Klimaat

’Windmolens goed voor natuurherstel’

Avatar foto

op

’Windmolens goed voor natuurherstel’
Deel dit nieuws

De Green Deal van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans voorziet de bouw van mogelijk 30 duizend windturbines in de Noordzee voor 2050. Die industrialisatie van de Noordzee zou zelfs bijdragen aan ‘natuurherstel’, aldus Timmermans. Windmolengigant Ørsted, maar ook Eneco steunt tegelijk milieuclubs om dat zelfde idee aan de man te brengen.

Windmolens die helpen bij natuurherstel, het lijkt een vergezocht idee. Toch waren dit exact de woorden van Frans Timmermans bij het NOS Journaal, nadat het Europees Parlement zijn Europese Natuurherstelwet aannam op 12 juli. Die wet verplicht lidstaten om op 20 procent van hun grondgebied aan projecten van natuurclubs te werken. Ook wacht vissers de sluiting van extra visgebied voor zogenaamde ‘zeereservaten’. Dat zijn gebieden die voor legale visserij worden afgesloten, wat de zeebodem zou beschermen.


Dat gebied verliezen ze dan bovenop de duizenden vierkante kilometers gebied die zij kwijtraken aan windmolens op de Noordzee. In windfarms en een halve kilometer rondom mag namelijk niet gevist worden. Volgens de klimaatcommissaris werd zijn Natuurherstelwet juist gesteund door de grote energiebedrijven die windmolens in natuurgebieden bouwen: “Die zeiden, geef ons deze wet zodat wij deals met natuurorganisaties kunnen sluiten, zodat zij ons helpen die windparken te bouwen, en wij ze helpen om de natuur rond die windparken te laten herstellen”, aldus Timmermans afgelopen week bij de NPO.

Die operatie, door boze vissers als ‘greenwash’ bestempeld, werd al jaren zorgvuldig voorbereid door milieuclubs gelieerd aan energiebedrijf Eneco, zoals Stichting De Noordzee en zusterclub Natuur & Milieu, beide gevestigd aan de Arthur van Schendelstraat 600 in Utrecht. Maar ook door Wereld Natuur Fonds (WNF) en zijn afsplitsing ARK Rewilding Nederland. Zij vormden met miljoenen uit het Droomfonds van de Postcode Loterij een partnerschap ‘De Rijke Noordzee’, en het project ‘Rewilding de Noordzee’.

‘Rifherstel’

De lobby voor grootschalige ontwikkeling van windenergie op zee, met duizenden palen in de zeebodem, loopt zo gelijk op met het zwartepieten van visserij als ‘schadelijk voor natuur’, door de zelfde partijen. Die milieuclubs claimen nu dat het verwijderen van visserij ten gunste van in de zeebodem geheide windmolens gelijk staat aan ‘natuurherstel.’ De zandige bodem van de Noordzee zou namelijk ooit bedekt zijn geweest met oesterbanken, maar visserij zou dit hebben vernietigd. “Door visserij, een veranderende zeebodem en ziektes zijn oesterriffen de vorige eeuw verloren gaan”, claimde Stichting De Noordzee op 3 februari 2022.

Zij betaalden onderzoekers van Wageningen UR om ‘baby-oesters’ te planten in korven, gehangen aan de voet van windmolens bij Windfarm Gemini boven Schiermonnikoog in mei 2022. Het persbericht meldde: “Met het grote aantal windparken dat de komende jaren wordt gebouwd in de Noordzee, zijn de ecologische grenzen van de Noordzee al snel in zicht. Daarom moet er tegelijkertijd fors worden ingezet op natuurversterking in en rondom de parken.”

