Politiek
WEF principes worden door de EU afgedwongen middels wetgeving

op
Door
Twan Houben
De EU heeft als eerste machtsblok in de wereld de ideeën van het World Economic Forum (stakeholder management) in wetten vertaald. Dit heet ESG-wet- en regelgeving. Deze kan een grote reductie van het aantal MKB bedrijven in Europa veroorzaken en daarmee grote veranderingen in de Europese maatschappij. Hoe dat in elkaar steekt en hoe het werkt, wordt in dit artikel uitgelegd.
Wat is ESG?
ESG staat voor Environmental, Social en Governance principes (Milieu, Maatschappij en Bestuur) en verwijst naar de drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid van de activiteiten van een bedrijf of een belegging. De basis voor ESG principes werd in 2004 gelegd door de Verenigde Naties in het rapport “Who Cares Wins”. Ze zijn later verder uitgewerkt in een systeem voor het afleggen van verantwoordelijkheid door het bedrijfsleven aan ‘stakeholders’ (WEF) en vervolgens omgezet in regelgeving door de EU. Dit artikel bespreekt die samenwerking tussen de VN, het WEF en de EU, en wat de gevolgen hiervan zijn voor maatschappij en bedrijfsleven, vooral voor het MKB.
De ESG milieucriteria gaan na hoe een bedrijf presteert op het gebied van milieu (bv. afval, verontreiniging, broeikasgassen, ontbossing en klimaatverandering). De sociale criteria kijken naar hoe een bedrijf zijn mensen behandelt (bv. beheer van het menselijk kapitaal, diversiteit en gelijke kansen, werkomstandigheden, gezondheid en veiligheid) en de governance criteria onderzoeken hoe een bedrijf bestuurd wordt (bv. beloning van zijn leidinggevenden, belastingpraktijken en -strategie, corruptie en omkoping en brede diversiteit en structuur).
Voldoet een bedrijf of belegging niet of onvoldoende aan de ESG normering, dan kan dat ingrijpende gevolgen hebben.
ESG staat niet op zichzelf. De drie ESG principes zijn volgens dit artikel van de Amerikaanse Harvard University en het WEF, mede gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties zoals vastgelegd in de VN Agenda 2030.
Wat zijn SDG’s?
Om ESG principes, uitdagingen en risico’s te snappen moet je dus ook weten wat SDG’s en Agenda 2030 inhouden.
De SDG’s van de Verenigde Naties zijn gebaseerd op een aantal basisprincipes. Het doel is dat deze condities overal ter wereld gelijk zullen zijn in het jaar 2030 volgens dit document.
- Geen armoede
- Geen honger
- Een goede gezondheid voor iedere wereldburger
- Hoge kwaliteit van scholing
- Gelijke behandeling van de geslachten, c.q. seksuele voorkeuren
- Schoon water en hygiëne
- Betaalbare en schone energie
- Fatsoenlijk werk en economische groei
- Degelijke infrastructuur en innovatie
- Ongelijkheden tussen landen opheffen
- Hebben van toekomstbestendige en “inclusieve” steden
- Maatschappelijk en milieutechnisch verantwoorde voedselproductie en – consumptie
- Onmiddellijke actie om klimaatverandering te stoppen
- Alle zeeën en oceanen van de wereld duurzaam behandelen
- Beschermen van biodiversiteit, duurzame landbouw en veeteelt
- Vreedzame en “inclusieve” samenlevingen vrij van oorlogen
- Het opzetten van een mondiale samenwerking om al deze punten te realiseren
Via de implementatie van ESG’s in het bedrijfsleven, moeten bedrijven dus mede invulling geven aan de 17 bovengenoemde SDG’s van de Verenigde Naties.
De rol van het World Economic Forum (WEF) bij de realisering van de SDG’s
Als je die 17 ultra ambitieuze VN doelen bekijkt en er nog slechts 7 jaren resteren om die VN 2030 Agenda te realiseren, dan is er wel een heel hoog werktempo nodig!
