraïne gefinancierd wordt. Landbouwgrond in Oekraïne is heel vruchtbaar, maar veel van deze grond werd en wordt aan de landbouw onttrokken en verpacht aan westerse bedrijven voor fracking-doeleinden, gesteund door de Wereldbank. Het Amerikaanse Agency for International Development (USAID) stond garant voor de leningen ten behoeve van fracking, naar later bleek ook die van Burisma.

Hudson meldde verder dat het Oekraïense leger actief was in het oosten van Oekraïne om de fracking-apparatuur te beschermen. De bewoners van Oost-Oekraïne in en rond de gasvelden waren toen al een jaar aan het protesteren tegen fracking in hun gebied en wilden er hoe dan ook de controle over hebben. Ze waren zich maar al te bewust van de grote milieuschade die fracking tot gevolg zou hebben en dat hun watervoorziening in gevaar zou worden gebracht. Het antwoord van Kiev was, aldus prof. Hudson: “Jullie zijn terroristen als jullie tegenstand bieden tegen de oliewinning.” Vervolgens ging de regering er met grof geschut tegenaan.

Dat viel samen met het oplaaien van het tweede territoriale conflict (na de annexatie van de Krim door Rusland) in Oost-Oekraïne, in het Donbasgebied. Net als op de Krim waren er grote demonstraties en gewelddadigheden tussen aanhangers en tegenstanders van de Maidan-revolutie. Daarbij gebeurden er hele gruwelijke dingen, zoals 42 tegenstanders van de Maidan-revolutie die in mei 2014 levend verbrandden in een in brand gestoken gebouw in Odessa. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft deze gebeurtenis onderzocht. Pijnlijk is dat de daders nooit zijn vervolgd.[2]

Het is nog steeds moeilijk te zeggen hoe de opstanden in het Donbasgebied zijn begonnen. Feit is dat er heel veel oorspronkelijke Russen wonen en de Russische taal daar de gangbare taal was en is. Feit is ook dat dit gebied weliswaar een sterke oriëntatie op Rusland had, maar dat de bevolking zich ook sterk identificeerde met de streek zelf en er van eigen bodem separatistische bewegingen waren, mede gevoed door ontevredenheid over de nieuwe regering van Oekraïne. Op 7 april 2014 verklaarde de regio Donetsk zich onafhankelijk, gevolgd door Luhansk op 27 april. Referenda in deze gebieden over de vraag ‘wel of geen autonomie’ leverden sterke steun voor autonomie op, en deels ook voor onafhankelijkheid, zoals Chris de Ploeg in een uitstekend artikel in de Groene Amsterdammer van 24 december 2014 laat zien.[3] In april 2014 kwam Kiev met een militair offensief dat ze een antiterrorisme-operatie noemde. Dit was tegen de opstandelingen, maar ook om de gaswinning veilig te stellen.

De gevolgen voor de bevolking waren groot: vanaf dat moment is er sprake van een constante burgeroorlog, zware economische problemen, en een regelrechte humanitaire crisis. Daar maakte Rusland gebruik van door in augustus 2014 met een enorm konvooi aan hulpgoederen de bevolking te hulp te schieten. Dat was daadwerkelijke hulp, maar daar zaten ook militaire specialisten bij; volgens Poetin was dat noodzakelijk om de Russischsprekende bevolking te beschermen.[4] Die bevolking leed wel degelijk heel erg. De westerse media noemden het een invasie. Wat is de waarheid?

Ondanks onderhandelingen die leidden tot de Minsk Akkoorden op 15 september 2014 en Minsk II op 12 februari 2015, bleken zowel Kiev als de separatisten zich daar deels niet aan te houden, met als gevolg een ‘bevroren conflict’ waarbij de gewone bevolking nauwelijks of geen hulp van Kiev kreeg, maar Poetin wel de pensioenbetalingen van de ouderen in dit gebied op zich nam.[5] Stiftung Wissenschaft und Politik laat zien dat er bij regering en parlement in Kiev een brede consensus over bestond, dat de gebeurtenissen in Donbas deel waren van een hybride oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Ze plaatsten dat in een groter kader: ze beschouwden het als de Russische oorlog tegen de liberale globale orde van het Westen. Kiev beschouwde Oekraïne als deel van het Westen.

