Buitenland

TikTok vol verzet van dienstplichtige Generatie Z: ‘Ik ga niet vechten in WW3’

Avatar foto

op

TikTok vol verzet van dienstplichtige Generatie Z: ‘Ik ga niet vechten in WW3’
Deel dit nieuws
Foto: TikTok

Op TikTok wemelt het video’s van Britse jongeren die recent de boodschap kregen dat ze dienstplichtig zijn, dat er oorlog dreigt en dat ze mogelijk worden opgeroepen om te gaan vechten tegen Rusland. Het zijn ook video’s van meisjes en vrouwen (18 tot en met 26 jaar) die tot hun onmetelijke schrik in beeld zijn voor de dienstplicht.

De jongeren, Generatie Z, laten massaal weten dienst te gaan weigeren en geen enkele behoefte hebben als kanonnenvlees te dienen, in een oorlog die volgens hen niet de hunne is.


Hun filmpjes vol woede, verbijstering en shock-verpakt-in-humor, zijn wereldwijd door honderdduizenden leeftijdsgenoten geliket. En ook ouders zijn hels en laten al weten dat hun zoons en dochters uit de tentakels van het leger zullen blijven en zich niet kapot laten schieten aan het front.

”Let me explain something to you’’, briest Charlotte Ann op TikTok. ,,I am – not – going – to – war’’, zegt ze in de video terwijl ze op de tafel slaat. ,,I am not going. I am made of marshmallow, and they are made of titanium steel.’’

Het is een van de vele video’s waarin de jongvolwassenen laten weten dat de Britse premier Rishi Sunak en alle andere incompetente wereldleiders de pot op kunnen. ,,I am not a feminist’’, zegt Charlotte Ann in totale stress. ,,This is not happening. I am not going. I refuse. I am under 5f5. What are you thinking?? I am not going to Russia. I am going to a girlie-day with my friends on Monday. I have a million things to do. It is not happening. I am not going.”

Ook in Nederland gaan onder jongvolwassenen al zorgen rond dat er een Derde Wereldoorlog op uitbreken staat, dat ze kunnen worden opgeroepen. En het onbegrip groeit waarom de machthebbers aan de wereldtop het vertikken vredesonderhandeling aan te gaan, terwijl bloed aan alle kanten vloeit. Sommigen smeden voorzichtig al plannen te vertrekken uit Europa.

De Britten nemen op TikTok hun toevlucht tot humor. ,,Why are you going after that young girls, while there is an entire generation of angry and ready-to-go menopausal women’’, zegt een moeder. ,,We are ready … You don’t even need to draft us’’, zegt de vrouw, die de vloer aanveegt met de situatie, door de grote grap te maken dat vrouwen in de overgang, onder invloed van hormonen, ieders strot kunnen afbijten. En dus klaar zijn voor een oorlog; tegen wie dan ook.

Een jonge Britse, die in haar likes al wordt aangeprezen als nieuwe premier van de UK, gaat ‘total loss’ op TikTok: ,,What is this I’m hearing:  ‘UK going to war’, now you say: ‘If we don’t join the army we can go to prison’?’’

De jonge vrouw ontploft bijna. ,,Who-do-you-actually -think-you are? You better sit down… If you got beef (straattaal voor ruzie, red.) with Russia, if you have beef with Vladimir Putin. If you got beef with Vlad, go and have a one by one.’’

Meerdere Britten hebben datzelfde idee: laat de mensen aan de wereldtop elkaar maar afslachten en het onder elkaar uitvechten in een arena. Net zoals de Romeinen dat vroeger deden.

Het smoezenboek gaat ondertussen rond, waarom ze niet kunnen aanhaken bij de oorlog. ,,Ik heb een briefje van mijn moeder, dat ik ziek ben. Ik mag niet naar de oorlog.” En: ,,I can come, but I am not allowed to sleep over.” En zo klinken er nog veel meer redenen dat vechten en anderen doodschieten een no-go is: ,,Mijn kat heeft verlatingsangst, hij kan me niet missen.”

