Column

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (4)

Avatar foto

op

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (5)
Deel dit nieuws
Foto credit: Esther Meijer

De uitdrukking ‘slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in’, die nu al voor de vierde keer boven deze column staat, komt natuurlijk ergens vandaan. Onlangs gebruikten Ewald Engelen en Martijntje Smits het eveneens in hun NRC-opinieartikel dat ook nog eens werd afgedrukt in een Duitse mainstream krant. Het is één van de eerste echt kritische noten tegen alle oorlogshitserij en vooral een pleidooi voor vrede in plaats van oorlog. De uitdrukking is ontleend aan de gelijknamige titel van het magistrale boek van Christopher Clark over de oorzaak en de achtergronden van de Eerste Wereldoorlog, waar alle betrokken landen zich indertijd al slaapwandelend en met een keten van stomme beslissingen in rommelden.

Vijf jaar geleden betrok ik het witte houten thee- annex secretariaatshuisje van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, een klein lief monument uit 1900, dat tot 1953 nog op Huis Doorn stond. Na zijn vlucht vanuit het Belgische oorlogsfront woonde de Duitse Keizer, een soort politieke asielzoeker avant la lettre, met zijn gevolg zoals zijn vleugeladjudant Sigurd von Ilsemann, op Landgoed Doorn waar hij in mei 1941 stierf en begraven werd. Niet alleen Clark schreef een uiterst belangwekkend boek, dat deed ook de vleugeladjudant Von Ilsemann met zijn dagboeken vanaf 1918 tot en met de dood van de Wilhelm II.


Laat ik al deze boeken, die ik natuurlijk wel moest lezen al wonende in het historische monument, voor het gemak met één adequate zin samenvatten, die de extreem complexe en vreemde achtergronden van die Eerste Wereldoorlog weerspiegelt. De op de vlucht geslagen laatste Duitse Keizer was zijn hele leven maar met één vraag bezig waar hij maar geen antwoord op vond en dat was de zin: ‘what the f*ck happened?’

Wilhelm II

De Duitse keizer kreeg van de geallieerden indertijd de schuld van de Eerste Wereldoorlog in de schoenen geschoven, maar wie Clark leest, de dagboeken van Ilsemann en de nieuwste studies van diverse (hobby)historici zoals Jaap Holwerda en wijlen Hans Andriessen, die valt van zijn stoel over de vele verontrustende geopolitieke overeenkomsten tussen toen en … nu.

Na de door de Duitsers gewonnen Pruisische oorlog in 1869 (en zeker na de Duitse eenwording onder de generaal Bismarck die slimmer en machtiger was dan Willhelm II) werd Duitsland een uiterst vermogend wetenschappelijk en industrieel welvarend rijk dat ook nog eens aan grote koloniale aspiraties en een zeevloot begon. Een giftige samenwerking van de Britten, Fransen en Russische tsaren zinde al vanaf eind 19e eeuw op een gezamenlijke aanval op Duitsland, die er uiteindelijk, na tal van machinaties en gerommel, in de zomer van 1914 ook kwam.

Verdrag van Versailles

De consequenties waren immens. Twee keizerrijken verdwenen: het Duitse en de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. In Rusland had de bolsjewistische revolutie plaats gevonden, waarbij de tsaar en zijn gezin koelbloedig uiterst wreed werden uitgemoord. Vervolgens begon in Rusland het communisme als tegenhanger van het westerse kapitalisme. Dat de Duitsers deze oorlog verloren was vreemd en heeft mogelijk vooral te maken met het uitbreken van de Spaanse griep aan en achter het Duitse front, die meer slachtoffers eiste dan de toch al gruwelijk moorddadige oorlog zelf. Vervolgens werd in Versailles een vredesverslag als een vernederend dictaat tegen de Duitsers afgedwongen en was dusdanig onrechtvaardig en hard, dat zelfs al tijdens de onderhandelingen critici ervan gruwden. De beroemde Britse econoom John Maynard Keynes die er als topambtenaar bij was, waarschuwde dat het ‘Dictaat’ van Versailles tot desastreuze gevolgen zou leiden. Wat het ook deed: Europa kreeg er de Nazi’s en Hitler voor terug. In die zin is de Tweede Wereldoorlog een haast logische voortzetting van de Eerste Wereldoorlog.