Afgelopen mei werd deze actie voor de pers herhaald, nu door ARK Rewilding Nederland. Deze zusterclub van het Wereld Natuur Fonds werkt uit naam van het programma ‘Rewilding de Noordzee’ tegen visserij, vóór de bouw van windmolens. Daarvoor krijgt ARK sponsoring van Deens windmolenbouwer Ørsted. “Vijf miljoen baby-oesters uitgezet in Noordzee voor Rifherstel”, kopte de Volkskrant op gezag van ARK, en “Riffen vormen de basis van al het zeeleven”. Ditmaal werd een kunstmatig rif in de Voordelta bij Zeeland aangelegd, met als doel deze operatie later tussen windfarms te herhalen. “ARK en Ørsted zetten zich samen in voor de terugkeer van grote, levende riffen om de biodiversiteit te versterken”, zo ronkte het persbericht.

‘Show game van hedge funds en banken’

Die alliantie (met de zelfde sponsoren) werkt op gelijke wijze tegen visserij in Amerika. Dat constateert de met een sleepnetvisser getrouwde Amerikaanse journaliste Bonnie Brady. Naast de tevens in Europa actieve Pew Charitable Trusts (een legaat van oliemaatschappij Sunoco) is in Amerika ook de David and Lucile Packard Foundation actief tégen vissers en vóór windmolens, zo ontdekte Brady. Beide zijn ook grote sponsoren van internationale CO2-politiek. Die lobby zorgde in de staat New York voor een ’50 procent groene elektriciteit in 2030’-doel.

Net als de Klimaatwet van Timmermans hier, opende die wetswijziging aan de oostkust van de Verenigde Staten de weg om grote hoeveelheden visgronden te confisqueren voor de windmolenlobby. Zoals Brady ontdekte “werd eerder vastgesteld dat offshore windenergie vier tot zes maal duurder was dan conventionele energie. Maar na de wetswijziging wilden bedrijven plots allemaal met windenergie groen lijken”, beschrijft zij in een overzicht van haar journalistieke onderzoek op YouTube.

Aan de Amerikaanse oostkust in de buurt van New York zouden vervolgens 5000 windturbines in het beste visgebied moeten verschijnen. “Na de instelling van de exclusieve economische zones (EEZ) om juist buitenlandse vloten buiten onze viswateren te houden, laten ze nu de internationale energiebedrijven binnen”, stelt zij. Volgens Brady zou sprake zijn van een “show game van hedge funds en banken”, die de windfarms zien als ‘groene’ beleggingsproducten. Ook aan de Amerikaanse kust is het Deense Ørsted actief.

Internationale bank Goldman Sachs kocht in 2018 voor 1,1 miljard dollar een aandeel van 19 procent in het Deense bedrijf. Dat leverde ze in media de kwalificatie de ‘de vieslak die groen werd’ op. Lobbyisten van milieuclubs als het Environmental Defense Fund en ook Nature Conservancy (het Amerikaanse Natuurmonumenten) helpen ‘groene’ energieregels afdwingen, die deze bedrijven helpen. Die clubs zorgden er tegelijk voor, aldus Brady, dat de bodemvisserij afgelopen twintig jaar 60 procent afnam in de Oostelijke Verenigde Staten. Dit gebeurde nadat er allerlei restrictieve regelgeving in visquota (‘catch shares’) door hun lobby tot stand kwam. Daarmee treft Amerikaanse vissers een zelfde lot als de Nederlandse vloot. Hier werden door repressief beleid dit jaar meer dan zeventig nog nieuwe vissersschepen naar de sloop gebracht.

‘De Wilde Noordzee’

Het Deense windmolenbedrijf Ørsted sponsort nu ook de ‘making off’ van een Nederlandse promotiefilm, waarbij de Noordzee als laatste wildernis wordt afgeschilderd. Andere sponsoren zijn de Nederlandse overheid, staatsnetbedrijf TenneT, baggerbedrijf Boskalis en milieuclubs als Stichting de Noordzee, Wereldnatuurfonds en ARK Rewilding Nederland. ‘De Wilde Noordzee, Natuur die zich niet laat temmen’, is de titel van de film over de ‘ongerepte natuur’ van de Noordzee. Deze moet in 2024 bij de Evangelische Omroep in vier delen worden uitgezonden.

