Column

Wanneer begint de Derde Wereldoorlog?

Avatar foto

op

Wanneer begint de Derde Wereldoorlog?
Deel dit nieuws
Foto: ANP 20 augustus 2023- De Oekraiense president Zelensky bekijkt F16's tijdens een bezoek aan vliegbasis Eindhoven.

Vanaf januari dit jaar waarschuwen meerdere ministeries van defensie binnen Europa voor een groot conflict met Rusland dat mogelijk ontaardt in een Derde Wereldoorlog. Er worden zelfs al jaartallen genoemd die variëren van 2025 tot uiterlijk 2027. Wie roepen er allemaal om oorlog, waarom en hoe denkt Rusland daar zelf over? Een onrustbarend overzicht.

 


Het rapport van het Amerikaanse Institute for the Study of War

Het Institute for the Study of War (ISW) is een gerenommeerde Amerikaanse strategische denktank voor militaire geopolitiek. Dit instituut bracht op 20 maart 2024 een studie uit waarin de opvattingen over een naderende oorlog met Rusland van westerse militaire leiders is samengevat. Hierin staat vermeld: “Verschillende Russische financiële, economische en militaire indicatoren duiden erop dat Rusland zich voorbereidt op een grootschalig conventioneel conflict met de NAVO, niet op korte termijn maar waarschijnlijk op een kortere tijdlijn dan wat sommige westerse analisten aanvankelijk hebben geponeerd. De Russische president Vladimir Poetin had op 19 maart een ontmoeting met de leiders van de Russische Doema-fracties en schetste de prioriteiten: het Russische leger blijft structurele hervormingen doorvoeren om de oorlog in Oekraïne te ondersteunen en tegelijkertijd de conventionele capaciteiten van Rusland op de lange termijn uit te breiden ter voorbereiding op een mogelijk toekomstig grootschalig conflict met de NAVO.”

Belgische admiraal waarschuwde als eerste voor landoorlog met Rusland

In een interview met VRT NWS op 19 december 2023 waarschuwt de stafchef van het Belgische leger, admiraal Michel Hofman, voor een oorlog met Rusland. Hij wijst op het feit dat het land is overgegaan op een oorlogseconomie en dat de toon van president Poetin dreigend blijft. Admiraal Hofman zei dat “Europa zich dringend moet voorbereiden en duidelijk moet maken dat het zichzelf kan verdedigen”. Hij denkt dat Rusland op termijn een tweede front zal openen: “Ofwel in het zuiden, in Moldavië of in de Baltische staten”.

Martin Wijnen: Nederland moet zich voorbereiden op oorlog met Rusland

Op 2 januari van dit jaar, twee weken na zijn Belgische collega, verklaarde Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen via BNR, dat Nederland zich voor moet bereiden op een oorlog met Rusland. Volgens Wijnen betekent de stand van zaken met betrekking tot Oekraïne dat het ‘alle hens aan dek is’ in Europa, en dat we ervoor moeten zorgen dat ‘alle zaken op orde zijn’. Achter de schermen wordt er in heel Europa ook serieus nagedacht over scenario’s. Daar worden ook in allerijl voorbereidingen voor getroffen, denkt Wijnen. “We hebben onmiddellijk F-35’s richting de grens gestuurd, en we hebben eenheden naar Roemenië gestuurd, ter zichtbaarheid van de troepen.”

Het Verenigd Koninkrijk bereidt zich voor op oorlog

De baas van het Britse leger, generaal Sir Patrick Sanders, riep op 24 januari dit jaar de Britse autoriteiten op om ‘de natie te mobiliseren’ om zich voor te bereiden op een oorlog met Rusland, tijdens een toespraak op de International Armoured Vehicles-tentoonstelling in Londen. Sanders riep Groot-Brittannië op om een ‘burgerleger’ op te leiden dat klaar is voor een landoorlog met Rusland, terwijl hij de huidige omvang van het leger van het land in twijfel trok en aandrong op de modernisering ervan.

