Column

Veertig jaar economische groei niet bij de burger terecht gekomen

Avatar foto

op

Veertig jaar economische groei niet bij de burger terecht gekomen
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Van de gezinnen met minderjarige kinderen hebben 87 procent een vader en moeder die beiden werken. In 2013 was dat 81 procent, aldus het CBS op basis van een nieuwe analyse. In ruim de helft van de 1,5 miljoen gezinnen met kinderen tot 18 jaar werkt de vader voltijds (35 uur of meer per week) en de partner in deeltijd (minder dan 35 uur). Hoe anders was dat in mijn jeugd. In de jaren 70 had 35 procent van de vrouwen betaald werk, tegenwoordig ligt dat percentage op 77 procent, aldus de website van BNNVARA in april 2023. Is Nederland er de afgelopen 50 jaar wel op vooruit gegaan qua besteedbaar inkomen?

 

Ontwikkeling van het netto besteedbaar inkomen stelt zwaar teleur

Sinds enkele jaren bestaat het idee dat het inkomen van Nederlanders duidelijk achterblijft bij de groei van de economie. Dit idee won aan kracht met een onderzoeksrapport van de Rabobank uit 2018 dat stelt dat het inkomen van Nederlandse huishoudens over een periode van veertig jaar feitelijk achteruit is gelopen.

Eén reden waarom het besteedbaar inkomen van huishoudens terugliep, is dat het aantal huishoudens harder groeit dan de bevolking: we moeten het inkomen door steeds meer huishoudens delen. Dit komt doordat huishoudens kleiner zijn geworden: bestond een gezin in 1977 nog uit gemiddeld 2,9 personen, in 2014 is dat gedaald naar 2,2 personen. Veel meer mensen zijn alleen gaan wonen in plaats van in gezinsverband.

Uiteraard betekent een kleiner huishouden ook dat je minder uitgaven hebt, maar de uitgaven per persoon gaan juist omhoog omdat samenwonen voordeliger is.

Een steeds groter deel van het nationaal inkomen gaat naar een almaar uitdijende overheid

Als het aandeel van huishoudens in het nationaal inkomen is gedaald, waar is dat aandeel dan naartoe gegaan? Een steeds groter deel van het inkomen is door belastingen naar de overheid verplaatst, aldus het onderzoek van de Rabobank.  Dat aandeel in het nationaal inkomen is sinds de eeuwwisseling vooral sterk toegenomen. De hoogste sprong werd tijdens de eerste twee kabinetten Rutte gemaakt (zie onderstaande grafiek). Het aantal ambtenaren nam fors toe, een ontwikkeling die haaks op vroegere VVD-opvattingen staat.

Bron: CBS (artikel Rabobank)

Exorbitant veel nationaal inkomen verdwijnt naar het buitenland

De kleinere huishoudgrootte is maar een deel van het verhaal. Er wordt aangenomen dat een hogere bbp-groei zich ook vertaalt in hogere huishoudinkomens, maar in de praktijk blijkt dat de economische groei steeds minder terechtkomt bij huishoudens, aldus de Rabobank-economen.

In de afgelopen decennia is de groei van het besteedbaar huishoudinkomen per persoon in totaal 40 procent (!!) achtergebleven bij de groei van het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking! Eén volle procent achteruitgang per jaar gedurende veertig jaren met een piek tijdens kabinet-Rutte I!

Bron: CBS (artikel Rabobank)

Inkomensdeel van multinationals het hardst gegroeid ten koste van MKB en burgers

De grootste toename van het aandeel in het nationaal inkomen heeft de afgelopen decennia plaatsgevonden bij niet-financiële grote corporaties, met name de multinationals. Nederland kent binnen de hele EU het grootste aandeel bbp uit multinationals. Bij multinationals lopen er echter grote inkomensstromen (lees: winsten) naar het buitenland. Dat volgt niet alleen uit de hier besproken Rabobank-analyses, maar ook uit een studie van adviesbureau McKinsey uit 2021.