Deze noodzaak tot een hoger tempo werd in 2018 gezien door het WEF en op 13 juni 2019 omgezet in een samenwerkingsovereenkomst tussen het WEF en de VN. In die overeenkomst neemt ‘praatclub’ WEF de verantwoordelijkheid op zich voor het organiseren van de financiering van deze mondiale mega operatie. Dat is denkbaar via de WEF relaties met de leiders van de EU en VS, maar ook bijvoorbeeld de ECB en de CEO van BlackRock. Een aantal van die leiders zitten (Lagarde, Georgieva, Fink), of zaten (Von der Leyen) in de Raad van Commissarissen van het WEF.
Behalve het regelen van financiering voor de VN 2030 Agenda, werkt het WEF volgens zijn eigen website actief mee aan deze punten;
- Het activeren van de private sector (bedrijven en burgers) om in 2050 een CO2 neutrale wereld te hebben.
- Het organiseren van systemen om pandemieën een halt toe te roepen.
- Het bevorderen van digitalisering in de wereld in lijn met de ideeën over de 4e Industriële Revolutie zoals uitgewerkt door het WEF, waaronder het besturen van samenlevingen met digitale middelen (digitaal paspoort, QR codes en CBDC’s).
- Het realiseren van gender gelijkheid en het bevorderen van vrouwenemancipatie, waaronder het plaatsen van meer vrouwen in maatschappelijke en private machtsposities.
- Het aanpassen van onderwijssystemen in lijn met de 4e Industriële Revolutie.
- AI integreren in het onderwijs.
De rol van het WEF en de EU bij het realiseren van de ESG’s
Met het gedachtengoed over ESG van de VN uit 2004, de SDG’s voor Agenda 2030 en de overeenkomst tussen het WEF en de VN uit 2019, ging ‘praatclub’ WEF aan de slag om zijn systeem voor ‘stakeholder capitalism’ in de praktijk te realiseren.
In samenwerking met de Boston Consulting Group, bracht het WEF in maart 2020, drie maanden voor het uitbrengen van het boek ‘The Great Reset’, het rapport Harnessing the Pace of Change in ESG uit.
De EU bleek vervolgens bereid om hiervoor in juni 2020 speciale wetgeving te ontwikkelen, wat niet vreemd is; EU voorzitter Ursula von der Leyen was tot haar benoeming als EU voorzitter lid van de Raad van Commissarissen van het WEF.
Het bovengenoemde WEF rapport pleit vervolgens voor een versnelde invoering van een aantal maatregelen binnen grote (multinationale) bedrijven waarmee de risico’s op waardedaling en winstafname worden gereduceerd. In een later stadium moeten ook kleinere bedrijven deze principes gaan toepassen.
De werking en uitleg over de te nemen maatregelen zijn in een apart WEF rapport vastgelegd dat hier te vinden is. Ook dit rapport verwijst weer naar de SDG’s van de VN als basis voor de ESG richtlijnen en wetgeving. Tot de te nemen ESG maatregelen behoren een 22-tal kernactiviteiten.
Enkele van die 22 ESG kernactiviteiten voor bedrijven waarover gerapporteerd moet worden;
- Opzetten van een ESG comité in een bedrijf dat alle ESG kernactiviteiten en KPI’s bewaakt en controleert.
- Opzetten van een anti-corruptie eenheid in het bedrijf en het opleiden van managers in het herkennen en bestrijden van corruptie.
- Opzetten van een raamwerk van waaruit periodiek gerapporteerd wordt over (digitale) risico’s, overtredingen van privacyregels etc.
- Periodieke rapportage over CO2 emissies van het bedrijf, zowel vanuit het primaire proces (productie) als het secundaire proces ( gedrag van werknemers).
- Periodieke rapportage overige schadelijke uitstoot.
- Maatregelen die het bedrijf neemt om tegemoet te komen aan de Zero CO2 norm van de VN tegen het jaar 2050.
- Analyses over de loonverschillen tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies.
- Analyses van de lonen in het bedrijf t.o.v. cao’s, vergelijkbare bedrijven etc..
- Aantal m2 aan land dat het bedrijf gebruikt voor haar activiteiten, de jaarlijkse toe- of afname van dat gebruik.
- Welke beschermde diersoorten zich op het bedrijfsterrein bevinden en welke daarvan door de activiteiten worden bedreigd.
De EU komt met formele ESG richtlijnen en wetgeving
Naast de geformaliseerde samenwerking tussen de VN en het WEF (2019), is de EU door het WEF actief bewerkt inzake de voorbereiding van nieuwe verordeningen, financieringsstructuren en ESG voorzieningen. Een overzicht van relevante EU ESG plannen is hier te vinden.