In de oorlog Rusland- Oekraïne zijn ondertussen al vele tienduizenden militairen aan beide zijden gesneuveld en circuleert er op social media een filmpje van een onbekende soldaat die nog maar één been over heeft. De man zit in een rolstoel, omdat hij zijn twee armen en het andere been aan het front heeft verloren. Maar zijn spirit is nog goed.

De Britten laten massaal weten te kiezen voor de gevangenis, als ze opgeroepen worden voor dienstplicht. ,,Ik weet niet eens waar deze oorlog over gaat’’, klinkt het. ,,You picked the wrong generation.” ,, Wij zijn sneeuwvlokjes. Wij kunnen niet vechten.’’

Verder Lezen

2 Comments

 1. wit, de

  30 januari 2024 in 14:10

  Het wapens sturen was goed, omdat het ‘onze oorlog’ was.
  Bij evt. dienstplicht is het ineens niet meer onze oorlog.

  maar wie denk je dat de gestuurde wapens moesten gebruiken?
  dat zijn ook oekraiense en russische sneeuwvlokjes die liever leuke dingen doen.

  • Katootje

   10 februari 2024 in 08:57

   De meeste waren het daar ook niet mee eens hoor. Ik heb een dochter van 28 en al hun vrienden vinden dat dat niet ok is. Evenals de boycot op Rusland waardoor zij als jong gezin met de ellende opgescheept zitten.
   Hun beredenatie: een paar oude zakken met goed gevulde rekeningen gaan ons vertellen dat die oorlog de onze is en we daar krom voor moeten leggen. Laat ze eerst zelf wat minderen.

   De mensen die de wapens vaat moeten houden zijn gevlucht waarvan een groot deel hier zit. Zullen we eerst die jonge mannen en vrouwen terug sturen om te vechten? Tis tenslotte hun land en hun president die de oorlog zeer prettig vind en in stand wil houden. Zijn ze het er niet mee eens gaan ze maar een protest houden ofzo vind je niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus
Foto: ANP

De meeste Amerikanen hebben de buik vol van zowel Biden als Trump. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken door gevestigde partijen zoals de Amerikaanse publieke omroep. Toch is er geen andere keus en dat heeft te maken met de partijen die achter de schermen bepalen hoe de Verenigde Staten worden geleid. Dat zijn vooral multinationals en puissant rijke individuen. Hoe dit werkt, welke bedrijven welke kandidaat steunen en waarom, wordt in dit artikel uiteengezet. De conclusie: de VS is geen democratie meer, maar een oligarchie en dat heeft serieuze gevolgen voor de EU en ons land.

Hoe zit het met de populariteit van Biden en Trump?


Volgens de Amerikaanse publieke omroepdienst PBS, zijn zowel Biden als Trump zo’n beetje afgeschreven als geschikte kandidaten voor een volgend presidentschap: “President Biden is oud en verward en voormalig president Trump is corrupt en oneerlijk”, schrijft PBS.

Voor Biden noemde het grootste deel van de Amerikaanse volwassenen, zowel Democraten als Republikeinen, zijn leeftijd. Op 80-jarige leeftijd is Biden slechts drie jaar ouder dan Trump, maar veel Amerikanen uitten ernstige zorgen over zijn vermogen om als president door te gaan.

Trump is ondertussen aangeklaagd voor 91 misdrijven in vier Amerikaanse staten en roept woorden op als ‘corrupt’ en ‘boef’ (genoemd door 15 procent), samen met ‘slecht’ en andere doorgaans negatieve bewoordingen (11 procent). Niet ver daarna komen woorden als ‘leugenaar’ en ‘oneerlijk’ (8 procent). Van de ondervraagden gaf slechts 8 procent over het algemeen een positieve opmerking over Trump.

Een diepere blik verbetert de zaken niet voor Biden, noch Trump, aldus PBS. Hoewel veel van de kritieken de bekende kloof tussen Democraten en Republikeinen weerspiegelen, blijkt uit de opiniepeilingen dat geen van beide mannen immuun is voor kritiek vanuit de eigen partij.