Loopgravenoorlog

Een andere staande uitdrukking is de ‘frische, fröhliche Krieg’, want in 1914 dachten met name de Duitsers nog dat het een korte gemakkelijke oorlog zou worden die ze wel even snel zouden winnen. De soldaten gingen letterlijk zingend naar het front waar ze vervolgens vier jaar lang in de grootst denkbare hel terecht zouden komen. De hemeltergende loopgravenoorlog zien we nu, ruim honderd jaar na dato, weer doodleuk opgelaaid in Oekraïne. En net als destijds in die Eerste Wereldoorlog krijgen we van alle geweld aan het front vrijwel niets mee vanwege de totale oorlogscensuur en propaganda aan beide kanten. En ook nu weer staan de belangen van met name de VS en de NAVO tegenover Rusland, die Europa voor de derde keer een wereldoorlog in zuigen, ‘in rommelen’. Bij het schrijven van deze column komt zojuist het bericht binnen dat Poetin nu niet meer over een speciale operatie spreekt, maar openlijk zegt dat Rusland met Oekraïne in oorlog is en vindt er een ongekend gruwelijke en grote aanslag plaats in Moskou. Feitelijk zijn ‘wij’ als het Westen nu dus niet meer in een koude, maar een hete oorlog met Rusland.

Escalatie

De gevreesde escalatie die ik al vanaf mijn eerste column benoemde, is een feit. We zijn nog nooit zo dicht geweest op een nucleaire oorlog, die onze beschaving en zelfs de mensheid in slechts enkele uren voorgoed van de aardbodem kan vegen. En dat met dank aan onder meer onze eigen minister-president Rutte, de ongekozen EU-voorzitter Von der Leyen, een door de Fransen niet meer gepruimde Macron en de seniele Biden, die Amerikaanse president probeert te spelen.

Het heeft niet eens zin meer om in deze column nog eens op te sommen hoe we hier terecht zijn gekomen, ik volsta met een paar verwijzingen want gelukkig hebben nieuwe Nederlandse media zoals De Nieuwe Wereld, met interviews met Amerikaanse grootheden zoals Jeffrey Sachs en Naomi Wolf die alles al messcherp benoemen en uitleggen. De Nord Stream pijpleidingen werden volgens de Amerikaanse hoogbejaarde toponderzoeksjournalist Seymour Hersh door Biden opgeblazen, en Europa zei daar niet eens wat over.

Hoogverraad

We leven in een tijd waarin onze politieke leiders niet alleen hoogverraad plegen, maar ons continent economisch en moreel tot in de afgrond hebben gebracht. Met de oorlog tegen Rusland pleegt Europa zelfmoord. Op LinkedIn waarschuwde ik hier al begin 2022 op. Iedereen die zijn huiswerk deed, kon toen al bronnen vinden zoals George Friedman die in 2015 al in vol ornaat en in het openbaar oreerde over de plannen van de Amerikaanse neocons met Oekraïne en ons continent.

De NAVO moest tot aan de drempel van de Russische grens op schootsafstand van Moskou oprukken en aldaar zou dan een nieuw ijzeren gordijn verrijzen vanaf de Zwarte Zee tot de Oostzee. En o ja, het aller gevaarlijkste voor de Amerikanen, wat koste wat kost vermeden moest worden, was een goede verstandshouding en economische samenwerking tussen Duitsland en Rusland, want dat zou de Amerikaanse hegemonie ondermijnen.