Dat de EU zich laat inspireren door het WEF voor de nieuwe ESG wetgeving is niet vreemd; het WEF bedacht de opzet hiervoor in overleg met de Big 4 accountantskantoren; Deloitte, EY, KPMG en PwC. Daarmee heeft de EU een fraaie ‘accountability’ basis en de accountants een mooi nieuw verdienmodel; bedrijven controleren op naleven van de ESG regelgeving.
De EU heeft de afgelopen maanden een groot aantal vormen van regelgeving met betrekking tot ESG verplichtingen aangekondigd. De belangrijkste daarvan is Verordening 2020/852. Volgens KPMG geldt deze nieuwe EU wetgeving vanaf het boekjaar 2024 voor alle in de EU gevestigde ondernemingen die in totaal, dus inclusief werkmaatschappijen, aan minimaal twee van de volgende drie criteria voldoen;
- Minimaal 250 werknemers
- Minimaal € 40 miljoen omzet
- Minimale balanswaarde van € 20 miljoen
Het raamwerk dat het WEF heeft ontwikkeld met de ‘Big 4’ accountants voor bedrijven in het kader van ESG wetgeving, is te vinden in dit WEF rapport.
Wat zijn de economische consequenties?
De kruisbestuiving tussen de VN, het WEF en de EU heeft tot een nieuwe set ESG regels en wetten geleid waarmee het bedrijfsleven centraal aangestuurd kan worden op de terreinen van milieu, maatschappelijke verantwoordelijkheden en fatsoenlijk management. Een soort USSR planeconomie. Hiermee wordt volgens de ‘praatclub’ WEF een duidelijk (wettelijk) kader gegeven voor zijn principe van ‘stakeholder capitalism’. De EU is feitelijk het eerste economische bolwerk ter wereld dat volledige invulling geeft aan de WEF ideologie. De VS is er nog mee bezig.
De eerste versie van deze regelgeving treedt in januari 2023 in werking voor bedrijven van boven de 500 werknemers. In 2024 gaat dit ook gelden voor bedrijven met in totaal 250 werknemers. Verwacht mag worden dat deze wetgeving op termijn voor steeds meer bedrijven (ook de kleinere) gaat gelden.
Regelgeving, die zover gaat als in de EU verordeningen en richtlijnen staat beschreven, is zeer omvangrijk en kostbaar. Dat zal op termijn de meeste MKB bedrijven in Europa laten verdwijnen door (gedwongen) fusies en overnames. Echter, ook grotere bedrijven gaan hiermee extra werk en kosten krijgen, waardoor de concurrentiepositie van de EU t.o.v. de VS en Azië verder achteruit holt. Dat kan heel veel Europese banen gaan kosten.
Wat zijn de consequenties voor MKB en maatschappij?
Volgens EU definities bestaat het MKB uit bedrijven tussen de 10 en 250 werknemers. Deze groep bedrijven valt voorlopig niet onder al die nieuwe WEF- en EU-regelgeving zoals hierboven beschreven.
De praktijk is helaas anders in de overnamemarkt. Ik ken enkele bedrijven die momenteel in een overnameprocedure zitten met minder dan 250 werknemers. Daar ligt de vraag van de kopende partij al op tafel in hoeverre zij de ESG regels geïmplementeerd hebben. Het feit dat ze, zoals de meeste bedrijven van deze omvang, hier niets aan hebben gedaan wordt gebruikt om de overnameprijs te drukken. Volgens Duits onderzoek gaat het al langer de verkeerde kant op met MKB en familiebedrijven. In de Länderindex Familienunternehmen 2022 zakte Nederland van plaats vier naar negen.
