Politiek

Belasting omhoog: de 13 meest ingrijpende plannen van verkiezingen 2023

Avatar foto

op

Belasting omhoog: de 13 meest ingrijpende plannen van verkiezingen 2023
Deel dit nieuws
Foto: ANP

In de verkiezingscampagnes dingen beloven is één ding, na 22 november zal aan de formatietafel vooral bezuinigen en lastenverzwaring voor hoofdpijn gaan zorgen. Indepen bekeek de CPB-doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s en zette de dertien grootste stijgers en meest opvallende nieuwe belastingen op een rij.

Wie meer wil weten over de programma’s (immers zijn hieronder losse maatregelen vermeld, die in elk partijprogramma samenhangen met andere maatregelen), kan terecht bij Keuzes in Kaart van het Centraal Planbureau (CPB).


De vermelde bedragen in deze lijst zijn structureel, dat wil zeggen dat ze jaar op jaar deze hoeveelheid euro’s opleveren.

 

 1. Omkeerregeling pensioenen

28 miljard euro per jaar (Volt)

Nu is het nog zo dat pensioenpremies belastingvrij worden gespaard, waarna bij uitkering de inkomstenbelasting wordt geheven. Volt wil dat omkeren, en dus de belastinguitkomsten van over tientallen jaren, nu al binnenhalen.

 1. Kilometerheffing

18 miljard euro (Volt) tot 11 miljard euro (D66 en GL/PvdA)

Rekeningrijden invoeren kan op verschillende manieren, Volt haalt meer geld binnen door de toltarieven te baseren op waar je rijdt, in wat voor auto en wanneer.

 1. Geen gezeik, eerder rijk: sneller in hoogste schijf

5,4 miljard euro (VVD)

De inkomstenbelasting over arbeid wordt berekend met verschillende tarieven, hoe meer je verdient, hoe hoger de belastingschijf. De VVD, traditioneel gezien de partij voor de rijken, wil de ondergrens van het hoogste tarief (per huishouden 69.000 euro) verlagen, en ook minder mee laten stijgen met de hoge inflatie. Deze verlaging treft niet zozeer de allerrijksten, maar juist veel meer de hogere middeninkomens.

 1. Kinderbijslag afschaffen

4,4 miljard euro (Volt, SGP, CU, JA21)

Deze partijen hebben een omgebouwd belastingsysteem laten doorrekenen, en willen doorgaans ouders via andere wegen compenseren voor het wegvallen van kinderbijslag.

 1. Hypotheekrenteaftrek versneld afschaffen

6,2 miljard euro (ChristenUnie)

In 2028 de helft van de hypotheekrenteaftrek over, in stappen te verlagen. Dat brengt structureel 6,2 miljard euro per jaar in het laatje.

 1. Vrijstellingen overdrachtsbelasting afschaffen

4 miljard euro (Volt)

Het gaat om regelingen voor woningaankopen, starters, bedrijfsoverdrachten en cultuurgrond (bos en weiland).

 1. Gemeentelijke belasting omhoog (voor het Rijk)

3 miljard euro (D66, CU)

Onroerendezaakbelasting moeten nu eigenaren van huizen betalen, D66 en CU willen dat de gemeente ook een gebruikersdeel van onroerendezaakbelasting (ozb) gaat heffen, dus ook huurders moeten weer ozb gaan betalen. Wie in zijn koophuis woont, krijgt er gebruikers-ozb bij. Dit willen beide partijen overigens niet voor de door de decentralisatie van zorg en jeugdhulp aan de afgrond geraakte gemeentebegrotingen doen, ze romen het geld later weer af.

 1. Belasting op bestaanszekerheid

4 miljard euro (CDA)

Het CDA voert net als hiervoor D66 en CU ook een gebruikers-ozb heffing in, maar zet die belastingverhoging op 2 miljard euro per jaar, in plaats van 3. Maar hier bovenop is ook 2 miljard euro via de gemeentebelasting af te pakken van gezinnen in de vorm van een nieuwe belasting, de ‘huishoudensheffing’. Wat dit begrip precies inhoudt? Op de site van het CDA is het woord nergens te vinden.

