Klimaat
’Windmolens goed voor natuurherstel’


op
Door
Redactie Indepen
De Green Deal van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans voorziet de bouw van mogelijk 30 duizend windturbines in de Noordzee voor 2050. Die industrialisatie van de Noordzee zou zelfs bijdragen aan ‘natuurherstel’, aldus Timmermans. Windmolengigant Ørsted, maar ook Eneco steunt tegelijk milieuclubs om dat zelfde idee aan de man te brengen.
Windmolens die helpen bij natuurherstel, het lijkt een vergezocht idee. Toch waren dit exact de woorden van Frans Timmermans bij het NOS Journaal, nadat het Europees Parlement zijn Europese Natuurherstelwet aannam op 12 juli. Die wet verplicht lidstaten om op 20 procent van hun grondgebied aan projecten van natuurclubs te werken. Ook wacht vissers de sluiting van extra visgebied voor zogenaamde ‘zeereservaten’. Dat zijn gebieden die voor legale visserij worden afgesloten, wat de zeebodem zou beschermen.
Dat gebied verliezen ze dan bovenop de duizenden vierkante kilometers gebied die zij kwijtraken aan windmolens op de Noordzee. In windfarms en een halve kilometer rondom mag namelijk niet gevist worden. Volgens de klimaatcommissaris werd zijn Natuurherstelwet juist gesteund door de grote energiebedrijven die windmolens in natuurgebieden bouwen: “Die zeiden, geef ons deze wet zodat wij deals met natuurorganisaties kunnen sluiten, zodat zij ons helpen die windparken te bouwen, en wij ze helpen om de natuur rond die windparken te laten herstellen”, aldus Timmermans afgelopen week bij de NPO.
Die operatie, door boze vissers als ‘greenwash’ bestempeld, werd al jaren zorgvuldig voorbereid door milieuclubs gelieerd aan energiebedrijf Eneco, zoals Stichting De Noordzee en zusterclub Natuur & Milieu, beide gevestigd aan de Arthur van Schendelstraat 600 in Utrecht. Maar ook door Wereld Natuur Fonds (WNF) en zijn afsplitsing ARK Rewilding Nederland. Zij vormden met miljoenen uit het Droomfonds van de Postcode Loterij een partnerschap ‘De Rijke Noordzee’, en het project ‘Rewilding de Noordzee’.
‘Rifherstel’
De lobby voor grootschalige ontwikkeling van windenergie op zee, met duizenden palen in de zeebodem, loopt zo gelijk op met het zwartepieten van visserij als ‘schadelijk voor natuur’, door de zelfde partijen. Die milieuclubs claimen nu dat het verwijderen van visserij ten gunste van in de zeebodem geheide windmolens gelijk staat aan ‘natuurherstel.’ De zandige bodem van de Noordzee zou namelijk ooit bedekt zijn geweest met oesterbanken, maar visserij zou dit hebben vernietigd. “Door visserij, een veranderende zeebodem en ziektes zijn oesterriffen de vorige eeuw verloren gaan”, claimde Stichting De Noordzee op 3 februari 2022.
Zij betaalden onderzoekers van Wageningen UR om ‘baby-oesters’ te planten in korven, gehangen aan de voet van windmolens bij Windfarm Gemini boven Schiermonnikoog in mei 2022. Het persbericht meldde: “Met het grote aantal windparken dat de komende jaren wordt gebouwd in de Noordzee, zijn de ecologische grenzen van de Noordzee al snel in zicht. Daarom moet er tegelijkertijd fors worden ingezet op natuurversterking in en rondom de parken.”