Die houding hield in dat een compromis met Rusland niet mogelijk was. Maar ook dat de bevolking van Oost-Oekraïne er het slachtoffer van werd: pas als het gebied weer helemaal onder Kiev zou vallen, zou er aan vrede gewerkt worden en hulp worden geboden.

In feite zien we nu vijf lagen van het conflict:

 • Er is een historisch gegroeid verschil tussen het oosten en het westen van Oekraïne, een ontwikkeling van eeuwen, met verschillende oriëntaties. Door de Maidan-opstanden zijn die verschillen intern op scherp gesteld.
 • Als tweede is er de controverse tussen Rusland en het Westen, waarbij aan de voormalige Sovjetunie, toen deze uit elkaar viel, door de NAVO, de VS en Europa was beloofd dat de NAVO zich nooit verder zou uitbreiden dan tot de toen bestaande grenzen, en dat was Duitsland. Er zou zo een bufferzone blijven tussen Rusland en de NAVO. Het Westen en de NAVO hebben zich daar niet aan gehouden, mede onder invloed van de geheime maar gelekte Wolfowitz Doctrine[6]. Die kwam erop neer dat alleen de VS een wereldmacht mocht zijn en de opkomst van welke andere wereldmacht ook voorkomen moest worden. Deze werd later omgewerkt tot de Bush Doctrine, door senator Edward Kennedy omschreven als een 21ste -eeuws Amerikaans imperialisme dat geen enkel land zou moeten pikken.[7] In die context breidde de NAVO zich tegen de afspraken toch verder uit en dreef Rusland in het nauw. Dat maakte Oekraïne tot geopolitiek strijdtoneel.
 • Het derde is de olie- en gaswinning, die ondanks de oorlog in het Oosten gewoon doorging, al dan niet beveiligd door knokploegen. Grote grondstoffenbelangen, waarbij de inkomsten uit de winning ervan wegvloeiden naar met name Amerika, maakten Oekraïne een begeerlijk object voor westerse bedrijven. Het IMF en de Wereldbank werkten daar volop aan mee.
 • De corruptie in alle kampen en op alle niveaus, en
 • Tot slot ook de ambities van de EU om zo groot mogelijk te worden, overigens mede ingegeven door wat de Verenigde Staten willen.

Ondertussen leed de bevolking van Oost-Oekraïne enorm. Maar ook de rest van Oekraïne had meer te lijden dan ze misschien zelf in de gaten hadden, en daar hadden financiële trucks en het wegsluizen van Oekraïens geld alles mee te maken.

Biden en het IMF wisten een openbaar aanklager (die overigens ook niet in alle opzichten brandschoon was) weg te jagen. Een nieuwe procureur stond op en ging aan de slag. Zijn persconferentie met vernietigend onderzoek bespreken we in de volgende aflevering.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=2T7QcpodmQs

[2] https://www.ohchr.org/Documents/Countries/UA/HRMMUReport15May2014.pdf

[3] https://www.groene.nl/artikel/in-oekraine-werkt-europa-samen-met-oligarchen-en-fascisten

[4] https://www.interpretermag.com/day-968/#15291  en https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/12054164/Vladimir-Putins-annual-press-conference-2015-live.html

[5] Stiftung Wissenschaft und Politik, Research Paper 5, April 2019, Berlin https://www.swp-berlin.org/publications/products/research_papers/2019RP05_fhs.pdf

[6] Tyler, Patrick E. (8 March 1992). “U.S. Strategy Plan Calls For Insuring No Rivals Develop”. The New York Times.

[7] Caputo Leiva, Orlando (2007). “The World Economy and the United States at the Beginning of the Twenty-first Century”. Latin American Perspectives. 34 (1): 9–15. doi:10.1177/0094582×06296357. JSTOR 27647989.