De film van Dutch Maritime Productions brengt onder meer in beeld de natuurrijkdom die zou ontstaan in windfarms op zee. Cameraman Peter van Rodijnen begon daarvoor drie maanden terug op uitnodiging van uitbaters en bouwers van windmolens op zee te filmen, zoals in de windparken van Eneco en Shell: “Hoppa, GWO-certificering in de pocket”, stelt hij op zijn LinkedIn-pagina. “Leerzaam, maar het had in de helft van de tijd gekund. Nu wel klaar voor die unieke beelden in de windparken op zee!”

Baggergigant en mede-ontwikkelaar van windparken Boskalis verwoordt zijn enthousiasme voor de film aldus: “We steunen De Wilde Noordzee omdat daarmee het rijke onderwaterleven op een bijzondere manier in beeld wordt gebracht en daarmee tastbaar wordt gemaakt waarom we zuinig moeten zijn op de Noordzee en haar kustgebieden.” Boskalis is met 140 duizend euro per jaar industrieel sponsor van Stichting De Noordzee, en graaft jaarlijks miljoenen kuub zand op uit de volgens deze milieuclub zo ‘kwetsbare’ zeebodem.

In hun raad van toezicht zit een commissaris van Eneco, Jan-Kees Rameau. De oud-bestuurder van Stichting de Noordzee Tjerk Wagenaar was tot 2017 directeur van Natuur & Milieu, en afkomstig van de directie van energiebedrijf Eneco. Toezichthouder (lid programmatoezicht) van ‘De Rijke Noordzee’ Peter Molengraaf is tegelijk voorzitter van het bestuur van ‘groene’ energieboer Holland Solar, de belangenvereniging van de ‘groene’ energiesector. Natuur & Milieu belegt ook in zeewindfarms met haar ‘Zeekracht’-programma, wat jaarlijks anderhalve ton euro oplevert. Ook WNF ontvangt sponsoring van Eneco, samen met Shell de bouwer van windfarm Hollandse Kust 1.

En zo vindt dankzij door groene lobby ontstane wetgeving als de Klimaatwet, op de Noordzee het zelfde plaats als aan de Amerikaanse kust: decimering van de voedselvoorziening uit zee, en de aanleg van windfarms als beleggingsproducten. In Nederland geldt 15 jaar opbrengstgarantie, dankzij de 15 jaar looptijd van de SDE-subsidie die de Nederlandse regering verstrekt, en dankzij de miljardensubsidies voor ‘groene’ waterstof, die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verstrekt aan energiebedrijven als Shell en Eneco.

De acties van milieuclubs die natuur claimen te beschermen zijn opmerkelijk. Bewijzen dat grootschalige windfarms grote effecten op het zeemilieu hebben stapelen zich op, zoals de opvolgende reportage van dit drieluik toont.

Persbericht ‘De Rijke Noordzee’
https://www.noordzee.nl/verloren-oesterrif-wordt-in-ere-hersteld/

Ark en Ørsted herstellen natuur

https://windenergie-nieuws.nl/29/ark-en-orsted-zetten-5-miljoen-babyoesters-uit-in-pilotproject/

De Wilde Noordzee

https://www.thewildnorthsea.com/nl/partners-2/

Bonnie Brady’s Crash Course in Offshore Wind and the Anti-Fishing Lobby

www.youtube.com/watch?v=BwfKKG9vfo

The Dirty Company that’s gone green’

https://inyova.ch/en/expertise/dong-orsted/

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

‘Stoppen met mensen bang maken voor klimaat en vernietiging’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

‘Stoppen met mensen bang maken voor klimaat en vernietiging’
Foto: ANP

INDEPEN LIVE VANUIT STRAATSBURG

,,We moeten stoppen met de mensen bang maken.’’ De Italiaanse Europarlementariër Silvia Sardone van de fractie ID vindt het waanzin hoe Europeanen momenteel voortdurend ingepeperd wordt dat de ondergang nabij is door het klimaat. Dat zei ze 12 september in het Europees parlement in Straatsburg.