Afgelopen mei werd deze actie voor de pers herhaald, nu door ARK Rewilding Nederland. Deze zusterclub van het Wereld Natuur Fonds werkt uit naam van het programma ‘Rewilding de Noordzee’ tegen visserij, vóór de bouw van windmolens. Daarvoor krijgt ARK sponsoring van Deens windmolenbouwer Ørsted. “Vijf miljoen baby-oesters uitgezet in Noordzee voor Rifherstel”, kopte de Volkskrant op gezag van ARK, en “Riffen vormen de basis van al het zeeleven”. Ditmaal werd een kunstmatig rif in de Voordelta bij Zeeland aangelegd, met als doel deze operatie later tussen windfarms te herhalen. “ARK en Ørsted zetten zich samen in voor de terugkeer van grote, levende riffen om de biodiversiteit te versterken”, zo ronkte het persbericht.
‘Show game van hedge funds en banken’
Die alliantie (met de zelfde sponsoren) werkt op gelijke wijze tegen visserij in Amerika. Dat constateert de met een sleepnetvisser getrouwde Amerikaanse journaliste Bonnie Brady. Naast de tevens in Europa actieve Pew Charitable Trusts (een legaat van oliemaatschappij Sunoco) is in Amerika ook de David and Lucile Packard Foundation actief tégen vissers en vóór windmolens, zo ontdekte Brady. Beide zijn ook grote sponsoren van internationale CO2-politiek. Die lobby zorgde in de staat New York voor een ’50 procent groene elektriciteit in 2030’-doel.
Net als de Klimaatwet van Timmermans hier, opende die wetswijziging aan de oostkust van de Verenigde Staten de weg om grote hoeveelheden visgronden te confisqueren voor de windmolenlobby. Zoals Brady ontdekte “werd eerder vastgesteld dat offshore windenergie vier tot zes maal duurder was dan conventionele energie. Maar na de wetswijziging wilden bedrijven plots allemaal met windenergie groen lijken”, beschrijft zij in een overzicht van haar journalistieke onderzoek op YouTube.
Aan de Amerikaanse oostkust in de buurt van New York zouden vervolgens 5000 windturbines in het beste visgebied moeten verschijnen. “Na de instelling van de exclusieve economische zones (EEZ) om juist buitenlandse vloten buiten onze viswateren te houden, laten ze nu de internationale energiebedrijven binnen”, stelt zij. Volgens Brady zou sprake zijn van een “show game van hedge funds en banken”, die de windfarms zien als ‘groene’ beleggingsproducten. Ook aan de Amerikaanse kust is het Deense Ørsted actief.
Internationale bank Goldman Sachs kocht in 2018 voor 1,1 miljard dollar een aandeel van 19 procent in het Deense bedrijf. Dat leverde ze in media de kwalificatie de ‘de vieslak die groen werd’ op. Lobbyisten van milieuclubs als het Environmental Defense Fund en ook Nature Conservancy (het Amerikaanse Natuurmonumenten) helpen ‘groene’ energieregels afdwingen, die deze bedrijven helpen. Die clubs zorgden er tegelijk voor, aldus Brady, dat de bodemvisserij afgelopen twintig jaar 60 procent afnam in de Oostelijke Verenigde Staten. Dit gebeurde nadat er allerlei restrictieve regelgeving in visquota (‘catch shares’) door hun lobby tot stand kwam. Daarmee treft Amerikaanse vissers een zelfde lot als de Nederlandse vloot. Hier werden door repressief beleid dit jaar meer dan zeventig nog nieuwe vissersschepen naar de sloop gebracht.
‘De Wilde Noordzee’