 1. Vermogensbelasting van 49 procent in box 3

3 miljard euro (PvdA)

De spaartaks nieuwe stijl moet bij de linkse fusiepartij een aanzienlijk bedrag binnenbrengen. Ook de andere partijen hebben plannen met spaarheffingen.

 1. Uitlaatgasbelasting

3 miljard euro (Volt)

Vervuilers moeten betalen voor het uitstoten van stikstofoxiden (van uitlaatgassen tot koeienscheten) naar rato van de milieuschade die ze veroorzaken. Gezinnen betalen 0,6 miljard euro meer per jaar, bedrijven 2,4 miljard. Opvallend is dat Volt (financieel gestut door het grootbedrijf en miljardairsfamilies) de grote vervuilers, luchtvaart en zeeschepen, ontziet van deze belasting. Boeren zullen voor die industrie met deze taks extra gaan bloeden, zo lijkt.

 1. Btw op 18 procent

2,8 miljard euro (Volt)

Het lage btw-tarief van 9 procent verdwijnt, het hoge van 21 procent ook, alles wordt in de doorrekeningen van Volts verkiezingsprogramma 18 procent. Dat is onderaan de streep bijna 3 miljard euro lastenverzwaring. Extra dompers hierbij: geen btw-vrijstelling meer voor zonnepanelen en verdwijnen van de kleine-ondernemersregeling.

 1. AOW ontkoppelen van loonstijging

2,3 miljard euro (D66)

Al tientallen jaren wordt de hoogte van de uitkeringen aangepast, door te corrigeren voor inflatie en groei. Na het pensioen is de AOW-uitkering dus een stukje hoger, als de lonen stijgen.

 1. Erfbelasting omhoog

1,8 miljard euro (GL/PvdA)

GroenLinks-PvdA verhoogt de vrijstellingen in de erfbelasting en schaft familiekorting af.  Daarna worden tarieven verhoogd. Onder de 100.000 euro wordt het tarief 25 procent, tussen 100.000 en 200.000 euro wordt het 35 procent, boven de 200.000 euro 45 procent.

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

In Canada is het volgende ‘complot’ alweer realiteit geworden

Avatar foto

Gepubliceerd

op

In Canada is het volgende ‘complot’ alweer realiteit geworden
Foto: ANP

Soms vraag je je af hoeveel feiten er nog op tafel moeten komen voordat burgers in de gaten krijgen welke abjecte politici op dit moment op vele plekken in de wereld aan de touwtjes trekken.

‘Social credits’ kennen we uit dictatoriale communistische regimes en zeker niet uit democratieën. We kennen allemaal Justin Trudeau, de vriendelijk ogende president van het ‘democratische’ Canada, die zonder te knipperen met de ogen de protesterende truckers tijdens corona het leven onmogelijk maakte door hun bankrekeningen te blokkeren.


Stelt u zich eens voor dat alle asfaltklevers in Den Haag de volgende dag niet meer bij hun bankrekeningen zouden kunnen komen en dat Yeşilgöz de volgende dag vrolijk zou verkondigen dat ze dit uiteraard wel moest doen om de democratie te beschermen. Exact dat was de verklaring van Trudeau bij de truckers. En toch leeft Canada in een zogenaamde westerse democratie.

Het volgende paradepaardje van Trudeau is nu ‘credit scores’. Het wordt heel simpel uitgelegd: het is een ‘rating score’ van banken en financiële instellingen om burgers te kunnen classificeren in hoeverre ze verstandig met geld omgaan, aldus Trudeau.

Dus als banken vervolgens een lening willen verstrekken, dan kunnen ze de ‘credit score’ even checken. Simpel toch? Bij een ‘goede’ rating kunnen ze een ‘beter’ aanbod doen, want de bank vertrouwt dat men het ook terug gaat betalen. En hoe doe je dat bij mensen die nog geen lening hebben lopen? Dan ga je kijken of ze braaf hun huur betalen! Dus worden nu in het Canada van Trudeau de spelregels veranderd zodat banken alvast kunnen kijken of u uw huur ook netjes betaalt zodat ze u straks een beter aanbod kunnen doen voor een hypotheek!