Ondanks dat de EU (nog) geen ESG wetgeving voor het MKB heeft afgekondigd, merkt het MKB dus de effecten hiervan wel al degelijk, bijvoorbeeld bij overnames. Het wachten is op nieuwe EU en WEF initiatieven, waarmee ook het MKB direct wordt geraakt. Dat zal niet alleen bijdragen aan het verdwijnen van het MKB uit de EU, maar ook tot heel andere maatschappelijke verhoudingen en meer maatschappelijke onrust. Denk bijvoorbeeld aan de effecten van deze ontwikkeling op cao’s. Cao’s zijn bedoeld om collectieve arbeidsvoorwaarden af te spreken voor bepaalde branches van met name MKB bedrijven. Met het verdwijnen van het MKB, verdwijnen ook de cao’s. Die worden vervangen door directe collectieve afspraken met multinationals. Daarmee verliezen ook vakbonden en MKB organisaties hun bestaansrecht en wordt Nederland een paradijs voor aandeelhouders van beursfondsen.
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet
-
‘Stoppen met mensen bang maken voor klimaat en vernietiging’
-
Statenleden trekken racismekaart om uitleg kernenergie te ontlopen
-
NS becijfert eigen CO2-reductie 100 keer te hoog
-
Urgenda krijgt Amerikaanse variant
-
Klimaatkerk gokt iedere keer op verkeerde paard
Politiek
Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week

Gepubliceerd
8 uur geledenop
3 oktober 2023Door
Redactie Indepen
Worden we allemaal een beetje armer? Van het ministerie van Financiën kun je dat moeilijk zeggen: minister Kaag nam gemiddeld, elke dag sinds ze deze uitspraak deed, vier nieuwe ambtenaren aan. Daar bovenop komen nog extern ingehuurde krachten: alleen al voor de afhandeling van de toeslagenaffaire kost dat in 2023 rond de 280 miljoen euro.
Dit gaat dus alleen om consultants en andere extern ingehuurde partijen, niet om de eigen ambtenaren van de dienst die ermee bezig zijn. De cijfers heeft Kaag op een rij gezet na vragen uit de Tweede Kamer over de nieuwe Miljoenennota.
Het ministerie van Financiën gebruikt in al haar geledingen externe arbeidskrachten, twee derde ongeveer houdt zich niet met de stroperig verlopende afhandeling van het toeslagenschandaal bezig. In totaal kost externe inhuur op dit ene ministerie dit jaar bijna 800 miljoen euro.
Dit betekent dat Kaag voor consultants en andere externen per dag ongeveer 2,18 miljoen euro kwijt is (en dit dan ook op zon- en feestdagen). Deze tijdelijk gecontracteerde medewerkers moeten worden opgeteld bij een ook al stevig uitgedijd personeelsbestand van ambtenaren in loondienst van Financiën.
Sigrid Kaag gaf vorig jaar februari al bij het lossen van het eerste schot in Oekraïne de oorlog in dit land de schuld van de enorme prijsstijgingen, terwijl inflatie juist ontstaat wanneer er te veel geld is bijgedrukt, zoals de Europese Centrale Bank in het vorige decennium deed.
Haar woorden toen waren omineus: “we zullen allemaal een beetje armer worden”. Maar dat geldt niet voor haar hofhouding. Die groeide met maar liefst 2600 voltijdbanen, sinds ze deze uitspraak deed.
Wie zijn die mensen?
Voor het ministerie van Financiën werkten eind augustus 35.797 fte, genoeg om een groot voetbalstadion mee te vullen. De meeste nieuwkomers zijn gaan werken voor de Belastingdienst, die enkele jaren geleden zichzelf kapot reorganiseerde door een veel te aantrekkelijke vertrekregeling aan te bieden.
Kaag specificeert de verdeling van het externe personeel zo: “Over de gehele linie houden de uitgaven voor externe inhuur met name verband met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, de behoefte aan tijdelijk personeel en specifieke kennis die noodzakelijk is. Bij de Belastingdienst vindt de externe inhuur vooral plaats bij de dienstonderdelen Informatievoorziening (het ICT-bedrijf van de Belastingdienst) en Klantinteractie & Services (de BelastingTelefoon; het betreft hier uitzendkrachten). Bij Dienst Toeslagen vindt externe inhuur voornamelijk plaats bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen ten behoeve van de hersteloperatie.”
Wat doen die mensen?
De peperdure inhuur is vaak nodig, om de kernprocessen van de diensten van het ministerie in de lucht te houden. Met name de automatisering van de Belastingdienst is een acuut probleem, dat evenwel niet makkelijk op te lossen is.
