Politiek

Vijf populaire misverstanden over de asielproblemen

Avatar foto

op

Vijf populaire misverstanden over de asielproblemen
Deel dit nieuws
Foto: ANP

De opvangproblemen in West-Europa, gedrang en vechtpartijen op Lampedusa en de noodkreten van de overheden in New York City: het migratievraagstuk is plotseling overal in de Westerse wereld in een crisisfase beland. Omdat activistische experts op allerlei plekken de problematiek uit politiek oogpunt willen framen, is het goed om de feiten en omstandigheden niet uit het oog te verliezen.

Indepen doet dat aan de hand van vijf wijdverbreide of hardnekkige misverstanden over de migratieproblemen van dit moment in de EU.


1. ‘Allemaal voor hun leven gevlucht uit landen waar oorlog en honger heerst.’

Dat geldt voor een deel van de asielzoekers, welke dit zijn blijkt pas bij de behandeling van de aanvraag door de immigratiedienst IND. Wie dit echt is overkomen, krijgt doorgaans zeer snel een verblijfsvergunning. Maar in de top tien van nationaliteiten die sinds 2021 de oversteek van de Middellandse Zee waagden om naar Europa te komen, staan bovenaan veilige landen als Tunesië, Egypte en Bangladesh.

In Italië bijvoorbeeld vallen acht op de tien eerste aanvragers van asiel niet in de categorie ‘oorlogsvluchteling’ of ‘vanuit humanitaire nood’. Dat blijkt uit cijfers van de vluchtelingenorganisatie UNHCR. Een fraai voorbeeld is te zien in de cijfers over de mensen die aankwamen op Lampedusa de afgelopen weken. Eén op de acht daarvan komt uit Ivoorkust. Dat is een land dat juist zelf vluchtelingen opneemt, in mei nog 6400 in één maand.

2. Dit probleem overkomt Europa

Integendeel. Al bijna twintig jaar heeft bijvoorbeeld de Europese Commissie het mandaat om namens alle lidstaten met Noord-Afrikaanse landen te onderhandelen over maatregelen om irreguliere migratie te beperken. Door projecten voor lokale werkgelegenheid te financieren, visa uit te delen voor arbeid, noem maar op, het kon allemaal al vanuit Brussel. Sterker nog: bij de Europese samenwerking op buitenlands beleid wilde vroeger elk land het liefst zoveel mogelijk zelf doen, maar dit was een van de eerste ‘buitenlandse zaken’ waarvoor de Europese Commissie zelf bevoegd werd. Alleen: het lukte nooit om afspraken te maken met landen als Marokko en Algerije. Zelfs nu Europese Commissievoorzitter Von der Leyen met miljarden euro’s aan komt zetten in Afrika, wordt de EU nog niet serieus genomen, getuige de crisis op Lampedusa twee weken geleden.

3. Europa staat machteloos

De rechten van vluchtelingen en de humanitaire plichten van landen die het VN-vluchtelingenverdrag of het Europees mensenrechtenverdrag hebben ondertekend, zijn duidelijk. En ze zijn juridisch in steen gebeiteld, dankzij alle jurisprudentie van Europese rechters.

Maar: verdragen kunnen herschreven worden om ze aan te passen aan nieuwe tijden. Dat is met het VN-verdrag uit 1951 nodig, zei de Britse staatssecretaris Suella Braverman vorige week in New York. Enkele dagen later zei in de Tweede Kamer staatssecretaris Eric van der Burg dat dit iets is dat in Europees verband moet gebeuren, en dat hij wel inzag dat dit kansen biedt.

De regels uit 1951 over het principe ‘non-refoulement’ houden grofweg in dat een vluchteling niet mag worden teruggestuurd naar een gebied waar hij gevaar loopt of waar zijn vrijheid niet gegarandeerd is.

Welke vrijheid is dat, in juridische zin? In de Europese Unie is de situatie ontstaan, dat dit niet-verslechteren wordt afgemeten aan de hoogste eigen mensenrechtenstandaarden. En die zijn hoog: zelfs de advocaat van een asielzoeker moet worden betaald door het land dat de aanvraag afhandelt, hoe kansloos een verzoek ook is.