Wie hier nog denkt dat dit allemaal onschuldig is, die zou zich alleen al moeten afvragen hoe die banken dat de afgelopen 100 jaar hebben gedaan en of ze daar allemaal aan onderdoor zijn gegaan! Natuurlijk wordt u hier een rad voor ogen gedraaid! Het social credit-systeem is al jarenlang ingevoerd in China (grappig hoe ze dat bij de NOS uitleggen), en precies dat is hetgeen Trudeau hier stapsgewijs aan het invoeren is.

Het is de spreekwoordelijke kikker die langzaam in steeds heter water zit totdat het te laat is. Trudeau kon al eerder bankrekeningen gericht blokkeren, zoals de Nederlandse overheid dat ook al doet met dissidenten als Willem Engel en Huig Plug, de social credit score is de volgende stap. Centraal vanuit de overheid geregeld, zogenaamd speciaal voor de banken.

Bij dictaturen wordt de volgende stap altijd verkocht als een voordeel: je kunt er gemakkelijker een hypotheek door krijgen, je krijgt er je vrijheid voor terug, of na lang nadenken bij de CBDC (Central Bank Digital Currency, de digitale euro) “als back-up betaalsysteem, zodat iedereen kan blijven betalen als andere betaalsystemen tijdelijk niet werken.”

Zodra u niet langer denkt dat de overheid het beste met u voor heeft, zult u even snel ontdekken welke creatieve zaken vervolgens óók mogelijk zijn met al die zaken die nu nog als ‘voordelen’ worden gepresenteerd. De verleiding is simpelweg te groot als het volk niet doet wat de politiek wil, ook in Nederland.

Verder Lezen

Politiek

Amsterdam laat bewoners betalen voor uitvoering Transgenderwet

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Amsterdam laat bewoners betalen voor uitvoering Transgenderwet
Foto: ANP I De minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind

Die Amsterdammers boffen maar! Zolang de wijzigingen in de Transgenderwet niet zijn aangenomen door de Tweede Kamer worden de administratieve kosten die gepaard gaan met de ‘vernederende’ documenten door de gemeente Amsterdam vergoed.

Dus als u ‘gewoon’ een Amsterdammer bent dan gaat u meebetalen aan andermans geslachtswijzigingen in de geboorteakte (gratis voor transgenders), de Basisregistratie Personen (BRP, gratis voor transgenders), een nieuw paspoort (gedeeltelijk vergoed voor transgenders), een nieuwe identiteitskaart (gedeeltelijk vergoed voor transgenders), een nieuw rijbewijs (gedeeltelijk vergoed voor transgenders) en de juridisch kosten (gedeeltelijk vergoed voor transgenders).


Bent u ‘gewoon’ een Amsterdammer, dan betaalt u ‘gewoon’ het volle pond als u zelf deze kosten maakt voor een nieuw paspoort of rijbewijs, tenzij u transgender bent uiteraard. Dit alles geldt totdat de Transgenderwet wordt aangenomen.

Deze nog niet aangenomen wijziging van de Transgenderwet wil echter een meerderheid van de huidige Tweede Kamer niet, maar de verantwoordelijk minister Franc Weerwind weigert simpelweg de wens van de Kamer te accepteren. In de aanloop van de Transgenderwet is iedere vorm van inspraak op grove wijze gemeden, en nu de wet er alsnog bij meerderheid van stemmen niet dreigt te komen lapt de minister gewoon de democratie aan de spreekwoordelijke laars en verwijt hij partijen dat er niet over gesproken wordt.

Democratie geldt voor woke-Nederland alleen als deze in haar/hun/hen voordeel werkt. Weerwind laat zien dat hij desnoods de Tweede Kamer schoffeert en de democratische rechtstaat negeert, de gemeente Amsterdam laat zien dat zij de rest van de stedelingen laat betalen voor een wet die niet eens rechtsgeldig is.

Verder Lezen

Binnenland

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van Geert Wilders, Frans Timmermans vervolgen?

Frans Timmermans deed de volgende uitspraak: “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.”