,,Laten we bij hittegolven ophouden met het alarmisme’’, zei ze over de toon in het debat. De EU wil een rampenfonds gaan creëren voor lidstaten die getroffen worden door overstromingen, hittegolven of bosbranden. Sardone is niet tegen zo’n solidariteitsfonds maar ze verzet zich wel tegen de politieke bangmakerij en over de zwaar beklemmende toon waarop gesproken wordt over de toekomst, het nieuwe fonds en het klimaat.

Europa is een risicogebied voor natuurrampen, zei de Spaanse María Soraya Rodríguez Ramos van Renew Europe (waar VVD en D66 bij aangesloten zijn). En zij sprak over ,,vernietigende klimaatverandering. We moeten de Green deal versnellen om deze natuurrampen af te remmen.’’

Martin Hojsík van Renew gaf een nog zwarter beeld. ,,Mensen worden gedood. Dieren worden gedood. Door bosbranden, overstromingen en hagelstenen zo groot als tennisballen. We kunnen niet langer ontkennen dat dit soort dingen het leven onmogelijk gaan maken.’’

Vanuit de linkerflank klinkt de roep om het versneld verbieden van benzineauto’s. ,,De planeet maakt een diepgaande klimaatcrisis door.’’

De Poolse Anna Zalewska van de rechtervleugel ECR (waarbij ook de Nederlandse Europarlementariër Rob Roos en de SGP horen) is voorstander van de komst van een rampenfonds. Maar ze vindt ook dat er een grondige analyse nodig is over de situatie rond het klimaat en de rampen in de wereld. ,,De bosbranden zijn in sommige gevallen ook aangestoken’’, berispte ze. ,,Dáár wil ik u wel aan herinneren.’’

De Bulgaar Angel Dzhambazki van diezelfde ECR denkt dat de groene lobbyisten de toon bepalen en   te veel macht en invloed hebben. ,,Lobbyisten bepalen de aanpak. Er is een compleet gebrek aan transparantie’’, zei hij over de machten achter de schermen.

De Europese Commissie en het parlement gaan verder onderzoek doen naar de komst van een rampenfonds. Onder andere Griekenland werd dit jaar hard getroffen door rampzalige bosbranden. Slovenië en Oostenrijk hebben gigantisch veel schade door zware overstromingen na noodweer.

In het debat klonk de roep om het planten van bomen die minder snel in brand vliegen, en om extra bergingsruimte bij rivieren tegen wateroverlast.

Verder Lezen

Binnenland

RePlanet: hoe een 76-jarige Nederlandse hoogleraar een jongerenbeweging opricht

Avatar foto

Gepubliceerd

op

RePlanet: hoe een 76-jarige Nederlandse hoogleraar een jongerenbeweging opricht
Foto: ANP

Jonge klimaatactivisten die meer kerncentrales willen, en daarom Greenpeace de oorlog verklaren: het was wereldnieuws, van de nieuwe ngo RePlanet. Hun boegbeeld is de 18-jarige Ia Aanstoot uit Zweden, ze deed nog mee met klimaatstakingen van Greta Thunberg. Maar de Drentse professor die RePlanet heeft opgericht is al lang geen 18 meer, maar even oud als het logo van de Verenigde Naties: uit eind 1946.

Oprichter Rudy Rabbinge raakte later als Nederlands diplomaat bij de VN bevriend met de hoogste baas Kofi Annan. De landbouwkundig professor wist vanuit zijn vakgebied veel over kunstmest en het innoveren van teeltmethoden, door het delen van die kennis kon de productie van landbouw wereldwijd enorm groeien.


Rabbinge behoorde tot de Nederlandse wetenschappelijke top. Ook was hij oud-bestuurder van Wageningen Universiteit. En nu is hij, lang na pensionering, degene die najaar 2022 in Gentbrugge in Vlaanderen een handtekening zette onder de eerste akten van ‘vereniging zonder winstoogmerk’ RePlanet. Zo’n vereniging zonder winstoogmerk (vzw) is te vergelijken met een ANBI in Nederland. RePlanet zegt een koepel te zijn van ‘grassroots’ organisaties, bewegingen die vanuit de maatschappij zijn opgebloeid.