Andere ambtenaren adviseren minister Kaag, bijvoorbeeld over wat te doen met de plannen die de Tweede Kamer heeft ingediend tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Het ministerie heeft zich vol ijver op de plannen gestort, en dan in het bijzonder op de financiering daarvan, zoals die was aangedragen door het parlement. Tijdens het debat werd voor miljarden versleuteld aan de plannen van Prinsjesdag, vooral om te zorgen dat de burger er volgend jaar niet te veel op achteruit gaat door allerlei belastingverhogingen.
Het advies van Kaag en haar ambtenaren is vrijdag uitgekomen, en het is kraakhelder: bijna alle plannen krijgen een dikke onvoldoende. En als het technisch en financieel wél haalbaar is om een idee uit te voeren, zoals de (niet goedkope en niet onomstreden) verhoging van het minimumloon, dan is er te weinig tijd om dit wettelijk te regelen.
Een half jaar uitstellen kan, maar daar zou de Tweede Kamer wel een nieuwe toeslagencrisis mee kunnen veroorzaken, schrijft Kaag: “Hierbij geldt het aandachtspunt dat een verhoging per 1 juli 2024 leidt tot inkomensstijgingen halverwege het jaar, wat gevolgen kan hebben voor de hoogte van inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen. Daarmee kan invoering per 1 juli mogelijk tot terugvorderingen van toeslagen en naheffingen bij de inkomstenbelasting leiden.”
Met de kennis van nu over het toeslagenschandaal, die uitbreidt als een olievlek met elk verhoor in de parlementaire enquête Fraudebeleid, komt zo’n waarschuwing steeds meer over als een verkapt dreigement. Het is als de maffioos die de winkelier waarschuwt welk onheil hem zou kunnen overkomen als hij geen beschermingsgeld wil betalen.
Maar de realiteit van de Rijksoverheid van Nederland in 2023 is een stuk minder spannend: het teveel ingrijpen in de belastingen en premies ineens kan gewoon letterlijk niet worden uitgevoerd, omdat er niet genoeg mankracht is om op tijd alle bakens te verzetten. Want overal grijpt het ene tarief in op de hoogte van de andere premie, en die werkt weer door elders, enzovoorts.
Strooien met geld
Het beste is een totale hervorming van het stelsel van belastingen, daar is de politiek dan ook al een kleine tien jaar mee bezig. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis schreef in zijn eentje zelfs een uitgebreid voorstel. Maar sinds zijn partij in de regering zit, is het ministerie van Financiën niet langer de plek waar op de centjes wordt gelet, maar de plek waar het geld er het hardst uit spuit en op gaat aan zaken die op voorhand niet nodig zouden zijn.
Wopke Hoekstra strooide al voor de coronapandemie met geld, denk aan de aandeleninkoop van KLM, een financiële zeperd van jewelste. In de vorige kabinetsformatie kwamen daar een stikstof- én een klimaatfonds van beide meer dan 20 miljard euro bij. Geld dat bedoeld is om grondbezitters uit te kopen, en geld voor de fossiele reuzen uit de Nederlandse industrie, om hun CO2 onder de grond op te kunnen slaan om aan de internationale rekenregeltjes te kunnen voldoen.
Op politiek niveau getuigt dit alles vooral van intellectuele armoede (of luiheid) die in de weg staat dat problemen écht worden opgelost. Maar in de portemonnee van de Nederlandse belastingbetaler komt die armoede tot uitdrukking in echte euro’s.
Politiek
EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen

Gepubliceerd
6 dagen geledenop
27 september 2023Door
Twan Houben
De Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer en vervolgens de Eerste Kamer. Wat bijna niemand weet, is dat de Europese Raad ieder jaar een aantal instructies afgeeft voor die Nederlandse Rijksbegroting, gebaseerd op een jaarlijkse analyse door de Europese Commissie. Die analyse maken de ambtenaren van de Europese Commissie voor iedere EU-lidstaat afzonderlijk. Dit artikel legt uit hoe dat in zijn werk gaat en wat de EU dit jaar voor de Nederlandse begroting heeft bedacht en bepaald. Daaruit blijkt wederom dat Nederland voor een aanzienlijk deel direct vanuit Brussel wordt bestuurd en we steeds minder te zeggen hebben over ons eigen land.