NAVO-chef Jens Stoltenberg: er volgen tientallen jaren van confrontatie met Rusland

Op NU.nl zegt Stoltenberg: “De NAVO streeft niet naar oorlog met Rusland, maar we moeten ons schrap zetten voor mogelijk tientallen jaren van confrontatie.”

De NOS meldt op 24 februari dit jaar: Omdat het momenteel te riskant zou zijn om Oekraïne reeds tot de NAVO toe te laten, sluit het land nu met individuele landen, waaronder Nederland, Italië en Canada, veiligheidsakkoorden af die een voorloper van het NAVO-lidmaatschap in houden.

Mark Rutte ondertekende op 23 februari dit jaar namens Nederland zo’n overeenkomst. In die overeenkomst zegt Nederland voor 2024 twee miljard euro aan wapens en munitie toe, alsmede trainingen en begeleiding bij het aanstaande NAVO-lidmaatschap van Oekraïne.

De EU heeft een nieuwe industriepolitiek bedacht: die van de oorlogseconomie

Op 4 maart 2024 verkondigde Eurocommissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, dat hij voorstellen zal uitwerken om de EU-landen aan te moedigen meer wapens samen te kopen bij Europese bedrijven, en om dergelijke bedrijven te helpen de productiecapaciteit te vergroten. “We moeten het paradigma veranderen en overgaan naar een oorlogseconomie. Dit betekent ook dat de Europese defensie-industrie, met onze steun, meer risico’s moet nemen”, zei Breton, vooruitlopend op het pakket. Met ‘onze steun’ doelt Breton op nieuwe rondes van miljarden euro’s aan Europese subsidies voor de wapenindustrie.

In Duitsland speciale lessen op middelbare scholen om leerlingen op oorlog voor te bereiden

De Duitse minister van Onderwijs, Bettina Stark-Watzinger, zei op 16 maart dit jaar dat studenten geleerd moet worden wat ze moeten doen in geval van oorlogen, of pandemieën. Ze zei ook dat het belangrijk is dat leerlingen vanaf de basisschool weten hoe het leger bijdraagt aan de Duitse veiligheid.

De minister sprak over schooloefeningen op het gebied van de civiele bescherming die op scholen in andere landen, waaronder Groot-Brittannië, al zijn ingevoerd. Duitsland moet leren hetzelfde te doen. De minister riep ook op tot het ontwikkelen van een ‘ontspannen’ relatie tussen scholieren en de strijdkrachten. Ze stelde voor dat militaire officieren scholen zouden bezoeken om uit te leggen wat ‘de Bundeswehr voor onze veiligheid doet’ en hoe kinderen zich op oorlog voor kunnen bereiden.

Wat zeggen andere westerse landen over de komende oorlog met Rusland?

Polen is reeds in september 2022 begonnen met de voorbereidingen van een oorlog tegen Rusland en geeft inmiddels 4 procent van haar bruto nationaal product (bnp) aan wapens en leger uit, tweemaal eis van de NAVO.

Ook de Spaanse president Pedro Sanchez was er als één van de eersten bij om Rusland de oorlog te verklaren. Op 22 september 2022 verklaarde Sanchez dat Rusland reeds in oorlog met de hele EU is door het bedreigen van Europese normen en waarden.

In Australië werd in januari een oproep gedaan om op korte termijn de dienstplicht weer in te voeren in het licht van een op handen zijnde oorlog vanuit Rusland. De termijn waarop die uit kan breken wordt wel erg ruim genomen: binnen 20 jaar.

Op 27 februari dit jaar verklaarde Franse president Macron dat EU-lidstaten bereid moeten zijn om hun nationale legers in te zetten op Oekraïens grondgebied om te voorkomen dat Rusland deze oorlog gaat winnen.

Zweden, Finland en Noorwegen gaven in februari dit jaar aan zich op oorlog tegen Rusland voor te bereiden.