Verder Lezen

1 Reactie

 1. Max

  23 juli 2023 in 20:13

  Karen Hamaker;De oorlog in Oekraïne is niet op 24 februari 2022 begonnen, maar tijdens het voorjaar van 2014, toen burgers van de Donbas in opstand kwamen tegen de regering die aan de macht kwam na de gebeurtenissen op de Maidan-een staatsgreep geleid door de CIA.Nieuwe Maidan-regering, begon onmiddellijk de Russische cultuur te verbieden en de oppositie in de Donbas eiste een referendum over een grondwetswijziging die de rechten van Russisch-sprekende en andere niet-ethnische Oekraïners zou erkennen en de staat op federale basis zou herinrichten.De Maidan-regering – met acht ministers uit fascistische middens – stuurde gewapende fascistische benden naar het gebied om de opstand met geweld te onderdrukken. In Odessa werden 41 mensen levend verbrand nadat Oekraïense neonazi’s het vakbondsgebouw, waarin ze zich hadden verschanst, in brand hadden gestoken.De burgeroorlog, waar een enkeling in de westerse pers voor had gewaarschuwd, was begonnen.Zelensky werd verkozen met de belofte een einde te maken aan de burgeroorlog. Neonazi’s bedreigden hem met de dood als hij toegevingen zou doen aan de rebellen en aan Moskou. De Minsk-akkoorden, die onder ander federalisering en autonomie voor de Donbas inhielden, bleven dode letter…

  De oorlog in Oekraïne werd uitgelokt door de schendingen van de Oekraïense soevereiniteit in 2004 en 2014. Deze schendingen werden gevolgd door een acht jaar durende burgeroorlog.In acht jaar tijd vielen er 20.000 doden. Rusland sloot de Minsk-overeenkomst met enkele leden van het NAVO-pact om deze burgeroorlog te beëindigen.Voormalig bondskanselier Angela Merkel zei tegen Die Zeit dat ze alleen tijd wilde kopen zodat de NAVO de autoriteiten in Kiev kon bewapenen.En voormalig president François Hollande bevestigde de woorden van mevrouw Merkel.Men moet zich realiseren dat Angela Merkel en François Hollande met hun valse vredesonderhandelingen de ergste misdaad van allemaal hebben begaan. Want volgens het Tribunaal van Neurenberg zijn de “misdaden tegen de vrede” nog erger dan de “misdaden tegen de menselijkheid”. Zij zijn niet de oorzaak van dit of dat bloedbad, maar van de oorlog zelf. Daarom heeft de voorzitter van de Doema, Vjatsjeslav Volodin, opgeroepen tot het bijeenroepen van een nieuw Neurenberg Tribunaal om Angela Merkel en François Hollande te berechten Rusland heeft de Minsk-akkoorden ter beëindiging van de burgeroorlog mede ondertekend. Maar omdat het niet van gisteren is, heeft het vanaf het begin begrepen dat het Westen geen vrede wilde, maar oorlog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus
Foto: ANP

De meeste Amerikanen hebben de buik vol van zowel Biden als Trump. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken door gevestigde partijen zoals de Amerikaanse publieke omroep. Toch is er geen andere keus en dat heeft te maken met de partijen die achter de schermen bepalen hoe de Verenigde Staten worden geleid. Dat zijn vooral multinationals en puissant rijke individuen. Hoe dit werkt, welke bedrijven welke kandidaat steunen en waarom, wordt in dit artikel uiteengezet. De conclusie: de VS is geen democratie meer, maar een oligarchie en dat heeft serieuze gevolgen voor de EU en ons land.

Hoe zit het met de populariteit van Biden en Trump?

Volgens de Amerikaanse publieke omroepdienst PBS, zijn zowel Biden als Trump zo’n beetje afgeschreven als geschikte kandidaten voor een volgend presidentschap: “President Biden is oud en verward en voormalig president Trump is corrupt en oneerlijk”, schrijft PBS.