De centrale EU-sturing volgens het ‘Europees Semester’
Ik heb het in een vorig artikel al aangestipt; het bestaan van een zogeheten Europees Semester dat ieder jaar opnieuw ingericht wordt vanuit Brussel. Daarmee worden de lidstaten op tal van sociaal maatschappelijke en financiële onderwerpen centraal aangestuurd door die Brusselse bureaucratie.
Tot en met 2010 werden nationaal economisch en sociaal beleid, waaronder het opstellen van jaarlijkse Rijksbegrotingen, individueel en onder eigen verantwoordelijkheid van een EU-lidstaat uitgewerkt. In het kader van de doelstellingen van de EU op het gebied van een meer gelijke verdeling van welvaart over de lidstaten, heeft de Europese Raad in 2010, het Europees Semester in het leven geroepen.
Volgens deze EU-website over het Europees Semester, maakte de economische crisis van 2008 duidelijk dat er behoefte was aan een krachtigere economische coördinatie van financieel en sociaal beleid tussen de EU-lidstaten. Het aangrijpen van een crisis om meer macht te centraliseren in Brussel, zagen we onlangs weer gebeuren tijdens de coronapandemie. De crisis van 2008 is echter de halve waarheid achter het Europees Semester. Die andere helft bespreek ik in hoofdstuk 4 van mijn boek over de EU dat volgend jaar uitkomt.
Het Europees Semester heeft een aantal doelen die erop gericht zijn om de financiële en maatschappelijke verschillen tussen de EU-lidstaten te verkleinen en de economische groei en welvaart van alle lidstaten meer gelijk te trekken. Het gevolg moet zijn dat armere lidstaten welvarender worden, geholpen door de rijkere lidstaten. De Verenigde Staten van Europa komen daarmee steeds dichterbij.
Wettelijk kader voor het Europees Semester
De artikelen 121 en 148 van het Verdrag van Rome betreffende de werking van de Europese Unie (1957) en het ‘sixpack’ aan nieuwe wetgeving uit 2011 vormen samen de wettelijke basis voor het jaarlijkse semester proces vanuit Brussel. Met het ‘sixpack’ worden de zes wetteksten bedoeld waarmee het stabiliteits- en groeipact van de EU is hervormd sinds 2011.
Krachtens het stabiliteits- en groeipact zijn de individuele lidstaten verplicht om hun maatschappelijke en financiële plannen jaarlijks door de Europese Commissie te laten beoordelen.
De door de Europese Commissie gewenste vooruitgang die landen elk jaar met de Europese doelstelling moeten boeken, staat vermeld in de aanpassingstrajecten, die per land gemaakt worden. De website waarop al deze aanpassingstrajecten per land te vinden zijn is hier te vinden.
Op welke terreinen loopt Nederland achter volgens de EU?
De analyse van financiële en maatschappelijke ontwikkelingen die de Europese Commissie voor Nederland heeft vastgesteld, is vastgelegd in een 76 pagina’s tellend landenrapport dat hier te vinden is.
Nederland heeft volgens dit rapport een aantal afwijkingen tegenover andere landen binnen de EU.
Zo is op pagina 5 van het landenrapport te lezen dat Nederland al meer dan 20 jaar te maken heeft met een afnemende arbeidsproductiviteit. Dat komt volgens de EU door het exorbitant hoge aantal zzp’ers in verhouding tot de rest van de EU. Zzp’ers hebben per definitie een lagere productiviteit dan mensen met een vast dienstverband, aldus de Europese Commissie.
Een ander probleem van Nederland is dat ‘Nederlandse bedrijven minder dynamisch zijn geworden en de productiviteitsgroei vooral uit de grotere bedrijven (lees: multinationals) moet komen’. Het Nederlandse mkb laat het dus afweten volgens deze visie.
Ook loopt Nederland fors achter op andere EU-landen bij de transitie naar duurzame energie. In 2021 was slechts 13 procent van alle energieconsumptie afkomstig uit duurzame bronnen, de rest was van fossiele herkomst, aldus het jaarrapport van de EU.
Op pagina 6 is te lezen dat het immigratiebeleid van Nederland te wensen overlaat. Vooral wat betreft het opleiden van migranten en het vinden van banen voor al deze, vaak laagopgeleide nieuwe Nederlanders.