In de praktijk is een oversteek van de Middellandse Zee terug naar Afrika al snel een kans dat je persoonlijke vrijheid aan inperking onderhevig is, zeker als ze niet op je zitten te wachten. Hierin schuilt een heel cynisch mechanisme in de bootjesmigratie: als de Tunesische autoriteiten maar onderdrukkend genoeg zijn richting migranten, dan zijn ze verzekerd dat ze die niet snel zullen terugzien, laat staan onderdak en eten moeten bieden.

Dit cynische mechanisme is gegroeid met de tijd, toen reizen steeds sneller ging en daarna communicatie veel makkelijker verliep. Het verdrag uit 1951 stamt uit de tijd dat nog weinig mensen een eigen auto hadden, laat staan een smartphone waarop foto’s verschijnen van overgestoken landgenoten die vanuit Europa met stoere foto’s gouden bergen voorspiegelen.

4. De politiek wil dit probleem graag oplossen

Dat valt te bezien, want anders was er al eerder en slimmer ingegrepen dan nu. Nadat in 2015 met Merkels ‘wir schaffen das’ de grenzen opengingen, is na een tijdelijke dip door corona nu opnieuw een recordaantal irreguliere migranten de Middellandse Zee overgestoken. Nu is veel minder dan acht jaar geleden oorlog een aanjager van die stijging.

Dat de oversteek op vaak gammele bootjes zo vaak lukt, komt door reddingsschepen van ngo’s. Die worden ondanks de crisis voortaan gesubsidieerd door Duitsland. Bondskanselier Olaf Scholz zei onlangs in een toespraak onomwonden dat zijn land door de vergrijzing de migratie nodig heeft.

Het asielvraagstuk is goed voor polarisatie tussen links en rechts, en daarmee nuttig voor binnenlands politiek gebruik. De VVD wordt door oud-coalitiegenoten ervan beschuldigd het kabinet te hebben opgeblazen, in de wetenschap dat dit thema het goed zou doen in de campagne.

5. Asielproblematiek zou het goed doen in de campagne

Dat moet een misverstand zijn. Niet voor niets sneeuwde de behandeling van de omstreden Spreidingswet, die gemeenten verplicht een azc te huisvesten, deze week helemaal onder bij de presentatie van de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt. Met die timing zal hij veel fracties in de Tweede Kamer blij hebben gemaakt. Maar de torenhoge rekeningen voor de overnachtingen in hotels en de cruiseschepen schuiven ze door naar de belastingbetaler.

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

In Canada is het volgende ‘complot’ alweer realiteit geworden

Avatar foto

Gepubliceerd

op

In Canada is het volgende ‘complot’ alweer realiteit geworden
Foto: ANP

Soms vraag je je af hoeveel feiten er nog op tafel moeten komen voordat burgers in de gaten krijgen welke abjecte politici op dit moment op vele plekken in de wereld aan de touwtjes trekken.

‘Social credits’ kennen we uit dictatoriale communistische regimes en zeker niet uit democratieën. We kennen allemaal Justin Trudeau, de vriendelijk ogende president van het ‘democratische’ Canada, die zonder te knipperen met de ogen de protesterende truckers tijdens corona het leven onmogelijk maakte door hun bankrekeningen te blokkeren.


Stelt u zich eens voor dat alle asfaltklevers in Den Haag de volgende dag niet meer bij hun bankrekeningen zouden kunnen komen en dat Yeşilgöz de volgende dag vrolijk zou verkondigen dat ze dit uiteraard wel moest doen om de democratie te beschermen. Exact dat was de verklaring van Trudeau bij de truckers. En toch leeft Canada in een zogenaamde westerse democratie.

Het volgende paradepaardje van Trudeau is nu ‘credit scores’. Het wordt heel simpel uitgelegd: het is een ‘rating score’ van banken en financiële instellingen om burgers te kunnen classificeren in hoeverre ze verstandig met geld omgaan, aldus Trudeau.

Dus als banken vervolgens een lening willen verstrekken, dan kunnen ze de ‘credit score’ even checken. Simpel toch? Bij een ‘goede’ rating kunnen ze een ‘beter’ aanbod doen, want de bank vertrouwt dat men het ook terug gaat betalen. En hoe doe je dat bij mensen die nog geen lening hebben lopen? Dan ga je kijken of ze braaf hun huur betalen! Dus worden nu in het Canada van Trudeau de spelregels veranderd zodat banken alvast kunnen kijken of u uw huur ook netjes betaalt zodat ze u straks een beter aanbod kunnen doen voor een hypotheek!