Uit de peilingen blijkt dat slechts 24 procent van de Amerikanen wil dat Biden zich opnieuw kandidaat stelt, terwijl 30 procent hetzelfde zegt over Trump.  De meerderheid van de Amerikanen zegt dat ze terughoudend zijn om een van beiden te steunen als ze formeel opnieuw worden genomineerd. Maar…die nominaties lijken inmiddels gegarandeerd.

Waarom gaan de twee grootste politieke partijen tegen de wensen van de eigen bevolking in??

De presidentsverkiezingen van 2020

In 2020 namen Trump en Biden het ook al tegen elkaar op, met Biden als ruime winnaar. Hij kreeg meer dan 81 miljoen stemmen en Trump meer dan 74 miljoen. Biden vestigde met deze uitslag een absoluut record; hij werd de Amerikaanse president met de meeste stemmen in de geschiedenis van de presidentsverkiezingen.

Om te snappen waarom deze hoogbejaarde heren weer de enige kandidaten voor het presidentschap van de militair meest machtige natie ter wereld zijn, is het goed om naar die campagne van 2020 te kijken.

Volgens de BBC was de campagne voor de verkiezingen van 2020 de duurste in de geschiedenis van de VS. Er werd in totaal 14 miljard dollar uitgegeven door donateurs. Van die 14 miljard dollar is 20 procent afkomstig van Amerikaanse burgers en de rest (80 procent) van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Dat Amerikaanse bedrijfsleven doneert doorgaans tijdens, of na afloop van groots opgezette diners met de presidentskandidaten. Tijdens die diners kunnen de donateurs hun wensen voor het toekomstig politiek beleid uitwisselen met hun favoriete kandidaat, blijkt uit dit korte filmpje van de BBC.

Alleen Amerikaanse burgers en bedrijven mogen bij wet doneren aan presidentskandidaten. Dus geen inmenging of beïnvloeding van buitenlandse partijen via donaties.

 Het Amerikaanse systeem van donaties

Donaties aan politieke partijen en presidentskandidaten moeten transparant zijn volgens de Amerikaanse wetgever.

De VS kent een wettelijk systeem voor donaties dat uit verschillende componenten is opgebouwd. Naast geregistreerde individuele giften van particulieren en ultra rijken, bestaan er de ‘political action committees’ (PACs) en de overtreffende trap daarvan, super PACs.

De PACs bestaan uit bij wet geregistreerde commissies die de belangen van een specifieke industrie nastreven in de landelijke politiek. De tweede groep (super PACs) streven de belangen van een bepaalde ideologie na en dus niet die van een bepaalde industrie of branche.

Een voorbeeld is de American Bankers Association PAC. Deze donateursclub vertegenwoordigt alle aangesloten commerciële banken in de VS. De Make America Great Again Super PAC is een voorbeeld die op ideologie gebaseerd is. Hierin worden alle partijen (burgers en bedrijven) verenigd die een VS nastreven dat economisch gezien primair voor zichzelf kiest, in plaats van voor de rol van wereldleider.

Binnen de PACs dienen alle donateurs met naam en toenaam geregistreerd te worden en worden er maximale donatiebedragen gehanteerd. Binnen de super PACs kan anoniem en ongelimiteerd gedoneerd worden, mits er maar een ideologisch doel aan hangt.

 Wat waren de grote financiers in 2020 en waarom?

Het zal niet verbazen dat de American Bankers Association PAC de grootste PAC was bij de verkiezingen van 2020. Deze blijkt al decennialang de grootste groep donateurs in aantallen en geld binnen de Amerikaanse politiek te zijn. Daarmee is wellicht verklaard waarom de Amerikaanse overheid tijdens de financiële crisis van 2007-2008 zo massaal de banken overeind bleef houden met belastinggeld van de Amerikaanse burger.