Het Deense windmolenbedrijf Ørsted sponsort nu ook de ‘making off’ van een Nederlandse promotiefilm, waarbij de Noordzee als laatste wildernis wordt afgeschilderd. Andere sponsoren zijn de Nederlandse overheid, staatsnetbedrijf TenneT, baggerbedrijf Boskalis en milieuclubs als Stichting de Noordzee, Wereldnatuurfonds en ARK Rewilding Nederland. ‘De Wilde Noordzee, Natuur die zich niet laat temmen’, is de titel van de film over de ‘ongerepte natuur’ van de Noordzee. Deze moet in 2024 bij de Evangelische Omroep in vier delen worden uitgezonden.
De film van Dutch Maritime Productions brengt onder meer in beeld de natuurrijkdom die zou ontstaan in windfarms op zee. Cameraman Peter van Rodijnen begon daarvoor drie maanden terug op uitnodiging van uitbaters en bouwers van windmolens op zee te filmen, zoals in de windparken van Eneco en Shell: “Hoppa, GWO-certificering in de pocket”, stelt hij op zijn LinkedIn-pagina. “Leerzaam, maar het had in de helft van de tijd gekund. Nu wel klaar voor die unieke beelden in de windparken op zee!”
Baggergigant en mede-ontwikkelaar van windparken Boskalis verwoordt zijn enthousiasme voor de film aldus: “We steunen De Wilde Noordzee omdat daarmee het rijke onderwaterleven op een bijzondere manier in beeld wordt gebracht en daarmee tastbaar wordt gemaakt waarom we zuinig moeten zijn op de Noordzee en haar kustgebieden.” Boskalis is met 140 duizend euro per jaar industrieel sponsor van Stichting De Noordzee, en graaft jaarlijks miljoenen kuub zand op uit de volgens deze milieuclub zo ‘kwetsbare’ zeebodem.
In hun raad van toezicht zit een commissaris van Eneco, Jan-Kees Rameau. De oud-bestuurder van Stichting de Noordzee Tjerk Wagenaar was tot 2017 directeur van Natuur & Milieu, en afkomstig van de directie van energiebedrijf Eneco. Toezichthouder (lid programmatoezicht) van ‘De Rijke Noordzee’ Peter Molengraaf is tegelijk voorzitter van het bestuur van ‘groene’ energieboer Holland Solar, de belangenvereniging van de ‘groene’ energiesector. Natuur & Milieu belegt ook in zeewindfarms met haar ‘Zeekracht’-programma, wat jaarlijks anderhalve ton euro oplevert. Ook WNF ontvangt sponsoring van Eneco, samen met Shell de bouwer van windfarm Hollandse Kust 1.
En zo vindt dankzij door groene lobby ontstane wetgeving als de Klimaatwet, op de Noordzee het zelfde plaats als aan de Amerikaanse kust: decimering van de voedselvoorziening uit zee, en de aanleg van windfarms als beleggingsproducten. In Nederland geldt 15 jaar opbrengstgarantie, dankzij de 15 jaar looptijd van de SDE-subsidie die de Nederlandse regering verstrekt, en dankzij de miljardensubsidies voor ‘groene’ waterstof, die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verstrekt aan energiebedrijven als Shell en Eneco.
De acties van milieuclubs die natuur claimen te beschermen zijn opmerkelijk. Bewijzen dat grootschalige windfarms grote effecten op het zeemilieu hebben stapelen zich op, zoals de opvolgende reportage van dit drieluik toont.
Persbericht ‘De Rijke Noordzee’
https://www.noordzee.nl/verloren-oesterrif-wordt-in-ere-hersteld/
Ark en Ørsted herstellen natuur
https://windenergie-nieuws.nl/29/ark-en-orsted-zetten-5-miljoen-babyoesters-uit-in-pilotproject/
De Wilde Noordzee
https://www.thewildnorthsea.com/nl/partners-2/
Bonnie Brady’s Crash Course in Offshore Wind and the Anti-Fishing Lobby
www.youtube.com/watch?v=BwfKKG9vfo
The Dirty Company that’s gone green’
Klimaat
Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?