Denemarken gaat er van uit dat Rusland over ongeveer 3-5 jaar de EU aan zal vallen, nadat het land eerst voldoende wapentuig heeft geproduceerd. Het jaar 2027 wordt vaker genoemd.

Een oorlog zit dus in de westerse planning, maar waarom?

Russische president Poetin verklaarde op 15 oktober 2023 dat de VS achter de oorlogshetze vanuit het Westen zit en dat het hele verhaal kolder is.

“Ik denk niet dat dit gezonde gedachten zijn in de hoofden van gezonde mensen, want als je zegt dat de Verenigde Staten zich voorbereiden op een oorlog met Rusland, bereiden we ons allemaal voor op een oorlog, omdat we het eeuwenoude principe volgen: als je vrede wilt, maak je klaar voor oorlog”, aldus Poetin in een fragment op Telegram.

“Maar wij willen vrede”, zei Poetin grinnikend. “Bovendien is het onzin om met zowel Rusland als China te vechten. Ik denk niet dat het serieus is. Ik denk dat ze (de VS en de EU – red.) elkaar alleen maar bang maken.”

Als je op zoek gaat naar verklaringen voor deze massale westerse oorlogsretoriek richting Rusland en China, kom je twee thema’s tegen.

De eerste betreft de fantastische mogelijkheden die deze retoriek biedt voor de wapenindustrie, één van de grootste en machtigste industrieën ter wereld, na de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. De multinationale farmaceutische industrie was al flink geholpen met de coronacrisis en nu is het ‘military-industrial complex‘ aan de beurt.

De tweede verklaring, nog veel heftiger, betreft de naderende ineenstorting van het mondiale financiële systeem. Door hebzucht gedreven centrale banken hebben te lang en te veel geld bijgedrukt, vooral dollars en euro’s, waardoor er een onhoudbare schuldenberg is ontstaan. Deze kan alleen door een wereldoorlog teniet worden gedaan, aldus meerdere Amerikaanse economen en beleggingsfondsmanagers.

Het is voor mij niet te begrijpen dat er enerzijds aan de VN Agenda 2030 en een verbetering van milieu en biodiversiteit gewerkt wordt, terwijl aan de andere kant een nieuwe wereldoorlog dreigt. Daarmee zouden alle milieuambities volstrekt zinloos worden.

Westerse politieke leiders lijken alle redelijkheid verloren. Eén ding is zeker: de wereld gaat de komende jaren drastische veranderingen tegemoet.

Verder Lezen

1 Reactie

 1. ruth jacobus

  2 april 2024 in 10:05

  Je kan ook gewild of ongewild het onheil over jezelf uitroepen. Zet tegenover dit doemscenario een wereldoorlog met niet uit te sluiten ook inzet van kernwapens dan weet je dat dit alleen maar verliezers zal opleveren en met name voor onze kinderen en kleinkinderen een angstbeeld is en zal zijn. Dus stop met die oorlogsretoriek en zet in op de escalatie, vredesonderhandelingen. Make Peace No War Anymore.

 2. KeEsC

  2 april 2024 in 14:20

  Het zou mij niets verbazen als de tweede verklaring werkelijkheid gaat worden. De schulden zijn compleet onhoudbaar, vooral die van de VS.
  En de zorg voor het milieu door de VN/regeringsleiders: la-me-nie-lachu! Zolang CO2 als grote dreiging voor het klimaat wordt gepropageerd, zijn ze volstrekt ongeloofwaardig

 3. Harry

  2 april 2024 in 19:24

  Er wachten ook tribunalen voor de misdadigers die de bevolkingen wereldwijd hebben bedrogen, hun grondrechten hebben afgenomen kinderen hebben geterroriseerd met mondkapjes , mesne hun basisrechten hebben afgenomen en door de prikjes vele doden en beschadigde mensen op hun geweten hebben
  Eennoorlog is een poging hier onder uit te komen. Ze hebben niets meer te verliezen en de waarheid komt steeds meer aan het licht bij steeds meer mensen