Neoconservatieve oorlogsagenda

In de horrorplannen van de neocons gaat het niet eens om Rusland, maar om China. Een oorlog tegen China. En die zou ‘het Westen’ alleen kunnen winnen met een onderworpen Rusland dan wel de vestiging van een (Amerikaanse CIA) puppet regime, zoals vanaf de Tweede Wereldoorlog gebruikelijk is geweest in ontelbaar veel landen over de hele wereld, in het bijzonder in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

Vredesdemonstraties

Nogmaals, beluister Jeffrey Sachs wiens ogen de laatste paar jaren ook pas echt ineens wijd open zijn gaan staan, en je weet genoeg. We zijn totaal besodemieterd en de prijs voor het niet tijdig inzien van de neoconservatieve oorlogsagenda en de macht en belangen van het militair-industrieel-farmaceutisch complex is dodelijk. Het is de allerhoogste tijd, die we overigens al nauwelijks meer hebben, om het tij te keren.

Kom zondag 31 maart allemaal naar Amsterdam, waar op twee plekken vredesdemonstraties zijn: op de Dam (12.00 uur) en daarna op het Museumplein (van 14.00 tot 15.00 uur). Op de Dam wordt gesproken, op het Museumplein gezwegen. Trek iets wits aan.

–//–

Verder Lezen

1 Reactie

 1. No name

  23 maart 2024 in 13:54

  Vooral niet publiceren NSB
  HOER

  Alternatieve media, lijkt net zo’n gedrocht als de overheid

 2. Floor

  23 maart 2024 in 14:43

  Onmacht is wat er over ons hangt!
  Die duivelse heersers zijn scrupuleus!
  Echter alles is nog mogelijk!

 3. Marco Holleman

  24 maart 2024 in 00:11

  Marcel Het boek Hidden History van Gerry Dochery bevestigt je verhaal over het ontstaan van de 1e wereld oorlog. Ook de Corbert report .com geeft een goede reportage van het werkelijke ontstaan van de 1e wereldoorlog die Duitsland willen en wetens in de oorlog duwden door de elite die de Engelsen Russen en Fransen op hoog niveau infiltreerden en aanzette om Duitsland uit te lokken zodat het feitelijk geen keuze had om of alle vernederingen te slikken of de wapens op te nemen, na alle pogingen om conflicten via vreedzame diplomatie de vrede te bewaren. Kregen de Engelsen uiteindelijk hun zin, oorlog met Duitsland.

 4. Josette

  24 maart 2024 in 11:49

  Dat slaapwandelen valt mee..tanks kwamen via vlissingen binnen..

  🇬🇷🇺🇲 In Greece, a train with American tanks was turned around at the port of Alexandroupolis

  ▪️The train loaded with American tanks was heading to Bulgaria.
  ▪️People shouted slogans: “Alexandroupolis is a port of the people, not a stronghold of imperialists,” and on the carriages they wrote in red paint: “Murderers, go home.”

 5. joep de kat

  24 maart 2024 in 14:28

  Momenteel staat zo’n 26.300 miljard dollar van de Amerikaanse staatsschuld uit bij externe schuldeisers. Hierbij zijn schulden van de Amerikaanse overheid aan zichzelf dus niet meegerekend, want dan komt de staatsschuld uit op 33.200 miljard dollar. Dit is niet meer terug te betallen zo ging het ook naar de aanloop van de 2 wereldoorlog we hebben niets geleerd van het verleden en stinken er allen maal weer in.

 6. Antonia

  29 maart 2024 in 00:56

  Voor echt nieuws net zo als deze krant, ga naar Y tube,
  Zie Scott Ritter en Ex General Douglas Mc Gregore etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Foto: ANP

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land. Vanaf 1 januari dit jaar tot april is de benzineprijs al met bijna 25 cent per liter gestegen! Per 1 januari 2025 komt daar nog eens 24 cent per liter aan accijnsverhoging bij. Dan zou de prijs per liter op minimaal 2,54 euro moeten liggen, aldus de berekening van Autoweek. De Nederlandse automobilist wordt compleet kaalgeplukt en gedwongen de auto af te schaffen. Waar is dat allemaal op gebaseerd?