Andere problemen die het rapport signaleert zijn; de huizenmarkt, onvolledige digitalisering van overheidsdiensten en problemen met oneigenlijke belastingconstructies voor buitenlandse firma’s (brievenbusfirma’s). Ook is ons land te coulant geweest met het toekennen van energiesubsidies aan huishoudens en bedrijven waardoor de ‘energietransitie’ als minder noodzakelijk kan worden gevoeld bij Nederlandse burgers. Daarnaast heeft ons land achterstanden op het gebied van stikstofreductie in de landbouw en de bouw.
Als je het zo leest, heeft ons land nog heel wat te verbeteren om (weer) een volwaardige EU-lidstaat te kunnen worden.
Wat zijn de eisen die de Europese Raad aan de financiële plannen van Nederland stelt?
Waar de analyses van de maatschappelijke en financiële tekortkomingen per lidstaat worden vastgelegd door de Europese Commissie, komen de eisen voor verbeteringen van de Europese Raad. Die eisen, in vakjargon ‘aanbevelingen’ geheten, zijn voor Nederland hier te vinden.
Deze aanbevelingen zijn echter niet vrijblijvend, maar gelinkt aan meetbare doelstellingen die ieder jaar opnieuw opgevolgd worden door de Europese Commissie als controlerend orgaan.
Ik citeer enkele passages uit de pagina’s 184 en 185 waarvan delen verwerkt zijn in de Rijksbegroting voor 2024;
(De Europese Raad) “beveelt aan dat Nederland in 2023 en 2024 de volgende acties onderneemt:
– In 2023 en 2024 de geldende noodsteunmaatregelen voor energie zo snel mogelijk afbouwen, met gebruikmaking van de daarmee samenhangende besparingen om het overheidstekort terug te dringen. In noodgevallen mogen alleen kwetsbare huishoudens en bedrijven nog worden geholpen (Rutte zei het al; geen energieplafonds of energiesubsidies meer voor bedrijven en burgers).
– Zorgen voor een prudent begrotingsbeleid, met name door de nominale stijging van primaire uitgaven in 2024 te beperken tot maximaal 3,5 procent.
– Nationaal gefinancierde overheidsinvesteringen in stand houden, met name om de groene en de digitale transitie te bevorderen.
– De bevoordeling van schulden van huishoudens en de verstoringen op de woningmarkt verminderen (lees: hypotheekrenteaftrek afschaffen).
– Belemmeringen voor investeringen, onder meer in woningbouw, wegnemen (lees: uitkopen piekbelasters stikstof in de agrarische sector).
– Prikkels om gebruik te maken van flexibele of tijdelijke contracten verminderen (lees: zorgen voor meer vaste arbeidscontracten en hoger belasten van zzp’ers).
– De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen door de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen (lees: uitvoering van het EU ‘Fit for 55’ plan, waaronder de accijns op fossiele brandstoffen verder verhogen).
– Het energieverbruik terug te dringen, met name in de bebouwde omgeving.
– De transitie naar duurzame landbouw ondersteunen. De beleidsinspanningen opvoeren die gericht zijn op de groene transitie.
Gedaan te Brussel, 14 juli 2023.”
Einde citaat (opmerkingen tussen haakjes zijn van mijzelf).
Hoeveel meer bewijs hebben we nog nodig dat er al sprake is van de Verenigde Staten van Europa?
Politiek
VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet

Gepubliceerd
2 weken geledenop
22 september 2023Door
Redactie Indepen
De VVD heeft sinds de val van het kabinet begin juli al meer dan een half miljoen euro aan donaties ontvangen voor de campagnekas. Slechts elf gulle gevers sprokkelden dit bedrag bij elkaar, blijkt uit het register voor partijfinanciering.
In dit overzicht worden alleen giften opgenomen van 10.000 euro of meer. Die heeft de VVD volop: zo schonken de bekende ondernemers Won Yip en Marcel Boekhoorn eind augustus beide 50.000 euro. In de vier dagen tot en met 1 september kwam via de Stichting Ondersteuning VVD Tweede Kamerverkiezingen bijna drie ton binnen bij de grootste partij van het land.