 4. J.F. Rijs

  3 april 2024 in 12:57

  Als bevolking moeten we deze situatie beter negeren. Naast andere noden zou dit stuk “angst verhaal” er nog bij komen. Wat de reden mogelijk voor oorlog zou zijn is gooien met een dobbelsteen. Leef vandaag royaal en heb uit zicht voor hetzelfde voor morgen. Wij, de bevolking kunnen er helemaal niets over beslissen, dus wachten we het maar af…..

 5. Antonia

  6 april 2024 in 01:27

  Soldaten maken geen oorlog, het zijn de politicians, zij creeren oorlog, in opdracht van Amerika, met het doel, na afloop krijgen ze geld of een hele goede job in Amerika, ze werken niet voor ons maar voor zich zelf,

  kijk zelf maar, wie op het moment zo duidelijk opvalt, dat persoon is bezig
  om naloop van de oorlog om gewaardeerd te worden met een heel goede hoge job in Nato, Amerika, of iets dergelijks.

  Amerika, wil Rusland op delen in 5 stukken, dan het meest westerse stuk willen zij hebben , dat het dichtbijst bij Alaska ligt, dat heeft ook Olie?, maar het lukt niet zo goed om Rusland te overmeesteren, dus Europa moet helpen en natuurlijk wordt er veel onder de tafel beloofd aan alle helpers.

  Schande, dat Europa zich voor dat karretje laat spannen. Putin wil helemaal geen oorlog met Europa, hij wil alleen de Donbas en omgeving, en dat als buffer gebruiken, zo dat Amerika daar niet zijn missiles kan neer zetten, precies zo als het verhaal van Kennedy met de wapens in Turkeye. in 1962 ?.

  Als niemand wapens en geld zou geven, was de oorlog al afgelopen, maar dat wil Amerika helemaal niet, zij moeten verdienen aan al de wapens. Het is een te lang verhaal hoe de marionet Salenski aan het bewind is gekomen in opdracht en met hulp van Amerika.

  En alle uitgegeven “BANS” die Amerika heeft bedacht, heeft alleen de andere Brics-landen (145) rijker gemaakt, zo doe nu handel met alkaar en gaan allemaal economisch vooruit, hebben echt niet Amerika nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Foto: ANP

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land. Vanaf 1 januari dit jaar tot april is de benzineprijs al met bijna 25 cent per liter gestegen! Per 1 januari 2025 komt daar nog eens 24 cent per liter aan accijnsverhoging bij. Dan zou de prijs per liter op minimaal 2,54 euro moeten liggen, aldus de berekening van Autoweek. De Nederlandse automobilist wordt compleet kaalgeplukt en gedwongen de auto af te schaffen. Waar is dat allemaal op gebaseerd?

 


Opbouw benzineprijs

Deze website van Shell legt uit hoe de literprijs is opgebouwd;

 • 21 procent van de literprijs aan de pomp is de prijs voor ruwe olie
 • 2 procent van die literprijs gaat naar de benzineproducent voor het raffineren tot benzine
 • 3 procent betreft opslag en transportkosten
 • 7,4 procent is winst voor de pomphouder
 • 45,6 procent is belasting in de vorm van accijns
 • 21 procent is belasting in de vorm van BTW

Van de verkoopprijs van één liter benzine gaat 66,6 procent naar de overheid. Vanaf 1 januari 2025 stijgt dat naar boven de 70 procent!

 

Oorzaken stijgende olieprijzen

Als er weer eens prijsverhoging plaatsvindt, wordt direct verwezen naar de ontwikkelingen in de geopolitiek en internationale handel. Volgens álle mainstream media-kanalen drijven de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de huidige spanningen in het Midden-Oosten de prijs van ruwe olie op.