Onderstaande grafiek van McKinsey spreekt boekdelen. De blauwe balk (gedeelte bbp) uit multinationals) is bij ons land veruit het grootste binnen de hele EU. In 2018 werd 61 procent van ons bbp al behaald door multinationals en slechts 39 procent uit het mkb! In 1996 was dat nog bijna omgekeerd: 34 procent multinationals en 76 procent mkb!

Nederland is compleet in de uitverkoop gedaan! De belastingen die vroeger door het mkb werden afgedragen, moeten nu door de Nederlanders zelf worden betaald. De meeste multinationals verplaatsen de in Nederland behaalde winsten namelijk naar hun buitenlandse moederbedrijven in plaats van er in Nederland belasting over te betalen.

Inflatie op de woningmarkt en bij consumentenprijzen

Het netto besteedbare inkomen per Nederlander is dus 40 procent afgenomen ten opzichte van het gestegen bruto nationaal product. Met andere woorden; Nederlanders hebben bijna de helft van de gestegen groei en welvaart aan hun neus voorbij zien gaan. Maar daar bleef het niet bij!

In verhouding tot het netto gezinsinkomen zijn de kosten voor wonen geëxplodeerd!

In 1970 kostte een huis 5 procent van wat het nu kost, aldus dit artikel van de Hypotheker: de gemiddelde koopprijs van een woning in 1970 was 23.578 euro. Deze is 445.000 euro anno 2024.

Een koopwoning werd dus 19 keer zo duur in de periode 1970-2024. Het gemiddeld netto besteedbaar inkomen werd echter slechts 2 keer zo hoog in diezelfde periode volgens dit artikel van CBS. De grafiek hieronder geeft dit drama treffend weer:

Alleen al de gestegen woonlasten hebben genoodzaakt tot een navenante explosie van tweeverdieners. Die woonlasten zijn gestegen omdat het geld steeds minder waard is geworden. Die Inflatie, zeker op de woningmarkt, werd sinds 2011 grotendeels bevorderd door het bijdrukken van geld door de Europese Centrale Bank (ECB). Immers, de stijging van huizenprijzen (inflatie op de woningmarkt) is al vanaf 2013 dramatisch hoger dan de stijging van de consumenteninflatie.

Tot slot de inflatie van de consumentenprijs; vanaf ‘coronajaar’ 2020 werden voeding, brandstof en elektriciteit bijna 25 procent (!) duurder. Die inflatie neemt nu af, zegt de politiek, maar de consumentenprijzen liggen medio 2024 nog steeds circa 27 procent boven die van 2020. Daarbij was 2022 het grootste rampjaar.

Conclusie

Met een netto-inkomen dat momenteel 40 procent onder de bbp-groei van de afgelopen decennia ligt, een lagere belastingopbrengst vanuit het mkb vanwege de massale opkoop van deze sector door het grootbedrijf, een onevenredige groei van het ambtelijk apparaat en de kosten hiervan, bijna 20 maal zo hoge huizenprijzen als in 1970 en een inflatie die volledig uit de hand gelopen is, kun je maar één conclusie trekken: de Nederlandse politiek heeft de afgelopen decennia er massaal een puinhoop van gemaakt.

Tijd voor nieuw elan in de politiek waarbij er meer mensen met financieel en strategisch inzicht, en minder ego, nodig zijn in de politieke arena.

 

 

Verder Lezen

1 Reactie

  1. KeEsC

    19 maart 2024 in 12:15

    Als je in de eerste de grafiek het besteedbaar inkomen per persoon bekijkt, zit er een omslagpunt in het jaar 2002. Toevallig(?) is dat ook het jaar dat de euro is ingevoerd

    • Maurice

      21 maart 2024 in 06:52

      De gulden heeft men sws tegen te lage wisselkoers omgeruild…
      En door de €uro hebben we een gezamenlijke munt, hierdoor hebben we nog nauwelijks zeggenschap over onze valuta, wat de inflatie ook niet te goede komt, dat heb je nog het Griekenland schandaal en de banken ‘crisis’
      Kortom ze. Hadden nooit de Gulden moeten inruilen voor de €uro