Trump

Kijken we meer specifiek naar de twee afzonderlijke kandidaten, dan is het 2020 lijstje van grote Trump donateurs hier te vinden. Bovenaan staat de super PAC ‘America First Action’, een politiek ideologisch actiecomité dat de VS een meer isolationistisch karakter wil geven in plaats van ‘de politieman van de wereld’. Donateurs zijn anoniem en omvatten vooral ondernemers uit het mkb, rijke particulieren en grote bedrijven die in dit idee geloven.

Als we kijken naar grote individuele donateurs, zien we vooral de financiële sector (banken), grote vastgoedbedrijven en investeringsmaatschappijen het meeste vertegenwoordigd bij de Trump supporters. Daarnaast zijn het vooral grote namen uit het mkb en de fossiele brandstoffen die Trump in 2020 aan zijn campagnegeld hielpen.

Biden

De financiële supporters van Biden tijdens de 2020 verkiezingen zijn hier te vinden. Daarbij zijn een aantal topnamen uit gedeeltelijk dezelfde branches als die Trump steunden, namelijk de vastgoedsector en de investeringsmaatschappijen.

In afwijking van de Trump supporters, zie je in de lijst van Biden meer Big Tech vertegenwoordigd, alsook de media-industrie en social media platforms. Denk concreet aan namen als Reid Hoffman (oprichter LinkedIn) en Steven Spielberg (Hollywood producer/ regisseur).

Hoe ziet het er voor 2024 uit?

Uit de verkiezingen van 2020 is duidelijk dat bepaalde industrieën voor bepaalde kandidaten gaan. Sommigen, zoals de financiële sector, investeringsmaatschappijen en het vastgoed, blijken zowel de democratische als de republikeinse kandidaat te steunen.

Andere sectoren zijn meer democratisch gericht zoals Big Tech en de media, of republikeins zoals het mkb en de fossiele brandstof industrie.

Het feit dat er in 2024 zo weinig keus is qua kandidaten, heeft met de hoeveelheid geld te maken die tot dusver aan kandidaten is gedoneerd. Dat ziet er als volgt uit:

Individuele donateurs, PACs en super PACs hebben een duidelijke voorkeur aangegeven voor Trump en Biden middels de tot op heden verstrekte gelden. Die voorkeur wijkt af van hetgeen uit de publieke opinie blijkt, zoals opgetekend door bijvoorbeeld PBS.

Zowel de Republikeinen als de Democraten hebben jongere, capabelere en geestelijk gezondere kandidaten dan Biden of Trump op hun lijst staan. Deze maken echter weinig kans. Het geld bepaalt in de VS wie de volgende president wordt, niet het volk of ‘de democratie’. Dat zie je duidelijk terug in de eerdergenoemde lijst van de Federal Election Commission (FEC) en het overzicht van Statista hierboven.

De Amerikaanse democratie is inmiddels vervangen door een oligarchie, zo wordt steeds meer bekend. Die ontwikkeling vormt een gevaar voor de Europese en Nederlandse economie. Immers, oligarchen hebben de neiging om hun macht niet tot het eigen grondgebied te willen beperken. Voorbeelden daarvan zien we nu al in het beperken van de exportmogelijkheden naar China voor producten van het Nederlandse ASML, maar ook in het vertrekken van Europese industrieën naar de VS vanwege de kostenverhogende energie en milieupolitiek van de EU.

Verder Lezen

Binnenland

EMA bevestigt nogmaals: bevolking was proefkonijn voor coronavaccins

Avatar foto

Gepubliceerd

op

EMA bevestigt nogmaals: bevolking was proefkonijn voor coronavaccins
Foto: ANP

Dat met de ‘goedkeuring’ van de coronavaccins de bevolking een rad voor ogen werd gedraaid, wordt steeds duidelijker nu er steeds meer feiten bekend worden. Er was nadrukkelijk géén goedkeuring van het vaccin zélf, maar een tijdelijke goedkeuring voor vermarkten van de vaccins, en dat is iets heel anders. Door de politiek en de reguliere media werd echter de indruk gewekt dat het vaccin zélf was goedgekeurd, dat was echter geenszins het geval.