Voor Biden noemde het grootste deel van de Amerikaanse volwassenen, zowel Democraten als Republikeinen, zijn leeftijd. Op 80-jarige leeftijd is Biden slechts drie jaar ouder dan Trump, maar veel Amerikanen uitten ernstige zorgen over zijn vermogen om als president door te gaan.

Trump is ondertussen aangeklaagd voor 91 misdrijven in vier Amerikaanse staten en roept woorden op als ‘corrupt’ en ‘boef’ (genoemd door 15 procent), samen met ‘slecht’ en andere doorgaans negatieve bewoordingen (11 procent). Niet ver daarna komen woorden als ‘leugenaar’ en ‘oneerlijk’ (8 procent). Van de ondervraagden gaf slechts 8 procent over het algemeen een positieve opmerking over Trump.

Een diepere blik verbetert de zaken niet voor Biden, noch Trump, aldus PBS. Hoewel veel van de kritieken de bekende kloof tussen Democraten en Republikeinen weerspiegelen, blijkt uit de opiniepeilingen dat geen van beide mannen immuun is voor kritiek vanuit de eigen partij.

Uit de peilingen blijkt dat slechts 24 procent van de Amerikanen wil dat Biden zich opnieuw kandidaat stelt, terwijl 30 procent hetzelfde zegt over Trump.  De meerderheid van de Amerikanen zegt dat ze terughoudend zijn om een van beiden te steunen als ze formeel opnieuw worden genomineerd. Maar…die nominaties lijken inmiddels gegarandeerd.

Waarom gaan de twee grootste politieke partijen tegen de wensen van de eigen bevolking in??

De presidentsverkiezingen van 2020

In 2020 namen Trump en Biden het ook al tegen elkaar op, met Biden als ruime winnaar. Hij kreeg meer dan 81 miljoen stemmen en Trump meer dan 74 miljoen. Biden vestigde met deze uitslag een absoluut record; hij werd de Amerikaanse president met de meeste stemmen in de geschiedenis van de presidentsverkiezingen.

Om te snappen waarom deze hoogbejaarde heren weer de enige kandidaten voor het presidentschap van de militair meest machtige natie ter wereld zijn, is het goed om naar die campagne van 2020 te kijken.

Volgens de BBC was de campagne voor de verkiezingen van 2020 de duurste in de geschiedenis van de VS. Er werd in totaal 14 miljard dollar uitgegeven door donateurs. Van die 14 miljard dollar is 20 procent afkomstig van Amerikaanse burgers en de rest (80 procent) van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Dat Amerikaanse bedrijfsleven doneert doorgaans tijdens, of na afloop van groots opgezette diners met de presidentskandidaten. Tijdens die diners kunnen de donateurs hun wensen voor het toekomstig politiek beleid uitwisselen met hun favoriete kandidaat, blijkt uit dit korte filmpje van de BBC.

Alleen Amerikaanse burgers en bedrijven mogen bij wet doneren aan presidentskandidaten. Dus geen inmenging of beïnvloeding van buitenlandse partijen via donaties.

 Het Amerikaanse systeem van donaties

Donaties aan politieke partijen en presidentskandidaten moeten transparant zijn volgens de Amerikaanse wetgever.

De VS kent een wettelijk systeem voor donaties dat uit verschillende componenten is opgebouwd. Naast geregistreerde individuele giften van particulieren en ultra rijken, bestaan er de ‘political action committees’ (PACs) en de overtreffende trap daarvan, super PACs.

De PACs bestaan uit bij wet geregistreerde commissies die de belangen van een specifieke industrie nastreven in de landelijke politiek. De tweede groep (super PACs) streven de belangen van een bepaalde ideologie na en dus niet die van een bepaalde industrie of branche.

Een voorbeeld is de American Bankers Association PAC. Deze donateursclub vertegenwoordigt alle aangesloten commerciële banken in de VS. De Make America Great Again Super PAC is een voorbeeld die op ideologie gebaseerd is. Hierin worden alle partijen (burgers en bedrijven) verenigd die een VS nastreven dat economisch gezien primair voor zichzelf kiest, in plaats van voor de rol van wereldleider.