Lid commissie-Remkes

Maar Rabbinge is eerder een vertegenwoordiger van de bestuurlijke kant; hij was topdiplomaat in de vele klimaatonderhandelingen bij de Verenigde Naties. Namens Nederland was hij speciaal voedselgezant bijvoorbeeld. In deze rol kon hij zijn kennis over het verhogen van de productie per hectare in de akkerbouw bijvoorbeeld delen via ontwikkelingssamenwerking. Naast dit soort opdrachten deed hij ook veel bestuurlijk werk in Nederland.

Hij zat vlak voor oprichting van RePlanet vzw nog in de commissie-Remkes die het kabinet moest adviseren in de stikstofcrisis. En van 1999 tot 2007 was hij Eerste Kamerlid voor de PvdA.

Hij was niet alleen lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en bestuurder van de Wageningen Universiteit, maar ook topgezant namens Nederland bij de Verenigde Naties.

Vooruitgangsdenken

Rabbinge is een van de aanvoerders van een denkrichting in de klimaatwetenschappen die ‘ecomodernisme’ wordt genoemd. Waar de huidige plannen van de VN klimaatakkoorden en de EU-ingrepen in het consumptiegedrag veelal zijn gericht op (via belastingen en subsidies) verminderen van consumptie, is het ecomodernisme op zoek naar alternatieven uit innovatie en natuurwetenschappelijke kennis.

De vraag of atoomstroom een klimaatvriendelijke brandstof is, verdeelt de milieubeweging al langer tot op het bot. Omdat kernafval niet te recyclen is en het nog tot in lengte van dagen gevaarlijk radioactief blijft, is het niet duurzaam, aldus de anti-fossiele stroming. Greenpeace maakt hiervan onderdeel uit.

Maar kernenergie is dan weer wel helemaal CO2-vrij op te wekken, en dat dan ook nog eens jarenlang en op een stabiel aanvoertempo. Dit argument is wat technisch, maar wint steeds meer terrein, nu de EU-plannen van ‘Fit for 55’ en de Green Deal van commissaris Timmermans in de praktijk gebracht worden. Het energienet raakt op steeds meer plekken in Nederland vol.

Wispelturige bronnen

Wind en zon zijn te wispelturig voor wat nodig is voor uitbreiding van het net: een stabiele netspanning (220 V uit het stopcontact). Dit gebeurt al terwijl nog maar net de transitie naar stroom op gang komt. Dat frustreert in een tijd waarin steeds meer mensen een e-auto hebben of koken op inductie- en andere elektrische fornuizen.

Als alle zonnepanelen in de zomer staan te loeien, is er teveel stroomaanbod. Dit is een van de redenen dat nu het mes gaat in de regels voor het terugleveren van energie aan het net door consumenten.

Parijs onhaalbaar

Tegen deze achtergrond is RePlanet positief ontvangen. Maar de juridische ingreep in de procedure van Greenpeace tegen de Europese Commissie is tegelijkertijd een greep aan de noodrem. Immers: mocht Greenpeace gelijk krijgen van de hoogste EU-rechters, dan verliest kernenergie definitief zijn label ‘groene stroom’, en dat betekent dat de reductiedoelen van het VN-klimaatakkoord van Parijs in Europa in 2050 feitelijk niet meer haalbaar worden.

Als dat tot de mensheid zou doordringen, zou het draagvlak voor de 1000 miljard euro kostende ingrepen in de deals van eurocommissaris Timmermans op veel meer plekken in de Europese maatschappij wegvallen, dan nu gebeurt onder invloed van prijsverhogingen en belastingen en verboden op het nuttigen van veel vlees of zuivel.