 


Opbouw benzineprijs

Deze website van Shell legt uit hoe de literprijs is opgebouwd;

 • 21 procent van de literprijs aan de pomp is de prijs voor ruwe olie
 • 2 procent van die literprijs gaat naar de benzineproducent voor het raffineren tot benzine
 • 3 procent betreft opslag en transportkosten
 • 7,4 procent is winst voor de pomphouder
 • 45,6 procent is belasting in de vorm van accijns
 • 21 procent is belasting in de vorm van BTW

Van de verkoopprijs van één liter benzine gaat 66,6 procent naar de overheid. Vanaf 1 januari 2025 stijgt dat naar boven de 70 procent!

 

Oorzaken stijgende olieprijzen

Als er weer eens prijsverhoging plaatsvindt, wordt direct verwezen naar de ontwikkelingen in de geopolitiek en internationale handel. Volgens álle mainstream media-kanalen drijven de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de huidige spanningen in het Midden-Oosten de prijs van ruwe olie op.

Maar als je kijkt hoe de prijs van een vat olie de afgelopen jaren heeft gefluctueerd en daarbij bedenkt dat iédere fluctuatie van die ruwe olieprijs slechts 21 procent van de prijs aan de pomp beïnvloedt, dan zie je meteen de lariekoek die over ons wordt uitgestrooid.

Van deze website is onderstaande grafiek afkomstig die onmiddellijk toont hoe het verhaal van de gestegen ruwe olieprijzen tot de categorie fake nieuws en desinformatie gerekend mogen worden.

Volgens deze CBS-website lag in het jaar 2015 de prijs van benzine op 1,64 euro, en dat bij een ruwe olieprijs van 140 dollar per vat!

Momenteel is de benzineprijs 2,28 euro per liter bij 86 dollar per vat, oftewel een hogere benzineprijs van 64 cent per liter bij een lágere olieprijs van 54 dollar per vat!

Op de oliemarkten wordt nu druk gespeculeerd over de prijs per vat als het conflict tussen Iran en Israël verder uit de hand loopt. Dan zou de prijs per vat (in het ergste geval) tot 100 dollar per vat op kunnen lopen. Dat is nog steeds 40 dollar per vat mínder dan in 2015!

 

Er is maar één oorzaak voor de geëxplodeerde brandstofprijzen; astronomische belastingverhogingen! Nederland op kop.

 

Brandstofbelastingen in de EU-lidstaten

Om even goed te begrijpen hoe onze regering de zaak belazert op het gebied van brandstofprijzen, is het goed de belastingen op die brandstof in andere EU-lidstaten te vergelijken.

De EU schrijft een minimum belastingtarief (accijns en BTW opgeteld) voor van 36 cent per liter (gegevens 2023).

In Nederland ligt volgens de ANWB het totaal van accijns en btw op 98 cent per liter; 2 ½ keer hetgeen de EU verlangt!

 

Nederland past de allerhoogste belastingen in heel Europa toe op brandstof!

Dat blijkt uit de berekeningen van het toonaangevende Tax Foundation Europe en onderstaande, beschamende tabel (gegevens 2023).

Overheid en mainstream media moeten eens de werkelijke feiten gaan benoemen in plaats van de burgers met desinformatie en fake nieuws te bestoken. De realiteit benoemen en bespreekbaar maken zal mogelijk het vertrouwen in de media en politiek geleidelijk kunnen herstellen en analyses als deze overbodig maken.

Verder Lezen

Column

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Foto: ANP

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren van de EU Green Deal en verdere digitalisering van de EU. In totaal omvatte het ‘coronaherstelfonds’ aanvankelijk 750 miljard (!) euro waarvan inmiddels honderden miljoenen in de zakken van criminele organisaties zijn verdwenen. Hoe ging dat in zijn werk en om hoeveel belastinggeld van Nederlanders gaat dit?

 


 

Het coronaherstelfonds

De coronapandemie zou ongekende schade aan de EU-lidstaten toebrengen en daarom werd al heel snel (in juli 2020) besloten om een fonds van 750 miljard euro in het leven te roepen door de regeringsleiders van de EU. De belangrijkste afspraken:

 • Een fonds van aanvankelijk 750 miljard euro, inmiddels boven de 800 miljard gestegen.
 • Van dit oorspronkelijke bedrag is 390 miljard euro beschikbaar voor subsidie of giften. De andere 360 miljard euro is voor leningen.
 • Landen moeten hervormingsplannen maken om geld te krijgen of te lenen uit het hulpfonds.
 • De plannen moeten gericht zijn op CO2-reductie, groene transitie en verdere digitalisering (digitaal paspoort, digitale (medische) dossiers, digitale betaalsystemen etcetera), bestrijding van klimaatverandering, bescherming van gendergelijkheid en gender transitie, bevorderen van biodiversiteit of het nieuwe EU-gezondheidsprogramma EU4Health.