Binnen de PACs dienen alle donateurs met naam en toenaam geregistreerd te worden en worden er maximale donatiebedragen gehanteerd. Binnen de super PACs kan anoniem en ongelimiteerd gedoneerd worden, mits er maar een ideologisch doel aan hangt.

 Wat waren de grote financiers in 2020 en waarom?

Het zal niet verbazen dat de American Bankers Association PAC de grootste PAC was bij de verkiezingen van 2020. Deze blijkt al decennialang de grootste groep donateurs in aantallen en geld binnen de Amerikaanse politiek te zijn. Daarmee is wellicht verklaard waarom de Amerikaanse overheid tijdens de financiële crisis van 2007-2008 zo massaal de banken overeind bleef houden met belastinggeld van de Amerikaanse burger.

Trump

Kijken we meer specifiek naar de twee afzonderlijke kandidaten, dan is het 2020 lijstje van grote Trump donateurs hier te vinden. Bovenaan staat de super PAC ‘America First Action’, een politiek ideologisch actiecomité dat de VS een meer isolationistisch karakter wil geven in plaats van ‘de politieman van de wereld’. Donateurs zijn anoniem en omvatten vooral ondernemers uit het mkb, rijke particulieren en grote bedrijven die in dit idee geloven.

Als we kijken naar grote individuele donateurs, zien we vooral de financiële sector (banken), grote vastgoedbedrijven en investeringsmaatschappijen het meeste vertegenwoordigd bij de Trump supporters. Daarnaast zijn het vooral grote namen uit het mkb en de fossiele brandstoffen die Trump in 2020 aan zijn campagnegeld hielpen.

Biden

De financiële supporters van Biden tijdens de 2020 verkiezingen zijn hier te vinden. Daarbij zijn een aantal topnamen uit gedeeltelijk dezelfde branches als die Trump steunden, namelijk de vastgoedsector en de investeringsmaatschappijen.

In afwijking van de Trump supporters, zie je in de lijst van Biden meer Big Tech vertegenwoordigd, alsook de media-industrie en social media platforms. Denk concreet aan namen als Reid Hoffman (oprichter LinkedIn) en Steven Spielberg (Hollywood producer/ regisseur).

Hoe ziet het er voor 2024 uit?

Uit de verkiezingen van 2020 is duidelijk dat bepaalde industrieën voor bepaalde kandidaten gaan. Sommigen, zoals de financiële sector, investeringsmaatschappijen en het vastgoed, blijken zowel de democratische als de republikeinse kandidaat te steunen.

Andere sectoren zijn meer democratisch gericht zoals Big Tech en de media, of republikeins zoals het mkb en de fossiele brandstof industrie.

Het feit dat er in 2024 zo weinig keus is qua kandidaten, heeft met de hoeveelheid geld te maken die tot dusver aan kandidaten is gedoneerd. Dat ziet er als volgt uit:

Individuele donateurs, PACs en super PACs hebben een duidelijke voorkeur aangegeven voor Trump en Biden middels de tot op heden verstrekte gelden. Die voorkeur wijkt af van hetgeen uit de publieke opinie blijkt, zoals opgetekend door bijvoorbeeld PBS.

Zowel de Republikeinen als de Democraten hebben jongere, capabelere en geestelijk gezondere kandidaten dan Biden of Trump op hun lijst staan. Deze maken echter weinig kans. Het geld bepaalt in de VS wie de volgende president wordt, niet het volk of ‘de democratie’. Dat zie je duidelijk terug in de eerdergenoemde lijst van de Federal Election Commission (FEC) en het overzicht van Statista hierboven.

De Amerikaanse democratie is inmiddels vervangen door een oligarchie, zo wordt steeds meer bekend. Die ontwikkeling vormt een gevaar voor de Europese en Nederlandse economie. Immers, oligarchen hebben de neiging om hun macht niet tot het eigen grondgebied te willen beperken. Voorbeelden daarvan zien we nu al in het beperken van de exportmogelijkheden naar China voor producten van het Nederlandse ASML, maar ook in het vertrekken van Europese industrieën naar de VS vanwege de kostenverhogende energie en milieupolitiek van de EU.