  2. Chris

    19 maart 2024 in 19:00

    En daarom zijn we vertrokken uit NL. We hebben onze veel te dure NL-woning verkocht voor de hoofdprijs, hebben van de overwaarde een riante woning op Curaçao gekocht, zonnepanelen met thuisaccu, een auto en diverse verbouwingen, zodat we nu zonder woonlasten gemakkelijk kunnen rondkomen van ons pre-pensioentje op 60-jarige leeftijd. In NL hadden we moeten doorwerken tot 67 jr + 3 maanden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column

Nederlandse belastingheffingen: penny wise, pound foolish

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Nederlandse belastingheffingen: penny wise, pound foolish
Foto: ANP I In de Duitse plaats Hannover doen Nederlanders massaal boodschappen

Talrijk zijn de berichten van Nederlanders die over de grens gaan inkopen om de exorbitante Nederlandse belastingen te omzeilen. Maar het voert veel verder dan dat, talrijke ondernemers en ondernemingen verdwijnen uit Nederland omdat we dergelijke onevenredig hoge belastingen hebben. Leveren de vele belastingverhogingen nog wel meer op dan wanneer de tarieven gelijk waren gebleven?

Tabak

Neem nu tabak. Inmiddels komt 59 procent van alle pakjes shag en 40 procent van alle pakjes sigaretten uit het buitenland. In Emmerich am Rein is een eerste ‘tabaksdepot’ geopend voor de belastingontwijkende Hollander. Als nog maar 41 procent van de vaderlandse shag ook nog in Nederland gekocht wordt, hoeveel loopt de staatskas dan mis? De rekensom zal niet moeilijk zijn, de 41 procent heeft immers betrekking op het totaal aan rokers, niet op diegenen die gestopt zijn met roken. In Luxemburg is het overigens nóg goedkoper, en met een beetje vrije tijd zijn er zelfs lieden die met de bus op- en neer gaan. Nederlandse tabakswinkels hebben het nakijken.

Vliegen

Neem nu vliegen. De grote baas van easyJet zegt het nu openlijk: op een vliegticket vanuit Schiphol zit inmiddels meer belasting dan dat de vlucht werkelijk kost. Hij heeft het over “buitensporig hoge belastingen”. Ook hier vindt de Nederlander de weg naar het buitenland. Weeze, Düsseldorf, Charleroi en Zaventem ontvangen met een brede glimlach de ‘Hollanders’ terwijl Schiphol moet zien te overleven. Zou het wat opgeleverd hebben voor de staatskas?

Vastgoed

Neem nu vastgoed. Met de invoering van de Wet ‘betaalbare huur’ is er een exodus ontstaan van ‘pandjesbazen’ naar het buitenland, veelal naar landen waar de overheid geen greep meer op heeft. Het gevolg? Nog meer schaarste op de huurmarkt, nog hogere huurprijzen en bovendien blijft box 3, waarin de overheid maximaal wilde graaien, leeg! Dit heeft zeker geen extra geld opgeleverd voor de staatskas en het doel, lagere huurprijzen, is ook zeker niet bereikt!

Brandstof

Neem nu brandstof. De belastingen op benzine en diesel zijn dermate exorbitant dat het inmiddels loont om vanuit Utrecht in Duitsland te gaan tanken. Nederlandse pomphouders hebben het nakijken, en inmiddels niet alleen in de grensstreken. En dan te bedenken dat er nog 25 cent per liter in het komende jaar bij moet komen, vervolgens komt er nog eens 18,6 cent bovenop door Europese wetgeving! In Den Haag dringt de ernst nog niet door, ze hebben het over dat het geld ‘kost’ als de verhogingen niet doorgaan en er gaten in de begrotingen ontstaan!  Nederland is samen met Monaco koploper in de Europese benzineprijzen. Levert het wat extra op in de staatskas? Hoogstwaarschijnlijk niet, behalve dan dat alle transportkosten stijgen en het via een omweg wellicht nog in de staatskas verdwijnt!