Ironisch genoeg is de angst voor verlies aan draagvlak, ook een van de katalysatoren bij Greenpeace om á la Johan Vollenbroek in Nederland op het hoogste Europese niveau de juridische strijd aan te gaan tegen het ‘groen’ labelen van kernenergie. Een centraal leerstuk in deze milieubeweging is dat kernenergie ook slecht is als oplossing, omdat er zeer makkelijk heel veel extra stroom mee kan worden opgewekt. En als die er overvloedig is, dan merken gewone consumenten niets van de schaarste die er is aan natuurlijke hulpbronnen in de wereld. Dan wil niemand meer meedoen, is de vrees.

D66 meteen om

RePlanet heeft intussen een groeiende aanhang. D66 haakte meteen vorige week al aan, en laat zijn twijfels over kernenergie varen, kondigde nota bene de demissionair minister van Klimaat Rob Jetten aan, toen hij als nieuwe voorman het verkiezingsprogramma presenteerde.

De PvdA is altijd écht tegen kernenergie geweest, D66 hield de deur al een tijdlang op een kiertje. Voor Frans Timmermans kan dit in de verkiezingscampagne een heikel punt worden. Hij was immers de Eurocommissaris die van plan was om het opstoken van hout in energiecentrales wél als groene stroom te labelen, en kernenergie niet. Dat is door ingrijpen van Europese regeringsleiders later aangepast. Door deze Brusselse draai ontstond, dankzij dit voorstel van Timmermans, een juridisch haakje voor Greenpeace om kernenergie aan te vechten.

Nobelprijswinnaar

Rudy Rabbinge opent niet voor het eerst de aanval op het linkse milieubeleid. Eerder was hij, samen met andere topwetenschappers onder wie Nobelprijs winnend natuurkundige Ben Feringa, al fel tegen de bijstook van biomassa. De politiek sloeg die noodkreet destijds in de wind. Maar inmiddels raakt het bos op, net als vele miljarden euro’s subsidie. Die geldstroom vloeide naar energiebedrijven, en werd betaald als opslag op de torenhoge gasrekeningen van de afgelopen jaren.

RePlanet is hiermee een midscheepse aanval op het beleid en de resultaten van de premierskandidaat van GroenLinks en PvdA. Wat vindt Timmermans van RePlanet? Nota bene opgericht door een voormalig partijprominent uit eigen kring?

Bij de PvdA hebben ze ervaring met bèta-wetenschappers in de politiek. Zo hadden ze 22 jaar geleden een stelletje ‘Rode Ingenieurs’ rondlopen, zoals leden met een technische studieachtergrond zichzelf hadden gedoopt. Ze zouden het programma wel eens op z’n kop zetten. Voorop gingen Diederik Samsom, de architect van Timmermans’ klimaatbeleid (en z’n assistent in Brussel), en Jeroen Dijsselbloem, die een decennium later voorzitter van de Eurogroep werd.

Gelukkig voor Frans Timmermans is de kans klein dat Rudy Rabbinge nog grote politieke ambities heeft bij de PvdA.

Verder Lezen

Binnenland

Statenleden trekken racismekaart om uitleg kernenergie te ontlopen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Door

Prof. Kees de Lange: Nederland heeft geen ‘stikstofcrisis’
Foto: Indepen

Ook in de provincie Flevoland, ondanks de vele windmolens, betaalt de burger zich krom aan energie. Onder meer om die reden werd professor Kees de Lange, natuurkundige, uitgenodigd om bij Provinciale Staten iets te vertellen over thorium-reactoren, een moderne en volgens velen veelbelovende variant van kernenergie.

Volksvertegenwoordigers van het CDA, PvdD, GroenLinks, PvdA en de SP wilden echter juist niet geïnformeerd worden op welke wijze Flevoland een CO2-vrije en betaalbare toekomst tegemoet zouden kunnen zien en boycotten de bijeenkomst op voorhand, zonder ook maar één woord van professor De Lange te hebben gehoord.