Verder Lezen

Buitenland

TikTok vol verzet van dienstplichtige Generatie Z: ‘Ik ga niet vechten in WW3’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

TikTok vol verzet van dienstplichtige Generatie Z: ‘Ik ga niet vechten in WW3’
Foto: TikTok

Op TikTok wemelt het video’s van Britse jongeren die recent de boodschap kregen dat ze dienstplichtig zijn, dat er oorlog dreigt en dat ze mogelijk worden opgeroepen om te gaan vechten tegen Rusland. Het zijn ook video’s van meisjes en vrouwen (18 tot en met 26 jaar) die tot hun onmetelijke schrik in beeld zijn voor de dienstplicht.

De jongeren, Generatie Z, laten massaal weten dienst te gaan weigeren en geen enkele behoefte hebben als kanonnenvlees te dienen, in een oorlog die volgens hen niet de hunne is.

Hun filmpjes vol woede, verbijstering en shock-verpakt-in-humor, zijn wereldwijd door honderdduizenden leeftijdsgenoten geliket. En ook ouders zijn hels en laten al weten dat hun zoons en dochters uit de tentakels van het leger zullen blijven en zich niet kapot laten schieten aan het front.

”Let me explain something to you’’, briest Charlotte Ann op TikTok. ,,I am – not – going – to – war’’, zegt ze in de video terwijl ze op de tafel slaat. ,,I am not going. I am made of marshmallow, and they are made of titanium steel.’’

Het is een van de vele video’s waarin de jongvolwassenen laten weten dat de Britse premier Rishi Sunak en alle andere incompetente wereldleiders de pot op kunnen. ,,I am not a feminist’’, zegt Charlotte Ann in totale stress. ,,This is not happening. I am not going. I refuse. I am under 5f5. What are you thinking?? I am not going to Russia. I am going to a girlie-day with my friends on Monday. I have a million things to do. It is not happening. I am not going.”

Ook in Nederland gaan onder jongvolwassenen al zorgen rond dat er een Derde Wereldoorlog op uitbreken staat, dat ze kunnen worden opgeroepen. En het onbegrip groeit waarom de machthebbers aan de wereldtop het vertikken vredesonderhandeling aan te gaan, terwijl bloed aan alle kanten vloeit. Sommigen smeden voorzichtig al plannen te vertrekken uit Europa.

De Britten nemen op TikTok hun toevlucht tot humor. ,,Why are you going after that young girls, while there is an entire generation of angry and ready-to-go menopausal women’’, zegt een moeder. ,,We are ready … You don’t even need to draft us’’, zegt de vrouw, die de vloer aanveegt met de situatie, door de grote grap te maken dat vrouwen in de overgang, onder invloed van hormonen, ieders strot kunnen afbijten. En dus klaar zijn voor een oorlog; tegen wie dan ook.

Een jonge Britse, die in haar likes al wordt aangeprezen als nieuwe premier van de UK, gaat ‘total loss’ op TikTok: ,,What is this I’m hearing:  ‘UK going to war’, now you say: ‘If we don’t join the army we can go to prison’?’’

De jonge vrouw ontploft bijna. ,,Who-do-you-actually -think-you are? You better sit down… If you got beef (straattaal voor ruzie, red.) with Russia, if you have beef with Vladimir Putin. If you got beef with Vlad, go and have a one by one.’’

Meerdere Britten hebben datzelfde idee: laat de mensen aan de wereldtop elkaar maar afslachten en het onder elkaar uitvechten in een arena. Net zoals de Romeinen dat vroeger deden.

Het smoezenboek gaat ondertussen rond, waarom ze niet kunnen aanhaken bij de oorlog. ,,Ik heb een briefje van mijn moeder, dat ik ziek ben. Ik mag niet naar de oorlog.” En: ,,I can come, but I am not allowed to sleep over.” En zo klinken er nog veel meer redenen dat vechten en anderen doodschieten een no-go is: ,,Mijn kat heeft verlatingsangst, hij kan me niet missen.”