Energie

Neem nu energie. De belastingen op energie (gas en elektriciteit) zijn dermate hoog dat er allerhande compensatieregelingen in het leven zijn geroepen omdat een deel van de bevolking het niet meer kan betalen. Voor energie is de enige uitwijk: niet gebruiken. Met als gevolg beschimmelde woningen en steeds slechter wordende woonomstandigheden van bewoners die de exorbitante Nederlandse belastingen op de primaire levensbehoeften gas en elektriciteit niet meer kunnen betalen.

Industrie

Neem nu de industrie. Door de milieueisen en exorbitante energiekosten bezwijkt de Nederlandse industrie en wordt de Nederlandse industrie gewurgd. Inmiddels verdwijnen er honderden banen per maand.

Was of is dit nu allemaal te voorkomen geweest? Uiteraard! Maar daar is inzicht voor nodig, en dat ontbreekt ten enenmale in Den Haag.

 

Verder Lezen

Column

Keijzer plakt pleister op de puinhopen van De Jonge

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Keijzer plakt pleister op de puinhopen van De Jonge
Foto: ANP

Een doekje voor het bloeden, daar kwam woonminister Mona Keijzer deze week mee om de gapende wond, die Hugo de Jonge met zijn zogenaamd betaalbare en gelijkwaardige huurwetten veroorzaakte, toe te dekken. Maar de rokende puinhopen van de CDA-sloopkogel op de woningmarkt verdwijnen niet met een beetje stutten. Een grote renovatie is de enige oplossing om de boel weer op te bouwen.

In Nederland hebben we niet alleen een wooncrisis, maar ook een bestuurlijke crisis op dit departement.  Na het vertrek van Stef Blok, de laatste terzake kundige woonminister, krijgt de woningmarkt klap na klap doordat ideologisch gedreven, maar volstrekt incompetente salonsocialisten het eigendomsrecht verder uithollen. Dachten we dat het na Kajsa Ollongren van D66 niet erger kon, met de komst van CDA’er Hugo de Jonge werd definitief de race naar de bodem ingezet. De huren werden door de overheid verder gereguleerd, tijdelijke huurovereenkomsten werden verboden, er kwam een stortvloed aan zinloze duurzaamheidsregelgeving en in box 3 werd de belastingdruk gemiddeld zeventien keer zo hoog, zodat de belasting voor veel verhuurders hoger werd dan de huurinkomsten. Dit alles heeft als gevolg een enorme uitpondgolf, verdamping van de mkb-pensioenen, een exodus van beleggers en geld naar het buitenland en huurders die verbijsterd constateren dat er geen huurwoningen meer te krijgen zijn en dat de huren geëxplodeerd zijn.

De dooie mussen van Tjebbe

Tjebbe van Oostenbruggen, staatssecretaris van Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane voor het zieltogende NSC, presenteert naar aanleiding van de doodsreutel van de 800.000 mkb-pensioenbeleggers, zijn eigen dooie mussen. Na de chirurgisch uitgevoerde onteigeningsoperatie van het vorige kabinet stelt hij drie verzachtende maatregelen voor. Zo overweegt hij de onnavolgbare verhoging van het fictief rendement naar 7,88 procent geheel of gedeeltelijk niet door te voeren. Het feit dat het fictief rendement niet meer op enige realiteit is gestoeld en slechts wordt gebruik om budgettaire gaten te dichten deert blijkbaar helemaal niemand meer. Ook overweegt hij toe te staan om bij de tegenbewijsregeling ook ‘kosten’ af te trekken. In de derde klas van de middelbare school leert iedereen dat omzet min kosten resulteert in winst maar bij de Hoge Raad hebben ze dan niet begrepen en ook in de Tweede Kamer hebben de dames en heren waarschijnlijk geen economie in het pakket gehad. Tot slot kijkt onze Tjebbe naar een aanpassing van de leegwaarderatio, waardoor de fiscale waarde van woningen die voor een lage huur worden verhuurd minder is dan woningen met een hoge huur. Logisch zou je zeggen en tot vorig jaar was dat ook zo. Je zou dus kunnen stellen dat de oude leegwaarderatiotabel per direct zou kunnen worden ingevoerd. Maar nee, Tjebbe vindt dat hier eerst nader onderzoek naar moet worden gedaan. Deze drie dooie mussen zullen nooit meer gaan vliegen en het symboliseert de lethargie van het NSC dat wel met allerlei hoogdravende staatsrechtelijke zaken schermt, maar ondertussen de werkende Nederlander de afgrond induwt.