Een goed toehoorder had al in een vroeg stadium kunnen ‘ontdekken’ dat er een luchtje zat aan de vaccins. Zo werd al bij de persintroductie in december 2020 gemeld dat onbekend was of het vaccin beschermde tegen overdracht. Ook de Gezondheidsraad was zich bewust van de situatie: in zijn eindrapportage van 24 december 2020 is de Gezondheidsraad helder (pagina 13): “De effectiviteit kan niet bepaald worden met de resultaten van de klinische trials, maar zal na invoering van een vaccinatieprogramma met vervolgonderzoek in de bevolking worden bepaald.” Er wordt met zoveel woorden gezegd dat de bevolking gebruikt wordt als proefkonijn om de effectiviteit van het vaccin te meten.


Nu zal dat wel weer als ‘complottheorie’ worden weggezet, maar laten we gewoon luisteren naar Benjamin Netanyahu, premier van Israël. Hij zegt hier, zonder met zijn ogen te knipperen, dat hij een ‘dealtje’ had met Pfizer-baas Albert Bourla: aangezien Israël de medische status van 95 procent van zijn burgers digitaal in kaart had, kon perfect gemonitord worden wat de effecten van de vaccins zijn op hartpatiënten, diabetespatiënten, bejaarden, jongeren en ga zo maar door. De deal was dat Israël als eerste zou beschikken over de vaccins, en Pfizer in ruil daarvoor alle data zou krijgen. Heeft u al een rapportage van Pfizer gelezen? Wij niet. Of het gepropageerde ‘safe and effective’ ook een feit is, weten we niet. Pfizer heeft besloten niet meer verder te gaan voor een definitieve goedkeuring, dus blijft het bij een experiment met een tijdelijke toelating. Geruststellend toch? Rest de vraag waarom de FDA de rapportage 75 jaar heeft willen verbergen…?

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ligt inmiddels ook onder vuur van de Europese Commissie; niet alleen blijken politieke doelen tot een versnelde invoering te hebben geleid en werd het EMA onder zware druk gezet door Ursula von der Leyen, ook Nederland is bedonderd en belazerd. In het vervolgtraject bevestigt nu ook het EMA in een schrijven van 22 december 2023 dat de bevolking is gebruikt als proefkonijn:

Want wat is het antwoord van het EMA op de vraag of transmissie van het virus door het vaccin voorkomen kon worden? “Dat kan alleen maar gemeten worden in ‘echte-wereld’ studies met grote groepen gevaccineerden, en die stonden niet ter beschikking bij de initiële autorisatie van de vaccins.” Sterker nog, iemand die zich er écht in verdiept had wist al in december 2020 dat de ongevaccineerde groep uit de trials alsnog gevaccineerd werden. Hiermee werd de controlegroep al tijdens de trials uitgeschakeld. En voor de duidelijkheid, we hebben het hier over de overdracht van het virus door gevaccineerden. Op alle andere vlakken, zoals de effecten van het vaccin op hart- of diabetespatiënten, bejaarden, jongeren en ga zo maar door was helemaal niets bekend toen het vaccin werd vrijgegeven voor vermarkten door het EMA.

Wellicht toch nog eens de code van Neurenberg raadplegen, de bevolking onder valse voorwendselen (‘je doet het voor de ander’) onderwerpen aan een experiment van een farmaceut is toch echt voer voor juridisch specialisten op dit vlak?

Verder Lezen

Binnenland

Feodalisme 3.0 tegenover democratie 2.0

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Feodalisme 3.0 tegenover democratie 2.0
Foto: ANP

Feodalisme 3.0 wordt de laatste jaren in hoog tempo opgetuigd ten laste van de bevolking van voormalige democratieën 2.0. Een westerse samenleving waarin steeds minder particulier eigendom, minder zeggenschap, minder democratie, minder vrije meningsuiting en meer controle, onderdrukking, supranationale wetgeving, ingrijpen door de staat, door de EU, de VS, de VN en de WHO plaatsvindt. Hoe gaat dit aflopen?