In de oorlog Rusland- Oekraïne zijn ondertussen al vele tienduizenden militairen aan beide zijden gesneuveld en circuleert er op social media een filmpje van een onbekende soldaat die nog maar één been over heeft. De man zit in een rolstoel, omdat hij zijn twee armen en het andere been aan het front heeft verloren. Maar zijn spirit is nog goed.

De Britten laten massaal weten te kiezen voor de gevangenis, als ze opgeroepen worden voor dienstplicht. ,,Ik weet niet eens waar deze oorlog over gaat’’, klinkt het. ,,You picked the wrong generation.” ,, Wij zijn sneeuwvlokjes. Wij kunnen niet vechten.’’

Verder Lezen

Binnenland

EMA bevestigt nogmaals: bevolking was proefkonijn voor coronavaccins

Avatar foto

Gepubliceerd

op

EMA bevestigt nogmaals: bevolking was proefkonijn voor coronavaccins
Foto: ANP

Dat met de ‘goedkeuring’ van de coronavaccins de bevolking een rad voor ogen werd gedraaid, wordt steeds duidelijker nu er steeds meer feiten bekend worden. Er was nadrukkelijk géén goedkeuring van het vaccin zélf, maar een tijdelijke goedkeuring voor vermarkten van de vaccins, en dat is iets heel anders. Door de politiek en de reguliere media werd echter de indruk gewekt dat het vaccin zélf was goedgekeurd, dat was echter geenszins het geval.

Een goed toehoorder had al in een vroeg stadium kunnen ‘ontdekken’ dat er een luchtje zat aan de vaccins. Zo werd al bij de persintroductie in december 2020 gemeld dat onbekend was of het vaccin beschermde tegen overdracht. Ook de Gezondheidsraad was zich bewust van de situatie: in zijn eindrapportage van 24 december 2020 is de Gezondheidsraad helder (pagina 13): “De effectiviteit kan niet bepaald worden met de resultaten van de klinische trials, maar zal na invoering van een vaccinatieprogramma met vervolgonderzoek in de bevolking worden bepaald.” Er wordt met zoveel woorden gezegd dat de bevolking gebruikt wordt als proefkonijn om de effectiviteit van het vaccin te meten.

Nu zal dat wel weer als ‘complottheorie’ worden weggezet, maar laten we gewoon luisteren naar Benjamin Netanyahu, premier van Israël. Hij zegt hier, zonder met zijn ogen te knipperen, dat hij een ‘dealtje’ had met Pfizer-baas Albert Bourla: aangezien Israël de medische status van 95 procent van zijn burgers digitaal in kaart had, kon perfect gemonitord worden wat de effecten van de vaccins zijn op hartpatiënten, diabetespatiënten, bejaarden, jongeren en ga zo maar door. De deal was dat Israël als eerste zou beschikken over de vaccins, en Pfizer in ruil daarvoor alle data zou krijgen. Heeft u al een rapportage van Pfizer gelezen? Wij niet. Of het gepropageerde ‘safe and effective’ ook een feit is, weten we niet. Pfizer heeft besloten niet meer verder te gaan voor een definitieve goedkeuring, dus blijft het bij een experiment met een tijdelijke toelating. Geruststellend toch? Rest de vraag waarom de FDA de rapportage 75 jaar heeft willen verbergen…?