Gepubliceerd
1 dag geledenop
14 maart 2025Door
David van Diemen

Minister Sophie Hermans heeft veel weg van een langspeelplaat die keer op keer hetzelfde riedeltje afspeelt. Ondanks kritische inhoudelijke vragen waarop de langspeelplaat niet meer van toepassing is, volgt toch iedere keer weer een groef uit diezelfde langspeelplaat. Dat dit inmiddels irritatie bij deze en gene oproept moge duidelijk zijn, maar met name Kamerlid Lidewij de Vos blijft stug doorvragen. Op minister Hermans lijkt dit weinig indruk te maken, de langspeelplaat blijft stug in dezelfde groef hangen en de inmiddels uitgekauwde onzinnige slogans gaan weer in de herhaling.
Wind- en zonne-energie maakt ons per definitie niet ‘onafhankelijk’
Wat minister Hermans maar niet wil begrijpen, maar keer op keer herhaalt, is dat de energietransitie ons ‘onafhankelijk’ maakt. Dat is pertinente onzin, aangezien de energietransitie grotendeels bestaat uit wind- en zonne-energie en die maakt ons per definitie niet onafhankelijk. Als er geen wind is, is er ook geen windenergie. Als er geen zon is, is er ook geen zonne-energie. En voor iedere ‘oplossing’ dient er dus een backup te zijn, of dat nu een Nederlandse gasgestookte elektriciteitscentrale of een kolencentrale is, of een bruinkoolcentrale in Duitsland. Wind- en zonne-energie leiden dus per definitie naar afhankelijkheid, namelijk naar vervangende energiebronnen op het moment dat de wind of zon verzaakt, en dat laatste is een feitelijkheid die maar niet wil doordringen tot de klimaatminister.
Trump uit klimaatakkoord Parijs
Een factor die ook maar niet wil doordringen tot de klimaatminister is het feit dat Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs is gestapt. De invloed van Nederland op de wereldwijde temperatuur, mocht men de invloed van de mens daarop al geloven of kunnen aantonen, bedraagt 0,00007 graden minder opwarming. Hermans bevestigt dat dit de doelstelling is en dat daarmee doorgegaan wordt. Iedere enigszins wiskundig onderlegd persoon snapt wel dat het nastreven van deze onmeetbare daling in temperatuur volstrekt onzinnig is en ook altijd al onzinnig is geweest. Tóch geeft klimaatminister Hermans aan dat dit het na te streven doel is.
Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?
Het stugge vasthouden aan mantra’s die allang weerlegd zijn begint inmiddels gênant te worden voor deze klimaatminister. Een paar giebelende Kamerleden, die denken dat de wereld ten onder gaat aan klimaatverandering, helpen daar ook niet bij, ze bevestigen slechts de uitgesproken onzin. Als in één zin de woorden ‘ik geloof’ en ‘consensus in de wetenschap’ aan elkaar gekoppeld worden door deze klimaatminister dan is er iets zeer structureel mis in de opvattingen en kennis van de klimaatminister. Zodra het Hermans te heet onder de voeten wordt verwijst ze nu structureel naar een tweede termijn, waarna er een door ambtenaren geconstrueerde riedel van dezelfde langspeelplaat volgt. Het doet allemaal sterk denken aan de inmiddels uitgezwaaide stikstofminister die wist te excelleren in onzinnige uitspraken, maar ondertussen de boerenstand om zeep hielp.
Hetzelfde is nu aan de hand met klimaatminister Hermans. Ze wil tientallen miljarden gemeenschapsgeld besteden aan een onmeetbaar en volstrekt onzinnig doel. Klimaatverandering is van alle tijden. Om een temperatuurdaling van 0,00007 graden te willen realiseren en daarvoor miljarden gemeenschapsgeld over de balk te willen gooien is waanzin. Zou minister Hermans intelligent genoeg zijn om dat te begrijpen, of is ze juist op deze plek terecht gekomen omdat ze zoiets juist niet begrijpt?
Klimaat
Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie




Gepubliceerd
3 dagen geledenop
12 maart 2025Door
David van Diemen

We schreven het al eerder: de Belastingdienst dwarsboomt op allerhande manieren de energietransitie. Zoals bekend is het stroomnet door de ‘aanwinsten’ van wind- en zonne-energie overbelast geraakt. Belangrijkste oorzaak van deze overbelasting is het feit dat vers opgewekte stroom altijd via het hoofdstroomnet gedistribueerd moet worden. Moet? Ja moet! Dat moet namelijk uitsluitend van de Belastingdienst.
Technisch is het zonder meer mogelijk dat de door u zelf opgewekte zonnestroom rechtstreeks naar uw buurman gaat en dus het onderliggende en zwaar overbelaste stroomnet niet onnodig belast wordt. Maar dan is er een probleem voor de Belastingdienst! De Belastingdienst kan daar technisch niet tussen gaan zitten met een metertje om (opnieuw) btw en energiebelasting te heffen, en aangezien de Nederlandse overheid wereldwijd recordhouder is met haar belastingen op energie, gaat dat om heel veel geld. Geld dat ze vooral zelf willen weggraaien bij deze nieuwe energiebronnen en niet bij de burger terecht willen laten komen. Energie die u zelf opwekt en overhoudt moet tegenwoordig voor een appel en ei terug geleverd worden, waarna de leverancier het tegen marktprijzen kan doorverkopen (en die kunnen zelfs negatief zijn) en de Belastingdienst wederom maximaal kan graaien. Dat zijn pas slimme ambtenaren daar bij die Belastingdienst!
Ook elektrische auto’s de pineut door de Belastingdienst
Het ‘probleem’ van de Belastingdienst voert nog veel verder. Bij de nieuwe volledig elektrische Renault 5 speelt namelijk een vergelijkbaar ‘probleem’, een probleem uitsluitend voor de Belastingdienst wederom. Deze Renault kan namelijk besteld worden met de accu-optie om ook stroom weer af te geven in plaats van alleen op te slaan. Dat maakt het mogelijk dat u overdag op kantoor zonnestroom (die tegenwoordig niets meer oplevert) van het dak van kantoor gaat laden met uw Renault, en ’s avonds bij thuiskomst tijdens de piekuren thuis zelf gaat gebruiken. Een prachtige oplossing voor het grootste probleem van de distributiebedrijven: overbelasting tijdens de piekuren. Die piekuren wil de Belastingdienst en de leverancier in de toekomst echter vooral graag ‘omdat het stroomnet overbelast is’ extra gaan belasten, en dús ligt de Belastingdienst dwars bij Renault aangezien de Belastingdienst in deze constructie er niet met de vingers tussen kan gaan zitten met een metertje terwijl er juist een technisch probleem wordt opgelost. Aannemelijk is het dat dit voor alle automerken geldt waarbij er een optie is om opgeladen elektriciteit weer af te geven.
Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie
Uit betrouwbare bron weten wij ook dat in alle door de overheid aangestuurde ‘energietransitie’-commissies de ‘gouden regel’ geldt dat de Belastingdienst te allen tijde tussen de ‘producent’ van stroom en de afnemer moet kunnen zitten om te voorkomen dat er geen belasting kan worden geheven. Zelfs de TU-Delft wéét de oplossing wel, maar kan deze slechts beschrijven (smart grid) maar niet uitvoeren omdat juist de Belastingdienst dwarsligt. Het euvel is ook bekend van bedrijfsverzamelgebouwen met het dak vol met zonnepanelen; zodra de eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw de stroom wil leveren aan zijn huurders in hetzelfde gebouw staat de Belastingdienst op zijn achterste poten en dient er afgerekend te worden. Zeker nu burgers ook elektrisch gaan verwarmen omdat ook de gasrekening door de Belastingdienst zeer zwaar belast wordt, wordt het probleem alleen maar groter.
Overheid wil vooral geld verdienen aan energietransitie
Gratis energie door duurzame opwekking blijft door dit handelen van de Belastingdienst dan beperkt tot direct eigen gebruik. Alles wat je extra hebt (teruglevering) of tekort komt gaat langs de kassa van de Belastingdienst. Energie delen, wat in essentie tot een sociaal stelsel had moeten leiden, wordt zo door de Belastingdienst weer om zeep geholpen. Zodra de overheid u wijs wil maken dat het op peil brengen van het stroomnet de aankomende jaren de samenleving 200 miljard extra gaat kosten, houdt dan in het achterhoofd dat de belangrijkste oorzaak niet het netwerk zelf is of de distributiebedrijven die hier al jarenlang voor waarschuwen, maar de volstrekte onwil van de Belastingdienst om de technisch meest logische oplossingen te gebruiken en daarmee juist tientallen miljarden euro’s voor de samenleving te besparen. Geen aansluiting als bedrijf of particulier? Overbelast netwerk? Wijs dan in het vervolg naar de Belastingdienst en niet naar het distributiebedrijf. Wat de Belastingdienst creëert is ‘energie-armoede’, namelijk dat er op bepaalde momenten gewoon ‘afgeschakeld’ moet worden (fabrieken uitzetten, zwembad uitschakelen etcetera) omdat het hoogspanningsnet het gewoon niet aankan.
Belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken.
Klimaat
Klimaatwoordenboek voor dummies