Wie hier nog denkt dat dit allemaal onschuldig is, die zou zich alleen al moeten afvragen hoe die banken dat de afgelopen 100 jaar hebben gedaan en of ze daar allemaal aan onderdoor zijn gegaan! Natuurlijk wordt u hier een rad voor ogen gedraaid! Het social credit-systeem is al jarenlang ingevoerd in China (grappig hoe ze dat bij de NOS uitleggen), en precies dat is hetgeen Trudeau hier stapsgewijs aan het invoeren is.

Het is de spreekwoordelijke kikker die langzaam in steeds heter water zit totdat het te laat is. Trudeau kon al eerder bankrekeningen gericht blokkeren, zoals de Nederlandse overheid dat ook al doet met dissidenten als Willem Engel en Huig Plug, de social credit score is de volgende stap. Centraal vanuit de overheid geregeld, zogenaamd speciaal voor de banken.

Bij dictaturen wordt de volgende stap altijd verkocht als een voordeel: je kunt er gemakkelijker een hypotheek door krijgen, je krijgt er je vrijheid voor terug, of na lang nadenken bij de CBDC (Central Bank Digital Currency, de digitale euro) “als back-up betaalsysteem, zodat iedereen kan blijven betalen als andere betaalsystemen tijdelijk niet werken.”

Zodra u niet langer denkt dat de overheid het beste met u voor heeft, zult u even snel ontdekken welke creatieve zaken vervolgens óók mogelijk zijn met al die zaken die nu nog als ‘voordelen’ worden gepresenteerd. De verleiding is simpelweg te groot als het volk niet doet wat de politiek wil, ook in Nederland.

Verder Lezen

Politiek

Amsterdam laat bewoners betalen voor uitvoering Transgenderwet

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Amsterdam laat bewoners betalen voor uitvoering Transgenderwet
Foto: ANP I De minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind

Die Amsterdammers boffen maar! Zolang de wijzigingen in de Transgenderwet niet zijn aangenomen door de Tweede Kamer worden de administratieve kosten die gepaard gaan met de ‘vernederende’ documenten door de gemeente Amsterdam vergoed.

Dus als u ‘gewoon’ een Amsterdammer bent dan gaat u meebetalen aan andermans geslachtswijzigingen in de geboorteakte (gratis voor transgenders), de Basisregistratie Personen (BRP, gratis voor transgenders), een nieuw paspoort (gedeeltelijk vergoed voor transgenders), een nieuwe identiteitskaart (gedeeltelijk vergoed voor transgenders), een nieuw rijbewijs (gedeeltelijk vergoed voor transgenders) en de juridisch kosten (gedeeltelijk vergoed voor transgenders).


Bent u ‘gewoon’ een Amsterdammer, dan betaalt u ‘gewoon’ het volle pond als u zelf deze kosten maakt voor een nieuw paspoort of rijbewijs, tenzij u transgender bent uiteraard. Dit alles geldt totdat de Transgenderwet wordt aangenomen.

Deze nog niet aangenomen wijziging van de Transgenderwet wil echter een meerderheid van de huidige Tweede Kamer niet, maar de verantwoordelijk minister Franc Weerwind weigert simpelweg de wens van de Kamer te accepteren. In de aanloop van de Transgenderwet is iedere vorm van inspraak op grove wijze gemeden, en nu de wet er alsnog bij meerderheid van stemmen niet dreigt te komen lapt de minister gewoon de democratie aan de spreekwoordelijke laars en verwijt hij partijen dat er niet over gesproken wordt.

Democratie geldt voor woke-Nederland alleen als deze in haar/hun/hen voordeel werkt. Weerwind laat zien dat hij desnoods de Tweede Kamer schoffeert en de democratische rechtstaat negeert, de gemeente Amsterdam laat zien dat zij de rest van de stedelingen laat betalen voor een wet die niet eens rechtsgeldig is.