De teloorgang van de particuliere verhuurmarkt

De overheid, die jarenlang met volle overtuiging de woningmarkt verziekte met doorgeslagen reguleringsdrift, ziet nu dat beleggers, ontwikkelaars en verhuurders niet gek zijn. Ze trekken zich massaal terug. Met als resultaat: 30.000 huurwoningen minder in de vrije sector en zelfs een netto afname van het totale aantal huurwoningen en het praktisch verdwijnen van de particuliere verhuurmarkt. Het kabinet-Schoof I stond bijna een jaar geleden op het bordes en ik had enige hoop toen ik hoorde dat Mona Keijzer woonminister werd.De teleurstelling was groot toen ze aankondigde de puinhopen van Hugo de Jonge pas na drie jaar te gaan evalueren en daarom ben ik verbaasd dat ze deze week aankondigde toch iets te willen veranderen aan de woningwetten. Maar in plaats van de fundamentele problemen aan te pakken – de immigratie-explosie, de eindeloze bureaucratie, de stikstof-waanzin en het vergunningsinfarct – probeert ze nu het broddelwerk van haar voorganger weg te plamuren met cosmetische lapmiddelen.

Het Mona-toetje

Mona komt met het plan om “meer ruimte te geven aan particuliere verhuurders” door het puntensysteem voor middenhuurwoningen te versoepelen. De WOZ-cap wordt een klein beetje versoepeld waardoor de WOZ-waarde straks weer zwaarder mag meewegen en tijdelijke contracten voor studenten worden iets verruimd, in de hoop de uitpondgolf te stoppen. De rapen in de blauwe bankjes waren meteen gaar. Bij BNR mocht Merlien Welzijn getraumatiseerd leeglopen over het feit dat deze desastreuze wetgeving nog maar een jaar geleden was ingevoerd en dat het dus geen consistent beleid was. Dat klopt volledig. Dit is koortsachtig zwalken. Zoals zo vaak is de politieke wensdroom van gisteren vandaag al veranderd in harde realiteit. En er is dan geen enkele reden om foute wetgeving niet zo snel mogelijk om zeep te helpen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Beleggers, verhuurders en huurders zijn niet geholpen met een overheid die zigzagt tussen paniek en propaganda. De woningmarkt heeft geen behoefte aan nog meer politieke willekeur. De woningmarkt heeft behoefte aan rust, zekerheid, vertrouwen én een betrouwbare overheid. Beleggers willen een oplossing voor de belastingroof in box 3 en herstel van het eigendomsrecht.