Gepubliceerd
5 dagen geledenop
10 maart 2025Door
David van Diemen

Klimaatneutraal
In de winter de stroom uit de kolencentrale halen en in de zomer van zonnepanelen is gemiddeld gezien klimaatneutraal. Een boom verbranden waarbij CO2 vrijkomt is ook klimaatneutraal, omdat de boom tenslotte al tijdens zijn leven CO2 opgenomen heeft uit de lucht. Feitelijk geef je de CO2 weer terug aan de aarde. Klimaatneutraal is ook héél veel CO2 in de lucht blazen, maar daarna bomen planten die CO2 opnemen. Zelfs benzine kun je klimaatneutraal kopen. Feitelijk is het een algemene term om aan te geven dat u plussen en minnen optelt, en de uitkomst nul is. Is de uitkomst niet nul, dan verandert u tussentijds de formule of gebruikt u de term ‘hernieuwbaar’; de meesten raken dan de draad wel kwijt.
Klimaatrechtvaardigheid
Een term voor het feit dat hoogopgeleide D66’ers en GroenLinksers warmtepompen, zonnepanelen en Tesla’s kunnen kopen en daarmee alle door hen zelf bedachte subsidies binnen harken voor eigen gewin en vervolgens erop wijzen dat dit oneerlijk is omdat lager opgeleiden dat niet kunnen. D66’ers zetten zich daarvoor in door benzineauto’s te verbieden en warmtepompen te verplichten. Tegen de tijd dat lager opgeleiden het ook kunnen kopen, worden de subsidies afgeschaft. Dat is klimaatrechtvaardigheid, hadden ze maar eerder moeten zijn.
Klimaatopwarming
Iedere opwarming van het ‘klimaat’ kan gezien worden als opwarming. Ook 0,1 graden extra Celsius is opwarming tenslotte. De aarde mag zeker niet meer dan 1,5 graad opwarmen, dat is namelijk catastrofaal. Van min 20 naar min 18,5 graden is catastrofaal voor de ijsberen bijvoorbeeld, of van plus 20 naar 21,5 op het Vrijthof, ronduit catastrofaal. Ook de zeespiegel gaat stijgen daardoor. Sinds 1870 is er sprake van een rechtlijnige stijging van 1,8 millimeter aan de Nederlandse kust. In Stockholm daalt hij zelfs, maar dat is heel ingewikkeld en verdiend extra onderzoek. Mogelijk is de meting onbetrouwbaar geweest.
Klimaatverandering
Klimaatverandering is in principe iedere verandering van het klimaat. Kouder, warmer, meer stormen, minder stormen, alles is klimaatverandering. Dat maakt de discussie ook helder: u bent tégen klimaatverandering. En als de temperatuur op aarde al 8 jaar daalt, zoals nu het geval is, dan is dat ook klimaatverandering. Een stad die al eeuwen om de zoveel tijd onderloopt is sinds kort ook toe te wijzen aan klimaatverandering, evenals een zonnige winterdag of een regenachtige zomerdag. Het is belangrijk tijdig de term ‘klimaatopwarming’ te wijzigen in ‘klimaatverandering’ omdat dit meer de lading dekt en discussies over klimaatopwarming ondervangt.
Klimaatontkenner
Een klimaatontkenner is iemand die zich in de discussie mengt maar er overduidelijk geen verstand van heeft. Zo roepen klimaatontkenners dat het klimaat al honderdduizenden jaren verandert, en dat er vroeger wijn is verbouwd op Groenland. Dat kan wel zo zijn, maar toen waren er geen kolencentrales, auto’s en veel minder mensen, dus dat is onzin. Onder mensen die rechtsradicaal zijn of in 5G geloven komen veel klimaatontkenners voor, maar dat terzijde, we moeten de discussie zuiver zien te houden tenslotte.
Klimaattafel
Een klimaattafel is een tafel gevuld met experts van ministeries en deskundigen uit de markt, heel gemêleerd dus. Vaak wordt de discussie aan klimaattafels verstoord door mensen die een andere visie hebben. Dat is jammer, en vroeg of laat worden deze mensen uit de klimaattafels verwijderd aangezien zij bij nader inzien de voortgang verstoren en toch niet echt goede experts blijken te zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat er een goed advies komt uit zo’n klimaattafel. De gevolgen voor de samenleving worden verder niet onderzocht, dat is aan de politiek.
Klimaathysterie
Veel klimaatactivisten zijn in de ogen van klimaatontkenners klimaathysterici. Nu zou het hysterisch zijn als boeren zich aan snelwegen en talkshowtafels zouden vastplakken of kunstwerken zouden besmeuren, maar in het geval van klimaatactivisten zijn de zorgen gegrond te noemen en is het een verwoede roep om aandacht. Sterker nog, ook geweld valt te overwegen mits de gevangenisstraf maar onder de 15 jaar ligt. Sommige politici en advocaten zijn het hiermee eens, maar melden zich op het laatste moment af als klimaatkenners het met hen willen bespreken.
Klimaatkenner
Iemand die het verschil weet tussen CO2 en koolstofdioxide. Verder is de klimaatkenner een wandelende encyclopedie van uitspraken van experts die te pas en te onpas zijn te gebruiken. Een verdere onderbouwing is niet nodig omdat de meeste zaken zich in de toekomst afspelen, en niemand kan in de toekomst kijken. Terugkijken op eerdere voorspellingen die anders zijn uitgekomen is typisch iets voor klimaatontkenners. Achteraf heeft iedereen met de kennis van nu natuurlijk gelijk.
Klimaatadaptatie
Een zeer complexe materie waarbij geanticipeerd wordt op klimaatvoorspellingen binnen een bepaalde bandbreedte. Klimaatadaptatie is vooral belangrijk voor ambtenaren met strategisch inzicht en voor aannemers die hierop anticiperen door alvast met oplossingen te komen. Vaak zitten deze ervaren ambtenaren al op een andere plek voordat de eerste spade de grond ingaat. Als het misgaat kan de opvolger het meestal wel afhandelen.
Recent