Feodalisme is weer ‘hot’


Het feodalisme 1.0 (van het Latijnse feudum of leen) is het gelaagde machts-, bestuurs- en samenlevingssysteem gebaseerd op een leenstelsel waarin leenheren hun bezittingen lenen aan hun vazallen. In ruil voor die bruikleen, moesten de vazallen trouw, persoonlijke militaire bijstand, grondbewerking, bescherming van het grondgebied tegen vijandige invallen en het doen van regelmatige betalingen in geld of goederen aan de leenheren doen.

Feodalisme 1.0 ging gepaard met het massaal zaaien van angst en het gebruik van geweld. Angst is immers een vereiste om onderwerping geaccepteerd te krijgen. Dat begrepen Hitler en Mussolini ook toen ze hun fascistische ideologie preekten, welke je als feodalisme 2.0 mag zien. Zonder angst voor bepaalde bevolkingsgroepen zoals zigeuners, joden of vrijmetselaars was er geen acceptatie van een totalitair systeem in feodaal 2.0 Europa. Een totalitair systeem is niet mogelijk zonder dreiging van buitenaf zoals het communisme van Rusland of China.

Mensen moeten forse bedreigingen voelen en keiharde angst, willen ze snakken naar een controlemaatschappij waarin alles is geregeld en gemonitord. Dit lijkt de gedachte achter de handelingen die we nu in de (voormalig democratische 2.0) politiek plaats zien vinden.

De nieuwe systemen die in hoog tempo worden ingevoerd om feodalisme 3.0 te vestigen zijn: de digitale ID, het digitale paspoort, de CBDC, CO2-monitoring, Digital Services Act, SDG’s, ESG’s en Energielabel. Zij moeten ons beschermen tegen de vijanden van deze tijd: CO2, klimaatverandering, virussen en een steeds dreigender Rusland en China.

De westerse burger als minkukel met beperkte hersencapaciteit

De manier waarop de bovenbeschreven diarree aan nieuwe maatregelen, systemen, controles, digitale onderdrukking en dwangmatigheden over de bevolking wordt uitgestrooid, toont het mensbeeld van de lieden die deze ontwikkelingen vorm pogen te geven; de ‘elite’ zeg maar. Zij, politici, koningshuis, WEF-leden en leiders van de VS en de EU, hebben het beeld dat die westerse burger (qua ontwikkeling) is blijven steken in het tijdperk van de eerste industriële revolutie, de 19e eeuw dus. Ondertussen hebben zij zelf de sprong gemaakt naar het denken van de vierde industriële revolutie, zoals door hun ‘spiritueel’ leider Klaus Schwab wordt verkondigd.

Dit elitaire denken en meerderwaardigheidsgevoelens ten opzichte van het gros van de onnozele bevolking, valt gelukkig ook steeds meer academische denktanks op. In Nederland zijn dat onder andere het Montesquieu Instituut en het Clingendael Instituut.

 Waakhonden van de democratische beschaving in Nederland

Het Montesquieu Instituut publiceerde bijvoorbeeld in 2023 een studie naar de wijze waarop de regering Rutte/Kaag/Hoekstra/De Jonge het parlement toenemend buitenspel zette. ‘Tegen de verommelling’ heet die studie. Ook staat er voor 2024 bij dit instituut een lustrumcongres op het plan waarin de toekomstbestendigheid van Nederlandse politieke partijen onder de loep wordt genomen. De stelling daarbij is dat politieke partijen hun rol tussen samenleving en staat steeds meer dreigen te verliezen ten gunste van de staat en ten nadele van de samenleving, de burgerij.

Instituut Clingendael bracht vooral in 2022 een aantal zeer zorgwekkende publicaties uit over de machtsgreep van de elite over de meerderheid van de bevolking. Daarin wordt onomwonden geschreven over de groeiende kloof tussen kosmopolitische elites in de Randstad en een steeds groter deel van de bevolking dat wordt uitgesloten van deelname aan de politieke besluitvorming.