Indepen heeft Professor Kees de Lange vandaag om een reactie gevraagd. De Lange: “Het begint eigenlijk al met het feit dat ik uitgenodigd werd door Forum voor Democratie en 50PLUS, en dan ligt een puur inhoudelijke discussie bij sommigen al bij voorbaat moeilijk. De argumenten die aangevoerd werden om de voordracht te boycotten hebben dan ook niets met thoriumreactoren te maken maar alles met framing”, aldus De Lange. Dat wordt ook duidelijk bij de tweet van Kjell van Wijlandt namens de Partij voor de Dieren. In een volgende tweet wordt deze framing nog duidelijker. De Lange: “Ik ben helemaal geen klimaatontkenner, dat zou onwetenschappelijk zijn. Het klimaat wijzigt al sinds het bestaan van de aarde. Verder klopt het dat ik bij SHELL-Research heb gewerkt, maar dat is inmiddels 50 jaar geleden want ik ben in 1972 na 2 jaar SHELL bij de VU gaan werken. Ook schijnt het een probleem te zijn dat ik gepensioneerd ben. Ik zou zeggen dat het om mijn wetenschappelijke productie gaat, en juist daar heb ik nu meer tijd voor. Waarom dat een argument zou zijn begrijp ik dus niet. Ik begrijp nu ook dat ik voor het eerst van mijn leven opeens een racist zou zijn volgens Van Wijlandt. Die kwalificatie schijnt terug te voeren te zijn op een tweet van mij van 6 jaar geleden. Geen idee waar dit over gaat. Ik vind het allemaal maar vreemde argumenten die niets inhoudelijks over thoriumreactoren in zich hebben, en daar maak ik me veel meer zorgen over, het zijn tenslotte gekozen volksvertegenwoordigers die in dit geval beslissingen nemen voor de Flevolandse bevolking.”

Lichten we als Indepen het doopceel van de critici dan wordt duidelijk door wie de kiezers van deze partijen zich laten leiden. Kjell van Wijlandt, 28 jaar, maatschappelijk werker en tevens statenlid van de Partij voor de Dieren, wil alleen het debat over de koers aangaan op grond van ‘wetenschappelijke consensus’ en ‘feitelijke informatie’. Dat is een opmerkelijke uitspraak aangezien iedere wetenschapper het bestaan van ‘wetenschappelijke consensus’ op ieder wetenschappelijk onderwerp juist zal ontkennen; discussie is juist een kenmerk van de wetenschap. Statenlid Jaya Noordman van GroenLinks, 21 jaar, eerstejaars student en momenteel shiftleider service bij de Albert Heijn, heeft het over ‘feitelijke wetenschap’ en wil zich niet inlaten met ‘retoriek die geweld en verdeeldheid bevorderen’. PvdA statenlid Abassin Nessar, 37 jaar en notabene strategisch adviseur bij het ministerie van Binnenlandse zaken noemt De Lange een ‘aantoonbare racist’. Verder zegt hij zich vooral in te willen zetten voor de energietransitie…

De argumenten die de Statenleden aanvoeren getuigen van weinig inhoudelijke kennis over thoriumreactoren, iets wat nog eens bevestigd wordt in een gezamenlijk persbericht: “De heer De Lange is niet alleen bekend om zijn klimaatsceptische standpunten – hij zal ook tijdens de presentatie op woensdag het bestaan van een klimaatcrisis ontkennen – maar ook om zijn controversiële en racistische uitlatingen op sociale media.” Dit persbericht lijkt inmiddels verdwenen van internet.

De Lange: “Iedereen kan de voordracht die ik gehouden heb op internet zien. Ik ben al 60 jaar op dit vakgebied actief en heb zo’n 250 wetenschappelijke publicaties op mijn naam staan. Iedereen kan nagaan over welke vakinhoudelijke onderwerpen ik heb geschreven. Ik maak mij zorgen over de toekomst van Nederland als partijen als het CDA, PvdD, GroenLinks, PvdA en de SP zonder enige relevante kennis of ervaring maar uitsluitend nog middels framing hun gelijk willen halen over dit soort onderwerpen. De kiezers op dit soort partijen moeten het met dergelijke framing doen, terwijl er inhoudelijk echt wel interessante dingen over te vertellen zijn. Ik nodig iedereen uit de voordracht te bekijken en zelf maar te oordelen of hun volksvertegenwoordigers de juiste beslissingen voor hen nemen.”