Inmiddels heeft de EU dit fonds dus opgehoogd naar meer dan 800 miljard euro en het een naam gegeven: NextGenerationEU

 

De ECB ging in verhoogd tempo geld bijdrukken ter financiering van de Europese plannen

De 390 miljard euro subsidie wordt voornamelijk opgebracht door de rijkere EU-lidstaten waaronder Nederland. Dat herstelfonds gaat Nederland netto 330 miljoen euro per jaar kosten, berekende de Tilburgse hoogleraar Banking & Finance Harald Benink op verzoek van de NOS.

Hoeveel jaar gaat dit duren?

De Europese Commissie leent zelf 390 miljard van de 800 miljard euro tegen een rente van rondom nul procent, de aflossing is in 30 jaar (2029-2058), wat neerkomt op 13 miljard euro per jaar. Nederland moet voor diezelfde periode van 30 jaar een jaarlijkse netto bijdrage van 330 miljoen euro per jaar leveren.

Ten tijde van de beslissing van de Europese Commissie om dit NextGenerationEU-plan door te voeren, is de ECB aanmerkelijk hogere bedragen per maand aan geld ‘bij gaan drukken’. Van 20 miljard euro per maand voor corona, naar 50 miljard per maand tijdens 2020. Dat zie je terug in onderstaande grafiek.

Bron: ECB Quantitative Easing 2014 – 2024

 

Nu dus astronomische fraude met de fondsen van NextGenerationEU

“Grootschalige fraude met coronaherstelfonds” kopt dit artikel van Binnenlands Bestuur op 10 april 2024.

Begin april zijn er alleen al in Italië, het grootste land qua fraude uit het EU-fonds, in totaal 22 verdachten gearresteerd die voor 600 miljoen euro uit het Italiaanse coronaherstelfonds achterover hebben gedrukt.

De Italiaanse verdachten die werden opgepakt in Italië, Oostenrijk, Roemenië en Slowakije zouden valse bedrijfsbalansen hebben gebruikt bij het aanvragen van de steunfondsen.

Het blijft helaas niet bij Italië alleen.

Van alle 206 onderzoeken die het Europees Openbaar Ministerie (EOM) eind 2023 is gestart, hadden 179 betrekking op Italië. Op ruime afstand volgden Oostenrijk (33), Roemenië (8), Frankrijk en Portugal (3), Kroatië en Griekenland (2). Vooral de afwezigheid van Spanje in de lijst is opmerkelijk. Dat land heeft samen met Italië veruit het meest geprofiteerd van de coronaherstelfondsen van de Europese Unie.

Spanje blijkt dus een relatief veel betrouwbaarder EU-lidstaat dan sommige andere lidstaten.

Italië ontving bijna 200 miljard euro uit Europese middelen. Daarmee ging ongeveer 25 procent van het hele coronaherstelfonds, waaraan Nederland 330 miljoen euro netto gedurende dertig (!) jaar bijdraagt, naar slechts één lidstaat van de EU.

Zowel de omvang, de bestedingen, als de ongekende fraude binnen het project NextGenerationEU, tonen aan dat de EU meer aandacht van ons allen verdient. Ga daarom vooral stemmen op een EU-kritische partij in juni dit jaar.

Verder Lezen

Column

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het gaat om de huur van een woning”. Het AD kopt dat “Drie Nederlandse steden in de Europese ranglijst staan met de hoogste prijzen voor huurwoningen – Schrikbarend!” Het Parool neemt de belangrijkste conclusie over: Amsterdam is nu officieel de duurste stad van Europa. Nergens zijn appartementen, kamers en studio’s zo duur als in onze eigen hoofdstad. Maar ook in de andere grote steden, Rotterdam, Utrecht en Den Haag stijgen de prijzen exorbitant.