Schoof regeert eigenhandig: op weg naar een dictatuur?
Hij begon onwennig en onzeker aan zijn premierschap op 2 juli 2024: Dick Schoof. De voormalige spionagebaas oogde gespannen in...






Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?
Minister Sophie Hermans heeft veel weg van een langspeelplaat die keer op keer hetzelfde riedeltje afspeelt. Ondanks kritische inhoudelijke vragen...






Artsen waren, zijn en blijven aansprakelijk voor vaccinatieschade
Er lopen op dit moment diverse rechtszaken tegen instanties die in de afgelopen jaren overduidelijk hebben liggen slapen gedurende de...






Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie
We schreven het al eerder: de Belastingdienst dwarsboomt op allerhande manieren de energietransitie. Zoals bekend is het stroomnet door de...




De appelmoes wordt duur betaald, als Den Haag met geld blijft smijten
Ursula von der Leyen roofde deze week achteloos 800 miljard euro van de belastingbetaler, om de reeds verloren oorlog in...






Klimaatwoordenboek voor dummies
Klimaatneutraal In de winter de stroom uit de kolencentrale halen en in de zomer van zonnepanelen is gemiddeld gezien klimaatneutraal....






Ursula von der Leyen is de weg volkomen kwijt!
Na eerst slaafs de regering-Biden gevolgd te hebben, vervolgens door Trump bij het politieke oud vuil te zijn gezet, werkt...




De bestaande handelsoorlog tussen de EU en VS wordt uitgebreid
Met importtarieven van 25 procent op producten die de EU naar de VS verkoopt, ontstaat de discussie in hoeverre de...




Clintel zet vraagtekens bij Nationaal Burgerberaad Klimaat (2)
In het Nationaal Burgerberaad Klimaat buigen 175 burgers zich over de vraag hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een beter...






Clintel hekelt klimaatalarmisme KNMI (deel 1)
Marcel Crok, mede-oprichter van Stichting Clintel, uit stevige kritiek op het klimaatalarmisme van het KNMI. In deze eerste aflevering van...
Trending
-
Politiek1 week geleden
Ursula von der Leyen is de weg volkomen kwijt!
-
Politiek2 weken geleden
Het IMF luidt de noodklok over de CBDC
-
Gezondheid2 dagen geleden
Artsen waren, zijn en blijven aansprakelijk voor vaccinatieschade
-
Klimaat1 dag geleden
Klimaatminister Hermans bewust onbekwaam?
-
Klimaat3 dagen geleden
Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie
-
Column2 weken geleden
Hoe Zelensky zijn laatste kaarten verspeelde in het Witte Huis
-
Klimaat5 dagen geleden
Klimaatwoordenboek voor dummies
-
Klimaat1 week geleden
Clintel hekelt klimaatalarmisme KNMI (deel 1)