De grootste donatie van een individuele donor komt van René Moos, de oprichter van fitnessketen Basic-Fit. Hij gaf als privépersoon in één klap een ton aan de VVD. Deze gift werd in het officiële register, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken bijhoudt over grote donaties, op een brisant moment geadministreerd. De gerapporteerde datum is woensdag 5 juli, dat was de dag dat het kabinet in crisis raakte over het asielbeleid. Twee dagen later viel het kabinet definitief.
Sinds begin dit jaar is nieuwe wetgeving van kracht, waardoor politieke partijen meer openheid van zaken moeten geven over grote donaties. Zo kunnen kiezers en onderzoekers beter controleren wie de belangrijkste geldschieters van een politieke beweging zijn, en of de volksvertegenwoordigers vervolgens hun oren laten hangen naar de wensen van de geldschieters. Officieel is rechtstreeks gunstbetoon in ruil voor geld niet toegestaan, maar zo zwart-wit is de werkelijkheid allerminst: op allerlei manieren is onopvallende politieke hulp mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de standpunten van een partij of de regering niet zozeer aansluiten bij wat wenselijk is voor het ene bedrijf van de gulle giften, als wel goed zijn voor de hele bedrijfstak van die onderneming.
Een goed voorbeeld hiervan is de invoering van een digitaal identiteitsbewijs, een operatie die vanuit de Europese Commissie is ingezet door de wegens corruptieverdenkingen door justitie onderzochte voorzitter Ursula von der Leyen. De Tweede Kamer wilde dat het kabinet tegen deze plannen zou ageren in Brussel, maar D66-staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) maakte een lange neus naar het parlement en deed het omgekeerde. Was dat wellicht omdat een digitale ID is gunstig is voor Elastic, het techbedrijf van miljardair Steven Schuurman, de hoofdsponsor van D66? Dat is een mooie vraag voor de verkiezingsdebatten.
In de jongste update van het grote-giften-register van 12 september staan de campagnefinanciers van D66 nog niet vermeld. Alleen Van Huffelen en Carla Pauw-van Doormalen (van de vereniging voor vrijwillig levenseinde, een trouwe donateur van de partij) gaven dit jaar meer dan 10.000 euro aan de sociaalliberalen.
Het register zal in aanloop naar de verkiezingen naar verwachting nog worden bijgewerkt. Toen dit gebeurde vlak voor de vorige Tweede Kamerverkiezingen, bleek voor het eerst dat twee miljardairs bedragen van een miljoen euro schonken aan respectievelijk CDA en D66.
Partijen die naast de VVD grote donaties meldden sinds de val van het kabinet zijn FvD en Volt (beide twee) en PVV en BBB (elk één).
Recent


Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week
Worden we allemaal een beetje armer? Van het ministerie van Financiën kun je dat moeilijk zeggen: minister Kaag nam gemiddeld,...


Het CO2-mysterie, om gallisch van te worden
CO2, een stofje in de lucht met ongekende capaciteiten. Enerzijds een onmisbare voedingsstof voor plantengroei, anderzijds een stofje in staat...


Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht
Minister Dilan Yeşilgöz van Veiligheid en Justitie heeft het hoogste woord als asielzoekers diefstallen plegen. Maar doet het ministerie dat...


BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS
De inflatie over september is – volgens de eerste raming van het CBS – slechts 0,2 procent!! Fantastisch succes van...


Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt
Jongerenwerkers zijn in Nederland de ogen en oren van de maatschappij. Ze luiden de noodklok over polarisatie en radicalisering onder...


Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet
Was aardgas decennialang een bron van inkomsten voor de overheid dankzij de winning ervan in onder meer Groningen, tegenwoordig wordt...


EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
De Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer...


Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september: Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop...


De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen...


EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
In de jaren 2020 – 2021 namen de regeringen van veel Europese landen binnen korte tijd vergelijkbare maatregelen om de...
Trending
-
Politiek6 dagen geleden
EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
-
Buitenland1 week geleden
EU heeft pandemie gebruikt om macht over lidstaten te vergroten
-
Binnenland2 dagen geleden
Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht
-
Binnenland1 week geleden
De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
-
Politiek2 weken geleden
VVD oogst meer dan half miljoen aan grote donaties na val kabinet
-
Binnenland4 dagen geleden
BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS
-
Politiek8 uur geleden
Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week
-
Binnenland1 week geleden
Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
John Jansen
26 januari 2023 in 00:31
Ziek Europa