Maar als je kijkt hoe de prijs van een vat olie de afgelopen jaren heeft gefluctueerd en daarbij bedenkt dat iédere fluctuatie van die ruwe olieprijs slechts 21 procent van de prijs aan de pomp beïnvloedt, dan zie je meteen de lariekoek die over ons wordt uitgestrooid.

Van deze website is onderstaande grafiek afkomstig die onmiddellijk toont hoe het verhaal van de gestegen ruwe olieprijzen tot de categorie fake nieuws en desinformatie gerekend mogen worden.

Volgens deze CBS-website lag in het jaar 2015 de prijs van benzine op 1,64 euro, en dat bij een ruwe olieprijs van 140 dollar per vat!

Momenteel is de benzineprijs 2,28 euro per liter bij 86 dollar per vat, oftewel een hogere benzineprijs van 64 cent per liter bij een lágere olieprijs van 54 dollar per vat!

Op de oliemarkten wordt nu druk gespeculeerd over de prijs per vat als het conflict tussen Iran en Israël verder uit de hand loopt. Dan zou de prijs per vat (in het ergste geval) tot 100 dollar per vat op kunnen lopen. Dat is nog steeds 40 dollar per vat mínder dan in 2015!

 

Er is maar één oorzaak voor de geëxplodeerde brandstofprijzen; astronomische belastingverhogingen! Nederland op kop.

 

Brandstofbelastingen in de EU-lidstaten

Om even goed te begrijpen hoe onze regering de zaak belazert op het gebied van brandstofprijzen, is het goed de belastingen op die brandstof in andere EU-lidstaten te vergelijken.

De EU schrijft een minimum belastingtarief (accijns en BTW opgeteld) voor van 36 cent per liter (gegevens 2023).

In Nederland ligt volgens de ANWB het totaal van accijns en btw op 98 cent per liter; 2 ½ keer hetgeen de EU verlangt!

 

Nederland past de allerhoogste belastingen in heel Europa toe op brandstof!

Dat blijkt uit de berekeningen van het toonaangevende Tax Foundation Europe en onderstaande, beschamende tabel (gegevens 2023).

Overheid en mainstream media moeten eens de werkelijke feiten gaan benoemen in plaats van de burgers met desinformatie en fake nieuws te bestoken. De realiteit benoemen en bespreekbaar maken zal mogelijk het vertrouwen in de media en politiek geleidelijk kunnen herstellen en analyses als deze overbodig maken.

Verder Lezen

Column

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Foto: ANP

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren van de EU Green Deal en verdere digitalisering van de EU. In totaal omvatte het ‘coronaherstelfonds’ aanvankelijk 750 miljard (!) euro waarvan inmiddels honderden miljoenen in de zakken van criminele organisaties zijn verdwenen. Hoe ging dat in zijn werk en om hoeveel belastinggeld van Nederlanders gaat dit?

 


 

Het coronaherstelfonds

De coronapandemie zou ongekende schade aan de EU-lidstaten toebrengen en daarom werd al heel snel (in juli 2020) besloten om een fonds van 750 miljard euro in het leven te roepen door de regeringsleiders van de EU. De belangrijkste afspraken:

 • Een fonds van aanvankelijk 750 miljard euro, inmiddels boven de 800 miljard gestegen.
 • Van dit oorspronkelijke bedrag is 390 miljard euro beschikbaar voor subsidie of giften. De andere 360 miljard euro is voor leningen.
 • Landen moeten hervormingsplannen maken om geld te krijgen of te lenen uit het hulpfonds.
 • De plannen moeten gericht zijn op CO2-reductie, groene transitie en verdere digitalisering (digitaal paspoort, digitale (medische) dossiers, digitale betaalsystemen etcetera), bestrijding van klimaatverandering, bescherming van gendergelijkheid en gender transitie, bevorderen van biodiversiteit of het nieuwe EU-gezondheidsprogramma EU4Health.