HousingAnywhere deed onderzoek naar 67.000 woningen in 28 Europese steden en kwam tot deze deprimerende conclusie. Voor een appartement in Amsterdam betaal je tegenwoordig 2.275 euro per maand en voor een studentenkamer gemiddeld 963 euro per maand. Een kleine kanttekening moet wel gemaakt worden, want de onderzochte woningen waren bijna allemaal gemeubileerd en bij meer dan de helft van de onderzochte accommodaties was gas, water en elektra inclusief. En Dublin, Parijs, Oslo en Londen zijn volgens een onderzoek naar 66 steden in Europa nog steeds veel duurder dan Amsterdam.


Maar zelfs met deze nuancering was er reden genoeg voor bijvoorbeeld de Woonbond om vol op het orgel te gaan. Het zou allemaal de schuld zijn van de particuliere belegger en “dit onderzoek bevestigt dat er excessief hoge huren worden gevraagd in de vrije sector en die moeten aan banden worden gelegd”. Gelukkig wordt de Woonbond op haar marxistische wenken bediend door onze demissionaire brokkenpiloot Hugo de Jonge die, voordat hij wegzakt in de vergetelheid, nog snel even de schade die hij heeft toegebracht aan de Nederlandse samenleving wil verdubbelen door invoering van de Wet betaalbare huur. De achterliggende gedachte is natuurlijk weer dat de markt heeft gefaald en dat de overheid de reddende engel zal zijn. Maar niets is minder waar.

Wet betaalbare huur

De Wet betaalbare huur wordt na twee schriftelijke vragenrondes binnenkort behandeld in de Tweede Kamer. De eerste vragenronde was ronduit teleurstellend en leverde 247 bladzijden aan ambtelijke prietpraat op die uiteindelijk om de hete brij heen draaide. De woningmarkt, en meer specifiek de huurmarkt draait om vraag en aanbod. Als de vraag stijgt en het aanbod daalt, dan stijgt de prijs. Dat optelsommetje kan zelfs een verdwaalde schoolmeester nog maken.

In 2023 kwamen er netto 228.000 immigranten ons land binnen en de bouwproductie stagneerde. Zelfs een minister zonder enige opleiding of ervaring in deze sector kan uitrekenen dat dit een giftige cocktail is die niet zal leiden tot minder druk op de woningmarkt. De Wet betaalbare huur gaat niet voor meer huurwoningen zorgen en de huren in het niet-gereguleerde segment zullen daarom exploderen. De huren in het gereguleerde segment worden door de overheid kunstmatig verlaagd, waardoor er een slordige 25 miljard euro aan mkb-pensioenen verdampt.

Buiten de problemen met de banken die hun leningen terug zullen eisen en het feit dat de overheid hiermee op zeer grove wijze ingrijpt in het eigendomsrecht is het directe gevolg dat er geen investeerder meer in Nederland woningen zal willen bouwen. Architectenbureaus zijn al aan het inkrimpen, het aantal bouwaanvragen neemt al af en er is, dankzij het voorgenomen overheidsingrijpen, sprake van een totaal bouwinfarct dat slechts te keren is door een Tweede Kamer die bij de behandeling van deze diep socialistische wet haar tanden moet laten zien en deze aanval op de zuurverdiende ondernemerspensioenen naar de prullenbak verwijzen.

Oplossingen

De oplossing is echter simpel. Het probleem aan de vraagzijde is direct oplosbaar met een immigratiestop. Maar ook aan de aanbodzijde liggen de oplossingen voor het oprapen. Minder overheidsbemoeienis: laat de markt haar werk doen. Laat corporaties lekker sociale woningen bouwen en val de particuliere sector daar niet mee lastig. Geef vervolgens corporaties de mogelijkheid om woningen te verkopen aan zittende huurders waardoor er weer meer geld is om te bouwen.