Bovenstaande komt bovendien in een uitermate vreemd daglicht te staan als we op de GroenLinks-pagina van Jaya Noordman lezen: “We moeten zorgen voor meer verbinding tussen de volksvertegenwoordigers en de bevolking, maar ook tussen mensen onderling: aan het einde van de dag moeten we immers samenwerken aan een betere wereld.”

Blijkbaar geldt dat alleen voor mensen die dezelfde mening hebben, of zou de website van GroenLinks inmiddels verouderd zijn?

 

De link naar de presentatie:

Statencommissie Ruimte, Natuur en Duurzaamheid (RND) 06 september 2023 19:00:00, Provincie Flevoland en klikken op agendapunt 4a

Verder Lezen

Recent

Doodenge klimaat oplossing: ‘Eerder sterven en pijnstillers weigeren’ Doodenge klimaat oplossing: ‘Eerder sterven en pijnstillers weigeren’
Binnenland2 uur geleden

Doodenge klimaat oplossing: ‘Eerder sterven en pijnstillers weigeren’

Mensen die ziek zijn, zouden volgens emeritus hoogleraar Johan Mackenbach het goede voorbeeld kunnen geven, door vanwege het klimaat en...

Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week
Politiek1 dag geleden

Hofhouding Kaag groeit bijna twee jaar met 30 fte per week

Worden we allemaal een beetje armer? Van het ministerie van Financiën kun je dat moeilijk zeggen: minister Kaag nam gemiddeld,...

Het CO2-mysterie, om gallisch van te worden Het CO2-mysterie, om gallisch van te worden
Binnenland2 dagen geleden

Het CO2-mysterie, om gallisch van te worden

CO2, een stofje in de lucht met ongekende capaciteiten. Enerzijds een onmisbare voedingsstof voor plantengroei, anderzijds een stofje in staat...

Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht
Binnenland3 dagen geleden

Van der Valk voor asielzoekers: 250 euro per kamer per nacht

Minister Dilan Yeşilgöz van Veiligheid en Justitie heeft het hoogste woord als asielzoekers diefstallen plegen. Maar doet het ministerie dat...

BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS
Binnenland5 dagen geleden

BREAKING NEWS!! Brandstofprijzen met bijna 40% omlaag in september aldus CBS

De inflatie over september is – volgens de eerste raming van het CBS – slechts 0,2 procent!! Fantastisch succes van...

Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt
Binnenland5 dagen geleden

Onvrede onder jongeren: tijdbom die nog steeds tikt

Jongerenwerkers zijn in Nederland de ogen en oren van de maatschappij. Ze luiden de noodklok over polarisatie en radicalisering onder...

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet
Binnenland6 dagen geleden

Fossiele brandstoffen: onmisbare goudmijn voor kabinet

Was aardgas decennialang een bron van inkomsten voor de overheid dankzij de winning ervan in onder meer Groningen, tegenwoordig wordt...

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen
Politiek1 week geleden

EU draagt Nederland op hypotheekrente aftrek af te schaffen

De Rijksbegroting en bijbehorend Belastingplan worden ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer...

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen Postcodeloterij gaat Rabobank slopen
Binnenland1 week geleden

Postcodeloterij gaat Rabobank slopen

Een opmerkelijke tweet van Greenpeace op 23 september: Vandaag hebben we samen met @NLRebellion een ultimatum gesteld aan @Rabobank: stop...

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert De dubbele moraal van het OM: XR profiteert
Binnenland1 week geleden

De dubbele moraal van het OM: XR profiteert

Voor wie het zich niet meer kan herinneren: in november 2017 blokkeerden een aantal Friezen de snelweg om te voorkomen...

Trending