Inmiddels heeft de EU dit fonds dus opgehoogd naar meer dan 800 miljard euro en het een naam gegeven: NextGenerationEU

 

De ECB ging in verhoogd tempo geld bijdrukken ter financiering van de Europese plannen

De 390 miljard euro subsidie wordt voornamelijk opgebracht door de rijkere EU-lidstaten waaronder Nederland. Dat herstelfonds gaat Nederland netto 330 miljoen euro per jaar kosten, berekende de Tilburgse hoogleraar Banking & Finance Harald Benink op verzoek van de NOS.

Hoeveel jaar gaat dit duren?

De Europese Commissie leent zelf 390 miljard van de 800 miljard euro tegen een rente van rondom nul procent, de aflossing is in 30 jaar (2029-2058), wat neerkomt op 13 miljard euro per jaar. Nederland moet voor diezelfde periode van 30 jaar een jaarlijkse netto bijdrage van 330 miljoen euro per jaar leveren.

Ten tijde van de beslissing van de Europese Commissie om dit NextGenerationEU-plan door te voeren, is de ECB aanmerkelijk hogere bedragen per maand aan geld ‘bij gaan drukken’. Van 20 miljard euro per maand voor corona, naar 50 miljard per maand tijdens 2020. Dat zie je terug in onderstaande grafiek.

Bron: ECB Quantitative Easing 2014 – 2024

 

Nu dus astronomische fraude met de fondsen van NextGenerationEU

“Grootschalige fraude met coronaherstelfonds” kopt dit artikel van Binnenlands Bestuur op 10 april 2024.

Begin april zijn er alleen al in Italië, het grootste land qua fraude uit het EU-fonds, in totaal 22 verdachten gearresteerd die voor 600 miljoen euro uit het Italiaanse coronaherstelfonds achterover hebben gedrukt.

De Italiaanse verdachten die werden opgepakt in Italië, Oostenrijk, Roemenië en Slowakije zouden valse bedrijfsbalansen hebben gebruikt bij het aanvragen van de steunfondsen.

Het blijft helaas niet bij Italië alleen.

Van alle 206 onderzoeken die het Europees Openbaar Ministerie (EOM) eind 2023 is gestart, hadden 179 betrekking op Italië. Op ruime afstand volgden Oostenrijk (33), Roemenië (8), Frankrijk en Portugal (3), Kroatië en Griekenland (2). Vooral de afwezigheid van Spanje in de lijst is opmerkelijk. Dat land heeft samen met Italië veruit het meest geprofiteerd van de coronaherstelfondsen van de Europese Unie.

Spanje blijkt dus een relatief veel betrouwbaarder EU-lidstaat dan sommige andere lidstaten.

Italië ontving bijna 200 miljard euro uit Europese middelen. Daarmee ging ongeveer 25 procent van het hele coronaherstelfonds, waaraan Nederland 330 miljoen euro netto gedurende dertig (!) jaar bijdraagt, naar slechts één lidstaat van de EU.

Zowel de omvang, de bestedingen, als de ongekende fraude binnen het project NextGenerationEU, tonen aan dat de EU meer aandacht van ons allen verdient. Ga daarom vooral stemmen op een EU-kritische partij in juni dit jaar.

Verder Lezen

Column

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het gaat om de huur van een woning”. Het AD kopt dat “Drie Nederlandse steden in de Europese ranglijst staan met de hoogste prijzen voor huurwoningen – Schrikbarend!” Het Parool neemt de belangrijkste conclusie over: Amsterdam is nu officieel de duurste stad van Europa. Nergens zijn appartementen, kamers en studio’s zo duur als in onze eigen hoofdstad. Maar ook in de andere grote steden, Rotterdam, Utrecht en Den Haag stijgen de prijzen exorbitant.