Verder Lezen

Binnenland

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van Geert Wilders, Frans Timmermans vervolgen?

Frans Timmermans deed de volgende uitspraak: “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.”


Het OM kleurt met enige regelmaat flink buiten de lijntjes waardoor er velen twijfelen over de onafhankelijkheid van datzelfde OM. Zo is een snelweg blokkeren een voorrecht dat nog altijd aan Extinction Rebellion toebehoort. Dat kan inmiddels meer dan 35 keer straffeloos. Eén keertje voor ‘blokkeerfriezen’ was voldoende voor een spektakelstuk van het OM. ‘Uitlegfilmpjes’ kwamen er om uit te leggen hoe gevaarlijk het blokkeren van de snelweg is, een compleet mediacircus werd opgestart om aan te geven hoe belangrijk het demonstratierecht is, en DNA werd afgenomen van de blokkeerfriezen. Nu is het al maanden stil bij het OM om exact hetzelfde vergrijp: het blokkeren van de snelweg.

Gideon van Meijeren wordt voor opruiing tot geweld vervolgd omdat hij meermaals opriep tot vreedzaam en geweldloos verzet. Hoewel het OM erkent dat hij niet direct heeft aangezet tot geweld meent het OM toch over te moeten gaan tot vervolging omdat “je zou kunnen zeggen dat hij mensen op ideeën brengt, namelijk het idee dat geweld gebruiken geoorloofd is, misschien zelfs wel noodzakelijk. En dan is er sprake van een strafbare opruiing tot geweld”, aldus het OM.

Als het OM consequent is zou dus vervolging op Timmermans moeten worden ingezet. De uitspraak “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt” sluit geweld zelfs niet uit, terwijl Gideon van Meijeren dat wél deed.

Geruststellend voor Timmermans is wellicht de recente uitspraak van Mark Rutte over het opblazen van Nordstream; het zal afhankelijk zijn van wie de dader is en met welk motief. Of, zoals George Orwell het verwoordde in Animal Farm: some pigs are more equal than others.

 

Verder Lezen

Recent

Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving
Column17 uur geleden

Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving

Hoe kneuterig leuk was het Songfestival vroeger? Gezellig samen met de hele familie voor de televisie, cassetterecorder in de aanslag...

Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank? Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank?
Binnenland1 dag geleden

Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank?

Klaas Knot is al sinds 1 juni 2011 directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) als opvolger van Nout Wellink. Maar...

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt
Opinie2 dagen geleden

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt

De druiven zijn zuur voor alle tegenstanders van wat zij noemen een ‘bruinrechts’ of ‘extreemrechts’ kabinet. Al direct na de...

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in? Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?
Economie2 dagen geleden

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?

BNR Nieuwsradio pretendeert de zakelijke markt in Nederland te bedienen. Veel bedrijven en CEO’s luisteren naar de berichtgeving van dit...

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO
Buitenland3 dagen geleden

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO

Volgens Slowaakse media is Robert Fico woensdag 15 mei na een regeringsvergadering in Handlová neergeschoten. De 59-jarige premier van Slowakije...

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht! Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!
Opinie3 dagen geleden

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!

In deze hectische tijd dienen er belangrijke beslissingen te worden genomen, en de media helpt u daarbij: is Joost in...

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven
Column4 dagen geleden

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven

Eerste Bedrijf Een paar dagen geleden zag ik in een Quote podcast, dat Ronald Kahn, man achter modemerken Cool Cat,...

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone Geplande slijtage van de dure Apple iPhone
Economie4 dagen geleden

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone

Geplande slijtage is een methode van industrieel ontwerp die inhoudt dat producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur. Het...

De mensenhaat achter de ban op vlees De mensenhaat achter de ban op vlees
Gezondheid5 dagen geleden

De mensenhaat achter de ban op vlees

De betweterige Nederlandse overheid is vastbesloten om ons minder biefstukken, kippenpoten en hamlapjes te laten eten. Aangespoord door onduidelijke supranationale...

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni
Economie1 week geleden

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni

Onlangs verscheen de laatste opiniepeiling van Eurobarometer over de verwachte opkomst en stemgedrag bij de komende EU Parlementsverkiezingen van 6...

TrendingThis will close in 0 seconds