Het OM kleurt met enige regelmaat flink buiten de lijntjes waardoor er velen twijfelen over de onafhankelijkheid van datzelfde OM. Zo is een snelweg blokkeren een voorrecht dat nog altijd aan Extinction Rebellion toebehoort. Dat kan inmiddels meer dan 35 keer straffeloos. Eén keertje voor ‘blokkeerfriezen’ was voldoende voor een spektakelstuk van het OM. ‘Uitlegfilmpjes’ kwamen er om uit te leggen hoe gevaarlijk het blokkeren van de snelweg is, een compleet mediacircus werd opgestart om aan te geven hoe belangrijk het demonstratierecht is, en DNA werd afgenomen van de blokkeerfriezen. Nu is het al maanden stil bij het OM om exact hetzelfde vergrijp: het blokkeren van de snelweg.

Gideon van Meijeren wordt voor opruiing tot geweld vervolgd omdat hij meermaals opriep tot vreedzaam en geweldloos verzet. Hoewel het OM erkent dat hij niet direct heeft aangezet tot geweld meent het OM toch over te moeten gaan tot vervolging omdat “je zou kunnen zeggen dat hij mensen op ideeën brengt, namelijk het idee dat geweld gebruiken geoorloofd is, misschien zelfs wel noodzakelijk. En dan is er sprake van een strafbare opruiing tot geweld”, aldus het OM.

Als het OM consequent is zou dus vervolging op Timmermans moeten worden ingezet. De uitspraak “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt” sluit geweld zelfs niet uit, terwijl Gideon van Meijeren dat wél deed.

Geruststellend voor Timmermans is wellicht de recente uitspraak van Mark Rutte over het opblazen van Nordstream; het zal afhankelijk zijn van wie de dader is en met welk motief. Of, zoals George Orwell het verwoordde in Animal Farm: some pigs are more equal than others.

 

Verder Lezen

Recent

Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving
Column16 uur geleden

Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving

Hoe kneuterig leuk was het Songfestival vroeger? Gezellig samen met de hele familie voor de televisie, cassetterecorder in de aanslag...

Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank? Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank?
Binnenland1 dag geleden

Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank?

Klaas Knot is al sinds 1 juni 2011 directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) als opvolger van Nout Wellink. Maar...

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt
Opinie2 dagen geleden

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt

De druiven zijn zuur voor alle tegenstanders van wat zij noemen een ‘bruinrechts’ of ‘extreemrechts’ kabinet. Al direct na de...

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in? Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?
Economie2 dagen geleden

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?

BNR Nieuwsradio pretendeert de zakelijke markt in Nederland te bedienen. Veel bedrijven en CEO’s luisteren naar de berichtgeving van dit...

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO
Buitenland3 dagen geleden

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO

Volgens Slowaakse media is Robert Fico woensdag 15 mei na een regeringsvergadering in Handlová neergeschoten. De 59-jarige premier van Slowakije...

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht! Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!
Opinie3 dagen geleden

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!

In deze hectische tijd dienen er belangrijke beslissingen te worden genomen, en de media helpt u daarbij: is Joost in...

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven
Column4 dagen geleden

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven

Eerste Bedrijf Een paar dagen geleden zag ik in een Quote podcast, dat Ronald Kahn, man achter modemerken Cool Cat,...

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone Geplande slijtage van de dure Apple iPhone
Economie4 dagen geleden

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone

Geplande slijtage is een methode van industrieel ontwerp die inhoudt dat producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur. Het...

De mensenhaat achter de ban op vlees De mensenhaat achter de ban op vlees
Gezondheid5 dagen geleden

De mensenhaat achter de ban op vlees

De betweterige Nederlandse overheid is vastbesloten om ons minder biefstukken, kippenpoten en hamlapjes te laten eten. Aangespoord door onduidelijke supranationale...

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni
Economie1 week geleden

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni

Onlangs verscheen de laatste opiniepeiling van Eurobarometer over de verwachte opkomst en stemgedrag bij de komende EU Parlementsverkiezingen van 6...

TrendingThis will close in 0 seconds