HousingAnywhere deed onderzoek naar 67.000 woningen in 28 Europese steden en kwam tot deze deprimerende conclusie. Voor een appartement in Amsterdam betaal je tegenwoordig 2.275 euro per maand en voor een studentenkamer gemiddeld 963 euro per maand. Een kleine kanttekening moet wel gemaakt worden, want de onderzochte woningen waren bijna allemaal gemeubileerd en bij meer dan de helft van de onderzochte accommodaties was gas, water en elektra inclusief. En Dublin, Parijs, Oslo en Londen zijn volgens een onderzoek naar 66 steden in Europa nog steeds veel duurder dan Amsterdam.


Maar zelfs met deze nuancering was er reden genoeg voor bijvoorbeeld de Woonbond om vol op het orgel te gaan. Het zou allemaal de schuld zijn van de particuliere belegger en “dit onderzoek bevestigt dat er excessief hoge huren worden gevraagd in de vrije sector en die moeten aan banden worden gelegd”. Gelukkig wordt de Woonbond op haar marxistische wenken bediend door onze demissionaire brokkenpiloot Hugo de Jonge die, voordat hij wegzakt in de vergetelheid, nog snel even de schade die hij heeft toegebracht aan de Nederlandse samenleving wil verdubbelen door invoering van de Wet betaalbare huur. De achterliggende gedachte is natuurlijk weer dat de markt heeft gefaald en dat de overheid de reddende engel zal zijn. Maar niets is minder waar.

Wet betaalbare huur

De Wet betaalbare huur wordt na twee schriftelijke vragenrondes binnenkort behandeld in de Tweede Kamer. De eerste vragenronde was ronduit teleurstellend en leverde 247 bladzijden aan ambtelijke prietpraat op die uiteindelijk om de hete brij heen draaide. De woningmarkt, en meer specifiek de huurmarkt draait om vraag en aanbod. Als de vraag stijgt en het aanbod daalt, dan stijgt de prijs. Dat optelsommetje kan zelfs een verdwaalde schoolmeester nog maken.

In 2023 kwamen er netto 228.000 immigranten ons land binnen en de bouwproductie stagneerde. Zelfs een minister zonder enige opleiding of ervaring in deze sector kan uitrekenen dat dit een giftige cocktail is die niet zal leiden tot minder druk op de woningmarkt. De Wet betaalbare huur gaat niet voor meer huurwoningen zorgen en de huren in het niet-gereguleerde segment zullen daarom exploderen. De huren in het gereguleerde segment worden door de overheid kunstmatig verlaagd, waardoor er een slordige 25 miljard euro aan mkb-pensioenen verdampt.

Buiten de problemen met de banken die hun leningen terug zullen eisen en het feit dat de overheid hiermee op zeer grove wijze ingrijpt in het eigendomsrecht is het directe gevolg dat er geen investeerder meer in Nederland woningen zal willen bouwen. Architectenbureaus zijn al aan het inkrimpen, het aantal bouwaanvragen neemt al af en er is, dankzij het voorgenomen overheidsingrijpen, sprake van een totaal bouwinfarct dat slechts te keren is door een Tweede Kamer die bij de behandeling van deze diep socialistische wet haar tanden moet laten zien en deze aanval op de zuurverdiende ondernemerspensioenen naar de prullenbak verwijzen.

Oplossingen

De oplossing is echter simpel. Het probleem aan de vraagzijde is direct oplosbaar met een immigratiestop. Maar ook aan de aanbodzijde liggen de oplossingen voor het oprapen. Minder overheidsbemoeienis: laat de markt haar werk doen. Laat corporaties lekker sociale woningen bouwen en val de particuliere sector daar niet mee lastig. Geef vervolgens corporaties de mogelijkheid om woningen te verkopen aan zittende huurders waardoor er weer meer geld is om te bouwen.