Kortom; de verkrachting van onze democratie door een stel Randstedelijk zelfverklaarde intellectuelen die het beter weten dan het collectief.

Het Clingendael artikel stelt: “Maar wat als de elites binnen liberale democratieën dusdanig handelen dat ze de liberale democratie zelf beginnen aan te tasten?”

Over welke elites gaat het dan? In de beschrijving van het type politicus die dit soort politieke partijen bevolkt, herken je bijvoorbeeld betweters als Sigrid Kaag en een aantal van haar partijgenoten waaronder ‘wonderkind’ Rob Jetten.

Dé grootste denkfouten binnen feodalisme 3.0

Hoe gebrand veel hedendaagse politici ook zijn om de bulk van het volk te onderwerpen aan hun feodalisme 3.0, er worden hele grote inschattingsfouten gemaakt die tot rampzalige gevolgen kunnen leiden, van maatschappelijke onrust tot bloederige aanslagen.

Denkfout 1: Het gros van het volk is dom en dus makkelijk te manipuleren

Nederland heeft nog nooit zoveel hoogopgeleiden gekend als nu. In 2022 was 56 procent van de 25- tot 35-jarigen hoogopgeleid, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit geldt ook voor vele andere EU-lidstaten. Een kenmerk van hoogopgeleiden is dat ze graag kritisch nadenken en hun eigen plan trekken in het leven. Ook dat ze wars zijn van autoritair gezag waarin de dialoog niet meer gezocht wordt. Kortom, hoe meer hoger opgeleiden, hoe lager de acceptatie voor onderdrukking en een totalitaire samenleving.

Denkfout 2: Slechts een beperkt deel van de bevolking voelt zich onderdrukt

Zoals uit bovengenoemde Clingendael studie blijkt, voelen steeds meer Nederlanders zich niet meer gehoord door de hedendaagse politiek. Dat zijn niet alleen laagopgeleide mensen met lage inkomens. Ook heel veel vermogende ondernemers voelen zich geschoffeerd door de manier waarop de politiek met hen omgaat. Als ondernemers, waar de Nederlandse economie voor een groot deel op draait, er genoeg van krijgen, gaan ze zich organiseren buiten de politiek om. Dat gebeurt momenteel. Niet in rechts-extremisme, maar in alternatieve mediabedrijven en denktanks.

Denkfout 3: ‘Extreemrechts’ bestaat hoofdzakelijk uit volkse types met weinig beschaving

Groepen die als ‘extreemrechts’ worden weggezet trokken de afgelopen jaren een hoog aantal leden weg bij ‘niet-extreme’ partijen als de VVD, D66 en CDA. Ook de extreemrechtse partijen (FvD, JA21, PVV, BBB, BVNL) kennen een aanzienlijke hoeveelheid hoog opgeleiden en vermogende leden of sympathisanten. Het labelen met ‘extreem’ en buitensluiten van andersdenkenden, zet aan tot groeiende woede onder de bevolking. Dat is tegenwoordig in bijna de hele EU te zien.

Denkfout 4: Mensen willen gecentraliseerde macht in Europa, dat biedt zekerheid

De gedachte van partijen zoals Volt en D66, dat een steeds machtiger bureaucratisch EU-apparaat in Brussel ook als voordeel door de bevolking wordt gezien, is steeds meer een misvatting. Europese samenwerking is mooi en noodzakelijk, maar niet als het leidt tot (digitale) onderdrukking, een controlemaatschappij, of een Europa dat jaarlijks armer wordt in plaats van welvarender. En dat laatste is helaas aantoonbaar het geval, als gevolg van overdaad aan (dwingende) regelgeving, economisch en monetair wanbeleid en toenemende ongewenste overdracht van vermogen van rijkere, naar armere lidstaten.

Waar eindigt dit?