Maar dat is nu juist wat we niet hebben en ook niet gaan krijgen met deze mini-ingreep; een Mona-toetje dat nergens naar smaakt. Het gaat lang niet ver genoeg en is bovendien een klap in het gezicht van beleggers die hun bezit geheel tegen hun zin in van de hand hebben gedaan. Toen minister Hugo de Jonge zijn catastrofale aanval op de vrije huursector inzette waarschuwde Belang Van Nederland al dat dit een slagveld zou worden. Beleggers verlieten de markt, projectontwikkelaars stopten met bouwen, banken hielden de hand op de knip en woningcorporaties gaven aan het simpelweg niet te kunnen bolwerken. Huurders zagen hun tijdelijke huurovereenkomsten niet verlengd worden en het aanbod verdampte sneller dan Hugo kon vaccineren. En nu komt dezelfde overheid, na dit infarct veroorzaakt door de van collectivisme verstopte aderen van de samenleving, met het schaamrood op de kaken terug bij de vrije markt. ‘Mag het ietsje vrijer zijn?’ klinkt het plotseling. Maar de getergde en uitgerookte verhuurder trapt daar niet meer in. Waarom zou je investeren in woningen in een land waar je als ondernemer met één pennenstreek tot parasiet wordt verklaard en je bezit wordt gereduceerd tot speelbal van jaloerse bureaucraten in de Tweede Kamer die zelf geen bedrijf, geen vermogen en geen pensioen hoeven op te bouwen?

De nieuwe plannen van Keijzer, die een ‘opslag’ op middenhuur mogelijk maken in steden​ zijn, hoe welkom ook, niets anders dan een schaamlap voor het episch falen van de overheid. Terwijl eerder werd gepropageerd dat huren ‘betaalbaar’ moesten blijven, mag het nu opeens weer ‘iets meer zijn’. Mag dit dan ook ‘ex nunc’? Of alleen bij nieuwe huurovereenkomsten?

Aanbod en vraag – migratiesaldo is de crux

En laten we vooral niet vergeten wat de oorzaak is van deze explosieve huizentekorten: een desastreus migratiesaldo van 228.000 mensen in 2022. Dat zijn 228.000 extra mensen die allemaal ergens moeten wonen. Tel daarbij de ridicule stikstofpaniek die de nieuwbouw heeft stilgelegd, de energie-eisen die bouwen onbetaalbaar maakten, en het mortuarium op het maken van winst in box 3 en je hebt een perfect recept voor een structurele woningnood. Geen economische wet, geen marktfalen. Gewoon slecht bestuur. De combinatie van hoge belastingen, strenge regulering, negatieve framing en een onbetrouwbare overheid leidt altijd tot problemen, in casu tot de instorting van de woningmarkt.

Wooncrisis kan worden opgelost

En dat terwijl de oplossingen voor het oprapen liggen: voer een asielstop in, verminder immigratie en reduceer het aantal buitenlandse studenten. Nederland is vol en de draagkracht is bereikt. Zorg dat er meer mensen per vierkante meter gaan wonen door woningdelen vergunningsvrij te maken, de kostendelersnorm te schrappen en studentenhuizen weer toe te staan. Schrap alle overheidsregulering, zoals de Wet betaalbare huur en de Huurprijzenwet en gun partijen volledige contractvrijheid. Versnel vergunningsprocedures, stimuleer splitsen, optoppen en transformeren. En misschien dat dan op termijn het vertrouwen weer terugkeert en beleggers weer bereid zijn om in Nederland te investeren.

In plaats daarvan zien we een kabinet dat de verhuurmarkt eerst wurgt, dan huilt dat die het loodje legt, en vervolgens alsnog probeert te reanimeren met nieuwe minuscule aanpassingen. Volkomen in lijn met het kabinetsbeleid, maar het zal het tij niet keren. Vertrouwen op de woningmarkt bouw je langzaam op, maar het verdwijnt met één pennenstreek uit Den Haag. Dan moet je beginnen bij de basis: respect voor eigendomsrecht, voorspelbaar beleid en de bereidheid om ideologische dogma’s los te laten. Want laten we eerlijk zijn: het probleem is niet dat huren te hoog zijn. Het probleem is dat er te weinig woningen zijn voor de krimpende Nederlandse bevolking, plus de honderdduizenden immigranten. En zolang deze overheid blijft denken in beperkingen in plaats van mogelijkheden, in regulering in plaats van structurele terugtrekking uit de woningmarkt, zal de wooncrisis alleen maar dieper worden. Meer overheid betekent altijd minder woningen.