Stimuleer het splitsen van grote woningen in kleinere woningen zodat de woningvoorraad toeneemt zonder dat het metrage vergroot wordt. Schaf de kostendelersnorm af zodat mensen met een uitkering samen kunnen wonen zonder dat ze hun uitkering verliezen. Hetzelfde geldt voor woningdelen. Zorg ervoor dat meerpersoonshuishoudens weer worden toegestaan, zodat bijvoorbeeld vier of vijf mensen een zelfstandige woning kunnen delen.

Laat de overheid studentenhuizen weer toestaan. In studentenhuizen wonen studenten op kleine kamers en zij zijn volstrekt gelukkig met meerdere gelijkgestemden in een huis. Stop met het overreguleren van vergunningen waardoor het moeilijk en duur is geworden om een bouwvergunning te krijgen. Maak het makkelijker om bedrijfsruimte te transformeren naar woonruimte. Er staat maar liefst drie miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg in Nederland, dus dat zou een slok op een borrel schelen.

Pas bestemmingsplannen aan zodat het makkelijker wordt om bestaande panden op te toppen, ofwel een extra appartement bouwen op bestaande panden. In de grote steden kan dit makkelijk maar het wordt vaak tegengehouden door onzinnige bureaucratische regeltjes zoals de parkeernorm. Zorg dat er weer bejaardentehuizen en hofjes voor ouderen komen zodat er doorstroming kan plaatsvinden.

Maar het allerbelangrijkste is een betrouwbare overheid. Verhuurders, eigenaren, ontwikkelaars, beleggers, bouwers, banken en ondernemers kunnen niet investeren als de overheid onbetrouwbaar is. Het continu wijzigen van wetten en regels levert een slecht investeringsklimaat op en bedrijven stemmen met hun voeten.

Iedere ondernemer of belegger die zijn onderneming kan verplaatsen of zijn belegging kan liquideren, vlucht naar het buitenland. Minder overheid, en meer marktwerking kunnen de balans herstellen en tot duurzame oplossingen voor onze woningmarkt leiden. Dat lijkt mij een mooie opdracht aan de formerende partijen. Hopelijk kan Hugo snel met pensioen en wordt de Wet betaalbare huur in de Tweede Kamer al weggestemd. Dus schiet een beetje op met formeren, in het belang van Nederland!

Verder Lezen

Recent

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd! Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Column5 uur geleden

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land....

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Column10 uur geleden

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren...

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie
Klimaat1 dag geleden

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie

Baalde u al dat de zon tijdens een dag met druk vliegverkeer verscholen raakt achter een waas van vliegtuigsporen? Luchtvaartexperts...

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond
Column4 dagen geleden

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat4 dagen geleden

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)

Binnen de alternatieve onderzoekswereld is Nordangård internationaal bekend om zijn graafwerk naar de Rockefeller-dynastie. Die miljardairsfamilie werd groot dankzij haar...

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries
Opinie5 dagen geleden

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries

Hollènder zijn arrogante verheven schreeuwers die met hun grote bek in Limburg altijd de mooie baantjes wisten weg te pikken...

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO
Gezondheid5 dagen geleden

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO

Beschamend, dat is het enige woord dat nog overblijft na het aanschouwen van deze beelden. Minister Pia Dijkstra, bekend van...

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040 De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040
Opinie5 dagen geleden

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040

De 342 gemeenten van Nederland zijn niet in staat om zelf te ontdekken welke problemen ze hebben, dat vindt de...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat6 dagen geleden

Oekraïne-oorlog helpt ideaal wereldregering (1)

De Zweedse politiek wetenschapper én hardrockzanger doctor Jacob Nordangård komt aanstaande 13 april naar Nederland. In Stavoren presenteert hij zijn...

Groot Duits leger naar Litouwen Groot Duits leger naar Litouwen
Buitenland1 week geleden

Groot Duits leger naar Litouwen

Op 8 april 2024 stationeerde Litouwen een aanzienlijk aantal Duitse soldaten en militair materieel op zijn grondgebied ter bescherming tegen...

TrendingThis will close in 0 seconds