Ondanks de groeiende weerstand, toenemende armoede, fors toegenomen aantal openbare protesten, stakingen en volkopstanden, blijven nationale regeringen en de in Brussel gecentraliseerde macht, de confrontatie met de burgers opzoeken, ook al is de coronapandemie allang voorbij. Dat gaat op een steeds meer vergelijkbare manier zoals dat gebeurt in de autoritaire landen Rusland, China, Noord-Korea en veel Afrikaanse landen.

In tegenstelling tot westerse landen, zijn de burgers van genoemde autoritaire staten niet gewend aan vrijheid en democratie en ook niet aan de economische voordelen van zo’n democratie.

Voor het westen staat er gevoelsmatig veel meer op het spel: vrijheid, zeggenschap, welvaart en welbevinden. Allemaal zaken die voor ons gewoon waren en nu, in de huidige tijd, opnieuw bevochten moeten worden tegenover de fans van feodalisme 3.0. Dat kan behoorlijk uit de hand gaan lopen als de feodalen niet op tijd inbinden en gaan snappen dat er voor hen ook geen toekomst is zonder een samenwerking met de bevolking van Nederland en heel Europa.

Verder Lezen

Recent

Ernst Kuipers: we got him! Ernst Kuipers: we got him!
Binnenland15 uur geleden

Ernst Kuipers: we got him!

Ladies and gentleman: we got him! Dat is voldoende om te weten om wie het gaat. Hij was 6 weken...

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal
Column16 uur geleden

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal

In een decadente socialistische samenleving, waar woke de scepter zwaait en jaloezie de hoofdemotie is bij middelmatige bestuurders die nergens...

Boeren tot 201 procent inkomensverlies door stikstofplan Boeren tot 201 procent inkomensverlies door stikstofplan
Klimaat2 dagen geleden

Boeren tot 201 procent inkomensverlies door stikstofplan

Begin deze maand kwamen nationale stikstof- en klimaatplannen op provinciehuizen ter inzage voor boeren. Hieruit blijkt dat melkveehouders naar een...

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus
Buitenland3 dagen geleden

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus

De meeste Amerikanen hebben de buik vol van zowel Biden als Trump. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken door gevestigde partijen...

Dit land wordt geleid door een volslagen incompetent ambtenarengezwel Dit land wordt geleid door een volslagen incompetent ambtenarengezwel
Binnenland4 dagen geleden

Dit land wordt geleid door een volslagen incompetent ambtenarengezwel

Je vóelt het gewoon, overal en tot in alle bestuurslagen heersen grote en kleine dictators die bepalen wat er gebeurt...

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in
Column7 dagen geleden

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in

Voor Amerikanen was het interview van Tucker Carlson met Vladimir Putin wonderlijk. Een geschiedenisles beginnend in het jaar 862, na...

‘Pfizergate’ neemt steeds meer bizarre vormen aan ‘Pfizergate’ neemt steeds meer bizarre vormen aan
Gezondheid1 week geleden

‘Pfizergate’ neemt steeds meer bizarre vormen aan

Het schandaal rond de contracten tussen de Europese Commissie en coronavaccin producent Pfizer neemt steeds extremere vormen aan. Wat begon...

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal
Column1 week geleden

Onteigening in Nederland is in volle gang. Geen eigendom, geen vrijheid

Onlangs kreeg ik weer eens een berichtje van de actiegroep “Ik, de Burger”, een van de vele initiatieven van de...

Ophef over baby en seksspeeltje in folder HEMA Ophef over baby en seksspeeltje in folder HEMA
Binnenland2 weken geleden

Ophef over baby en seksspeeltje in folder HEMA

En wéér is er verontwaardiging over de reclamefolder van de Hema omdat een baby en de moeder volgens boze klanten...

U moet van gas af voor windparken op Zee U moet van gas af voor windparken op Zee
Klimaat2 weken geleden

U moet van gas af voor windparken op Zee

De Rijksoverheid stelde dat huishoudens en wijken van het aardgas af moeten ‘voor het klimaat’. In werkelijkheid helpt de gedwongen...

TrendingThis will close in 0 seconds