Zonder verstikkende overheidscontrole weer naar een florerende woningmarkt

We hebben een radicale koerswijziging nodig. Geen nieuwe minister met nieuwe lapmiddelen, maar een compleet nieuw politiek besef. Nederland moet weer een land worden waar bouwen beloond wordt, waar huurwoningen beschikbaar zijn, en waar de overheid haar kerntaken serieus neemt: veiligheid, infrastructuur en een betrouwbare rechtsstaat. Niet het beheren van iedere huurovereenkomst. Niet het controleren van ieder energielabel, iedere puntentelling en iedere woonsituatie. Het is tijd dat mensen het zelf weer mogen bepalen. In vrijheid en met verantwoordelijkheid. Het is tijd dat de overheid zich terugtrekt uit het leven en uit de portemonnee van verhuurders én huurders.

Verder Lezen

Column

Bontenbal: internet vergeet niet!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Bontenbal: internet vergeet niet!
Foto: ANP

In de peilingen stijgt het CDA van Bontenbal inmiddels tot grote hoogte. Kennelijk is het geheugen van de gemiddelde (nu) CDA-stemmer niet al te best, of is de CDA-stemmer plots van mening veranderd en vergeeft hij Bontenbals missers. Onderstaande uitspraak heeft een eeuwigdurende werking aangezien deze geen blijk geeft van de mening van de heer Bontenbal maar een gebrek van inlevingsvermogen. Maar zie vooral de arrogantie ten aanzien van mensen die anders in de wedstrijd staan:

 

Of een tweet van 16 augustus 2020: “Wat vooral niet verandert is de domheid van klimaatontkenners”. De tweet van Bontenbal op 3 januari 2021 is even hilarisch als triest: “Ja, #ikwildieprik. We maken dagelijks gebruik van de talloze mooie ontdekkingen van de wetenschap. Dus ook hier maak ik graag gebruik van. Voor mezelf, maar vooral voor anderen: je laten vaccineren vind ik een vorm van solidariteit tonen naar je medemens en de samenleving.” Kennelijk hoorde Bontenbal niet tot de incrowd van de Haagse politiek die wist dat de samenleving voor de gek werd gehouden met ‘je doet het voor de ander’. Bontenbal toont een houding die we kennen van links en extreemlinks: morele verhevenheid en een nergens op gebaseerd patent op de waarheid, zoals vooral blijkt uit de laatste tweet. Op 12 juli 2019 tweet Bontenbal: “En de aarde is plat en vaccineren is onzin. Fijne dag verder”.

Maar hoe is het stemgedrag van Bontenbal in de Kamer dan? Zijn stemgedrag is ‘opmerkelijk’… afschaffen van de voorrang voor statushouders bij de toewijzing van een woning (36200-VII, nr 83), Bontenbal stemt tégen. Ervoor zorg dragen dat uit huis geplaatste kinderen zo snel mogelijk thuiskomen (36200-III, nr 17), Bontenbal stemt tégen. Nooit minderjarigen discrimineren op basis van hun medische status (25295, nr 1433), Bontenbal stemt tégen. De aardgasprijs, inclusief accijnzen en btw, verlagen tot het EU-gemiddelde (29023, nr 433), Bontenbal stemt tégen. Geen militairen naar Oekraïne om te vechten (35925-V), Bontenbal stemt tégen. Stoppen met plannen om boeren te onteigenen, Bontenbal stemt tégen (het CDA stond in het verleden voor de boeren notabene!). Verbreken van de banden met het WEF, Bontenbal stemt tégen. Huishoudens nooit dwingen van het gas af te gaan, Bontenbal stemt tégen. Energiebelasting verlagen, Bontenbal stemt tégen.