Stimuleer het splitsen van grote woningen in kleinere woningen zodat de woningvoorraad toeneemt zonder dat het metrage vergroot wordt. Schaf de kostendelersnorm af zodat mensen met een uitkering samen kunnen wonen zonder dat ze hun uitkering verliezen. Hetzelfde geldt voor woningdelen. Zorg ervoor dat meerpersoonshuishoudens weer worden toegestaan, zodat bijvoorbeeld vier of vijf mensen een zelfstandige woning kunnen delen.

Laat de overheid studentenhuizen weer toestaan. In studentenhuizen wonen studenten op kleine kamers en zij zijn volstrekt gelukkig met meerdere gelijkgestemden in een huis. Stop met het overreguleren van vergunningen waardoor het moeilijk en duur is geworden om een bouwvergunning te krijgen. Maak het makkelijker om bedrijfsruimte te transformeren naar woonruimte. Er staat maar liefst drie miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg in Nederland, dus dat zou een slok op een borrel schelen.

Pas bestemmingsplannen aan zodat het makkelijker wordt om bestaande panden op te toppen, ofwel een extra appartement bouwen op bestaande panden. In de grote steden kan dit makkelijk maar het wordt vaak tegengehouden door onzinnige bureaucratische regeltjes zoals de parkeernorm. Zorg dat er weer bejaardentehuizen en hofjes voor ouderen komen zodat er doorstroming kan plaatsvinden.

Maar het allerbelangrijkste is een betrouwbare overheid. Verhuurders, eigenaren, ontwikkelaars, beleggers, bouwers, banken en ondernemers kunnen niet investeren als de overheid onbetrouwbaar is. Het continu wijzigen van wetten en regels levert een slecht investeringsklimaat op en bedrijven stemmen met hun voeten.

Iedere ondernemer of belegger die zijn onderneming kan verplaatsen of zijn belegging kan liquideren, vlucht naar het buitenland. Minder overheid, en meer marktwerking kunnen de balans herstellen en tot duurzame oplossingen voor onze woningmarkt leiden. Dat lijkt mij een mooie opdracht aan de formerende partijen. Hopelijk kan Hugo snel met pensioen en wordt de Wet betaalbare huur in de Tweede Kamer al weggestemd. Dus schiet een beetje op met formeren, in het belang van Nederland!

Verder Lezen

Recent

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd! Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Column6 uur geleden

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land....

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Column12 uur geleden

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren...

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie
Klimaat1 dag geleden

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie

Baalde u al dat de zon tijdens een dag met druk vliegverkeer verscholen raakt achter een waas van vliegtuigsporen? Luchtvaartexperts...

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond
Column4 dagen geleden

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat4 dagen geleden

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)

Binnen de alternatieve onderzoekswereld is Nordangård internationaal bekend om zijn graafwerk naar de Rockefeller-dynastie. Die miljardairsfamilie werd groot dankzij haar...

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries
Opinie5 dagen geleden

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries

Hollènder zijn arrogante verheven schreeuwers die met hun grote bek in Limburg altijd de mooie baantjes wisten weg te pikken...

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO
Gezondheid5 dagen geleden

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO

Beschamend, dat is het enige woord dat nog overblijft na het aanschouwen van deze beelden. Minister Pia Dijkstra, bekend van...

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040 De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040
Opinie5 dagen geleden

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040

De 342 gemeenten van Nederland zijn niet in staat om zelf te ontdekken welke problemen ze hebben, dat vindt de...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat6 dagen geleden

Oekraïne-oorlog helpt ideaal wereldregering (1)

De Zweedse politiek wetenschapper én hardrockzanger doctor Jacob Nordangård komt aanstaande 13 april naar Nederland. In Stavoren presenteert hij zijn...

Groot Duits leger naar Litouwen Groot Duits leger naar Litouwen
Buitenland1 week geleden

Groot Duits leger naar Litouwen

Op 8 april 2024 stationeerde Litouwen een aanzienlijk aantal Duitse soldaten en militair materieel op zijn grondgebied ter bescherming tegen...

TrendingThis will close in 0 seconds