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ligt inmiddels ook onder vuur van de Europese Commissie; niet alleen blijken politieke doelen tot een versnelde invoering te hebben geleid en werd het EMA onder zware druk gezet door Ursula von der Leyen, ook Nederland is bedonderd en belazerd. In het vervolgtraject bevestigt nu ook het EMA in een schrijven van 22 december 2023 dat de bevolking is gebruikt als proefkonijn:

Want wat is het antwoord van het EMA op de vraag of transmissie van het virus door het vaccin voorkomen kon worden? “Dat kan alleen maar gemeten worden in ‘echte-wereld’ studies met grote groepen gevaccineerden, en die stonden niet ter beschikking bij de initiële autorisatie van de vaccins.” Sterker nog, iemand die zich er écht in verdiept had wist al in december 2020 dat de ongevaccineerde groep uit de trials alsnog gevaccineerd werden. Hiermee werd de controlegroep al tijdens de trials uitgeschakeld. En voor de duidelijkheid, we hebben het hier over de overdracht van het virus door gevaccineerden. Op alle andere vlakken, zoals de effecten van het vaccin op hart- of diabetespatiënten, bejaarden, jongeren en ga zo maar door was helemaal niets bekend toen het vaccin werd vrijgegeven voor vermarkten door het EMA.

Wellicht toch nog eens de code van Neurenberg raadplegen, de bevolking onder valse voorwendselen (‘je doet het voor de ander’) onderwerpen aan een experiment van een farmaceut is toch echt voer voor juridisch specialisten op dit vlak?

Verder Lezen

Recent

Ernst Kuipers: we got him! Ernst Kuipers: we got him!
Binnenland4 uur geleden

Ernst Kuipers: we got him!

Ladies and gentleman: we got him! Dat is voldoende om te weten om wie het gaat. Hij was 6 weken...

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal
Column5 uur geleden

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal

In een decadente socialistische samenleving, waar woke de scepter zwaait en jaloezie de hoofdemotie is bij middelmatige bestuurders die nergens...

Boeren tot 201 procent inkomensverlies door stikstofplan Boeren tot 201 procent inkomensverlies door stikstofplan
Klimaat1 dag geleden

Boeren tot 201 procent inkomensverlies door stikstofplan

Begin deze maand kwamen nationale stikstof- en klimaatplannen op provinciehuizen ter inzage voor boeren. Hieruit blijkt dat melkveehouders naar een...

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus
Buitenland2 dagen geleden

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus

De meeste Amerikanen hebben de buik vol van zowel Biden als Trump. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken door gevestigde partijen...

Dit land wordt geleid door een volslagen incompetent ambtenarengezwel Dit land wordt geleid door een volslagen incompetent ambtenarengezwel
Binnenland3 dagen geleden

Dit land wordt geleid door een volslagen incompetent ambtenarengezwel

Je vóelt het gewoon, overal en tot in alle bestuurslagen heersen grote en kleine dictators die bepalen wat er gebeurt...

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in
Column6 dagen geleden

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in

Voor Amerikanen was het interview van Tucker Carlson met Vladimir Putin wonderlijk. Een geschiedenisles beginnend in het jaar 862, na...

‘Pfizergate’ neemt steeds meer bizarre vormen aan ‘Pfizergate’ neemt steeds meer bizarre vormen aan
Gezondheid1 week geleden

‘Pfizergate’ neemt steeds meer bizarre vormen aan

Het schandaal rond de contracten tussen de Europese Commissie en coronavaccin producent Pfizer neemt steeds extremere vormen aan. Wat begon...

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal
Column1 week geleden

Onteigening in Nederland is in volle gang. Geen eigendom, geen vrijheid

Onlangs kreeg ik weer eens een berichtje van de actiegroep “Ik, de Burger”, een van de vele initiatieven van de...

Ophef over baby en seksspeeltje in folder HEMA Ophef over baby en seksspeeltje in folder HEMA
Binnenland1 week geleden

Ophef over baby en seksspeeltje in folder HEMA

En wéér is er verontwaardiging over de reclamefolder van de Hema omdat een baby en de moeder volgens boze klanten...

U moet van gas af voor windparken op Zee U moet van gas af voor windparken op Zee
Klimaat2 weken geleden

U moet van gas af voor windparken op Zee

De Rijksoverheid stelde dat huishoudens en wijken van het aardgas af moeten ‘voor het klimaat’. In werkelijkheid helpt de gedwongen...

TrendingThis will close in 0 seconds