Kortom, een stem voor het CDA van Bontenbal is een stem voor D66 of PvdA-GroenLinks. Waarin het CDA zich dan weet te onderscheiden van voornoemde partijen is ons niet helder, uit het stemgedrag of de uitspraken op Twitter zien wij een gelijkgestemde arrogantie die gekenmerkt wordt door morele verhevenheid. Nog eentje dan? 14 november 2020 “Nou, het is vrij simpel hoor: als deze jongen een oproep krijgt, gaat die spuit er gewoon in. Wetenschap is geen mening waarmee je het oneens kunt zijn omdat je iets anders gelezen hebt in de Privé.

Na deze laatste tweet hopen we dat Bontenbal wel weet wat ‘voortschrijdend inzicht’ is binnen de wetenschap, en anders weten CDA-stemmers dat nu wel na het lezen van dit artikel. Laten we nog even de website van het CDA raadplegen:

In een tijd van onrust en verharding staan wij op. Voor een land waar fatsoen en verantwoordelijkheid weer de norm zijn. Een land waar kinderen veilig opgroeien, ouderen goede zorg krijgen en onze samenleving bruist.

U weet voldoende?

Verder Lezen

Recent

Nederlandse belastingheffingen: penny wise, pound foolish Nederlandse belastingheffingen: penny wise, pound foolish
Column12 uur geleden

Nederlandse belastingheffingen: penny wise, pound foolish

Talrijk zijn de berichten van Nederlanders die over de grens gaan inkopen om de exorbitante Nederlandse belastingen te omzeilen. Maar...

Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude
Economie5 dagen geleden

Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude

In deze aflevering van Indepen Nieuws praten we met Hester Bais, advocaat, klokkenluider en auteur van het boek Worst Bank...

Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen
Politiek5 dagen geleden

Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen

Tot dusver zijn we alleen gewend dat we aan onze eigen belastingdienst geld betalen. Vanaf 2027 komt de EU daar...

Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken
Gezondheid6 dagen geleden

Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken

Ieder jaar gaan de zorgpremies schrikbarend omhoog. Dat is niet alleen om de stijgende zorgkosten te dekken. Ook om de...

Leven in Nederland onbetaalbaar door extreme belastingen Leven in Nederland onbetaalbaar door extreme belastingen
Politiek1 week geleden

Leven in Nederland onbetaalbaar door extreme belastingen

Onze belastingdruk werd de laatste tien jaar onvoorstelbaar opgevoerd ten opzichte van andere EU-lidstaten, armoede nam toe en inflatie behoort...

Keijzer plakt pleister op de puinhopen van De Jonge Keijzer plakt pleister op de puinhopen van De Jonge
Column1 week geleden

Keijzer plakt pleister op de puinhopen van De Jonge

Een doekje voor het bloeden, daar kwam woonminister Mona Keijzer deze week mee om de gapende wond, die Hugo de...

Bontenbal: internet vergeet niet! Bontenbal: internet vergeet niet!
Column1 week geleden

Bontenbal: internet vergeet niet!

In de peilingen stijgt het CDA van Bontenbal inmiddels tot grote hoogte. Kennelijk is het geheugen van de gemiddelde (nu)...

Gaan we oorlog voeren op basis van modellen? Gaan we oorlog voeren op basis van modellen?
Column2 weken geleden

Gaan we oorlog voeren op basis van modellen?

De afgelopen jaren zijn we geconfronteerd met bureaucratische onzin louter op basis van modellen. We hebben een stikstofcrisis op basis...

De ware redenen waarom de ECB een CBDC wil De ware redenen waarom de ECB een CBDC wil
Politiek2 weken geleden

De ware redenen waarom de ECB een CBDC wil

De digitale euro (CBDC) komt eraan en dat houdt veel mensen bezig. Vooral vanwege de mogelijkheden om deze munt te...

De vernietigende invloed van ECB-beleid op de huizenmarkt De vernietigende invloed van ECB-beleid op de huizenmarkt
Economie2 weken geleden

De vernietigende invloed van ECB-beleid op de huizenmarkt

Er werd al jaren gespeculeerd over de mogelijke invloed van het monetaire ECB-beleid op de rampzalige ontwikkelingen binnen de Europese...

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via


 


Dit zal sluiten in 0 seconden